Топ 5 на най-тъпите спортове


Фен на спорта аз съм, защото sit mens sana in corpore sano, както е казал поетът. Повече се старая да го практикувам, отколкото да го гледам. Има обаче спортове, които по скромното ми мнение може и да са интересни за практикуване в своеобразната си особеност, ама първо, не са никакви спортове и второ, са мега-тъпи за гледане

В стремежа си за гледаемост, спортните телевизии започнаха да излъчват нещо различно от футбол и аз много се радвам на това. Това разнообразие обаче породи един неразбираем за мене феномен, който аз оприличавам на телешкия възторг, с който толкова много невинни душици следят разни телевизионни игри като шоуто на къци вапцаров и…. (други не знам, ама съм сигурен, че има много и все от тъпи по-тъпи, макар и не по-тъпи от къци, щото съществуването на нещо по-тъпо от къци и шоуто му е в противоречие със законите на Вселената). Иде реч за най-различните игри, които биват излъчвани и ревностно следени от многобройното телевизорогледащо народонаселение. Някои от тия игри са спортове, просто са скучни за гледане, ако не ги практикуваш. Но повечето никакви спортове не са и не заслужават това име.

Ето личната ми класация:

5. Ракетки

Всякакви видове тенис, тенис на маса и бадмигтон са безспорно забавни за игра – до момента, в който надраснеш детската възраст или станеш професионалист и започнеш да си изкарваш парите с това. Айде, тениса на корт си е спорт да речем, макар да не ми е забавен, ама другите са игрички просто. Всеки възрастен, който играе тенис на маса или бадмингтон и си мисли, че спортува, получава моето най-искрено съжаление и насмешка.

Докато да ги играеш обаче все пак има някакъв смисъл (забавно е), гледането им по талавизора направо потриса нежната ми душа с титаничната си тъпота. Добре, че ги обличат в прилепнали дрешки тия тенесистки и добре, че се намножиха рускините в световния тенис – а да гледаш мъжки тенис е занимание, убиващо мозъчните клетки със скоростта на домашна скоросмъртница анасонлийка.

4. Пръчки

Друга игра, която е интересна за игране, но за не мога да си представя, че някой би могъл да изпита удоволствие от гледането й е билярда и неговия бавноразвиващ се братовчед снукъра. Какъв екшън, какви изпълнени със задъхано действие два часа, в които плешиви “спортисти”, облечени като келнери се ръгат един друг по топките с едни пръчки… Вокси пък съвсем му се чудя, даже емоции вкарва, има любими играчи и други, които мрази… ебаси.

3. Колички

Нека да се разберем – карането на кола не е никакъв спорт. Тъй както и вдигането на тежести посредством кран не е спорт, така и бягането посредством мотор, шаси и гуми (па били те и гудиър) не е спорт. Да си шофьор е може би интересно за някои преживяване, за много хора е и необходимост, но гледането на състезания с коли за мен е сред най, ама най-малоумните преживявания във вселената. Челото на колоната на безсмислието водят разбира се всякакви състезания с обиколки – Формула 1, Наскар и т.н. – в които в продължение на часове едни и същи коли обикалят едно и също трасе.

Защо състезанията на коли, каквито никога, никога, никога няма да притежаваш, нито ще имаш шанса да караш, че даже и да видиш, предизвиква такава мания и интерес е тотална загадка за мен и по-голямата част от човечеството. А ако гледаш на карането по улиците като на състезание, какъвто е случаят с много от формула-феновете, особено в Перник, мога да те посъветвам да се гръмнеш, преди да убиеш себе си и някой друг на пътя.

2. Карти

Нито бриджът, нито покерът са спортове. Дебелогъзи чичковци, които седят на меки столове и се гледат втренчено по половин час, просто нямат право да бъдат пускани по спортните канали (освен ако това не са Батето и Вили Вуцов, които седят на пресконференция и се псуват един друг). Точка.

1. Ски

Накрая разбира се стигнахме и до безспорния шампион на шампионите в личната ми класация на най-тъпите спортове. Не щото не е спорт, не щото е най-безинтересен, а заради масовото разпространение на манията по гледането му и относителната липса на каквото и да е съдържание в повечето му дисциплини. Да, познахте, става дума за всичкото нещо, наречено “зимни спортове”.

Признавам, че карането на ски, сноуборд, кънки, пускането с бобслей и т.н. са все страхотни преживявания. От цялата тръпка с която са свързани обаче не остава нищо, когато тия дисциплини се “практикуват” удобно седнал на фотьойла пред телевизора по потник и пантофи, а парното е на 6, понеже кризата с газа е свършила отдавна. Даже да имаш бира, емоцията, която гледането на биатлон примерно предоставя, е почти равна на вълнението при несъстезателно плетене на терлици на една кука, особено когато всичките ни национални биатлонистки ходят да пускат тото ако се класират в трийсетицата.

Та така. Сигурен съм, че всеки, подобно на мен, може да сподели няколко спорта, чието гледане и/или практикуване го отегчава (или разсмива) до смърт… Споделете 🙂

За скандалните турски тоалетни и изкуството…
Психо (ли съм)

Коментари

 1. Съгласен съм за количките.това се опитвам да обясня на СТРАШНО МНОГО хора,но кой да слуша…Виж сега,за тениса изобщо не съм съгласен.Спорт си е,дори и като е на маса.Супер много мускли развива (да не говорим за концентрация и т.н.).За ските,хауевър,си супер прав.Просто не е забавно да го ГЛЕДАш,ебати.Това трябва да се практикува за да ти е кеф.

 2. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  05/02/2009 - 09:17

  Забравил си шаш-мата, който играя понякога, но все имам усещанрто, че спортувам особено 🙂

 3. Има един дълбококонцентриран, порядъчен и легендарно-нарицателен спорт – КЪРЛИНГ ! Адската мисъл, а? Възрастни хора пързалят камък и търкат пред него супер сериозни..
  Любопитното е, че повечето практикуващи го са безумно богати: заслушай се някой път в коментаторите – тоя бил банкер, онзи пък, който търка пред камъка бил не знам си какъв директор или застраховател.

 4. Въпрос на вкус (казало кучето).
  Все пак при изброените от теб има някакъв обективен общовалиден критерий т.е. има ясни правила, измерва се някакъв резултат и се прави класиране.
  Това общо взето покрива някакви (традиционни, олимпиййски) критерии за определението “спорт”.
  Моите фаворити по тъпота и изключващи всякакъв спортен елемент са на първо място всички видове гимнастики, аеробики, акробатики, фигурни и всякакъв друг вид пързаляния с елемента “съчетание”

 5. 5. За това, че тенисът не става много за гледане съм съгласен – най-малкото не се вижда добре топката. Ама да кажеш, че тенисът на маса не е спорт… Явно никога не си играл тенис на маса!
  4. Билярдът е интересна игра, вярно повече за практикуване, отколкото за гледане.
  3. Що се отнася до F1, предпочитам да не се изказват хора, които нищо не разбират. За феновете (сред които съм и аз) това е много повече от обикаляне по пистата – нямам да се впускам в подробности.Иначе да, може би не е спорт, а състезание. Изобщо, според мен трябва да се прави разлика между спорт и състезание в някои случаи.
  2. За картите съм съгласен – на мен също са ми скучни. Но пък познавам доста хора, на които са им интересни.
  1. Зимните спортове пък, са си и спортове и състезания отвсякъде. Не разбирам какво толкова не им харесваш. Е, при ски бягането на големи разстояния и биатлонът малко бавно се развива действието, но пък има толкова много зимни спортове.
  Очаквам да споделиш кои са ти любимите спортове. Предполагам американси футбол, бейзбол и кеч. Или греша?

 6. Хриси
  05/02/2009 - 09:58

  Моята класация се оглавява от футбола – аз и до ден днешен не мога да разбера защо 22-ма гонят тая топка по тая трева. 😀
  Спорт не гледам по тв каналите, защото, това, което описа по-горе, в психологията му се вика опосредстван интерес. И ако не е непосредствен, за да ти носи реални емоции, надали ще закачиш нещо, гледайки.

