Да, хранете бездомни кучета!


Крачка никога няма да имам – само тая количка ще е!… Ако си имам аз крачка, ще взема една пушка и направо ще ида да ги убия! Аз ще ги убия – дето ме ядоха…” – казва 85-годишната баба Гена, чиито крака бяха оглозгани до кокал от глутница полу-домашни кучета, които в момента се отглеждат в приют…

Текст от предаването Отечествен фронт, излъчено по НОВА ТВ на 27 юни 2009 г.

Тази събота ще ви покажем още една серия от филма на ужаса, в който живеем – баба Гена от ловешкото село Лисец е изядена жива от полудомашни кучета. „Казват ни, че новина не е, когато някое куче ухапе човек.” – разказва Мартин Карбовски. – „Новина било, когато човек ухапе куче! Но това не е вярно, защото днес новината е наистина необяснена в учебниците – новината е: „Кучета изядоха жив човек!” Една баба, най-коравата баба, която сте срещали, е изядена на половина от кучета, каквито има и пред вашата къща и пред вашия блок и все още е жива. Снимахме я току-що изписана от болницата, краката й са ампутирани много над коленете и за нея днес се грижат дъщеря й Стефка и сватята й Тотка.”

Баба Гена е на осемдесет и пет години. Живее сама в с.Лисец, Ловешко. Гледа козичка и няколко кокошчици и всеки ден отива до фурната за хляб. Един ден по пътя я нападат четири кучета, събарят я на земята и в продължение на половин час късат и ядат парчета месо от краката й. Баба Гена вика за помощ, но никой не я чува. Една от съседките на баба Гена се опитва да й помогне, но кучетата нападат и нея и жената избягва. Спасителят на баба Гена се казва Иван Минков, който с помощта на дебела пръчка разгонва кучетата. Краката на 85-годишната жена са оглозгани до кокал и се налага лекарите да ги ампутират много над коляното.

Кметът на с. Лисец твърди, че в селото бездомни кучета няма. Цанка Делимаринска и внукът й Петър Петров са сочени от съселяните си за стопани на кучетата-човекоядци. Двамата признават, че ги хранят в двора си, но твърдят, че не са техни, а бездомни. „Това е проблемът полудомашни кучета!” – коментира Карбовски. – „Те, кучетата, никога не са били безпризорни. Някой се е грижел за тях и ги е пускал навън. Това е жената до вас! Това е най-гадният персонаж в болезнения балкански филм – тя е уж добра жена, която се грижи за кучета, които изяждат човек.

Кучетата-човекоядци са живи – поверени са от прокуратурата на приют за безстопанствени кучета на отговорно пазене. Баба Гена не се страхува вече от кучета. „Те веке ме изедоха!” – казва тя. – „Крачка никога няма да имам – само тая количка ще е!… Ако си имам аз крачка, ще взема една пушка и направо ще ида да ги убия! Аз ще ги убия – дето ме ядоха…

„Човекоядците са живи!” – коментира Карбовски. – „Баба Гена е без крака и за това има виновен човек. Някой е хранил тези кучета и за това също има виновен човек. Кучетата-човекоядци още са живи и за това също има виновен човек. Днес една жена е без крака, а виновните ще вечерят невъзмутимо супа от кокали тази вечер. Представете си – супата от кокалите на баба Гена. Други хора не биха могли да вечерят нормално след такава случка. Но у нас глозгането продължава – баба Гена няма да намери нито възмездие, нито обезщетение за изядените си крака…

На природозащитниците ще кажа – когато живота на хората е застрашен, кучетата трябва да бъдат приспивани! Другото е нечовешко лицемерие. Досега не съм виждал куче, на което два крака да са му изядени от хората наполовина. Но вече съм виждал такъв човек… Как така има закон, който да пази кучетата от хората, а няма закон, който да прави обратното да пази хората от кучетата? Отговорът е прост – у нас законът приспива бабите. У нас той няма нищо общо с живите, с изядени. Той е направен да щади тези, които късат от месото ви. Няма да давам примери…

Днес имам пълнота право да кажа какво мисля. Мисля, че трябва да убиете баба Гена! Убийте я немъчително, бързо и безболезнено! Поне това решение да вземем в свои ръце. Убийте баба Гена, която тези дни няма стопанин. Убийте я като куче. Това, че някой ще плаче за нея, не е проблем. Баба Гена е моята нация – беззащитна стара жена, която оцеля в рая на помиярите. Убийте я! Нейните липсващи крака са овесени на врата на всеки, който се грижи днес за помиярите в общото ни село и двор. Убийте тази бабичка! Тя няма стопанин. Погрижете се за нея – поне колкото за едно куче!”

Издавам книга
Разлика в приоритетите

Коментари

 1. Както съм казвал и преди, смятам храненето на бездомни кучета за най-гнусно престъпление, наравно с това да си изхвърлиш кучето на улицата.

  Мили защитници на бездомните кучета, наистина, идете и убийте бабата. Да не се мъчи. Убийте и всички малки деца по площадки и паркове – смъртта от куршум е по-добра от тази от кучешка тения.

 2. Мани мани .. пред моя блок също има едни десетина. Една баба ги храни, станали са като вълци големи. Срещу нас има пък училище …

  За три локации във вероятно най-пропадналата европейска столица, над които имам ежедневни наблюдения, има по една такава глутница? И неформалния гей ше обяснява после, че ‘се справили с проблема’.

 3. как да се справи, като помияролюбците му висят на главата?

 4. По тая логика да не храним и хората-убийци, които лежат по затворите и живеят на гърба на данъкоплатците 😉
  Разликата е, че те са много по-лоши от кучетата, защото действат предумишлено.

 5. и според мен не трябва да бъдат хранени, но за и против смъртното наказание е безсмислен дабат в момента у нас, поради състоянието на съдебната система, полицията и прокуратурата

 6. Digital Rebel
  01/07/2009 - 09:15

  проблема с бездомните кучета е отражение на културата на българина, деградирала през изминалите 20 години.

 7. шабла
  01/07/2009 - 09:16

  Аз съм за кучетата да бъдат приспивани. Ще ме прощават природозащитниците. Карам колело и постоянно без всякакъв повод срещу мен се спускат озверели кучета готови да ме захапят. Които иска куче да си го гледа на двора на село !

 8. Ирина Марудина
  01/07/2009 - 09:30

  Четейки подобни постове се радвам, че ЕС ни насилва всячески да прокараме закони за защита на животните. Щото явно сме много по животни, от колкото си мислех …

  Иначе по темата – най-голямото престъпление за мен е да имаш мъжко куче и да го пускаш да се разхожда само по цял ден… Или да изгониш любимеца си, щото ти е писнал, или щото е болен и не ти се занимава да го лекуваш и да даваш пари. Или зарежеш на улицата поколението на твоето женско куче.

  Храненето нямаше да го има, ако не бяха горния тип персони! И спомнете си, последната година-две какви са кучетата, повели глутници към хора? Обикновено зарязани мускулести породи, незнайно как озовали се на улицата. Помиярите са селекцион

 9. Ирина Марудина
  01/07/2009 - 09:32

  П.С. Карбовски може да опише в най-подробни и ужасяващи детайли всяко едно престъпление, в което човек е измъчван от друг човек – да заповяда! Ще има храна за мнооого предавания!

  Но да, хората обичат ужаси, обичат да бъдат плашени, обичат да гледат кръв и черва на асфалта. Така че подобни предавания ще процъфтяват явно още дълго.

 10. Ирина, колкото и да ни насилва ЕС, фактът си остава – “законите за защита на животните” са създадени противно на всякаква правна логика, поради което са осъдени непрекъснато да създават законови и прецедентни абсурди и никога няма да станат истинска част от правния свят.

 11. Преди години живеех в Младост, където нощем върлува не една глутница “върколаци”. Бях “скаран” с шефа на улична кучешка банда. Интересното в случая беше, че като лидер на прайда се изживяваше опърпана булонка (очевидно зарязана от собствениците си). Но след нея се влачеха големи и още по-големи помияри. Появяваха се от нищото, щом шефчето решеше да се заяде с някой. И хапеха безмилостно. Подадох оплаквания до всички възможни инстанции, но никой не направи нищо по въпроса. Бях раздиран от вътрешни противоречия, защото обожавам кучета. Докато кучетата от квартака не ми раздраха ръката. Биха ми няколко инжекции в болницата и ме пуснаха да си ходя вкъщи. Прибрах се като всеки друг ден, но нещо в мен се беше пречупило. Реших да отмъстя. За пръв път в живота си убих куче. Направих го умишлено, болезнено и безсърдечно. Извадих пластмасовата тръба на метлата, която се превърна в идеална фуния – от онези, с които си играят децата пред блока. Припомних си уменията от детството и “сглобих” 40 фунийки с клечки за зъби на върха. Тествах ги – летяха на 20-30 метра, че и повече. Забиваха се във всичко. Натопих върховете им в отрова за мишки. Излязох в ранното утро, около пет, пет и половина. Мелезът, както винаги, ме нападна. Не се гордея с това, че успях да му извадя и двете очи с хартиени фунийки, натопени в отрова за плъхове. После забих в трупа му още 35 – докато спря да мърда. Останалите кучета от глутницата така и не ги видях. Разстрелвайки главния, май обезкуражих цялата глутница без да искам…Него ден извърших първото си убийство и въобще не се почувствах гузен от този факт. Застрелвайте помиярите, които хапят възрастните ви родители и малките ви деца! Очевдино държавата няма да направи нищо по въпроса, така че вземете нещата в свои ръце. Както винаги. А аз продължавам да обичам кучета. Но повече обичам себе си…

 12. Хубаво разказваш 🙂 но… Отровата за мишки не действа моментално, а само след неколкократен прием – направена е така специално, за да не може да се отрови някой човек или животно, ако случайно яде от нея веднъж.

 13. Ирина Марудина
  01/07/2009 - 09:55

  @Longanlon, има ги – значи са си реалност в правния свят. За мен законите за защита на животните предпазват и хората. Не е нормално човек да може да малтретира кучето си, защото като нищо може да бие и детето си. Чисто човешко егоистично имаме полза от тези закони! Както @asktisho твърди, че е открил – да убиеш куче явно е лесно. Колко ли по-трудно е да убиеш човек? А и всеки убиец в своите очи е прав – той е имал право да извърши деянието си, имал е основателна причина, която да пази съвестта му чиста.

 14. Винаги съм се изумявал на устрема и бързината, с които кучезащитниците приравняват хора и животни. За вас явно няма разлика… но за мислещите хора не е така.

 15. Ирина Мрънкачева … я ходи се скрий някъде, по възможност обратно на село. Ще видим как ще говориш ако теб те нахапят така. Карбовски описвал ужасяващо .. много по-добре е направил че го е описал така, иначе кой от вас, новоизлюпени градски чеда, ще се трогне от това което се е случило на някаква си там баба …

  Иначе, толкова е лесно да се направи. Да се построят няколко приюта, да ги събират, и да се грижат там за тях. (Може и бабите дето си ги хранят да им ходят на свиждане). Особено сега с тая ‘криза’, нови работни места, от които реално ще се усети ефекта. Да си построим пътищата, да си изчистим градовете най-накрая ..

 16. Казусът не е изгубен от правна гледна точка. За Карбовски и за предаването му щеше да е добре да окаже правна помощ на бабата. При подобна ситуация в София беше платена значителна сума

  http://www.investor.bg/?cat=5&id=17945

  http://www.econ.bg/bg/news/int.....54133.html

 17. @Ирина, безспорно законите за защита на животните би трябвало да предпазват преди всичко хората, но очевидно това не е така в България. Факт- жената е без крака, всеки ден има съобщения за нападнати хора, деца. Карбовски разказва и как постъпват с кучетата в Америка, които не махат с опашка на хората…

 18. Ирина Марудина
  01/07/2009 - 10:17

  @mname.org,
  като нямаш дртуги аргументи, почваш да измисляш обидни имена – ех, обратно в детската градина 🙂

  Повтарям – Карбовски да опише така и разфасоването на момче от негов съученик. И? Къде да се върна тогава за да не ме сполети нещо такова? На Венера?

  За приютите – трябва да има! Колкото до конкретните кучета, те по закон трябва да бъдат евтаназирани, то е ясно. Ако не са – да се потърси отговорност от лицата, дето не са си свършили работата!

  П.С. Нямам куче и нямам намерение да имам. Просто мразя жестокостта във всичките й форми!

 19. Ирина, това какво трябва да бъде е много хубаво да се мечтае, а ако мечтите станат реалност – още по-добре. Но до тогава си остават мечти.

  Не може да се живее в пясъчната кула на самодоволството от собствената хуманност – поне не и за дълго. Рано или късно човек трябва да види действителността и да направи морален избор не въз основа на мечтите си (всички кучета в хубави приюти, собствениците които ги пускат на улицата – осъдени), а въз основа на реално възможното.

  Много е лесно да си морален и хуманен в идеален свят – но в реалността правиш необходимото да се доближиш до тоя идеален свят, а ако не можеш – ти се налагат неприятни морални избори.

 20. Колелото е изтървано отдавна! Само съд за виновните и смърт за кучетата могат да решат проблема!

 21. Сандо
  01/07/2009 - 10:44

  Само преди два дни се засякох във фейсбук с една приятелка – току-що беше прибрала дъщеричката си от болницата, където е била лекувана и оперирана от кучешко ухапване по лицето. Кучето е принадлежало на човек от семейството и момиченцето често си е играло с него.

  Само че кучето си е куче и може да реагира по неочакван и необясним начин. Не посмях да задавам много въпроси, защото съм сигурен, че майката и детето ще са в шок още дълго време… Но какво ли е станало с кучето? В много европейски страни подобни животни-престъпници се осъждат на моментално умъртвяване. Дали обаче в България има закон който да пази хората – било то от животните или от обикновената човешка глупост?

 22. @kaka-cuuka: Лонги, отровата за плъхове действа моментално, ако се смеси директно с кръвообръщението на такъв малък бозайник, като кучето. Особено ако го надупчиш 30 пъти. Само на плъховете не действа, щом веднъж пра-дядо им е умрял от същата, примерно. Копеленцата развиват генетична защита 🙂 Има два доминиращи бозайнки на тази планета и човекът се намира на второ място по еволюция, според мен 🙂 Чисто биологично.

 23. Михаил
  01/07/2009 - 10:47

  Доколкото знам, по закон (а съм писал нещичко по въпроса), тези кучета трябва да бъдат убити (“евтаназирани” за тези с нежни ушички)

  От закона за защита на животните:
  Чл. 51. Евтаназия на настанени в приюта кучета се допуска при условията
  на чл. 179, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Закона за ветеринарномедицинската
  дейност след поставяне на диагноза при клиничен преглед и изследвания.

  179, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Закона за ветеринарномедицинската
  дейност след поставяне на диагноза при клиничен преглед и изследвания.

  А за абсолютният кретенизъм на закона в частта за животни, за които никой не носи отговорност е ясна.

 24. Оф… Надъхано-революционния патос на карбовски… 😉

 25. asktisho, преговори си биологията.

  Това, че плъховете развиват защита, щом прадядо им е умрял от отровата е такава чутовна глупост, че направо не мога да повярвам, че точно ти я каза.

  Еволюцията и присподобяването се базират на ОЦЕЛЯВАНЕТО на най-приспособените. Ако прадядото е умрял от отровата, как смяташ, че ще предаде на децата си (родени преди това, да припомним) генетична защита срещу нея? От отвъдното ли?!?

 26. Лонг, защо не дадеш линк на тази Ирина към статията ти “Животните нямат права”, за да спре да приказва глупости. Ирина, за каква жестокост във всякаква форма ми говориш??? С какво са полезни тези кучета на обществото? С какво??? А ако бъдат убити, с какво вредят на природата? С какво??? Нарочно задавам въпросите си по този начин – защото няма с какво да са полезни на обществото и няма с какво тяхната смърт да навреди на природата, ама ти ако можеш да ми обясниш, ще те черпя нещо. И само да знаеш, че аргументът “жестокост към кучета е равно на жестокост към деца и хора” е по-слаб отколкото можеш да си представиш, така че няма да мине за отговор.

 27. Ирина Марудина
  01/07/2009 - 11:11

  @Д.Н., дай да избием и всички хора с тежки увреждания, а? Да не говорим, че има и много живи и здрави, дето нищо не дават, само взимат от обществото… При това масовото убийство на кучета със сигурност ще навреди на обществото! Не искам да съм в поколение, което се е съгласило на подобен биологичен геноцид!

  П.С. Обръщението “тази” дори няма да го коментирам!

 28. Много неща в цивилизацията дават, но и вземат. Могат да вземат най-различни неща, включително, за съжаление и живот…
  Предполагам малко хора могат да си представят да приемем закон, който да забрани електричеството по улиците. Един вид – искаш ток? Добре, но не застрашавай другите, пусни си турбинката в къщи. Звучи абсурдно, защото всички искаме електрическите уреди да работят, макар че убитите от токов удар всяка година никак не са единични случаи.
  Та така, аз си оставам на мнението, че като вид носим отговорност за кучетата. Те са наш “продукт” и са ни дали, а и продължават да дават много. Това, че не можем да намерим решение, което да не включва избиването им е признак за безсилие. Синдром, а не самият проблем.

 29. Ирина, както ти казах, кучетата не са хора. За теб може би хората не са нищо повече от кучета, но това си е твое виждане.

 30. Реалността и теорията е ясно, че винаги се разминават. Но! Хипотетично ако към всеки квартал има назначен служител на постоянен щаб който просто да намира бездомни не-маркирани кучета (а вярвайте ми ако само това му е работата още за първите 2-4 седмици ще ги научи всички в квартала, че дори и каква зодия са) и просто да сигнализира на някаква служба. Службата от своя страна да прибере, кастрира, ваксинира и маркира съответното животно и по преценка да го пусне пак. Ако пък е съгрешило животното нещо и е ухапало човек да се подложи на евтаназия. Така няма ли проблема след няколко години да се сведе до почти незабележим минимум и всички да са доволни? Отделно си мисля, че това не е никак голям разход за който и да е град.

  п.с.
  Нямам идея какъв е закона в момента и какви действащи служби има които се занимават с това (и дали изобщо ги има). Но горния сценарий винаги ми се е въртял в главата и до сега не съм срещал сериозен аргумент срещу него.

 31. За хората-кучета хората и кучетата са едно и също. За хората-хора това не е така. Египетският аватар ще сподели ли какво прави като някой благ комар кацне и почне да се храни? Дали го убива? Щото ако да, ще излезе, че само определени класове животни се ползват с хуманност. А ако е така, то аз предлагам само Homo Sapiens (май е така видът на човека по биологичному – има ли и Recens в названието, няма ли – не знам) да се ползва от хуманност (което пък значи човечност, а не примерно кучечност).

 32. Твърде много време ми отне да забравя ужасните случки с кучета. Мога само да гадая, че защитниците им никога не са били хапани от куче, никога не са оперирани от кучешка тения, никога не са били гонени от кучета, никога още ред други неща не са им се случвали. А има хора, които ми казват да не се плаша, когато някой помияр ми се разлае и ми покаже зъби. Е как няма да се страхувам!? И въобще не ми пука дали кучетата ще бъдат убивани хуманно или не – те въобще не са хуманни с мен.

 33. преди няколко месеца осъзнах колко опасни са бездомните кучета

  не, не ме хапаха. не са ме гонили. бях в Свищов и чаках автобуса на автогарата, когато покай мен премина една глутница. не им обърнах внимание – в Свищов има много кучета. само че две от кучетата нещо се сдърпаха и се сбиха точно пред мен на 2 метра.

  озъбиха се и се хвърлиха едно към друго, изправяйки се на задните крака. беше за секунди, после си продължиха по пътя, но беше достатъчно да забележа, че всъщност са големи като вълци, а оголените им зъби да ми напомнят, че може да съм едър, млад мъж, но ако решат да ме нападнат няма да имам никакъв шанс.

