Българска ли е Македония?


Големи спорове, голямо нещо по това дали Македония е или е била част от България, има ли или не македонски език, македонска националност, Македонски въпрос, български национални интереси в Македония… Историци, политици и най-вече интернет малоумници се надпреварват да приказват глупости по въпроса, сякаш от това зависи животът им.

Е, като виден интернет всезнайко и аз имам мнение по въпроса дали в Македония живеят македонци или неосъзнали се българи и смятам да го споделя, колкото и да няма да ги изкефи някои то…

Сега да се разберем: ясно е, че Александър Македонски е бил грък – всички по това време на Балканския полуостров са били гърци или са искали да се наричат така. Тъй че аз не съм платен от македонските тайни служби да работя срещу България и да подривам вярата на народа ни в нашето национално наследство и “изконни интереси”. Просто смятам, че имам акъл в главата си и не приказвам глупости преди да мисля (приказвам ги след това).

Македония българска ли е?

Не, не е българска, македонска си е. И ще ви кажа защо, но ще почна малко по-отдалече. Та през 2001 г. в Австралия се проведе поредното преброяване на населението. Точно тогава излезе и поредният филм от серията Междузвездни войни, а нали знаете, че има много маниакални фенове на тоя филм… Та в графата “етническа принадлежност” в анкетните карти на преброяването, някои зевзеци написали “джедай”… Хубаво, ама тия зевзеци дето го направили това в цяла Австралия били към 2000. Там обаче заради аборигените, за да може всяко племе да си е отделно, има закон, че всяка група над 500 души, които се самоопределят етнически по един и същи начин, са официална, национално призната етническа група. Та сега в Австралия има официална етническа група Джедаи и макар много да се ебаваха вестниците, никой не може да направи нищо срещу това – законът е, че както им харесва на хората, така ще се наричат, щом го искат.

Каква е връзката с Македония ли… Ами такава, че македонците искат да си се наричат македонци и безспорно имат това право. Не ми е ясно какъв го дървят разни самонабедени “родолюбци” само да раздуват “македонците тва, македонците онова“. Хората в Македония си живеят, управляват си се криво-ляво (даже имат по-високи средни доходи от българите, че и нисък плосък подоходен данък въведоха), щом им харесва да се наричат македонци не виждам кой и с какво право може да им пречи.

Верно, държавата им е нестабилна, албанците в нея са повече, отколкото е здравословно… ама това що да е наша работа? Колкото до “антбългарските настроения” в Македония, да съдиш какви са и какво мислят всички македонци по кресливите им националисти е все едно да смяташ, че феновете на Волен Сидеров са олицетворение на всички българи.

Изкуствена им била държавата, създадена от Сърбия, азбуката им незнам ква била… И какво като е изкуствена? Мисля и на най-големите глупаци у нас е ясно, че ако ще да е изкуствена колкото на асис хуя, няма как Македония да стане част от България. За целта ще е нужна война, а смятам знаете как би се отнесла международната общност към завоевателна война в центъра на Европа – ще ни бомбардират докато заживеем в каменната ера.

И какво да правим с македонския въпрос?

Всъщност, аз даже се радвам, че Македония не е част от България и преди там колкото са години е била откъсната и дадена на Югославия. България, както обичат да се кефят нашите политици, е “център на стабилността на Балканите” – навсякъде ври и кипи около нас, в Югославия се биха, цепиха, сега Косово го мъдрят, гърците се биха с турците за Кипър, турците пък се ряскат с кюрдите, че и в Ирак влязоха по границата, албанците направиха почти революция в Македония преди 5 години, стреляха се там…

Ако Македония бе част от България, ние щяхме да сме част от цялата тая лудница – щяхме да сме пряко замесени и във войната в Югославия, и сега с Косово, и в пререканията с Гърция за името на Македония, а отгоре на всичко щяхме да си имаме още едно бедно и престъпно малцинство, за което да се притесняваме – много албански шиптъри. В момента Македония обира основните негативи от нестабилността в региона и ни изолира от тях, действа като буфер.

Тъй, че Македонски въпрос няма и трябва да се радвате за това. Има само множество празнословци, които само се надвикват и се правят на интересни без никаква полза, нито надежда. Ами хайде млъкнете най-после и оставете хората в Македония да живеят както намерят за добре, доколкото могат. В нашата си държава имаме достатъчно проблеми, с които да се занимаваме, та да мислим и за техните.

Съгласен ли си?

Хигиеничният боклук и боклучавата хигиена
ей, стадото…

Коментари

 1. Т.Лефтеров
  14/05/2008 - 07:51

  Това, което пишеш по-горе във всички случаи ще подразни много хора. На някои ще им се стори еретично, на други – цинично, на трети – кой знае как…
  Важното е, че е истинно и справедливо!
  “Оставете хората в Македония да живеят както намерят за добре”!

 2. Никола
  14/05/2008 - 08:21

  Тъй тъй, и аз си ги мисля тия работи. От една страна се правим на големи демократи, от друга страна пищим, че македонците искали да бъдат македонци. А един от основните принципи на демокрацията е този, който илюстрираш с джедаите в Австралия- самоопределението.

  Македония е била в миналото българска, както и северна Добруджа и части от Гърция. И какво от това? В момента и Румъния и Гърция са част от ЕС и общо взето границите губят значение. А може би ако в България престане да се пищи, че “Македония си е наша” и в Македония ще намалее анти-българската пропаганда, от което ще спечелят всички.

 3. май не е вярно, че имат по-висок доход, трябва да се провери, а преди година като бях в Скопие ми приличаше на България от началото на 90-те

  иначе съм съгласен с останалото май :))))
  “запазвам си правото на още един коментар”
  хохохо

 4. Струва ми се, че не правиш разлика между етническа група и нация, както и между гърци и елини. Иначе и на мен не ми трябват македонци в България. Нито пък македонски територии, които май и без това скоро вече няма да са македонски…
  Но какво да се прави – такива сме си ние, занимаваме се с какви ли не глупости, само не и с решаването на собствените си вътрешни проблеми!

 5. Хората в Македония не само, че имат право да живеят както намерят за добре, а имат право да градят националното си самосъзнание така както намерят за добре. Имам доста познати поляци, които живеят в България и едно от нещата, които те наистина не разбират у нас, са тези наши претенции към Македония, защото по същата логика Полша би трябвало да има претенции към Литва например.

 6. хех, това май съм го чела вече

  Поздрави 🙂

 7. Ру:
  О, да – поляците векове наред са се били с руските племена за Молдова и Украйна също. Разбира се, налага се да кажа, че в Полша шовинизмът и национализмът също имат корени – националистите им се самонаричат Великополяци…

  Тинче:
  Чела си го, но имайки пред вид, че не ми платиха за него, смятам за ок да си го сложа тук 🙂

 8. Да, несъмнено и при поляците има такова явление, но ми се струва, че там повечето хора гледат на него по-скоро с лека насмешка, а ако не е така, тогава съм останала с грешно впечатление. Но пък точно поляците имат един израз, който много точно описва въобще подобен род явления- наричат ги “овчи напън” 🙂

 9. хахахахаха “овчи напън” ли ве хахаха

  тва беше добро 🙂

 10. Павел Танков
  14/05/2008 - 10:11

  “Каква е връзката с Македония ли… Ами такава, че македонците искат да си се наричат македонци и безспорно имат това право.”

  Ти сигурен ли си, че македонците искат да се наричат така? Ходи ли да ги питаш? Сигурно след 10-ина години (когато ще е модерно да се говори против ЕС) някой ще каже “Ми българите сами си искаха да ги приемат в Евросъюза и ги приеха, кой им е крив.” Сигурно преди 20-ина години някой е казал “Българо-мохамеданите сами се натискаха да им сменим имената.”

 11. За смяната на имената: единственият ми спомен от възродителния процес, който имам от тогава беше срещата ми с някакво циганче (да съм бил на 10 години вероятно) на село. Нещо се скарахме и аз се опитах да го обидя на ‘циганин’, при което то ме заби с репликата ‘Няма цигани вече! Всички сме българи!’.

 12. Най-после една смислена статия в Интернет по темата 🙂 Аз когато общувам с македонци, разбира се избягвам тази тема, но мога спокойно да кажа, че 99% от тях смятат, че принадлежат към македонския народ и това на мен изобщо не ми пречи. Има обаче да речем 1% (а може и повече), които се чувстват българи и не смеят да си го кажат, защото другите ще ги изядат с парцалите – ето тук принципите на демократичността и самоопределянето нещо куцат. Гражданите на Република Македония не са наш проблем, но е редно да проявим съпричастност към тези с българско самосъзнание.

 13. Как разбирате този текст които прочетох в един сайт и най вече – “българските окупатори”

  “Държавата също изигра своята роля. Дърветата бяха засадени на държавна земя. Управлението по горите изкопа дупките, а лесничеите бяха на разположение със съвети и помощ. Денят беше обявен за неработен, но ще се отработва в неделя. Залесяването ще продължи, съобщи министър-председателят на Македония Никола Груевски пред телевизионните камери, след като засади елхичка под аплодисментите на съгражданите си. До водохранилището на Матка бяха посадени 7200 дървета. По едно за всеки македонски евреин, които преди 65 години били събрани от българските окупатори и били изпратени от германците в Треблинка. Друга горичка беше посветена на Хърватия в знак на благодарност за самолетите, които през миналата година бяха предоставени на някогашната държава-посестрима за потушаване на пожарите.”

 14. И какво има да му се разбира на текста? Ако някой макадонец прочете глупостите във форума на Атака да речем, какво ли ще си помисли? Защо трбява да се занимаваме и да обмисляме всяка простотия, която някой е написал?!?

 15. Проблемът е в това, че ние не държим на собствената си история. В това , че в момента уча със сина ми как под турско присъствие сме си разменяли рецепти за баклава и сме си живеели в голямо разбирателство. Това го пише в учебник за трети клас! Най-вероятно сами сме си виновни

 16. лелееее “турско присъствие” явно на все повече места е заменило робство, много нагло

 17. Истината е, че всеки интерпретира историята както му е удобно.
  За мен лично, всеки човек има право на самоопределение за всичко – етническа принадлежност, език, писменост, та ако щете и пол. Ако в своето самоопределяне той не нарушава моите права, все ми е тая, дори да е чист чернокож ариец. Или чукчи.

 18. Ок казваш, че всеки има право да се нарича както си иска. Тук две мнения няма. Ако искат да се наричт велики марсиянски македонци. Границите губят всякакво значение но историята остава. Когато някой се опитва да ти открадне историята трябва да му теглиш един здрав бой.
  Иван Вазов бил македонец? Аре стига бе!
  Ако ония откачалки в Австралия земат че решат да си правят държава, да си измислят азбука и история, как ще погледнеш на нещата. Просто за пример: Да речем че почнат да претендират че Йода е създал тяхната държава, че прадедите им са можели да летят а българите са били техни роби. И тва нещо влезе в учевниците по история.

 19. “..,действа като буфер.”
  Хм, напълно вярно…..и навяващо асоциации…

 20. Лонг, темата малко избива на анархия. Хубаво е човек да има право да се самоопределя както иска. Ако Македонците искаха да са такива по някакви техни причини-хубаво, но много хора (най-вече от БНС)са сигурни , че това е сръбко-комунистическа пропаганда. Ако това е вярно , защо един народ трябва да бъде заблуждаван и да му се насажда насила самосъзнание. Все пак още сме във времето на автономните държави.

 21. Много сложна тема се опитваш да анализираш така лекомислено.

  >” Ами такава, че македонците искат да си се наричат македонци и безспорно имат това право. ”

  В някои краища на Македония да, в други не…
  Но се страхуват да го кажат. Някои чак когато са на лодка далече от брега в Охридското езеро си казват какво мислят в действителност, иначе на брега, където лесно може да ги чуе който не трябва са върли македонци.

 22. @ Shorgov
  По твоята логика ще трябва на всичките да им теглим по един здрав бой – и на гърците, и на турците, и на сърбите, и на румънците. А че и на европейците. Защото в техните учебници по история пише различни неща от нашите. А после и те на нас, по същата причина. И така до безкрай.
  Не, благодаря. Да си приказват каквото искат. Справка – кучетата и кервана.
  Ти нали ЗНАЕШ, че Вазов е българин? Какво ако и австралийците го обявят за ирландец? И тях ли ще…?

 23. Комитата
  14/05/2008 - 14:24

  Това защо имам чувството че съм го чел преди няколко месеца? Дори беше цитирано в Global Voices

 24. a какво е това Global Voices?!?

 25. Не бъркайте историята със съвременната политика. За историята можем да приемем, че вярна е горе-долу българската версия, макар, че и това би било твърде пресилено и съвсем не безспорно твърдение. Но това не означава, че сегашните македонци са българи, камо ли, че България трябва да присъедини Македония.

  Един народ се обединява от общ език, общо самосъзнание и обща историческа съдба. За Македония нито един от тези критерии не е изпълнен.

  Вече стана ясно, че самосъзнананието на грамадното мнозинство от македонците не е българско. Според самите тях македонците не са българи, така както и австрийците и холандците не са немци, американците и канадците не са англичани, таджиките –иранци, а украинците- руснаци. Нека да видим останалите белези.

  Езикът. За него ние казваме, че е диалект на българския. ОК, нека е така, но все пак е доста различаващ се диалект. В нормален разговор ще установите колко много се различава от езика който говорим и пишем ние. Не толкова граматически и фонетически, макар, че и там има разлики, колкото по лексиката. Огромната част от „културните” термини, които са навлезли в българския след освобождението звучат различно в македонския – примерно защото у нас са копирани от руски, а у тях от френски. Но такива думи в съвременните езици са огромен процент. И ако в ежедневното общуване това не е толкова важно, то искам да ви видя като четете специализиран технически или правен текст.
  Пък и въобще разликата между език и диалект е твърде условна. Холандският всъщност е един долнонемски диалект, но никой не отрича на холандците че говорят на език различен от немския. Урду и хинди в Индия се различават основно по употребяваната азбука, а пък какви са разликите между сръбски и хърватски вероятно могат да обяснят само техните най-чалнати на тема национализъм филолози.

