Воленчо и шаманите на днешния ден


Гледате ли Канал 2001? Вероятно не. И аз не го гледам. И Канал 3 не гледам. И СКАТ. Всъщност, аз изобщо не гледам телевизия… Но като се замисля за миналите си телевизионни приключения, винаги се сещам за едни много интересни предавания, главно по гореспоменатите телевизии.

От една страна са ясновидците, които само по телефона могат да те излекуват, а от друга всякакви там “политически анализатори” със собстени предавания по телевизия СКАТ, които смятат, че собственоръчно могат да “оправят държавата”, само да имаха власт.

И простият народец вярва и на едните, и на другите…

Ясно виждам… крака

Ясновидците от телевизията, сигурен съм, ги знаете – те понякога са забавни почти колкото Волен Сидеров и аз неведнъж съм ги гледал, омаян както от собствените им разсъждения и пророчества, така и от хората, които им се обаждат в ефир.

То не са магове, екстрасенси, енерго-лечители, гадатели… Едни дебели лелки и мухльовци с вълнени пуловерчета говорят авторитетно от екрана, гледат страшно простия човечец в очите и го убеждават че телефонната линия е своеобразен проводник на психо-кинези-матрична енергия и те само по нея могат да познаят не само здравословното му състояние, но семейното му положение, проблеми, път в живота, дали дъщеря му е бременна и дали кучето на съседа препикава изтривалката му всяка вечер или това е дело на извънземна цивилизация. И разбира се, всеки човек направо бъка от проблеми, болен е от сто болести, направени са му поне двайсе и седем черни магии и го очакват само нещастия и катастрофи както в личен, така и в професионален план.

Добре, че са те, ясновидците – не само познават те, ами и лекуват. Лекуват хората от разни страшни болести, за които повечето лекари не са и чували. Обажда се примерно един и оная без да го изчака да си каже името, супер убедено заявява “Вие, господине, сте болен от крака! И от бъбреци!”. А сега де! Какво да каже който и да е доктор срещу това чутовно твърдение? Новите страшни болести Крака и Бъбреци, по-лоши и от чумата, холерата и хемороидите взети заедно! И могат да бъдат излекувани само от Маг Елена, обадете се след края на предаването.

Народецът гледа… и вярва.

Ясно виждам… ДС

Хубавците от СКАТ също всеки ги знае – некои от тях даже са в парламента, че и в европейския… Сите са политически коментатори, сите гледат страшно, знаят всичко бакии в държавата, имат списъци с всички агенти на ДС (които са дълги списъци, щото много, ама много са тия агенти), разполагат с пряка връзка с централите на ЦРУ, КГБ и МОСАД и са наясно с всичките им тайни планове да разорят България.

И не само знаят всичко, да им се ненадяваш – говорят авторитетно какво не е наред в държавата. Направо да се чудиш как успяваме да оцелеем като нация и като човешки индивиди при такова катастрофическо положение, каквото те описват. Не само икономиката запада и утре няма да има какво да ядем, не само хитри и прикрити юдео-масони налитат на рояци като лешояди да отхапят мръвка от “тоа истрадал народ”, ами и Държавна сигурност съществува и заедно с ДПС оплитат страната в комуноидно-туркоиден октопод. Жална ни майка направо.

Но слава богу, спасение има и това, познайте, са точно тия алализатори! Техният политико-икономически гений им позволява да видят и как точно трябва да се управлява правилно държавата, за да процъфти и да пребъде, а всеки пенсионер да закусва шампанско и ягоди. Здрава ръка трябва, само ни дайте власт…

Народецът гледа… и вярва.

Ясно виждам… не по-далече от носа си

Общото между тия двете групички, струва ми се го забелязахте вече. Те имат доста сходна аудитория, както и доста сходни методи да й влияят. За да гледаш предаванията им без да се разхилиш, може би не е задължително да си на средна възраст и необразован, или стар, или млад и много глупав, както и сравнително беден, но определено помага. Те използват незнанието на затъналите в лични беди хора и им предоставят лесни решения на трудни проблеми.

Не можеш да си намериш работа? Дай сто лева и ти развалям магията, няма проблеми. Не можеш да си намериш работа? Комунистите са виновни, дай да национализираме всичко и няма да има безработица.

Методът на работа на тия телевизионни труженици, разбира се, са лъжата и заблуждението. Те създават за човечеца, който ги гледа, алтернативна реалност, в която истината няма значение, нито какво мисли някой друг – те са прави и знаят всичко. Тая алтернативна реалност е пълна със страшни проблеми – ужасяващи болести и семейни нещастия дебнат, държавата се разпада и всички ще измрем от глад. Те насаждат страх, за да се възползват от лековерието на хората, за които естествено е много лесно да повярват на нещо, от което се страхуват. От тоя трик са се възползвали всякакви шамани, пророци и диктатори през хилядолетната история на човечеството, за да съществуват на гърба на останалите.

Тъпото е, че аз всъщност съжалявам хората, които им вярват – да, прости са, но някак тъжно е да изпаднеш дотолкова в отчаяние и безизходица, та да повярваш на подобни индивиди и да възлагаш на тях надеждите си за бъдещето.

———————————

Офтопикът за днес:

Системата за записване в детските градини по интернет струвала на софийска община 200 000 лв. и вчера не можа да поеме 50 хил. посещения. Колко струва един сървър, ебаси?!?!

Има ли нещо по-тъпо от игрите с SMS-и?
Обичам петролопровода в Бургас!

Коментари

 1. Георги
  05/02/2008 - 10:21

  Четири пет пъти съм гледал ясновидците – такъв смях не ме е напушвало от никоя друга простотия.

  Смеха ми обаче бързо изчезваше от яд, че хората се хващат като удавник за сламка за думите на тези безумци.

  Не знам дали ги има още тези предавания, но ако съществуват си мисля, че са един сериозен фактор в икономическото ни (недо)развитие.

 2. Спас Колев
  05/02/2008 - 10:29

  За номерът с детските градини: Всъщност изглежда струва 320 хиляди (без ДДС), от които 12 хиляди за хардуер. 😀 Повече – при Георги Чорбаджийски.

  Всъщност, колкото и да струва, при класиране по реда на заявките сривът е неизбежен. В механиката му викат концентрация на напреженията.

 3. Народа ни е много прост и за съжаление в по-голямата си част. От простотията ни се хранят тези телевизии. Нали виждаме как е и с чалгата, та нали и тя се слуша от, пак за съжаление по-голямата част от населението ни. Ако имаше в България легална проституция, нямаше да има чалга певици.

  Толкова е жалко да чуеш в трамвая как в ушите на младо и хубаво момиче кънти Анелия, Преслава и още някакви такива “ава”

  Все казвам на сина си, подготвям го, че около него все ще има простотия, докато има хора с ниски цели, които да им дават поле на изява, защото наистина най-бързо се печели от невежеството на хората.

 4. 200000 хиляди е абсурдна цена а 230000 още повече тва не би струвало повече от 50К и би било много по добро ама нали са пари на данъкоплатците защо да не ги прибере некоий…

 5. И това си иска тренировки 🙂
  Я опитай ти да убедиш някого да се раздели с двеста лева, пък ти да излекуваш третото му око? А? (това за третото око го гледах по Господарите… Канал 2001 и Скат не гледам, но НТВ правят мониторинг на най-забавните предавания и ми спестяват време и усилия, като ми показват само бест оф дъ бест).
  Не можеш, нали? И то не задължително защото си с високо, честно чело и ти е трудно да се представиш за истински маг (или политически водач, няма значение). Има и такива с високи ясни чела, дето го правят.
  Това си иска сериозна мотивация и добро подковаване.
  А че винаги има кой да върже – има.

 6. Канал 2001 не знаех, че още съществува или греша? За телевизионните шамани нямам какво да кажа. Не ме вълнуват.Чух, че наскоро щяло да има риалити шоу с екстрасенси, които да доказват способностите си на живо пред публика.

 7. хахахаха човешкия гений докъде е стигнал-реалити с екстрасенси…уникално… :Д:Д:Д:Д
  хахахаха тфа стабилно ме разсмя..опитайте си да си предтавите само:Биг Брадър вижда всичко?!?!NOT ANYMORE!!
  :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 8. Най ме кефи като кажат – “Да ало кой се обажда?” – ???? ебати екстрасенсите

 9. “това за третото око го гледах по Господарите”

  Бу, действително съществува такова нещо- трето око. Но не и с параметрите, които магъзниците му приписват. Допълнителното око при човека е разположено в дълбочината на мозъка, но в процеса на еволюцията отдавна вече не е око.

  Понастоящем е жлеза и името и е епифиза. В нея има преплитане на жлезисти и нервни клетки. Епифизата не става за извършване на нищо магическо. Тя си има друга работа- регулира денонощните ритми у човека (т.е. цикардните ритми), а в по-общ план влияе на биологичните ритми.

 10. Тая и последната статия си на вълна успешни бизнеси в България 🙂 Предлагам да врътнем един бизнес – SMS гадаене!

  “Изпратете вашето ЕГН на кратък номер 666 (за трите мобилни оператора) и наш специалист-екстрасенс ще ви каже бъдещото! Тази уникална услуга поличавате само за нищо и никаквите 5 лева на sms”

  Беден и прост народ лесно се лъже!

 11. Longanlon, ами ти само най-интересните канали и предавания си гледал бе мой.
  А аз се чудя защо си махнал телевизора. 🙂

 12. Прасунсен
  05/02/2008 - 15:22

  Хаха, Shorgov е много прав :))

  Интересното е, че има доста такива предавания и си вървят добре. Така че вероятно все още има достатъчно от типа хора, които описваш (глупави, бедни, с много проблеми и тн), тоест положението в страната може би наистина не е на добре.

  Относно офтопика, това вчера е било DDOS атака доколкото разбрах. Не е въпроса в един сървър, доста големи сайтове са падали от такива атаки.

 13. Още един линк към “АЗ НЕ ГЛЕДАМ ТЕЛЕВИЗИЯ”. Мисля да ги преброя.

 14. Филип
  05/02/2008 - 19:43

  GAN, такава игра има. По някаква музикална телевизия я видях.

 15. mindbolt, радвам се, че четеш внимателно и редовно 🙂

 16. Legion, не че не вярвам в трето око, чакри-макри и тъй нанататък 🙂

  Но се обажда жена в екстрасенско предаване – Нещо ме боли на челото! Дали това не е третото ми око, което се отваря?

  Ще речеш – водещите всеки момент ще се затъркалят на кълбета от смЕх? Ами! Напротив… Съвсем сериозно си подхождат към въпроса, все едно аха-аха и ще стане жената като Аргос, поради ограниченото място само с три, вместо сто…

 17. Много ми беше смешно като правиха интервю с един от “маговете”, дето се изявяват по Канал 3. Разказва как до ’89 бил барман, но след падането на комунизма изведнъж дарбата му се проявила и почнал да лекува…

  Също както всички старчоци по СКАТ, дето всичките изведнъж станали дисиденти и единствената им цел е добруването на България…

  СМЕХ 🙂

 18. А понякога никак не е смешно.

  Идва баба ми един ден в нас и изтърсва на майка ми “Подготви се, щото скоро мъжа ти ще умре”
  Шах и мат.
  Аз,недорасло хлапе, седя и се пуля насреща й, майка ми се чуди как да реагира, въобще красота отвсякъде. Добре поне, че баща ми го нямаше, че каквато е шматка баба ми, като нищо щеше да му го изтърси в лицето.
  Оказа се, че, иначе съвсем практичната ми баба, отишла на някаква гледчка дето й наговорила пълни простотии.
  От тогава минаха повече от 10 години – нищо лошо не се е случило (за щастие)
  Така че по-добре да са смешни и да дават надежда, че могат и къде по-лоши неща да направят.
  Виж, Азис какво дава на хората със шоуто си ми е по-трудно да определя, освен алтернативен цирк от 21 век,разбира се.
  А го гледат доста повече хора.

 19. Над 380 000 лв струва.

 20. хех, за гледащите тези шамани с пълна сила важи народната мъдрост ‘Бой, ебане и никва телевизия’. Буквално 🙂

 21. :)Кой ще се заеме с първите две – ти ли?:)
  🙂

 22. Простак
  09/02/2008 - 21:49

  Уникални сме ние българите ,само водата във вино не сме превръщали все още!Зрелищата са това ,което вълнува и бедният народец по нашите земи ,обаждат се да питат хората за здравето ,за любовта ,няма лошо.Понякога внушението е това ,което запълва празнотата на неразбирането и носи удовлетворение.На нас какво ни е ,да се оправят ,ако искат и паметници да си вдигнат.Тука прочетох един пост ,в който много правилно е поднесена идеята да опитаме да вземем 200лв.от някой ,за да му излекуваме третото око.Ей тея хора дето го правят , са си баш “магове” евала бе бай Ганъо

 23. Както веднъж иронизираха тия ясновидци в Сблъсък – “Дава ми се, дава ми се…” :D.

 24. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  09/01/2009 - 04:28

  Сега не ми се говори по темата, но ми се струва интересна и рекох да я съживя лекинко 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *