Комунизмът е жив 

Мислех си, че в България комунизмът отдавна си е заминал (има 17 години и отгоре, откакто го заровихме), ама оказва се, че гадта не мре толкова лесно.

И не, нямам пред вид “червената мафия”, “държавна сигурност” и други такива мантри, с които разни хора оправдават собствения си мързел да направят нещо за себе си. Имам пред вид точно обикновените хора, които, оказва се, са тъпи комунистически копелета.

Отвсякъде разни маниаци на теория на конспирацията внушават, че комунистическата мафия управляв астраната и ако не си част от нея не може да просперираш. Може би защото съм заобиколен от доказателства за противното – от кадърни хора, които са имали желание и с труд и умения са успели, никога не съм надавал ухо на конспиративните ненормалници, освен за да им се присмея. Кой да знае обаче, че ненормалниците са били прави – държавата ни наистина е в хватката на комунистическия октопод. Но, тука идва интересното, тоя октопод изобщо не са разни оядени дърти апаратчици, които дърпат отгоре конците на държавата.

Оказва се, че комунистите по душа са обикновените хора

Не зная по какъв друг начин да интерпретирам следните четири новини:

“Земеделци стачкуват, искат държавата да ги обезщети заради сушата”,

“Шофьорите от софийски градски транспорт издигнаха искания против частните автобусни линии в столицата”

“Учители протестират срещу въвеждането на диференцирано заплащане на труда им”

“Университетите против реформата в образованието”

Въпреки желанието, макар и леко неохотно, на властта да направи така необходимите реформи в много сфери на икономиката и обществото, това желание се сблъсква с опозицията на… самото общество. Явно комунистическите разбирания, че държавата трябва да се грижи за всичко и всички, че конкуренцията и частните предприятия са лошо нещо и че всеки трябва да получава според колкото иска, а не според колкото струва трудът му са в основата на мисленето на много хора.

За мене е повече от очевидно, че голяма част от работещите, та дори и в образователната сфера (където поне малко по-умни би трябвало да бъдат), се страхуват от реалността. Те не искат да имат възможности за развитие, не искат да показват и доказват уменията си, не искат да печелят – желаят само да са обгрижвани, да получават по равно, макар и по-малко и да не се налага да работят повече или не дай си боже да променят нещо в начина си на работа. Мисленето им за отношенията им с работодателя се ръководи отколешния принцип те да ме лажат, че ми плащат, я да ги лажем че им работим, с тази разлика, че сега искат само те да лажат, че работят, ама да им се плаща наистина.

Особено характерно е, че такъв тип мислене се среща главно там, където липсва реална конкуренция – в държавните/общински фирми, както и в отраслите, в които има сериозна регламентация и държавен протекционизъм – земеделието, образованието и здравеопазването са най-добрият пример за такива. Точно тези сфери, са също така общо взето неразвити, губещи, не предоставят качествени услуги. О, какво изненадващо съвпадение…

Паулу Коелю
Как се губят клиенти

Коментари

 1. Да, за съжаление си прав. Трудно се изкоренява точно този стар комунистически навик. А ако не се преборим с него, трудно можем да разчитаме на бързи реформи и повишена ефективност на труда 🙁

 2. Иронията е пълна – точно тези хора, мързеливите, с ретроградно мислене за трудовите отношения, обикновените хора, които най-много опяват за това, че комунистическата мафия е виновна за положението в страната и как няма начин да се издигнеш “от калта” ако не си част от нея, всъщност са най-големите комунисти и дори не го осъзнават…

  И още по-голяма ирония е, че едновременно с това грешат – именно ако СИ част от тяхната комунистическа мафия на мрънкачи, пораженци и мързеливци, няма НИКАКЪВ начин да направиш нещо повече със себеси.

 3. хахахахаха! току що майка ми беше на гости и се разговорихме за политика и икономика. възмущаваше се, че управляващите искали да внасят работници от азия ( де да знам аз, като не ги следя).

  “ми хубаво”, викам, “то иначе няма кой да работи”.

  а тя казва, “ами за нашите хора няма да има работа”.

  “нашите хора не искат да работят, мамо. работа има”.

  “да, ама за колко пари?”.

  “за колкото повече пари е работата, толкова по-трудно се намират хора”.

  а тя, “хм, ами ти защо не си намериш такава работа?”.

  “а ти знаеш ли колко получавам?”.

  “не”, каза тя.

  “е, да съм се оплаквала някога?” питах аз.

 4. Ангел Грънчаров
  24/05/2007 - 15:04

  “Иронията е пълна – точно тези хора, мързеливите, с ретроградно мислене за трудовите отношения, обикновените хора, които най-много опяват за това, че комунистическата мафия е виновна за положението в страната и как няма начин да се издигнеш “от калта” ако не си част от нея, всъщност са най-големите комунисти и дори не го осъзнават…”

  Това са глупости: хората, които са антикомунисти, не са мързеливи, това са хората с дясно, авангардно и освободено мислене; правиш неумел опит за подмяна на реалностите и за фалшификация…

 5. А така, бай Ангелей, кажи им го! Дай им да разберат!

  В блогосферата само пАчката Грънчаров може да говори за комунизъм. Другите не разбирате!!! 😉

 6. Георги Иванов
  25/05/2007 - 10:26

  Мисля не трябва да се смесва толкова култура с политика, макар да има някаква връзка. Според някои автори ние сме колективистично общество, а в него индивида търси причината за проблема винаги извън себе си. Все някой външен фактор е важен за успеха, а не ти. Да поясня този фактор обикновено е свързан със връзките в колективизма.
  Колективистичните общества по различен начин се проявяват.

  Работата е там според мен е, че хората не са достатъчно ангажирани в това, което правят. Нямат свободата да поемат отговорност за решенията, някой винаги им казва ти така и така и по нататъка както решиш се оправяй. Тоест поставят ти тясна рамка и ти трябва да направиш нещо, ами ако рамката на е добра, защото онези отгоре са твърде високо за да видят нещата долу.

  Това е една малка част от цялата картинка. Ако блога ми беше на друга тема може би щях да се понапъна да помисля. Съмнявам се обаче, че щях да го разбера, защото не само тези неща които споменава, а иоще много други в начина и манталитета на българина не разбирам. Смятам, че това нещо трябва добре да се разбере преди да се правят каквито и да е предложения. Определянето на това мислене като комунистическо не ми харесва, защото предполагам го е имало в друга форма и преди комунизма. Наричайки го комунистическо изместваме фокуса от проблема към комунистическото ни минало.

 7. Темата е много актуална,но е разгледана едностранчиво.
  Има много истини,но са изпуснати причините за създалото се положение.Пропуснато е и виждането за промяна на положението.
  Наистина темата е дълга за един постинг.

  Хората имат право да стачкуват.Не е луд тоя дето е изял баницата:-)

  Профсъюзите теоретично са част от гражданското общество.Всички се жалват че няма гражданско общество,а когато тракторите блокират магистралата,същите защитници на гражданската позиция почват да мрънкат.

  Това което се случва е логическо продължение от политиката водена през целия преход.Дори СДС и Костов водиха лява политика.В края на управлението,увеличиха преразпределението на 42% и увеличиха държавната администрация/над 40% се смята за ляво управление/.

  Левите политики се характеризират с голям дял зависими от бюджета.Зависимите по лесно се контролират при стабилно правителство.В края на управлението пък,гласуват за старите управляващи от страх че новите ще им бият шута.Е стават и инфекции като в момента с вълната от стачки ама само добро,няма.
  Бих казал че това са кръчмарски сметки тип “Бай Ганьо”,ама не са наш патент.Левичарите са еднакви навсякъде по света.

  Какво се случи?
  Рейсаджиите уцелиха точно момента преди избори.БСП и без това беше на кантар/както показаха самите избори/.
  От там нататък не е нужно да си чел Хайек,за да знаеш че преференциите за едни,пораждат моментално искания и от други групи.БСП го знаеха,но бяха притиснати и не им устискаха нервите.

  Е след увеличаване заплащането на шофьорите до нива доста над тези за съответната квалификация,аз ако съм даскал направо ще взема пушката:-)

  По времето на Виденов положението беше същото.Вдигат заплатите,после печатат пари.После пак вдигат заплатите и пак печатат пари.Накрая Виденов го изгониха с камъни.

  Сега не можем да печатаме безнаказано пари.Заплати може да се вдигат само ако се запушат “течовете”.В транспорта ще орежат “социалните придобивки”.Заплата за сметка на пенсионерите и учащите.Егати социалнната левица:-)

  От къде ще ги вземат в образованието,за сега не знам.
  При всяко положение ще се реже от някъде.

  Може би това ще е силов катализатор за нормализиране на икономиката.Обявиха вече че ще приватизират като начало 25 линии в София./да ги видя как ще стачкуват/.
  Предполагам че промени ще има и в образованието.

  Дясната икономическа политика почива на логиката.Лявата измишльотина-социална държава,е популистка и действа единствено в богати държави в които има излишъци за преразпределение.

  И да се върнем на промитите червени мозъци и за ония дето не знаят че Сталин е умрял.
  Всеки си има право на убеждения.Демокрацията за разлика от тоталитаризма не праща хората в затвора за убежденията им.Какво значение има това ако имаме правилни закони и дясно икономическо управление.
  Ако транспорта е частен,има ли значение работника с какво убеждение е.Като не му изнася,сменя работата.

  А защо не стачкуват частните училища?

  Стана много объркано,но пиша без редакция.Освен това съм разгледал нещата мноооого повърхностно.Ама до тук че стана като тезисите на априлския пленум:-)

 8. „Учители протестират срещу въвеждането на диференцирано заплащане на труда им”
  Не, не „протестират”срещу самото диференцирано заплащане, просто отказват поредната гавра, отказват, забележете – не протестират – срещу смешното „увеличение” от 20 до 40лв… Не знам защо си го пляснал там, но нещо не си разбрал. Ние просто предпочитаме да запазим достойнството си, защото дейността ни в държавната институция така или иначе е благотворителна, а тези 40 (в най-добрия случай) лева ги отстъпваме на децата – за стипендии, екскурзии и материали. Разберете – преподавателите в държавните училища работят там на добра воля, никой не е там заради т.нар. си „заплата” (средно 350лв бруто- честна дума, не се шегувам), всеки го прави заради децата, защото обича това, което прави, защото това е призвание. И не е вярно, че не променяме мисленето си и че чакаме държавата да ни „обгрижва” – много, ама много си далеч от истината! Учителите са много предприемчиви и гъвкави – та те живеят от частни уроци и други странични доходи, работят 7 дни в седмицата и наблюдават отблизо процесите в обществото. Мислиш ли, че, и да не плащаш наем, би могъл да живееш в София с 250лв? И ще те стоплят ли още 40? Това ли са „така необходимите реформи”?Не- това е целенасочена манипулация на общественото мнение, и ти го подкрепяш, така ли? Казваш си: ето на, ние ги караме даскалите да станат конкурентноспособни, ама те нали са консерви и си праскат по шаблона от години- не та не! Никак не е така, ама никак. И моля за малко повече уважение към хората, които подаряват труда си на държавата, която всъщност сме самите ние, това са нашите и вашите деца и ако на вас не ви пука, с нас не е така. Не казвам, че всички са ангели небесни, но колективът, в който работя аз, е изключителен. Ние сме за цялостна реформа, не за прах в очите. И ако трябва всички училища да станат частни – аз съм с две ръце за. Така или иначе се дават луди пари за частни уроци. Поне всичко да излезе наяве и професията да стане достойна.

 9. Димитър Н. Mитев
  02/06/2007 - 11:07

  Това за страха от реалността е така. От друго обаче трябва да сме притеснени! Дядо ми си е продавал по-новите дрехи за да си купи кв.м, декар по декар и е оставил на Бащами около 350 декара земя – БЪЛГАРСКА!!!! Използвана е от кой ли не, за нея се е ляла КРЪВ! Как ли би се почуствал сега в гроба око можеше да разбере името на “Земеделския Министър”?!?!
  Честито на всички за резултата от изборите – РЕЗИЛЛЛ.

 10. Икономическата реалност по времето на дядо ти е била съвсем, съвсем различна от сегашната. Смея да кажа, че именно поради факта, че днес хората не си продават дрехите, за да си купят земя, всички живеем по-добре отколкото тогава.

  Прочети статиите ми за българското село и за национализма.

 11. Димитър Н. Mитев
  02/06/2007 - 12:39

  Четох за акциза на горивата – май не е чак толкова добър или поне комфортен живота!

 12. Какво стана след комунизма?
  08/07/2008 - 12:00

  Хора осъзнаи те се ве вярно че комунизмат не беше добро нещо но я виште българия след него.Сега безработицата е навсякаде а тези които работът им се плащтат смешни пари!!!!България се разпада защото гадните политици грабят цялата държава. Сега нищо не се произвежда в България.Всичко се е пазпаднало.Всички стари фабрики и заводи не работят.Помните ли как хората се радваха че комунизма е свален и идва демокрацията а какжо се слу4и доиде само корупция и цялата даржава се разпада.Такаче си помислете дали наистина комунизма беше толкова лош сравнение със сега!!!

 13. Всъщност, не те знам къде живееш, ама май е в някакъв твой собствен свят. Поради което приказваш глупости…

  “безработицата е навсякъде”?!? къде, къде? Безработицата у нас в момента е рекордно ниска – 6% и от години има глад за квалифицирани кадри. Поради което на образованите и работливи хора заплатите са бая високи. “тези които работът им се плащтат смешни пари!!!!” – напротив, смешни пари се плащат на тия, които не работят, а който бачка здраво – печели добре.

  Бих те посъветвал да си оправиш и правописа, ама май няма смисъл, щото даже общаците по строежите, на които не им трябва да пишат, печелят по 800 месечно, а в София и повече. Спри да се жалваш и оплакваш, ами се хвани да работиш.

 14. Longanlon,мойто мнение е , че си забъркал някаква супа , чийто вкус е труден за определяне(нищо лично.Дори напротив-харесвам блога ти.Може би този път си бил нещо уморен и разсеян,случва се на всеки).Комунизъм плюс нормалното желание на хората (изразено чрез стачки) за по-добри условия на труд и заплащане – нещо не се връзва.Аз съм по-възрастен от тебе(втората половина на 40-те) и не си спомням преди 10.11.1989 да е имало други манифестации, освен за 1.05 и 9.09, а и 24.05 за учащите се.Ама тогава се викаше “ура” и “да живеят всичките БКП-ета по земните кълбета”!Та трябва да се свиква.Колкото по-бързо се свикне,толкова по-добре. Когато парламентарният коректив липсва,идва извънпарламентарния коректив.Нали всички искат силно гражданско общество, а при първите наченки на някакви организирани действия за някаква промяна се започва-ама какво искат тия, егати ненаситниците,тъпи селяни, учители,атакисти и т.н. Всъщност това, което си посочил като пример – земеделие, образование, здравеопазване и обществен транспорт – са проблемни области дори и в най-развитите страни.Казвам ти го от лично наблюдение. Специално за земеделието съм направо шокиран от отрицателното отношение по и извън форумите,от което лъха на неразбиране на материята- не ми се ще да си мисля ,че е напълно съзнателно(дори и д.и.н. всезнаещият икономист Емил Хърсев написа една унищожителна статия за “лакомите” млеко и месопроизводители!?!).Истината,според моето скромно мнение, е точна обратна.Най-дотираното земеделие в света е на САЩ.(една трета от бюджета им – около 600 мрд. долара!!! Който не вярва да напише american agriculture в търсачката и да прочете.Резултатът е,че цял свят купува евтина земеделска продукция от САЩ.(Стигна се дотам, че Украйна-житницата на бившия СССР да внася пшеница от САЩ).Една държава (примерно България)може да се лиши от автомобилна промишленост да кажем,от самолетостроителна промишленост.Но да оставиш изхранването на нацията си в ръцете на извън държавни субекти (при положение,че имаш всички природни дадености дори да печелиш от това) е достойно за съжаление.Има един термин в икономиката,който се нари

 15. Има един термин в икономиката, който се нарича икономически мултипликатор.Това ше рече държавата решава да поддържа земеделието и животновъдството примерно.Какво произлиза от това?Ами тези два отрасъла имат съпътстващи производства – торове,преработваща промишленост-консервни фабрики,фабрики за капачки и буркани,мелници,фабрики за фураж,мандри т.н.Т.е. съзават се работни места и поминък за хората.В противен случай хората си хващат чуковете и отиват да дразнят софиянци и други по-големи и по-малки граждани по градовете като увеличават безработицата и социалното напрежение.Защото държавата не може да се управлява като частна фирма.Ако една частна фирма фалира, то това се отразява на пренебрежимо малък брой хора.Ако фалират цели отрасли или държавата -тогава става страшно.

 16. Аквински
  06/11/2015 - 16:45

  Интересни съждения, припокриващи се почти нацяло с моите собствени. Има една статия от Захари Стоянов, в която той критикува (съвсем основателно) българското социалистическо движение, но има един съвсем двуостър пример, който той прилага във въпросната статия, който пример е съвсем показателен за “изконният предприемачески дух” у българина, който комунизмът е развил, но за съжаление на мнозина (костовисти най-вече) не е създал. Т.е. не ни е виновна Русията, а преди всичко собственият ни мързел и липса на предприемачески дух. Ето и въпросният абзац.

  “Това в турско време, във време на робството и на насилията. А в българско време при няманието на бейовци, на чифликчии и заптии, в тая именно епоха, когато видяхме да се явят в България защитници на труда и демократи? Предметът е дотолкова богат за изучвание, щото ние се чудим отгде да захванем, как да го поместим и изложим в една вестникарска статия. Колкото българите бяха богати със земи, ливади, лозя, градини и гюлове в турско време, сега, подир изселванието на турското население, те се обогатиха десет пъти повече. Някои български „аристократи” и бюрократи по примера на Европа и на спахиите побързаха да накупят земи, ливади и цели мери. Въбражаваха си те, че като си наредят владението само заповеди и приказания ще дават. Но грозната действителност не закъсня да ги удари през носовете. За да посеят и изорат, можаха криво-ляво. Дойде време и за жътва, храната гори под лятната жега, няма кой да й удари сърп. „Бае Петко, хайде да пожънем нашия ечемик, рубла и половина на ден” — говори чифликсайбията. „От мене, господине, пет рубли, дохождаш ли на моя харман?“ — отговаря бай Петко и намига с окото си. Малко по малко чифлиците запустяха още в своето начало.”

Leave a Reply

Задължителните полета имат *