Защо не угасих лампите в събота


Тая събота всички бяхме приканени да отбележим “часът на земята” като изгасим лампите в къщите си за един час и така не само спестим енергия, но и покажем солидарност към зелената идея и бла бла бла още един куп глупости.

Аз обаче не угасих нищо, защото за мен “зелената идея” е нещо съвсем различно от натрапчивата религиозна догма, в която се опитват да я превърнат…

Защото, уважаеми колеги природолюбители, преди, зелената идея беше любов към природата и бунт срещу замърсителите й. Активистите ходеха да спасяват птици от нефтените разливи, протестираха за затварянето на заводи-замърсители на въздуха и водата, с лодки ескортираха китоловните кораби, за да им пречат да ловуват. Организираха излети за почистване на брега на някоя река, учеха децата си как да правят хранилки за птици, а после ги учеха и как да разпознават птиците, които идват на хранилката. А сега повечето от “зелените” зомбита не могат да различат сврака от гарга, а синигер даже не са виждали.

Защото в момента самоназовалите се “зелени” пълнят световната блогосфера, туитър и ютюб с призиви да изчистим планетата, докато собственият им вход стои мръсен. Борят се за защита “правата на животните“, вместо за защита на самите животни. Цяла вечер обсъждат “намаляващото видово разнообразие”, но не са направили и една къщичка за сови през живота си – даже не знаят, че има такова нещо като къщичка за сови.

Защото никой от тия, които ме приканват да огранича потреблението си на електричество, да карам хибридна кола, да бойкотирам Белла, да намаля “въглеродния си отпечатък“, никой от тия, които възхваляват простичкия, природен живот и оплакват съвременното общество за зависимостта му от технологиите и как хората губят своята човечност и се превръщат в безмозъчни консуматори… та никой от тия дето ги приказват такива не се е хванал да живее в гората и да гушка дърветата – всички си живеят в града, пазаруват в мола и Метро, говорят по айфона.

Именно затова аз не уважих деня на земята – защото не уважавам идеите и хората, които стоят зад него.

Аз вярвам, че запазването на природата зависи от разума, технологиите и човешкият напредък. Вярвам, че великите учени и изобретатели в историята и съвремието, хората, които са посветили живота си на науката и прогреса, не заслужават да бъдат натикани в ъгъла за целите на някаква измислена “кампания”. Вярвам, че човешката мисъл и достижения са единственото, което ни е позволило да достигнем сегашните върхове и е единственото, което ще ни позволи да съществуваме занапред. Затова ми се ще да възкликна:

Тази вечер, аз реших да украся къщата си с всички светлини, които имам. Да пусна уредбата на пълна мощност с диска “Коса” и да въртя между 20 и 30h и 21 и 30h само песента за светлината. Обадих се на приятели, говорих по телефона, изпращах SMS, пуснах телевизора, и сърфирах в Интернет, гледах звездите през телескопа … не спестявах електроенергия:

защото съм Европеец, а не простак и съм горд да бъда …

защото вярвам, че развитието на технологията е шансa на човечеството …

защото не искам да се връщам в средните векове и да паля свещи за да чета …

защото съм свободен човек …

защото така заявявам на целия Свят, че съм щастлив да бъда част от бъдещето и нямам намерение да живея в пещерите на тъмно …

защото обичам светлината!

Мони, много бързо забрави трабанта!
Всеки трябва да прочете “Моята борба”

Коментари

 1. Марин
  30/03/2009 - 08:53

  Не забравяй все пак, че всички са такива (като гореописаните от теб). Седях на тъмно, защото имам деца. Не беше много лесно в интерес на истината.
  А иначе простотията, както знаеш, ходи по хората, не по държавите.

 2. Марин
  30/03/2009 - 08:57

  Имах предвид, че НЕ всички са такива, (подсъзнателна грешка 🙂

 3. Аз не гасих лампите. Само дето точно в 10 ЧЕЗ ми ги изключи (заедно с всички съседи от квартала), без да ме пита, точно за час. Сигурно като наказание, че не играя по свирката на тази инициатива. Тъй че неволно участвах, без някой да ме пита 🙁

  Иначе самата инициатива беше абсурдна и аз не виждам никакъв смисъл в подобни демонстрации.

  P.S. В рамките на майтапа, въпреки отношението ни към “зелените”, които се борят за всичко друго, но не и за реална защита на птичките, пчеличките и тревичките, мисля все пак да подкрепим Бого като Зелен евродепутатин, нищо че и той общо взето с намаляването на въглеродния footprint няма кой знае колко общо 🙂

 4. Виктор Минковски
  30/03/2009 - 09:37

  Петре, напълно подкрепям тезата ти. Пропуснал си само да кажеш, че този час е без ток освен другото е и опит на хората да успокоят някаквата форма на гузна съвсет, която може би се е загнездила някъде из тях. Аз също имам дете, но вместо да го уча да гаси лампите един път в годината мисля да го науча да ползва енергоспестяващи крушки, да обира боклуците по реките и поляните, които други са оставили, да гаси лампата в стята, в която няма никой. Ей такива простички неща – без кампании, без показност, без 5000 дка отрязана гора, за да се изпишат на хартия хиляди глупости за екология. Другото си е чисто и просто подход за влизане в политиката и опит за докопване на баницата.

 5. Така е Викторе – реални действия са нужни, а не безсмислени религиозни догми за самоограничаване и успокоение на съвестта 🙂

 6. Любомир Попов
  30/03/2009 - 09:52

  Искам и аз да кажа защо не си изгасил лампите: в 6 вечерта като се чудех какво да правя, се сетих за една чудесна кръчма “Ветрило” в Борово. По някаква случайност и други приятели са решили така като мен без да се уговаряме. Седнахме с моята приятелка и си напоръчвахме достатъчно добре за да не се налага да си ходим от кръчмата поне 3-4 часа. Така пропуснах да си изгася лампите в шеги и закачки на хубава маса с хубави хора. 😉

 7. Владо
  30/03/2009 - 10:02

  Малко е странно, че една толкова малка инициатива не се подкрепя заради някакви си там хора, които не спасяват птици. Разбира се, това си е лично твое решение, но си представям как тея “зелени хора” в един момент са си казали “Ае втф бе?! Защо да спасявам птици, когато Петър няма да го направи”. Образно казано :).

  Иначе да си спреш лампите за един час е смешно и нищо не помога. Друго е да научиш хората да си спират осветлението в целия апартамент, когато излизат.

 8. Владо, изобщо не е друго – същото е. Самоограничението в ползването на ресурси е неефективна и обречена кауза.

  То не постига нищо друго, освен да дава повод на разни неизразимо досадни тъпанари със самочувствие за собствена праведност да се правят на великите еколози, щото, видите ли, карали хибридна кола(примерно). Ползата му за природата е точно никаква.

  Запазването на природата лежи в развитието на по-ефективни незамърсяващи технологии (което е директно и естествено следствие от технологичния прогрес и стремежа към по-високи печалби, защото “замърсяванията” са всъщност остатъци от неефективно производство на енергия т.е. разхищаване на пари), а не в спирането на развитието и потреблението.

 9. Михаил
  30/03/2009 - 10:20

  Той Спас си е написал за ползата от “мероприятието”:
  http://az-pitam.org/nk/?p=268

  Подобни глупости ми напомнят ленинските съботници, в които чистихме двора от боклуците, които сме нахвърляли през месеца. Аман от кампанийност.

 10. Мен ми е любопитно дали количеството енергия, спестено от потребителите по време на едночасовото затъмнение, в действителност не е било произведено или напротив – произведено е и изнесено за трети страни, а някои са се радвали, че правят нещо “зелено”. Аз лично съм склонен да мисля, че в производство не е имало спад, а само в потреблението.

 11. http://baidalai.blogspot.com/2.....st_26.html

  след подробен разговор с човек с опит в електроинженерството, разбрах, че този Час на земята няма да има абсолютно никакъв ефект срещу консумацията на енергия, защото изключването на лампите трябва да се съгласува с електроцентралите, които пък трябва да си направят сметката и да изключат подаването, респективно производството след точни прогнози колко лампи ще бъдат изключени. С други думи, понеже такава прогноза не може да бъде направена, нито пък си струва да се изключват и рестартират цели генератори или whatever, а енергията просто ще си изтече, Часът на земята няма да има реален ефект върху глобалното затопляне, а само символичен. Което ни води и до втората причина:

 12. Тодор Бонов
  30/03/2009 - 11:07

  Пешо, цялата кампания е чисто и просто символична, което означава, че няма за цел да спести енергия и дари Земята с още един ден живот, а да наблегне точно на тези проблемни разбирания на природозащитниците, с които си започнал.

  И няма нужда да се хвалиш, че си сърфирал из интернет и си пращал СМСси (като второто силно ме съмнява – все пак изисква физически усилия). Можеше просто да се възползваш от мига тишина и спокойствие и на широко да разкискаш темата с приятели, което според мен е целта на инициативата.

 13. Aми Тошко, каквато и да е причината, нямам намерение да готвя така:
  http://fishki_net.users.photof.....377905.jpg

  🙂

 14. Longanlon – а rebel without applause.

 15. хахаха аплаузи има достатъчно 🙂

 16. Мария
  30/03/2009 - 11:34

  Ясно е, че един час няма да реши нищо. Аз обаеч си спрях лампите, защото не виждам смисъл в безмисленото и изсмукано от пръстите оправдание и “бунтарство” и го направих заради замисъла. А това по никакъв начин не ми пречи да спестявам и да пазя природата през останалото време.

 17. Маруся Панковска
  30/03/2009 - 11:45

  Е, и аз не гасих електричеството, защото щеше да се наложи да кажа на семейството ми “Днес ще вечеряме 1 час по-късно, заради часа на Земята.” и съм сигурна, че нямаше да ме разберат. Нито пък аз щях да мога да им го обясня, защото така и не ми стана ясно как спасяваме Земята, лишавайки се за 1 час от електричество. Друг е въпросът, че по-късно от Електрото спряха тока, май загряха със закъснение за инициативата.

 18. Абе тия extremecentrepoint не са ли хумористичен блог? С такова впечатление съм останал по принцип …

 19. зависи какво намираш за смешно 😉

 20. Оф, Лонги, понякога се забиваш в някой дребен детайл и пропускаш голямата картина.

  По-нагоре са ти обяснили, но хайде и аз да се включа.
  Целта на истерията с лампите е да накара хората да се чувстват съпричастни. Има ужасно много мързели, дето не им се занимава да чистят и да правят каквото и да е, за да помогнат.
  Има други, които не знаят каква е целта на еко-движенията, трети пък не го разбират, четвърти нямат времето и т.н. и т.н.

  Подходът да им се разтегля локуми не върши особено работа, затова съществуват подобни инициативи. Някакъв процент хора ще се зачудят какво още могат да направят, освен да изгасят лампите.
  Някои може и наистина да се хванат и да го направят.
  И така.

  Честно казано и аз отначало се подразних, но пък после се замислих, че полза ще има, до една или друга степен.

  Аз предпочитам друг подход и си го прилагам, но смятам, че тук се иска малко по-гъвкаво мислене, отколкото е демонстрирано в коментарите ти.

  Защото искам да питам Аспарух и всички останали, които обясняват, че е глупост – А какво сте направили за тази своя планетка? Не вчера, в часа/деня/там-каквото-е на Земята, а по принцип.
  Определенео не се бия в гърдите за себе си, колко много съм свършила, но ми е интересно критикарите какво правят. 😉

 21. Аплаузи от мен. 🙂

 22. Не само че включих всички лампи, а и един радиатор отгоре! И то по съвсем практическа причина – малко след 8.30 напрежението в мрежата се повиши рязко и започна така да играе, че всички крушки (а при мен са 90% енергоспестяващи) премигваха като коледна украса.

  Слактивистите, моля следващия път експериментирайте с батерия и фенерче, не с електростнабдителната мрежа – скъпа е, и като се счупи електроцентрала или подстанция, после се хаби много енергия за да се поправи, и се отделя страаашно много СО2. По-добре хващайте лопатите и садете дръвчета през уикенда.

 23. Силвия
  30/03/2009 - 13:50

  “- А какво сте направили за тази своя планетка? Не вчера, в часа/деня/там-каквото-е на Земята, а по принцип.”

  Да загасиш лампите за един час и след това една година да мъмриш тези, които не са го направили е чиста проба залъгване на собствената ти съвест.

  Като да пуснеш SMS за “Българската Коледа” – знаеш, че на никой с нищо не помагаш така, обаче някакси, по необясними твои си логики се чувстваш по-спокоен.

  “Честно казано и аз отначало се подразних, но пък после се замислих, че полза ще има, до една или друга степен.”

  То полза в дългосрочен план ще има и ако избиеш всичко живо в северното полукълбо и после го заселиш наново. Ама дори и шефа като го направил веднъж, видял че смисъл няма много много и обещал повече да не избива хора.

  Поздрави.

 24. Не гасих лампи…защото бях по улиците точно по това време. По принцип съм съгласна с Петър, но пък от друга страна инициативата ме накара да се замисля какво интересно бихме могли да правим по това време на тъмно 🙂
  Трябва да ви кажа, че ни хрумнаха доста интересни неща и ако не друго….то поне бяхме съпричастни по един малко по друг начин 🙂
  Хубавото, че ме стимулираха да мисля за алтернативи, хубаво е, че в някои градове са се събрали хора с близки идеи на 1 място и са с изкарали хубаво….другото…
  не вярвам да има наистина някой, който сериозно вярва, че гасейки лампите за час помага на природата или нещо подобно.

 25. Der flammende
  30/03/2009 - 14:04

  Съгласен, лошото е само, че така се компрометират всякакви усилия за решаване на проблемите, които наистина съществуват. Подобни кампании само хвърлят пясък и самоуспокоение в очите на наивните.

 26. Забрави да добавиш: “Защото съм бунтар”
  Но не отричам че съм съгласен с теб, не гасих и аз лампи!

 27. Силвия
  30/03/2009 - 14:22

  не вярвам да има наистина някой, който сериозно вярва, че гасейки лампите за час помага на природата или нещо подобно.

  О има, има. И това е най-лошото…

 28. Павел Николов
  30/03/2009 - 14:46

  И аз не угасих. Дори и като символичен жест подобни кампанийности не ме привличат. Нищо различно от “Българската Коледа” например – участваш и индулгенция за цяла година, че си милосърден.

  Между другото вчера в моя блок и в двата други около него токът спря за час и половина. Така че – искаме, не искаме – направихме “Деня на Земята” на патерица.

 29. Калоян
  30/03/2009 - 14:47

  Хърей!

 30. какъв час на Земята? пак съм пропуснал повод да плюя, очевидно 🙂

  тая инициатива е просто замислена и изпълнена като PR кампания за големите компании. ако не вярваш, отиди на сайта им и виж списъка с ‘тези компании ни подкрепиха’. 🙂 Енея, естествено, отново не е разбрала нищо от цялата работа 🙂

  Не по-малко потребление ще ни помогне да спасим планетата (да, сякаш на кучето му е потрябвало спасяване от нищожните гниди по гърбината му), а повече потребление. За зомбясаните, обяснявам: повече потребление = повече недостиг = повече нужда от производство на енергия = повече разработки на ефективни методи (ядрени) = напредък в технологиите = готино 🙂

  ПС. Ще ми се да се престане с тоя вой – ‘ше си затрием планетата’. Глупости, ако тя се затриваше толкова лесно, нямаше да е тука от няколко милиарда години. предпочитам да се казва истината: ‘ ше се затрием ние сами, а на планетата няма да й пука за нас, но ще си е пак тука’.

 31. И аз не ги гасих – налагаше се да работя.
  Лонг,от режим на тока има полза.Погледни статистиките – когато в България е имало режим на тока,населението е имало прираст 😉

 32. Маруся Панковска
  30/03/2009 - 16:28

  До Силвия
  Ще кажа аз лично какво съм направила. Едва проходили децата ми търсеха кошче за боклук, където да си хвърлят опоковката от току-що изяденото лакомство, с което смайваха всички възрастни наоколо. После обаче под влияние на улицата, детската градина, училището и т.н. и те взеха да хвърлят направо на земята, вместо да търсят през три преки кошчето. Естествено, под зоркия ми поглед те моментално се коригираха, дори преди да съм изрекла забележката, но вече не можех да бъда постоянно с тях и не знам как са постъпвали (или как постъпват сега) в други ситуации. Личният пример възпитава, но той не е единственият фактор, който формира хората.
  А относно “Часът на Земята” – не ви ли се струва, че показните инициативи за благородни каузи станаха повече от истинското благородство?

 33. Силвия
  30/03/2009 - 16:50

  Маруся, не се засягай, но ми избяга акцента на мнението ти – дали, че децата ти са за пример; дали, че възрастните се смайват от нещо нормално, а именно, че децата ти си хвърлят боклуците където трябва; дали, че възпитанието става с постоянно припомняне (зоркия ти поглед); дали, че като са далеч от теб няма как да знаеш как постъпват.

  Дам, вярно чат пат разбирам, че прехвърляш вината на лошата среда – първо другите възрастни, които гледат учудено, после лошите другарчета…

  Освен това, с цялото ми уважение, което имам към всеки, за който нищичко не знам, не аз зададох въпроса “а вие какво сте направили” – аз само казах, че показните действия не са “правене”. Моля те, отправи отговора си към който е задал въпроса, за да има истинска комуникация.

  Поздрави 😉

 34. Всъщност от упражнението имаше полза.

  1. Показа колко малко хора могат да четат и да осмислят прочетеното. В инициативата изрично се споменаваше да се спре осветлението за 1 час, а не всички електрически уреди. Да, чисто символично е… радиаторите, електрическите фурни, компютрите и телевизорите не се броят за осветление според електроинженерите, нищо, че излъчват във видимия спектър 😛

  2. Показа колко сме зависими от “енергото”. За 1 час без осветление сготвихме бавна, яка вечеря, за която иначе нямаше да имаме време и нерви. Обаче… за 1 час без ток просто няма какво да правим, освен да си приказваме или при хубаво време да се поразходим навън. Всички домакински уреди са ни на ток – факт. Цялото домашно развлечение и оръдия на труда – също. За 4 месеца протърках пътека до офиса на ЧЕЗ и ръснах 1 месечна заплата заради “честта” да им стана абонат в новата къща и чинно, до живот да плащам месечни такси.
  Лонг, аз също съм твърдо ЗА всички технически благинки, просто леко ме стряска липсата на читава алтернатива в случая. Някак си се чувствам зависима и не чак толкова свободна.

  3. На никой не му дреме за науката и човешкия напредък, ако ще трябва лично да се напъне да направи нещо, което не го кефи особено. Да се занимаваш с наука в днешно време изисква прекалено много усилия и не се плаща добре. Малкото ентусиасти, които се пънат да правят нещо извън големите корпорации са изчезващ вид и трябва да се пазят… за разплод 😀
  Защото, както правилно отбеляза tL_, наистина ще се затрием – като мислещ вид имам предвид, не че ще изчезне планетата.

  Иначе си прав, по принцип… и за псевдозелените също.

 35. Селин
  30/03/2009 - 17:08

  Ами аз съм от тези зомбита, дето не знаят какво е къщичка за сови, не различават птиците и не живеят в гората, а пазаруват от мола. От същите тези зомбита, дето си загасиха крушките в събота.
  Знаеш ли, иска ми се да имах възможността да живея в гората (или поне възможно най-близо до гора), иска ми се там, където живея, да имаше сови, които да се нуждаят от къщичка. За съжаление, родена съм и понастоящем уча и работя в град София. Наблизо няма гора, птиците се изчерпват до гълъби, врабчета и някоя и друга гарга, време за разходки на Витоша ми се отваря веднъж на няколко месеца и съм тотално несведоюща относно обитаващите я птици.
  Не ескортирам с лодка китоловни кораби и не затварям заводи. Протестирам за опазване на планините ни от поголовна сеч и застрояване с бетонени комплекси. Не знам това брои ли се? Сигурно не. Защото го правят самоназовалите се зелени, нали.
  Да, живея в града, уча в града, работя в града. Тук ми е семейството, тук ми е следването, тук ми е всичко. Ако това, че не живея в гората според теб ме прави “самоназовала се зелена”, окей, чудесно.

 36. Знаеш ли, Селин, да отидеш да живееш в гората е много лесно. Не се иска да имаш пари, не се иска да имаш разрешение от някой, не се искат инвестиции… Просто отиваш и си правиш колибка и живееш както можеш. Никой няма да ти пречи, никой няма да ти иска пари, няма да има нужда да работиш – а ще си 100% зелена. Ей я къде е софия, ще може да ти идват гости…

  Но въпреки, че е толкова лесно, а природосъобразният живот в гората много хубав, въпреки, че модерният живот е гаден, пълен със стрес и гнусен капиталистически консумеризъм, никой си изоставя живота, не отива в гората. Що така?

 37. Лонг, с това за разрешението хич не си прав…
  Не можеш току така безнаказано да се намърдаш в гора – чужда собственост (предимно държавна) и да си живееш в колибка, без да плащаш данъци за нея.

  (освен, ако не си от някое определено етническо малцинство, но това вече е друга тема)

 38. albert venn dicey
  30/03/2009 - 17:44

  По чисто технологически причини цялото начинание е безсмислено – заради ПАВЕЦ Чаира:
  http://az-pitam.org/nk/?p=268#comments

 39. albert venn dicey
  30/03/2009 - 17:44

  А, то Лонганлон вече е чел, че и писал в тоя блог.

 40. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  30/03/2009 - 18:02

  Аз също не уважих нещото, че даже се и произнесох, но преди малко един от “религиозните”, както ги казваш, се включи и ме “нахока”, а аз му отговорих със същия патос:

  “nikke.b каза…

  ami pitaj da ti obqsnqt.. vaznoto e da se shvane ideqta che toka e resurs, a resursite trqbva se pestqt.. mnogo qsno che 1 chas gasene na lampi e nishto.. no da kazesh che tova e pornospektakal pokazva tochno kolko si prost..
  30 Март, 2009 17:36

  БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза…

  Da go duha6 😉
  30 Март, 2009 17:45 ”

  😀 😀 😀 6e me obijda toy

 41. Ей, ТЛ, направо ми стопли сърцето, като ми показа как по диагоналата си ми прочела мнението. 🙂
  Защо да уважавме чуждото мнение, като можем да си излеем глупостта и да си свиркаме.

  Аз по-горе се съгласих, че само с лампата нищо няма да стане и че трябва много други неща.
  Пак горе казах, че това е просто способ да се накарат хората да се почувстват съпричастни към идеята и да се замислят дали могат да направят нещо значително, а не само символично.

  Къде в моето мнение прочете, че аз съм убедена, че това с лампите е достатъчно, не знам.
  Последно, не ме интересува какви бръмбари ти живеят в главата и какво смяташ, че съм разбрала или не съм, но поне прояви елементарното уважение да прочетеш едно мнение, преди да си правиш изводи. Най-малкото, ще ти спести неудобството впоследствие. Просто защото другият път може да е нещо сериозно, а не мнението ми за включ/изключ на лампите.

  Питах за това какво другите правят принципно, отвъд лампите и изхвърлянето на боклука в кофите.
  Например, дали ходят да чистят паркове, дали се пишат доброволци, някакви такива неща. Защото наистина ми е интересно кой, как се опитва да промени нещо, не се заяждах.

 42. ‘Аз обаче не угасих нищо, защото за мен “зелената идея” е нещо съвсем различно от натрапчивата религиозна догма, в която се опитват да я превърнат…’ съгласна съм на 100% с теб, това са новите секти и аз няма да бъда част от това. Аз също не си изключих осветлението, даже през цялото време бях във facebookр писах във форуми и т.н гледах телевизия, дори се издразних, че мача Ейре-България започна по-късно, заради инициативата. Както каза един колега няма д аси изгася осветлението, понеже си плащам тока, парното, данъците, такса смет,винетки, такса въздух, данък жив съм……

 43. Не си изключих лампите,защото не се чувствам съпричастен към световното общество, еле пък към нашето.
  Наистина е наивно романтично да направиш нещо , което знаеш, че ще направят още няколкостотин милиона души, за да се почувстваш “ЕДНО” с тях, но ти така и така правиш, защото докато ходиш до тоалетната например, знаеш че още няколко десетки милиона ходят.
  На Лонганлон обаче не разбирам какво не му харесва. Подобни идеи нито се НАСАЖДАТ, нито са Фьешън по нашите ширини. Щом има търсене, логично има и предлагане. Щом има няколко милиона идиоти (както ги изкарваш) , които си гасят лампите, какво те грее това теб? Или пак настояваш да покажеш колко различен си и как можеш да се надсмиваш над подобни немислещи хора. То бива нарцисизъм ,ама твоето наистина май няма граници (дежа вю!! това съм го казвал)!
  П.С. Пепка ноу офенс, копеле! Зная, че затова е блогчето ти-за да пишеш всякакви пукотевици, за които се сещаш. Просто ми е много приятно да съм ти в опозиция!

 44. приятно е и да имам опозиция 🙂

 45. Вече като видя заглавие, съдържащо “еко”, “зелено”, “въглероден отпечатък” (това идиотско словосъчетание заслужава специално внимание) ми се драйфа и го прескачам така, както прескачам “v14gra”,”cialis”,”loan consolidation” и алтруистите намерили няколко милиона “големи британски лири” и чудещи се как да ми ги подарят.
  Ако хората, генериращи цялата тази електронна дивотия употребят времето си за нещо по-смислено ще направят огромна услуга на себе си и на останалите, на които няма да им се налага да четат глупости. Имам усещането, че ако преди 10 години десетокласничките и кандидатките за мис нещо_си твърдяха, че искат мир на планетата и храна за гладните, то сега те се борят за “намаляване на въглеродния отпечатък” и спасяване на озоновия слой.

 46. Юрий Александров
  30/03/2009 - 22:51

  Добре си постъпил! Това са някакви измислени почини, които хич, ама хич не допринасят за екологичното равновесие! Приличат ми на онези ленински съботници от до болка познатото ни минало!

  А относно “Коса” -поздравления! Издигаш ми се още повече в очите!

  Абе, да те питам, какво правиш в събота вечер вкъщи 🙂

 47. “Ако хората, генериращи цялата тази електронна дивотия употребят времето си за нещо по-смислено ще направят огромна услуга на себе си и на останалите, на които няма да им се налага да четат глупости.”
  И що се налага да ги четеш ва? Пропускаш покрай очите и това е…че си любопитен и четеш неща, които не те кефят си е твоя , лична грижа. И разбира се обществото си е тъпо, но умни хора като мен и теб бихме могли да впрегнем този мисловен процес, да го насочим на друго място и да променим света , нъл? Да ама не-зелените пропаганди, дето ни карат да пестим водата и да гасим лампите са точно толкова интелигентни колкото макдоналдс и световната конспирация…
  С други думи, какви сте вие, че да решавате кое и за кого точно е необходимо? Аман от “wannabe” интелектуални диктатори!

 48. Като гледам колко постинга има по темата, мисля че Пешо е накарал доста хора да помислят по въпроса за енегоефективността. В това и зе мен е смисълът на инициативата.
  Според данни на германското дружество на производителите на електроенергия едва 1,5 % от косумираната електроенергия отива за осветление. Големия разход са отоплението и охлаждането, следват горещата вода и ел. домакинските уреди. Така че от към ефективност инициативата е капка в морето, но колко хора биха се лишили от удобства, сменили стереотипа на живот и отделили средства за по-ефективни мерки. В последния брой на National Geographic има статия за мъките на едно американско семейство да снижи въглеродните си емисии в продължение на месец. Сериозно! Даже на работа ходили с градски транспорт!!!
  За съжаление повечето акции като “Часът на земята” стигат до минатюрни резулати с простички действия. Когато обаче трябва да се включи тежката артилерия – финансиране, законови мерки, държавна политика, спазването на законодателството за енергоефективност или санирането на безумните панелки, планетата Земя и нейните простосмъртни обитатели са оставени сами на себе си…

 49. Аз пък си светя с енергоспестяващи крушки и ходя на работа с колело по схемата “по-малко ток и бензин – повече пари за биричка”.
  Не се научиха тия зелените… За да се обединят милиони хора в една кауза, достатъчно е да има алкохолен стимул… 😀

 50. Разбира се, че ги пускам покрай очите си, но така или иначе електронният боклук отнема време и внимание да бъде класифициран като такъв. Не искам да изпадам в задочен спор с еко-верващи, само ще кажа, че разбирането, че твоята гледна точка не е непременно правилната доста облекчава комуникацията с хора с различни от твоите виждания. Бъдете здрави. И вервайте 🙂

 51. Ако всички, които се чепкате тук посадите по три дръвчета тази година – ще направите много повече от едночасовото затъмнение…

 52. Оф, енергоспестяващите крушки…
  Втора ми изгаря, трета няма да си купя. Пет години, ала-бала… Общо на двете крушки им се събират две години живот. Пък аз си гася лампата рано и я включвам късно, късно… нещо не е както трябва. Не ми е толкова рпоблем за парите, колкото за това, че истината се различава от това, дето ми го пишеше на крушката и дето се разпространява като информация.

 53. В САЩ нещо не се говореше много за този ден (конкретно говоря за моя район) и не помня да е имало изгасени лампи, пък били те улични или домашни.

 54. По-полезно щеше да бъде да спрем да се изхождаме за една седмица, така ще опазим земята чиста. Цялата истерия с лампите ми прилича на зомбиране.

 55. Е, аз пък живея в гората. Което не ми пречи да имам кола, интернет и телефон. Даже и сова знам какво е. Не протестирам никъде, но пък съм участвал в почистване и в преброяване на птици и в спасяване и в доста още “измислени” инициативи. Понякога и без инициативи.
  Правя каквото мога и както намирам за добре.
  И подобно обобщаване, че всички зелени са кретени, никак не ме радва. Приемам го като обида и за себе си и за много хора, приятели и непознати, които отделят от времето си, за да направят нещо и наистина го правят.

  П.П. Техническо пояснение: ако все още има някой неразбрал, това със загасянето на лампите си е чисто символично, електроцентралите практически не сменят режима си на работа за толкова кратко време.
  Ако искате наистина да има някаква полза, сменете си лампите с енергоспестяващи, вместо да ги дасите по един час в годината… освен всичко друго, помага и на бюджета 🙂 Надявам се, че автора поне от такава “екология” разбира.

 56. коментар от Свежо: И аз не съм си гасил светлото 🙂 . Не мисля , че това е начина.

 57. Много се караме за щяло и нещяло.Докато в това време можем да направим нещо,може и малко,но да направим нещо добро за земята.

 58. keti531953
  31/03/2009 - 07:19

  коментар от Свежо: да седим на свещи,да си пием питието,след час да светнем лампите и да продължим да пием питието…така ли ще помогнем? Ще бъдем съпричастни, но ни дейни. 🙁

 59. Стеф, точно символизма на тая кампания ме дразни. Защото иде да подскаже, че всички трябва да ограничаваме потреблението си, за да запазим природата – една изключително глупава идея.

  Не със самоограничаване и намаляване на консумацията, а с нови безотпадни технологии ще спасим природата. Това със спестяването е просто някаква религиозна глупост за всеобщо подчинение – на който му харесва да е част от масов култ и да извършва безсмислени ритуали, но да се чувства част от “избраните” и “просветените”, които “вършат добро” – много му здраве 🙂

 60. Колко от вас са от гореспоменатите учени, разработващи технологиите за опазване на околната среда? Тези които отговориха с “Аз”, нека да продължат да ползват енергията както сметнат за добре. А останалите да се замислим, дали няма нещо малко което да направим, за да помогнем или поне да забавим унищожението на земята на която живеем.
  Автора на този блог ми прилича на човек който стъпква едно цвете, с идеята, че има градинар който ще насади 1000 днес (какво значение има едно). Но ако се огледа около себе си, няма да види цветя, а банда лумпени скачаща върху своето цвете и един граднар който гледа от страни и му се плаче!
  Има толкова малки неща които може да направиш:
  – Да гасиш лампите когато не си в стаята
  – Да отвориш прозореца, вместо да пускаш климатика (стига вън да не е +45).
  – Да си имаш мрежа, вместо да взимаш полиетиленова торбичка в магазина.
  – Да посадиш дърво
  – Да некараш кола, когато не се налага
  – Да не си хвърляш боклука на улицата или сред природата
  …………………….
  – Да си добър човек
  Избери си само едно нещо от тези и го направи, ще бъде малко, но все пак ще е по-добре!
  Всеки един от тези “зомбирани” природозащитници които са си изгасили лампите, има повече принос от теб за опазването на природата! А пък ти си се самонаблюдавай и се възхищавай на способността си да опонираш, на всяка цена!

 61. “Светът се дърпа напред от учените и изобретателите, не от зомбитата.”
  =======================
  Докато накрая роботите ни завземат…
  Аз не гасих нищо, трябваше ми скайп и светлина!
  И съм садил дърво(поне за едно си спомням със сигурност, то вече вероятно е голямо и дава вкусни плодове).

 62. Всъщност, Fix_Idea, това, което си написал е блестящ пример за глупавата заблуда, в която живеят повечето от тия, дето се имат за “прородозащитници”.

  Тази глупава заблуда е, че като ограничим собственото си потребление, помагаме на природата. Че като изповядваме “правилната” религия и спазваме нейните безмислени догми и ритуали (като тая “инициатива” от която никой нямаше полза и не спести нищо), сме най-праведните.

  Истината е, че колкото и да пестиш ток от климатика, колкото и малко да караш колата си, твоето спестяване е практически нищо в сравнение с разходите за ток на един мол или пушекът от един завод. А ти пазаруваш от мола и то стоки, произведени в завода…

  Именно затова твоето спестяване няма никакъв ефект. Ефект има самата икономика и развитието на технологиите, защото енергоефективното е и евтино, а всички производители се стремят да оптимизират цената на производство.

  Замърсяването и смогът в градовете намаляха в последните 30 години не защото хората потребяват по-малко ток или карат по-малко коли – точно напротив, те потребяват повече и карат повече коли. Но има нови технологии, които замърсяват по-малко и защото са по-изгодни и по-евтини, производителите ги използват.

 63. aleksandar
  31/03/2009 - 09:29

  Офф, никой не си мисли, че с енергоспестяване ще спаси природата бе, изобщо не е в това символизма, в цялата инициатива никой не твърди, че трябва да се енергоспестява, супер известно е, че само за рекламната кампания се изхабява повече енергия, отколкото ще се спести и никой не го крие това, стига глупости!

 64. А в какво е символизмът тогава, според тебе?

  Да ни поизлъже още малко за “глобалното затопляне”?
  http://kaka-cuuka.com/226
  http://kaka-cuuka.com/746

  Да ни вмени още малко чувство за вина?
  http://kaka-cuuka.com/228
  http://kaka-cuuka.com/218

  Да подкрепи “новия световен ред” в който правителствения чиновник ти казва с какво може да си светиш, какво може да ядеш и кога е позволено да си пускаш климатика?
  http://kaka-cuuka.com/275

 65. Сигурно си гледал разни американски екшани, в кото “Добрият” се опитва да спаси света и винаги(по правило) има още един добър(но глупав), който извиква: “-Пази се!” и бива хванат за заложник от лошият! “Тук всеки си казва наум: “- като не можеш да помогнеш, поне не пречи, колко си глупав/а!”
  Естествено “добрият” успява да победи но това му коства много усилия и още някоя рана!
  Дано Учените да са достатъчно “Добри” за да спасят всички ни “Глупави, но Добри”.

 66. На учените не им трябва да са “добри”. И добротата няма нищо общо нито с науката, нито с икономиката, нито с природата. Да не говорим, че е строго субективно понятие.

  На учените им трябва просто да са учени – каквито те са си 🙂 Човечеството е вървяло напред хилядолетия наред именно заради интелектуалния и технически прогрес, а тая или оная религия (била тя почитане на бог, комунизъм, или еко-фанатизъм) са му донесли само беди.

 67. Добър не се използва само като прилагателно за душата на човек, а и като нивото на което владее това което прави!

  Аз не съм религиозен, и точно това ми помага да погледна прагматично на религията. Запознал съм се с много такива, както и всякакви култове и суеверия. Мога да ти кажа, че всяка една от тях (религийте) е възникнала, именно защото е имало нужда от нея и е изиграла положителна роля. Проблемите идват когато времето и е отминало, а тя продължава да съществува.
  Еко-съзнанието е необходимо точно сега, защото не всяка екологична технология е по евтина или води до намаляване на разходите(по-често е обратното), но именно това съзнание в хората от които имат отношение към проекта може да доведе до използването и финансирането …. на тези проекти и технологии за които говориш.
  И е важно всеки един човек, да бъде въвлечен, защото никой не знае, утре от кого ще зависят нещата. И това най-вероятно ще е някой чиновник или инспектор който няма да има икономически интерес от това на фирма Х в Силистра да са и по малко разходите(ще бъде въпрос на лично усещане за правилно и грешно)!

 68. коментар от Свежо: По-хубаво еда си изчистим боклуците,да почистим
  около себе си цялата мръсотия,защото нали някой е казал,че красотата ще спаси света, а не няколко угасени крушки.Пък и енергото като изключат за неплатени сметки-ето икономиятя! 😀

 69. Кампанията си беше чисто рекламна по мое мнение. Средностатистически човек, за да се замисли над проблемите на земята, трябва да получи информация какво да направи и какво е постигнал след като го направи. Някой видя ли информация, че благодарение на кампанията е спестена едиколко си електроенергия, толкова %, произведени от ТЕЦ, следователно толкова тона СО2 по-малко, отелени в атмосферата. Не. Видяхме, че Тойота подкрепя инициативата (понеже видях тяхна мижавата реклама, но сигурно има и други на хорото). След като колите са един от основните замърсители на въздуха и Тойота подкрепя подобна кампания, дали са спрели производството в заводите си за час? Или просто са решили да си покажат името в поредната световна рекламна кампания.

 70. и аз не загасих нито една крушка, намирам идеята за добра но самата кампания “да загасим крушките” за идиотска 🙂

  ако някой иска да спаси земята да си купи енергоспестяващи крушки …

 71. aleksandar
  31/03/2009 - 11:24

  Ами символизма разбира се е да започне да се обръща внимание на истинските проблеми за природата, хората не са глупави, това, че сме изолирани от информация е друг въпрос.

 72. Истината
  31/03/2009 - 10:26

  коментар от Свежо: Категоричен минус!

 73. Истината
  31/03/2009 - 10:27

  коментар от Свежо: Ако можех щях да дам миус 2.

 74. Истината
  31/03/2009 - 10:28

  коментар от Свежо: Миус 2 по 258(колкото е дълга река Миус в Украйна:)

 75. Кампаниите са с цел да се отклони вниманието от големите замърсители на въздуха, т.е. големите компании, чиито заводи в секунда изхвърлят огромни количества вредни газове.

 76. Хей, и аз ненавиждам псевдо-еколозите и модерната изродена форма на “зелената идяе”, но сега от чист инат и “дълбокомислие” на уважаемата блогосфера (и предполагам много хора извън нея с подобно мислене) и тази малка възможност за спестено потребление е изгубена.
  Ясно е, че може много повече да се направи, но в случая това пак е нещо на фона на цялото лицемерно бездействие. Нищо, гордейте се, че и това пропиляхте. Сега не сте по-различни от останалото стадо.

 77. aleksandar
  31/03/2009 - 12:29

  Ако компаниите организират кампаниите с цел отклонение на вниманието, значи неизбежно в крайна сметка кампаниите ще се обърнат срещу тях, толкова ли е сложно.

 78. Има много какво да се изпише по темата, доста коментари има вече, мене ми се ще да изкажа мнение, за нещо извън основната тема, нещо което ми направи неприятно впечатление. Всеки има право на мнение, което по един или друг начин да подкрепи. Тезата ти определено ме бъгна, но нещо ме бъгна повече от нея – цитирам: “защото съм Европеец, а не простак и съм горд да бъда …”.

  Незнам в какъв смисъл си пуснал този цитат, но азз като просто устроен човек, прочитам контекста в конкретната статия така: азз лично изгасих лампите за 1 час, което според цитата, който посочих, явно ме прави простак?

 79. Аз не уважих тази идея само по една причина:
  1 енд онли)> Щот ЧЕЗ така и така ми спира тока всеки месец по 3 пъти.

  Предполагам, че досега съм направил поне 10-20 хиляди пъти повече за спестяването на енергия от разните му там американчета и австралийчета с по 99,99999 % ъптайм на тока.

 80. Никола
  31/03/2009 - 12:46

  Како Сиике, точно от тях си, за жалост… естествено винаги най-забавно е, когато се твърди точно обратното…

 81. Хаха, енергоспестяващи лампи, викате. А не ви ли се чини малко, че светят като жезъла на Гандалф?

  И хич не ми е ясно какво трябва да направя аз за моята планета. Това са некакви велики глупотевини. Както се казва в едно изказване на Джордж Карлин в ЮТуб (http://uk.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw) планетата е тука от некакви милиарди години, а ние се занимаваме с тия опасни работи (замърсявания, ала-бала) от около 200. Освен това какви сме ние, че да казваме кои видове животни ще живеят и кои ще пукнат – щом природата го позволява това е положението – казваше се нещо от рода, че 20 вида на ден загивали. Ами бактериите? Ами вирусите? Колко вида от тях загиват ежеминутно? И друго интересно нещо казва този човек – ами ако природата иска да сътвори найлонови торбички? И единственият и начин да го стори е като ни направи нас, които да произведеме торбичките? Не е ли нагло да пречим? :]

  А те тръгнали да си гасят лампите.

 82. това е рекламна кампания , като всички такива има за цел да ни накара да купим нещо – икономична крушка или климатик с ниска консумация . даже и тази кампания е опорочена , откакто ” зелените ” влязоха в политиката на големите производители – срещу заплащане продават и идеите си .

 83. Ооо, мен, разочарован съм от подобни разсъждения!
  Целта на подобни инициативи, според мен, е да покаже, че ЗЕМЯТА не е само на хората, които я населяват в момента! Земята е и на бъдещите поколения!
  Ресурсите се изчерпват. След 200-300 години Земята ще е опоскана. Ако си играл навремето Age of Empires II, сигурно разбираш за какво говоря?!
  Нека всеки да сложи ръка на сърцето и си и да каже: ДА, АЗ ПРАВЯ ВСИЧКО, КОЕТО Е ПО СИЛИТЕ МИ, ДА СЪХРАНЯ РЕСУРСИТЕ ПО-ДЪЛГО!
  Използвам енергоспестяващи лампи; Никога не оставям компа си да работи, ако не го ползвам; Изхвърлям разделно отпадъците си, без да се влияя от това, дали сметосъбиращите фирми ги рециклират или ги събират накуп и моето разделно събиране отива подяволите…, но аз МОЯТА РАБОТА СЪМ Я СВЪРШИЛ ПЕРФЕКТНО и съм готов да приема и други предложения или инициативи, ако това ще помогне по някакъв начин да съхраним Земята! Не ме интересува кой ги предлага!!! Имам глава на раменете и мога да преценя дали е полезно и дали има файдица!!!
  Мислете! Използвайте главите си! 😉

 84. “това, което вие ще спестите тук, ние ще изхарчим там…”

  Интересно, дали средствата хвърлени по рекламиране на тая кампания не са много повече от спестеното.

  Може да е спестен някой и друг мегават, част от които са произведени от АЕЦ и ВЕЦ – т.е. не са отделени вредни вещества за произвеждането им. Обаче дали за да се популяризира кампанията не са изсечени сума дървета за разпечатване на листовки, транспаранти и афиши, които иначе щяха да бъдат спасени.

 85. Dean, много грешиш – ресурсите не само не намаляват, а се увеличават непрестанно:
  http://kaka-cuuka.com/1152

  Жалко, ако умен млад човек разчита на компютърна игра за да си представи как ще изглежда земята след 200 години… Всъщност, тя няма да е “опоскана” – напротив, ще изглежда много по-зелена от сега. Преди 200 години хората масово са секл дървета, горели са въглища и нефт. Сега с развиването на технологиите тези неща намаляват, а след още два века кой знае от какви космически лъчения ще извличаме енергия без никакво замърсяване…

 86. Мара подробната
  31/03/2009 - 18:09

  Аз съм от зомбираните , които се подчиняват на разни идеи…Няколко дни преди “деня” от медиите ли от що ли получих убеденост в необходимостта да се подкрепи идеята.Угасих лампите,но оставих телевизора включен,тъи като възрастната ми майка се забавляваше с “Комиците”.От вън идваше достатъчно светлина та дори взех с подочистачката пода в антретата и кухнята.Е,всички Вие противопоставящи се на това или онова, къде Ви е въображението? Ако бяхте приготвили ястията предзарително как Ви се вижда една маса на свещи? Малко идилия никога не е излишна! Идеята за която тук спорим,бе много добра и целта бе да ни наведе на мисълта да пестим от това с което в съвременния живот най-много сме свикнали – светлината, т.е. енергията и водата без която не можем.Замисляли ли сте се колко вода изразходвате, когато сутрин си правите тоалета , когато си миете зъбите. До като търкате зъбите до блясък водата шурти ,нали! А четохте ли, че поради изчерпване на водните ресурси на Земята в бъдеще ще трябва да станем вегетарианци тъй като отглеждането на растенията и подготовка на вегетарианска храна е свързано с по-малък разход на вода! Или пак ще отговорите като Вуте “Они че ме учат кво да праим и кво да ядем!” Земята ще е потребна на децата ни и на тези след нас!

 87. Това за “изчерпването на водните ресурси” са пълни глупости:
  http://kaka-cuuka.com/218

 88. Longanlon, Пич, прочетох ти случайно блога и въобще не искам да ти наливам акъл и пр. Всеки си го има достатъчно.

  Идиотско е да си мислиш, че представите ми за Земята са от някаква комп. игра!
  Идиотско е да си мислиш, че науката и технологиите напредват право-пропорционално с населението на земята и потреблението на ресурси!
  Идиотско е да бъркаш ресурсите с енерго-ресурсите, възобновяемите енергийни източници с невъзобновяемите!

  Хвърляй си фасовете по улицата, защото си плащаш данъците и има кой да ги събира!
  Избичи климатика на мах. и отвори прозорците широко, щото си паралия и можеш да си платиш тока!
  Купи си жипка с 6.0 лтр. двигател, щото нефтът няма свършване {точно като американските идиоти)
  Мога и още примери да ти дам, ама защо???… “Глупостта не ходи по гората…”

 89. Не знам дали идеята за “Часът на Земята” е глупава или не, но лично аз, я подкрепих като си поканих приятелките си на вечеря на свещи.Беше много забавно.Почувствахме се съпричастни към света,въпреки,че Лонгалон е прав.Новите технологии ще бъдат по – ефективни в опазването на Земята.

 90. Почувствах се твърде замесена в цялата тема и след като размишлявах няколко часа как да го обясня така, че да ме разберат, ето докъде стигнах.

  Идеята на подобни мероприятия е да се почувстват хората солидарни, да и се привлече вниманието към дадена идея.
  Защо?
  Защото в западното общество егоизмът е издигнат в култ. Грижиш се само и единствено за себе си, не се бъркаш в живота на другите. Това отношение се разпростира не просто за нас си, но и за всичко останало.

  Има твърде много хора, които нямат никакво желание и не се итнересуват за света извън градовете. Не виждат животни и за тях те не съществуват. В техния живот и свят животните нямат значение. Какво се случва с тях, също няма значение.
  Същото е с природата.

  Да обясня. Лонги и Епистемик казват, че корпорациите са виновни, че заводите мърлят и пр. и пр. и че не е коректно да карат малкия човек да се чувства виновен, ама той какво лошо бил правил. Вярно, голямата корпорация трови въздуха, само че малкия човек днес си изхвърли фаса от колата в лицето ми и за малко да ми изгори ръката. Малкия човек си хвтрля боклука по улицата и пак той кара с колата до магазина, който му е на пет крачки.

  Така, корпорациите, заводите, на тия места работят хора и пак хора ги ръководят.
  Ако тези, които ги ръководят се интересуват от околната среда (хмм), сигурно и сами ще се хванат да напраявт нещо. Въпросът е, че си говорим за печалба, за пари.
  Колко заводи си представяте да си кажат “бе дай да оставим евтиния и разработен вече подход и да започваме нови разработки, за да потърсим по-евтин и екологичен, като не знаем дали няма да загубим пари, доакто трае това”?

  За да се случи гореописаната случка обществото, ти, аз, Пенка, Ганка, трябва да са заинтригувани и да искат заовдите да се ориентират към по-екологчен подход. Също Ганка и Пенка не трябва да си изхвърлят боклука на улицата.
  Само че така са свикнали и са им втълпили, че тях това не ги интересува.

  Как може да бъдат научени, че това, което правят е погершно? С личен пример.
  С кампания. Която не спестява пари, която някой може да използва за своите си цели (както твърди Лонги за глбалното затопляне), но въпросът е, че някакви хора чуват за това, замислят се и или им става интересно или не им.
  А хората, на които им пука стават малко повече. Също така отношението им се разпространява. И така, малко по малко, стават промените.

  Всичко тръгва от личния пример, от малкото.
  Проблемът идва, когато има хора, които вярват, че включването в такива кампании е достатъчно и те не са длъжни да направят нищо след това.
  Това вече е сложното.
  Заради това има различни кампании, насочени към различни теми и аспекти.

  Защото ако беше достатъчно веднъж да кажем “ми то вредят тия неща, нека не ги правим”… колко хора ще променят живота и навиците си, защото някой си бил казал нещо?
  Защо?

 91. QNA PLATOVA
  31/03/2009 - 22:36

  Zdrasti, Longanlon, otnovo kompliment za hubaviq blog, mnenieto ti i na4ina, po koito go izrazqva6, vinagi me izumqva!!
  Sega, az da si kaja, redovno si sedq na tumno ve4er, Subota ne be6e izklu4enie. Jiveq v Austria, imam sobstvena ku6ta, no si pestq, za da moje da smogna s parite, kogato imam nova smetka za toka.
  A teq zeleni gluposti naistina ve4e otdavna se propukaha po 6evovete, prepulni se sus samozvani, koito samo bleqt kato ovcete v Animal farm, bez da znaqt kakvo bleqt i 4e samo s bleene ne stava.
  Ina4e az mn pestq: i tok, i voda, i hartiq, pazaruvam samo nai-neobhodimoto (v Austria 25% ot napazaruvanata hrana se izhvurlq, nerazopakovana i prqsna). Pestq, za6toto si znam kakvo zna4enie ima za men i okolnite i znam, 4e vsi4ko si ima granici. Nikoi ne moje da me ubedi v ne6to drugo.
  A BTW, predi jiveehme pod naem s na6te (az i te 2mata), kato imahme 3 stai ot 1 ku6ta. V drugata 4ast na ku6tata, pak na 3 stai, jivee6e hazqikata sama. Imahme 2 elektromera. Nie 3mata har4ehme vinagi 1/3 ot neiniq tok. Pla6tahme sus 60% po-malko. Vinagi im be6e trudno na avstriicite da razberat, 4e prosto svetvame, kogato ni trqbva i gasim, kogato ne ni trqbva. Just a fact.
  Dano sum podeistvala kato polojitelen primer: nqma nujda da otvarqm website sus “zeleni” suveti, kato moga krotko da gi izpulnqvam za sebe si.
  4akam nova statiq ot tebe ;D Uspeh!

 92. http://vbox7.com/play:7b9e986a&ef=1
  Едно линкче да покажа на Лонгчо и останалите заинтересовани няколко “зелени” аргумента..
  и да зная, че нямате 20 минути да го изгледате, ама пон е хвърлете едно око..и ако можете дайте насам факти за противното..

 93. Konstantin
  01/04/2009 - 06:56

  Ние загасихме лампите за 1 час и нищо не ни стана. Не знам дали помогнахме, но наи вероятно не сме навредили, нито пък нещо ни стана.Иначе и аз кат Селин не знам кво е туи сова, нито искам да разбера, нито да правя къщички за такива.

 94. daymare, толкова много хора толкова много пъти са слагали линкове към the story of stuff в този блог, че почвам да си мисля, че това е някакъв вид библия за зелените. 20 минутна, видео библия… но все пак библия – нещо наивно и глупаво, в което пламенно вярват и на което уповават разбирането си за света/икономиката/природата [тука повръщащо емотиконче]

 95. И аз мисля че тези инициативи са безмислени – служат само човек да си успокои съвестта: “Аз си загасих светлините, леле мале, вижте ме колко съм екоприроден”.
  След което се качва на асансьора за да слезе два етажа, понеже го мързи да ползва стълби.

 96. @Longanlon е не чета чак толкова подробно коментарите, но ме итнересува дали в статистиките дето ги плещи оная има нещо вярно. Освен това сигурно има и други подобни пропагандни филмчета, но няма как да разбереш кое е истина и кое не…примерно за изсичането на незнамколко хиляди дървета за минута в амазонка…едва ли е чак толкова зле положението и все пак сигурно има нещо…

 97. Васил Даков
  01/04/2009 - 12:52

  Напълно подкрепям Longanlon. На мен не ми пречи да събирам боклуците, разхвърляни около всяко достъпно място за пикник, не ми пречи и да нахраня бездомните животни, вместо да си изхвърля остатъците от храната. Не само, че ни ми пречи, но мисля, че това е мое задължение. Така съм възпитал и детето си.

 98. Ааа, гледайте сега, това да си гасиш лампата като не си в стаята не е “зелено” поведение. Това е разум и толкова. Нали едни нашенски римляни пускат котлона да се греят и отварят прозореца да се проветрява – колкото и да им обясняваш за екологията няма да те разберат – щото даже не си плащат и тока. Оттук трябва да тръгва всичко – човек ако няма акъл, а се опитва да върви по модата на екологичните булшитове се получава ДЕН НА ЗЕМЯТА.

 99. Христо Станков
  02/04/2009 - 12:01

  Аз не изгасих лампите, просто защото те по това време са си изгасени по принцип. Този 1 час нищо не решава, аз се опитвам да не разхищавам ток, вода и други ресурси ежедневно.

 100. Лъчезар Томов
  02/04/2009 - 22:39

  Аз съм съгласен, че този подход е лекуване на симптом, не на заболяване, но трябва да отбележа, че авторът използва “argumentum ad hominem – обстоятелствен”, което не е аргумент, малко заигравка с емоциите на читателя е 🙂

 101. камелия
  03/04/2009 - 10:38

  Аз съм съгласна с горния пост!
  Аз не бях съпричастна с тази кампания заради огромната рекламна кампания
  Имам чувството, че това се е превърнало в бизнес.
  Лично живея екологично, енергоспествяващо и каквото там се сетите. Грижа се за градината на кооперацията, използвам енергоспестяващи крушки от години, слънчева енергия,храня се здравословно и так далее. Опитвам се да възпитавам така и децата си.
  Правя го защото така се чуствам по-добре!
  И никоя рекламна кампания не би могла да промени отношението ми.

 102. Ние пенсионерите сме “крайно зелени” по отношение пестенето на всякаква енергия, че няма накъде повече. Дори пестим от храна и от лекарства. Не искам да съм съпричастен към нито едно колективно мероприятие, пък било то от световен мащаб- “ресто, не струва”. А теста дали сте съпричастен към майката-природа е прост-погледнете през прозореца или балкона, ако градинката пред блока или входа не е почистена, прекопана и не са посадени поне няколко стръка цветя, значи не живеето природо съобразно. Споко-това можете да го направите до 12 април когато е “цветница”.

 103. коментар от Свежо: Трябва да се започне от боклука и после за по-големи неща,Ние имаме нерешени “малки” проблеми в екологията,които вобще не се решават,а ще мислим за глобалните.Наистина е смешно. 😀 😀 😀

 104. коментар от Свежо: Пак оправдания за безхаберието ни.
  Минус.

 105. Истината
  04/04/2009 - 22:45

  коментар от Свежо: Lusi всеки един от нас е толкова голям и значим, колкото са големи и значими неговите мечти. Аз искам бъдещите поколения да знаят, че ние сме направили нещо в единство и това единство е в името на нашата Планета. Всеки който не е осъзнал каква е ситуацията на този етап от еволюцията и консумацията на хората…става безпредметно да се спори.

 106. коментар от Свежо: Така е ама, малките неща правят големите.Не може, след като не сме си измели двора да говорим ,колко мрьсно е селото.Есяка страна ако си реши, сьвестно екологичните проблемии ,по този начин ще допренесе за решаване на глобалните.КОгато правиш нещо за страната си,все едно го правиш за цялата планета,защото нашата родна страна е част от цялата планета.

 107. Истината
  05/04/2009 - 13:43

  коментар от Свежо: Съжалявам, но говорим за едни и същи неща. Според мен подкрепата на едно такова начинание ще доведе до положителен ефект върху Съзнанието на хората. А това е началото на промяната.

 108. коментар от Свежо: Да, незнам защо ,ама и с моя син все уж спорим,а излиза че говорим за едно и сьщо.Може аз да сьм причината.Извиняюс. 😀

 109. Истината
  05/04/2009 - 21:28

  коментар от Свежо: Това е нещо нормално. Ние всички много си приличаме и същевременно сме невероятно различни:)
  Красота и обаятелност :)Творението е нещо неописуемо за човешкото същество.Но нека не отлитам безпредметно.

 110. Ами струва ми се че вече живеем в епохата на рекламата и PR-а, така че думите означават повече от делата. Който не е на това мнение – да се огледа и да види какво струват и правят политиците 🙂
  И аз не загасих лампите, но не поради протест срещу нещо или на инат. Приложих обичайното си отношение спрямо всякакви такива натрапчиви input-и – игнорирам ги.
  Мисля че света няма да свърши утре, колкото и да се постараем, но да – бихме могли да го направим малко по-приятен за децата си 🙂

 111. virtualna69
  06/04/2009 - 08:24

  коментар от Свежо: Направи ми впечатление,че всички,които подкрепят тази тема,ако ги накараш да изчистят пред къщата си или около блока,вдигат голяма олелия….било ленински или комунистическо,а тези хора са най-големите дървени философи и мрънкалници,тях нама да ги видиш да участват в такава кауза,защото те не обичат природата,те само мрънкат и си мислят,че другите хора са им длъжници…..въпрос на възпитание и морал…

 112. Истината
  06/04/2009 - 12:43

  коментар от Свежо: Искам да забравя тази тема по скоро. Не вярвам, че има толкова много безхаберни хора в България. 179 гласа в полза на невежеството. А децата са отражение на нашите действия!

 113. аз изгасих лампите
  06/04/2009 - 21:48

  Отчаяхте ме – признавам си. Толкова черногледство събрано само в един прост блог. Отвратително.

 114. всъщност черногледи са хората като теб – и това се вижда отлично в коментарите тук. непрекъснато някой се опитва да ни втълпи, че земята умира, че ние я унищожаваме, че положението е опасно, критично… това ако не е черногледство…

  гледай малко по-оптимистично на нещата – животът е хубав 🙂

 115. Хахах, @Longanlon с темата за “неизчерпаемите ресурси” ме уби … Абе, човече, как да те наричам не знам … То хубаво си увърташ нещата, ама така вечно бягаш от истината(и не почвай, ако обичаш, пък и да не, да ми разсъждаваш върху това “Колко, разбираш ли, условно понятие била Тя”. Истината си е истина – Тази, заради която съществуваме и заради която евентуално ще престанем в един момент …)
  Както си ги наредил нещата – прав си, ресурсите, като цяло, вероятно няма да се изчерпят, освен ако не се изчерпи човешкото въображени и изобретателност … И какво ? Ще живеем на бетонирана планета, нацвъкана с кратери, ама не от метеорити, а от човешки сондажи за поредната глупост, целяща едно, едничко нещо – това вечно-неразумно човеченце, поставило се самоволно на върха на пирамидката, да бъде доволно и презадоволено … Без гори, без 90% от биологичното и растително разнообразие … ама с най-новият ултра-нано-хипер-турбо-смарт-гигасмарт неофон на Нокия, с който може да задоволяваш 90% от дневните си нужди, или поне от тези, за които до момента си се сетил … Ти явно си от тези техно-ултраси(съвсен нарочен е изборът на думи тук), които просто не могат да живеят без изкуствените ароматизатори, заливащи ни с отвратителната си смрад, за да притъпят друга такава, идваща от трети агенти, рожби на същата тази технологична проникновеност, която възхваляваш; без крещящо-изкуствената мУдерна архитектура, лъхаща на стерилност и бездушност от километри; на анатуралното стремление да се овладее хаотичният порядък на индивидуалността … Е, благодаря, ама аз предпочитам да ми ухае на истински цветя, да ме жилят истински пчели, да могат децата ми да се катерят по дърветата, а не да ги гледат на снимка, да имам алергия от същия този цветен прашец, вместо от хилядите знайни и незнайни замърсители, който “пракрасните” достижения на мУдерността ще доставят на мен и на тези след мен, та евентуално да бъдат открити след три поколения, с крайна диагноза – Необратима мутация!(само дето надали ще имам алергия към цветния прашец, ако мУдернистите не са създали нужните предпоставки организма ми да се разбунтува … 😉 )
  Най-идиотското нещо е, че привидно интелигетни хора, могат отчайващо найвно сами да си сложат конските капаци и да плещят глупост след глупост, татуирали на челото си мантра, която накой им е казал, че е индийска и служи за разпръскване на светлината в човешките души, а всъщност е от рекламна брошура на местния дюнеропродавец, от арабския квартал на Копенхаген …

  Сполай ви!

  Послеслов: Колкото до глуповатия донякъде призив за Тъмнина – както вече някой спомена по-горе – той би следвало да се възприема по-скоро като символ, на съпричастност … като една, евентуално начална, стъпка, към това хората да са малко по съзнателни към ресурсите и лукса, който често неразумно си позволяват …

 116. Ах, Учителю, радваме се и славим мига, в който реши да ни просветлиш, ние благоговеем пред великата ти ерудиция, поставила всички на мястото им!

  И все пак, в Древна Гърция е имало някакви философи ли, философска школа ли, които като вървяли по пътя метяли с метличка пред себе си, да не би случайно да сгазят някоя мравка. Хубаво поне, че по това време не са знаели и за по-миниатюрните създания, че кой знае какво щяха да правят. Та ти екологичен ли си по този параграф – колко невинни буболечки си убил? Или това го нема в твойта мантра?

  ПП: Longanlon-е, не знам какво си правил с тоя хостинг, ама коментарите нещо не се появяват веднага (ако изобщо се появяват). Да не би тия от сървъра нещо да са влезнали в ГОДИНАТА НА ЗЕМЯТА и да пускат трафика само на нечетна дата?

 117. Алекс
  11/04/2009 - 14:02

  Цялата тази идея мога да я оприлича с това при ситуация в която падаш свободно от голяма височина без парашут да си отвориш коктейлно чадърче.

 118. айсайдер
  14/04/2009 - 23:16

  Иначе да си спреш лампите за един час е смешно и нищо не помога. Друго е да научиш хората да си спират осветлението в целия апартамент, когато излизат.
  ————————————————–
  а какво точно правиш,като спреш лампите?Да се поясня-много от “ЗЕЛЕНИТЕ”не знаят от къде и как идва токът-та той,токът идва от едни котли в които се загрява вода,с въглища основно,от нея става пара,парата от едни духалки(дюзи)духа на едни колела и ги върти.Те пък въртят генератор.Генераторът е точно синхронизиран да се върти с 50000 оборота в минута(50 херца)понеже не може да се направи скоростна кутия,всичко е точно направено и почти не се регулира.Знач-като спрем за 1 час осветлението пестим ток който генераторите произвеждатVДа ама те не могат да се спрат и пак да се пуснат,защото за “влизане в паралел”т.е. синхронизиране на цялата система после минават дни.И си се въртят,свети-несвети.Какво става с излишният ток ли-ами основно се прехвърля по системата,все някой на земята има нужда от него,понеже е на далеч загубите от прехвърляне-загряването на самите жиц-нарастват.И като не светваш лампите,загряваш жиците на далекопровода.Което си е благородна цел и заслужава жертвата ти,да стоиш с децата на тъмно!

 119. gendarme@ а ти всъщност какво точно каза и кое точно иронизира ??? 😀 Някак не се получи. Нищо, сега обикновено следва втори опит 😉

 120. Това, което аз казах, го пише по-горе. Не видях обаче да си ми отговорил на въпроса. Айде, ще чакам втория опит, там може и да успееш.

 121. Борис
  09/03/2011 - 22:18

  Значи, някои статии ти чета и си викам, може ли умен пич да е толкова дразнещо тесногръд и тъп, но статии като тази подкрепям с две ръце 🙂

 122. “защото вярвам, че развитието на технологията е шансa на човечеството … ”

  напълно вярно!

 123. Манол Глишев
  31/08/2011 - 01:42

  Като добавка ще цитирам нещо:

  “когато ни забранят да сечем дървета
  ще спрем да правим хартия
  и вече няма да печатаме книги
  и няма да има букови цепеници
  и няма да имаме вечери край камината
  когато ни забранят да хабим водата
  ще си мием само ушите
  и ще спрем да се къпем
  когато ни забранят да си харчим тока
  ще седнем на тъмно
  и ще си разказваме страшни истории
  когато ни забранят да харчим нефт
  ще спрем колите и самолетите
  и все вкъщи ще си кесим
  когато ни забранят да ядем говеждо
  ще си останем нисички
  и много природосъобразни
  накрая може да ни забранят
  да казваме христос воскресе
  за да не нарушим правата на скептиците
  което някак си ни е познато
  но може би най тъжното остават книгите
  защото нашите невинни
  природозащитници не четат
  тацит светоний и сенека
  а те се четат на хартия пичове
  на хартия от дървесина
  не на монитори с течни кристали
  които също може би бихте забранили”

Leave a Reply

Задължителните полета имат *