  Или пък другият аргумент – изкуствен бил езикът. Ами норвежкият буксмол е точен аналог. Той е изкуствено създаден от няколко писатели през 19 век език на базата на няколко диалекта, подбрани така, че да го отдалечат максимално от датския. И някой да отрича заради това норвежкия?

  И историческата съдба е различна. От 971 насам, т.е. от 1037 години Мизия и Македония са били в единна българска държава единствено за около 20 години при Самуил, за около две-три години при Калоян и 16 години при Иван Асен II и наследниците му. Като се броят и шестте години през 20 век /1915-1918 и 1941-1944 стават общо около 42 години. От 1037!

  Това не е толкова важно. За около пет века е единна съдбата ни под османско владичество /това е коректния термин, никой сериозно не поддържа присъствие и независимо какво казват атакистите „присъствие” не е написано в никой учебник, включително и в този на детето на Wini/ Тогава наистина може да се говори за единна българска народност. Но както бяха казали в един учебник по история от 1952 г. : „ От единната през Възраждането българска народност се формирали две нации – българска и македонска.” И ако това не е било съвсем вярно през 1952, то днес е светата истина. Наистина съдбата ни след 1878 е различна. Те нямат историческата памет за Стамболов и за Фердинанд, за Стамболийски и Кимон Георгиев, камо ли за вечната дружба със СССР след 1944, гарнирана с изолация и изходни визи. Нито са ги карали да учат в училище Иван Вазов, нито са гледали десетилетия всеки петък руска телевизия.

  Ние пък нямаме спомени за Тито, нито за времето, когато са взимали 2000 марки заплата /тогавашни/ и когато са могли ида имат вили в Далмация.

  Освен това не би било и изгодно да се обединим. България ще получи над милион абсолютно чужди ни албанци и един куп трудно интегрируеми македонци, с претенции за уникалност и собствена идентичност.

  Не ни трябва таралеж в гащите. Ако някога се случи референдум дали да се обединим – знам как ще гласувам.

 26. що ли си мисля, че т.нар. ‘анти-български’ настроения са чиста проба пропаганда? нещо като ‘анти-немските’ настроения в Полша през 1939, които най-вероятно са били засечени от Гестапо…

  лумпени има всякакви, винаги, в достатъчни количества 🙂

 27. /оффтопик

  Искам закон като в Австралия. Ще се самоопределя като ‘хейтър’ тутакси 🙂

 28. Поздравявам те за този постинг, точно така разъждавам по македонския въпрос и аз, с една малка разлика: не само македонския, българския, сръбския, югославския и великоалбанския въпрос са морално остарели за мен, самата идея за държавност и принципите на държавността в днешния им вид ми миришат на мухъл. Не виждам причина, ако си умен, работен и спосбен, някой да те спира и да ти пречи да продаваш труда и знанията си глобално, където най-много имат нужда от теб, само защото пра-дядовците ти са се клали помежду си, сключвали с амръсни политически сделки под масата и са измисляли визите, лагерите за бежанци и бодливите телища около няколко декара земя, които после са наричали “държави”. По въпроса за самите македонци – преди време, когато участвах активно в младежката политика, имах контакти с всякакви мои връстници оттам. Повечето, естетсвено, бяха над средното за страната си ниво (финансово и интелектуално), бяха учили и работили по широкия свят, някои все още кръстосваха планетата. Те бяха единодушни по въпроса, че заради липсата на езикови бариери, заради изпреварващия икономически растеж в България, заради повечето работни места и по-достъпното образование, повечето македонци така или иначе се възползват от голямата си близост и прилика с българите. Идват да учат у нас, вадят си европейски паспорти, някои заминават на Запад, но повечето остават да живеят тук. Останалите зад бодливите телища на малката си държавичка пък се гърчеят, турчеят и македонизират, но те били на принципа “на сърдитко Петко празна му торбата”. Та, по съвета на самите македонци, ако искаме някога Македония да стане българска, или поне част от населението й, не е необходима война, а икономическа асмилиация. Това шяло да се постигне едва тогава, когато настигнем поне гърците по икономически показатели. Или казано по нашенски: “Интереса клати феса”.

 29. Longi – точно за това бяха поздравите 🙂

 30. тцтцтц почти съжалявам, че не се появи в тая тема някой болен юбер-националист, който да сипе глупсоти за ‘изконните интереси’ на България и люто да попържа всички “сръбски и турски подлоги” 🙂

  Всички са тъй съгласни и единодушни, че чак се чудя що го имаме тоя проблем с говоренето за Македония, а не се любим братски (с некои македонки дето ги познавам това последното особено би ми харесало)…

 31. Не си популярен при юбер нацитата

 32. Георги Д.
  14/05/2008 - 20:22

  Не ми е много ясно защо на умряло куче нож вадиш. Мислех, че подобни въпроси – Македония българска ли е, има ли македонски език и македонска националност, отдавна не се поставят сериозно от никого от българска страна. Проблемът е в злостната антибългарската пропаганда (клише, но е точно), в краденето на чужда идентичност и в лъжите, които стоят в основата на македонизма.
  Понеже държа на истината, понякога дори ме вбесяват твърденията на макетата, че имат нещо общо с истинските македонци – тези на Александър Македонски, освен че има известно съвпадение на земите на истинската Македония и днешната (е, и името).
  Или, че цар Самуил е македонски цар?
  После, какво общо има с истината твърдението, че сме татари? Това е чиста лъжа. И дори и да ни наричат така, само за да ни обидят, пак не е добре, защото на какво основание смятат, че татарите са по-долни от тях и използват името им за обида?
  Или пък, че Кръстьо Мисирков е македонец номер 1, докато самият той твърди, че е българин?
  Или, че България е била окупатор на Македония през периода 1941 – 1944? Нищо общо с истината. Най-малкото, защото не е съществувала тогава никаква Македония.
  И още много по-големи и по-малки лъжи, при това плитки.
  А иначе какви са в момента и какъв им е езика не ме интересува ни най-малко. Имал съм вземане-даване с двама-трима македонци и смятам че са по-зле и от нас, което наистина е доста трудно. Така че да си стоят там, където са, само да изоставят лъжите, че даже мен ме е срам за тях.

 33. И що те вбесяват, че не ми е ясно?

  Трябва ли да се ядосваш от всеки идиот, който говори глупости? Какво ти пука, ако някой в Зимбабве се изцепи, че Иван Вазов е зимбабвийски писател, а Крум – зимбабвийски вожд?

 34. Комитата
  15/05/2008 - 00:44

  http://www.globalvoicesonline......r-history/

  Ето тук си цитиран и то доста обстойно. Защо ни пробутваш стари текстове е въпросът 😉

  И твърде ти е прозрачна провокацията да се хване някой юбер-националист да ти кажа. Трябва да вдигнеш нивото….

 35. о, я виж ти – даже са ме и превели 🙂 което е доста чудно, пред вид ниското ниво и прозрачността на ‘провокацията’ хехехе

  при това доста готин превод, няма как да не призная

 36. лично мое мнение/за което не искам да споря с никой, нито да го доказвам/ е че по онова време на Ал. Македонски и т.н. са били ЕЛИНИ, които нямат нищо общо с гърците/които са си византиийци и са се появили много по късно/ и елинската култура си е на народ изчезнал и т.н. това че гърците сега се опитват да си присвояват паметниците на културата на елините си е техен комплекс и лична работа

  в същото време и ние имаме такава дилема/спор/ дали да обявим тракийското наследство за българско и дали имаме нещо общо с тях или са изчезнали преди да дойдем

  п.с.: не искам да влизам в полемики с никой…

 37. Бих влязъл в полемика с теб, но пък основния проблем е концептуален и най-вероятно от едни и същи факти ще правим различни изводи.

 38. Луно, луно, земльо македонска и тебе ли ке се тепаме…

 39. Посланието е добро – нека сами се определят. Нали и нашите революционери за това се обреха, нашия народ да се самоопределя и самоуправлява. Доколко са прави или не, това е друг въпрос, но то пак си е тяхна работа.

  По отношение на историята и изкривяването й може да говорим много. Но мисля, че по-важното е да не обръщаме историята в политика. Да я оставим на историците, да си правим изводите доколкото можем и да не се натискаме да коментираме и поучаваме ако не сме специалисти историци. Да не забравяме, че колкото повече време и усилия отделяме да спорим за неща, които са минали, толкова по-малко ни остават за нещата, които реално бихме могли да променим или изградим. Ще е много жалко децата ни и въобще хората след години да си мислят за нас “Те наследиха славна история, но не оставиха нищо от себе си!”.

  Има обаче едно нещо, с което не мога да се съглася ама никак. “Сега да се разберем: ясно е, че Александър Македонски е бил грък – всички по това време на Балканския полуостров са били гърци или са искали да се наричат така.”

  Хей, това за Александър не е никак ясно, ама нейсе. А това, че по онова време нямало траки, илири и други, си е направо за книгата на Гинес. Например трибалите са се били срещу Филип Македонски и не му се дали. И синът му Александър се е бил срещу тях.

  Поздрав!

 40. Няма пряка връзка с досадната тема, но все пак се изкушавам да вметна, че през 2001 г. не е излизал нито един филм от поредицата “Star Wars”.

 41. Но пък преброяване е имало: http://en.wikipedia.org/wiki/J....._and_Wales

 42. @ UZUMAKI
  Но пък преброяване е имало:
  http://en.wikipedia.org/wiki/J....._and_Wales

 43. Приемането ни в ЕС означава, че всички териториални спорове със съседите са решени.Ако някой има българско или македонско самосъзнание-да си подаде документите за промяна на гражданството.Добре, че не направихме федерация с Югославия през 40-те, иначе 92 г. трябваше да се тепаме с Милошевич.

 44. polihronov
  16/05/2008 - 10:37

  Аз мисля, че е по-правилно да се попита, Македонска ли е България? Защото много македонци мислят че е!

 45. Ами да си мислят ве – те и някои последователи на Волен Сидеров си мислят, че българите са народ на 30 000 години и са произлезли от арийската раса, ама какво от това? Глупаци има навсякъде…

 46. “Трябва ли да се ядосваш от всеки идиот, който говори глупости? Какво ти пука, ако някой в Зимбабве се изцепи, че Иван Вазов е зимбабвийски писател, а Крум – зимбабвийски вожд?”

  Ами когато ми заговори някой в лицето как макеонците са си македонци, а аз знам как прабаба ми е била заплашвана и карана насила да си запише децата като такива и да ми обясняват колко си обичали македония – да, бих се вбесила, щото, нали знаеш – всичко е лично.

  нищо против идеалното – живей и остави и другите да жижеят…ама май не се получава понякога.

  и не ми пука дали в зимбабве ще кажат, че вазов е техен писател, стига да не ми дойдат тука и тогава да го кажат.
  Откажеш ли се от наследствената си култура и история какво оставаш? Нали за да те има трябва да се о-различаваш по някакъв начин от другите?
  Разбираш ли – за другите си българин, което носи безброй съпътстваща информация. Не сме стигнали времената, когато в паспорта ти ще пише само – човек.
  …добре поне, че нямам прабаба македонка 🙂

 47. Aз предпочитам да се различавам от другите и да се гордея с това, което аз съм постигнал. А не с някакви исторически личности, в чиято държава случайно съм се родил.

  На който не му стига акъла да постигне нищо сам, нека да се препира с други подобни нему, за собствеността върху отдавна мъртви хора, ако това му качва самочувствието.

 48. Част от това, което си постигнал е това как се отнасяш с наследството ти. Нали знаеш притчата за талантите и какво се е случило с онзи, които не ги е развил и умножил?

 49. “Част от това, което си постигнал е това как се отнасяш с наследството ти”

  Ъъъъ нещо ми се губи нишката на това, което искаш да кажеш.

 50. По твоята логика Лонг никой няма да признае това, което ти си направил и постигнал. Едно е да се докажеш като личност и съвсем различно да градиш това което са ти завещали родитителите ти.

 51. Moля? Аз не съм казал да не признавате какво са постигнали другите. Напротив – всички може да се възхитим и поучим (или погнусено да отвърнем глава, в зависимост от случая) от делата на много велики исторически личности.

  Но да се препираме дали тия велики хора “принадлежат” на мене или на тебе ми се струва идиотско. Те са били които са били и са направили каквото са направили.

 52. “Ъъъъ нещо ми се губи нишката на това, което искаш да кажеш.”

  Ако не се чустваш част от нещо по-голямо от теб самия, ако не възприемаш наследството ти (не просто да се възхищаваш на някой си (разбира се има глобално, общочовешко наследство, но тук говоря за това, което е пряко свързано с теб), а да кажеш “Баща ми ме научи на това и това, бореше се да постигне еди какво си, и т.н.” и да искаш да следваш тези съвети и да ги завещаеш на децата си) и не искаш да оставиш наследство след себе си, то тогава ти самия не влагаш никакъв смисъл в собствените си постижения. Това е мисленето от типа “След мен ако ще и потоп. Хайде да лапаме колкото може и докато може”. Това мислене също така обезценява усилията на собствените ти родители.

  Какъв е иначе критерия ти за оценка на постигнатото ако не развитието на инвестицията, която е заложена в теб?

 53. “Инвестицията заложена в мен” няма нищо общо с това дали една група глупаци казва, че едикой си в едикоя си историческа книга е бил такъв или онакъв, особено при условие, че науката отдавна е доказала какъв е бил.

  Отделно, виждането ми за смисъла на живота явно толкова се различава от твоето, че няма смисъл даже да се опитвам да ти го обясня. Само подсказка – няма нищо, ама нищо общо с “развитието на заложените в мен инвестиции”.

 54. За първото си прав, но ще ми е интересно да разбера какъв е смисъла на живота според теб.

 55. Личното щастие, разбира се:
  http://kaka-cuuka.com/215

 56. абсолютно съм съгласен с теб. изкуствен, неизкуствен, македонският език е факт. същото и с националността, етническата принадлежност и тям подобни етикети.

  дори да докажат по генетичен път, че произходът ми е турски, аз се чувствам българин, защото нося българско име, израснал съм сред българи, майчиният ми език е български и т.н.

  същото е и с македонците, които безспорно имат български корени. от стотина години хората говорят на изкуствено видоизменен език напомпан със сърбизми, разправят им че са наследници на александър македонски и хората си вярват, че са отделен етнос. и така за един век те наистина са се превърнали в отделен етнос.

 57. EBAH TI OSHTE EDIN FORUM DETO VSI4KI MALUMNICI DA SI PISHAT BOLNITE TEMI.

  edit Longanlon: понеже това е единственият хейтър в темата, ще го оставя – свеж е и ме радва 🙂

 58. През последните 100-150 години много езици са преминали през целенасочено изменение: след Освобождението в българския турцизмите масово са заменени с русизми, в румънския – със заемки от френски и латински. Иврит е възроден от мъртъв език, и модернизиран. Така че примери за изкуствени езици много. Това не ги прави по-малко стойностни като независими езици. Така че модерният македонски си е факт – независимо през какви форми на съзнателна сърбизация (и после на анти-сърбизация) е преминал.

  Що се отнася до това кой как интерпретира историята – сега не ми пука особено. Но може да се окаже важно в близкото бъдеще, защото история помпана с политически стероиди е опасна и не се знае накъде ще залитне – тъкмо четох по другите блогове, линкнати към този, как на Розетния камък имало текст на македонски, хахаха!! Ама следващото може да е как целият Балкански полуостров е изконно македонски и всички други сме натрапници! Монголия, Камбоджа и други полу-демократични държави също градят национални идеологии, базирани на изкривени исторически факти, и подклаждат великодържавни настроения. И в крайна сметка това е обикновено в изгода на грабещата политическа класа и на техните задгранични “спонсори”, а не на обикновените хора. Така че, ако искаме да съществуваме в една и съща реалност и да сме на една и съща вълна с македонците, по-добре е да изчистим разногласията, докато е време.

  Не знам как се учи история в Западна Европа – сигурно на каталунците и баските не им е приятно да са споменати само в бележките под черта. Заради това и напрежението в Пиренеите. За мен идеалното решение е комисия от експерти историци, включваща представители на всички европейски нации, да седне и да излезе с една обща консенсусна история, в която да не се проповядва кой добър, кой лош, а да се набляга на фактите и политиката от това време. Примерно нацизмът да се определи като масов нарушител на основни човешки права и умело използващ политиката на омраза, а не като идеология на зли гении. И да се каже как по същото време големите колониални държави са се обогатявали по другите континенти за сметка на местното население. В крайна сметка, не само Хитлер е продукт на времето си…

  На по лека вълна, освен джедаи, надявам се скоро на тази планета да си имаме и етнически клингони, които да говорят на перфектен клингонски. Освен Института за Клингонски Език, няколко монголци хардкор фенове на Стар Трек биха били идеалното ядро, от което да се тръгне. Фонетично монголски и клингонски май доста си приличат… Една от думите за “Да” на монголски е “Тх”!

  Qapla’!

 59. Радко
  18/05/2008 - 17:55

  Другарят “виден всезнайко” да престане да си чеше пръстите по клавиатурата и да се разходи из Македония да види за какво става въпрос… Бедна му е фантазията.

  При директно отпадане на режима поне 300000 веднага ще обявят българската си принадлежност.

  Сега ги е страх, много. И хора в държава като България не могат да си представят колко – за пример: Драги Каров е бит над 10 часа в затвора, защото се е обявил за българин, Мирослав Ризински го хванаха нарочно с подкуп, Виктор Канзуров го набедиха, че “мастурбира на публично място”.

  В Гърция му е още по-бедна фантазията – хората нямат право да говорят на български публично!

  Разходи се малко а не ми философствай пред монитора.

 60. Много се радвам за тях. От Скопие за София има директни автобуси по 3 пъти дневно на цена, по-ниска от София-Варна. Могат да ги използват когато намерят за добре.

  Въпреки, че много македонци си извадиха български паспорти, нещо не ги виждам да прииждат към нашата страна в изблик на патриотични чувства на пробуденото им българско самосъзнание. Май тия паспорти им трябват само за да пътуват в ЕС, а не за да живеят в “майка България”, а?

  Отделно, нещо не ги виждам в интернет тия “репресирани от злото просръбско правителство българи”. Хората в Китай, в Руанда, даже в Сомалия, навсякъде където има геноцид и репресии успяват да си направят блогове, да обсъждат във форуми, да накарат информацията за това да достигне до останалия свят. Ама не, лошото македонско правителство е забранило интернета, за да не могат репресираните български родолюбци там да се изявят…

 61. Радко
  18/05/2008 - 19:09

  И как да изоставят домовете си, работата си, близките си…? Ако за теб е лесно, за тях не е. Най-много в Скопие са сърбомакедонците, нашите са по другите градове.

  5 пъти повече чакат за гражданство и не го получават. Нашите комунисти дават гражданство на техни “колеги” от Македония, а истинските българи чакат от 3 и повече години.

 62. Всъщност, Петър е един много, ама наистина много трезвомислещ и още повече – практичен съвременен, млад човек.

  …..без капчица вяра или идеология в себе си…:)
  за каквото и да е…

 63. Проба
  24/05/2008 - 17:27

  Всеки има право да се самоопредели какъв иска да е, това е принцип на демокрацията, важното е да се спазва а не да се прилагат двойни стандарт. Ако искасх да си македонец то бъди такев ако се чустваш българин то си такев ако искаш да си китаец ок.
  Но това което се случва не е така….. Ако някои в Македония развее българско знам то бива арестуван и съден. Ако развее друго знаме, няма проблем, особено ако е албанско както това се случи след обявяване на независимостта на Косово. Навсякъде в Македония имаше албански знамена редом с американски при това на обществени сгради из цяла Македония. Докато ако си сложиш българско знам в двора на собствената си къша тогава си в беда….
  Също така не можеш да крадеш чужда история което е факт си е факт има източници който са независими неоспорими и може да се провери и види от всеки. Може да се види какъв е Александер, и се знае че е грък. Кога е създадена македонската нация. Какъв е бил Цар Самуил, има карти от това време който са от държави като Франция, Англия и прочее, хронисти също пишат за Цар Самуил че е български цар.
  Не може да се проповядва омраза в Македония в училищата, ако въобще Македония има претенции да е демократична и иска да е част от ЕС.
  Да се говори че те са славяни а българите са татари, най-малкото пропагандата им куца, щото говорим един и същ славянски език, а от татарският прабългарски са останали много малко думи който странно що са същите и в македонското наречие на българският език.

 64. Прочетох всички коментари и повечето са много добре аргументирани. Лично за мен една “България на 3 морета” би означавала сегашните български “милионери” да са няколко пъти по-богати. За средния човек в страната разликата би била нулева.

 65. Твърде много глупости на едно място. Никой не отрича правото на австрийците да бъдат австрици, но да си видял някъде да пишат че говорят на австрийски? Никой в Австрия не отрича че прадедите им преди 200 години са се считали за немци. Ако питаш някой в Швейцария дали е немец или швейцарец, най-вероятно ще ти отговори че е швейцарец, но ако питаш какви народности и езици има в Швейцария, отговора ще е немски, френски и италянски.
  Да! Имам против някой да разправя че Самуил бил македонски цар и освободил македонците от българско робство. ИМАМ! Така както и някой жител на индианско племе в САЩ би имал против, ако утре негрите в САЩ, започнат да разправят ще не били докарани като роби в Америка, а били апачи, синове на Джеронимо! Македонска нация вече има! Преди 100 години обаче няма! Нямам нищо против македонците, но искам да се знае от къде са тръгнали и как е била създадена тази македонска нация. За разлика от Австрия и Швейцария, където част от един етнос се отделят на регионален принцип в следствие на вътрешни и външни влияния за дълаг период от време и доброволно поема по собствен път, то Македония е създадена насилствено с насилие и лъжи! По същата тази логика сега България нямаше да я има, а на нейно място щяха да съществуват 4 държави – Мизия, Тракия, Добруджа и Шопско и всяка една щеше да твърди че Симеон е бил неин цар. Тук не става дума за правото на самоопределение, а за фалшифициране на история. В Македония 50 години книгата на братя Миладинови се представяше под името “Македонски песни” или “Песни”. Оригиналното име на книгата е “Български песни”. Някои от стиховете са махнати или думите “българско” променено с “македонско”. Е ми извинявай приятелю, но това си е жива гавра с тези патриотични българи, дали толкова много от себе си в името на българския си корен!

 66. Димитър Н. Mитев
  31/05/2008 - 12:03

  Хм много хора като че ли бъркат История с Истерия!?

 67. Няма съмнение,нека щом македонците искат да се нарича македонци-добре.Но да си намерят държава.Да си намерят пърче земя на тая планета и да си живуркат там.Защото Македония е наша.

 68. хехехе, ами върви си я поискай, като е твоя…

 69. Хем си прав, хем не си. Никой не отрича правото на Македония да има собствена държава.
  Оттук нататък обаче нищо не е наред.
  Македонците се считат за македонци и по принципа на самоутвърждаването това ги прави такива. В случая обаче македонци са и населяващите северна (мисля) Гърция, а оригиналният народ с това име е древно гръцко племе. С това си име сегашните жители на БЮРМ нарушават правата на Гърция и освен това предевяват претенции към историческо наследство, което не е тяхно – навик на фиромците, от което научаваме, че Самуил, Паисий, Асеневци, Ленин и Че Гевара са част от този малък и непобедим народец.
  Което просто не е вярно – иначе, както сполучливо бе казало едно детенце, Василий 2 щяха да го наричат македоноубиец.
  Вторият проблем е с езика. Една йота и малко сърбизми не могат да изковат отделен език. Това е все едно да има американски или австрийски език. Нелепа работа.
  Така, че да има държава Македония е нормално – никой не може да задължи хората да бъдат част от България, Гърция или Сърбия. Но да се краде най-нахално от историята на съседните народи, като се почне от името и се мине през бележити исторически личности, е неприемливо.

 70. @krull
  Съгласен съм с теб, но доколкото знам границата между език и диалект не е ясно дефинирана. Както ти казваш малко сърбизми не правят език. А колко правят?. Така че въпроса е по-скоро политически.
  А що се отнася до историята. Там има факти има и интерпретации на фактите. Фактите не могат да се променят, а доколко логични са интерпретациите това е друг въпрос.

  Поздрав!

 71. някой
  11/06/2008 - 15:28

  Още един блогър търсещ евтина популярност, коментари и спорове по въпроси на които отдавна има отговори. Вместо да плещи и дращи човек глупости нета е добре да се ограмоти. Това обаче не става за един ден. Иска се постоянство и..е добре процеса по ограмотяване и възпитание да е започнал в ранна детска възраст. Но никога не е късно да се започне.
  Свободната преса е хубаво нещо но трябва да имаме инструменти за защита от простотията лееща се от блогове и форуми. Те са вяра, възпитание, култура, грамотност. Затова българите в Македония и Тракия не са били различни от тези в сегашните граници на България и са останали такива и до днес. Няма ли са блогове и форуми просто.
  Е във века на технологиите “свободната” преса и интернет пространство това може и да се промени. Виждаме, че доста хора работят по въпроса за съжаление.

 72. читател
  09/07/2008 - 20:59

  Правото всеки да се самоопределя е безспорно. Тези, които искат да се определят като “етнически” македонци моля, но не посягайте към българската национална идентичност. Същото им казват и гърците чрез спора за името. Ето в това е проблемът, че ние, самоопределящите се като българи, не сме съгласни да се лишаваме от собствената си идентичност, с която да се гради чужда. Да се фалшифицират и манипулират исторически събития и факти със задна дата. А иначе ако искат и като марсианци да се определят.

 73. Интересна е статията, която си написал и определено ти се отдава да пишеш интригуващо. Македония неможе да се присъедини към България въпреки, че в историята си тя винаги е била част от нея. Представи си че България не се беше обединила и беше останала разделена на Източна Румелия и Княжество България. Нямаше ли да се получи идентичния случай?
  Нека цитирам: “Източна Румелия е автономна провинция на Османската империя, създадена според условията на Берлинския договор от 13 юли 1878 година, който обезсилва и заменя Санстефанския мирен договор. Главен град на Източна Румелия е Пловдив.”
  А какво се случи с останалата част от Добруджа, която сега е част от Румъния? Май и нея забравихме. Мисля, че небива да се лишаваме от наследството на дедите си и да захвърляме това, за което са се борили от момента на зараждането на България. Неможе всеки да направи по една република с размерите на апартамента/къщата си и да си живурка там пък каквото ще да става. Да живееш в България може да е тежко в сравнение с други държави, но това е привилегия с много отговорности и културно наследство.
  Поздрави за интересното четиво.

 74. “Не може всеки да направи по една република с размерите на апартамента/къщата си и да си живурка там”

  A защо да не може? За теб може да е мнооооооого важно за какво са се борили “дедите ни”, но мен, честно казано, това слабо ме интересува извън чистата историческа наука. Борили са се за каквото са сметнали тогава за правилно. Това изобщо не значи, че и ние трябва да се борим за същото.

  Все си мисля, че светът щеше да е едно много по-добро място, без всякакви “борци” от всякакъв сорт. Едни се борят за етническа чистота, други се борят за царството на Аллах, трети се борят за ‘демокрация по света” като бомбардират тия тия с аллаха… И “борбата” винаги включва убиване на други хора. Айде по-добре секи да си седне на гъза и да се бори за плазмен телевизор, студена бира и хубава жена и всички ще са щастливи, доволни и никой никого няма да иска да убие.

 75. Това за борците ми харесва, но за съжаление в този живот тази концепция е нефукционална. Защо да не може ли? За съжаление без политика не можем да живеем. Тя е нужното зло (ако приемем, че е зло). Ако всяка общност току-така си създаваше държави, щеше да има повече държави. Повече държави значи повече (и по-различни) интереси и повече бюрокрация (повече институции, повече разходи за функционирането им и т.н.). Поинтересувай се например защо едно време от американския щат Небраска решават да има еднокамарен, а не двукамарен (както в другите щати и Конгреса) законодателен орган. Предполагам се сещаш, че една територия веднъж стане ли държава изключително трудно нейното население би допуснало да бъде анексирана тази територия от другата държава най-малкото поради жаждата за власт. Не е било никак лесно на небрасканци да наложат еднокамарна законодателна власт, макар и като го четеш да звучи точно така (че е било лесно). Така че твоите възгледи в този последен коментар за съжаление си остават като нещо не повече от едно добро пожелание.

 76. Запитайте се трябват ли на България още 1 000 000 безработни,с които и така лошата ни икономика ще дръпне още много назад!

 77. Всъщност, така като гледам, на България добре ще й дойдат малко безработни – недостигът на работна ръка достигна до там, че се налаг афирмите да внасят бачкатори от Виетнам:
  http://capital.bg/show.php?storyid=549484

  И забележи, не специалисти, каквито рядко се намират, да речем, а обикновени строителни работници.

 78. сигурно затова има толкова безработни

 79. Абе събитията довели до образуването и не са хич хубави, меко казано (една четирибуквена “държава” и слугите и тука бая са се потрудили), ама станалото-станало – тия пустиняци си мислят, че са македонци – добре, какъв е проблемът?

  За да има държава трябва тия в нея да се чувстват като един народ, ала-бала – като това го нема какъв е смисълът? Още повече, че тази Македония е един пустиняк, когато някакъв македонец беше дошъл няоколо по работа се учудваше каква е тая хубава наша природа и пр., а и вече е отбелязано, че има налице доста вредители там… Като им харесва така да са живи и здрави.

 80. Longanlon, не знам дали сме народ на 30000 години или не, но има много сведения и данни, които сочат това. Франсоа Митеран е казал, че ние сме в основата на човешката цивилизация. Ванга също го е казала. А че сме арийци, трябва да си глупак, за да го отричаш. Не живееш ли в Бълг-Ария? Не пиеш ли “Ариана” на езерото “Ариана”? При това нашата държава е била както Рим за арийците и въобще за народите от района. Същото, което става и на балканите по-късно с така наречените “славяни”.

 81. хихихи да не забравиш – и Нострадамус се е изказал, че Българите са в основата на Големия взрив, а Диего Марадона и Чингиз хан се прекланят пред величието ни 🙂

 82. Чудя се такива като swifecs природно тъпи ли са или просто имат оправдание, че са с промити мозъци?

 83. Привет, Д. Талев много хубаво е обяснил защо македонците са искали да са отделна държава. Малко е дългичка за четене четириологията, но доста подробно е описано 🙂

 84. Браво Longanlon! Прав си, че всеки може да си се определя на какъвто си иска и ти предлагам по примера на австралийците, да се наречеш например Чобака. Слад това намираш още приматоподобни еднаквомислещи. Хващате се всички Чобаци за ръчичка и отпрашвате за Шар планина. Там катерите най-високото място и вперили взор в небето чакате Хан Соло да дойде да ви прибере. Къде ще ходите си е ваша работа. Така ще бъдете каквито искате-където искате.

 85. Не бъркай собствените си фантазии с това как се самоопределям аз 🙂 Съжалявам, че надеждите ти Хан Соло да дойде да те прибере няма да се сбъднат, но колкото и да ти съчувствам, не мога да го чакам заедно с теб 😉

 86. Ти съчуствието остави на мен. Аз просто исках да те разсмея, но виждам, че се взимаш прекалено насериозно. Недей така. Млад човек си. Фантазиите са хубаво нещо и имаш достатъчно време да ти се сбъднат. “Няма невъзможни неща” – както се казва. Остани си със здраве.
  P.S. Между другото езиците ми се отдават. Говоря и пиша на български, английски и френски, с руския се оправям и ти благодаря, че ми отвори очите за македонския. Започвам изучаването му. Как мислиш, дали ще срещна затруднения.
  Ако не си наясно, аз ще ти споделя впечатленията си след първите няколко урока.
  А! Щях да забравя. Да имаш някой преподавател по езика предвид?

 87. И аз си мислех, че знам македонски, докато не отидох в Гоце Делчев и не се пробвах с питане да намеря свястна кръчма… 🙂

 88. Понеже тука някой казва, че македонският трудно се разбирал.

  Ами вижте сега – има родопски диалекти, които пък въобще няма да ги разберете, защото за разлика от македонския и по граматика се различават. И то ви говоря за село, което е на 20 километра от Пловдив. Имат си хората падежи в диалекта, както и носовки. Младите вече говорят на нормален български, но бабите си знаят още оригиналния диалект.

  Ще кажете, че всеки диалект е различен език по тая логика. Ами тогава трябва да нацепим България на 100 части и да обявим, както при социализма са искали: македонска, шопска, мизийска, тракийска, разградска, каспичанска и какви ли не други нации…

  Има някои смислени разсъждения в оригиналния пост на автора, но много от разсъжденията са му напълно лаически.

  Иначе за едно е прав: нека македонците си се смятат, за каквито си поискат.
  Не може обаче да се казва, че черното е бяло, а бялото жълто и да обявяват нашата история за тяхна, че говорят на древен македонски език и т.н.

  Общо взето, Лонгалоне, малко са ти детски и необмислени размислите по тая тема.

  Македонците дефакто обявяват, че ние сме натрапници, техни врагове, искаме да ги завладеем и сме ги избивали едно време. Еми да се мислят за марсианци, ако искат, но с тези техни твърдения – не можем да се съгласим.
  Ти би ли се съгласил без бой, ако те арестуват утре и те обявят за масов убиец?

 89. Само още нещо:

  “Големи спорове, голямо нещо по това дали Македония е или е била част от България, ”

  – има и то голямо значение по няколко причини. Първо Македония по едно или друго време е била част от България, както се знае, че една основна книжовна школа е била там. Ако погледнеш историческите карти ще видиш, че Македония е била много повече българска, отколкото Тракия. Тракия реално едва последните 100 години е в границите на България толкова продължително време.

  – второто е, че Македонците могат да имат териториални притенции на базата на това, че са Македонци и че Македония е тяхна.
  Знаем, че всичко се случва. Ами ако Македонистите се наложат и Македония стане силна и успеят да налеят на нашите Македонци, че нямат нищо общо с България?
  И без това Югоизточна България вече е на път да се отдели първоначално етнически и културно, а впоследствие и териториално, така може и Македония да загубим и накрая да се окажем или всички набутани в София или народ без земя.

  За Македония вече няма да се бием, нищо ще ги окупираме, но не можем и да се оставим да се гаврят с нас, както си поискат!

 90. Хаха, истината е като в Швейцария – малки области с огромна относителна независимост една от друга, всичките в една държава и толкоз – това с “гавренето” са глупости – аз презирам не само “македонците”, но и тия тука, дето им се връзват – да, “нацията” им е измишльотина, но не виждам никакъв смисъл да се грома по този въпрос – ефект няма – като искат да са каквито искат.

 91. Fala tebe Gospode, konecno eden bugarski forum na koj sto racionalno, nepristrasno, objektivno i so studena glava se razmisluva za modernata politika, demografija, kulturite, etnosite i jazicite na Balkanot!
  I sto e najubavo od se – prvpat da vidam da nema nitu eden navredliv zbor za nas, Makedoncite.
  Mi go razubavivte denot. Od srce vi blagodaram!

 92. Да , Македония никога няма да бъде част от България и няма смисъл да се говори за това. Сега Македония си е Македоония , България си е България. Така , както Испания си е Испания и Португалия си е Португалия… [Да , прекалих , спирам , за да не изброя всички държави в света] НО 🙂
  Всеки народ трябва да знае от къде е тръгнал , през какво е преминал , какъв е бил , какво е имал и губил и НИКОЙ няма право да изопачава, променя истинската история на даден народ. НО и това, както може би знаете – се случва. И гърци и руснаци и македонци , всяка една от тези нации са се опитвали да скрият истината за нашата страна. И всяка една от тях с различни причини за това престъпление:) Общото е , че се срамуват , комплексират от истината 🙂
  Да бе ама , сиг знаете , че много хора четът , гледат новоизлезли сведения за историята на БГ. Преоткриват се стари , в последствие скрити исторически извори за България. Така , че не само автора е начетен , а всеки който се интересува от миналото на България е начетен по въпроса малко или много 🙂
  Изнерви ме невежеството , показано от един от вас , който “намекна”, че българи е нямало преди христа 🙂 Няма да се аргументирам , защото не ми се пише мн , но искам да ви кажа , че българите са един от най-старите народи в света! Доказателства за това МНОГО . И от френски историци , и от унгарски и от китайски историци и исторически извори по земите , запазили от културата на българите. Трудно , но ще се сдържа да пиша повече , мога да говоря с факти и линкове и т.н. но нека вие си ги намерите. Знайте , че най-старото открито културно селище е от 8в.пр.н.е. и се е намирало в днешното село Беляковец. Други са Качица, Хотница и т.н.
  Знайте , също така , че поради нелепите ни загуби на земи , сполетили ни поради различни причини, много българи са били лишени от възможността да живеят в родината си. Особено по беломорието и македония , хиляди българи са били принудени да останат извън България поради преместването на границата [отнемането на български земи] , защото не са имали възможността да започнат наново в нова България. Та ако разпитате бабите си за техните майки и баби , много от вас , ще разберат , колко тежко са се чувствали българите , които днес са в България , а утре са далеч от родината си , БЕЗ фактически да са се местили …
  Както има много потомци на българи в Русия , Румъния и т.н. Сиг знаете Русия дава Северна Добруджа , за да компенсира румънците , които същевременно лишава от бесарабия по време на санстефанския мирен договор … Една от причините Румъния да е НЕДОВОЛНА тогава е , че румънците не искат чужда земя с чужд народ , а си искат тяхната. Така ,че безспорно някои земи са си чисто български и това трябва да се знае, макар и само като информация. За какво нашите предци са проливали кръвта си ако няма да ги уважаваме и не се гордеем с постиженията им???? УВАЖАВАЙТЕ МИНАЛОТО И ВСИЧКИ , КОИТО СА НАПРАВИЛИ ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИТЕ НИ ГЕРОИ , ЗАЩИТАВАЛИ ГОРДОСТТА НА СТРАНАТА. Но не бъдете псевдо идиоти и не прекалявайте с това. Лошото е , че в стремежа си днешното младо поколение , в което се слагам да не бъде расистко , псевдо-патриотично… то умаловажава значението на героичните прояви и постижения на нашите предци. А който не умее да уважава и да се гордее с тези неща , той не е способен да се чувства българин и да бъде въобще част от народ. Много от вас искат да са американци , французи и т.н. Макар и подсъзнателно. Това е следствие от много криворазбрани проблеми.

  Нека всеки бъде какъвто иска , но да не пречи на народа , да бъде народ с простотиите си! Криворазбраното е на мода и това ще ни затрие. Защото от страх да не ни помислят за расисти и дискриминатори , се правим на модерни и приемаме исляма , приемаме да се проповядва тази религия и без бой се даваме. Когато живееш в една страна , спазваш нейните правила и закони. Ако идеш в арабските страни и пласираш една цигара трева , може и да те обесят. Както там е така , така и България е източноправославно християнска държава и НИКОЙ няма право да проповядва ислям на територията ни[изпокъсаната] Да не е лошо да има 3 джамии , какъвто е договора от 80-те с Турция в знак на уважение към мюсюлманите , но не и джамиите да бъдат повече от църквите , щото най-малкото , което е на нас не ни се слуша да ми пеят ония джамийски лайннннна. Има си правила и те трябва да се спазват , а не да изменяме закони и да си даваме дупата на тоя и на оня.

  България си е България и много скоро истината за историята и ще бъде наяве.
  Нека Македония си е Македония , те са наши братя , макар и да не го осъзнават мн хора. Нека си бъдат Македония и в крайна сметка най-важното е , че сега си съществуват и аз ги уважавам като македонци и не искам да ги правя българи , но това не ми пречи да знам , че сме братски народи и че нямат нищо общо с Александър Македонски , а имат Много общо с Кан Кибер 632 май година вардарска България.

  Но нека се делят , така са си решили , така да правят. Но Цар Самуил не е бил македонец , а българин и столица на България е била Охрид. Така , че знайте си историята и приемайте настоящето , както историята , защото и то ще бъде история!

 93. http://vbox7.com/play:fec6e219
  http://jwak.net/media/27048/
  http://jwak.net/media/27050/
  http://www.deepseek.net/detail.....8;thanks=1

  ако имам време , ще ви предоставя по организирана информация …

 94. Много разгорещени дискусии за Македония дали е наша или не,а забравяме че и БЪЛГАРИЯ вече не е наша…на практика сме влезли в европейското юридическо и териториално пространство,само малко
  ни остава и Македония да се включи и готово,ще си бъдем едно както по времето на Самуила…

  На МОДЕРАТОРА водещ една препоръка…
  да не използва думи от речника на плебса,като еб..
  ху…и т.н. иначе си личи че е доста умен и начетен и му сече ума,както се казва!
  Поздравления за блога!!!

 95. цитат от …
  /Знайте , че най-старото открито културно селище е от 8в.пр.н.е. и се е намирало в днешното село Беляковец. Други са Качица, Хотница и т.н/

  Не е 8 век преди Христа а 8000ГОДИНИ ПРЕДИ НЕГО…
  ФУНДАМЕНТАЛНА ГРЕШКА..и тези хора не са били БЪЛГАРИ,както си мисли господина…

 96. “модератора” ще използва каквито думички намери за добре.

 97. ООО Да – грешката е вярна 8000 са! Грешка на пръстите 🙂 Кои са българи? Народ смесвал се с други народи- дали с известните ни славяни и траки или с народи , които са срещали по пътищата си в Азия-не е от значение – важното е , че са се наричали българи и са били българи! Известно ти е сигурно , че сме се “сляли” и с траките , които са били местният народ!

  А онези отпреди 8000г пр хр също са били по тези и до ден днешен наши земи. Така , че пиле , замисли се дали са ти прароднини, с колкото прата искаш…

  Както траките са ни прароднини – така и онези – само , че говорим за още по-назад.

  Всеки си знае сам за себе си – но за мен и те също са част от нашата родина България! Както ние сме наследили от предшествениците си – така и нашите предшественици са наследили от своите…………… ++++

  От това по-бебешки не мога ти го обясня…

  Не сме забравили , къде сме и как сме в държавата европа 😀
  НЕ! По-скоро ти умаловажаваш онова , с което ние се гордеем. Има 1324794793247932847 причини да не го правиш и не мисля да ти ги изброявам…

  Молба към екипа
  Моля въведете бутон ЕДИТ/Промени – знаете защо 😉
  По-малко флууд, по-малко недоразумения и по-малко
  ФУНДАМЕНТАЛНИ грешки 😀

 98. “екипа” го виждаш горе на снимката… 😉

  такъв бутон не е възможен поради технически причини

 99. Ляпчев
  25/04/2009 - 13:33

  Македония е българска, Петре. И децата знаят, поне моите. Не си играй с чувствата ни – ако обичаш просто да дразниш, измисли си някаква кавга със съседите. Много от нас имат корени от Македония, а тези които нямат корени, имат по няколко войнишки гроба. Това, че македонската нация и държава се изграждала на антибългарска основа, омраза и кражба на история, разораване на войнишки гробове, горене на книги, унищожаване на исторически панетници, сманя на имена, много бой и много кръв – не било важно, казваш? На тебе не ти пукало, ако някой лумпен си приказвал глупости? Май бъркаш лумпените с държавната политика… Пък онези нека се мислят за каквито искат, ама не за моя сметка. Това е и май обощението от горните постове. Не смятам да ти уважавам блога повече – сега измисли нещо много умно и ме затапи, блога си е твой… А Македония – на всички останали българи.

 100. Ляпчев -македония е българска, точно колкото САЩ е на местните индианци. В крайна сметка историята се пише от победителите, а какъвто и ген да имат повечето македонци те не се възприемат като българи. Наскоро в йютюб по някакъв повод българин наричаше македонците негови братя, докато един македонец не го попита печенег ли е, трак ли е , от узите ли е или т.н. За тях България е някакво съглашение от нации (което донякъде си е вярно), към което те не се чувстват приобщени. Българските македонци отдавна имат наше гражданаство и се намират из Гоце Делчев, Банско и още сума други градове

 101. Ляпчев
  25/04/2009 - 22:52

  Хубаво. Ама македонците се мислят за това, за което победителите, съгласен съм с тебе, искат да се мислят македонците. Те са същия тюрлюгювеч като нас. Виж колко е просто: нито печанегите, нито траките не са били нация. А българите сме, харесва им ли или не, македонците са част от тази нация, или поне дедите им, което е същото, защото македонските бежанци са се разтворили в БГ, а не са се капсулирали. Щеше ли Симеон Радев да напише ‘Строителите на съвременна България’, ако не беше част от тази нация? Примери – хиляди. Но ние не сме нация за онези във ФИРОМ – абсурдите там нямат край… Всичката тази словесна помия, която се е ляла по наш адрес последните 60 години е била пасивно приемана от комунистите. Насреща – само мълчание. Е, ако продължаваме да си траем, ще имаме атомна бомба на западната си граница. Истината е една, и тя трябва да се отстоява на всяка цена. Пък и цената не е голяма. Сега не сме победена държава, макар че имаме по-малко достойнство от 1918 г. И то, заради такива сеирджии като Петър Стойков, за които стремежите на поколения българи не означават нищо. Моите предци лежат в незнайни гробове край Гевгели, Търнава и Сехово. Неговите явно са оставили костите край София, редом с владайските клетвопрестъпници…
  Историческите факти за Македония са толкова неоспорими, че само слепец като онези във ФИРОМ може да не ги види. Правдата е на наша страна. В международен план аз съм за активна позиция като гръцката. ФИРОМ от там на сетне трябва да избере своя път на изолация или на приемане на историческата истина. Пък после да се имат за каквито си искат…

 102. Ти може да мислиш каквото си искаш за съвременните “македонци” (слагам го в кавички, защото всъщност много по-голяма част от населението на Р.Македония в България или Гърция има същото ако не и по-голямо право да се наричат македонци), но да кажеш, че се радваш задето историческата несправедливост е довело до това да станат част от Сърбия, а после и Югославия е нихилистично и безсрамно…
  Най-малкото защото това означава да пикаеш на гробовете на нашите дядовци, които дадоха живота си за да бъде България поне малко от това, което е днес..пикаеш и на гробовете на хилядите истински македонци (българите с произход от Македония са над 2 млн.), четници, борци на ВМРО, които дадоха живота си за българска Македония…
  Ясно е, че сега те имат право да бъдат различни да се определят като каквито си пожелаят и теб никой няма да те кара да воюваш Македония да бъде част от България…Само малко респект към паметта на тези, които загинаха за нея, поне това дължим …

 103. Toва, че някой е умрял за нещо изобщо не значи, че това нещо е стойностно или че смъртта му заслужава уважение.

  Повечето от тия, дето казваш, че са “дали живота си” са били просто войници, които не са можели да откажат, защото военната служба е била задължителна.

  Това, заради което са ги хвърлили да се бият и да умират е някакъв “национален идеал” за България на 3 морета, който е бил и е неизпълним – просто фантазия на фанатични “патриотични” умове, заради която са загинали много българи.

  Тъй че никакво уважение не дължа нито на жертвите на тая фантазия, нито на тия, пратили ги на смърт.

 104. Е щом мислиш, че не дължиш уважение на предците ни мисля, че няма какво повече да говорим…народ без минало е народ без бъдеще, а аз вярвам, че повечето българи изпитват уважение към своите дядовци които умряха не за България на 3 морета а защото вярваха, че го правят за да освободят “брата роб”…
  което си беше самата истина по това време.
  Сега вече нямаме “брат роб” за който да се налага да го правим но това не значи, че трябва да пикаем на гробовете на тези, които имаха доблестта да умрат за това!

 105. Българска ли е Македония?

  Зависи коя Македония имаш предвид. Защото вероятно си чувал за “Пирин, Вардар и Егей”. И преди който и да било от тук присъстващите да ме обвини в национализъм, нека кажа, че този лозунг го издигат не други, ами същите тези македонци, за които ние тук се много вайкаме, че им се бъркаме при самоопределението.

  Ако имаш предвид Пиринска Македония – тя е българска. Ако имаш предвид Егейска – ами, гръцка е. Ако обаче питаш за сегашната Република Македония – трудно ми е да кажа каква точно е. Не е българска, безспорно. Тук си прав. Да е македонска?! Според мен, грешиш. Не е македонска. По-скоро е сръбска, отколкото македонска. Как иначе да си обясня грижата на македонците за защита на сръбските интереси. Как иначе да си обясня и фактите, че в Македония се слуша предимно сръбска музика и че има повече сръбски телевизионни канали, отколкото македонски.

  Все пак, това заглавие ме провокира да разкажа една случка с един български студент. Историята е станала през далечната 1968. Нашият герой е учел в Германия, а основният транспорт за тази дестинация по онова време бил железопътния. Пътувайки за Германия, студентът минавал през Белград и веднъж във влака се заговорил със спътниците си сърби. Сърбите го заяли, че България трябва да даде Пиринска Македония на Югославия. Нали по онова време такава била политиката – Югославия е силаната и международно подкрепена държава, тя е федерацията на Балкание и Македония трябвало да е част от нея. Нашият студент уклончиво рекъл:
  – Е, ще видим дали Македония е наша или е ваша. Бъдещето ще покаже.
  – Как така ще покаже? – троснали се сърбите.
  – Ами така – ако Югославия като държава остане, значи Македония е ваша, ако обаче се разпадне, значи е наша.
  На сърбите никак не им било приятно да чуят, че Югославия ще се разпадне и прекратили спора.

  И сега, ако вярваме на това пророчество, Югославия вече се разпадна, значи Македония е наша.

 106. Tи пък отде знаеш в кво са вярвали и защо са умрели? Сега СерГей Станишев ако обяви война на Румъния, хвърли няколко хиляди от нашите войници да умрат и каже, че това е за Доброто на Велика България, ти ше му повярваш ли и ще мислиш ли, че тия войници са умрели по свое желание?

  Войните се започват от алчни политици и в тях умират невинни хора, които са ги взели в казармата. Изморени, гладни, кални мъже, подкарани като стадо от офицерите си да убиват и да биват убивани от други изморени кални мъже, с които иначе биха изпили по две бири ако се запознаят в кръчмата.

  Приказките за героични сражения и велики саможертви на войници се пишат само за да могат такива като теб да не осъждат убийците-политици, започнали войната.

  P.S. не знам ква е тая твойта фикс идея за пикаенето на гробове. аз съм правил секс на гробище, тва брои ли се? 😉

 107. За човек, който претендира да се интересува и да познава историята показваш наистина завидно невежество…стремиш се да вкараш всичко в рамките на шовинизъм, подкарани насила войници, България на 3 морета…и удобно пропускаш фигури като Гоце Делчев, Даме Груев, Христо Чернопеев, дори един Пейо Яворов, хилядите доброволци и четници от България и хилядите македонски българи, Илинденско-преображенското въстание. Тях кой ги подкара изморени и кални да умират?
  Това, че днес идеала ти се в състои в това да пиеш бира в бара и да гледаш да ти е пълен хладилника не значи, че трябва да не изпитваш поне малко уважение към идеалите за които умряха тези хора…
  п.с. Това какво си правил на гробищата го оставам без коментар…нека всеки си прави сам изводите

 108. За разлика от теб, аз не само се интересувам от история, ами съм завършил съответния факултет в СУ, тъй че съм доста наясно с историческите процеси.

  В историческата наука има едно нещо, което се нарича коефициент на достоверност – българската история, както я пише по учебниците в училище, е с много ниска достоверност. За огромни периоди от нея има съвсем малко доказателства, големи части са тълкувани и променяни съобразно тая или оная идеология и самата история много често се гради само на недоказани теории на различни историци и героизирани митове и легенди.

  Това, в което ти явно пламенно вярваш, е просто националистически мит за героичните ни предци, не по-различен от историите за крали марко и тримата юнака и златната ябълка. Измислен е, за да пълни с плам сърцата на простолюдието, за да не мрънка то, като го пратят на война.

 109. Първо не знаеш изобщо какво съм завършил аз и какви са моите познания по история за да им даваш оценка…сам пишеш, че с големи мъки не си завършил археология, това го пише на твоята визитка…и в крайна сметка след като българската история е с “ниска достоверност” може би приказките за Ацо Велики, Букефал, македонския Самуил и “македонските преродбениците” са за теб по-достоверни..
  Това в което вярвам е резултат точно на многото неща прочетени по въпроса, а ти може и да си прочел “За македонцките работи” или някои от научно-фантастичните писания на Александър Донски, Георги Радуле, бЛаже Ристевски и компания..

 110. писал съм че не съм изучил археологията, щото тая наука няма изучаване само за 5 години

  а македонската история е с още по-ниска достоверност от българската. и резултатите са видни – македонците стават смешни като спорят на исторически теми. но това, че се имат за македонци, а не за българи, за мен е достатъчно за да ги оставя да си живеят живота.

 111. Проблема с македонизма е, че той се гради на анти-българска основа…за всичко сме виновни ние българите.
  Аз нямам проблем с това какви се смятат тези хора сега и това, че си живеят в собствен измислен свят. Проблем става когато започнат да сеят негативизъм към България от страниците на пресата им и когато почнат да претендират за личности от българската история..ако беше само за вътрешна употреба нека си изучават каквото искат – всяка национална историография си има своите митове. Когато почнат обаче да ми пробутват фантасмагориите си от влиятелно място като Енциклопедия Британика обаче, смятам че е прекалено:
  http://www.britannica.com/EBch.....801/Samuel
  Ето статията за цар Самуил например. Доскоро тя си беше със заглавие Самуил – цар на България. Но явно е била голям дразнител за тях, защото явно след фиромска намеса сега вече Самуил е цар на Македония! 🙁

 112. хахаха “tsar of western Bulgaria, or Macedonia, from 997; his realm was the successor of the first Bulgarian empire”

  не знам къде съзираш антибългаризъм, ама там практически се казва, че Македония е всъщност “Западна България”

 113. По въпроса за джедайте …. Честно казано нямам нищо против да си измислят нация, да се казват джедай, марсиянци, фиромци или каквото искат. Няма проблеми. Но не може да си присвояват Кирил и Медодий, Самуил, Климент и кой ли още не , и от нас да се очаква да им ръкопляскаме. Да им кажем – браво, хубава история си избрахте, а сега за награда ще ви подкрепим за нато и ЕС. Няма как да стане.

 114. Алекси
  28/06/2009 - 01:02

  Извинявам се, че пак ви връщам на въпроса, ама има много интересни много верни и много неверни неща. Първо, македонска нация няма, а има македонска етническа група. Това, че те искат да са македонци и да си живеят в Македония си е тяхно право. Наистина не е нужно сега пак да се водят големи войни за унищожаване на държави, завладяване и т. н. Сега всички се обединяват в съюзи или се разделят правейки други държави. По тази логика ние трябва да завземем цяла северна Гърция. Всеки може да се самоопределя както си поиска. Македония вече я има и ще я има.
  За тези големи наразбории в района… ами нали в България все още си има македонци. Както Благоевград и Кюстендил са в пределите на България и там е нямало неразбории, така и ако Вардарска Македония беше в пределите на България и там нямаше да има неразбории. Така, че това не идва от района, а явно от управлението. Това е само доказателство, че под българско ръководство неразбории не може да има. Това става, където има сръбско влияние. А дано сега вече да са се научили и да са се успокоили.
  И това недоволство срещу македонците не е, че те не са македонци. Всеки знае, че всеки може да е всякакъв (не и джедай, разбира се! аз не знам как света не е скочил срещу тази австралийска простотия). Недоволството от македонците е, че те твърдят, че винаги е имало македонска нация. А много добре знаят, че не е така. И тази нация не е каква да е, ама тази, която всъщност е българската. Това не е за изпускане. И не бива да се оставя без да й се обърне внимание. Историята е единственото нещо, което няма как да се променя. То си е нещо, което си е така, както си е. Историята не се решава. Тя си е една.

 115. нашенец
  02/08/2009 - 18:55

  Македония е исконно българска и не напразно запада мълчи или поне не оспорва историческите факти,затова подкрепя и Гърция във ветото и и пробва да принуди “Македонците” да са осъзнаят и сменят нещо в името си.

  Кофти е ,че и България няма стратегия,защото макар и с психични проблечи ,гражданите на така наречената Македония са Българи и това е доказано от столетия….. Така,че българската дипломация,нека не спи а се намеси,защото Гърция се подиграва с нашите корени по тези земи а не с корените на някъкво диво и друго племе…..

 116. нашенец, преди да казваш кое е изконно българско, първо научи как се пише самата дума – щото така написаното от теб изглежда доста смешно.

 117. Леле… До къде води нечетенето. Хората какви глупости пишат.

 118. milenbog7a
  01/09/2009 - 11:27

  В духа на дискусията искам да ви покажа една снимка:
  http://photo-cult.com/showpic......;id=462050

  Снимката е правена в Германия, област Баденвюртемберг, гр. Ellwangen (много приятно малко градче с типичните за Германия замъци, катедрали, стара архитектура и т.н. Градчето още е известно с бруталното изгаряне на стотици хора обвинени във вещерство по време на средновековието). Но както и да е, какво ме накара да се включа в дискусията?
  Елванген също е известен с това, че Св. Методий е лежал там в затвора 3 години, като в последствие е освободен от Папа John VIII. Този му престой е увековечен с наличието на три паметни плочи на стената на манастира в центъра на града, съответно поставени от немци, българи и македонци.
  Какво ми направи впечатление.
  1. За св. Методий на страницата на града пише ”Византийско гръцкият “Апостол на Славяните””.
  3. На българската плоча пише: НА НАШИЯТ УЧИТЕЛ СВ. МЕТОДИЙ ОТ ПРИЗНАТЕЛНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД.
  2. На македонската плоча пише: СО ПОЧИТ И ВЕЧНА БЛАГОДАРНОСТ КОН НАШИОТ ПРОСВЕТИТЕЛ И ХРИСТИJАНСКИ МИСИОНЕР. РАМНО АПОСТОЛ СВЕТИ МЕТОДИJ.
  ОТ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИJA, МАКЕДОНСКИОТ НАРОТ J МАКЕДОНСКТА ПРАВОСЛАВНА ЦРЪКВА.

  От така наличните данни незапознат с историята индивид би се объркал какъв е всъщност Св. Методий. Но да си дойдем на думата. Имайки предвид безхаберието на нашите външни политици (и на вътрешните де) след време нашата плоча няма да я има (тя и в момента е в лошо състояние). И взимайки предвид, че за европейците Балканите са “бяло петно”, т.е. те не знаят нищо за нас, щото си учат само тяхната си история (дори на една конференция попитаха един негър дали и той е Българин?!?!?! – това е само за илюстрация на незнанието им), след време Кирил и Методий ще са познати наистина като Македонски просветители, за което РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИJA, МАКЕДОНСКИОТ НАРОТ J МАКЕДОНСКТА ПРАВОСЛАВНА ЦРЪКВА очевидно не пестят пари.

  Изводът: ако не се спре това раболепно мълчание по повод историческите данни и приемането им с цел “само мир да има на балканите” всички ще ни го начукват (както го правят от доста време насам) и след време ще трябва да се пише за това дали България е македноска, а не дали Македония е българска.

  А относно българите в Македония, там им вадят зъбите без упойка ако се мислят за такива (и това не е измислица).

 119. Аспарух
  07/09/2009 - 22:11

  Така като се замисля сам съгласен с “Македонците”че Самуил е бил техен цар………:)и се радвам че го признават.Само че той се е определял като българин и е царувал над цяла БЪЛГАРИЯ,а не само над област Македония.
  Другото което е че посръбчената клика властва и работи за сръбските интереси и пищи като заклана за правото на самоопределение на македонизма.А в същото време едва преди няколко години е премахнат ЗАКОНА ЗАБРАНЯВАЩ САМООПРЕДЕЛЕНИЕТО,БЪЛГАРИН………..и защо го е имало този закон,ако там няма българи.

 120. То и румънците признават цар Иван Асен II и за техен цар… :]

 121. белодрешко храбър
  09/10/2009 - 17:34

  Кога ще престанете да спорите по въпроса на кого пишката е по-голяма .Тези безмислици ви ги набутаха в главите умишлено, за да ви отвлекат от болните вътрешни проблеми на скапаната държавата. Докато спорите има или няма македонци , престъпниците от партиите управляващи България през последните 20 години , си разделиха и капиталите , и доходните бизнеси, и горите, и морския бряг, подземните и надземните богатства , а дори и жените (вашите жени, вашите сестри … няма да ияброявам повече…) . Те са собственици и на работната ръка и на интелекта на българина , на неговия сън и „свободно“ време , на неговото тяло и ум , на неговите мечти и желания . А нещастниците все още спорят кога е дошъл хан(кан) Аспарух, какви знаци и емблеми е носил , какви племена е довел и какви е заварил на Балканския полуостров, какво добро и какво зло са сторили различните балкански народи и т.н… Уважаеми , Посерковци , оставете тези проблеми на обективните, честни…

  Прочитане на целия коментар и компетентни историци . Но не на такива обучени пропагандатори на Държавна сигурност като Божидар Димитров и съдружие . Не на получилите „научни“титли агенти и копелета на комунистическата „Академия на науките“ . Те правеха и правят само една антибългарска пропаганда, като настроиват нашите съседи против нас, вместо да ги интегрират и привличат с деиствия и думи, с култура и интелект, с толерантност и великодушие . Като чета простотиите на вземащите се на сериозно „националисти“ ми става срамно и обидно . Жалки нищожества ! Мизерни безмозъчни същества ! Вас ви впрягат като говеда в оралата на хитреци, представящи се за патриоти и „фюрери“ . Главите ви гъмжат , напълнени с червеите на „национализма“, а в деиствителност на антибългаризма, но вие не се усещате , защото сте зомбирани … Ако желаете да оспорите самооценката на един човек , които се причислява към различна от вашата народностна група- направете го така, че да не го отблъснете, а да го накарате да ви уважава и да му се иска да буде като вас. Но с тези простотии, които чета по горе вие нанасяте непоправима вреда на националната идея . А националната идея е необходима на българския народ, за да запази разпадаяата се държава ! Тя трябва да обединява и дава бяра на обезверения и оскотял български народ ! Вие и такива като вас „учени“ сте виновни за липсата на диалог с нашите братя от Република Македония . Как можете да си представите ,че с вашето „варварско“ поведение, с вашите неинтелигентни дискусии, с вашите обидни изрази, с „уличния“ си речник, с грандоманските ви фантазии за превъзходство над останалите нации, а в същото време обременени с комплекси от всякакво естество и бедни духовно ще привлечете хора, които в продължение на десетилетия са моделирани, и учени, че българите са „татари“, „варвари“ , „поробители„ , фашисти , фалшификатори на историята ?! И моето мнение не е по-различно от това, че по голямата част от населението на Република Македония има същата народностна принадлежност, каквато има и по- голямата част населението на Република България .Но ако някои не желае да бъде наричан „българин“- то това е негово право . Аз съм уверен, че ако българите покажат, че са носители на по висока култура (а не са простаци и диваци) , че държавата им е правова (а не мафиотска ), че в магистратите работят некорумпирани хора (а не крадци и продажници), че президента на държавата е човек заслужаващ уважение ( а не такъв, когото медиите наричат „агент Гоце“), че министрите не са членове на мафиотски структори и организации ( фондации, масонски и педераски ложи ), че законите създавани в Парламента се правят за всички граждани,(а не само за няколко мафиоти-олигарси) , че политиците са хора заслужаващи доверие и уважение ( а не са обекти за осмиване и герои на вицове) , че учените са компетентни и не се водят от конюктурни съображения…(мога още много да изброявам , но и това е достатъчно)… Тогава и на не българире ще се прииска да бъдат българи. Засега мога да ви покажа само колко стотици хиляди (само през последните 20 години) хора родени в България и не само с родители, но и с деди и прадеди българи , са се отказали от българско гражданство . Питате ли се защо ? Запитаите се !!!
  Помислете и се запитаите- защо македонците не желаят да ги наричат българи…

 122. Александър Маринов
  06/11/2009 - 20:18

  “Ами хайде млъкнете най-после и оставете хората в Македония да живеят както намерят за добре, доколкото могат.”
  Хубаво – в Македония има определен брой хора, които се чувстват българи (малко или повече) и демонстрират българското си чувство. За това те биват репресирани, гонени от държавни длъжности, обиждани, а понякога вкарвани в затвор. Това обезсмисля думите ти. ОК – ние ще ги оставим да живеят както намерят за добре. Но една част от хората там намират за добре да живеят като българи. Независимо дали става дума за 100 човека, за 10 000 или за един милион – ние трябва да сме скопени в главите си, за да оставим хора, които се чувстват българи да страдат и да бъдат подтискани в името на някакви абстрактни идеи за добросъседство и страх от това да бъдем обявени за недемократични. Напротив – точно понеже твърдим, че сме демократично общество трябва да вземаме акивно отношение по случващото се в Р Македония и да не оставяме властта в Скопие да нарушава човешките и граждански права на нашите сънародници – независимо дали са български граждани или не.

 123. Виола
  23/11/2009 - 12:26

  Нека вместо македонците да говори учебникът им по История за VI клас:

  http://www.mediafire.com/file/ywyrkzit30m/mah.pdf

  Стр. 24 е едно “добро” начало…

 124. плямпало
  23/11/2009 - 23:19

  Голям гювеч. Първо името на държавата за която говорите все още е БЮРМ. Второ за това за какви се могат да се мислят и как могат да се наричат си имт спор с Гърция. Това не е работа на България.
  Виж работа на България е че:
  1. Езикът който се говори в БЮРМ е български език и не може да се нарича по друг начин.
  2. Историята на БЮРМ започва от 1945г.
  А дали са българи или не, си е тяхна работа не наша. Нашата работа са двата по-горни въпроса.

 125. За съжаление си в грешка – според същия този български език, названието е “Република Македония”, тъй като България е признала официално държавата точно с това име и точно то фигурира в държавните ни документи по въпроса.

  Всъщност, сигурен съм знаеш, България е първата държава в света, която, след обявяването на независимостта на Р Македония, я признава.

 126. александра
  02/12/2009 - 18:41

  Преди време научих една проста истина. Че народ, който не познава собственото си минало и не цени онези, благодарение на които днес поне привидно се наричаме свободни няма бъдеще. Нашия проблем не е в това, което евентуално ще последва ако Македония стане част от България. Проблема е в това, което е било и в това, което можеше да бъде ако Илинден беше успял. Защото каквото и да изговори и каквото и да се направи историята и македонската земя винаги ще помнят истината, човешката трагедия и провала на цялата българска нация. Защото преди 80 години нямаше македонци а македонски българи. А това има значение. И винаги ще има

 127. и как точно си я научила тая “истина”? каза ти я някой мъдър чичара на три бири в кръчмата?

 128. александра
  02/12/2009 - 19:41

  Чрез факти, които всеки един истински българин би трябвало да знае. За теб и за мнозина други може да е сантиметално и банално, но ще ти кажа само още едно нещо. Санстефанска България съществуваше. Ако я нямаше вярата в този идеал и жаждата на нацията сама да решава съдбата си отдавна щяхме да сме изчезнали. Благодарение на хора като Яне Сандански, Гоце Делчев и Мара Бунева, които наричаха себе си българи а не македонци остана спомена за смисъла и целта на Илинден. За някой автономност за Македония а според историята цялостта на националния идеал.

 129. александра
  02/12/2009 - 19:41

  А ако се питаш кой е този национален идеал прочети Железният светилник

 130. Александра, съгласен съм с простата истина, но, моля за извинение, не успях да разбера четвъртото ти изречение. Не можах да го сдъвча синтактически, а оттам не съм сигурен дали за теб би било проблем ако Илинден беше успял (право да ти кажа и целта му и шансовете на успех не са били много различни от тези на Априлското въстание – да се привлече внимание). Това пусто четвърто изречение, никак не мога да го вържа с останалите. Би ли пояснила.

 131. Пояснение. Горният ми коментар се отнасяше към изказването ти в December 2nd, 2009 at 6:41 pm. Не очаквах да си толкова бърза.

 132. хех, и кой определя кои българи са “истински” и кои не? и какво значение изобщо има?

  на кой в света му пука как точно се самонаричат гражданите на някаква пиклива държавица на майната си?!?

  що си мислиш, че бурята в душата ти относно тия въпроси е нещо повече от буря в чаша вода?

 133. Каза се по-горе, че Сан-Стефанска България била опасна работа. Само че май който го пише не знае, че според този договор въпросната голяма държава би била леко така руска губерния… И лошият Берлински договор, въпреки че ни разпокъсва, ни спасява от тая иначе толкова прекрасна участ.

 134. Аз съм с произход от Македония , дедите ми са чисти българи, принадлежали на славната ВМРО.Но това е било някога.
  Колкото и странно да изглежда, съм съгласен със статията.Днес да се говори за нещата , които приказват из интернет-форумите хора без работа и наливат вода в мелницата на също стоящите без работа “националисти” е меко казано несериозно.Днешните дадености са такива, каквито са и това е положението.Останалото е чист популизъм.Да мислим сега каква е реалността, а не да живеем с романтичните спомени, те са минало, което не може да се върне.

 135. @gendarme,
  Руско-турската война е станала със съгласието на Великите сили след провала на Цариградската Конференция 1876 (между другото на нея Турция възприема неотстъпчива позиция подсъветите на Англия). Също така още преди подписването на на Сан-стефанския договор е било ясно, че това е само временен договор (той и така е наречен), а окончателното решение за съдбата на Турция (а покрай нея и на другите Балкански страни) ще се вземе от Великите сили. Както във всяко пазарене, Русия тръгва с висока миза за да си осигури добър краен резултат след неминуемото “сваляне на цената”. Това е геополитиката. Русия наистина се е надявала новата българска държава да е под нейн патронаж и именно тези опасения от страна на Великите сили (и най-вече Англия) довеждат до това нечовешко осакатяване на българската общност. От друга страна никоя Велика сила не е желаела създаването на гигант и регионален лидер, който би могъл да приятелски настроен към нея, но също така би бил враждебен. Като добавим вече съществуващите им интереси в Сърбия, Гърция и Турция, това прави абсолютно невъзможно осъществяването на българският национален идеал с един акт и точно по-това време. А аз много се съмнявам относно това дали сме щели да сме руска губерния, ако сме били останали със Сан-стефанските размери. Просто ние с по-малки размери и възможности успяваме да водим анти-руска политика. Докато не сме имали обща граница с Русия, не е имало военна заплаха от нея, а със сигурност с добри политици бихме си осигурили добри защитници сред другите Велики сили. Но както казах, в онзи момент и по този начин Сан-стефанска България е била невъзможна. Истинско чудо е, че Обединението е успяло.

 136. Много хубаво изказване, само че по време на Съединението (1885г.) – като почваме да “заякваме”, макар и без обща граница с Русия, се оказваме почти във война с нея. Най-близкото до война, което са можели да ни направят е благословената от руския император сръбска инвазия – без неговото насъскване сърбите трудно биха посмели да ни атакуват. Интересно е и кой е първият владетел, към когото се обръща България за помощ. Това е именно султанът – обръщаме се към него под предлог, че територия на империята е атакувана.

  Следващото подобно прецакване е в Балканската война – след като става ясно, че руснаците ни цакат за сметка на сърбите няма обяснение фактът, че е договорено именно руският император да е в ролята на арбитър за спорната част от Македония. Ако това не е било уредено по този глупав начин, вероятно не би се стигнало до Междусъюзническата война, а после и до ПСВ (с всяка от които територията ни намалява – ама лакомията на Фердинанд е виновна – “всичко или нищо” – затова сега територията от преди Междусъюзническата, та даже и от преди Първата световна война ни изглежда бая големичка).

  В светлината на тия събития е малко странен и отказът на армията ни да се бие редом с Османската империя срещу Русия на румънския фронт през ПСВ – от по-горните събития излиза, че нито руснаците са ни такива приятели, нито турците такива врагове – и двете държави гледат да ни прецакат. Иначе пак този прецедент използва и цар Борис III за да откаже изпращането на войски на източния фронт през ВСВ – съдейки по не особено успешното представяне на румънските войски там – явно за добро – изходът на войната би бил същият, но нашите жертви биха били бая повече…

 137. @gendarme
  отклоняваме се от темата, но не много.

  За първи път чувам, че руснаците насъскват сърбите да ни нападнат през 1885-та. Досега навсякъде съм срещал, че това били австрийците, които искали да си отхапят хърватско и Далмация, като казали, че нямат нищо против Сърбия да се компенсира на юг. Това е и един от основните движещи елементи в сръбската политика на юг, а именно, че на север няма мегдан, даже оттам идва натиск.

  А че наистина руснаците започват да водят анти-българска политика съвсем скоро след Освобождението е ясно и на първолачетата. То не са заговори срещу Батенберг, то не е изтегляне на цялото руско офицерство веднага след Обединението. Наистина е загадка защо именно руският император е избран за арбитър. Мисля, че заради все още доминантната роля на руснаците в православния свят (а Първата Балканска война е именно на православните християни против мюсулманска Турция). Аз съм на мнение, нашите политици и дипломати след 1885 се оказват наивни и неопитни. Сърбия харчи луди пари за лобиране на запад – преса и политици биват подкупвани или омайвани за симпатизират на Сърбия и да окалят България. Подобно и Гърция и Румъния. Последната е пример за сметкачийска и използваческа политика. Докато Целите Балкани горят и се бият срещу Турция, Румъния запазва неутралитет, но поддържа тесни връзки с Турция. Крайцерът “Хамидие”, който “Дръзки” поврежда се оказва пред Варна защото се е връщал от Констанца. А към края на ПБВ Румъния предявява нагли претенции към България с искане на Южна Добруджа като компенсация за разрастването на България на юг. Все едно България даром завзема територии, които не са населени от българи. И то по време когато в Северна Добруджа има големи компактни маси българско население. Подобни претенции няма към Сърбия, която също се разширява на юг и има обща граница с Румъния. Всички знаем какво прави Румъния във ВБВ (или както я знаем Междусъюзническата). Естествено тогава и Турция си взема голяма част от загубеното в ПБВ.

  А нашите политици проявяват абсолютна слепота и неопитност, пълна липса на реален поглед на ситуацията, смятайки, че щом става дума за територии с предимно българско население, щом сме изнесли по-тежката част от войната, значи трябва да получим непременно това, което искаме. Време е и сегашните ни политици да не залагат на тази карта, а да се научат да ползват инструментите на истинската политика.

  А относно Македония, след като след 1913 и 1919 там е избит или прогонен цвета на българската нация и оттогава до преди близо 20 годнини е било подсъдно да се обявиш за българин, след като за официална езикова норма е наложен диалект от най-далечната спрямо България част и е напълнен със сърбизми, след като няколко поколения хора са възпитавани в анти-български, про-сръбски и про-юго дух, след като там се е заформил политически елит, които се страхува да не си загуби позициите, ако се признае за сроден до Българския народ, след като България много години няма ясна позиция по този въпрос, а даже на няколко пъти действа открито анти-български, след като сега се позволява на чалга историкът Божо да помпа патриотизма ни с на места откровени простотии и пишман исторически подхвати, в такава светлина е ясно, че съвременните македонци са по-скоро враждебни към всичко българско отколкото приятелски.

  Всяка страна си е на народът, който живее в нея и на тези, които я управляват. Независимо от общото историческо минало, културната и етническа близост с гърците Кипър си остава на кипърците, а не на гърците. В този дух Македония е македонска. А каква е била историята и дали македонците признават българските си корени и дали някога ще ги признаят е съвсем друга тема. Задача на нашите интелектуалци и политици е да подпомагат преоткриването на тези корени по един коректен начин. без ексцесии и насилие, но с отговорност и зрялост. Приятелството и братството могат да са супер, но сиренето е с пари.

 138. Абе и тия македонци не са стока – тоя, на когото е кръстен град Сандански малко е поотвлякъл някаква американка за пари…

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%.....1%83%D0%BD

  Ама иначе са борци за свобода и правда, няма що.

 139. Калоян Каменов
  14/01/2010 - 21:51

  по горе прочетох доста коментари в който се казва, че българия не трябвало да има никакви притенций към така наречената псевдо държава Македония…която никой междо другото не признава…и че в историята областа под това име е било българска територия в период от няколко годинки според мен са пълните простотий…принципно нямам нищо против да се наричат ако искат и марсианци…не ми пука.Като българин нямам никакви притенций, че Македония е наша територия…имам притенций че се краде наша писменност…наша култура…. и наши обичай…съшо не само българите са на мнение, че въпросните “Македонци” са си чисти бг-та.Казват го сръбски,английски,немски,руски,гръдски,турски,американски дори част и от самите македонски учени.Смея да твърдя че съм прочел достатъчно и знам достатъчно по история за да си отстоявам позицията редом до останалите хора че македонците като народ и държава не могат да съществуват или ако искат да си седят без никой да ги безпокой да не крадът сръбска, гръдска или българска история, а да си я почнат от когато е създадена държавата им…(който мисли че не съм прав значи просто няма достатъчно мозък в главата за да проомее как стоят нещата и се мъчи да уневинява престъпните действия на политиците на псевдо държавата) това е което имах да кажа 🙂 🙂

 140. Калоян Каменов, като българин, според мен трябва първо да се научиш да пишеш правилно на български език, та чак тогава да даваш мнение. Подсказка – няма българска дума в мн. ч. която да завършва на “й”.

 141. за съжаление, Калояне, съм принуден да се съглася с Longalon. Може и да си чел много книги, но не си прочел достатъчно, или поне си пропуснал основополагащите. Когато говориш за култура и писменост поне спазвай граматическите и правописните правила на нашия език.

 142. Калоян Каменов
  16/01/2010 - 20:41

  От цялото нещо което написах само това ли забелязахте 😀 😀 😀 😀 Бре ще ме изядете за едните грешки… ок …. sorry за грешките…поне сугласни ли сте с това което мисля по въпроса -_- -_- -_-

 143. Калоян Каменов
  16/01/2010 - 20:42

  zashto nqma opciq da se poprawqt komentarite -_- -_-

 144. Калояне, не можеш да очакваш съдържателни коментари на изказване, от което лъха несериозност – правописни, граматически и логически грешки. Кажи коя държава не признава Македония като държава, тоест границите и правителството й. Това, че с Гърция имат спор по името и някои държави я признават като БЮРМ, а други като РМ, е друг въпрос, който не оспорва суверинитета. Определено подхождаш избирателно към това, което четеш.

  А относно възможността за поправяне на вече публикуван текст, такава не съществува в системи, където няма регистрация и съответно разпознаване на пишещия, каквато е този блог. Иначе всеки би могъл да редактира всеки.

 145. човечец
  28/01/2010 - 17:45

  България живеят над 400000 жители които са се преселели от днешните макидонски земи и всички са избягали от насилие то прилаганато върху тях. Всички твърдят че са българи. Роднините им там останали какви са? В психиатрията има един който се определяше като наполеон….. и е французин и претендираще да управлява Франция . е верно.. негово право е да се самоопределя както си иска .. както джедаите например демократично е нали:)))))) но едно твърдение за да е обективно трябва да пдчива на факти а не на съзнание придобино чрез насилие…

 146. александра
  23/04/2010 - 08:39

  За едно нещо сте прави всички вие, които водите тези ожесточени спорове. Всеки народ има правото да се самоопределя и да се бори за свободата си. Но има разлика между това насилствено да промениш или по – скоро да отнемеш нечие самосъзнание и изкорениш историческите спомени и той сам да поеме по пътеката на промяната: без насилие убийства или хвърляне в затворите. А когато това се отнася за цяла една нация, тогава вече е страшно. Защото преди 129 години ни бе отнето нещо много повече от една територия или братя по кръв. Беше разбит един идеал, една мечта, един народ победил най – големите си противници беше разделен заради чужди интереси и задкулисни сделки от други, които се провъзгласиха за богове

 147. Келанвед
  23/04/2010 - 12:30

  Александра- самосъзнанието на един човек не се дава или отнема-или го имаш или не. Ако по-голямата част от т.нар. македонски народ се определяха като българи никой нямаше как да ги застави да претендират , че са отделен народ. Но в македония освен българи живеят сърби, гърци, хървати, албанци и не зная още какви народности, така че в името на някакъв идеал тези хора са се обособили като македонци. Че крадат история е дразнещо, ама никой не им я взима насериозно, защото си нямат доказателства.

 148. Келанвед, прав си, че съзнанието не се дава. То се изгражда. И за няколко поколения може да се промени. Особено ако на тези с противно мнение им е теглен ритник или куршум, а останалите са заставени да живеят в една от най-мракобесните страни на света и не смеят да противоречат.

  Моля те, прочети “Войната се завръща” на Анри Пози, доклада на Карнегиевата комисия за балканските войни и малко повече подобна литература за да видиш как хиляди попове и учители са затрити и заменени със сръбски и на какъв терор са били подложените останалите. Хубаво е да живеем с идеалите на хуманизма и демокрацията, но все пак е добре да познаваме истината и да не допускаме сръбският терор (че и гръцкият) над българското население в завладените земи да се премълчава или забравя.