 34. Хриси
  01/07/2009 - 12:15

  Отчайващо безхаберно е, че случаи на нападения като този дори не провокират някакво преразглеждане на съществуващите закони.
  Какъв закон за защита на хора от кучета? Хората са оставени да разчитат на чувството си за самосъхранение да ги пази, а не на някакъв си закон.
  За всички е ясно, че се въртим в омагьосан кръг – хората продължават да си изгонват любимците, други – да ги хранят, животът на улицата ги озверява, нападат. Оттам нататък всичко е хорър, вопли и прехвърляне на отговорност.

  И тези защитници на животните… защо не подемат една такава инициатива за изграждане на приюти, където всяко озовало се на улицата куче да бъде откарвано там? Мечти, ще каже някой… но те са възможни.
  На кучетата мястото им не е по улиците, и докато са там, ще има и нападнати.
  Аз лично оставам с впечатления, че за кучезащитниците е достатъчно кучетата въобще да са живи, пък останалото… “ми какво да направим” и думи, думи, думи… :/

 35. Хриси
  01/07/2009 - 12:39

  Когато има дразнител, той се отстранява, а не се храни, като застраховка срещу евентуални бъдещи нападения. Нито му се поставят колибки край спирките (и това го има, уф).
  Трудна работа. И хората да са защитени, и към кучетата да няма насилие. Малко цинично е, но това прилича на логическата задача с агне, вълк и сено, които да разделиш така, че всичко да си остане цяло.
  Ключовата дума тук е глагола “разделям”.
  И “бездействам”.
  Жалко за бабичката. И за всички потърпевши. 🙁

 36. @CTEHATA, и колко хора са удряни от ток, без сами да си го търсят? Аз не познавам такива, но познавам доста хапани от кучета(за гонени не говоря), познавам и такъв с кучешка тения! Кучетата трябва да са изключение, а не правило в човешкото ежедневие! :-о

 37. Алекс
  01/07/2009 - 12:58

  Такива кучета трябва да бъдат осъждани на умъртвяване чрез глад.

 38. Ирина, ще бъдеш ли така добра да ми обясниш с какво кучетата са по-добри от прасенцата, овчиците и др. твари, които биват избивани на поточни линии, за да може кучелюбците и техните любимци да си напълнят търбусите? Ти месце обичаш ли? Не бих те упрекнал ако е така, макар и аз лично да го избягвам. Но избирателната “зоофилия” на кучезащитниците не е нищо повече от лицемерие и извратена потребност за начесване на някакви криворазбрани човечност и милосърдие. Нещо от сорта “хайде да си намерим някаква праведна кауза, та да се почувстваме по-добри хора”. Е, при толкова други праведни каузи баш до кучетата ли опряхте!?

 39. И.Е. Станков
  01/07/2009 - 13:43

  Моето мнение е просто: геноцид над уличните кучета.

  Преди години Пловдив беше официално изчистен от уличните помияри, не видях света да е свършил след това “престъпление срещу човечеството”. Просто Пловдив стана по-чист, сигурен, и ако ви харесва – европейски.

  Подозирам, че има някакъв бизнес със заиграването около обезпаразитяването и кастрирането не помиярите в София и лобито корумпира общината, та даже и депутатите да приема античовешки закони.

 40. И така никой не каза някаква лесно достъпна и ефективна отрова с която да подправя няколко кренвирша? Just in case … А на природозащитниците и бабичките ще кажа – като са ви толкова мили – вземете си ги у вас и няма да са бездомни. Ако човек който изхвърля кучето си на улицата знае че то ще умре, кой е виновен? Този който го изоставя или този който го убива – ето Марудина още едно оправдание за ‘гузната’ ми съвест.

 41. Ирина Марудина
  01/07/2009 - 13:45

  @dadam: Виновни са и двамата … А ти си чисти съвестта колкото и както искаш!

 42. На малоумниците, които хранят бездомните кучета по улиците, не им ли идва на акъла, че проявяват брутална, макар и пасивна жестокост, към всички нахапани (или направо изядени) от многохилядната “кучешка общност”??? чувала съм и безумни твърдения от сърцераздирателни защитници на кучешките “права”, че ако сам не си го потърсиш, едно куче няма да ти се нахвърли… само се питам, някой обяснява ли го това на “равноправните” ни кучета още при първото им посещение на детска градина или ги чакат сами да прочетат НПК??? и аз съм против насилието над животни, но съм още по-против насилието над хора. Това, че си се родил куче и си станал собственост на малоумен стопанин, който те е зарязал, не е извинение за последиците върху дръзналите да излязат на улицата хора…решение има, стига някой (от нашия си биологичен вид) да мислеше за правата на човека поне колкото за тези на кучетата.

 43. Всъщност тази тема ме занимава откакто станах баща и по странно стечение заживях в блок където една леко луда жена е зарязяла 5 котки в апартемента си и храни едно бездомно куче отвън.
  Винаги съм смятал, че бездомните кучета трябва да бъдат изтребени. Сега съм много близко да това да поема нещата в свои ръце. Щото, наречете го странно и съм сигурен, че за Ирина Марудина ще е направо шокиращо, ама някакси обичам сина си повече от бездомните кучета пред блока.
  @Ирина – аз всъщност даже харесвам природозащитниците. Но тези, които правят нещо по въпроса, а не като теб казват, че “Нямам куче и нямам намерение да имам.” Извинявам се, ако ти звучи обидно, но ако ще защитаваш кучетата – направи нещо. Прибери бездомно куче от улицата и се грижи за него. Така разбирам аз природозащита – с дела. Иначе е лесно да напишеш няколко поста и да се обявиш срещу жестокостта във всичките и форми. Но да говорят могат всички.
  А както беше казано, много правилно, кучетата не са хора. И винаги ще избера жестокост над куче, пред жестокост над човек. Защото “липса на жестокост по принцип” в света в който живеем липсва. Или ние, или те. А съвсем егоистично, предпочитам “ние”.

 44. Ирина, най-добре спри да даваш мнения в тази тема, че започваш да ставаш трагикомична. Да поставяш живота на кучетата и хората на едно равнище е толкова нелепо, колкото да дадеш на кучетата правото да гласуват на 5 юли. Вече се чудя дали ми се иска да минеш през това, през която тази баба е минала, за да ти влезне акълът в главата.

 45. dadam, няма такава отрова. Всички препарати, които могат да се използват за отравяне на бозайници се контролират (за да не се ползват срещу хора, нали).

 46. Ирина Марудина
  01/07/2009 - 14:35

  @Kostura, може би щях да си имам куче, че защо и не осиновено, ако домашното ми куче не умря в ръцете ми преди години. След цял ден мъки, гърчове, вой, треперене, повръщане. Умря ми в ръцете, защото някой, решил явно да се справи собственоръчно с проблема с уличните животни, бе подхвърлил отрова някъде около блока ни. Ветеринарят само ми съобщи, че явно отровата е насочена към нервната система и няма какво да направи. А и аз не си водех кучето по казаните! Колкото и да обяснявате, че хората и кучетата не са равни – на кила едно куче може да е колкото едно малко човешко дете. Достатъчно малко, за да може да погълне същото нещо, намерено на земята пред блока. Не мислите ли? И понеже и аз обичам децата, не искам да виждам човешко дете в подобно трагично състояние!

 47. Защо освен проблема с хапещите кучета никой не обръща внимание и на другите проблеми които носят. Бездомните кучета разнасят болести и зарази, ровят се из боклуците и ги разхвърлят, даже обръщат цели кофи за боклук. Дори и да са кротки като овчици, те просто нямат място в населените места. Природозащитниците като толкова ги харесват да построят приюти и да си ги отглеждат. Обаче там където приют няма – евтаназия.

 48. Съгласен, че кучета които са проявили бесни реакци и са застрашили по някакъв начин човек е добре да се убият-все едно дали болезнено-убииството си е убииство.
  Ирина – с хората нещата са много по-сложни-и някоя отрепка да убием (за това, че е изнасилил някое момиче) ще има много застъпници , за и против…С животните е по-лесно- те не са от нашия вид, нямат разум и могат да бъдат изкупителни жертви. Ако пък имаш план как да изчистиш човешкото общество от боклуци-подкрепям те с две ръце

 49. @eldred ами щото не може..ако унищожаваме всичко , което ни вреди, по-добре е да започнем със старите автомобили и камионите, които увреждат здравето на малки деца и са в пъти-по опасни от някой пес. Впрочем в софииските Младост 1 и 2 засега няма глутници и не съм чувал някои да е нахапан, така че положението е под относителен контрол

 50. Ирина, може би трябва да погледнеш тая статия:
  http://kaka-cuuka.com/136

 51. И как по-точно старите автомобили са толкова опасни? Че специално и малките деца подбират. Доста трогателно.

 52. Как отравить собаку очень просто. идёшь в аптеку и покупаешь там за 36 рублей флакончик изониазида. это таблетки для туберкулёзников и от туберкулёза. продаются без рецепта, свободно. расчёт такой – 1 таблетка на 1 кг веса собаки. таблетки давишь до порошка в ложке. потом отрезаешь кусок ~4-5 см. самой дешевой и вонючей колбасы – краковская, ливерная подойдут. делаешь надреза 2 глубоких и широких сбоку и в них всыпаешь полученный порошок. я в каждый разрез засыпаю обычно порошок от 3х таблеток. итого – 6 таблеток на кусок. можно и боьше. эффективность паразительная. собаки дохнут на ура! и не только бродячие, но прежде всего собаки тех невменяемых уродов-владельцев, которые наплевав на закон и жизненные интересы других людей, заставляют их жить по уши в говне от своих собак, распускают их без поводка и намордника, угрожая жизни и здоровью окружающих людей и их детей. да и вообще – это же норма гигиены – травить собак. вот же тараканов люди травят и не гундосят, а собаки много грязнее и заразнее тараканов. но вот… как то не принято в обществе 🙂 сразу слюни и вопли 🙂 комплексы/невежество/суеверия/сентименты… и т.д. глупость и темнота 🙂 теперь о том, как дать отраву собаке. не стоит думать, что собака хороший охотник… я много травил собак и могу точно сказать – хреновые собаки охотники – нифига не чуют. могут, вообще, пройти мимо приманки непочуяв. человек больше порой видит и замечает. в связи вот с этим – два способа дать отраву собаке: 1. покормить из рук – а’ля “добрый дядя”. при этом лучше давать 2ю дозу. и лучше вечером, т.к. препарат начнёт убивать собаку через часов 6 и что бы хозяева не успели принять контр-мер. ночью тихо сдохнет. 2. можно бросать кормёжку как бы “накатом” – катящийся предмет собаки замечают хорошо – мышковательский инстинкт. можно, конечно и просто оставить приманку – эти твари её рано или поздно всё одно найдут и сожрут… но тут такой момент – лучше контролировать процесс и видеть, что приманка точно ушла по назначению. привлечь же внимание большинства собак можно простым шуршанием пакета – звук хавчика из магазина – многие реагируют однозначно и подходят. вот тут то и самое время доброжелательно дать ей яду. ( http://earthliver.livejournal......927#t35927 )

 53. Ирина Марудина
  01/07/2009 - 15:45

  Само ще напомня (както е написано и в един от коментарите в посочения по-горе източник), че убийството на животно е проява на особена жестокост. Наказуемо е и в България. Също така да предоставяш информация как да бъде извършено престъпление те прави съучастник – в случая “помагач”. Всички съучастници подлежат на наказание също.

 54. Изказваш се подвеждащо. Убийството на животно е престъпление само в някои случаи, за което безусловно свидетелстват килограмите пържоли и пилешки бутчета в близкия магазин.

 55. Ирина Марудина
  01/07/2009 - 15:53

  Със сигурност убийство на улично куче не спада в тази категория – кучетата и котките специално са забранени за убиване за месо и кожа!

 56. Има ли някой запознат с кучезащитните системи на запад? Да изясни как стоят нещата. Защото, на мен ми се струва, че никъде по света не държат бездомния добитък на пансион, докато умре от старост. Май след определен срок, ако не го “осиновят”, следва евтаназия. А за простотия като нашата да кастрираш добичето, да го напръскаш срещу въшки и да го пуснеш пак да разнася кърлежи по улиците, почти съм убеден, че няма нийде по света.

 57. Хиляда пъти ти се казва едно и също нещо, а ти пак сравняваш кучетата с хората – този път мина на сравняване на килата. Ами то един слон например е доста повече на кила от сто човека например. Не мога да повярвам! Току що открих, че един слонски живот е в пъти по-ценен от живота на сто човека. Това, че има еди какъв си закон, не означава, че е правилен.

 58. Айде бе, ако пусна информация, че еди кой си е застрелял еди кого си с пистолет, което съм прочел някъде, това прави ли ме помагач? Аз не призовавам към убийство на кучета, а просто привеждам пример докъде може да се стигне, ако общината не си върши работата.

  Моят съвет не е убиване на кучетата, а съдене до дупка – ако е домашно куче – на собствениците, ако е бездомно – на общината. За причинени физически и морални вреди, за причинена ограничена трудоспособност, за предизвикани от събитието психози, фобии, безсъние, кошмари, за стойността на лечението, за лекарствата, за пропуснати ползи… С обезщетения от типа на десетки хиляди левове. Смятам, че когато осъдиш някого да се изръси 20 хиляди лева, и отделно адвокатски хонорар на адвоката на пострадалия от типа на 2000 лв, той сам ще се отърве от животното.

  Отделно – винаги трябва да се има предвид опасността от бяс. Ако имате съмнения, че кучето е бясно / а един пострадал ТРЯБВА винаги да има такива съмнения, защото иначи еграе на руска рулетка с живота си, защото серумът трябва да се бие много бързо/, то кучето трябва да бъде изследвано. За което първо го убиват.

 59. А в тези случаи, както казах, недомислените и лишени от всякаква правна логика закони “за правата на животните” няма да бъдат прилагани стриктно, ще предизвикват правни абсурди и ще бъдат пренебрегвани.

  у нас няма осъден за убийство на бездомно куче, няма и скоро да има. законотворците популистки отстъпват пред натиска на пишман-еколози, но съдебната система и полицията няма да са толкова глупави (за което ще изиграят голяма роля и други фактори, като мързел и прекалена заетост с други дела де)

 60. Ирина Марудина
  01/07/2009 - 16:00

  Д.Н. : май говорим на различни езици! Нервотоксичната отрова ще пита ли дали мозъкът, който покосява, е на човек или на друг “по-нисш” бозайник?!

  Tarbo: Съветът ми бе насочен към автора на блога, който предполагам е и собственост на хостинга, и който носи отговорност за съдържанието, което публикува тук! Но да, и аз съм за много строго прилагане на мерките! Защото мерки ИМА! Много! Ама няма изпълнителна власт явно. Според мен всяко куче трябва да е маркирано с чип. Ако се загуби, или го намерят на улицата изгонено – веднага се знае кой е отговорен. И глоби до дупка докато хората не се научат, че кучето не е само кеф!

 61. Какво ще ви се случи ако ви ухапе куче, болно от бяс?

  Цитирам уики:

  “Ако до няколко часа след ухапването заразеният не се ваксинира с противобясна ваксина по строго определена схема, настъпва мъчителна смърт. ”

  Признаци. Болното от бяс куче (обикновено от буйния бяс) изведнъж загубва апетит, към храната се отнася безразлично, дъвчи и гризе клонки, трева, листа, пръст; бяга от водата, от която изпитва страх, завира се я някой тъмен ъгъл на кучкарника, лае безпричинно, скача и се блъска в клетката или оградата на кучкарника. Трудно ходи по малка нужда. След няколко дни болестта взема друг ход: кучето започва да става все по-буйно, да ръмжи хрипкаво и да се нахвърля срещу хората и животните, почва да дави и хапе животните и хората, които среща по пътя си, от устата му излиза слюнка, прилична на пяна, която е много заразителна.
  В този период кучето почти нищо не яде, защото настъпва паралич на глътката, който бавно обхваща долната челюст, пренася се в задницата и опашката, и обикновено кучето умира.
  При тихия бяс кучето не буйствува, може да не лае и хапе. То е също така апатично към храната, повръща, има кървава диария и парализирането настъпва по-бърже, отколкото при буйния бяс, а заедно с това и смъртта.

  В България лабораторна диагностика на беса при животните се извършва единствено в Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ)[37]. За изследване се изпраща глава или цял труп ако животното е по-малко. Пробата се съпровожда с писмо по образец[38] издадено от ветеринарен лекар. Тя се опакова стриктно по начин, непозволяващ изтичането на течности. Съпровожда се по най-бързия начин до лабораторията от упълномощено за целта лице

 62. Ирина, и аз смятам, че кучетата трябва да се маркират, да има сурови глоби и т.н.

  Но както казах, едно е да си мечтаем, съвсем друго е суровата реалност, с която трябва да се справяме. Щото докато си мечтаем, бабата бива изядена.

 63. @Ирина – “домашното ми куче не умря в ръцете ми преди години.” – и затова дай да третираме симптома – това че някой е хвърлил отрова, а не причината – съществуването на бездомни кучета!?!?!!?!!?!? О боже. Надявам се не си доктор.
  Съжелявам за кучето ти. Но твоята история е още една причина, защо бездомните кучете трябва да бъдат разкарани – за да не страдат невинните им домашни събратя.

 64. Не разбирам само защо пострадалите от бездомни кучета прилагат такива едва ли не по сатанинскому зли методи – отрови, които се слагат в храна!?! Що за извратено мислене – търсиш отрови, после се правиш, че уж го храниш, а всъщност го убиваш без де факто да афишираш действията си. Ами ако отровата попадне не у каквото животно трябва? Не е ли по-лесно да ги зачентариш с някаква въздушна пушка и толкова – вижда се веднага какво уцелваш – много по-морално е от залагането на клопки. А даже може и да се размине без смъртни случаи на помияри, а само с прогонването им.

 65. House M.D.
  01/07/2009 - 16:38

  Де да беше проблем само хапането. Всяка година има много повече пациенти с ехинококоза, отколкото ухапани. При първоначално диагностицирана и лекувана ехинококоза, 20-25% от пациентите се връщат и ни стават редовни пациенти, заради рецидивите.

  Хранят ги със заразено месо, те похапват заразено месо, хората ги галят, децата играят в заразени пясъчници, помиярите дрискат, акото изсъхва и се разпрашава, пълна идилия. Гнус. Гнус, мъчителни операции после и понякога инвалидност.

  За щастие поне бяс не може да те хване от тези помияри. Бяс сред уличните кучета в София няма, в редки случаи подивели животни в крайните квартали и София-област могат да ги заразят, но като цяло, за щастие, няма.

 66. @ Кака Сийка: Ако наистина искаш да имаш компетентно мнение за отровите, плъховете и биологията, а не само да спориш с егото си, прочети “Нашият враг от тъмнината” на Мишел Дансел.

  Прекалено дълго е за разказване, затова пействам линк с нелошо резюме:

  http://www.ndt1.com/article.php/2007121516400421

  За това, че съвременните отрови разрушават организма на бозайниците бавно си прав. Тази, която използвахсрещу помияра обаче хич не беше съвременна.

 67. Всъщност кучетата изръфали краката на бабата съвсем не са бездомни и улични и то си е съвсем ясно. На село такива няма.
  То и в градовете няма, но там е почти невъзможно да се установи истинския собственик.
  Така че, за да стане “мечтаното” реалност, най-добра е рецептата на Tarbo.
  Не разбирам защо искате природо(куче)защитниците или вие да “действате” като свършите работата вместо институциите, овластени и заплатени за това. Ами те ще спрат да се занимават и с хората (черешовия случаи) щом ние ще си се оправяме кой как може.

 68. Интересна статия, astkisho, само не разбрах що никой не се е сетил да им сътвори един СПИН на плъховете и са готови…

 69. Саня Тодина
  01/07/2009 - 21:05

  Мен един път ме гониха десет безпризорни песа в една градинка до блока и ако не беше минаваща наблизо кола, в която отчаяно се метнах… Сега щях да съм също полуизядена. От тогава мразя кучетата и ме е страх, когато минавам покрай тях. И ми е трудно да го потисна, а знам, че те усещат страха и тогава те лаят. Не знам, но ми се струва, че не им е мястото на улицата сред нас!