  2. Колоездане. Същата работа. Да караш колело си е весело, особено ако си дете. И полезно, ако си еко-активист и предпочиташ да ходиш на работа с велосипед вместо с градския транспорт. Но да гледам как някакви се ръгат с лакти и въртят педалите, за да се изпреварят, оплезили език така, че могат да си го пъхнат в малкото джобче…не, мерси.

  3. Бокс. Достатъчно насилие има, за да гледам как някакви с мегаломански претенции за богоподобност си доказват как силата е в тях, и как влиза в действие. Не знам кой малоумник е превърнал в спорт трошенето на нечии носове. За мен боксът си е легално причиняване на средни до тежки телесни повреди. И отстрани валят аплаузи. Варварщина!!!

  4. Културизъм. Бахма’аму! Колкото не понасям мъже-гардероби, толкова по-грозно е да гледам жени, в които няма нищо женствено. Ама и те се пъчат там, олимпийство да си мерят. Експериментират с телата си почти до пръсване, за да докажат колко може да се разтегне още човешката кожа – то…това си е годзилизъм. Бляк му.

  Нататък не мога. Ще ме прощавате. 🙂

 7. Стоян Стоянов
  05/02/2009 - 10:06

  За точки 2, 3 и 4 съм съгласен, но виж за 1 и 5 – не съвсем. И в тениса (и подобните му) и в ските има достатъчно физическо натоварване. Дори това натоварване да клони повече в аеробната част, подкрепям всеки спорт, който те кара да станеш от стола (седалката) и да размърдаш дебелия си задник.

  Виж това да седнеш да ги гледаш пред телевизора, особенно когато нямаш, и вероятно няма никога да имаш нещо общо с тези спортове, наистина ме изумява. Ако класацията ти е за “най-тъпите за гледане спортове” наистина си уцелил. Но тогава аз бих добавил и футбола.

  Да ме извиняват всичките там “фйенове” и т.н., ама незнам колко акъл трябва да имаш, та да седнеш час и половина да гледаш как 22-ма (ако греша бройката – не се извинявам, не съм “запалянко”) гонят една топка и ако успеят да я вкарат в мрежата да си готов да си удариш гъза в тавана. Ще ми кажете “Абе я виж колко хора гледат и ходят на мачове!”. Мда… то и много хора слушат чалга и ходят на концерти. За това акъл не се иска!

  А като си помисля и че поне 50% (ще ми се да кажа 80%) от тия “запалянковци” “ритат” топка веднъж на 5 години, тогава положението е отчайващо.

  Не ги разбирам тия неща. Сигурно в мен е проблема…

 8. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  05/02/2009 - 10:07

  Всеки си има гледна точка по въпроса и колкото са хората, сигурно ще са толкова и мненията, но ми се струва, че имаме налице преплитане на понятията.
  Както са тъгнали нещата, след време е възможно всяко едно състезание да се разглежда, като спорт. Пример – някой решава да направи състезание по трепане на мухи с навит вестник, идеята по някаква странна причина допада на много хора и готово. 🙂

 9. Борис
  05/02/2009 - 10:15

  И аз съм на мнението на Хриси за футбола. Не мога да разбера, какво толкова се кефят хората на 22-ма потни мъже, които тършат след някакво кожено кълбо и се опитват да го бутнат в метална рамка? ‘Оди ги разбери…

 10. Вижте сега, признавам, че тениса на корт и зимните спортове са … спортове и в тях има голямо физическо натоварване (освен бобслея хехехе). Просто са супер скучни за гледане.

  И как забравих голфа, не мога да си простя. Това нещо е толкова безумно скучно за гледане, че даже коментаторите на голф-предаванията (представяте ли си, голф-предавания!) имам чувството че дремят в студиото…

 11. Ланселот, за да се заслушам в коментарите трябва всъщност да се загледам в кърлинга, но това хич не ме влече, да не използвам по силни думи. Сигурно не съм достатъчно богат.

  А шаха спорт ли е? Вид състезание е, обаче някак спортното ми се губи.

  Забелязъл съм, че доста често хората считат за безинтересни игрите, които не разбират, докато хора, които ги познават добре и знаят тънкостите им могат да видят супер интересно нещо на екрана, което на мен да докара само прозявка на устата.

 12. Vanko: “Забелязъл съм, че доста често хората считат за безинтересни игрите, които не разбират, докато хора, които ги познават добре и знаят тънкостите им могат да видят супер интересно нещо на екрана, което на мен да докара само прозявка на устата.

  Ами точно така си е – ако практикуваш някакъв спорт, ти знаеш много за него и ти е интересно да го гледаш, ако не за друго, то поне да се учиш от майсторите.

  Именно затова ме удивлява интересът към биатлон, тенис и формула – колко човека познаваш, които играят тенис, практикувт биатлон или карат болид?!? Футбол лично аз не харесвам, но разбирам тези, които го гледат – много хора играят или са играли футбол и го разбират малко или много.

 13. polihronov
  05/02/2009 - 10:30

  При положение, че си споменал най-итересните спортове, как можа да пропуснеш безбола, софтбола, лакроса, американсики футбол и всички останали американски спортове, е това не можах да го вдяна.

 14. ами просто никой у нас не ги гледа 🙂

 15. Виктор Минковски
  05/02/2009 - 10:32

  И датца си забравил 🙂 Не съм съгласен с теб нито за зимните спортове, нито за автомобилизма. Е верно 50 км ски бягане класически стил може да е мааалко скучновато, но алпийските дисциплини са супер за гледане,а телевизията успява да придаде динамика на биатлона защото се дават само интересните моменти, а и спорта се промени доста за да е по-гледаем. Автомобилизма пък е толкова разнообразен че просто не виждам как ще сложиш всичк под общ знаменател. А и е доста натоварващ – пилот от Ф1 за едно състезание губи над 2 кг – колкото аз губя за два часа баскет на два коша.
  Незабравяй че ако не си практикувал някакъв спорт много трудно ще ти стане интересен за гледане. Пък и всичко е субективно – аз, например, баскетбол по телевизията почти немога да гледам – много се изнервям, а играя два пъти седмично…

 16. Тук забелязвам някаква странна порода мъже (за жените е разбираемо), за която съм чувал, но не съм ги виждал на живо, нещо като Неси и Снежния човек. Става въпрос за съществото Хомо Сапиенс Нефутболос. Аз не познавам мъже, които:

  1. Да не пият бира
  2. Да не гледат футбол

  Някак ми е странно :)Още по-странното за Г-н Стоян Стоянов сигурно е фактът, че чалгата хич не ми е любимата музика.

  А ето мнението на Джон Клийс за американския футбол:

  http://www.youtube.com/watch?v=xyWZyGEh5DY

 17. Михаил
  05/02/2009 - 10:44

  По твоята класация гледам два толкова тъпи спорта, че даже не са в топ 5 – американския футбол и голфа.
  Друго си е да гледаш 90 минути и… нула на нула :))

 18. Няма как да ти хареса спорт в който нямаш фаворит/и, така просто да си зяпаш е скучно и едва ли са много хората които гледат, но така както някои гледат/ме тъпи спортове, ти слушаш тъпа музика, метъл :)))

  А един от най-тъпите спортове е боулс-а

 19. minimalistic
  05/02/2009 - 10:47

  единствено за тениса на маса не съм съгласен – хем е спорт, хем е як за гледане

  другите за гледане наистина са тъпи 😉

 20. Voxy, какво е боулс?

 21. Михаил
  05/02/2009 - 10:58

  Боулс е едно като кърлинг но с топки на поляна. Играят го баби и дядовци в Уелс и Нова Зеландия

 22. Стоян Стоянов
  05/02/2009 - 10:58

  Vanko, никак не ми е странен факта, че не слушаш чалга. Напротив – даже ме радва.
  И не съм правил връзка между гледането на футбол и слушането на чалга (т.е едното не води до другото), въпреки че връзките между футболисти и чалга-певици (по модерному поп-фолк фурии) са си закономерност. Защо ли…

  Хомо Сапиенс Нефутболос е съществувал стотици хиляди години преди да се появи Хомо Сапиенс Футболос. И се е справял доста добре.
  Много велики неща в историята, мъжество, героизъм и саможертва и т.н. са извършени точно от този Хомо Сапиенс Нефутболос. Мисля, че Хомо Сапиенс Нефутболос е нормалното състояние на Хомо Сапиенс (без тъпи шеги с думата “хомо”).

  С две думи: Тънката ти ирония относно това, че мъжете негледащи футбол не са мъже (защото ти не познаваш такива), и че са странни същества не мина!

 23. Пропуснал си фундаментални спортове като кърлинг.
  А аз пък мразя спорта. Спортувам, защото така се чувствам във форма и подържам кила. Не ме кефи, но няма начин.

 24. Не мога да не коментирам този пост 🙂
  1. Значи, подкрепям мнението ти за тениса и останалите ракетни спортове, да приятно да играеш тенис на маса или на корт ама да го гледаш… тва си е самоубийство.
  2. За спортовете с “пръчки” нищо не мога да кажа, това просто е.. без коментар.. нито ми е приятно да го играя, нито да го гледам. Това за мен не е спорт 🙂
  3. Количките си ги харесвам и редовно гледам различни видове състезания, просто има тръпка 🙂
  4. Картите определено не са спорт и честно да ти кажа до сега не съм виждал някъде да дават карти по телевизията 🙂
  5. Да гледаш ски не е много умно, но пък за фигурното пързаляне.. това е красота и става за гледане, и на живо и по телевизията 🙂

  Това беше мнението ми относно твоето мнение. А спорта, който според мен е най-тъп, това е ГОЛФА, няма по безсмислено нещо от това да се опитваш да вкараш няква топка с пръчка в няква дупка 😀 В този спорт няма никакво движение, може само 1 час да гледаш как тоя си търси правилната пръчка, а пък 2 часа се чуди как да удари пустата топка 😀

 25. Филип
  05/02/2009 - 11:10

  Не е нужно да си практикувал някакъв спорт, за да ти е интересен. По тая логика, Лонгалоне, трябва да си играл в театъра или да си свирил в симфоничен оркестър, за да ти са интересни за гледане/слушане. Понякога ебати логиката изкарваш, честно.

 26. хехехе, точно това е една от разликите между изкуство и спорт 🙂

 27. Димитър
  05/02/2009 - 11:13

  Всички, които си описал като “тъпи” са супер интересни, луд съм по снукър, ски-скокове, биатлон, кърлинг, голф, Ф1. Обаче футбол, бокс и борба ниокга не мога да ги разбера.

 28. Въпрос на гледна точка. Аз примерно бих сложил фитнес на първо място. Скучен за практикуване, а да не говорим за гледане…

 29. Филип
  05/02/2009 - 11:15

  Напротив – това е приликата.

 30. Някак си ми се струва тъпо, човек който май не си е направил труда да научи как се пише името на даден спорт, да изказва мнение за него. Бадминтон, а не БадминГтон.

 31. Стояне, не съм искал да кажа, че мъжете които не гледат футбол не са мъже. Съжалявам, ако съм се изразил неясно, не съм имал намерение да влагам никаква ирония, тънка или дебела. Просто аз наистина не се сещам за такива мои познати и ми е интересно да видя, че има.

 32. Филипе, спортовете и игрите упражняват и зависят от способностите (физическите и умствените) на човек. Затова за да ти е интересен един спорт, е нужно да знаеш за него, за това какви са правилата, техниките.

  Изкуствата от своя страна са точната противоположност – те влияят върху чувствата и емоциите. Не е нужно да знаеш как се рисува или как се пише музика, за да ти хареса картина или песен.

 33. Хриси
  05/02/2009 - 11:32

  Естествено, който харесва изброените спортове, ще си ги защитава. Аз искам да прочета резон защо ги харесвате, ако ги харесвате, и защо не ги, ако не ги. Това е.
  Щото всичко заприличва на спора с изкуството – е или не е.
  Мерилото за моя интерес е естетиката, която виждам в даден спорт – примерно много харесвам фигурно пързаляне. Не съм спортувала това, не твърдя и че го разбирам, нито имам фаворити там. Но ми харесва, танц върху лед, техника на изпълнение, музикален фон…красиво е някак.
  За останалото просто ми се губи смисъла…някои си го гледали много, популярен бил, древен спорт бил…и какво от това?
  Като се замислиш, за да съществува, значи трябва да задоволява потребността или от спортуване, или от гледане. Отделен въпрос е какво в него ще ти или няма да ти хареса 🙂

 34. A, да, нещо пропуснах – разбира се, ако практикуваш един спорт, много вероятно е той да ти е интересен за гледане, даже да е голф или билярд. Ти го разбираш, гледаш майсторите какво правят, учиш се, знаеш какво става, има тръпка. Аз това го разбирам и не се чудя.

 35. Георги
  05/02/2009 - 12:00

  Да съгласен съм напълно. Ако практикуваш даден спорт определено ще ти е интересно да гледаш по-добрите, макар, че за другите може да е скучно. А за ските и аз не съм съгласен, че не са спорт. Спорт са и то какъв. Доста усилие си коства едно бягане.

 36. За много хора компютърът се казва “Виндос”, “Фирефох” или просто “Хюндай”. И Интернет е главно “вибокс”-а, “ютубе”-то и “скайпа”.
  Което не им пречи да не могат без тях, да са “залепени” за мрежата, ГЛЕДАЙКИ монитора повече от полезното.
  Това относно връзката “разбирам – харесвам” еди-какво-си.
  Със спортовете е същото – не е задължително да ги разбираш в детайли, за да те грабнат. Наистина опира до вкусове.
  Има и друго. Аз гледам футболни мачове избирателно – националния отбор и английските мачове с българско участие. Обаче! Има обаче един коментатор, който явно се учил от колегите си в Латиска Америка, и който е състояние да ме откаже от всеки мач. Звучи сякаш коментира нападението над Пърл Харбър. С всички подробности. Ама много стрес. Ужас!

 37. Nikolay Stamboliyski
  05/02/2009 - 12:15

  Честно да си призная и аз не обичам да гледам спорт, който не практикувам или въобще не се интересувам от него. Не знам защо, но от всичко, което си изброил и на мен ми е скучно да ги гледам, ама твърде критично се изказа за всичко – като гледам доста фенове обиди.

 38. Светла
  05/02/2009 - 12:25

  Lancelot е новият ми идол! Тъкмо се канех да кажа за кърлинга и той го направил вместо мен :-)!

 39. Имаше един период, в който преди да почне тегленето на тиражите на тотото го представяха като “СПОРТ тото”. На някои хора сигурно им се е качвал адреналина.

  Голфът също го наричат спорт – да вкарваш малка топка в малка дупка. Определено не е моят спорт.

  Леля ми е тренирала (!?) шахмат и за целта е трябвало да ходи на тренировки (!?) с бели кецове. И до ден днешен не може да проумее защо е било нужно това 🙂 Голфът определеное най-скучен за гледане.

 40. polihronov: “При положение, че си споменал най-итересните спортове, как можа да пропуснеш безбола, софтбола, лакроса, американсики футбол и всички останали американски спортове, е това не можах да го вдяна.”

  Вчера точно водихме дискусия с колеги за американските спортове. В крайна сметка се оказа, че всеки харесва поне по един от тях, защото е гледал в щатите, интересен му е или го тренира тук. Хората са склонни да си правят изводи на база само своето мнение и интереси, както правиш и ти. Аз примерно познавам цял женски отбор по лакрос. харесвам американски футбол, защото знам правилата и ми е интересен. И т.н.

 41. ImPRESSed, спорт-тото се казваше така, защото приходите от него отиваха за подкрепа на спорта. Сега не знам как е.

 42. Павел Борисов Николов
  05/02/2009 - 12:34

  Не се интересувам от спорт. Вместо да гледам спортни състезания, предпочитам да гледам някой хубав филм или да си чета интересна книга. Намирам това за много по-полезно и интересно.

 43. Филип
  05/02/2009 - 12:50

  Лонганлон каза: “Изкуствата от своя страна са точната противоположност – те влияят върху чувствата и емоциите. Не е нужно да знаеш как се рисува или как се пише музика, за да ти хареса картина или песен.”

  Лонганлоне, спортовете също влияят върху чувствата и емоциите на хората. Има разлика между спорт и изкуство, но не е тази. Нима ако не съм рисувал и не знам каква техника е ползвана, с какви бои и четки е рисувано, е оправдано да кажа: “тая картина не става за гледане”?! Трябва да съм глупак, за да го кажа.

  Никога не съм карал болид от Ф1, но като гледам това ми носи емоции, особено на живо, затова ми е интересно. Като вникнеш в стратегиите и правилата – какъв е проблемът да ти харесва да гледаш, без да си карал?? Същото се отнася дори за играта с топките на поляната.

  Въобще е грешно да се заклеймяват неща, които не разбираме и не ни допадат, като всеобщи тъпотии. На теб лично може да не ти са интересни, но пак се изказваш менторски. Абе прави каквото искаш.

 44. Това да не се интерсуваш от спорт е признак на голяма глупост и немърливост към самия себе си.

  Може би не си карал ски и затова смяташ така 🙂
  Но дисциплини като СПУСКАНЕ и Super G определено си заслужават гледането 🙂

 45. Всички които не ги харесвам си ги описал. Поздравления, но пък не съм съглесен за ските.
  Много обичам да карам ски.

 46. На мен 90% от спортовете са ми скучни за гледане, но тези които си изброил наистина са едни от най-скучните. Пропуснал си обаче number one – Дартс. Забавно е да играем в офиса, ама е ебати тъпото да го гледаш.

 47. Не мога да не се изкажа, щом е свързано със спорт 🙂
  С малки изключения съм съгласна с твоята класация. За пропуска с голфа си се усетил вече.Mоят номер 1 е бодибилдинга. Даже не ми се коментира. Но пък си имам и друга класация – на спортовете, които не обичам да практикувам, но обичам да гледам. В нея влизат баскетбол и волейбол, например.
  Има и един спорт, който не мога да нарека тъп, но ми е ужасно мъчително да го гледам – ски-бягането. Аз съм активна скиорка, но като знам колко е трудно да се придвижваш със ски на равен терен, да не говорим за нагоре. И като ги гледам ски-брегачите как се напрягат, все едно аз се мъча. Чудя се кой ли доброволно избира да практикува такъв спорт?

 48. Лонганлон, като си казал какво не харесваш(въпреки, че критериите ти са ми крайно неясни), кажи и какво ти харесва. 😉

 49. Майк Рам
  05/02/2009 - 13:20

  Много забавен пост и още по-забавни коментари! 🙂
  Напълно споделям твоята класация, макар че определено би могла много още да се обогати – вече се споменаха култови спортове като голф, футбол, колоездене и дартс.

  От друга страна, трябва да призная, че в някои спортове има тънкости, които не всеки ги забелязва, но за истинския ценител, това носи тръпката от гледането. Ще дам един пример. Преди време бих сложил сумото в класацията на най-тъпите за гледане спортове без да се замисля. Какво има там – двама дебели японци се блъскат по шкембетата. Ебати спорта!

  Обаче, като започнеш да вдяваш правилата, като започнеш да се вглеждаш по-внимателно, ще разбереш, че има много интересни и разнообразни тактики за борба и че не винаги предимството е на страната на по-тежкия. Оказва се, че за да бъдеш добър сумист, е са необходими железни нерви и бърза съобразителност. А зад маскировката от сланина се крие планина от мускули.

  Така че – всеки фен си е прав за себе си. Възможно някои спортове на един да му изглеждат ужасно скучни (като Формула 1 за мен), а друг да открива напрежение, екшън и наслада, гледайки ги по телевизора.

 50. aaa, сумото е много забавно, спор няма! особено нашето момче като е силно там 🙂

 51. мравчо
  05/02/2009 - 13:33

  Извинявай че почвам така, но май разбираш от спорт доста малко. По това съдя от коментара ти за тенис на маса. Това че не си успял да станеш добър в някои спорт и да изпиташ наслада от него не значи че не е спорт или че е тъп. Не съм професинален играч на тенис на маса и моженето ми се основава предимно на 5-те години в гимназията, когато тенисмасите на училището бяха точно срещу класната ни стая и любителско играене. Въпреки това се били нееднократно случайте, когато през зима на отворени прозорци от мен е течало пот и тениската ми на голо ако я стиснеш ще потече вода от нея. И това е нормално ако можеш да задържиш топчето на масата повече от 3 удара, можеш да го пратиш по избор в лявата или дясната част на масата, не да го прехвърляш с парабола, а да го забиеш и т.н. Ако трябва да дефинираме спорт бих казал, че това е съревнование на хора за някаква дейност. Без значение дали е рязане на краставици, мятане на тикви шах, мач или т.н. Та когато разбираш от някои спорт и си в състояние да оцениш постигнатото от играчите по телевизията, тогава това ще те радва. А изказвания като горните са от типа: “Извънземните на сапун! Нищо че не съм виждал такова!” Между другото играя запалено шах, пробвал съм малко и бридж, та си имам на идея какво е психическото натоварване и мислене при този вид спорт. Макар, че щом не се потиш, то за тебе сигурно не е такъв.

 52. Филип
  05/02/2009 - 13:36

  Лонг, а ти сумо играеш ли 🙂

 53. Хриси
  05/02/2009 - 13:40

  Empire: “Това да не се интерсуваш от спорт е признак на голяма глупост и немърливост към самия себе си.”

  🙂 Не съм съгласна – не се интересувам от спорт, и не виждам с какво опосредствания интерес към някоя дисциплина ме прави глупава и немарлива към себе си 😀

  А какво ще кажете за спортните танци? ;)Спорт ли са, или танци… хъ хъ…

 54. Не очаквах толкова тъпо мнение от теб. 🙂
  Не ми се спори за нито едно от нещата, само ще ти кажа, че пилотите от Формула 1 понасят такива натоварвания върху тялото си и имат толкова бързо мислене и реакции, че вярно не е спорт, направо си е мъчение.

 55. Безспорно това е и моята класация!

 56. На всички привърженици на Формула 1 напомням, че основната движеща сила на този спорт(точно такова си е), не е нито финансовия ресурс на отборите, нито уменията на пилотите или пък на техническата мисъл при създаването на машините, а КОРУПЦИЯТА в лицето на един единствен лайнар.

  За което на мен ми е мнооого мъчно…:(

 57. Раздуй малко кой е тоя дето движи формула 1 и за каква корупция става дума?

 58. Бърни може би

 59. И аз не харесвам тези спортове. А ще има ли статия Топ 5 на най-острите?

 60. За всички съм съгласен освен за за бадмингтон-а, аз участвах в някакъв смешен турнир (по принцип играя баскетбол и наистина си мислех, че е някаква детска и смешна работа това с ракетките) и направо ми се разказа играта. Доста е зарибяващо, а изморително колкото си искаш. Изведнъж игрището, което е една четвърт от баскетболното става много голямо и тичаш като обезумял насам натам. Ако ти излезе възможносто опитай…

 61. Голама. 😉 Развитието се спъва умишлено.
  Цитат: “Богати отбори плащат, за да се въвеждат удобни за тях правила и ограничения…” Ф. Уилямс.(по времето когато неговия отбор беше 2-ри по богатство.)
  Нашия Илия Чубриков е на същото мнение, съответно твърди че не ги гледа, то и аз не ги гледам отдавна…на кой ли му пука.
  Но все пак това си е спорт, макар и доста скучен последно време.

  Заеби.

 62. Снукърът е много интересен за гледане. Но не е за всеки.
  А и ето ти го определението за спорт от ен.Уикипедиа.орг:
  “Sport is an activity that is governed by a set of rules or customs and often engaged in competitively.”
  Така че в спорт влизат както физика, така и ум.

 63. Най-тъпия и отегчителен спорт е борбата,даже и сумото му отстъпва.Двама тлъстаци се опитват един на друг да си пуснат ръка?!?А,когато състезателите са жени,тогава вече става отврат.Не мога да пропусна и тая потрес-вдигане на тежести.Засега-толкова :)))

 64. От застояване пред компютрите, се получава така нареченото “калкановидно дупе”!
  Тази част на тялото, от години висене пред pc-то, за жалост е забравила напълно какво е това спорт. Единственото раздвижване е до хладилника и до 2-те нули. А когато не правим разлика между чилик сопа, таблата, не се сърди човече и тениса на маса, скуоша и бадминтона, това ни прави леко спортни инвалиди.

  Ето една точка от бадминтона, при това играят жени.
  Играе се 3 от 5 гейма до 21 точки, а това си е само едно разиграване 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=RZ2k-tsX5KE

  Даже и на аматьорско ниво езика ти пак ще е до пъпа, ако поне малко имаш желание да бягаш.

 65. Калоян
  05/02/2009 - 21:09

  Нищо за шаха …

  Това за формула1 ( не съм чел какво са писало тези отгоре, пък и все едно – лично мнение )… Формула 1 е изпит за физическа и психическа подготовка. Също е до някаква степен отборна игра – механици, тези които мислят колко гориво, какво гуми, пилотът … Според мен си е спорт. Лично предпочитам да гледам … – Бобслей 😀

 66. За мен топ 1 за всички времена си остава фигурното пързаляне. Бих го сравнил с това да гледаш как съхне боя. Също толкова интересно е.
  На второ място разбира се тенис. Винаги съм се чудил на публиката дето седи там и си мърда главата ту на ляво ту на дясно в продължение на 3-4 часа. То верно че повечето са над 60-70 и така и така няма кво да правят, но… си остава загадка за мен. Някои хора са много търпеливи явно. Иначе подкрепям Калоян за бобслея – и аз го намирам за интересен : ))) В смисъл високи скорости, истинско състезание, един вид съревнование между нации в технологии и умения, пък и не е прекалено дълго и мудно.
  За ските – само когато се спускат 15те най-добри, останалото си е 100%ов пълнеж на предаванията.

 67. Пропуснахте английската гордост – крикета. Както и американската – бейзбола. Изобщо всякакви “национални” спортове са голям буламач.

 68. Никой май не спомена ултраскучната петанка 😀
  добре, че не я дават по телевизията 😉

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%.....0%BA%D0%B0

 69. Всеки спорт,който човек не е практикувал и не знае правилата му е скучен,тъп и т.н.
  Само няколко факта за някои от гореизброените “тъпи” спортове:
  1.Формула 1 – огромни нечовешки натоварвания след ускорение до 300 км/ч и спиране преди завоя.Пилотите губят между 3 и 7 килограма на състезание.Безспорно най-скъпият спорт.
  2.Американски футбол-спорта с най-много тактически схеми след шаха,за изпълнението и противодействието на които действат екипи и треньори.Много специфични правила с доста тънкости извън общоприетото “завладяване на територия”.
  3.Снукър-чиста математика и почти хирургическа точност,иначе изглежда лесно странно защо дават луди пари за максимален брейк.
  Цялата статия е като един лексикон-аз понеже съм височък и не ми се удава шофирането,тениса и ските та затова са ми и тъпи(признанието че не умееш картите и математиката са бонус).Очаквам някое джобно гадже да се изкаже против баскета и волея та да се отплесне един спор 😉

 70. За наистина най-тъпите или странни спортове гледай класациите на cracked.com!
  Според мен един спорт е интересен, ако си привърженик (или сънародник) на някой състезател, или ако го тренираш лично. Другото направо не го разбирам – олимпиади…
  Ще си позволя да поправя Лонги: бобслея е натоварващ, защото трябва да го ускориш за 20 метра, а тежи като кола (имаше една дива комедия за Ямайски бобслей). Тенис се се тренира много в София, а биатлона го даваха заради българските успехи.
  И друго – не мога да разбера защо у нас всеки гледа Ф1, а почти никой – съзтезания със серийни модели, особено тези по пътищата (рали). По-логично да гледам как някой пуска Петрохан с (модифициран) Форд Ескорт.

 71. Признай си… правиш го нарочно. Специално подбираш теми, които са абсолютно маловажни, безсмислени и като цяло, няма какво да се каже по тях, след което лепваш някакво мнение и гледаш сеир как някакви хора идват, цъкат ти трафик и ти пишат (както аз сега, например).

  Съжалявам, но на моменти логореята ти ми идва в повече.
  И какво, понеже ТИ не ги харесваш, всички останали, които ги харесват да отидат в ъгъла и да се срамуват как те гледат тъпи спортове. 🙂 Ако целта ти не е такава, може би е клуб “аз не харесва еди-кои-си спортове, които ги дават по тв-то”? С думи прости… каква е целта на този пост? Ще доведе ли до нещо или просто са редове, редове ей така, за приказването?
  Препоръчвам ти да идеш и да ги практикуваш спортовете, а не да киснеш пред клавиарурата и да пишеш за тях. Тогава хем ще ти е забавно, хем няма да си у вас и да се дразниш на нещата, които дават по телевизията.

 72. Хм, да допълня. Практикувала съм кънки (фигурно пързаляне) и само човек, който никога не е стъпвал на леда и не е карал може да нарече преживяването “тъпо”.
  Самата концепция на излъчването на спортни предавания не е да замести дневната доза спорт.
  До тук ми прави впечатление, че против подобни предавания се изказват главно хора, които спортуват от малко към хич, което пък ме навежда на мисълта, че спортовете ги намират скучни хора, които нищо не отбират от физическо натоварване. 🙂

  П.П. Ест. всичко си е въпрос на вкус и за мен кърлинга е странен, но… “тъп”? Не бих казала.
  Не смятам, че имам правото да лепя класификаци и етикети без да съм запозната със спорта, без да съм отишла да го пробвам или поне да се поинтересувам в уикипедия какво пише за него.
  Ок, спорт, кото ме дразни е футбола, но е повече заради футболните запалянковци. 🙂

 73. Хе,хе – естествено, че го прави нарочно 🙂

  Как би могъл да разбере кои спортове са тъпи за гледане, след като не гледа телевизия .

  Иначе за мен Ф1 си беше нещо супер интересно за гледане. Сега обаче мисля, че всички спортове са тъпи за гледане. Просто да гледаш ТВ е тъпо по принцип.

 74. Ок, има ли сделка? – много по-често да *гледаш* е доста по-скучно, отколкото да практикуваш. Сиреч – директно да излезнеш/влезнеш – и да играеш. Невероятно! – но както със всичко в тоя дълъг живот. И на периоди. Един сезон се увличаш по твати, след годинка и повече по он’вати. Слагаш да кипне с феревер любимото, или наследствено останалото от дядото медалист – и вече имаш спортна култура. Запалянко и почитател – не са ли също две различни неща? – с две различни точки. Хм, един вид и гребането с лъжици е трудово съревнование. Пехотата знае.

 75. Кърлинг 😀

 76. Енея, много се забавлявам, когато някой започне да се нерви от нещо, което съм казал, да го приема лично и да твърди, че личното ми мнение всъщност има претенции да е някаква Свята и Абсолютна Истина, която обижда инакомислещите…

  Както можеш да забележиш, казал съм, че тия спортове са тъпи за гледане СПОРЕД МЕН и че всеки човек си има спортове, които са му скучни – даже съм приканил да споделите кои са ви скучни НА ВАС 🙂

  А логореята ми явно дотолкова те е възмутила, че даже не си прочела какво съм написал 🙂 щото ако го беше прочела, щеше да забележиш, че за зимните спортове съм казал не това, което ти си написала, а … точно обратното:
  “Признавам, че карането на ски, сноуборд, кънки, пускането с бобслей и т.н. са все страхотни преживявания.”

  Колкото до това дали пускам безсмислени теми – не прави това, в което ме обвиняваш 🙂 За теб темите са безсмислени, но не прави заключението, че щом нямат смисъл за теб, значи нямат смисъл за никой друг. Аз пиша само за неща, които ме интересуват – ако теб не те интересуват, това си е твое право, нали…

 77. Аз не се сещам за спорт, който да ми е интересен, явно съм егати задръстената типка. На всичко отгоре съм тренирала какво ли не и пак не ми е интересно, имам чувството, че си губя времето като зяпам нещо такова. Е, често се е случвало да гледам фигурно пързаляне в очакване поредния/та съзтезател/ка да падне, защото е забавно, както и няколко пъти гледах художествена гимнастика, изпълнявана от мъже( японци, разбира се, само те са толкова извратени), която също изключително смешна.
  Но това си е мое мнение.

 78. Mиглен
  06/02/2009 - 15:02

  Аз лично мразя да гледам въобще спорт. За мен това е пълна загуба на време. Или ще играя, или няма да играя и няма да го гледам. Много мразя да гледам футбол. Футбола ми допада като спорт, когато съм на игрището и съм в играта, но не и когато гледам по телевизора 22 кухи глави да тичат след една пълна с въздух. Предпочитам някакво действие.

  През краткия си житейски път съм пробвал голямо разнообразие от спортове и непрекъснато имам стремежи да опитвам някакъв нов. От 2 години карам кънки, но стигнах до момент на някакво задоволство и вече не ми доставя чак такова удоволствие както в началото и смятам да го сменя с някой боен спорт.

  Ако всички прекарвахме повече време в активно спортуване, вместо да гледаме спорт нямаше да имаме толкова много енергия за глупости.

 79. коментарите са доста забавни :))) как половината разбират гледане = практикуване и изобщо ако не обичаш да гледаш няколко спорта как едва ли не изобщо мразиш спортуването и по цял ден седиш пред компа и ядеш мазни баници

 80. Cliff_Burton
  06/02/2009 - 16:16

  И все пак си пропуснал най-скучния за гледане спорт 🙂

  Един приятел разказва, че леко на градус седнал един ден пред телевизора, пуснал си спортния канал и откарал два часа в гледане на СПОРТЕН РИБОЛОВ. Допускам, че даже и голфът е по-интересен 🙂

 81. Мартин Данов
  06/02/2009 - 17:34

  Хахахахаха…. ” не са никакви спортове и второ, са
  мега-тъпи за гледане…” ами както да кажа…

  * Ракетки- спорт насещт радост на толкова много хора, че едва ли има човек, който да не знае какво е тенис, тенис на маса, бадминтон. Това са много динамични игри, които са толкова спортсменски, че чак се струват грозни, “мега тъпи”, скучни и т.н..

  *”Пръчките” пък са един от доста сложните спортове. Физическата проява се обосновава на безброй повторения както във всеки спорт, интелектуалната проява е не по-малко важна, защото сялата идея на “пръчките” е в геометрията и изчисленията. Снукърът е най-вишата лига в графа пръчки. Там всичко се свежда до невероятна концентрация поддържана по 8 часа например.

  *Колички – В цял свят този спорт се развива главоломно. Невероятни цифри се сменят всяка година за поддържането на идеята да управляваш машина изградена с една единствена цел – да се състезава (в спорта хора и машени се състезават you know). Както и в други спортове, при колите идеята е и още една – team – отбор – звено регулиращо победата – най важното във всеки спорт щото без екип зад гърба ти в съвременния живот не струва(професионално).

  *Карти – картите съществуват от незнайни времена, но трябва да се признае, че в качеството си на спорт са доста спорни. Хората играят карти, защото: печелят/губят пари, просто зарибени, някой го смятат за спорт, просто им харесва им играта, желаят да победят психически противника (покер, блек джек….). Като спорт не се вписват въобще, всъщност грешно е да се поставят в графа спорт понеже сами по себе си те не са такова животно.

  *Ски – това че се практикуват повече пред телевизора са глупости. Защо в зимните курорти се перът най-големите пари? Защото там ходят адски много хора, които какво правят? – Карат ски или сноуборд. В отношението си на спорт ските имат стара традиция, а гледането им пред телевизора е чиста проява на мързел или липса на въжможност да се практикуват.
  Като цяло не смятам, че тези спортове са тъпи в никакво отношение понеже тъп спорт няма стига да има целенасоченост и отдаване.

 82. лонг, позволи ми едно намигане…

  Моя N:1
  Писането на тъпи постове като спорт. Страхотно е да го правиш – истинско изживяване, ама тия които гледат… Чудя се как се намират 100-тици хора да четат пълни глупости (такива че на човек му е скучно да си мисли за тях дори и клекнал на вц-то), че и даже да ги коментират. К’во име е на пасеансите?! Не могат ли да погледат малко кърлинг. Или надбягванията с охлюви по индийската тв. Или да се съсредоточат за 2-3 часа в някоя точка на тавана. 🙂

 83. Добре, как си избрал тия спортове при положение, че по EuroSport съм гледала къде-къде по-идиотски неща… Някакви се състезаваха с рязане на дървета, други тичаха по въртящи се чудесии /като валяци/ във водата.. и още, и още. А дартс колко е интересно да гледаш по ТВ-то просто не истина..

  Иначе за половината неща не съм съгласна. Снукърът например е много интересен за гледане. Билярдът е твърде бърз по мое мнение.

 84. Трябвало е да уточниш, че става дума, за “най-тъпите спортове за ГЛЕДАНЕ”.Иначе има едно нещо,което в последно време разни идиоти започнаха с цялата си наглост да наричат “спорт”, и това са компютърните игри. Не само това,ами са взели да провеждат и разни световни и “галактчески” игри по “Counter strike”,”war craft”,”super mario”,”тетрис” и всякаквите там кибер измишльотини.Наскоро неволно станах свидетел на някакъв клип от “световните кибер игри”(като го чуя това и буквално ми се досира),проведен най-вероятно в Япония,където тези “спортисти” чупеха популярноста дори на Дейвид Бекъм,а публиката изживяваше една истинска “спортна” драма.То не бяха плакати с лицата на участниците,викове и сълзи на развълнувани фенки,сякаш е дошъл края на света!(сигурно е имало и рехабилитатори за пръстите на контузилите се “атлети”!!).Аве гнусна работа.
  Да наречеш това спорт за мен е престъпление срещу човечеството!

 85. В този ред на мисли ще ми е забавно да разбера класацията ти Топ 5 на най-интересните за гледане спортове.Може ли ?

 86. Mиглен
  07/02/2009 - 13:13

  @kaktus – компютърните игри развиват реакциите и логическото мислене на участниците. Ако толкова лекомислено ги отрязваш като спорт, трябва да добавиш и всички спортове в които не се изисква много движение а рязка реакция и мисъл. Оп то това са половината.

 87. “Mиглен казва:
  February 7th, 2009 at 1:13 pm

  @kaktus – компютърните игри развиват реакциите и логическото мислене на участниците. Ако толкова лекомислено ги отрязваш като спорт, трябва да добавиш и всички спортове в които не се изисква много движение а рязка реакция и мисъл. Оп то това са половината.”

  За мен компютри и спорт са две напълно взаимноизключващи се понятия.По твоята логика всеки,играещ Fifa пред компютъра може да нарече себе си футболист.Компютърните игри,заедно с таблата,белота,”не се сърди човече”-то и Черния Петър са просто игри и в никакъв случаи не могат да се определят като СПОРТ.

 88. Като чета коментарите май най-много зависи от отва дали само гледаш даденото нещо или ги практикуваш.
  Макар че и до сега не мога да се възстановя от шока ми от боулинга.
  Веднъж колегите ми решиха да ме водят на боулинг в и без това гадната за мен София. Е, не само че трябваше да надявам онези ми ти червени обувчици, носени от …дори не искам да знам колко хора,че музиката бе така надута все едно седя до тонклоната в дискотека, но и моля ви се те всъщност бяха направили нещо като полу бар, полу дискотека, полу боулинг!
  И докато в едната част седяха всякакви бабаити, гъзари и кукли, то в другата, по обикновения дървен под, безумци търкаляха топки…че и аз в това число…

  И какъв е смисълът от смяната на обувчиците, след като посетиш мократа и мръсна тоалетна…с тях?

 89. Определено предпочитам футболните мачове…на живо. Никаква идея си нямам от тях, нито срадам и съпреживявам възходите и паденията на някой отбор, но поне е неповторимо да гледаш и слушаш запалянковците.
  Обожавам еуфорията на агитките и песните им.
  Може да е тъпо…но има невероятна енергия и сила в тях…

 90. Можеби не знаеш, но за да успяват да издържат психически и физически едно състезание, състезателите във Формула 1 се скъсват да тренират през останалото време, фитнес, колоездене, тренировки за рефлекси и още много…F1 е един от можеби най-изтощителните спортове, състезателите губят по няколко литра течности за едно състезание, имат нужда от регенерация колкото и току-що завършил маратонец.
  Ако говорим за това, че на телевизионен екран изглежда скучно-склонен съм да се съглася. На мен ми е скучен футболът например. И то зверски.

 91. Пфф, това селективното четене без никакво обмисляне е голям цирк. Хора, иде реч за спортове, които не са интересни за гледане, а не като цяло… Реално погледнато – българският футбол също не е никак интересен за гледане 😉 Аз например не разбирах какво му е интересното на покера, но го дават по телевизията, нали?

 92. Това, че пилотите на Формула 1 тренират по залите е вярно. Коментаторите на Формула 1 от едно време (забравих им имената) разправяха как Шумахер правил по 150 лицеви опори и коремни преси. Не е малко, нали? Така че тук, Лонг, признай си, те хванаха натясно. 🙂

  П.С. По отношение на Формула 1, аз ѝ бях голям фен до момента, в който Шумахер не почна да печели буквално почти всяко състезание на сезон и ставаше шампион 5 състезания по-рано. И то като фен на Шумахер ми стана безинтересно да гледам Формула 1 (а същевременно не исках да има други шампиони освен Шумахер – изобщо такива като мен бяха загубена кауза за организаторите на Формула 1). А сега споделям впечатленията на Лонганлон, че е скучно (като цяло де, не напълно) да гледаш разни пилоти на болиди да обикалят една писта 50-на пъти. Поради това мое ново впечатление спрял да гледам Формула 1.

 93. Георги
  09/02/2009 - 13:48

  Лонги е хитрец:-)) Ядосва публиката и после гледа сеир и подклажда огъне от време на време. Разбира се, че всеки човек, който изобщо гледа спортове, си има любими, и такива които не обича и не разбира. Мен например са ми отвратителни борбата и вдигането тежести за жени, художествената гимнастика, да не говорим за снукър, бридж, и прочие “спортове”. Ама я попитай някой бриджьор, да видиш какви чудесии ще ти разкаже за техния велик “спорт”. Трябва да има всякакви спортове, примерно ако нямаше борба за жени, нашата Станка Златева кой щеше да я знае изобщо, а сега е знаменитост момичето.

 94. Мома Ангелинка
  09/02/2009 - 18:14

  Още към класацията:
  1. Кърлинг!!!!!!Чист мазохизъм както за гледане, така и за игра…
  2. Ветроходство
  3. Колоездене
  4. Бейзбол – така и никога не разбрах правилата на тази игра, макар че е най-пропагандираната в американските филми….
  5.Голф

 95. cardmaster
  10/02/2009 - 11:40

  Мисловната асоциация, която направих, когато за първи път се “логнах” в блога ти, прочетох горният материал и видях /от любопитство, да си призная/ снимката ти, и с пълното съзнание, че всичко написано /и най-вече предизвикателните нотки, заложени в текста/ цели да предизвика множество коментари, бе следната:
  Ти /ще ме прощаваш свойското обръщение – 🙂 /, тръпнещ като ученичка преди първа среща, заставаш чинно до чертата, указваща мястото за хвърляне на стреличката в световноизвестния спорт дартс, изчакваш да отмине моментното разлюляване на ветроходната яхта от недоуточнен клас, на която се намираш и доволен от изпълнения с перфектен замах удар се връщаш на мястото си, за да довършиш започнатия коментар относно това, доколко съдиите в австралийския футбол си поставят ръцете под прав ъгъл при регистриране на точки /…или тъч-даун ?!?!?/ и всичко това някакси успява да разсее теб и компанията ти от дългото плаване към заветната цел – поредно състезание по поло, което само по себе си отдавна е окупирало спортните страници на международния печат и предизвиква яростни спорове по интернет-форумите……:)

 96. Мома Ангелинка
  10/02/2009 - 17:33

  cardmaster казва:
  бла-бла-бла
  Ти си /ще ме прощаваш свойското обръщение/ пример за това, защо на някои хора трябва да им се забрани писането!!!! В българския език съществуват и прости изречения с подлог, сказуемо, айде и пряко допълнение, стига да знем какво точно искаме да кажем. В твоя случай мисловната нишка се губи в обстоятелства….

 97. не знам какво разбираш точно под спорт и защо си казал, че практикуващите бадмингтон и тенис на маса не можело да се каже, че спортуват? И двата спорта изискват най-малкото много добра подвижност, ловкост и бързина, а също така и издръжливост, да не говорим за прецизността. Пък и не бих казал, че са скучни за гледане, добрите правят страхотни разигравания, които може и да изглеждат смешно, но това не го прави по-малко спорт. Отделно, че доста малко хора в българия всъщност играят бадмингтон, това с двамата човека почукващи перце помежду си няма нищо общо освен използваните уреди и е глупаво да се сравнява. И въобще какво общо има “най-тъпире спортове” с това, практикувайки кой може да изкарваш много пари? Щото голфа е скучен, факт, ама има много повече пари там отколкото други, интересни спортове.
  Колкото до автомобилните, не е нужно човек да кара болид, за да е наясно с нещата и пак да му е интересно, макар и само да правят обиколки.

 98. Ми не знам, интересни спортове си написал. Картите лично на мен са ми много интересни или по конкретно покера, като хвана по ЕвроСпорт гледам винаги. Тениса, както и някои други спортове, които са на елиминация – да гледаш от тях примерно първия кръг – да възможно е да ти стане скучно, но във финали/полуфинали/четвърт финали понякога има много интрига и са изключително интересни.

  Интересно ми е, напиши топ 5 за най-острите спортове.

 99. Почистване
  14/02/2009 - 15:50

  Само за Formula 1 не съм съгласен, въпреки че от FIA направиха (и продължават да правят) максималното, за да опорочат този спорт. Като гледам как се кара по улиците, Formula 1 явно има доста фенове, не само моя милост 🙂

 100. Мома Ангелинка, ти колко пъти си гледала бейзбол? Ако си го гледала само по филмите, забрави да научиш правилата. Отделно понякога и преводът не е правилен. Няма да забравя веднъж гледах един филм, в който “добрите” бяха Кливланд Индианс, а “лошите” бяха Чикаго Уайт Сокс. Е там хит го превеждаха като рън а хоум го превеждаха като хоумрън. Хоумрън е само когато батърът изкара топката зад аутфилдърите (тези най-назад от пичъра – трима са) и когато с тичане по базите (след като е ударил топката) успее да стигне до хоума. Бейзболът си е много интересна игра. Просто е много малко гледана в България.

 101. Тодор Георгиев
  15/02/2009 - 14:33

  Голф – най-тъпия спорт в света. Именно той трябваше да е на първо място 🙂

 102. ничев
  16/02/2009 - 16:29

  А тия тенЕсистки от Тенеси ли са или?

 103. Гледам всичко от изброените, макар да не съм конкретен фен на някой, освен когато иде реч да се говори кой е по – добър.

  Единствено картите ги практикувам и не ми е интересно да ги гледам. 🙂

 104. Василена
  17/02/2009 - 17:16

  Напълно съм съгласна с принципната постановка, че гледането на спорт е много по-скучно и безсмислено от практикуването. Не разбирам хора, които могат да прекарат цялото си свободно време лежейки на дивана и възхищавайки се на спортните постижения на другите.

 105. Muzzy Sossa
  18/02/2009 - 19:47

  Всички спортове които си изброил и характеризирал като “тъпи” всъщност са доста интересни според мен. Не практикувам нито един, но за сметка на това ги гледам с кеф.Карти не играя изобщо и ми е супер тъпо да играя, но виж – покер турнирите са яки за гледане. На човек един спорт му се вижда тъп когато не разбира от него и не са му ясни разни тънкости. Тва е цялата истина.

 106. Muzzy Sossa
  18/02/2009 - 19:50

  Василенке, по същата логика значи не разбираш и хората които гледат филми да речем или шоута. Всичко е един вид зрелище и “сеир” в тва число и гледането на спорт.

 107. В моята класация са:
  1. Дартс – приравнявам го със стъклените топчета от игрите на децата в началото на ХХ в.
  2. Голф – ъ-ъ-ъ… да вкараш нещо в дупка, докато обсъждаш важни решения с “бизнес партньори”?
  3. Бейзбол – извратена версия на крикета, който сам по себе си също не е особено интересен, но пак е по-добре.
  4. Кърлинг – не знам как са го правили древните келти по замръзналите езера, но в момента е смехотворен.
  5. F1 – колата, пилота, пистата… По-добре Париж – Дакар или Кемъл Трофи, но не и това.
  За бриджа никой не е казал, че е спорт, въпреки, че има “спортен бридж”. Да го отричаш е като да отречеш шахмата. Играя бридж и освен, че е интересен, е и труден. През ум не ми минава обаче да кажа, че спортувам, когато го правя, а не съм дебел чичко, ако това е условието да играеш бридж. Виж, покерът е наистина тъп.
  Тенисът си е спорт, откъдето и да го погледнеш, ските също, дори и ски-бягането и биатлона. Щом ти е скучно – не ги гледай, но това не означава, че не са спортове, които изискат определени качества. Аз например предпочитам ръгби пред футбол, ама не отричам, че и футболът е спорт, при това интересен за много народ. Много по-тъпо е да гледаш състезание по културизъм или кеч-шоу, отколкото футбол.

 108. Абсолютно съгласен за всичките…хмм..занимания? дето изброи.Вай-много да ги подредя по малко по-различен начин 😉

 109. най-много* 😀

 110. Всеки харесва различни неща. Макар да споделям голямата част от мнението ти за това, че повечето спортове не са интересни за гледане, не съм съгласен, че не са спортове.

  Сега ще реагирам като всеки човек трнирал сериочно даден спорт и ще се засегна на тема Бадмингтон. Този спорт натоварва тялото до краен предел. Пробвай да тичаш на прусти и да махаш с ръце 20min без да спираш. 🙂 На турнири играеш по цял ден, без да спираш, а не за XXмин да потичаш и айде стига толкова.

  Не мисля че става за гледане извън идеята по-добър играч да те научи на нещо.

 111. За количките може да не е спорт, но за много хора им прави кеф да го гледат отстрани. Колкото до ските, там не съм много съгласен,защото като някой го е направил така (дисциплините) ,не означава че не е спорт. 🙂 А билярда е забавен ,не от професионална гледна точка.

 112. Добре де то по този начин описано абсолютно всичко би изглеждало жалко/смешно/глупаво. Например: Немога да си обясня, как може да е забавно да седиш и да чукаш по някаква глупава клавиатура, пред някаква светеща рамка часове наред.
  На всичко отгоре без цел.

 113. Милко Георгиев
  12/04/2009 - 13:44

  Бадминтонът си е ДОСТА спорт. Ските също. Ако правилнодолавям идеята ти, за употреба на тялото, то билярда наистина е out. Ти спортуваш ли? Спортен тип ли си? Какво разбираш от спорт? От тяло?

 114. Изтегли си от замунда следните мачове по тенис – финала на Уимбълдън, полуфинала на Australian open 2009 Nadal-Verdasko и финала на Australian open 2009. И тогава говори, че тениса е тъп спорт.

 115. Уимбълдън 2008

 116. Въпрос на мнение, никой категорично не може да определи кой спорт е такъв и кой-не. Харесвам как е написана статията..но дотам. Е, никой не е вечно прав.
  За някои и аз съм съгласна, защото спортът е движение..

 117. И за колите не си прав, защото и идея си нямаш тия хора какви тренировки минават, за да издържат час и половина да въртят на тая ми ти пистичка. А кой е казал, че никога няма да ги видим тия колички или даже да се пробваме да покараме? И очевидно изпускаш най-тъпия спорт EVER 🙂 Голф!! Ебати удоволстието е да мълчиш, да удряш една топчица, дето след 20 метра и да се правиш, че я виждаш е някъде си, след това да се качиш на скопена косачка и да хукнеш през 3 баира да си намериш топчето 😆 Изгубих ума и дума.

 118. Мда, аз ще ги класирам на база колко ми е скучно и колко често ми досаждат с техните изяви по ТВ /демек на база тегло – точки за честота умножени по точки за скука/:
  5. Кърлинг на лед – най-скучният ми спорт, но тъй като рядко го дават – за това и е само на пето място
  4. Бокс, вдигане на щанги и други подобни тъпотии, вкл. онова малоумното WWF или квото се води – кикбокс
  3. Бобслей – баси съзтезанието – все ми се струва, че там нищо не зависи от спортистите – или поне зависи малко от тях
  2. Баскетбол – аналогия на футбола, само че тук бягат само десет човека за да хванат топката, а не да я ритат
  2А. Волейбол – заради честота им на излъчване – сребърен медал по омръзване и доскучаване ще трябва да сподели с баскетбола
  2Б Пак поради честото си излъчване – Ф1 – толкова да мразя тема “Автомобили”, ДВГ и подобни механики, и да ме отегчават, че нема накъде.
  1. Естествено на първо място за всички времена е футболът, с честотата на излъчване просто ме вбесява отвсякъде
  Апропо: До 1998 година гледах всевъзможни футболни истории, вкъщи имах цели енциклопедии от времето, когато не съм се бил родил, знаех наизуст всичките му футболисти у нас в отборите и всякакви такива тъпотии. Обаче след като Бразилия падна от Франция – разбрах, че корупция има навсякъде – и кво да гледам готови режисирани филми и да се вълнувам. И от тогава не следя никъв футбол.
  А по едно време многу зяпах и Ф1, ся се чудя къв такъв интерес към това?!? И кво като отслабвали с 3 до 7 кг… Баси покрай тази София… СЪвсем не искам да чувам думата автомобил/и производните му простотии….

 119. Здравей, нямам достатъчно време, за да прочета всички коментари, въпреки че ми се иска да прочета мнението на хората за твоята класация. Класация, която не струва нищо. Единственото ти попадение са картите, въпреки че един от коментиралите ти го каза ясно – има страшно много хора, които влагат както смисъл, така и емоции в тази игра. За останалите СПОРТОВЕ изобщо не ми се коментира. Не вярвах, че има човек, който се съмнява, че ските са спорт. По добър начин да покажеш своите физически възможности от ските, независимо дали става въпрос за алпийски ски, биатлон или ски скокове, едва ли има. Относно снукъра, какво да ти кажа, лично аз прекарвам много часове пред телевизора, за да се наслаждавам на невероятните умения, които показват играчите. И не само твоят приятел Вокси вкарва чувства и си има любими играчи, аз и още много много хора правим същото. Бих се съгласила с това, че някои спортове са скучни за гледане (за мен това е баскетболът), но да се ангажираш с изказване, че СКИТЕ, ТЕНИСЪТ, СНУКЪРЪТ и т.н. не са спортове, това е много глупаво и несериозно.

 120. Лично за мен футбол… няма нищо по тъпо от това нещо

 121. Кухолейка
  23/11/2011 - 16:20

  Lancelot, мислех, че съм единственият “фен” на кърлинга в България. № 2 – голф, № 3 – футболно запалянковство (Имам предвид ония 100-150 кг. мазни и алкохолизирани типове, които имат мускули само на дясната ръка – от държене на дистанционното, не от друго, обаче само как разбират и умеят …)
  Е, пак не се сдържах да не изкажа особено ценното си мнение.

 122. Слави
  09/12/2011 - 09:15

  Изобщо няма как да се съглася с твоя списък. В смисъл стига сега – тениса както и тениса на маса са страхотни неотборни спортове. Аз намирам гледането на тениса за интересно, а гледането на тениса на маса скучно. Последния е по-интересен ако го играеш.

  Най-тъпия и абсолютно прехвален спорт е безспорно сокъра. Некви там чишляци гонят неква топка. Баси тъпнята. Само голфа и шахмата ме приспиват повече от сокъра.

 123. тоест харесваш да гледаш спортовете, които практикуваш – което е напълно нормално и съм го казал в статията…

 124. Longalnon, извинявай, ама не можеш да говориш за спорт, който дори не знаеш как се казва! Първо си написал “бадмигтон”, след това “бадмингтон”, а правилното е “бадминтон”. Изобщо няма “г”! И ако искаш да знаеш, бадминтонът е доказано много по-натоварващ спорт от тениса, така че не е просто игричка. Ти май го бъркаш с федербал.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *