Всички мразят евреите


Неведнъж съм се удивлявал на явната или по-прикрита омраза, които много хора питаят към евреите – дори без да са виждали и един евреин. И в исторически план и сега, и в чужбина и у нас. Не престават да ме изумяват коментарите в този блог всеки път, когато стане дума за евреите.

Но не са само евреите…

Преди време се зачудих защо хората мразят евреите. И не ми казвайте, че не е така – имам блог от достатъчно дълго време и достатъчно много коментари съм изтрил по тая тема, а много от тях стоят още, щото не са достатъчно малоумни да ги изтрия, но показват силно негативно отношение към евреите като цяло.

И във форуми и в други блогове ще видите същото – стане ли дума за евреи и за Израел, веднага на пръв поглед нормални хора започват да ръсят неща като “дългоноси“, “лихвари“, “ти да си виждал евреин миньор“, “никога не се захващат с честен труд“, “всички евреи са богати“, “мошеници“, “заслужили са си го” (каквото и да се случва) и т.н.

Това лично мене много ме учудва, предвид факта, че всеки от тия хора едва ли е приказвал с повече от 1-2 евреи през живота си, ако изобщо даже е срещал такива.

Но не са само евреите

Помните, когато преди ви говорих за някои малцинства, които дори в чужда държава, дори бедни, дори неуки, успяват да се оправят в живота чрез няколко простички неща – упорита работа, спестовност и образование. Арменците в Османската империя, племето Ибо в Нигерия, китайските емигранти в страните от югоизточна Азия, ливанците в Северноафриканските държави и индийците в Южноафриканските… и евреите в Европа — всички те имат различна религия, раса, език… но еднаква икономическа и социална роля и еднакво отношение на мнозинството към тях.

Омразата към подобни хора има исторически корени – повечето от тези малцинства са били масово мразени, преследвани, гонени, а сега – най-малкото недолюбвани от обществото където живеят. Срещу арменците даже има геноцид в Османската империя през 1915-та., корейците биват пребивани от гето-негрите в САЩ, азиатците – гонени от различни африкански държави…

Интересното е, че в икономически план, всички тези малцинства са играли ролята на т.н. middleman minorities – те са били търговци и посредници, оперирали са с пари, пътували са. Като цяло те не са се занимавали с производство, а са изпълнявали важната роля на свързващо звено между тези, които произвеждат и тези, които потребяват. А омразата към подобни хора е отдавна забелязана и описана (.pdf) от историци, антрополози, социолози и други изследователи.

Икономика

На мен също отдавна ми е ясно, какви дълбоки корени у огромна част от хората има недоверието и направо омразата към търговците и посредниците. Въпреки, че жизненоважната им икономическа роля  може да бъде осъзната лесно от всеки, който отива до магазина за кило банани, докарани му там от   услужливи търговци, место да му се налага да се метне в самолета до Чили, за да си ги купи от производителя,  изключително много хора продължават да наричат търговците и посредниците “изедници“, “прекупвачи“, “спекуланти“, “паразити които нищо не произвеждат“.

Особено голяма е обществената омраза към “лихварството” – даването на пари на заем.  Това за мен е еманацията на абсурдността на този начин на мислене. Лихварят винаги е лош и зъл… защото ти дава пари, когато ти трябват спешно… и иска заплащане (лихва) за услугата, която ти предоставя. Какво коварство от негова страна!!!

Тези дълбоки корени на недоверие и омраза датират от много отдавна и са типични за почти всички култури по света. Много може да се говори за психологията и мистиката на това някой да “създава пари от нищото“, както изглежда търговията на неразбиращия човек – и до сега за повечето хора “истинската” икономика е само прякото производство, а всички други сектори на икономиката (банково дело, финанси, застраховане, търговия и т.н.) са мошеничество, преливане от пусто в празно и направо чиста кражба.

Страх от тъмното

Може всичко това да ви изглежда не особено релевантно на съвремието,  но според мен в епитетите, които много хора наричат евреите, както и в аргументите, които дават за недоверието си към тях достатъчно ясно прозират точно страхът от магьосническото на създаване на пари “от нищото” и кражбата им по някакъв неведом начин от други хора.

Примитивното икономическо и социално мислене на много хора им оставя малко алтернативи, на които да отдадат просперитета на тези малцинства и общо взето вярват, че в техния начин на живот и печалба има нещо мистично, подмолно, незаконно – обяснение, което бива  широко популяризирано от демагози (вкл. политици) и с готовност приемано от тия, на чието ниво говори то.

Исторически това се е случвало многократно, случва се и сега у нас на много нива – от най-фанатизираните скинари, през майка ми, която е прочела една книга наречена “Великата конспирация” и сега вярва че евреите са причинили Втората световна война, до младите интелигентни хора, които ми приказват как не са виждали евреин миньор, без да се сетят, че и българин миньор също не са виждали.

Хората и техните хобита
Skype nerdiness

Коментари

 1. Пламен
  03/06/2010 - 08:14

  Аз съм най-удивен, когато някой се мисли за по-добър от друг човек, само защото се е родил на определено място. Като цяло българите сме народ с много предразсъдъци и ни е много трудно да си го признаем. Най-много обичам хората, които твърдят, че не са расисти, но мразят само циганите или евреите. Има и друг феномен. Много хора не осъзнават, че не търпят различните, докато не им дойде в двора. Имам предвид примерно дъщеря им да се омъжи за негър(циганин, евреин, арменец или въобще някой различен). Това за реалната и нереалната икономика е най-голям проблем за хората над 40. Особено когато не работят в някоя от изброените сфери. Те също така си мислят, че по телевизиите(частните) трябва да им “пускат”, това което им се гледа на тях, а не разни бози, нищо че същите бози се гледат от повечето хора и така изпълняват смисъла си да носят приходи.

 2. Онзи ден излезе една чудесна книга по въпроса – “Нацията новатор”. Аз имах късмета да се сдобия с нея малко по-рано и я поразгърнах, та доста добре е обяснен просперитетът на евреите. Препоръчвам ти я, ако искаш да задълбаеш малко –
  http://mak-bg.eu/bg/%D0%BD%D0%.....0%BE%D1%80

 3. Аз се съмнявам някой просто ей така да мрази някого! За какво говоря? Всичко е въпрос на национална политика от страна на политиците и медиите! Не може без да познаваш някого да го мразиш! Но след като си прочел някоя неонацистка книга, и си гледал малко Скат, и си слушал изказвания на някои политици (например за лош човешки материал) – няма как да не намразиш някого или да си преднамерен!

  Аз познавам евреи и имам много приятели евреи! Наистина са много кадърни, защото са възпитани да бъдат такива! Но понякога не ги мразя, а просто ги ненавиждам, защото имат онова усещане и онази представа за себе си, че са по-, по-, по- от другите! Работил съм с доста еврейски младежи от България. Наистина игнорират другите младежи, като явно показват с поведението си, че ги имат за глупаци. Ето това не харесвам в тях, защото независимо какъв е даден човек, той заслужава уважение и разбиране!

  Евреите просто са се развили добре, защото са имали много трудности, които са ги направили силни! Но не със всеки народ се случва така!

 4. А не си ли помислял, че за това игнориране на другите може да си има причина? Че са възпитани така именно за да могат да запазят всички тия качества, на които ти се възхищаваш, и които малко от околните имат?

  Колкото до това, че се мислят за по-добри… това не е прерогатив на евреите – забелязал съм, че 90% от хората се мислят за по-умни от всички останали (но рядко наистина са).

 5. Не мисля, че ще загубиш някакви качества, ако се държиш достъпно и нормално, като не игнорираш различния от тебе (може би по-малко умен). Напротив, тогава печелиш приятели, които освен, че са ти приятели, но и ти се възхищават!

  За последното съм съгласен, че всеки се мисли за умен и в много от случаите не е! Но те освен, че се мислят за умни – показват това и с поведението си!

 6. Е, може би не и в съвременното общество (макар да не съм сигурен и в това), но в исторически план middleman minorities са живели в много различни общества и именно по този начин, който описваш, са успели да съхранят и предадат културата и начина на живот, позволили им да са толкова успешни.

  Но имаш право, и изследователи го оптбелязват също, че това може да е един от факторите за неприязънта на обществото към тях. Не знам как се превежда clannishness на български.

 7. Фладо
  03/06/2010 - 09:47

  И аз никога не съм разбирал тази омраза към евреите – познавам няколко и до един са симпатични хора – ерудирани, забавни и като цяло добра компания. Повечето си живеят в Израел и идват тук при познати и роднини… Не ми е правило впечатление това, което Ogy казва, че са надменни и демонстрират, че са повече от някого (по една или друга причина, предимно културни и религиозни се изживяват така де).
  А към изедниците от тъгровското съсловие (дали ще търгуваш банани дето казваш или финансов ресурс) омразата е просто повсеместна. Специално към банкерите имам преки наблюдения как се трупа ненавист и то от уж интелигентни хора. Просто никакво обективно мислене, никаква преценка. “Тоя ме цака щото иска да изкарва пари ей така, от нищото дето прави!”. Интересно формулираш идеята за корена на това – създаване на пари “от нищото” и кражбата им по някакъв неведом начин от други хора.
  По мое мнение всяка форма на омраза общо взето се дължи на конформизъм, плътно комбиниран с неразбиране. В редки случаи се дължи на добро разбиране, но този не попада сред тези редки случаи.
  А евреин миньор няма, щото в Израел мини няма :)))

 8. Събина
  03/06/2010 - 09:55

  Точно вчера казах добри думи за тях. Но да, и моите бегли контакти показват, че се имат за нещо повече от останалите. Къде на библейски основа, къде на чисто икономическа. Не че няма задници и то други култури.

  И пак, не мога да не уважавам това, че са се запазили като култура толкова време – пръснати. Погледнете само, че всяко българче, дете на емигранти знае пет думи на кръст. 90% от българите след 5-6 месеца в чужбина не мога да оправят българския, за какво говорим въобще.

 9. Може би хората повече мислят, че те се държат надменно, отколкото е в действителност. Но тук засягаме темата за завистта на по-некадърните и сляпата вяра, че можещите са нещо длъжни на неможещите. Това е и причината за ненавистта към лихварите, търговците и изобщо всички, които се справят по-добре в живота. Не знам какво има да се чудим на тази омраза, след като на повечето общества са им познати комунистическите и социалистическите принципи.

 10. “Примитивното икономическо и социално мислене на много хора им оставя малко алтернативи, на които да отдадат просперитета на тези малцинства …” Аз бих добавил, че примитивното мислене оставя малко алтернативи за едно по-важно нещо: просперитета на примитивно мислещите 🙂 А защо е по-важно? Защото са мнозинство.

  По въпроса за това, че 90% от хората се мислят за по-умни … ами човешко е, викат му безпочвен оптимизъм. 90% от шофьорите мислят че са над средното ниво (дори ако изследването се провежда в болницата). Никой (ученик, студент, служител, мениджър) не очаква да се класира в долните 10% по успех/постижения. 64% от американците очакват да отидат в рая, само 0.5% – в рая.

 11. Георги
  03/06/2010 - 10:29

  Аз пък не мисля, че винаги са били просто “търгаши”. Всички знаят кои са златарите и часовникарите… те пак ли нищо не правят?
  Според мен проблемът е много по-прост – някой завижда на някой друг (че е по-кадърен, по-богат, по-…) и понеже по нищо друго не се различава видимо от него освен религия, раса или език, значи това ще да е причината! И оттам е лесно – щом един арменец по цял ден нищо не прави (само излива и гравира пръстени, ама то това работа ли е…) – значи всички останали са такива – “не работят, ама са богати”.
  За едно е прав Оги наистина – често се мислят за повече от останалите. Обаче му убягва, че има причина да е така… когато са те дискриминирали толкова дълго време заради етноса ти и не започваш от 0 ами от -10, е нормално не само да мислиш, че си по-добър от останалите, ами и да трябва да стане такъв, за да оцелееш.

 12. Глупавите хора са склонни да обвиняват “евреите” за всичко, за всяка световна конспирация. Също така им се носи слава на търгаши, измамници и мързеливци, но и на много хитри. Познавам само двама евреи, но те отдавна са скъсали с еврейските си традиции, и просто живеят нормален светски живот, така че не мога да твърдя каквото и да било за “евреите” – невидимото зло, епизод Х.
  Генерално, все ми е тая дали е евреин или не : ако има акъл в глвавата си и може да се говори нормално с него е от моята партия.

 13. Това за самочувствието не знам защо го зачекнахте, ама в него няма нищо лошо, даже прозира предприемачески дух. Как ще тръгнеш да правиш нещо, ако смяташ, че не си малко повече от конкурентите си (в работата, в училище, в живота). Самочувствието те кара да се доказваш, а резултатите от това често дърпат цялото общество напред.

 14. Георги
  03/06/2010 - 10:36

  А по въпроса за майките – майка ми мрази арабите, като познава само един, а него всъщност много го харесва (фризьора й)

 15. коментар от Свежо: Принципно хората мразят различините! Принципно завиждат на успешните и свободните! Мразят чужденците, пътуващите! Мразенето не е позитивоно и е характерно за неудачниците, за неуспелите! Нас българите също ни мразят! Според мен няма лоши народи и общности, а лоши хора и те са навсякъде, а около тях гравитират други мизерници, които не се свенят пред нищо и се наричат как ли не! Обругаването на ценности е главното им занимание! Но, по делата им ще ги познаете!

 16. Светослав Бацоев
  03/06/2010 - 10:43

  Хаха и моята майка е същата, прочете някакви книги на Георги Ифандиев “Световното правителство” май се казват. И сега за каквото и да стане въпрос евреите са виновни 😉

 17. Един от големите проблеми на по-възрастното поколение в днешната медийна среда е, че те не могат да осъзнаят, че не всичко което някой е написал някъде е вярно. Не могат да схванат, че всеки може да напише каквото си иска и реагират като читателите на първия вестник в света в “Истината” на Пратчет – “Естествено, че е вярно – та нали няма да позволят на всеки да пише каквото си иска!”

  Какво е извинението на млади и що-годе интелигентни хора обаче, все още очаквам да чуя.

 18. Това че са мразени евреите е ясно,това са хората знаещи винаги бързия път за обществен и финансов просперитет,винаги са били първи в науката,икономиката и изкуството…Примерите са по целия свят…Евреите заедно с финикийците първи са открили ,че със силата на парите може да се управлява света по-ефикасно,отколкото с военна сила,за това са и мразени…но старите римляни имат една максима,която гласи..
  ДА МРАЗЯТ,НО ДА СЕ СТРАХУВАТ!!

 19. EllyMinator
  03/06/2010 - 11:03

  Според мен някой е разглеждал с часове до умопомрачение блога с красивите еврейски мацки в униформи и се е позачудил как, аджеаба, да включи снимката на някоя от тия убави моми, така лежерно-небрежно, в някоя високоинтелигентна дискусия.

 20. За часовете разглеждане на мацките с пушки позна 🙂

 21. Здравейте, случайно попаднах на този блог.Аз съм евреин роден в България,на 19 год. емигрирах за Израел. Излишно е да споменавам че по душа съм си българин.Сега чисто субективно погледнато докато живях в България не съм забелязал някакво по-особенно поведение сред малобройната еврейска общност, нито съм бил насърчаван да се мисля за по-добър от някой друг. По отношение на Израелтяните откровенно ви казвам – определено не се мислят за по-добри, дори много от тях са комплексирани на различни основи. Вярно че според юдаизма евреите са богоизбран народ защото Бог е избрал точно тях (не е ясно защо)да им даде Свещенното Писание (Тора, която е основата на Библията).Но все пак да не забравяме че поне половината от Израелтяните са атеисти. Пак споменавам че мойто отношение е напълно субективно.

 22. коментар от Свежо: Аз съм срещал,мразя ги…те са помияри,горчивата истина..

 23. Манол Трендафилов
  03/06/2010 - 12:30

  Тази омраза идва от прехода след ’89-та, когато “частниците” не плащаха и не бяха сигурен източник на доходи и лъжеха хората и не уважаваха труда им.

  Оттогава се насаждат изкуствено тези настроения, които надявам се при следващото поколение ще изчезнат, а все повече хора ще “отворят” съзнанието си и ще видят нещата така, както са 😉

 24. Някой
  03/06/2010 - 12:34

  Аз пък имах гадже- еврейка… Сори за бг момичетата, но 90% от тях ( бг момичетата ) не могат да кажат 3 последователно свързани изречения, докато въпросната еврейка се изказва много обосновано и разсъждава наистина логично. Освен нея познавам само още няколко евреи и нито един от тях не ми е направил впечатление като надменен… Всички са пичове… Интересното е, че когато видим надменен българин нищо не казваме, а от 100 евреи ако видим 1 надменен и айде в кюпа- евреите на сапун надменни копелета такива… Айде моля пребройте надменните хора около вас и вижте колко са тези от други националности….

 25. Аз имам отрицателно мнение за евреите. Работя в сферата на туризма и всеки колега, който е имал нещастието да работи с такива туристи съм сигурна, че ще ме подкрепи с две ръце. Нечистоплътни, скандалджии, лицемерни, дребнави, алчни…
  Нищо лично.

 26. коментар от Свежо: Велик и умен народ са евреите, я си спомнете как българската църква и народа ни скочи на Хитлер за да ги защити, за разлика от по късно, когато беше голямата екскурзия до Турция.

 27. Opened_Eyes
  03/06/2010 - 13:04

  Странно защо се пропуска основата заради която има насадени негативи към еврейската общност – терористичните актове които правят над Британската общност след втората световна (която все още не е готова да създаде нелигитимна еврейска държава в район заселен гъсто с местното население – палестинци). Създаването на самата държава Израел на територия за която няма как да претендират от около няколко хиляди години! Геноцида който се упражнява в ивицата Газа (12 час в денонощието няма вода и ток.. пълна болкада на местното население – не се отпускат нито лекарства нито им се позволява да си строя къщи) – в същото време израелтяните изселват мирно население почти непрекъснато и увеличават тероторията си (я пробвайте да изселите малко македонци за да заселите малко Българи да видите реакция и какво е то хамериканска бомба над главата ВИ)…
  Та питам се защо ли мразят хората евреите!?

  Междудругото Лихварстово съвсем не е почтена професия за която някой би трябвало да изпитва гордост!
  В крайна сметка историята се повтаря.. египтяни,римляни,прусаци,англосаксонци,иберийци и много други нации в различни моменти от историята са гонили еврейското племе.. причините са винаги били еднакви – паразитизъм на гърба на честно трудещите се и опасна религия за която всички друго-вярващи са Гои а те са избраното племе което управлява и е*е гоите. Не случайно още в първият им завет когато разказват за Соломон казват че когато кралят усетил че си отива от този свят му станало студено.. за да се стопли всяка нощ му носели млада девица която го “обслужвала”..

  Кой обича евреите освен самите евреи въобще?

 28. коментар от Свежо: Не моа си спомня щот съм малък,ма знам кви ги вършат ся тука…

 29. анонимен
  03/06/2010 - 13:08

  Никога досега не бях срещал толкова изчерпатлена обосновка на “недоверието”, “страха от”, а може би и “омразата”. Благодаря на автора 🙂

 30. Opened_Eyes
  03/06/2010 - 13:08

  Всъщност ако трябва да съм честен – не бива да се категризира един цял народ – голяма част от самите израелтяни са на същото дередже като всички нас – може би въпросът е кой мрази и обича Ционизма – все пак това е управляващото съсловие и в момента в Израел

 31. Абе къде изчезнаха ксенофобите? 😛

  Факт е, че у нас покойният ми баща редовно се “въоръжаваше” и непрекъснато “правеше на сапун всички евреи”.
  Това обикновено се случваше при едни такива обстоятелства, когато по КАНАЛ 1 или ЕФИР 2 пускаха репортаж за поредния сблъсък между Израелски военни части и Палестински такива.
  “Майка ви ще е.а, мръсни евреи, да беше останал Хитлер още две години да ви направи всичките на сапун” Като в един такъв случай, толкова се запали баща ми, че реши да се записва доброволец да ходи да защитава Палестинците 😀
  Аз познавам малко евреи, но пък съм ходил на еврейски празненства и съм слушал яко еврейска музика (имат яки парчета), което обаче не означава, че пък мразя арабите или турците, още по-малко циганите.

 32. Планков, ей ти го един горе (няколко изтрих). Аз му говоря за хилядолетна омраза към най-различни етнически групи, той ми обяснява че българите мразели евреите заради терористични актове срещу Британската империя…

 33. Според мен корена е във религиозното възпитание на поколенията от преди ВСВ. Спомням си как баба ми с гняв и болка казваше, че юдеите разпънали Исус Христос. Нещо за което тя ги държеше едва ли не лично отговорни. А като имаме предвид, каква роля е играла религията в продължение на векове, не е чудно че днес на тези корени избуяват крайни течения и възгледи по въпроса 🙁

 34. Opened_Eyes, Няма дори едно нещо вярно в това което написа. Въпросът е дали ти си просто един обикновен антисемит или си (много) зле информиран. Ако си от 1ят тип, поне си го признай и тогава може да си припомним един на друг как евреите са убили Исус, ка те пият кръв на невинни християнчета, как владеят света и т.н.Ако си от вторият тип мога да ти дам малко факти (обществено известни). А, и Ционизма не е съсловие…

 35. хаха наистина – много ми е смешен тоя аргумент – че евреите били разпнали Исус… което първо са го направили римляните и второ, Исус също е бил евреин 🙂

 36. Всъщност аз мисля да създам група във фацебука озаглавена така “да живеят банките!” извинете, ама това, че съм взел от теб 5 лева и с тях съм изкарал 8 лева, не мислиш ли, че ти също заслужаваш поне 50 стинки, или левче?
  Иначе как ще си мотивиран да ми дадеш пари на заем?
  Слава Богу, дори арабските банки са успели да го разберат това, поради което вместо да подписват договор за кредит с теб, подписват договор за съвместна дейност в областта на еди кво си… като част от твоите спечелени пари принадлежат по право на банката.
  И … няма ли някой да вземе и да гръмне тая малоумна кауза с високите лихви… “Га зимаха кредити , не риваха”, а ся напълниха тука общественото пространство със “справедливи искания”

 37. коментар от Свежо: metalyrg , и какви и вършат сега тука?

  тайно управляват света чрез ционистка конспирация, чиято цел е да затрие българщината, нали?

  😀 😀 😀 😀 😀

 38. Статията стана популярна в Свежо – всеки момент очаквам да напъплят вълните лумпенчета…

 39. Келанвед
  03/06/2010 - 13:25

  Нормално е да се чувстваш некомфортно , когато някои е по-умен от теб и го демонстрира. Евреите в Израел са ок, но тия дето си създават миниобщества в други страни често са недолюбвани. Не зная дали е верен ама има слух, че за да кандидатсваш за израелско гражданство трябва майка ти да е еврейка, бащата не е от значение. Естествено че да мразиш на общо основание е идиотщина, но тия хора всячески се стараят да покажат колко са различни (изключенията са малко)

 40. коментар от Свежо: Ся тука пич,иди на ягодинската пещера например и питай водещия…или на който и да е туристически обект,добър отзив за еврейн нема да чуеш…

 41. Омразата към ГОИ, КАФИРИ, езичници е супер характерна за авраамистичните религии:
  да, в Талмуд са записани уникални свръх ксенофобски изказвания
  Коранът не изостава по назад, той даже развива теорията за кафири (хора на Писанията – християни и евреи) и езичници.
  Като за един мюсюлманин е недопустимо да яде храна, дадена му от езичник. пък от кафир може, ама само ако кафирът е казал, че тая храна е приготвена в името на Бог. 🙁
  Християнството като религиозна основа не е ксенофобско, но като изпълнение меко казано наподобява талибанските терактове. Тия кръстоносни походи са били баш тероризъм, ако питате мен

 42. Gradskata Samodiva
  03/06/2010 - 13:29

  Обичам интернет, много добро място за изливане на агресия.

  Показателно е, че преди 65 години последната финансова кризичка беше последвана от едно нелицеприятно събитие. Този път пушек се вдига само в интернетя, не в Crema II.

 43. Към yana. Интересно, като бях в Ирландия ирландците ми казаха че има много Нечистоплътни, скандалджии, лицемерни, дребнави, алчни… мароканци които работят като сервитьори, и също такива пакистанци които работят като охрана. И също такива негри които работят като чистаци. И също такива източно европейци.. А пък в Испаниа чух същото за гастербаитерите от Еквадор, Перу и Колумбия. А вие лично с колко израелски туристи сте се сблъсквали?

 44. коментар от Свежо: Естествено,че всеки мислещ човек ще мрази тази долна измет.Не е нужно да познаваш кой знае колко от тях а само да имаш идея от история и политика.А ти да не си чифут,че ги защитаваш не знам в коя по ред статия или мазните боклуци ти метат по някоя стотинка?Дори четейки библията виждаме,че от богоизбран народ дори и Господ,който обича всички се отрича от тях.

 45. Келанвед
  03/06/2010 - 13:32

  а разпъването на Исус става по настояване на еврейското духовенство(фарисеи)-римския градоначалник Пилат Понтииски на няколко пъти показва, че не го намира за виновен(считал го е за обикновен безобиден философ) и иска да го освободи, но под натиска от метежи и бунтове на местното еврейско население (щото римската империя няма много интерес провинциите и да се бунтуват) се принуждава да го разпъне. Исус идва от еврейски род, но обещава спасение за всички, а не само за юдеите, освен това самите фарисеи са били твърде фанатични в спазването на законите в петокнижието (Тора) докато Йешуа пропвядва религия чрез вяра и любов, а не чрез догми и традиции

 46. коментар от Свежо: Баа го,силно изказване…

 47. анонимен
  03/06/2010 - 13:43

  Йошер, аз не съм се сблъсквал с израелски туристи. Заобикалял съм ги. А ти защо всъщност питаш?

 48. доктора
  03/06/2010 - 13:46

  крайно време е всички да разберат че парите са стока и тази стока има цифрово изражениел

 49. Opened_Eyes
  03/06/2010 - 13:47

  “Всички мразят евреите” не е равно на Българите.
  Обяснявам обективни причини подкрепени с реални исторически доказателства. Няма дума която да е преувеличена от мен.
  Не споменвам нищо за Христос така че да си имаме уважението. Нито за глупостите на господина plankov.

  Ако някой не вярва да погледне кога точно е съществувала държава Израел на сегащното и географско положение!?

  “..In November 1947, the United Nations voted in favor of the partition of Palestine, proposing the creation of a Jewish state, an Arab state, and a UN-administered Jerusalem.[16] Partition was accepted by Zionist leaders but rejected by Arab leaders, leading to civil war. Israel declared independence on 14 May 1948 and neighboring Arab states attacked the next day. Since then, Israel has fought a series of wars with neighboring Arab states,[17] and in consequence occupies territories, including the West Bank and Gaza Strip, beyond those delineated in the 1949 Armistice Agreements. Israel has signed peace treaties with Egypt and Jordan, but efforts to resolve conflict with the Palestinians have so far only met with limited success and some of Isra
  el’s international borders remain in dispute…”
  Ето от този конфликт!

  Ако някой не варва за Давид отново да погледне уики (да дори и там са се изпуснали а пък оригинала е още по-готин!)

  “..В Библията Соломон е възхваляван за своята мъдрост, богатство и могъщество, но в същото време е обвиняван за толерантността към многобройните си жени..”
  “..Книгите сочат, че е имал 700 жени и 300 наложници…”
  източници уикипедия

  а ето и още нещо по темата :
  :..По информация на “Ma’ariv” материалите са предлагани на масови мероприятия, провеждани от религиозната общност. Така например, книгата се продавала в Йерусалим на митинга по случай 29-тата годишнина от убийството на равива Меир Кахан. Ръководоството от 230 страници се продавало за едва 30 шекела. В творбата си авторът напомня, че евреите са длъжни да следят за спазването на Седемте заповеди на Ноаха (Ной). “Когато убиваме гой, който е нарушил заповедите, за това няма никаква забрана”. Убийството на гои, според равина е възможно и когато те представляват заплаха за народа на Израел. Неевреин може да бъде убит също, когато е убил евреин. Накрая равинът разглежда ситуацията, в която е разрешено да се убиват “децата на злодеите”. Той казва, че това може да се прави ако е ясно, че когато пораснат ще вредят на еврейския народ. Разрешава се да се убиват децата на нееврейски лидери, за да се усили натиска върху родителите. Шапиро не използва нито веднъж в книгата си думите “арабин” или “палестинец”. Но в книгата има фраза “Който е в темата, той ще разбере”. Публикацията в “Ma’ariv” вече предизвика бурни обществени реакции. Много коментатори в израелски интернет-форуми казват, че Ицхак Шапиро говори от свое име, но много вярващи евреи са съгласни с неговите изводи…”

  Всичко това не идва от моята “неинформираност” или от моята омраза. Идва от реални факти. Сбогом!

 50. Ми ти как мислиш, анонимен? Надявам се че си ги заобиколил от далеко за да не прихванеш някаква опасна болест.

 51. mihailmanov
  03/06/2010 - 12:52

  коментар от Свежо: ОПРЕДЕЛЕНО. 😀 😀 😀

 52. Opened_Eyes: Хъм, не разбирам на какви факти се позоваваш. уикипедия?? Виж сега Кахана беше малоумен фанатик със шепа глупаци които го скедваха. Неговата партия беше забранена със закона и не беше допусната до изборите (става дума за 80-те години).Тази книга която цитираш, там също се говори че трябва да се убият всичките хомосексуални евреи, че жените трябва да си седят в къщи и да раждат деца, че млади момичета с мини поли трябва да бъдат замервани с камъни и други такива простотии. Биж сега и при израелците има отпадаци, както има и крадци и педофили. Няма такова нещо Седемте заповеди на Ноах. Защо си склонен да вярваш че повечето от израелците се занимават с такива глупости, а не с футбол, секс и теленовели?

 53. Извинявам се за правописни грешки, нямам кирилица на клавиaтурата, пиша бързо на on-line bg-translator и копирам директно в блога…

 54. Opened_Eyes
  03/06/2010 - 14:12

  19 трупа на хуманитарна организация достатъчни ли са ти като причина …или извинявай.. те всъщност са били терористи с тояги

 55. 9 а не 19. На филма май всичко ясно се вижда. И ти сигурно още смяташ че мирни активисти е прието да се въоръжават с палки, ножове и противогази?

 56. Opened_Eyes, “хуманитарната” организация е фундаменталистка излямистка такава и подкрепя Алкайда и Хамас
  http://www.dnevnik.bg/sviat/20.....ef=miniurl

 57. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 13:31

  коментар от Свежо: Аз съм разговарял с малко повече от три хиляди евреи, в тяхната държава – Държавата Израел, на Английски първо и няколко месеца по-късно на иврит. Имам стотици доказателства пряко, че разговорите ни са били напълно ясни и от двете страни.

  Ако искаш да питаш, защо така или онака, според мен, който съм разговарял с доволно количество евреи, някои не са разговаряли и с толкова сънародници свои, Ако искаш да питаш, питай каквото пожелаеш.

  Ще ти отговоря като човек, който разбира какво казва.

 58. На едно от мойте пътувания се сблъсках със ситуация при ,която се наложи да останем в самолета около 2 часа на самото летище София заради пристигащ самолет от Израел,и това не беше някаква делегация ,просто пътничиски!
  Та тогава си зададох въпроса,защо са тези мерки за сигурност,или те са нещо специялно?Народа е казал няма дим без огън!
  Автора по добре да напише статия защо българина е расист,защо не обича никого и нищо,защо не е толерантен дори към себеподобните си?
  По темата Opened_Eyes е дал задоволителен отговор.

 59. Задоволителен, ако акъла ти е колкото неговия – което очевидно е така, щом заради 2 часа закъснение на самолета си готова да мразиш цял етнос хора.

 60. kilikanzer
  03/06/2010 - 13:36

  коментар от Свежо: Един момент !АЗ не мразя евреите!Говорил съм с не един от тях!Всъщност населението няма вина за държавната им политика.Те са хора като нас.Някои -руската част от еврейството,даже съжаляват че са се преместили от Русия в Израел.Работил съм над 10 години за евреин.Виж него го мразя,основателно.И не само аз .И евреите го мразят.Имена няма да споменавам,само ще кажа , че е един от шефовете –генерал на едно ведомство. (beer)

 61. kilikanzer
  03/06/2010 - 13:41

  коментар от Свежо: Скорошното събитие -пленяването на кораби в извънтериториални води,е следствие от решенията на същите тези генерали.Всъщност те не се интересуват чак толкова от съдбата на войниците си… ;)Обикновените войници изпълняват заповеди.Нормално е да се предвиди , че съпротива би имало.Провокациите биха се избегнали ако бяха задържали корабите в териториални води .Но дълъго е за обесняване…

 62. Глупостите на Планков, се свеждат до следното:
  Вавилонската школа развила Талмуда, включва брутални меко казани извратени идеи за почитането на вярата в Бог:
  цитирам по памет: Не е позволено да оставяте жените си сами с гоа, защото ще бъдат изнасилени, още по малко пък е допустимо да оставите кравите си, или осела си на гоа, защото гоа предпочитат да се сношават повече със животни, отколкото с вашите жени.
  Това е част от “мъдростта на мъдреците”, развивали Талмуда, обаче:
  ислямът: “Мюсюлманин не може да вземе за жена езичничка, тя първо трябва да стане кафир (християнка или еврейка) и чак след това да стане мюсюлманка за да бъде взета за жена.Мюсюлманка да не бъде оставена жива, ако вземе мъж немюсюлманин. Да се убие с камъни всеки, който е прелюбодействал. Ако неверник или кафир нападне мюсюлманин да бъде убит с камъни.”
  Християнството през средновековието: Правила за общуване с нехристияни, които всъщност твърдят, че никой християнин не може да общува с нехристиянин. Избиване на “еретиците” през средновековието, обявяване на вещерски практики, кръстоносни походи, които всъщност имат за цел превземането на Константинопол; и всякакви такива неща, като например изгарянето на “старообредци” в Русия, като спора между “стари” и “нови” е в това, с колко пръста трябва да се кръстим с два или с три пръста (?)

  изобщо агресията и ксенофобските изстъпления са супер характерни за авраамистичните религии. За радост, тъй като тея изстъпления не са стабилно подковани в Светите писания намират почва само в крайно радикални движения. А пък немалка част от евреите у нас са православни християни (Поне аз познавам такива) и дори не владеят идиш, или иврит
  Така, че Ционистичните мегалиидеи, както и Джихадските такива, или пък Кръстоносните са си екстремистки философии, които се базират на едно твърдение: “Който не е с мен, е против мен” – това последното го е казал Христос

 63. коментар от Свежо: Бе ае стига с тия мангали бе,аман от помияри на тая планета…

 64. Емо, какво това доказва?

 65. “Opened_Eyes, “хуманитарната” организация е фундаменталистка излямистка такава и подкрепя Алкайда и Хамас”
  Колко удобно да виждат в всичко тероризъм и ислямизъм!!!
  За мен някой постави политически капан на Израел.

 66. … мале, мале, какво е станало тука … Много злоба, много нещо и то при положение, че досега не се е изказал човек, който да познава повече от 2-3-ма евреи 😉

 67. Всъщност аз си мисля, че антиеврейщината (щото антисемитизъм би следвало да значи и антиислямизъм, нали арабите също са семити, че даже иврит и арабския са от едно езиково семейство и са близки) та тая антиеврейщина не е супер развита,и е по-скоро празно приказване… обаче антициганските настроения са стабилно развити, а пък моите запознанства напоследък се оказват все със супер свястни цигани.

 68. интересното е друго – че антициганщината се развива у хора които виждат цигани, докато антиеврейщината най-силно вирее у тия, дето не са виждали жив евреин.

 69. читател
  03/06/2010 - 14:57

  Хубаво е , че се опитваш да се противопоставиш на антисемитизма, но статията ти не показва да познаваш проблема. Детска е.
  Самия ти малко или много стереотипно гледаш на темата и на “евреите”, като на задължително – търговци и икономисти, прекупвачи. Историята на антисемитизма има още много страни. А и вреи има всякакви не само, както гласи клишето “оправни”, “търговци” и “лихвари”.

 70. Христо
  03/06/2010 - 14:58

  😀 😀 😀 Лихварите не били лоши – вземете пари когато най-много сте закъсали, само с 40% месечна лихва и тогава им се радвайте 😀
  За световния заговор – човек трябва наистина да е много заблуден, ако вярва че политиците правят нещо. Има банкерски фамилии с богатство, възлизащо на стотици милиарди долари; именно хората в сянка издигат и свалят правителства(щото който плаща, той поръчва и музиката).

 71. Читател: прав си – аз не съм нито социолог, нито специалист по еврейска история. обяснявам нещата така, както ги разбирам.

  Христо: продавачите на сода каустик не били лоши – ти изпий 1 литър, да те видя… Никой не те кара да вземаш пари назаем – и този, който ти дава пари назаем не ти е виновен, че си изпаднал до там да вземаш назаем. Той просто предоставя възможност – ако искаш. Ти я използвай както намериш за добре.

 72. kilikanzer
  03/06/2010 - 13:59

  коментар от Свежо: @мetalyrg ,еврейките са супер красиви парчета.Даже и с автомати са по красиви от нашите българки.По принцип говорят няколко езика,закачат се ,игриви са и съвсем не са скучни. 😀 😉 (thumb up)

 73. читател
  03/06/2010 - 15:01

  Самият ти малко или много в статията си потвърждаваш този мит – “евреите изкарват пари”, но сякаш “ги оправдаваш” за това. Хайде, запознай се по-сериозно с тези проблеми щом те интересуват. Разбира се, не от конспиративни антисемитски източници. )

 74. коментар от Свежо: Еврейките са готини щот са праени от наши… 😀

 75. които виждат, но не комуникират с тях, имали са един сблъсък с някой маргинален такъв и са решили, че всички са такива. по тая логика трябваше отдавна да сме се самоизтребили, щото колко пъти си имал сблъсък с българи (кражби, нечестни сделки и тн)
  Антиеврейщината идва като полъх от миналото и/или от книгите за великите конспирации на еврейските масонски ложи 😀
  Знам, че когато бях малък дядо ми разказваше как чифутите в Пловдив отвличали малки деца и им пиели кръвта, а в Синагогите имало специално място за такива жертвоприношение. 😀
  Странното е, че ако дядо ми беше прочел поне малко за юдаизма (например Стария завет, който е част от християнството), щеше да знае, че е забранено да се яде животно с кръв, камо ли да се пие кръв. да не говорим колко е маниакална идеята за месо без кръв и кви ритуали се вършат за да се изчисти това (мюсюлманите са същите, между другото). което може би се е сформирало като защитна мярка срещу горещините и вероятността да се развият болести от тая кръв.

 76. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 14:05

  коментар от Свежо: Но когато те обичат, те обичат като пилешко бутче с карамел и сметана. А те много обичат пилешки бутчета с карамел и сметана. Направо се празнят от такава комбинация.

  Смъртта ги интригува повече, отколкото животът. За първи път в Израел видях фото книжка на един фотограф, която книжка се продаваше в книжарницата на Националната им Художествена Галерия. Всички снимки бяха правени в морга. Съседна книга с фотографии до нея беше на друг фотограф, по-известен в страната, жи…

 77. @Христо, никой ама никой не те кара да взимаш кредит на 40%, бил си закъсал… лихваря да не е виновен бе. Ти отиваш и подписваш договор, че като си взел 100 лева, ще върнеш 140. Това си го знаел ПРЕДВАРИТЕЛНО и си се СЪГЛАСИЛ. После ти били виновни, ама като казвам аз, че всичките беди на хората идват от “еди кой си е виновен, за това че аз съм зле”, не ми вярвате

 78. читател
  03/06/2010 - 15:09

  Не те “обвинявам”, тези стереотипи са наслагвани с векове в европейското мислене.
  А самия факт, че като гледам има и някакви алабалистични истории за мъдреци и се вадят глупости от контекста на талмудите намесени / на кой ли му пука днес за някакви средновековни писания, и колко ли такива има писани от християни – брутални, които знаем в инквизицията какви са ги вършели/, както и задължително, се заговаря за араби…Или се намесват другите расизми, сякаш това, ще намали антисемитизма, е показателен за това, колко сме в час всички…

 79. Абе, Планков, дядо ти явно много им е набрал на евреите. Верно, че са малко смешни с тея шапчици и къдрички, ама чак пък кървища, отвличания и т.н. ;P

 80. това че са крадяли и ядяли бебета е поверие още от средновековието. хич не се съмнявам, че в началото на 20в. също е съществувало у нас.

 81. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 14:15

  коментар от Свежо: …вял през петдесетте години. Всички фотографии бяха от развалини и някакви пранета окачени в руини и гетА.

  Никога не съм виждал хора, които така сантиментално да хлипат по мизерията на преживяванията и да продават за по един милион апартаменти от 75 квадратни метра.

  Всичко им е уредено, поддържат чистота, грижливи са за всяка своя стъпка. Но първото нещо, което ти хрумва наум, когато си излязъл за пръв път, само от 15 минути по техните улици е думата: Цигани.

  Да ме прощават циганите.
  Също..

 82. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 14:15

  коментар от Свежо: …то хашлашко настроение и поведение, абсолютно изкуствена човечност. Ще те засипят с думи, как ще ти помогнат ако те видят на пътя и само пробвай наивно да провериш, така и ще останеш храна за кучетата.

  Една руска красавица я биха с железни пръти пред входа на квартирата й, защото е красива. Биха я децата от махалата и родителите им гледаха от прозорците, да не би жената да им посегне, за да се спаси от тях.

  Това е случка от 2001-ва година – 21-ви век. В Израел, който участва в кво…

 83. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 14:15

  коментар от Свежо: …тите за производство на Европейския съюз и участва в европейски спортни лиги, защото те не са араби, ами са европейци, нали така? но не живеят в Европа, ами в Арабия, нали така? И не живеят там, защото някой ги е натирил точно там, нали така? А именно защото те са поискали да отидат там въпреки, че 2000 години ги е нямало в дома им, нали така. И понеже така и така са там, затова вече го карат само на агр…

 84. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 14:15

  коментар от Свежо: …есия, за да сметнем целия свят, че те имат национална доктрина, нали така. А тя ни била национална, ами имперска и току ще чуете някой израелтянин да каже: Защо да не натикаме палестинците в резервати? Американците как си натикаха индианците? А, как е? Внася ли някакви пояснения в представите ви за живота?

 85. Читател, виж кво ще ти кажа, аз съм супер далеч от твърдението, че мъдростта на Талмудите е съвършената истинска философия за юдаизма, или пък духа на Светите предания от Вселенските събори (7 признати от православието и 21 признати от католиците) са последователни със светите писания… Щото на някои такива събирания на Велики отци са се вършели такива откровени глупости, че чак се е стигало до свикването на следващ събор, който да отмени предходния 😀 Или разни такива…
  за мазхабите в Исляма също не ща да коментирам, щото и там доколкото съм чел има откровени глупости.

 86. kilikanzer
  03/06/2010 - 14:23

  коментар от Свежо: Бойко,ционизма и нацизма са едно и също нещо.Аз съм имал чоешки отношения с евреи и даже са ми помагали.А рускините еврейки са супер в леглото. 😀

 87. kilikanzer
  03/06/2010 - 14:24

  коментар от Свежо: За всичко останало си прав.Циганията е голяма.А ако си им работник ти скъсват г-то от работа за не особено много пари. 😉

 88. Красен
  03/06/2010 - 15:25

  Според мен част от омразата към евреите се дължи на факта, че голяма част от тях в крайна сметка получават добра реализация, като една от причините е по-лесният им достъп до качествено образование. Имам познат, който влезе в Йейл преди време с доста ниски резултати, предполагам само защото майка му беше еврейка. Да не говорим за стипендиите, които се дават на руски евреи, полски евреи и не знам си кви други евреи.
  В това, което правят по принцип няма нищо лошо – да ценят образованието и взаимно да се подкрепят. И все пак…

 89. Ей да не се пошегува човек(явно е било безвкусно).

 90. сори баце – днеска съм малко бързак с бърсалката, поради многото навлеци… 🙁

 91. plankov от къде ги вадиш тшзи щуротий!
  Толкова интерпретирана информация не бях чела!

 92. Кое по точно ?

 93. Бисер
  03/06/2010 - 15:52

  При такива страхотни участници не мога да се въздържа да не споделя. Във връзка с израелската атака над така наречената флотилия на свободата (нещо като островът на свободата Куба, от който бягат с дървени салове и гумени лодки) един коментар във форума на Mediapool ме порази. “Чифутите” разпнали спасителя на кръста. Този човек дори не знае, че самият Исус е евреин и че е разпнат от римляните (може да обвиним днешните италианци, колко му е).

 94. аз лично не маразя евреите 🙂
  мразя релиогиозните фанатици обаче.
  Мисля че омразата към евреите е основана на религиозна омраза, особено в миналото, а сега е просто традиция по исторически причини.
  мислех си че видеото ще даде представа защо когато Европа е била обхваната от християнски фанатизъм, подобно поведение като това на евреите би било причина за конфликт

  Обаче по случайност, мразя много неща които правят, примерно как мачкат палестинците, и прилагат двоен стандарт, когато някой мачка тях то това е най-ужасното престъпление, а когато те мачакат, това е приемлива мярка за сигурност.

  И не е вярно че не познавам евреи, познавам достатъчно и но не ги мразя тях нито правя обощения.

  Причината да станат лихвари също е исторически възникнала на религиозна основа – на християните им е било забранено от църквата подобно нещо

 95. това че се подкрепят не е лошо, но когоато други се подкрепят, това е недопустимо – като в случая с хуманитерната помощ…

 96. Емо, на евреите им е два пъти по-забранено да лихварстват 😀
  И изобщо на всички последователи на авраам им е забранено да лихварстват, това, че евреите са си намерили вратичка, през 4-5 век записвайки в Талмуда, че “да се взима лихва от гоа не е грях” е съвсем друга тема на разговор, която си мисля, че трябва да бъде оставена за по-големи спецове (как се вкарва разширително тълкуване на Свещена книга, което е много характерно за всякакви тълкувателни съвети на тея религии)

 97. Красен
  03/06/2010 - 16:14

  Другото, което ме издразни напоследък е, че евреите излязоха едва ли не най-големите предприемачи, нация новатор и т.н. Дълбоко се съмнявам, че ако контролираме за други променливи (примерно достъп до финансиране и стартова позиция) пак ще излязат най-предприемчивата нация.

 98. Красен, всъщност случаят е точно такъв – евреите са от тези малцинства, които са излизали напред винаги, дори от неизгодни позиции:
  http://kaka-cuuka.com/2350

 99. Аз не мразя евреите,а им се възхищавам!Те са най-умната нация,носители са на прогреса!Всички големи учени имат еврейски корени!Вижте каква държава създадоха на една пустиня!Трябва да се учим от евреите!Известно е как си помагат евреите по целия свят-на това ги възпитават още от деца!Най-добрата медицина е в Израел!Колко българи са се лекували там!Трябва да се промени това отношение към евреите!

 100. Между другото като се замислиш е точно така, Ян, Панчо Владигеров е с еврейски произход 🙂
  виж само колко нобелови лауреати имат 🙂 И изобщо тея наистина са много предприемчиви, може би именно заради натиска и принципа
  Абе докато вие лаете против нас, ние правим бизнес и не си губим времето с глупости

 101. Стейси
  03/06/2010 - 16:31

  Ако сте имали вземане даване с повече евреи ще ви стане ясно защо не ги долюбват. Женена съм за евреин – не мога да се оплача от съпруга си, но е в душицата им да се опитат да те надхитрят, да те метнат, да те прецакат. Дори и печалба да нямат въпроса е да са отгоре, а ако става дума за пари – Ела та гледай как ще те прецакат.
  И аз отначало си виках “Ама що ги мразят така и са ги изтребвали?” Сега знам – ако не си от тяхната общност рано или късно ще те прецакат така, че да се чувстваш огромен глупак и за десерт ще ти се изхилят подигравателно.

 102. “но е в душицата им да се опитат да те надхитрят, да те метнат, да те прецакат. Дори и печалба да нямат въпроса е да са отгоре, а ако става дума за пари – Ела та гледай как ще те прецакат.”

  т.е. с какво са по-различни от всеки друг, че не разбрах?

  🙂

 103. neuromantic
  03/06/2010 - 16:46

  Виждам че си провидял в мен Гьобелс и даже ме цитираш, което отчасти ме радва. Само не разбирам как твърдението че евреите са богати и че сред тях липсват миньори говори негативно за племето им ама карай. В същото време, както каза и един читател, ти самият не спираш да потвърждаваш част от стереотипа като убеждаваш всички колко добро е лихварството…

  Вярно е, че има много народ в нета, който вярва в нечистотата на търговията, но не виждам смисъл да им се отделя внимание. В крайна сметка не може всички да станат търговци. Лихварството е приемливо дори за вярващите във вечното добруване и едва ли то е основата на омразата. Евреите са имали късмет да им бъде спуснат от съдбата (обстоятелствата) този златен шанс и са го използвали по най-добрия начин.

  Но лихварството само за себе си не обяснява изцяло омразата към евреите както намекваш ти, в желанието си да пробуташ схемата за работливите малцинствени добряци (пазарът убер алес) и завистливите, мързеливи мнозинствени шибаняци. Хитлер е приписал на евреите греха на притежанието на капитали, факт. Торквемада обаче ги е измъчвал защото отказвали да носят мръсни ризи в събота. И така като се връщаш назад до началото на историята ще видиш че говорим за едно много вироглаво племе, което силно държи на собствените си канони и в някаква степен неизбежно отказва да се хармонизира със съседското си за момента мнозинство. По това те не се различават от днешните араби.

  Дълговековният живот на номади е направил евреите прагматични. Докато арабите навремето са тънели в цивилизация и са се отплесвали в мистицизъм евреите са пресмятали как да оцелеят, тренирали са в спартански условия достигането на Яхве. Сам казваш че бедните стават по-добри спортисти. Сиромах човек – жив дявол, е казал още народът ни. Както забелязваш в поговорката има негативна нотка и без да се споменават евреи.

  Две нехармонични групи (в случая с различни религии) много трудно могат да съществуват в мир, особено ако едната е малцинство. Между тях неизбежно и неусетно се появява напрежение, което капсулира малцинството и го изолира от наложените порядки. Това поражда агресия в мнозинството, което пък води до допълнително затваряне на малцинството в себе си. Едно такова общество няма достатъчно енергия за да съществува наравно с мнозинството, затова, ако притежава поне малко генетичен умствен дар (а евреите са наследници на Соломон 🙂 се насочва по най-краткия път до най-големия източник на блага.

  Евреите са се насочили към финансите и не са сгрешили. Други са станали златари. Трети часовникари. И това е съвсем логично. Защото когато не си добре приет в едно общество някак не виждаш смисъл да участваш наравно с него в мизерния труд по прокопаването на тунели. Ето затова вероятно никога няма да видиш евреин миньор. Но разбира се, ако изнамериш такъв можеш да ни запознаеш с него тук, на страниците на блога.

  Изводът е, че отговорността за човешкото добруване лежи в ръцете на мнозинството. Сега надявам се вече нямаме неразбирателство. Предавам на властите динамита, който сложих в Синагогата.

 104. Да бе, никога хора не са мразени без “сериозна причина”, голям виц беше това. Мога да давам редици примерни на расови и етнически омрази, на такива, базирани на пол, външен вид, образование, сексуалност… Нещо, което е повтарящ се елемент, винаги има групи, които мразят други групи и са мразени на свой ред от трети групи.

  Цялото това “държат се надменно”, ми баси, като могат, знаят, умеят някакви неща, защо пък трябва да се държат “а, не, не, аз нищо не мога/не съм постигнал, чакай да не засегна някой комплексиран идиот, който смята, че моят личен успех по някакъв начин пречи на него да се реализира”. Ами аз нямам против хора, които не се държат лицемерно, а имат вяра в уменията и знанията си.

  Мен ме удивлява друго, генерализирането на база раса, пол, религия и пр.
  Какви са тия глупости “всички еди-какви-си-са”??? Повечето хора в една група се различават много повече един с друг, отколкото две групи (нация, раса, религия, пол) принципно.

  Омразата е лесен път към създаване на чувство за солидарност и вътрегрупови отношения. Понеже хората сме социални животни, ние намираме своето място като се сравняваме с другите – по-добре от а, по-зле от б и така нататък. Колкото повече една група е натискана, ограничавана, затваряна в себе си и тормозена, толкова повече се променя отношенеито на отделните индивид, съответно показното самочувствие и увереност са просто последствие.

  Това не е типичен български манталитет (както някой се опита да го представи по-горе) и примери не е като да няма. Почти всяка една държава има в историята си примери за активно насилие/избиване/толериране на избиване/подпомагане на избиване на хора, на база на тяхната раса, националност, сексуалност.

  Като цяло, чуя ли някой да обяснява как “еврите това и онова” директно го лагам в графа “интелектуален запек”, от същата категория като “мъжко мнение, женско мнение и пр.”.

 105. П.П. Сега се сетих за “Венецианският търгове” на Шекспир, където злодеят е евреин лихвар, който сключва сделка, че ако човекът не му върне парите, ще си ги вземе в килограми месо от тялото му.

  Разбира се, накрая злият евреин лихвар е прогонен и надхитрен. Йеееей.
  И това е само един пример, ако се поразровите из гугъл, сигурно още стотина примери ше изскочат.

  Сещам се за много примери, в които злодеят е стереотипен “жена недоволна, че не е мъж, която мрази света по тази причина” (което често е било с простата цел да плаши жените да не смеят да излизат извън ограниченията на социалните си роли), “зъл трансгджендър мъж” (същото, всички мъже, които са травестити или се индетифицират като другия пол са зли по дефиниция), “зъл евенух” (който е зъл, защото завижда, че няма пенис и мрази останалите заради това), “зла бездетна възрастна жена” (тук много често обосновката – няма деца, затова е зла, кхъ-тънък-намек към жените отново), “зли хомосексуални хора” (чиято цел е да променят сексуалността на дитейнцето, горкинкото), зли араби, зли мюсюлмани, азиатци, руснаци (любимото на американското кино)…

  И този стил продължава да си битува. Ако погледнем кой да е американски екшън ще видим това отношение.

 106. “Две нехармонични групи (в случая с различни религии) много трудно могат да съществуват в мир, особено ако едната е малцинство.”
  Ми не съм съгласен, че е така, в Индия има бахти и религиозните групи, които имат съвсем различни и много далечни виждания. Атентати и опити да се каже – ти си лош, щото си по-различен от мен, идва единствено от представители на фанатизирини представители на авраамистични религии.
  Не знам дали сте забелязали, но мирното съществуване между протестанти и католици е постигнато наскоро (а някъде още не се е постигнал), както и между шиити и сунити, или пък евреи и араби. Т.е. може да прозвучи странно, но колкото по близки като “общ произход” две деноминации на авраамистичните религии толкова повече се трепят по между си. 🙁

 107. но е в душицата им да се опитат да те надхитрят, да те метнат, да те прецакат. Дори и печалба да нямат въпроса е да са отгоре, а ако става дума за пари – Ела та гледай как ще те прецакат.

  Ми то това в китай е нещо като официална политика към/срещу туристите!

  Аз не виждам нищо лошо дори да е така!

 108. Планков, за да си мислиш, че в Индия нещата вървят хармонично между малцинствата значи да не знаеш НИЩО за историята и даже съвремието на региона. Там са се клали и сега се колят.

 109. Това е отношението във всяка държава към туристи принципно.
  Цените, които искат на морето за българи са често по-малко от една десета от това, което искат от чужденци.

 110. Мда, колят се сикхи и мюсюлмани, любим номер им е едните да взривяват къщите на други, или да изгарят цели селища.
  Интересно от кога започва тази дисхармония в населените със сикхи, будисти, шинтоисти и ала бала, не съм чел подробно история на Индийския полуостров, но като цяло основния проблем е между мюсюлманите (спонсорирани понякога от Пакистан) и други религиозни групи

 111. Лъчезар П. Томов
  03/06/2010 - 17:15

  Много е лесно да мразиш някаква аморфна маса, съвсем друго е да адресираш чувствата си до конкретни причинители на проблеми. Аз например съм бил изиграван от Израелски работодатели (отметнали се от думата си), но не мразя евреите. Дори конкретните хора не мразя и не мисля, че всички работодатели са лъжци, само защото са от Израел да речем. Много е лесно да обобщиш, не включва кой знае какво мисловно усилие.

  За лихварите – нормално е да не харесваш някого, който има желанието да вземе всичките ти пари като лихва, а ти не искаш да му дадеш нищо. Няма как да се харесате взаимно 🙂

 112. Лъчезар П. Томов
  03/06/2010 - 17:15

  Много е лесно да мразиш някаква аморфна маса, съвсем друго е да адресираш чувствата си до конкретни причинители на проблеми. Аз например съм бил изиграван от Израелски работодатели (отметнали се от думата си), но не мразя евреите. Дори конкретните хора не мразя и не мисля, че всички работодатели са лъжци, само защото са от Израел да речем. Много е лесно да обобщиш, не включва кой знае какво мисловно усилие.

  За лихварите – нормално е да не харесваш някого, който има желанието да вземе всичките ти пари като лихва, а ти не искаш да му дадеш нищо. Няма как да се харесате взаимно 🙂

 113. neuromantic
  03/06/2010 - 17:28

  А, Планков, това за дописването на свещената книга с финансови рецепти беше интересно 🙂 Дай некъв референс. Определено мизерията ги е направила доста прагматични.

 114. Селин
  03/06/2010 - 17:41

  Аз познавам само една еврейка – учителката ми по български език и литература от гимназията Рашел Леви. Научи ме идеално на правопис и благодарение на нея влязох без частни уроци в Университета и без допълнително учене на правопис станах редактор в издателство. Вярно външен и вярно все още не съм перфектна, но все пак си е едно добро начало. (:
  А иначе, хората обичат да мразят някаква определена група и да я обвиняват за несполуките си – дали ще са евреите, негрите, ромите, хомосексуалистите или каквото още ти дойде наум. Причината обикновено е ниска интелигентност или комплексарщина. А често и двете накуп.

 115. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 16:52

  коментар от Свежо: Не е лошо да ти се сказва задника от бачкане.
  Напротив, животът става силен, динамичен, пълноценен, много е добре това.

  Но аки ти си работил за евреи в друга държава, не в Израел и там идраелтянинът трябва да спазва правилата на държавата.
  В Израел не ти плащат малко, ами те заробват и то без никакви двусмислия го казвам и без никакви уговорки.

  Пред мен са прибирали пъспортните на току-що доведени от летището индийци и пак пред мен един от няколкото, с които съм работил на раз…

 116. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 16:55

  коментар от Свежо: …лични места, го прибра полицията една вечер, ей така, без паспорт.

  Нали се сещаш, какво става с индиец без паспорт в Израел, изнесен от полицията с полицейска кола.

  Ти ако го намериш тоя човек някъде по света, просто ми кажи, да се успокоя, че не се е загубил.

  Поне 10 пъти работодателите ми са ми предлагали на различни места, да напусна квартирата си и да отида да живея на тяхно място, без да плащам. И като не се съгласявах, ме пускаха да си отивам и ме вик…

 117. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 16:56

  коментар от Свежо: …аха на работа по 7-10 дни в месеца, за да обеднея и да склоня.

  Не е само с мен. Имал съм поне няколко десетки разговори с хора, които са подложени на същия сугестивен тормоз и някои от тях са отдавна роби без заплащане там.

  Израел е робовладелска държава точно водена по модела на САЩ.
  Абсолютно прикопирана от САЩ.

 118. http://en.wikipedia.org/wiki/L.....in_Judaism
  Долу виж кое сочи към 14 и 15 източник 🙂
  Another significant loophole in the law was the biblical permission to charge interest on loans to non-Israelites, since this made it possible for an Israelite to charge interest on a loan to another Israelite, by making the loan through a third party who wasn’t an Israelite; interest could be charged on the loan to the non-Israelite, who could then loan the money to the other Israelite at a similar rate of interest[14][15].

 119. коментар от Свежо: Това ˝Всички мразят евреите˝ е вече интересно, и защо всички, ей на наравиха откровен пиратски акт, и какво тишина, тук там по медите някък притеснено….. да не се обидят, да не излезе антисемитизъм (Евреите не са Семити), или са платили или са заплашили, такова мълчание не е бивало, и защо да ги обичм? могат да са ми безразлични, те и жителите на Самоа не са ми никакви, ама не се засягат от това.

 120. neuromantic
  03/06/2010 - 18:04

  Планков, дисхармонията може да се изрази не само буквално чрез кървава война. Отношенията между българи и турци у нас са пример. А и не можеш да сравняваш различните времена; като изключим мюсюлманите днес религията играе минимална роля.

  (нещо ми излизат с голямо закъснение всички коментари…)

 121. Северна Ирландия е друг много показателен пример, а и айде да не си обясняваме, че ирландците искат свобода от Короната, щото те искат тая свобода заради нещо друго, а щото не понасят протестантите. От друга страна пък Англия е напъхала стабилно протестанти в католическа северна Ирландия, които естествено, че не искат да ходят в католическо Ейре 😀

  Аз за отношенията между българи и турци честно казано не знам кво да кажа. По-голямата част от тея отношения са базирани на дай ми сол, на ти захар, и толкоз. Освен ако някой не реши да “нахъсва” едната или другата страна, но след като не са налице палежи и терористични актове, или пък някакви други простотии, си мисля, че съвсем мирно си живеем. Нещо отношенията са ни като между софиянец и провинциалист, но определено враждуващите агитки на левски и цска са по брутални

 122. LordDoskias
  03/06/2010 - 18:22

  Аз не мисля, че омразата към евреите в днешно време е много по-голяма от колкото омразата между различни народи/етноси, просто и се дава по-голяма гласност. Вие що си мислите, че масата от европейските държави не ни смятат за втора ръка хора?

 123. Апропо, сори за последващия спам, обаче
  няма как да изключа “времената”, щото именно когато хората са били религиозни са получавали “свише” тея ксенофобски мисли, а сега, когато не са чак толкова, е съвсем нормално да не спазват такъв тип “заповеди” и да намалява броя на “новополучените”.
  И именно авраамистичните религии са успявали да се фанатизират повече, Петър може да потвърди като един археолог, че в древността другите религии са допускали “импорт” на чужди вярвания – докато християни, евреи и мюсюлмани ревностно се опитват да отстояват своята правота.
  Не случайно например в далечния изток будизма се смесва с шинтоизъм, индуизъм и тн. И там не се говори толкова за моята правоверност спрямо твоята такава

 124. Еха, що коментари!
  Съвсем нормално щом става дума за евреи 🙂

  Наред с изброените от теб исторически причини за омразата към евреите, дълбоко вкоренени у християнското общество има и съвременни, също тъй нелогични и пренебрегващи здравия разум. Омразата с-у силния, богатия, капиталиста и не на последно място с-у “световния империализъм”, така присъща за всички крайни групи, като започнеш от анархистите та стигнеш до ултрасите на Хитлер.

  Статията ми хареса!

 125. LordDoskias
  03/06/2010 - 18:28

  А може и да е просто завист, щото няма кво да се лъжем – евреите са си мозъци като нация – едни от най-изтъкнатите криптографи са евреи, http://en.wikipedia.org/wiki/L.....scientists

  Да не говорим за, че имат може би най-добрата разузнавателна служба Mossad, Sayeret Matkal.

  Квото и да си говорим евреите мамата си тракат 😉

 126. Христо
  03/06/2010 - 18:40

  Longanlon, Plankov, лихварите по цял свят никой не ги обича. Силно се надявам да не опрете до лихвари, че тогава друга песен ще запеете(не сода каустик, ами антифриз може да ти се допие :D).
  Читател-ят много добре е обобщил: детски размисли и непознаване на същността на нещата. Колко от вас, господа, са историци? Не учили историята на комунизма, а завършили на запад от Виена? Не съм учен, изследващ еврейте, но ми е много смешно как чели-недочели тънете в самодоволство.

 127. понеже Христо е много учил и то много на запад, има опасност да бъде неразабран, да преведа:
  Кви сте вие уе, ей, много сте смешни уеееее 🙂

 128. Така, от 91 година живея в Израел и от тук нещата изглеждат просто. Не съм социолог или историк така че с ваше позволение ще ви цитирам това което съм чел в тукашни публикации относно общественото мнение в Израел за последните 10 години:
  1. Отношение към Европейският Съюз: открито недоверие, силно съмнение. Има и по-специално отношение към определени държави: Към Швеция и Англия негативните чувства са по-силни. От друга страна към Италия, Франция при Саркузи и специално България имат много топли чувства (всяко дете тук знае че българите са спасили евреите през 2-та св. война).
  2. Отношение към ООН: силно презрение, обида, пренебрежение.
  3. Отношение към арабите: презрение, гняв, недоверие, омраза, страх. И тук нещата не са еднозначни: негативните чувства са от една страна към “всичките” араби, от друга страна уважение към Египет, Йордания и към мюсулмани като например турци (до скоро).И да не забравяме че в Израел поне една трета са араби които по закон са пълноценни граждани.
  4. Отношение към САЩ: предимно приятелско но клони към по-негативно в зависимост от политическата обстановка там.

 129. Планков
  03/06/2010 - 19:40

  Христо, лихварят не е виновен за това, че ти си неудачник и си стигнал до неговите услуги. Не можеш да ме обориш в тая насока, просто щото всеки сам си кове собствената съдба, като си бил мързелив и са те уволнили, или пък си бил тъпо парче и заради това си останал без работа, или пък си хазартаджия – лихварят кво е виновен.

  Все едно квалифицираният (мастит) адвокат да е виновен за това, че ти неможеш да му платиш и поради тая причина си подписал договор, съгласно който някой може да те ебе непрекъснато.
  Или пък си бизнесмен, който не може да си позволи скъп и квалифициран счетоводител и поради тая причина се оказва, че имаш един евтин такъв, който е оплескал нещата с данъчните, и тн

 130. коментар от Свежо: Имах една съученичка със чуждо име. Попитах я каква е по народност и това красиво момиче ми отговори шепнешком и с изпълнени с ужас очи ˝Еврейка˝. И това 10ки години след края на войната! От тогава се изпълних със гняв към всеки и всичко, което може да докарва хората до ужас. … Малко след това прочетох ˝Диктаторите˝ от един гръцки автор и ми се изясниха корените на омразата – това е ЧЕРЕН ПИАР измислен от римляните в борбата им завоюването на древните еврейски земи. Обвинявайки евреите във

 131. коментар от Свежо: Смешни жалки хора, расисти – ˝мразя евреите˝ за всичко са ми виновни за мизерния тъп живот.
  Ми като ги мразиш, стани по-умен от тях, недей само плю. Предимно хора с много ниска култура хвърлят подобни коментари.

 132. коментар от Свежо: всички смъртни грехове са си осигурили подкрепата на съседните народи в битката срещу древна Юдея. Унижожават им градовете, прокуждат населението и от тогава до създаването на Израел се скитат без родина. Нещо като арменците след като турците съсичат 1 500 000 души за да си присвоят исконни арменски земи. … Евреите сега имат родина, едно малко късче земя от древната им територия. Превръщат пясъците в плодородна земя, раждат се и живеят в нея – и всичкото това сред 24ч. бомбени атентати.

 133. амеро
  03/06/2010 - 19:15

  коментар от Свежо: не мразя евреите.но ако изчезнат светът ще е малко по ………………….

 134. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 19:31

  коментар от Свежо: POOHY, Не е лошо, което казваш, красиво и човечно е.
  Само че винаги когато стане дума за Израел или евреи (те не са евреи, евреи са грузинците, но това е съвсем друг исторически факт), в Израел живеят юдеи. така ги и нарича целият свят – Джуиш-Юдеи. И когато стане дума за тях и Държавата Израел (тя така се казва, както е Република България, така се ка…

 135. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 19:34

  коментар от Свежо: …зва и Ерец Исраел – Държава Израел), винаги отиваме в едни 2-3 хиляди години назад и вечно стигаме до Адам и Ева.

  Цял свят живее с днешния си ден, само юдеите живеят с хиляди години назад във времето.

  Кой има търпение някой да му говори, че целият свят е произлязъл от Господ и че точно той е господ и баща на юдеите и затова всички други сме толкова малки и незначителни, че изобщо не бива да се напъваме да мислим за тях като за оби…

 136. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 19:37

  коментар от Свежо: …кновени хора?

  Аз нямам толкова търпение. Нямам толкова живот, че да имам толкова търпение. Който иска, нека търпи. Аз смятам, че това е напълно лишено от логика.

  Нека само припомня, че един много важен акт се случи, когато Израел нападна Палестина за Новата 2009-та година.

  От цял Израел, точно радикалните юдеи, датимите, онези с плитките и бомбетата, излязоха в градовете на израел на протестна демонстрация против израелското нападение за геноцид в Палестина.

  Точно пък ние ли, от др…

 137. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 19:42

  коментар от Свежо: …угите държави има още да обкъждаме, колко струва тази омразна на цял свят ˝политика˝-тероризъм, след като най-радикалните юдеи протестират в собствената си държава против собствената си терористична държавна политика?

  Едва ли е известно на много хора, през пълното информационно затъмнение от Израел, че голяма част от младежта в Израел се насочва към приемане на християнската вяра. Или направо към атеизъм.

  Мога да ти разказвам с часове, какво точно мис…

 138. коментар от Свежо: Малкото евреи, с които съм общувала са изключително интелигентни, мили и духовити хора. На религиозни теми не сме си говорили.

 139. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 19:47

  коментар от Свежо: …лят и искат различните слоеве от населението в Израел. От какво се страхуват, какво обичат, за какво работят и как работят.

  Как ˝простолюдието˝, предимно от сефрадим – испанските евреи, ненавиждат елита идишите – от Германия, Полша и Украина, защото тези богати еврейски фамилии не стопанисват държавата, а я залагат за печалба на Ротшилд, конкретно и там всеки го знае.

  Тома Томов през 1988-ма е посетил един КОНЦЛАГЕР до границата с Ливан и го е описал в един свой пътепис, една мал…

 140. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 19:48

  коментар от Свежо: …ка жълта книжка, не й помня името, че там е имало около 11 хиляди палестински концлагеристи.
  Сигурно никой не разбира, какво представляват израелските ˝затвори˝ за палестински ˝затворници˝. Това са най-често полеви палатки или най-много бараки, заградени с телена мрежа. На нещо прилича ли ви това? Аз съм го гледал по новините, по телевизията, в Израел и нямам никакви съмнения, какво съм видял. Това е Израел. Много неща е. Включително и това.

 141. амеро
  03/06/2010 - 19:48

  коментар от Свежо: е пробвай.POOHY

 142. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 19:57

  коментар от Свежо: NickT, В българия от тарикатлък, всички бъркат Ума с Хитростта.
  Една жена на около 50, през 2002-ра, много елегантна, оперена, леко богата, отворена, както си говорехме за разни неща, току ми изтърси по повод на земята, че била тепсия. Шашнах се малко и три пъти я подпитах, за да разбера, дали разговаряме за едно и също. Да, тази съвременна жена смята, че земята е тепсия.

  Имах приятели руски семейства.
  На две, децата им бяха в 3-ти клас и с дос…

 143. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 19:57

  коментар от Свежо: …ада обясняваха на родителите си вкъщи, че съучениците им били малоумни и още учели неща, които се учат в 1-ви клас. И тези трябваше да ходят с другите в същия клас, защото иначе намат шанс да станат пълноправни граждани на страната.

  В класовете по иврит, още ненаучили по 150-200 думи, направо ни засипаха с едни филми за холокост и абсолютно беше ясно, че това е основна част от програмата по изучаване на езика. Заедно с езика, да научим и непримиримата омраза. Показ…

 144. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:08

  коментар от Свежо: …ваха ни вестници със снимики на разкървавени лица. Да ни е ясно, къде ще живеем завбъдеще. Без идеи за работа, защото като си имигрант, отиваш само чистач. Ако искаш да станеш друг, те питат, защо не ти харесва да си чистач?

  Много жестоки национални комплекси имат израелтяните. И най-жестокото е, че всичките им национални комплекси са точно по тяхна инициатива.

  Цялата им история е едно постоянно бягство от родината, като се започне с патриарха им Авраам и се дойде и до ден дн…

 145. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:08

  коментар от Свежо: …ешен, когато хотел Хавана понеже има казино е купен от евреи, които не искат да стоят в терористичната си държава. Строят си селища из цяла България, за да се преместят на онова сигурно място, което е познато на всички.

  Но това не им пречи да натякват на всеки българин, че 11 хиляди евреи от Беломорска Тракия са депортирани към лагерите на смъртта. Нищо че основният контингент на държавата именно в периода на нейното създ…

 146. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:16

  коментар от Свежо: …аване е минал именно през българските пристанища Русе, Варна и Бургас, водейки към Палестина евреи от цяла Европа. Заедно с българските евреи, които 48 хиляди са спасени.

  Израелтяните умират от страх някой да не ги изгони от Израел. И като умират от страх от това, не се грижат за земята си, защото никога не са имали земя, по тяхна причина, не по причина на други, ами се грижат да превземат земя и да унищожат палестинците. Да ги натирят, да ги няма, да не им пречат.

  Те никога (ко…

 147. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:16

  коментар от Свежо: …йто е по-възрастен ще си спомни 70-те години, когато постоянно израелците говореха но ООН: Не ни се месете в нашите вътрешни работи) не са искали от света помощ. И? А за какво служи ООН? За междунаросден палячо ли служи?

  Историята им е един безкраен катърски инат и както оттам научих една арабско-израелска поговорка: Който не иска малко, значи иска всичко.

  Аксо някой измисли по-вярна мъдрост от тази, която да изче…

 148. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:16

  коментар от Свежо: …рпва цялата ˝национална˝ доктрина на Израел, да я синтезира тука, че да видим, кое ще натежи на везната на преценката.

 149. амеро
  03/06/2010 - 20:18

  коментар от Свежо: който иска всичко не получава нищо. 😉 чух това от един мой шеф по повод едни пари 😉

 150. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:29

  коментар от Свежо: Мразенето на евреите е комерсиалният мит на самите евреи.
  За да ги мрази човек, първо трябва да спре да ги съжалява с тяхната циганска политика – Ай, що ма бийш ва бате – о в другата ръка дължим узи. Не видя ли кадрите от кораба? Хвърлят се да ги бият, за да може да убият. Кой не е обвинявал Израел в неправдоподобно по-голямо използване на подлост и сила, отколкото е прието по международните закони?

  За да спеш да ги съжаляваш, наистина трябва да живееш с тях, че да запо…

 151. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:29

  коментар от Свежо: …чнеш да се дразниш от гадното им поведение. На по-голямата част от тях. Редовно срещано. Не че няма много добри хора – ИМА, МНОГО ДОБРИ. Но като народ са отврат. Гадно държане. Е. Жевях в Израел 3 години. Опитаха се да ме заробят поне 10 пъти, да не приказвам за повече. Имах щастието и да попадна на изключително човечни хора, поради което съм изобщо жив в настоящия момент. Защото ми се случи и да ме отве…

 152. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:30

  коментар от Свежо: …ждат наникъде и по случайност съм тук и жив.

  И какво, да ги мразя ли? Не мразя никого, човече! Само пълен загубеняк може да хвърля енергия в омраза. За тези, които ръководят израел, това е сигурно. Имаше един клип, как един дебел полицай застреля ОТ УПОР един младеж палестинец насред улицата, клипът е по случайност, защото този, който го е заснел е изпращал приятелката си и искал да я заснеме как си отива от своя прозорец на втория етаж и случайно попа…

 153. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:36

  коментар от Свежо: …днал на ужаса. Имаше го преди 5 години в ютуб.

  Омразата е имперската доктрина на Израел, против юдеите, против народа им. Омраза, неприязън, презрение към целия свят. Това е тяхната държавна политика, не народното настроение, а държавната им политика.

  Спирам.
  Който не слуша душата си и говори чужди лозунги, няма значение откъде е и кога е. Той винаги е извън реалността.

  Към края на престоя ми отново трябв…

 154. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:37

  коментар от Свежо: …аше да работя чистач, за да не стана роб. Защото чистачите ги водят на държавна работа (приближени на министерствата работодатели) и парите за заплащането трябва непременно да се отчитат. Така че там е сигурно, че ще ми плащат най-ниската надница. Чистех в едно училище специално за деца на датими, за духовници от първи клас. Веднъж, пред мен дойде едно екзалтирано хлапе на 8-9 годинки, застана точно насреща ми и с очи като на надрусан (не бещше надрусано, просто екзалтирано) ми каза отри…

 155. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:42

  коментар от Свежо: …висто: Ани оев оти арбе меод! Аз обичам себе си много много! – това ми каза, на мен, чистачът с метлата в коридора на неговото училище, спонсорирано от фондация Рокфелер.

  Стана ми ясно, че хлапето си търси първият гой – гяур по нашему, на когото да изпробва собствената си принудена, учена в училище самоувереност, че той представлява нещо за себе си в собствения си живот.
  Разбрах, колко е жестока съдбата на този елит, който не може да се самовъзприеме като равностоен чевек с остан…

 156. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 20:42

  коментар от Свежо: …алите, защото просто иска да ги презира и нявма с кого да сподели собствената си значимост. Затова му трябва враг, за да го възсяда и да си доказва важността.
  Беше трогателно, че децата на елита ги учат на това. Толкова богати и толкова нищожни. Едно хлапе, в едно училище Рокфелер, пред мен – чистачът в неговото родно училище.

  Никой не мрази евреите. Те се мразят сами.

 157. амеро
  03/06/2010 - 20:44

  коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 158. kilikanzer
  03/06/2010 - 20:51

  коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 159. Келанвед
  03/06/2010 - 22:45

  тайничко се надявах през тия години Лонганлон да направи отделна тема пълна с абсолютни глупости и хейт коментари, ама нъцки 🙁 Хайде бе човек – направи го-простотията винаги продава 🙂

 160. коментар от Свежо: Пак настана веселба,има ли евреина душа?Не мога никой да виня,фанатизма също е беля!Еврей има различни по света,дали е мъж ,дали жена,аз не мога да ги разбера!Лошо аз не съм видял,с арабин с негър също съм живял!Човек така е оцелял че с глупоста на някой се е смял!Всички сме Божи чеда,и всички имаме вина!Македонец, Българина мрази,опазил Бог,друг да ни нагази!Или ще питаме сега,как създаден е света?! 😀 😀 😀 (beer) (beer)

 161. бойкоСтефанов
  03/06/2010 - 22:13

  коментар от Свежо: Разбра ли, POOHY, че като се заговори за евреи-те, които всъщност не са евреи, ами юдеи, винаги се стига до сътворяването на света?

  Като не може човек да се изправи и да каже: Аз вчера направих това и това и съм много удовлетворен, защото си бях поставил цел и я изпълних. Имам и пропуски. Следващият път ще ги взема предвид и тях… …и тогава винаги се налага да говорим, кой откъде произлязъл и че земята била негова, преди да бъде на всички останали. Това е цялата далаверизация на една нация.

 162. Георги
  04/06/2010 - 01:40

  За съжаление, на повечето от българите им е бил промиван мозъка от комунистите от 44та насам толкова много, че всеки опит да им се представи гледна различна от тази на Москва и това, което Москва им е тъпкала в главите 45 години, би срещнал съпротива.

  В сценария на Москва разбира се палестинците са мъченици, а евреите – агресори. Евреите са лоши, всички други – добри.

  Радвам се, че има блогъри като теб, които провокират статуквото!

  http://themiddlebeast.posterous.com/10527809

 163. Едно старо цитатче, релевантно на темата:

  ЕС е шампион по декларации без последствия. Някой ден Израел може би няма да е достатъчно силен и наистина бъде изтрит от лицето на земята. И най-сигурният начин това да стане е Израел да “спазва международното право и резолюциите на ООН” – тоест да не предприема никакви мерки да попречи на групировки като “Хизбула” да се въоражават и да не прави нищо, за да предотвратява атентати на своя територия и ракетни обстрели. Тогава поредната декларация на ЕС и ООН ще бъде “Имаше една държава Израел. Вече я няма. Колко жалко”.

 164. Мда, след като описахме “хобито на мюсюлманките”, “защитихме евреите, е редно да оцъклиш една статия за християните, ама в стил бой по канчето за това, че сте такива коне с капаци 😀
  Тогава може статията да се окаже пък в свежо и да е обявена два пъти подред за статия на деня 😀

 165. на християнстово също не му прощавам, смятам

 166. Да бе, това е известно, че не му прощаваш и има за какво
  практиките за открито конфронтиране с разни други хора; вътрешноцърковните им борби (които меко казано са свръх дефицитни от гледна точка на доктрината); измененията в каноните и тн 🙂 Абе, много е яко това с дописването на доктрината и всички го правят, кво да се прави

 167. На кого му пречат евреите,защо оправдаваме собственната си неспособност,да сме като тях? Кой не би искал да бъде достатъчно умен и гъвкав като тях? Въпреки,че те са преживели хилядите гонения в световен мащаб,те винаги са съумявали да оцелеят,ако можехме поне малко да се държим един за друг ,да си помагаме, както те го правят,сега нямаше да се чудим кой път да хващаме.Въпреки,че сме хилядолетна държава така и не разбрахме,че многото”загрижени” правителства до сега разчитаха и още разчитат на “Разделяй и владей”.Някогашният Велик Български Народ,днес седи и гледа ,как се подиграват с неговото и на децата му бъдеще/ако изобщо имаме такова и нищо хубаво не ни очаква.А евреите пак ще оцелеят, защото базработни еврей,поне аз не съм виждал/те разчитат единственно на себе си!

 168. коментар от Свежо: Алоооо kaka-cuuka.com , как да те МРАЗА като си ми БЕЗРАЗЛИЧНА????
  Да бе, сега остава и да мраза ЕВРЕИТЕ, от какъв зор? Нали ги спасихме и ТЕ от срам взеаааа та се изселиха !!! Аре, друм…АКО трябва пак ШЪ Ви спасяваме … ЯВНО това е начина тихичко и кротичко БЕЗ да Ви мразиме да ловите ГОРАТА!!!!
  Кибик Блаже
  ПП.Ако ще и сто иляди да окаш , че те мраза…освен прозявка и безразличие друго едва ли ШЪ видиш.

 169. коментар от Свежо: глупости колкото искаш но злобата си остава злоба! (thumb up)

 170. Аревордян
  04/06/2010 - 17:40

  Малко странно е това сравнение с другите малцинства и по специално – арменците в Отоманската империя. За разлика от другите изброени случаи, арменците в Отоманската империя в голямото си мнозинство съвсем не са били малцинство, а доминиращ етнос в окупираните от селджуките арменски територии. Следвайки дадения от Вас пример, българите също са били доста изявено “малцинство” в рамките на Отоманската империя.:))

 171. Нора Цонева
  04/06/2010 - 19:45

  С риск коментарът ми да бъде изтрит, поради краткостта му, но статията е страхотна! Не се интересувам от политика и не мога да говоря аналитично на световно-икономически теми, но всичко звучи обосновано, вярно и най-учудващо – позитивно :)Срещала съм се с евреин – милионер, беше ми шеф и единственото, по което се отличаваше от останалите, не е 3-то око или дълъг нос, а предприемчивост.

 172. мда, ако и българите залагаха на своято богоизбраност (Господ е българин), щяхме да сме много по напред, вместо да сме просяците на европейския съюз (а пък аз много го ненавиждам напоследък тоя ЕС)
  Но тъй като ние сме рекордьори по мрънкане, мързел, “многознайщовчина”, “откровен дебилизъм”, неискрен патриотизъм и прочие ще си се ровим в нашите лайна

 173. коментар от Свежо: Евреите живеят в заблуда, но ни я натрапват на нас. Не виждате ли ,че те управляват по един невидим начин. Всеки който встъпи в по-виша длъжност, непременно трябва да осъществи контакт със Сол Паси, да даде своята лепта за ония горе и да бъде послушен. Защото те държат световната банка и парите като цяло. Поотделно всеки евреин си е обикновен човек, но като цяло са нагли и безумци, които искат да ни управляват, както и трябва да ги признаем един ден че са ни господари, а ние техни гои, овце.

 174. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  04/06/2010 - 20:56

  Аз пък не ги мразя евреите. Познавам половин евреин и знам за петдесетина от публичните личносати в политиката и медиите, които са евреи, но отношението ми към всеки е индивидуално и няма общо с еврействането му.

 175. Лина Йосифова
  04/06/2010 - 21:11

  А защо пренебрегвате Библията? Евреите са били богоизбран народ – чрез тях останалите езически народи да научат за Бога-Творец и да станат монотеисти. Оттам е надареността им. А за това, че не са познали Месия – дългочакания Спасител на цялото човечество – и са Го разпънали, те са били наказани – отведени във Вавилонски плен и разпръснати, без да имат своя държава до 1947…
  Мразят ги поради неинформиранот, простотия и …завист!

 176. коментар от Свежо: По-добре евреи, отколкото араби.

 177. Не мразя евреите, даже изпитвам страхопочитание, че въпреки ЧЕРНИЯ ПИАР, съчинен им от времето на император Тит с цел унищожаване на древна Юдея /измислица, която битува вече 2 000г./ те успяват да се запазят като народ. Ако си прокуден и гонен във вече заети земи, неможеш да се занимаваш с нищо друго, освен това което можеш да вземеш – от тук търговията, финансите и образованието са приоритет в избора.Ако след 2 000г. най-сетне ти е възвърната частица от древната ти родина и още от първия ден си принуден да отстояваш нейната независимост, паралелно да превръщаш пустинята в плодородна земя,за да се изхранваш, населението ти да страда от 24ч. бомбени атентати на самоубийствени идиоти, то трябва да бъдеш уважаван и подпомаган и да се мрази точно ислямския фундаментализъм и всички онези световни политически сили, които им пречат да живеят нормално, човешки. … Естествено,че ще проверяват всякакви, дори и хуманитарни пратки. Наистина ли мислите, че терористите ще се обяват открито: “Носиме оръжие,муниции и експлозиви. Ще ни пуснете ли да минем”

 178. коментар от Свежо: Любимо,съвършенно вярно.

 179. Edit Longanlon: оставям този коментар да стои поради изключителната му поучителна и развлекателна стойност. Понякога има полза да не баннеш някого, а да го оставиш да се наприказва. Не можеш да изложиш някого толкова, колкото той може да се изложи сам 🙂

  Причините да са толкова одумвани и мразени еврейте са много,а една от тях е ,че те контролират света!

  Още от древността евреите се стремят да се наложат като господствуваща раса в света чрез юдеизма, като религия, и ционизма, като войнствуващ национализъм. След създаването на “Илюминати” от Адам Вайшоп през 1756 г., възникват различни организирани структури, ръководени от “Тайното братство”, които трябва да осъществят практически създаването на “нов световен ред” под ръководството на еврейския Синедрион (еврейското правителство в сянка). Това са разните масонски и Ротари-клубове, Билдербергите, Кръглата маса, Трилатералната комисия, Римския клуб, клуб “Череп и кости”, за да се стигне до ООН, Европейския съюз, Световната банка за развитие, Европейската банка, Международния валутен фонд. Тези банки са в ръцете на основните еврейски кланове , но като техни клонове действуват и банките на Морган, Дюпон, Вартбург и др.

  Тези кланове лобират в Демократическата и Републиканската партии на САЩ и нито един президент не може да бъде излъчен без тяхното одобрение. Бюджетният резерв на САЩ е съставен от техни капитали. Именно САЩ са държавата, чрез която те осъществяват мечтите си за световно господство. Поради това, с капиталите си те са я превърнали в най-мощната държава в икономическо и военно отношение.Но само мощта на САЩ не е достатъчна за постигане на тяхната стратегическа цел. За да превърнат народите в колониални наемници и роби, е необходимо още да ликвидират националната им идентичност чрез унищожаване на историческото им наследство, да сринат образователната им система, традициите, бита и културата им, да ги зомбират в роботи без имот и средства за съществуване, които да произвеждат блага за господарите на “новия световен ред“.

  Напоследък има негласна информация,че причината за световната криза е придизвикана също от еврейте,изтегляйки капиталите от банките на САЩ,и последствията са налице масово фалиране на банки…….И разбира се аз като обикновен човек не мога да докажа твърденията си,и бих се радвала някой по компетентен тук да ме опровергае.Тъй,като написаното звучи като теория на конспирацията в,която ако повярвам ще ме подгони параноя.
  Ама нейсе всеки си мисли,че най правилно мисли!!!

 180. Oh, Brother…
  Мила, по мои наблюдения колкото по-тъп е един човек, толкова по-склонен е да вярва в коспирации и масови заговори.

 181. Библия, Втора книга Мойсеева, ИЗХОД, Глава 3, 21:22

  “И ще покажа милост км тоя народ пред очите на египтяни; и кога тръгнете, ще тргнете не с празни ръце;
  всяка жена ще измоли от съседкта си и от съжителката си сребърни и златни неща и дрехич и вие ще премените с тях синовете и дъщерите си и щ е оберете египтяни.
  (Така и правят след някой друг-ден и хукват да бягат с накитите на обикновените хора, на ближните си – ама дали за тях друговерецът е ближен? Дали да не ги питаме?)
  Още оттогава са започнали, че чак и Библия са си написали с куп послания, според които “Господ” оправдава – и дори ги съветва, едва ли не им заповядва – да крадат от друговерците.

  Не съм расист, само отбелязвам някои исторически корени.

 182. бойкоСтефанов
  05/06/2010 - 07:30

  коментар от Свежо: Започна с кодове да разговаряш, POOHY.

  NickT, В какъв смисъл казваш ˝По-добре евреи, отколкото араби.˝ – цитирам последния ти коментар?
  За кого е по-добре?
  Кой е този, който има така поставена алтернатива, че да избира едното от двете?

 183. Енея, не са само твои тия наблюдения 🙂 Как пък не се сетих за тоя си пост по-рано, да го линкна в статията:
  http://kaka-cuuka.com/1412

 184. Който мрази евреите и мисли, че светът трябва да е против тях, да прочете книгата ” Нацията Новатор”

 185. коментар от Свежо: Бойко, не разговарям с кодове. Подкрепям репликата на Любимо.

 186. бойкоСтефанов
  05/06/2010 - 09:56

  коментар от Свежо: От коя тема е репликата на Любимо, че тук не го виждам?

 187. коментар от Свежо: На трета страница.

 188. бойкоСтефанов
  05/06/2010 - 10:02

  коментар от Свежо: да, благодаря за пояснението.

 189. YOSHER, хората Не мразят евреите. Спомни си за Ане Франк и 12 000 000 германци унищожени в концлагери още преди започването на Втората световна война. Просто има индивиди и групи общностти, които за да се чувстват живи и да бъдат сплотени им трябва да мразят някой или нещо извън тях. Това са мъртви духом хора. Страшно е когато ТЕ дойдат на власт. … Естествено ще си пазите държавата. Това не е параноя, а крещяща необходимост. Така както аз не мисля, че е параноя да ме провряват на скенер влизайки в съдебната палата. … Между другото физиономията на единия от българските журналисти бил на “хуманитарния?” кораб има определено близкоизточни черти.

 190. Мдааааа… Теориите на коспирациите са за идиоти, които не могат да се справят с живота си. Умно. Въпросът е, че не е вярно. Никога не съм използвал убежденията си, че СТЦ е съборен от зли евреи, за да се защитя от някого и от нещо. За Цайтгайст какво да ти кажа… Каквото и да кажа значи ще е безсмислено. Сигурно и онзи завод за “атомни бомби” в Ирак, който всъщност се оказа, че не разработва никакви оръжия, но бе разрушен също не е истина… Сигурно е истина, че хората са глупави по природа и сами си осигуряват морален упадък и влошаване на образователната система, сами си слагат флуор във водата… Сами карат ЦРУ да внася наркотици в щатите… Сами контролират медиите и пускат съобщения за глобално затопляне… сигурно и масонските ложе не съществуват… И елита на щатите не се събира там… А за Билдербергерите да не говоря… Ако не си виждал среща на Билдербергери, виж Endgame; ама те сигурно се събират да пият чай, а не да обсъждат глобални планове… Да, Ротшилд рулз, особено като финансират изцяло всяка една война, в която участват щатите… А, Федерален Резерв?! Сигурно и той е лъжа… Novus ordo seclorum, което го пише на еднодоларовата банкнота? Те хората са го сложили там, тия, които са работили в манифактурите. Северно американски съюз, Африкански съюз, Южноамерикански съюз… Ционизъм… Всичко го искаме ние, обикновените граждани!

 191. Бате, Билдербергерите са ти изпили акъла на тебе, май 🙂

 192. Тъкмо снощи гледах нов немски филм ” Марсел Райх-Раницки:Моя живот” Препоръчвам и книгата.
  Пльос-реплика : Една бивша стюардеса , изключително ерудирана, твърдеше , че християнския свят мрази евреите, защото са убили Исус. Странна работа, как някой умеят с едно изречение да развалят целия си позитивен имидж.
  Струват ми се безсмислени подобни генерализации.

 193. E, дойдохме си на думата – как пък никой не зачекна досега тея конспиративни истории (или пък Петър е бил сръчен в цензурата – възможно е, все пак Петър е скрит масон-евреин )
  Между другото съществуването на Илюминати, Масонски ложи, Билдерберги и тн е факт, обаче какво от това?
  При условие, че господата от масонските ложи принадлежат на една камара политически партии и на практика не виждам единомислие в парламентите на държавите, не виждам как който и да е от тия групи да прави нов ред.
  Виж лобирането за сметка на определени корпорации е очевАдно, като например новата наредба на министерство на финансите, която ще задължи всеки касов апарат (ония в магазините) да бъде снабден със СИМ-карта, посредством която ще се осъществява връзка до НАП (интернет доставчиците не успяха да излобират нищо по тоя въпрос)
  Или какво говори фактът, че в някои страни някои “Е”-та са забранени, а в други разрешени (?) Eдва ли в едните страни, тия хранителни адитиви са по-полезни, отколкото в други. Въпрос на лобизъм. Както е въпрос на лобизъм и дотация на тютюнопроизводството, и в същото време увеличаване на акциза върху тютюневите изделия и ограничаване на тютюнопушенето. Това последното си е наливане от пусто в празно.
  Та повече следва да се противопоставяме на лобизма, отколкото на “конспиративни фантазии на определени кръгове”

 194. То как се извъртя, та аз станах за смях 🙂
  Както казва един приятел, “заради времето”…
  Novus ordo seclorum! 😉

 195. Светът е пълен с идиоти,и ако не беше така нямаше да може да бъде контролиран,всеки вярва в квот си иска,и щом не ми пречи нека се идиотизира!
  И хич не ми пука за разни конспираций и тем подобни,нито мога да ги докажа,нито да ги опровергая,а още по малко нещата зависят от мен ,а даже и от вас!

 196. Longanlon Забравих да благодаря,че не ме банна,все пак съм в ТВОЯ блог.
  Просто написах мнение различно от твойто,
  а и честно казано самочувствието ти предизвиква интерес в мен!

 197. Milla, а пък аз искам да ти напомня, че се чувствам леко засегнат, каза, че
  “plankov от къде ги вадиш тшзи щуротий!
  Толкова интерпретирана информация не бях чела!”
  Попитах с кое не си точно съгласна, очаквайки да се аргументираш, защото такива безпочвени обвинения единствено хвърлят тревога да не казвам у кого… Но не е етично, определено

 198. plankov прав си и искренно съжалявам ако съм те обидила !Пропуснала съм ти въпроса за отговор.

 199. коментар от Свежо: Амеро, какво да пробвам?

 200. амеро
  05/06/2010 - 18:36

  коментар от Свежо: няма значение темата за мен приключи.

 201. kilikanzer
  05/06/2010 - 18:41

  коментар от Свежо: http://ide.li/article1726.html Прочетете това!Ще ви стане интересно. 😀 😀 😀

 202. амеро
  05/06/2010 - 18:42

  коментар от Свежо: ха ха ха.да си дойдем на думата.kilikanzer (thumb up) (beer)

 203. бойкоСтефанов
  05/06/2010 - 18:56

  коментар от Свежо: Тежко наследство.

  Но е уцелил в центъра на мишената, че България поради нисък стандарт, ще си продаде не бъбреците, ами и белите дробове. И не за пари, че да ги вложи в нещо. Ами само за едното ядене и пиене и да сеправим всичките българи В България че не ни пука от нищо и че сме голямата работа.

  Никой не спи.
  Само българите в България спят дълбок сън.

  Израелтяните имат едно подобно качество и освен това за да не се налага да лъжат, са направо нагли. Също като българския тарикатлък. Всяка нац

 204. бойкоСтефанов
  05/06/2010 - 18:56

  коментар от Свежо: …ия си има национални комплекси. Нашият е тарикатлъкът. Техният е налостта. И както Красимир Гергов се чувства достатъчно уверен, за да е нагъл, признава откровено, че е притежавал бТВ пряко законите в България. Така и Елон пресмята на глас, че с ежегодните 3 милиарда от САЩ, може да се направи еди какво си.

  Ако питате израелтянин: кой ви помага, че сте толкова самоуверени?, той ще отговори отривисто: Ти луд ли си, никой не ни пом…

 205. бойкоСтефанов
  05/06/2010 - 18:56

  коментар от Свежо: …ага разбира се, ние сме независима държава.

  Но понякога, в думите на наглостта, прозира ясно, кое откъде идва и накъде отива.

  Евреите никой не ги мрази, те са които мразят всички. По-точно ни презират, всички.

 206. kilikanzer
  05/06/2010 - 19:13

  коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 207. kilikanzer
  05/06/2010 - 19:18

  коментар от Свежо: Бойко!Обаче тази горе на снимката с пушката все по-вече ме привлича.Вижда се че се е изморило девойчето.Изморило се е да воюва.Може да и се предложа- да отдъхне в прегръдките на такъв „тъмен балкански субект“ като мен. 😀 😀 :DАко е от руски произход може и да ми се усмихне късмета… 😉 (beer)

 208. бойкоСтефанов
  05/06/2010 - 19:45

  коментар от Свежо: Любовта побеждава, а? 😉

 209. poohy, “хората” мразят евреите (които май не са хора?). Страшно грубо ще опростя нещата и ще припомня че причината е религиозна. plankov и Longanlon доста сполучливо описаха темата. Не рабирам връзката с Ана Франк или загиналите германци.

 210. Келанвед
  05/06/2010 - 23:19

  yosher ее недей така де-евреите са гонени доста преди Исус да се роди, но причината за това е завистта към тяхната сплотеност и силния усет към капиталотрупането. Що мислиш, че още фараоните са имали вземане-даване с Израел(народа , не държавата), въпреки че през средните векове в египетската админситрация е могло да срещнеш всякакви кадърни хора , в това число християни и евреи барабар с мюсюлманите

 211. Kelanved, Както казах грубо опростих нещата. Освен това, понеже фараони вече няма, според мен има религиозна основа на сегашният антисемитизъм. (От Хитлер до Ахмениджад и покойният баща на plankov).

 212. Жилов
  06/06/2010 - 00:57

  Според серията от книги “Световната конспирация” евреите са виновни не просто за втората световна война, а едва ли не за всеки по-мащабен военен конфликт в историята на човечеството… И за чумата, и за френската революция, и за СПИН, за всичко. По-късно, разбира се, се появиха и книги, в които се твърдеше, че Холокостът изобщо не се състоял…

  Когато наскоро се опитах да обясня на майка си елементарен икономически принцип, тя ми заяви: “Ние, простосмъртните, тия неща не можем да ги разберем, всичко зависи от тия, дето дърпат конците” (разбирай евреите – масони, чиято цел е смъртта на православието).

  Отчаяните и невежи хора имат склонността да опростяват и очовечават всичко. Например:
  – Защо съществува светът?
  – Бог го е направил.
  – Какво предизвиква бедността и войните?
  – Не “какво”, а “кой”. Масоните – евреи ги предизвикват.

  Не ти се налага да осмисляш купища сложни процеси. Не ти се налага да разбираш как в действителност работи света. Вместо това слагаш в дъното на всичко нечия могъща воля, било тя на Бог или на масони (т.е. има на кого да се уповаваш или кого безпомощно да мразиш, а това е много удобно).

  За капак може да се чувстваш и по-просветен от тези, които не приемат изумителната ти тайна (“Бог съществува”, или “има еврейска конспирация”). Можеш да се надсмиваш над надменността на тези многознайковци, защото ти всъщност знаеш Върховната Тайна, която обяснява Всичко. Ако не знаеше тази Тайна, ти би се чувствал ужасно объркан, затова си мислиш, че тези, които я отхвърлят, също са объркани като теб.

 213. коментар от Свежо: Аз не ги мразя,нямам причина.Имам приятрли,наполовина и една четвьрт евреи.Впечатленията ми от тях хубави. Чисти евреи не познавам.Другото е политика и не ме интерисува.

 214. Келанвед
  06/06/2010 - 03:30

  yosher не зная , християнския свят е имал много повече дърпане с мюсюлманите, отколкото с евреите (даже не се сещам за големи конфликти между двете групи), и все пак последните са по-недолюбвани от ислямистите и то доста.
  Жилов – прав си ест. Голямото зло и добро доста опростяват и улесняват всичко-пък и ти дават причина да вършиш каквото искаш, щом си на правилната страна

 215. http://bg.wikipedia.org/wiki/.....мания

  дадам, дадам, дам…

 216. Келанвед,
  Хм, християнския свят не е имал сдърпване с евреите, просто християните насилствено са се опитвали да покръстват евреите, да ги изолират, да ги горят на клади и прочие.
  Естествено, че няма как да се сблъскат Давид(Юдаизма) и Голиат (Християнството), това става само в Библията или в приказките.
  Щом се стига до появата на идиш – (език от Германската група, говорен от евреи) или пък ладино (от Романската езикова група). И до това, че днес в България голяма част от евреите ходят в Синагогата не за да се молят, а да празнуват нещо, иначе се молят в православни храмове?!?

 217. Келанвед
  06/06/2010 - 12:57

  plankov впредвид липсата на инквизиция не се сещам за насилствено покръстване на евреи в източното православие. Имало е български царе от второто ни царство женени за евреики, пък и не само царе. Сравенението на Библията с приказките, от страна на човек, претендиращ за християнин, не зная как да го разбирам. Иначе ако говорим за Голиат днес се сещам за исляма, който се оказа доста прогресивна религия

 218. Определено – началото за гоненията срещу евреите в Киевска Рус през 12 век (Киевска Рус е православна от 10 век)
  По времето на управлението на Екатерина ІІ започват да се издават редица антисемитски закони, като традицията продължава да се спазва до времето на Сталин. Само във Велика Украйна по време на размириците от втората световна война са убити около 1 млн евреи.
  Аз се чудя как ли пък българските евреи са станали православни християни?!?
  Естествено е, че няма да прочетем за възстанали евреи, щото те са малцинство, нито пък ще прочетем за самоубийствени атентати от тяхна страна – юдаизмът отдавна е преминал средновековното си развитие. Мда, мюсюлманите сега са в 14 век (според тяхното Хиджра-летоброене) Те и християните са били същите терористи през 14 век (дори православните), особено като се сетя за хвърления патриарх от скалата на Търновград, щото не дал развод на единия от българските царе 😀
  Или пък за гоненията срещу богомили, павликяни и подобни… Българската история в училище мълчи по въпроса с такива гонения срещу иноверци, но те са факт. Както е факт, че българския фанатически православен синод тръгна да иска отлъчването на Вартоломей ІІ, щото бил отслужил меса с папата 😀 Или пък искането на част от православните синоди за отлъчването на патриарха на Румъния пак поради същата причина. Та, порови се в историята да видиш колко сме били търпеливи към иноверците

 219. Нито една от монотеистическите религии не е търпелива към иноверци.

 220. Freigest ей, направо ме уби. Защо тази шокираща новина я има само по откровено антисемитски сайтове или такива побъркани на тема конспирация? Дай да позная, Хитлер при геройската си самозащита е принуден да убие 6 милиона евреи от които над милион и половина деца? А и огромното количество убити цигани, славяни, германци?

 221. Тралала
  06/06/2010 - 22:45

  Абе някакви наци-конспиратори наскоро се опитваха да ми обясняват за злите Хазари дето не били евреи ама всъщност били приели юдаизма и се правили на юдеи и оттам идели всички беди на човечеството. Понеже въпросните хазари смътно си ги спомням от средновековната ни история като някакви наемници дето византийците чат-пат ги насъскват срещу нас (а може и да бъркам), реших че наистина трябва да са гадове. В тоя момент ми хрумна да попитам при това положение дали истинските евреи са добри. Обаче се оказа че са зли, контролират световните финанси и не допускат никой. Човек не можело да стане ей така евреин. Хубава работа – ем тогава защо са допуснали всички хазари да станат юдеи наведнъж. Ммм това не трябваше да го задавам като въпрос защото ме набедиха за чифут, провокатор, мекере и не знам какво.

  Та както и да е, нямам особено отношение към тези проблеми. Евреите ме кефят, защото са пичове. Въобще не цепят басма на онези ислямистки маймуни. Целият свят се отнася мекушаво с тях, дори американците, да не говорим за евро-соц-съюза. Евреите въобще не ги бръснат за слива – освен което око за око зъб за зъб. След Мюнхенските атентати, 20 години след това ги преследват по целия свят и ги избиват. Наскоро гледах филма от охранителните камери в Дубай – някакъв палестинец-терорист дето е убил няколко израелски войника го сбараха в хотелска стая в Дубайски хотел – поне 20 човека бяха пратили да го очистят, маскирани, с фалшиви самоличности, въобще при Мосад няма лабаво.

  И като цяло евреите са пичове и ме кефят. Не мога да кажа същото за арабите, макар че е прекалено глупаво да обобщавам – познавам и много свестни араби, но повечето араби, които знам са абсолютни криминални боклуци и е по-добре да нямаш вземане-даване с такива.

  Що се отнася до конспираторите и тези дето си мислят че като са изгледали 2-3 малоумни филма от сорта на Цайтгайст и Илюминати и могат да дават меродавното си абсурдно мнение навсякъде….хаха. Сменете си дилъра.

 222. Келанвед
  06/06/2010 - 23:59

  yosher северноамериканските индианци не са избивали иноверци. От друга страна тяхното не е религия (няма институции) а по-скоро монотеистична вяра във Великия дух

 223. Келанвед
  07/06/2010 - 00:04

  Тралала – арабите са семити, както и евреите освен това са доста културни хора…
  тия образи, дето населяват Иран , Ирак , Афганистан, Палестина, Северна Африка са арабо-говорящи, но не са араби
  И да – тъпо е да обобщаваме качествата на цели народи, на база ма представителната извадка

 224. Келанвед Хм, не съм спец по индианците и техният кактус.

 225. Келанвед, северноамериканските индианци не са избивали иноверци, ама са се избивали един друг с достатъчен ентусиазъм. За южноамериканските индианци и техните масови жертвоприношения пък няма нужда даже да напомням 🙂

 226. Малко у лево – имал съм работа с един евреин, меко казано неприятна личност се оказа.
  И за да не съм едностранен – въждал съм и българи-миньори, хич не ме кефят.
  Досегашният ми житейски опит не ми дава основание да плюя по евреите като цяло, нито да възхвалявам родните работяги.

 227. Красен
  07/06/2010 - 11:42

  “Христо, лихварят не е виновен за това, че ти си неудачник и си стигнал до неговите услуги.”
  ———————————————————-
  Ха, интересно, значи всеки, който стига до “услугите” на лихваря е неудачник. Това не го знаех.
  Естествено, че начисляването на лихва не е осъдително, но по-големият въпрос, който вече беше засегнат, е защо парите са у евреите, а не равномерно разпределени, защото аз не вярвам в превъзходството на една нация над друга.
  В крайна сметка дали евреите са големи предприемачи, защото са богати и имат евтин и лесен достъп до капитал (вкл. финансов, социален и тем подобен) или са богати, защото са най-големите новатори.

 228. Красен, точно това е темата на предишната статия по темата:
  http://kaka-cuuka.com/2350

  Става дума не за превъзходството на една нация над друга, а за превъзходството на една култура (начин на живот, поведение и ценности) над друга, що се отнася до успех в живота и правене на пари.

 229. Eдно е да имаш взимане даване с “лихвар” (под което аз имам предвид, точно човек, който взима големи лихви) и съвсем друго е да имаш взимане даване с банка, например.
  Защото, ако си опрял до ЛИХВАР, означава, че банката или други кредитни институции не искат да ти дават кинти, щото си ненадежден платец или пък нямаш никакви доказани доходи.
  А лихварят естествено, че не се интересува от такива неща, той ти взима нещо в залог, или после ти праща едни хора, които да ти обяснят, че трябва да връщаш пари.

 230. Красен
  07/06/2010 - 12:20

  А, добре, аз под лихвар разбирам обобщено “кредитна институция”, не просто subprime.

 231. А тегленето на ипотечни заеми (заради, които настана един такъв велик вой) е една тъпотия, която се опитвам да обясня на повечето ми познати – икономически е по-изгодно да живееш под наем, ввесто да плащаш лихви на банката. Но! Ако си се набутал да теглиш такъв кредит играеш по свирката и трайкаш…

 232. Не съм чел всички коментари,защото са много.Може мойто мнение да съвпадне с мнението на друг,не знам.Аз също имам
  еврейски произход.Мога да ви кажа,че съм преследван цял жимот от ченгета,които са цигани и комунисти.Преследват ме,защото просто ме мразят,че имам еврейско потекло.Религията
  ми не е еврейска,нищо нямам еврейско,но си имам еврейска кръв.Пропуснах да кажа,че освен комунисти и цигани ме преследват и фашисти.Като отида в някой рок клуб и метълите
  фашисти започват да ми говорят зад гърба,че съм
  емреин.Просто
  омраза подхранена от чиста проба завист и злоба.Защо? Защото
  съм кадърен,обикалям света,занимавам се с екстремни спортове,които ми дават добра доза адреналин и се чувствам млад.Това е завистта,че се чувствам по-добре от връстниците ми 46г. които изглеждат като дядовци.Причината
  е и религиозна.Много хора мислят,че евреите са убили Христос и затова мразят всички евреи.Аз не съм религизен,но
  те си мразят.Тези хора които злобеят и мразят за мене са по-малодушни.Вместо да излезнат в гората на разходка те се забиват в града и куфеят.Да,да и от ден на ден стават все по-гадни,защото душата им е бедна,защото не се занимават със спортове,защото нямат хоби.Нямат никакво хоби и мозакът им гангренясва.Оттам идва и омразата и завистта.
  Според мене който мрази и завижда ей така си е простоват и
  малодушен.Зареден с отрицателна енергия.Такива хора трябва
  да будят съжаление,а не да им се връзваме,защото всички сме
  гости на тази земя и рано или късно ще си отидеме от нея.

 233. супер кофти е наистина да те мразят заради някаква невярна представа, която имат за тебе…

 234. Емо Не челото ли ти е изписано ,чш имаш еврейско потекло?
  Най непонятното ми чувство е завистта,просто не я разбирам!

 235. Айде за малко фън

  Надпис на митницата на влизане в Израел:
  “Не се прави на хитър – тук ВСИЧКИ са евреи!”

 236. Martin Tonev
  09/06/2010 - 17:51

  Като цяло съм съгласен с написаното. Според мен целия проблем е, че много хора мразят Израел, като правителство и политика (военната) и в последствие прехвърлят това и върху евреите. Следва едно преекспониране на исторически факти, извъртане или чисто и просто измисляне на вероятни причини и факти подкрепящи тезата, че евреите са корена на всяко зло. Това разбира се е тъпо, но и да не забравяме колко тъпи хора има по света.

  Истината е, че Израел и Палестина сами си копаят гроба, поне що се отнася до общественото мнение, който направи пръв крачката към завземането на моралния “хай граунд” ще спечели цялата тая патаклама. Погледнете как общественото мнение последните години се извърта и в момента да си мюсюлманин е поне толкова гадно колкото да си евреин, просто много хора ще те мразят по дефолт.

  “Бай дъ уей” имаше едно яко клипче което доста добре обяснява причинно следствените връзки (чисто исторически) за тази многовековна неприязън към евреите, но не мога да го намеря. Като цяло в него доста добре се посочва проблема- невъзможността на евреите да се впишат добре в европеиската култура и ценностна система, капсулирането им и т.н. (в момента същия проблем го има и с мюсюлманското малцинство в ЕС, просто евреите са с 1000 години преднина и са се “поевропейчили” до приемливо ниво).

 237. London calling
  10/06/2010 - 13:15

  http://www.youtube.com/watch?v=2BfWWDBndI4
  Този линк води до предаване на ББС за един евреин наркотрафикант от Стамфорд Хил, Лондон и чрез неговата история разказва историята на евреите в Европа. В този квартал живеят 20 000 “ортодоксални евреи” – с шапките, плитките, черно-белите дрехи.
  Живях 2 години сред тях. Имам прекалено много истории и наблюдения и с часове съм разпитвала хазяина ми за техния начин на живот.
  Филма дава много информация, която по коментарите си личи, ще е новост за много хора.
  Важно е да правим разлика между религиозни, ултра религиозни и нерелигиозни евреи (и не само).
  Евреите от Стамфорд Хил са крайно религиозни, техните хора са единствените в Израел, които не подлежат на военна повинност, жените се обличат както през 40те, насърчавани са да имат възможно най-много деца, спират светското си образование на 14-15 год, длъжни са да прекарват 6 часа на ден в молитва и четене на свещени текстове, почти не ги виждам извън квартала….
  Те са щастливи, задружни, непречещи на никой, плащащи данъци граждани на Лондон – 21ви век.

 238. Аз имам еврейска кръв. По нищо не ми личи – една нормална българска жена съм, и често хората говорят пред мен изключително гадни за евреите неща. Винаги им казвам, че тяхните думи ме касаят лично поради моя произход. Реакцията им е невероятна. Сконфузват се, почват да се извиняват и да замазват, защото осъзнават самия абсурд на ситуацията – те ме критикуват и обиждат, без да имат повод за това, пък и, най-често ми симпазитизат откровено и всъщност никога не са искали да ме обидят. Гадно е, но го правя всеки път – да си вземат поука, че не може да се правят такива обобщения за един народ.
  Но, честно, аз съм свикнала с подобно отношение. Карам мотор. Много често хората пред мен коментират мотористите – какви са мръсни, пресъпници, гадни рокери и пр. А не познават един моторист.Само са чували от братчеда и комшията, че… А освен това гледам доберман и питбул. И по тази линия съм свикнала да слушам невероятни глупости…
  Какво искам да кажа ли? Нищо сложно. Хората просто обичат да мразят, да критикуват, да нападат, да слагат етикети. И наистина е въпрос на КОЛКО ШИРОКО ВИЖДАШ, колко знаеш за света и колко можеш да обхванеш с разума си. Колкото по-малко, толкова си по-зъл, по-надъхан и изпълнен с омраза и реваншизъм.

 239. и да добавя … един цитат на Дунис Хопър /лека му пръст/ от Волния ездач “Те не мразят теб, те мразят това, което ти олицетворяваш”.
  а евреите, както мотористите, така и делтапланеристите, и собствениците на питбули имат само едно общо – различни са.

 240. за евреите и рокерите че приказват глупости – знаем, за съжаление.

  ама за собствениците на кучета пък какво лошо могат да измислят?!?

 241. ами обичайните напоследък /модни/ фрази – “не ме ли е срам да гледам кучета вместо деца” /аз пък си имам 2 деца! и никога не бъркам кучетата с децата/, “вместо да гледам кучета защо не дарявам парите на сираците” /аз пък го правя, защото ми носи удоволствие общуването с тези деца/, кучетата ми са “убийци” и трябва да се забранят /без въобще да познават нито мен нито кучетата ми/ и т.н. и т.н. Много омраза има в българите. Само им дай “обект” и започват да се изливат кофите с ла*на.
  Но не мисля, че нещата ще се оправят. Напротив.

 242. боже, някои хора наистина само се чудят с какви глупости да се занимават…

 243. Келанвед
  10/06/2010 - 17:14

  Хейтването е важна и неделима част от българското ежедневие

 244. Недостига на информация никога не пречи да се реагира остро. Още ме напушва смяха, колко се обидиха едни дечица покрай журналистическа дописка, в която се споменаваше за розовата пола на Лиза. 😀

 245. Розовата пола :-), всъщност директно води към една друга такава всеизвестна “истина” – че една жена не може да е секси и умна.Или – или!

 246. Ехх, наборе, за туй, дето “всички го знаят” може да се говори докато се изпие един прицеп бира и пак ще останат незасегнати теми и аспекти.

 247. Хах “Страх от тъмното”, де да беше само това, де да беше толкова просто …

  Човече ти още малко и ще кажеш, че масонството е измислица на Дан Браун и холивуд. 🙂

  А пък членовете на 20-те масонски ложи в България:

  http://scottishrite-bg.org/ind.....;Itemid=40

  са групички френдове от простолюдието, дето на сбирките си обсъждат футбола и кротко лочат биричка далеч от жените си …

  Доста наивно е да се твърди, че хора разполагащи с власт (били те и евреи) ще оставят света на самотек. Глобалната политика в историята винаги се е диктувала от определени фигури и няма нищо по-логично и нормално от това.

  Но иначе като цяло съм съгласен, добре е винаги преди да залитаме в една или друга посока нека да си спомним какво е казал Джеферсън:

  It is always better to have no ideas than false ones; to believe nothing, than to believe what is wrong….

 248. Стефан
  11/06/2010 - 20:08

  Аз имах приятел евреин страхотен пич,ходехмезаедно на купони,дори си имахме си общо гадже,което ни харесваше и двамата-Софянец Един ден взе че го духна от България. Избяга без да съобщи дори и на родителите си.По времето на Тошко да избягаш от България това се сметаше за престъпление.Писахме си няколко писма, но след като се ожени връзката ни се прекъсна.Днес той живее в Израел и има 6 деца.

 249. Калоян
  15/06/2010 - 12:27

  “по-големият въпрос, който вече беше засегнат, е защо парите са у евреите, а не равномерно разпределени”

  Ами много просто…, защото и мозъците не са равномерно разпределени 🙂

 250. Евреите често управляват парите, но това не означава, че ги притежават. Има съществена разлика! В конкретния исторически момент, най-големите световни финансови институции често се управляват от евреи, по силата на вековните традиции, които този народ има в този “бизнес”. Но кой ги притежава? Интересен въпрос, а отговорът е още по-интересен.
  Второ, това, че търговията е презряно дело не е лишено от смисъл. Днес икономиката /поне във копитализма/ се крепи върху индустрията. Държавите със силна индустрия са богати и силни. Причините са много, но следствието от липсата на индустрия е очевидно тук в нашата страна. Мизерийка… и нищожно БВП.

 251. кралчев
  03/07/2010 - 16:19

  Еврейте имат нещо особено, нещо като вродено презрение към хората. Някакво неуважение към човешката личност което им е присъщо. Предполагам че им е генетично по някакъв начин.

  –Николай

  Стейси казва:

  June 3rd, 2010 at 4:31 pm
  Ако сте имали вземане даване с повече евреи ще ви стане ясно защо не ги долюбват. Женена съм за евреин – не мога да се оплача от съпруга си, но е в душицата им да се опитат да те надхитрят, да те метнат, да те прецакат. Дори и печалба да нямат въпроса е да са отгоре, а ако става дума за пари – Ела та гледай как ще те прецакат.
  И аз отначало си виках “Ама що ги мразят така и са ги изтребвали?” Сега знам – ако не си от тяхната общност рано или късно ще те прецакат така, че да се чувстваш огромен глупак и за десерт ще ти се изхилят подигравателно.

  Longanlon казва:

  June 3rd, 2010 at 4:40 pm
  “но е в душицата им да се опитат да те надхитрят, да те метнат, да те прецакат. Дори и печалба да нямат въпроса е да са отгоре, а ако става дума за пари – Ела та гледай как ще те прецакат.”

  т.е. с какво са по-различни от всеки друг, че не разбрах?

 252. I’mWicked
  14/07/2010 - 13:42

  А замислял ли си се, че това е откак свят светува? Още в Древен Египет не са ги изтърпяли и са ги подгонили. Не е нужно да си голям спец, за да видиш що’ за племе са. Винаги са ги гонели. Това показва историята. И надявам се няма да ме наречеш “антисемит” или “фашист”. Аз не се осланям на идеологии, а съм си създал една малка моя си, според която живея. И ми е все тая за евреите, просто отбелязвам факта.

 253. Изключително ясно съм обяснил в статията ЗАЩО ИМЕННО “ги” мразят още от Египет.

 254. I’mWicked
  14/07/2010 - 15:21

  Само едно ще кажа думата “мошеник” си я чувал, нали? Идва от името Моше, еврейското име. 😉

 255. Не виждам това с какво оборва тезата ми – че евреите и хората които живеят и работят като тях са мразени през цялата история. Всъщност я потвърждава.

 256. прочетете коментарите под статията. мисля, че са достатъчно показателни за тезата ми:

  http://www.dnevnik.bg/sviat/20.....ef=miniurl

 257. Забележете как българската гражданка с еврейска кръв Лиза по-горе е писала, че “много омраза има в българите”. Това е именно пример за генерализациите, от които бягаме. По същата логика някой може да каже, че евреите са “много големи измамници”. Сред всички българи ли има много омраза? Всички евреи ли са много големи измамници? Не разбираме смисъла…

  Трябва да се спре с тези обобщения!

  И двете страни в спора обаче не могат да контролират желанието си да приложат индуктивна и невярна логика. Но ще трябва.

 258. Димитър
  23/02/2012 - 12:37

  Поздравления за смелостта на автора. Малцина са тия, които не се страхуват да разлаят кучетата. Много от коментарите издават предразсъдъци, неинформираност, неспособност за самостоятелно мислене и критично нисък КИ.

 259. Никол
  10/12/2012 - 03:10

  Много хубава статия. Наскоро прочетох една статия за атентата срещу едно еврейско училище във Франция и просто бях потресена от коментарите на някои мои сънародници…” Евреите на сапун ” .. ” заслужават си го”?! Не мисля, че някой заслужава да бъде разстрелян като куче още по малко невинни и беззащитни деца… Та днес реших да потърся защо ние българите мразим евреите, при положение, че както каза авторът на тази статия повечето от нас не са срещали и един евреин в живота си… Лично аз имам много приятели и познати евреи( не живея в Бългаия) и мога да кажа за тях, че са много интелигентни, възпитани и ерудирани. Едни от най-големите лекари, зъболекари и адвокати тук са евреи, а и не само тук, а в целия свят. Голям процент от световно известните учени, и артисти са с еврейски произход… Но защо тогава ги мразим? Ще ви кажа защо: от чиста завист и злоба. Много по лесно е да завиждаш на успелите отколкото да се опиташ да бъдеш като тях. А и всики знаем че ние българите макар многото ни качества имаме един голям недостатък , а именно – завистта. Четейки повечето антисемитски коментари и тук, се убеждавам в това. Искам просто да ви помоля да се замислите следващия път преди да убитите един евреин без дори да го познавате. Да се замислите какво би било, ако ние българите бяхме на тяхно място… Преследвани, мразени и избивани от векове насам…
  Въпреки, че не съм еврейка, съм чела много за еврейската история и култура и точно затова аз обичам и уважавам евреите, едни изключителни личности. Днес започна Ханука и искам да пожелая на всички евреи по света весели празници. А авторът на статията го поздравявам и го съветвам да изгори книгата на майка си и да и припомни, че повреме на втората световна война са избити над 6 милиона евреи… 🙁

 260. “Всички мразят евреите” – казват някои, и статията е отлично описание на това грозно явление. Поздравления към автора!

  Според мен, едно възможно обяснение на явлението е ЗАВИСТТА: Културно изостаналите общности не обичат когато друга общност се извисява духовно над тях. А случаят с европейската простотия и евреите е точно такъв. Толкова много евреи – носители на Нобелови премии! Велики философи, композитори, писатели и т.н. Броят им е толкова голям, че е трудно да назовеш някой гениален човек по име, без да се замислиш дали и той няма еврейски корени.

  А истината е, че всеки човек има общ корен с евреите. Съвременната експериментална и теоретична биология доказва с математическа точност, че двама произволно взети съвременни човеци, (примерно – скандинавец и австралийски абориген), имат със сигурност обща прабаба или общ прадядо, живели през различни праисторически времена. Следователно, всеки един човек има научно основание да се родее с евреите (както и с ескимосите, разбира се) и като истински човек, да се гордее с еврейските интелектуални постижения, а не да ги мрази. Последното е кощунство към понятието ЧОВЕК.

  Друго възможно обяснение на омразата към евреите е ГУЗНАТА съвест на много народи, които по историческо стечение на обстоятелствата са си присвоили славното име на друг народ. Например: Днешните руси са присвоили името на скандинавското племе Рус, а него са нарекли украинци (покрайници). Днешните българи (предимно славяни) са взели името на древните българи (известни като черни или кавказки българи), а тях самите са нарекли с всевъзможни презрителни названия, в т.ч. и цигани (истинските роми не се самонаричат така). Днешните французи са възприели името на немското племе франки, но си позволяват да наричат с презрителното име „боши” хората от германски произход. Подобен е случаят и с днешните англичани, присвоили си името на датското племе „ингъл”. И т.н. и т.н., почти всеки европейски народ, появил се след Великото преселение през 5-ти век, си е присвоил чуждо име.

  А евреите, подобно на египтяните, арменците, гърците и други древни народи, са съхранили своето име от хилядолетия, и няма исторически данни да са го заимствали от друг народ. Не че този факт е толкова съществен, но изглежда, че за гузната простотия това е много важно, и затова налита да нарича „цигани” всеки древен народ, било то кавказки, арабски, индийски, гръцки или еврейски. Единственото основание за това, е по-мургавия цвят на кожата на древните народи, в сравнение с този на ГУЗНИТЕ европейци. Има, разбира се, и много наистина цивилизовани европейци, които се отвращават от подобни прояви на омраза. Да се надяваме, че в тях е бъдещето!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *