Longanlon и природата


Успял съм да забележа, че медийният образ на човек не винаги се припокрива изцяло с действителния му такъв – това важи и за блоговете. Един особено добър пример са множеството ми публикации срещу истерията “глобално затопляне” и несъществуващите “права на животните” и това, което много хора  си мислят за мен като резултат от тях – а именно, че не съм загрижен за природата, не обичам животните и т.н.

Което няма как да е по-далеч от истината, както е добре известно на всеки, който ме познава…

Всъщност даже може да се каже, че съм малко чалнат на тема природа, което особено ми личеше като малък, когато изчитах къде що намеря книга за животни (поради което в момента имам доста над средните знания по  зоология, ентомология и екология), а по примера на Джералд Даръл ловях, купувах и най-вече влачех в къщи какви ли не летящи, пълзящи и плуващи гадини, за да ги отглеждам в буркани, клетки и аквариуми, за ужас на майка ми. Но за тоя период от живота ми ще си приказваме друг път – като поотраснах влечението ми към природата придоби малко по-социално приемливи краски.

Предполагам повечето от вас са хвърлили око на аквариума ми, който е основната атракция в хола и в момента изглежда така:

Също така отглеждам сиамска котка, която след едномесечно странстване най-после се завърна леко пооскубана, но иначе очевиден победител в битките с други котараци:

Морското свинче, което живее у нашите също го имам почти за свое 🙂


Инцидентно, любовта ми към пълзящи гадини понякога се завръща, но вече няколко години успешно й устоявам, поради което екземпляри като на снимките отдавна не тормозят гостите ми:

Последната ми мания са кактусите – които оказва се, са доста яки растения и при добро гледане даже от абсолютен аматьор като мен, цъфтят особено красиво (снимките са от този месец) а някои дори връзват плодове:

Растенията в аквариума ми, противно на логиката също цъфтят понякога – под водата 🙂

Защо обичам природата, но съм против “модерната” еко-кауза

Работата е там, че това дали обичаш животните и природата, за мнозинството хора е твърде емоционална тема и те рядко прилагат някакво критическо мислене, когато изграждат позицията си по нея. Да не говорим, че още по-рядко всъщност разполагат с някакви по-сериозни знания за екологията. Така масата хора, реагиращи на емоциите си, със стадно чувство и без знания за природата, стават лесно манипулируеми за всеки, който иска да изкара пари от цялата работа – и голямата финансова далавера която върви с истериите около “глобално затопляне” и “права на животните” е живият пример за това.

Така еко-то от кауза се превръща  в 1. могъщ маркетингов инструмент, който използва емоциите на хората, за да продава продукти и да лобира политици в полза на определени фирми и фондации и 2. в мода, където имиджът че си “зелен” и участваш в сто фейсбук “каузи” е много по-важен, от това наистина да правиш нещо полезно за природата.

Именно затова далавераджиите се насочват към подобни кьорфишеци, а не към решаване на истинските екологични проблеми – понеже решаването на проблемите със замърсяването на въздуха с отровни газове (не СО2) и твърди частици, почвената ерозия и засушаването в резултат от безогледна сеч,  замърсяването на водните басейни, промишления риболов и китолов, изискват мислене, а не емоции, изискват решаване с конкретни мерки, а не сърцераздирателни вопли и апокалиптични предсказания по телевизията с цел безкрайно наливане на държавни пари в разни фондацийки.

Нови в блогрола – 05.10
Хората и техните хобита

Коментари

 1. аз ако имам домашен любимец със сигурност ще е котка. мъничка. да не заема много място и да не отнема много от времето ми. то какъв ли любимец ще е тогава?
  аквариум ми се иска, но … жената не дава.
  тази змия как я пипаш? не те ли е гнус? ама и аз какво питам сякаш не съм докосвал жена 🙂 пък де да знам то с тези ГМО-та човек вече не знае на какво ще попадне?!
  напред науката е слънце, което в чиповете грей!
  браво за кактуссссссите. на мястото на несбъднатия ми аквариум ще има … , някой ден като поотмине кризата, някакъв зелен кът.

 2. Най-много се радвам за тебе, че си се отказал от пълзящите твари. Много добре си направил, защото са си гаднички.