 70. @Марудина: Може би е предугадило отношението ми, може би е усетило агресивния ми пост, но когато се прибирах едно бездомно псе ме стресна. Джавка ме няколко минути, въпреки че не му обръщах особено внимание, но да си призная доста страх брах. Усещането е силно неприятно и не искам да ми се случва. Та моля, Ирина, да ме посъветваш какво да напрая. Мисля утре да звънна на http://www.ecoravnovesie.com/aboutus.html да видя те ще ли я свършат някаква. Ако нищо не излезе ще те поканя да дадеш пример и да се погрижиш за нас двамата с песа, да ни спасиш един от друг. Иначе ако най накрая предприема нещо, няма да е красиво. И на мен няма да ми е приятно, знам че макари зло псето и то душица носи. Но както казаха по горе(може би съм егоист) моя живот ми е по-важен. На никое псе нищо не съм направил досега – моля те събери ги на среща и им обясни да не ме лаят, понеже мен ме е страх от тях и не ми е приятно.

 71. @Марудина: …. или обясни на собственика на близката кръчма да не храни помиярите ако го прави или кажи на тея от цехчето 300 метра по-нататък и те да не хранят банда помияри(като някаква охрана може би) защото аз опитах и те отрекоха въпреки, че често ги виждам да го правят. Моля те спаси ме по някакъв начин.

 72. Понеже някой по-горе запита ще кажа. В Белгия бездомните кучета се прибират в приют, тестват се от специалист кучешки психолог, (да и такива имат) дали е опасно кучето за деца, дали е агресивно срещу други хора и кучета. Виждал съм как ги тестват се една кукла колкото 2-3 годишно дете. Ако кучето я захапе директно му бият една инжекция. Да знам, че за тебе между куче и дете няма разлика, но белгийците видите ли има още леб да ручат докато дойдат на твоя акъл и да хранят кучетата с човешко. След това ако кучето мине теста го слагат в ред сайтове и ако някой го осинови за два месеца – осинови. Ако е старо куче или някое с проблеми понякога никой не го иска – тогава му бият инжекция и ариведерчи. Това е. За Холандия не знам, но мисля че и там е така. Какво да ти кажа в тяхната култура кучето присъства още от средновековието – загледай се в “Нощна стража” примерно или в картините от холандските майстори и ще видиш безчет кучета.

  В Испания работата е малко по-ориенталска. Испанците не им пречи, както и на българите да вържат куче на верига доживот и даго хранят и да му дават вода на три дни. Бездомните ги застрелват директно и без да се разправят, освен ако не са прибрани в някой приют. Но тук ги държат повече живи, макар, че е малко трудно да се нарече точно това съществуване живот.

  От днес нататък, като видя името Ирина Марудина ще знам, че не си заслужава да се чете сериозно текста защото е писан от болен мозък. Иди се лекувай душа, не си лощ човек, но слез на земята деба.

 73. Лъчезар Томов
  01/07/2009 - 21:32

  гладното бездомно куче е още по – страшно от нахраненото от човешка ръка

 74. Саня Тодина
  01/07/2009 - 22:06

  В Америка, ако куче ухапе лошо човек съдят собственика, а кучето го убиват. Изобщо не са толкова милозливи, колкото у нас. Щото щом веднъж е хапалао, пак ще ухапе.

 75. http://www.animalsprotectiontr.....tPat1.html

  Гадна картинка как бездомните кучета избиват бездомните котки

 76. Мъртинс
  01/07/2009 - 23:16

  По въпросчето с отровите да се включа само (за останалото менението ми е ясно евтаназия а след време по 1 приют във всеки голям град… 2 седмици в приюта ако никой не го хареса еми евтаназия).

  Има доста видове миши отрови, но в последните години се ползват Дикумаринови производини, които имат ефект на антикоагуланти (пречат на съсирването на кръвта). Това е така защото плъховете са “подозрителни” към новооткрита храна и първо от нея се хранят старите и болните плъхове… ако в последствие има отрова в храната (отровените плъхове умират издавайки специфични звуци) тя бива маркирана и никои друг плъх не яде от нея. При новите отрови (дикумариновите) плъховете умират след известно време дълго след като вече храната е изядена от настъпващите кръвоизливи.
  Ако се ползва такава отрова за кучета трябва да сте сигурни че кучето ще я изяде, защото ако я изяде малко дете докато се усетят, че става въпрос за отравяне с отрова за мишки процеса може да е вече необратим. С други думи НЕ ЗАЛАГАИТЕ ПРИМАМКИ. Ако ще тровите поставяйте отровата в парче колбас и се уверете че ще бъде погълната от кучето

  Тези работи ги казвам защото тровенето си е опасно занимание, а както се е завъртяла темата май доста от вас се замислят да отровят по някой пумияр.

  asktisho не знам с какво си го тровил въпросното куче може да е било “черна отрова” въпреки че ми е интересно как си се сдобил с нея.

 77. Хъх, това е защото не те е нападала котка….
  Както и да е – нищо няма да се промени, не защото нямаме закони, а защото просто не ги спазваме.А не го правим, защото знаем, че никой няма да ни накаже за това. Ако си оставя кучето на улицата и ме глобят една солидна сума…е, следващ път няма да има….
  Милите котки били избивани от кучетата….лошите гларуси ядяли малки котенца и вдигали шум та хората не можели да спят….я стига!
  За отровите…с удоволствие бих дала на този дето слага отрова да хапне от същото нещо…безумно е, защото унищожваш много повече неща от едно бездомно куче. И това е защото работя с такива отрови и си бера ядове от такива неща.
  Нито стрелянето, нито отровите са решение за тези кучета…а ние.

 78. Светослав Антонов
  02/07/2009 - 07:31

  @Longanlon
  Направо написа това, което аз си мислех! 🙂

  Живея в Младост 2, и трябва да измина 2-3 междублокови пространства преди да стигна до спирката на автобуса.
  Една сутрин отивам за работа, и с бързо ходене минавам през градинката. Пред мене две бабички, купили хляб и хвърлят залци на две кучета. Аз няма как, трябва да мина покрай тях, закъснявам. Кучетата ми налетяха веднага щом ги наближих, лаене, ръмжене. Бабките с някакви молби се втурнаха да ги разтървават. Аз се бях лепнал с гръб към една кола и бях готов за кръгова отбрана. Най-накрая изгониха кучетата, а мен само възпитанието ме спря да ги напсувам както си му е реда.
  Хранете още кучета, д*ба, в тая градинка играят вашите внуци, не моите.
  Това ми напомня на приятелката на съквартиранта ми в студентски град, която хвърляше храна на кучетата през прозореца, а сутрин я беше страх да тръгне сама за лекции, да не я нападнат кучетата пред блока…

 79. Светослав Антонов
  02/07/2009 - 08:08

  @Ирина Марудина
  Спор няма, че не е хуманно да се избиват безмилостно животни.
  Проблемът е, че бездомните кучета, които се навъртат покрай блоковете, са обществено опасни. Мен лично са ме нападали няколко пъти без никаква провокация. Даже не съм бил близко до тях. Просто от някъде ти налита лаещо куче, и преди да се усетиш към него се присъединява цяла глутница. Може просто ключовете в джоба ти да подрънкват като ходиш – това е достатъчно да ги провокира.
  Закони може и да има, но докато службите отговорни за това, не си свършат съвестно работата, моята задача е да пазя собствения си задник. С извинение.
  Както ако някой се опитва да те убие, и ти го убиеш, това е самозащита и съда те оневинява, така и ако мен ме нападне куче бих го убил без да изпитвам никакви огризения.
  С озверяло животно не можеш да преговаряш, то действа по инстинкт. Ако побегнеш, ще те подгони, и ако паднеш ще те убие.
  Лошото е, че тези кучета обикалят на глутници, и тогава ще си щастлив че си се отървал, а не да го гониш да го трепеш.
  В Младост освен бабките, има и адски много строежи – нощният пазач на всеки строеж храни поне по 2-3 бездомни кучета. Ако нощем решиш да минеш покрай строежа – надявай се пазача да не е заспал! После никой няма да му търси отговорност – тези кучета не са негови, той няма нищо общо с тях.
  Съгласен съм, че мерки трябва да се вземат за да се махнат тези кучета от улиците, и това трябва да са хуманни мерки.
  Но, дотогава всеки има правото да си пази здравето и живота.
  Най-тъпото обяснение беше което слушах от един шофьор на маршрутка – в София нямало бездомни кучета, допреди всички селяни да дойдат да живеят тук, и да си пуснат кучетата на улицата.
  Аз съм от Плевен, бил съм и в доста други градове, и мога да кажа, че никъде не съм виждал така, глутници кучета да се скитат по улицата. Може да е имало 1-2, но не и толкова много.
  Така че селяните са си били тук, още преди да дойдат хората от другите градове.

 80. asktisho, aко сериозно ми препоръчваш, без да се майтапиш с мен, статия, в която се обяснява как плъховете имали гладък мозък и свръхестествени способности, и някаква басня за “парижкото метро” или нещо такова, явно има неща за теб, които не съм преценил правилно. Все пак, надявам се да се бъзикаш.

 81. @eldred явно не живееш в София. Все тая-изхвърлят от ауспуха едно такова черно, дето като го вдишаш ти става приятно. Дали е някакво олово в бензина не зная, но товарните камиони го изхвърлят в още по-големи количества и по принцип вреди на всички, но организмът на едно дете, което не е развило имунна система към много неща определено страда от тия работи.
  @Иво много неща, за които не подозираш ги има навсякъде из света. Не сме само ние идиоти, не бой се!
  @лонганлон – сериозно не те разбирам, защо таи някаква скрита и вътрешна омраза към придодо-живото защитници. Не стига, че ги слагаш под някакъв общ знаменател, както някой слага капиталистите/богатите/злите ами им приписваш каквото ти е удобно
  @Цончо Градев помияри най-често развъждат охранители и пазачи на паркинги, строежи и прочее работяги, за които е удобно някой да им пази имота, докато те похъркват, или не са на обекта. Когато обаче строежът свърши или охранителят си смени работното място кучето вече е угоено, пораснало и се чуди защо досегашния му собственик го нямам, та сетне-какво да прави. Кучето не е вълк и хората са тези, които го правят това , което е.
  А ако ви нападнат злобни кучета и алармирате общината съм почти сигурен , че ще се намери кой да ги приспи

 82. daymare, изобщо не съм против природозащитниците.

  против съм тия псевдо-природозащитници, които се ръководят само от милозливостта си, а не от екология и реални факти.

 83. Ирина Марудина
  02/07/2009 - 11:24

  @dadam, преди отново да ми обясниш как съм изравнила дете с куче, прочети написаното от valia_bg.
  Не обичам да срещам кучета пред блока си, но срещам. А и всички наистина зловещи случаи на нахапани възрастни хора и деца са все от домашни едри породи. Да избием и тях? Бтв нямам нищо, ама нищо против да се забрани определени породи да се гледат в рамките на общината! До колкото знам в Америка например питбулите в някои щатове са забранени и ако хванат – глоба за собственика и евтаназия за кучето.

  @scanman: Да съм казала, че опасните кучета трябва да не се убиват? Казах, че не трябва да се слагат всички под един знаменател! За да не се стига пак до случаи с онзи с Екоравновесие, дето убиваха кучетата с тояги. Що за човек си да работиш това?! Че той трябва да е пълен психопат! Не искам да знам, че пътувам в рейса с хора, които могат по занятие да трепят кучета. Те са по-опасни от глутниците… Колкото до това какво мислиш за моя мозък – твоя воля 🙂 Имаш право да четеш/не четеш/ каквото си искаш! Благодаря и за съвета за лечението, ще го имам предвид.

  @Светослав Антонов: И към мен не веднъж се е насочвала глутница кучета, знам за какво иде реч. Включително една сутрин 4 кучета, гонещи кола, се спряха пред мен с лай и бях почти сигурна, че ще ходя да ми бият инжекции след час (добре, че не ми хрумна, че може да ме събират в Пирогов). За щастие ми се размина само с лай, а после с друго момиче, спряло на няколко метра се хванахме под ръчичка и изчезнахме от района. И все пак – абсолютно против съм да се изтребват “на кило”! За озверелите – инжекция както се полага и това е. За което си трябва сигнал в инспекцията, и евентуално да окажеш и един превантивен контрол като провериш дали са си свършили работата. Явно трябва да ги възпитаваме как да работят все още.

 84. @Светослав Антонов- аз не храня кучета, ако ми остане храна я слагам в буракни и я оставям до кофата, щото повече ми пука за бездомните хора. Ако искаш ще ти оставя имейл за контакт, от младост 1 съм и бих се включвал в акция против бесни кучета. Не е нужно да се убиват, обикновено след няколко оловни сачми стават кротки към хората, защото разбират кой командва парада. И все пак в наши дни глутници няма-дали защото построиха новите блокове между двата ни квартала или е нещо друго, но не съм виждал

 85. Мъртинс
  02/07/2009 - 11:27

  Мале по-малоумна статия за плъховете не бях чел… хахаха
  даже и по Дискавъри не хипорболизират фактите толкова много.

  НЕ направо се спуках от смях… плъховете смилат пластмасата и я преработват за енергиините си нужди. Пък аз се притеснявах че всеки път като си купя нещо в магазин ми го слагат в найлонова торбичка, няма страшно те плъховете ще го рециклират.

  Като човек учил дератизация мога да кажа само, че някои малоумник ги е писал тези работи след като е прочел 2-3 книжки по въпроса и не е схванал нищо от тях. Има факти обаче те са поднесени като глупости.

  плъховете гризът пластмаса, бетон и всичко което им се изпречи на пътя не защото те са хранителни а поради простата причина че зъбите им не спират да растът през целия им живот. Точно както котките си точат ноктите така и плъховете си точат зъбите. За имунитет към отрови не можем да говорим (поне не в истинския смисъл на думата имунитет). Когато плъх се срещне за първи път с даден вид отрова тя е непозната за него, както вече казах най слабия плъх хапва от отровката мъничко ако умре скоро след това (в случая с черната отрова- циков фосфид), умираики в агония издава високо честотни звуци с които предупреждава останалите плъхчета те препикават отровата и друг плъх не яде от нея и така с всяка отделна примамка (освен в случаите когато отровата има миризма), същото важи и за капаните. В случая с антикоагулантите плъховете умират без видима причина далеч в гнездата си затова и при дератизация обикновенно се подхожда 1 бързо деистваща отрова за да види собственика на зърнохранилището да кажем видим ефект, а след това се залагат примамки с антикоагулант и се потдържат постоянни отровни точки (прави се така защото това е бизнес и ако ме наемете мене да ви отърва от плъхове и след като ви взема парите вие не намерите и 1 умрял плъх дали ще ме наемте отново… разбира се че не). Новите поколения антикоагулантни отрови доколкото знам не изграждат “резистентност” в плъховете (с други дими навици да избягват примамката), към по-старите има данни за изграждане на такава механизма не ми е известен, но съм сигурен че не е имунитет (по-скоро се дължи на голямото количество отрова което трябва да погълне плъха преди да се отрови)

 86. @ Longanlon: Наиситна нямам желание да те убеждавам в неща, които отхвърляш по дефолт. Отдавна ми стана ясно, че когато човек спори или убеждава някого, той спори с егото си, опитвайки сам да се убеди в нещо. Прекарай един ден в пълно мълчание, без да участваш в никакви разговори. Направи го за експеримента. Аз пробвах. Да мълчиш и да наблюдаваш е интересна работа. Неминуемо ще забележиш, че непрекъснато някой някого УБЕЖДАВА в нещо. Мозъкът е постоянно объркан. По дефолт е така. И нон-стоп реди мисли, за да намери логично обяснение на един нелогичен свят. Щом си хареса някоя забуда, той неминуемо намира хиляди доказатекства в нейна полза, като задължително гледа да “успокои” мозъците и на други хора, запознавайки ги с “истината”. Моята цел не е такава. Нито пък съм експерт по биология, та да си заложа дипломата, примерно 🙂 Препоръчах ти една интересна книга. Това е всичко. Щом ти се струва несериозна, дори без да си я чел, тогава можеш да си вземеш последния брой на списание ГЕО, в който авторитетни учени ще се опитат да те убедят, че дълбоките спомени се отпечатват директно върху генома и май дори нямат нищо общо с мозъка. Но ти може да избереш да не вярваш и на тях. Все ми е тая. Аз също не им вярвам. Проблемът не е в това дали плъховете имат гладък мозък или “свръхестествени способности”. Пред научката стоят прекалено много неизвестни. Там е проблемът. Ние, хората, съвсем нищичко не знаем. Особено аз и ти. Дори какво се случва между собствените ни уши не можем да разберем, въпреки хилядите тестове в хай-тек лаборатории, които правим. Така че дай да не го превърщаме този невинно започнал разговор в спорене или, не дай Боже, конфликт на лична основа. Никой с никого не се “бъзика”, просто разказах на теб и на читателите ти как пречуках агресивен уличен помияр, който ме тормозеше систематично. Разказах го, тъй като имаше твърде много общо с темата. Тва е. Айде, пийс, лав и повече добри емоции! Лято е, мацките се разхождат полуголи из плажовете, а ние си говорим за градската канализация. Бива ли такова нещо? ;P

 87. polihronov
  02/07/2009 - 11:36

  Що за болен мозък трябва да си, за да наречеш убийството на живо същество хуманно.
  “Убихме кучето хуманно, браво на нас сега ще спим спокойно”.

 88. polihronov, хуманно означава “човешко”, идва от латински. А човешко е да се убиват животни, даже хора… щото хората през цялата си история главно с тва са се занимавали.

  Терминът се използва грешно, просто.

 89. С какво кучетата имат предимство пред хлебарките, комарите, плъховете и другите преносители на опасни болести?

  polihronov казва:
  July 2nd, 2009 at 11:36 am

  Що за болен мозък трябва да си, за да наречеш убийството на живо същество хуманно.

  Ти сигурно не може да спиш от мъка по някоя нещастна стрептококова бактерия, която става жертва на антибиотик? Или за бактерии може, а за кучета – не? Къде поставяш границата?

 90. Маркуча
  02/07/2009 - 12:45

  Добре бе, защо пък да третирам бесните псета като равни на човека?! Хапан съм от улично куче, прекрасно знам за какво става дума. Знам и кой “милостиво” го хранеше. Има и кротки животинки, те не ми пречат. Друите обаче трябва да бъдат не “приспивани”, а УБИВАНИ. Не с отрова. С пушка, камъни, тояги и колкото по-зрелищно, толкова по-добре, та да има поучителен ефект за ония, които ги хранят. Хау!

 91. Михаил
  02/07/2009 - 12:48

  Няма граница. Тези хора никога не могат да бъдат убедени с рационалност.
  Все едно да спориш на религиозни теми с Баба Пена, клисарката.
  Накрая винаги губиш спора 🙂

 92. няма бездомни кучета, както няма и имотни, с ипотека или под наем…
  това пък да се поставя равноправно отношение към хора и животни е върха на идиотизма

 93. Здрасти 🙂 Предпочитам да не се обръщам към никого конкретно (и без това добре си се хапете един друг).
  Споделям просто – обичам кучета, гледала съм вкъщи три от раждането до заравянето в задния двор. Майка ми бе официален осиновител на едно бездомно – построи му къща, ваксинира го, върза му тел в двора, за да може да се движи, разхождаше го на каишка из квартала, докато не се намесиха съседите с добри намерения… Припознаха бившото бездомното куче, като общо и започнаха да го хранят със сурово месо, започнаха да го пускат да се разхожда само и всички опити на майка ми да ги разубеди бяха напразни. Един ден Лиза я блъсна кола и макар, че ни беше мъчно за нея, изпитахме и облекчение. (Аз лично от юридическа гледна точка се радвах, че Лиза загина без да изяде човек, за което щяха да обвинят майка ми, въпреки, че не тя я пускаше да се разхожда сама.)
  И, ако много обичаш кучета, ако ти е жал за тях – прибирай ги вкъщи, далеч от погледите на съседите… Да ги храниш просто и да си мислиш, че това е грижа за тях си е просто лицемерие.
  Да, темата не е за смъртното наказание.
  Поздрави на longanlon и Тишо. 🙂

 94. astilar това дето е правила майка ти е това, което трябва да прави всеки, на който му е жал за уличните кучета – да ги прибере у тях и да се грижи.

 95. @лонг ама че сладурски последен коментар 🙂
  @тарбо сериозно ли не схващаш , че човек симпатизира повече на животните , които по нещо приличат на него и се привързват по-лесно. Кучетата са бозайници и се спогождат добре с хората. А въпросът ти не е на място.
  @емил никой в България не им поставя равни права даже хич. Домовете, в които се грижат за бездомни кучета са много малко и там отиват нищожна част от данъците ви-може би по стотинка-две на заплата, така че стига ревали.

 96. daymare, питането на Тарбо е съвсем на място. какво общо имат симпатиите със законодателството? нима който е по-симпатичен има специални закони за него? законите затова са закони, за да важат еднакво за всички.

 97. Гадньо
  02/07/2009 - 17:16

  Тези дни бях в Брюксел, както казват хората – баш на Европейската столица. И знаете ли какво прави впечатление? НЯМА бездомни кучета! Изобщо. Нито по улиците, нито в крайните квартали, нито в метрото, нито по центъра, никъде! Няма и лайна от кучета по улиците, в метрото, навсякъде. Нещо повече, с очите си видях следната реклама, мъдреща се на автобусна спирка на Rogier (преведено от френски):

  80 килограма лайна годишно.

  Впечатляваща гнус!
  Да запазим града си чист! Не разхождайте домашните си любимци по улиците!

  Отделно от това, за цялото време, за което бях там, видях _една_ жена да разхожда кученце тип булонка и да му събира лайната в кесийка.

  Това е действителността на запад. Ние на по-големи европейци от тях ли се правим?

  Факт е, обаче, че някои хора са оперирани от възможността за смислена умствена дейност и поведението им се ръководи от емоции. Има и мазохисти, които дори и да ги нахапят брутално, пак не биха посегнали на злосторниците. Лошото е, че им оставяме възможност да решават вместо нас.

  Колкото и да ми е неприятен стила, ще го кажа по модерно му, както във Facebook: “Присъединете се към групата ‘Да унищожим бездомните кучета!'” Пък дано на повече хора да им увре главата и да осъзнаят, че като не решават те, други решават вместо тях.

 98. айсайдер
  02/07/2009 - 17:26

  Ами то в Библията е казано-цитиръл съм го стотици пъти на разни природолюбци….”Не сте ли Вие,сто пъти по-ценни,в очите на Отца ми?”…..мога да го цитирам и още хиляда…та,драги кучелюби,християнин съм и спазвам Библията,и знам,че живите твари,пък и хората,не са равни-то си иде според душата….ние сме сто пъти по-ценни!!!!!!!

 99. айсайдер
  02/07/2009 - 17:28

  …”При това масовото убийство на кучета със сигурност ще навреди на обществото!…”
  на обществото наврежда,главно присъствието на тъпоумни негови членове във форумите……..

 100. никой в България не им поставя равни права
  добре да е така, но има разни луди за връзване които искат
  даже си вярват, че кучетата са по-важни същества от себеподобните им, които не са им симпатични.

  Примерно мразят тази баба с изядените крака. Знам че има зоофили които я мразят искренно. чел съм техни коментари по аналогични поводи.

  Нямам нищо повече да се отделят и повече средства за трайно и ефективно решение, каквито решения отдавна са приложили в останалите по-цивилизовани части на Европа.

  Тези хора – кучелюбците изглежда си имат силно политическо лоби – включително разни артисти и други популярни фигури – прокарват идиотски закони според които арестуват хора задето са подгонили и убили мишка с метлата си, примерно.
  Последният половин век всякакви такива групички злоупотребяват с демокрацията за да узаконят техните налудничави идеи, само защото на останалите хора не им пука достатъчно за да се вдигнат и да им се противопоставят и като цяло намират идеите им за безобидни в техните уредени общества…

  Само че скитащите кучета в недотам цивилизована България са достатъчно значим пробилм, та кучелюбците влизат в конфликт с нормалните граждани. Жертвите на кучета обаче са достатъчно малко, а и не събуждат в слабото ни общество достатъчно състрадание за да възникте също толкова и мотивирана група хора да се противопостави на защитата на помиярите от зоофилското лоби, и да се реши проблема окончателно.

  За съжаление се стига до там, че се опитват да ни прилагат решения в стил Индия, където 30000 души се заразявят с бяс годишно.
  Наистина там избиването на скитащите в населени места кучета води до заемане мястото им от ситащи извън населените места. Там може и да е по-добре да се ваксинират местните кучета, поради необвхватността и неприложимостта да бъдат ликвидирани бързо всички скитащи кучета.
  В БЪлгария положението обаче не е като в Индия, но въпреки това сме тръгнали да прилагаме такъв подход, вместо да се прилагат европейските решения. А в Индия продължават да се заразяват с тения и бяс. Същото ни чака и нас ако слушаме кучелюбците

 101. За Индия незнам, но за Москва, където положението е сходно с нашето скитащите кучета не се заместват с такива, изващи от извън населените места, а напротив – скитащите кучета в населените места са резервоар за попълване на тези извън тях.

 102. Светослав Антонов
  02/07/2009 - 20:05

  @Емил
  Провери значението на думата “зоофил” 🙂

 103. Цончо Градев
  03/07/2009 - 00:58

  Сега за ужас на дамите ще добавя, че на село, където ходя често, също има песове. И си припкат по улиците ден и нощ. Обаче нощем току се чуе някой изстрел и после едно предсмъртно “Ваууу”, а сетне тишина. А на утрото селото осъмнало с един пес по-малко. Щото там хората си имат пушки и си нямат приюти или работещи общини. И няма кой да ги пожали, ако тия ми ти гадини станат глутница и тръгнат из селото на лов. Скъпи природозащитници, елате на село да ни продавате градски номера, пък после ще ви спретнем една нощна разходка и пак ще си говорим.
  Впрочем единственото положително нещо на песовете на село е, че зимата гонят чакалите. Толкова! А и изяждат мършата! Обаче много акат след това.

 104. Съденето до дупка може да свърши работа, едва когато нещата се в карат в релсите, а до тогава индивида ще взема ефективни мерки, щом държавата не взема! Който не го разбира, живее в някоя друга държава(поне) ако не и планета.

 105. @miTko умно адаш..умно
  @Longanlon ами хората, дето предлагат и приемат законите са хора и се поддават на симпатии, съзнателно или подсъзнателно…как какво общо? Впрочем ако искаш да ти предложа един експеримент-направи някога тема за хората в градовете и селата и да видим дали по интерес ще бие религията, политика , вселената и всичко останало. Май още не си пробвал с подобна дискусия.

 106. чичо хранко
  03/07/2009 - 13:23

  Антифриз!

 107. Цончо Градев
  Ако исках да живея на село 🙂 – щях, само че не искам и затова и не смесвам нещата. Ситуацията в градовете и селата е просто коренно различна.
  Аз всеки път се ужасявам от гледката на многото бездомни кучета в София и това се случва защото в Бургас нямаме толкова такива. Предполагам, че тук работи добре системата за решаване на проблема 🙂
  Това, че в чужбина нямало кучета по улиците…еми по закона за обществения ред в моя град нямам право да си разхождам кучето….никъде!
  Защото би трябвало да има специални оградени места (в Търново, например, има)за това. Когато има такива – ок.Ама до тогава????

  След като може в Бургас да няма такъв голям проблем (макар разбира се да съществува), значи навсякъде може. Просто няма желание и възпитаване на идеята. Но и това ще стане…да се надяваме 🙂

 108. Цончо Градев
  03/07/2009 - 19:25

  Валя, ситуацията наистина е различна. Всичките тези неща за ред, законност и справедливо разпореждане с кучетата са валидни за чужбина и някои градове на България. За селата – заредена пушка! Какво да се прави? И там живеят хора. Добре, че там общо взето песовете са кротки. В София обаче са някакви дзверове! Гледал съм ги как се хапотят едно друго и си представям как го правят с хора. Бърррррррр! Чакай ти закони… полуизяден.

 109. @Longanlon: Рискуваш да станеш оплюван от всички зоофили в родината ни, също както и авторът на този блог: http://www.kenanoff.com/blog/archives/272

  Аз лично съм за събиране на безстопанствените кучета, предлагането им за осиновяване и при липса на такова – да се убиват за приготвяне на кучешка храна. Така кръговрата ще се затвори.

 110. Още интересно по темата, на което попаднах по някаква случайност след като прочетох темата ;D ;]

  http://www.topnews.bg/bg/artic.....099abe1b98

  Европейският съюз му е жал за бездомните кучета…
  Ми тогава както каза Лонганлон – да ги осиновят и приютят бе, тюх!
  Интересно дали баба Гена може да съди ЕС по този въпрос (полусериозно, полулюбопитно запитване)

 111. П.П. Прави ми впечатление, че Ирина Марудина си врътка мненията както кучето задника – според тоягата. Хем е против избиването на безстопанствените такива, хем не е против избиването им. Върви, че я разбери. Аз като се замисля – съм хапан 2 пъти от кучета при това – съвсем стопанисвани. Та единственото оправяне на проблема с тези псета вероятно ще го вземаме в собствените си ръце, защото ми писна в 3:30 сутринта някое гнусно изчадие да се разджавчи и да не мога да заспя повече. Мен кучета ме яли, но детето ми е на 2 и 1/2 години и след това не иска да спи в стаята, където го е стреснал лаят на тъпите псета… Ще ползвам май съвета на руснака 🙂

 112. Цончо Градев
  03/07/2009 - 22:44

  Ха! Стелян ми напомни кое всъщност най-много ме нерви. Тоя непрестанен умопомрачителен лай, който може да трае часове, като забравена аларма на автомобил. Като се разлаят и край! Отиде сън, отиде всичко. На село има един мъник, който е в двор, обаче като се разлае, разлайва и другите. Таман те се укротят и той вземе, че пак им напомни за себе си и ония пак се разлаят и така до сутринта. А пък в градовете особено София си е бесен лай през цялото време. От едната махала, та до другата. Ама можеш ли да ги трепеш задето лаят?

 113. Светослав Антонов
  04/07/2009 - 01:11

  От един друг блог на същата тема се сетих за следното:

  Любителите на кучета, които обвиняват хората, че се мислели за Бог и решавали кой да живее и кой да умре, имам един въпрос към вас.
  Месо ядете ли? Свинско, пилешко?
  А сметка давате ли си, че това са кокошки и прасета, които някой целенасочено е отгледал и угоил, за да може да ги убие и вие да ги изядете? Те права нямат ли?
  А хората които са ги отгледали и убили какви са? Садисти, убийци, изроди? А хората които ядат месо? Явно в природата такива случаи няма, и само наплашените от кучета се мислят за богове.

  Аз не съм за жестоко отношение към животните, аз съм за ефективна защита на хората от побеснели зверове.
  Не става въпрос да ги избием с тояги, а да ги махнем от улицата. Като толкова ви е жал за тях пуснете ги в някоя пустош в планината. Ще видим колко време ще изкарат като няма бабички да ги хранят. И после вие ще се разправяте с истинските природозащитници, като се развикат че кучетата изяждат застрашени видове.
  А за котки и гълъби никой не отваря дума, защото за случай на нахапан от котка или накълван от гълъб аз поне не съм чувал. А смъртни случаи съм сигурен, че няма. Затова и никой не протестира срещу тях.
  Ами ако избяга някой безпризорен тигър на улицата, него какво да го правим? 🙂
  Да вземем да го кастрираме и да го оставим на бабичките пред блока да си го хранят?

 114. Маркуча
  04/07/2009 - 10:07

  > Месо ядете ли? Свинско, пилешко?
  Да.
  > А сметка давате ли си, че това са кокошки и прасета, които някой
  > целенасочено е отгледал и угоил, за да може да ги убие и вие да
  > ги изядете?
  Да. За кокошка не може да ми стане тъжно. Виж, за някое по-умно животинче като прасето — да, жал ми е, ама какво да направя, като вратната пържола е толкова вкусна?
  > Те права нямат ли?
  Нямат. Предназначението им е да бъдат отгледани, угоени с хубав фураж, бързо и безболезнено убити по някакъв начин, а после аз да ги изям. Не съм стигнал до върха на хранителната верига, за да бъда вегетарианец.

 115. Еб@м блогъри
  04/07/2009 - 17:09

  Значи мене въобще не ми пукаше за тъпите песове докато преди няколко години както се прибирах лом пиян на автопилот една шибана глутница не ме нападна. Наръфаха ме по крака, ритнах едното и тръгнах да бягам. Много скапано. Щяха още да ме наръфат още ама аз се сетих да грабна един камък и да хлопна единия пес в тъпата муцуна та се разбягаха (много помага). Май му разбих муцуната щото го изперках яко и онова муцуната му в кръв и почна да цвили нещо на земята.

  После брато, унищожение. Направих си сафари. Имам въздушна пушка, намазах чашките с грес. Така раната не зараства и се възпалява и тъпото псе умира в родилни мъки след няколко дни. Вземам пушката, качвам се на джипа – тия помияри го гонят и лаят. ОК – отбивам където мога, вадя пушката и тряс в шкембето. Или съм изпоизтрепал всичките или са се пръснали останалите, ама бая очатках. От близо 2 години в квартала почти няма песове, особено пък организирани песове. Да го духат тъпите немски фондации дето само кастрират песове и ги пускат по улиците. Става единствено с избиване. Като сте големи гъзари и искате да се постъпва хуманно гледайте енимъл планет – там в повечето случаи като ги хванат и ги избиват, пък са много по-напред с материала. А тука сме някакви мързеливи дребнопишковци и само си клатим мъдете.

 116. Евала за последния пост. Тъкмо около мен се е навъдила глутница и се чудя как да реша проблема.

  През ноща нападат случайни минувачи. Интересното е , че глутницата е от домашни и полудиви кучета . Предупредих собствениците на домашните – не взимат мерки. Е аз ще взема .

 117. Цончо Градев
  05/07/2009 - 01:05

  Ама що не организираме такива хайки и по другите градове? За нула време ще прочистим страната. За разлика от общини, кметове и прочие. И ще е далеч по-ефективно.

 118. Човек, ако имахме волята и умението да организираме хайки бихме изчистили страната от отпадъчни материали и отпадъчни личности, ама е далеч по-сложно да се направи. А е възможно на теория, като помисли човек малко.

 119. Цончо Градев
  05/07/2009 - 18:46

  Уви, много си прав. И затова всичката ни работа такава – с много фира/рандеман и ниско ефективна. И затова сме на тоя хал. Я, гледай сега какво ще стане с изборите… И политици, и кучета ще ни ядат. Оправия – никс.

 120. Новини от Перник
  09/07/2009 - 23:21

  Браво много добра статия !

 121. Момчил
  12/07/2009 - 07:16

  Пред блока, в който живея, обикалят една шайка от 6-7 кучета, които биват изхранвани от бабите с ниските пенсии, които не им стигат парите за хляб. Това здраве да е, имали дали. Но днеска видях едно от псетата с шиниран крак. Е може ли да пари за лекарства да нямат, пък да слагат шини и да бинтоват кучешки крак.

 122. Перник | Лъчезар
  15/07/2009 - 13:17

  Тва кучетата са страшни животни . Тук в Перник също има бум на бездомни кучета. Дори в моя квартал е пълно .

 123. Хайде честито, както се казва: http://news.plovdiv24.com/100704.html
  🙁

 124. Не е същото, miTko. Кучето си има собственик и той носи наказателна отговорност за инцидента.

 125. Момчил
  17/07/2009 - 14:23

  @astilar, ако собственикът не го е регистрирал в общината и не му е платил таксите, носи ли отговорност?

 126. Момчил, мисля, че – да. А в случая става дума за убийство (което в бързината съм нарекла инцидент в предишния коментар). В отговора тук визирам описания случай. Не съм сигурна какво би било разрешението на казуса, ако нерегистрирано домашно куче умъртви човек извън двора на собственика си.

 127. tcvetelinka
  19/07/2009 - 16:41

  Аз съм против бездомните кучета, но за това са виновни и хората да ги има. Европа има закони да , но има закони и когато си изоставиш кучето на улицита , има и приюти за такива кучета.
  Един прост пример , кой в България си чисти след домашното куче? В Европа ще му лепнат глоба.
  На запада злобните и агресивни кучета са приспиват.

 128. То и тук има закони…не че няма. Искате ли обаче да ви снимам как си разхождат кучетата на места, където има табели за забрана? Какво остава за по-сериозни нарушения.

 129. Направи си сам
  22/07/2009 - 17:20

  Ето една безоткана рецепта: 1 килограм храна за кучета на гранули се смесва с един литър етилен гликол (google ще ви каже що е това). Оставяте да престои 24 часа и сервирате около кофите за боклук. Пожелавам добър апетит на кучешката популация, а на нас спокойни нощи лишени от среднощен лай и по малко нахапани данъкоплатци.

 130. рецептата не действа. пробвана е от познати. препоръчва се навсякъде но…

 131. tcvetelinka
  23/07/2009 - 15:28

  мсля, че и това не е начин. Трябва да има решение и то много скоро , защото ще се превърнем в град на кучетата.

 132. Антон Тенев
  04/08/2009 - 12:44

  Защо не си поговорите с ветеринар за бездомните кучета. Трябва всяко не вързано на каишка куче в рамките на града се се убива веднага. Това е единственото решение на проблема. Жалко, че взеха да гонят много за ползването на огнестрелно оръжие в града. Но на село няма проблем. В града ме затрудняват да ги стрелям с въздушна пушка. И трябва да ги уцелвам в окото или зад ухото в противен случай оцеляват.

 133. Време е да се създаде животинска полиция, която да гарантира правата на хората и животните.

 134. 1 кило кайма и 200-300гр. сода каустик (може и по-щедро със содата). омесват се двете съставки С ДОМАКИНСКИ РЪКАВИЦИ!!! и се оформят 10-тина кюфтенца. с тях великодушно почерпвате кварталните помияри… за сбогом. аз съм ловец и ежегодно участвам в хайката за “скитащи кучета” за съжаление в града не става а там е основния проблем. в нашия блок една бременна жена изгуби детето си заради стреса при нападение от кварталната глутница. съпруга и я спаси от нахапване но детето й не видя нашия объркан свят.
  освен това защо природозащитниците са решили че кучетата са най важния вид в природата? защо не защитават хлебарките и полските мишки със същия патос след като хлебарките примерно са много по чисти безобидни и безопасни същества а така безмилостно се изтребват. просто защото за кучетата се дават бюджетни кинти (от нашите джобове) за да съществуват тея “природозащитни” организации като еко равновесие. нарушете равновесието! спасете децата ни!

 135. ФАКИР на арабски означава беден.
  Бедний духом, преди да сравняваш несравними неща можеше да отвориш някой учебник или Гугъл.
  Надявам се, преди да си разхвърлял 9-те си кюфенца, да си опитал първото, или поледното, без значение.От всички видове помияри най- страшните са на два крака.

 136. Особено тия, мазохистично настроените, дето като ги хапят разни гадини, се радват…

 137. Антон Тенев
  07/08/2009 - 12:08

  Това с отровата е жестоко. По-добре да ги гръмнеш. Природозащитниците и еколозите са на трето място по непотребност след политиците и бюрократите. Става ми тъжно, когато за състоянието на бездомни кучета се говори повече от за изоставените деца. А правата на животните да го ….. Нали за това за животни. В конституцията ли да ги пишем?
  А които иска да ходи да гали бездомните кучета да хване нещо леко като бяс или кучешка тения или някое от другите 123 инфекциозни заболявания(може и нещо екзотично с име само на латински), които мръсните гадини пренасят.

 138. Г-н Тенев исам да ви питам знаете ли защо кучетата в България са така?!Ако Ви удари някои ще го гледате ли миловидно… или и Вие ще го ударите?Ще се защитите ли? Кучетата на улицата са така заради хора като Вас!Ритащи ги,биещи ги,прогонени от хората. Когато видите бездомно куче помислете,Вие на тяхно място какъв щяхте да сте?

 139. стравненията на кучета с хора са безсмислени – кучетата не са хора, та да се отнасяме с тях като с такива.

 140. Антон Тенев
  17/08/2009 - 10:10

  Съгласен съм с Петър. Не може да се сравняват кучета и хора. Това е има разни изперкали дами, които викат на кучето мами не е аргумент да даваме на кучето човешки черти. Това е един мръсен помияр и по-горе съм обяснил какво да се направи.

 141. Parabellum
  17/08/2009 - 16:36

  Прочетох статията.
  Точно преди година и половина на центъра на града в който живея, в 10.30 сутринта бях нападнат от три кучета.Не съм ги предизвиквал по никакъв начин.Просто ме нападнаха и едното от тях ме захапа по крака.Успях да реагирам по възможно най-адекватния според мен начин-да ритна първите две и да си опра гърба в стената на най-близката сграда.
  След ритниците те избягаха, а аз установих, че от крака ми тече кръв.
  Върнах се в къщи, взех колата и на болницата.Там ми удариха инжекция против тетанус и ме пратиха в инфекциозното да ми сложат ваксина против бяс.
  Младата мила лекарка, като разбра за какво идвам и след като видя се опита от девет кладенеца да донесе вода, само и само да не ми бие ваксината, която исках да платя на момента. Хеле накрая се съгласи. Бият се четири ваксини, по предварително направен списък.Ваксината е устойчива само една година, но в рамките на тази година ако те ухапе пак куче или бясно животно, пак отиваш до болницата за да ти поставят, но този път само една.
  Ваксината е безплатна.
  Моето мнение е, че няма място за бездомните кучета по улиците.
  След инцидента с мен няколко пъти съм влизал в лична разправа с хора, които хранят мастиите.Последният път използвах юмурчни аргументи, след като бяха отправени пожелания към родителите ми.

 142. Пак добре, че не си извадил нещо от арсенала си, за да се саморазправяш с негова помощ…

  И добре дошъл 🙂

 143. Parabellum
  19/08/2009 - 19:28

  Добре заварил!
  Нали сме културни и “ентелегентни” хора уж.Европейци!
  Не ни трябват Арсенали за саморазправа 🙂

 144. Преди малко бях подсетен от една тема в блога на тиел за бездомните кучета, и как си бях решил в някаква степен проблема с тях.

  Живея в най-обикновен панелен блок, насред други също толкова обикновени блокове. Между тях има градинка и пракинг. Там нощем се събират забележителни глутници- виждал съм над 30 животни понякога. През деня са само тия, дето са нещо като блоковите любимци (да, има хора, дето ги хранят, слагат им панички с вода). Мене не са ме нападали персонално, освен ако не броим залайването по мен понякога.

  Само че, нощем всичките тези толкова симпатично изглеждащи на снимките животинки си комуникират- радват се, карат се, бият се- на доста високи децибели, което пък пречи на моя сън.

  Купих си един обикновен ултразвуков кучегон от оръжеен магазин. Работи с три батерии от 1.5 волта. Когато е включен, излъчва звук с честота около 23-25 килохерца (ултразвук), който не се чува от хората, но се чува от кучетата. За тях той е каквото е за човек звука на скърцането по стъкло, зъболекарска машинка или нещо друго неприятно. Ефекта е, че кучето, попаднало в зона на действие на този уред, се стреми да избегне дразнителя и бяга настрани, докато спре да чува гадния звук. Не убива, или предизвиква някакви физически увреждания по песовете.

  Безопасен е за хората (да, в инструкцията пише все пак да не се спи в помещение, където работи този уред).

  Зоната му на действие е около 20 метра, заради малката мощност и особеностите на разпространение на вълните с тази честота. Ако го носите включен в себе си, куче около вас няма да припари, а напротив, ще ви избягват, все едно сте обвити в някакво невидимо поле (изпробвано лично).

  Аз монтирах тази джаджа в колата, в коша на двигателя, в последствие я смъкнах ниско долу до рупора на клаксона. Захраних я от бордовата мрежа на автомобила. Консумацията и е ниска, и дори както беше в началото при мен- постоянно захранена- практически не ми е изтощавала акумулатора, дори когато двигателя не работи.

  По-късно се сетих, че алармата на колата има и два релейни вход/изхода, които могат да се управляват чрез комбинация от бутони с дистанционното, и я свързах през един от тях. Така мога да я включа/изключа когато искам, дистанционно. Като съм си на село, няма нужда да тормозя кучето ни на двора например, или да подлудявам кучетата на хората водени на каишка, случайно преминали (или аз покрай тях) около колата ми.

  Резултата: пускам пищялката вечер като паркирам- около паркинга и градинката става зона, свободна от кучета. Да, те просто минават от другата страна на блока или около съседния блок, но не ми джавкат цяла нощ под прозорците. Вероятно по-високото напрежение (12 волта) на което пържех кучегона го е изкарвало от точните работни параметри, но пак вършеше работа, вероятно по-високия волтаж даже е увеличил малко излъчваната мощност.

  Пищялката сдаде багажа не заради високото напрежение, а понеже поемаше всякаква мизерия, която полепва отдолу по колата- практически въобще не си бях дал труда да я защитя по какъвто и да било начин. Един ден просто установих, че не бачка- въпреки, че беше включена, един помияр най-спокойно се изпика на гумата, на 50 сантиметра от джаджата. Освен, ако не е бил глух де.

  Като я демонтирах, от кутийката изпадна една шепа пясък, прах и боклуци. Те вероятно са пречили от известно време нататък и на излъчващия елемент (това на практика е пиезоелектричен пискун).

  Пумиярите наоколо не са изчезнали, и всяка вечер се подсещам, че трябва пак да монтирам тази „висока технология”, ама нещо все забравям.

  Сега съм решил, да взема пак някакъв такъв кучегон, но да си поиграя и малко да го подобря. Тялото с платката ще е вътре в купето, а от вън ще е само пиезоакустичния излъчвател, може да я захраня през 5 волтов стабилизатор.

  Ще пробвам да вържа по-голям „пискун” за високи честоти, не е голяма философия. Не търся перфектно съгласуване и максимум мощност, така че колкото повече- толкова повече (ss7 ако иска, може да даде технически напътствия за по-добро изпълнение).

  Навил съм и един съсед с който си пием чат-пат бирата да сложи и той такова на неговата кола, която паркира на предния паркинг- така ще създадем две леко застъпващи се зони, и практически ще увеличим общата зона, свободна от кучета.

 145. страхотна идея! ще я публикувам като тема скоро!

 146. Oleg, проблема е само един – намиране на достатъчно ефективен излъчвател. Трябва да има резонансна честота около тези стойности, но и да е достатъчно голям като размер (20мм примерно). Добрите кучегони имат схема в която излъчвателя е свързан в резонансна верига, задаваща работната честота. Така на практика работи на резонанса на излъчвателя и е максимално ефективен. Иначе и аз съм си правил кучегон, но стана доста слаб. Тка и не успях да намеря подходящ излъчвател. Сега съм си поръчал най-добрия кучегон на нашия пазар, да видим как ще е на практика. Скоро пак имах проблеми с 2 овчарски песа в планината и се нуждая от такъв!

 147. ПОВТАРЯМ МНЕНИЕ ОТ ПО-ГОРЕ –
  НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С НЕГО !!!!!


  Ирина, ще бъдеш ли така добра да ми обясниш с какво кучетата са по-добри от прасенцата, овчиците и др. твари, които биват избивани на поточни линии, за да може кучелюбците и техните любимци да си напълнят търбусите? Ти месце обичаш ли? Не бих те упрекнал ако е така, макар и аз лично да го избягвам. Но избирателната “зоофилия” на кучезащитниците не е нищо повече от лицемерие и извратена потребност за начесване на някакви криворазбрани човечност и милосърдие. Нещо от сорта “хайде да си намерим някаква праведна кауза, та да се почувстваме по-добри хора”. Е, при толкова други праведни каузи баш до кучетата ли опряхте!?”

 148. Аз между другото сериозно си мислех да поразпитам е, ли е възможно да се занимавам с бизнес с тези кучета.
  Всмисъл – износ за Виетнам на заклани кучета или живи кучета. Хващаш ги – преглед, после ваксини, малко охранване, после живо или заклано – износ за Виетнам.
  Всички са доволни 🙂 Надяваме се, де:)

 149. Тия дето защитават озверелите псета бият най-много децата си. Хранете бездомните кучета, но накисвайте всяка храна обилно в антифриз, те много го обичат.

 150. Е, чак такава гадория… стига бе…
  Но сериозно се питам, има ли законова пречка да се развива такъв тип бизнес – износ на кучешко месо за Виетнам?!?

 151. Така-а, я и аз а се изходя по въпроса.
  Изказаха се най-различни мнения, така че ще кажа по нещо за повечето според личния ми опит и убеждения.

  Най-напред за дълбоката философия, как защитниците на кучета не са хапани, та затова.
  Ежедневно се разминавам с поне 20 помияра. За 35г. съм хапан 1 (ЕДИН) път. От домашно куче от страшно умната порода немска овчарка.

  Сега за тия хапаните. Как пък един не го е предизвикал с нещо това куче? Ясно ми е, че ако ги пита човек, те всички са си ходили съвсем спокойно, ама аз пък постоянно гледам хора как замерят кучета с камъни, или им размахват тояги и бастуни и се чудят после защо ги нападали. Ми и на мен ако дойде някой да ми размахва някой бастун като регулировчик, може да не го ухапя, ама ще му икривя главата.

  За философа, дето умуваше с какво допринасяли кучетата за обществото и с какво убиването им вредяло на природата.
  Оня, те може да си допринасят достатъчно за тяхното си общество и не са длъжни да допринасят за нашето. Значи трябва да ги изтребим, а? Страшно общество пък се извъдихме това човеците, чак всичко живо на планетата е длъжно да допринася под страх от смъртно наказание. В тази връзка може би пък те ни хапят, понеже като теб са решили че ние не допринасяме за тяхното общество, та трябва те да ни изтребят, а? От друга страна пък, колкото помияра познавам из квартала, познавам поне два пъти повече хора, дето ако не ги евтанизират, ами поне ги кастрират пак няма да е никаква загуба, нито за обществото, нито за природата. Направо ще си е чиста печалба.

  Относно действията. Аз имах куче, което за съжаление почина от старост. Прибрах го от улицата в Банкя. От целия център, от целия пазар то избра мен. Не знам, май има нещо вярно в това, че не ти избираш кучето а то теб. Никога не съм виждал по-интелигентно животно, дори сред разни домашни “много умни” породи. Дори смея да твърдя, че беше поне два пъти по-интелигентно и чисто от половината човешки добитък във входа ми. И като говорим за действия, признавам че никога не съм плащал данък за кучето и не изпитвам никаква вина. Ако някога пак имам куче, пак няма да плащам. Да плащат тия с питбулите и разни мишки на каишки за по 5 бона от зоомагазина.

  И накрая малко за тия самоинициативните.
  Ако ще трепете кучета никой не може да ви спре. Но поне го правете мъжки. Това с отровата е невроятно подло, излага на риск други хора и животни, и цял живот мечтая да уловя един такъв.

 152. Алиса
  24/09/2009 - 18:10

  Имаме женско куче, което роди преди няколко месеца. С нас сега са и 2 от малките. Всяка вечер, когато се прибираме пред един от блоковете ни лае един такъв “храненик” – помияр, който не е точно ничий, защото 2-3 изкуфели пенсионера му сервират вкисната манджа с хляб в пластмасова тарелка. Същите особи твърдят, че нашите кучета са агресивни, защото отвръщат на лая. Ами какво да правят. Майката си ги пази, нормално е . Ама ние сме ги били “насъсквали”. Да не очакват да ги набия, задето се осмеляват да лаят гнусния помияр, а не да се оближат с него например?

 153. Само не разбрах какви „правни закони” си жлямбуркате около езиците…
  От 20 години гледам все едни и същи перверзници в парка. Нито един униформен не се е трогнал от жалбите ми до сега…
  За последните 2 години има 2 изнасилвания около блока ми (споменати в пресата) и (за всеобща изненада) насилниците всеоще са си на свобода…
  Съседите редовно бият едното си дете, клошар с нож живее на стълбището, наркомани по градинките, джебчии в градския транспорт, психопати, пияници, налазвачи, преследвачи, Свидетели на Яхова и всички те живеят в една хармонична Дзен обстановка. Накрая излиза, че „Ти си онзи ненормалник, който не може да понася побеснелите пумяри”….
  Да и аз навремето чаках някои да успее да обясни на съседките, че кучето пред входа, ако е тяхно, трябва да си го приберат и ваксинират. В крайна сметка това не се случи. Драмата завърши, когато уличният пумяр изяде мойто куче.
  И сега стигнахме до законите и ролята на общината. Мдам, някой му беше отнел правото за размножаване и му беше фицнал маркер на ухото седмица по-рано. Довърших им делото и го „евтанизирах” с една щанга на брат ми.
  Минаха вече 10 години и никой не смее да храни пумяри пред входа. Даже любителите на тези занимания откзават да се возят с мен в един асансьор. Ако някой се беше сетил да направи същото преди, сега бабата щеше да има крака, децата нямаше да имат белези по лицето, хората нямаше да имат параноичен страх.
  И да, ако някой ден имам дъщеря, ще си купя пушка и ще се разходя в парка. Не виждам смисъл да се чака да сане най-лошото, или след като е сталано да търся от някого обяснения.
  Глупав манталитет, глупави закони, глупаво нищоправене…

 154. Dare_Devil
  30/09/2009 - 14:36

  Страхотна статия. Опитах се да напиша коментар към нея, но се получи твърде дълъг и го публикувах като статия в своя блог: http://quietlittlehell.blogspo....._7657.html

 155. зевса
  20/10/2009 - 11:14

  Дааа… А вчера намери смъртта си ШЕСТ-годишната Кристияна Маринова, разкъсана от глутница кучета в село Сушево!
  Нямам думи!
  И да не ми се мярка кучелюб пред очите, че…

 156. Историята е ужасна, това го няма никъде по света!
  Защо всички, които защитават бездомните кучета не прочетат инфо относно кучешката тения, пък да ги видим после?! Страх ме е да си помисля колко невинни деца, играещи си в градинки с кучешки изпражнения са заразени вече. Агресивни или не бездомните кушета са опасни по всякакъв начин!
  Пред моя блок 20-тина кучета ровят в кофите по цял ден и разнасят мръсотията и вонята навсякъде. По цяла нощ обикалят на глутници и шума от лая е неописуем. Да го е страх човек да се прибира вечер.Защо не ни пречат котките??? Явно появилата се омраза към кучетата не означава, че мразим всички животни и сме зверове! Досега не съм чувала за нахапано куче от човек, а обратното слушаме всеки ден. Закона за защита на животните вече е в сила, а къде е закона за защита на човека?
  Защо трябва да ставаме съдисти и да убиваме, нима няма организации занимаващи се с бездомните кучета? Как така пред блока ми роди маркирано куче??? Нали е кастрирано?
  Явно прибирането и пускането им няма да реши проблема, на път са да станат повече от нас.

 157. Проблема с кучетата щеше да бъде решен до сега ако не бяха така наречените природозащитници.Ясно е ,че не са хапани и незнаят какъв ужас изживяват хората,нападнати от куче.Аз имам проблем с една съседка,която има 10 кучета,но не са вързани,когато минавам от там те се хвърлят да ме хапят ,а тя гледа и се смее.Всички наоколо писахме жалби,обаждахме се къде ли не.Нищо.Закона защитава кучетата,а не хората.В никоя друга страна го няма това.Не може кучешкия живот да се поставя над човешкия.Хората,които ги защитават всъщност мразят хората.Убийци са природозащитниците.Те са виновни за проблема с кучетата.Преди всичко трява да се защитят хората.Как ли щяха да се чувстват природозащитниците,ако тяхното дете умре нахапано от куче.

 158. иванка
  24/11/2009 - 23:05

  и в крайна сметка как да се справя с помиярите пред блока? жена съм, не мога да изляза с “щанга от брат ми”? да стоя и да ме хапят ли?

 159. Има едни свирки, дето издават нискочестотен звук, който въпросните твари не харесват.

 160. Еееее не така 🙂 и аз съм жена. Кучегоните се продават във всеки оръжеен магазин, където може да си вземещ и едно от онези спрейчета за самозащита, и те действат.

 161. Келанвед
  26/11/2009 - 01:55

  @milena то по принцип и един човешки живот не може да се поставя пред друг, но непрекъснато се случва…Убиици , крадци и изнасилвачи биват опровергавани и пускани под гаранция, а вие се кахърите за глутници кучета, които периодично хапят някого и то в случаи, в които се хранят заедно от някоя самотна баба или циганка, която рови по кофите. Не зная защо, но не съм чувал самотно улично куче да е ухапало човек без причина (вие чували ли сте?). Хапят , когато са на група и някой тъпак започне да ги храни- в таквиа случай за бой е тъпака. А кучезащитниците не защитават глутници , а отделните кучета, върху които често се излива съвсем излишна агресия..аман от простотия, деа..

 162. Прочетох доста неща тук за което благодаря аз искам да убия група кучета които ме нападнаха имаше доста интересни начини за убиване въпреки че бяха основно 2: с 1.оръжие (пушка -въздушна ловна) 2. приготвено ядене с отрова. Мисля да се спра на второто по-малко шум освен това няма да съм се изцапал с кръв(доста трудно се пере когато засъхне) За природо защитниците мога да кажа че ако някои ми попречи ще бъде наказан от мен по един или друг начин според по усмотрение. Всеки човек има право да се защити аз не можах да се защитя по най-добрия начин когато ме нападнаха за това сега обмислям как най-ефективно да действам. Действието на някакви си кучекони който бяха описани за мен са не ефективни защото кучетата ги има те са на страна но все пак ги има а както беше описано в предишен коментар по една или друга причина тези устройства могат да не работят. Най-ефективно е унищожаването на кучетата според мен само трябва да се избере подходящият начин. За мен ще е най-приемливо с утрова надявам се че никой няма да яде храна от земята аз също няма да пробвам това което съм направил понеже имаше някои изказвания по нагоре да се пробва първото и последното кюфте или каквото там си сготвил. Аз няма да търпя наглоста на ГЛУТНИЦА КУЧЕТА. Дано да не се наложи да правя и втора порция така де да умрат още от първата( от икономически съображения). Ако може някай друг да напише някаква ефективна рецепта. Желая успех на всички който се борят за намаляването на кучетата. За хората който си мислят че кучетата са умни и им преписват какви ли не качества ще кажа да прочетат малко за еволуцията и да видят кое е най-висшето същество на планетата земя.

 163. наблюдател
  13/01/2010 - 15:31

  Според статистиката, бездомните кучета в София били намалели с 20%. А според моите наблюдения само в квартал Слатина е отбелязан рекорден прираст от 100%. Да ни е честито. Тук си имаме както изкукали женици които сипят помия в градинките, така и съвестни кучкари на които като им утеснее гарсониерката пускат песовете да се ширят по полянките, където по принцип би трябвало да играят нашите деца. А да отбележа че по принцип кученцата са кастрирани, но явно за прираста е виновен светия дух, нямам друго обяснение. Това е България – страна на абсурдите. Вместо да решаваме демогравския проблем и да създаваме условия за младите семейства нормално да отглеждат децата си, провеждаме експеримент за контрол над кучешката популация, есперимента се изразява в “кастриране” хехе, и бездействи не институциите. Уважаеми властимащи, редовно ходите в Европа и знаете как е там. Там по улиците ходят хора, в градинките играят деца. Ние сме превърнали гадинките в кучешки тоалетни, на първо място сме по кучешка тения в Европа и на второ по света. И да отбележа че основните потърпевши са децата. Не се учудвайте че нормалните хора с възможности напускат Българиа. Или може би това е вашата цел?

 164. хора сме си
  26/01/2010 - 18:20

  Можете да ме наречете кучезащитник, природозащитник или каквото друго искате, но смятам, че избиването на кучета си е жестокост, от където и да го гледаш. В крайна сметка хората са опитомили кучетата за собствени цели – лов, охрана, любимци и т.н. Ако не беше човечеството, кучетата дали щяха да бъдат из градовете сега? Така че убийството си е бягство от отговорност и както споменах вече, жестокост. Като не мойе да се намери друго решение, ще си търпим последиците от собствените действия. Някой сигурно ще каже, че той не е гледал куче, не е хранил куче, за това не може да бъде отговорен. Да, ама не, както казваше един журналист. Това си е отговорност на човечеството, не на отделни индивиди! Така виждам аз нещата! И моля по-културно след мнението ми, ако мога да очаквам културно отношение след нещата, които прочетох!

 165. Parabellum
  26/01/2010 - 20:17

  Ето, отговарям ви културно!
  Г-н. Гражданино на Р.Помиария.
  Обичах кучетата, докато не бях нападнат!
  Заболя ме!
  Физически!
  Кръвта на крака ми потече!
  После се “мотах”-ударението е на буквичката “О”- по-болницата и се опитвах да докажа на “изкецаната” лекарка, че предпочитам да бъда имунизиран против бяс, вместо 14 дена да следя някакъв си бездомен пес, дали ще се гътне от същата болест.
  Някъде по-горе съм описал патилата си.
  По никакъв начин не съм предизвикал въпросните помиари-просто те ме нападнаха!
  Извод?
  Като те нападат-нападай и ти.

 166. Katia Petrova
  05/02/2010 - 15:07

  Na Martin Karbovski triabva da mu se tyrsi nakazatelna otgovornost za sistemnite mu izblici na agresia, arogantnost i podstrekavane kym nasilie i jestokost kym jivotnite. Vmesto da ni zaliva ot TV- ili radioefira s prizivite si kym samorazprava s ku4eta, da se razrovi v prestypnite shemi i dalaverite s ku4e6kia problem i da se opita da nameri otgovor koi chinovnici i firmi se pozlatiha ot biznesa s ku4etta…

 167. Oт бизнеса с кучетата най-много се позлатиха безбройните “еко” огранизации, които яко смучат фондове за глупости като кастрация, че даже и хранене на бездомните кучета…
  http://kaka-cuuka.com/2017

 168. Напоследък гадни псета ми “крадат” маратонките от двора, направо съм бесен, ще ги отровя всичките, камо ли да има хапане от тяхна страна.

 169. Parabellum
  26/02/2010 - 18:54

  Напълно съгласен с отровата.
  И на мен вече ми писна.
  Някой знае ли къде се продава отрова за кучета?
  Салам знам откъде да купя.

 170. Говори се, че антифризът вършел добра работа…

 171. Говори се, ама не върши.

  А отрова не може да се купи от никъде – всичко, което е достатъчно отровно е контролирана субстанция и не се продава свободно, за да не се изтровят разни идиоти.

 172. Бай Стоен
  04/03/2010 - 11:53

  И мене са ме яли кучета. До местоработата ми живеят едни миризливи роми, които са пуснали черната си мастия да се разхожда на свобода и да охранява насрания им катун. Всеки път като минавам покрай кирпичената им обител кучето не пропуска възможността да ме полае и/или да ме подгони. Маде ин Бългериа, кво да си говорим.
  ПМС (После-малък-пис): Салама с антифриз ли се облива или има некаква друга метода?

 173. трезвомислещ
  11/03/2010 - 16:22

  Преди да говорите всякакви безсмислици, господин Longanlon, прочетете си пак закона за закрила на животните. Насилието срещу животни е НАКАЗУЕМО, а също така е ясно упоменато в кои случаи бездомни кучета могат да бъдат подлагани на евтаназия: неизлечима болест и доказана агресивност, заплашваща живота и здравето на хората. Така че, и без излишната патетика на Мартин Карбовски, ясно е, че кучетата, нахапали бабата, могат да бъдат евентуално евтаназирани. В Щатите се правят обстойни изследвания на нивото на агресивност. Да раздухвате частните случаи и да извличате нехуманни общи изводи е НЕКОРЕКТНО. Моята философия е, че, както всички хора, така и всички кучета се раждат добри. Много често агресията у животните се дължи на нехуманно отношение от страна на бившите им стопани, които на всичко отгоре са ги изхвърлили и на улицата

 174. Aха ясно – щом твоята философия е, че “всички кучета се раждат добри”, значи те наистина се раждат такива. А добрите кучета не хапят. Разбрахме.

 175. философията ти трезвомислещ ,смърди та се не трае
  ако въобще може да се нарече философия тая сбирщина от нелогични и инфантилни умозаключения
  не съществува такова нещо като “нехуманно” отношение към животни ,може да се използват други прилагателни като”жестоко” и т.н а “нехуманно” не може защото е запазено за отношения между хора
  ужасно ми се повдига от лицемери и словоблудци

 176. трезвомислещ
  11/03/2010 - 20:25

  Когато страхливците се уплашат, че “моралните” им устои ще рухнат, изпадат в “нелогични и инфантилни” нападки и жалки агресивни заяждания. Аз ви изложих моите аргументи, посочих ви закона. Оттук-насетне всеки си има съвест. Останете си с добро. Тук повече не смятам да пиша. Положението “смърди, та се не трае”.

 177. дали ще пишеш или си е твоя работа
  ти изложи твоите аргументи аз пък изложих моите

 178. Parabellum
  12/03/2010 - 11:48

  Явно “трезвомислещият” е поредният тарикат, който плющи свинско и защитава помиарите. Като си такъв хипер-мега-животински-защитник, що ядеш месо бре? С пожелание да бъдеш нахапан от такива добри животинки, както си се разхождаш из парка.Тогава ще разбереш какво е, пък ние ще ти пишем тук, че ти си ги предизвикал и че не си хуманист.

 179. Гадните помияри трябва да се избиват бре хора, какви са тия защитници самотници. Гадните помияри нападат хора посред бял ден!

 180. Проблема е толкова ясен !!! Ако няма кучета по улиците И да има строг контрол и наказания за собствениците на кучета, които тормозят обществото няма да има проблеми ! Но явно има доста пари за крадене с тези кучета и затова закона е толкова ЗЛЕ !! За мен е престъпен !! Чудя се само как нормалните хора не можем да се справим с кучкарите и как тази държава не защитава гражданите си и децата си а се занимава с кучета. А ВСЕКИ яде пържоли, да не говорим и риба …. –> да не би кучето да е свещено животно в БГ. Засега май само отрова – ксилитол – хем БЕЗВРЕДНА за хора и деца !!! – хем ефективна !!

 181. Пен4о – за бездомните хлебарки
  07/04/2010 - 22:13

  Стига с тази защита на бездомните кучета. Кога ще дойде ред да помислим и за БЕЗДОМНИТЕ ХЛЕБАРКИ.Не са ли и те част от нашето ежедневие, не са ли спътници в живота на всеки панелен обитател. С какво бездомните кучета заслужават повече внимание и инвестиции от държавата от ХЛЕБАРКИТЕ. Възмутен съм, ама много съм възмутен. Хлебарките ги е имало милиони години преди нас, ако е дал господ ще ги има и до свършека на света. Те са миналото и бъдещетето. Мислете за опазването на хлебарките а не за кучетата. Бездомни кучета има само в България и още няколко твърде прогресиращи държави, и това е съвсем скорощна тендециа, демек, това е модно увлечение, което че мине и отмине. Върнете се към традициите и към устоите. ХЛЕБАРКИТЕ – там е истината, стига с тези кучета, проявете здрав разум хора. Гласувайте за мен -Пен4о кмет на софия а защо не и президент.

 182. Пенчо, кефиш! Имам няколко мокрици в банята…
  И ние имаме нужда от нов кмет(Пловдив), че няшия шушляк хич го няма.

 183. Келанвед
  09/04/2010 - 12:12

  хех ако се чудите защо точно хората симпатизират на кучета, а не на хлебарки-ами кучето е бозайник , който освен всичко, може да си даде живота за стопанина, да му пази къщата, детето..хлебарката не ги прави тия неща, ама и на нея ще и намерим някакви позитивни качества , ако помислим

 184. Антон Тенев
  09/04/2010 - 13:02

  Точно така, предлагам промяна в закона. Който убие хлебарка до 3 години затвор. Ако е с чехъл(с особена жестокост) до 5. Трябва да основем фондация в защита на БЕЗДОМНИТЕ ХЛЕБАРКИ. Ще настояваме за камера в всяка кухня, за превенция на убийството на хлебарки. Спасете хлебарките те ще останат след нас!!!!!

 185. Пен4о – за бездомните хлебарки
  27/04/2010 - 08:00

  Дойде време и за гражданска позиция:

  _http://bgpetition.com/stray_dog/view.html

 186. камен
  03/05/2010 - 16:22

  Досега никъде не намерих в интернет поне една изпитана рецептана отрова за псе.От антифриза стават по жизнени .От това,което може да се купи никой не е пробвал.а къде се продава сода каустик на кристал.Всички си развивате теории,на кой му пука от това,иска се действия.

 187. Всички достатъчно силни отрови са контролирани и не се продават свободно.

 188. Андрей
  03/05/2010 - 23:03

  Подкрепете Фондацията за защита на червеите „Осем кукички“ – http://www.facebook.com/home.p.....7818231033 – Визията ни e за един по-добър свят, в който червеите не са подложени на страдание. Ние възприемаме себе си като защитници на онези, които не могат да издигнат своя глас сами, а именно – червеите. В основата на нашата концепция стои уважението към всички форми на живот и дълбокото убеждение, че всеки жив организъм има правото на коректно отношение и достоен живот, който да отговаря на нуждите му. Червеите са съзнателни същества със субективно възприятие за света. Ние, хората, носим отговорност за тях.

 189. Навремето бях чул че кюфтета замесени с каима и кълчища вършат работа за справяне с кучтата но така и не съм го пробвал въпреки че в квартала има 2 улици по които не може да се мине от агресивните помияри

 190. darakchiev
  18/05/2010 - 10:02

  Като чета писанията тук ме обхваща ужас!Възможно ли е около нас да живеят такива хора!Да се обсъжда отрова и начини за убиване!!!Малка е крачката от убиването на куче или котка до убийство на човек!Пък после се чудим защо има толкова насилие. Така се почва…

 191. Всъщност, изобщо не си прав. Крачката между убийството на животно и убийството на човек не е никак малка, а е огромна. И не, не се почва от там.

  Както много добре знаеш, защото баба ти може да ти е правила пилешка супа на село, ама не е тръгнала с брадвата да гони другите баби, след като е заклала пилето. И дядо ти, като се върне от лов, не отива да отстреля съседа, а напротив – сяда да пие една ракия с него.

 192. Антон Тенев
  18/05/2010 - 11:30

  Б@х ги в помиярите грозни. Тях и техните защитници.
  Защо не дойдете една събота в дом за изоставени деца за да видите хлапета с очи който те гледат с огромна тъга. А сте се захванали с развъдниците на болести и паразити. Да му се невиди толкова много ли се печели от един кучкарник, че не можаха да си избият тъпите псета!

 193. darakchiev, знаеш ли каква е разликата между теб и мен?
  Разликата е, че на мен не ми е необходимо да ме нахапе и обезобрази куче, за да почна да мисля трезво! На теб обаче ти е остро необходимо! Всъщност, може едно да не ти стигне, нека да са глутница! Пък ти ги целувай и прегръщай, докато си откъсват нещо от теб! После ще ни напишеш как е било, ако имаш физическата възможност още да го правиш!
  Аман от мазохисти!

 194. Ето, в чужбина също се случват такива инциденти, но вижте хората как процедират за да не стане рецидив:

  http://plovdivmedia.com/26369.html

  Открихте ли разликата?

 195. Антон Тенев, ти човек не виждаш нищо по-далече от носа си. Аз имам две деца – на 13 и на 2 години. Големият е момче, сега кандидатства в гимназия, малката шушка проговаря и се радва на детството си. Последния път когато посетих сиропиталище бе преди седмица. Следващия ще бъде сигурно към края на юни, като посъбира повече неща да отнеса освен давта матрака и трите чувала санитарни материали. В къщи имам две кучета. От Изолатора в Сеславци – доберман и питбул. Изоставени там от предишните си стопани.
  Защо ти разправям тия работи ли? Защото ми е омръзнало разни личности като теб да ми лепят определения и да ми дават път в живота. Какъв си ти? За кого се грижиш? С кого делиш залъка си? От каква позиция ти ми казваш дали имам или нямам право да се грижа за тези две същества, които само са страдали от човешката тъпота и злоба и ми отнемаш правото на състрадание и любов към хората по твое усмотрение? Предлагам ти да млъкнеш и да се вгледаш в себе си. Да видиш какво представляваш самия ти и какво даваш на обществото.

 196. Антон Тенев
  11/06/2010 - 07:57

  Хайде да не си мерим децата и аз имам две. Проблема е, че кучетата не трябва да ги има по улиците. Не ме интересуват колко са загрижени кучкарите краварите еколозите и всички организации за защита на животните. Свободно скитащите кучета са здравен проблем и опасност и са моите и за твоите деца. Доволен съм от районния ни кмет, който се разбра с полицията и ловната дружинка и популацията им в нашия квартал беше силно намалена.

 197. Не замазвай и прочети какво си написал в предишния си постинг! Хубаво е, че имаш деца! Не ги възпитавай в злоба и агресия, а в разумно и отговорно отношение към средата в която живеят. Ако всеки от нас научи децата си на това няма да имаме проблем нито с бездомните, нито с домашните кучета.

 198. Антон Тенев
  11/06/2010 - 12:14

  И какво да ги науча за бездомните кучета. Че не са приносители на няколко опасни за човека заразни заболявания. Че кучешката тения е безобидна като настинка. Или че няма опасност като бездомното куче е кастрирано. Каква е тази ненормална мания да се защитават бездомните кучета. Те не са естествени за природата. Те нямат права. Те трябва да се премахнат. А децата събота или неделя ще ги заведа извън града да пояздят кон.

 199. кучетата нямат права. Хората имат. И най-важното тяхно право е да бъдат ОТГОВОРНИ за постъпките си. Бездомните кучета не са се появили на улиците сами. Всички знаем от къде идват и защо са там. Да се избиват бездомните кучета, докато хората продължават да безотговорно да произвеждат нови, като не регистрират, кастрират и контролират домашните си кучетата е просто замазване на последствията, а не решение на източника на проблема.
  В нашия свят основният ни проблем сме ние. Ние крадем, лъжем, бягаме от отговорност, възпитаваме порочно и много обичаме да си измиваме ръчичките и да “изтриваме” последствията от безобразията си. За съжаление номерът ни не минава… последствията ни преследват колкото и да ни е неприятно. Омръзнало ми е да го повтарям!, но ще го кажа ПАК – за да изчезнат бездомните кучета от улиците трябва:
  – всяко едно куче да е регистрирано, чипирано и кастрирано, освен ако не е породисто /с родословие!/ и се използва за развитие на дадена порода
  – стопанинът трябва да има отговорност /съдебна!/ спрямо кучето си подобно на собственика/шофьора спрямо колата му.
  – използването на кучето за цели, които са във вреда на обществото да се криминализира /т.е. стимулиране на агресия/, както и липсата на възпитание и дресировка при едрите породи /което е задължително за тях/
  – хората, желаещи да притежават кучета от охранителни и едри породи, заедно с кучетата си да преминават през тест за социализация. Само при успешното му преминаване кучетата да имат право да се разхождат /не пускат!/ на обществени места.

  Това го казвам аз, човек с две едри кучета от служебни породи! Точно защото знам за какво говоря. И никакви разтрели, никакви воеве и закани тук и там няма да решат проблема, докато някой си там Бай Панайот отглежда в двора си триста помияра за да му пазят обора, които се размножават безконтролно, а малките биват хвърляни по спирки, пред къщите на хората и къде ли не още…

 200. Лиза, права си, че уличните кучета не се самозараждат. Но проблемът вече отдавна не е кой не си е платил данъка за кучето и кой е изхвърлил на улицата кученцата, които е родила домашната му женска. Проблемът е, че на улицата има животни, които убиват. И когато се справим с тях ще можем да мислим и за това, което е довело до този проблем.

 201. Антон Тенев
  11/06/2010 - 12:56

  Не мога да повярвам, че за един толкова тъп проблем ще създаваме организация като за ходене на Марс. Когато някое куче се опита да нападне мен и децата ми с четец за чипове ли ще го прогонвам? Да не му сваля ID и да го обадя в полицията.
  Не знам но мисля, че само да погледнеш през прозореца и ще разбереш че по напред ще стигнем до Марс отколкото да сложим чип за високочестотна идентификация на всяко куче.
  А Бай Панайот кучетата които не му трябват и не може да раздаде преди да порастат ги слага в един чувал и ги удавя в реката. Така че не е виновен той.

 202. а, много хитро… Нека изтепаме помиярите, пък после ще му мислим. Всъщност, какво да му мислим – като се наразмножат пак, пак че ги тепаме. А така! Браво! Истинско гражданско мислене!

  В тая “сложна система” уважаеми г-н Тенев нищо сложно няма. Тя функционира по света и то много добре. Иска малко ред и дисциплина /тия мръсни думи/! Това, че сме мързели, безотговори и гледаме да изкрънкаме от всичко, което иска малко зор вече се обяснява от други едни науки. Всичко което виждате около себе си е именно резултатът от този начин на мислене. “Това не е моя работа”, “Е па я ли да правим всичко”, “Що да е сложно, кат може да е просто”. Затова ще ви предложа следното – престанете да се оплаквате! Все пак сами си го правиме.

 203. Антон Тенев
  11/06/2010 - 13:53

  Аз не се оплаквам. Пиша под темата “Да, хранете бездомни кучета!”. Тема изпълнена с болка и сарказъм.
  Не трябва да има бездомни кучета. И единственото приложимо решение от моята гледна точка е тяхното изтребление.
  Не смятам да продължавам размяната на мнения за да не досадим на любезния ни домакин Longanlon.
  Бъдете живи, здрави и разсъдливи.

 204. Преди бая време и из Европа и Азия са живели лъвове. Добре, че траките и гръцките полиси (или които там е живял по това време) не са имали еколози, че сега щеше да си имаме работа и с бездомни лъвове…

 205. абе Лиза ако мислиш, че в други държави не са решили проблема с избиване, а с чипове , много се лъжеш
  а кастрацията, че е безполезна – това вече е ясно на всички и
  ако някой в случая трябва да млъкне , това са многознайковци, които си мислят, че като имат две кучета могат да обясняват на целия свят какво да прави, че и децата как да си възпитават хората съветва
  аман от такива “защитници”

 206. angie
  само един въпрос: на основата на какъв личен житейски опит ти ми даваш тези препоръки. Обоснови се ако обичаш.

 207. Келанвед
  11/06/2010 - 16:37

  Лиза не им обяснявай! Държавата шъ оправи нещата-ще избие кучетата и ще ограничи появяването им наново. Ако пък не се справи-псуваме гадната държава и така хем агнето изядено, хем вълкът гладен

 208. Гани Добрева
  26/10/2010 - 13:25

  Не вярвам на това което прочетох тук!!!
  И ние сме виновни и то много!
  Хванатите бездомни кучета от Казанлък например, се извозват далеч извън града и се пускат на свобода.Далеч от града,но в близост до едно село…разказаха ми че са видяли колата случайно.
  После,кучетата са образували глутница и сега си ходят из селото…да си търсят храна…сещате се нали?

 209. Parabellum
  26/10/2010 - 14:55

  Навремето нямаше такъв “бум” от бездомни глутници.
  Ловните дружинки контролираха всичко- за всяко убито куче се даваха или кубик дърва или патрони-зависи какво ще поиска ловеца, като отиде в Горското и представи отрязаните уши на животното.
  Аз не мога да разбера, колко малоумен трябва да си за да продължаваш да защитаваш нещо, което в един момент може да се обърне срещу теб самия? Става въпрос за болестите, които бездомните песове разнасят. Към тях като прибавим и прекрасното ни здравеопазване се получава класика в жанра.
  Като сте много състрадателни за “мършата” прочетете това

  http://www.evropea.com/kucheshka_tenia.html

  Към това прибавете, мизерните си средства за преживяване, с които, ако ви се наложи лечение-директно си купувайте працел в гробищата, защото се сещате, че една белодробна операция няма да можете да си позволите като хората. Ако пък имате късмет тенията да се окаже женска, ще последват още и още операции, които са съпроводени с изрязване на части от дробовете…………..
  Мога да продължавам и още, но не искам да “говоря” срещу “Вятърни мелници”. За себе си съм решил кардинално случая и хич не ми пука какъв съм бил и що, след като физически ги унищожавам.
  Живота на моето дете и децата играещи на улицата с него ми е по-мил от живота на някаква мастия………
  И да завърша с цитат на моя приятел Longanlon

  Да, хранете бездомни кучета!

 210. Vasil Petrov
  15/11/2010 - 10:43

  Здравейте, искам да изложа и моето мнение по въпроса. Аз съм на 28 години от Русе. Бездомно куче не ме е хапало нито веднъж, и за това си има причина. Аз също не съм удрял куче нито веднъж. Но защо бездомните кучета нападат – инстикт за самосъхранение, роден от олигофренизма на хората. Виждал съм как “баба с пазарска чанта” върви по улицата, минава покрай бездомно куче, замахва без причина и го удря. Виждал съм как малко невръстно дете на детска площадка отива да си играе с бездомно пале, при кето неговите родители се впускат с камъни и дърва срещу кучето – без причина, просто зашото е куче. Виждал съм и много други подобни случки, които изграждат в кучето този инстинкт за самосъхранение. И следващия път, когато това куче види наблизо “баба с пазарска чанта” или дете с родител или каквото и да е било, то знае, че ще бъде ударено, че ще го боли… И започва да лае насреща. Нормално е да се хвърли да захапе… Тъжно, но факт. И срещу мен са се хвърляли да ме лаят, но след като не посегна да го ударя, ритна или хвърля нещо си отминават без да ме нападат. Но когато човек посегне да го удари, кучето се пази, нормално е. И аз ако отида при някой човек и го ударя, и той ще ми върне, нали… Между другото кучетата, били бездомни или домашни, са много по-интелигентни от хората. И сега преди някой “умник” да ми каже, че кучетата не могат да решават би квадратни уравнения по математика – говоря за интелект… Ние, хората, сами насъскваме и озверяваме уличните кучета.
  Относно приютите – явно не сте гледали онези предавания от преди 10 години за приютите, където държавата отпуска средства за кастриране или ефтаназия, а шефовете там си прибират тези пари и кучетата биват брутално пребивани до смърт с лопати – да, това го даваха по телевизията. И кучетата бяха насъсквани насила, за да могат после да кажат, че това животно е бяно, опасно и трябва да бъде умъртвено… И после още малко пари в джоба, а кучето – бои с лопатата.
  А за онзи олигофрен, който искаше да трови кучета с кремвирши – до скоро хората в Русе ги беше страх да си разходят домашните любимци в местния парк, защото някой олигофрен, като теб, беше разхвърлял отрова из парка… Много домашни любимци си отидоха, но това са само кучета, нали, защо да ни пука… Нали сме олигофрени и мислим само за себе си. Такива като теб трябва да бъдат избивани, не бездомните кучета.
  Запомнете, че едно куче никога няма да нападне без причина, може да лае, но няма да се пусне да хапе, ако не бъде провокирано.
  Но никой не се замисля над това, много по лесно е да ги избием, нали…

 211. случайна
  15/11/2010 - 11:31

  Два пъти съм хапана от бездомно куче. Първият път чаках два вълнуващи месеца да разбера дали ще умра от бяс. Втория ме ваксинираха. Ваксината ми понесе много зле и бях на легло. В инфекциозното чаках за ваксинация с възрастен човек и дете на 2 години. Пред блока има глутница, която ме е нападала два пъти, но минаващи коли са ме спасявали. Синът ми преди не се страхуваше, но го нападна куче и сега вече се страхува. Случвало ми се е като карам колело кучета да се спуснат изведнъж към мен иззад спрелите коли, тогава неволно кривнах настрани от тях и щях да се озова под гумите на колата насреща. Купих си спрей, но се оказа неефективен, даже обратно, кучето озверя напълно, добре че беше малко. Чувала съм че кучегоните имат променлив успех и понякога също предизвикват агресия.

  Уморих се да живея като на война и да се прибирам вечер със свито сърце и ослушвайки се.

  Обичам животните, по трази причина съм вегетарианка от 10 години. Не знам кой крив и кой прав, дали тези дето изхвърлят кучета на улицата са виновни, дали лошите хора, които малтретирали уличните кучета… Но според мен ако един проблем стане прекалено голям, първо се ликвидира проблема – решително и бързо, а после се ликвидират и корените му и причините за него. Докато учим хората на хуманност и не знам си какви идеали, спешните са пълни с наръфани ръце и крака, доста от тях на деца. Отделно по-бавно показващия се, но кошмарен проблем с тениите.

  Това е като да имаме масов убиец, който вместо да бъде заловен и обезвреден, да търсим корените в детството му, да разговаряме с майка му, да направим проекти в които да помагаме на хората с подобни проблеми, да въведен програми в училище за превенция на насилието.. а в същото време да го оставим този масов убиец да си ходи по улиците и да убива още и още. Тъпо и нелогично, нали?

  Просто трябва да си изцапаме малко ръцете, за да оправим осраното от десетки години. После вече да задържим положението със много строги мерки. И тогава да работим със съввестта на хората и отговорността им към животните.

 212. случайна
  15/11/2010 - 11:56

  П.С. Никога през живота си не съм хвърляла камък по куче, нито съм заплашвала или викала по кучетата. И към двете които ме ухапаха бях изпълнена с дружелюбие, на еднто му говорех нещо, когато се спусна и ме заръфа за крака. Покрай другото минавах и видях че ме гледа особено и даже си порових в раницата да потърся едни солети да му дам, но не намерих, и като го подминах се хвърли и ме захапа за бедрото. Синът ми също е бил нападнат внезапно и без да е дразнил кучето. Когато са ме гонили глутниците, съм вървяла покрай тях без даже да ги забележа и изведнъж скачат две кучета от едната страна и три от другата. Другият път беше вечерта и също се прибирах умислена и даже не ги видях.

  Може горките кучета да имат психически травми, но моите някой брои ли ги? А тези на сина ми? А тези на детенцето, което видях в инфекциозното с ухапана ръка? Атези на мъжа, когото видях, с разкъсан глезен и съмнения за скъсано сухижилие? Ако той остане инвалид ще го хранят ли бабите както хранят кучетата?

  Пак казвам, нашата работа с кучетата е като да има мини разхвърляни навсякъде и ние вместо да ги махнем, се учим да се движим между тях и се надяваме да не стъпим погрешно. Това е нелепо. Впрочем, аз също живея в Русе и в инфекциозното лекарката ми каза, че има една жена, която два пъти е хапана от глутницата до халите, от едни и същи кучета и смятала да се премести да живее на друго място. Да се смееш ли, да плачеш ли.

 213. Най-големият
  15/11/2010 - 18:32

  Всъщност си е казано – “кучето скача според тоягата” – наблюденията ми върху кучетата в старопрестолен град в СЗ България и тези в столицата показват огромна разлика. Едните са озверели от глад и си позволяват нахалството да лаят и нападат хората, защото те в мнозинството си са стари или другата крайност – жени/деца. В София, от друга страна, кучетата са много по-охранени и внимателни към хората, защото младите хора преобладават и всеки опит на кучета да нападнат някого няма да свърши добре за тях. Другият важен момент е отношението на самия човек – кучетата въобще не са “по-умни”, както пише по-горе, но “надушват” страха – ставал съм свидетел как нищожно като габарити и заплашителност куче си позволява да гони и лае момиче само защото тя го възприема като заплаха – иначе не би се осмелило да шукне. А коментара с идеята да се дадат солети на агресивен помияр направо ме шокира – такава политика няма как да е печеливша.

 214. Елена
  22/11/2010 - 19:46

  Бездомните кучета са следствие, а не причина.
  И са такива, каквито са ги направили стопаните им, преди да ги изоставят.
  Едно куче се дресира специално или дресировката е според отношението на хората към него, ако вече е бездомно.
  Причината сме ние – хората и който смята, че това не е така, за мен е немислещ човек.
  Свидетел съм на много случаи, когато нападението над куче и новородени кученца от човек не е по-малко зловещо от нападенията на дресирани кучета над хора.
  Как ще се почувствате, ако станете свидетел на една такава ситуация – любимата кучка на нашата улица, явно бивша домашна любимка, роди 4 малки и се свря в един къпинак с тях. Скоро до нея в същия къпинак се появи още една майка с 4 кученца. Хората с умиление им се радваха , кучетата нищо лошо не правеха, отвръщаха с обич на обичта. И в един от следващите дни, един дядо на почтена възраст, заля всичките малки с бензин и ги подпали…
  Не мога да пиша за ужаса на кученцата и техните майки. Изгоряха… Едната майка изчезна някъде, другата, бившето домашно куче остана и пак беше дружелюбно, докато някой от хомо сапиенс не я преби от бой…просто така…
  Е, след като оздравя, тази Люси безпогрешно преценяваше човечността на хората около нея и ръмжеше на злите хора, а на добрите се галеше…
  При последващ опит да бъде бита, тя се защитила и ухапала побойника. Застреляха я…
  Аз се питам каква е вината на това куче???
  И кой в случая е животното?

 215. Аз лично не бих постъпил като дядото, но не бих го и обвинявал.

  Както казваш, всяко нещо си има причина – за да направи това, явно е бил достатъчно наплашен от глутници бездомни кучета. Той знае, че малките и сладки кученца, родени от възпитана бивша домашна любимка, ще пораснат подивели агресивни песове, никога не общували с човек. Глутниците усещат слабостта и поради това са особена заплаха за възрастните хора.

 216. vanina_vanini
  22/11/2010 - 22:00

  Аз що ли пък си мисля, че дядото просто не е бил на кеф тоя ден. А за теб се надявам, че не го мислиш наистина.

 217. Елена
  05/12/2010 - 13:23

  Искате ли да ви светна, че дядото е един абсолютен егоист, егоцентрик и мрази всичко, което не му харесва.
  А тези кученца не подивяват, защото децата от квартала ги учат на обич, на каквато не е научен този дядо…
  Не може в един град да има подивели кучета, щом се хранят от хора и общуват с хора, отнасящи се към тях с обич. Животните не са като хората, те са това, което направят от тях хората, животните са като децата – чисти и любвеобилни.
  А дали едно куче… или дете… или възрастен човек ще стане убиец, огромна роля за това има обществото със своята нетолерантност и нетърпимост, грандомания и агресивност…
  Съгласни сте, нали, че днешното общество е точно такова…
  На мен лично ще мие все едно дали ще бъда убита от куче, дете или възрастен… ужасното е, чедецата гледат и се учат…
  Народът не случайно е казал – Каквото посееш, такова и ще пожънеш…
  Няма по-противно и по-опасно същество от един озлобен, прост, самонадеян, ограничен, с мания за величие и превъзходство, … човек.
  И аз си мисля, че не трябва да тушираме симптомите, а да премахваме причините… тогава няма да ги има и следствията…

 218. Георги Минчев
  12/12/2010 - 12:25

  Ебати психарската държава. Или кучетата ядат краката на живи хора, или хората на живо куче му отсичат 4-те лапи. И отникъде нищо нормално.
  Бабите рънят кучетата, а същите тези после първи ще дигнат врява, когато лапетата пред блока са нападнати от кварталната глутница.

  Къв е тоя мазохизъм…не вдявам. Ни куче да си, ни българин. Еднакво гадно е.

 219. Изпитвам ужас от помярите и мисля ,че след като нашата мила държава не се е справила с проблема всеки има правото да се защити.А тия дето толкова ги защитават моля да заповядат да приберат глутницата от пред блока ми и да си ги отглеждат в къщи, или да отидат до изолатора в Сеславци да станат доброволци или пък да си осиновят помяр а не само да ми пишат глупости че ги е грижа.За мастиите дето нападат-храна с добавка!

 220. Станимир Митков
  30/04/2011 - 18:30

  Има лесно и евтино решение на въпроса обаче някой трябва да го свърши.
  Трябва ви един килограм долнопробна наденица и пакетче бръснарски ножчета. Ножчетата се начупват и се слагат в парчета от наденицата , тя се подхвърля на определено опасно куче. После се обаждате да го приберат да не мирише.

 221. Мирката
  12/07/2011 - 10:53

  Любимата ми тема , как ли съм я пропуснал, за наказание ще си отворя втора бира , та да ми се наместят мислите.
  Ама предупреждавам ви , този път ще бъда много краен. Нека модераторите преценят дали да запазят писаното от мен .
  Виждам не малко кучезащитници , писали тук . Все още не мога да им разбира психиката . Мисля си че те не правят разлика между животни и хора. Направо си мислч , че такива хора са кучки или кучета. Те не са раждани от жени , а от кучки , затова толкова яростно защитават бездомните кучета.
  Наистина живеем в една кучешка държава. Да бъде нападната жена , мъж , дете
  от куче , да бъде нахапан , заразен от бяс , или от др кучешки болести е нещо нормално за кучезащитниците. Да , защото именно те са виновни за това положение, изгонвайки си кучетата от къщи и сега милеят за тях . Ами да си ги вземат в къщи и да си ги гледат . Оказа се парите отделени от държавата за едно бездомно куче са повече , от колкото за едно дете .Това в една нормална държава не може да се случи . Да видиш там бездомно куче , или домашно куче без каишка или намордник или не дай си боже да бъдеш ухапан от куче , неееее , то собственика му ще бъде разорен .Но това не може да се случи в една нормална държава . Но в нашата БълХария това е ежеднение .За съжаление .
  Ами каквито ни са държавниците , нехаещи за този проблем , такива са ни и кучезащитениците на бездомните кучета.
  А бе не ми е ясно какво са се заели с бездомните кучета. Колко случаи има на други животни убили хора и макар да са защитени от закона ги застрелват. Знаете че има случаи с мечки , даже организират хайки и целта им е да ги убият.
  Но какво и да приказваме , ще има два лагера . Дано хората от втория лагер да се осъзнаят по бързо .

 222. Аз съм за кучетата да бъдат приспивани. Ще ме прощават природозащитниците…

 223. Мирката
  16/08/2011 - 21:45

  Ина ,няма нужда да се извиняваш . Не приспивани , не кастрирани а агресивните улични кучета да бъдат убивани по хуманен начин.Доказаните агресии на домашни кучета спрямо хора , независиомо от възрастта също да бъдат убивани , иначе няма спасение от тях .

 224. rottenroll
  18/08/2011 - 10:40

  Абе, аре да убиваме и агресивните хора викам аз. Мен много ма дразнат, пък така и така сме почнали да трепем… по хуманен начин де.

 225. първо, убивахме ги допреди мораториума на смъртното наказание и второ, както се каза сто пъти по горе и както всеки човек който не е идиот може да схване много лесно – кучетата не са хора, а животни и човешкият живот и здраве са неизмеримо по-важни от животинските – както може да свидетелства пилешката ти пържола, ако и да е от неагресивно пиле.

 226. rottenroll
  18/08/2011 - 11:50

  Не ям месо, така че нека да е кашкавалът 😉

  Между другото съм във Варна вече втора седмица. Направи ми впечатление, че тук няма улично куче, което да не е кастрирано. Направи ми също впечатление, че се разхождат насред заведенията пред Морската градина и хората им се радват, а самите кучета са много дружелюбни (пък и дебели). Видях всички квартали, но така и не видях глутница лаещи псета. Варненци, пък и софиянци, които отскоро живеят тук потвърдиха, че от общината първи са се справили с проблема. Не знам дали са първи, но масовата кастрация върши работа.
  Кучетата все повече намаляват, а тези, които са все още живи пречат малко или поне със сигурност по-малко от тези в София. Тъй че дори и да се приеме закон за масова евтаназия, дадена община ще я прилага толкова, колкото е прилагала масовата кастрация преди това.

  Гладните КАТаджии са в пъти по-малко от софийските също да отбележа. Досега не са ме спирали нито веднъж, а в София задължително веднъж на седмица. 😉

 227. кучетата в центъра дето има много хора, рядко са проблем – както си забелязал, са дебели, всички ги хранят, свикнали са и не са агресивни. същите са кучетата на Плиска, които въпреки че не са кастрирани приличат на прасета.

  само че в по-крайните квартали, или в местностите дето няма толкова много хора, когато кучетата се съберат на глутници, вълчите им инстинкти изобщо не са толкова сърцестоплящи, дори и кастрирани

 228. rottenroll
  23/08/2011 - 14:42

  “са дебели, всички ги хранят, свикнали са и не са агресивни. същите са кучетата на Плиска, които въпреки че не са кастрирани приличат на прасета.” – тоест излиза, че колкото повече хора хранят едно куче и то редовно, толкова по-малко агресивно ще бъде то. 😉

  Относно кастрацията, ще цитирам от Уикипедия.

  “Кастрацията е един от основните видове стопанска ветеринарномедицинска дейност. Чрез нея се постигат следните ефекти:
  – изключва се възможността за неконтролирано размножаване на животните
  – перманентно се потиска половия цикъл
  – кастрираните животни стават по-спокойни и по-слабо подвижни”

  “вълчите им инстинкти изобщо не са толкова сърцестоплящи, дори и кастрирани” – именно когато едно куче е кастрирано, вълчият му инстинкт е притъпен. Хем не хапе, хем не се събира на глутница. Не е въпрос на теза, а на факт. Виждам го с очите си – във Варна бездомните кучета, едно че прогресивно намаляват, и друго, че останалите са едни мързеливи кюфтета, които се движат най-много по 2. Движат се от едната сянка до другата. Ако искаш ще ти ги снимам да го видиш и през твоите очи.

 229. “тоест излиза, че колкото повече хора хранят едно куче и то редовно, толкова по-малко агресивно ще бъде то. ;)”

  то това важи и за обирджиите и крадците, ама не се справяме с тях по тоя начин

 230. rottenroll
  23/08/2011 - 22:44

  това, което написа, надявам се, знаеш, че няма връзка, особено след като вееш байряка, че е тъпо да сравняваш хора с животни. Обирджиите и крадците имат право на избор, кучетата следват инстинкти. Имам чувството, че спориш само заради спорта и щото егото ти не позволява да приемеш нечие друго твърдение.

  ПП. Ква е разликата между обирджия и крадец?

 231. споря, защото съм прав – в селищата не е мястото да живеят безстопанствени кучета и други едри животни, поради опасност от нападения и болести. другото са вятър приказки, които можеше да ги разкажеш на бабата от поста, ако още беше жива.

 232. rottenroll
  24/08/2011 - 11:47

  Хубу, то и Майната от женския пазар спори с мен за HTML и си мисли, че е прав, но няма грам познания в областа, освен че може да си отвори source-а.

  Подобно на него, ти от няколко поста насам се захващаш за отделни думи, излагаш тезички с по 1-2 изречения без аргументи и правиш нелепи аналогии като тази за крадците.

  От своя страна, аз като страничен наблюдател (не като кучелюбец или кучемразец) ти казвам кое къде и как работи. По-късно ще приложа и снимки, за да не излязат твърденията ми “голи”.

  Отново като страничен наблюдател, чрез това, което виждам и чувам, си съставям мнение, че “тъпчене + кастрация” е най-добрата комбинация от хуманност и ефективност за справяне с кучешкия проблем до момента. По време на процеса “измиране” опасността от кастрираните бездомни пък е сведена до минимум, поради липсата на тестостерон в топките им.

 233. отговарям ти с по 2 думи, щото не ми се занимава с глупости баце. аз съм обяснил пространно какво е мнението ми по въпроса, в други статии съм посочил и правното положение. ти очевидно си нямаш друга работа, освен да наливаш безкрайно от пусто в празно, а стръвта с която го правиш ме навежда на мисли за някакъв компенсаторен психически механизъм, който работи в главата ти, но какво компенсираш не знам.

  факт е, че ловенето, а не кастрация и пускане работи като метод за премахване на кучетата от улиците – както сочи здравият разум и практиката в общо взето всички страни по света, справили се с проблема. прочее, пускай снимки, ако ти харесва – няма да съм аз тоя дето ще стои на пътя на психическото ти равновесие.

 234. rottenroll
  24/08/2011 - 17:17

  Е така де, така, то след като не си видял ти резултата, значи всички останали са луди.

  “факт е, че ловенето, а не кастрация и пускане работи”. Още по-неуспорим факт е, че ако хванете всички по една тояга и им строшите главите на песовете, за една седмица ще изчезнат съвсем. Бързо, евтино и ефикасно. Само че ако се случи това, аз ще хвана тояга също, но няма да е срещу кучетата. Точно щото има друг, по-малко жесток и достатъчно ефикасен метод. Пък ти викай на черното бяло колко щеш.

 235. Андрей Куртенков
  31/08/2011 - 09:41

  rottenroll, кастрацията при кучетата води до известно намаляване на агресивността при самците и известно повишаване при самките – така че като цяло за групата тя остава една и съща величина. Това са елементарни неща, известни на всеки специалист.
  Пък ти продължавай да си цитираш уикипедията.
  (Разбира се, тук вероятно косвено ще засегна и автора на блога, който също принадлежи към този странен типаж в Интернет, които иначе громят лъженауката, но за тях висш авторитет е това, което са намерили в някое сайтче в Интернет, а знанията и опитът на специалистите са на доста по-заден план.)

 236. е сподели, сподели, кое сайтче 🙂

 237. Мирката
  01/09/2011 - 14:18

  Значи очертава се мнението , че кастрираните кучета не се събират на глутници , не са агресивни и най важното – не могат да създават поколение. Това означава че с течение на времето столицата , като най засегната и другите градове , ще се отърват от бездомните кучета. Тогава ще се обърне по сериозно внимание на домашните кучета , тоест те ще бъдат с намордници , обезпаразитени , с всички ваксинации и когато се изакат, собствениците им ще им събрат акото в найлонови торбични ( нали от другата година ще ги забраняваме ) и нашите деца спокойно ще си играят в парковете , а родителите ще се радвааат , ей каква идилия се очертава.
  Аз пък като почна да разсъждавам , си мисля че щом унищожаването на уличните кучета е обречено и с времето те ще изчезнат . Няма лошо , това си е един хуманен начин да защитим човека от всички злини , които ни носят уличните кучета. Питам се обаче : защо да не ускорим този процес на изчезване на вредните улични кучета ? Нали това ще стане по един хуманен начин ? Ами продължавам да се питам : това ли е единствения хуманен начин ? И си отговарям : не е разбира се , една инжекция ще свърши тази работа. Което е много по бърз и най важното евтин ,безболезен и хуманен начин и ето идва вече още по важното : спсяваме много хора от техните набези , техните болести и др подобни. Никак не е сложно . По този начин общественото напрежение в тази насока ще спадне и народа ще се отърве от едно зло , пък и управляващите няма да бъдат псувани по този повод. Ееее, малко удължих темата, дано да не бъда рабран криво , дано не ме сметкат за най злия в този форум.

 238. За кучетата е безкрайно опасен антифризът. В смисъл – ефикасен е.

 239. Елеонора
  23/11/2011 - 13:45

  Да си призная, това е една от любимите ми теми, поради много приятни лични преживявания и затова винаги се изказвам крайно елементарно и просташки, за което моля да ме извините!
  Вината е в хората, кучетата не могат да имат вина, нито права, защото не носят отговорност. Защото съм виждала добре възпитани хора, които разхождат домашните си любимци на каишка и дори с намордник, и пращат необходимите такси и имунизации, както и такива които ги пускат свободно точно на детската прощадка и то само когато там има деца.
  Случайна, thumbs up!
  Много ми хареса това сравнение: “Това е като да имаме масов убиец, който вместо да бъде заловен и обезвреден, да търсим корените в детството му, да разговаряме с майка му, да направим проекти в които да помагаме на хората с подобни проблеми, да въведен програми в училище за превенция на насилието.. а в същото време да го оставим този масов убиец да си ходи по улиците и да убива още и още. Тъпо и нелогично, нали?”
  Аз съм си малоумна и жестока, но не го разбирам това нещо -като ще защитаваме животните нека да е за всички – мечките гризли, вълците, нападнали стадото, комарчетата, по възможност някои по-опасни и бързо размножаващи се, на тях им е инстинкт, но простащината тип “екологично хвърлям хранителни останки през терасата” дали е присъща на всички и прави ли ни хуманни, добрички и т.н. И какво – те ще ме хапят, а аз ще си записвам номерата на чиповете им?
  Та имам близки роднини, които хранят 10-20 различни видове животни предимно по гореспоменатия начин, купуват разни благотворителни подаръци, пращат SMS-и за кученцето Сладуранчо напр. и в края на месеца ми плачат по телефона, че не можели да си платят наема, сметките, данъците и т.н. Смешно и елементарно, но като не мога да отказвам накрая проблемът за мен се оказва предимно финансов 😉
  Ще го напиша за n-ти път, когато човек нарани, убие друг (въобще не мога да си представя какво е глутница кучета да ти изяде краката до кокал и да трябва да бъдат ампутирани), той носи отговорност, в някой страни дори има смъртно наказание, нека не освобождаваме от отговорност, тези които нямат чувство за вина, добро и зло. Очевидно кастрирането (май всички сме виждали маркирана бременна кучка) и чиповете не дават никакъв резултат. И да не подхващам темата “Няма проблем, няма пари за усвояване”, защото в доста населени места нещата отдавна не са “ръфна ме защото бягах”, говорим за обезобразяване, осакатяване, невъзможност да се придвижваш в населеното място без превозно средство. И най-вече безотговорност, егоизъм, надзаконие, наглост, неща които са проблем на обществото ни като цяло (естествено, присъстващите и четящите правят изключение) и един от резулатите на това държание “те ли ще ми кажат на мен” е прекаленото разрастване на популацията на кучетата и от тук на тяхната смелост и жестокост.

 240. Шомев
  28/12/2011 - 17:58

  Вината е в хората.
  Осверепяло куче – от глад от бой.
  От глад – защото са изоставени от хората.
  От бой – защото са бити от хората.
  Вината е в хората.

  Така виждам аз нещата.

 241. Е, то няма по-сляп от тоя, който не иска да види 🙂

 242. Вълчо
  13/03/2012 - 08:45

  Бездомните кучета трябва да бъдат избивани!Ако толкова много са загрижени природозащитниците да отидат в Сомалия-там умират деца , жени от глад ,а ние ще даваме пари за кучета за да бъдат защитени.Един патрон струва 1лв.Всеки нормален човек би предпочел да се пренасочи бюджета за кучета към новородени деца.,деца с проблеми.,пенсионери но Кучета?!Вие нормални ли сте бе хора.Имам позната която след нападение на куче пометна-рещение 1лв.Много са загрижени а самите те ядат паржоли на банкетите защо не пасът трева като са толкова загрижени?

 243. Мирката
  13/03/2012 - 21:52

  Шомев казва:
  Вината е в хората.
  АЗ: Ами като вината е в хората , защо допускат такива престъпления , като например бездомни кучета да хапят , заразяват и убиват хора ????
  А иначе правилно казва Longanlon :Е, то няма по-сляп от тоя, който не иска да види .
  Колкото до Вълчо , а човек само да знаеш колко си прав .
  Аз подобно нещо съм писал по напред . Но някои кучезащитници , вероятно родени не от жени , а от кучета , ревностно защитават бездомните кучета . Защо ли ? Ами защото именно те са виновни за това положение , просто няма друго обяснение , за съжаление .

 244. Parabellum
  14/03/2012 - 00:25

  Пичове и пички от БГ Мама! Стига сте защитавали нещо, което във всяка нормална държава се лови и умъртвява!
  Проблемът вече е решен-купувате кренвирши- в някои сайтове и форуми ги пишат “кремфирши”, макар да няма крем в тях. Та купувате от въпросният деликатес направен от щастливи кучета, след това минавате през аптеката, купувате спринцовки и накрая през магазина за авто-части или близката бензиностанция за да купите литър антифриз-концентрат. Та въпросният концентрат се инжектира в деликатеса “Happy Dog” и се подхвърля на въпросната Мастия. Гарантирам ви, че въпросното доги ще замине към кучешкият рай в най-скоро време. Проверено и гарантирано от ГЕРБ!

 245. Шомев казва:
  December 28th, 2011 at 17:58

  Вината е в хората.
  Осверепяло куче – от глад от бой.
  От глад – защото са изоставени от хората.
  От бой – защото са бити от хората.
  Вината е в хората.

  аз:
  1. Повечето улични псета са толкова дебели в резултат на систематично преяждане, че едва ходят. Вината е в хората.
  2. Повечето улични псета са толкова нагли и не се замислят, преди да нападат, защото колкото и да хапят, все им се разминава. Вината е в хората.

 246. Мирката
  14/03/2012 - 20:44

  dark казва
  Вината е в хората.
  Aз пък допълвам : да вината е в хората че са допуснали да сме на това състояние .
  Бездомно куче заслужава хуманна смърт .

 247. защо?

 248. животно
  15/03/2012 - 16:53

  Нека да избиваме кучетата, само защото сме еволюирали преждевременно. Ние също сме животни, и нашата еволюция не трябва да включва унищожение на всеки вид, който малко или повече ни пречи

 249. разбира се, че не трябва.

 250. Dare_Devil
  15/03/2012 - 17:52

  Животно, не знам дали усещаш иронията в собственото си изказване – та нали именно на животните е присъщо това безмилостно да се справят с тези, които ги заплашват по някакъв начин? Айде кучелюбците да си изясните позицията – хора ли сме (и като такива сме длъжни да се държим човешки с животните) или сме животни (и не е хубаво да избиваме братята си). Съберете се, решете коя теза ще защитавате, и ми се обадете, за да ви обясня какви глупости плещите.

 251. Прочее
  15/03/2012 - 19:51

  Кучетата са ни братя? А мишките сестри ли са ни? Може би мухите са ни братовчедки?

 252. H.Димитров
  16/03/2012 - 12:12

  Всички си задаваме въпроса -защо има кучета по улиците ни и кой е виновен . След двумесечно ровене тук и там из пресата и кучкарските групи във фейсбук изплуваха двете основни причини за това :
  1- почти никой не си кастрира кучето и когато то роди мъниците се изхвърлят на улицата където бездетни и леко луди женички търчат да ги спасяват и си навличат гнева и псувните на живеещите . Защо н село почти няма помияри – защото когато кучката роди излишните се убиват веднага – безплатно и бързо справяне с проблема.
  2- шепа мошенници манипулират слабохарактерните и милостиви свои последователки и забогатяват на тях гръб.
  Събират пари и пращат кучета зад граница и от това печелят добре .
  Другите пък пускат снимки на осакатени животни с молби за дарения . Почти винаги се посочват лични банкови сметки – върви и контролирай какво е получено и какво е изразходвано ..
  Ето и част доказателствата за дейността на мошенниците водени от “любов” към кучето а не към парите .

 253. H.Димитров-1
  16/03/2012 - 12:12

  Проблема за бездомните кучета на София е много по-дълбок от колкото изглежда. Ако живеехме в нормална държава, общината щеше да успее да се справи с проблема, но в България както винаги всичко е опорочено. Всички организации за защита на бездомните кучета в София вместо да влагат средства и сили за да помагат , те типично по български извличат полза на гърба на животните. Благодарение на бездомните кучета се издържат цели фамилии “природозащитници”. Те нямат интерес кучетата по улиците да намаляват, след като като ги предоставят за осиновяване в интернет сайтове , хората от Германия,Австрия,Швейцария им плащат по 300 евро за куче ( така наречената такса за осиновяване) . Така се изчаква да се съберат няколко кучета, които ще пътуват за чужбина, прави се една кампания във социалните мрежи за събиране на средства за път, и всяка седмица по 10-15 кучета заминава за западна европа, междувременно в джоба на “природозащитници”-те влизат по 2000-3000 евро всяка седмица .Общината им ги кастрира , ваксинира против бяс и те са на чиста печалба. Питам се дали някой от тези хора иска тези животни да свършат? Г-жа Боснева беше права – вижте във Фейсбук , постоянно събираме пари…….вярно събират ама не за кучетата. Нека успоредно с проверките в общината се направи една продверка на всички такива организации да се види как стоят нещата. Освен това има и друга западно европейска организация, която пък плаща на хора да хранят кучетата по улиците, като се дават пари за бройка куче (около40евро ) на месец. Естествено тези средства се разпределят от българи и не стигат изобщо до кучетата , обаче бройката по улиците трябва да се поддържжа , тъй като организацията взима под внимание данни за бр. кучета от общината. Е как да намалеят тези кучета?

 254. H.Димитров-2
  16/03/2012 - 12:33

  малко извадки защо се пускат снимки с осакатени кучета :
  Аз лично съм страшно разочарована от доста хора, които само за фондове и пари мислят! Целта не е да пълним сметките на частните ветеринарни клиники, а да накараме приютите да си вършат работата и най-важното да се прекрати изхвърлянето и размножаването на животни

  Намалели са му парите вероятно и активира с лъжи камериелките си,за да разбуни отново всичко-та да почнат пак глуравите и подлъгани американци да даряват.Уж за Мими….

 255. животно
  16/03/2012 - 17:24

  Dare_Devil животните като си пречат едно на друго се нападат в момента на конфликта, но не правят планове за бъдещо изтребване на определени животни, понеже други животни от същия вид са се държали агресивно и са нападнали първите. Все едно стадо лъвове да тръгнат да убиват хиени, понеже хиени са довършили умиращ лъв или нещо от сорта.
  Димитров разбира се е прав…не само кучета но и всеки проблем от който могат да се изкарат пари се политизира и става машина за пари. Ние като общество естествено допускаме всичко това, защото не ни пука за нищо

 256. Аз предлагам да не пием антибиотици! Не е хуманно да избиваме нещастните бактерии, в края на краищата и ние и кучетата от тях произлизаме. Отивам да се самобичувам, че миналото лято лекувах лаймска болест с мощен антибиотик. А, и кърлежа убих… 🙁

 257. Прочее
  16/03/2012 - 18:06

  Наистина ли мислите, че на някой (на запад) му пука да осиновява нашенски кучета?!? Ползват помиярите да пренасят дрога в тях, затова ги изнасят толкова…

 258. животно
  16/03/2012 - 18:23

  Прочее пфффф :)) е колко дрога можеш да пренесеш в едно куче. Западняците са особено чувствителни на тема “милосърдие” и се случва да осиновяват наши животни.
  miTko предлагам ти да си сложиш за кауза във ФБ убиването на кърлежи, да ходиш по селата и да се отдадеш на масовото им изтребване, защото са лоши и хапят хора и добитък. Същото и с бактериите, които в известни граници са даже полезни, и ако ги нямаш можеш да умреш, ама ти гълтай антибиотик всеки ден, лошо няма

 259. “животните като си пречат едно на друго се нападат в момента на конфликта”

  Направо си представям как нападнат от кучета инвалид “отвръща” в момента на конфликта. Или бременна жена.

  Но лошо няма, няколко здрави мъже да подхванат твоята логика и да решат, че им пречат кучетата, носители на всякакви зарази, сред които смъртоносни и нелечими и за хората, та като ги почнат, та подред!

 260. Не, благодаря!
  Антибиотик се случва да пия веднъж на няколко години, като се замисля, кучета не съм ял. Но пък, както съм казвал и преди, задникът си е мой и ако ме нападне куче, човек или извънземно следва да си го пазя! Май за теб последното не се отнася?

 261. да иде да гръмне правителството ни щото не кучетата са и виновни а управляващите ни

 262. Мирката
  20/04/2012 - 10:03

  Милиони за приюти на помиярите. НУЛА пари за приюти на хората в тежко финансово състояние . Те това е нашата мила Родина .
  Оправихме хората , идва ред на помиярите. Да не си помислите , че става въпрос за животните… сакън , те не ни вълнуват .
  МИслим само за безценните помияри .
  Кучешка държава, управниците…..

 263. Водят се безумни дискусии за и против кучелюбците като се отнема вниманието от основните проблеми: за какво се харчат парите за справяне с проблема. На Екоравновесие, за изолатора в Сеславци, им се отделят по 2 000 000 000 лева годишно. Тези пари са само за бездомните животни. Тези пари биха оправили проблема за не повече от година. Проблемът е, че се кастрира хаотично, без водене на статистика и следене на популацията. Има и много примери за маркирани като кастрирани женски (червеничкото, което им слагат на ушите след кастрацията), които раждат! (ако някой иска да се убеди с очите си, мога веднага да изпратя снимков материал + координати за повече информация)- проблем на общината, а не на защитните организации.

  Друг много голям проблем, който стои в основата на огромната популация на бездомните жвотни са домашните кучета. Те са основен източник на бездомни кучета: 1) те самите са изхвърлени на улицата от стопаните им 2) родили са нежелано потомство и то бива изхвърляно на улицата 3) дворните кучета масово не се кастрират 4) много стопани на кучета, явно водени от комплексарщина “пускат” мъжките си кучета на бездомни женски, за да си начешат нагона. – сущо проблем на общините, а не на организациите! Това са само малка част от случаите.

  И за финал, преди предубедено да ме обявите за гадна кучелюбка, убийца на баби и прочие, занимавам се усилено с този въпрос от 4 години. За тези 4 години, заедно с други доброволци сме взели от улицата и сме намерили домове на много кучета и котки. По примитивната логика на повечето преубедени хора (не визирам никого конкретно)аз съм спасила животи, нали така? Защото кучетата, които съм взела от улицата са били потенциални зверове, които е можело да разкъсат човек. По пътя на логиката има и друг начин да спасяваме животи нали? Не е необходимо да отнемаме живота на едно същество, за да спасим този на друго. При 8 000 000 000 души, как мислите, за колко време ще се справим с популацията ако обединим сили?

  Откакто съм доброволец към една от тези организации, мога да кажа, че не знам за случай, в който да е взето бездомно куче, кастрирано, лекувано и да е върнато на улицата или за него да не е поета отговорност до край от която и да е от неправителствените организации. Така че обвиненията срещу всички организации са напълно безпочвени и недоказуеми. Защото до сега не съм видяла нито едно обвинение срещу организащия за защита на животните, което да е подкрепено с реално и адекватно доказателство. От друга страна с организацията, към която съм доброволец, сме поискали отчет на дейността на изолатора в Сеславци за 2010 година (с две думи за какво точно са похарчени парите през годината) ами вече сме 2012 и отчета още си го чакаме.

  Няма да обеснявам за това как действа едно животно и какви са разликите между животните и хората и за рзума, с който уж сме най-вишите същества на планетата..

  Едно куче издържа без храна с месеци. Ужасно примитивно е да си мислите, че проблемът ще се реши така. Или искате да ме убедите, че вярвате, че кучетата ще умрат още на следващия ден щом спрем да ги храним. И един въпрос: Кучета искаме или не има премного по улиците. Какъв вид предпочитате да срещнете вие в тъмното: нахранено куче или обезумяла от глад глутница?

  И не разбирам защо никой не се интересува къде отиват тези 2 мил. лева, които btw са взети от нашите джобове. Изумява ме фактът, че не се търси сметка на държавата и в частност на общините, а се търси сметка на единствените хора в тази държава, които реално прибират кучета от улицата.

  Та в заключение, виновните за изядените крака на тази жена не са хората, които хранят бездомните кучета. Виновни са съвсем други, които за съжаления остават в сянка и им се разминава.

 264. И да допълня, че докато хората обединяват сили срещу този и онзи, само защото има афинитет към животните проблемът ще си седи и кучетата ще си лаят и хапят. Защото поставени в среда, в която не са контрулирани от човека и неговия разум, те действат на принципа на гутницата, следват само инстинктите си а самосъхранение. И кога са гладни съвсем естествено е да търсят храна… тази храна за наше съжаление сме ние.

 265. А за тези, които казват, че това го нямало по света, да така е! Ам вземете прочетет защо. Със сгурност не са ги уморили от глад и не са ги тровили и трепали с подръчни материали. Има предостатъчно информация за това как са се справилис проблема. И колкот и да не ви се иска да го приемете програмата Кастрирай и върни работи.
  Не мога да повярвам, че толкова интелигентен човек като автора на този блог, може да напише такива коментари като тези, които прочетох тук.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *