ей, стадото…


Кво я лапнахте тая Първа инвестиционна банка бе да ви шибам в ушите?!?

Някакъв глупав слух и айде – потрошихте си клавиатурите…

Българска ли е Македония?
Гей-браковете трябва да са ЗАБРАНЕНИ!

Коментари

 1. Има за какво!

 2. магдалина
  14/05/2008 - 18:56

  Големия отворко 🙂

 3. Лонг, повечето блогъри пишем за това което ни вълнува на момента, не сме като теб да пишем статии месец преди да ги публикуваме или да го правим в точно определен час и ден и бъди сигурен че ама хич не ни пука че още 20 блогъри са писали по темата, те още 100 и са ходили до кенефа

 4. И кво толкоз ви заинтересуваха слуховете за тая банка, при условие, че за всеки, който разбира малко от икономика е ясно, че са глупости?!? Финансовата ситуация в страната в момента е стабилна, а ПИБ стои много добре в нея – няма абсолютно никакви индикации не само за фалит, ами и за някакви затруднения даже.

  Ама ей ката леля Пенка чистачката изплюва някаква глупост и всички “дай да пишем’…

 5. Бранимир
  14/05/2008 - 21:37

  Е, да, ама не всеки разбира… дори и малко… от икономика. В крайна сметка, като има търсене, печели този, който има предлагане. Печели трафик. А нали това е идеята, като имаш блог – да го четат…

 6. Георги
  14/05/2008 - 22:17

  Ами дайте всички да пишем за Азис, че да печелим трафик 🙂

 7. @Георги, аз пиша за Азис, по-точно за гъза му и повярвай ми не е най-търсеното нещо :)), ако трябва да сме буквални

 8. Георги
  14/05/2008 - 22:39

  Явно трябва да пуснеш слух, че Азис ще фалира – тогава ще стане 🙂

 9. Toва, което ме издразин всъщност не е толкова голямото внимание, коетосе отдели на въпроса – а по-скоро голямото внимание, съчетано с липсата на каквито и да е факти.

  Съвсем нормално щеше да е, ако се е появил някакъв проблем като този и които пишат за него го обсъждат, причините за него, информация за него, реакциите на банката и т.н.

  Но напротив – в нито едно от писанията нямаше никакви факти, нищо – просто повтаряне на слуха и толкова…

 10. Николай Михайлов
  15/05/2008 - 00:27

  а дайте некакав линк най-накрая, чух разни неща ама нищо конкретно само слухове.

 11. Ха-ха, Беър Стърнс в български вариант!

 12. Георги
  15/05/2008 - 06:49

  Тоталната нерационалност малки вложители да теглят пари от ПИБ идва и от факта, че влоговете им са защитени от фонда за гарантиране на влоговете. Което означава, че ако действаха на база на разума въобще нямаше да им хрумне да се уплашат от слухове.

 13. георги, серионо погледнато, никой потребител не знае, че парите му са гарантирани (до 40 хил) – това никой не ти го казва в банката… аз го разбрах чак на лекциите по финанси 🙁

 14. Георги
  15/05/2008 - 09:23

  Именно – потвърждава се твоята теза за стадото. Никой не си прави труда да разрови и почете малко по темата, всеки разнася слухове.

  Така или иначе, подобно нещо все някога щеше да се случи. Може пък това да пообразова хората /а и банките/ в елементарни неща.

 15. Надали ще се повтори случаят с Беър Стърнс, но от всичките блогъри, които чета и писаха по случая, до един всичките осмиваха психозата и привеждаха малко или много факти в подкрепа на абсурдността й. Което е добре…

 16. ПИБ не може да фалира, свързана е с твърде много интереси, включително на политици и сенчести бизнесмени. Просто забравете за това, а за гаранционния фонд, никой не е оправдан, че не може да чете, това чудо за гаранцията до 40 бона го пише навсякъде. Баста.

 17. Филип
  15/05/2008 - 16:22

  Мислех, че тия слухове ги има само в 2-3 форума и блогосферата от нямане какво да прави ги мултиплицира, но ПИБ обявили, че слуховете не са верни, значи и до тях са стигнали.

  И другото – извинявайте, ама това че били гарантирани влоговете ходете да го обяснявате на арменския поп после като изгорите. В България понякога теорията се разминава с практиката, така че не можете да се сърдите на тези, които се страхуват за парите си. Щото всеки знае как се намират някакви вратички после и хоп – с пръст в уста.

 18. Георги
  15/05/2008 - 16:36

  Не е имало случай да не са били изплатени влоговете на хората във фалирала банка. Все пак, такива неща са се случвали в България.

  Между другото, ако човек си изтегли парите от ПИБ и ги внесе в някоя друга банка, нали отново трябва да има доверие, че другата банка е по-сигурна? Има ли банка в България, която е по-сигурна от гаранцията на фонда за гарантиране на влоговете и държавата (при това подплътена със солиден бюджетен излишък)?

  И откъде-накъде се допуска, че политиците ще се опитат да излъжат вложителите преди избори – че нали това ще им коства много. Аз се страхувам от точно обратното, че са готови да жертват всичко останало само и само да не допуснат някой да пострада (от млекопроизводител през пенсионер до вложител).

 19. При валутен борд и фонд за гарантиране на влоговете, няма страшно.Е, ако всички се втурнат да се теглят влоговете-малки и големи, няма начин една банка да издържи на напъна.
  Лошото е, че след фалит гарантирания влог ще го получиш след една година.

 20. Георги
  15/05/2008 - 22:38

  19. Кога ще получа сумата на гаранцията по влоговете ми?

  По закон ФГВБ започва изплащането на гарантираните
  влогове на титулярите на сметки най-късно до 45 дни, след като БНБ отнеме лицензията на банката. Вие от своя страна следва да предявите правата си в рамките на общия петгодишен давностен срок.

  http://dif.bg/bg/files/booklets/fgvb_knijka_bg.pdf

 21. Не сте прави с това, че ако човек разбира малко от икономика…

  Я погледнете от последните два дни акциите на ПИБ паднаха с 10% И то не е заради световните пазари. Чакам малко да се върнат да продавам, че ми трябват парите, а някой някъде пуснал слух… 🙂 Дали ще го намерят от прокуратурата и ще лежи в затвора 🙂 Защото аз имам 200лв, а някои имат милиони и 10% от милиони са доста.

  Явно и хората, които имат уж представа от икономика са разпродавали. Като гледам в момента заявките за купуване са 2 пъти повече от тези за продаване, така че има и хора които явно наистина разбират от икономика и са уцелили момента да купуват. 🙂 Дали наистина слухът вече е отминал?

 22. А може слухът да са го пуснали именно тия, дето разбират, за да могат да изкупят евтино акциите на съвсем добра и стабилна банка 🙂

 23. Правени са такива опити във форумите на инвестора, но повечето хора, които се занимават са наясно, че не трябва да вярват на такива неща. Освен това не ги правят по такъв прост начин – ще кажат, че има проблем с ликвидността, а не че ще фалира. И последното – знаят (в повечето случаи), че носят наказателна отговорност.

  Този слух обаче е пуснат извън банката. Което означава, че не е насочен сякаш пряко към спекулация с книжата. Опитвам се да гадая каква може да е причината за пускането на такъв слух.
  Някое дете може да си играе на “финансов сигнал за бомба”, някой социолог – изследва поведението на хората, недоволен клиент проверява какво може да направи с пуснат слух из интернет… Би трябвало следователите да открият, но не ми се вярва – те могат да се борят само с пиратството като изземват компютри. С други интернет престъпления явно не се справят толкова добре.

 24. хихи, да бе спомних си – някакъв даже го осъдиха май на 10 хил глоба задето беше написал във форума на инвестор, че некакви акции ще се качат 🙂

 25. Mr. Mahony®
  18/05/2008 - 11:40

  Мен пък най-ме нервира, това, че повечето коментари (не тук) са от хора, които не разбират. Това не е лошо. Лошо е, че не слушат. Или слушат тези, …. които също не разбират.

  Доста преди суматохата (преди около месец) ми казаха, че “Първа Инвестиционна банка ще фалира”. Една колейка, която разбира от такива неща, колкото аз от компютри. Помолих я за някакъв сериозен аргумент, понеже това са сериозни думи. Тя ми каза, че “Алфа банк ще ги купува”. Аха и казах. Виж ти. Да, казах и, зе банката е имала малки проблеми, но това беше преди година някъде и сега всичко е наред.

  Преди седмица (3 дни преди официалната истерия по новините) пак ме “светнаха за същото” и то от мениджър на най-всока позиция, но в държавна фирма. Казаха ми да си изтегля моите 3 000 лв.

  Аз им казах, че ако това всичко е вярно, то не ми е за моите пари (те са гарантирани най-малкото), а за това, че ако това е вярно, то тогава цялата система има проблем и аз дори да нямам там пари … пак ще имам проблем. Някой помнят 1996-1997.

  P.S.: Вчера чух и версията, че “Този слух е пуснат от ПИБ. За да накарат хората да си изтеглят парите и да загубят лихвата.” Аха ….

 26. Mr. Mahony® относно последния ред – това е вярно. Мина ми през главата и при по-горния пост и затова казах, че нямам идея кой може да го е направил. Ако всичко е ок след слуха и е правилно употребен банката може да спечели много.
  Това може да е една много добра ПР кампания, започваща от негативното и да завърши с обявяване, че банката е в топ 5 на българските банки. Колко добра е банката се казва от хора, които би трябвало да мълчат по този въпрос – министър председателя, шефа на бнб и т.н. Така че се получи безплатна реклама от най-висока позиция. Тази реклама се плати с лихвата по изтеглените депозити – пари, с които банката е работила, но по които няма да плати лихви.

  Тази версия може да се раздуе още, но просто не смятам, че в България има хора, които разбират достатъчно добре от пускане и управляване на слухове, за да са сигурни, че ще ги обърнат в положителна насока, а не в отрицателна.

  Това че банката ще фалира и ще бъде купена са две безкрайно различни неща. Аз знам че банката е гръцка собственост от представители на бранша. Не съм сигурен дали пряка или чрез представители, но гърци стоят зад банката. Това означава, че тя трудно би фалирала – има кой да я подпре. Това че може да я купят – нормално – световна финансова криза, всички са на загуба, българските банки печелят… изглежда добра инвестиция. Ако банката тръгне да фалира и я купят или просто я купят – банката продължава да си работи както обикновено и ти си имаш парите. Ако банката фалира – държавата ти възстановява парите до гаранционния максимум. Преди беше 30 000 лв, но нека някой специалист в областта да каже колко е сега. Май покрай ЕС трябваше да стане 25 000 евро.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *