Защо да намалим данъците върху доходите


Преди известно време по кабелните телевизии и К1 вървеше един пропаганден филм за това, колко били ниски данъците в България. Естествено, изготвянето и излъчванията му бяха платени от правителството. Може би дори някои от вас са го гледали. В него се обясняваше как в сравнение с другите европейски страни, у нас данъците, с които се облагат фирми и граждани са около средните и даже по-ниски, което иде да докаже, че гласовете за свалянето им са нерационални.

Няколко месеца след това правителството обяви двойно намаляване на корпоративния данък – той стана 10%. Интересно, нали били ниски данъците, защо ги свалят още? Междувременно обаче ние поразузнахме и се оказа, че всъщност данъците у нас не само не са ниски, а дори са твърде, твърде високи. Тази ставка на корпоративния данък от 10% изобщо не е изключение за Европа, особено за развиващите се страни, които са се решили на смъкването му далеч преди нас. Практически няма страна на Балканите с по-голям такъв данък.

Това намалението на данъците за фирмите очевидно е жизненоважно за развитието на икономиката ни (особено предвид факта, че според новата методика за отчитане на икономическия растеж, той всъщност намалява, макар и с малко, вече трета поредна година). Затова адмирирам правителството – макар и водено от социалисти – за тази стъпка в правилната посока. Предишната ставка бе твърде висока и ни нареждаше на опашката по инвеститорски интерес.

Фирмите добре, но какво е положението с данъците на гражданите? Данъчните ставки за физически лица са абсурдно високи – цялостната осигурителна тежест е средно 36.7%, като между 22 и 24% от нея се падат на Данък общ доход. За сравнение – в Македония ДОД е 12%, в Румъния – 16%, в Сърбия – 14%. В Ирландия общата тежест е между 9 и 17%. Резултатите от това са видими – докато всички споменати страни без изключение имат ръст на икономиката и средно трудово възнаграждение по-високи от тези на България (Македония – 208 евро, Румъния 280, Сърбия 317), у нас разцъфтява сивата икономика и работодателите осигуряват работниците си на минималната заплата, за да избягнат големите данъци.

Принципът е ясен: ниски данъци = бързо развитие на икономиката = повишаване доходите на населението. Страховете за дупки в бюджета са несъстоятелни. Освен, че отново имаме голям излишък, намаляването на корпоративния данък не доведе до намаляване приходите на държавния бюджет – напротив, те дори се увеличиха. Много фирми излязоха от сивия сектор и престанаха да укриват данъци. Същото ще стане ако се намалят данъците за физическите лица – все повече работодатели ще осигуряват работниците си на реалната заплата.

Зайнфелд
Еленко и любопитните

Коментари

  1. За съжаление съм съгласен с теб, че данъчната, осигурителната и здравните тежести са много по високи от нормалните за страните от ЕС. Обстоятелство което съвсем регулярно носи след себе си други неща като укриване на доходи от облагане, сива икономика, нереални осигуровки и т.н.
    Мисля си, че това е защото определени кръгове искат това статукво да се задържи. Много по лесно се контролира работник който няма трудов договор отколкото работник с трудов договор, защото след сключването му и изпращане вНОИ работника вече има права.
    Същата ситуация е и при осигуровките. Внасяме луди пари, които на практика никога няма да ползваме, тъй като пенсионирането вече ще бъде към 65 годишнина, при средна продължителност на живота в нашата страна 70 години е ясна сметката. В същото време тези пари потъват в някакви фондове, на които управлението е меко казано не-прозрачно.

  2. И кво стана – 10% плосък данък, ДДС – 20%, осигуровки 30%, акцизи още бааая, отидохме над 60% май, а тука не се включват разни данъци върху недвижими имоти и кво ли не друго. А през османското “робство” било голям ужас десятъкът…

Leave a Reply

Задължителните полета имат *