Мони, много бързо забрави трабанта!


Блоговете са простотии, а да изразяваш мнението си в интернет е грозно – затова “истинските” медии, чиято цел е да образоват хората, не трябва да дават ефир на свободното гражданско слово. Това са вкратце думите на Соломон Паси по RE:TV оня ден…

А на мен пък, ако перифразирам един стар виц, ми се ще да възкликна – Соломоне, Соломоне, да ти еба майката, Соломоне…

Новинката достигна до мене благодарение на Gregory. Това е всекидневно продаване с водещ Иван Бедров, който в началото изчита цитати от българските блогове, които са му се сторили интересни (главно политически въпроси). Паси беше гост на предаването и трябваше да говори точно след анонса на блоговете, но започна с възмущение как можело “такива простотии” да се четат в ефир и че това, че някой е написал някъде нещо си не значи, че телевизиите трябва да се занимават с него. Продължи с това, че имиджът на България затова бил толкова лош по света, защото медиите се занимавали и излъчвали само грозното, а пропускали хубавото.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=KapY_lYj7P0]

Соломоне, Соломоне…

Преди те харесвах заради трабанта, дето го караше. Сега обаче явно си станал като всички останали политици, които си мислят, че са обзаведени с големи, черни правителствени мерцедеси по рождение и до гроб. Че са безкрайно умни и незаменими, единствените призвани да управляват.

Явно живееш в свой собствен, комфортен медиен свят, в който поръчковите вестници и партийните телевизии не смеят да тревожат живота на политиците с някаква си там истина, а послушно публикуват само каквото им спуснат отгоре. Медиен свят, в който изразът “политическа коректност” придобива ново значение, свързано с политическите партии…

Явно и ти си поддръжник на идеята, че политиците трябва да вършат каквото са решили и не бива да бъдат притеснявани от досадни граждани, които, представете си, може да имат собствено мнение! И да го изразяват! Как може?!?

Няма да стане, Соломоне

Не можеш да ни изненадаш с нищо, не можеш да ни излъжеш – виждали сме го това и преди. По света такива като теб с лопата да ги ринеш – лицемерни политици и “активисти”, които с меки и благи думи, под претекста че защитават “красотата”, “морала” и “културата на общуване” се опитват да ограничат свободата на словото, да запушат устите на неудобните, да си изградят идеален свят, в който никой не говори против тях, а всеки се съобразяват с това какво е позволено и какво не е позволено да каже. А позволенията разбира се, ги раздават такива като теб – самозабравили се “големци”, решили, че понеже са били партийно послушни и са се издигнали на висок пост, вече са арбитри на това що е красота и обществен морал.

———————————————————–

P.S.

———————————————————–

Прочее, интернет и безпрецедената свобода на словото, която той позволява, явно са трън в очите далеч не само на Соломон Паси. Със общо взето същия благ предтекст – да съхраним “социалното, духовно и морално благосъстояние на децата” – Филиз Хюсменова недоволства, че “в интернет се създава благоприятна основа на липса на ограничение в изказа“. Представяте ли си – липса на ограничения в изказа! Как може!

Цялата прелест на изказа на г-жата евродепутат можете да видите в статията на Капитал в линка, но аз ще си позволя да копирам един страхотен коментар на читател под самата статия, който превежда на неполитически и незавоалиран език заключенията на милата радетелка за детско морално благосъстояние:

NPaine

.

А нещо много хубаво на интернет е че за нула време, сума ти хора могат да разберат как си се изложил с глупостите които си казал. Затова аз ще опитам да интерпретирам думите на гореспомената г-жа:

“Интернет е свят, в който се проявяват факти, които не са изрично фиксирани като нарушения на правата и свободите или като престъпления срещу тях.”

Превод:
В интернет хората могат да кажат че Аллах (примерно, точното наименование на божеството не е най-важното) не е точно велик. И може би не съществува. В интернет могат да се публикуват свободно мнения и художествени интерпретации на Аллах/Иисус/Йехова (примерно карикатури) На нас това не ни харесва защото означава свободомислие и ни застрашава рахата.

“Възможности за изразяване, информираност и социални контакти често се заменят от отрицателната им крайност.”

Превод:
В интернет хората могат да се уговарят да протестират заедно срещу липсата на елементарни човешки права, срещу корупцията или срещу унищожаването на природата. На нас това не ни харесва защото ни намалява рахата.

“В Интернет се създава благодатна почва за прекрачване на нормите и за липса на ограничения в изказа.”

Превод:
В интернет хората могат спокойно да критикуват своето правителство и управляващи. На нас това не ни харесва защото ни застрашава рахата.

“В условията на анонимност и отсъствие на контрол възниква ефектът на снетата отговорност при избора и използването на езиковите средства. Често проникват просторечие, цинизъм, дори вулгарност. Те прерастват в език на недоверие и омраза, пренасят се в ежедневието, стават модел за подражание, формират отношение.”

Превод:
Благодарение на интернет хората могат да видят че не са сами в недоволството си или в различните си политически/религиозни възгледи. Интернет не може да се купи от Мама Праска (и синчето й Делян Пеевски, бел. Longanlon) и затова ние не можем да подаваме на хората информацията която на нас ни харесва. Това води до свободомислие и до желание за промяна на статуквото (а то е. ни ги крадем а те седят и си траят) и нашият рахат е невъзможен.

“Подобен речник не допринася за детското социално, духовно и морално благосъстояние, не води към култура и ценности. Затова насочвам вниманието към нуждата от отделно проучване на езика в Интернет и влиянието му върху личностното изграждане на децата.”

Превод:
В интернет децата виждат различна гледна точка от тази представяна им от Корана и ислямските проповедници (примерно, “Корана” може да бъде заменен с “Завета” а ислямски с католически/юдеиски). Те се образоват и ни започват да изразяват свободомислие, например да решат че юдеизма и христянството не са по различни от исляма.

Децата ще пораснат и ще почнат да мислят малко по рационално,ще станат по умни, а такива хора не можеш да ги качиш под строй на автобуса да гласуват. Рахата ще е мнооооого застрашен.

———————————————————–

Благодаря ти за страхотния превод NPaine! Ако имаш сайт кажи го, за да те линкна 🙂

За правителството с добро (през зъби)
Защо не угасих лампите в събота

Коментари

 1. Gil-Galadh
  27/03/2009 - 08:47

  В резюме – нета им пречи на рахата. Ама не им пречи да се опитват да го контролират или да го обърнат на своя страна( доста некадърно всъщност,както се вижда от ред-бг). Като не става значи е нещо моуст ивил.

 2. Ако България беше нормална държава, съпругата на г-н ПАСИ – Герганка трябваше светкавично да си подаде оставката като министър Грънчарова-Паси, а г-н Паси да се извини публично, след като най-малко техният партиен шеф (оня с имотите) ги е нахокал.

  Няма да стане! Затова и НДСВ ще бъде политически труп.

 3. Светла
  27/03/2009 - 09:06

  Хм… не е ли редно Мони да обясни на жена си, че не бива да се занимава с простотии?

 4. бай бракониер
  27/03/2009 - 09:17

  Така е на тях им трябват социални олигофрени, които не задават въпроси от рода -защо цената на това или онова е по-голяма от тази в Европа например?Ами преди години БКП/БСП/ имаше един предизборен лозунг – “Само ние можем да ви оправим”-видя се колко и как ни “оправиха”…Много хора от по-старото поколение носталгично продължават да гласуват за тези които всеки път им говорят едни и същи лъжи с надеждата,че нещата ще се променят към по-хубаво…Да към по хубаво ама за самите политици.Кажете не е ли върха на наглостта да гласуваш в парламента пред очите на всички с чужда карта!?И как се третира от закона това да се представяш за друг с цел облага-което е де факто гласуването с чужда карта!? За съжаление само си пишеме по форумите.. Надявам се подрастващото поколение да има по-голяма непримиримост към родната политическа простотия и да си отстоява правата…

 5. Блоговете причиняват несъразмерно много ужас у управляващите. Все пак дори и най-популярните са несравнимо по-малко четени от 24 часа, човек ще каже, че няма от какво толкова да се притеснява Монката, ама явно и него и другите ги стиска чепика.

  Като ми заговори някой за чистота на изказа и езика ми призлява. Проблемът на езиковите моралисти не е визказа. Същите неща можеш и в стихове да ги напишеш и пак същото да кажеш. Проблемът, дет викаш, е че блогосферата не подлежи на контрол.

  В гадния интернет едва ли не всеки може да си говори (и мисли) каквото си иска. Това е непатриотично. Дайте да представяме страната по най-добрия начин, нищо че е затънала в кал.

 6. Две възражения към тезата на Мони П.: що не вземе да направи същата забележка на вестниците, които препечатват публикации от блогове? И ако блоговете са простотии, да не би кандидатурата му за шеф на НАТО да не е?

 7. хаха ама верно, аз бях забравил че се кандидатира за шеф на нато – тоя мишок иска да ръководи най-големия военен съюз в света?!? 🙂

 8. Да Соломончо, аз отдавна го подозирам че не знае на кой свят е! Това с плюенето на блоговете, мисля че някога ще му излезе през носа!

  п.п. Имаш грешка – изрзът

 9. napster, тя само една да беше – току що се постарах да ги оправя 🙂 снощи като го писах това бях яко ядосан и бързах…

 10. Юрий Александров
  27/03/2009 - 10:04

  Прав ЧОВЕКЪТ Соломон! В голяма част от блоговете се пишат откровени простотии. Да не би да можете да отречете това, а?

  Само, че не е, ама никак не е работа на ПОЛИТИКА Соломон да определя, къде да се четат тези простотии и къде не. Това са избиратели бе, Соломоне! Проявявай малко уважение! Защото дори простотията може да бъде изказ на истината и когато блогърите говорят, ти е редно да замълчиш и слушаш внимателно!

  Соломоне, Соломоне и аз да ти…

 11. Longanlon,

  Моля, когато последният коментар по тоя постинг бъде даден и настъпи “тишина”, да изнесеш статистиката, колко народ е прочел за простотията на Мони ПАСИ.

  Пък за да му излезе през носа е достатъчно после да му се изпрати статистиката…

  Тия политяги наистина са ненормални…

 12. Stephcheto
  27/03/2009 - 09:18

  коментар от Свежо: Много ми хареса възклицанието ти! Ще те цитирам! / дори и да не ми разрешиш!/ 😉

 13. Марин
  27/03/2009 - 10:20

  Абе хора, добре че е Longanlon, за да разберете че има ReTV. Последно време това е единствената сериозна и интересна телевизия. Ако пропусне нещо, човек може да го гледа от архива http://retv.bg/?video_cat_id=4

 14. Stephcheto
  27/03/2009 - 09:25

  коментар от Свежо: http://svejo.net/home/link_sum.....-ne-Bedrov
  Тази публикация пуснах по време на предаването. Тирадата на “естета” се нуждаеше от едно изречение само /за да бъде съвсем “издържана”/ – “Вие не спазвате Априлската линия на партията, г-н Бедров!”. Та за “естета” – съвсем се е забравил човека! Говори за възпитанието на децата, като в същия момент заряза своите си деца, и майка им / която го издигна до това му положение/ и хукна да… Направо съм възмутена! 🙁

 15. Слави Трайков
  27/03/2009 - 10:33

  Соломончо го е яд, че няма да стане шеф на НАТО (не че имаше шанс де) ама сега незнае какво дрънка, за това да му простим!

 16. В блоговете (особено политическите и футблните 😉 наистина се пишат доста простотии, за сметка на това се казват пъти повече истини, отколкото в “истинските медии”. А за “чистотата на изказа” няма какво да говорим – взимаш “24 часа” или “Труд” и ги сравняваш с някой блог, след което спираш да купуваш вестници. Аз поне отдавна спрях, а и по телевизията гледам само футбол и филми.

 17. La Roshfuko
  27/03/2009 - 10:56

  Донякъде Интернет наистина има клоаки ,писани от внезапно станали граждани ,но……. Г-н Паси ,тази семейна политическа група ,с която се подвизавате в политиката ,мирише доста по-лошо от нтернет клоаките!
  Срам е и кифлата Хюсменова – парцали !!!!!!!

 18. Лъчезар Томов
  27/03/2009 - 10:59

  Ще ми говорят за свобода, за права, за морал, за християнски ценности, против мафията, хайде стига простотии де 😀

 19. Така както върви, скоро ще се радваме и на ‘Защото сме НДСВ-исти’.

 20. Абе всичко добре, но на мене почна да ми писва само да се говори. Искам да има осъдени, разкрити, секвестирани имоти на престъпници и най-вече политици. Искам да има протести. Искам да има разследваща журналистика. Искам да има гражданско общество и подкрепа за добрите клаузи. Ей затова ме дразнят блогърите, че само пишат. Айде организирайте нещо де. Вие сте си нещо като общество, група от будни хора с общ интерес. Направете разследване по някой въпрос. Осъдете някой с граждански, колективен или какъвто и да е иск. Най-малкото може да опишете процеса по това да изкараш истината наяве. Знам че е трудно. Не е като да си седиш до аквариума, и да си тракаш по клавиатурата. Петре с каква цел си създал блога си? Не се заяждам. Приеми всичко написано като градивна критика 😉 Успех

 21. И Соломон, и баща му и КГБ агента Симеон, понастоящем-шеф-на-мони-в-харченето-на-парите са образовани и възпитани в тоталитарна държава. Затова тя толкова им липсва… 😉 И работят усилено за връщането и…

 22. Много, ама много ми хареса. А това, че си постнал и превода на NPaine го прави изключително приятно четиво. Браво! Благодаря!

 23. Иван Бедров цитира просташки коментар от Комитата и коментара на Мони със сигурност е повлиян и от него и в крайна сметка блоговете поне в момента наистина са голяма простотия 90%, разни нещастници, лузъри, смотаняци страдащи от логорея бълват тонове помия и когато някой взима от нея и я разпръсква не може да му се направи забележка ли?

  Re:TV е далеч от национална медия с нейните средно 3.000 зрителя в денонощието, при 500.000 за bTV, та може би просташките коментари може и да се цитират, но претенциите които има предаването на Иван Бедров някак не отговарят на това което цитира, разбирам че Иван недолюбва Бойко и Сергей, но на моменти се олива

 24. коментар от Свежо: Ходила съм при него като евролингвист, за да го помоля още преди сключването на Договора в Люксембург през 2005 г. да разпространим повече информация сред българите за ЕС, за да намалим неинформираността и огромните разлики, които ни делят. Чакала съм го в bTV, защото не приема простосмъртни във Външно. Правеше се, че говори по телефона. След това журналисти ми казаха, че е обичаен трик. Сега забеляза, че няма прозрачност и управленски капацитет в България. А къде отиваха 5-те милиона лева по Комуникационната стратегия всяка година от неговото управление на Външно? Съдържанието на блоговете било простотия, а скулптурите в двора на Външно, които никой не е виждал заради тоталната забрана и следене с камери на всеки ъгъл там, били естетика. А какво работи Гергана Паси като министър? Затова написах анализа за блогърите именно българските блогъри, защото знаех, пред какво се изправяте –
  http://svejo.net/home/link_sum.....7#comments 🙁

 25. Любима Йорданова
  27/03/2009 - 12:21

  Ходила съм при него като евролингвист, за да го помоля още преди сключването на Договора в Люксембург през 2005 г. да разпространим повече информация сред българите за ЕС, за да намалим неинформираността и огромните разлики, които ни делят. Чакала съм го в bTV, защото не приема простосмъртни във Външно. Правеше се, че говори по телефона. След това журналисти ми казаха, че е обичаен трик. Сега забеляза, че няма прозрачност и управленски капацитет в България. А къде отиваха 5-те милиона лева по Комуникационната стратегия всяка година от неговото управление на Външно? Съдържанието на блоговете било простотия, а скулптурите в двора на Външно, които никой не е виждал заради тоталната забрана и следене с камери на всеки ъгъл там, били естетика. А какво работи Гергана Паси като министър? Затова написах анализа за блогърите именно българските блогъри, защото знаех, пред какво се изправяте –
  http://svejo.net/home/link_sum.....7#comments

 26. Малко оффтопик, но ми прави впечатление:
  Забелязваш ли как всички по-главни политици масово побеляват? Монката в анфас му побеля косата за няколко години, Бойко също, Станишев също. Дали си боядисват косата според теб (за да изглеждат по-достолепни)?

  А иначе по темата: Малко вулгарно си се изразил с това “д.т.е.м. соломоне”, но пък винаги съм смятал, че интернет е абсолютно свободна зона, където всичко е позволено! А колкото до изказване на Филиз:
  “в интернет се създава благоприятна основа на липса на ограничение в изказа”
  направо не знам за чий х*й плащаме от държавния бюджет луди пари на такива евродепутати…

 27. Ей, Voxy, заради такива като теб, тази (нашата)страна е на/в това положение. Не ви ли омръзна вече, разни поръчковци, да седите и да слухтите тук-там какво се пише и веднага да влизате с маркера.
  А иначе всички сме чували за бТВ и нейният горд “собственик” Краси Гергов и какви “лайна яде”. Стига вече това ДС, стига вече тази служба …
  Застанал един – С. Паси и говори врели некипели, а вие се опитвате да го оправдавате. Защо не попитате служителите в МВнР какво мнение имат за този цървул 🙂

 28. коментар от Свежо: Представете си какво са работили министър и зам.министър…!!!

 29. Вокси, прав си – повечето блогове и изобщо повечето писано в интернет са пълни простотии. По същия начин, по който повечето от това, което си приказваме помежду си са простотии 🙂

  Работата е там обаче, че властимащите не могат да се месят в това какво си говорят или пишат хората и медиите. Властимащите са такива само по волята на същите тия хора – не на тях се пада да са морални съдници за това какво е красиво, уместно или смислено, за това какво може или не може да се говори.

 30. коментар от Свежо: Истинските медии, които могат да промиват мозъка на хората:)Ех, много неудобен се оказа тоя интернет за много хора:)

 31. коментар от Свежо: Представям си. Освен всичко друго другарката му Гергана имаше наглостта да ми се обади вкъщи, понеже поела ангажимент. С нея успях да се срещна. Директорът на “Комуникационна стратегия” в МВнР, която управляваше 5-те милиона лева от държавния бюджет за всяка година от 2002 досега /значи вече 40 милиона изхарчени без ефект/, г-н Павлин Тодоров, не знаеше коя е Маргот Валстрьом /шефката му в Брюксел/. Подставено лице, което да отклонява парите за кампанията на НДСВ – концерт на Рики е Повери, театралната награда АСКЕЕР, за да бъдат показани Соломон Паси и Меглена Кунева като присъстващи в залата на балкона в предизборен период и всякакви подобни “простотии”/ако си послужа с речника на дипломата? Соломон Паси в телевизия RE:RV/. Най-смешни бяха скулптурите в двора на Външно, които хората трябваше да разглеждат след работния ден на лунна светлина, идеен замисъл и реализация с нашите пари на Соломон Паси. В коя европейска държава политик би си позволил безнаказано такова поведение? 🙁

 32. И това казано от човек, който само до преди година твърдеше, че “Идва поколението на геймърите, торентите и блогърите, което ще киберуправлява в ерата на е-демокр@цията, и то отсега се подготвя за своето време.”! Соломончо отдавна е доказал способността си в малко на брой изречения да събира голям брой глупости.

 33. Stephcheto
  27/03/2009 - 11:52

  коментар от Свежо: Ljubima, разбирам те прекрасно! Толкова възмутително поведение, никъде няма в живия свят! Ами, да поемем глътка въздух, и да изкрещим възклицанието на Longanlon! Иначе, ще се задушим!

 34. коментар от Свежо: Знаеш ли, по-добре да отидем да гласуваме за цялостно преобръщане на политическите реалности на България. Първо, заради разкъсването на корупционните мрежи. Второ, заради еснафската психика на хора като Паси. Аз съм десен избирател и много ме боли за това, което става в дясното пространство. При това съм много сериозен човек. Но, ще се задоволим с реалностите и дано нещо им влезе в главите да се обединят след изборите и има дясно правителство. В политиката винаги се предпочита по-малкото зло. Основен принцип. С Паси беше смешно, защото първо ме подцени, след това се комплексира и като ме видеше, замръзваше от незнание как да реагира. Аз съм евролингвист и съм в своите професионални води. А том? Казала съм му го за добро. И тогава България имаше проблеми с имиджа си като бивша комунистическа страна. Сега сме пред предпазна клауза за правосъдие и вътрешен ред и дано не ни изхвърлят от ЕС /клауза за суспендиране на държава-членка/. Ще бъдем първите. Още по-голям срам.

 35. Браво Longanlon! Ей така искам да ги дебнеш и да им публикуваш резилите! Гадовете им с гадове! От интернет ще им дойде и това е истината, само не знам кога! От сега обаче мога да кажа, че тези избори, които предстоят няма да са като никои до сега, както и след изборите! Партиите ще си ползват старите и мръсни номера, но не мисля, че този път ще минат!

 36. Ще минат, Gabfest, ще минат – прав беше Бойко с описанието на гласоподавателите…

 37. Ами не вярвам или по скоро се надявам, не знам…

 38. Монката ПАСИ явно е изнервен на всички, които публикуват “некрасиви” неща…

  както тия за неговия шеф Симо МЕНТАТА:

  http://www.czarsimeon.com/

  Ха, ха, ха!

  Интернет няма спирачки…, да Мони, прави красиви неща…

 39. Iliyanski,

  Щом Voxy не е на твоето мнение, значи е агент на врага, така ли?. То този начин на мислене е чисто болшевишки, като на тия другари дето искат да ограничат интернета.

 40. Маруся Панковска
  27/03/2009 - 13:50

  Ама недейте така, г-да блогъри, управляващите изсипват тонове пари в “правилните медии” (че и в някои небългарски), за да ни “информират” културно, морално и етично как в държавата ни всичко е ОК, а вие сте взели да им разваляте пропагандата с вашите прототии, изглежда насериозно сте взели това, дето някога ни излъгаха, че вече има свобода на словото.
  Неслучайно от месеци се изгражда от “официалните” медии негативния образ на блогъра, изказването на Соломон е само щрих към тази стратегия.
  А иначе – вярно е казал някой по-горе, повече сме пред компютъра, отколкото на улицата.

 41. Герганка ПАСИ
  27/03/2009 - 13:53

  Ама недей така бе Мони, къде да си дяна и аз блогчето?
  То си е по-красиво от на тия простаци, ама остави ни да си пишем, много те моля…

  http://www.gerganapassy.eu/

 42. Ноам Чомски има една много хубава статия “Медиите под контрол” във връзка с това как правителството (в неговия случай, това на САЩ) се опитва да изолира максимално хората, един от друг, чрез средствата за масова информация (телевизията например), за да не се събират в организации, защото по този начин стават силни в единомислието си и могат да развалят рахата на самото правителство, при евентуален бунт срещу него.

  Съответно наличието на интернет свързаност между хората и възможността да се обменят идеи и хората да виждат, че не са сами в чуденката защо управляващите си разиграват коня безнаказано си е потенциална опасност за тях. Затова и са тези неадекватни изказвания от тяхна страна…

  Превод на български, на статията на Чомски може да се прочете на: http://www.chitanka.info/lib/text/8935

 43. Понеже подозирам, че не всички знаят вица, за който говоря в началото, ето го:

  Срещнали се бай Лазо и мъдреца Цицерон. Стигнали един друг, спрели и се заоглеждали. Цицерон си помислил: “Тоя тъпанар така ще го прееба, та ще го шашна”. И му вика:
  – Бай Лазо, искаш ли да ти кажа изречение, където твоето име го има три пъти?
  Бай Лазо му вика:
  – Я не вервам!
  – Чуй сега: “На Бай Лазо му влаза и му излаза”!
  – Добре – казал Бай Лазо – а искаш ли аз да ти кажа изречение, дето твоето име да го има четири пъти?
  Цицерон си помислил: “Тоя див селянин не може да ми измисли такова сложно нещо”. Но отговорил:
  – Искам…
  А Бай Лазо с кеф изтърсил:
  – Цицероне, Цицероне, Цицеронеее, да ти еба майката, Цицероне!

 44. Обикновено съм много спокоен човек и в общи линии реагирам на политиците като на нещо средно между досадни конски мухи и олигофрени, обаче този път се ядосах, признавам си.

  Всеки, абсолютно всеки, който е висял толкова дълго в политиката накрая се превръща в задник. Лошото е, че голяма част са нагли гъзове и преди да се намърдат там.

  (плззз, не ми трий лошите думички – това е моят принос в блоговата простотия 😛 )

 45. Angel Kafazov
  27/03/2009 - 14:39

  Потресен съм от думите на Паси. Още по-тъжното е, че този човек представя България пред света. Но нека всички гледат думите му и се учат на изкуството да превръщаш истината в лъжа и лъжата в истина, да изопачиш фактите до неузнаваемост, да направиш свободата и автентичността грозна, а полираните пропагандни медии естетически приемливи и единствени заслужаващи българският ефир.

 46. Маруся Панковска
  27/03/2009 - 14:56

  Да не ставам заядлива, но погледнах блога на Гергана Паси. Хареса ми индианската мъдрост, която си е сложила в началото – “Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него.” Е, тя от какъв зор се омъжи оня ден за Соломон? Нещо не ми се връзва тази й постъпка с мотото в блога й…

 47. хъхъхъ забележката ти е много на място 🙂

 48. Ха ха ха! Е не го знаех вица ама е голям! :))

 49. Сега ще извърша една грозотия и ще се проявя като простак – ще се изкажа 🙂 🙂 🙂 Брей, Мони от кога взе да разбира и от блогове? Разбирам да “разбира” от външна политика, разбирам да “разбира” от Грънчарова, разбирам да “разбира” от НАТО…, ама наистина не разбирам, че разбира и от блогове. Ами к’во да правим, прости сме си блогърите. Честито ни. Имаме новина. Мони е the best, most, largest… blogger. Ашколсун! Само от туй не разбираше. Уви, вече разбира! Блогъри самоделийтвайте се. Мони, Мони, ако беше поне малко информиран, нямаше да го изръси пред Бедров, защото той самия също има блог. Ама Мони от къде да знае. Той е над тези неща, като всичките му колеги!

  Пу да му еба майката – жената не е виновна, ама лафа е такъв, вицът де 🙂 🙂 🙂

 50. Тоя направо си изрита трудовата книжка… опа, пак се изказах 🙂

 51. Марти
  27/03/2009 - 17:30

  Браво, много силна статия, намери мястото в гневната група създадена току-що във favit.bg > Блогърите са простаци > http://favit.bg/groups/v/blogu.....statsi/new Присъедини се и ти, ако си достатъчно простак!

 52. Леле какви сте лоши, грозни и нещастни, вие блогърите!

  Красота иска Монката. Как така не разбирате, че трябва да я възпявате тази пуста красота?! Няма защо да рипате. Всичко си е много точно и съвсем в реда на нещата.

  Ееех, ако най-красивото произведение на Смирненски “Приказка за стълбата” се изучаваше в училище… Ама на, децата зубрят друго – “Братчетата на Гаврош” 🙂

  Ако някой е позабравил тази класика на българската литература, нека да си я припомни:
  http://www.slovo.bg/showwork.p.....38;Level=1

  Тя определено е посветена на Монката и “на всички, които ще кажат:”Това не се отнася до мене!””
  Особено ме кефи финалът:

  — Кой си ти? — дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.

  — Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!

  Мдааа, май трябва да задължават всички депутати да я четат. Всяка седмица. И всеки път преди да се изтъпанят по телевизията.

 53. Няма да има ефект….

 54. Jolly Josh
  27/03/2009 - 18:57

  Една френска погооврка казва, че глупостта е дар божий,но не бива да се злоупотребява с него. В случая Монито Паси злоупотреби. Или направо да си го кажем сглупи. Ако имаше умен електорат С. Паси, като как щеше да си живее в неговия “красив” свят и да ползва благодатни прелести?!? Кой щеше да го търпи?!? Да целува ръка и да ходи да се моли да не го измете историята…

  И друго. Ако квалифицира написаното в блоговете като простотия, това означава ли, че той е над тези неща?!? Толкова ли е нищожен в собствените си очи, че му е необходимо да се постави като антипод на простотията и радетел на естетиката?!? Ако човек няма отговори и аргументи в даден спор, безсилният човек квалифицира и обижда. В случая С. Паси показа, че няма отговори в спор със злободневните въпроси от живота на българското общество. И след толкова години в българската политика и власт е един от главните заслужили простотията у нас да залива и поглъща красотата. Красотата щяла да спаси света. Не! Светът (на будните, между които и блогъри) ще спаси красотата!

  Освен всичко друго…

 55. Jolly Josh
  27/03/2009 - 19:03

  А пък аз ви препоръчвам да прочетете “Възхвала на глупостта” от Дезидерий Еразъм Ротемдамски (1466-1536) и да се посмеем дружно. Няма нищо ново под слънцето.Само добре забравено от нас. Та, не е зле да си припомняме по-често “доброто старо време” и неговите поуки.

 56. размишльотини
  27/03/2009 - 19:38

  А не, не…
  Активизмът е обратното на естетично загрижените политици. Той е идеята хората да се свързват помежду си, за да промотират нещо, без да зависят от естетическото одобрение на държавата. Всъщност това потенциално е голямата трансформация, която би могло да се случи в българското общество, което в голямата си част е равнодушно, безразлично и пасивно към всичко, освен непосредственото си физическо оцеляване. И блоговете вършат точно това – показвайки много неестетично и просташки, че има съмишленици.

  Красив пост! 🙂

 57. ДПС нали бяха либерали??? А каква стана тя с това становище на Филиз Хюсменова!!!

  Не, че съм наивен и смятам ДПС за либерали, ама нали уж за такива се водят. Това е поредното доказателство, че в България идеята за лява и дясна партия е много размита. Спектърът е много малък.

 58. Петков
  27/03/2009 - 21:48

  Ако Лонганлон псува и употребява цинизи и моето дете се научи от него ,кой е виновен? Лонганлон или аз ,че имам по-малко влияние върху сина от този блогър? Освен блоговете не трябва ли да забраним и Христо Стоичков ,за да не се учат децата на простотии. Всичко ли ,което не ти уйдисва е простотия?

 59. Да, сега видях клипчето. Някой да знае дали го има цялото предаване качено в Ютюб? Много смешно изказване на Соломон Паси. Значи единственото нещо, което си струва да се споманава и да му се обръща внимание е това, което е написано духовно извисено и с нравствено-поучителен тон. То така излиза. А каква информация съдържа, дали е вярна или грешна – е, това са дреболии. Карай! Нали така, Мони? Карай си там трабанта и да не ти знае много устата!

 60. предаването го има в сайта на RE:TV – виж в Архив, Булевард България част 2 от 25 март

 61. Напълно сме съгласни с другаря Вохи. 90% от Вас са нещастници, музъри и смотаняци и никой няма право да Ви дава ефир да говорите. Долу малките и независими телевизии, да живеят патриотарските и проправителствени канали.
  Да живеят другарят Кмет и другарят Министър-Председател! Вечна дружба!
  Браво, другарю Вохи, едно честно мнение измежду всичката логорея.

 62. Петков
  28/03/2009 - 00:36

  http://capital.bg/show.php?storyid=696270

  Ако Лонганлон публикуваше в някоя съседна на наша съседна държава ,можеше и да го осъдят на смърт или затвор. Сигурно Мони много завижда на законите и “правосъдието” в Иран.

 63. Преди малко изгледах записа в ReTV. Нищо смущаващо не чух в прочетените текстове. Просто Монката се е откъснал от живота, но не забрави, без да е питан,да обясни зя откритата му кандидатура. Едва ли ще получи подкрепа за идея за Нобеловата награда за мир на НАТО- иска да шашне 26 члена на НАТО. Нещо като трабанта.
  @ N, 2001 година , съпартиеца на Мони Герджиков, при откриване сесията на Народното събрани, изрецитира “Приказка за стълбата” и лично връчи на всеки депутат ксерокопие от стихотворението. При политиците “Притчи дупка не правят”

 64. Xaxa,Longanlon ласкаеш ме… аз си мисля че говоря само глупости. Благодаря за вниманието…

  btw, чисто хипотетично, как ви се виждат Мони и Гергана Паси като (кандидат)-президентска двойка?

 65. Боже, и този Паси ще ми става генерален секретар на НАТО!!! Гледах му цялото участие в предаването:

  “За първи път в 60-годишната история на НАТО и 1300-годишната история на България – България има кандидат за генерален секретар на НАТО.” (изкуствено повдига значението на това събитие като споменава 1300-годишната история на България – нещо, което е абсолютно излишно в това изречение)

  “България има значителен напредък в демокрацията. Ето – вече 3 поредни правителства изкараха пълен мандат.” (при все, че точно в началото Иван Бедров хубаво вметна, че събитията в Чехия са част от демокрацията – противно а думите на Соломон Паси)

  “Европейският съюз вече е една голяма държава. България е нео като община в тази държава.” (очевидно не е запознат с разликата между община и провинция/щат/губерния/каквото-още-се-сетите)

  “Когато ти си безпомощен, много по-голям признак на сила е да си признаеш, че си безпомощен, отколкото да укриваш, че си безпомощен.” (това е като да кандидатстваш за работа и да си признаеш, че си некадърник – много по-голям признак на квалифицираност показваш по този начин, отколкото като укриваш това… мда, разбрах те, Мони)

  Между другото, Лонг, мнението на Соломон Паси за медиите донякъде съвпада с твоето в една друга тема, в която ти изказа несъгласие с медиите, че само на лошото наблягат и не отразяват хубавите неща в България… което разбира се не означава, че мненията ви са буквално 1:1. Аз виждам нюанса в тях.

 66. Аз мога се считам пълноценен Простак 😀

 67. Хе, не го кефи езикът, стила го дразни? Ами ще му го напиша в мерена реч, направо и черешка ще му сложа отгоре, след което ще искам обяснение каква е разликата и защо не ходи да държи сметка на некадърните си колеги, дето призовават към хомофобия, насилие, омраза и пр.
  Интересно ми е какво ще ми каже.

  Всичкото Мара втасала, стила на изразяване го дразни. Брех… Обаче не каза, че твърденията не отговарят на истината, не знам дали ви направ впечатление, просто призова да сме били по-тактични и любезни, да използваме галещи слуха изразни средства.

  Къде беше Паси обаче, когато онзи олигофрен Щерев обясняваше, че е неморално онкоболните да искат повече пари за лекарства, защото така или иначе щели да умрат.
  Пфу, направо се плаша като се замисля, че тези хора ни представят пред Европа или че от тях зависи вземане на решения от какъвто и да е тип.

 68. Това за онкоболните, доколкото си спомням, беше неправилно тълкувано. Неговите думи бяха нещо като “защо да харчим пари за лекарства за тези хора, вместо да харчим тези пари за предотвратяване на рак”.

  Иначе ти ми напомни за един друг случай, за който той никога не би споменал (как… да оплюе колега… никога) – нали на протеста в началото на годината на някоя от представителките на БГ Мама, която повдигаше въпроса за инвитрото някакъв депутат ѝ казал нещо от сорта “дай да ти помогна да го направим това бебе”. Ама разбира се и за това не трябва да се говори, защото им застрашава рахата.

 69. Извинявай, но това с неправилното цитиране го разправят и за ин витрото, за закона за морала, изобщо те все са недоразбрани. Някак не го вярвам.
  Всъщност никак не го вярвам.

 70. Мислех го за тесногръд, но сега се оказва и че е тесногръд страхливец. Очевидно свободата на словото в интернет не е влизала в сметките им. Като са се загрижили за простотията, защо не си прочистят официозите – електронни и печатни медии? В национален ефир се веят най-големите простакеси от незнайните чалга дълбини, премиер и кандидат премиер си мерят ония работи в нещо, което едва ли може да се нарече изящна словестност, официалните вестници се списват неграмотно, с ужасяващ словоред… Примери много.

 71. В интернет се пишат глупости. Особено по политически въпроси. От адски некомпетентни хора. И други им вярват.

 72. Напишете простак в Google и ще видите на втора позиция “Соломон Паси за Генерален секретар на НАТО”. Яко е. Щастлив съм. Благодаря на всички блогъри, че се отзоваха на идеяата ми! Честито! Имаме си простак!

 73. Светла (една от всичките)
  29/03/2009 - 07:58

  Защо ми се струва, че тук и из други блогове на Соломон Паси (който ама изобщо не ми е любимият герой) се отказва свободата да изказва публично мнението и разбиранията си? И не е ли по-добре да се остави магарето да си свърши магарията овреме, че после да не му търпим магариите години наред?

 74. Ангел Грънчаров
  29/03/2009 - 08:15

  Смятам, че историята се поднася тенденциозно от части от блогърската общност; нима някой ще отрече, че много простотия се шири из блоговете?! А в случая И.Бедров наистина е цитирал просташки звучащи изказвания на блогъри, така че забележката на С.Паси е съвсем уместна. Какво тогава има да се роптае: Да си блогър не означава че си “свещена крава”, на която й прощават всичко: даже и да мърси където и както й скимне

 75. Георги
  29/03/2009 - 08:45

  Първо прочетох коментарите, след това изгледах изцепката на Мони Паси. И ми се струва, че вашите обидни коментари по негов адрес са “леко преувеличени”. Изобщо не става дума за забраняване или цензуриране на Интернет, както повечето ваши коментари внушават, точно обратното казва Мони. Ама поставете се на негово място за момент. Този човек е в политиката от повече от 10 години. Няма проблем с парите, жените и т.н. Той гледа на България от височината на бизнес-класата в самолета, VIP салоните и коктейлите. То се среща всеки ден с разни европейски политици, той гледа на света по различен от нашия начин. И изведнъж някакво журналистче му чете мнения на блогъри, които го дразнят. Нарушават неговото вътрешно убеждение, че в България всичко е ОК, няма корупция, София не е зарината с боклуци, децата в домовете за изоставени не живеят като скотове, хората не си изхвърлят боклука през прозорците (както преди половин час видях един софиянец да изхвърля фасовете през прозореца на колата на околомръсното шосе), да изброявам ли още? Съвсем естествено Мони беше ама искрено възмутен. Вие на негово място не бихте ли били?
  На мен лично той ми е един от симпатичните български политици. Има чувства за хумор (спомням си как се беше качил на гърба на Милен Велчев в някаква дискотека на майтап), за политик е супер-интелигентен, не е някакъв мазен хлъзгав адвокат като повечето, ами е математик, събра кураж да се разведе със първата си съпруга и да се ожени за дъллгодишната си любовница хубавото Герганче (ей хора, за един политик това си е смела постъпка, помислете). Мисля, че е доста над средното ниво на българския политик.
  Тази приказка за стълбата трябва да си я препрочитат не само политиците, а всички, дори и обикновените блогъри. Много бързо се се навеждаме, взимаме камък, и го мятаме по този, който ни е подразнил. Малко мислим, много действаме, влагаме прекалено много емоции и накрая какво се получава-повечето хора, които чуят нещо за изцепката на Паси ще решат, че той едва ли не иска да забранява Интернет, ама моля ви се, нищо такова не е казал…

 76. Светла (една от всичките), проблемът е, че неговото мнение на политик е, че на други хора трябва да се отказва възможност да изразяват мнение.

  Виж статията ми за толерантността и за това как свободата трябва да бъде защитавана от хора и идеологии, които искат да се възползват от правата, които им дава тази свобода, за да я рушат:
  http://kaka-cuuka.com/1193

 77. Мария
  29/03/2009 - 09:19

  Цяла сутрин чета мненията ви и ми се ще да обобщя.
  Така – в блоговете се пишат простотии,цинизми,глупости,няма забрана,всеки,който знае азбуката,може да напише каквото си поиска,както си поиска и колкото грамотно си може…
  Има ли лошо?Ти да не би да нямаш свободата да четеш каквото на теб ти харесва?
  А интелектуалното ниво,умственото развитие,усета към естетичното дали могат да се развият и усъвършенстват в общество,където такива като Соломон Паси ,/а за съжаление не е само той/ се разпореждат със съдбата на нашата България,на нашите деца,на нас самите.Лично аз не виждам и
  не познавам политик,който да ми покаже какво е добро и лошо
  какво е чест и достойнство,абе,какво е да си Човек.
  Тези ли,които окрадоха,крадат и ще продължават да крадат докато могат България,който и да е представител от тази паплач,не може да каже на никого от нас какво е право,какво е криво .А да говорят за красота и естетика и т.н.,в този дух,просто нямат не морално,никакво право
  Май се поувлякох.Не че съм казала всичко-то просто не става
  в един ден-толкова много може да се пише и коментира,макар че народът е казал нещичко за лозето и мотиката.

  Нали няма грозна дума в коментара ми?Не мисля,че е от значение,защото ,ако това ,което казваш е истина,думите,с които я обличаш тази истина,не променят същността й.
  И в същност,не че не държа на чистотата и красотата на
  езика,но не всички са толкова големи “естети”,като разните му измислени филизки и пасита …

  чао

 78. Георги, кое е “леко преувеличено”. Човекът ни нарече явно и видно простаци. Това е нашият кандидат за НАТО. Той сега няма подкрепата на народа си, камо ли ще получи на външните ни партньори!

 79. Лъчезар Томов
  29/03/2009 - 11:38

  Простотията по блоговете и дори моята простотия не могат да оправдават държанието на един политик в медиите по този начин, липсата на психика и желанито за контрол нямат извинение

 80. Не мога да разбера Ангел Грънаров и всички останали като него, които се скъсват да повтарят, че наистина има глупости по блоговете. Ами има. Разни хора, разни идеали, разни изразни средства. Проблемът не е в това, че живеем с убедеността, че сме великите, умните, гениални и всяка наша дума е бисер. Проблемът е, че някакъв си там политик призовава публично за цензуриране.

  Той се оплаква, че истината е грозна, некрасива и неестетична. Него го дразни това, че хората се дразнят, оплакват се и настояват онези, които уж са народни избранници и трябва да защитават интересите на България и жителите й не си вършат работата.
  Последното е, че мрънка точно срещу блогърите, хора, които (понякога) казват нещо конструктивно, градивно, които просто упражняват правото си на глас.

  В “Кутията” непозната за мен жена цитира Волтер:
  “I do not agree with what you have to say, but I’ll defend to the death your right to say it.”
  “Не съм съгласен това, което казваш, но бих се борил до смърт за правото ти да го казваш.”

  (може и по-елегантно да се преведе, но от мен толкова)

 81. Георги,

  Разбира се, че Паси нищо не е казал за забраняване на Интернет, той не е чак толкова глупав. То и в Китай Интернета не е забранен, само грозните и неестетични (от китайска гледна точка) неща са забранени 🙂 Щото там Китайската комунистическа партия е национално отговорна и не може да допусне да се представя по света лош и просташки образ на страната.

  Да ти кажа, този филм вече сме го гледали. Двайсет и няколко години назад. Национално отговорните представители в “Работническо дело” и БНТ представяха “на хората нещата по един сравнително правдив начин, чрез най-приемливия възможен речник”. Точно както го иска Паси.

  Ммм, не, мерси. Бях тинейджърка тогава, но помня доста добре атмосферата. Някак си нямам никакво желание да се връщаме там.

  Съвсем прав си, че Мони е доста над средното ниво на нашенските политици. Именно затова изказването му е голям гаф. Още повече, че това не е ЛИЧНОТО му мнение. Всеки може да си казва личното си мнение както и където намери за добре, стига да не нарушава законите на страната. Само че в предаването Паси говори в качеството си на национално отговорен представител:
  “… нашата обща цел като национално отговорни представители да представим на хората нещата по един сравнително правдив начин, чрез най-приемливия възможен речник.”

  Много мило от негова страна, че така се е загрижил за това, което влиза в моите и на децата ми уши, но предпочитам аз да си решавам, кое за мен е добро, умно и приемливо.

 82. статията е хубава и остра.браво!А на автора на статията харесаха ли му простотиите от форума,които са пове4е от 50%?Мони е прав но не етова местото,където трябжа да го каже_-поради гореспоменатата при4ина.

 83. Ама той в каква връзка го е казал това? Питам, щото нямам възможност в момента да чуя записа и да преценя. Кой блогър чак толкова много е ухапал Монката, че такава реакция е предизвикал?

 84. Мерси 🙂 Намерих си и тонколонки, та го изгледах и изслушах. Че то няма нищо кой знае какво, което да предизвика подобна реакция от страна екс-трабантаджията. В смисъл, не е като да са чели псувни в ефира. Странно…

 85. Оф, без да ща натиснах копчето за изпращане. Естетиката… Нямам време тези дни, но поради естеството на работата си наистина имам възможността да се наслаждавам на естетичната реч, разпространявана от страниците на официозните ни вестникарски издания. Красивото, умното, възпитаното примерно в страниците на ТРУД човек със свещ да го дири, трудно ще го намери. Да не говорим за телевизионните предавания. Да не говорим за речника на някои управляващи личности, а пък ако заговорим на речника на Сакскобургготски…

  Че сме и нагли бе. Лош образ създаваме. Вместо да пишем там хвалебствени оди… Мани.

 86. Петко Фенерски
  03/04/2009 - 14:31

  Благодаря за възможността да гледам клипчето, бях пропуснал тази потресаваща новина.

  В НДСВ по принцип са възпитава пряко и косвено издигане чрез подмазвачество на лидера и властта.

  Типичен приемер е и култът към личността на Даниел Вълчев в медийте, с характерен ленинско-сталински стил: гушкане с дечица, посечение в 15 института с фото: гледа в микроскоп и т.н. десетки пропагандни негови фотографии с материали за мнението му, а са от компетентността на експерти, но се се публикуват като негови мнения… Така никога не чуваме имената на масата роднини назначени там, и прикривани от министъра. Соломон иска за това да не се пише в блога, защото е грозно 🙂

  НДСВ има характерни за тоталитаризма примитивни разбирания за ценното в живота на човека – поданик на царя.

  Не, мерси, г-н Паси! Ако смятате да правите това, ходете в друга държава…Израел например.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *