Брад Пит, феминизъм и анорексияПредразсъдъците са голяма работа, да ви кажа. А медийно налаганите образи – още повече, особено за младите. Анорексията, казват, убивала хиляди девойки по света всяка година, примерно.

Само дето убива не само девойки, ами и младежи. Ама не анорексията…

Смятам, всяка уважаваща себе си феминистка, както и всеки борец за правата на жените (и той уважаващ себе си, че и жените, по желание и неколкократно) ще се съгласи с мен, че медийно-налаганите образи на жените не само не са реални, ами имат силно негативно влияние върху здравето и самочувствието им, особено на младите такива. Милиарди долари се харчат за пластична хирургия, слагане на силикон в циците и всякакви хапчета за отслабване. Тая мода не е толкова разпространена у нас и слава богу, но медийните образи яко влияят на жените. Аз нямам нищо против което, щото то резултира в по-красиви жени и това е видно като съпоставиш снимки на трътлите, които са минавали за хубави през 50-те години и се разходиш по улицата сега.

Много често обаче това има цена и то много тежка – пластичните операции често са неуспешни и произвеждат изроди, анорексията дебне зад ъгъла, а повечето жени са с направо смачкано самочувствие че или гъза им бил голям, или циците малки (най-често е точно така, ама що трябва да се депресират, сякаш е най-важното нещо в живота им?). Множество кампании са подети за противопоставяне на тия идеализирани и недостижими без фотошоп и гладна смърт образи, в много държави въведоха изискване за минимално тегло на манекенките, анорексията е изведена като един от десетте топ-проблема на американската младеж. Има хиляди сайтове посветени на тая проблематика.

Далеч не само жените обаче страдат от недостижимия идеал на налаганите от медиите перфектни образи.

Работата е същата и при мъжете

Мъжете, както ще забележите лесно, също участват в реклами, филми, клипове. Актьорите също имат перфектни тела. Тела, които също не могат да се постигнат с конвенционални средства.

Това поражда сред мъжете, особено сред младите, абсолютно същите проблеми, които медийно-налаганите образи пораждат сред жените. Болшинството от момчетата нямат такива тела, като героите си от телевизията или като фотомоделите – няма и как да имат, но в съзнанието им именно техните форми се запечатват като синоним на мъжественост и красота. Повечето от тях израстват депресирани, че нямат големи и релефни мускули, изрязани плочки на корема… Едрите се справят що-годе добре, защото те имат други предимства, но хърбавите, а особено много – дебелите, страдат.

Смазаното самочувствие и тоталната депресия са чести гости, но по-лошото, както и при жените идва, когато въпросното момче реши да направи нещо по въпроса. Хубаво тяло, според общоприетото мнение, се извайва със спорт, но това изисква много и дългогодишни усилия, а резултатите рядко са като тия, с които могат да се похвалят Арнолд или даже Брад Пит (в Боен Клуб). Защото Арнолд и Брад Пит са съответно като манекенката-анорексичка, която се храни с водка и сок-боровинка и Памела Андерсън. Единият жертва здравето си, постигайки перфектното тяло, а другият просто разполага с много пари за професионална помощ.

Тъй като малко от хората имат финансовата възможност да ползват услугите на професионален треньор и да си купуват всички хранителни добавки, които биха им дали телосложението на Брад Пит, те често се обръщат към метода на Арнолд и на всички професионални културисти – анаболните стероиди, които са разрушителни за здравето, но дават пътя към ГОЛЕМИТЕ мускули.

След доста голяма пауза аз ходя в зала и тренирам. Тежа 88 килограма и съм най-дребния – всички останали, които тренират, вземат или са вземали стероиди. Често си говорят за стероидни цикли, комбинации. Преди гледах едно фитнес-предаване (на Недик, по СКАТ) – спрях да го гледам, защото практически всеки, който се обадеше с въпрос, питаше за стероиди и предаването се превърна във фармакологично, а не спортно. Малките в залата, ученици по 50-60 кила гледат едрите мъжаги, които вдигат гигантските тежести и въздишат, мечтаейки да станат като тях. И често стават – метандростенолон 2-4-6-6-4-2 може да намалява ташаците, но дава мечтаните мускули…

Предрасъдъците са на обществото

Пиша тия работи, защото много по-малко внимание се отделя на тия проблеми на мъжете, отколкото на жените. Даже, ако трябва да съм точен, аз не съм виждал никъде информация за това. Но е важно да се осъзнае, че предразсъдъците не са световен заговор на мъжете срещу жените – те са на цялото общество и работят и в двете посоки, при това еднакво разрушително, затова трябва да бъдат преборвани не едностранно, а заедно.

Дали това означава, че съм феминист?

Време разделно
Щастието – тая измамна гад

Коментари

 1. Светла
  14/03/2008 - 09:23

  И да си феминист, което впрочем не се доказва с тази твоя статия, това може да е само поредата похвала за тебе. А колкото до стремежа много хора да приличат на еди-кого си, той е едно от израженията на насажданото и подклаждано с десетилетия напоследък повърхностно отношение към всичко – дори и към себе си. Значи, не се подбуждат хората да бъдат самите себе си, да са ярки индивидуалности, а да следват клишетата. И това успява, защото да следваш модел (било то външно или мисловно) е много по-лесно, отколкото да бъдеш сам себе си и да вървиш по свой си път. И колкото по-малко умствен багаж има някой (или повече умствена леност), толкова повече следва разни моди, модели, пророци, вождове и други ширпотреби. Вероятно идеята е всички да станем еднакви и най-главното – до мислим еднакво. Тогава ще ни управляват най-лесно.

 2. Лъчезара
  14/03/2008 - 12:26

  Напълно си прав за влиянието на стереотипите и върху мъжете.

 3. мога още до допълня по тоя въпрос и от собствения си опит.
  това което ни насаждат в момента от всякъде – вечно млад и на всяка цена.
  мен ме впечатлява друго, тука, в България. мъж над 50 или 60г, търси запознанство с жена, цел връзка, и пуска обява да речем в ония пенсионерските вестници. и се оказва, че за тях жената трябва да е по-млада от тях поне най-малко с 10г.
  абе, дядка, ти ако си закъсал за човешко общуване и твърдиш, че няма с кого да споделиш края на дните си и искаш да разговаряш с някого, имаш изведнъж претенции, че тя била дърта и не била хубава.
  бях болен веднъж и си лежах на дивана пред телевизора, кабелна нямах от месеци, и се наложи да гледам Миглена Чакракчиева. Дядо на 80г не хареса жената на 68г, искал бил по-млада. Миглена падна от шок и от смях.

 4. актрисата Кари Фишер, от Междузвездни войни в едно интервю беше казала, че съвременното американско общество отхвърля възрастните хора, и принуждава всички да се борят до отчаяние с възрастта си

 5. Има едно нещо, дето съм го пропуснал и то пак е в ущърб на мъжете – докато за гладуването, булимията и анорексията всички знаят, че са вредни, то мъжкото красиво тяло се свързва винаги със спорта, т.е. със здравословния живот. Един вид ако имаш мускулесто тяло, значи спортуваш, значи си здрав – затова красивото тяло винаги е цел.

  Така се създава още по-голям натиск върху младите мъже и още повече проблемите със стероидите и самочувствието се захлупват под покривалото на на пръв поглед здравослновния живот.

 6. мисля обаче че натиска върху жените е огромен . да има приличен външен вид, да има деца, да се грижи за тях и за баща им, след ражданията пак да иглежда перфектно, аз да може ад си намери работа, да се прибира след работа, зада работи и в къщи най-малко 2 ч около семейството. и след целия този труд се оказва, че остарява по-бързо от мъжа.
  на нея й стига, че сама го вижда и отчита това, но винаги има някой да й натяква за “егн-то”

 7. съвършенството е враг номер едно за човека. във всеки един аспект от човешкия живот.

 8. Канев
  14/03/2008 - 15:41

  Да не забравяме и другия модел на подръжание за мъжете – мутрата. Няма значение как изглеждаш, ако имаш мерцедес и пари, винаги можеш да имаш и моделки анорексички. И докато стремежа за хубаво тяло, евентуално, може да доведе до здраво тяло, компенсацията с BMW на някой друг недостатък не се сещам да е довела до нещо хубаво.

 9. хехе, как да не е довела – довела е до BMW, и това ако не е полза 🙂 освен това беемветата не са вредни, освен ако не се блъснеш с тях…

 10. има една закономерност – мъж като се види с пари, става на свиня. жена с пари – разхубавява се. е, не на 100% се случва, но с доста хора покрай мен се случи така

 11. Не, не си феминист 🙂

  Абсолютно съм съгласен с мнението ти. Стана вече доста време различните там компании за козметики и не знам си още какво се мъчат да вкарат стабилно мъжете в “еуфориите” на жените и малко по малко успяват. Имаме си вече “метросексуални” мъже.

  Според мен, като “по-рационални същества”, поне за сега ние мъжете успяваме що годе да се опазим. Сигурно за това няма информация по въпроса. Но като цяло си е проблем. Медиите не спират да ни заливат с всевъзможни глупости!

 12. винаги съм казвал, че ако искам да съм с мускули, ще се цаня да маам с мотиката на полето вместо да пълня гуши на някакви си там ‘фитнес-инструктори’ 🙂

  имам приятел, на когото Брад Пит може само да завижда по фигура, а в същто време води един от най-унищожаващите животи – много алкохол, наркОтици, вилнеене и висене от сгради в нетрезво състояние…..:) що ли не взимат пример от него младьежити, чудя се… 😀

 13. Както съм казвал и друг път, генетиката е голяма работа

 14. Лонги, ами ти също си медия, която нарича жените, които не се променят по посока на модния стереотип “трътли”.

  А за мъжете: в нашия град младите мъже са поне толкова суетни колкото жените. От прогимназията тръгват на фитнес и пият разни добавки. Ако не изглеждат като охранители, то тогава са фьешъни (тия с прическите, кичурите и тесните панталони).

 15. Миглен
  15/03/2008 - 10:37

  Аз не ползвам стероиди и си харесвам циците!

 16. Маркуча
  15/03/2008 - 17:42

  Само не разбрах защо реши, че жените от 50-те са по-лоши от сегашните? Те не само са били жени, по-важно, били са женствени. Не виждам нищо хубаво в ходещи скелети или подвижни закачалки с нулев задник и огромни цици, под чиято тежест ходят прегърбени. То е като да сравняваш, примерно, Мерилин Монро с Кейт Мос. Първата има прелестни форми и разпалва въображението, а втората е живи мощи и предизвиква само съчувствие.

 17. жените от 50-те са истинските жени – гърди, задник, коса и тежък грим
  днешните скумрии в тесни гащи въртят кльощави задници и се пъшка след тях. тва не го разбирам

 18. От една страна си прав … Дори проблема с мускул-манията има допълнителен паралел с анорексията. Анорексичките, дето едвам стоят прави, се гледат в огледалото и викат – много съм дебела. Та има и едни едни пичове, дето от мускули не им личи къде им е главата, къде гъзо, ама и те се дуят пред огледалото и викат – още малко трябва да кача тука и тук.

  Но от друга страна – защо приравняваш ходене на фитнес с взимане на стероиди (известни още като А-стероиди :))?
  Не си ли виждал нормални хора, дето спортуват, в частност ходят на фитнес, и не си правят експерименти със здравето си?

 19. Натиск има върху всички – от стереотипите, които всеки един от нас се опитва да покрие. За някои хора това е лесно, но ги прави нещастни. За други е трудно или невъзможно и това ги обърква до лудост.

 20. Лонги, вече не смея на пиша коментари, че сред хилядите се губи ефекта някак си, но само ще ти кажа, че на места бъркаш. Има страхотно големи мъже, които не са на стероиди, но се иска отдаденост и акъл. Това че Сотир Дудов иска да стане огромен за шест месеца не определя реалното състояние на нещата. Добавките необходими за едно добро тяло като начало са само три – протеин, креатин и/или л-карнитин и витамини и една добра тренировъчна програма трябва да те вкарат на прага на състезателния културизъм. Наистина само на прага. За по-нататък играят роля фармацевтични гиганти и експерименти с хора, увеличени вътрешни органи и т.н. Имай на предвид, че те четат хиляди хора и си станал истинска медия, така че сам си се натоварил с отговорност, а именно всичко, което пишеш да е така, както е. Като се замисля ебати главоболието:)

 21. Абе някой далечен ден ще измислят хапчета за мускули, за отслабване и за кво ли още не, без странични ефекти и с цена 30 стинки (примерно)… е те тогава ще приключи цялата тая мания – когато нещо е достъпно за всеки, вече не е интересно 🙂

 22. Не, не, не и пак не! Света е прекалено голям, за да го сумираш по този начин. Този проблем е сериозен – да, съгласна съм. Но останах с впечатлението, че едва ли не всички хора страдат от тези мании. Във Великобритания и Германия, който се водят за много по-запалени по “идолите” и този тип модели, искам да ти кажа изобщо го нямат този проблем който се наблюдава тук. Пожелавам ти да идеш и да видиш как в Лондон, модната столца, се разхождат разни шишкави момиченца, на които им висят сланинките. Мъжете няма дори да коментирам болшинството какви клечовци са. Въпрос на вкус, казало кучето.

  Ок родната БГ? Да, това вълнува аудиторията между 14-26, но смятам доста за границите на нормалното да се вманиачаваш по външния си вид през пубертета – твоя или чуждия. Незнам защо си останал с впечатление, че че примерно средностатистическия продавач на домати го еня колко му е бицепса. Но както и да е.

  Крайностите са лоши : )

Leave a Reply

Задължителните полета имат *