Костовистите са странни животни


Снимка: vsekiden.com

Костов си го спомняте – беше премиер преди две-три европейски, а и още се опитва да влачи живи мощи из политиката ни.

Съвсем друга бира обаче са фанатичните костовисти, които пълнят интернетя…

Иван Костов, аз, собствено, не го познавам, защото не само, че когато беше премиер в главата ми се въртяха изпити, цици и студентски купони, ами даже и сега не ме е еня много за международното положение (да живее!) и за вътрешнополитическото такова. Спомням си разни откъслечни работи за неговото управление, като да речем разни теменужки там, крадливата фондация на жена му и тъпия му министър, който самоволно гръмна мавзолея. Спомням си как беше навъсения и строг г-н Премиер, после се отказа от политиката и като реши да се завърне, по чудодеен начин се беше преобразил на усмихнатия и добър г-н Аз-мисля-за-народа… което му превъплъщение не изтрая много дълго и малко време мина, преди истинската му същност на смръщен и вечно недоволен мърморко да излезе на показ такава, каквато е днес.

Това, което ме изумява обаче, комай попадна в някакъв форум, вестник или блог, в който се разисква нещо даже далечно свързано с политиката, е количеството на Костовистите с главно К, които неспирно, неуморно и без да пестят сили и клавиатура хем заклеймяват всичко комунистическо и ДС-арско, хем пък славословят и превъзнасят Иван Костов сякаш е месия на… нещо си.

Така и не разбрах на какво.

Изумява ме количеството на тия изгубени души не защото им се чудя на волята да пишат – такива усърдни тролове, хлевоустници и обикновени логореисти в интернетя дал господ и костовистите съвсем успешно се наместват в тяхната групичка. Чудното ми е именно с какво пък точно Иван Костов е заслужил толкова дай-хард фенове и какво пък, според тях, го прави толкова различен от останалите представители на политическия ни живот.

От една страна, историята на Костов като политик не е нищо впечатляващо. Верно, беше първият премиер след десети, който изкара пълен мандат, ама за това като че не се искаше кой-знае колко усилия след разгромяващото икономическо самоубийство на правителството на Жан. Икономическата стабилност, която управлението му донесе, се дължеше главно на въвеждането на валутния борд, но той не направи никакви значими реформи, а отдолу се криеше шуробаджанащина и корупция в особено големи размери, тайни сделчици с газпром и други хватки, заради които на сегашната тройна коалиция яйце й се пече на задника и едва ли някой смее да я похвали за нещо.

От друга страна пък, присъствието му на днешната политическа сцена е повече от жалко. Както особено хитроумно и проницателно забелязах по-горе, Костов не можа да изтрае дълго в образа на хрисима, усмихната овчица и бързешком се върна към начумерения си вид и лаещ дрезгав глас. Партийката му, едно от многото седесета, разликата между които е само, че се мразят, е отъняла хем откъм членска маса, хем откъм идеи, та съществуването й се забелязва само от спорадичните и вяли опити на Костов за махленски дрязги с Доган и Бойко Борисов. Ако си мисли, че по тоя начин ще додрапа до парламента догодина, май по-добре да разчита на статистическа грешка от порядъка на 5% в негова полза по време на преброяването на бюлетините…

Тъй, че ако някой успее да ми обясни къде да търся невидимите за мен костови харизма, обаяние и икономически гений, както и мотивацията на фанатичните интернет-костовисти да го славословят, много ще съм му благодарен.


Четете библията
Да строим живота нов (и АЕЦ Белене де)

Коментари

 1. Добра статийка. Темата също не е за изпускане. 🙂
  Едно от нещата, с които ще запомня правителството на Костов е валутния борд, когато прочетох в един вестник като главна страница “Заковахме марката на 1000”. Тогава една германска марка се равняваше на 1000 лева (стари), помните. Дни, или може би няколо месеца преди това, си спомням, че доларът се качваше лавинообразно с часове. Стигна по едно време до 3040 лева. Аз тогава бях малък и не знам защо, ама редовно гледах валутните курсове по вестниците без да имам елементарна представа защо се вдига една валута и защо пада друга валута. Това, което знаех, съдейки по приказките на хората, бе, че когато доларът се вдига е лошо и обратно – когато доларът пада е добре. Разбира се сега съм далеч по-наясно с определяне валутните курсове, ама това е друга тема. 🙂 Та, да се върна на 3040 лева. Мен тогава ме жегна много сериозно в корема. С целия си детски акъл си мислих, че предстои едва ли не края на България: хората бяха по-намусени от днес… абе усещаше се напрежението в самия въздух, който дишах. Кой знае каква физиономия съм имал. 🙂 След тази височина от 3040 лева доларът изведнъж започна да пада надолу с все сила и стигна чак то 1400 лева… а май съм го виждал и до 1396 лева. После се вдигна малко и стоеше в зоната 1480-1700 лева (кога по-скъп, кога по-евтин не помня конкретно). Много си отдъхнах тогава като го видях да пада дотам. И днес дори обаче не съм сигурен каква беше причината за падането на долара, но и не съм проверявал, така че идеята си е изцяло моя. 🙂

  А! Помня също така г-н Александър Божков. Той тогава беше едно много угоено и невероятно противно прасе. Аз само с лоши работи го помня.

  А как да забравя и хубавото Наде – еврейката, заради която петте медицински сестри и доктор Здравков останаха в Либия задълго и се наложи държавата ни да си изтегли козовете за външните работи за този случай. Затова и сега сме без никакви козове във външната политика. Това е лично мое мнение, де.

 2. *идеята си е изцяло моя
  ВИНАТА си е изцяло моя

 3. Никола
  31/07/2008 - 08:04

  Без да съм дай-хард костовист, ще кажа, че не виждам за кого друг мога да гласувам. СДС-то е пълна боза, тройната коалиция ясно не става, а за националистите не мога да гласувам, понеже съм грамотен. Кире Либерало чух че бил починал, а Йоло Денев май се отказа от политиката.

  Костов може и да не е икономически гений и правителството му се отчете с достатъчно корупция, но по негово време нещата все пак тръгнаха нагоре. Имаше някакъв дебат. Имаше по-малко поръчкови убийства. Ужасно е жалко, че мерим правителствата по това кое се е справило най-малко зле..

 4. Никола
  31/07/2008 - 08:07

  @Д.Н.: Хубавото Наде еврейката? Не знам дали е еврейка, ама и да не знам какъв проблем е това.

  А във външната политика козове нямаме защото сме малка, бедна и корумпирана държава.

 5. “по негово време нещата все пак тръгнаха нагоре”

  Когато стигнеш дъното, няма как да не тръгнеш нагоре, независимо какво правиш…

 6. Никола
  31/07/2008 - 09:02

  Това за дъното е вярно. Ако е писано пак ще го видим скоро 🙂

 7. Не знам за нищо ‘писано’, ама икономиката ни в момента е много, много далеч от всякакви признаци за подобно нещо.

 8. Д.Х., мда .. “еврейката”, да не е случайно и “извънземна”? 🙂
  По мои скромни спомени министрите на Костов започнаха да вкарват някакъв по-свестен стил в поведение и външен вид, след преобладаващото мнозинство от рошльовци преди тях. Друг е въпроса, че много бързо прескочиха в другата крайност – позьорщината и арогантността.

  Никола, ти в този период не си ли бил зает основно с тичането под масата, че чак си забелязвал неща като ‘дебат’? 🙂

  Лонганлон, мисля си че Ангел ще те заклейми люто от видео-амвона си 🙂

 9. Никола
  31/07/2008 - 09:21

  @Лонги: За икономиката си прав, проблемът напоследък е съвсем друг…
  @Mname: През 97-ма бях висок малко над метър и осемдесет – нямахме толкова високи маси вкъщи 🙂

 10. Хареса ми включването на Ангел в темата за библията – то даде живец на началото на дискусията. Надявам се и тук да покаже същата страст.

 11. Малка поправка: не Костов вкара валутния борд, а служебния кабинет на Стефан Софиянски преди костовия. Но всъщност решението за въвеждането на борд борда не нито на Костов, нито на Софиянски, а идва още по времето на краха на Жан. Просто така се случи, че Софиянски беше премиер по времето, когато БНБ въведе борда.
  Може би най-голяма заслуга за въвеждането на валутен борд има МВФ, защото те натиснаха политически. А финиансовия натиск… де факто идва от времето на Жан 🙂

 12. Павел Танков
  31/07/2008 - 09:53

  Затова харесвам този блог, защото Пешо още от началото почна да си го прави в един негов специфичен стил – пита за неща, за които всички се чудим и питаме сами себе си, но никой не смее да попита на глас. 😉

  (като изключим някои провокативни статии, разбира се, където работата е ясна, но той търси провокацията)

  Гоу гоу Лонги!

  П.С.: И аз винаги съм се чудел на костовистите и с какво Костов е по-различен от останалата пасмина.

 13. Ееее Лонг стига бе, как да не е направил реформи, най-големите реформи като се започне с приватизацията минаха по негово време, Жанчо защо не ги направи? нали точно заради това постоянно отлагане се стигна до кризата в края на 96-та. Банковата система спомняш ли си какво представляваше преди Костов??? тази стабилност е точно благодарение на него, също той беше причината да се разкарат стикерите ВИС-2 и SiC, а след това и самите търговски марки, което определено беше много важен момент. Представяш ли си Путьо Станишев да беше взел управлението тогава, и с валутния борд щеше да ни закопае, винаги има още по-надолу, Зимбабве са с 22 000 000% инфлация за миналата година, изобщо не сме били стигнали дъното. Имаше си достатъчно кусури, особено с доста високото ниво на корупция което допусна, но определено е добър управленец, от малкото с топки.

  Костовистите не са чак толкова много, но са най-активните спамери по новинарските сайтове и форумите, виж един Ангел Грънчаров каква активност има, въпреки че не казва нищо ново и позицията му отдавна е ясна.

 14. Павка: всъщност не търся провокацията, ама за това – друг път 🙂

  Вокси: за приватизацията – добре, това му го признавам. Беше направена кофти, не я довърши, ама поне я почна.

 15. Никола
  31/07/2008 - 09:59

  @Павел: Различен е по някакъв начин – въпреки че не е на власт от осем години има твърдо ядро привърженици. Правителствата все още се оправдават с него – което показва, че като различен го възприемат и противниците.
  Стига толкова от мен

 16. Майк Рам
  31/07/2008 - 10:22

  Добър или лош, Костов има своето място в новата ни история. Темата, обаче е за костовистите. Те са истинско социално зло – вижте какво става в моя блог – същинско нашествие на тролове 🙂

 17. много обичам троловете – силно ги банвам и много се ядосват, а аз се пръскам от кеф и гадно задоволство, като ми пращат хейт-мейл

  ето в тая тема да речем имаше един “хан крум” се беше написал и с такъв устрем го баннах, че пяна му изби от устата 🙂

 18. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 10:29

  Я, блокиран съм, текстът ми не излиза: що ли свободолюбецът Петьо ме е блокирал? 🙂

 19. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 10:30

  Да опитам пак, този път текстът може да мине:

  Петър, радвам се, че така подробно си изразил позицията си: великолепно е! Нямам думи: по-пълен и по-красноречив израз на оня ефект върху съзнанията, който има кампанията по оплюването на Иван Костов, аз не съм срещал, за което те поздравявам!

  Да възразявам пункт по пункт и да издигам аргументи срещу твоите емоции (защото ти в този текст друго освен емоции, ако го забелязваш, нямаш) е безнадеждна работа: там, където владее емоцията, разумът е неканен гостенин. Разбира се, не ми пречи да обменим някоя и друга реплика, за да потръгне спора 🙂

  Аз лично не съм политик. Аз съм български гражданин, който често се възмущава от случващото се, който роптае срещу безсрамието, наглостта и арогантността на сега управляващите. Интересно ми, драги Петре, ти защо в този момент не благоволи да обелиш думичка срещу толкова крадливите ни управници сега, ами ни занимаваш с врели-некипели за Костов?! Опитай да ми отговориш. Или и ти като тях поддържаш тезата, че Костов е злодеят, че той е виновен за всичко, а пък сегашните ни управници са невинни като ангелчета?! 🙂

  Аз не съм от никоя партия, аз съм обаче гласоподавател. Аз съм демократ, такива са моите ценности, признавам си го, колкото и да звучи това едва ли не позорно в наше време.

  Не крия, че стоя зад Костов, и го правя защото съм на страната на хората, единствени имали и досега имащи доблестта да застанат твърдо срещу мафията. А мафия и управляващи сега у нас са едно и също нещо. Имам и много други аргументи, повечето даже не са политически, а са ценностни и морални, но сега не е нужно да пиша дълго.

  Подкрепям Костов понеже като човек, гражданин и философ заставам винаги с оня, който смело говори верни неща, който не увърта, който има смелостта да каже истината, пък колкото и да е неприятна тя на мнозина. Костов прави точно това и аз затова заставам с него. Нека да го хулят, нека да тръбят като наш Петър колко е неприятен той: у нас, уви, ония, които казват истината, винаги са били неприятни на немислещото, на заспалото мнозинство.

  Не мога да застана с Бойко Борисов, защото в тази криза около МВР, предизвикана от хората на Костов, когато се разбра за връзките на върховете на МВР с мафията, Бойко Борисов позорно замълча. Това за мен е потвърждение на разбирането ми, че той е от тях, че той е от страната на мафията. Той затова толкова обича и Първанов. Бойко Борисов не може да е политикът, който да ме представлява.

  Аз за него няма да гласувам на идващите избори. Аз ще гласувам за Иван Костов и неговата партия. Защото са разумни, смели и достойни политици. И защото Иван Костов казва в парламента това, което аз самият като български гражданин бих искал да кажа. Той обаче го казва твърдо, и не само го казва, ами го казва бляскаво, разумно, обосновано, аргументирано. Костов единствен разбира как се управлява държавата по европейските правила. Костов често казва все едно моите мисли. Ето защо той е моят представител в парламента. В този и в бъдещия парламент.

  А колко са хората като мен, много ли сме или малко, ще се разбере тепърва. Петре, Костов е печелил избори, и е управлявал бляскаво: затуй мафията още не може да му прости. И няма да му го прости никога. И затова толкова го мразят. И затова трошат бесни пари за да пораждат сред хората настроенията, на които ти си станал жертва. Костов обаче пак ще печели избори, а това дали сме много или малко тия, дето подкрепяме Костов, няма особено значение: за истината не се гласува. Но истината рано или късно непременно тържествува. Независимо от това, че обърканите, в нищо невярващите, че скептиците и песимистите обикновено са мнозинство….

 20. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 10:39

  Е, като излезе, Петре, можеш да изтриеш първия коментар, понеже от втория съм поправил някои грешчици

 21. Веднъж, във форума на в. Новинар бях обвинен, че вземам пари от Костов, за да го хваля…

  Сега чувам, че се трошали пари, за да бъде очернен той (тук ще си спестя бъзика 😉 ).

  Чудя се, кой ги дава тия пари и от къде мога да взема малко от тях – с удоволствие бих поприбрал некой лев, за да пооплюя или похваля някой политик както си знам… Ама нещо не долитат с куфарчетата при мене, за съжаление…

 22. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 10:42

  Благодаря, така вече всичко е наред 🙂

 23. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 10:44

  Петър, не си дорасъл до това ниво за да ти дават пари: те дават на Слави Учиндолски, на Кеворк Кеворкян даваха, сега на Барековчето дават, на Алберт Коритаров дават, на Тошо Тошев дават, а на дребни риби не дават; но като наедрееш, като те забележат, ще почнат да ти дават; затуй: дерзай, верният път си избрал! 🙂

 24. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 10:50

  Петър, с риск моят любимец Рам да ме обвини в “тролщина”, именно че съм “трол” – любима дума на тия, дето нямат какво да кажат в интернета, и затова самоотвержено мразещи имащите какво да кажат! – не мога да се сдържа да не не попитам: а защо наричаш нас, поддръжниците на Костов, “животни”? Нее ли малко нелюбезно от твоя страна? Аз примерно на “животно” ли ти приличам? Все пак сме големи и възпитани хора, а да се уважаваме, а, какво ще кажеш? 🙂

 25. Да се надяваме, да се надяваме. Парите никога не са излишни, а и както знаеш, не миришат 😉 Прочее, животно бих нарекъл и себе си, ако това изнася на виждането ми за изящен изказ (хехехе), тъй че не го приемай лично).

  Само че с хвалбите ти за Костов не мога да се съглася.

  Бил спечелил честно избори… Да, спечели ги, ама след това, което направиха мъдрите министри на Жан, всеки лидер на опозицията можеше да ги спечели тия избори, при това пак с абсолютно мнозинство – антисоциалистическите настроения в страната бяха толкова силни, че просто нямаше ни най-малък шанс СДС да загуби изборите каквото и да направи.

  Бил се борил с мафията? Срещу коя мафия се е борил? Комунистическата, за да създаде своя? Или просто се питваше да балансира между интересите на големи групировки, всяка от които много по-силна от него? Или пък по това време правителствената мафия на БСП беше претърпяла пълен крах и 4-те години на управлението на Костов бяха просто времето, което й бе необходимо за да си възвърне силата и влиянието?

 26. Костов е цяло политическо явление, сам по себе си. Или го обичат или го мразят. Дори в университета ни го даваха като пример по статистика, оценките за него са или най-високите, или най-ниските, но почти никога по средата. Това и сега си продължава няколко години по-късно – от една страна интернет гъмжи от боготворящи го фанатици, пък от друга куцо и сакато политик се оправдава с неговата демонична личност.
  Изобщо, историята е забавна.

 27. Държавна Сигурност
  31/07/2008 - 11:07

  Лонги, я си дай банковата сметка, хохохо

  агент voxy

 28. аз пък имам едно такова контра-питане:

  защо всички ние – “народът” – с такова настървение гледаме назад, в миналото? вместо да се чудим кой точно премиер по кой точно начин ни е преебал в миналото, няма ли да е по-добре и по-ефективно да вземем да се огледаме за бъдещ премиер? да видим дали няма да се намери някой млад и надъхан пич, който има *някакви* качества и *не е* от старата гвардия крадлици политици. 🙂

  щото с това ДС, Жан, Костов, царо и т.н., постоянно имам чувството, че всички ние сме тролове, ама от онези в книгите на Пратчет.*

  (Троловете са единствените разумни същества, които вярват, че времето тече назад. :))

 29. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 11:17

  Струва ми се, че елементарното възпитание изисква не само да промениш толкова обидното заглавие, ами и да поднесеш извиненията си на хората, които визираш. Трябва да се учим малко по малко на толерантност, безкултурието трябва да бъде поразено в корена му…

 30. Айде да не прекаляваме… 😉

 31. Здравей Ангел,
  не зна

 32. Майк Рам
  31/07/2008 - 11:29

  Хе-хе-хе! Ангел Грънчаров говори за възпитание! Ще ме спука от смях! 🙂

 33. Абе Вие пишки нямате ли си да си играете!?!
  Какво го заядохте тоя Костов? И Костов и другаря Серго и царя и Доган и всеки един политик краде. Въпроса е как се краде и кой печели от цялата работа.
  Една колежка преди дни каза – “Неможе без курупция и кражби. Трябва да ги има но в разумни граници”.
  Когато Костов крадеше го правеше с мярка. Оставаше и за държавата(колкото и малко да беше). А сега какво става? Не само че крадът всичко що влезе в хазната ами и от европа крадът!
  Не съм привърженик на Костов нито на който и да било от сегашната политическа сцена. Поради тази причина (поне за сега) ще пропусна и тези избори. Ще гласувам за този който излезе и си признае, че ще краде но ще оставя и за народа.

  Не ангажирам никого с мнението си!
  Успешен ден!

 34. Павел Танков
  31/07/2008 - 11:55

  Shorgov: “Не ангажирам никого с мнението си!”

  Извинете за отклонението, ама винаги ми е било чудно как може някой да ме ‘ангажира’ с мнението си? И изобщо що за изречение е това “Не ангажирам никого с мнението си”?

 35. Извинявам се….грешен бутон! Та от начало:
  Здравей Ангел,
  не зная защо ти с такава пяна на устата и устрем на перото защитаваш Иван Костов. Аз лично мога твърдо и уверено да заявя, че обвинявайки другите, някак по политически премълчаваш, че и от твоя пост не лъха единствено бистър разум и безчувствено анализаторство. Защото ти споменаваш добрите качества на Иван Костов….ок има ги, това го признавам. Но да ми казваш как ТОЙ е човекът, а всички останали са келеменца на дребно, шуробаджанаци и бивши или настоящи мафиоти – моля те не е сериозно и политически коректно (особено за такъв изявлен демократ като теб). Редно е да се поинтересуваш и да споделиш и негативните страни на Костов. А дори и човек като мен, който не се интересува живо от политика знае, че има.
  Така че аз не казвам, че Иван Костов е глобалното зло за България, но не е и идеалният кандидат или месията, който ще оправи България. Има много гнило и покрай него, както и покрай всички политици. А докато не разберем всичко от далаверите, които са въртяли няма как да дам адекватно мнение кой е “по” и кой е “най”. Само едно зная, не го защитавай така пламенно, без да си видял и какъв е извън обществения и политическия живот! Давам за пример само това: виж колко хотела има! Дали това се получава със заплатата на министър? Мисля не!
  Мисля, че е хубаво всички, които искат да коментират политическия живот в България да са добре подготвени преди това – ние останалите говорим с чувства, а не със здрав разум……

 36. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 11:57

  Ето какво направи Костов за България: Леко освежаване на услужливо забравящата памет

 37. Димитър
  31/07/2008 - 12:15

  Аз ще ти дам конкретни примери защо съм Костовист (даже по едно време бях и член на ДСБ, но не живея в България от 3 години) – през август, 97-ма, когато се върнах в България, започнах с 400 долара чисти, които към 2001-ва станаха 2200. След това до 2005-та, когато започнах работа пак навън заплатата не се промени много повече.
  През 99-та имах възможност да взема изгоден ипотечен кредит – през 94-96-та това беше немислимо.
  През 98-ма имах инцидент с едно БМВ 7 серия. Когато мутрата излезе от колата, първите му думи бяха – “Благодари се, че не е 94-95, иначе досега да си мъртъв.

 38. Калоян К. Цветков
  31/07/2008 - 12:16

  Преди няколко дена с Веселин (дзвера) си говорихме, че всички блогери като цяло са критични към политиците, но не всички израяват някакви партийни симпатии. Тези обаче, които го правят, са наистина в по-голямата част, съпричасни с ДСБ… “ДСБ мафията” 😉 Сега, не говоря за всички пишещи в интернт, а само за блогърите — иначе има много “националисти” (и “зелени” напоследък), които лаят по форумите и коментарите на блоговете. А, и Добри Божилов на блоговете на Мартин Димитров и Икономика.орг 😉 Има един-двама блогъри с леви (политически) обеждения, и те не афишират никаква принадлежност към левите партии в БГ.

  Искате ли да видите нещо смешно (ако не сте го “фиксирали” вече) — социалня мрежа за “комуняги”:
  RedFen.net 😉

 39. Димитър
  31/07/2008 - 12:17

  Отделно искам да те поздравя за удачния избор на тема, който ще докара стотина коментари в блога ти.

 40. Съмнявам се. Троловете ги трия, тъй, че…

 41. @Павел Танков – Изместваме темата на дискусията но съм длъжен да се защитя. Когато аз имам мнение и дойда при теб и ти си зависим от мен, аз мога да ти кажа АНГАЖИРАЙ СЕ с мнението ми или иначе ……… То тогава ти се АНГАЖИРАШ с моето мнение! 🙂
  Може да бъдеш благодарен, че не си изпадал в такава ситуация!
  Long извинявам се за отклонението!!!(може да изтриеш коментара ако сметнеш за необходимо)

  Да добявя нещо към предишния ми коментар.
  Има голяма вероятност Костов да влезе в управлението на държавата на следващите избори!
  Отново не АНГАЖИРАМ никого с мнението си!

 42. Димитър
  31/07/2008 - 12:32

  “крадливата фондацийка” беше проверявана, жена му беше подсъдима много пъти и накрая оправдана – ако имаше нещо, мислиш ли, че нямаше да бъде осъдена?

 43. хахахахаха искрено ме разсмя, Димитър

  случайно НЯКОЙ, който и да е, участвал в управлението на държавата или някой от неговите кръгове да е бил осъден до сега?!?

  ами те по твоята логика всичките са невинни бе, какво ги обвинявате горките политици и бизнесмени – те честни като сълза, проверявани и неосъдени…

 44. Христо Манолов
  31/07/2008 - 12:35

  Димитър, позволете ми да се усъмня в способността на правораздавателната ни система.

 45. Христо Манолов
  31/07/2008 - 12:40

  Виждам, че Петър ме изпревари с подобен коментар. В България (за съжаление) основната движеща сила са парите, а не поритическите дивиденти. Убеден съм, че ако осъждането на кой да е провинил се “управник” би могла да донесе някаква финансома печалба, то досега да е станало. За съжаление, няма такава схема, и тези прокурорски проверси и т.н. си активират само когато трябла да се “оцапа” някой, но или никой няма желание да стигне до край, или започнатите процеси завършват с оправдателна присъда.

 46. Гостенка
  31/07/2008 - 12:46

  Здравейте и от мен!
  Започвам директно – аз ЩЕ гласувам за Костов. И то без да съм трол. Първо: че е крал – крал е. И аз съм на мнение, че не може без това. Но някой може ли да направи сравнение с тази НЕЧУВАНА НАГЛОСТ, на която сме свидетели в момента??? А той поне покрай краденето свърши и доста полезни неща – Ангел вече ги е изброил. Второ – Костов е човек, който назовава проблемите такива, каквито са и + това АДЕКВАТНИ РЕШЕНИЯ ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО ИМ. Скоро, приготвяйки се за работа, гледах един от сутрешните блокове – гости бяха Костов и някакъв тъпанар /не се сещам в момента кой/ от БСП. На всеки един въпрос на водещия относно някой наболял проблем /инфлация и т.н./ Костов предлагаше решение – РАЗУМНО И ЛОГИЧЕСКИ ОБОСНОВАНО. Що се отнася до “тъпанара” – той от своя страна непрекъснато повтаряше: “Това не е толкова лесно”, “Това изисква време”, “Това е дълъг процес” и т.н и т.н. тъпи оправдания! И третата причина, поради която ще гласувам за Костов е, че от всички възможни алтернативи, той просто е най-добрата: всички от Тройната коалиция ги изключвам, а що се отнася до Бойко и ГЕРБ – въобще не смятам за нужно да коментирам тази “партия” и жалкия й “неформален лидер”.
  Приятен ден на всички! 🙂

 47. Димитър
  31/07/2008 - 12:57

  А какво стана с “презумпцията за невинност”?
  Апропо, Ал. Божков също е оправдан по ВСИЧКИ обвинения вече (преди 2 дни).

 48. Павел Танков
  31/07/2008 - 13:05

  @Shorgov Точно затова в интернет е тъпо да го използваш, щото няма как да дойдеш при мен и да ми кажеш “АНГАЖИРАЙ СЕ!”, понеже по никакъв начин не съм зависим от тебе. 😉

 49. Никола Наус
  31/07/2008 - 13:34

  и аз имам контра запитване 😉 защо грънчаров все още не е затворен в психиатрична клиника?

 50. Eй, ама какви сте значи. Кво толкова ви дразни Грънчаров с изявите си тук, не мога да разбера.

 51. @гостенка & всички с подобни мисли

  значи, според Вас е по-разумно да върнеш на власт един ***доказан*** крадец, отколкото да потърсиш някой ****чисто нов****, все още неопетнен човек? пак според Вас, максимата ‘той се е наял вече, повече няма да краде’ е вярна? Ако това е така, спомнете си, че всеки политик до момента е бил избиран по точно този принцип, затова винаги са едни и същи муцуни, от 20 години вече.

  колкото до ‘логическо и разумно решение’, спомнете си, че и Царо навремето барабар с юпитата предлагаше много разумни и логически решения, но накрая остави след себе си едно…..(сложи произволен синоним на ‘екстремент’ тука).

  С това не искам да плюя Костов, нито да оправдавам която и да е СЪЩЕСТВУВАЩА партийна групировка. точно обратното – искам да оплюя ВСИЧКИ и да подчертая, че ВСИЧКИ трябва да ги НЯМА в следващия парламент. заради това си убеждение, аз няма да гласувам за НИТО ЕДНА от партиите, чиито имена съм ги чувал някога. Просто не вярвам на хора, които идват и ми казват, че са панацеята на проблемите, само ги избери. Ако си панацеята, ще оправиш нещата и без да си в парламента. 🙂

  Бтв, търся си партия, която да е млада, да е съставена или повлияна от хора от Интернет сферата и която има в платформата си точка за легализирането на марихуаната 🙂 Идеи? 🙂

 52. Никола Наус
  31/07/2008 - 13:39

  @tL_ — трябва да има политическа приемственост. съгласен съм с теб. който крал – крал. да идват младите, и те да крадат 😉

 53. Димитър
  31/07/2008 - 13:42

  По повод разни легенди и митове относно “краденето” и финансирането на ДСБ – бях в предизборния комитет на районната организация за последните парламентарни избори – намирането на пари беше абсолютна мъка, да не говорим, че членовете на комитета ползваха своите компютри и принтери за печатане и разпространяване на всякакви материали. Лично аз като купих един елементарен принтер на организацията на ДСБ в областен център се скъсаха да ми благодарят.

 54. Гостенка
  31/07/2008 - 14:01

  О, Tl, повярвай ми, че ако има такива млади хора, за каквито говориш и аз ще ги подкрепя. 🙂 Ама къде са??? А това, че ти казваш, че ВСИЧКИ /даже си го подчертал/ трябва да ги няма е несериозно. Звучи малко като Бай Ганьовото “всички са маскари”. Не можеш да поставиш цяла група от хора под общ знаменател.

 55. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 14:13

  Рalerider, напълно споделям казаното от теб, независимо че го казваш в критичен план, насочен срещу моята позиция. Впрочем, това, че Костов има много грешки и недостатъци е факт, който аз най-подробно съм анализирал в много мои статии, а най-вече в последната си книга, излязла преди около месец, която представлява анализ на най-новата история на България след 1989 г.; книгата се нарича “Страстите и бесовете български”. Подарил съм я на автора на този блог, на Петър Стойков, и той ако я разгърне на мястото, където се анализира управлението на Костов, може да открие много мои критики спрямо нашия премиер-реформатор. Но Петър кой знае защо не ще да каже нещичко по този въпрос, явно понеже го е страх да не направи без да иска реклама на книгата ми 🙂

  Та, казах, напълно си прав: Костов има много грешки и грехове. Нещо повече, той е един от малкото български политици, който е заявявал публично: аз сгреших, виновен съм. Точно това показва, че той е по-висока класа политик в сравнение с останалата гмеж. Значи съвсем погрешно ти е впечатлението, че аз само хваля Костов…

 56. Минковски
  31/07/2008 - 14:35

  Яка работа станала тука – води се дебат за човека вдъхновил банкрутирането на 90% от предприятията у нас и оставил незнам и аз колко точно народ без заплати и т.н. . От цялата работа вярното е, че се опитваше да прави и нещо по-различно от това да краде, ма те и НДСВ се опитваха в началото. Общо взето Костов е поредния политически труп поддържан основно от хората с десни обеждения, които просто няма кой друг да поддържат, а то верно няма – за това и на избори гласуват основно цигани и турци. Друго нещо ме мъчи мен и се чудя Пешо защо не го е забелязал – Бузлуджа Оупън Еър Хаус Парти! Нормално ли е според вас управляващата партия да организира наркомано-акохолна фиеста само и само да поддържа някакъв фалшив имидж и аз не знам пред кой? Там трябва да търсим големия хумор – Костов е история.

 57. хахахахах, Викторе, Бузлуджа наистина е култово – всяка година част от приятелите ми използват безплатната екскурзия, за да се освинят на воля на планински въздух. Казват, било кеф 🙂

 58. Добре де, така като чета виждам че никой не харесва Бойко Борисов (както и аз). Дори да кажа, че съм фен на Костов.

  Не е ли жалко, че Бойко все пак ще ги спечели тези избори?

 59. Aми аз примерно го харесвам Бойко – като ролеви модел за мъж. Освен това партията му обяви най-дясната икономическа програма у нас, тъй че с нетърпение чакам да видя дали ще си я изпълнят.

 60. Е не, не мога да съм фен на тази мутра! Това силно ограничава възможният ми избор от десни партии 🙂

 61. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 15:15

  Longanlon, на последното ти твърдение мога да възкликна само това: блажени чакащите! 🙂

  Ще почакаш доста време батко ти Бойко да изпълни нещо от обещанията си, съмнявам се даже, че едва ли ще дочакаш този миг 🙂

  И какво сега ще правим, ще ни се извиниш ли на нас, “костовистите”, че ни наричаш “животни” в заглавието? А ще промениш ли самото заглавие? В името на прогреса на нравите апелирам за това, не за друго…

 62. Аз това за Надето, че била еврейка не го казах с цел да се заяждам. Друг е въпросът, че тя по произход си е еврейка. Това разбира се не означава, че е причина да я мразя, не е разбирайте погрешно.

  До Димитър: Това за принтера и компютрите не е достатъчно трогателно. ДСБ просто няма кой да ги спонсорира напоследък. Големите фирми спонсорират силните на деня, каквито ДСБ не са.

  До tL_: “Бтв, търся си партия, която да е млада, да е съставена или повлияна от хора от Интернет сферата и която има в платформата си точка за легализирането на марихуаната Идеи? ”

  Такава партия трудно би намерил. Млада и повлияна от хора от Интернет е лумпенската партия БНС с лидер лумпена Боян Расате. Второто условие (легализирането на марихуана) е прекалено непопулярно в България и партия, която го предлага това е извършила политическо самоубийство. И за финал – политиката не е само идеология. Като гласувате трябва да ви интересува по-скоро кои дават пари за кампанията на въпросната партия. Това за какво са и за какво не са по отделните дебати е къде истина, къде заблуждение.

 63. Минковски
  31/07/2008 - 15:48

  Абе то че е яко освинването е ясно – ама само като се замисля, че лява партия организира подобно нещо, при това приканва младежта по телевизията да участва и даже чак не ми е смешно. На бат Бойко не му харесвам основно, че и той е заобиколен от олигофрени и по този повод ще се осере със страшна сила, иначе е забавен и не обича да се снима…

 64. Ами като имаш пред вид, че основният електорат на БСП прогресивно измира от старост, за чудене ли е, че са се пищисали как да привлекат млади избиратели?

 65. @гостенка

  принципно си права – обобщенията не са хубава практика. обаче, трябва да се има предвид конкретната ситуация.Има една средновековна случка – някакъв град бил обвинен в ерес и, естествено, християните го превземат. тъй като не можели да знаят кой от пленниците е истински еретик, и кой е истински християнин, допитали се до някакъв тогавашен авторитет – какво да ги правим. Той казал – ‘Избийте ги всичките, Господ ще познае своите’ 🙂

  @Д.Н.
  непопулярността на марихуаната в беге като политическа платформа е факт, обаче съм готов пари да заложа, че ако се появи партия с подобна точка в програмата, и оцелее до избори, сто процента ще има хора в парламента 🙂 но подобна утопия е още далече, горе го казах по-скоро иронично. 🙂 иначе това за спонсорите, което казваш е много умно, лошото е, че едва ли ще получим от партията честен отговор на въпроса ‘Кой ти даде кинти’. В крайна сметка гласуването става по заблуда, а не по убеждение, така че, когато си убеден, че дадени хора са маскари, по-добре заложи на заблудата, че другите може и да са по-малко маскари. 🙂

  О, да, и не трябва да се гласува за хора, които са си сменяли партията дори веднъж, подозрителни са. Бойко беше първо комунист, после стана царист, сега е някъв измислен демократ. Утре ще е в Атака, баси дебила…

 66. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 17:08

  Аз пак да си повторя въпроса, понеже любезният домакин така старателно се преструва че не го забелязва:

  Та какво ще правим сега, Longanlon, ще ни се извиниш ли на нас, “костовистите”, че ни наричаш “животни” в заглавието? А ще промениш ли самото заглавие?

  В името на прогреса на нравите апелирам за това, не за друго… 🙂

 67. Аз така и гласувам – за тези, които според мен са по-малко маскари. 🙂

 68. Между другото като стана въпрос за спонсориране – преди няколко месеца в Дневник четох, че някаква турска фирма наляла голяма сума пари в ГЕРБ, с което се оказало, че била дарила общо около 30% (ще ви излъжа) от парите дадени от спонсори в ГЕРБ. Това било погазване на закона за спонсориране на партии, според който чуждестранните инвестиции в една партия не трябвало да надвишават 20% от общата сума дарения. Също така четох и една друга статия (вече не съм сигурен дали не говоря за същата статия) пак в Дневник, в която пишеше, че ГЕРБ и БСП били с едни и същи спонсори. Странно беше заглавието като цяло, ама нали главната му функция е да те накара да прочетеш статията. Казвам странно, защото в топ 5 на фирмите спонсориращи двете партии те (самите фирми) бяха различни. А логично е в крайна сметка да си помислиш, че партията като влезне в парламента ще защитава интересите по-скоро на главните си спонсори, отколкото на мен примерно, който, да речем, съм дал само 50 лева.

 69. Hora, ste vi pusna edna malka muha-imam ne mnogo blizuk rodnina, chiito bashta beshe v CK na BKP edno vreme. Posle se vurza kum SDS i pokrai inflaciqta s dolarite napravi takiva zverski pari, che ne moga da se dobera do nego, za da mu kaja edno zdrasti. Taka, che za tova, che nqma komunqgi pri Kostov ili ne e imalo …ostava mi samo da se posmeq.

 70. “крадливата фондацийка” беше проверявана, жена му беше подсъдима много пъти и накрая оправдана – ако имаше нещо, мислиш ли, че нямаше да бъде осъдена?”
  Da be adash..i Sofiqnski beshe suden i opravdan. A Usmivkata e takova angleche, che mi ide da go gushna , stom do vidq.
  @Long-moga li da se aboniram po poshtata mi za trolski komentari…mnogo iskam da gi cheta, vypreki che gi triesh…ako iskash ste ti prashtam nqkakva drebna mesechna vnoska:)

 71. @лонг: що не го баннеш Ангел? Само спами, че не му било аресвало заглавието.

  А иначе по темата – и на мен са ми странни костовистите. Това е една жалка формацийка, която даже няма шанс да мине 5те процента. В смисъл нищо против тях нямам – както и нямам нищо против лудите който чат пат виждам из София да просят. Просто са досадни, скучни и бих казал дори изчезващ вид. Бе с други думи, много точен анализ, изкефи ме на макс.

 72. Daymare, не е нужно да се абонираш по пощата за тролски коментари. Не съм проверявал наскоро дали още съществува, но преди 2-3 години от време на време се зачитах по ветник Седем. Имаше го в Интернет, но сега не ми се проверява дали още съществува. Ако имаш желание, провери дали го има в Гугъл. По-тролски коментари от тези във вестник Седем не съм чел никога и в никой форум.

 73. Явно ще трябва да се абонираш или пък да си го купуваш всеки ден: http://www.sedembg.com/page1.htm 🙂

 74. Kaкто казах, Ангеле, дай да не прекаляваме. Споделих ти вече, че тая дума е използвана просто като израз, не като обида.

 75. Светла (една от всичките)
  31/07/2008 - 20:11

  Лонганлоне, в дебата по твоята публикация въпросът ти се е подменил с някакво безконечно и зациклено мерене на кой политик му е… по-по-най правилна политиката, да речем. А ти, доколкото схванах, питаш защо, аджеба, костовистите продължават да викат за този жив политически фосил. Не че мога точно да ти отговоря, ама ми се чини, че и те за същото, за което някои все още въздишат по Сталин, други – по Хитлер, та даже и за др. Георги Димитров си спомнят с умиление. Въпреки че изброените са направили много повече от Иванчо Костов, за да се компрометират в очите на масите.

  @ Ангел Грънчаров
  Понеже Лонги подминава с мълчание въпиющите ви писъци, дето бил нарекъл костовистите животни, което ви се вижда нещо нередно и дори обидно, позволявам си да ви напомня, че ако приемем, че и дай-хард костовистите спадат към вида Човек ръзумен (Боже, каква ирония е този видов епитет!), без друго те са животни. Просто защото този вид спада към Царство Животни, а също и някак си костовистите не ми приличат нито на растения, нито на гъби, нито на бактерии или пък на археи. Аз лично не намирам нищо обидно в това, когато някой е животно да го наричаш животно.

 76. Отношнието на всеки към Костов е въпрос на вкус и трудно може да бъде променено, но “той не направи никакви значими реформи” е тотална глупост. Личи си, че в този период не си се интересувал от политика.

  При това правителство се реформира пенсионната система и се въведоха втория и третия стълб – осигуряването в частни фондове. Предполагам не се чувстваш кофти, че една значителна част от задължителните осигуровки отиват на личната ти сметка и са с по-висока доходност от тази на НОИ. Щото преди 2000 г. не беше така.

  При същото управление се въведоха личните лекари и се създаде здравната каса. Да, последната в момента далеч не е пример за добре работеща институция. Но определено е за предпочитане пред това, което щеше да стане, ако се беше запазила системата на централизирано планиране и финансиране.

  Като убеден либералист би трябвало да дадеш значително количество реформо-точки и на мащабната приватизацията. Тя по принцип се счита за най-големия грях на управлението на ОДС. На мен лично винаги ми е било интересно … ако наистина са били разграбени активи за милиарди, както се твърди, защо като емблема на този грабеж се размахва продажбата на практически фалиралата от години Авиокомпания “Балкан”? Но това е друга тема…

  Сега, ако успееш ме надцакаш с по-силни примери за извършени реформи през целия останал период на прехода (като изключим най-неотложните неща от 1990-91 като конституцията и т.н.) ще се съглася с теб и ще се призная публично за заслепен костовист.

 77. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 21:08

  Светле, може животното да бъде наричано животно, но хора да бъдат наричани животни е грозно. Не мога да проумея какви са тези невероятни реакции на по-голямата част от посетителите на този блог след като не схващат колко е грозно това. Ужасна безчувственост спрямо най-базисни човешки ценности откривам в подобни наистина нечовешки реакции. Оня, който нарича себеподобните си “животни”, и не вижда нищо обидно в това, явно няма особено високо мнение и за самия себе си. Петър, разочарова ме, имах много добро мнение за теб…

 78. Способността понякога да се надсмиваш над себе си и да приемаш, че може да си смешен на някого, се нарича самоирония. Да я притежаваш е един от основните показатели за интелигентност. Един от основните показатели, че не си се самозабравил. В тоя смисъл, е полезно от време на време да се самоосмиваш, за да се държиш на земята. Старая се да го правя със себе си често.

 79. Ех, Костов,Костов. Аз го помня още от времето, когато беше асистент в ТУ (МЕИ) , нека Грънчаров напише точно по коя дисциплина беше асистент 🙂

 80. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 21:19

  Не става дума за самоирония и за интелигентност, а за грозно и невъзпитано поведение. Става дума за неконтролирана злоба, срещу която решително възразявам. Прочети си текста за “животните-костовисти” и ако се вслушаш в гласа на съвестта си, ще изтръпнеш от ужас. Даже и хулите ти срещу една историческа личност, бивш премиер на България, са в разрез с всякакви морални норми. Нормалната човешка реакция е човек като разбере, че е грешил, да се извини на ония, които е обидил, и тогава и на него ще му стане по-леко. А увъртането е признак на нечиста съвест…

 81. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 21:20

  сгрешил исках да напиша…

 82. Ангеле, какво ще направиш, ако някой комунист поиска да му се извиниш за всички хули, които си написал срещу комунистите в блога си?

  Айде, както казах, не прекалявай с вземането на сериозно.

 83. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 21:41

  Какви хули, моля ти се?! Просто пак говориш наизуст. Най-толерантното и възпитано отношение към комунистите има тъкмо в моя блог. Това е, просто си в заблуждение като си повярвал на някои, които говорят че съм бил такъв и онакъв. На оз поставям нраствен проблем. Никога не съм нарекъл комунистите “животни”, употребявам много по-уместни епитети. Освен това ти тук обиждаш не комунисти, а човешки същества 🙂 Разликата е огромна! Ние, костовистите, никого не сме убили, комунистите са убивали. Някакви си там сто милиона само са убили. Има разлика, нали?

 84. Светла (една от всичките)
  31/07/2008 - 22:35

  Г-н Грънчаров, аз съм един прост биолог, при това буквалист – както са повечето представители на естествените науки. И понеже съвсем е сигурно, че хората са животни (както в научен, така и в най-художествен смисъл), не разбирам защо толкова се засягате, когато някой ви напомни този факт. Сега, ако Лонги беше нарекъл дай-хард костовистите зверове, хищници, изверги, или беше употребил някоя по-конкретна зооморфна метафора, например свине, лисици, хиени, лешояди, пуяци и прочия, бих разбрала неудържимото ви и нуспокоимо възмущение. Обаче той е използвал устойчивото словосъчетание “странно животно” (синоним – “странна птица”). И то си е съвсем точно – животни са със сигурност и са доста странни тези упорити почитатели на невъзпитания темерут И.К. Така че, моля ви, успокойте се – никой не се опитва да обижда костовистите и вас с тях, просто нещата са подобаващо назовани.

 85. Коя дисциплина ли? Не, че аз тогава бях възрастен, ама са ми казвали, че дисциплината му била марксизъм. Познах ли? Вярно – въпросът не е към мен, но искам да си тествам познанията без да виждам предварително написан отговор. 🙂

 86. Ангел Грънчаров
  31/07/2008 - 23:09

  Г-жо Светла, май пак не сте си пила хапчетата. Нещо сте доста буйна и агресивна 🙂

 87. Никола Наус
  31/07/2008 - 23:13

  личи си, че ачката е в отпуска. сега мисля, че е време за видео-отговор!

 88. Огнян
  31/07/2008 - 23:35

  Гледам хубав флейм се е заформил и затова не мога да се стърпя и аз да не се включва с мнение за любимеца ми г-н Костов и неговите “сини бабички”.

  Основните факти за Костов:
  1. Спечели изборите със смазващо мнозинство и ги загуби със смазваща загуба. Този факт сам по себе си трябва да е показателен за всеки трезвомислещ човек, доколко качествено му е било управлението. Костов е човекът, който съсипа “Синята идея”, за която толкова много хора бяхме гласували и й бяхме доверили надеждата, доверието и мечтите си.
  2. Осъществи основната част от реституцията. Благодарение на нея си спечели верни до гроб последователи нарицателно наричани “сини бабички”. Честно казано, напълно ги разбирам хората – бяха им върнати имотите, които им принадлежат по право. На много от тях качеството на живота им скочи значително благодарение на това.
  3. Осъществи голяма част приватизацията – доколко прозрачно и некорумпирано беше извършена може да се съди по факта, че един от министрите му беше известен като “господин 10%”.
  Разбирам ги хората, които са му симпатизанти заради т.2 (вероятно 70-80% от всичките му поддръжници), но останалите… Изключително ми е интересно при положение, че т.1 е неоспорим факт как може някой все още да симпатизира на Костов…

 89. Господин 10% беше Александър Божков, нали? Или се лъжа. Това за синята идея, че я е съсипал е вярно (поне много хора го казват), ама също трябва да си по-конкретен – как я съсипа. Интересно ми е, защото аз тогава бях малък и много не бях в крак с политическия живот. Смазващата му загуба по-късно се дължи донякъде (не изцяло, разбира се) и на факта, че българинът винаги гласува с идеята, че новите хора на власт за точно един мандат (нито повече, нито по-малко) ще ни “оправят” и ще живеем “като европейци/американци”. Проблемът е, че те самите не са наясно колко много години са нужни за това оправяне и как всъщност и те самите трябва доста повече усилия да полагат в работата от това, което са показвали като КПД досега. Друг проблем е, че на запад нещата не са толкова оправени, колкото си мислехме и все още някои от нас си мислим.

  П.С. Не съм костовист. 🙂

 90. Огнян
  01/08/2008 - 00:01

  @Д.Н.
  Как я е съсипал – корупция, приятелски кръгове, срастване с организираната престъпност. Каквото правят и сегашните, и предишните, и т.н.

 91. аз не съм много на ти с политиката, но като стана въпрос, ако си бях в България щях да гласувам за Костов
  ето какво е учил например – икономика, математика и темподобни, докато Бате Бойко е учил как се бие маваши гери

  http://www.dsb.bg/display.php?page=18
  1985 Доктор по икономика
  1981 Дипломиран в СУ “Св. Климент Охридски”, магистър по математика.
  1979 Главен асистент, ТУ – София.
  1974 Дипломиран в УНСС – София, магистър по икономика.
  Асистент в УНСС.
  1967 Средно образование – София

  Аз друг нормален български политик не виждам. Вие ако виждате, гласувайте за него

 92. Димитър
  01/08/2008 - 05:00

  @Д.Н.
  Костов не е преподавал по “Марксизъм” – първо, такава дисциплина нямаше, а “Политикономия” – тогава такава беше дисциплината уви. Първия семестър се учеше “политикономия на капитализма” – общо взето на ниво Макрс и Енгелс, а втория – “политикономия на социализЪма”. На мен например по тези дисциплини асистент ми беше Ренета Инджова.

 93. Don Giovanni
  01/08/2008 - 05:02

  Много хора имат такава биография. Защо тогава само Костов да е нормален? Освен това дисертацията му е за кандидат на науките, приравнена с докторска със закон, така че той е нещо като doctor in law, а иначе реално е фелдшер по икономика 🙂 Както Грънчи казва, че е завършил в Санкт Петербург, а реално е завършил в Ленинград. По-интересно е обаче каква му е дисертацията. Ето малко от нея – колко е велик чичко Ленин и Съветския съюз 🙂

  “Генезисът на теорията за икономическия растеж може определено да бъде отнесен към 20-те години на века. Идеен автор е Владимир Илич Ленин. Ленин е идеолог и стратег на индустрализацията, а именно концепцията за индустрализацията е първата макар и непълна форма на теорията за икономически растеж.
  Към големите постижения на организаторската дейност на Ленин следва да бъдат посочени на първо място създаването на плана ГОЭРЛО, който той нарича втора програма на партията.”

  “В социално-икономически и политически аспект икономическият растеж се представя като отражение и продукт на идеологията на управляващата класа и партия, и се свързва с нейния социален престиж, с възможностите й да осъзнава идеологически /т.е. теоретически/ общите икономически и други социални интереси, да осъществява политическото ръководство и управление на обществото. Поради това теориите за растежа на пролетариата и буржоазията изразяват коренно различни класови интереси, решават противоположни стопански проблеми и изпълняват разнопосочни социално-икономически и политически функции. Оригиналният източник на общите идеи и концепции в теориите на растежа не е буржоазната икономическа теория, както все още някъде се счита, а съветската икономическа мисъл и практиката на социалистическото строителство. Така, че никак не е необходимо анализът им да се провежда по интерпретациите на буржоазната икономическа мисъл.”

  “Особено тясна е взаимовръзката между всеобщия икономически закон за увеличение на производителността на труда и икономическия растеж. Изискванията на закона се постигат преди всичко чрез растеж в материалното производство. Модификацията на закона при социализма предполага, от една страна, стабилност и непрекъснатост в нарастването на производителността на труда и, от друга, по-високи темпове на този процес в социалистическите в сравнение с капиталистическите страни. Последното изискване е външно по отношение на народното стопанство, но вътрешно по отношение класовата форма на отношенията на растежа. То е свързано с необходимостта от победа в икономическото съревнование и доказване преимуществата на социалистическия начин на производство. Върху темповете на растежа и тяхната комбинация се наслагват допълнителни изисквания. Те трябва да бъдат устойчиви, стабилни и изпреварващи тези в развитите капиталистически страни за да се постигне в историческа перспектива, по-високо равнище на производителността на труда при социализма.”

  Такъв велик икономист е Костов 🙂

 94. Ясно! Значи малко съм се оплел навремето като са ми обяснявали за биографията на Костов. Благодаря за поясненията, адаш. 🙂

 95. До Огнян: Лошо съм се изказал. Аз конкретни доказателства нямам. Със сигурност обаче мога да кажа, че по негово време хората постоянно ги слушах да недоволстват от него и да търсят промяна в статуквото. То впрочем откакто се помня не знам от кой политик са останали доволни българите, ама това вече е сравнително друга тема на разговор.

 96. Да живее Иван Костов!О-опс.Сега сериозно.От управлението на Иван Костов ми е останал горчив вкус в устата.Но от управлението на другите просто ми се повръща.След тоталния крах на комсолеца 97 г.който и да дойдеше трябвае да извърши непопулярните приватизация, реституция.Това и няколко лакоми министри му изядоха главата на Костов.Очакванията на хората бяха много големи по-това време.Сега от разстоянието на 10-ина години нещата се виждат по-спокойно.След Костов дойде спасителя-Царот, който се оправи за 800 дни.След това полувъскръсналата БСП,полуумрялата НДСВ и с винаги дотатъчно проценти ДПС ни извъртяха такъв номер,създадоха една триглава ламя, дето никой не я искаше, която изпоска де що намери ябълки-златни и гнили, български и европейски.Вие още ревете срещу Костов.Дадохме втори шанс на БСП,на НДСВ, на ДПС,но на Кстов не може.Търсим и чакаме новия спасител-Б.Б или Волен или не знам кое си ново лице.Единствният шанс е обединена дясна опозиция. Ако и тя се издъни-последният да загаси лампите.

 97. Аз също ще гласувам отново за Иван Костов. Тези, които ме разбират, знаят защо. А на тези, които не разбирали подобна позиция, е излишно да обяснявам. Само ще добавя, че е смешно да бъде коментиран Костов от хора, които по онова време се занимавали с разни други неща, били твърде млади и нищо не знаели всъщност. Ами – да научат. Костов е явление в българската политика, това никой не може да отрече. Защо ли? Научете защо.

 98. Огнян
  01/08/2008 - 15:17

  @dobrota
  “А на тези, които не разбирали подобна позиция, е излишно да обяснявам.” – това е доста радикално изказване от тип buy or die…
  @mom
  Колкото до “Дадохме втори шанс на…” – не им го дадохме ние, чичко Костов им го подари (на тепсия). НДСВ се видя що за еднодневка са. БСП беше не в нокаут, а направо в кома `97.
  “Единствният шанс е обединена дясна опозиция” – за съжаление присъствието на ДСБ в тази коалиция, ще отблъсне много потенциални избиратели. Коментарите под този постинг, а и под други подобни по темата са много показателни – отношението към Костов е в двете крайности. Обединена дясна опозиция – да, но без ДСБ.
  Имам изключително лошото усещане, че на следващите избори ще се получи нездрав паритет на силите и ще последват доста години на политическа криза…

 99. Ангел Грънчаров
  01/08/2008 - 15:28

  Огняне, а какво ти е основанието да отблъскваш априори една радикално опозиционна дясна партия от “дясната опозиция”? Това, че ти си антикостовистки настроен ли е основанието?

  Ами че ние, “костовистите”, също сме опозиционно настроени български граждани, т.е. дискриминацията от типа, който предлагаш, е крайно некоректна…

  Стратегия от типа “всички, но без тези”, сякаш ние сме жигосани, е крайно неевропейски и немодерен подход. Имам чувството, че хора като теб живеят в средата на ХХ век, а навън е вече третото хилядолетие 🙂

 100. Огнян
  01/08/2008 - 15:53

  @Ангел Грънчаров
  “крайно неевропейски и немодерен подход”
  Опасявам се, че е точно обратното – изключително европейски и модерен подход. Да си спомним какво се случи с Йорг Хайдер и неговата крайно дясна “Партията на свободата”.
  ДСБ с гордост се изявяват като “крайно дясни”, “тъмно сини” и т.н.
  Да не продължаваме по точно тази тема… “европейски” и “модерни” са две думи без особен смисъл или в най-добрия случай – доста захабени.
  Ще оставя емоциите за малко настрана и да погледнем нещата практично:
  ДСБ, доколкото си спомням от последните социологически проучвания, биха имали около 2-3% от гласовете.
  По мои наблюдения върху хората, които гласуват, анти-ДСБ настроените са в съотношение 3:1 спрямо “костовистите”. Просто Костов се самокомпрометира с провала на неговото управление и повечето хора въобще не са склонни да му дадат “втори шанс”. За тях (нас) неговото присъствие в дадена коалиция компрометира цялата коалиция.
  Кое е по-добре:
  а) n%(дясна опозиция) + 3%(ДСБ)
  б) n%(дясна опозиция) + 6%(по-умерени избиратели, които иначе в най-добрия случай просто не биха гласували)
  6% го давам чисто ориентировъчно. Може да е 5%, може да е 10% – отсега едва ли може да се прецени.
  Това е моето основание априори да отблъсквам.
  Изказвания от типа “А на тези, които не разбирали подобна позиция, е излишно да обяснявам. ” са отблъскващи, а за съжаление повечето костовисти са склонни към такива.
  Просто сте прекалено радикални, нищо лично.

 101. Каменов
  01/08/2008 - 17:09

  Въртите темата около образованието и дисертациите на Костов. Бихте ли коментирали, какво са учили и какви дисертации са защитавали Жан Виденов,Симеон Борисов, Сергей Дмитриевич и следващия, който сте си харесали Бойко Борисов.
  На това момиче, което казва, че Костов е темерут, ще припомня, че всеки петък във времето за парламентарен контрол отговаряше на десетки въпроси/имаше един депутат Руси Статков, който постоянно питаше за какво ли не/. Това при следващия премиер въобще го нямаше, сегашния отговаря понякога на някои въпроси и то отбрани, но никога не съм могъл да разбера какво казва.
  Някой не харесват гласа на Костов, важното е какво говори. Понякога слушам депутати, които нищо не могат да кажат, колкото и да се напрягат, че чак на мен ми става неудобно.
  Темата за приватизацията манипулативно се изкривява, но тя е дълга тема и трябва да се разисква с цифри и конкретно за всеки обект. Ако беше правена и от предишните правителства нямаше да се наложи да се върши в такива мащаби. Тогава държавните предприяти ежедневно правеха милиони загуби. При следващите правителства се разпродадоха печеливши предприятия при по спокойна обстановка и при натрупан опит и резултатите са ви ясни.
  Едно нещо лошо направи Костов/за което забравяте/, че ни боядиса такситата жълти и сложи касови апарати. Опитахме се да му го върнем, но не успяхме тогава,няма да му простим за това.

 102. Ангел Грънчаров
  01/08/2008 - 18:26

  Огняне, имаш склонността да придаваш на своите ограничени представи общовалидност, т.е. обичаш да говориш от името на “всички”, което е доста похабен и архаичен стил на мислене.

  Давам веднага пример: на теб ти се чини, че управлението на Костов било се провалило. И ти приемаш своето мнение-оценка за аксиома, ненуждаеща се от доказване. Това е субективизъм, който няма никаква тежест в споровете. нали не претендираш, че си оракул, а си просто човек? 🙂

  Това колко били на брой – според твоите представи и желания – “костовистите” и колко били “антикостовистите”, няма особено значение: защото демокрацията означава и мнението на малцинството да бъде зачетено. Противното, а именно когато мнението на малцинството се елиминира, се нарича болшевизъм. Ти имаш тази склонност, а оттук се тръгва, та да се стигне в един момент до искането за прилагане на репресии спрямо “неправилно мислещите”. ти нали не искаш нас, “костовистите”, да ни натоварят на един влак и да ни експулсират от България? Вярвам, че не предлагаш и да ни избият? Е какво тогава те мъчи толкова, какво точно предлагаш?

 103. Ангел Грънчаров
  01/08/2008 - 18:30

  Впрочем, това какви ще бъдем, радикални или нерадикални, какви ценности ще споделяме, решаваме ние, хората, всеки един за себе си. Никой не може да има претенцията, че неговото виждане е абсолютно или образцово. Така че, Огняне, би ли би така добър да не се мъчиш да ни учиш как следваме да мислим и какво следваме да правим? Това е недемократично и авторитарно-тотализиращо…

  Впрочем, би ли ми споделил нещо лично: а какъв, ако позволиш да те запитам, е стажът ти в БКП(БСП)? 🙂

 104. Kamenov, razberi, che po-golqmata chast ot naselenieto ne gledat politicherski debati, zashtoto poslednite sa v golqma stepen prazni dumi ili prazni obeshtaniq, koito ne se izpulnqvat. Ivan Kostov ima ujasen glas i kreshti kato obran evrein, za smetka na tova bat Boiko govori pulni gluposti, no gi govori , sqkash e uveren v tqhnata istinnost i vsichko ste bude ok. Bulgarinyt znae , che ne moje da se nadqva nqkoi politik da mu promeni jivota. Donqkude chovek iska da mu razkazvat prikazki, ama hubavo da gi razkazvat, puk posle izpitva efektyt ot politikata na sobstveniq si grub i reshava za kogo da glasuva ili da ne glasuva na sledvashtite izbori. Problemut pri bai Ivan e, che bideiki v opoziciq, rqdko predlaga kontruktivna kritika, a e mnogo elementarno da se posochvat greshkite na upravlqvashtata partiq-te ne che simeoncho ili sergeicho se okazaha stoka (dogan nqma da go komentiram), ama s tiq smeshni votove na nedoverie Kostov nishto ne pravi. Moje bi se nadqva da vurne istoriqta s Jan, ama veche im mina vremeto na tiq gluposti (koi ne skacha e cherven) i vervai mi-pochti nikoi nqma da glasuva za nego

 105. Ангел Грънчаров
  01/08/2008 - 18:46

  Daymare, извинявай, но говориш наизуст, например пишейки:

  “Problemut pri bai Ivan e, che bideiki v opoziciq, rqdko predlaga kontruktivna kritika…”

  Всеки ще ти каже, че ако някой в Парламента изобщо предлага решения за сложните управленски въпроси, и при това е доказал, че умее да ги провежда на практика, това е единствено Иван Костов.

  Извинявай също, ама твърдението ти, че Костов имал лош глас, а пък бат ти Бойко имал хубав глас и говорел изтънчено и прекрасно, е чисто и просто смехотворно 🙂

 106. Огнян
  01/08/2008 - 20:56

  @Ангел Грънчаров
  Гледам, че сме преминали психологическата граница от 100 коментара, т.е. изпълнили сме плана на другаря Longanlon (така като гледам вие г-н Грънчаров сте с най-висока производителност в това социалистическо съревнование) :-).
  Значи е време да се ориентираме към приключване, затова накратко:
  – ще игнорирам личната нападка в първия абзац;
  – управлението на Костов се провали, не мисля, че може да се спори за това. Изборните резултати го показаха. Това е факт от миналото. Оракулите, доколкото си спомням, се занимават с бъдещето (отпада необходимостта на отговарям на въпроса);
  – какво искам от костовистите? – да сте живи и здрави (ако почерпите и по бира, цена няма да имате);
  – какво точно предлагам: накрая в коментара като заключение;
  – най-близкото, което имам като стаж в БКП е, че съм бил комсомолец (както и идола ви (дали това не ме прави костовист? Ужас. 🙂 ))
  В заключение: На следващите избори вероятно ще е добре да оставим политическите си пристрастия малко по-назад и да гласуваме с мисълта да се създаде стабилна коалиция, за да не се получи италианският сценарий от близкото минало на нестабилни правителства, които се сменят през няколко месеца.
  Надявам се последното да прозвуча достатъчно миролюбиво, за да не повлече продължение на флейма (поне не и тук (както е казал другаря Тодор Живков “Навсякъде има материал” – вашият блог дава доста такъв за темата “Култ към личноста”. Ще се видим там, живот и здраве))).

 107. Странно е, че повечето от изказалите се негативно за Костов, не изказват предпочитания към други партии. В крайна сметка все някой трябва да управлява. Затова аз ще се отклоня малко от темата и ще направя кратък разбор на “анти-костовистите”, които са според мен са не по-малко странни животни, като ще използвам за опорна точка фаталните за Костов избори през 2001 г.

  Повечето хора тогава са гласували за НДСВ. Нормално е те да поглъщат като топъл хляб и да повтарят като развалена плоча всяко негативно изказване за Костов, било то основателна критика, някаква клевета или просто обикновена глупост. Противно означава да признаят пред себе си какво висше политическо малоумие са проявили, като са подкрепили човек, който за цяла кампания не се яви на нито един дебат, не отговори ясно на нито един въпрос и състави между 5 и 10 смислени изречения. Затова и никой, гласувал за НДСВ, няма някога да гласува за ДСБ. Дори и ако всички останали партии се председателстват от певици на Пайнер и предлагат “6 без 10” за национален химн. В момента повечето от тях симпатизират на ГЕРБ, след това ще е ред на някой друг.

  Симпатизиращите на БСП са ясни и не се нуждаят от коментар. 😉

  Има, разбира се, и хора като Лонги, които са доволни от живота си и не симпатизират на никоя партия или политик, тъй като няма за какво да им пука. Тази тяхна /липса на/ позиция аз я разбирам. Това, което не разбирам, е защо толкова убедено я пропагандират на политически пристрастните? Какъв е смисълът от това?

 108. @Огнян
  Изборните резултати също показват, че Софиянски, Фидел Беев, Йоан Костадинов и Димитър Калчев са били страхотни кметове. Това е факт и не може да се спори за него. 😉 Съгласен ли си?

 109. Огнян
  01/08/2008 - 21:29

  @Деян
  Туш.
  Може ли вече да си сипем по едно? 🙂

 110. Жилов
  02/08/2008 - 00:17

  @Don Giovanni – да хвърляш в очите на хората нещата, които са писали по време на комунизма, е същото като да питаш учен, живял по време на религиозно мракобесие защо на всяка страница споменава Бог. Не знаеш какво е да си принуден да пееш фалшиви песни, и просто не е честно да обвиняваш хората, принудени да ги пеят в липса на героизъм.

  Още навремето баша ми разказваше за лекции по икономика на Костов. Той беше един от малкото, които разбираха какво правят. Той направи такива генерални и живителни промени, че и БСП след него не можаха да ги развалят. Единственият проблем е, че не се сьобразяваше със самите хора – когато икономиката е в растеж, но не го усещаш по джоба си, няма как да разбереш, че нещата вървят надобре, и това го свали от власт. Другата грешка на Костов е, че разцепването на СДС е по негова вина.

  Когато религиозното стадо гласуваше за своя Цар – Спасител, аз гласувах за СДС начело с Костов, но след разпада му не можех да подкрепя Костов, просто защото той доведе сините до положението, в което са сега – разединено състояние, в което дори die-hard агитката им е объркана за кого от тях да гласува. Тъжно.

 111. Estranged и Дончо са казали това което и аз бих искал да кажа. Некоректно е да цитираш дисертацията на Костов след като ако си над трийсет и пет и ти си учил устава на комсомола.

  Всички плюят по Костов но не дават никаква алтернатива. Какво да избере човек между Доган, Бойко, НДСВ, БСП.

  Много от хората които плюят не са слyшали и един политически дебат, но дават мнение да се намират на приказка. Не знаят че 90% от депутатите са толкова прости че не могат да съставят едно смислено или поне граматически правилно изречение.

  И никoй не дава алтернатива. Добре бе, като не си съгласан кажи ти на кой се спря и за кой ще гласуваш? Много ми е интересно.

 112. Don Giovanni
  02/08/2008 - 09:49

  До Жилов. Много добре виждам качествата на Костов. Като личен приятел какъв е, не го познавам, може да е чудесен. Но това не ме ползва.

  Над 35 съм, но не съм учил устава на Комсомола и не са ме питали. Не съм повтарял “Тодор Живков” както се повтаря “Бог” и никой не ми го е искал. Не може всичко да се оправдава 45 години с това, което е било само до 1955-а-1960-а. И най-вече – има много начини да се натягаш. Не е задължително да се натягаш с Ленин. Но е най-простото. Имаше куп генерални директори, които не бяха с научни титли. Но той е избрал да повтаря каквото иска властта. Айде по-леко пък всички да са повтаряли “Ленин, Ленин”. Повтаряха го около хиляда и нещо подмазвачи, мухльовци до един. И хем е повтарял всичките глупости – пак нищо не е получил. Сега повтаря… и той не знае какво повтаря.

  Той и комунистите окуражаваше да се демократизират, за да задържат властта. Всеки би окуражавал, само и само и той да е някъде между тия на софрата. Даже и софрата не го интересува толкова, ами да е някаква видна кокона. Някакъв комплекс, не знам от какво породен.

  Може и да е обяснявал с часове в Народното събрание, но той доведе всички боклуци – Надка, Стоянов, Софиянски, Бисеров, Цонев, Бакъра, Краус, Бонев и още много. После – тъпи били, гадни били, не знаел. Ми да знаеш бе, затова си там! Като не знаеш – прав ти път.

  Когато си толкова закъсал, както бяхме ние по Виденово време, който и да дойдеше и каквото и да направеше, все щеше да е по-добро. А това са две неща – освобождаване на цените и спиране на печатането на пари. Тези неща дори не бяха направени от него, а още от Софиянски, но после нещата се разпределиха така между приятелите – костов премиер, Софиянски кмет на София, Стоянов президент. После се изпокараха, но Костов продължи да предлага Софиянски и да влачи Надежда.

  А на хората Костов каза, че пари за пенсии няма, всеки да си храни родителите. Но за Надка имаше. И за приятелите и за роднините имаше.

  СДС беше разцепено също заради кефа му. На сега кеф. Чао. Да си е пазил задника. Никой не му е никакъв, за да му го пази.

 113. Кайтел
  02/08/2008 - 09:50

  На Бузлуджа, Стойков, на Бузлуджа!

 114. Don Giovanni
  02/08/2008 - 09:56

  И най-вече: срамота е една такава хубава държава като България да има за възможност от осем милиона САМО ЕДНО ЛИЦЕ – не пие, не пуши, вегетарианец, набожен, все някой друг му е виновен и само той е неразбран от другите, които задължително се споменава, че са глупаци и са му под нивото.

  Някои нещо бъркат понятията. Никой не е длъжен да предлага на никого никой друг. Виснал някакъв да ми иска аз да му предлагам. Че откъде накъде! Другият сам трябва да се предложи, ако иска мястото и го одобрят. Хората е достатъчно само да свалят, ако не им харесва.

 115. Don Giovanni
  02/08/2008 - 09:57

  Не държа да пие и да пуши 🙂 но държа да не е мухльо.

 116. Жилов
  02/08/2008 - 10:44

  Мога да живея с това, че е набожен. Отделен момент е, че “Бог да пази България” е реплика, с която се предполага да се печелят избриталеите, тъй като се предполага, че по-голямата част от населението е набожно.

  Разбира се, че ако няма добри политици, ти трябва да предложиш такъв. Иначе по онова време ги имаше и Гергьовден като отделна партия, бих гласувал и за тях.

 117. Don Giovanni
  02/08/2008 - 11:26

  Ти ако знаеш колко са добре “Гергьовден” с мутрите, направо ще се уплашиш. Там са хилядарки на вечер, мадами и добре облечени бизнесмени. Не забравяй, че “Гергьовден” и “Софийски имоти” са първи приятели, та купиха София за стотинки.

  Костов е набожен по един особен начин – да го видят колко е набожен 🙂 Все към Рилския манастир го тегли, да се покаже и да се навъси непременно там в двора, все едно е замислен по държавните въпроси 🙂 А истински професори и истински артисти или други доказани личности, ако нещо им докривее и искат да запалят свещица някъде, отиват в най-близката черква и не се срамуват, че не е като Сикстинсака капела. Някакси им е достатъчна и каквато е малка. Само той, големият специалист И по Бога, с по-малко не може. Ако Нотр-дам-дьо-Пари беше в София, сигурен съм, че щеше там да ходи да жали за тегобите на България 🙂

  Аз пък съм си харесал Костадин Паскалев, който изобщо не се посвени да тегли една майна на Гоце и да си отиде да си работи за хората в Благоевград, обаче партията му не ми харесва.

 118. Don Giovanni
  02/08/2008 - 11:43

  Истинското ръководене, особено на такова голямо нещо като цяла държава, е много сериозна работа. Може и да не знаеш нещо по-дребно, ще се научишщ или ще те научат. Но не става с позиране, нито с другаруване с тоя и оня заради едната аванта.

  Основното нещо е, че ТИ, човекът, си по-важен от мен, ръководителя, защото за мен винаги ще има някой лев, понеже съм ръководител. Аз не съм там за мен да има повече, а ТИ да имаш повече пари и да живееш по-добре. Иначе ръководителят няма смисъл като такъв.

  Ръководител, който не е разбрал поне простата истина (защото има и още истини, които един ръководител трябва да разбере), че той ще живее по-добре, ако хората му живеят по-добре, значи нищо не е разбрал. Все едно няма и основно образонвание, ако ще да има и петдесет доктората. От които 49 за Ленин и предимствата на съветската социалистическа икономика пред буржоазната 🙂

 119. Koстов, великият десен демократ, с нова социалистическа изцепка:

  http://capital.bg/show.php?storyid=533316

  Ангеле, до кога ще му вярваш?

 120. Димитър
  02/08/2008 - 15:30

  Забележи, че и човекът на ГЕРБ, “партията с най-дясна програма” според теб, е полкрепил поправката, а и това както е казано в статията е практика и в Германия. Честно казано, в тази поправка има грижа за средната класа – гръбнака на капитализма в класическия вид.

 121. ГЕРБ може би ще спечелят на изборите, дано да се докажат и оправдаят очакванията.
  Иначе – понеже доста хора питаха за алтернативи – аз лично бих гласувал за Зелените. Главно поради 3 причини: 1) ще ми се утре като отида на Странджа/Рила (имам правото като български гражданин) да видя нещо естетически хубаво, а не до болка познатите бетонни строежи 2) Така или иначе Зелените са си една от първите партии примерно в Германия и 3) Хубаво е поне една партия да прави нещо за защитата на интересите ни като българи.

  Не агитирам и няма да гласувам за тях. Просто нямат развита структута по места, все още не предлагат достатъчно кадърни, отговорни и честни кандидати. Но по принцип 🙂

  ПС: Извинявам се, че поста е офф. Почувствах се провокиран от изказванията по-горе. Най-добре е хората да гласуват, за когото и да било. Иначе ДПС/калпазаните от Атака току-виж само те останали в парламента.

 122. Жилов
  03/08/2008 - 00:43

  Когато преди години работех като куриер, един от вестниците беше предназначен за ярко-син читател. Прехвърлях го по пътя към блока му. Ярко-синият вестник е фанатичен и смешен с ограничеността си и възхвалата на Костов, но на мен не ми беше смешно, а много тъжно. Защото след разпада на СДС, вече нямаше за кого да гласувам. Вярно, продължих да гласувам (като не гласувах за никоя от отломките на СДС, те не го заслужаваха). Изборите се превърнаха в някаква безсмислица и избор на по-малкото зло. Дори Карбовски, дето насърчаваше младите хора да гласуват, го усети така. Това е.

 123. Жилов
  03/08/2008 - 00:51

  Сега си спомних изпълнението с Неделчо Беронов и че то беше по вина на Костов. Един вид, за да прави напук, той предложи кандидат, който не очакваше да приемат, но ОДС (одс ли беше, че забравих вече) взеха, че приеха абсурдното му предложение с единствената надежда “хайде да бъдем единни най-накрая”.

  Така че, Костов беше ОК до момента, в който стана вредоносен за СДС и започна да руши нещо, което е по-важно от личните му предпочитания.

 124. Костов е символ на борбата срещу комунизма.Същата тая борба, дето я водиха, водиха и пак БСП са на власт.Явно толкова е била борбата, колкото и е символа.
  Прехода в България доказа още веднъж едно нещо със сигурност – партии създадени на основа омраза, имат малък, но твърд електорат, който с времето се разсейва, за да се допълни от нови придобивки – често децата на старият електорат.Партия, правителство, движение и размисъл основани на негатив, имат силно начало в удобно време, защото то ги създава, бърз растеж и печален завършек.Примери – Германия 31ва-45та година, Русия – 18та-91ва година, и други – колкото щеш.
  Костов обаче просто няма друго амплоа.Всичко друго му е изчерпано.Спорни са му икономическите успехи, спорен му е морала, спорни са политическите и административните му действия и придобивки.Безспорно остава му само една алтернатива – да развява байрака на антикомунизма, докато има желаещи да го гледат и слушат.Окончателно смешен ще стане сега, с призивите си за национален бойкот.Както се изрази един от основните спонсори на ДСБ от преди няколко години (вече бивш) – светът се движи напред, тия още борят комунизма.

 125. Жилов
  03/08/2008 - 12:18

  Да, добре че ни остават носталгичната БСП, добрият Цар и могъщият Бойко.

 126. Че кой казва че те са алтернатива.

 127. Впрочем що опира до алтернативи – в България има 2 партии – СДС и БСП.Само те са движения, с вътрешна организация излъчващи лидери.И за състоянието на едното не ми се приказва изобщо.
  Всички останали политически формации от национален мащаб са групи по интереси, организирани около личност.Никой не гласува за програмата за силна България, глупостите от пи-ар щаба на ГЕРБ или измислиците на НДСВ.Всички гласуват за Царя, Бойко и Костов.Частично изключение е ДПС, там бирата е друга.Та мисълта ми е, че в какъв да е мащаб, е грешно да се залага на една личност – каквато ще да е.Било цар, премиер или пророк.Все се осира нещо.Струва ми се че ще е добре, ако БСП си имаше стабилна конкуренция, а не личностни партии-еднодневки да изплуват през ден, на гърба на омразата и негатива.А костовистите са такива пещерни-антикомунисти че просто не е истина.

 128. Попитали един от африканско племе:
  -Има ли още канибали сред вас?
  -Не! Всички ги изядохме! – бил отговорът
  Попитали един “костовист”
  – Има ли още комунисти в България?………..

 129. Доктор
  04/08/2008 - 15:07

  За добро или за лошо Костов управляваше България в един преломен за страната период. Той подготви и направи много по-смислени неща, отколкото другите смешни правителства.
  Това обаче си е въпрос на лично виждане.
  В случая моето мнение е, че о(б)съждайки Костов се измества (може би съзнателно и провокаторски) темата за реставрацията на Комунизма и то в най-гнусния му вариант – това което Живковистите нежно наричаха “социализъм с човещко лице”??? Представяте ли си, досега беше нечовешко, а отсега нататък става човешко…
  Същото е и сега – комунистическите ченгесари се преобразуват на добродушни идеалисти, загрижени за бездушното овче стадо.
  Няма бивша курва или мъничко бременна – червените бандити не могат да станат хрисими филантропи, не забравяйте това. Защото вие само си пописвате по форумите, а “керванът си върви”!!!

 130. @Доктор
  За каква реставрация на комунизма става дума?!. Комунизмът е поддържаща идеология на плановата икономика при държавна собственост. При 15% милионери във Висшия съвет на БСП да не би да очакваш, че някой ден ще осъмнем с национализация?
  Като стана реч за костовистите – те в голямата си част са пролетарии, че дрънкат от левичарски мисли и настроения. Там е трагедията на Костов – тези около него дъвчат само антикомунизъм и ченгесарници. А дясното е за бизнеса, най-дясното за едрия бизнес?.. Къде отиваме с тези слаби крави?

 131. Ангел Грънчаров
  04/08/2008 - 17:13

  Don Giovanni като гледам е голям фен на… “Априлския пленум” и на Т.Живков; сега, предполагам, е горещ фен на дон Бойко – просто това се подразбира, понеже донът беше бодигард на бай Тодаря!

  Аман от фурнаджийски лопати, проповядващи ни моралната чистота! Устата им мелят като на бай Вучкова, не можеш ги спря…

  Абе, Don Giovanni, да не си самият Вучков, гледам, че пишеш грамотно досущ като професора по филология 🙂

 132. neuromantic
  04/08/2008 - 17:17

  Фактът, че изобщо се е появил термин “костовисти”, при условие, че нямаме нямаме виденовисти, лукановисти, беровисти и поповисти и негово-величествовисти показва ясно за какво става дума. Със същата злоба народна се беше родил термина “седесари” като не съм чувал за бесепари или депесари или поне неизползвани с такава стръв термини. Още нещо – да сте видяли в медиите огромни заглавия как Царю и Свитата му обират държавата? Милен Велчев и милиарди загуби от борсова далавера? Не. За Костов обаче имаше много такива из нашите ширини и всички ги помнят, защото продължават и до ден днешен, като трябва да се вземе под предвид, че той далеч не може да се похвали с такива крупни далавери. Сега самата Европа говори зле за последния ни премиер, но никой няма да го запомни това. Изводът? Нека и аз да цитирам Оскар Уайлд – представиш ли се добре, веднага си навличаш врагове. Оцелява само посредствеността… 🙂 Красиво нали? Някой да не се чуди после, че макар че сме толкова умни всички и много ги разбираме нещата само Албания е по-зле от нас.

  Само да добавя, че аз не гласувам за него откакто съсипа дясното пространство и го смятам за идиот. Но, фактите са си факти. В една нормална държава той щеше да е признат.

 133. Защо бъркате Костов с костовистите?

 134. Зимата на 1996-97..Някои са били деца тогава, а аз гледах невръстно пеленаче. Обикалях кварталните магазини и се чудех как да съвместя във времето кърменето и снабдяването с така нуждите за семейството хляб, мляко, сирене… Чудех се как да се прередя стотина души за да купя “насъщния”, а нямаше как да оставя детето си дълго време само.
  И това беше в края на двадесети век в европейска държава! Магазините празни, банките окрадени, инфлация до небето! Кой успя да докара България и нас до такова жалко положение!?
  Аз съм обикновен човек, не се ровя в чужди приватизации и дисертации. Гледам с насмешка всички тези младежи на Бузлуджа (май са по-заблудени и от Костовистите..а :))
  Обичам си единствено семейството, обичам и да пътувам (макар и да не мога много) и все още съжалявам, че останах да живея в България.

 135. Ангел Грънчаров
  05/08/2008 - 09:22

  Петя, ами заслужаваш си положението, щом като не можеш да направиш толкова простия логически преход: кошмарът на 1977 година беше надмогнат от правителството на реформатора Иван Костов! Или пък го съзнатав, ама те е страх да го признаеш: за да не те изловят в разминаване с “ширещите се”, с преобладаващите мнения. Длъжен бях да ти го кажа…

  Ето по тази причина – че мнозинството от нацията ни не обича да се затруднява с мислене! – илюстрация на която са и коментарите по-горе, сме на този хал…

 136. Един съвсем малък щрих от времето на Иван Костовото правителство: пътувах доста из България и на много места виждах надписи по пътищата “Строи се по програма ФАР”. По време на неговото правителство беше единственият път – единственият – в който стигнах от София до Етъра без да има ремонти по пътя, с един открит нов мост след Витиня и без нито един затворен тунел. Повече така и не ми се случи, чакам километрите нови магистрали, дето ни ги обещават след това, ама къде ги и аз не знам.

 137. Don Giovanni
  08/08/2008 - 17:04

  Грънчи, Вучков е професор по театроведство, а не по език, и преди да откачи от старост, беше чудесен есеист и специалист, макар и общоизвестен подлец.

  Нещо подобно на теб – приличен есеист, макар и завършил в Ленинград ленинска философия, известен костовистки комунист и прочут в Интернет логорей 🙂

 138. Ангел Грънчаров
  13/08/2008 - 00:19

  Don Giovanni мрази самоотвержено всички, които не завършили като него АОНСУ и са, респективно, на по-високо интелектуално ниво от неговото собствено – и от това на бай Вучкова, разбира се… 🙂

 139. Don Giovanni
  13/08/2008 - 14:07

  Don Giovanni препоръчва горещо на всички костовисти, костоваци и други костури на идващите избори да гласуват за Бойко Борисов, защото вече така ще се гласува за Иван Костов :):):) Самият той така ги нагласи – интелигентният единствен автентичен десен и всичкият около него авантаджийски боклук (или по ленинградскому мусор), който още отсега е съгласен да казва, че мутрата не е мутра, а дясна сила, само и само да е в Парламентата 🙂

 140. Билбо
  15/08/2008 - 01:24

  Абе хора, объркахте ме съвсем, защо намесвате Бате Бойко и проф. Вучков. За мен Костов показа по време на управлението си две неща.
  1. Че е един изключителен за времето си политик – такъв който може да изпълнява целите, които си постави. Следващите, да не говорим за тези преди него, излъчват безсилие, импотентност някаква, само приказки разказват.
  2. Че целите, които си поставя нямат нищо общо с интереса на държавата, на обществото и по този начин с моя личен. Е, по-добре е от хаос, ама чак да гласувам за него… А представете се, да кажем, че си изгубите ключа, викнете ключар да ви отвори и той вземе та ви обере. Пък вие после си седите и викате – е ама сега поне не съм отвън. Не разбрах последно животни, които се взимат насериозно, ли са или не са костовистите, ама верно са ми странни. С изключение, разбира се от само себе си, на лично облагодетелстваните, които в този смисъл са ултра-нормални

 141. Една тролка
  17/08/2008 - 10:34

  “Когато стигнеш дъното, няма как да не тръгнеш нагоре, независимо какво правиш…”
  Ах, какво прозрение само! Излиза, че някак си, ей така, от само себе си сме се отзовали на дъното! А не благодарение на грабливата комунистическа и кадесарска върхушка в комбина с мафията, която постави един слаб и наивен министър-председател за да може зад гърба му да изсмуче на входа и на изхода предприятията, да вземе лоши кредити от тяхно име и веднага да ги източи, за ограби банките, да унищожи парите на населението чрез инфлация. Да продължавам ли? В България огромният процент предприятия бяха фактически фалирали. Цялата държава беше фалирала.
  Демонизацията на Костов пречи да се анализират безпристрастно постиженията и грешките му. Както би могло да бъде в една нормална демократична държава и то с цел да се ограничаване и изкореняване на вредните практики. Костов бил въвел корупцията в политическия живота!?‌ Само малоумен може може да повярва на подобно трърдение и то при положение, че знаем как в България някои се събудиха за една нощ милионери. И какво, да не би в момента да няма корупция? Има и още как, даже къде по-голяма от онова време, защото държавата се позамогна и се въртят повече пари. Някой да е демонизирал Симеон (заради реституцията на имоти на интенданството, сделката с външния дълг, продажбата на БТК и много други, както и за допускането на крадливата кохорта на Доган до централната власт) или пък Сергей (очевидно неспособен да овладее огромното присвояване на народни и европейски пари, довело до спиране на еврофондовете)? Не, разбира се! А защо? Не трябва да си много прозорлив за да загрееш в чий интерес е медийният комфорт, осигурен на сегашното и предишното правителства.

 142. “Така и не разбрах на какво.”

  Някъде бях чел, че си един от първите професионални блогъри в БГ. Може би, точно заради тази професионализация (може да ти плащат на написан ред, знам ли?), блогът ти прелива от постове свързани с теми, които ти чистосърдечно признаваш, че не разбираш, не те вълнуват, не знаеш, не помниш и т.н., но в които се опитваш да обясниш, че все пак не си съгласен, че другите (неразбраните) не са прави, независимо, че не знаеш дори и защо не си съгласен 😉

  Карай го по-малко професионално, да не се разводняват нещата.

  Между другото, как точно подбираш темите на постовете си?

 143. Алиса
  25/08/2008 - 11:43

  Аз пък се чудя, на фанатизираните костовистки противници, които вече години наред само като му прочетат името някъде и безмилостно заливат интернет пространството с умопомрачаващи количества словесна гняз от псувни и злоба.Този човек няма нищо общо с властта в България от 2001г насам и въпреки това все още има хора, които смятат, че злият Иван Костов е виновен, за майките, давещи децата си в езерото на южния парк, както и за колосалната разлика в жизнения стандарт на столичани и хората в провинцията!!!А никъде не прочетох същата тази словесна помия да се изсипва върху светата личност на Премиера Жан Виденов, който както сам споменахте г-н Стойков, доведе България до абсолютното дъно в икономически, социален и политически аспект.Къде се корени причината за този факт се питам аз.

 144. щото да изливаш помия върху жан виденов ще е като да биеш отдавна умряло куче – кауза лесна, негеройска и най-вече безсмислена 🙂

 145. Алиса
  25/08/2008 - 11:50

  Мда, но и с Иван Костов е същото положение, на всички ни е ясно, че той във властта повече няма да влезе.А и ако се коалира с Бойко, каквито са спекулацийте, ще загуби и твърдия си електорат от зашеметяващите 4%.Той отдавна не е заплаха за никой, а кото се пусне статия за Ахмед Доган например в някой новинарски сайт пак не се излива такава помия, каквато срещу Костов, въпреки че на Доган къщата му се охранява 48 часа в денонищието от униформени, чиито заплати плащаме ние.Значи той ни бърка директно в джоба и пак не ни пречи толкова, колкото ни пречи Костов, защо?!

 146. Алиса
  25/08/2008 - 15:36

  tL_
  Посочи ми едно ново, неопетнено, образовано, необременено, културно, вдъхващо доверие лице в политиката и веднага се затичвам към урната!И моля не споменавай имена от типа на Димитър Стоянов и Павел Чернев защото поради обективни причини е излишно да си говорим за хора като тях, струва ми се че трябва да си с много сериозни психични разтройства, за да идеш да гласуваш за такива хора.

 147. Господинов
  25/08/2008 - 23:04

  Ерих Мария Ремарк
  (1898-1970) немски белетрист и есеист

  “Не е лошо да се родиш глупав, лошо е когато умираш глупав.”

  Прочетох “задълбоченото” литературно съчинение на този млад титан на политическата социология, който въпреки преките си ангажименти по това време ,цици, пици и други мекици и мизерните неденоминирани кинти които тати му даваше с бурканите, белким завърши образУвание .. е останал с конкретни впечатления от този нещастник Иван Костов.
  Ама седя гледам и не моя да се начудя аз прост ли съм или съм просто глупав.?
  Представяте ли си некъв самодоволен глупак да вземе че да направи така че моята тогавашна заплата от 6$ долара за 4 години да стане 124$. Ще ми въвежда тоя мръсник бордове разни. Ама не бил той ..той Софиянски го въвел. Що за простотии са това. Тогава и децата знаеха че Костов е двигател на всичко което се случва и гледаха гладно чичко Костов по телевизията. Софиянски беще “назначен” от Костов за министър Председатал защото идваха извънредни избори и Костов трябваше да организира СДС по начин по който да положи основата на едно стабилно правителство. Стефан се усмихваше добре така че можеше да крепи министър председателският пост няколко месеца. Костов имаше опита и познанията /преди така сложилите се неща беше два пъти министър на финансите /. Финансовата стабилност: Неее не я направи Костов…някой друг я направи, те на Костов така му наредиха от международния валутен фонд. Ей това са пак ненормални простотии. Сещам се за един бивш министър председател дето го гръмнаха .. той обяви мораториум по плащанията на България и ич не му дремеше на патката какъв го иска международния валутен фонд, на майка им световната банка и други извратени еврУпейски финансови институции. До Костов, другарите управляваха на принципа .. вий на мене акъл не ми давайте ..виж ако имате пари за даване убо!
  Почти всички значителни придобивки на съвременната държавна администрация бяха създадени от Костов, здравни каси, осигурителни фондове, административни разделения и квото друго се сетите. Не че другарите не можеха… можеха ама “в тъмното по добре се краде”, пък и колкото по дълга е ноща толкова повече ще е плячката. Костов запали лампата. Това не успяха да му простят другарите. Това ги принуди да крадат на светло / което за тях не беше трудно, но трябваше да правят допълнителни усилия / а и като стана светло в играта се включиха и други играчи, от съседни икономически общности. Той допусна грешка която другарите не допуснаха с него. След 2001 г. Първата има работа беше да фалират в-к “Демокрация”. После всекидневно започнаха да “серат” върху него, докато не го превърнаха в символ на злото. Това е чекистки подход който те умеят до съвършенство, като пример ви давам българската история която те “написаха” за нас. Трябваше като малоумни да повтаряме колко умно се изказал един терорист тръгнал да събаря държавата на “Лайпцигският процес” /Г.М.Димитров/,или познатия още като “Гошо Тарабата” алкохолик, виден български евангелист. Та и за Костов така .. абе омръзна ми 10 години да ми показват на Костов недовършената къща и да ми обясняват по тевизията как това е човека откраднал държавата. Ехх ако аз бях на негово място щяхте да видите Вие как се краде… ама нейсе. добре Ви се падна .. случихте. По същото време др.Първанов ходеше в градинките и разхождаше пенсионерите, които вече не бяха ангажирани с опашки и имаха време да изпеят накоя песен, като “куде си вярна ти любов народна” и докато си почиват да извикат три пъти “Долу НАТО” , ей с това се занимаваше първанов. Костов трябваше да пъсне в частни ръце мъртвия държавен капитал, като нерентабилно управлявани фабрики, перачници на банкноти, фабрики за какво ли не, които имаха държавно управление и петстотин души персонал но не можеха да продават продукцията си. Не коментирам колко добър е бил подпорът. Как е минала масовата приватизация и т.н. Те обаче трябваше да се направят иначе още щяхме да сме “на тъмно” .Имайте в предвид че ако ги бях правил аз “мамицата ви щях да разплача”, така че и в този случай Ви подарявам начин да сте щастливи. И понеже се сещам за автора на блога дето обяснява как един нещастен министър гръмнал мавзолея на “Гошо Тарабата”, с удоволствие ще споделя с всички вас факта че в този случай отново печелите. Ако бях аз щех да гръмна и една бетонна грамада над гр.Шумен, една такава безмислица над гр.Стара Загора и още двадесетина такива простотии в страната, като за капак щях да гръмна и паметника 1300 години България, барабар с асамблеята на мира и НДК. Но не би… сега съм зает. Костов направи каквото можа.
  Чао за сега … оставам “прост” Костовист
  маг.икон. Георги Господинов.

 148. Господинов
  26/08/2008 - 13:27

  автор Веселин Андреев, ама ме върна 15 години назад в училище 8 клас…
  виж това хи хи хи
  Само като си помисля какви глупости ни караха
  да пишем навремето за Антон и ми става …мъчно…
  Ту комунистите побеждаваха Смъртта, ту телата им бяха от желязо.
  Абе остави.
  на мен по ми идзваше отръки в онези години да коментирам поемата “Сашка”
  на същия автор….
  ***
  А после проснали я диво
  и взели и сред смях и дим
  това що пазела свенливо
  за чакания свой любим!
  ***
  вие Йо, понеже сте малка сигурно не знаете , че Сашка е комунистка
  която е попаднала в Монархо-фашистки плен.
  И преди да я разстрелят, монархо-фашистите отнемат девствеността и.
  Която тя пазела , за да загуби в някоя землянка???
  Един мой съученик в Първа Английска, чиито родители бяха партизани
  ми разказваше за сексуалния живот на партизаните в землянките.
  ***
  Значи в землянката спели общо 35 достойни народни верни синове!
  Имало и три семейни двойки. А в редовете на борбата се били оформили още две двойки, които обаче не били женени. Това обаче не им пречело да се сношават едва ли не всяка втора вечер. Пред лицето на Смъртта казват, че половия нагон се засилвал….Аз лично не съм виждал Смъртта в лице и не мога нито да потвърдя нито да отрека това твърдение…Но две от двойките не били женени! Нямало как да слезнат в кметството и да се оженят. Но си били дали дума пред партията.
  В кметствата като слизали главна задача им била да ограбят касата и да запалят архивите……И да отмъкнат пет-шест овчици за чеверме…..
  ****
  В землянката един от ъглите бил отделен с една черга за семейните партизани.
  там спели и петте двойки. От другата страна на чергата спели партизаните -ергени или партизаните , чиито другарки живеели по селата….и не искали да се подложат на несгодите на живота в землянка. Все пак в оборите и конюшните където те живеели другарките на партизаните било и по-топло и по уютно!
  ***
  Родителите на моя съученик много се ядосвали на две от двойките.
  Защото много шумно си вършели вечерно време “работата”
  партизанките дори стенели, охкали и пъшкали от получените оргазми и това притеснявало партизаните ергени. Да не говорим че силно понижавало бойната им готовност! Командирът и политкомисарят се притеснили да не би
  самотните партизани да се изпедерастят.
  Историята доказа неправотата на техните опасения!
  Партизаните се изпедерастиха едва след по-бедата.
  ***
  Направили строга партийна забележка на по-буйните и шумни семейни партизански двойки-на закрито партийно събрание под една стара бука…. Другарят на едната партизанка със шумен оргазъм
  започнал да и слага непрана вълна в устата по време на акт.
  Но така пък за малко да я …задуши….
  Никак не е било лесно на верните народни синове.
  Само те си знаят какво са изживели.
  Аз го питах(съученика ми), не са ли познавали партизаните Френската любов?
  При която ако някой трябва да стене това е мъжът! Но мъжете -партизани са били къде-къде по-издържливи на мъчения…..
  Съученикът ми ме погледна злобно и ме отряза-Буржуазни и декадентски полови изпълнения не са били познати на Партизаните!
  Само най-конвенциална полова любов!
  Не забравяй Поповски, че тези хора са били-ЖЕНЕНИ!
  Не забравях…..
  ****
  А в това време дебелите угоени буржуи се ширели в 200 квадратни апартаменти на Оборище и Докторската градина и се радвали не парно, течаща топла вода и огромни чугунени вани в баните си….Че даже слушали и Радио Берлин! И отвреме на време щипели слугините си по задника.
  както правел простия селяк-банкерчето Буров, от когото кой знае защо днес всички се възхищават! ????На българия и върви на банкери-селяци!
  И тоалетните им били вътрешни, а не като тоалетните в бедните български села като сирищник например които били отвънка.Да не говорим за миризмите
  ***
  Но след по-бедата на 9 септември ролите се смениха.
  Тези дето спяха в землянки , събраха тези от Оборище и Докторската градина
  закараха ги в мазетата на хотел Славянска беседа, и в патайни доби ги качваха на стари съвецки ЗИСОВЕ, навързани с въжа като трите синджира роби, закарваха ги на Искърското дефиле и там им правеха Дискотека с манлихери, ножове и прави лопати….
  Под звуците на Интернационала…..
  после ги хвърляха в предварително изкопаните “братски гробове”
  Очевидци викаха, че земята “мърдала” дни след разстрела…..
  ***

  това го откраднах де…
  copyright by pichaga

 149. E ne, tolkova kultov obraz ne moje da ima!
  Stom moje taka da obojestvi edin nekadyren , nepravilno govoresht i surdit Sigan ta da go izkara sqkash e neshto sredno mejdu Brad Pitt i premiera Churchil. Debela e rabotata mdamm. A sarkazma mu kurti ne mivki , ami steni na soc-fabriki izlqti ot chist beton.
  I da zanete – komunistite upravlqvat Bulgariq i samo blagodarenie na tqh oshte ne sme dostignali bogatite strani -chlenki ot Evropa!

 150. Коментарите, които сметна за обидни, рекламни или прекалено безсмислени/глупави, или които ме дразнят, или които просто ми се ще, ги трия.

 151. Алиса
  29/08/2008 - 14:44

  Ахам, така има шанс да се получи страхотна дискусия;)

 152. Alisia-strahotnite diskusii specialno po tazi tema gi ima na oshte desetki mesta. Tursi, cheti i im se radvai! Na men pisanicite na Gospodinov mi stanaha leko dosadni, osobeno vtoriq mu post, koito prakticheski nqma smisul. Che BKP sa bili care na bullshit-propagandata spor nqma. Prostotiqta pisana ot magistyra po ikonomika e sushtata pomiq, ama v obratna posoka. Abe fanatizum na vseki kilometyr mu e maikata!

 153. Ангел Николов
  30/08/2008 - 17:23

  Костов дойде на власт след втората национална катастрофа през последните 20 години. Първата бе когато Луканов обяви фалит на държавата и ако някой знае или си спомня в магазините нямаше нищо, раздаваха се купони за продукти срешу които не можеше да се получи нищо. Майка ми замразяваше във фризера няколко хляба след като бе висяла на километрични опашки за да ги купи – докато Луканов раздаваше куфарчетата с милиони в зелено на комунистическата номенклатура и се разграбваха държавните предприятия и държавния резерв. Втората при Виденов, след като преди него пак с мандата на Доган БСП вече бе обезкостила държавата и Виденов с цялата си наивност се опитваше да закрепи “социализъма”. Тогава именно долара надхвърли 3000 лева и прогнозите бяха, че ако Виденов остане на власт ще надхвърли 10 000. След краха на БСП управлението СДС спечели изборите и уви взе за партньор пак мошеника Доган. Тогва Костов при много тежки условия възстанови донякъде тотално ликвидираната държавност, извърши приватизация на това което беше оцеляло – повечето от предприятията бяха фалирали и нежизнеспособни. И България постепенно се отлепи от дъното. Благодарение на него сега е в НАТО и ЕС. Единствено при неговото управление (макар че не успя да свърши много неща и не мижа да избегне злоупотреби и корупция при приватизацията), бе нарушен за кратко тоталния монопол на комунистическата номенклатура в икономиката на страната и получиха възможност да започнат свой бизнес и други български граждани – не само лукановите бандити и мутри. И понеже макар и частично застраши власта на БСП и ДС, Костов е толкова мразен и досега и му се приписват какви ли не грехове. Е, той сигурно не е светец, светци няма, няма и магьосници които за 4 години да направят като Кобурготски България уж пребогата. В правителството му имаше и интриганти и мошеници, но той поне се опита да ги разчисти и те сега логично са в Тройната коалиция – и Бисеров, и Цонев и кой ли още не. Костов и пръв прозря, че Доган е зло за България. И затова сега мястото му сега пак е в мафиотската коалиция на Първанов. И ако човек не е с промит мозък или клакьор на правителството, не би трябвало да плюе Костов, защото не заради него а заради тези които са на власт и сега България е най бедната, най-корумпираната и най-нещастната страна в Европа.

 154. Ангел Николов
  30/08/2008 - 17:29

  А, забравих да кажа, че не съм членувал никога нито в СДС, нито в ДСБ, но въпреки това ми се струва, че точно тези които плюят опозицията (Включително Костов) са странни животни – освен ако не са си просто червени агитатори. Ако са такива що ли ги е срам да си признаят?

 155. Алиса
  01/09/2008 - 14:10

  Daymare дай тогава да закриваме темата направо;)Просто не виждам смисъла да си тракаме клавишите, ако бял свят ще виждат само “подбрани” постове.Това не би било доскусия, нито дори разговор, а някакъв монолог или излияния на подбрани хора, които не противоречат на авторовите разбирания:)Не искам никого да обидя, надявам се да не се приемат така думите ми, но автора е задал някакъв въпрос, не риторичен доколкото ми стана ясно, и не знам как би могъл да добие представа за нагласата на костовистите и подбудите им, ако не им позволява да си изразят свободно мнението в неговия блог.

 156. Костов е една от малкото теми, по които не съм съгласен с Longanlon. Не е ангел, но определено никой не е имал волята да се захване и довършви толкова мащабни реформи в най-новата ни история.

  Ще се опитам да онагледя нещата със пример:

  1997-ма година бях студент в Техническия (но все още му викам МЕИ) и като запален компютърджия имах идея за бизнес, свързан с компютрите. Тогава всичките ми приятели и роднини викаха – ти луд ли си, няма откъде да намериш пари, мутрите ще ти вземат всичко, нищо няма да излезе, хората нямат пари, икономиката е съсипана. 2001-ва вече започнах бизнес, свързан с компютрите. Пари взех с потребителски кредит, нямах и все още нямам абсолютно никакъв гръб, но икономиката вървеше, хората вече имаха пари и мутрите нито веднъж не дойдоха за нищо. Костов малко или много има пръст в тази работа.

 157. костов е пич, определено!

 158. Костовистите, доколкото имам допир с такива, са все свестни хора. (Не визирам разните писачи из интернет с разните каузи – това са ненормални хора – има и комунисти, нацисти, еколози и прочее паплач)

 159. Милен
  21/09/2008 - 15:13

  Имам няколко въпроса към костовистите.
  1. Кой предизвика инфлацията 96/97-а?
  2. Защо Костов оглави протестите на СДС и той стана премиер, а не някой друг?
  3. Колко мафиота вкара в затвора?
  4. По чие време Косьо Самоковеца натрупа милиони?
  5. Кой продаде Нефтохим на Лукойл? И как така рафинерия работи на загуба?! Костов направи ли нещо, за да открие липсващите милиарди от Нефтохим?
  6. Костов мръдна ли си малкия пръст, за да открие дори малка част от източените пари от България и да ги върне в бюджета?
  7. РМД не бяха ли пак престъпни схеми за ограбване на държавата чрез “уж губещи” предприятия и защо не ги пуснаха на борсата?
  8. Защо смени министрите, а не даде никакво смислено обяснение?
  9. Защо мотаеха толкова време лиценза за втория GSM оператор?
  10. Кой създаде безумицата НЗОК?
  11. По чие време Филчев стана прокурор на РБ?
  12. Кой гласува закона за отмяна на следприватизационния контрол?
  Имам и още, но засега стига.

 160. Далеч не всичко на Костов е перфектно. С абсолютната власт, която имаше можеше да направи много повече. Само че я го сравни със следващите двама и си направи изводите… Разбира се, сигурно и неговия подход си има поне донякъде обяснение – не може да се тръгне така открито “на нож” срещу октопода… А и ако е толкова лош, защо организираха измамата със царя?

  ПП: Само не разбрах това за инфлацията – в икономическата дупка ни бутна май Жан, не е ли така?

 161. Милен
  21/09/2008 - 16:43

  Това за инфлацията е малко отделен въпрос, исках да видя някой ще каже ли нещо друго освен Жан, но определено Жан няма вина. БНБ рефинансира банките с 50 милиарда лева. Те започнаха да изкупуват долари и това доведе до инфлацията. Отделно е имало външен натиск да падне правителството, а пък това е било добра възможност някои хора да направят милиони, а може би и милиарди. И ако говороим за виновник трябва да говорим за Тодор Вълчев, но интересно защо ли никой не го коментира това. Може би всички са намазали тогава и червени, и сини.

 162. Този дето го пребиха, от “опасните” … да не би Костов да е замесен нещо? Как мислите?

 163. Алиса
  01/10/2008 - 10:03

  Хахахахахахахахаха, със сигурност, те майките почнаха да си давят децата в разни езерца, язовирчета, шадраванчета и всякакви други водоеми заради него, таксиметровите шофъори започнаха да ги убиват (пак заради него разбира се), ти за лошите хора, упражняващи правото си на свободно слово се чудиш:)

 164. Бих искал да предложа, нека има една тема за Първанов .. да го похвалим. Да го сравним с Костов, или за Станишев, за Царя!

 165. има тема за Първанов. ползвай търсачката горе в ляво.

 166. статията сама по себе си е добре написана. но самият проблем е доста лековато представен. ако разбираш какво искам да ти кажа. явно наистина само цици са ти били в главата, както сам го казваш. винаги съм мислел, че Костов не беше добър политик, но като експерт е голяма работа. много тежък характер има той. горещо се надявам, че след като преживя случилото се, и с правителството му, и със СДС се е променил. той ТРЯБВА да влезе в следващия парламент. а на всички вас ще кажа, че няма страна, в която с тава лека ръка се правят опити да се затрият политици. за такава малка страна като нашата това е пагубно. политик не се става за дни.

 167. по-омразен от тоя човек немам. ама присъдата ми за него е същата като за останалтие ни политици – смърт

 168. A за Тошко кво ше кажеш? Сигурно като хуманист ще го определиш…

 169. ivankosata
  13/10/2008 - 19:33

  На всички които не знаят какво направи Иван Костов искам да кажа, че той направи истинския преход на страната към пазарна икономика, за което голяма част от комунистите скрили по 10-15 хиляди долара и собственост на две три и повече жилища, трябва да му благодарят, защото именно той им даде възможност да си закупят някое заводче от приватизациийката. Смелост да направи тази необходима приватизация, нямаше никой политик до тогава. Проблема беше, че единствените хора, които бяха с пари са все комунисти и ествествено те ги купиха. Ясно е че след като новият собственик на предприятието съкрати персонала всички обвинихме Костов, но никой не си задава въпроса колко работа е свършил в това предприятие, какво и колко е произвеждало и може ли да продължи да работи както при социализма. Обикновения човек го интересуваше да ходи на работа колкото да се отчете и да взема заплатката си редовно и всяка промяна в стереотипа води до негативизъм спрямо причинителя на промяната. Така Костов за да отстои принципите и икономическите си възгледи стана жертва на тях. Но такива са били и Галилей и Коперник и много други учени. Сравнението с други бивши и действащи политици е просто немислимо, било като морал било като управленски качества, да не говорим за ум. Господин Станишев се и..ка на метеното отново с невероятна инфлация, бюджетен излишък, който всъщност е израх на страха и некомпетентността да предвидиш по големи приходи, между другото последното е типично за уравлението на социалистите и проблема е че най-нагло това се отрича. Спрени еврофондове, които без Костов и екпиа му и толкова нямаше да видим, а можеше и да не чуем че ги има и мн.други. Но аз не искам да сравнявам хората, а просто да кажа, че този човек заслужава почит за смелостта, за реформите, за ума и за отстояването на ценностите на демокрацията.

 170. Много правилно изказване.

 171. ivankosata е описал нещата близко до моят “обектив”, горе-долу и аз така ги видях.

 172. Добре бе хора, лесно ще ви задам въпроса-щом Костов е пич, защо не го преизбраха отново и защо загуби така драстично пред Симеончо? Че и след краха на симеончо пак не можа да събере 10 процента от народните? Хайде не ми подхвърляйте, че комунистическата пропаганда се е оказала толкова ефективна , че по някакъв начин е смазала репутацията му. Чакам адекватни отговори на въпроса-защо в момента народът няма доверие на Костов или ще кажете стандартното, че народът сме овце и малоумници???

 173. Върнън
  11/11/2008 - 07:55

  Когато човек не разбира нещо е по-разумно да не го коментира. Определяш себе си като аполитичен, а бахти политическите псевдо-разсъждения вкарваш… (!?)

  Иначе стилът ти ме кефи.

 174. Чавдар
  20/11/2008 - 02:05

  Костов спази едно от основните правила на Макиавели – никога не казвай, че не си бил прав. Народът го отхвърли и затова народът излезе крив. В резултат вдясно се самоподбра малък процент хора с латентна авторитарност, притеглени към строгата бащинска фигура. Като процент са малко, но отнесени към цялото население правят сериозна бройка.
  Около Жан Виденов дълги години имаше подобна страта от хора, групирани по-скоро характерологически, отколкото идейно. Разликата е, че той ги пъдеше, но Костов съвсем не може без политика. Не го упреквам – у нас хората никога не могат да преболедуват раздялата с властта.

 175. ivankosata
  23/11/2008 - 22:35

  Чавдаре, какво трябва да каже Костов според теб. По горе мисля, че дадох едно смислено обяснение на причините за загуба на доверие. За съжаление тези хора, говоря за съкратени от предприятията или такива, чийто нов работодател иска да работят здраво, никога няма да му простят, за това, че им развали рахата и сега се надяват социалистите да върнат онова “хубаво време” в което по цял ден стояха в предприятията и произвеждаха боклуци, които всички трябваше да купуваме, защото нямаше друго. А що се отнася до раздялата му с политиката, то тя не е задължителна, дори да останеш извън народното събрание. Това, че нямаш достатъчно доверие зад себе си за да си депутат или министър, не пречи да се занимаваш с политика и да прокламираш идеите си. Какво говори обратното за хора които са били във власта и после след като я загубят не се занимават с политика – говори едно, че те са се занимавали с политика само за да са министри или депутати, за да имат власт. Такива ги виждаме да излизат на всички избори, но с нова партия или преминали в друга властимаща. В нашата страна принципа на повечето хора е да си във властта, а пък идеите са без значение. Друг проблем е манталитета на народа. Първо се хващаме на големи обещания като риби, после, който не ги изпълни е мошенник и втори шанс няма. Да не мислите, че г-н Сакскобурготски ще бъде избран пак. И неговата съдба ще е като на Костов, и на него народа му беше крив, че не го разбрал правилно 800 -те дни и не работил достатъчно. Но на него дори не му пука от това. В момента той се показва, колкото да не се разпадне коалицията и да не му изгонят хората, а пък и като имаш власт и министри по може да успееш да вкараш някой друг депутат в следващия парламент. Доскоро хората бяха полудели по Атака и г-н Сидеров, сега са луднали по ГЕРБ. За Атака ми ясно че не могат да направят национализация на държавата и не знам някои как вярват че това ще се случи. За ГЕРБ се надявам да не стане като с Царя, че и там има доста хорица предимно бизнесмени за които управлението на държава е по-скоро една ниша в бизнеса им, а не отговорност за народа. Но дано Бойко Борисов успее да ги отсее особено, след като видя голяма част от тях в действие като Общински съветници в местните парламенти по Общини и като кметове. В извод искам да отбележа че Костов до момента си е най добрия политик-реформатор и когато посочите друг министър председател с по-добри качества пак ще коментираме. Няма смисъл само да се пишат общи приказки, по добре да се правят сравнения, за да се отличи по-доброто от по лошото.

 176. Лъчезар Томов
  02/01/2009 - 00:45

  Аз мога да обясня моята подкрепа за ДСБ и нейния лидер, която е подкрепа и за тогавашното ОДС с няколко прости криви – цената на тока през годините, цената на парното, индексът на некорумпираност, размерът на бюджетния излишък, кривата на нарастване на пенсии и заплати в бюджетната сфера, статистиката за инфлацията и много други неща. Нищо фанатично и изтрещяло, просто сбор от приятни числа 😉

 177. Чавдар
  04/01/2009 - 12:54

  През 1997 се търсеше екзекутор на България като сбор от индивиди, които има смисъл да бъдат заедно. Само един човек вдигна ръка и каза “Аз”. Признавам му качеството решителност. Просто не обичам палачите. При него в държавата нямаше корупция – корупцията беше въплътена в закона и овластена. Помните ли РМД-тата? Помните ли г-н 10% Божков? Стотици координатори, депутати и прислугата им си разпределиха капитала на обществото и ни направиха техни наемни работници. Банките, които са стратегическите центрове за управление на всяка икономика бяха продадени за жълтистотинки на треторазрядни глобализатори – гърчета, италианчета, австрийчета, унгарчета. Почти всички градове в страната, извън най-големите, бяха осакатени и оставени без препитание. Няколкостотин хиляди станаха гурбетчии.
  За един и същи Костов ли си говорим с вас? Ако сте прекалено млад, защо ни занимавате с вашата неосведоменост и породените от нея фантазии?

 178. Чавдаре, искренно се надявам че нямаш нищо общо с знаменитата терористична група, действала в Софийската околия, и дала родителство на най знаменитите герои на днешното време, като другарите Живков, Джуров и техните братовчеди Димитър Станишев и син, другаря Велчев и син и така нататък и така нататък. Но това е само предположение!!! Незнам!
  По отношение на Костов и последният ти пост – бих си позволил някой корекции.
  Първо. През 1997 година се търсеше не екзекутор на България, а човек който да я изкара от дъното! Кумунистите които имаха мнозинство в парламента, се отказаха от мандата си, понеже хората бяха гладни, обезверени, обезкървени, децата им бяха също толкова гладни и обезверени и мизерните пари който взимаха от трудът си се обезценаваха с часове. По тая семпла причина хората на улицата искаха да правят “любов” с кумонистите, а те пееха в будоарите на народното събрание ” – Къде си вярна ти любов народна?” муз. и текст Клара Маринова. Еййй да бяха излезнали от там да им даде народа “любов” с пълни шепи! Тц тц! карай…
  Второ! Като магистър по макроикономика ще ти кажа, остави тези приказки за банките “които са стратегическите центрове за управление на всяка икономика”. Това приятел, бяха търговски банки, които с цялата схема имаха функциите на “Лемън Брадърс”. Продаваха риск – с тази разлика, че предварително бе заложено колко транзакции ще има до край и се разиграваха само с “вътрешен капитал”, целта беше “вътрешният капитал” да бъде раздаден по някакъв сценарий. Това е като касиерката която раздава заплатите, по списък. Все пак искам да ти обърна Внимание че касиерката не представлява никакъв “стратегически център”, било то и на най заспалата стопанска организация. Та така седяха нещата с Нашите “стратегически центрове за управление на икономиката”.
  Апропо: Много те моля не въвеждай такива понатия. Те обикновенно са безмисленни. Това ми напомня на понятието “Икономически механизъм”, което е въведено в съвремената икономическа наука от др.Т.Живков, но и до ден днешен е странно неразбрано и неописано, като значимост от икономическата наука.!
  И още нещо! на фона на случващата се газова криза с Украйна, ще Ви припомня господин Чавдаре, че Иван Костов бе единственият български политик, който се “опъна” на ГАЗПРОМ. /за което тогава убиваха другари!/. Когато Кумунистите дойдоха на власт, първата им работа бе да се надупят на Москва, и ей така тихомълком се отказаха от постигнатото от Костов и легнаха на руснаците. А трябваше да плашаме по ниски цени до 2010 г.
  Незнам има нещо сбъркано и неразбрано в идеята да се мрази Костов. В крайна сметка този човек пое управлението преди 12 години. Направи животът ни по поносим. И БЕЗВЪЗВРАТНО ВКАРА БЪЛГАРИЯ В ЕДНИ ДРУГИ РЕЛСИ. Това не можаха другарите да му простят.
  Междо другото с дебели букви отбелязвам: “- Ако някога Ви попитат, случвало ли се е в Вългария да бъде изгонен руски дипломат и ако да, кой го е правил? Да знаете! Отговора е! – ДА СЛУЧВАЛО СЕ Е! ИВАН КОСТОВ!”

 179. Чавдар
  05/01/2009 - 10:53

  Приятелю Гогов, в навечерието на 10-ти ноември в Бъгария при близо 9 милиона население и 3,4 милиона семейства имаше офицално 1 милион членове на БКП. Потърси малко из родата си, преди да говориш за роднини-комунисти. Обзалагам се, че до второ коляно ще намериш поне 5.
  Костов е човекът, който направи голямата приватизация. Това е голямото му постижение, което надали ще отречеш. Ако си искрен, а виждам, че мислиш логично, не можеш да не признаеш, че това си беше триумф на корупцията. Тя беше осъществена чрез 1/кражба, защото населението и в частност седесарите нямаха пари, сравними с капитала на страната; 2/съдружие с хора с пари. Това бяха в типичния случай така плашещите те комунисти, само че станали капиталисти и понатрупали пара, благодарение на връзкарство. 3/-? Ти да знаеш трети източник на средства? Назови го! Резултатът го виждаме. Установи се ред, в който господстват корупцията и връзкарствотко и публичните служители не отгтоварят пред никого за нищо.

 180. Комунистите нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. По делата им ще ги познаете.

 181. Чавдаре, чавдаре колко просто а? Костов направи приватизацията, значи Костов е виновен за следприватизационният резултат, който както всички виждаме е ясен. А именно: Вся власт советом! тоест сега – Всички капитали – при другарите! Както казваше един култов герой от едно шоу: И е така, и не е така! Да обвиняваш Костов за зле проведената приватизация е като да обвиняваш циганка, след като девет месеца си я наблюдавал ежедневно, че не е родила например ескимос!!. Както правилно си забелязъл парите вече бяха раздадени на другарите, а привилигиите и контактите бяха тяхната идеология няколко поколения. Аз не казвам, че това е най добрият вариант при който обществото можеше да вземе стопанството на държавата в свои ръце, така както му беше отнето. Междо другото бе му отнето предимно с бой и почти никога по убеждение! Та когато агонията продължи достатъчно дълго е по добре булката все пак да роди, било то и малко църно бебе, та барем и свършат болките, отколкотото да абортира в нов национален кошмар. Та по отношение на приватизацията аз нямам кой знае какви забележки, към начина по които тя се е сложила в вашето съзнание. Определено обаче смятам: Първо – че и беше време. /а някой не бързаха много, май /, Второ – че беше единственно възможната!, Трето – напълно се съгласявам с Вас, че именно Иван Костов беше човека, който я осъществи.
  Искам да ви споделя моето отношение по повод на твърдението Ви, че всеки от нас има роднински връзки с кумунисти!
  Това господин Чавдаре, неминуемо е така. Но господине изхождайки от теорията на Дарвин аз бих могъл да нося в себе си все още маймуна и гените на онзи изчезнал вид – хомо еректикус. Още повече с хора и личности като Хитлер или например Роби Уилямс. А може да съм родово свързан дори с ВАС.
  Това ваше твърдение е като оня виц – “Абе тебе що ти е зелен коня? и т.н и т.н”
  Нека се разграничим от въпросните роднински сравнения, и описания защото с това казвате на народа следното:
  – Абе всички сте маскари нали сте рода, сега кво ревете че са ви окрали по време на преватизацията!”
  А това не е така!
  Първо окрадаха ни 50 години преди приватизацията. Второ – не крадоха всички. А крадоха конкретни хора.
  Когато размиваме отговорността, те се крият под лекетата и така и правим услуга. / те между другото вече нямат нужда от нея /.
  Най вече и най тежка е тази кражба, която открадна възможностите на децата ни за някакъв що годе равен старт. Те откраднаха дори илюзията за това!

 182. Чавдар
  06/01/2009 - 03:12

  Драги Гогов, ти повдигна въпроса за роднинството, а не аз. Аз само обърнах внимание, че той е като бумеранг в страна, където всеки осми е бил комунист. Долавям раздразнение, вероятно защото вече си преброил комунистите в родата си. Не те виня за това, само помисли дали трябва да виниш другите. И дали това изобщо е вина. Светкавичното пребоядисване е далеч по- укоримо. Цялата тази тема е абсолютно празно занимание, което служи за отдушник на пострадалите от деформите. Капиталът няма цвят.
  Не посочваш трети източник на парите за приватизацията, освен кражбата и червените връзки. Значи, съгласен ли си, че такъв няма? В такъв случай приеми ясната като слънце истина, че голямата приватизация не може да бъде нещо друго, освен упражнение по КОРУПЦИЯ.
  Ти си си решил да си харесваш Костов преди да си си изяснил какво всъщност е направил той. По същия начин десетилетия наред милиони руснаци не могат да приемат, че Сталин е извършил непростими престъпления. Май и ние обичаме бича. Може Командира да ни е натикал в кучи задник, но заради това толкоз повече го уважаваме. Не споделям подобни чувства.

 183. Господин Чавдаре, изцяло съм убеден че не споделяте тези чувства. Не бих си и помислил да Ви натоваря с задачата да споделите дълбоките чувства, от които наранената ми от “дефлорацията” на 8 милиона българи – душа неистово се гърчи!
  На 19 ноември 1941 г. в речта си “Пътят на България”, Богдан Филов казва следното:
  “- Ето защо ние се борим и ще се борим с комунизма и с всички комунистически прояви у нас. Особено днес, когато цяла Европа под ръководството на силите на Оста, се е надигнала в борба срeщу комунизма, ние не можем да останем настрани от тази борба. Ние сме убедени, че унищожаването на комунизма, който винаги и представлявал една заплаха за европейската цивилизация, е една от най-важните предпоставки за създаването на Новия ред в Европа!”
  Вие господин Чавдаре, явно не споделяте и неговите чувства.!
  Наричате такива като мен обидени на времето! Тц! не – обиден съм на мръсните кумуняги. Дето извратиха “простия народ” и го докараха до дередже да не се интересува от нищо друго освен от себе си! Това че не протестираме, и не търсим правата си, като някой близки нам народи е извращение на характера господин Чавдаре. Тоя народ е в положението на многократно изнасилвана булка, на примирена и понякога доволна от съдбата си проститутка, господин Чавдаре! За всички тея беди на хората, които живеят около мен аз обвинявам основно социнтерна и буклуците които се возеха на локомотива. Да сравнявате Костов и Сталин е анормално отношение към естетиката на логическата мисъл. Абе що не сравнявате другарите от преди 10 ти и сегашните. Да се ужасим от съвпадения.! Приватизацията за която говорите беше много мръсна работа, тая работа я свърши Иван Костов. Никой не можеше да задава каквито и да било параметри на този процес понеже нещата бяха на умирачка. И единственното, най важното и наложително условие беше тя все пак да се свърши един път и завинаги! Е това го свърши Костов! Казвате, че това е по същността си корупционен процес! Да така е! Аз обаче искам да ви развия следният пример. Другарите, които правиха РМД тата и преди това бяха директори и партийни секретари, към момента преди да станат собственици работеха по следния примерен тертип:
  Фабриката е държавна! Теглят заем от 5 милиона, за обновяване на инфраструктурата на предприятието и „наложащи ремонти”. С 500 000 хил. лв. удрят по една боя тук таме из завода и останалите пари разделят нагоре по стълбицата, като в тях остава значителна сума. Да не говорим, че този който се е вредил все пак да боядиса фабриката и той ще им „повърне” поне една кофа банкноти. В крайна сметка това е грабеж от държавата т.е. от всички нас. Когато Костов продаде на същият този директор, същата тази фабрика, то на практика тези хора се натовариха с отговорност! Първо не можеха вече да крадат за сметка на фабриката, понеже фабриката беше тяхна! После, за да не им тежи като камък на шията, тази фабрика трябваше да бъде направена работеща! Т.е. наистина да произвежда нещо, което някой да иска да купи!
  Та въпроса с приватизацията има много аспекти!
  И ако има все пак нещо сигурно то едно от тези неща е че тя трябваше да бъде направена, без отлагане, на всяка една цена! Бездействието значеше сигурен глад и счупени „джамове” на парламента.! Тази приватизация Видях аз. Вие коя видяхте? А помня и Седефчов дето движеше у градинките с бабите и викаха – „ долу НАТО”.
  Абе Чавдаре, що като дойдат кумунистите на власт все някъв режим ни нагласят, я на тока, я на газа, я някоя купонна система. Все екстри от времето на електрификацията на другаря Ленин.
  Ще се опитам да ви дам следното сравнение, понеже Вие обичате необичайните сравнения. Отношението ми към Костов е като към Христо Стоичков.
  – Стоичков едва ли е пример за морал и етикет в обществото, но е играч от световна класа. НАЙ ДОБРИЯ КОЙТО СМЕ ИМАЛИ.!
  Оставам на ваше разположение! Долу БКП, само ЦСКА!
  И ша ви замоля ! не пишете повече за вашите чувства! Това дет се вика е тънка тема! Така де! Аз не ви рецитирам стихове от рода.
  – „Чавдарчето е примерно в къщи и в клас, то помни: “Пионер ще стана аз””.
  Или
  – „Малките чавдарчета са добри другарчета”
  Нали така?

 184. Освен това дали са 9 милиона или 11 милиона кумуняги не е аргумент в ничия полза. Както не е аргумент песента
  “НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР”.

 185. Чавдар
  10/01/2009 - 11:28

  Бинго! Май оцелих в характерологичния си анализ! Имали сме работа с открит почитател на “Новия ред”. По-добро потвърждение на тезата си не бих могъл да напиша и аз. Мисля, че с това диалогът ни приключва. Слава Богу, че костовистите сте само 1%!

 186. “Оцели” и с правопис, то едното си върви с другото, де.

 187. “Слава Богу, че костовистите сте само 1%!”
  Абе Вие откога взехте да имате взимане даване с бога.??? Не бяхте ли атеисти?! Аз това помня!

 188. ivankosata
  21/01/2009 - 00:30

  гого, какви атеисти, та те от комунисти станаха социалисти, а сега са по-скоро ислямисти. Хората са дълбоко религиозни строят джамии, нали знаеш, че те са по монументите – кеф ти паметниче на Ленин, кеф ти мавзолей, кеф ти Бузлуджа, кеф ти Джамийка. Хората на времето са строили църкви, чешми и мостове, ама кво да се прави докато сме малко Костовистите ще ни управляват Ислямистите и ще ходим по калдаръми вместо по магистрали. Извинявам се, че се отдалечих от чисто икономическите идеи, които по достъпен за неикономисти начин исках да развия и изложа, но явно, че тона от научен преминава в политически и не мога да не споделя по махленски начин чувствата ми към другарите. А и какво да обявяваме пак данни от статистиката,те комунягите не признават цифри, особенно когато цифрите не им влизат в джоба. Не мога само да разбера как тези другари така възпитават поколението след себе си, че просто те са по отявлени защитници на партията дори от тях. Имам приятели, хора на по 25-30г. които нямат представа нито от идеите на червените, още по малко от сините, но стане ли въпрос за партията до бой може да се стигне. Явно доста голяма част от тези майки и бащи са преминали през ДС или поне им е провеждано някакво обучение на времето. То това и децата си така да обработиш и то от малки не мога да го разбера. И сега на такива промити мозъци какво да му обясняваш с няколко думи в нета за постиженията на Костов или за катастрофалната планова социкономика. Цял живот са му набивали в главата, че едно време е било хубаво, че апартаментите са купили през комунизма, че жигулито, което са имали до преди 5 години е било супер кола и най накрая, че Костов е съкратил баща му и че е продал всичко което баща му и другарите му са направили за България. Трудно е да се бориш със столетницата!Трудно!!! Тя е възпитана от КГБ, а ние от площада и от самосъзнанието си.

 189. Точно така! С приватизациите на стотици предприятия тази държава светна, та лъсна! С петте фирми на Софиянски и невероятното реноме на ангелът-хранител Божков, България показа на Европа какво означава политически елит. А невероятният външен министър Соломон Паси отказвам да го коментирам.
  Това, че тройната коалиция са по-големи катили от вас, не значи, че вие сте свестни. Не забравяйте как някакъв смешен цар от майната си обнра 50процента от гласовете заради вашата некадърност.

 190. Димитър
  21/01/2009 - 16:59

  Не знаех, че Соломон Паси е “костовист”. Явно и другите ти съждения са на основа на информацията “една жена каза”.

 191. Все едно за разсъжденията или некоректната ми в случая информация. Когато фактите говорят…
  Според мен народът не е чак толкова прост и разбира кога едно правителство си прави гаргара с него. А кой избра Сергей и ко…идея си нямам

 192. Димитър
  22/01/2009 - 16:25

  Хахаха, вторият параграф е потресаващо самоопровержение.

 193. Изглежда сякаш няма изход от положението. Не виждам как 4 милиона българи ще се обединят около една единствена партия, след като вече нямаме вяра на политици. А това с коалициите излезе още по-голям провал, отколкото го очаквах.
  П.С. Чудя се за чии му е на Волен да говори против Бойко, след като сам той няма абсолютно никакъв шанс?

 194. Баба Мара
  26/01/2009 - 11:54

  Абе благодарение на другаря Костов разбрахме истинския смисъл на Вапцаровото стихотворение „Вяра”.
  Цитирам по памет, та не съм много сигурна в точността на цитата:”Но ако вземете дори само зрънце от моята Вяра – ще ревна като ранена в сърцето пантера…”
  Не „зрънце”, братче, ни взе той от Вярата, ами направо ни я размаза като с железен ботуш!!!
  Никога няма да му простим, че за 4 кръгли години НЕ ОТВОРИ ДОСИЕТАТА !!!
  / Оставям настрана оная смешка с 25-те турски досиета/
  И по този начин не отряза главата на тази Хидра – ДС!
  -Не прати в затвора нито един кредитен милионер! Да не говорим за корумпираните министри от бившите правителства!
  -Проведе изключително мръснишка приватизация!
  -Превърна се в поредния Диктатор! Хората по негово време започнаха отново да се страхуват да говорят свободно за извращенията , които виждат в управлението на всички нива!
  Така че Костов и цялата му пасмина народът отдавна ги изшитка ЗАД БОРДА! Ама трябва да имаш невероятен гьон-сурат, та да тръгнеш да организираш обединение на Десницата!!! На него му е пределно ясно, че хората няма да гласуват , ако той се „преплита” там. И както стана с президентските избори – просто ще подари победата на комунистите!
  Но, ТОВА СИ МУ Е И ИЗАДАЧАТА ,ДЕ!

 195. Димитър
  26/01/2009 - 13:18

  Ами “обединявайте десницата” и “печелете избори” без костов и ДСБ, нали неговото влияние е 1-2%…

 196. Никола Груев
  28/01/2009 - 11:41

  Възрастен съм и гледам по-различно на нещата. Не съм обвързан с която и да е партия, нито с която и да е политическа личност. С двойно гражданство съм. Върнах се в България ’93г. Единственото от което се интересувах е кой политик или коя партия прави най-много за България.

  За времето на Костов искам да припомня, че той подмени паспортите ни с приемливи такива за Европа и останалия свят. Подмени личните ни карти, шофьорските ни книжки, номерата на колите ни и осигуровките с признаващи се такива от цяла Европа. Той фактически отвори границите на България за масово пътуване в чужбина със самолет, влак, параход или кола. Това не мога да не му го призная и да не бъда благодарен. Никой преди него не беше дори помислял да направи подобно нещо. Представете си каква организация се изисква и какъв натиск, да накараш предимно прости и ограничени полицейски служители и управници в цялата страна да свършат всичката тази работа и да я свършат навреме. Дори само това да беше свършил през целия си мандат, пак щеше да бъде добре.
  Той се зае да оправи и пътищата на България. Пътувам много и не мога да не отбележа, че през неговия мандат се работеше по най-много пътища едновременно.
  Тези неща може би останаха незабелязани от болшинството българи, които нямаха пари да пътуват и смяната на документи и номера на коли беше допълнителна тежест в бедното им ежедневие. Тези неща обаче са много важни за просперитета на която и да било държава – хубави пътища и възможност за пътуване за тези, които могат да си го позволят. По негово време, четейки статистиката на БНБ, в България постъпваха над $500 милиона годишно от българи живеещи и работещи в чужбина. Това не е сума за пренебрегване.
  Ако не се лъжа, пак по негово време, той наложи стегнат контрол върху митниците.
  Не обръщам внимание на клюки относно кой бил крадял и колко. Това по принцип не може да се знае от масата хора, но един път “новината” пусната в медийното пространство, масата я подема и отиде не видя се.
  Обикновено такива кражби не са от голямо значение за отделния човек. Важното е какво се върши в страната. В такива случаи винаги давам за пример цар Фердинанд. Той не е “крал”, но легално си е плащал 300 милиона златни лева годишна заплата. Въпреки това България е имала годишен икономически растеж по-голям от всяка една европейска държава, включително Германия, Франция и Великобритания. Този факт е бил забелязан и даван за пример от американският президен Теди Рузвелт.
  Пак по повод за кражбите, друг американски президент е бил критикуван затова, че назначил на финансово отговорна позиция в правителството човек за когото се знаело, че се занимавал с финансови далавери. На това американският президент отговорил, че за да хванеш изкусен крадец, трябва да наемеш друг, по-изкусен крадец за тази работа.

  Отделният човек в България е много далеч от финанси. Нарочно и с цел е държан далеч повече от 50 години. По тази причина е загубил чуство за това как се печелят истински пари, в големи размери. Такъв човек не става да управлява държавата и нейните финанси. Ако цял живот не е успял финансово да подсигурни себе си и семейството си, как може да очакваме да го направи за държавата и за всички нас? Умряла работа! И какво излиза от всичко това? Че този който е успял най-добре да уреди себе си има най-голям шанс да може да уреди и държавата. Може ли го за себе си ще го може и за държавата.
  Само за информация, английската кралица получава ежегодно над 4 милиарда английски лири а не изглежда да за сметка на финасовото благосъстояние на английския данъкоплатец.
  Ние не сме научени да ценим богатите си хора а ако се погледне реално те са единствената ни надежда.

  Тази година няма да гласувам за Костов, защото комунистите успяха да го провалят безвъзвратно. Само ще си загубя гласа а той би управлявал държавата най-добре.
  Ще гласувам за Бойко Борисов. Защо? Защото върши работа! Аз живея в Лозенец и често използвам околовръсното. Той го превръща от междуселски двулентов път в двупосочна магистрала. Не ми е убягнало от вниманието и новоасфалтираните улици и булеварди. Той най-после урежда и построяването на завод за преработка на боклуците. Комунистите и шантажьорите на ДС му пречат както могат, но успее ли да вземе властта с голямо мнозинство нещата ще тръгнат много по-бързо. Ако не го убият.

  На Костов няма да му простя, както и на никой друг, който не извади на яве доносниците на държавна сигурност. Това е много сериозна работа и какво знам аз за непреодолимите пречки. А тези хора трябва да бъдат извадени на яве и тези от тях, с престъпления зад гърба си, да бъдат съдени и осъждани. Докато това не стане и комунистическата партия не бъде обявена за престъпна организация, ще има да се влачиме по пътя на прогреса.

 197. Да не повярваш, че тая тема още събужда дискусии…

 198. Весела
  30/01/2009 - 11:06

  Е, аз съм костовистка. Надъхана и (щом казваш) животно. Готова съм да преглътна всички обиди с надеждата, че може и да ти влезе нещо в главата. Хм, изглеждаш не чак толкова глупав. Личи ти, че си твърде млад. Аз освен 97 помня и от по-рано. Помня и режима на тока през 84-та, когато децете ми бяха бебета, помня и купоните при Луканов. Костов не е идеален, разбира се. Но е един от малкото политици, който работеше. И то доста добре. Проблемът е, че се опита да въведе правила и да накара мутрите да ги спазват. В отговор се започна масирано изливане на помия, която започнаха да повтарят и хлапета(извинявай) като тебе. Да, знам за РМД-тата, и че не бяха най-доброто нещо, но представяш ли си какво щеше да стане тогава, ако бяха се затворили всички губещи предприятия (защото си бяха такива). А темата ще събужда дискусии всеки път, когато комунистите се паникьосат. Ако си честен човек, не може да не признаеш, че помията по Костов нараства всеки път, когато всички се ос…ат. Иска ми се да вярвам, че изказваш свое мнение и затова – не говори за неща които не познаваш, без да си ги проверил (и то не само от 24 часа, Стандарт и бТВ).

 199. Весела
  30/01/2009 - 12:19

  P.S. Тази статия, пък и част от коментариите ми напомнят майка ми, която дълго време ми беше сърдита, защото не гледам сериали. Така и не можах да я убедя, че съм права. Дано тук имам по-голям успех.:)

 200. Баба Мара
  30/01/2009 - 13:02

  Весела казва: P.S. Тази статия, пък и част от коментариите ми напомнят майка ми, която дълго време ми беше сърдита, защото не гледам сериали.

  Гледай си сериалите,чедо! Они са по-малкото Зло.

 201. Весела
  30/01/2009 - 15:24

  До баба Мара.
  Там ми е проблемът: че на такива като теб не мога да обясня защо не гледам сериали. И (какъв ужас!) не се вълнувам от тях. Но щом казваш – ще опитам. А за “чедо” – благодаря – сигурно съм по-стара от теб.

 202. Чавдар
  30/01/2009 - 17:27

  Я, дискусията продължавала! Интересно е да се чуят толкова различни мнения.
  Весела, а според мен РМД-тата не бяха неизбежност в този си вид.
  Специално бе променен законът за приватизацията, за да може парашутист в борда след 3 месеца да се смята за член на “работническо-мениджърския колектив” и да има право да участва в учредяване на дружество, което да приватизира държавната фирма. Само че никъде не пишеше, че е задължително всички работещи да участват. Резултатът? Появява се във ведомостите за заплати местният син координатор или братовчед, след три месеца се пръква РМД, състоящо се от него и още двама от старите шефове, след 6 месеца то взима заем от фирмата, с който се явява на псевдопреговори с потенциален купувач и “печели”, по-точно казва “Ам”. Остатъка от и без това комично ниската цена изплаща, като разпродава заварените в склада суровини и готова продукция. А след още време в доста случаи се затваряха кепенци, изнасяха машините и т.н. Ето начина, по който “бяха въведени правила” – като бе узаконена кражбата. Така се наливаха основите на този разпасан елит, който виждаме днес. Всичко стана за сметка на четири пети от народа, които живеят главно извън столицата.

 203. Весела
  30/01/2009 - 18:12

  Чавдар, знам и по-скандални подробности за РМД-тата. Само че не разбирам какво общо има Костов с това. Говорим за Костов, не за Бате Бойко.
  Сега сериозно, да, станаха много гадости. Но ти навярно не помниш какви диви времена бяха. Единственото разумно нещо беше да се затворят губещите предприятия, но тогава това беше невъзможно. Колкото до правилата имах предвид друго. Тогава мутрите бяха поставени натясно. Затова докараха и царя (не се ли замисля никой защо точно тогава се появи). Ако не беше този ход СДС щеше да спечели втори мандат, а за много хора това щеше да се окаже пагубно. Замислете се защо по всички медии се излива помия срещу ДСБ, а не примерно, срещу Георги Марков (или който там се сетите). Защото ДСБ е единствената реална заплаха срещу мутрите. Много се надявам, че и СДС ще стане такава.

 204. Лъчезар Томов
  31/01/2009 - 14:45

  България се краде от 9.09.1944 – Вижте за фалитите на комунизма -http://www.book.store.bg/c/p-p/m-312/id-20647/tajnite-faliti-na-komunizma-hristo-hristov.html

  Всяко правителство на БСП изяжда валутните резерви, то си им е традиция на тия скакауци от Сирищник. Разбирам защо хора като домакина ни не харесват Костов – той е коснерватор, те са либерали, но да твърдиш, че той е изял всичко, при положение, че е заварил празни резерви от всякакъв тип – от валутни, през житни, до горивни и след него са останали милиарди резерви – е това не го разбирам. Сегашната корупция е историческо дъно за народа ни (няма нация за съжаление, има народ, даже етнос) – всеки път удряме дъното с БСП обаче, видите ли, Костов бил окрал всичко :D. Има си други неща, за които можете да го обвинявате сериозно (СДС, правосъдната политика и т.н.), но да разправяте колко крадял, напук на фактите, хайде стига. Къде са ви доказателствата, ако е виновен трябва да си плати, нещо не виждам обаче такива, комму-нетата не можаха да го осъдят, въпреки че не е на власт, защо ли?!

 205. Лъчезар Томов
  31/01/2009 - 14:46

  Извинявам се за кривописа

 206. Чавдар
  01/02/2009 - 01:44

  Весела: “Само че не разбирам какво общо има Костов с това”.
  Моля?

 207. Весела
  01/02/2009 - 12:22

  Чавдар, ще се опитам да ти обясня, дано схванеш. Няма как един човек да спре всички такива хора по места. То тогава тръгна приказката за Командира, защото се опита да се намеси. И защото изгони доста хора, за които се знаеше какво правя. Много хора скочиха вътре в СДС и го упрекнаха, че…командва. Спомни си, че смени почти цялото правителство точно заради съмнения в корупция. Друг е въпроса, че не каза публично защо точно го прави. И аз не твърдя,

 208. Весела
  01/02/2009 - 12:26

  Чавдар, ще се опитам да ти обясня, дано схванеш. Няма как един човек да спре всички такива хора по места. То тогава тръгна приказката за Командира, защото се опита да се намеси. И защото изгони доста хора, за които се знаеше какво правя. Много хора скочиха вътре в СДС и го упрекнаха, че…командва. Спомни си, че смени галяма част от министрите си заради съмнения в корупция. Друг е въпроса, че не обясни публично защо точно го направи. Пък и аз не казвам, че Костов е безгрешен, напротив. Но грешки винаги се правят, когато се работи. Въпроса е човек да се опита да ги поправи. Точно от това се уплашиха мутрите/комунистите и докараха царя.

 209. Чавдар
  02/02/2009 - 15:12

  Весела, като си се наел за една работа, отговаряш за нея. Ако човекът не е могъл да се справи, да не се е захващал.
  Или като вижда, че не му е по силите, да прекъсне договора. В конституцията job-description на правителството е, че прилага законите на страната. А не обратно – да саботира прилагането им.

 210. Весела
  02/02/2009 - 16:09

  Чавдар, да разбирам ли, че ако в работата си сбъркаш напускаш веднага? Това се опитвам да обясня на автора и на теб – Костов се опита да прилага законите, но не му позволиха. А той направи точно това, което казваш, че е трябвало – оттегли се от всички постове. Само че въпреки всички грешки и недостатъци единствено при неговото правителство се случваше нещо и се вървеше към по-добро. За това става дума. От всички, които са управлявали досега просто това беше най-доброто. За 20 години би трябвало да можем да сравним и да изберем. А с призаката за старите к..ви и новия бардак рискуваме ПАК да си направим бардак. И да се вайкаме после, че живеем в такъв. Аз не се опитвам да убедя никого, но ми се иска повече хора да се замислят. Защото и автора, и ти повтаряте едни и същи мантри: “Костов е лош, Костов е крадец, Да убием Костов”.

 211. Чавдар
  02/02/2009 - 17:31

  Весела,
  Реалистично погледнато и без капка злост констатирам, че Костов е бита карта. 80% от народа никога няма да му простят, а у нас все още се идва на власт с избори. По-интересни са ми костовистите като синдром на нашето време. Бих искал те да покажат способност за някакъв контрол върху партийното ръководство. Защото не Костов напусна премиерския пост, нито седесето сне от него доверие, а стана нужда избирателят да го евакуира от там. Същото е в другите партии. При този комфорт, който нашите партийци осигуряват на прредседателите си, би било чудно ако не се израждаха светкавично във вождове и дерибеи.

 212. Весела
  02/02/2009 - 17:47

  Аз за съжаление признавам, че относно гласуването си прав. То отдавна е известно “У нас свестните смятат за луди”. Да, “80% няма да му простят”, в България рядко се прощава на мислещите и кадърните. Но разчитам, че умни хора като нашия домакин ще се разровят и замислят. А за останалите – нови курви, нов бардак…

 213. Добре , де хора, аз ако съм един съвестен ДС/комунист и видя заплахата ,иначе казано- страшния Командир Костов, ами ще го елиминирам по някакъв начин за има-няма месец. Нито охраната му беше особено сериозна, нито нищо.
  Тааа идеята не е ,че Командер-а не е провел добра дясна политика. Идеята е, че беше крайно дясна и за да спечели доверието на Запада (да се свети името МУ) продаде де що държавно било (през соц-а всеки завод е на печалба, а 97ма всичко функционира на загуба, как стават тия неща?)на чужди инвеститори, много от които наистина изнесоха техниката при тях си. ДА сте доволни от функционирането на БТК, ЧЕЗ? Хайде за авиолиниите не мога да преценя на какъв хал са-не съм им чест потребител. Та с върпосната приватизация Ванката иззе повечето държавни функци и ги постави в ръцете на инициативния човек. Ама нещо не се получи. През времето на правителството му имаше масови оплаквания на селскостопанските производители (които Лонг силно МРАЗИ), че разни бизнесмени им предлагат смешни цени за произведената стока (оттам се прецака и селското стопанство-“аз да не съм луд за жълти пари да бъхтя почвата и добитъка, като мога да продам нивята, да ида в СофЯта и да стана шофьор на автобус/маршрутка”)
  Остава да кажете, че прекупвачите са били пак злите комунисти, и нарочно са прецакали родния производител…

 214. Жилов
  04/02/2009 - 18:41

  @daymare
  През соца всичко е на печалба, защото

  1) границите са затворени и можем да си пласираме продукцията на останалите комунистически държави, които са същите мизерници като нас.
  2) Държавата е натрупала огромен дълг… за да може нещата да са на печалба 🙂

 215. Само да вметна, че аз съм доволен и от БТК, и от ЧЕЗ! Не ми хареса само, че собствениците на БТК бидоха национализирани от САЩ и сега Обама ми е шеф на интернета…

 216. @Жилов-тъй е…пласираме излишна продукция и купуваме неща , дето не ни трябват , понеже някой от соц-блока ги произвежда. И все пак не можеш да отречеш това, че АЕЦ-а ни произвеждаше предостатъчно газ, та да изнасяме, а селското ни стопанство си цъфтеше, а сега не можеш ОТ НИКЪДЕ да си купиш истинско мляко, на каквато и да е цена. Ебаси, 10 лева да направят литъра, ама не да ме лъжат , че сухото мляко е натурално и като давам повече пари печеля качество…да го таковам и капитализма (всъщност можете да си намерите натурално млЕко от дядовците из малките квартали, дето го пласират в пластмасови шишенца)
  А държавата към кой го е натрупала тоя дълг, след като официално няма вземане-даване със западния блок? И излекува ли ти се шибания оток?
  @Жендарм-абе вършат си работата, ама скромното ми мнение е , че надписват яко сметки. Това да се сменят топломерите през 5 години също е малко смотано. Или пък ако нямаш топломер да ти начисляват нереално потребление на вода.

 217. малеее какви глупости пиша…аец и газ…карайте

 218. daymare многооого елементарно… не така ..тука не сме клуб на младите социалисти. много плоско разсъждение.

 219. Чавдаре, мислех че си загубил интерес към темата. Щото после тръгват приказки за ожесточените интернет костовисти. хаха ха. Друга ви болката “другари”, другаааа. Оказва се че от всичко казано и написано дотук 80% от хората ще разберат елементарно сложилото се заключение:
  – Антипод на кумунистите е господин Иван Костов.
  Тази дискусия е добра за демокрацията…. нали??

 220. @гого-май това е блогът на Петър Стойков и той може, евентуално да изтрие думите ми или да ме предупреди нещо си…не разбрах какъв си ти и за чии решаваш какво е тук или какъв съм аз.
  Глупак си щом наричаш тия дето са управлявали преди 89та комунисти. Както и си глупак да вярваш, че това в момента у нас е демокрация.

 221. хайде хайде daymare, ти може да си представяш комунизма като някаква идеалистична идеология, но той е точно това, което се видя у нас, в Русия и в Китай. На книга може да звучи много хубаво, на на практика винаги се получава терор.

  Демокрацията у нас… абе не сме баш като в Латинска Америка и това ми дава надежда 🙂

 222. Димитър
  05/02/2009 - 10:19

  daymare,
  написал си такива глупости, в които не знам дали ти самият вярваш.
  1. Селското стопанство цъфтяло – селското стопанство попада в разруха още когато се създават ТКЗС-тата насилствено. Да не говорим за 80-те, когато магазините бяха празни – нямаше никакви хранителни продукти, а хората се записваха за месо по празниците.
  2. И 6-те блока на АЕЦ-а работеха през 80-те и пак имаше режим на тока.
  3. В края на социализма държавата беше фалирала, а преди това през “социализЪма” още няколко пъти.

 223. @Димитър-адаш, честно, от 83та почти нищичко не си спомням от соца, освен режимите на ток. Понеже си започнал, ще те помоля да ме осведомиш защо рухва селското стопанско, след като партията насилствено спира почти всякакво технологично развитие и хвърля всички ресурси за въпросното стопанство.
  За режима, според слухове сме изнасяли ток, та нямало за нас…наистина защо се е получило така? И защо държавата е фалирала, доколкото ми е известно мадър Ръша е помагала, когато се наложи.
  @Лонг-зная , че на книга звучи почти справедливо , а на практика си е “булшит”. Опитах да изтъкна малкото позитиви на този строй и се чудя защо Костов реши точно тях да съсипе. Реституцията бе добра идея, но в по-голямата си част беше толкова непрозрачна , че свят да ти се завие. Не помня и защо тогавашното СДС, макар да имаше силни политици не проведе ни един референдум. Чудя се и какво толкова им пречеше мавзолея? Паметник на комунизма-пълни глупости.. Питам се и защо шибаното БСП не води никаква социална политика, ами е нещо като миникапиталистическа структура, дето граби само за себе си и партиините си членове?

 224. П.С. хех…не сме латинска америка, ама все пак сме в Европа. И ако някой ми каже,че народът, който няма доверие на ни една партия всъщност управлява каквото и да е било, просто няма да го повярвам. Иначе аз под това понятие разбирам смисъл на демокрацията.

 225. Весела
  05/02/2009 - 18:01

  daymare,
  Чувствам се късметлийка. Макар че не ми е ясно какво точно питаш, поне нещо си спомняш – режима на тока. Защо е рухнало селското стопанство – защото беше държавно. Хората не бяха стопани. И не разбрах – какво точно е съсипал Костов – разсипаните АПК-та, неработещите предприятия (ти сигурно не си влизал в соц-предприятие, но аз съм ходила да работя в такива по студенстките бригади). Толкова развити бяха и селското стопанство, и промишлеността, че липсваха неща като тоалетна хартия и олио. За електроуреди да не говорим.

 226. Уважаеми господин daymare не усещам никаква логическа последователност в упражненията ви по разсъждение! Това ме плаши! Вие не знаете за какво говорите, опасявам се че незнаете и защо говорите.! ВИЕ лично в социалистическа фабрика на три смени работили ли сте. Относно соц.икономиката в първи курс макроикономика 1 част, имах преподавател който даваше следният пример:
  “-При социализма “казваше той, “икономиката работи така:
  – багерите копаят руда, от рудата правим чугун, от чугуна багери и така…” и допълваше “…ако някой не разбира това .. не е за тука”. А относно демокрацията .. тоя разговор дето го водим с теб щеше да ни струва 20 години в Белене и накрая ..за храна на прасетата.Но както казваше един друг човек ” -Никой не може да спре гората да се разлиства”. Никой не може да спре стремежа на група от хора към определен вид свобода или “някаква демокрация”. Проблем е че нашата демокрация е импотентна и не дава резултатите които разумните хора очакват. А тя е такава понеже ,когато цял един народ е скопяван упорито и безкомпромисно векове наред … това се лекува трудно. Ние Още берем плодовете на социализма. Аз вече не искам да правя революции .. и оптимизмът не ми достига. НО НИКОГА НЯМА ДА БЪДА ГЛУПАК И ДА ЗАБРАВЯ КОЙ ДОКАРА ДЪРЖАВАТА ДО ТОВА ДЕРЕДЖЕ! Като Ви слушам господин daymare незнам защо се сещам за една организация от нетолкова близкото минало, “Отечествен фронт”! …ама това е друг разговор..
  Мога и да не водя този разговор но изпълнен с най добри чувства ще ви припомня думите на Галилей “За да се унищожи учението на Коперник, не е достатъчно да бъде затворена нечия уста. Трябва да се забрани астрономията, а също така трябва да се забрани на всички да поглеждат към небето.” така че тая битка не само на думи но и на практика отдавна е спечелена … венсеремос / ще победим/ , честна пионерска!

 227. Гого, изключително приятно ми е да си хортувам с лицемери, да знаете! Хората , които използват псевдоинтелектуален сарказъм рядко казват нещо освен завоалирани приказки, които на практика не значат много. Явно понеже съм против твърде дясната политика минавам за социалист (еле комунист). Явно понеже ми е много антипатичен Иван Костов , мразя и СДС, макар като се замисля да не ги долюбвам особено, но в момента не мога да се сетя коя точно партия долюбвам. Народът е скопен още през 500 те века турско, ще ме прощавате, смешно е да се говори, че 50тина години соц са истинската причина за това хората да си хвърлят боклука по улиците, макар че именно соц-а, поощряваше мързела или липсата на инициатива у българина. Инак не мога да се сетя какво общо имам с М.Карбовски. И ако немския народ има волята след една тежка война да започне репарации по възстановяване на цялостното си материално и институционално положение, то българския със сигурност няма този хъс и съвсем логично се присъедини към източния Биг Брадър да му поцелуе съвсем правомерно задника…Много здраве и , можем да си говорим празни приказки много дълго време!

 228. Офффф.”Не си виновна ти – от други свят съм аз!” Абе пич ясно че за теб “Отечествен фронт” е предаване на Карбовски. Ами…. как да ти кажа в продължение на 50 години “ОФ” организацията или организацията наречена”Отечествен Фронт” беще нещо съвсем друго в тая държава, което повярвай ми нямаше “Хабсолютну нищо общо с развлекателните програми по Нова телевизия. ха ха ха … казах ти това е друг разговор .. не си подготвен за него ..”сбъркал си рейса пич”. Десет поста на горе обясняваш как Паси е от правителството на Костов …??? Незнам … как си .. озадачаваш ме … по ме “кефи” да си “говоря” с “ЧАВДАРчето” .. той поне е информиран .. и определено не е образован от телевизията и интернет. … Кво стана бе брато ви се объркахте тотално ..баси!! Почнахте да пишете да не заспите .. А и да знаеш – С примера за боклука и социализма си уцелил “неволно”. Това е едно от малкото неща дето ни научиха!Наздраве!

 229. Весела
  06/02/2009 - 13:14

  Гого, няма смисъл да се опитваш да спориш с daymare. Той едва ли помни нещо от социализма, а вероятно повтаря приказките на родителите си. А те (не искам да обиждам никого) вероятно са от хората, на които при соца им беше добре – можеш да се скатаваш от работа, заплата ти върви, е, няма стоки по магазините, ама “всички имаха връзки”, както наскоро ме убеждаваше една такава “социалистка”. Хубавото е, че щом спори, значи се опитва да мисли. И ако е (както се надявам) от интелигентните млади хора все нещо ще му светне. Дано разбере, че “мразя Костов” от неговата уста звучи като “бий разрухата”. daymare, ако последното не ти говори нищо, прочети “Кучешко сърце” на Булгаков.

 230. Тру, скъпа , Вес, помня малко от соц-а, а и както отбеляза Лонг в една друга статия на децата през соц време им е било добре, проблемът е, че като пораснеш някаква държава те управялва. И все пак бих рискувал. Не зная защо, но бих предпочел полицейска държава или диктат пред свободията, която се шири наоколо. Не ми харесва това, че пияни деца викат по рейсовете и никой не им казва нищо, не ми харесват купищата безсмислени побоища, убииства и цялата анархия дето се шири наоколо. Да, това е моето време и както го мразя от сърце , така го обичам, защото …абе щото си е мое. Понякога ми се ще…хайде не оня див социализъм , ами нещо като китайския или шведския. И те не са цвете за мирисане, това е ясно, но бих рискувал , ако зависеше от мен. Прблемът е, че у нас няма социалистическа, нито демократ-социална партия нито нищо…има някакъв капитал и зная, че който го върти най-добре прави каквото си иска. Това зная и ми стига. И за другото си права, и по майчина и по бащина линия дядовците ми бяха полковници (лека им пръст), а това малко или повече им е донесло привилегията да дойдат да живеят в любимата ми, сега помия, наречена София…

 231. П.С. Средния човек знае, че у нас управлява партия, а не личността. Идея нямам защо , но всички тогавашни големи фигури на СДС от 97-ма ми бяха по-симпатични от Костов (даже Софиянски). Не , не е проблемът това, че леко мяза на ром, проблемът е, че той няма грам харизма. Нещата, заради които го харесват почитателите му са:
  -дойде след абсурдното соц-Виденово правителство (макар да смятам Виденов за доста интелигентна личност, самия факт , че се отрече от БСП през 2002 го вдигна в очите ми, пък и културно си подаде оставката)
  -псуваше комунистите в абсолютно всяко интервю, все едно те са по-зли даже от турското плюс византииското робство (но по време на техния режим не е търкал нара, вярно имал е спречквания с ДС, заради десни икономически виждания, но никога не е бил затварян за това, че да се прави на мъченик)

 232. Чавдар
  08/02/2009 - 14:35

  Пощата постоянно ми напомня, че темата за костовистите е станала от гроба и е тръгнала да върви. За съжаление, вторият живот не прилича на първия. Тя е зомбясала във вид на празен чат или упражнение по клавиатура, което вероятно ще свърши с покана за бира, ако участниците са в един и същи град. Птичките в гората с чуруликането си съобщават, че са тук и какво е настроението им, но всъщност нищо друго нямат за казване и нищо друго не възприемат.
  Упоритостта на “костовистите” се дължи на неосведоменост или селективна памет, също като на сталинистите. Но и най-вече на характерологични особености на този реликтов вид. Както крокодилите са изместени от по-висши същества в периферията на живия свят, но мрачно и упорито чакат да се приближи някоя непредпазлива антилопа, така костовистите дремят и ще чакат докрай народът пак да истеряса като през 1997 и да им даде достъп до някое мандатче. Такава е тяхната, по своему разумна, стратегия, но тя не предразполага към диалог. Аз във всеки случай намирам за много по-актуална психодинамиката на борисовистите. Затова слизам от автобуса, след като открих как се маха абонамента. Мерси на шофьора за возенето и до нови срещи на някой спирка!

 233. Ех, че артистично, при липса на логични аргументи е обосновано, разбира се.

 234. Много ми е кеф, като намеря време за вас. Правя го от сърце и с образователна цел. Мерси.

 235. гого, към такива дълги текстове слагай линк, не ги поствай като коментар

 236. „Тази вечер Витоша е тъй загадъчна и нежна –
  като теменужен остров в лунносребърни води,
  и над смътния й гребен, сякаш в болка безнадеждна,
  се разтапят в тънка пара бледи есенни звезди.”
  Х.Смирненски

  Ето така нашепваше романтичният социализъм. Бабите, седянките, чиковците които носеха във вътрешният джоб на протритото си костюмче зеленият паспорт и членската карта на “отрядник”. Бяха романтични години .. Морето, плажът и хилядите честни работнически семейства замъкнали чаршафите от в къщи. Задължителните сини панталончета с които ходихме на училище, гордата стъпка на бай Иван “Оф-ето”, който гледаше всички в махалата един път с укор и втори път с лека но добре подчертана надменност, понеже се изживяваше, като представител на българската комунистическа партия на ниво “нашта махла”. Фабриките в които работеха по 15 000 жени и произвеждаха по 7000 чифта “качествени” къси чорапи за руският пазар. Научно техническите съюзи и обединения, които респектираха с направата на фотографски лаборатории в малки помещения, без осветление, състоящи се от “леген” за промиване на снимките с отрова и дървена стойка,.. а и десетина щипки за пране да съхнат лентите. “Ладата”, онзи неизменен символ на лукса и успеха, достояние за нормално семейство едва след 15 годишно чакане и “когато ти излезе вноската”. Този титан на автомобилната технология – предизвикваше искрена завист в очите на поне три жилищни блока и даваше повод за тържество голямо поне колкото 6 сегашни студентски сватби! Но това е нищо! Ами да ти дадат карта за почивка .. на море…А? 15 дена . на Китен ..! Мога ли да ви опиша онзи трепет от товаренето на касетки с домати и краставици в бездънният багажник на москвич дванайстак “дефорсиран”. ннеее това е нирвана .. сърцето ме боли като си спомня радостта на децата, когато някой им купеше вафлена фуния с две топки сладолед с неопределен вкус от количката на някой мазен “мангал”, който с тънки мустачки и мазна престилка “оригинално бяла” се надвесваше с въпроса “Како стана ве мойту дите?”. А оня сектор от социалистическата икономика, чийто представители като безспирни труженици обикаляха села и паланки с гордият вик:
  ” – Едъъър печен!, Печени семки – дъфки БиБип”
  , баси ще се разплача!! Мръсните капиталисти затриха цял един отрасъл на народното стопанство.
  Да не си спомням още че ми домъчнява.. Имаше един голям магазин в центъра на родният ми град, голям …голям ..половин декар , на два етажа. На долният етаж продаваха кофи и гумени ботуши, на горният 3 модела обувки и от сините панталончета. Всъщност по улиците имахме шанса да познаем някой, само ако го видим в лице, понеже инак много си приличахме…бяхме като братя и сестри. … добре че дойдоха виетнамците, които още не бяха баш социалисти та да се вредим на някой друг чифт дънки, които пазехме само за “излизане”. Оххх мъка ми е сега за тоя магазин дето ви разправям, ……… сега го гледам барнали от долу три банки, отгоре две кафета и един малък цум.. ….къде им е акъла ..? А гумени бутуши няма нали!!! мани мани..
  Кво ли ви занимавам ама се сетих и за друго нещо… Праща ме майка ми за хляб. Взимам от закачалката в антрето плетената пазарска чанта слагам вътре две бурканчета от кисело мляко и хуквам. Бягам щото хляба в 11 часа свършва. Отивам а там опашката е 25 метра в тройна редица. И като “захвана да чакам” в 9.30, до 11 без 10 ми е дошъл реда. И купувам един хляб “Добруджа”, може и “Бял”, само да не е “Типов”, понеже тогава “Типовият” хляб беше предимно за хора, които гледат животни, да си хранят “добитъка” с него. По сигурни данни поне 40% от производството на хляб в хлебозаводите беше от типа “Типов”. Ще кажете …ама хората имаха работа … нали?! Не е като сега!!. Сълзите ми капят вече … сега какво е а? Влизаш в един магазин вътре – два магазина за хляб .. баси … и този сектор на народната икономика унищожихме… нали!! А прасета , ….. а ? Мисли ли сега някой за прасенцата? Знаете ли колко харесваха “типовия” хляб прасетата. Ама така е, като на никой не му пука и като гласувате за онези с брадите! Нооо „замълчи сърце”, както е казал поета! Двадесет години по късно още не мога да осъзная факта защо така тотално сбъркаха административните процедури, задължителни за всеки един български гражданин. И за да не съм голословен ви давам пример:
  Още в крехка предучилищна възраст всички, бяхме до болка привикнали на сакралният въпрос „Како работът майкъ ти и баща ти?”. Отговорите бяха заучавани старателно в семеен кръг. Сякаш го е еня някой сега кво са работили майка ми и баща ми?. Но основата на този въпрос беше не самият отговор, а твърдението съдържащо се в него, което недвусмислено казваше, че така или иначе майка ми и баща ми работят! Все съм си мислил, като ученик … ей ся като ме питат „Како работът майка ти и баща ти”, ще се изцепа – „баща ми е зам. председател на Окръжният комитет на партията”, ама си мислех че тоя мой отговор ще отвори проблеми на татко … така че се въздържах. Сега, като си спомня … прав съм бил. По разбираеми причини, като основна форма на „документ – автобиография” се възприемаше следният логически анонс „ Роден съм в работническо семейство … и т.н и т.н.” С документа вървеше и справка от кварталната организация на „ОФ” / бай Иван ОФ-ето /, като общо взето от тази справка зависеше дали мога да бъда допуснат, например до изпит за висше учебно заведение.
  Ей такъв „силен”административен ред имаше в държавата! А сега какво е … хвърляш едно CV и айдееее .А? Сега .. да не забравя, хубаво беше в автобиографията да се впише ако някой роднина е член на българската комунистическа партия, в противен случай се пишеше че е „безпартиен”. Какво извратено разбиране за партийност а? Добре, че не писах в някоя автобиография „дядо ми е бил никола петковист ама кумунягите се го пребили и са му взели всичко” , със сигурност щях да завърша най много до десети клас. Абе ред имаше, администрация, държавност. А сега какво е?
  И щях да си стоя тука завинаги /не че съм тръгнал на някъде/, ама имаше тогава „гражданство” .. не можеш ако си от Варна да живееш в Бургас. А гражданство се взимаше трудно. „Доволните” жители на околните села, чакаха с години за „гражданство”. Ей на това му викам ред . Като си се родил в Долна Оряховица, там ще умреш. Къв ще го търсиш в Полски Тръмбеш ?!
  Разсипаха административното разделение на родината, и гражданството отмениха! Пфу да му се не види!
  Аз и на екскурзия съм ходил. Мдааа! Всеки можеше да ходи на екскурзия, ама не само до „Царевец” или в Плевен на „Панорамата”, можеше да отиде дори и в Москва или Ленинград. Така де това са цели две дестинации. Ходили сме и в Унгария, но поради поради факта, че Унгария и Австрия са прекалено близо, за по сигурно ни пуснаха без малката ми сестра, да не вземем да се объркаме и да хванем пътя за някоя загнила капиталистическа държава. Така е… ред имаше в туризма. Туризма се развиваше, а сега го разсипаха мръсниците… ей на и туризъм нямаме вече….
  Сетих се за daymare и развитото селско стопанство .. Бреййй ей ся вече не издъжах. Да ви разказвам ли, да не ви ли разказвам … ама почнал съм ще разказвам. Имам следният въпрос на колко години е нормално едно дете в 9 клас . Някъде около 14 – 15 мисля, да не смятам. Понеже всички деветокласници, ходеха поне на една, а някой и на две бригади годишно в селското стопанство. Бригадите представляваха „кърски” труд от 7 сутринта до 5 – 6 вечерта. Имаше норма. Например 60 касетки грозде на човек. Беряхме „гьотарджийската”, колкото да изпълним нормата, която не беше много малка, но след нас лозята оставаха инвалидизирани за поне 2 години. Произвеждаха се предимно „прости консерви” от праскови, буркани от краставици и други от тоя род. Всичко това заминаваше пак за Русия. Друг едва ли би го купил на каквато и да е цена. Всичко това се случваше постоянно с помощта на детски труд. Затова ми беше смешно като ни обясняваха как при социализма не се експлоатирал детският труд. Да бе! Селскостопанската техника беше от руски комбайни и детски труд! Егати механизацията! Ебати научно техническият прогрес!

  ….както казваше един приятел ” – Мерси, викам аз на такъв секс, брато!”

 237. Нещо пак не разбирам простотиите на наш Гошо.
  “Например 60 касетки грозде на човек.”-значи има години , в които човек събира по 60 касетки, и тия касетки сигурно се дават на прасетата. А наборът от следващата година какво прави? Защо не бере касетки? Или това грозде си го изяждаме ние в държавата, демек не го изнасяме и държавата мизерства и гладува?
  Бас ловя, че Иван Костов доведе истинската демокрация, да се свети името Му. С трепет чакам идните месеци, за да гласувам за ДСБ! Ще се видим при урните!

 238. Извод от всички простотии до тук:
  Соца е бил добър за едни и кошмар за други.
  Какъвто е и всеки един строй. Хърватия, макар и част от бивша Югославия са доста по-добре от нас. Отговорете си защо? Защото половината народ го мързи, а другата половина се тюхка и обвинява злите комуняги, дето трябва да са на преклонна възраст или да са измрели, но те , същнински илюминати още дърпат конците на политиката. А синовете им – ДС под прикритие вече се наричат мутри и покупкопродават каквото може да се сетят.
  Ей, Гоше, някога през соца да е било милицията да спира с патрулката и да събира такса на местните дилъри? Щото в столичния квартал Младост точно това става. Ама те полициайте са бивши милиционери и пак са комунисти. Гоше, а да ти се е налагало през соца да се биеш с някого, защото за малко е щял да те прегази на зелено и ти си поздравил майка му? Ами случи ми се скоро, ама тогава се бях върнал от щатите и си бях внушил, че на зелено хората те изчакват. Гоше, гоше а да беше съсредоточена почти цялата икономика на България в един град и да се чуди човек как да стигне навреме на работа през комунизма?
  Ей, Гоше , на моменти ми иде да ти таковам времето , което толкова много харесваш …надявам се да се пържиш някоъде в София!

 239. Димитър
  09/02/2009 - 09:30

  Гого,
  браво за постинга – написал си всичко, което дядовците полковници на daymare никога няма да му рахкажат, защото искат да се върнат дните, когато те са колили и бесили и “тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем”. daymare, да не би да живееш в някой “военен блок” в Младост?
  Относно контрабандата на наркотици – това беше държавнв политика на НРБ – в едната посока оръжие, в другата наркотици.
  Предприятията, за който плачеш бяха изградени абсолютно без всякаква икономическа мисъл – Плама, Кремиковци само, за да напишем, че сме “индустриализирали страната”. Имаше жителство и единственият начин да вземеш софийско жителство беше да работиш а Кремиковци например. Завършилите вишисти задължително бяха разпределяни на майната си и сега вместо да съм старши мениджър в Accenture сигурно щях да съм началник на цех за производство на копирана електроника в с. Долно Нанагорнище, докато внуците на полковниците щяха да живеят в София.
  За селското стопанство няма смисъл да ти обяснявам, защото не искаш да поемеш, че комунистите му разказаха играта.

 240. daymare, човече, чета спора тука без да се намесвам, ама сега не мога да издържа просто. Айде откажи се. Моля те. Прощавай, че съм така рязък, ама изводите ти са повърхностни и първосигнални и издават липса на каквато и да е сериозна информация за това, за което говориш. Без да имаш каквато и да е историческа и икономическа подготовка е смешно да спориш по тоя начин.

 241. Весела
  09/02/2009 - 11:45

  daymare, аз наистина вярвам, че все пак ще си пред урните и няма да гласуваш за БСП. За разлика от другите, аз смятам, че въпреки глупавите си коментари не си глупак. Да, Гого много точно, макар и по- емоционално от нужното, ти е описал социализма. Не е вярно, че на децата им е било добре. Ако имаш баба и дядо на село – как да е, но ако нямаш (като мен), е много трудно. Майка ми и баща ми бяха учители и живеехме много трудно. И тогава имаше пияни деца по улиците, но за това не се говореше, защото те бяха деца на “висши партийни друтари”. И тогава милиционерите защитаваха мутрите, но те се наричаха партийна номенклатура. И тогава ако напсуваш комсомолсикя секретар (дори и да е голямо леке) си го отнасяш и то жестоко. На родителите ти им е било добре, защото са били млади. Ако ти трябва да живееш при такива условия и да си отглеждаш децата по начин, по който си отгледан ти, съм сигурна, че щеше да си пръв антикомунист.

 242. @Димитър, много си прав, единия дядо е починал доста преди аз да се родя, а другия се оттегли на село като се пенсионира по-късно, но човека умря на село. А иначе като гледам “куче в чекмедже” или “Топло” хората не ми изглеждат всички като излезли от калъп, ама хайде това е кино и съответно пропаганда.
  @Лонг-не правя нищо, което ти не правиш по отношение на глупостите. Някой път като ти преглеждам блога ще ти копи-пействам ъбсурдите, които си писал, само за да ти покажа, че не се различаваме много по необоснованите приказки. Че не е каквото го изкарват, не е ,ама може ли да твърдиш , че няма глобално затопляне? Ти такива зими с по 20 градуса температури , кога помниш в съзнателния си 30 годишен живот? За негрите роби, пък хептен не ща да коментирам. Иначе и преди съм ти казвал-трии като не ти харесва нещо-това си ти е право. Аз и да се обидя не трябва да ти пука.
  @Вес-ти поне донякъде си ме разбрала. Аз и през соца нямаше да поддържам властта, понеже мразя пропагандите. Това, което са прокарвали тук не е било никакъв социализъм ,а някаква псевдоадминистративна руска диктатура, чрез която да се гъбаркат с хората. Обикновено гласувам за дребни партии като “Новото време”, или която там измислица ми се набие на очи. Споря с тъпи аргументи, заради хора като гого, които зверски преучеличават. Тия чистки, за които той говори са около 50-те и 60 те години,а той опитва да изкара целия строй някаква ултиматна тирания, дето едвам не е затрила интелектуално народа. Еле хората през 70-те и 80-те години не са чели западна литература и не са слушали Биитълс, ебаси! То бива , бива преувеличаване , ама чак такова…

 243. Е, за робството и негрите това си е моя теорийка, но срещу истерията около глобалното затопляне стои много сериозна научна общност. Това, че ти пълнят главата с нещо по телевизора не значи, че е истина.

 244. Някъде пишеше, че има “глобално затопляне” и на съседните планети, и то щото Слънцето ставало по-горещо, ала-бала, така че и да има – ни смо виновни ний. А кво е това за робството и негрите – линкче, нещо?

 245. горе в ляво има търсачка бе мързел 🙂

 246. Мхм, оказва се, че тая статия съм я чел, очаквах нещо друго да съм пропуснал…

 247. Весела
  09/02/2009 - 18:37

  daymare, повярвай, разбирам те по-добре отколкото мислиш. За чистката през 60-тте не знам много, защото съм била бебе. Но мога много да ти разказвам за промиването на мозъците. Беше много трудно да се слушат и Бийтълс, и да се чете западна литература. Добрите книги се продаваха предимно с връзки, а неща като Фройд, например, ги нямаше никакви. Западна музика се намираше “на черно” от пътуващи в чужбина или се слушаше по заглушавани западни станции като “Свободна Европа”. Питай родителите си за тези неща. Гого може и да е прекалено емоционален, но не преувеличава. Вероятно не знаеш как се купуваше кола, телевизор или…готварска печка, например. (Прочети Валери Петров, той има любопитни неща на тази тема). Ако познаваш лично “коктовисти”, ще забележиш, че повечето са достатъчно грамотни и начетени хора. И не се заблуждавай, че социализма като идея е нещо добро, но тук някакви хора са го объркали. Самата идея е дълбоко погрешна. При соца всички трябваше да получават еднакви запрлати. Например заплатата на завършил вишист през 82-ра беше бруто 170 лв. Без значение дали си лекар, учител или инженер. Нямаше значение дали си кадърен или просто ходиш на работа – получаваш едно и също, ако си с диплома. И така трябва да е според социализма. Няма какъв социализъм, какъвто ти се иска на теб. Но това ще го разбереш, като станеш та 40 год. – нали знаеш, ако на 20 не си комунист, нямаш сърце, ако на 40 още си комунист – нямаш мозък (Б. Шоу).

 248. Весела
  09/02/2009 - 19:00

  И още нещо – ако гласуваш за малка измислена партия, гласуваш за най-голямата. Надявам се, че все пак СДС и ДСБ ще се обединят и че ще гласувате за тях. Имам предвид Longanlon и daymare. Гого, Димитър, те нямат нужда да им се крещи, а да им се разкаже. Когато разказвам на дъщеря си за това какво е дефицит, тя простичко ми отговори “Че като е нямало в един магазин, защо не отиде в друг”. Други поколения, друг свят. Но трябва да научат. И съм сигурна, че ще преценят правилно.

 249. @Вес-всяка една партия, която беше на власт от доста време успя да разочарова народа. СДС наистина направиха много за България през онзи период, но ако някои от главните им фигури не бяха заделили толкова много средства за себе си, още щеше да има вяра в тази идея. Моля те, не отричай че фирма Егида не е притежание на мъжа на Надежда Михайлова (може и сега да не е , но преди 3-4 години мога да ти гарантирам от вътрешен източник, че беше). Строителна фирма Крит , пък е на Софиянски,а пък общинския съвет по време на Софиянски също не гладуваха. Затова обезверените хора гласуваха за царя, който пък се оказа същия мошеник като всички останали политики. А сега ,за когото и да гласуваме, ще спечели Б.Б. ,с когото СДС отказват да се коалират, ама ще видим какво ще стане скоро.
  За социализма в Швеция още никой нищо не е казал-там държавната и частната собственост са приблизително 50 на 50 и някак хората успяват да са щастливи, без сталиниски пропаганди.
  Че Обама набляга на социалната политика в момента също не става дума.
  Комунист над 40 наистина е интересна гледка. И да, строят наистина създаде болни мозъци, но все пак няма да се съглася, че положението е било толкова трагично, колкото го изкара Георги.
  П.С. Вес, сподели ми, лично дали ти се вижда демократично да не можеш да пиеш бира на улицата, след полунощ да се затварят почти всички дискотеки, а в стрииптииз баровете да ти забраняват да си поръчваш даже бира след 12, дори да си местен? И да за САЩ приказвам.

 250. Весела
  10/02/2009 - 11:42

  daymare, нали и аз за това говоря. Много хора, които бяха във властта и мноо хора от бившите служби си заделиха едни добри пари. Не само това, те демонстрихаха нахално колко много имат. Нора Ананиева, Христо Бисером, Н. михайлома, Софиянски (макар че за него нещата не са точно татак, но това е друга тема). Точно оттам тръгнаха проблемите в СДС – едни хора искаха да се забележи, че властта е в тях (както на времето партийните активисти), а други бяха против. Не казвам, че бяха идеални, а просто, че се опитаха да спрат дерибействането. Точно затова Костов смени почти цялото си правителство, а по-късно напусна СДС заедно с най-безкомпромисните хора (или поне голяма част бяха такива). Беше ясно, че ДСБ много трудно ще влезе в парламента и все пак се отказаха да разграбват безогледно. Сам помисли – щеше да им е много по-лесно да се сговорят с “хубавото Наде” и да си крадат на спокойствие. За т. нар. социализъм в Швеция нещата не стоят точно така, както ги описват. Първо, и там частната собственост е значително повече от държавната. Да, те имаха (и постепенно се отказват от нея) много силна социална политика, но тя беше за сметка на изключително високите данъци. Много хора (и то такива като теб, предполагам), които работеха съвестно даваха голямата част от парите си, за да издържат неработещи и т. н. Повечето хора в България не си дават сметка, че държавните пари са пари, взети от тях. Аз не съм съгласна да работя по 12 часа и да ми вземат 30% от парите за да издържам съседката, която от 10 години е безработна, защото предпочита да си вземе помощите и да се разхожда по цял ден. Не искам да издържам училища с по 10 деца и 20 души персонал (каквито има много), да се плаща на полицаи, за да работят за престъпниците.
  За САЩ – демокрацията означава, че законите са за ВСИЧКИ. И за човека от гетото, и за президента (хората щяха да си свалят президента за една с..ка). И в България има нелоши закони, и тук е забранено непълнолетни да пият и пушат, но ако някой се опита да ги спазва се появява таткото с голямото вратле и ти казва”Коя си ти ма…”. И това е пак, за жалост, остатък от социализЪма (когато имаше “връзки”, но ти може би не си чувал за това). Правилата важаха за обикновения човечец, но не и за партийния другар. Сега има много партии:). Аз искам демокрация като в САЩ и тя няма нищо общо със социализма.

 251. Баба Мара
  10/02/2009 - 13:29

  Весела написа: Точно оттам тръгнаха проблемите в СДС – едни хора искаха да се забележи, че властта е в тях (както на времето партийните активисти), а други бяха против. Не казвам, че бяха идеални, а просто, че се опитаха да спрат дерибействането. Точно затова Костов смени почти цялото си правителство, а по-късно напусна СДС заедно с най-безкомпромисните хора (или поне голяма част бяха такива/.”

  Веселче, баба, личи ти, че не си било между АКТИВИСТИТЕ, та познаваш нещата само откъм ВЪНШНАТА им страна.
  Точно на Костов беше нареждането към „активните” членове в партията: Участвайте на всяка цена в приватизацията, РМД-та и т.н, забогатявайте бързо, защото само ако сме ИКОНОМИЧЕСКИ НЕЗАВИСИМИ, ще можем да ИМ се противопоставим!!!И момченцата около него, които вече бяха на позиции, изпипаха такава приватизация, че на народа свят му се зави!Да не ти ги изреждам поименно, че ще стане много дълъг поста.И си станаха НЕЗАВИСИМИ!
  А въпросният господин напусна СДС, не защото не успя да спре „дерибействането”, а защото повярва на гавазите и ибрикчиите си, че след като окончателно посра имиджа на СДС с цялото си управление, сега може да създаде нова партия и по този начин „да излезе целият в бяло”…!
  Народът обаче му би такъв шут, че за цели ДВЕ години онемя!!! Първата година – от ИЗНЕНАДА – каква я мислехме – каква излезе?! А на Втората, – когато най-сетне осъзна, че народа „не го бръсне вече и за слива”, взе, че му се разсърди?!
  Егати политика!!!!!

 252. Весела
  10/02/2009 - 14:55

  Бабо Маро, права си, че не бях сред активистите на СДС след като спечелиха изборите и СДС дойде на власт начело с Ф. Димитров. Точно по това време вървяха такива директиви и се намъкнаха хора, които имаха единствена цел да поспечелят нещо и точно тогава се отказах от каквато и да било политическа дейност. Но не говорим за това. Така или иначе не е имало по-добър политик в България след Стамболов. Не казвам, че е идеален – просто няма по-добър. Не можеш да отречеш, че по-голямата част от хората, които тръгнаха след него са грамотни и начетени. Може да има много грамотни млади хора, но не виждам нито един, готов да управлява. Б. Борисов и Сидеров не мисля да ги обсъждам. Само при Костов имаше някакъв ред, въпреки многото уговорки, които могат да се направят. Ако донякъде съм съгласта с Longanlon, то е, че някои хора вместо да обяснят спокойно за какво става дума, се пенят и скандират, което прави не по-малко лоша услуга. И да поясня – аз и сега не съм член на никоя партия, още по-малко активист.

 253. Абе имало е поне още един политик след Стамболов, ама айде…

 254. Весела
  10/02/2009 - 17:54

  Добре де, имах предвид след 45-та година.

 255. Баба Мара
  10/02/2009 - 19:54

  Весела написа: Така или иначе не е имало по-добър политик в България след Стамболов. Не казвам, че е идеален – просто няма по-добър.

  Тая “мантра” работеше от 1994 до 1999г!Толкова!
  Сега звучи не само архаично, но и направо смешно…
  Аз бих ти посочила като изключително добър политик-безсребърник един Желю Желев, например!Но костовистите така го отрекоха, че чак и Книгата му палиха по площадите…И защо? Защото им посочи, че са некъдърници! Нейсе! Историята рано или късно ще му отдаде заслуженото.
  Но засега думата имат избирателите и те 5 пъти вече си я казаха – «НЕ»НА КОСТОВ и КОСТОВИЗМА!
  – веднъж на парламентарните избори 2001г – НЕ!
  – втори път на междинните за кмет на София –НЕ!
  -трети път за президент – НЕ!
  – четвърти път на редовните отново за кмет на София – НЕ!
  – пети път за Европарламента – НЕ!
  И сега той умира от страх, да не му се наложи ДСБ САМОСТОЯТЕЛНО да се яви на избори. Голям майтап ще падне! Освен Куку и Пипи, и Кумица Кондулая – не знам друг да се отруди и да му пусне бюлетина…Затова е готов на всякакви «кооперации».
  Всуе, казва народът!

 256. Димитър
  11/02/2009 - 10:46

  Още една нагла лъжа и манипулация – книгата на Жельо Желев я горяха през 93-та, тогава Костов още не беше начело на СДС с Желев нищо не е посочвал за Костов. Ако Баба Мара говори за “Боянските ливади” от 92-ра – това ако не беше опит на Желев да свали СДС заедно с Бригадир Аспарухов – здраве му кажи.

 257. Весела
  11/02/2009 - 11:06

  Ако не съм успяла да убедя някого за кого да гласува, баба Мара успя (надявам се) да убеди поне мислещите. daymare това имах предвид. Виждаш колко могат да бъдат промити мозъците на хората. Да, народът си каза думата няколко пъти: 1991 – когато гласува за БСП и докара Луканов на власт.
  1995 – когато на власт дойде Жан Виденов
  2001 – когато масово гласува за царя
  2005 – когато на власт дойде тройната коалиция.
  И до какво доведе това? Народе?…
  П.П. Може да не си спомням много точно годините, но хронологията е такава.
  ППП. “Добрият” политик Ж. Желев помогна на Доган да свали правителството на един честен, макар и малко наивен политик – Ф. Димитров

 258. Весела
  11/02/2009 - 11:12

  Впрочем, забелязахте ли, че стигаше всеобщия любимец ББ да спомене, че има нещо общо с Костов и медиите, които доскоро го боготворяха изведнъж взеха да го ръфат като кучета? Въпросът е риторичен.

 259. “…народи, неспособни да се управляват сами.”*

  Longanlon, ти като един историк, би ли ми припомнил какъв беше произхода на тази фраза(някъде в началото на миналия век, някак свързано с България).

  * за мен това е горчивата истина.

 260. ivankosata
  11/02/2009 - 14:42

  Покрай последните думи на Б.Борисов ми се струва, че е необходимо да се спомене очевидната прилика между начина по който СДС от 1997г. влезе и начина по който ГЕРБ ще влезе във властта. Предизборното говорене и на двамата лидери не се различава особенно, а проблемите в местните организации изиграха кофти номера на Костов, а на ГЕРБ проблемите по места лъснаха веднага след влизането им в местните власти. Гаранцията от ГЕРБ не е заработила. Харизмата на Бойко Борисов не считам за достатъчно условие за да бъде премиер и въпреки придобитите от него административни качества и бизнес умения ми се струва, че не е готов. Губят ми се и фигури, които евентуално биха заемали министерските постове. Омръзна ми на всеки четири години да идва някой на власт и да се учи на държавно управление. Тук може би следва г-н Борисов да потърси помощ и ако наистина се разграничава от БСП,ДПС, НДСВ и АТАКА, помощта може да дойде от ДСБ и СДС, все пак това са партиите с доказани професионалисти в различни области и с опит във вътрешната и външна политика. Много интересен коректив в евентуално бъдещо управление на ГЕРБ би бил един коалиционен партньор като Костов. Следва да се отбележи, че електората на ГЕРБ не е никак чужд на дясната идея и в голямата си част е съставен от дясноориентирани хора(бивши седесари), така че явно допирни точки и идеи има. В случай, че Бойко Борисов не потърси опита и не погледне и анализира близката история, ще го последва съдбата на Костов и Царя, а България няма да я чака нищо по-добро. Искрено се надявам, ако има следваща коалиция за управление на страната тя да е ГЕРБ, ДСБ, СДС. Призовавам всички мислещи хора да гласуват, но не да експериментират на всеки четири години. 20години ве4е сме жертва на сосбтвените си експерименти, като гласуваме за всяка нова партия.

 261. Баба Мара
  12/02/2009 - 08:53

  Димитър написа:Ако Баба Мара говори за “Боянските ливади” от 92-ра – това ако не беше опит на Желев да свали СДС заедно с Бригадир Аспарухов – здраве му кажи.

  Ами с кого по това време да гони „синята” мафия, която светкавично започна да се организира? От къде кадри???То, че с „червената”нямаше да може да се справи сам – нямаше, но поне на „синята” да й резне главата.
  Обаче….Какъв вой настана, а?
  А виж, ако правителството на Ф.Димитров/или поне на Иван Костов!!!/ беше светкавично изгласувало един як закон за ДОСИЕТАТА и те ВСИЧКИ бяха хвърлени на масата; ако беше изгласувало и един як закон за лустрация с 40-50 годишен срок, досега от „червената” и следа нямаше да има/ следата щеше да води само към затворите/. И ние с тебе нямаше сега да се ядем като „горчиви краставици”, а щяхме да си обменяме мисли я за филми, я за турнето на Мадона…А не да се питаме – абе тая ДАНС къде гледа,бе? На кого служи?!

 262. Лъчезар Томов
  20/02/2009 - 21:52

  Advanced Member
  ***

  Група: Members
  Мнения: 2,594
  Регистриран: 20.03.08
  Потребител N: 7,249

  ДЕСЕТТЕ ПРАВИЛА НА КОНСЕРВАТИЗЪМА

  1. Не бъди по – консервативен от разума.

  2. Не бъди по – либерален от любовта.

  3. Не бъди по – традиционен от морала.

  4. Не бъди по – сериозен от закона.

  5. Не съди по – строго от историята.

  6. Не бъди по – католик от Вселенския Патриарх.

  7. Не бъди по – непостоянен от камъка.

  8. Бъди човек, а после – консерватор.

  9. Бъди Християнин, а после – човек.

  10. Бъди консерватор, а после – Християнин.

  ДЕСЕТТЕ ПРАВИЛА НА ЛИБЕРАЛИЗЪМА

  1. Не бъди по – либерален от разума.

  2. Не бъди по – консервативен от любовта.

  3. Не бъди по – радикален от хуманизЪма.

  4. Не бъди по – разкрепостен от справедливостта.

  5. Не бъди по – голям футурист от бъдещето.

  6. Не бъди по атеист от Айнщайн.

  7. Не бъди по – радикален от свободата.

  8. Бъди либерал, а после – човек.

  9. На първо място си човек, на второ си животно.

  10. Да си животно е либерално, но да си либерал не е животинско.

  http://raylight.blog.bg/viewpost.php?id=293412

 263. boristodorov56
  26/02/2009 - 20:03

  Бе тук – понеже нямах два-три дни достъп до мрежата – гледам даста приказка се изприказвала за Ив. Костов.
  Ще разкажа една лакърдийка по повод него.
  Преди 5-6 години работих в едно пловдивско село, по стария път за морето -село Христо Милево.Бях техник на строежа на една бензиностанция. Дюлгерите бяха местни от селото, които основно се занимаваха със семеделие. Това беше някога – по времето на социалистическия феодализъм – основен “частен” поминък на тукашните хора. Във всеки двор имаше найлонови палатки на парници. Някои продължават и до днес да го правят, но едвам се прехранват с труда си и плачат от прекупвачите. Обичайна ситуация за зарзаватчиите
  в България. Както си му е редът като се поопознахме след
  три-четери бирени почерпки – разбирасе най-естественото нещо беше да попокоментираме политиката. Мисля “царят” тъкмо беше зомбирал всички с 800-те дни, които май, че точно тогава бяха изтекли или нещо подобно. Естествено беше след всяка изпита трета бира да доЙде момента на опсуването на политиците. Почваше се с “мамка им на куманизите”, после го отнасяше “царъ”, но най-готино и образно се удовлетворяваха с Иван Костов – естествено – нали и по селата четат парцалите “Труд” и “24 часа”. Аз
  обикновено съм политически кавгаджия, само повод ми дай, но
  успях да се устискам докрай да не вземам страна или да изразявам крайно мнение за едни или други цветове или лидерите им.Веднъж попитах всички – къде са машините на стопанството? А, ясно къде – партийния секретар ги купил всичките за 200-300 стари лева, “мамка му и на него кому нистическа”! После сградите на обори, складове, навеси и н.т.- кой ги взе – ми как кой: кмета и шефа на ТКЗС-то – “мамицата им – само те не се наядоха” – беше ехото на отговора им. Но продължаваха с И.Костов. Попитах ги – а Иван Костов кво зема от вашето село, бре аратлици? Оказа се, че нищо не е взел, ама по системата “бати каза” – се оказа, че той бил откраднал всички предприятия. Изброиха се десетина по-апетитни хапки из околията – все негова далавера… И никой не беше в състояниеда ги убеди, че не е възможно – те да знаят това, а например политичиските му противници да не го знаят и да са го оставили без да заяждят. Към петата – шеста бира някои дръпваха и се съглрасяваха – може и да не е вярно това, дето го говорат хората, но знае ли се?Но единодушно всички признаваха, че ограбването в точно тяхното село са го ноправили местните комунисти. Също и в съседното. В общинския център…
  Оттогава в подобни случаи на всички казвам: Псувайте Костов и гласувайте за комунистите. Кожите да ви одерат – поне имате оправдания за всичките несгоди причинени от местните червени дерибеи – Иван Костов!
  Така е в цяла България – от София до последната паланка!
  Сега в момента Костов също е виновен, че комунистите ограбват хората – така както турчин не ги е грабил. Комунистите ги лишават от европейскитке пари – но за Станишев – Костов е виновен.
  Затова – псувайте Костов и гласувайте за комунистите!
  Тук все имащи се за умни хора са писали, дори не съм ги чел – да ме извинят – за Костов нещата са ясни – двете крайности.
  Въпроса ми е: Защо все пак го сатанизираха всичките медии?
  Без нито един сериозен, обективен и деидеологизин анализ на дейността му и без нито едно доказано престъпление?
  Хайде сега пич – дето пускаш масалите за него и си бил сред
  пици, цици и т.н – дай повод за нова дискусия или и ти си
  част от някаква игра?

 264. “крадливата фондация на жена му” — пишеш наизуст. Вземи прочети книгата на Юрген Рот.

 265. @boris todorov “Попитах ги – а Иван Костов кво зема от вашето село, бре аратлици? Оказа се, че нищо не е взел, ама по системата “бати каза” – се оказа, че той бил откраднал всички предприятия”
  Барем що не ги попита тях или някои други селяни какво точно им е дал или направи лза тях И.К. или това , че не е взел от тях го прави достатъчно съвестен?

 266. Ако помислиш малко, може и да се сетиш – земята например.

 267. Наистина ли на никого преди него не му е хрумнало да връща земи за цели 8 години?

 268. Хубава дискусия, че и продължителна. Аз, в качеството си на странно животно, ще си позволя да цитирам вече казаното:

  # Longanlon казва:
  July 31st, 2008 at 9:01 am

  “по негово време нещата все пак тръгнаха нагоре”

  Когато стигнеш дъното, няма как да не тръгнеш нагоре, независимо какво правиш…

  # Никола казва:
  July 31st, 2008 at 9:02 am

  Това за дъното е вярно. Ако е писано пак ще го видим скоро 🙂

  # Longanlon казва:
  July 31st, 2008 at 9:04 am

  Не знам за нищо ‘писано’, ама икономиката ни в момента е много, много далеч от всякакви признаци за подобно нещо.

 269. гр. Монтана
  10/04/2009 - 20:12

  Да припомним:

  Алиса казва:

  Аз пък се чудя, на фанатизираните костовистки противници, които вече години наред само като му прочетат името някъде и безмилостно заливат интернет пространството с умопомрачаващи количества словесна гняз от псувни и злоба… никъде не прочетох същата тази словесна помия да се изсипва върху светата личност на Премиера Жан Виденов, който доведе България до абсолютното дъно в икономически, социален и политически аспект.Къде се корени причината за този факт се питам аз… Той отдавна не е заплаха за никой, а кото се пусне статия за Ахмед Доган например в някой новинарски сайт пак не се излива такава помия, каквато срещу Костов, въпреки че на Доган къщата му се охранява 48 часа в денонищието от униформени, чиито заплати плащаме ние.Значи той ни бърка директно в джоба и пак не ни пречи толкова, колкото ни пречи Костов, защо?!
  ЗАЩО? Не видях някой да е отговорил конкретно на въпроса, затова пак го поставям.
  Поздравления за дискусията!

 270. Валерия
  25/04/2009 - 17:07

  Ако мислеше по-малко за цици и купони по управлението на Костов може би щеше да схванеш, че сега нямаше да сме в Европа ако не беше спечелил изборите и не беше сложил началото на много реформи. Явно по-късно циците са отстъпили в съзнанието ти за да дадат шанс на Шоуто на Слави откъдето си понаучил нещо за фондацията и за теменужките за да изкристализара днес една теза: На тройната коалиция и се пържи яйце на задника в следствие на борба с последствията от сключените неизгодни сделки от правителството на Костов. И още питаш: Кви се тея Костовисти дето пълнят нета и какво толкова му харесват на Костов? Нека ти отговоря: На 33 години, имам се за средно интелигентна, помня комунизма и целия преход след това. Понеже да гласувам за мен променя нещата активно мисля са кого мога да гласувам. БСП, НДСВ, ДПС надявам се разбираш не съм им фен.
  Бойко Борисов не му вярвам изобщо, много му е тъмно миналото за АТАКА не мога и да мисля, не съм расист и националист и не мразя циганите. От друга страна за мен управлението на Костов беше най-успешното до сега, да не кажа единственото успешно. Еми това е. Приятно ми е, Костовистка.

 271. Нека пак попитаме костовистите-защо СДС изгуби пред някакъв неизвестен цар, който даже прехвърли петдесетте процента от гласовете изобщо? Защо простият комунистически народ не успя да благодари на Костов, който го измъкна от кризата и “вкара” в Европа…моля отговорете ми само на този въпрос-ЗАЩО?

 272. Валерия
  26/04/2009 - 00:03

  Как така неизвестен цар? Симеон може да е всякакаъв но не е неизвестен… Българите гласуваха точно защото не е “някакъв” а заради “харизмата”, “мъдростта”, “честността” и т.н. която уж излъчваше, а всъщност пътеката му бе постлана малко по-рано от медиите. Няма да забравя едно заглавие във вестник “България уби дете” и такситата пред парламента във връзка с една наистина голяма трагедия, обаче лична.
  Интересно защо задавате въпрос на костовистите зашо били загубили СДС на изборите от царя, костовистите не вярвам да се гласували тогава за друг освен СДС. ПО-скоро би трябвало да попитате тези които са гласували защо позволиха така злошастно да бъдат манипулирани. И може би преди всичко трябва да попитате царя защо предаде хората които му се довериха, и няколко години по-късно се съюзи с комунистите.
  Всъщност можем да запазим този въпрос за след няколко месеца и да заменим “царя” с “Бойко Борисов”.
  Относно простия комунистически народ който не можа да благодари на Костов, хващате ме на тясно, силно се надявам и много се старая да не принадлежа към тази прослойка на обшеството ни.

 273. Валерия…с риск да прозвуча като нихилистичен пенсионер-всите са маскари. И на Костов министрите не бяха особено чисти-еле пък кмета, който реши да се кандидатира за трети мандат…Е то хубаво лакомия, ама не беше ли време да се оттегли малко? Който и да сложим-управия няма, докато ние самите като общество не се обединим около нещо и не спрем да си търсим кусури…ама това няма да стане

 274. Валерия
  27/04/2009 - 01:53

  В България днес всеки може да те “омаскари” и попадаш автоматично в графа “маскари”. Колкото по-драстично толкова по-добре, ако пък го направи твой близък още по-добре, всички ще се интересуват за подробностите и пикантериите, при по-добра организация се започва разследване, интервюират се разни отговори лица и докато се разбере дали си маскара или не вече на всички им е писнало да се занимават с тебе, а и са се появили нови маскари. Не звучите нихилистично-пенсионерски а песимистично както повечето хора. Така се опитват да ни дресират – да свикнем с измамите, корупцията и престъпленията и мислим че всички са маскари, така че когато дойде часът да дойдат автобусите от Турция да ни решат житейската драма за още 4 години.
  Вярно е че Костов направи много грешки, но кое друго правителство се раздели с толкова много министри заради корупция? За кмета няма да коментирам, но все пак него никой не го е назначил, избрахме го 2 пъти. Последно искам да кажа че причината сега да има СДС,

 275. Валерия
  27/04/2009 - 02:00

  ДСБ са точно министрите на Костов които не бяха особено чисти и се опитаха да превземат СДС.
  Приятна седмица ви желая.

 276. Тъкмо да сколасам да се мина да гласувам и аз веднъж за СДСто и се намеси Ванката, в когото аз не вярвам та вече се чудя дали има смисъл от гласуването. От изборите като , че ли има смисъл, понеже сега ми оправят улицата пред блока, а скоро и метро ще пускат. Хубави работи еййй

 277. телец
  29/04/2009 - 21:13

  Горкият Костов.Ако стане министър-председател, какво ще правите всички вие тук и с какво ще се изхранва Петърчо.:))))

 278. Лъчезар Томов
  03/05/2009 - 10:56

  Костов е Господ, ако се съди по коментарите, архитект на злото. Това се случва с всеки, който не се посвени да заеме категорична политическа позиция и да пресече корупцията и газовите афери. Корупцията е свята в България, затова и Костов е мразен толкова и го обвиняват точно в това, което се опита да пресече, защото най – големият смъртен грях според грешниците е праведността на другите

 279. Жеко Илиев
  24/05/2009 - 13:53

  Искам да поздравя Валерия за постингите по темата! Хубаво е човек да срещне и разумни хора и съмишленици из блатото на простотията и некомпетемтността.
  Аз съм на 37. Също помня много добре всичко, което се случи в България от 80-те години и досега. Интересувал съм се през цялото време от политика, икономика и общество (което не пречи да се интересувам и от цици и купони, но май някои хора са наблегнали на последното!) и много се дразня от коментарите на хора наизуст, по дефиниция, по течението… От хора, които чули-недочули, лепят етикети и се изявяват като последна инстанция.
  За Костов (по-скоро за управлението 1997-2001).
  Хубавите неща:
  1. Тогава се тръгна към ЕС и НАТО. За днешните управляващи тогава това бяха мръсни думи, а сега са най-големите европейци!
  2. Тогава се направи приватизацията и колкото да я наричат кражба, харизване и какво ли не, всеки е наясно, че това трябваше да стане, за да се нормализира икономиката, пък и страната.
  3. Тогава се поставиха основите на банкова, здравна, пенсионна реформа (последните – твърде спорни, но не съм забелязал някой от управлявалите след това да е променил нещо по тях).
  4. Въвеждане на валутния борд.
  5. Обръщане на страната на запад и късане на зависимостта от Русия.

  Лощото:
  1. Наистина по места много се крадеше, но какво да се направи – живи хора, българи – можеше ли Костов да е във всяко селце или във всеки завод и да следи всичко. а пък и нека някой политик да каже, че неговите хора не крадат.
  2. Провал в медийната политика, което му коства много.
  3. Късно направи промените в кабинета и то по недобър начин.
  4. Имаше от всичко лошо, характерно за всички управления (назначения на свои, партийни поръчки, партийни интереси), но може ли без това?

  Съвсем нормално националноотговорно, кадърно, смело и успешно управление!
  Поздрави!

 280. По времето на Костов, в нашия град всички фабрики и заводи бяха обърнати и хастара навън и сега са почти руини а някой от тях бяха печеливши.Съсипа се икономиката на един град и още неможе да си стъпи на краката.

 281. Весела
  27/05/2009 - 13:53

  Dave, мислех да не пиша повече, но ти ме провокираш. Ето това е най-голямата заблуда от онова време. Замисляш ли се, че НЯМА КАК при Костов да да се съсипали предприятията, при положение че цялата държава беше тотално фалирала. Преди това изкуствено се държаха предприятия, които работеха на загуба (както Кремиковци и досега). Това беше и една от причините за печатането на пари и страшната инфлация. Тези предприятия не работят сега, защото и тогава не са имали ресурси за това. Печелившите предприятия бяха приватизирани много преди това.

 282. Весе, идеята на приватизацията не включва ли отговорно ръководене на приватизирания проект, от страна на новият му собственик? Костов или който и да е щеше да е златен, ако контролираше малко повече тази дейност, защото слуховете са , че след приватизацията от много предприятия са изнесени материални активи и общо взето нищо добро не е направено за развитието на въпросните…ама това са само слухове , де:)
  Колкото до Кремиковци, то си работеше на чиста загуба, но при входа и изхода на суровините, които предприятието обработваше се облагодателстваха частни фирми, някои от които български, следователно е било полезно по някакъв косвен начин за българската икономика 🙂

 283. Весела
  28/05/2009 - 20:01

  daymare, да разбира се. Но не ти ли се струва, че приписваш на Костов едва ли не качества на бог. Е, няма как един човек да контролира ВСИЧКИ приватизирани предприятия в страната. Не е и работа на премиера. Когато се появиха съмнения за корупция само Костов си позволи да смени насред мандата повечето министри. Бяха уволнени и хора като Бисеров и Радонов, които и сега се страхуват от него.Някак си се пропуска, че тогава за първи път започнаха да се създават производства. А бе хора, защо не се замислите откъде накъде най-оплювания човек от ченгетата е Костов? Хайде вижте кои го плюят най-много и ако не сте подставени хора се чукнете по главите.

 284. Видиш ли, не членувам в никоя партия, а държавния механизъм ми е познат съвсем бегло и то само на теория. За добро и за лошо Костов е човек, който съзнателно поемаше лична отговорност за ставащото. Той косвено искаше да бъде лицето на държавата, но точно както каза Жеко Илиев медииния му образ бе повече от трагичен. Та Ваньо можеше да управлява скрито, понеже открития му образ просто не се котира,ама нееее-и тогава и сега той е лидерът който дърпа държавния апарат и заради това има по-малко гласове от БСП (уот дъ фак-социалистическата партия,дето провежда миш-маш политика и общо взето ни е риба ни е рак-това ако вярваме на статистическите агенции, разбира се, които дават на БСП към 15 процента, което за мен е огромна цифра-сама си прави изводите). Не зная за теб, но на мен тия цифри (ще видим на изборите истинските им стойности) ми подсказват, че повечето гласоподаватели в тази държава все пак искат про-социално управление. С други думи, малко вярват, че могат да постигнат много в живота благодарение на инициативата си за въртене на капитал. Не зная за твоите, но повечето мои познати искат да взимат добра заплата, но никой не желае да върти големи пари, нито вярва , че може. И с право добрият капиталист в България е безскрупулният капиталист. Малцина са тези, дето въртят пари ,не се занимават с нищо незаконно, пък и в крайна сметка имат добър престиж.
  А за съкращението ДСБ…ами нелепа тавталогия е. Демократите навсякъде по света не искат да са зависими, така това “свободна” е излишно. Като заключение няма какво да си говорим-въпреки смешната кампания на “Нова Зора” , която би трябвало да те убеди да гласуваш за Бойко и Костов рейтингът на втория все още е ужасяващо нисък. Дали пък не му куца пиар-ът на този човек?

 285. Къде има свободна не стана ясно. Някой не си е научил съкращенията. Иначе и аз искам добра заплата, а пък ако може да не си мърдам пръста – екстричка ще ми дойде, да!

 286. Весела
  28/05/2009 - 23:56

  daymare, прочети още веднъж поста на Жеко. Да, медийният му образ е трагичен. Защото тогава казваше (и мислеше): хората виждат и разбират. И аз през 89-та си мислех, че никой няма да гласува за комунистите, он през 90-та СПЕЧЕЛИХА изборите. Или ги фалшифицираха, все тая. Хората в България не са научени да мислят. Най-младите се учат, но за жалост няма от кого – моето поколение предпочита да живее като овце на ясла-каквото дадат, но е сигурно.
  ДСБ е съкращение на “Демократи за СИЛНА България”. А ти гласувай за Сините. За да не ти се наложи да разбереш какво беше през 91-ва и през 97-ма :))))))

 287. Хващам се за изречението на Весела “Хората в България не са научени да мислят.”. Е точно това е проблемът. И, може би за да дам по-актуална насока на дискусията, ще споделя мнението си за настоящата предизборна кампания.
  Все пак има надежда. Има доста млади, умни и мислещи хора, които обаче се изявяват основно в Интернет и не ходят да гласуват, било от “интелигентски мързел”, било от песимизъм.
  Мисля, че точно тази категория хора би трябвало да бъде цел на сините (нормално е активните и мислещи хора да са електорат на десницата) и те да направят всичко възможно, за да ги мобилизират. Струва ми се, че кампанията по инерция и като всички други (най-вече с призиви, плакати и билбордове) не е точната за СК. Например, малко хора знаят, че СК има доста подробна програма за управление, с която се явява на тези избори, а още по-малко хора са я чели. Цитат: “Изравняване облагането на едноличните търговци на 10% с това на гражданите и данъчното им третиране като самонаети лица”. Как това намерение ще стигне до едноличните търговци, ако не е вкарано примерно в някакъв клип, и да ги стрелят от всички телевизии с него?
  Дано, въпреки всичко, да допуснат СК до избори и да има добър резултат, защото това е важно за България!

 288. Весела
  29/05/2009 - 13:08

  Жеко,има още един проблем. Прочети всички коментари на daymare – тя е умно момиче, но много дълго са и набивали в главата, “всички са еднакви”, а тя самата няма поглед (защото е много млада). Хората на по 20-30 г. не знаят нищо за предишните управления на СДС. Хората на моята възраст очакваха, че ще дойде някой, те ще си “работят” както при социализма, а ще получават заплати като в Европа. На мислещите им е ясно “къде е ключът от бараката” , но как да го обясня на младите? Те вярват на близките си, които им казват – за всички имаше работа, но съсипаха предприятията. май трябваше да останат едно-две такива предприятия като резервати – да видят за какво става дума.:))))

 289. И все пак повечето гласуващи на изборите са си твърд електорат, ако щете ги наречете промити мозъци. Наистина ли мислите, че ако всички пишещи в блоговете да гласуваме за СК това ще промени нещо? Това са няколко стотни от процента.
  П.С. Много съм зле …вярно че беше силна България

 290. Весела
  29/05/2009 - 15:07

  daymare, да си твърдо убеден в нещо, не винаги означава промит мозък. На мен комунистите за 30 г. не успяха да ми промият мозъка, та сега ли. Почти не чета вестници и не гледам телевизия. Убедила съм се от собствен опит. Когато гласувам за някого, всъщност гласувам за себе си. Искам аз да живея по-добре и тъй като съм най-обикновен човек избирам тези, които са ми дали такава възможност.

 291. Валерия
  30/05/2009 - 13:27

  Весела, много сте права че не гледате телевизия и не четете вестници, мисленето и нагласите в нашата мила страна е проекция на медийната манипулация. Преди 10-ти провеждаха пропаганда, сега просто ни манипулират. Вземете например тази кратка статийка която коментираме, от първото до последното изречение тя е израз на медийното говорене и синтезира какво се е казало за Костов и до какви изводи е трябвало да стигне средния обект на манипулация. Жеко твърди че посланията на Сините не са достъчно ясни и не достигат до избирателя. А аз мисля че жуналистите имат голяма вина това да не става. В нормалните страни журналистите поставят темите които трябва да се дискутират и дават възможност на всеки учатник да изложи позицията си. Кой гледа предизборни клипове и чете партийни материали, всички разчитамме в дискусията и спора да намерим своя отговор и позицията която подкрепяме. В България медиите се занимват с това да ни насадят цинично отношение към политиката и обществото.

 292. Весела
  30/05/2009 - 16:10

  Повечето журналисти в България са платени. Тези, които не са, са вън от най-популярните медии.(Иво Инджев, Иван Бедров и много още). Идеята на пропагандата е, младите да не гласуват. Защото те няма да гласуват за БСП, но могат лесно да бъдат отказани от гласуване. Затова са и всички скандали напоследък – за да се задейства мантрата “всички са маскари”. Добре е, че сега има Интернет – може би този път няма да успеят.

 293. Обаче ме притеснява, че много начесто са изборите та не можем да си вдигнем гащите…

  http://farm4.static.flickr.com.....56e9_o.png

  Мда.

 294. Да се упреква Костов за това че е преподавал ПОЛИТикономия и марксизъм, е все едно да се упрекват всички висшисти от преди 10-ти, че са изучавали научен комунизъм. Същото се отнася и за дисертацията му. Лесно ви е сега да цитирате избрани пасажи, ама я се върнете 20 години назад и опитайте да напишете икономическа дисертация без такива клиширани хвалби за вожда и учителя. На комунистическите отрочета, които бяха пращани да учат в гнилия запад, разбира се, това не им се е налагало и те успешно се завърнаха като юпита под крилото на царо, за да довършат делото на родителите си.
  Що се отнася за управлението, вие имате ли си и най-малка идея как се управлява държава в чиято администрация и силови ведомства на всички нива комунистите са оставили своите верни дългогодишни другари? Държава доведена до икономически крах (най-вероятно умишлено) от същите тези комунисти? На фона на това, въпреки недостатците си, костовото упраление е най-успешното което България е имала от много време насам. Мога да продължа да изреждам, но за кухите ви лейки, уви, костов ще си остане злодеят на нашето време.

 295. @Адолф от какъв зор Костов следва да е архизлодей? Той е човек с плюсове и минуси, проведе политика, която се хареса от едни и не се оцени от повечето(явно защото не са научени да мислят-щом и до днес повече хора гласуват за БСП WTF? отколкото за Синята коалиция, което действително е непонятно впредвид настоящето управление)
  А и тук не става дума толкова за него, колкото за фанатичните му почитатели, придаващи му осанка на Спасител още от време Оно.

 296. Йордан Янков
  06/07/2009 - 08:23

  Малко със закъснение се включвам в тази тема, но феноменът на дай-хард костовистите се обяснява лесно с т.нар. когнитивен дисонанс – непризнаване на факти, които противоречат на вярванията ти. За него по друг повод съм писал тук: http://www.gs-research.org/wordpress/?p=16

  А, и още нещо – питал си ме относно визуалната тема на моя блог. Инфо тук:http://www.arrastheme.com/

 297. Непризнаване на какви факти? На тези “факти”, които ни поднасяха в изобилие вестниците, работещи за мафията? Труд и 24 часа и пр.? Или на тези, които Дългий Слави Трифоноооооооов ръсеше всяка вечер?

  И.К. така или иначе остана единствният политик с политически език и с държавническо мислене. Само го сравнете с кобурга или последвалото го недоразумение.Политици много, държавници малко – те са като добрите музиканти, не се раждат всеки ден и не излизат от всяка кръчма….

  Че имаше и в неговите хора корумпирани, имаше. Но това е неизбежно в страна като БГ и в период, в който е тя. Едно е обаче това, друго е цялостната политика на държавата да е подчинена на корупция и олигархия. Правете разлика межди тези неща, тя е същностна за периода, в който се намираме.

  Ако има някаква грешка, това е, че падна от власт. Но при тогавашното и последвало разпределение на ресурсите в политиката това беше неизбежно. Седнах и преброих сто заглавия на в-к Труд от един тогавашен ден. 75 бяха апокалиоптични, 30 неутрални, в т.ч. времето и 5 позитивни.

  А нима след него не станах ужасни престъпления, аварии и пр. Ама не – Костов ще е виновен и ако утре, 2009 г., падне градушка.

  Не се подавайте на манипулации 😉

 298. А, и още – не търсете светци в българската политика. Няма ги там. Търсят се най-добрите от възможните, от реалните. Не сред тези, които свалят звезди….

 299. Келанвед
  11/07/2009 - 22:32

  не можем да търсим светци в НИКОЯ политика. Политиците няма да ни оправят или прецакат живота..ние с нашата воля сме тези, които влияем на нас самите и на системите около нас

 300. Бойко .. сине проплака баба Илийца …. Имаше един сръбски отбор „Цървена звезда” !
  Бойко сакън не се трансферирай .. у Цървена здезда, шото категорически ще ти отнемат хорският имунитет и след кратък но съдържателен мандат щи та хвърлят на полицейските кучета … да ти разнасят мършата! .. / ако не знаеш кък точно ще го направят питай КостоФ. Оти он знае… ама веке нема как да върне вестник „демокрация” или „демокрацион „ по стар французки демократичен обичай. Ако ще крадеш, прави го бързо, рязко и категорично … иначе мноооу були, и ще ревем като булката на Доган кога спряа еруфондувити! Ако ще гепаш бъди бърз като заболекар кога вади зъб … – оппаааа и хоп готово… ! Земиш ли да нъ турмозиш .. хаир няма да видиш! „Аз гарантирам!”!!!

  И да съ спираш с тоя АЕЦ Белене … сега намери ти да го дострояваш … боща пари имаме да ги снасяме на блядовете! Като ти са струи толкуз … фъргай асфалт по дупките … и блъскай магистрали …..

  От мене толкос! Иначе другия път с 1 глас ще загубиш … моя … да та були!

  Днеска,Подпис : драги ми смехурко..

 301. Аз гласувах за Костов и ще гласувам за него докато няма друга алтернатива. Никога няма да гласувам за ляво правителство, което да раздава помощи на здрави цигани, които отказват да работят за “някви си 300 лева”!!! Няма да гласувам за правителство, което не знае какво е ляво ли е дясно ли е…важното е да сме на власт – цяря дойде каза вЕрвайте ми и овцете гласуваха и вЕрваха… е парите не почнаха да растат в гората, нито обяда стана безплатен! Още тогава ми направи впечатление, когато царя го питаха, “ако някой от вашите неизвестни министри се поблазни от власта и злоупотреби как ще реагирате в тази ситуация”. Царят отговори – “ще загуби моето доверие” – преведено на български – няма да има никакви ответни мерки, най-много да го преместим на друг пост в друго министерство. За такава жалка партия и такава мижитурка като цАРЯ (ц-то нарочно е малко) няма да гласувам. Сега нека погледнем и наскорощните изказвания на сегашния премиер Бойко Борисов.. да ви напомнят на тези на царя, за загубата на доверието? Познахте.. същите са… и по същия начин ще съсипят държавата от безхаберие и некадърност…. пожарникар премиер… що не го направят пилот или хирург… поне веднага ще разбие самолета или ще убие пациента. Не може ей така да изведнъж да те вкарат в политиката без никакво образование и да почнеш да управляваш…Тежки години ни чакат…
  За ДПС какво да говорим? Партия създадена от агент на турското разузнаване внедрен в българската държавна сигурност…, човек който винаги е работил срещу интересите на България..За такъв човек никога няма да гласувам. Нито за него, нито за неговите съкилийници. Така… минаваме към Атака – партия на един психопат, който явно не си пие редовно хапчетата. Пропагандира определено нациски възгледи, изживява се като избраният (Хари Потър) – всички помним какво стана на автомагистрала Тракия.. как пребиха един дядо и синът му защото нямат пари да си купят джип, ами си карат старта лада! За такъв човек също няма да гласувам! Другите партии няма какво да ги говоря.. гърмят скандали, че хората им кандидатстват само за да се отърват от затвора, разни очевидни мафиоти… еми сори, ама не остана за кого да гласувам освен за Костов. Не е перфектен, и той много се облажни от власта… но от всички останали е най-малкото зло и най-кадърен сред тях! А ако не гласувам мангала от махалата ще гласува за Доган срещу две кебапчета….Изборът е ясен!

 302. Повече от ясен, xyz, повече от ясен! Защото на тези последните избори по случайност народа се стресна и отиде да гласува, но иначе винаги е пасувал…

 303. Васил
  18/09/2009 - 19:00

  Не бих се нарекъл костовист, но наистина адски ме дразнят, че кажи речи 10 години след края на управлението на Костов, все още него изкарват виновен за всичко…

  А другите правителства в никакъв случай не бяха по-добри …

 304. косьо
  20/09/2009 - 12:21

  Браво Петре
  Абсолютно сам съгласен със статията ти и вси4ко казано в нея

 305. Пламена
  01/10/2009 - 11:52

  След като никога не си се интересувал от политика защо се чудиш изобщо!!! Явно всички тези хора, в това число и аз, се интересуват и са намерили достатъчно причини за своите политически нагласи! Ти, щом се интересуваш от всичко, но не и от политика, нямаш основание да се изказваш по темата! Заради хора като теб, които или не гласуват или гласуват за новото зло, България е в това окаяно положение!!! Не е луда този, който яде баницата, а този, който му я дава!!!

 306. България е в окаяно положение?

  нещо съм го пропуснал този момент у нас с умиращите от глад хора, гражданските войни, диктатурата, геноцида и другите белези, характерни за страните в “окаяно положение”…

 307. Пламена
  01/10/2009 - 12:02

  въпрос на гледна точка…и на амбиции…

 308. Бабо Маро: по-голямо простотия от това със страха да се говори по Костово време не бях чувала за (наистина краткия си) живот!Само половината от българските новинарски вестници като отворех през периода 1997-2001 четях за Командира, Класната и т.н. Не знам на кой друг преди Костов си бяха позволявали да лепят такива етикети журналята блюдолисци!Не знам кой друг държавник беше позволялвал толкова открита критика към себе си и целия си кабинет и политика!Е това е негова грешка, че позволи абсолютна, безусловна свобода в медийното пространство!Грешка, за която разбира се си плати прескъпо…

 309. Ами жалко е, защото от пиячка,цици,и др неща мозаците ни са се изпържили дотакава степен,че дори непознаваме съвременната си политическа история.Ами то и няма как като информацията ни е от купени медии,а образованието ни вече само машина за пари.

 310. Ако искаш да разбереш нещо за единствените четири години,в които кумунизма не е бил на власт,отиди в библиотеката и прочети малко архиви на държавен вестник,демокрация,малко чужда преса

 311. Келанвед
  23/11/2009 - 21:10

  @НЕДА дълбоко грешиш-СДС точно в онзи етап е съставен почти 50 процента (пък може и повече да са били) от другари от стопанската номенклатура. Просто въпросните водят про-западна политика и донякъде се откъсват от прегръдката на майка Русия. Но не ми казвай, че в онова костовото СДС не е имало комунисти, щото имам далечна връзка в системата (разбирай седесар, син на доста известен за времето си партиен секретар)

 312. Нали говорим за Костов

 313. Келанвед
  26/11/2009 - 01:59

  За Костов, но ако беше такъв антикомунист за какъвто се изкарва щеше да е висял по трудовите лагери преди 89-та

 314. donchokolev
  04/12/2009 - 15:26

  Лия!Искам да ти кажа, че по истинни и точни твърдения от тези на Баба Мара, тук няма!
  Ти, някак си, си се заблудила точно от прекалената информация само и единствено за Командира и Класната.Ами то тогава всякаква друга информация противно техните идеи и схващания нямаше!Костов според мен управляваше по-тоталитарно и от Живков.Ще ти дам един истински пример, личен.Малко преди да разрешим(България де, по-точно Иван де) въздушен коридор на НАТО да обстрелва сърбите, беше обявена, ЗАБЕЛЕЖИ – Среща на Иван Костов с Общесвеноста на Благоевград по повод съгласие или не за коридора на НАТО!Имаше плакати в целия град и в ЮЗУ-то!Аз реших да отида, но предтави си изненадата ми когато на входа не ме пуснаха без членска карта на СДС!!!???Нищо, нали е свобода на словото-бяха изнесли на площада пред залата тонколони за да може “Общественоста” поне да чува разговора вътре.Реших да остана и да послушам – последва влизане на Командира и бурни овации и ръкопляскания в залата(Пленумите на ЦК ряпа да ядат), реч относно това как трябва някой да ни защитава(ама от кой не е ясно) и затова да дадем.И после дадоха думата на “Общесвеноста” за въпроси.Тука идва големия смях- първият каза “Г-н Костов аз съм от младежкото СДС и тука в Общината ни правят спънки за некви дела(далавери да се разбира), нещо да помогнете?! Елате после да поговорим, следващия!? Хахаха!Другият(сричайки – винаги може да се познае човек който не може да чете или не познава почерка на написаната бележка тикната му в ръцете набързо)- Да Живее СДС!Да Живее Костов и т.н. работи от сорта!(Много бурни ръкопляскания)Продължава- Не е ли вече време със закон да се забрани БСП?!(Залата изригна) Накрая като се поуспокоиха дадоха думата и на ТРЕТИ човек от “Общественоста”- Г-н Костов има ли опасност бомбите да падат в България?(най-после сме на темата)РАЗБИРА СЕ,ЧЕ НЕ!!!НАТО НИ ДАВАТ ПЪЛНИ ГАРАНЦИИ, ЧЕ НЯМА НИКАКВА ОПАСНОСТ ЗА ТОВА! И това беше! А най-интересното е, че на следващия ден падна бомбата в Горна Баня!!!!!!!!!!! И никой не разбра за тази среща и за въпроса и за отговора!!!
  Сигурно защото имаше свобода на словото и на медиите!А?
  Накрая искам да кажа на всички и моето мнение за Иван Костов- НАЙ-ГОЛЕМИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ!!! Разби и окраде държавата (масова приватизация, начина на разбиване на ТКЗС-тата, Валутен Борд-дано успеем Някога да се освободим от него, Ултра тоталитарно управление- навсякъде властваха хора на СДС, Излъга хората в очите и не си призна)!Комунистите рушали 45 години!Та всичко което имахме тогава бе построено и създадено през тези години и Костов му разказа играта за четири! На въжето!

 315. Драги Longanlon, дългият флейм на темата вероятно показва, че личността на Иван Костов продължава да привлича твърде силно обществено внимание и лични страсти. Това май не прилича на “влачене на живи мощи” в политиката и само по себе си е интересен феномен – минават си европейско след европейско, а пусто “той не умира”. Няма “желевисти”, “луджевисти”, “сашотомисти”, “виденовисти”, “петкосимеоновисти” и тям подобни, а пък ние костовистите си стоим, слушаме спокойно гневните тиради срещу нашата дълбокозаблуденост и невразумителност, съчетани обикновено с дитирамби за “тошовото време”.

  Не знам дали аз съм точният човек, който би могъл да отговори на питането Ви, защото никога не съм смятал Иван Костов (и който и да е друг човек) за месия. Познавам отблизо мнозина “костовисти” (впрочем, един термин изкован от вестник “Дума”) и никой от тях не е фанатик или човек, склонен да си създава кумири. Вероятно, “костовизмът” се поражда по индукция, като антитеза на продължаващата 10 години мощна, яростна, безмилостна публична кампания именно срещу този политик. След толкова инвестирана пропаганда срещу него, може да се допусне, че всеки, който се осмелява да не го мрази неистово е някакъв вид фанатик. Все пак, като един вид отговор на Вашето любопитство към “странните животни” си позволявам да цитирам едно свое стихче, писано през 2004 година:
  http://aruni.eu/typanar/index.htm?item=10

  Любопитно ми е, дали сред стотиците писания предизвикани от Вашия въпрос намерихте нещо, което да Ви приближи до отговора. И още по-любопитно ми е – защо Ви е нужно да знаете нашите основания за личния ни политически избор. Демокрация е – гласувайте за този политик, който харесва на Вас. Имате избор: Бойко Борисов, Яне Янев, Сергей Станишев, Волен Сидеров и т.н. Нали не искате всички да сме еднакви?

 316. Aruni, за съжаление, след година и половина четене на препирни под тази статия, в момента знам дори по-малко за Костов-манията, отколкото преди… А публичното му представяне преди и след последните избори ме изпълни с недоумение и как е успял да стане премиер, което допълни съществуващото ми вече недоумение защо някои толкова го харесват в тая му роля.

 317. анета
  15/12/2009 - 02:15

  Едно от странните животни иска да ви напомни за силно обичания и мразения Стамболов. Аз лично много харесвам паметника- посечената му глава- символ със страхотно внушение.
  Ако пъкленият ход на комунистите с царя не беше минал, Костов щеше да има още един мандат и България сега щеше да е друга.
  Сигурна съм, че някога, когато и мен няма да ме има, София ще отдели едно скромно място за този политик

 318. Байкушев
  28/12/2009 - 17:03

  Ай сега да ми обясните, как тоз убавец пак е управляващ?!?
  Ей това не ми го побира акъла.

 319. Байкушев, отговорът е очевиден – малък ти е акъла, толкова побира.

 320. Veselrn Raikov
  03/01/2010 - 17:18

  Аз тия неща не ги разбирам, затова и не четах много, но много помня думите на едного,когото наричаха “Царя”.Когато приемаше поста мин.предс. той се обърна към Костов с думите:”Г-н Министър Председател, Вие вдигнахте високо летвата..”..Ха сега, някой червен умник да ми отговори- намери ли се правителство, като някое от последващите две, което да “ПРЕСКОЧИ ТАЗИ ЛЕТВА?? Ако не беше тази “висока летва”- щеше ли България да е в Нато и Европейския съюз?Или още ви се ще Съветския съюз, ама него го няма…А Костов остава в историята, както Стамболов…

 321. Весела
  06/01/2010 - 13:08

  donchokolev, твоето “писание” е типичен пример за късогледството и малоумието на масата хора. Колкото до “построеното през коменизма” – още не можем да изчистим и оправим глупостите (за справка – мини през което и да е населено място – във всяко има по една ужасно грозна изоставена огромна сграда, която никой не иска).
  Longanlon, не си разбрал основното – няма Костов-мания. А защо го харесваме – ами прочети още веднъж коментара на donchokolev. Именно защото хора като него не го харесват… :))

 322. Байкушев
  06/01/2010 - 15:24

  Aruni, точно твоя отговор вече го видях по-горе, нямаше нужда да се напъваш отново.
  Отнеси си болния мозък в ОО и си стихоплетствай на воля!
  Риторичния ми въпрос се отнася за здравомислещи хора.

 323. Longanlon, не може да не знаете как Иван Костов е станал премиер – чрез свободни и демократични избори, като лидер на партията спечелила парламентарно мнозинство. По същия начин премиери на България станаха Филип Димитров, Жан Виденов, Симеон, Станишев и Бойко Борисов. Откъде идва недоумението Ви? Каквото и да каже човек, каквото и да направи (в политиката, а и другаде), ще има хора, които да харесат казаното и/или стореното, такива, които да не го харесат и други, на които е безразлично. Съществено за демокрацията е не идването на даден политик на власт, а възможността той да бъде отстранен от властта по ненасилствен, нереволюционен начин, а чрез свободно гласуване. В този смисъл, управлението на Иван Костов е първото демократично управление у нас, защото беше сменено не чрез задкулисни политически интриги, като това на Филип Димитров, нито чрез улични протести, като това на Жан Виденов, а чрез парламентарни избори, спечелени от НДСВ. Оттогава тази традиция се спазва и резултатът е, че България е член на НАТО и ЕС. Надявам се скоро да е член и на Шенген и еврозоната. Това е същественото. Няма никакви мании, култове, кумири, велики личности и тем подобни комунистически измишльотини. Доста ми е забавно да слушам от хора, които са се просълзявали от умиление съзерцавайки мумията на Жоро Тарабата (ака Георги Димитров) упреци в култ към личността на Иван Костов. Да, аз съм гласувал за СДС през 1997 и 2001, за ДСБ през 2005 и за Синята коалиция през 2009, но това едва ли ме прави фанатик, маниак или “странно животно” в по-голяма степен от всяко друго човекоживотно. Ако се анализира внимателно текстовия корпус в “свободната” ни преса, който демонизира българския политик Иван Костов, там ще се открие много повече маниакалност и религиозна убеденост в свръхчовешките способности на Костов да твори зло. Истинският култ към Костов е дело на неистово мразещата го секта от антикостовисти. Не ние го боготворим – те го дяволотворят.

  Ако позволите, нека да попитам директно – кой от политиците на настоящето или на близкото минало, в най-голяма степен е спечелил Вашите симпатии?

  btw, искам да ви поздравя за много добрия текст срещу Ванга-манията – ето една мания, която реално съществува и продължава да вреди.

 324. То в по-горните коментари си личи едните какви са само по това как си построяват писанието последователно, смислено, и с думи прости и ясни, за разлика от другите, които тази дейност очевидно затруднява…

 325. Г-н Грънчаров, И аз ще си позволя да Ви опониран точка по точка. Аз не съм антиКостовист, аз съм Българин, който иска да живее по достойнство в собствената си страна.
  “Интересно ми, драги Петре, ти защо в този момент не благоволи да обелиш думичка срещу толкова крадливите ни управници сега, ами ни занимаваш с врели-некипели за Костов?!” – а защо трябва да се “обелва” дума за други, като се коментира Костовото управление? Или е вярно или не!
  “Подкрепям Костов понеже като човек, гражданин и философ заставам винаги с оня, който смело говори верни неща, който не увърта, който има смелостта да каже истината, пък колкото и да е неприятна тя на мнозина.” – по лъжлив премиер от Костов сме нямали. Може би само Царя му съперничи. Не беше ли той, който като министър подкрепяйки шоковата терапия каза, че след 6 месеца ни чака едва ли не рай. Не каза ли Костов, че година най-много две след приватизацията прехода ще свърши и ще заживеем като на Запад? и мн.др. откровенни лъжи. За министрите си, за митниците. Чудя се защо има хора с толкова къса памет?!
  “Костов е печелил избори, и е управлявал бляскаво: затуй мафията още не може да му прости” – бляскаво така, че Царя му заби такъв шамар, че след 4 години управление не можа даже да влезе като втора политическа сила. А що се отнася до мафията: по негово време властваха едни, по Станишево – други, а сега трети. Никой няма да закачи удобните за него хора. Както е и на Запад и САЩ.

 326. Лъчезар П. Томов
  24/03/2010 - 22:38

  Темата е актуална и сега, когато виждаме добре какво става, когато лидерът е изгубил посоката. Костов не се е държал като Бойко Борисов, нито би се държал като него.

 327. marystaneva
  03/04/2010 - 14:24

  Лъчезар П. Томов е прав като казва: “Темата е актуална и сега…Костов не се е държал като Бойко Борисов, нито би се държал като него.”
  Така е. Темата е актуална от близо 2 години. И вероятно ще продължи да бъде такава, защото Бойко Борисов и Иван Костов просто са много различни. Борисов е прям и казва това, което мисли. Прави това, което е обещал – открито и честно. Без задкулисни договорки. Наистина са много, много различни…

 328. Към автора: Много може да се пише за Костов, но тези ти разсъжденията са прекалено плитки за да заслужаваш повече от едно изречение. Специално за теб – заради хубавия сайт – избрах фраза казана на шефа ми от един от големите инвеститори в България: “Добре ни беше при Божков(Костов) и неговите 10%, сега тия новите (НДСВ) 20% не ги харесват!”.

 329. наистина разсъжденията ми са плитки – никога не съм се интересувал от партийни бакии

 330. Да – това е твое право и то си личи от статията, но ми се струва странно да съдиш хора с определени политически възгледи без да се интересуваш и да си информиран за политика. И това е един от проблемите в България – че младите хора не се интересуват от политика. Така управниците се избират до голяма степен от пенсионерите и турците. Не те обвинявам с това де – една птичка пролет не прави.

 331. Една молба към Петър Стойков.
  След 1989г. България е ималa следните министър-председатели: Г.Атанасов, А.Луканов, Ф.Димитров, Л.Беров, Ж.Виденов, И.Костов, С. Кобурготски, С.Станишев. (Попов, Инджова, Софиански, Борисов не ги включвам поради малкото време на поста). Та, молбата ми е: Би ли подредил изредените според твоето виждане относно това кой колко е бил полезен за България докато е бил нейн ръководител. Благодаря.

 332. Не.

  🙂

 333. Да, добре. Благодаря.

 334. “Време е за добрите” – още си спомням абсурдният политически спам на жалки платени и крайно неаргументирани статии в свежо.нет, в които заблудени люде възхваляваха божествата Костов и Мартин Димитров. Помислиха си, че след провала на БСП могат да излъжат за пореден път народа, но грешно пресметнаха.
  Черният беше направил интернет страница, в която отговаряше усмихнат на въпросите на поданниците си.
  Какво ли няма да измислят преди избори…
  Колкото и да си ги избират и да ги менят, политикът сам по себе си няма да им вдигне стандарта на живот.

 335. Ангеле, за жалост Огнян е прав.

 336. Костов си е чист циганин- комунист.Излъга хората,че е демократ,но по-късно който имаше ум в главата разбра,че не е така.В началото на мандата си като премиер се опита да направи нещо за България,но по-късно корупцията изцапа и него.И дойде наказателният вот през 2001г.А царят се оказа още по -голям измамник и от него.Но това е друга тема.Аз лично не вярвам Костов да е в парламента след следващите избори.Освен ако като политически хамелеон да се присламчи към някоя печеливша партия.

 337. Толкова сте заблудени! Въведе валутния борд, благодарение на който ВИЕ още сте живи!

 338. Бат Илия
  11/11/2010 - 13:31

  Костов е виновен за всички времена в престъпление срещу демокрацията. Той влезе на вагона на СДС с такъв гръм и трясък какъвто друг политик не е виждал.

  Къде е сега СДС? Колко са му членовете? Костов разгони всички като кучета и остана само той. Е, и Мартин и виждам г-н Грънчаров тук. Малка шепа верни, предполагам надяващи се на нещичко ако да би спечелил.

  Вече няма СДС, има Костов. Партията беше приватизирана.

  И както припомниха Надето – ще я мразя за вечни времена за това, че загърби сънародниците ни и ги остави на милоста на Кадафовите главорези. Не че и Костов много се впрегна.

 339. Освен валютният борд, Костов започна пенсионната реформа (преди Костов имаше един недоносен Кодекс за задължителното обществено осигуряване), а след него се появи и досегадействащия КСО.
  НЗОК – беше създадена пак от Костов
  преговорите с ЕС и НАТО започнаха по времето на Костов.
  Стабилизирането като цяло на икономиката беше пак при Костов, и да, тая корупция по време на последните му две години му изяде хляба.
  Купонната система спря, започна и намаляването на данъчната тежест и прочие, прочие и тн
  За съжаление НИКОЙ след Костов не си мръдна пръста да довърши започнатите реформи в социалната и здравната сфери, само кръпки… то се вижда, де Кодекса за социално осигуряване е на 10 години, а в него има над 50 поправки… като забележете, че от времето на костов действат правилата за определяне на пенсиите и обезщетенията. Единствено в броя на дните за сметка на шефа, и базата за дните, която се взима се изменя под давление на някой друг синдикалист… или НОИст…
  Освен това по времето на Костов – свърши и мутренско-застрахователната афера, с прословутия Кодекс за застраховането, в който изрично беше записано, че
  1. Застрахователите не могат да бъдат и охранители
  2. Общото застраховане се отдели от животозастраховането
  и със силните мерки от страна на МВР наистина се спря онзи ужас – да ти нахълтват мутри да ти изпочупят стъклата на магазина и да ти кажат – или плащаш – или те горим… и беше ебаси и ужаса…
  Щом се стигна до това СИК, ВИС и бла бла да охраняват училища и детски градини (по времето на Виденов) само си представете до КАКВО дъно сме били стигнали… и още можеше да сме там – пример Сомалия )))

 340. “Ако си мисли, че по тоя начин ще додрапа до парламента догодина” – чудни са делата господни, Лонганлон. 🙂 Както виждаш, Костов е за 20-та поредна година в политиката. Той не е свършил кой знае какво – това е самата истина. Като финансов министър изкара България от Лукановия батак. Как го направи – твърде просто – подписа споразумение с единствената в целия свят финансова институция, която се нае да ни даде пари – МВФ – останалите отказваха, понеже и другаря Луканов беше отказал да плаща дълговете. При това подписа много изгодно – с 3% лихва годишно взехме кинтите от МВФ. Ще кажеш – ма то всеки може да го направи. Така е – всеки може. Обаче го направи не всеки, а точно Костов. После като премиер изкара страната от Жанвиденовия батак. Как ли – твърде просто – въведе валутен борд и бързо разпродаде губещите и завличащите бюджета държавни предприятия. Ще кажеш – че то всеки го може. И отново ще ти кажа – съвършено си прав – това всеки го може. Ама нали разбираш – само Костов го направи. 🙂

 341. Кирил
  23/10/2011 - 14:21

  Сравнението с “ЖИВОТНИ” което давате на хора с определено мнение показва ниво и критерий достойни за самото сравнение. Известно в психологията е, че персонажа сравнява останалите по себе си и ги измерва според собствените си разбирания и мярки.
  В тази връзка и принципа на огледалото, е по вероятно автора да демонстрира себе си сочейки позорно с пръст всеки който иска да заклейми и най вероятно сам да носи белезите на горното клеймо.
  Оставям на страна аргумента с ” мразенето”, така достойно представящо инстинктите, а и фиксацията на автора.
  Аз одобрявам направеното от Костов, имам своите аргументи, но не съм тръгнал да соча хората с различна гледна точка. Отликата от стаден инстинкт формулира личностна характеристика, а оглеждането за хора извън стадото и соченето им с пръст по скоро определя кой е животното и към коя животинска група спада.

 342. малко инфо от първа ръка http://www.otgovori.eu/bg/videos/6

 343. Павел Ганчев
  03/07/2012 - 12:18

  Костовистите искат да се “коалират” със СДС, защото на последните избори наброяваха заедно “цели” 65 000 души! А Костов сигурно иска, да го мумифицират в парламента, или на разчистеното место на мавзолея! Костовистите, обаче са си верно “друга бира”! Плащат на Костов някаква сума, за да участват в полит- бизнеса или срещу пост в партията МУ, (пардон, в църквта Му,- “на Костовистите от вчерашния ден”), и ако искат да бъдат “овъзмездени”, трябва да агитират за Него! Така, той удря с един куршум 3! заека,- 1) взима им парите, без да ги връща, защото, ако не сспечелят, сами са си виновни, че не са агитирали за Него! 2) Агитират за Него, без да ги ръчка!
  3) Ако пък СЛУЧАЙНО спечели гласове, си има послушни,тъпи и некадърни марионетки, които Го боготворят!

 344. Карина
  03/07/2012 - 13:02

  Не виждам изобщо нужда да се обяснява на ум, който е в друга координатна система различна от тази на костовистите. То там мисълта бяга в обратна посока и ги натворява все едно е на битпазара :).
  Колко напразно потрошени мозъчни клетки, що зян 🙂
  Политика си е плитика, приятели, противници, но все пак мисля, че е нужно да уважаваме поне собствената си мисъл и разум 🙂

 345. Винаги е добре да се върнеш назад. Не съм влизъл тук от години, а Костов още е жив а? Баси! С киселина пробвахте ли бе другари? Не ще да умира тая гад а? Да Ви кажа още съм костовист :)..заблудена работа. Намирам , че Бойко Борисов свърши доста полезна работа за държавата, Нужна му е обаче още смелост. Както по горе @Iplankov казва, всички основни рефорни бяха започнати от Костов и останаха до там. Следващите правеха имитационни упражнения, а някой даже не си правеха и този труд. С искрен интерес наблюдавам Кунева, защото тая женица е откровен модел за партийна саможертва и индивидуален егоизъм. Пръмовисти нема да има – сигурно е! СДС се докараха до визията на атака, нещо което не съм си мислел ,че ше им се получи. Нямаше нужда от толкова труд за тая работа . Оня болния от Атака го постигна за много по кратко време. Жалко за СДС. Ако Костов беше гад, като мене сега щеше да даде интервю от 2 думи ” -Аз Ви казах!” , всъщност разпада на СДС е процес, който бе довед до край. Да помислим от кого. Кой според вас има полза от това? Само питам!

 346. Демонократ Българский
  11/12/2012 - 20:52

  Нещо за разведряване : http://www.youtube.com/watch?v=E87nEzC4n7M

 347. Ивaн Kocтoв не отстрелваше лисици по време на големи човeшки трагедии за България. Той не се настани в апартамент, дарен от Манджуков. Той не общуваше с мафиоти-олигарси и не седеще на една трапеза с тях. Той срита турското мекере и хайдук Доган в ъгъла, където му е мястото. Притисна Илия Павлов. Изрита от България руски мафиоти и турска дипломатка, която агитираше в смесените райони. Той не допусна руски самолети над България по време на войната в Сърбия. Остана да си живее в къщата, строена преди 40 години. Няма хотели, молове и яхти. Не се търкаля с любовници, прикривайки се зад президентски секретни мисии. Всичко това не му простиха и хвърлиха баснословни суми да го сатанизират. И сега какво? По-добре ли ви е като ви управлява мафи

Leave a Reply

Задължителните полета имат *