  Да, сегашните македонци имат изградено самъсъзнание, което ги различава от сегашните българи. Обаче ги различава и от собствените им прадеди. Погледни старите песни. С изключение на някои диалектни думи това си е чист български език, който и сега се разбира из цяла България, дори и в най-отдалеченото от Македония място. Документите им от революционната борба. Чист български. Преди години в един македонски форум представиха манифеста на Яне (http://upload.wikimedia.org/wi.....t_1908.jpg) в оригинал и модераторът, го преведе на македонски за да го разберат сегашните потомци на Яне. Всяка една дума беше преиначена. Това е за мен македонската нация – тотално извращение, нищо общо с предците си. Тзи хора гледат на подобни текстове по същия начин, по който ние четем старите църковно-славянски надписи отпреди хиляда години. Докато в нашия случай, ние имаме една огромна дистанция във времето и спор, доколко църковно-славянският е бил говорен или само служебен език, то при братята от Вардарско става дума за 90 години или 4 поколения и един тогава жив народен език.

 149. Това, което ме боли повече е не тяхната история, а нашето настояще. Българското общество в момента предлага нищожно малки доводи за симпатия, както в Македония, така и в България. Когато са ни описвали 90 години като диваци и простаци и хората не са смеели да противоречат заради страх от репресии, сега същият образ продължава, но този път ние сами се показваме като такива и хората, които искаме да се върнат при корените си сега се гнусят от плода на тези корени и не искат да имат нищо общо с нас.

  България трябва да оздравее не само за да си върне Македония, а просто за да оцелее.

 150. Келанвед
  23/04/2010 - 18:12

  venstar когато имам повече време ще потърся материалите, които ми препоръча. Възможно е да си прав за много неща, но за езика не си. Почти същия език имат и сърбите и хърватите-с тях може да се разбереш прекрасно,стига да им свикнеш на произношението, но те не се имат за българи и си имат съвсем хърватско и сръбско самозъзнание.
  Разбира се самосъзнание може да се налага щом имаме българо-мохамедани, приели исляма. На тях също не им е било леко, направили са компромис, защото са искали по-спокоен живот, не защото исляма им е бил на душата.
  Дали България ще оздравее не се наемам да гадая, защото в момента виждам един народ, в който всеки се спасява поединично, и точно заради последното не смея да го нарека народ.

 151. Келанвед, и аз това казвам. Сегашният македонски език много се доближава по речников състав до сръбския (оттам и хърватския). Това според мен се дължи на усилената сърбизация, през което време източните български говори (което е сегашният книжовен български език е подложен на много силно руско влияние). Освен това там има много турцизми, които в българският са изчистени. Но това, което отличава македонския от другите славянски народи и в същото време го доближава до българският е граматиката. Няма падежи, има членуване (наистина малко като при родопските говори “тази година” -> “годинаВа”) и предлози.

  Макар да са отлъчили буквата “ъ”, те все пак непрекъснато я ползват (кръв, смърт, свекърва и прочие). В модерните патриотични песни чувам, че на знамето им пише “Смърт или сЛобода”, но досега не съм видял нито едно знаме от революционното им време на което да пише “сЛобода” вместо “сВобода”. но те го обясняват с развитието на езика. От 90 години този език търпи такова яко развитие, че ако се пробудят Яне и Гоце ще си помислят, че са в Сърбия.

  Наистина, когато се сравняват два езика обикновено се вземат книжовните форми, но покрай тези форми съществуват и една камара диалектни форми със своята лексика, че даже и граматика (както споменах родопските форми на членуване). Така както при образуване на Сърбохърватското кралство са избрали за официален език диалек разположен около Сърбо-хърватската граница за да се разбира от максимален брой хора и да служи за интеграционен център на новата държава, така и АСНОМ през 1944 решава да наложи форма на северозападните македонски диалекти за официален език първо да е най-близък до сръбския и второ, да е най-отдалечен от българския. Ако обаче отидеш в Охрид и се разговориш с хората, особено по-старите, тоест тези които не са минали през системата на централното следвоенно образование, ще видиш че говорят един почти чист български език.

  Вчера си говорих с един грък, изселник от едно село до Флорина за един друг подобен грък с фамилия Петкополус. Викам му “това не е гръцко име”. “Аа-а, гръцко е” отговаря Янис. “Знам, че това полус е типично гръцко, но кажи откъде идва Петко?” “Ами от Петков, казва Яни. То и моята фамилия преди време е била (каза някакво име с -ов на края, но не го запомних), а сега съм (пак друго име, но гръцко). Той е от моето село и ние се познаваме много добре. Моята баба не знаеше дума гръцки”. Питам го дали знае български. “Знам, казва, “какси? добро””. Жив пример на смяна на самосъзнанието, езика и родовата памет в рамките на 3-4 поколения.

  Сега какво, да ги ръчкаме да се сменят на българи ли? Не, да не бъде! Ама нека не изопачаваме историята.

 152. мариана пеева
  30/04/2010 - 19:53

  Така, никой не отрича правото им да се наричат македонци, а само разделението на територия, принадлежаща на България. Ние си я искаме обратно. И ако логиката в тази статия е правилна, то тогава и добруджанци, и тракийци, и въобще всички да се разделят на отделни държави. Вижда ли ви се правилно?

 153. Tи може да я искаш обратно, но това е само защото си леко тъпа. Само така мога да оценя човек, който “иска” някаква територия, която не е виждал и от която няма да има никаква полза, само заради някаква историческа фантазия.

 154. мариана пеева
  02/05/2010 - 10:22

  “Съединението прави силата”- говори ли ти нещо? Не ми говори за ползи, защото ползата от възвръщането на македонските земи на наша територия е голяма, както за икономиката ни, така и за тези хора, които са безпричинно гонени, съдени, обискирани и задържани, заради българското си самосъзнание. Може би ти не си бил в Македонските земи, или си бил със затворени очи, ако не си видял положението на този народ. Трябва да знаеш, че ние неискаме да се наричат само българи, защото те са БЪЛГАРСКИ МАКЕДОНЦИ. Никой неможе да им отнеме териториалната принадлежност, така както на тракийци, шопи и прочее. Неотричам също, че там живеят и сърби и албанци, но факта, че допреди 130години на наша територия са живели турци прави ли държавата ни турска? За 500години не сме си променили самосъзнанието ( с изключения разбира се ), при тези хора е същото- те знаят кои са, но сърбите им промиват мозъците още от училищните години, и ако някои се осмели да се нарече българин заплаща за това с убийство, гонения или затвор. Вижда ли ти се политика подходяща за братя? И ако смяташ, че всеки има право да се нарича както пожелае, то в тази държава смятат така, само ако се наричат сърби. Но запознай се и контактувай с хора подложени на тези зверства и тогава да си говорим пак.

 155. Зверства? тцтцтцтц

  Автобуси от Скопие за София има всеки ден. Нещо не виждам жертвите на зверства да прииждат насам.

 156. Няма да взимам участие в полемиката, само искам да вметна, че “Съединението прави силата” не е особено валидна максима… Да не говорим, че не е и най-умната.

 157. Много интересен ми се видя този постер:
  http://lifegourmet.net/wp-cont.....-large.jpg
  САЩ. От времето на втората световна. Някакви идеи какво прави там македонският флаг?

 158. Флагът на Имперска Япония от ВСВ (ако не се лъжа). Лъчите едва ли не символизират завоевателните им походи, докато в момента на флага им е останало само Слънцето без лъчите.

 159. Ако имаш малък брат/сестра, с който сте били разделени при развода на вашите, който е в пубертета, има малко недостатъци – ходи мръсен, в лоша компания, твърде темпераментен е, не те слуша и прави каквото иска, много те обича, ама ако каже пред приятелите си ще го бият и затова вика на всички, че те мрази, ще спреш ли да му бъдеш брат и да го защитаваш или ще продължиш да му помагаш?

 160. хахаха остроумна метафора 🙂

 161. Руди, а ти сигурен ли си, че те обича? Кой иска да го набие сега?

 162. Сигурен съм, че ме обича! И знам, че сърби и албанци правят всичко възможно за да му попречат!

 163. Константин
  21/08/2010 - 00:18

  .

  Тъй де, дори човек да е с мутирало самосъзнание (а това не е толкова лесно да се постигне в условията на режим), връщане назад няма. Още повече, че македонизмът не съществува от 1945 г., а от много по-рано.

  Мнозина ги боли, струва им се несправедливо и абсурдно, но се питам те дали биха били герои на самосъзнанието в условията на асимилациони натиск или съблазни – особено ако му се приложат мъченията от страна на сръбските власти, за които говори френският журналист Пози.

  Ако дядо ти е учел в училище, че е македонец и баща ти също; ако в цялото общество се насажда единствено тази теза, тогава това за какъв се е чувствал прадядото престава да има значение. Особено ако е мълчал, скован от страх.

  Ако всички са убедени, че промените в езика са следствие на развитие, а не на обработка, какъв смисъл има да им развяваш исторически документи под носа? В името на каква истина?

  Да не говорим, че македонското самосъзнание все пак има някои по-дълбоки основания от, например, тракийското или добруджанското.

  Има много романтика в представата, че националната принадлежност е нещо свещено и неприкосновено. Истината е, че човекът е човек – едни са готови да умрат за това, други биха приели и чалма в името на децата си, на търговията или на спокойствието си. Чалмата, между впрочем, може и да е невидима, както често се наблюдава днес. Но това не я прави по-малко действителна. Може, например, да се изрази в сътрудничество с тайните служби, което те прави по-антибългарин от външните антибългари.

  От друга страна, какво общо има с България кандидатката за президент на Бразилия така че, да потръпваме от удоволствие при нейното българовидно презиме?

  Ако, освен съюзните паспорти можехме да предложим на македонците и устроена държава, едва ли много от тях щяха да са толкова противобългарски настроени. Но не можем.

  Едва ли можем да си представим колко е трудно в наше време да живееш в Македония с българско самосъзнание. Защото в приказката на Андерсен детето-пророк е преобърнало историята, но боя се, че в Македония си оставаш вид старозаветен пророк, осъден на вечен физически и нравствен тормоз. La via balcanica.

  Константин

 164. Като говорим затова, че от Бг търсели гражданство за да могат свободно да пътуват и работят в ЕС. Такава беше тезата на Лонгалон. И не само неговата, де. Да, обаче Гърция е отпреди 20 години в Общността, и би следвало, ако с искали да използват именно тази опция, да са се записвали масово като гръцки граждани. Попитах преди време гръцки адвокат за това, дали е имало опашка от макета пред тяхната администрация с тази цел. Оказа се, че той изобщо не е чувал за такова нещо. Няма такъв наплив от желаещи македонци да се видят записани като гърци, “за да пътуват в ЕС”. Нещо тезата за ЕС издиша.

 165. Македонка
  13/11/2010 - 00:57

  Mакедонците не са поискали гърцки паспорти защото в Гърция не се получава паспорт само с един подпис на измислен документ,в който човека потвърждава че родителите му са българи.Да не говорим че ако си македонски студент в България,задължително трябва да се разпишеш че имаш български произход при изкарване на лична карта.
  П.С.Аз съм Македонка,от МАКЕДОНИЯ,нито аз нито моите предци сме се чувствали някога българи!

 166. Македонке, това че не сте се чувствали българи не означава че не сте. Проблема с вашето чувство идва от това че повреме и след двете световни войни в Македония започва силно пропагандиране на сръбския и в училищата започва да се преподава на сръбски и т.н. В продължение на години на твоите предци им е натяквано да мразят българите и да се отрекът от тях, също така им е втълпявано че не са българи. Всичко това е довело до сегашното ви положение, старите отдавна са забравили кои са, а младите никога не са знаели тъй като от раждането им се втълпява, че не са българи. Това е от мен!

  П.С. Прабаба ми е дошла от Македония и тя лично ми е разказвала това!

 167. Грешиш Стояне.

  Една от основните и определящи характеристики на нацията е самоопределението и чувството за единно самосъзнание. Тоест, за да принадлежи към една нация, човек трябва не само да има общо минало, култура и т.н. но и да се чувства част от нея.

  Така че не можеш да кажеш, че един човек, който се чувства македонец “всъщност бил българин”.

 168. Виж Longanlon, мен не ме интересува какви се чувстват ако искат и марсианци да се чувстват, аз казвам какав им е произхода, а това какъв се чувства някой си е негова работа.

 169. Тони Господинов
  31/03/2011 - 00:59

  Да “добра” логика..тая година отивам в Зимбабве..и вече съм зимбабвиец щото’ се чувствам такъв..

 170. Борис
  01/05/2011 - 11:26

  Принципно си прав. Вече дали щяхме пък чак толкова ядове да берем, ако беше част от нас един Бог знае. А и да имахме, нека все пак не отиваме в други крайности.

  Фразата “Македония е българска” има и един по-друг контекст, повече в културен аспект, става дума да не се забравя историята ни, без да бъдем кресливи патриотари, знаем всички, че за тази и други земи стотици хиляди българи са дали живота си. Следва да имаме добри и дори по-близки връзки с тази страна, те и без друго никого си нямат, дори би трябвало да ги подкрепим за името (гръцки педераси!), за ЕС и НАТО, но да искаме признаване на българите там. Хиляди македонски граждани имат българско самосъзнание. Македония е българска, в интелигентния смисъл. Дано бъда разбран.

 171. Не си прав!
  Как така какво ни пука как се наричат хората в Mакедония?
  Това е все едно брат изведнъж да реши, че не ти е брат и ти да му кажеш – Епа убаво, щом така си решил, твоя си работа!

  А и ние(българските националисти и патриоти) нямаме нищо против Македония да е отделна държава от България, но искаме в Македония да се зачитат българския език и историята, а не сърбите да им пишат учебниците!

  Както каза и ти, в тази ситуация в която се намираме е по-добре Македония да остане отделна държава от България.
  Както има две немски държави Германия и Австрия, както има две гръцки държави Гърция и Кипър, така може да има и две БЪЛГАРСКИ държави България и Македония!

 172. Да ти кажа Цеко, не е било никак редко брат от брата да се разграничи. Единият се има за българин, а другият за грък, ако и да е от българи роден. Политика. 😉

Leave a Reply

Задължителните полета имат *