Дясното се спомина, да живее… дясното(?)Вече е съвсем официално – в България десни партии няма. На изборите за евродепутати няколкото “десни” формации не можаха да съберат гласове даже колкото за по един депутат, за което разбира се, са си виновни само те.

Сега… политическият ни живот се владее от Кръстникът – пожарникар. Аз смятам, че това е за добро.

Всъщност у нас никога не са съществували партии, които да имат наистина десни идеи. Дясното у нас не е като дясното в другите държави – за повече бизнес и по-малко, но по-добре насочена социална политика. Дясното в България дълги години оцеляваше само и единствено с противопоставянето си на БСП в политическото пространство и с нищо друго – идеите на СДС, а после и на производните му за управлението и политическите им методи бяха абсолютно същите, като на столетницата: дайте да увеличим пенсиите, бюджетните заплати, да обещаем на циганите всичко, да държим данъците високи и да ги преразпределяме за губещи държавни предприятия. Див популизъм и нито грам здрава мисъл. Добре поне, че като бяха на власт не целуваха на Русия задните части.

И въпреки всичко това дясното оцеляваше

Защото имаше хора, които не губеха надежда в дясната идея. Хора, които смятат, че за да преразпределя правителството някакви пари и да ги дава за социална политика, първо трябва да намери от някъде тия пари и чак после да ги раздава и преразпределя. Хора, които не чакаха държавата като майка хранилница да се погрижи за всички по равно, а искаха да имат възможности за развитие, за бизнес, за печалби, които неминуемо щяха да резултират в повече приходи в бюджета и по-добра възможност на държавата да се грижи за тия, които наистина имат нужда от това. Тези хора даваха гласа си за СДС, защото знаеха какъв е правилният път на икономическо и социално развитие на една страна.

СДС обаче се насра. Насра се не толкова като идея (винаги трябва да има кой да противостои на социалистите), колкото като ръководство. Видя се, че дъртите муцуни мислят много повече за собствените си копанки, отколкото се интересуват от симпатизантите си, видя се, че най-висшата партийна идея за тях е да са отгоре, независимо дали има релно на какво да са отгоре. Това ми се наби в очи за пръв път преди президентските избори, когато 6 скапани месеца тъпаците се дърпаха, дърляха и караха кой е по-по-най и не можаха да изкарат един свестен кандидат за президент, въпреки, че платформите, целите и уставите им практически не се различават и въпреки, че хората още не бяха съвсем загубили вяра в здравият им разум и щяха да гласуват за тях ако им беше представен някакъв що-годе нормален кандидат.

Герб на десния ревер?

А хора, които да подкрепят синята идея у нас има – видя се, че на евроизборите най-много гласове получи ГЕРБ, която беше единствената партия, заявила ясна политика за сваляне на данъците, поощряване на инвестициите и бизнеса. Разбира се, далеч съм от мисълта, че мнозинството от хората са подкрепили партията на бате Бойко заради това – но ми е ясно, че именно това е партията, която ще има решаващ пръст в управлението на страната от тук насетне. Хубавото за сега е повече на книга, но все пак не мога да не се радвам, че (вече) най-голямата политическа сила у нас открито се противопоставя на икономическата политика на БСП и партньорите й в управлението и вече дефакто е член на най-голямата и най-дясната формация в Европейския парламент – Народната партия.

Не храня илюзии, че ако Бойко беше направил най-социалната програма на света, нямаше да влезе с гръм и трясък в политическия живот – щеше да спечели пак, само заради личната си харизма. И именно за това съм изключително радостен, че макар и скрита зад гърба на великия сексапилно-брадясъл всемогъщ Кмет, синята идея успя да се промъкне до първото място в политиката. Радостен съм, че въпреки очевидната огромна подкрепа за партията си, Бойко Борисов не се поведе по още по-популистична платформа, а реши може би малко да поизгуби всенародната любов, но да заложи на разумна политика, не да краде гласовете на лумпените от владеещите ги БСП, ДПС и Атака , а да се опита да направи нещо реално с подкрепата, с която разполага.

Колко ще си удържи на обещанията батето има тепърва да видим, но аз оставам оптимист – подмолни интереси или не, политически сметки или не, смятам, че кривнахме по правия път и следващото правителство (че даже и това, ако иска да се позадържи) няма да има никакъв избор, освен да намали данъците и да либерализира икономическия и предприемаческият климат в страната. Нещо, което ще ме направи много щастлив в личен план.

… ама на куково лято.
Паулу Коелю

Коментари

 1. Е, както се вижда сега, няколко месеца след написването на тая статия, правителството, както и предположих, взе мерки за сваляне на данъците, въведе плоския данък, а индикациите за промяна на социалната политика са сериозно в полза на стимулиране на намирането на работа и отрязване от държавната ясла на мързеливите хрантутници.

  Някои изтъкват като негатив на правителството, че “краде идеи от икономическата програма на ГЕРБ”, но това е защото са фанатизирани маниаци и му се противопоставят не заради водената политика, а просто Защото. Та какво по-добро от това едно правителство на БСП да е започнало да осъзнава силата на дясната икономическа политика???

 2. Longanlon, сигурен съм, че си обърнал внимание на това, че мерките се взимат с необходимото закъснение, за да може БГ да си е все на дъното. Ясно е, че ГЕРБ не са открили топлата вода, и че БСП не са единствените които се придържат към тази вечно закъсняваща “държавна политика”.

  Оптимизма е хубаво нещо, но с придобиването на достатъчно опит се превръща в реализъм. 🙂

 3. мда, откровенно казано съм озадачен от статията. моят оптимизъм вече съвсем се стопи. да нещета вървят на там, че ГЕРБ ще спечели на предстоящите избори и ще управлява в някаква коалииция. казваш, че е поел идеите на СДС, кои идеи по-точно? не Ви ли се струва, че в България вече върви един процес, който е необратим? откровенно казано не съм чул до момента що за програма имат в ГЕРБ. и още по-странно ми е, защо никой от опозицията не пожела да разкрие на българите какво пише ва Договора за присъединяването ни в ЕС? не Ви ли се струва, че нещата у нас вече са много нелицеприятни. какво в същност става в България? ние въобще имаме ли нещо, което да се развива. който и да дойде на власт, какво ще прави с икономиката ни. та то такава няма. няма производстов ама никакво/или ако има е нерентабилно/, нама селско стопанство, нама туризъм/Щото това, което застройха повсеместно бе за пране на пари и бързи печелби,без никакви перспективи/, за образованието ни да не говорим/ неговата същност е колкото се може повече неграмотни млади хора да се появяват на света/, а нима имаме здравеопазване….тук просто нямам коментар-пълно мълчание, а нима имаме социална политика/това си е маркиране на думата -социално и политика/ ВСЪЩНОСТ ПАК ПИТАМ КАКВО ИМАМЕ? И АКО НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ г е р б МОЖЕ ДА ОТГОВОРИ, ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯ, ЧЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ. за сега говорене на тези теми от тяхна страна не съм чул.

 4. Лъчезар Томов
  05/03/2009 - 17:50

  Дясното си е тук, спокойно, до средата на март ще има дясна коалиция СДС-ДСБ +/- още някой, освен ако не смяташ либерализмът за по – десен от консерватизма? :p

Leave a Reply

Задължителните полета имат *