За библиотеките на метър


Вероятно всеки е чувал от родителите си тази реплика ‘библиотека на метър’ (поне тези, чиито родители имат някакви книги в къщи). За незнаещите ще споделя, че словосъчетанието е рожба на социалистическата действителност, в която върха на модата в холното обзавеждане се е олицетворявал от единствения на пазара модел секция. Тази секция, която, разбира се всяка уважаваща себе си съпруга няма как да не притежава, поради конструктивните си особености съдържа както шкафчета за чаши и други разни неща (като дантелени каренца, изплетени от баба), така и рафтове за книги.

Чети още…

Политически плюнки


* Статията е писана на следващия ден след изборите за парламент и последвалата ги пресконференция на политическите сили.

От време на време гледам телевизия СКАТ. Забавна е. Все едно със специален конкурс са ги събирали откачалките, за да им дадат самостоятелни предавания. То не са екстрасенси, то не е оня Вучков с Размисли и страсти, Сигнално жълто – моят безспорен фаворит с “хигиена нулева”, възрожденският националист от Сите българи заедно (възраждането свърши преди стотина-двеста години, ама още никой май не му го е казал на човека), оня другия ненормалник с политическо предаване който не ми е интересен и не му помня името… И разбира се твърде извесния напоследък Волен Сидеров.

Чети още…

Участие на гражданите в управлението


“Общонародно управление без общодостъпна информация за народа и без начини за постигане на информираност представлява пролог към фарс или трагедия, а може би и към двете. Знанието винаги ще господства над невежеството, затова народ, който възнамерява да се управлява сам, трябва да се въоръжи с даваната от знанието власт.”

Чети още…