Как се правят виното и ракията у насДнес гост-блогър е: Диян Русев – Kratun *

Нека започна с това, че до 2001-ва имам 4 годишен стаж в предприятие за производство на вино и високоалкохолни напитки от всякакъв вид. Организирал съм износ на големи партиди българско вино за държави от цяла Европа (вкл. Франция), Япония, Канада, Израел, Русия, дори Ливан. През 1999 г. успях да реализирам износ на търговско количество ракия за САЩ – нещо, което до тогава никой не бе успял да направи. Познавам алкохолния бизнес у нас добре.

Именно затова смятам да ви поразкажа малко неща от кухнята на производствения процес на вината и ракиите в нашенските винпроми, които може леко да ви стреснат…

Грижата за лозата e основен приоритет на „Винпром Пещера“ – интервю с Егор Боев за сп. Агробизнесът /със съкращения/:

Винпром Пещера“, като най-голям изкупвач на гроздова суровина в България прави сериозни инвестиции в обновяване на лозовите насаждения. Въпреки, че работи с над 200 контрагенти, които добиват суровина от близо 100 хиляди декара лозя, компанията инвестира и в собствени масиви.”

Такаааааа…

Нека допуснем, че добивът на грозде от един декар е около 1000 кг., което не е никак малко. Какво получаваме? 100 хиляди тона грозде. Ако ракията се прави по нормален начин, няма как да получиш повече от 20л от 100 кг рандеман. Обаче, имайте предвид, че 1кг качествено грозде струва около 0,50 лв, т.е. ако всичко е редовно, 20 литра ракия ще излезе 50 лева само суровина. Ами разходи за производство, за бутилка, етикет, кашон, режийни, транспорт, РЕКЛАМА? А, забравих акциза и ДДС-то! И при тези разчети Винмпром Пещера би получила всичко на всичко 20 000 тона ракия, което сравнено с количествата, продавани годишно само в България е нищо. А те произвеждат и вино, което се прави пак от грозде…

Как се прави виното в България?

Да допуснем, че в края на кампанията за изкупуване на грозде винпромът има 100 единици грозде с различно качество. От него правим т.нар. “първо вино“, не повече от 50 единици. Това е истинската гордост на всеки производител. Една част от него се оставя за отлежаване, с друга се произвеждат няколко ограничени партиди предназначени за износ или за панаирни изложения и една съвсем малка част от него остава за подобрение на други партиди.

С остатъка от винени джибри примесени с обилно количество вода, захар и сухи дрожди правим още минимум 150-200 единици “второ вино“, което е най-често срещано на вътрешен пазар. Неговата цена е около 6-8 лева в момента – в зависимост от това колко е подобрено с вино от “първата ръка” (Едит 2009 г.:  имайте пред вид, че статията е писана през 2007 г. и дадените цени се отнасят за тогава!).

Предната манипулация се повтаря с остатъците до получаването на “трето вино“. То се използва най-често за продажби на вътрешен пазар в категорията около 4 лв за бутилка. Всички знаете 5 литровите картонени опаковки (плащаш 3 – получаваш 5) с цена 12,00-15,00 лева.

Каквото е останало като утаечна кал и др. добавки от ферментацията отива за производство на “гроздова” ракия или на последното “четвърто вино“, което се предлага в едни много стилни пластмасови бутилки с форма на бъклица и звучни и креативни имена като “Мерлото на тати“, “Учиндолско усукано“, “Трепета на технолога“, “Меча кръв” и други подобни. Естествено, че и в най-ниските категории се добавя по мъъъъъничко от “първото вино”, но колкото по-надолу, толкова по-малко.

А какво става с ракията?

Абсолютно сте прави, когато си мислите, че в ракията от среден и нисък клас (с цена 7-8 лв за бутилка) в най-добрия случай има съвсем малко грозде. За нейното производство се използват отпадните продукти при производство на виното, т.е. винена кал, вода, захар, сухи дрожди и оцветители, и ароматизатори от растителен произход. Накрая полученият винен дестилат, който излиза с около 65-70 алк.градуса се смесва със спирт (за съжаление много често той е меласов) и омекотена вода за да не помътнее.

Успокоителното в цялата работа е, че всеки уважаващ себе си винзавод изпраща поне по една проба от ракията си за анализ в акредитирана лаборатория. Там при много прецизни условия се измерва съдържанието на метилов алкохол, тежки метали и др. отрови в нея. Този анализ е много скъп ако решиш да го правиш за купаж под 5 тона ракия например. Затова казвам, че заводската ракия, макар и с … да речем компромиси при влагането на качествени материали, е доказано неотровна.

За домашната ще пиша друг път.

—————————————————-

Автор на материала е Диян Русев – Kratun, който не черпи на рождения си ден с евтино вино (и смее ли 😉 ).

.

Българи хакнаха i-phone: репортаж със снимки
Когато има желание, има начини

Коментари

 1. Симеон Вълков
  04/09/2007 - 13:49

  Благодаря за откровенията. За мене бяха полезни.

 2. най-после 🙂 мислех си, че темата днес ще умре без коментари…

 3. Николай
  04/09/2007 - 16:11

  Винаги съм гледал с насмешка на вината от цена 3-4 лева.
  Все пак един уважаващ себе си оцет струва 2 лева.
  Какво излиза , че ще си купя два пъти по добър оцет за пиене ?
  Е да ама пак си е оцет.

 4. Николай Тодоров
  04/09/2007 - 17:02

  Най-после успях да вляза в блога!Интересна статийка е написал Кратун!По принцип съм любител на виното ама след тая статия ще си премина твърдо на биричка май!А някой да каже нещо за вносните вина по 12-15лв бутилката???Сигурно е 16 вино?!?!?Баси!

 5. Ами това е то “първото вино” – нашенското толкова излиза. Всичко друго явно се прави от остатъци.

 6. Дечев
  04/09/2007 - 21:04

  Не знам дали ще е интересно за някои , но с помоща на някои колеги(ветеринарен лекар съм)мога да направя кратка ретроспекция на производството на “веселите” колбасчета….разбирай евтини мезета за пийнали компании 🙂

 7. Абсолютно интересно ще е. Ако искаш пиши ми в За контакти за да се уговорим как точно.

 8. Kratun.Намалил си рандемана поне 20- 25 %. Ако го мачкаме с крака , рандемана може би ще бъде 50 -55%. При съвремените технологии рандеман под 75 % няма.
  Да си търговец на вина и ракии не означава,че си технолог.

 9. KANEW, радвам се, че това е единствената ти забележка по написаното в статията. Не съм искал да обиждам нито един технолог с нея, защото горните манипулации не стават по настояване на технолозите, напротив! Точно стремежа за максимална печалба на всяка цена води до омаскаряването на продукта.

 10. HeYJIoBuMa
  07/09/2007 - 21:25

  Чисто теоретично, за да се получи хубаво вино, максималният рандеман от 100 кг грозде трябва да е: за бели вина и розе – 60 л; за червени вина – 65 л. И от тук по едни други сметки, които съм правила се получава, че от един хектар масив може да се получи 4800 л. бяло вино или розе или 5200 л червено вино. Но това, както казах, си е чисто теоретично и почти съм убедена, че никъде не се спазва. Има си и едни други истории за лабораторни анализи и утвърждаване на качествени вина с контролирани и гарантирани наименование и произход, но това е друга тема… пък и вина не пия 🙂

  За ракията не съм се интересувала.

 11. http://kafene.net/gossip.html?.....ch=2936380
  Кратун- прочети за френските вина.

 12. Много бързо са прихванали от нашата система 🙂

 13. За да не си помислите, че съм прекалено черноглед, ще направя една много малка реклама на винарната в село Рабиша. Бях във Видин последните 4 дни и имах голямото удоволствие да опитам две марки вина на “Магура”. “Максима мерло” реколта 2004 и “Максима Мавруд” реколта 2004. И двете вина са във високия ценови клас (над 8,50 лв за бутилка на едро), но и като качество са доста над средното ниво за страната.

 14. Евгени
  16/09/2007 - 14:34

  Ее–е-, от една седмица дебна този запис да го прочета. Два пъти се появяваше в RSS-а, но нали не ти е пълен RSS-а неможех да го прочета (може да си пуснеш пълен, няма да сбъркаш).

  Относно последния коментар:
  @800 – В “Магура” досега не съм чул да има нещо което да не е вино. Там просто са си естествено перфектни условия за изба в пещерата. Само че почти всичкото е за износ и трябва да се потрудиш да си намериш бутилка в България.

 15. ценител на виното
  17/09/2007 - 19:55

  За голямо съжаление кратун е прав!
  Още по-жалко е, че повечето от тези, дето пият от бъклиците и подобни бели и черни “мечки” го знаят, но това им е стандарта на хората.
  Проблема е при тези, които не знаят и се “доверяват по принцип”, като разчитат на контролните органи. /както на Държавния Ветеринарен Санитарен Контрол за саламите – Докторе кажи си!/.
  А най-голямата далавера при ракиите е неплатените Акциз и ДДС към бюджета, за сметка на укритата печалба от производителите на най-масовите марки.

  Хубаво е, че за ценители и уважаважи се потребители има и такива производители като “Магура” в с. Рабиша или достойният му “съперник” от региона в с. Рупци!

 16. Може ли да ме упътите откъде да си закупя на вино на “Магура”, но да е в София магазина?

 17. ценител на виното
  22/09/2007 - 10:18

  в Била има вина от “Магура”

 18. ценител на виното
  22/09/2007 - 10:22

  марката “МАКСИМА”, която е похвалена по-горе с основание, не е на фирмата МАГУРА, но вината се правят в същата изба в с. Рабиша.

 19. браво бе к-н,а защо всяка година винпромите копуват големи кол.грозде ,ами досега да се бяха задръстили от вино и ракия.така че братче пие се яко и не се пита какво е качеството а как и е на главата другото са подробности.между другото продавам много добро грозде широка мелнишка лоза,и правя вино елексир /първа ръка/,тъй наречения /самоток.

 20. “марката “МАКСИМА”, която е похвалена по-горе с основание, не е на фирмата МАГУРА, но вината се правят в същата изба в с. Рабиша.”
  Правилно, и мавруда и мерлото са купени от Асеновград, а в Рабиша са ги обработили и бутилирали, но си е изписано и на бутилката.
  Паскал, всяка година, от както се интересувам от винопроизводство, България не е в състояние да си изпълни квотата за износ на наливни и бутилирани вина за Европейския съюз, така че нашето производство на грозде е недостатъчно. Да не говорим за количествата, които се изнасят за Русия.

 21. Неотдавна прочетох, че възобновяваме износа на вина за Русия.Не знам какъв ще бъде контрола на качеството, но ще се намали рязко второ и трето вино рязко.

 22. Хм, че то е ясно, че виното под 8лв рядко става за друго, освен за цвят на винения кебап.

  Имам късмет, че нашите са любители-винари и са ме научили кое вино е хубаво и кое- не, та горе-долу знам какво да си купувам.

  Най-хубаво е да като имам приятели-винопроизводители. Така си купувам виното на Ямантиеви. Не знам дали са познати на пазара, но в някои ресторанти се среща и тяхно вино. Мерлото и памида им са прекрасни.

 23. Борислав Т. Борисов
  05/11/2007 - 21:34

  Леле каква помия пием. Аз си произвеждам ракия от грозде но вино си купувам. Работя в БДЖ и от Лозарево /обл. Бургас/ караме влакове натоварени с вино постоянно за Германия. Те пият нашият елексир а ние си купуваме шлак от магазина. Пишейки това до мен има чаша с Механджйско /ама минало през механата/

 24. Хахаха, радвам се, че някой най-накрая светна народа за какво иде реч във винпромите. И аз ги знаех тези работи (все пак съм отраснал в Карнобат), ама трудно е да обясниш на хората.

  И най ми е трудно да обяснявам, че ракиите на Карнобат и Пещера са “по-полезни” от домашните! Не по-вкусни, а по-полезни, защото доколкото знам те поне слагат чист етилов спирт, докато в домашарката винаги остават може и малко, но остават метилови радикали 🙂

  Та аз затова се напивам основно с “Кехлибар”. Хубави есенции й слагат на тая ракия деба 🙂 Поне знам, че няма да се отровя и че си пия чист спирт 🙂

 25. Хе хе… Чак сега разбирам защо след като донесох няколко бутилки ракия от България и гордо ги раздадох на приятели тук те не оцениха никак високо този деликатес… Трябвало е да ги купя оттук! Или да търся вино продавано тук.

 26. Бай Драган
  12/02/2008 - 16:47

  Браво! Имах известни съмнения, но след прочитането на статията слагам точка по въпроса.И в подкрепа на това може да се анализира таблицата на:
  http://www.bena-bg.com/page.ph.....SiteID=258

 27. Много мразя, когато дори и късно се оказвам лош пророк.
  Цялата държава знаеше, че нито количеството грозде, нито броя на бандеролите отговаря на действителните продажби и то в пъти. Но трябваше да се стигне до кирливите ризи на генералите, за да се вземат някакви мерки. Не, че ще последва нещо сериозно от това, но …

 28. Realprofesora
  17/04/2008 - 07:21

  Хвала,хвала на Кратун.
  Вчера ми дадоха тази статия…разпространява се вече като История Славянобългарская на Паисии.И има за какво.
  Аз работя в бирена фабрика и там нещата са много по-добре.Бирата я правим от качествени суровини и то натурални.Даже за овкусяването на бирата се използва истински хмел а не някаква есенция.Само при филтрирането се ползват малко химии, но това е неизбежно ,ако искаме да получим бистра бира и да има трайност.Иначе има опасност да останат белтъчни съединения и да помътнее след време,което не е вредно за човек ,но не е приятно за окото.
  Така ,че господа любители на вино и ракия,не искам да правя на реклама на продукта ,който произвеждаме,но сериозно се замислете и вече си пиите биричка както правя аз.
  Наздраве и весело посрещане на наближаващите празници Велокден и Гергьовден!!!!!!!!

 29. LittleMato
  15/05/2008 - 15:02

  На времето един познат ми беше казал, че вината на винпром Дамяница се правели от винена кал, карана от Румъния.
  Тогава спрях да купувам техните вина, но явно е, че те не са единствените изроди у нас.
  Напоследък си купуваме вино и ракия от познати – проверени източници – ракията да е домашна, виното – или мелнишко домашно за бърза консумация, или скъпо българско бутилирано.
  Вносните вина в България (тези на достъпна цена) са пълен боклук и няма смисъл да се купуват.
  Много жалко, нали?

 30. Случайно влязох в този сайт и съм много доволен,че най-накрая видях мнения,които са истински и доста вярни.Произвеждам домашна ракия и вино от около13-14 години и трябва да ви кажа,че към момента хубавата домашна ракия е около 10лв. за литър/и аз на толкова я търгувам в момента и не се оплаквам от липса на пазар/.Имам две лозета,асми и десетина декара сливови насаждения.Доста труд влагам,но пък се печели и някой лев,не отричам.В домашниусловия червено вино излиза около 65%,а бялото около 55 % рандеман.Това е крайния процент,след източване,пречистване и бутилиране.И кой каквото иска да говори,от домашно приготвено по технология вино по добро питие трудно ще се намери.По-горе някой бе написал,че рандемана е около 70-75%.Склонен съм да споря,пробвал съм различни методи,но до 75 е невъзможно да се стигне.И стигаме до парадокс-аз продавам великолепно вино на 5лв.,а в магазина за същите цени си купуваш един средно или нискокачествен продукт.А иначе кратун е прав за много неща.За да не бъда голословен,на някой истински ценител бих му изпратил от моите напитки/безплатно/,стига да ме убеди,че наистина е такъв.Пишете на имейла ми-ivkalmar@mail.bg.

 31. гравитон
  28/06/2008 - 16:32

  Статията е неправилно озаглавена “Как се правят виното и ракията у нас?” Редно е да бъде “И така се прави виното и ракията у нас”.
  Отглеждам 1 декар каберне в масив Марково, давам гроздето на ишлеме във винзавода в Асеновград и пия “Мавруд” и “Каберне” от най хубавите реколти. Предимно е за износ в Скандинавските страни и Япония.
  Цял живот съм сред технолози-винари и истински специалисти в Лаборатория по лозата и виното. Което го пия, минава анализ на течен и атомен хоматограв.
  Едни от най-готините вина в последно време са на Тера Тангра и на шато Санта Клара.
  Интересното е, че френските винени сортове с които се подменят нашите лозя, дават по добри резултати у нас от колкото във Франция и Италия. Имаме уникална природа.
  А колко разбират от вина някои търговци, производители и износители, съдете сами от следния разговор на който присъствах в една лаборатория за анализ и сертифициране на вина и алкохолни напитки.
  Най нахакано влиза в лабораториата млад господин, тип “мачо” и казва:
  – Момичета, нося за проба две вина, ама искам бързо анализите, щото вече товарим вината за износ!
  – Какви са тези вина?- Пита го лаборантката.- Тук никъде не пише.
  – Само момен, ще ви кажа!Сега ще питам технолога.- Отговаря Мачото и и изважда свръх скъп мобилен телефон. Набира и пита – А бе технолога, тука момичетата питат какви са вината!-Чува отговора, прибира самодоволно и със самочувствие мобилния и отсича:
  – Технолога, каза пишете ги , червено и бяло за Русия!…

 32. Приятели, скоро имах възможноста да пробвам от вината на магура серия “Рандеву” и наистина се уверих, че това е едно много качествено вино.

 33. Бай Калин
  26/09/2008 - 11:21

  Не случайно влязох в този сайт и се радвам, че видях мнения, които са истински и верни. Поздравявам автора на статията и на сайта.
  По-добро от домашното – няма. Стига да е направено по правилна технология и с мерак.
  И домашно вино и ракия се продава по описаните горе “държавни” технологии, така че внимавайте от кого купувате. Много хора задължително слагат захар във виното /за да има повече вино/, което вече не е истинско качествено вино… А второ и трето… домашарите също го правят – но за продажба…, въпреки че пияндурниците си го пият.
  Бях на гости у приятел, който почерпи с ракийка от магазина – Пещерска гроздова, бутилирана както си му е реда… От 30 грама чашка ми прилоша и станах блед “на платно”…
  Та така с прехвалената – “От добро грозде – добра ракия”.
  А на скоро научих, че се правело вино от сух прах.
  Казваш какво вино искаш – бяло или червено, какво точно – мускатово, мискетово, мерло или друго. Слагат вода на определеното количество прах… и готово. Много евтино било. Не съм го видял лично, но този, който ми го каза е присъствал… на операцията по продажба.

 34. Опитвам се да правя вино почти 20 години, но виното ми започна да става добро от 5-6 години насам.Трябваше да прочета много страници, за да бъда на ТИ с това, което искам да постигна.Освен теоретичната подготовка е нужно и качествени съдове, качествено грозде подходящо за съответното вино и не на последно место условията, където ще се прави и отлежава виното. Аз съм на възраст почти 70 г. от баща ми знам, че съдовете трябва да са чисти, като за млеко, да са дъбови, а дълбочината на избата ми е 4,5 метра, температурата е постоянна – 16 градуса по Целзий.
  Моето вино го претакам по 1-2 пъти дневно в продължение на 30-40 мин.След бурната ферментация го изтакам в дъбово буре, а през декември го откалявам в студен тих слънчев ден. Виното е прекрасно.А ракията е правя от грозде, като изварявам виното заедно с джибрите (без чепките те са махнати по-рано),задължително правя преварка. А що се отнася до метиловият спирт, то той го има и във вината, но в малки концентрации.Много често се хвалят домашни вина, но рядко съм пил такова, както и произведени във винпромите, не че нямат такива, но те са за по-.. иначе в търговската мрежа макар и с по-високи цени не отговаря на очакваното.

 35. мелник
  19/12/2008 - 19:39

  не съм съгласен. преди години съвсем случайно влязох в бизнеса с колбаси. бях се наслушал на разни градски легенди за кучета и какви ли не гадости. реалноста се оказа друга и то най неочаквана за мен. всъщност в колбасите слагаха 30% лед който се свързва с мазнините. Та за виното. Хубаво, ние пием само второ и трето вино. Но къде отива първото вино. Мислите ли че винпромите могат да го продадат в чужбина. Не могат. Много от вината на пазара са качествени при цени между 4 и 7 лв.
  Вместо да се развиват тези легенди прочетете списание Бакхус ориентирайте се във вината и ще пиете добро вино за не много пари. При скъпите вина дървото е по голямо. Цената не е гаранция за качеството и в много случаи разбираш измамата, ако въобще я разбереш, но вече си дал парите.

 36. мелник,ние не развиваме легенди.Това,че мислиш,че за 4-7лв. може да пиеш качествено вино,си е твое мнение.Хубаво,така да бъде за теб.Пожелавам ти да опиташ истинско вино,отлежало поне година в истинска дъбова бъчва и тогава ще разбереш,че не за 7лв.,а и за 17лв. не можеш да намериш висококачествено вино в търговската мрежа.И ако случайно си забелязал,темата е за вино и ракия,а не за колбаси.Нищо лично,но явно си много далеч от истината.

 37. ЕВГЕНИ ПЕТКОВ
  12/02/2009 - 00:24

  за 7-8 лв.можеш да пиеш сравнително добро “младо” в бутилка-напр. на “КАТАРЖИНА”

 38. Мислех, че тази тема е отдавна погребана и забравена.
  Нека минат още няколко месеца и ще ви разкажа как една елементарна грешка във винопроизводсъвото може да коства много човешки животи.

 39. LittleMato
  31/03/2009 - 12:15

  Моля Ви да ни напишете още интересни факти по темата.
  Аз сам Ваш голям почитател, препратих този линк на хиляди хора по света 😉
  Поздрави!
  Чакаме и за ракията, и за виното!

 40. LittleMato
  31/03/2009 - 12:16

  И благодаря за информацията!!!

 41. LittleMato
  31/03/2009 - 12:32

  Към Мелник:

  Ти видя ли какво стана с любимото списание Бакхус?
  Унищожиха го! Но дори и там статиите си бяха платени, и тенденциозни.
  Никой в Бакхус не е казал как мелнишките вина се правеха от винена кал, докарана от Румъния, а напротив, им даваха възвишени оценки!
  Между другото преди няколко месеца изпратух линк към този блог до редакторката на Бакхус с молба да коментира, но разбира се можете да се досетите, че тя дори не ми отговори. Защо ли? 😉

 42. tcvetelinka
  09/08/2009 - 16:59

  Ех , затова само домашно си пийвам.

 43. Алтерин
  31/08/2009 - 17:52

  А не трябва ли да пише на етикетите дали е първо, второ или трето вино?

 44. Здравейте,
  наистина доста интересна статия. Като бях по-малък (сега съм на 22) помагах на татко да берем гроздето..имаме 7-8дка лозя, след което с дядо правеха вино и беше наистина хубаво. Сега по магазините…за тези от 4лв/4л няма и да помислям. Искам да Ви попитам кои вина на пазара в България са наистина хубави (бели и червени). Е, все пак да не са по 80лв. бутилката, нещо до 20-30лв ?

 45. Филми
  03/09/2009 - 18:35

  Както винаги превъзходно 7мо качество за масите

 46. Алекси
  11/09/2009 - 23:13

  На 60кг. сливи слагам 30кг. вода и 9кг. захар.
  Сливите ги бъркам с дрелка до кат станат на каша.Продават се такива бъркалки за дрелка с които строителите бъркат лепило за теракот. В отделен съд разтварям захарта във водата. Трябва добре да се разтвори, не трябва да остава на дъното, за целта се бърка с ръка. Хубаво е водата да е топла, максимум 40 градуса. След това изливам сиропа при сливите и това е.
  Слага се лимонтузу на едно кило захар 1-2 пакет4ета.
  Гледаите в бидона да остане достатъчно място, не се пълни до горе, на 100 кила бидон 30 санта да е празен. Защото през първата седмица когато е най буина ферментацията се образува шапка от твърдите частитци на сливите, люспите и месестата част.
  Това е най важното другото всеки ще ви го каже.
  Бъркането всеки ден , отделянето на костилките, падането на твърдите кастици, варенето.
  Костилките ги отделям на седмия ден когато е наи буина ферментацията, те тогава са шаднали на дъното.

 47. петър п.
  27/09/2009 - 22:45

  Досега не съм се включвал в тези коментари.По принцип кратун е прав в поне 95%,що се отнася до заводските производства.Но искаш да пишеш за домашната ракия?За там ти трябва доста стаж,господине,доста.Аз съм произвел стотици хиляди литри висококачествен/подчертавам дебело-висококачествен/домашен алкохол.И това съвсем не е проста и лека работа.Но съм любопитен да чуя какво ще е изказването по този въпрос и на каква база и опит е построено.Иначе всичко е чешене на езиците.

 48. За съжаление, Кратун се оказа прав и в още нещо. В последните почти 3 месеца няма и следа от ракиите на Карнобат и Пещера. Криминалнте хроники описват хилядите намерени бутилки с фалшив бандерол.

  “kratun казва:
  April 7th, 2008 at 2:46 pm

  Много мразя, когато дори и късно се оказвам лош пророк.
  Цялата държава знаеше, че нито количеството грозде, нито броя на бандеролите отговаря на действителните продажби и то в пъти. Но трябваше да се стигне до кирливите ризи на генералите, за да се вземат някакви мерки. Не, че ще последва нещо сериозно от това, но …”

  Оттук нататък – следва един друг сериал – “Грозден”.

 49. Георги
  19/08/2011 - 15:41

  Мама мия !!! По-добре да си купиш от някой познат (тертеплия), който сам си произвежда.
  Първо, че ще е “първо вино”, второ, че ще знаеш какво има вътре и трето – джобът ти ще олекне малко по-малко 🙂

 50. всъщност не – виж линка в коментарите, мързи ме да го пускам пак

  купешката ракия може да е изкуствена, но поне е доказано неотровна – което изобщо не може да се каже за домашните “произведения” в бидони на знайни и незнайни дедовци

 51. Тодор
  25/08/2011 - 18:21

  Как звучи в превод: пийте спирт защото не всичкия е отровен.

 52. Благодаря за информацията. Днес си купих едни бидони и за пръв път ще пробвам да си направя сам вино от грозде. Относно купешкото ми е интересно дали цената е гаранция за качество?

 53. мога да ти кажа само, че едва ли ще можеш сам да си направиш по-качествено вино. особено пък в бидони.

 54. И какво им е на бидоните,щом гроздето е от личното лозе,а виното е правено с МЕРАК ?! И тъкмо щях да питрам за технологията ,защото тази година и аз ще се пробвам ( по неволя) да направя като виното на баща ми от черно грозде мавруд и малко тъмен памид.. приемам съвети и идеи за технология и ароматизиране …:))

 55. LittleMato
  08/10/2011 - 15:47

  В домашни условия е невъзможно да се направи вино, подобно на т.нар. купешко вино. Може виното ти да е от грозде, но това ще бъде вероятно единственото му качество 🙁
  Въобще това е занаят, който изисква много познания, опит, тънкости, дори и прпофесионалните винопроизводители берат доста ядове и не винаги успяват да постигнат желаните резултати при 100% контрол на процесите… а у дома и с бидони всичко ще бъде по-скоро химически кесперимент на третокласник, отколкот винопроизводство 🙁
  Уви, наистина е жалко, ако знаеш колко пъти съм си мечтал и аз да си направя вино!

 56. Николай Костадинов
  31/10/2011 - 19:35

  Kratun,Ако прочетеш този коментар,то моля да се свържеш с мен по възможност и твое желание.Имам една сериозна покана към теб,която бих искал да ти отправя,бизнес ориентирана.Ако имаш интерес,пиши ми на следния имейл.

  retdevils@gmail.com

 57. Little Mato казва “В домашни условия е невъзможно да се направи вино, подобно на т.нар. купешко вино. Може виното ти да е от грозде, но това ще бъде вероятно единственото му качество”.Понеже се имам за възпитан човек,няма да споря с хора,които вероятно са виждали грозде по телевизора или през прозореца на луксозната си кола.Вероятно под домашни условия се смята,че виното се прави както през средновековието,ха-ха-ха.Явно наистина си LITTLE ,ПРИ ТОВА ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ.А за хората,консумиращи вино,ще отбележа-Истинското домашно вино,произведено при ПЪЛНО спазване на технологията,е великолепно питие.Виж,ако искаш да се правиш на отворен,отиди в първия магазин,купи си вино от 80-100 лв. и отиди да се перчеш на някой псевдоснобарски купон.Нищо лично.

 58. ясно е, че човека има пред вид масово произвежданото домашно вино от 99% от хората, което се прави в пластмасови бидони…

 59. Здравейте,

  Само не разбрах колко точно вино се получава от 1 тон грозде.

  Рандемана на първото качество е 50% ? Т.е 500 литра вино?

  В такъв случай колко ще бъде второто качество вино?

  Друг въпрос – имате ли пресдстава кои винпроми работят по този начин едва ли са всичките – т.е от кой винпром да си купувам вино?

  КОлко е в момента цената на килограм хубаво грозде за вино?

 60. ПРАВЯ ВИНО ВСЯКА ГОДИНА- НА 62 ГОД СЪМ- И ТО В БИДОНИ , НАЙ ДОБРЕ СЕ ЧИСТЯТ И ПОДЪРЖАТ И СТАВА СТРАХОТНО ВИНО.. ВТОРО ВИНО ПРАВЯ ЗА ПОДАРЯВАНЕ НО В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ СТАВА МН. ПО ДОБРО ОТ ПЪРВОТО И СИ ГО ПИЯ С КЕФФФФ

 61. Господи благодаря ти …. Жив съм. Преди 7 часа пих троянска билкова ракия отлежала в 100мл. бутилка 40 години. От една глътка ми стана лошо, пребледнях, силно главоболие и др. Едвам неумрях. Смятам да дам линк и тема към тази тема в форума на Ракията.ком Имам и една молба към опитните винари.
  Моля дайте начин за производство на вино, ракия и алкохол от зърно в домашни условия или промишлената технология. Пишете на bdenkov@abv.bg или скайп bdenkov Предварително много благодаря от сърце.

 62. Симеон
  20/09/2013 - 14:02

  Коев, що викаш бре човек, намали тези букви. Ха сега, като си на 62 дай да дегустираме от виното и напиши аджаба как го правиш, щото аз съм на 37 и искам да се науча, като теб..;))

 63. Росен
  29/01/2014 - 20:38

  За употребата на бидони…,да,и аз работя с тях,по е лесно. Обаче за първото вино,и за това от премитото корито…Даже и не ми се занимава вече,че то захар,дрожди,ядове…ама всеки с вкуса си…

 64. Както е казал един стар умиращ кръчмар на синовете си:
  – Да знаете синове, че вино се прави и от грозде!

 65. Бай Иваб
  15/02/2015 - 15:05

  Дълбока заблуда е че в домашни условия не мове да се направи качествено вино.
  Аз съм направил известни инвестиции за помпи, шихтов филтър, иноксови варели и т.н. както и за някои лабораторни уреди и освен четене контактувам с професионален технолог.
  Резултата е вино 90 точки.
  При това работя с купаж Каберне – Мерло и за бяло Мускат.
  Не може да се прави никакво сравнение с вината до 10лв.
  Вносните вина които на пазара са около 9 лв цената от производител е около 1 – 1,5 евро – сами си правете извода струват ли си и от какво са.

 66. Еей, че хубава дискусия – как не съм видял по-рано! Правя всяка година вино по около 200 л. за собствена употреба – мерло или пино ноар. Пино ноар се намира трудно, но виното става невероятно. Трябва да се спазва технологична дисциплина обаче. В бурето го държа под азотна възглавница. Ракия също съм правил, но се отказах – наистина под 10 лв няма хубава ракия, но като допълнение – спиртът, който се произвежда в БГ за пиене е зърнен и с добри вкусови качества. От меласа се прави медицински и денатуриран спирт

 67. LittleMato
  21/02/2018 - 10:55

  Към Жоро: Това вино, което произвеждаш, става ли за отлежаване, или е за бърза консумация?

Leave a Reply

Задължителните полета имат *