 3. Потвърждавам горенаписаното. В 4-ти клас дори имаше един период, в който всички, по примера Петъров, се бяха зарибили да си правят къщички от пластилин и да ги пълнят с божи кравички. 🙂
  Петре, честита стара нова котка :)))

 4. Фладо
  26/05/2010 - 09:38

  Маса продукти се продават на стадно-мислещи елементи с еко-характеристики, залегнали в маркетинговата стратегия. И си много прав, че това чисто и просто измества фокуса от истинските проблеми.
  Вместо да се погрижи за безобразните открити сметища, примерно, държавата ни субсидира (индиректно, чрез ДЕКВР и НЕК) изграждането на ниско-ефективни, псевдо-зелени инсталации за генериране на ток – фотоволтаици, вятърни мелници и МВЕЦ-ове.
  Последните любими мои неща, със “зелени” табелки са хибридните автомобили. Чудесен начин да направиш нещо тежко, сложно, скъпо и неефективно в крайна сметка, и после да го продадеш на всевъзможни хипита за куп пари.

 5. Прасунсен
  26/05/2010 - 09:56

  Свинята е супер, искам и аз такава. Сега ще почна да обработвам половинката за целта 😀

 6. Светла (една от всичките)
  26/05/2010 - 09:56

  Ами поради гореизложеното от теб аз съм ти голяма почитателка, въпреки многото различия във възгледите. И се радвам да видя толкова детайли в битието ти, досущ същите като в моето – и Даръл, и Прачет, и зоологическата градина вкъщи, та дори и кактусите. А бидейки професионален биолог и еколог, не мога да не се възхищавам на на начина, по който оценяваш и обясняваш нещата, свързани с екологията и опазването на природата.

 7. Пламен Балинов
  26/05/2010 - 09:57

  Потвърждавам това за ранната възраст 🙂

 8. Прасунсен, не съм се и съмнявал, че точно ти ще искаш да си вземеш нещо друго, освен свинче 😛 Имай пред вид, че са доста умни и изискват внимание и редовни разходки по пода, а когато им е скучно квичат доста пронизително. Потърси инфо, в българския интернет има много хубави сайтове и форуми за свинчета.

  Витаминко, относно това “как не ме е гнус да пипам змия”, с риск да предизвикам феминистките ми се ще да те питам – ти къф мъж си бе? 🙂 Змиите не са гнусни, нито опасни – а топли и нежни на пипане.

 9. Taia zmia mi izglejda neshto izmurshaviala. Dai da ia pusnem pri morskoto svinche da vidim istinskata priroda v deistvie.

 10. змията не е моя – снимах се с нея само – освен това е всъщност доста дебела, а не измършавяла 🙂

 11. Прасунсен
  26/05/2010 - 10:48

  “Имай пред вид, че са доста умни”
  Ами да, аз колко пъти казвам, че прасетата са умни 😀
  Мерси за инфото, не знаех, че трябва да се разхождат 🙂

 12. Nishto nishto to tova teglo triabva da se poddurja. (Prosto iskah da podchertaia kolko jestoka e ISTINSKATA priroda)

  BTW moia kotarak shruska edno takova dekorativno zaiche deto nepredpazlivo beshe ostaveno “za malko” v staia do koiato se okaza che toi imashe dostup.

 13. гравитон
  26/05/2010 - 11:00

  Пък дяда Ви Гравитон е по проста работа. Ей на, през изминалата седмица засади 50 корена български домати, над 500 корена български чушки и 20 корена булгарски краставици. После се порадва на мътещата ластовица и пеещата край нея половинка, наслади се и на гукащата в гнездото гургулица и участва в залавянето на цели 8 рояка пчели. И нескромно да се похваля: почувствах се малко като бог, като видях как хубавно се развиват не само лозите в двора, ами и филизите на ашладисаните от мен ябълки и круши. Ще бера по два-три сорта ябълки и круши от едно дърво и Вас ще почерпа!

 14. Трандев
  26/05/2010 - 11:06

  Съгласен съм с теб, особенно с втората част. Примери много. Един от тях е изсичаш един парк, правиш тенис кортове и после се обяваш за “зелен” и даваш интервюта наляво и надясно. Бизнес.

 15. Филип
  26/05/2010 - 11:08

  Браво, Лонганлоне!
  И в този ред на мисли, сега в събота ще се проведе почистване на природните паркове в България. Ето това е конкретно нещо, което всеки любител на природата може да направи.
  http://bulgaria.panda.org/get_.....ign_parks/

 16. И мен ме дразнят еко-активистите, и съм напълно съгласна за превръщането на еко-нещата в религия и средство за промиване на мозъците (подобно на глобалното затопляне), но нещо не ми се връзват разсъжденията ти за еко-каузата и твоята любов към природата чрез отглеждането на някакви гадини в “буркани, клетки и аквариуми”. Да не говорим, че котката (честито!), свинчето, някои от рибите и половината от кактусите и не се срещат в дивата природа.

 17. Келанвед
  26/05/2010 - 11:14

  Stilgar природата не може да бъде жестока, защото е каквото е. Според мен змия ядяща жертвата си не е жестока, но е жесток човек, на който му става оная работа докато гледа случката.
  Longanlon – радвам се да видя, че ти пука за околната среда. И все пак не разбирам – еко-урудите събират пари и изплзвайки емоциите ни те си уреждат живота. Нали човешката алчност е водещ фактор при прогреса на обществото ни, и ако потребителят не усеща че е прецакан – няма никакъв проблем. Така де-тия хора просто са се развили там, където умеят и си изкарват насъщния

 18. Kelanved ne znam togava shto niakvi mi tvurdiat che ne triabvalo da iam meso ili che ne triabvalo da se izbiat kuchetata po ulicite v Sofia.

 19. Я не се оправдавай!
  Мракобес си ти и животноненавистен тип!

  Но всепомитащата подметка на Великия Шаниту няма начин да те пропусне!
  :p
  😀

 20. Stilgar, точно защото съм отглеждал и отглеждам животни ми е напълно ясно, че за да живее едно животно, нещо друго трябва да умре. На природата не й дреме за “правото на всяко същество да живее”, което са измислили градските панелни хора, животно нивга не видели.

  Филип, на този ден обикновено Иван Бедров организира почистване на Природен парк Персина в Белене, в което се включвам.

  Божо, да не говорим, че кармата ми е завинаги очернена и всичките лечебни кристали и тофу на света няма да ми помогнат 😛

 21. “Змиите не са гнусни, нито опасни – а топли и нежни на пипане.”
  точно и аз това го обяснявам постоянно, но не ми вярват 🙂
  имам снимка със малка анаконда, увита около мен 😉

 22. На всяка кауза най-големия проблем са “активистите” – некомпетентни, неграмотни, немислещи, но пък изцяло отдадени. Без значение дали става дума за патриотизъм, религия, опазване на околната среда или народна топка за девойки младша възраст.
  А зелената помия започва да изкристализира като религия – априори възприети постулати и малоумни ритуали.

 23. Топли на пипане??? Стига бе – 32 градуса изобщо не е топло? Това е като да пипаш студените си ръце, след като си се разхождал привечер в неприятно студена зима 😀

  Иначе, че Петър е вманиачен на тема животни е ясно за всеки, който чете редовно блога му, особено в частта за развитието на аквариумните растенийца…

  … но пък съм съгласен, че еко каузите са толкова модерни, колкото и Коелю сред фотомоделките, еко каузите в съвременен вид са онова, което някои наричат съвременен социализъм. Хората са стадни животни, което се потвърждава от факта, че са готови да живеят в големи общи жилища, с малко жизнено пространство (на фона на интелектуалното им развитие) и тея общи жилища са наричани – жил блокове, кооперации или пък общежития. Тази последната форма на съвместно живеене е най-показателна колко е силно развито стадното чувство у човек.
  Та, социализЪмът е естествено състояние на обществения дух, поради, което е нормално да усещаме неговите извратени форми по всякакъв възможен начин – дори чрез бой по Суперегото, вменявайки ни се вина – колко замърсяваме природата, колко сме виновни, че има гладни хора по света, колко сме виновни за това, че сме егоисти и всякакви подобни неща… Това, така де, е израз на социалната ни гражданска позиция, а не на инстикта ни за самосъхранение 🙁

 24. Филип
  26/05/2010 - 12:30

  Да ама кауза без активисти не може. А понякога каузите са добри и резултатите са полезни за обществото.

 25. От всичко по-горе изброено съм фен на аквариума и кактусите..за другите “екстри” забрави!!!

  п.п.харесвам животните,но до степен далече от мен най-добре си живеят 😉

 26. рестепк

 27. Келанвед
  26/05/2010 - 13:26

  Stilgar ти ми обясни що някои хора мислят, че като разкараме турците и циганите България ще цъфне и върже както и е писано. Добре де,ще ти отговоря директно-защото така искат и така им харесва

 28. Kelandved vsushtnost mislia che razkarvaneto na turcite i ciganite e edno dobro nachalo. Posle ostava da razkarame i bulgarite:)

 29. Владимир Петков
  26/05/2010 - 14:17

  Хитлер много е обичал животните, особено немските овчарки. В някои случаи любовта към животните не е съчетана с човеколюбие.

 30. @Longanlon: “На природата не й дреме за “правото на всяко същество да живее”, което са измислили градските панелни хора, животно нивга не видели.”

  Напълно съм съгласен с позицията ти за животните, но ти си може би от много, много, много малкото хора от тези, които обичат животните по този начин, без да им дават “права.” Поне аз имам такива наблюдения – колкото хора съм виждал да казват и показват, че обичат животните (отглеждат ги, радват им се, поддържат ги, обичат ги), почти толкова са абсолютно за това да им се дадат права. А за градските панелни хора, животно нивга не видели – да, така е.

 31. Лъчезар П. Томов
  26/05/2010 - 14:20

  Напълно съм съгласен за CO2 – то е част от системата – отрова за едни, храна за други и може да бъде решен от самата Природа, която ще се адаптира към новите количества

 32. Владимир Петков, не понякога, а доста често любовта към животните не е съчетана с човеколюбие – както ясно се вижда от множеството коментари в ожесточени интернет спорове относно кучетата. Там всеки втори коментар от “кучелюбец” е нещо от рода на “Дано и на децата ти да им отрежат краката“, “Обичам кучетата много повече от хората” и т.н.

  Което хвърля доста пясък в зъбните колела на твърденията, че “жестокостта към животните водела до жестокост към хора”, които са основният аргумент на фанатичните “кучелюбци” – вижда се, че точно те самите са пример за това, че омразата към хората не минава през омразата към животните.

 33. Владимир Петков
  26/05/2010 - 14:28

  По скоро в природата умират и биват изяждани слабите болните и немощните. Четох, че в някаква област в Норвегия намаляли сърните и елените. Ловци избили вълците. Първоначално сърните се размножили много ,но после изчезнали напълно, заради някаква епидемия. Оказало се, че вълците ядат болни и бавни сърнички, които не могат да избягат. На природата и дреме и затова в нея оцеляват най-силните и най-приспособимите, за да създадът качествено поколение.

 34. Владимир Петков
  26/05/2010 - 14:33

  Освен, че Хитлер е бил кучелюб, е бил и вегетариaнец. Владо Черноземски е станал вегетарианец, но е бил хладнокръвен убиец (все пак благороден човек и достоен за уважение)…

 35. Spas Atanasov
  26/05/2010 - 15:05

  браво =)

 36. Келанвед
  26/05/2010 - 15:22

  Stilgar есть человек, ест проблем, а … 🙂
  останалите-на природата и еволщцията може ли да им “дреме” , след като са неодушевени? И как , аджеба стават тия баланси и т.н.
  Longanlon http://www.listafterlist.com/t.....erson.aspx
  даже някои “умове” си падат кучелюбци, някои са даже нещо като учени

 37. Според мен едно е да обичаш животните и природата по принцип, друго е да си обичаш твоето животно (твоята собственост). Аз, например, не мога да кажа, че обичам паяци, но ако случайно се сдобия с екземпляр, предполагам, че доста ще се грижа за него и ще ми харесва да си имам паяк. По същия начин – имам аквариум и риби и много си ги харесвам, но не обичам всички риби.
  В тоя ред на мисли, смятам, че това, че някой има някакво животно и е привързан към него, не означава, че обича всички животни и природата (ако може да се обича природата, защото не знам как се определя това и в какво се изразява), както това, че, ако обичаш един човек, не означава автоматично, че обичаш всички хора и ти пука какво им се случва на хората в Замбия, примерно.

 38. http://www.youtube.com/watch?v=JmxUsGiGp3w – малко настрани от животните, но все пак свързано с природата … environmentally friendly Prius 🙂

 39. Светослав Бацоев
  26/05/2010 - 18:31

  Какво е това черното дето е като хлебарка ?

 40. “Витаминко, … къф мъж си бе?”

  Ето къф:

  http://www.youtube.com/watch?v=H1iR2Wi3u5o

 41. Браво на Антон! Ъ, Антон беше нали, защото аз все го наричам “коте” 🙂

 42. коментар от Свежо: а по примера на Джералд Даръл ловях, купувах и най-вече влачех в къщи какви ли не летящи, пълзящи и плуващи гадини, за да ги отглеждам в буркани, клетки и аквариуми, за ужас на майка ми.- колко познато (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 43. коментар от Свежо: а по примера на Джералд Даръл ловях, купувах и най-вече влачех в къщи какви ли не летящи, пълзящи и плуващи гадини, за да ги отглеждам в буркани, клетки и аквариуми, за ужас на майка ми.- колко познато (thumb up) (thumb up) (thumb up) (thumb up) 🙂

 44. Novoto 20… kucheliubcite shte goniat Martin Karbovski ot nacionalen efir:
  http://www.facebook.com/group......8555920911

 45. Филма на Ж.Жак Ано „Мечката“ завършва с думите…

  „Живей и остави другите да живеят“…

  това казва ВСИЧКО!!

 46. Келанвед
  27/05/2010 - 00:07

  joro бъркаш, бате! Това го казват Аксел Роуз, а и един негов имитатор от “България търси таланти”, което пък беше адски свежо

 47. Защо не пробваш да запознаеш свинчето и котката?
  Ако ти се отглеждат наистина противни гадини, пробвай тези:http://bg.wikipedia.org/wiki/%.....1%80%D0%B0

 48. размишльотини
  27/05/2010 - 02:46

  И аз обичам животните така – за предпочитане на грил 🙂

  Но какво общо има това като аргумент, че обичаш природата? Какво значи да обичаш природата?

 49. vitaminko – рокаджия си и се страхуваш от змии?!?

  Doomguy, те се познават и са в отлични отношения.

  размишльотини, да я обичаш на грил, разбира се 😉

 50. Пред блока се върти един пес и редовно комшиите го пускат да спи във входа. Имайки предвид че нашия вход е суперстранна кула в която няма прозорци неприятните моменти са доста.

  Някой беше нахранил въпросното куче с нещо което не му е понесло и сътветно беше уповръщал целия вход. А да ви е честита липсата на адекватно проветряване. Като добавим и наклонностите на песа да лае безпричинно всяка сутрин около 6 – цялата любов към животните ми се изпарява.

  След като вдигнах скандал на комшиите, че на кучето не му е мястото да живее в междуетажните пространства те ме обвиниха че съм безсърдечен!?

  Ходи разбери сега, какво общо има любовта към животните с желанието да ти е чисто и спокойно!?

  Та… да, хората мразят да мислят и реагират емоционално!

 51. Лъчезар П. Томов
  28/05/2010 - 17:03

  Ами да, емоциите са част от това да си човешко същество. Ако ти липсват по подобни въпроси, означава, че си социопат. Друга е темата, че те трябва да те мотивират, не да ти се месят в процеса на разсъждение.

 52. хех, когато човек мисли за решаване на конкретни проблеми, стремежът да мисли логично, а не емоционално, означава че е социопат, така ли?

  Нещо ти е яко сбъркана логиката май…

 53. Прекрасен питон на снимката! Твой ли е? Ак ое твой, откъде си го купи?

 54. при социопатите липсва състрадание.
  липса на състрадение не е липса на емоции
  от друга страна никой не е длъжен винаги да изпитва състрадание към всичко ( например към виещи помияри по улците )

 55. Зелен Бетон
  29/05/2010 - 04:17

  >… изискват мислене, а не емоции, изискват решаване с конкретни мерки, а не сърцераздирателни вопли и апокалиптични предсказания по телевизията с цел безкрайно наливане на държавни пари в разни фондацийки.

  Напълно съгласен.

  Има обаче и още нещо, което е дори по-гадно (поне според мен).

  Драгият сапиенс все още не се е отучил да съществува на стада. И в момента, в който му залипсва топличкият уют на стадото, той или си изсмуква от пръстите, или си заплюва и профанизира някаква кауза, за да може под нейния байряк да сформира ново стадо.

  Разбира се, то не се казва “стадо”, сакън! Казва се “колектив” или “група съмишленици”, или “клуб по интереси”, или “всенародно движение”… и т.н.

  И, както при всяко самоуважаващо се стадо, в него започва да кипи живот. Из пространствено-времевия континуум се разнасят упоително блеене, възторжено мучене, енергично кудкудякане, истеричен лай и пр. адекватни изрази на съпричастност към избраната кауза. Очертават се и характерните съпътстващи процеси: скупчване, тълпене, ръчкане, Брауново движение, избиране на овен водач, низвергване на овена водач и избиране на нов, определяне (и отлъчване) на метилявите овце, повишаване на температурата в центъра вследствие на екзотермичното разлагане на нЕкои секрети, щедро отделяни от членовете на стадото при изпълнение на стадните им задължения. И т.н. Въобще – жУвот като картинка. Пълен с емоции и носещ светло духовно удовлетворение и усещане за собствена значимост. Да си част от нещо голямо! Аххх!…

  А пастирът отстрани брои глави, потрива ръчички и пресмята колко кила вълна ще настриже.
  _____________________________________________

  Колкото и да ми е симпатична зелената (най-общо казано) кауза, за жалост ми се чини, че тя е на път да се превърне в поредното стадо от гореописания вид. Глобално стадо, при това. Страшничко, бих казал.

  Защото тук не става дума за “изкуството” на някой нашарен като папагал сценичен идол-ексхибиционист и тайфата негови фенове. Такива идоли по принцип са еднодневки – и когато омръзнат, тайфата/стадото бързичко се разформирова заедно с тяхното капичване от сцената.

  При зелената проблематика обаче става дума за действително сериозни неща. И ако те бъдат заляти и понесени от вълната на безмозъчното soap-style масово “съпреживяване”, могат да се родят само глупости. Които по никакъв начин няма да решат същинските проблеми; по-скоро обратното – ще попречат на решаването им.

  А накрая нищо чудно именно малцината, които с разум, въображение и търпение са се опитвали реално да направят нещо по въпроса, да бъдат провъзгласени за метиляви овце и заклеймени единодушно. Щото не блеели достатъчно емоционално. Социопати със социопати!…
  _______________________________________________

  Когато една кауза стане мода и мания, това е началото на нейното насилствено обезсмисляне.

  P.S. Сори за емоционалния изказ 😉

 56. Келанвед
  29/05/2010 - 12:17

  Longanlon еми да-проблемът на фюрера са били евреите и без никакви лични емоции или симпатии е решил проблема, като ги е пратил по експериментални лагери. Хем и медицината доста е прокопсала благодарение на това му действие-узнало се е колко време човек може да плува в разтвор на вода със сярна киселина и други мъдри неща са разкрили

 57. Келанвед
  29/05/2010 - 12:22

  Зелен Бетон-имаше една много яка игричка-Деус Екс…препоръчвам ти я. Та във втората и част един свръхкомпютър искаше всички хора да се свържат към него и да станат просветени и да не са като овцете, които ти изброяваш. Щяха да са дигитални овце 🙂
  Шегата настрана-реалността е точно каквато си я описал и няма как да бъде друга. Лошото е, че овците освен месо дават мляко и вълна , от които също се печели, но нашите любими управляващи винаги предпочитат да колят. Месото е по-вкусно

 58. Freigest – не е мой.

 59. v.k.venkov
  29/05/2010 - 22:27

  Един специалист по аквариумите “задължително” трябва да притежава следния аплет: http://download.cnet.com/Rubbe.....43553.html

 60. Радвам се, че котаракът Антон се е завърнал невредим при стопанина си. Ценен екземпляр е. 🙂

 61. Котарака е страхотен!

 62. Онлайн магазини
  11/07/2010 - 07:50

  как се оправяш с такова животно ? (змията)

Leave a Reply

Задължителните полета имат *