Хората и техните хобита


Както може би сте забелязали, аз съм от тези хора, на които като че ли хобито им е да си имат хобита – интересувам се от много неща, давам си парите за какви ли не глупости и чета книги, форуми и сайтове за каквото съм се запалил в конкретния момент.

Сега чета една книга, която ми дава много интересна перспектива относно религиозния фундаментализъм и хобитата…

Почти всеки човек си има хобита – за някои е гледането на шампионската лига по футбол и надпиването с бира, за други решаването на диференциални уравнения с помощта на теория на струните, ходене за риба, пребиване на проституиращи травестити,  събиране на всички филми на Gianna Michaels, спорт или каквото друго се сетите. Част от хората всъщност нямат никакви хобита и мислят и говорят само за работа, но може да се каже, че за тях работата е хоби (макар че аз такива ги смятам за умствено ощетени и гледам да ги избягвам – ако не друго, щото са скучни).

Независимо дали човек е антисоциален единак, който предпочита да реди колекцията си от редки връзки за обувки цяла събота вечер, или неистовата нужда да е част от някаква група, го кара да пребива и да бъде пребиван от противниковата футболна агитка, ясно е, че да си имаш някакво занимание, според интелектуалните ти, финансови и културни щения, нужди и възможности, е като че ли неразделна част от човешката природа. Мозъкът ни просто не може да седи бездеен.

Бурките

Книгата, за която говоря още не съм я прочел цялата, но в нея се описва всекидневието в африканските мюсюлмански държави (Сомалия, Кения) и как радикалния ислям, идващ от Саудитска Арабия, набира бързо последователи сред младите. По-възрастните хора там са мюсюлмани, но са доста консервативни, смятат, че религията и свързаните с нея обичаи трябва да са такива, каквито са в момента, и се противопоставят на каквито и да било промени. Заклеймяват, разбира се, неща като къси поли, грим и подобни, но не харесват и новите за тези държави радикални ислямски движения, които твърдят, че жените трябва да се покриват целите, 5 молитви на ден и т.н.

Именно жените обаче и младите мюсюлмани като цяло, се оказват най-добра почва за поученията на  радикалните арабски проповедници. Правят молитвени събирания в къщите си, първи надяват бурката с гордост, започват да изпълняват стриктните и подробни до абсурдност “ислямски правила” като в кой ден какво се яде, с кой крак се влиза първо в тоалетната (левия) и с кой се излиза (десния), ходят на кръжоци за изучаване на исляма и т.н.(слагам “ислямски правила” в кавички, защото тези правила ги няма никъде в корана, а са просто измислени от фанатиците-проповедници – такива има и в християнството).

В западния свят често се смята, че жените, носещи бурка са принудени от мъжете и семействата си да го правят – но поне в тези африкански страни, това не е така. Точно обратното – това е техен съзнателен избор и много често мъжете им се противопоставят на него – та кой би искал жена му да се облича като пингвин и да не му дава да прави секс с нея, ако не се е молил преди това 5 пъти през деня?

Кое кара тези млади хора и жени от всякакви възрасти да приемат с отворени обятия едно такова абсурдно виждане на религията, един такъв абсурден стил на живот, скован от хиляди правила за всяко дребно нещо, които те непрекъснато трябва да спазват? Докато четях по какъв начин живеят тези хора, за мен отговорът стана очевиден – те просто си нямат друга работа.

Хоби

В тези държави и общества младите хора и особено жените нямат с какво да се занимават. Не ходят на работа, не могат да ходят в кафенета (само възрастни мъже ходят в тях), няма клубове или дискотеки, няма телевизия, нито книги (много от тях са и неграмотни). Жените общо взето си стоят в къщи, защото да ходят насам-натам е признак на лош морал и е срам за семейството. Така че какво друго им става да правят?

Те имат вътрешна нужда от някакво занимание, затова се хващат за сламката – за единственото нещо, което е нормално и уважавано в тяхното общество – религията. Така в стремежа си да се избавят от празното си и скучно ежедневие, го изпълват с множество стриктни ритуали, на които религията придава специален и сакрален смисъл.

В стремежа си да изразят някаква индивидуалност в подтисническото общество, в което живеят, в стремежа си да се докажат като личности, да са по-добри, по-различни, те стигат до крайност именно в предаността си към системата, на която то се гради, просто защото не познават и не им е позволено да се изявяват с нищо друго. Всеки има нужда да занимава с нещо ума си – и каквито условията, такава и занимавката.

Така толерантността дори към умерената религиозна догма, не води до нищо друго, освен до религиозен фанатизъм. Както е ясно видно в цяла Западна Европа, че даже и у нас – знам, че не подозирате, но в разни религиозни форуми тук съвсем сериозно хора обсъждат кога точно е бил потопа и как точно лъвовете са пасли трева преди него (според библията). Както казах, всеки има нужда да занимава с нещо ума си – и какъвто ума, такава и занимавката…

Longanlon и природата
Всички мразят евреите

Коментари

 1. Свежо: vaiiiiiiiiiiiiiiiiii

 2. Ангел Грънчаров
  01/06/2010 - 07:57

  Има и религиозни глупаци, както има и нерелигиозни глупаци 🙂 Но това, че си религиозен, не те прави автоматично глупак; същото може да се каже и за нерелигиозните глупаци.

  Религиозните глупаци са такива, защото се занимават с глупости, често наистина от нямане какво друго да правят; това се наричат суеверия. Такива се хващат за “буквата”, а не за духа на религията.

  Религията в своята същност обаче е нещо съвсем друго: тя обогатява неимоверно духовния живот на развитите думи, изпълва го с най-възвишени идеи, ценности, чувства и мисли. Тя е проява на най-пълноценен духовен живот, сравнима с оня невероятно мощен ефект върху душите, който оказват другите форми на духовност, именно, изкуството и философията.

  А да се свързва религията винаги и непременно с фанатизма е особена проява на нерелигиозен (атеистичен, безбожнически) фанатизъм 🙂 И е глупаво, ако помисли човек повече, може сам да се убеди в това…

 3. Кирил Кирилов
  01/06/2010 - 08:32

  Изглежда спасението е само едно:

  http://www.ted.com/talks/lang/.....heism.html

 4. Жилов
  01/06/2010 - 08:35

  Чудесен анализ! Особено това с “избора” да се самозакопаеш, защото никакви други възможности нямаш в наличност.

  Напомни ми на един текст, който съм писал преди време, когато все още се грижех за блога си:
  http://estranged-privacy.blogs...../06/1.html

 5. Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 6. Ангеле, в текста на нито едно място не се споменава че някой е глупав. Поговорката за тоя дето бяга негонен обаче мисля я знаеш.

 7. true story, готина статия 🙂

 8. Дотук добре, но можеш да направиш и още няколко крачки и да покажеш, че в западния свят могат да се открият еквиваленти – макар и светски – например консуматорството – и то е начин да запълваш времето си, когато не знаеш какво да правиш със себе си и, позволявам си да те цитирам, “те стигат до крайност именно в предаността си към системата, на която то се гради, просто защото не познават и не им е позволено да се изявяват с нищо друго”

 9. Готина статия, обаче религията не би могла да се нарече “хоби”, защото тя не може да се избере дотолкова индивидуално, а се избира от обществото, особено в държавите, които споменаваш.
  Конкретно за бурките – струва ми се доста пресилено, че се занимават с религиозните си там неща, защото няма какво да правят и си седят в къщи. Не знам как си представяш, че имат шанс да бродират, плетат, чистят и всякакви други неща, които можеш да правиш вкъщи без образование и технологии, и то за сметка на религията. Тя общо взето е задължителна в тези държави и ако я считаш за хоби, тогава по същата логика можеш да считаш за хоби и носенето на дрехи.

 10. алекс
  01/06/2010 - 11:02

  Аз мисля, че има по-дълбоки причини. Не забравяй, че именно африканските мюсюлманки са най-стръвни в поддържането на ритуали като женското обрязване на дъщерите им, извършено преди това върху тях самите.

  Много смисъл има в думите ти и посоченото от теб със сигурност е решителен фактор, но просто мисля, че (трябва да) има и други неща, които влияят още повече.

  (най-вече защото се надявам нещо УБЕР дълбоко и сложно да е оправданието им за поддържането на тая касапница. от друга страна, дълбоката умствена увреда може да е достатъчно… да де, дълбока за целта)

 11. lyd, много права си за консумеризма. това е абсолютно същото – стремеж за изява чрез издигане на общоприетото до абсурдни висини. всеки начин на живот може да се абсурдизира по този начин. разликата е, че от много купуване на вратовръзки и роклички никой не бива убит, нито гениталиите му – изязани…

  ZiZi, може би ни се разминава дефиницията на “хоби”, затова имаме разногласия относно това. Според мен за хората, за които говорим, спазването на всички правила, традиции и т.н. е просто единственото нещо, което запълва с някакъв смисъл ежедневието им, единственото нещо, на което могат да се отдадат със страст, каквато хората в други общества отдават на работата или любимото си занимание. Домакинската работа не е такова занимание – тя е по-скоро задължение, освен това те живеят в големи семейства, в които само 1-2 жени се занимават с това, а останалите не.

 12. Толерантност дължим само на толерантните. Длъжни сме постоянно да се питаме толерантни ли са хората, които:

  > ти говорят как лъвовете са пасли трева и те гледат в очите дали кимаш на подобни откровени глупости (но на които рамислите ти за либерализма или за испанската литература са им непоносмимо скучни/противни)?
  > смятат, че са дискриминирани заради сексуалната си ориентация, но отказват на другите достъп до гей клуба си?
  > смятат, че преференциалното им третиране, т.е. осигуряването на квоти за малцинствата (по полова, религиозна и етническа и всякаква друга принадлежност) е справедливо?

  Наскоро споделих подобни идеи в един популярен блог и бях тотално оплют, дано този път да ми се размине 🙂

 13. алекс
  01/06/2010 - 11:22

  @Иван: Изключено, двойните стандарти са религия за тези хора – от сега се подготви за дълги, досадни и откровено лицемерни доводи, дискусии, gilt trip-ове (ако мине, винаги пред някого минава!) и всички изпитани средства на пропагандата 🙂

 14. алекс
  01/06/2010 - 11:22

  *да се чете “gUilt trip”, sorry 🙂

 15. Лонг, каквато и да е дефиницията мисля, че хобито е индивидуален избор на някакво занимание и то при наличие на опции (включително опцията да не правиш нищо). При силно религиозните общества религията е задължение, а не избор (като домакинската работа :)).

 16. Иван, Алекс – аз съм имунизиран от подобни гилт-трипове 🙂

 17. Първо, начетох толкова много, откровено казано непотвърдени факти, че съм готов да поспоря:
  За левия, десния и прочие крак – или за лявата и дясната ръка говорим (демек с кво ще си измиеш гъзъ)
  Освен това, всяка религия е съвкупност от правни норми, чиито източници не винаги са заложени в Светото Писание (Коран, Тора, Библия, Евангелие, Веди и тн) В исляма има хадиси, които са предания за пророка и пример по какъв начин следва да се прави еди кво си. Имат официален статут, и това с лявата и дясната ръка е точно хадис – забранено е храненето с лявата ръка, както и да използваш дясната в тоалетната.
  Петкратната молитва е един от петте основни стълба в Исляма (Вяра в Аллах и Неговия Пророк, Намаза – демек молитва пет пъти дневно, Постенето по време на Рамазан, Милостинята “Зекят”, и Хадж-а, т.е. поклоничеството в Мека). Неспазването им, се счита за сериозен грях.

  Обрязването на девойки не е част от ислямската култура (или от каноните), дори сред уахабитите (а повярвайте ми, че уахабизма, който е господстващата деноминация в саудитска арабия е достатъчно радикален и консервативен – забранява се например музиката)

 18. Кирилов,Докинс е обречен на провал.Той си има своята антитеза и се нарича Марк Финли.

 19. алекс
  01/06/2010 - 12:24

  @plankov, кажи го на обрязаните. Друг въпрос е, че дали е в канона или не – влиза в интерпретацията, очевидно поне на имамите на тези, които го практикуват.

  Много неща не влизат в Корана, но влизат в интерпретацията му – и от тук тръгват повечето проблеми. Коранът е написан на толкова сложен архаичен език, че дори високообразованите араби не го разбират напълно – точно затова се правят “преводи” на по-достъпен език – иначе казано, имамът вкарва собствената си (патология в) интерпретацията и я проповядва на по-непросветените. Затова позоваването ти на “буквата” на Корана или каноните по-скоро ми напомня фразата “On theory, theory and practice agree. But not on practice”.

 20. aлекс, арабският език (официалния) не се е развил изобщо за тея си 15 века, от написването на Корана. и не е архаичен.
  Преводи към по-ниско ниво не се правят.
  Искам инфо къде точно се практикува обрязването на жени от мюсюлмани?

 21. Планков ето ти за женското обрязване, има линкове и карта:
  http://kaka-cuuka.com/172

  и какви доказателства искаш за стъпването с тоя или оня крак и други подобни? затова има толкова много различни секти и отцепени религии, деноминации и т.н. на исляма и хистиянството, щото всеки проповедник си тълкува свещените за тях текстове както си иска, за да оправдае каквито неща си е наумил…

 22. Gradskata Samodiva
  01/06/2010 - 12:46

  Има два вида човеци: едните търсят смисъл, другите създават смисъл. Едните са религиозни, другите нямат нужда от религия, защото си набавят преживяванията, включително трансценделнтални, от събиране на марки и акваристика.

  Какво разделя хората на две по този начин? смес от традиция, възпитание, индивидуални особености на мисленето и преживяването и може би излагане на психоактивни вещества.

  Ако Лонг и многолюдната му челяд хилядолетия наред популяризират акваристиката, след време много хора ще отделят неделния ден за изграждане на тропически коралови рифове. Традицията е голяма сила при онези с бурките.

  За съжаление за да дадеш сам смисъл на живота си се иска интелект, а той е по-рядко срещаното качество сред човешкия род. Затова повечето хора искат смисъл наготово от религията.

 23. 1. От 1997 година в Египет съществува забрана за извършването на този вид ритуали, което както се сещаш не е поради друго, а щото е недопустимо от ислямска теологична гледна точка
  А това, че в същите тея държави обрязването се извършва и от християни и от всякакви други е въпрос на местни традиции, датиращи доста преди появата на Мохамед или Христос
  2. Ако лицето Х твърди, че е християнин, но ходи и принася жертви на Баба Ванга, е ли е то християнин, или не?

  Та за да не се поддаваме на лекото “подхлъзване”, че след като хора, твърдящи, че са мюсюлмани обрязват щерките си при дъртите “дая” не значи, че това е закономерност за исляма. На всичкото отгоре такива традиции се срещат по-скоро в страни, където Египетските традиции от древността са били подвластни на култа към Амон-Ра и неговите “братя и сестри” от египетския пантеон

 24. @Plankov @Longanlon имаше едно двучасово предаване на National Geographic за Корана, там се споменаваше, че над 95% от жените в Египет са обрязани (както и доста други интересни факти). Има го в 10 части тук(това е линк към 1вата част, останалите ги има отдясно в лентата), предполагам може да се може да се намери и в по-добро качество по торентите

 25. планков не виждам кво си се заял за това какво има в корана и какво няма – изобщо не е за това темата.

  става дума за факта, че религиозността даже в умерено догматична форма ражда все повече и повече фанатизъм, тъй като ограничава възможностите на хората за друг вид изява.

 26. Гледай това видео на “The Amazing Atheist”:

  http://www.youtube.com/watch?v=1Z8e6VANfcI

  Той има същата теория. Този пич е много интересен!

 27. Като човек, живял в една от най-развитите арабски държави, ще кажа, че няма почти нищо вярно в изводите относно причините, каращи мюсюлманските жени да приемат и следват принципите на крайния ислямския фундаментализъм. Връзката “хоби-религия” нещо куца.

 28. не се съмнявам, че можеш да го кажеш това, ама нали знаеш че хората приемат казаното сериозно, само ако има някакви аргументи в негова полза 🙂

 29. Аз също си мисля, че търсенето на връзка между хоби и религия е много пресилена, за това се заядох и около фактите относно ислямския фанатизъм.
  Ако ще говорим на езика на Фройд, би следвало да стигнем до извода, че чрез хобито си, човек търси самоизява и по някакъв начин задоволява свои собствени потребности (ако щеш от естетика, от изучаване на околния свят, потребности от адреналин), докато в основата на религиозния фанатизъм стои не такава изява, а формираното Суперего, т.е. Кво ще кажат предците ми, ако не съм послушен, дали ще ме обичат или не… дали няма да се откажат от мен, заради това, че нарушавам техните традиции…
  Религията е извинение за екстремизма, и фон, така да се каже на тея бушуващи агресивни страсти у разни получовеци, но в основата стои страха от осъдително решение…
  Щото как най-лесно да си избиеш цялата натрупана животинска енергия – ами като заявиш, че това е богоугодно, или пък, че твоите мама и тати много ще те обичат ако го направиш.
  Силата на преданията – винаги е била по-силна, отколкото силата на написаните книги. Книгите са за образованите, преданията (устните) са необразованите.

 30. Аз давам поводи за размисъл, а не аргументи 😉

 31. без аргументи, написаното от когото и да било не дава повече поводи за размисъл, от известната формула хикс, игрек и една друга неизвестна, често изписвана в градските отходни заведения 🙂

 32. Интересно, за да се спори по тоя въпрос – доколко Религиозният фанатизъм измества желанието на хората да имат хоби – колко ли дебели тухли трябва да се прочетат, че да се изкарат квито и да е сериозни и добре-обосновани аргументи.
  А носенето на бурка е същата работа, като да нося вратовръзка, ако питаш мен. Не ме ангажира по никъв начин, щото вече ми е навик 😀 Всъщност аз поне имам избор от време на време да мога да ходя и да си пазарувам нови и нови вратовръзки и да ги сменям ежедневно – което означава, че все пак носенето на вратовръзки може да се превърне и в колекционерско занимание, ама при бурките това не стои като възможност … та кво стана ся

 33. Е, ако за теб е така, за други явно не е. Колегата Plankov изглежда е разбрал и доразвил това, което съм написал.

  Не винаги са необходими много думи за да предадеш значение на написаното. В случая то означава: Не съм съгласен с теорията ти поради личен опит, наблюдения и в по-малка степен изучаване на исляма, но не ми се влиза в безкрайни спорове и обяснения.

 34. то на колегата ти планков малко му трябва – често, дори и малкото не е нужно 😉

 35. Е, нали искаш мнение, и тъй като явно липсват опоненти, и заради самия спор от дискусия – колегата Планков е на линия 😀
  Въпреки, че честно казано не бих могъл да намеря връзка между религиозен фанатизъм и хоби

 36. алекс
  01/06/2010 - 13:48

  @plankov, понеже iffi ти е отговорила, нека само добавя, че неслучайно сложих думата “преводи” в КАВИЧКИ; след което си казах “А дали няма да бъда разбрана погрешно”, та добавих и пояснение какво съм имала предвид – даването на интерпретация. Искрено се надявах да е било излишно. Както и да е…

  Прегледай все пак това, което ти е дала iffi, може да намериш нещо интересно.

 37. По принцип съм установил, че NatGeo винаги представят инфото за разни религии сравнително точно, стига са не извикат разни пастори, които да почнат да размишляват върху проблеми, описани от господин Браун. Ще прегледам филма на спокойствие.
  “Преводите” на нискодостъпен език са част от всяка религия, включително и в християнството, и всяка религия има ужасния навик да намери важен теологичен спор – например с два, с три или с пет пръста да се кръстим (?) – справка Русия.
  Аз пък не случайно написах, че книгите са за образованите, а необразованите ползват преданията и легендите (въпреки, че пък Хадисите са написани на книга и се ползват като официален източник на шериатското право, ама те са друга врътка). Та на въпроса с фанатизма и хобито… Движещите мотиви са различни, в единия случай човек търси самоизява – ако си запален колекционер – се съзтезаваш с други колекционери. Ако си делтапланерист се съзтезаваш с другите колко по-добър финт ще направиш и тн.
  Докато при фанатизма някак си не мога да намеря “съзтезателния” елемент, елемента на себеизява, на себедоказване и други такива неща свързани с Егото

 38. “По-възрастните хора там* са мюсюлмани, но са доста консервативни”

  А по-младите каква религия изповядват?:)

  *Саудитска Арабия

 39. “радикален ислям” според теб какво означава 🙂

 40. Спас Колев
  01/06/2010 - 15:17

  @Жилов: “да се самозакопаеш, защото никакви други възможности нямаш в наличност.” Допускам, че има и други възможности, но те просто са по-лоши. Без да познавам в подробности случая със Сомалия (макар че 20 години гражданска война от африкански тип говорят достатъчно), приемането на исляма в Иран е бил нещо като феминистка революция, сравнен с дотогавашното положение.

 41. Темата е много обширна и човек трябва да познава исляма добре за да даде точна оценка.
  Такова понятие ,като”радикален ислям” няма,както няма “радикално християнство”,или “радикален комунизъм”.Исляма е религия,със свойте канони,и няма как писанията на Корана да бъдат радикални,така ,че понятието радикализъм е политическа притурка.
  Темата за бурките или никаба е спорна и не бих казала,че е само личен избор,има и натиск,за някой е идентичност,за други морал.
  Към plankov -женското обрязване е споменато в един от хадисите,и е много спорно,и оспорвано!

 42. Ангел Грънчаров
  01/06/2010 - 16:51

  “Както казах, всеки има нужда да занимава с нещо ума си – и какъвто ума, такава и занимавката…”

  Longanlon, не бъди такъв буквалист, щото това може да се схване като липса на способност за съждение – или на способност за разбиране; оня, който редовно занимава ума си с глупости, е глупак; нима отричаш, че е глупост това да се “разсъждава” за това трева ли са пасли лъвовете преди потопа или не са пасли трева (примерът е твой).

  Мисля, че вече разбра защо съм се изразил така, а пък какво точно съм казал, се иска човек да понапрегне малко умствените си сили – и ще разбере, стига да поиска да разбира. А пък оня, които си и втълпил, че всичко “си разбира”, изобщо не чувства потребност да разбере, което го обрича на изоставане в тази важна област на живота 🙂

 43. Келанвед
  01/06/2010 - 16:51

  Самодиво, за да дадеш смисъл на живота си се иска вяра не интелект. Не говоря за религиозна вяра, задължително, а за ВЯРА. В историята е имало доста интелектуалци, доказващи безсмислието на живота,като нихилистите са само черешката на сладоледа http://en.wikipedia.org/wiki/Nihilism
  И що го заядохте Петър , че използвал думата “хоби”? Изводите му ми звучат доста логични в тази тема-човешкия мозък наистина не може да стои неактивен, а като нямаш какво да правиш-хващаш се за това, което е “добро” в твоето общество

 44. В исляма има хадиси, които са предания за пророка и пример по какъв начин следва да се прави еди кво си. Имат официален статут, и това с лявата и дясната ръка е точно хадис – забранено е храненето с лявата ръка, както и да използваш дясната в тоалетната.
  Планков моите уважения,ама по голяма глупост не бях чела!
  Интересно от къде ти е информацията?

 45. Добре. Напредваш. Макар и да не същото, приложи сега това за бурките към обрязването на жени, за което писа преди мнооого време 😉

 46. @ Millla,
  от Ислямската теология 😀
  От Ибн Омар (Р.А.) се предава, че Пратеника на Аллах (С.А.С.) е казал: “Когато някой от вас се храни, нека се храни с дясната си ръка и когато пие, нека пие [също] с дясната си ръка. Наистина сатаната се храни с лявата си ръка, и пие с нея.” (изведен от Муслим)
  http://www.islambg.com/modules.....ew_topic=6

 47. Жилов
  01/06/2010 - 20:03

  @GaN
  Не е същото. Когато физическо / психическо насилие бъде приложено върху дете, когато то е принудено да следва и, разбира се, да харесва определена идеология, без възможност да се противопостави, това е съвсем отделен случай. Ти ще напреднеш, ако можеше да съпреживееш това.

 48. @plankov
  Бях заинтригувана,за мен хадиса не е достоверен,нито един хадис не започва така.За достоверни се смятат хадисите на Бухари и Муслем,другите се поставят под съмнение,което обърква нещата!
  Към автора имам два въпроса
  1-Откъде разбра че няма правила в Корана-прочете го в оригинал?
  2-От статията разбрах,че от скука се занимават с религия?
  В някой страни бурката ,никаба са задължителни,така ,че не е личен избор!

 49. Планков
  01/06/2010 - 23:09

  Абе не знам, ама в арабския свят дясната ръка се ползва за хранене… за достоверност на хадиси не бих спорил, за това кой е ибн Омар и доколко са достоверни неговите записи по отношение на хадисите на Муслим също не искам да споря, не изпадам в такива подробности, щото не се считам толкова подготвен.
  Обаче е факт, че облеклото на жените, както и петкратния намаз, начина по който се дава развод на жените и прочие други “правила” ги има в Корана, и на мен например най-странна ми е процедурата по развод, както и двата вида развод 😀
  Иначе наистина има страни (ас-Сауди, например), които изискват задължително дори от чужденките да бъдат стабилно навлечени в жегата. (Е, не с бурка, но пък с дълги ръкави и с дълги дрехи и с покрити коси)

  Та да се върнем към спора – дали някой би се занимавал с религия просто, щото няма друга работа… Ето, Петър обича да гледа рибки и да прави произведения на изкуството с неговите аквариуми. Показва ги на нас, ние се възхищаваме и цъкаме с език. От друга страна Петър обаче ревностно следи колко добре се справят с това хоби, другите запалени акваристи. Както скейбордистите се кефят на това, че са надминали някой техен “конкурент”. Или Драган се кефи на това, че е изкопал рядка пощенска марка…
  Баба ми (на 80 г), казва, че копането в градинката за нея е запълване на времето. Обаче ако я питаш по сериозно, ще ти каже че ако не прави нищо, съседите щели да я определят като мързелива, а мързелът бил смъртен грях.
  Естествено никой няма да каже, че е мързелива, но тя се страхува от тоя грях… или от съседско осъждане.
  Та, това не е хоби, а е занимание, което изпълняваш под обществен натиск.

 50. Келанвед
  02/06/2010 - 00:26

  Millla авторът често пише за неща, в които не е сигурен, понякога пише големи небивалици (никой от нас не е специалист по всичко), но не това е ядрото на темата. Ако ти си мюсюлманка в някоя от тия страни и почти всички плътски удоволствия ти се забраняват, логично е да се съсредоточиш върху аспекта, на това което е позволено и е “добро”. А именно-върху догмите на религията. Недей мисли, че всички жени-мюсюлманки одобряват тия правила-просто пропагандата , която тегне върху тях е интензивна и не им позволява почти никаква свобода на мислене или действие.
  Днес даже разбрах, че в Индонезия забраняват да носят дънки в една от тия страни и им дават дълги поли, а ако не се подчиниш-женския затвор..изкопах и линка
  http://www.19min.bg/news/4/29124.html

 51. @Жилов

  Логиката, както тогава стигнахме след много спорове, е почти същата. Не минавай тънко с “физическо насилие”. Знам, че ти е трудно да го приемеш 🙂

  Но, както винаги, удоволствие е да се спори с интелигентни хора като теб и батко Пешо 🙂

 52. Жилов
  02/06/2010 - 00:53

  @GaN Ситият на гладния не вярва. Имал си възможността да не израснеш като марионетка, играеща против волята си в чужда пиеса, затова дори не можеш да си представиш какво е това.

  Също не можеш да допуснеш, че имаме универсална човешка същност, която може да бъде осакатена в условия на не-свобода и невежество; като тези условия само биха накарали тази същност с готовност и желание да се доосакати сама, за да не се мъчи повече.

  Тези различни изходни предпоставки водят до това, че няма как да постигнем разбирателство.

 53. Жилов
  02/06/2010 - 01:03

  Впрочем, не сме и “стигали” до някаква логика (освен във вьображението ти), тъй като доколкото помня, в онзи спор ти най-подло ИЗБЯГА, изрично заяви, че няма да следиш по-нататъшни коментари (“I can’t hear you, LALALALA”), и маскира бягството си като възвишено самодоволство в стил “играте си, деца”. И сега – любезност и усмивки, отново идващи от един висш интелект, гледащ по-нависоко и по-нашироко. Аре не.

 54. @Жилов

  Хахахаха, успя да ми оправиш настроението. Ех как ми се иска да беше вярно: “един висш интелект, гледащ по-нависоко и по-нашироко” 😀 За съжаление – невъзможно 🙂

  Първо, “възможността да не израснеш като марионетка, играеща против волята си в чужда пиеса” е нерелевантно.

  Второ, проблемът ни в споровете с теб наистина идва от идеята за “универсална човешка същност, която може да бъде осакатена в условия на не-свобода и невежество”, която е много хубава и “симпатична” идея, от която признавам има повече полза, отколкото вреда. За съжаление – продукт на Западната цивилижация, да го наречем. Неприложимо навсякъде и винаги. Досущ като безумната идея за щастие. От тук почваме да се разминаваме с теб. Нормално. Ти сам го каза. В крайна сметка няма нищо лошо. Плурализъм му е майката 😉

  Колкото до отказа ми да коментирам в един момент по “оная публикация” – стигнах до момента, в който трябва да почна да се повтарям и стана безмислено.

 55. За съжаление си прав. Колко много примери на религиозно обсебени жени има, исторически и съвременни, спокойно може да ти настръгне косата от ужас.

  Това е интересна теория, че е заради липсата на занимание, но определено си заслужава задълбочено проучване фанатизмът към религията. Всъщност, принципният фанатизъм.

  Не знам защо не си включил примери от настоящата ни реалност относно консуматорството, обсебеността по физическото съвършенство, шопинг културата и прочие подобни примери, но определено би било интресен текст за четене. Този фанатизъм е не по-малко опасен от религиозния. Хиляди мъже и жени умират от анорексия и булимия, обезобразени са на хирургическата маса, разорени са, потъват в дългове, мразят се, самоубиват се, изобщо, страшно е.

  Религиите, от друга страна, представят някаква сигурност, убеждават те, че ако правиш правилните неща – всичко ще се нареди, всичко ще стане ясно, всичко ще има смисъл. Защото за много хора е невероятен ужасът да са сами, да носят изцяло отговорност за действията си и да приемат, че не, светът не е създаден заради тях (пък дори и да е, нещо май хич не му пука за тях) и те носят грижа за себе си и не, с чакане нищо няма да се случи, и не, не всичко, което се случва има причина, не всяко зло се наказва, не всяко добро се награждава.

  И така, имаме двете крайности – всеки за себе си, от което всички са нещастни или поне огромният процент хора и религиозните, които се фанатизират, че не само имат отговорите, ами и лично бог ги е помолил да променят и другите, защото той не може.

  Религиите могат да се сравнят с хоби, защото са дива стъкмистика. Какво пише наистина в Библията/Корана/Тората/каквото-е-там-не-съм-неуважителна-не-ми-се-изброява (има ли оригинал, къде е, а кои евангелиета наистина са били в нея, а кой превод е правилен, кой го казва, защо го казва, а сигурно ли е?)

  Така че си е до личен избор. Ако няма конректна сглобка от правила, винаги можеш да си направиш. Я вижте муунистите например и хилядите подобни секти, вариациите на екстремистки християнски, мюсююлмански и юдейски… то не са и секти, ами са си чисти организации. И всичките мрат да ни връщат към чудесните дни на смърт от зъбобол, къпане веднъж в месеца и прексачане из къщата с овце. Очарователно. Когато семейните ценности са били чудесни и силни… ъ-ъ-ъ-ъ-ъ, освен ако не отворим учебниците по история, та да видим процентът смъртност и процентът колене между наследници.
  Та, да, страхотното време от едно време, дето хиляди хора са давали мило и драго да променят.

  Изобщо, да натикаш представата на религиите какви трябва да са хората, спрямо какво наистина са, е като да напъваш квадратче с няколко номера по голямо, в кръгла форма, безрезултатно.

  Хм, отпеснах се. 🙂

 56. “Така толерантността дори към умерената религиозна догма, не води до нищо друго, освен до религиозен фанатизъм”
  А нетолерантността до какво точно води?
  Говорите като фундаменталисти – за фундаменталисти. Твърде много нещо за Исляма не знаеш – една книга не е достатъчна…
  И между другото, не съм мюсюлманка, християнка съм…и не съм фанатичка.
  Въпросът ми не е реторичен…Ако можеш, отговори ми.
  Поздрави

 57. Vesi, говорил съм за толерантността доста пъти – ето тук, примерно:
  http://kaka-cuuka.com/1193

  Общо взето, съм невъобразимо толерантен – смятам, че всеки трябва да е свободен да си чука главата по какъвто начин намери за добре, стига да не пречи на останалите.

  Но толерантността към поведението на другите си има граници и тези граници са точно там, където трябва да спреш да си толерантен към някого, на когото не му дреме за твоята толерантност. Точно тази граница преминават радикално религиозните хора – те са абсолютно убедени не само в своята правота, но и в това, че всички останали трябва да съобразяват живота си според техните убеждения. Айде не.

  Отделно, всяка религиозност е отказ от мислене, тъй като в същината си почива на сляпа вяра, а не на разум. Да се откажеш доброволно от мислене означава да се принизиш до нищо повече от животно или до немислещ робот.

 58. albert venn dicey
  02/06/2010 - 09:40

  Лонги,
  ще ти го кажа като атеист на атеиста:
  Спри да обяснянаш религиозността с липса на хобита. Освен че е опростенческо, е и невярно.

  П.П. Ох, и си оправи пълния член, моля те.

 59. albert venn dicey, опростенческо е да прочетеш един текст отгоре-отгоре и да даваш акъл, без изобщо да разбереш смисъла му.

  Аз не обяснявам религиозността с липса на хоби – за тези хора, за които говоря, религиозността е начин на живот, те друго не познават – това е целият им свят.

  Религиозният свят, в който живеят отрязва много от възможностите им за изява и забавление – остава им само да се потопят по-дълбоко в достъпния им свят, да издигнат ритуала до абсурдност, и това да стане някакъв вид единственото достъпно хоби за тях.

 60. Абе, май просто си искал да оплюеш религията и пингвините и си го решил в една статия 🙂

 61. Келанвед
  02/06/2010 - 10:57

  @longanlon наличието на фактор “смърт” не обезсмисля ли донякъде и разумът и смисълът на живота? Умишлено използвах “донякъде” защото не го отрича, но все пак? И все пак да градиш, да развиваш и да знаеш, че в един момент всичко се срива като пясъчен замък от морски вълни е малко депресираща мисъл. Кара даже върли атеисти като Питър Стиил (Type O Negative) изведнъж да приемат религия. Да знаете, че ще уважавам всички ви безвъзвратно, ако тръгнете да умирате един ден и все така силно отричате наличието на Бог

 62. колкото религиите сами се оплюват с това, което правят, никой не може да ги оплюе повече

 63. те и пингвините са доста откъсани 🙂

 64. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 12:32

  Всеки трябва да има свободата да има хоби, да. В арабския свят я няма тази свобода, и това е така. Има и друга страна на въпроса обаче. Чрез хобитата си просто залъгваме временно мозъка. Те ни дават временно щастие, докато не ни омръзне и поискаме нещо ново. Човек може да е истински щастлив и без всичките тези неща които са изброени в статията – телевизия, дискотеки, интернет и. т. н. Както и да е съвсем нещастен дори ако е затрупан с тях.

 65. И как според тебе всички хора могат да постигнат “истинско щастие”?

 66. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 12:38

  медитация -> самадхи 😉 (Така казват будистите поне), аз не съм го изпитал лично.

 67. т.е. пътят към щастието е да се самоубедиш, че си щастлив?

 68. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 12:47

  Помежду другото, за да не каже някой че съм смахнат, има логика в това което казвам защото спомнете си като деца как сме били истински щастливи и без да имаме кой знае колко материални блага. С времето съзнанието ни се замърсява и макар че сме материално осигурени повече, отколкото преди, не сме толкова щастливи.

 69. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 12:47

  Не, пътя към щастието е да се отървеш от всичките си егоистични желания. Тогава ще бъдеш истински щастлив.

 70. @Светослав Бацоев
  “истинското щастие” как се различава от “неистинското”?

 71. Лъчезар П. Томов
  02/06/2010 - 13:00

  Фанатизмът като психология е некорелиран с религията. Религиозният фанатизъм е просто най – лесно забележим, тъй като религията не е наука

 72. Светослав хехехехе а стремежът към щастие не е егоистично желание, така ли 😉

  Лъчезар, точно от това становище изхождам и аз в статията, ама явно много хора не могат да го схванат и си мислят, че приказвам за религията по принцип.

 73. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 13:04

  Абсолютно, егоистично желание е, точно това казвам. Като малки не сме имали нужда да бъдем щастливи. Просто сме били такива. Но сега когато сме се отдалечили от това състояние, стремежът към щастие може би е “необходимото зло” по пътя обратно.

 74. Лъчезар П. Томов
  02/06/2010 - 13:05

  А мозъкът наистина не може да стои бездеен

 75. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 13:05

  м/у другото ми обърка името ама карай.

 76. Светославе, като малки сме били щастливи, защото не сме имали проблеми и отговорности, а не защото не сме имали материални блага. А осъзнаването на егоистичните желания и постигането им, без да те гризе съвестта, че религията на “общото благо” те учи да си жертвоготовен и самоунищожителен, само могат да те доближат до щастието.

 77. Келанвед ядрото на темата е най голямата небивалица,признавам си ,че я прочетох два пъти и се усъмних в себе си)))!Смехотворно е да се твърди ,че едва ли не от нямане какво да правят се заимават с религия,това което за нас е глупост за тях е начин на живот,дори и в извратената му форма по нашите представи!
  Нека да изнясним първо какво е плътско удоволствие-безразборният секс,да се напиваш и после да повръщаш.или…?
  Носенето на никаб,защото “това на снимкатае е никаб не е бурка” е въпрос на личен избор,изключае страни като Иран Авганистан и Саудитска Арабия.Познавам жена,която съпругът и поиска да носи никаб и тя се разведе……
  За протокола християнка съм и също не позволявам дъщеря ми да носи поли с които и лъска гъза!

 78. Келанвед
  02/06/2010 - 15:47

  Millla какво значи “не позволяваш”? Ако от малка и обясниш позитивите и негативите на късите поли, с малко четене на морал (личното ти мнение) тя сама ще се убеди, че си е по-скоро набутвация да търси точно този начин на самоизява, отколкото плюс.
  Ислямът също си има своите секти и ортодоксални представители, тълкуването е различно , сигурен съм че има места, където ако жената не послуша мъжа си, последния ще я спука от бой, а за развод и дума няма да може да стане. Естествено не сме били в близкия Изток и не можем да разгледаме подробно живота им, да преценим къде кое как се спазва-просто си правим гаргара с тях, въз основа на това, което сме видяли. Иди във френското летище ДеГол и опитай да загледаш някои от молещите се на килимчета, та да видиш какъв злобен поглед ще ти хвърли. Ей с такива се занасяме

 79. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 16:23

  Zizi, да, но сега даже и да спечелиш 6-ца от тотото реално няма да има нужда да се тревожиш за нищо. Да ама няма да стане така. Ще се кефиш седмица, месец с парите, ще си купуваш разни неща, ама по едно време ще ти писне и пак ще се чудиш какво да направиш че да ти е по-яко.

 80. Ангел Грънчаров
  02/06/2010 - 16:35

  Твърдението на Longanlon

  Отделно, всяка религиозност е отказ от мислене, тъй като в същината си почива на сляпа вяра, а не на разум. Да се откажеш доброволно от мислене означава да се принизиш до нищо повече от животно или до немислещ робот.

  е абсолютно невярно. Няма мислене, основано на вяра. Вярата в себе си носи друг тип рационалност, тя е просто друг път – ирационален – за постигане на истини, до които разсъдъкът просто не може да се добере, понеже потенциалът му е твърде слаб. Истините на ума (разсъдъка, интелекта) и тези на вярата са несъвместими, но това не свидетелства нито за превъзходството на “разума”, нито за непълноценността на вярата.

  Става дума за по начало и принципно несъвместими парадигми. Тия неща, които пиша в момента, са така елементарни, че всеки що-годе мислещ човек не просто трябва да ги знае, но и да не изпитва никакви съмнения относно очевидността им (“очевидност” за ума, не за очите)…

 81. Прасунсен
  02/06/2010 - 16:55

  @Светослав, ами ако ти е малко акъла, със сигурност така ще направиш 😀

 82. Келанвед нЕ ПОЗВОЛЯВАМ е вид диктатура и тя е необходима,колкото и да обясняваш няма да хване декиш,защото навън те залива пошлост,и това се смята за нормално.
  Иначе за гаргара с недостатъците и глупостите на исляма мога цял ден да се забавлявам и да си правя гаргара!
  Иначе съм обличала никаб и е голяма забава.
  Ама да не оспамваме темата,че ще ме изчегъртат)))!!!!
  Не ,че ще заплача ама !!!

 83. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 16:57

  А ако ти е много акъла как ще направиш? Ще направиш бизнес с парите? Пак ще е същия ефекта. Ще търсиш вечно щастие и никога няма да го намериш.

 84. Светославе, те и децата като имат нещо ново “кефят седмица, месец, ама по едно време им писва и пак ще се чудят какво да направят, че да им е по-яко”.
  Така няма нужда да обвързваме въпросът с материалната част, нали?

 85. Прасунсен
  02/06/2010 - 17:30

  Отклоняваш се от темата, ама що пък да не го намериш? Или ако не е вечно, поне можеш да си освободиш време да си търсиш щастието по-спокойно, вместо да работиш по цял ден (или пък да извършваш религиозни ритуали)

 86. Това с “вечното търсене” на щастието може да го каже само човек, който не знае що е то цел. Когато имаш цел, имаш изградени принципи, определено не се чувстваш нещастен. Или поне аз не се чувствам нещастен, и то не само в момента, ами и по принцип.
  Във всяка “беда”, намирам шанс да науча нещо ново, да разиграя “нови карти” или просто да натрупам теми за бъдещи разговори 😀
  Парите не могат да ти донесат щастие, ако не знаеш как да ги управляваш… Ако ще гледаш на тях просто като на източник за покупка на разни неща, то те все някога ще свършат, но ако считаш, че са ВЪЗМОЖНОСТ да правиш бизнес това е друго. А мен например правенето на бизнес – винаги ми е било интересно, и то най-вече заради това, че ти се налага да се упражняваш мозъчно 😛
  Така че, ако трябва да се изразя по будистки – вече съм в състояние на нирвана 😀

 87. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 17:41

  Zizi, не мога да се съглася. Децата не търсят щастие. Те просто си живеят за момента, за това са щастливи. Проблемите за които говориш произлизат по-скоро от нашето его отколкото от някаква реална заплаха.

 88. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 17:43

  plankov, искаш да кажеш че това, което си постигнал ти като “щастие” е максимума, и повече от това не може?

 89. Дай ми мерна единица за щастие – килограми, метри, ярдове, галони, тройунция ??? Как можеш да измериш кой от два индивида е по-щастлив?
  Ако ще ми измерваш щастието с концентрация хормона на щастието, то тогава употребявай повече вещества, съдържащи THC, шоколад и разни такива :d

 90. Абе, аз не знам защо нищим кой, как, за какво и дали си търси щастието. Всеки си преценява и съответно си “носи” нещастието, ако не успее. Пък и не мисля, че щастието е толкова отражение на заобикалящия те свят, а по-скоро на психическа нагласа. Забелязали ли сте, че някои хора не обръщат толкова внимание на несгодите(най-често се определят като темерути), ама са си добре?
  И все пак не трябва да се пренебрегва фактът, че щастието не може да се измери. Аз не знам дали бурката е по-щастлива дoкато си прави религиозните ритуали, или аз – като си цъкам на Heroes, например, или се срещам с приятели.

 91. plankov ме изпревари с измерването 😉

 92. Именно, Zizi, това казвам и аз – когато човек стигне до състояние, в което не вини хората около него за проблемите, които има, тогава той се чувства щастлив, в хармония със себе си и именно тогава успява да постигне това, което иска.

  Мрънкачите, както сте забелязали, по правило са неудачници, просто щото те търсят винаги вина в други хора.

 93. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 17:59

  Добре, вие не вярвате че има състояние на пълно щастие – нирвана (самадхи), аз вярвам. Мисля че Буда го е постигнал. А може би и други хора. Предполагам че от това идва разликата в мненията ни. На тия които казват че са винаги щастливи – дано да са искрени, но според мен не са, иначе нямаше дори да спорят по тоя въпрос.

 94. Как реши, че споря?
  Апропо – осмократният път започва с правилни възгледи, намерения, реч и действия.
  И за да стигнеш до което и да е стъпало на осмократния път, то ще трябва преди всичко да имаш разумна, логична добре изпитана във времето ценностна система (вътрешни собствени принципи), съгласно които да можеш да определяш кое е правилно и кое не? Рийш ли, Светославе.
  Та двете най-важни правила (според мен) са “да не обвиняваш хората за собствените си проблеми” и “да не се бъркаш в работата на хората, освен ако те не ти пречат да си вършиш твоята”

 95. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 18:26

  Да разбирам, просто не смятам че твоите възгледи и намерения са съвсем правилни ако искаш това да ме убедиш. Понеже чувствам известна доза агресия в коментарите ти.

 96. albert venn dicey
  02/06/2010 - 18:28

  Лонги,
  прочетох статията, макар и само веднъж, и добре схванах какво си казал (не какво си искал да кажеш – това окончателно само ти знаеш).

  Иначе, оправи пълния член. Обичам да ми се слага пълен член в текстовете.

 97. Нирвана е едно специфично състояние, в което си изпразваш мозъка от мислене. Описано е далеч по-добре на много места, но по същество е това.
  Интересна цел, да спрещ мисловния процес.
  Колкото до религии, баси, Марк Твен го е написал страхотно в “Писма от Земята”.

 98. Ами общо взето колкото по-малко мислиш (т.е. тревожиш ума си), толкова си по-щастлив. Децата са щастливи именно защото живеят без тревоги, стремежът към нирвана е същото – стремеж към изпразване на съзнанието от всичко. Религиите също имат тази функция – изпразват ума, дават готови отговори без нужда от мислене.

 99. Светослав Бацоев
  02/06/2010 - 20:01

  Зависи какво наричаш мислене. Мозъка работи в различни режими. Сигурно си чувал за алфа бета гама вълни и т н. Всичко това е мислене. Само че някой видове мислене са полезни, а други – безполезни. Игрите на егото са безполезни, концентрацията в/у определен проблем е добра.

 100. Тралала
  02/06/2010 - 22:22

  Какво общо има решаването на диференциални уравнения със string theory?

 101. нищо 🙂

 102. EllyMinator
  03/06/2010 - 10:57

  И квооооо? Ставаш религиозен фанатик, щото ти е скучно, пък те мързи да шиеш гоблени примерно¿

 103. Aко религията ти забранява да шиеш гоблени, както и да правиш почти каквото и да е друго (освен да си седиш в къщи и да се подчиняваш на мъжа си), какво друго ти остава?

 104. EllyMinator
  03/06/2010 - 11:10

  Никоя религия не забранява шиенето на гоблени, доколкото знам. Ислямът по-скоро забранява изображението на човешки лица. Ако решиш да си избродираш нещо в стил “Пит Мондриан”, няма религия, дето ще те спре. Съгласна съм с някои от предишните коментиращи, че шорткътът, който даваш между религия и хоби, е доста пресилен.

 105. Когато, благодарение на скованото в религиозни догми общество, икономиката е на боклука, шиенето на гоблени е като летенето до луната – и да чуеш за него по радиото, смяташ че тая информация е еврейска пропаганда.

 106. EllyMinator
  03/06/2010 - 11:32

  Шиенето на гоблени е метафора за хобитата – нещата, с които можеш да си запълваш свободното време. Ако предпочиташ, може да месиш козунаци или да си чистиш аквариума. Вярваш ли, че има хора, които вярват, че ако станат мъченици в името на исляма, ще отидат в рая, където ще живеят в къща, цялата украсена със скъпоценни камъни, ще им прислужват 80 хиляди слуги и ще имат на разположение 72 красиви ваклооки девици? Да бе, има и такива хора. Наистина ли смяташ, че подобна сляпа вяра би могла да дойде от скука и неграмотност. По-скоро ми прилича на промиване на мозъци от малки, както им промиват мозъците в сектите. Действително ли мислиш, че никаб и бурка се носят само в страни и региони, където икономиката е на боклука? Страни като Саудитска Арабия, Йемен и т.н. Религиозни общности в редица западноевропески страни също носят никаб. Как убаво си почнал с бурките, пък снимка на никаб – бурката е онова, дето има замрежен отвор за очите.

 107. Точно за метафора го приемам и аз. Но се опитвам да ти обясня, че животът на хората, за които говоря (Сомалия, Кения), е изключително беден и икономически и интелектуално – почти всичко е забранено или от религията (както я интерпретират местните) или от обществото, пари няма за почти нищо. Книги? Телевизия? Излизане от къщи? Дрехи? Няма такива неща – само домакинска работа цял ден.

  Не казвам, че всичко това е религиозен начин на живот – но то е следствие от религиозния начин на живот. Богатите страни които изброяваш нямат добра икономика – ако не беше петрола, щяха да са просто дивашки племена.

 108. EllyMinator
  03/06/2010 - 11:54

  Ама ако са толкова зле, ако в обществото няма пари за нищо, защо жената на снимката има талафон? А, а, а? Аз ако бях някъв религиозен фанатик в бедно общество, щях да им давам да комуникират само с пощенски гълъби. Не съм правила обстойно проучване къде се носи бурка и никаб, но вярвам, че има доста държави, където не биха ти забранили да се облечеш както искаш, па дори и с бурка или никаб. Миналата година като ходих в Турция на море, на един и същ плаж имаше туркини, които бяха в бански с 2 части, съвсем фешън си бяха каките и поддържани, в същото време имаше и жени, които влизаха в морето с дълги роби и чорапи. Това август месец. Сигурно са били много неинформирани и бедни, въпреки златните накити, които носеха и не са виждали, че има хора, които август месец влизат да плуват в морето без чорапи…

 109. снимката е просто каквато намерих, а никой не говори за турция.

  всъщност даже и да говорим за турция, всеки който поназнайва нещо за нейната политика е наясно, че ако не беше силното военно политическо лоби, което прави няколко преврата през 20 в., страната щеше да е под властта на ислямистите и начина на живот какъвто си го видяла щеше да е спомен.

 110. Longanlon, не говори много добре “просто каквото намерих снимка”, особено, когато говориш на подобна тема. Все пак бурка и никаб са две различни неща и би било добре да не се смесват. Иначе отива твърде много към “бе няма значение какво е, просто е ОГРАНИЧЕНИЕ!11”

  Изтокът е доста по-сложен и определено не е на рафтчета. Не знам колко от вас са гледали “Персеполис”, който е чудесна история как Иран се променя и как хората се проемнят в съотвтствие с новите закони.

  Изобщо, говоренето на общи приказки на тези теми е далеч по-вредно, отколкото мълчанието.

 111. коментар от Свежо: Много поумнявам, като чета коментарите към блога: религия, хоби, щастие. Мисля, че автора е напипал всичко точно. 🙂 (coffee)

 112. Руслан Трад
  08/06/2010 - 15:21

  Не, че нещо…ама бая книжки трябва да изчетеш, освен тази, за да разбереш за какво да говориш :)Нямало кафета,дискотеки -бля, бля.

 113. Milena-Irshad
  08/06/2010 - 15:30

  РЕлигията не може да се нарече хоби и е доста повърхностно да се говори по този начин за нея. Повърхностно и от гледна точка на това кой е автора, който, бидейки интелигентен и начетен човек, си позволява подобни определения.
  Мислех си, че може би има някакъв въпрос в цялата тази статия. Но по-скоро аз бих го задала. Какво ви пречат момичетата, които сами обличат поркиващата дреха, слахат хиджаба и си правят молитвите?!
  Между другото, приех исляма преди няколко години и сама сложих хиджаб, не ходя на дискотеки – това и да не бях забрадена, пак щях да го правя – това е противно на човешката същност. Молитвите са си само между мен и Бог, на кого пречат?
  За какво изобщо става дума? Или е само Лонгандон да покаже, че знае, че всички мюсюлмани влизат в 00 с левия крак? Но не знае защо :-)))

 114. Руслан, ако си ходил във въпросните две страни – Сомалия и Кения – сподели какво си видял.

  Кения е страна, в която живеят и християни (при това не особено религиозни), та кафенета и дискотеки има, но според описаното в книгата мюсюлманите смятат тези места за “мръсни” и не ходят там и не пускат децата си.

  Милена
  , ако беше прочела по-внимателно статията, щеше да видиш че първо, говоря за съвсем специфичен кръг държави, хора и ситуации и второ, изобщо не говоря за религията като хоби а напротив – за религията като начин на живот и мислене и за случаите, в които фундаментализмът се превръща в хоби за някои религиозни хора в гореописаните специфични ситуации.

 115. Milena-Irshad
  08/06/2010 - 15:52

  Лонг, специално статията, за разлика от коментарите, прочетох внимателно.
  Фундаментализъм – малко кофти за използуване дума, защото те запраща в журналистически необосновани и нерегламентирани дебри. Фундамент=основа. Нормално е хората, които следват чиста доктрина, да са фундаменталисти. Това не би трябвало да е обида. А с ползва като такава (по принцип). Фундаментализъм, е определена дори от група учени, като срамната дума с 15 букви…

 116. Фундаментализъм е наистина връщане към основите – буквалното четене на текстовете в съответната свята книга и вземане на пример от поведението на пророците.

  В библията примерно, особено стария завет, има особено много отвратителни деяния и текстове, защитаващи робството и т.н. В корана има за биене на жени с пръчки, убиване с камъни, Мохамед се оженил за 6 годишна булка и консумирал брака си когато била на 9…

  Съвременната религия се е дистанцирала от тези неща и чете свещените текстове интрпретативно, а не буквално, като пригажда разбирането им към съвременното общество и интегрира религиозните ценности в него. Предполагам ти няма да утрепеш никого с камъни, нито би позволила мъжа ти да те бие с пръчка.

  Но фундаменталистките движения отричат именно това интерпретативно четене и смятат, че основата, истинската религия е буквално това, което пише в книгата и се опитват да го прилагат в живота. У нас не е така нито с християнството, нито с исляма, но в страните, които споменах…

 117. Но страната, в която живее Милена Иршад прилага Шериата като основен закон… щото по всяка вероятност тя не живее в България, а в една от страните, в които петък е почивен ден, и мъжът й счита, че жена му трябва да е с хиджаб…

  Апропо, що не може да се влиза в 00 с левия крак?

 118. Milena-Irshad
  08/06/2010 - 17:31

  Plankov
  Ти си като повечето мъже, които считат, че трябва да мислят (въпреки че въпросното “мислене” е далеч от истинското такова), въпреки че спокойно могат да “погледнат”, да “попитат”, т.е. има неща, които въпреки “мисленето” на някои хора, са съвсем други и не зависят от т.нар. “мислене”. Та така – за съжалене, живея в Бг.
  Мъжа ми не смяташе, че трябва да съм с хиджаб, защото знаеше какви хора има наоколо – и да ти спестя някой мисловен напън ще ти кажа, че живея в София, широк център.
  И за съжаление страната, в която живея, прилага някакъв измислен закон, който не харесва и не е угоден на никого, освен на властимещите.
  До тук съм с теб и моля те, не занимавай хората с “мисленето” си…

  За ИСляма и фундаментализма.
  В случая с въпросната религия и прилагането й не важи буквалното четене и прилагане на текстовете (Корана), тук има приложение на текстовете в живота и те са дадени от Пророк Мухамад с.а.с – това е т.нар. Сунна. Така че не можем да говорим за буквализъм и твърденията за фундаментализъм в Исляма в крайна сметка са като някакъв оксиморон.
  Т.е. все едно да кажеш на някого, че е националист и анархист едновременно.

 119. Добре, извинете за многото ми мислене, а що не може да се влиза с десния крак в 00?

  И съвсем между другото – няма религия, в която да няма буквализъм … Например уахабитското течение си е съвсем за връщане към 622 година, включително със забрана за слушане на музика… Но кво пък, там с хиджаба ще ти е супер добре, дори ако не си с хиджаб в ас-Сауди рискуваш да те хвърлят в затвора

 120. Milena-Irshad
  08/06/2010 - 23:06

  За мисленето…:-))))

  Може да се влиза с десния крак, както и може да не се правят молитви, да не се носи хиджаб – всичко е лична отговорност. Това е.
  Влизането с левия крак е свързано с някои аспекти на религията ни, които един немюсюлманин трудно ще разбере, повярвай ми…

  За буквализма – малко уточнение – кое наричаш буквализъм?
  Има си ясно казано кое може и кое – не. Това, за което не е казано “не може”, може. Това е. Ако някой забранява повече, това си е негова работа и на тези, които спазват казаното от човека.
  Така че буквализма е човешка работа.
  А къде НА МЕН ще е добре…?!?

 121. “Eдин немюсюлманин трудно би разбрал”, айде да не се подценяваме, щото по отношение на ислямския канон в доста от нещата съм по наясно от мнозина мюсюлмани в Бг.
  Та кажи ся основанието за десния и левия крак, че ме мързи честно казано да търся.

  А и тъй като спорихме за храненето с лявата ръка, позволено ли е в крайна сметка, или не.

  Ас-Сауди – съкратено за Саудитска Арабия, което се използва в Арабския свят.

 122. Milena-Irshad
  09/06/2010 - 10:14

  А,бе, Планков, ти добре ли си?
  Ще ми говориш за подценяване, а сам подценяваш – мен – в случая. Защо си мислиш, че ми е приятно да ти отговаря?!

  Айде сега, кат’ си тръгнал да обясняваш, да ми обясниш и къде е Саудиткса Арабия, става ли? Че ние на Марс не познаваме географията на Земята. До скоро използуваше мисловен процес, за да стигнеш до заключението, че живея в арабска държава, а после ми обясняваш нещо си..

  “Немюсюлманин” използувах думат в случая съвсем целенасочено, защото мюсюлманина е с по-друга настройка, което не показва знание и количество, а – пак повтарям – настройка.

  Както казах – всичко е позволено, както и хранененто с лявата ръка, неправенето на молитвата, пиенето на алкохол и яденето на свинско, прелюбодейството и т.н. – НО, всичко е лична отговорност. Казано ни е какво е добре да правим и какво е добре да НЕ правим, но ние какво ще изберем, сами си носим тежестта на решението.
  От религията е да не се храним с лявата ръка, който акт е свързан и с влизането в 00 с левия крак, в дома се влиза с десния и се излиза с левия крак, облича се от дясно на ляво и се съблича от ляво на дясно, мием се за молитва първо десните части, после левите и т.н.
  Тези действия са дадени от религията за мюсюлманите. Това е принципа. Свързан е – това е малко метафорично и е нещо, което си мисля, че е трудното за разбиране (не за научаване), от немюсюлманин – с икрам на дясната страна. В Корана се говори за Съдния ден и как онези, които ще бъдат в Рая, ще получат книгата си с дясната ръка.

 123. Мюсюлманина е с по-друга настройка? И каква по-точно?
  Аз исках източника за това с левия крак, но си намерих отговора вече.
  Виж, не искам да споря по теологични въпроси, щото не съм теолог, нито пък съм практикуващ мюсюлманин, но за твоя голяма изненада като малък съм ходил (едно лято, де) в петък на Джума, където естествено се преподаваше Ислям (петъчни училища за малки мюсюлмани). И помня някои неща естествено 🙂

 124. Milena-Irshad
  09/06/2010 - 10:45

  Пиша на български, обяснявам и по тази причина си мисля, че не е възможно да не ме разбираш! Ти заяждаш ли се?!

  Прочете ли изобщо малко дългото ми съобщение по-горе?

  Обсяних, че мюсюлманина е с по-друга настройка относно собствената си религия и има неща, за които някой, който не вярва в Единството на Бог, не би усетил и разбрал (НЕ НАУЧИЛ), някой аспекти на ибадат, както и на имана.
  Никъде не оспорих твоите знания, но пак казвам – говорих за настройка, не за знания. Факт е , че има много мюсюлмани, които не познават основите на Ислям.
  Лично аз не съм искал спорове, но постоянното подценяване от твоя страна, най-малкото без да ме познаваш, дразни.
  Ако все пак смяташ, че се лъжа за това отношение и мога да бъда от полза за разбирането на някои въпроси, можеш да пишеш или да погледнеш блога, който съм посочила, имам и няколко сайта, но не му е мястото да ги рекламирам тук. Те са образователни.

 125. Milena-Irshad
  09/06/2010 - 10:55

  Plankov, поразгледах блога ти и те поздравявам.
  Предпочитам да се запозная с някого, преди да говорим.

 126. Не знам, за кво точно ме поздравяваш, навярно, че вече не пиша в него 😀

  Иначе и аз поразгледах твоя, дори преди да го изрекламираш, има интересни неща, които прочетох.
  Но може да дръпнеш и статия по въпроса с това дали е позволено да се яде месо от Макдоналдс (телешко и пилешко, естествено) зада бъдеш в синхрон с руските ислямски сайтове, които успяха да генерират сериозни дискусии по тоя въпрос 🙂

 127. Milena-Irshad
  09/06/2010 - 13:08

  :D:D:D

  Поздравявах те за позицията по някои въпроси – тъй като не съм изчела всичко, признавам, само избирателно няколко теми. Но не гледах датата на постване.

  В сайтовете съм разгледала и въпросите относно Макдоналдс и КФС – блога е нов и все още не съм пуснала всички материали. В Русия и не само там, битуват доста крайни схващания по отношение на храната и много мюсюлмани биват заруднявани излишно и заблуждавани. Става дума и за Бг.

  Което от своя страна идва да покаже и нещо човешко, което е аспект и на Исляма. Става дума за знанието или както много добре се е изразил един от великите учени на Исляма – Ибн Таиймийа – “Незнанието е вратата към всички грехове”.
  Т.е. тук трябва не сляпо да следваш казаното от някого, а сам да учиш, да се образоваш, като ползваш за основа Корана, Сунната, произведенията на класическите учени и правистите (фукаха, четиримата имами, създатели на 4-те школи).

 128. Аз да се намеся в дискусията ви с един уточняващ въпрос:

  След като незнанието е врата към всички грехове и човек трябва не да следва сляпо, а да се образова и сам да се учи, защо е нужно да следва корана в този си стремеж, след като именно знанието, разума и логиката ни сочи, че това е просто книга като всички други и доказателства за нейния божествен произход няма (освен в самата нея, което нищо не значи)?

 129. Milena-Irshad
  09/06/2010 - 13:19

  Ние вярваме, че Корана е божествено низпослан и са думите на Бог. Не се следват сляпо хора.

 130. искаш да кажеш, че прилагаш мислене, образованост и учение спрямо хората, но не и спрамо корана? защо?

 131. Milena-Irshad
  09/06/2010 - 13:26

  Не, не исках да кажа това, Корана просто не го подлагам н съмнение. На не едно място в него се казва, че е “за хора мислещи” например и пр.
  Съгласи се, че не може да не прилагаш изброените спрямо хората, нали?!

 132. Не само мога да ги прилагам към хора, но е даже задължително 🙂 Старая се точно тези неща да определят поведението ми в живота – прилагам критическо мислене към хора и идеи.

  И именно защото трявба да се прилагат спрямо хората, ми е чудно защо не подлагаш корана на съмнение. Та нали записките по живота на пророка са направени от хора и цялото знание за исляма е достигнало до теб от хора? Защо смяташ, че точно за това тези хора са непогрешими, а за всичко останало – подлежат на съмнение.

 133. Milena-Irshad
  09/06/2010 - 14:08

  Казах ти – едно, че има доказателства, че е Божие слово, а друго, че е основа на вярата ни – това е Божие слово, а не човешко творение. Немислимо за мен е да подлагам на съмнение това, което сам Бог Е казал.
  Това е.

  За Сунната и сирата на Пророка с.а.с. – да, направени са от хора и точно, за да се избегнат съмненията, има хора, които са посветили живота си на това, да изследват хадисите, техния иснад – веригата им от предавачи, за които има напавени изследвания – кой кой е, с какво се е занимвал, кои са родителите му, що за човек е бил, намирането на хадиса и историятам у…Всичко, за каквото се сетиш.
  Самите хадиси в последствие са класифицирани, въз основа наказаното, от което не е променена и дума, в няколко категории, които и в момента се споменават и се знае добре кой учен на какви критерии се е позовавал при определянето на даден хадис и т.н.
  Така че ние не се опираме на най-обикновени разкази от и за живота на Пророка с.а.с.
  При самия Коран положението е много сериозно, подхода също. Но историята е доста дълга.

 134. Петре, няма как да вярваш в Аллах (Йехова и тн) и да се съмняваш в Неговите думи. В смисъл Светите писания се приемат за даденост, като аксиома, вярваш, че това е така и точка, от тук насетне стъпил на тея принципи започваш да градиш собствената си етика, мироглед, начин на живот и прочие.

  Интересното е обаче друго, що смяташ, че е твърде крайно схващането да откажа да ям Макдоналдс, ако в кланицата използват хуманни начини за умъртвяване на животното, демек убийство с ток, и след това да му отрежем главата и да изчакаме да изтече кръвта?

 135. В смисъл не, че мен ме интересува, тъй като не съм мюсюлманин, но все пак интересно кво мислиш, или пък ако месото е собственост на не-кафир?

 136. Milena-Irshad
  09/06/2010 - 14:45

  Малко омотано беше послдното ти изречение въпрос, така че ще отговоря собствено.
  В Исляма е забранено яденето на всяко живитно, което:
  – е свиня
  – е мърша
  – е убито – в този смисъл не може да се яде убитоо с ток или удушено и пр.
  – е хищник
  – е заклано заради друг, освен заради Аллах (Бог) или за храна от мюсюлманин, християнин или юдей

 137. Night Elf Hunter
  09/06/2010 - 14:51

  Много интересно как така приемаш някакво си писание за даденост. Нещо си там написано е истина само щото така ти изглежда, щото вярваш или щото някой си там бил казал и го бил изследвал.

  Милена, ще е интересно да опишеш въпросните доказателства, че Корана е божието слово.

 138. Абе, хищник не е точното название, ама нейсе, няма да споря… Та в Макдоналдс може ли да яде един правоверен или не

  Щото някои от рибите са хищни, но са позволени за ядене )))
  Костенурката е тревопасна, ама не може да се яде 🙂

 139. Milena-Irshad
  09/06/2010 - 15:06

  Ох, стига с подобни “уловки” – говорим за животни – рибата не е животни, нищо, че е представител на фауната!

  В изявление на МАкдоналдс още преди години бе посочено, че те колят животните си, не се използува свинска мас. Така че би трябвало да може.
  Казвам “би трябвало”, защото от друга гледна точка, не конфликта между израел и Палестина, много от нас бойкотират храната на МАкдоналдс.

  Това бе до Планков.

  До Night Elf Hunter – тъй като описанието и доказателствата са доста дълги за писане, предполагам ще ми позволиш да дам линк, който би отговорил на твоя въпрос?

 140. Milena-Irshad
  09/06/2010 - 15:17

  Отговарям отново след малко – в същност не знам да има написано изложение, т.е. кратко изложение. Въпсроса с истинността е обект не изследвания, за които след това са написани цели книги – например “Библията, Коранът и науката” от Мори Бюкай, французинът, който, за да изследва Корана, беше научил много добре арабски. След което се захваща със самата книга и стига до пасаж, за който казва, че е сгрешен при преписването. Позовава се на факта, че (незнаещите арабски, кораничен арабски няма как да усетят, освен ако не чуят запис на четец на Корана), самата Книга има музикална стъпка, тя е в определена литературна форма, не обикновена кинга, каквато е превода й на български.
  Морис Бюкай показва откритието си на познавач на Корана, който му обяснява, че не е прочел по правилен начин сричка. След тази промяна, музикалната стъпка става факт.
  Ние няма как да усетим ритмичността и специфичността на стиховете в Корана, освен ако не слушаме четците. Представената случка с М.Бюкай – по начина, по който той е прочел стиха, не е бил променен смисъла. А ритмичността.
  Факт е, че например евреите, както и последователите на други религии, които познават Корана, но оспорват истинността му, за тези 13 века, не са успяли да напишат и строфа, за която да се каже, че прилича иле “да, може да е от Корана”. За нас, гледайки и четейки превода, този факт предизвиква учудване, но самия оригинал е доста сложно и интересно четиво, освен като смисъл, като постройка също.

 141. Мда, това с бойкота е заради – какво беше, че Макдоналдс плаща данъци на САЩ, които водят произраелска политика и по тоя начин се спонсорират евреите? Или има друга версия в България
  Иначе за да е още по точно това с храната:
  Всички земни бозайници са разрешени, стига да не са хищници и да не са прасета
  Всичко, което принадлежи на морето също става
  И естествено не може да е мърша, убито по друг начин освен, чрез клане и да е убито от езичник.

 142. Те и за Библията (Стар Завет), написана на древен арамейски твърдят, че спазва една закономерност – сбора от числените стойности на буквите в едно изречение винаги е 777.
  Та, тъй като нито говоря арамейски (нито древен, нито днешен вариант), нито пък говоря арабски (въпреки, че колкото да си изпрося един бой, мога да скалъпя нещо на арабски 🙂 – следователно такива твърдения са непроверими. И могат да бъдат твърдени от всеки, за да докаже, че дадена книга е свещена.

 143. Night Elf Hunter
  09/06/2010 - 15:40

  И какво ако сбора винаги е 777 или има музикална стъпка и специфична ритмичност? Какви “доказателства” за божественост са това?

  Милена, ако с няколко изречения не можеш да обясниш просто и ясно защо вярваш каквото и да било, значи и ти не знаеш.

 144. като каза Бюкай и се сетих за един предишен спор относно тия “доказателства”:
  http://kaka-cuuka.com/1193

  цитирам:

  Diff казва:
  Относно изказване за неуважението на религията и уважението на науката. Наистина е жалко да се коментират теми, за които дори не знаеш нищо. Още по-жалко е, че много хора си мислят, че знаят… но за съжаление са мн заблудени. Както и да е… няма да пиша сега по този въпрос, а за науката и религията. Съветвам ви да прочетете една книга на Морис Бюкай (ръководител на клиниката по хирургия в парижкия университет). Казва се Библията, Коранът и науката. Предполагам, че ще останете изненадани, когато прочетете частта за Корана и как в него всички изказани твърдения относно мн неща са научно доказани. Така че, науката и религията си вървят ръка за ръка, не си пречат.

  Longanlon казва:
  Diff,Морис Бюкай не е никакъв “ръководител на клиниката по хирургия в парижкия университет”.

  Никога не е работил в Париж, още по-малко в Парижкия университет, а хирургия не е помирисвал даже.Той е бил просто доктор, специалист по гастроентеорология (стомашни болести). Работил е в Саудитска Арабия, на служба за кралското семейство.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Bucaille

  Твърденията, които прави в книгата си са съмителни, а прословутите “научни факти” в корана, които той описва са “научни” само според сауди-арабската комисия, която ги разследва, но съвсем не и според независимите специалисти:
  http://en.wikipedia.org/wiki/C.....ontroversy

 145. Спас Колев
  09/06/2010 - 16:03

  @Night Elf Hunter: Навлизаш в твърде хлъзгава област. Никоя етична (или изобщо аксиологична) система не може да бъде логически доказана, ако се подложи на достатъчно систематичен скептицизъм. Дали ще е Коранът, Капиталът или Лепа Брена, винаги стигаш до някаква произволна аксиома.

 146. @Спас Колев, много си прав, съществуването на аксиома е факт за всички доктрини, дори на доктрината на Разума. А именно доктрината на Разума твърди, че е по-удачно, правилно и вярно да се следва винаги логичното, разумното, обоснованото, аргументираното, доказаното.
  Но, не всички и винаги приемат логиката за върховен източник на опознаване на заобикалящия ги свят, поради което съществува контра теза, в която се твърди, че обществото следва да бъде емоционално обвързвано с разни каузи (включително и хората вътре в това общество), и че понякога трябва да се действа със сърцето, а не с ума.

  Аз, естествено предпочитам да действам с разума си, вместо със сърцето си, но това е, щото приемам, аксиомата, че Разумът стои над чувствата.

 147. Milena-Irshad
  09/06/2010 - 16:11

  Малко е трудно да се отговаря по този начин – не му беше време да седя на пс-то цял следобед и да пиша неща, които са вече написани и ако някой наистина се интересува, а не просто спори, може и има къде да прочете.

  Планков – с няколко думи, да за храната.
  За бойкота не му е сега мястото. Но го има в блога ми за Палестина.
  За числата и пр, което някой много ги интересува коя дума колко пъти е повторена и пр., това не е нещо, което ще повлияе положително на духовността ми. Иначе има много “преброявания” на думи и срички – за мен е доказателство единствено на “който търси, намира”.

  Night Elf Hunter, зададе ми въпрос, на който бях отговорила. За вярата – тя трябва ли да бъде описвана и защо трябва да я доказвам?! Та аз съм на 40 – и защо някой така трябва да ме пита с няколко думи да обясня вярата си и ако не съм го напавела, то не знам какво си?! Това е доста детински. Разбира се, че мога да отговоря, та вярата е вътре в мен и е основното за мен, като човек. Но НЯМА да го направя – по принципни съображения, които изказах току що.
  Ако искаш НАИСТИНА разговор по този въпрос, не тук да спамваме и не с този тон.

  Longanlon, не знам откъде черпиш инфото за Доктора, но той наистина е бивш ръководител на хирургична клиника в Париж. Ако това има някакво значение. Не се е занимавал само с Корана, познава много добре египетското писмо, йероглифите.
  Не знам откъде идва и убедеността ти за това, че само в Сауди приемат неговите доказателства (сякаш Сауди е образец за Ислям), но самия Бюкай за изследванията си има награди не откъде да е, а от Académie Française, както и една друга награда на Френската Национална Академия по Медицина.
  Как да го направя, за да не пускам дълъг пост…? – ето няколко имена на учени, мислех да пусна части от техни изказвания по отношение на Корана и неща, казани през 7-ми век, които получават научно потвържение едва в последните 10-20 години. Например за ембриона, за Вселената, за океанологията, анатомия и физиология и др. Да изреждам ли имена?! -.-

 148. Признавам, черпя информацията за Бюкай само от уикипедия, дал съм линк. Но ти с нищо не си доказала твърденията си какъв е бил и какви награди уж бил получил…

  Дал съм линк и към въпроса за “доказателствата” му.

 149. Milena-Irshad
  12/06/2010 - 18:43

  Не можах да се включа тия дни.
  По въпроса с Бюкай – уикипедия и особено статията за М.Б. – мъниче с неизвестен произход, не е доказателство за мен – аз лично не приемам уикипедия за каквото и да било доказателство.
  Моите доказателства не са приемливи за теб, защото са свързани с Ислям и знам, че няма смисъл да ти давам линкове за тях.
  Между другото никой не е казал, е въпросния господин е работил В академията на Науките.
  Освен това много убедено заявяваш, че не е и помирисвал хирургия и пр…ДА не го познаваш?!
  Какво може да направи тази уикипедия, че и мъниче с някои хора…НЕ понасям казано в уики да бъде основен довод при спор.

 150. Добре, Ипотетично допускаме, че Бюкай е открил тази закономерност… допускаме, че наистина никой не е успял да докара Коранът като стил…
  Това е – ли е доказателство за истинноста на тази книга? Обективно погледнато може да се каже, че писателят на книгата е супер талантлив арабски поет.

  Щото, ако допусна твоите доказателства за истински, то тогава пренебрегвам Книгата на Мормон, в една от частите й озаглавена Книгата на Мороний 10:1-5 е записано, че ако искаш да разбереш дали тея плочки(Демек Книгата на Мормон) са написани от Бог, то го питай и той ще ти отговори без да те укорява (прапращане към Яков 1:5).

  Естествено аз не съм питал Бог дали е истинска тая Книга, ама няколко милиона души (около 15) явно са го питали, и са получили потвърдителен отговор, в резултат на което сега са членове на Църквата на Иисус Христос на Светиите от последните дни, която между другото освен, че забранява многоженството от преди един век, ами на всичкото отгоре контролира щата Юта, и за още по-голям капак си има жив пророк и днес, и също така счита Мохамед за пророк.

  Изобщо не искам да твърдя, че горецитираната книга е истинска, просто твърдя, че в стремежа си да се покаже колко е истинско дадено творение, може да се стигне и до такова предизвикване, което сравнено с научните открития на Корана си е живо бледнеене.

  Скоро четох една книга “Най-големите лъжи в историята” на един немски журналист, която естествено малко ме подразни с някои непотвърдени твърдения (чисто журналистически стил, естествено – Това е така и точка), но пък книгата даваше интересни схеми за правене на конвейр на свещени писания в авраамическите религии, които естествено са били много привлекателни най-вече с това, че подпомагат масата бедняци, под формата на милосърдие, зекят и твърдения колко са лоши богатите

 151. Е, и аз не понасям книги на 1500-2000 години, написани неизвестно от кого, да бъдат довод при спор, ама се налага да се примирявам, че не само за някои хора са довод, ами и ръководят живота им…

 152. Та, моят съвет е да питаш Аллах за мъдрост (в една от сурите май имаше подобен текст като на Яков 1:5 Но ако на някого от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, Който дава на всички щедро, без да укорява, и ще му бъде дадена.) щото казано е в Корана Сура Кравата 269: “Той дарява мъдростта комуто пожелае, а който е дарен с мъдростта, е дарен с голямо добро. Но само разумните се поучават.”. Ето ти едно поредно предизвикателство 🙂

 153. Milena-Irshad
  12/06/2010 - 21:30

  Longanlon, написани ИЗВЕСТНО от кого, но продиктувни не от човек, но за вас невидимото явно не съществува. А дали се примиряваш, е твой проблем. Освен това с абсолютна убеденост предпочитам Корана да ми бъде довод при спор, отколкото неизвестно от кого написаното и често погрешно гугълско “енциклопедично” книжле. И много съжалявам хората, които се позовават не на проверени източници, а на уикипедия…

  ЗА планков и не искания му съвет, няма да коментирам, защото според мен той има нужда (и то не от един) съвет…Но все таки…

 154. хъхъхъ “продиктувани не от човек”…

  наистина в пустинята растат много халюциногенни гъби

 155. Добре де, що не питаш Аллах за истинността на Корана, вярваш в Аллах, вярваш в Корана къв е проблемът да го питаш дали е истински или е поредната книга написана на конвейр.
  Интересно е например, как вярата изкривява риториката. Ти даваш пример, че свинята е забранена, защото била мръсно животно пренасяла болести и тн. Супер. Дой довод, защо е забранено осиновяването! Пък после ще си поговорим и за късните изменения на някои догми, като например: “Първата капка алкохол опиянява” или нещо подобное изричал Мохамед, но едва на по-късен етап (доста след смъртта му) е забранен алкохола, заради това, че редица пияндета са изливали първата капка и после са се натрясквали.

 156. Milena-Irshad
  13/06/2010 - 10:42

  Longanlon, “шегата ти е неуместна” и по моему е опит за шега. Неуместен, видно е.

  Планков – за свинята не съм дала подобни доводи, просото защото тези ,които с написал, не отговарят на истината – мръсна е, но не по начина, по който си престаявме, когато срешнем или чуем тази дума, мръсотата й е по-друг начин,
  Осиновяването е забранено заради същността на роднинските връзки и определените “махрам”. Разбира се,винаги можеш да вземеш бездомно дете или сираче и да го отгледаш, но то не може да стане твое дете, това кръв. Това е определящото.

  Написаната случка по повод на алкохола – сърце не ми да ва да продължа да коментирам по случая.
  Ако искаш коментар напиши го по друг начин.

 157. Изобщо не е опит за шега.

  Отдавна към религиозните вярвания да се подхожда с кадифени ръкавици, защото хората вярвали силно в тях и можело да се обидят. Поради това абсурдните неща, които пише в “святите” им книги не се подлагат на никакво съмнение не само от вярващите, ами и от мислещите.

  Само че няма никакви реални доказателства за това, че тия книги са написани по някакъв друг начин, освен че някакви хора са седнали и са ги написали.

  Тия хора, твърдят, че са получавали видения от господ. Ако дядката дето живее на твоя етаж примерно, напише че господ му говори и го кара да се ожени за 6 годишно момиче, ще го пратиш на психиатър. Ама щом някакъв дядка го е написал преди 1500 години, това е вярно, така ли?

 158. Всъщност осиновяването е забранено заради това, че Мохамед е искал да вземе жената на “сина му” (който е негов роден син, естествено). И тъй като “е забранено осиновяването” – въпросният младеж не се пада син на Мохамед и последният може да вземе жената на младежа 🙂
  Петре, тя тема ще е безмислен спор, поради факта, че имаме различни бази за приемане на аргумент.
  Милена възприема Коранът като източник на своите аргументи, а ние двамата с теб “разни книжлета”, поради което ще си говорим на различни езици.
  Интересното е, че 6-годишните момиченца и сега са си пълнолетни според шариата, а пък момчетата чак като станат на 15. Демек и сега може да се види сватба със шестгодишни.
  Апропо, според мюсюлманите времето на пророчествата е приключило с Мохамед, така, че ако някой днес твърди, че говори с Господ, ще го обявят или човек на дявола, или за луд… 😀
  Това с приключването на пророчествата между другото е доста удобно, за да не се допускат нови съществени изменения, които да реформират например исляма.

 159. да се чете (“не е негов роден син”)

 160. Milena-Irshad
  13/06/2010 - 14:16

  Планков, аз казао ЗАЩО е забранено осиновяването, а ти разказа случка от животна Пророка с.а.с. Кой изкривява риториката?

  Логанлон, Момичетата на 6 не са пълнолетни според шариата. Мухаммад с.а.с. не ебил женен за 6 годишна.

  Освен това има и друго – ти зао, аджаба, не седнеш д го прочетеш тоя Коран, като говориш толкова много, а не да черпиш източници, след като сам каза, че е задължително ти да подлагаш чутото и видяното на съмнение? Освен това не се чте само Коран – няма как да ти препоръчам оригинала на Адабски, както би трябвало да бъде, има и няколко книги по тафсир, те са задължителни, както и сунната – сботнижите от хадиси, живота на Пророка с.а.с.
  Да не те затрпвам повече. Ето ти занимание за четене, а не да си говотим за халюциногенни гъби, уикипеди

 161. Milena-Irshad
  13/06/2010 - 14:23

  Да не те затрпвам повече. Ето ти занимание за четене, а не да си говорим за халюциногенни гъби, уикипедия и пр, не става. А о ти, като най-четения блогър, реши какво искаш.
  Защото хората обичат да четат, а не да мислят, ии да осмислят четеното и да го подложат на редакция.
  Тъй като имаш дар слово, написваш статия, обаче с вкус и съдържание на плява, защото истинските факти вътре са 2-3 и оттам незнаещите нищо по въпроса, те въздигат съвсем нависоко в списъка с блогър – знаейковци…И се почава коментиране. локуми и пр – но до колко са от знаеи материята(?) – в крайнс сметка се превръща в махленска сбирка…

 162. Аааа, дойдохме си значи на думата 🙂 След като не можем да обясним защо вярваме, нито да покажем защо смятаме, че това в което вярваме е вярно или даже защо заслужава да вярваме в него, започваме да се пенявим че всичко, което не е корана е плява.

  Наистина, между тия две точици има едно съвсем малко векторче, ама то сочи точно към две високи сгради в Манхатън. Благодаря ти – обясненията ти наистина ми помагат да видя как работи мисловния процес на особено религиозните хора и какво ги кара да правят нещата, които правят.

 163. Светослав Бацоев
  13/06/2010 - 16:03

  “Влизането с левия крак в тоалетната е свързано с някои аспекти на религията ни, които един немюсюлманин трудно ще разбере, повярвай ми… ”

  “Има доказателства, че корана е божие слово … ”

  “говорим за животни – рибата не е животни, нищо, че е представител на фауната! ”

  “написани ИЗВЕСТНО от кого, но продиктувни не от човек”

  “И много съжалявам хората, които се позовават не на проверени източници, а на уикипедия… ”

  Милена, почти ме заблуди отначало че говориш сериозно.

 164. Milena-Irshad
  13/06/2010 - 20:33

  Постовете ви са плачевни!
  Когато няма вече какво да се каже по въпроса, който касае статията, нека спрем да си губим времето, а не, както сега стана, да премине в някакви лични нападки и обиди.

  По-нагоре казах, че НЯМА да отговарям на въпроси от тоа “А какво врваш”. Щом на някой му изнася, че липсата на отговор, е и липса на вяра или знание – негова си работа – за мен също ще значин за този човек, че е повърхностен и незапознат с почти всичко, за което пише. И ще се чудя на хората, които го четат. А и разгороа ми с теб не и показва мисловния процес на мюсюлманите, по простата причина, че мюсюлмани терористи няма.

  А ти, Бацоев, собствено, какво искаш да кажеш?
  Хубаво да ме цитираш, но слава Богу, добе помня какво съм казала и заставам зад думите си. Но цитирането нещо ме показа как съм говорела шеговито – обратната страна на сериозно…

 165. Светослав Бацоев
  13/06/2010 - 22:41

  Нищо просто се забавлявам

 166. Може би не е много по темата,но според фактите млади момичета се убиват с камъни и жени се самозапалват заради свободната си “воля”,маи им прави кеф нз.А ние като имаме воля май сме забравили да я упражняваме,не знам защо хората затриват най-важните думи от речника си и говорят на новговор.

 167. Milena-Irshad
  15/06/2010 - 21:27

  Стела, тя темата се поразводни, но това няма никакво значение. А за този “новговор” – явно си на предни позиции…
  ДА не коментирам по твоя пост, само давам линк
  http://muslima.forumotion.com/.....c-t224.htm

  И този виц:
  Млад мъж се разхожда в Централния парк на Ню Йорк. Изведнъж вижда как един питбул напада малко момиченце. Притичва се на помощ и се опитва да се пребори с кучето. Успява да го убие и така спасява живота на детето. Наблизо имало полицай, който успял да види всичко това, приближил се и казал на мъжа: „Ти си герой! Утре във всички вестници ще четеш „Смел нюйоркчанин спасява живота на малко момиче”. Мъжът обаче му отвърнал: „Ама аз не съм нюйоркчанин!”, при което полицаят казал: „О! Значи ще пише „Смел американец спасява живота на малко момиче”. Младежът пак го поправил: „Но аз не съм и американец!”. Полицаят учудено го попитал: „О, а от къде си тогава?” „От Саудитска Арабия съм” отвърнал мъжът. На другия ден във вестниците пишело: „Ислямски екстремист уби невинно американско куче”

 168. Келанвед
  15/06/2010 - 21:43

  Milena-Irshad понеже си запозната , би могла да ме осветлиш по един факт. Един човек, който е чел Корана претендира, че там е писано, че жените нямали души заради грехопадението на първата жена и оттам, че има градове в ориента, където децата от женски пол не се описват в регистрите , все едно не съществуват. Има ли нещо такова или са измислици?

 169. Milena-Irshad
  15/06/2010 - 23:51

  Не, няма подобни теърдения в Корана. По принцип обръщенията в Коран са към всички хора (1), към вярващите (2), към мюсюлманите(3), към Хората на Писанието – юдеи и християни (4), към мъжете вярващи (5), към жените вярващи (6).
  Тези разлики в обръщенията са само поради различното естество на заръките, задълженията и правата.
  В Корана се казва, че няма разлика между мъжа и жената – разликата е единствено в начина на богослужение – т.е. има се предвид месечния цикъл не жената, поради който тя е освободена от някой служения, както и бременността и кърменето. Разликата е и в това, че жената не може да бъде имам на мъже.
  В Исляма няма “първороден грях” – Ева (Хаууа) има съвсем друг статус, не както в християнството. Поради големите мъки, които една жена изпитва по време на бременността и отглежданео на детето, на нея й се дава статут като на шахид. Освен това статуса на майката за децата й е по-висок от този на бащата.
  Не искам да цитирам тук строфите от Корана, които са доказателство за статута на жената според Исляма, както и хадисите по тази тема, затова посочвам линк с по-подробно обяснени, включващ цитатите и хадиси, свързани с жената и майката.
  Но по принцип няма “първороден грях” в Исляма.

  Относно това дали има градове, в които не се описват женските чада, не мога да говоря по този въпрос – просто нямам информация.

 170. Нека не си говорим мъдрости,нека поне веднъж да кажем истината(цялата).Истина ли е ,че в исляма жените са зачулени с бурки и фереджета,вярно ли е,че говориш ли с мъж,който не ти е роднина ще пострадаш,вярно ли е ,че нямаш право дори да обичаш,защото си разменна монета,вещ,която се дава за лични интереси и цели и ,ако не даи си боже защитиш любовта си наказанието е смърт,жестока и безмилостна.Кажете ,вярно ли е ,че за прилюбодейство наказанието също е смърт,ако въобще може да се помисли за такова,вярно ли е ,че жените са смятани за втора ръка хора,но по-скоро за вещи,роби в страната си,но никога за равноправни граждани.Вярно ли е че в новините отсъства информация за насилието в тези страни,което е с огромни мащаби,вярно ли е че е немислимо чужденец да се ожени за мюсюлманка,вярно ли е че писатели от мюсюлмански произход са заплашвани заради творбите си.И на последно място вярно ли е ,че който знае истината от първа ръка и смее да я каже гласно ,и е достатъчно добър журналист за да я напише достъпно умира твърде бързо,защото трябва да има страх,че ако кажеш истината няма дълго да я казваш.

 171. Milena-Irshad
  16/06/2010 - 11:48

  Как точно искаш да ти отгварям на тая камара с въпроси?!

  Първо – да ти отговарям от гледна точка на реалността, която е обусловена не от Ислям, а от традициите в някои държави – там тези традиции, са преди Исляма. Така че от тази гледна точка отговорите могат да бъдат едни, но не са ислямски.

  Или да ти отговарям от гледна точка на Исляма, чиято позиция е различна от традиционните схващания – Исляма отрича традициите.

  И си погледни броя на въпросите и по-добре ми кажи как да ти отговоря.
  Да предположа ли?
  Тъй като хората обичат сензациите, ще предпочетеш да ти кажа, че да, на жените им режат ушите, ако не искат да се омъжат за избрания от бащата. И тук няма да искаш и да чуеш, че става дума за традиция в част на Пакистан и Индия и няма нищо общо с Исляма – такова наказание изобщо липсва.
  Сигурно ще предпочетеш да чуеш, че жените ги омъжват насила – но и тук може би няма да допрочетеш, че такова нещо от Исляма НЯМА. Няма да допрочетеш, може би, че аз познавам хиляди мюсюлмански жени и нито една омъжена по изричното желание на бащата. Но такива неща стават сред необразованите съсловия в Афганистан, Пакистан, дори Северна АФрика. Необразовани. НЯма такова изискване в Исляма бащата да решава – той има мнение, да, но няма право да налага.
  Ще искаш да чуеш, че в някои (това “някои” може би ще пропуснеш) региони мюсюлманско момиче не дават на чужденец. И в това, между другото няма кой знае какво лошо. Но това е друг въпрос. Исляма не позволява на мюсюлманка да се омъжи за друг осен за мюсюлманин – повеля, която е съвсем логична и обоснована. Но, както виждам, ти не искаш да чуеш защо. Обратното, на мъжа мюсюлманин се позволява брак с християнка или юдейка. Но не и с последовател на политеистична религия, атеист, безбогова идеология и пр.

  Да изброявам ли още?!

  Може би ще с речеш – тая бяга от отговорите. Ами не, не бяга, но си има и тя живот, семейство – където защо ли – съпруга й мююслманин, не я затваря в дома, няма нищо против да излиза и се среща с когото ТЯ САМА СИ ПРЕЦЕНИ, осляняйки се на чувството си за отговорност и вярата си в Бог. Тази същата, кяото пише не само отговори тук, ами и в няколко други блога, има си самата тя блогове и сайтове.

  Представяш ли си = мюсюлманка?!?!?!?

 172. Milena-Irshad
  16/06/2010 - 11:55

  А, да – наказанието за прелюбодеяние е смърт, да – за двамата прелюбодейци – странно, нали, не само за жената.

  А знаеш ли как се доказва престъпление в Исляма – 4 свидетели на престъплението – не дочули, ами видяли или сам престъпника да свидетелства срещу себе си.

  Цитирам от поста на Стела:

  Вярно ли е че в новините отсъства информация за насилието в тези страни,което е с огромни мащаби,вярно ли е че е немислимо чужденец да се ожени за мюсюлманка,вярно ли е че писатели от мюсюлмански произход са заплашвани заради творбите си.И на последно място вярно ли е ,че който знае истината от първа ръка и смее да я каже гласно ,и е достатъчно добър журналист за да я напише достъпно умира твърде бързо,защото трябва да има страх,че ако кажеш истината няма дълго да я казваш.

  Как, собтсвено си мислиш, че мога да отговоря на това? Или може би съм със възможностите да бъда навсякъде по всяко време, та хем да видя престъпление, хем после да знам, че са го покрили?!

  А,бе, момиче – ти виждала ли си някога мюсюлманките например от Дубай, (изобщо от Емйирствата), Кувейт, Саудитска Арабия – само пример за три държави?!
  Виждала ли си някога и познаваш ли някоя оттам? Или от Иран?
  Със сигурност не познаваш. И не знаеш, че те никога няма и да пожелаят – дори за малко – да дойдат да живеят тук или да се омъжат за българин, било то и мюсюлманин! Никога.
  Никога няма да си изоставят удобствата от всякакво естество там, уважението, с което се отнасят към тях, факта, че не им се налага да носят тежките чанти с продукти за готвене, да се приберат с подути крака в панелката без климатик, да готвят уморени и какво ли не още.
  Чудиш се, но е абсолютната истина.
  Никаба или хиджаба не правят от жената човек втора ръка, не прикриват липсаата му на мозък.

  Това човек сам си го прави и без да си е покрил главата.

 173. Milena-Irshad – като говориш за доказателствай – привеждай такива. Не можеш да привеждаш като доказателство нещото, което искаш да докажеш. Щото Пешко поне викито е цитирал, а ти … блога си – хъ-хъ 😀

  “Никога няма да си изоставят удобствата от всякакво естество там, уважението, с което се отнасят към тях, факта, че не им се налага да носят тежките чанти с продукти за готвене, да се приберат с подути крака в панелката без климатик, да готвят уморени и какво ли не още.” – сега какво, мислиш си, че противопоставяш исляма на цялята западна цивилизация, като привеждаш доводи от българското ежедневие ли ?! Абсурдна постановка … Ежедневието на една мюсюлманска жена далеч не се изчерпва с това в емирствата или някоя от по-богатите арабски страни.

  Хайде сопри се и стига си преиначава и ти фактите, както ти падне …

 174. Milena-Irshad
  16/06/2010 - 14:55

  Драги!
  Първо – не споря.
  Второ – опитвам се да отговоря на абсурдни въпроси, които имат два аспекта.

  Привеждам не блога си като доказателство (не знам Ай-кю-то ли трябва да е по-високо, да се разбере), а отделни статии там, в които са цитирани доказателства – защот да копи-пействам тук, когато ги има вече дадени?!?!?

  Цитирам:
  Ежедневието на една мюсюлманска жена далеч не се изчерпва с това в емирствата или някоя от по-богатите арабски страни.

  Правилно – затова и са толкова абсурдни въпросите на Стела. Няма еднозначност – има неща от Исляма, има от традициите, хора всякакви – боклуците могат да бъдат мюсюлмани, а (вижда се) – и немюсюлмани – религията често няма значение.

  И “сопри” се ти – теб не те питаха нищо. Аз просто отговарям.
  Смешен си.

 175. Мда, аз ще отговоря накратко на въпросите на Стела:
  Истина ли е ,че в исляма жените са зачулени с бурки и фереджета – ДА
  вярно ли е,че говориш ли с мъж,който не ти е роднина ще пострадаш – ДА
  Вярно ли е ,че нямаш право дори да обичаш,защото си разменна монета,вещ,която се дава за лични интереси и цели и ,ако не даи си боже защитиш любовта си наказанието е смърт,жестока и безмилостна – АКО ПРИСТЪПИШ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА БАЩАТА, ДА. Друг е въпросът каква е неговата воля.
  Кажете ,вярно ли е ,че за прилюбодейство наказанието също е смърт – убийство с камъни (4-ма свидетели, забележете препоръчително е да са мъже-мюсюлмани)
  ако въобще може да се помисли за такова,вярно ли е ,че жените са смятани за втора ръка хора,но по-скоро за вещи,роби в страната си,но никога за равноправни граждани – ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА – в смисъл, ето Милена приема това за супер, и ще ти кажа, че и те приемат някои от тия ограничения за логични и съвсем нормални, така, че …
  Вярно ли е че в новините отсъства информация за насилието в тези страни,което е с огромни мащаби – в новините отсъства каквото й да е, различно от теми за ислям, шейх и тн
  вярно ли е че е немислимо чужденец да се ожени за мюсюлманка – съвършено забранено, да му мисли бащата
  вярно ли е че писатели от мюсюлмански произход са заплашвани заради творбите си
  – ако са против исляма, е съвсем възможно даже да бъдат осъдени на смърт
  И на последно място вярно ли е ,че който знае истината от първа ръка и смее да я каже гласно ,и е достатъчно добър журналист за да я напише достъпно умира твърде бързо,защото трябва да има страх,че ако кажеш истината няма дълго да я казваш – това не го разбрах

  Но пък можете да питате за логичния развод, според Шериата, много го обичам. Милена, я разкажи по-подробно и за двата вида развод, които мъжът може да поиска (дори без обосновка, при все, че не е препоръчително да е необосновано искането, не е и забранено) и разкажи, какво става, ако съм дал окончателен развод на жена си… СКога пак можех да се оженя за нея???
  И особено интересно е да кажеш как мъжът иска развод, и как жената (и в кои ситуации) може да поиска.

 176. Milena-Irshad
  16/06/2010 - 17:40

  Планков, отговорите ти са невярни.
  Аз бях отговорила на Стела по-горе и също й зададох няколко въпроса, на които очаквам тя да отговори, за да има продуктивна дискусия. Теб не са те питали, за да отговаряш.

  Освен това начина, по който интерпретираш написаното от мен, също е грешен и показва по неверен начин думите ми. Стела, ако е достатъчно интелигентна, ще прозре това.

  Нема да отговарям на нищо, за което ТИ ме питаш. От написаното до сега от теб съм на мнение, че с теб не може да се води ползотворен диалог. Т.е., тъй като мразя празнословието, се отказвам да разговарям с теб.

 177. За да бъдем коректни, което точно съм интерпретирал и не е вярно? от отговорите, които съм дал на Стела. Второ, това че искаш тенденциозно да обявиш исляма за супер яка религия, си е твое право, но нямаш право да забраняваш на някого от нас да критикува някои неща, или да ги представя по собствения начин, стига да не изкривява истината. Аз не изкривявам нищо от фактите.
  А това, кое е свързано с исляма и кое не – са доста сложни теми на разговор, особено като реши да намесваш и Иран, щото там определено ще се издъниш стабилно, особено с другите течения в исляма, които така сериозно се ширят в Иран

 178. Milena-Irshad
  16/06/2010 - 21:04

  Plankov?!?!?

  А,не! Ти си непоносим. Просто не се сдържах само за Иран – к’ви течения, к’ви 5 лева?! Накъде се запити, пич?!?

  Както каза един по-горе, не помня ника – ще се “сопра”, ама и ти се “сопри”.

 179. Първо не мога и не искам да слагам всички мюсюлмани под общ знаменател,по различните ширини нещата стоят по различен начин,но казвам,че в някои страни това се случва и ми се струва немислимо да е в 21ви век.Не ти говоря за щастливите жени като теб,ти си късметлийка и нямаш представа колко искрено се радвам ,че е така.Аз говоря за тези без късмета,говоря за насилие и гавра с личността.И не,не познавам лично и една мюсюлманка,но не мисля,че това ми пречи да съм достатъчно осведомена за някой неща.Щеше ми се да кажа за много неща,защото темата меко казано силно ме вълнува,но не,не е достатъчно и за това има една единствена причина,а тя е,че ми се повръща и ,че се срамувам ,че съм човек ,когато чета поредната история за всевъзможно насилие,на което не знам чий болен мозък е способен.Но за нещата,който попитах ,всъщност не питах,защото прекрасно знам отговорите им,въпросите бяха реторични.А за авторите ,който се осмеляват да пишат по темата се знае малко,защото знаят добре ,че не са безсмъртни.Но много от тях се осмелиха и ,който се интересува може да почете,ако му стиска,на мен вече не ми стиска ,и само съм чувала за книгите и за написаното в тях.Ако искаш можеш да поспориш за истинността на тези книги и да кажеш с ръка на сърцето,че това не е било.Както искаш,така или иначе историята я разказват живите,мъртвите никога нищо няма да кажат,но измисли я вместо тях,само не очаквай да ти вярвам,мисля ,че твоята религия може и да е добра,но добрината и се проявява избирателно.Всеки има право да се гордее с каквото иска,но за себи си знам,че никога не бих се гордяла.Днес се гордея,че ,никой никога не ми казва в какво да вярвам и как да живея,никой не ми налага религия,мъж,подчинение и начин на поведение,където и да се намирам и колкото и да ми струва ,това ще определям само аз.И ако се опиташ да кажеш,колко хубава религия е ислюма ,кажи го,но поне говори от свое име,защото не мисля ,че знаеш за чувствата на всяка една мюсюлманка.Ти колко познаваш-пет,десет,хиляда,познаваше ли жената,която убиха,защото я изнасилили.Ако да, разкажи ми за нейното щастие,за него искам да чуя.

 180. а, ти си от реформистите мюсюлмани ли, сунит признаващ шиит, който се пробва да започне екуменически диалог?!?
  Брех, интересно, аз такива сунити, дето искат екуменически диалог със шиите не познавам, да не говоря пък колко се плюе против суфизма като течение в исляма. Не смея да го нарека секта, че “секта” е натоварено с негативизъм 🙁 Иначе, точният термин за религиозна деноминация е “секта”, но не в смисъла на “отклонение”, а на разновидност.
  Иначе може да си говорим надълго и нашироко за шиитския ислям, който признаваше един зет, дето пък сунитите вместо да го благославят с РА, СА, и тн го цакат едва ли не с “да гори в пъкъла вечно”
  Живи и здрави, фатуи-те на джафаритския мазхаб се отхвърлят от сунитите, но силно се съмнявам, че знаеш техните фатуи (Ич не те подценявам, даже)

 181. Едно е сигурно ,не съм сектантка ,нито мюсюлманка и всеки ден благодаря на всички богове за това.Честно,няма такова щастие.

 182. А за подценяването-“Аз знам,че нищо не знам” и “Човек се учи докато е жив” ,така,че нямам проблем да ме подценяват.Но малкото ,което знам го знам със сигурност.На мен фанатизма ,с който някои проповядват религията си ми прилича на сектантство.

 183. а ти това къв себе си ли го прие, или що?
  Аз на милена говорех 😀

 184. Milena-Irshad
  17/06/2010 - 00:39

  И аз се обръщам само и единствено към Стела.

  Не знам защо свързваш нещастието на някой с Исляма – тов е нелепо. Защо мислиш, че трябва да познавам всичките половин милиард изповядващи Ислям от женски пол по света, за да знам как се чувтсват?!
  Знаеш много добре, че терористи има атеисти и/или представители на която и да било религия или идеология. Знаеш, че масови убийци могат да бъдат всякакви, изнасилвачи, педофили или каквито и да било извратеняци.

  Това, което знам добре е, че съм чест свидетел на приемането на Исляма от немюсюлмани, познавам българки, приели Ислям, в момента живеят на каквито се сетиш места по света – включвам шест континента. Включвам и България. Е, за тях знам как се чувстват. Познавам родени и живеи като мюсюлманки момичета и жени от много места по света – и за тях знам как се чувстват.
  Знам как се чувства човек, който изповядва чистия Ислям и живее с човек, който изповядва чистия Ислям и има страх от Бог (АЛлах) и през ум не му минава да наруши кое да е мое изконно човешко право.
  Е, с чисто сърце заявявам, че това е Ислям.
  Ако някой прави нещо си и заявява, че е от Исляма, си е негов проблем – хората не трябва с лека ръка да вярват и да се поддават като зилмбита н всяка новина, на всяка добре написана книга или статия…

  Само да ти кажа – книгата :Не без дъщеря ми:, е литературна измислица. И аз съм плакала на нея, както и на “Ловецът на хвърчила”, както и на “Хиляди сияйни сърца”…

  Но пак повтарям, че в много държави, в оито неграмотността е висока, се държи много на тградицията, така че почти всичко, което правят, се дължи точно на това, а не на Исляма. Те дори не знаят…

 185. Аз казвам само,че повечето фанатици и меко казано извратени хора населяват ислямски страни и,че в християнска държава няма никога да чуеш,че дете е убито с камъни пред очите на 1000 свидетели(мъже),които вместо да се трогнат от сълзите му и да и помогнат ,са се смели,сочели са я и са снимали с gsm-ите си.Къде в християнска страна си чула за подобна новина?А книгите за,който аз съм чувала и знам са по деиствителен случеи и част от авторите не са сред живите и смятам ,че това е достатъчно доказателство за истинността им.

 186. Не ми се спори и аз и ти си имаме мнение.Но все пак мисля и ще твърдя,че има хора от твоята религия,които не мога да нарека хора,разбира се във всяка религия има такива,но в исляма те са многократно повече.А най лошото е,че за тези хора няма наказание,да убиваш безмилостно изглежда не е грях,докато в една цивилизована страна убийствата,издевателствата,изнасилванията,сексуалният тормоз и побоя са наказуеми.Въпреки,че системата не е съвършена тя се стреми към усъвършенстване,докато исляма държи на традициите си и не се променя,а това е закостеняло и не води до прогрес.Няма смисъл от спор и хиляда живота да живея,никога няма да уважавам тази религия и мисля,че всеки трезвомислещ човек разглеждаш нещата от всички страни,а не от една би трябвало да мисли така.Но мнението си е само мое,не го налагам.

 187. Milena-Irshad
  17/06/2010 - 15:53

  Изказването ти е нелепо и тъй като не те познвам, ти давам 14-15 години по начина на мислене.

 188. Милена, за съжаление нелепи са твоите въздълги изказвания, но всичките ни опити да те накараме да го разбереш до сега не успяват – поради щото за теб всеки аргумент свършва с корана, в който ти не се съмняваш по никакъв начин, както каза.

  Не мисля, че продължаването на тоя спор има смисъл.

 189. Аз също не мисля ,и не не съм на 15,на 20 съм,а по твоето закостеняло мислене аз ти давам около 200.Несъмнено само много стар човек има подобно мислене,човек,който си държи здраво за нелепата история,колкото и тя да не е свързана с прогрес и здрава мисъл.Благодаря ти че ме подмлади,така или иначе младите са тези,които ще градят бъдещето.Но кое точно от това което казах не е истина,че ти прозвуча инфантилно.Ако истината е инфантилна,то аз съм.

 190. Az nemoga da razbera,za6to pove4eto hora si mislqt,4e pravilata na edna religiq ne sa pravilni,za6to musulmankata da e negramotna,zatvorena u doma jena bez socialen jivot?I vsy6tnost,za6to pyk nqkoi koito pi6e za hobitata na razli4nite hora,vsy6tnost ne provejda edno po-zadylbo4eno prou4vane.Moga da kaja,4e poznavam mnogo jeni musulmanki,koito ne samo,4e hodqt na rabota,no imat i kariera i se spravqt i kato maiki i syprugi,hodqt na kafe,imat priqtelki,syvsem gramotni sa i s dosta dobro obrazovanie.Specialno obrazovanieto islqma izklu4itelno mnogo dyrji na nego,a i v korana se poso4va,4e pyrvata jena na proroka e bla negov syvetnik pri razre6avaneto na sporove,kogato posledovatelite mu sa tyrseli pomo6t.Drugoto ne6to,koetoi si mislq e ,4e imenno horata,koito nerazbirat ne6to sa sklonni sami da si izmislqt ne6ta ili pone nerazbiraiki,za6to nqkoi pravi ne6to te si go pre4upvat prez tqhnata prizma i davat svoeto mnenie v ton na izvadka ot statistika.Ob6to vzeto tova,koeto pro4etoh si e prosto nerazbirane,za6to musulmankata ne se razgolva,za6to musulmanite po princip nehodqt po barove i diskoteki i za6to imat nqkakyv razli4en na4in na jivot.Vsy6tnost sy6toto ne6to v obratna posoka kym zapadnata kultura bi izglejdalo taka,za6to tez evropeici se klanqt na nqkakvi kartinki (ikonite),za6to jenite si pokazvat cicite nalqvo i na dqsno,za6to myjete govorqt neuvajitelno na edna razgolena jena,za6to evropeicite har4at pari za alkohol i cigari,koito taka ili ina4e im vredqt.Naistina nerazbiram ograni4enostta na pove4eto hora,koito si mislqt,4e samo i edinstveno tehniq na4in na jivot e pravilen i samo toi moje da donese udovletvorenost i svoboda na horata v celiq svqt.Samo ograni4enoto syznanie moje da kaje za nqkoi,4e e rob na dadena sistema,kogato toi samiq e rob na neznanieto i nerazbiraneto,a nai-ve4e na nejelanieto da razbere ostanalata 4ast ot sveta.

 191. И ако искаш и аз да кажа “Слава на Аллах”-ето казах го,мога да го повторя хиляда пъти,но колкото и повтаряна да е една лъжа не става истина,а за мен твоята религия е изградена точно на това-на лъжа,на лъжа,която се използва по жесток начин,не подкрепям жестокостта.Кажи си каквото имаш да казваш и ще го приемем за истина.

 192. Milena-Irshad
  17/06/2010 - 20:14

  Знаеш ли, Петре, защо си от най-четените блогъри? Сигурно си мислил по въпроса и може би си се чудил – но за последното хич не съм убедена, по пристата причина, че си сигурен, че заслужаваш вниманието на масите.

  Е, нека ти кажа защо – по въщат причина, поради която продуценти печелят от Биг Брадър, по същата причина, поради която телевизиите печелят от сапунки. По същата причина, поради която защитниците на домашната ракийка се събраха на протести, а защитниците на човешките права и противниците на затвора в Бусманци бяха 50-на човека 9непопулярна кауза). Просто ти си на нивото на масите и ги задоволяваш напълно. Е, открил си твоето място. Похвално.

  Дали моето мислене е закостеняло, ако някой ме познава, ще се разсмее. Но от тук четящите и опитващите се да пишта няма и един, който да искам да познавам. А това девойче няма какво на 20 да се радва, че съм го подмладила – нелепо е да си инфантилен – друго е на външен вид на 40 да изглеждаш, като на 30 примерно. Иначе явно сочи глупостта на радващия се на подобен факт.
  Девойчето е добре да седне да почете, преди да пише и да има уважението на по-възрастните. Това би трябвало – но държането идва да покаже, че на много младежи дори новините трябва да бъдат забранени, камо ли игрални филми. Девойчето сигурно недочува пълните с педофилски престъпления, изнасилвания и убийства новини и то не от арабския свят, който тя е виждала само на картинка, а си позволява да критикува, а от скъпата Бълхария.

  И да ви кажа, премахнала съм абонамента си за коментари, така че помията и спама няма да заливат мейла ми. Ако някой иска конструктивен диалог, знае къде да ме намери.
  Но не виждам кой би искал и с кой аз бих се сългасила.
  Но, със здраве и да сте живи, за да имате време да ви дойде акъла в главите 🙂 Че сте млади хорица…

 193. Келанвед
  17/06/2010 - 20:33

  хехе…проблемът в повечето ислямски страни не е в исляма, а в хората , които предпочитат да не са информирани, да не отричат смисъла на думи като “либералност”, и да предотставят отговорността от действията си на интерпретаторите на съответната религия. Религията се гради на вяра, а вярата ти дава смисъл да живееш, всеки манипулатор знае това, просто в Ориента са силно привързани към догмите, които не позволяват никакво съмнение по темата-фактът е ФАКТ и точка по въпроса. Честно казано мюсюлманите ги намирам за екзотични, защото би било скучно, ако в цялата земя действаше един основен архетип за поведение и в който всички се кефят на Хана Монтана, Джъстин Биибър или ГаГа..отврат ебаси

 194. Келанвед
  17/06/2010 - 20:38

  Milena-Irshad бе не че нещо, ама ще цитирам автора на блога: “Като не ти харесва , какво правиш тук?”
  Зная и че искаш да свидетелстваш, но повярвай ми-това не е мястото за която и да е религия…по-добре иди в някой форум на БПЦ, ама там ще те изядат с дрехите

 195. Най-странното е, че Милена не е убедена в това, което казва 😀
  В смисъл, ако вярваме на психолозите, то нейните действия в тоя блог са алогични, включително “ревностното” й защитаване на исляма, което всъщност е опит да защити собствения си избор.
  Аз определено мога да твърдя, че ислямът не е чак толкова трагично зле, но все пак, има доста алогични догми (според нашите представи), квито ако трябва да сме честни има и сред християнството (не ми казвайте, че това с бузите ви кефи, щото ако е така се обадете да дойда да ви удрям шамари и от двете страни 😀 )

 196. Келанвед
  17/06/2010 - 21:00

  Планка това с бузите засяга ближните…ще прощаваш, ама не съм те приел за ближен..освен това,примерът ти не е догма а е просто христов съвет към вярващите, както още хиляда такива, и няма как човек да спазва всичките

 197. Погледнато от тоя ъгъл – ти ще ме прощаваш – обаче в исляма също не можем да говорим за догматизъм, а за съвети…

 198. Искам да попитам дамата кое точно,което съм казала не е от исляма.А се радвам че ме наричаш инфантилна,защото всъщност децата със своята чистота и неподправност са способни да кажат истината на всеки без каквито и да е предразсъдаци.И не,не те уважавам,просто не си ми интересна.

 199. Светослав Бацоев
  17/06/2010 - 23:44

  Това с бузите не е само за ближните – http://en.wikipedia.org/wiki/T.....ther_cheek

  Но според мен идеята тук е друга. А именно дали когато някой те удари ще успееш да не изпиташ агресия към него. А не дали физически ще му посегнеш или не. Ама айде че се отклконихме много от темата ;>

 200. Аз, не че съм дипломиран теолог или антрополог, но си мисля (и имам известни основания за това), че тоя филм с удрянето по бузите изобщо е добавен доста след Христос. И, че целта е била постигане на “смиреност” пред Рим, за да няма усложнения.
  Не може в едно изречение да твърдиш, че идваш за да изпълниш Мойсеевият закон, и че не го отменяш …, а след запетайката да казваш: Казано е зъб за зъб, око за око, но аз ви казвам, ако те ударят по бузата, дай и другата (не цитирам точно).
  Това си е добавено от всейде по-късно.

 201. Келанвед
  18/06/2010 - 13:27

  plankov може и прав да си, знае ли човек. А случайно да знаеш защо няма открити атеисти в мюсюлманския свят?

 202. Тя(Аян Хирси Али) е авторката на идеята и сценария на 10 минутния клип “Покорство” (Submission) за отношението към жените в мюсюлманските страни, заради който неговият режисьор Тео ван Гог е заклан на улицата в Амстердам от ислямски фанатик.И това ли си измислих и го видях в българските новини госпожо,повярваи ми мога много подобни примери да ти дам,но няма да се занимавам повече,просто истински ме боли,че някъде по света се случват ужасни неща,който ” децкия” ми мозък не може и не иска да приеме.Просто съм човек и някои хора ме карат да се срамувам от това.

 203. Fanatizym ima vyv vsqka religiq i tova ne e dobre,no nqma lo6o horata da si spazvat religiqta i kogato nevredqt na nikogo,koi sa horata,koito mogat da osyjdat tqh ili religiqta.Kolkoto do fanatizma ima edna prikazka “Neobvinqvai igrata za tova,4e igra4ite nestavat”.Vsqka religiq zaslujava uvajenie,za6toto nepropovqdva lo6o,a naprotiv dobro.I ako vsi4ki hora sazvaha religiqta si sveta 6te6e da e edno po-dobro mqsto.A samata religiq nemoje da e hobi,za6toto e svyrzana s vqra v ne6to i tazi vqra ne e za zabavlenie.I si mislq,4e vyob6te horata naistina si izmislqt stereotipi za ne6to,koeto edva li poznavat dobre.Za6to sydim hora,koito se obli4at razli4no i imat razli4na religiq,no si myl4im za katoli4eskite sve6tennici,koito iznasilvat malki deca.Musulmanskata jena sama izbira oblekloto i povedenieto si i nevredi na nikogo,no tuk q obsyjdat edva li ne kato stranen vid ot zooparka.Pri tova za6to islqma da se svyrzva s fanatizma,a druga religiq ne.Mislq,4e trqbva pyrvo da ima nqkakvo razdelenie mejdu spazvane na dogmite na religiqta i fanatizym i vtoro razbirane na tezi dogmi.Znaete li,4e do predi 2 veka v Angliq jenata e bila edno absolutno ni6to,ne e imala pravo na glas,ne e imala pravo na razvod,ne e imala pravo na sobstvenost,a myjyt e imal pravo da pravi s neq kakvoto si iska.Dokato na tezi “porobeni” i “ugneteni” jenici,koito se pokrivat islqma im e dal pravo na sobstvenost,na izbor,na razvod,na glas o6te predi 1400 godini.Vse pak kato razglejdame edna tema e dobre da sme q videli ot vsi4ki gledni to4ki i da sme malko po-zapoznati,ne sys fanatizma,a s istinskata sy6tnost.(izvinqvam se 4e pi6a na latinica,no nqmam kirelica:( )

 204. Линна, грешиш, ако си мислиш, че някой би чел толкова дълъг коментар на латиница.

  Писането на кирилица и създаването на някаква прегледност на текста (абзаци, интервал след точка и запетая) може би ти изглеждат незначителни подробности в сравнение с важността на мнението ти, но се налага да приемеш реалността, че никой няма да узнае мнението ти, ако изпитва затруднения да го прочете.

 205. Прочетох го все пак и мисля,че не си съвсем права.Не знам точно каква е религията на мюсюлманите,знам само за действията на някой от тях,който ми се струват потресаващи.Един прост пример-от какъв произход бяха лунатиците който се забиха в кулите близнаци и обрекоха на смър толкова хора.Като цяло думата “камикадзе” се свързва именно с хора от тази религия.Знам прекрасно,че някъде жените мюсюлманки живеят добре,но аз не говоря за тези места.Аз говоря за хора,който убиват жени безнаказано,без съд и присъда.Не знам какво общо имаше жената в миналото с темата,знам,че мнението и не е било зачитано по никакъв начин.Но не разбрах в какъв смисъл го казваш,искаш и днес да е така ли,след толкова години на насилие и страдание да се върнем назад.Не знам защо ,но свързвам мнението ти с едно изказване на една бабичка по повод на блутство с малко момиче,като я попитаха какво мисли ,тя каза нещо от сорта,че те толкова хора убиват а вие сте се захванали да съдите тоя човек.Общото между твоето и това изказване е ,че ти казваш,че те жените в миналото са били нищо,а ти си се хванала да ми говориш за жените мюсюлманки.Когато някога нещо е било по-зле,нормално е да искаме ,не то да е просто по добре,а да е напълно добре.Не е важно колко щастливи хора има,когато има нещастни,защото като човек трябва да те боли за всеки,защото не знаеш къде ще си утре ,и защото човещината предполага състрадание.Но честно казано мисля,че тази тема е неизчерпаема и няма смисъл да се водят безкрайни спорове.

 206. Келанвед
  18/06/2010 - 22:18

  Всъщност думата “камикадзе” се свързва с японците, Стела. Ислямските фанатици са плагиати. В ислямския свят атеистите се убиват с камъни без право на обжалване. Там въпросът не е дали ще си религиозен, а дали ще си фанатично религиозен. И ако Милена ни убеди, че не всички ислямисти са фанатици, то в днешно време повечето религиозни фанатици са ислямисти. Просто защото нямат голям избор. Иначе аз не виждам много разлики между фанатика и серииния изнасилвач. И двамата са еднакво боклуци в моите очи

 207. Темата е обширна,а я мразя много,така че толкоз от мен.

 208. Stela,”Не знам точно каква е религията на мюсюлманите,знам само за действията на някой от тях,който ми се струват потресаващи.”,e za tova govorq,za6to kato nepoznava6 ne6to se vodi6 ot 4astnoto na cqloto.I ti dadoh primer ot minaloto,za da si dade6 smetka,4e vsy6tnost moje da se pravim na golemi evropeici,no liberalnostta kym jenata e bila osyznata mnogo predi da byde osyznata v Evropa.Drugoto ne6to e ti vyob6te poznava6 li daje i edin musulmanin,koito da ne ti e prosto poznat?Rabotila sym s jeni musulmanki,s hijaba i sys vsi4ko i tezi jeni sa se spravqli ne po-zle ot vsqka evropeika pri tova omyjeni i s deca,obrazovani.Istinata oba4e za pove4eto hora e,4e te se hranqt ot stradanieto na drugite,dramata se prodava mnogo po-dobre.Zatova i horata 4etat kak jena e ubita s kamyni,kak teroristi sa vzruvili tyrgovski centyr i t.n.Ako jenata,koqto nosi hijab e na sistemata,togava kakvi sa tezi,koito iskreno vqrvat,4e hijaba e robstvo-robi na mediinata sistema,koito osven da priemat informaciq nagotovo ne umeqt drugo.Ograni4enost,eto tova e hobito na mediinite robi.I tuk mnogo qsno si proli4ava.

 209. късно я виждам аз тая тема, но държа да се изкажа, макар че едва ли ще кажа нещо ново.
  бях удивена колко простичко обяснение даваш на въпрос, който и мен ме е мъчил доста време, аз от моята си камбанария също трудно мога да си обясня доброволното “заробване” на жените.
  твоята теза има едно слабо място обаче, като цяло и коментиращите са го пропуснали – а именно презумцията, че жените седят затворени вкъщи и нищо не правят.
  това със сигурност е вярно, но не е вярно за болшинството от мюсюлманския свят – а имено – жените си стоят вкъщи само там, където мъжът им се занимава със занаят, т.е. главно в градовете. не съм толкова подготвена да вадя статистика сега, но съм почти убедена, че съотношението градско/селско население в традиционните мюсюлмански държави (изключвам УСА поради младостта й) силно клони към селското население. и в тази връзка искам да цитирам покойния саддам хюсеин, който беше се оплаквал че “Америка третира Ирак като арабска булка – безумно веселие по време на тридневната сватба, а след това цял живот робство на полето”. С това дъъълго обяснение исках да кажа, че мнозинството от мюсюлманките не седи по цял ден да си бърка в носа, а се бъхтят по-зле и от добитъка по полетата по цял ден, буквално се скапват от работа. за мъжете естествено това не е задължително.
  Въпреки, или може би точно заради невярната изходна постановка си мисля, че има зрънце истина в твоята теория, особено и след намесата на госпожата-мюсюлманка по-горе – според мен истината е в това, че когато по една или друга причина нямаш възможност да се развиваш интелектуално (било то къртовски, но нискоинтелектуален труд 24/7/365 или чист мързел, или липса на възможност, за спора няма значение), тогава единствения ти начин да имаш някакъв статут в обществото е да прегърнеш религията като верую, колкото и безумна и жестока да е тя. по този начин печелиш не само приемане, а висок статус в обществото, но и по-важното – бягаш от отговорност – дори и детето ти да е най-големия престъпник на света, не си виновна ти, че не си го възпитала, а просто така е решил, примерно – за справка – “Иншаллах”, “In God we trust”, етц.
  сега за да не подготвят ножовете за добитък някои от читателите, искам да кажа, че не отричам съществуването на мюсюлманки, които живеят така че всяка немюсюлманка би им завидяла, напротив, просто ми се иска така да са всички жени.
  и още нещо от личен опит – и на мен ми е особено неприятно да ме гледат мъже (изрично мъже, защото не е имало жена, която да ме погледне така загоряло и унизително едновременно) като че съм стока/ходещи цици/задник/уста и др, кара те да се чувстваш изключително малък и нищожен, та и бурката/хиджаба има смисъл в тоя смисъл 😉

  дългичко стана, ще прощаваш.

 210. Ето нещо за мюсюлманката и нейното образование
  “Разликите между библейските и кораничните
  разбирания за жената не са ограничени само в раждането
  на момиче, те се простират много извън това. Нека да
  сравним становищата им за изучаването на религията от
  жените. Сърцето на Юдаизма е Петокнижието – Законът.
  Според Талмуда, „жените са освободени от
  изучаването на Петокнижието.“ Някои еврейски
  равини твърдят: „Оставете по-скоро думите на
  Петокнижието да бъдат унищожени на огън
  отколкото да се предадат на жена“ и „Този, който учи
  дъщеря си на Петокнижието, все едно я учи на
  нечестивост.“ 8
  Мнението на св. ап. Павел в Новия Завет не е по-
  благоприятно: „Жените ви в църквите да мълчат: там
  не е позволено да говорят, а да се подчиняват, както
  казва и законът. Ако пък искат да научат нещо, нека
  питат мъжете си вкъщи; понеже е срамотно жена да
  говори в църква.“ (1Кор. 14:34-35)
  Как една жена може да се учи, като й е забранено да
  говори? Как една жена може да израсне интелектуално,
  22
  Ж е н а т а в И с л я м а
  ако е длъжна напълно да се покорява? Как тя може да
  разшири хоризонтите си, ако единственият й източник на
  информация е нейният съпруг?
  Сега, нека бъдем честни и се запитаме: Коранът на по-
  различно мнение ли е? Една кратка история в Корана
  говори сама за становището му. Каула е била
  мюсюлманка, чийто съпруг произнесъл следната фраза в
  момент на гняв: „Ти за мен си като майчиния ми гръб!“
  При езичните араби това изказване било традиция при
  развод; то освобождавало мъжа от всички брачни
  задължения, но не освобождавало жената да напусне
  къщата на мъжа си или да се омъжи за друг. Когато чула
  тези думи от съпруга си, Каула се намерила в една
  неугодна ситуация. Тя се отправила към пророка на
  Исляма (с.а.с.), за да го помоли да я защити. Пророкът
  (с.а.с.) бил на мнението, че тя трябва да търпи и че няма
  друг изход от това положение. Каула спорила с пророка
  (с.а.с.) в опита си да запази разтрогнатия си брак. Не след
  дълго се намесил Коранът и молбата на Каула била
  приета. Божествената присъда анулирала този
  несправедлив обичай. Една цяла Сура (Сура 58) от
  Корана със заглавието „Ал-муджадилала“ или „Спорът“
  е озаглавена така, заради тази случка:
  „Чу Аллах думите на онази, която спореше с теб за своя
  съпруг и се оплака на Аллах. Аллах чу вашия разговор.
  Аллах е всечуващ, всезрящ.“ (Коран 58:1)
  23
  Ж е н а т а в И с л я м а
  Според Корана една жена има правото да спори дори със
  самия пророк. Никой няма правото да я кара да мълчи. Тя
  не е задължена да смята съпруга си за единствения
  компетентен по правни и религиозни въпроси.
  24”

 211. Светослав Бацоев
  24/07/2010 - 08:23

  Извод: четете библията и корана за да разберете кой какви права има.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *