Таблетът и смисълът от него


Честно да ви кажа, не съм ърли адоптър - даже точно обратното. Дотолкова, че тая мода с умните телефони още не съм я възприел съвсем - да не говорим за тия баш умните, които имат офис пакети, социални мрежи, хиляди приложения и т.н. Та когато ми се удаде възможност да пробвам таблет, се позарадвах - ето ме и мене в крак с технологичната мода, демек...

Allview Viva Q7 е таблет по-скоро от ниския ценови клас - около 150 лв. доколкото гледам по сайтовете. Тънък (по-тънък е отколкото изглежда на снимката горе), лек, със 7 инчов дисплей. Като всяко устройство от подобен вид изглежда доста крехък и ми се струва, че разнасянето му насам-натам без калъф е силно непрепоръчително, още повече че веднъж си го сложих в джоба на палтото заедно с ключовете и му надрасках екрана ужасяващо, а и след един инцидент преди години, който включваше новия ми киндъл, дивана и задника ми, съм малко параноичен по темата (беше в гаранция де, та от amazon ми пратиха нов безплатно, естествено казах им че не работи, не че съм седнал на него).

Както и да е, от позицията на убеден pcmasterrace активист, бях и леко (добре, доста) скептичен към цялото начинание - да си призная, аз не само смартфоните, ами още лаптопите не съм приел като явление напълно. Като изключим хората които често пътуват, ми е непонятно защо някой ще си купи машина, която за същите пари е по-слаба и с по-малък екран...

Таблетът Allview Viva Q7 обаче може (със съответните приложения) да има почти всички функции, които има и старичкият ми лаптоп и като цяло всички (че и доста отгоре) функции, които може да потрябват на обикновения потребител, който ползва компютъра си като MS Office и Facebook машина.

Разбира се, въпросният таблет страда от недостатъците, характерни за ценовия му клас, като липса на камера на гърба (така че може да прави само селфита) и ниското качество на въпросната камера и липсата на светкавица така, че тия селфита забравете да ги правите в заведение или вечер (резултата от снимка на най-високо качество вечер в заведение мога да определя само като potato quality). Липсва и възможност за слагане на SIM карта, т.е. на мобилен интернет и разчитате само на wi-fi. Грозна и напълно ненужна преебавка е че microUSB портът е направен мааалко по-дълбок така, че всеки такъв кабел който имате в къщи е напълно безполезен и се ползва само фабричния на таблета.

Това, от което мога да изразя искреното си възхищение обаче е екранът. Той използва напълно възможностите на 1024 пикселовата си резолюция и прави тия 7 инча да са направо фотореалистични дори при голямо зумване на картинка. Лошото естествено е, че тоя екран харчи цялата батерия за около час и половина непрекъснато ползване, което доколкото разбрах е характерно за всички таблети.

ИзводЪТ

Смятам, че определено има пазар за подобни устройства. Едва ли хората като мен, на които само видеокартата им тежи две кила, ще му се зарадват особено като на основна машина, но ми се струва, че това е идеалният избор за огромната част от потребителите, които до сега даваха по 2000 лв. за лаптоп., който да ползват за фейсбук и филми. На тия, които дават по 1000 лв (че и 2000 за айфон 6) за телефон, боя се, никой не е в състояние да им помогне.

А лично при мен, това малко нещо ще замени дъртия лаптоп, който ползвам само когато пътувам, за да играя хироус, да пописвам някои неща и да скайпя.

Въпросният таблет ми бе любезно предоставен от фирма Allview.

За Русия без любов
Най-мощните таблети и смартфони на пазара

Коментари

 1. Димитър Димитров
  17/11/2014 - 17:36

  Извинявай, но таблет за 150 лв., който харчи батерията за 1.5 час – просто е несериозно да ни занимаваш с това :). Това даже в градския транспорт не можеш да го ползваш, камо ли на дълъг път.

 2. ми то по-евтини таблети има ли?

  и колко държат батериите на скъпите?

 3. Всъщност всичко е според как го използваш. Аз също бях против смартфона си, но като понаучих повече неща за него го заобичах. Интересуват те новините? Сваляш си новинарски апликации, които да те държат в течение с новините и да ти пращат съобщения, когато дойде някаква по-важна новина. Искаш да четеш книги? И това го има – даже с два пръста можеш да разлистваш книга (докато обядваш например), която, поради това колко е дебела, ако я имаш в принтиран формат ще ти трябват две ръце. Имаш бизнес, който изисква да си откриваем по всяко време и във всяка форма? Ами освен обаждане и текстови съобщения можеш да си проверяваш имейла.

  Това, че болшинството използва новите технологии за Фейсбук и други сайтове от социалната мрежа си е за сметка на болшинството. Ако имаш нужди за своята професионална кариера, смартфонът ще ти ги обслужи.

  Същото се отнася и за таблета.

  Лошото им е, че – да, за разлика от Нокиа 3310 или Сименс 7 (май че седмица се казваше, не знам – може би имаше напълно различно име този модел) – тези джаджи много по-лесно се чупят.

 4. Идеална преносима конфигурация, която открих за себе си е:
  ASUS T100 + един кабел microUSB/HDMI + преходник HDMI/DVI + един скромен USB хъб с LAN.
  Така направената конфигурация покрива напълно задоволително следните “дейности”:
  – браузване/мейли/скайп/ФБ
  – гледане на филми
  – ако се наложи, дори работа с графични/анимационни приложения

  Беше ми необходим “таблет”, на който човек да може да си пуска нормални програми и след доста размисъл се спрях на това. Батерията държи повече от 7-8 часа, цената на всички компоненти е под 900 кинта, с включен 32 битов уин 8.1 и олекотен офис пакет. Общо тегло на всичко – 1320 грама.

 5. маргарит
  18/11/2014 - 13:07

  Точно в момента съм на вълната `може ли вкъщи само с таблетка и без пц, лаптоп` 🙂 …и извода ми е, че при леко по-интензивно ползване почва да се усеща липсата на клавиатура /а тия дето пишат по десетопръстната идея си нямам как се оправят:) /.

 6. има калъфчета с клавиатура в тях, мисля да се вкарам за едно такова

 7. Ееее… не всички таблети държат по 1.5 часа. Таблет за 350 лева държи 5-6 часа. Или повече, не съм засичал. Другите му възможности също са по-биващи – микро SIM, камера, достатъчно памет, добър екран и изненадващо добър звук от миниатюрните говорителчета.
  Марка няма да пиша, защото на мен фирмата @@@ не ми го е предоставила, а продала. 🙂

 8. защо да не напишеш, ако смяташ, че си струва да го похвалиш?

 9. Димитър Димитров
  18/11/2014 - 16:51

  Имам 2 таблета – Google nexus 7 и Apple iPad mini retina. И двата са с класи над тоя – 8-9 часа живот на батерията, много по-висока резолюция.

 10. Коя година сме? Специално погледнах дали не чета нещо от преди 3-4 години.

 11. Иван Мирчев
  20/11/2014 - 14:37

  Моят критерий за така наречените умни устройства е доколко и как могат да бъдат полезни за работата ми. Не е задължително устройството да е скъпо, ако евтиното ми върши същата работа, а колкото до хилядите приложения – принципът е същият. Недостатъкът на таблета е липсата на клавиатура. Другото е потребителска консумация, която се насърчава от компаниите, дори джаджата да не ви е особено полезна. За тях е важно да продават – а за мен да купя, онова, от което наистина имам нужда/повечето правят точно обратното/.

 12. Светослав Бацоев
  22/11/2014 - 01:08

  Аз съм с Asus Fonepad 7 (става и за телефон както подсказва името). Батерията държи 4-5 часа непрекъснато ползване. Аз го ползвам само за интернет и за разните maps приложения, понеже съм малко зле с ориентацията. Но да ползвам офис на него, не мога да се сетя как ще стане без нормална клавиатура. Наскоро излезе и модел с 4G, който все още май го няма в България, но може да се поръча от ebay, amazon и т н. Модела който аз ползвам е с 3g и мился че струва около 400 лв, а с 4Г e малко по-скъп.

 13. Аз лично пък съм early adopter и още 2010 се обзаведох с Asus Transformer TF101, който както си личи от името успешно се трансформира от таблет в лаптоп и честно да Ви кажа, доста пъти, когато последният е бил на ремонт успешно го е заменял, с много малки изключения и то най вече във връзка с офис пакета. Наскоро го продадох, но ме хапят мухите да поръчам ето това :http://www.gizchina.com/2014/0.....9x-review/

Leave a Reply

Задължителните полета имат *