Голотата е слабост само според слабия


Отдавна съм фен на фентъзито и фантастиката – гледам филми, чета книги и играя игри по темата с удоволствие. Затова именно, напоследък ми се набиват в очи доста статии (2, 3, 4), които мои познати шерват, относно изобразяването на жените във фентъзи комиксите и игрите като излъчващи секс и колко лошо и сексистко било това.

Според тия статии, голотата е символ на слабост и беззащитност и именно затова жените са изобразявани полуголи – за да се подчертае, че те не са истински герои, че могат да са значими само чрез сексуалността си, а не с други качества, че са зависими от мъжете и т.н….

Има обаче няколко доста очевадни съображения, които няма как да не се набият в очи на всеки наблюдател, който не се е натоварил предварително, до счупване на гръбнака, с идеологически багаж относно злите мъжки шовинистични свини, които само търсят как да дискриминират жените.

На първо място, няма как да не се отбележи, че зрителите, читателите и юзърите на подобни продукти (а именно фантастични и фентъзи комикси и игри), в огромния си процент са именно мъже на възраст между 12 и 35 години. А 95% от мъжете в тази възраст (и смея да твърдя във всички останали възрасти) харесват жени. А още повече харесват секси жени.

Ако пък тия секси жени са предизвикателно поразголени, филмът/комиксът е уцелил не таргет аудиторията, ами направо на таргета булзая. Като се има пред вид, че повечето от четящите комикси мъже са и изключителни нърдове, чийто досег с жена много често се ограничава именно до въпросните комиксови героини, става още по-ясно защо жените в комиксите са облечени така.

Тези, на които разголването на жените не се харесва твърдят, че женствеността в комиксите се представя като разголване, докато мъжете са мъжествени и герои когато са облечени. Пълни глупости. Факт е, че далеч не само жените във фантастиката и фентъзито са разголени. Тъкмо напротив – има много герои мъже, които са или по мускули, или в прилепнали трика, очертаващи телата им – дотолкова, че прилепналото трико е всъщност запазената марка на всякакъв вид супергерои.

Голотата НЕ е слабост

Нещо повече – именно най-мъжествените герои-мъже са … полуголи. Напишете в гугъл картинки Conan the Barbarian или Conan comic book и вижте на колко от картинките той ще е облечен с нещо повече от кожена препаска на кръста. Един от най-мъжествените персонажи – Невероятния Хълк също е с голи огромни мускули, когато се преобрази – а в нормално състояние е сгърчен книжен пъх със закопчана догоре лабораторна престилка.

Относно “женската броня” също има изписани тон неща – как тя била всъщност съвсем измислена и много непрактична. Което си е така – и именно това е една от най-характерните черти на фантастиката и фентъзито – че са измислени. Женските брони с големи метални цици и гол корем са наистина съвсем нереални – и именно затова в историческите филми и по-исторически ориентираните фентъзи комикси и игри те липсват.

Жените в тях носят нормални брони, точно както и мъжете, за разлика от примерно най-емблематичния фентъзи герой – Конан и неговата не по-малко героична партньорка Червената Соня, които се размахват почти по организъм из снеговете на Кимерия – именно защото са фентъзи, а не исторически герои.

Голотата в комиксите и фентъзи игрите и филмите не показва пренебрежително отношение, а тъкмо напротив – както при мъжете, така и при жените, разголеното тяло показва тяхната първичност и животинска мъжественост/женственост. В първичния комиксов свят дрехите са маска – супергеройски костюми носят само героите, които крият истинската си самоличност.

Голотата е слабост само според слабия, уважаеми феминисти. Това, че вие се чувствате неудобно, слаби и нищожни, когато показвате собственото си голо тяло, не означава че с всички хора е така. Не бъркайте собствените си комплекси, с несъвършенства на заобикалящия ви свят.

Във фентъзи света на изопачена мъжественост и женственост, където властва физическата сила, дрехи и брони носят страхливите и слабите, а именно безстрашно разголеното тяло е символ на власт и сила.

Магазинерски трикове 2 – завръщането на опаковките
Дърти одъртели разкази

Коментари

 1. troubadour
  20/12/2011 - 11:12

  Между другото същите тези хора, квичащи срещу привидно експлоатиращата визия на женското тяло в различните фантастични или фентъзи проявления, не обелват и дума да се изкажат в защита на женското, когато в някой филм (предимно романтична комедия) мацката получава безплатни неща (били те стая в хотел или фафла боровец), след като си е показала циците на див селянин от югозападните щати, което е в пъти по-сексистко и принизяващо и за двата пола. Пищят, само ако покажат зърната и на зрителите. Иначе останалото според тях е наред.

 2. “Според тия статии, голотата е символ на слабост и беззащитност” – това не можах да го намеря в посочените статии. Общо взето и ти, и те казвате едно и също. Акцента там е че фиксацията върху голотата понякога е за сметка на историите и героите. Т.е. има нелепи места в сюжета, създадени само и само да се стигне до събличане, а езика на тялото на женските образи е по-близък до този на стриптизьорките. (имаше една заигравка с Мери-Джейн наскоро)
  Недоволството не идва от това, че са голи, а от това, че основна причина за присъствието им е да са обект на нечие “фентъзи”, до такава степен, че се подкопава авторитета им като субекти в жанра.

 3. Градската Самодива
  20/12/2011 - 14:08

  По-скоро слабост във фентъзи и фантастиката изразяват забулените жени.

  Тези, които носят по нещо на главата си и са част от някакъв орден. Освен ако забулването не е “маска на супергероя”. Забулването е различно в The Handmaid’s Tale и в Dune.

 4. Жилов (конкретен феминист от мъжки пол) споделя в Туитър статия написана от мъж, при което логично ти изригваш в гневен пристъп срещу… злите невидими феминистКИ, разбира се! От четирите статии, които цитираш, две са написани от мъже (зад псевдонимът Bad Man предполгам стои мъж, макар да не е сто процента сигурно), а от двете авторки само за Latoya Peterson съм сигурна, че е феминистка – ако имаш доказателства, че Alison Flood и другите двама автори се определят като поддържници на феминизма, моля дай ги насам.

  Знаеш ли, не всичко което не ти харесва е специално планиран заговор срещу нещата, които харесваш. Можеш да защитаваш непрактичните облекла в комиксите и без да го превръщаш в епичен бой срещу Невидимата Конспирация На Злите Сексуално Комплексирани Феминистки.

 5. може, ама не е толкова забавно 🙂

  прочее… http://fishki.net/comment.php?id=103567

 6. Ама разбира се. Далеч по-забавно е да си измислиш вендета “Злите феминистКИ срещу добрите мъже”, няма значение че в действителност някой от тези феминистКИ са мъже, а някои може би дори не са поддържници на феминизма. Нали трябва да си ужасно шокиращ за всяка цена. Предполагам, че рант на тема “Злите феминистки ми изядоха закуската” по-се харчи, отколкото рант “Аз пък искам да гледам картинки на полуголи жени пък (и съм свободен да го правя)”.

 7. бе не знам кое се харчи, ама квото мисля – пиша го. пък феминисКите да си живеят живота 🙂

 8. “както при мъжете, така и при жените, разголеното тяло показва тяхната първичност и животинска мъжественост/женственост”.

  Ами това е проблема според ултра феминистките. Споменаването на думата ‘женственост’ неизвестно защо много ги обижда и провокира. Нещо повече – всеки лек намек за полова принадлежност(не дай си боже за женственост, т.е. ‘типичното’ възприемане на жените от страна на шовинистичните прасета, т.е. мъжете) неизбежно те заклеймява като гаден сексист. Ако предпочитат, аз лично нямам нищо против да ги възприемам не като женствени, а алтернативно мъжествени – съвсем в духа на политкоректността 🙂
  Това не променя факта, че ме привличат женствени жени 🙂

  п.с – Да изпреваря някой злобен отговор – женствена жена не е жена с големи цици, тънка талия, дълга коса и вечно полуотворена уста със сластни усни 🙂
  Женствеността е това което ме кара да си падам по жени, а не по мъже.

 9. грим, дай ми ПЕТ примера на тези ултра феминистки, които толкова хейтят женствеността, моля те. защото ми писна да слушам за тези митични феминистки, пък почти никога няма доказателства. изобщо… толкова сме далече и от културата и от проблемите на западното общество, където се коментират голите супергероини и обектиизирането им до степен пародиране, че няма накъде повече.

  Трубадур – колкото до мълчащите коментиращи, относно сексизма на получаване на облаги… как предпочиташ, по имейл ли да ти пратя десетките линкове или ще опиташ да питаш гугъл и да видиш колко много хора имат какво да кажат? баси, аз съм публикувала текстове по темата, което хич не би трябвало да е трудно да се намери дори с най-повърхностното търсене.

  лонги, извинявай, ама статистиката от от гъза ти да си я беше извадил щеше да е по-близо до реалните цифри.
  да си проверяваш информацията отнема повече време от написана статия на джаста праста, ама чак пък толкова. дори просто фактът, че имаш цял куп фактологически неточносте и приписването на позиции на движение, което не е точно хомогенно и споделящо кошерен разум ти обезценява текста… еле пък заяждане за нещо, което не съществува във вакуум и е пример за по-сериозен и генерален проблем, демек тия критики не са без основание или причина.

  последно, наистина, как реши, че авторите на всичките статии са феминисти даже?

 10. ау къф праведен гняв се изсипа върху нещастната ми главица…

  грешни ми били статистиките…само дето единствената “статистика” в статията е тая че 95% от мъжете харесват жени – което си е точно така, след като гей са към 5% от населението, а тия от останалите които харесват овчици са в рамките на статистическата грешка 😉

 11. Ох, горкият ти. Говориш неподложени глупости и двама души ти го казват. И това ако не е доказателство че Феминистката Консприрация управлява света!

 12. всъщност неподложени глупости виждам от двамата души, които “ми го казват” – щото в статията давам примери и аргументи, докато от тебе и енея друго освен заяждане че не били феминисти тия дето ги твърдели тия работи, както и че “ама не си прав” на общо основание, не виждам…

 13. Цитираш четири статии като доказатество за Феминисткото Подтисничество. Само една от тези статии е написана от авторка, която се определя като феминистка. Питах те как стигна до извода, че останалите трима са феминисти, като отговор получих линк към Фишки. Енея също те попита – твоя отговор: “ау къф праведен гняв се изсипа върху нещастната ми главица”.

  Обаче ти спориш с пример и аргументи, а ние се заяждаме на общо основание…

  Постоянно спрягаш тези 95% хетеросексуални мъже, които искат да гледат полуголи жени, тоест са съгласни с теб. Как стигна до този извод? Пита ги всичките? Например авторът на статията за броните е хетеросексуален мъж (прегледах блога му) и явно не е съгласен с теб. “останалите са в рамките на ститистическата грешка” е ‘аргумент’ от типа No true Scotsman. Истинските мъже са съгласни с теб. Някой не е съгласен с теб? Значи не е истински мъж.

 14. Мда… АЗ трябва да свърша твоята работа и да се поинтересувам и да проверя твоята информация, за теб, защото ти не можеш. Защо ли не се изненадвам.

  Съвсем накратко.
  Голотата при мъжете и при жените символизира различни неща, представя се по различни начини, третира се по различен начин.
  Да слагаш равенство между полуголи, изключително мускулести мъже и полуголи жени за мен демонстрира, че не съобразяваш, че мъжете СЕ идентифицират с едното и пускат лиги по другото, което ме изумява.

  Твърдението за 95 процента хетеросексуални мъже може и да е вярно, може и да не е, има доста изследвания, които сочат по-различни цифри, но твоята грешка, е, че ти твърдиш, че огромен процент от читателите и играещите компютърни игри са мъже.

  Тук има няколко проблема. Едно, ти не ни казваш колко точно според теб са тези огромен процент (не е като да няма статистики, които можеш да цитираш), след което споменаваш, че почти всички от тези мъже са хетеросексуални.
  И наистина, фактът, че аз чета комикси И играя компютърни игри чрез твоята структура на текста, аз съм сметена под черджето като минималния процент, миниатюрното отклонение, което едва ли не затвъждава правилото. Един вид, в случая ти прехвърляш отговорността за проверяването на твоите твърдения на читателя, който ако иска да влезе в спор с теб трябва да ти носи статистики и да проверява информацията за теб, а ти удобно се изнизваш по тарлъци, заради изключително общото ти представяне на информация на първо време.

  Друг явен проблем за мен е, че ти ми казваш как мъжете не искат да гледат интересни герои или добре написани персонажи, които не са дехуманизирани, а просто искат голи цици и задници и нищо повече. Имай наум, че това е твоя импликация в текста, не моя. Не знам колко си мотаеш в средите, но подобно твърдение няма да ти спечели много фенове, защото е също толкова стереотипно, обидно и разминаващо се с фактите, колкото и твърдението ти, че почти само мъже играят игри и четат комикси.
  Разбира се, свободен си да твърдиш каквото искаш… но моят въпрос е – защо? Защо го казваш?
  Защо използваш няколко доста добри текста, които коментират и анализират проблем, който явно ги вълнува и им обясняваш как те не разбират, как тяхното мнение е невалидно (а твоето е, защото си супер специален?) и предполагам, не успяваш да схванеш за какво говорят като цяло.

  Не, те не казват, че голотата е нещо лошо (тепърва чакам да чуя подобно твърдение от феминист), коментира се КАК се третира и представя споменатата голота. Правиш разлика, надявам се?

  Тази тема ме вълнува доста повече защото обичам комикси и компютърни игри и ми е втръгнало под “комикси” да се говори само за Marver и DC, едва ли не изличаващи всички други издателства (защото основните къщи, които отнасят критика към сексизма в комиксите са тези двете).

 15. дениа, това кой е съгласен с мен ме интересува по-малко, отколкото явно си мислиш. продължаваш да пропускаш основната тема на статията и да ме занимаваш с това кой бил феминист и кой не – което пък ме интересува още по-малко.

  енея, както споделих, който се чувства слаб, смята че голите хора са “дехуманизирани”… същият е спорът относно чалга-мацките, еротичните фотомодели и порнозвездите – всички те обясняват че се снимат голи с желание, че се чувстват силни и успели в професията си, уверени в себе си и ок с това с което се занимават… и въпреки това огромно количество “загрижени за тях” люде обясняват как били “дехуманизирани”, професиите им били срам за всички жени, символ на мъжкото подтисничество и т.н. Ама кой да вдене че ако тебе те е срам да се показваш гол, другите може да не ги е срам… може да не го правят щото “нямат друг изход”, или са “принудени” и т.н.

 16. Много е удобно когато нямаш факти и аргументи на своя страна да кажеш “ама мен всъщност не ме интересува изобщо…” и да смениш темата.

 17. за разлика от многобройните факти и аргументи които ти си привела в твоя полза, докато се придържаш към темата на статията нали… 😉

 18. Тоест, както вече попита Енея, ти не смяташ за нужно да доказваш твърденията си? Коментиращите носим отговорност за проверяването на ТВОИТЕ твърдения, така ли да разбирам?

 19. мисълта ми е, и го казах по-горе, че в статията обяснявам защо не е лошо че има голи хора във фентъзито. по тоя въпрос нищо не си казала, но ме врънкаш по повод мнението ми че някакви хора са феминисти… аз и себе си имам за феминист, ама препдполагам ти и с това не би била съгласна така че точно по тоя въпрос спора е доста излишен, да не говорим че е офтопик

 20. Темата на статията явно е само това, което ти изнася. Когато ти показвам пробойни в самата ти статия, това не е по темата. Защо? Защото така.

  Не си в състояние да защитиш собствените си твърдения и когато ти посочвам този факт, ми отвръщаш, че… аз не съм предоставила факти ПРОТИВ твоите твърдения.

  Поздравления за брилянтната аргументация.

 21. мерси, радвам се че се поучаваш от по-мъдрите 🙂

 22. Eneya, обясни моля те как така не може да се слага равенство между ‘полуголи, изключително мускулести мъже и полуголи жени’.
  Естествено, приема се, че мъжете са с нещо като препаски, а жените с препаски и (предполагам)оскъден сутиен.
  Обикновено жените са D или DD, тънки талии и дълги коси. Мъжете са те с тънки талии, широки рамена, мускулести и с нелош пакет под препаската 🙂

 23. Силвия
  21/12/2011 - 14:53

  Хайде и аз да хвърля съчка в огъня – само заради чистата статистика, добавям един глас към групичката на хората, които НАИСТИНА не разбират каква е разликата между мъж по препаска и жена по препаска. Ако някой може да ми обясни, ако може без да ме обижда и напада.

  @Longanlon : сравнението с чалга-певиците, еротичните модели, поп-звездите… направо си плаче да бъде включено в самата статия, а не няколко коментара надолу

 24. ХАХАХА 🙂 Нахвърлиха му се и го изядоха с чорапите 🙂 После що преобладаващото мнение за феминистките било като за недоебани злобарки 🙂 🙂 🙂 Момичета, защо не си кажете направо какво ви дразни в текста? Че е казал “феминистки” и с това ви е бръкнал в дупетата?

 25. Маркуча
  21/12/2011 - 15:23

  Бе не знам какъв процент от геймърите са мъже и какъв — жени, но заглавията почти изцяло са насочени към мъжката публика. Не че няма и по-неутрални жанрове, не че не съм виждал момиче да размазва групичка момчета на CS, но вероятно има причина в игрите да е пълно с разголени каки, които размахват мечове или чакат спасение. Едно от малкото изключения е серията Sims, където явно доминират (>60% — yeah, sister!) жените.

 26. Jo-an, ако според теб “критика и несъгласие” от хора, които се вълнуват от дадена тема, без да прибягват до обиди, до заяждане и прочие (както направи ти), ако ние сме недоебани злобарки, интересно ми е ти какво си? А и, комето ми е по-интересно, логическата несъстоятелност на аргументите и твърденията на Лонги ще ми правят по-малко впечатление според теб ако според теб не съм недоебана злобарка?
  Това, което ме дразни (ти освен всичко очевидно не можеш и да четеш) е 1. нарича феминисти хора, които не се идентифицират като такива. 2. вменява позицията им като нещо, което всички феминисти смятат, извинете феминистКИ (независимо, че някои от авторите не са жени, което ме кара да се чудя, жени ли ги нарича или просто не знае правилното окончание?), представяйки изключително разнообразна идея като нещо напълно хомогенно, 3. статистиките му липсват, 4. умишлено променя смисъла на текстовете, за които говори, 5. прави генерализации за комикс и гейм индустрията. Просто обичам комикси и игри, освен това ми пука как са третирани хората и едновременно с това съм от женски пол, защо трябва да ми се вменява, че 1. не съществувам, 2. дори и да съществувам, аз съм талкова малцинство, че моето мнение изобщо е напълно маловажно и безсмислено, 3. аз всъщност просто мразя голите хора или хората, които използват телата/сексуалността си като професии (макар че не мога да се сетя за други идеи, ОСВЕН феминизма, които да защитават секс-индустрията и хората, които работят в нея), 4. две изключително огромни и комплексни арт индустрии, каквито са комиксите и игрите са наблъскани надве, натри в обща генерализация.

  Разбираш ли, че малко или повече нервира и още повече нервира идеята, че аз съм тази, която трябва да толерира подобно отношение. Ами не, не сме на детската площадка, напротив, някои от тук присъстващите имат претенции да са зрели хора, съответно умението да водиш дискусия като зрял човек и да можещ да си защитиш твърденията е желателно, иначе ей го къде е 4chan, 9gag и т.н.

  Нейсе, каква е разликата между полуголи супергерои мъже и полуголи супергерои жени…
  Най-лесния начин е да пусна един линк към различни костюмирани герои и да направим кратък сравнителен анализ.
  http://www.bamkapow.com/top-te.....602-p.html

  Като цяло, свежда се до “мъжката голота е символ на сила, храброст и прочие. Те не са сексуализирани в смисъл на желание да привлекат желание за секс, те са полуголи, като вид wish-fulfilment за читателя. Като цяло поведението, позите, дрехите, те са стриктно на база пол. Да не говорим за удобство. С много, много дребни изключения, почти всички мъжки герои са с удобни дрехи, в които човек би могъл да бъде физически активен. Художниците рядко поставят мъжките персонажи в експлицитно сексуализирани пози и дрехи.

  При жените, каквито са примерите, които давам тук, дрехите почти никога не стават за реално движение (готова съм да дам петдесет лева на ръка на първия човек, който е готов да сложи десетсантиметров тънък ток, чорапогащник и да скочи от дори 2 метра височина БЕЗ да си счупи глезена). Да посочвам ли, че всичките дами са в бански костюми? Начинът им на рисуване, позициониране и прочие рязко се различава с импликираната идея, че те са силни, независимо и могъщи персонажи. Наистина, ако махнем балончетата, те изглежда, че просто позират за каталог на бельо или евентуално Максим. От тук можем да зададем два въпроса 1. защо персонажи, които се предполага, че са герои и съответно имат работа изглеждат като модели и манекенки, които позират, в дрехи, в които всъщност не могат да свършат нищо, с обувки, които са си буквално опасни за здравето 2. защо изобщо искате да ги гледате в такива дрехи, софт порното си го има като индустрия, защо комиксите, които имат претенциите да са нещо по-различно, трябва да прилича на софт порно и последно… защо дискусиите по тази тема се приемат с такава агресия?

  Аргументът “порнозвездите, моделите и т.н. се кефят и се гордеят” е малко встрани. Никъде няма да ме чуеш/прочетеш омаловажаване или подиграване към такива жени, дори просто защото аз нямам никакъв проблем нито с едните, нито с другите. Всеки трябва да може сам да избира как да си живее живота БЕЗ да е третиран негативно за това.

  Докато ако разгърнеш кой да е форум, само гледай как са наричани и заричани, сравнявани с боклук и прочие. Не разбирам как може да не го забелязвате и да не правите връзката. Защото повечето такива ако им кажеш, че си феминист, ще те разбият от любезно отношение (както например jo-an преди малко към мен, обаче ако например защитиш тези жени (както съм правила), агресията достига дори още по-големи висини, с директни заплахи за сексуално и физическо насилие (в случаите, в които съм споделяла, че съм жена). Т.е. имаме класически двоен стандарт. Жените трябва да са секси и достъпни (както са рисувани), само че самите жени, които са секси и достъпни, са боклук, защото (еди-какво-си).

 27. явно някой не вниква в същността на думата “фентъзи” но това си е негов проблем.

 28. @Eneya
  “Като цяло, свежда се до “мъжката голота е символ на сила, храброст и прочие. Те не са сексуализирани в смисъл на желание да привлекат желание за секс, те са полуголи, като вид wish-fulfilment за читателя”.
  Те не са сексуализирани!!! Ами защо не ги рисуват като програмисти тогава:)? Напротив, сексуализирани са и то много. Това, че теб не те вълнуват такива мъжаги, не значи че и всички други жени не ги вълнува. И обратно – не всички мъже намират сексуално атрактивни и привлекателни полуголите героини по комиксите. Нищо лошо – но недей да генерализираш.
  Препоръчвам ти ‘Last Hero’ на Пратчет – Коен Варваринът и Херена не са сексуализирани, определено :).

 29. Грим, жените са сексуализирани различно от мъжете, разбираш ли това? Иначе казано, огромната мускулатура и невъзможните физически подвизи, всички те са wish-fulfilment. Кой точно генерализира в анализите на нещо, което е нарисувано? Аз не казвам, че всички мъже за тях е това или че всички мъже ИСКАТ да изглеждат така, а че тези комикси са рисувани сякаш това е вярно, което е разликата. На същия принцип са безкрайно сексуализираните женски персонажи. Не всички мъже и жени искат да гледат такива герои, за това са и ТЕКСТОВЕТЕ, КОИТО ЦИТИРА ЛОНГАНЛОН!

  Я моля те, реши дали си съгласен с мен, че стереотипизирането на читателите е тъпо и има проблеми със супер-героите или не си съгласен с мен. Защото в момента хем ми спориш как тези, които се дразнят на генерализирането и стереотипизирането на читателите (цитираните статии) не са прави, хем де факто казваш същото.

  Пратчет ПАРОДИРА фентъзито във всичките си книги, знаеш това, нали? Т.е. Коен и останалите УМИШЛЕНО не са с огромни мускули, а са всъщност кльощави старчета. По същия начин, по който “Чудовищната команда” пародира анти-феминистките памфлети под същото име и т.н.

  И аз очаквам да чуя петте примера, за които помолих по-горе.

 30. eneya да разбираме че за тебе е нормално superman да лети по бански но не е нормално supergirl да скача от 2 метра с токчета?

 31. Жилов
  21/12/2011 - 16:59

  Всъщност Longanlon никъде в статията си не е споменал “феминистки”, нито пък ги е демонизирал, и поради това обвиненията към него ми се виждат доста встрани от въпросите, които засяга.
  Да, факт е, че доста често за сексизъм започна да се говори и от не-феминисти. Изглежда идеите, които феминизма разпостранява, набират популярност. Впрочем точно заради това share-нах статията – интересно ми беше, че това е публикувано в интересен и качествен сайт за видеоигри, а не във феминистки такъв. Но макар това набиране на популярност да е интересно само по себе си, то не променя факта, че в основата си концепцията е феминистична и именно това адресира Longanlon.

  Това, което аз мога да кажа по темата, е следното. Комиксите и видеоигрите наистина са мъжка (и тийнейджърска) територия и до голяма степен това е самият проблем, защото биха могли да покриват доста по-широки и интересни теми, отколкото сега.
  А проблемът с подобни героини доколкото съм видял и лично е, че много жени не могат да се отъждествят с тяхната карнавална външност и да ги приемат като истински персонажи.

  В тази връзка имам един спомен отпреди две години, когато правехме игра със зомбита. Имахме разни NPC-та в града. Една от художничките във фирмата веднъж дойде при мен и ми каза, докато гледаше играта: “Защо всички женски NPC-та в града трябва да са облечени като порно актриси?”. Честно казано изобщо не ми беше минало през ума, че до такава степен се отличават от жените, които ходят по улицата навън, но наистина беше така. Но какво друго визуално решение може да се очаква във фирма, в която жените са по-малко от 4%.

  От друга страна, имах колежка, която редовно ходеше на фитнес. Тя беше дребничка, с изваяно, стегнато, атлетично тяло и приятен загар. Обличаше се спортно (think Faith from Mirror’s Edge) и подозирам, че би могла да набие немалка част от нърдовете в офиса, ако желаеше.
  Тя наистина не само че беше далеч от понятия като “сексизъм”, но дори не можеше да си представи, че съществува някакъв фундаментален проблем в обществото или света около нея. Гледната точка на подобни хора лесно бива игнорирана от феминистите като невежа. Но опитите да бъде громен култът към красивото тяло или огромната сила на чисто физическото, сексуално привличане, която пропива възприятията на средностатистическия мъж, донякъде ми напомнят на (ако прелистим блога “Кака Сийка” няколко статии назад) социалистическите опити да бъде определено от някого (който и да е той) какви да бъдат цените на стоките в магазините, така че да са “справедливи” – резултатът би бил катастрофален, защото в системата има много повече фактори, отколкото борецът за правда си представя. Последното предълго изречение беше шокиращо не-феминистично за моя стил, и когато свърши напечения период в офиса ще се хвана да обясня в собствения си блог какво имам предвид.

 32. последния ти абзац и дългото ти изречение обаче са отличен пример точно за това за което говоря и обобщава смисъла на статията

 33. Понеже явно си запозната с творчеството на Пратчет, искам да цитирам нещо от Петият слон.

  “Господин Ваймс му бе внушил да не се захласва прекалено по уликите, защото могат да подведат много коварно. Превръщат се в навик. И накрая щом откриеш дървен крак, копринена пантофка и перо на местопрестъплението, веднага съчиняваш елегантна хипотеза, включваща еднокрака балерина, подготвяща се за участие в „Пилешкото езеро“ “.

  В момента ти точно ни поднасяш своята елегантна теория за сексуализирането и wish-fulfilment-а.

 34. много на място цитат, Грим, адресиран до Енея, ако не стана ясно.

  Енея, точно затова толкова често споря с теб по различни въпроси – защото ако човек разполага с чук, всички неща на света му изглеждат като пирони – а ми се струва, че твоят (идеен) инстументариум също се състои само от 1 сечиво, поради което виждаш навсякъде работа за него.

 35. Т.е. според теб мъжките и женските персонажи изглеждат по този начин… защо?
  В смисъл, аз казвам, изглеждат така заради wish-fulfilment fantasies, ти смяташ, че причините са други. Ще ги споделиш ли? И все още не съм видяла примерите за тези мразещи голотата феминисти, дето са на цели тумби.

 36. Да, предпоследното изречение на Жилов е право в десятката! Браво!

 37. Жилов
  21/12/2011 - 17:19

  Все пак бих искал да посоча примери за герои, чиято сексуална привлекателност според мен не влиза в конфликт с това, че са герои.
  Faith от Mirror’s Edge
  http://images.wikia.com/mirror....._chase.jpg

  Ейприл Райън и Зоуи Кастийо от Dreamfall
  http://www.gameboomers.com/Pre.....fallss.htm

 38. не съм играл играта, но мацката е облечена не чак толкова по-различно от феновете на паркура които познавам, и изглежда достатъчно атлетична да се занимава с него. чантата ше се мята де, няма да е практична.

 39. Жилов
  21/12/2011 - 17:32

  Чантата е само за постера 🙂

  Въпросът е, че има немалко хора, които предпочитат реалистични женски персонажи пред карнавалната сексуалност на игри като, примерно, Бейонета. И такива персонажи се появяват, и имат своята пазарна ниша, макар тя да не е голяма.

 40. ами мене ме кефят много такива жени, даже малко момчешки да изглеждат и да са облечени (blush)

 41. Жилов
  21/12/2011 - 17:39

  Знам, знам, следите, които си оставил из Интернет, го показват 🙂 (И мога да се присъединя.)

  На въпроса, разчитам на това, че сега вече има доста повече пазар за неща, които не са mainstream и че това ще разчупи ситуацията с това какво се предлага по естествен път.

 42. всъщност имаше споменато в една статия (която беше за друго и с която принципно не бях съгласен) относно мейнстрийма в игрите и филмите и че пиратството е до голяма степен виновно за това. щото в несигурните за продажбите имена продуцентите залагат на сигурното (мейнстрийма) и орязват по-…. другите проекти

 43. Жилов
  21/12/2011 - 18:02

  В момента дигиталното разпостранение на игри чрез Steam (примерно) е много по-комфортно и по-удобно от това да си свалиш игра чрез торент. Стигна се дотам една игра в Steam в общия случай да се продава в пъти повече, отколкото материалните копия в магазините, и дори Русия, пронизана от пиратство страна, да е огромен източник на доходи от дигитални покупки. Не защото хората са станали по-морални, та да зарежат пиратството, а просто защото Steam им даде удобство.

  Резултатът е, че от няколко години насам вече дори дребни риби като мен могат да се хванат да направят нещо странно и шантаво и пак да излязат на печалба от него, защото хората, които го ценят, лесно могат да стигнат до него и да го платят. Появяват се нови ниши.

  Затова и смятам, че за обзетите от всякакви глупави стереотипи жанрове има надежда.

 44. Добре, нека се върнем към основата на дисксуията.
  Лонги… каква е целта на текста ти? Какво целиш да покажеш?
  Защото в дискусията заемаш почти противоположна позиция от това, което казваш по-горе, че на теб самия ти харесва разнообразието.

 45. Енея, позицията ми е много проста и ясно заявена в статията. Жените във комиксите, фантастичните и фентъзи книги и игри не са изобразявани разголени и в прилепнали дрехи като вид унижение към тях, дехуманизация и т.н. Не само жените, а и мъжете герои са голи и с прилепнали дрехи. Това е символ на сила, отхвърляне на защитата, общественото мнение (срама) и e най-големия белег за самочувствие и self reliance.

  Aз не харесвам прекалено “женствени” (в мейнстрийм смисъла) жени, но това не ме кара да мисля всеки, който ги харесва, за сексист и по няккаъв начин по-долу морално.

 46. Т.е. ти си прочел 4 различни текста и не си разбрал абсолютно нищо, включая дългия ми коментар, нито пък писанията на Жилов? Ох.

  Голотата не е задължително символ на слабост (не знам как си извадил това от текстовете). НАЧИНЪТ по който се представя голотата е ключов тук, използваните похвати и тропове (тропи?) и причините за тези разлики.
  Готова съм да се съглася, че да се съблечеш може да е empowering за някого по един или друг начин. Въпросът е как е представено и как е третирано. И последен въпрос… защо мислиш, че понеже ТИ виждаш голотата по този начин, товеа наистина е нчаинът, по който я виждат и околните? В

 47. Защото ти де факто отхвърляш аргументите в статиите, но не представяш собствени аргументи защо ТЕХНИТЕ аргументи да не са валидни. Според ТЕБ няма обективизация… ок, докажи го. Защото в статиите хората са си защитили позициите и са дали примери. Иначе се стига до “да”/”не”, което е изключително непродуктивно, защото налага идеята, че има една единствена интерпретация, един единствен възможен начин да се гледа на нещата и прочие. Което е безумно. Убедена съм, че моят и твоят опит са ужасно различни. Че вкусовете ни са различни, че интересите ни също са различни. Защо се опитваш да ми кажеш, че моите гледни точки и интерпретации (защото аз съм съгласна с тези статии) са невалидни… защото ти така казваш? Очакваш ли да се съглася? Защо не им го напишеш на тях? Защо го пишеш в реда, където има малка, до липсваща комикс и гейм култура изобщо? Има тук, таме из блогосферата коментари по темата, но къде е евентуалната възможна дискусия, защото ти в момента не спориш, просто ни пльосваш няколко реда и решаваш, че си казал нещо или доказал нещо??

  Drawing attractive characters isn’t a crime. But it starts to become grating when characters are not only attractive, but hypersexualized and mostly defined by their appearance. Even when characters aren’t hypersexualized, they can still be boring and flat in execution if there is more attention paid to animating her curves than the character herself. – демек, ако английският ти толкова куца – проблемът с някои герои е, че са скучни и тъпи и че е нормално, ако се отделя повече време как да се направят да изглеждат (по-секси), отколкото да бъдат направени интересни герои. Къде тук виждаш какъвто и да е негативен коментар към голотата?

  Тук ЛИЧНОТО мнение е толкова ясно, че даже на няколко места си пише “аз”, “моя”, “за мен”. Или ти де факто в случая казваш… как може тя да не е съгласна с теб и да гледа на нещата по различен начин, аз знам по-добре от теб тя как трябва да се чувства и да интерпретира този арт?

  “[W]hat I keep coming back to is that superhero comics are nothing if not aspirational. They are full of heroes that inspire us to be better, to think more things are possible, to imagine a world where we can become something amazing. But this is what comics like this tell me about myself, as a lady: They tell me that I can be beautiful and powerful, but only if I wear as few clothes as possible. They tell me that I can have exciting adventures, as long as I have enormous breasts that I constantly contort to display to the people around me. They tell me I can be sexually adventurous and pursue my physical desires, as long as I do it in ways that feel inauthentic and contrived to appeal to men and kind of creep me out. When I look at these images, that is what I hear, and I don’t think I even realized how much until this week.

  In many ways, the constant barrage of this type of imagery (and characterization) is not unlike the sh*tty neighborhood I used to live in where every time I walked down the street, random people I didn’t know shouted obscene comments about my body and told me they wanted to have sex with me. And you know, maybe a lot of those guys thought they were complimenting me. Maybe they thought I had tried to look pretty that day and they were telling me I had succeeded in that goal. Maybe they thought we were having a frank and sexually liberated exchange of ideas. I’m willing to be really, really generous and believe that’s where they were coming from. But in the end, it doesn’t matter that they didn’t know it was creepy; it doesn’t matter that they “didn’t get it,” because every single day I lived there they made me feel like less of a person.

  That is how I feel when I read these comics.”

  Жилов, коментарът за феминизма е в последния му абзац.

 48. Жилов
  21/12/2011 - 19:21

  @Eneya

  Нека поговорим за това как ни вижда непредубедения и дори дружелюбен към каузата ни човек. Един познат ми разказа, че на форумите на фентъзи играта Guild Wars от време на време пламва някой спор на тема сексизъм.

  По негови думи те протичали горе-долу така:

  – защо в играта са сложени живи, очовечени растения, които имат цици. Растенията принципно нямат цици, защо са им сложени такива тогава?
  – Ами растенията нямат и очи и уста, но също са им сложени такива. Защо никой не протестира срещу това?
  Художничката, която е измислила тези очовечени растения определено не е сексист, нито бяга от убедителния (като за фентъзи) реализъм; например когато е трябвало да рисува хора – котки, е казала на шефовете си: “Това са женски хора-котки. Изберете – или ще имат шест гърди, или нито една.”
  Сега, ако имат шест гърди, това сигурно пак би било интерпретирано като сексизъм, защото котките (които не са хора) нямат толкова големи гърди.

  Или пък:

  – Защо в играта има разголени брони?
  – В играта има и брони, които добре покриват женския персонаж, всяка жена, която иска, може да ги избере.
  – Да, но защо изобщо разголените брони са оставени като избор.

  Тази свръх-чувствителност ми е добре позната. Когато на 14 годишна възраст станах атеист, всичко лошо на тази земя наричах “религия” и бях изключително параноичен.
  Имало математическа красота във Вселената? Ха, да бе! Поредната религия! Имало голяма вероятност да има извънземен живот? Твърде хубаво, за да е истина! Значи пак религия! Елементарните частици се държали мистериозно? Охо, мистерии! Пак ли религиозен шит ще ми пробутвате, ей! Аман!

  Макар че много от нещата, които виждаме през светогледа си, могат да имат основание и да са важни, трябва да можем да се погледнем отстрани. И да видим дали нашият “детектор” не е прекалено чувствителен и прекалено фокусиран върху едно единствено нещо.

  Интерпретацията на Longanlon е валидна, ако бъде прочетена “начисто”. Да вземем Лара Крофт. Няма никакъв спор, че тя е възприемана като сексуален обект – неизброимите порно картинки с нея в мрежата говорят за това (и много от тях са садистични и унизителни). Едновременно с това образът й в общия случай символизира власт, съвършенство и сила (включително и сексуална). Всеки фен, който е потопен във вселената на играта е наясно, че не би могъл да прави секс с истинската Лара, че тя е недостижим идеал (включително и сексуално) и че нейно гадже би могъл да бъде може би единствено Drake от Uncharted или друг герой от подобна класа. Парадоксално е, да, но е и вярно и аз лично вместо да се опитам да наклоня нещата към интерпретациите, с които съм свикнал, съм склонен да проуча и тази.

  И аз не мога да се отъждествя с персонажите от комиксите. ТинТин беше доста тъпо филмче, но ТинТин ми допадна с това, че прилича на мен (което рядко се случва с герой в приключение). Единствено в стари френски игри като Flashback или Another World виждам герои с физика като моята (макар че и това не е съвсем вярно, защото Конрад Б. Харт може да се набира по купища платформи, без да се измори).
  Преди десетки години се опитах да направя дизайн за игра с физически слаб герой и резултатът беше, че осъзнах нещо важно – повечето хора играят игри, за да изживеят мечтите си за нещо повече от това, което съществува в реалния им живот. Точно по тази причина по план героинята на играта Hydrophobia е трябвало да се ужасява от водата, а впоследствие са открили, че е много по-интересно да се гмурка в нея и да се бори с вълните. Хората обичат идеалното и трудно достижимото.

  Извини ме за отклонението. Та, в крайна сметка за какво се борим? Да няма сексуализирани женски персонажи? Ти сама пробва на Хелоуин да се маскираш по не-женствен начин и сподели резултата в Underline Notes. В момента Tatsuya Ishida се опитва да направи подобно нещо с Monique от Sinfest и ми е интересно, наистина много интересно какъв ще е резултата.

  Исках да посветя специален пост в блога си на това, и затова ще се въздържам от кой знае какви по-нататъшни коментари тук. Писах, защото Longanlon лично ме покани да коментирам.

 49. Извинявай Жилов, но имам чувството, че в момента спориш със себе си. Скесът е част от живота ни. И аз харесвам да гледам красиви хора, които имат интересни приключения. Проблемът идва, когато тези персонажи стават ПРОСТО eye-candies, които отново и отново, в различни комикси, в различни издателства изглеждат по един и същи начин, държат се по един и същи начин и като цяло, липсва разнообразие. Което е скучно. И по една или друга причина причината за тази скука е стереотипизирането или сексизма. И го коментирам.

  Никога няма да ме чуеш да се оплаквам, че има секси персонажи, виж, може да ме чуеш да се оплаквам, че даден персонаж е толкова сексуализиран, до степен на нелепост и ме отблъсква като читател и тази нелепост е отново следствие на глупост, не на умишленото ми отхвърляне като читател/клиент. Или поне аз така смятам.

  Хе, резултатът беше интересен, аз се забавлявах, въпросът е, че проблемът идва когато няма алтернативи и разнообразие. Един комикс трябва да привлича визуално, нали казах, комиксите са wish fulfillment fantasies, само че когато тези фантазии всъщност са неприятни на дадени хора и само ще се спечели от един по-разумен подход (защото като изключим Marvel, DC и Vertigo (до някаква степен), повечето издателства изобщо не могат да се сравняват като проблеми с героите си и сексизма и чудо… пак се продават и разпространяват. Както една добре направена игра не е нужно да има чифт цици на корицата, същото е и за комиксите. И когато се опитват да заместват качество с количество… ами не им се получава. 🙂

  Моята реакция тръгна от това, че Лонги никъде не даде реални аргументи на изброените от авторите на статиите (някои от аргументите впрочем бяха ужасно точни и добри. Би ми било интересно да чуя отговори към тях).

 50. Georgi Stoilov
  22/12/2011 - 13:51

  за малоумните феминисти препоръчвам – “Добре охранявани мъже” Белким се поучат

 51. Гениална книга, Георги Стоилов.
  Според мен образите на супер-героите в комикси, филми, книги, клипове са “разтеглени” до абсурдни величини, независимо от пола.
  Кой нормален човек ще може да издъжи в прилепнало трико или пък търчейки бос наляво-надясно? Дали ще са големи гърди или големи мускули – внушението е едно и също. Повечето мъже са толкова “надути” в областта на слабините, все едно са ги натъпкали с подплънки за сако. И пак повечето са като изваяни в лицата, като авторите са помислили за всеки женски вкус – по-изсечени, по-фини, направо изнежени – кеф ти каквото си пожелаеш. Аз разлика голяма не виждам.

 52. Майя М
  22/12/2011 - 15:29

  По мои наблюдения прекаляването с разголени секси женски образи кара някои зрители-мъже да разделят жените на два типа – секси и грозни, и да гледат отвисоко и на двата типа.
  Ето изказване, приписвано на университетски преподавател, което съвсем точно показва какво имам предвид: “Колежките са два вида. Едните изглеждат добре макроскопски, тъпи са и не четат. Другите изглеждат зле макроскопски, също са тъпи, но са амбициозни и четат.”
  Веднъж посветих пост на Джени Макарти – бивша порнозвезда, понастоящем квактивистка, т.е пропагандираща шарлатанство със сектантска страст. Писах: “Може да съм пуританка и крайна феминистка, но признавам, че не уважавам особено жените, които се снимат разголени за пари. Разбира се, всеки е свободен да прави и показва всякакви снимки (доколкото сниманите хора са съгласни и пълнолетни), но мисля, че списания като “Плейбой” и жените, които позират за тях, поддържат най-лошите сексистки стереотипи. Ако ние, другите жени, срещаме пречки в кариерата си, понеже сме жени, или ако жените обсъждат външния ни вид, когато се опитваме да обясним възгледите си, според мен “заслугата” отчасти е на дами като г-жа Макарти.”
  След това коментатор ме обвини, че имам проблем с красивите жени и с голотата.
  Проблем има, но не мисля, че е в мен. В един свой пост от миналата година Лешничка цитира “Писмата на душевадеца”:
  http://hazelnutsbg.blogspot.co.....tters.html
  “Във всяка епоха това, което можем да наричаме сексуален “вкус”, бива отклонено в определена погрешна посока. Това се постига чрез малкия кръг от популярни художници, моделиери, актриси и рекламодатели, които определят модерния тип… В резултат ние все повече насочваме желанията на мъжете към нещо, което не съществува – давайки на окото все по-важна роля в сексуалността и същевременно правейки изискванията му все по-неизпълними.”
  Лонги, ти приемаш сериозно твърденията на чалга-певици и порнозвезди, че се гордеели с тялото си и с това, че го показват… все едно те наистина показват тялото си, а не инженерен продукт, оформен чрез килограми силикон и грим. Толкова се гордеят с тялото си, че лягат под хирургическия нож, за да го променят! И после обвиняваш опонентите си, че били комплексирани спрямо собствените си (естествени) тела.
  В това отношение аз виждам проблем и с неестествено мускулестите мъжки тела в популярната култура. Защото после момчета в пубертета се тъпчат с отрови с надежда да се сдобият с такива тела.

 53. Мая, съгласна съм. И двете крайности вредят. Като цяло, по-здравословни и разнообразни идеали за красота не биха навредили никому, но понеже това е доста мъчна и обречена кауза, аз съм на мнение, че поне общо осъзнатост по темите пак е победа.

 54. Не успях да изчета всичко изписано по темата.
  Не съм активен читател на комикси, нито пък активно участвам в спасяването на разни принцеси, погроми над разни вампирски сборища, строенето, респ разрушаването на разни военни бази.

  Имайте пред вид, обаче че, и мъжете и жените предпочитат да гледат хубави жени.
  В рекламите, които се отнасят до продаването на чисто женски продукти се показват ХУБАВИ ЖЕНИ.И това продава!
  В рекламите за мъжки продукти, винаги ще се намеси ХУБАВА ЖЕНА.
  Жените гледат на хубавите жени с едно “Цъ-цъ, що и аз не съм така изглеждаща”, докато мъжът гледа на жените знаете как… (В което не виждам нищо лошо)
  Не бих могъл да си представя как двама хетеросексуални мъже обсъждат колко е хубав даден мъж, но абсолютно си представям как сестра ми и нейните приятелки си лафят на тема: Коя с къв бюст е, кви устни има… и колко била слаба/дебела.

  Така, че е нормално да има секси жени из тея комикси… освен това трудно изобщо може да си представим един мъж в някаква ебаси секси позата, която пък от друга страна да не предизвика отвращение у мъжете.

  Не виждам как една секси жена би отвратила когото й да е било, освен хората, които си мислят, че това е поредната експлоатация на жените, и че е твърде аморално, разстройващо и унищожаващо едва ли не нашето общество, водещо го еба си гибелта…
  Като толкова много искат да не се отличават от мъжете и всички да станем аполови, (демек да не се различаваме по пол) – да дадем по една кирка и шапка на жените и да ги пратим в мините.
  Това естествено са пълни глупости на търкалета – за да има потомство и то качествено, жената не бива да извършва определени дейности, които да увреждат здравето й по такъв начин, че да прецака бъдещото потомство. Така, че няма как мъжете и жените да бъдем абсолютно еднакви и да няма разлика между нас…

  И сигурно има причина жените да са по-красивата част от човечеството!

 55. Т.е. за чий хикс се включи в темата тогава, освен за да предположиш какво са казали останалите? Ами не, хубави мъже и жени… н.п., всеки ги харесва. Зависи как са показани и как са третирани, това е ядката.
  И аз пък мога да ти кажа, че на мен ми звучи доста странно идеята, че е нормално жените да завиждат на други жени и да ги одумват за външния им вид. Думата “нормално” е просто “масовото”, но това нито го прави умно, вярно или добра идея.

  Препоръчвам ти евентуално първо да прочетеш за какво се говори и тогава да тръгваш с пълна пара на “аполовите” и прочието глупости, защото никога не съм нито виждала, нито чувала такива идеи от феминисти, но за сметка на това е любимия рефрен на хора, които не знаят нито какво е феминизъм, нито имат интерес да научат. ОК, обаче стига сте вменявали неща, които феминизма не казва, защото е досадно. И последно… бах мааму, като нито играеш игри, нито четеш комикси… за чий хикс се вреш в дискусията, освен да говориш врели некипели на общо основание?

 56. 1. Чети, преди да пишеш (сама го каза)
  2. Що реши, че изобщо твърдя нещо по повод феминизма и бла бла, и кво си мисля, че феминистите си мислят… не ме ебе за феминистките движения, нито пък ме интересуват
  3. За сметка на това пък обяснявам защо е по-нормално да изплющя една хубава жена на корицата, отколкото един пръч, пък бил той и Рики Мартин
  Давам пример – ако две жени се целунат (дори с език)- това не е нещо необичайно, отвратително или странно (или поне за доста голяма част от хората е така)
  Ако двама мъже се целунат … коментарите и реакциите са супер коренно различни.
  От мъжа не се очаква да е красив, сексуален и тн (когато го гледаш на корицата на списание).
  Аз обяснявам защо жените по-често се слагат – просто въпрос на ПРОДАЖБИ. В крайна сметка – всяка игра се прави за да се продава. Никой няма да си купи игра, в която трябва да спасява принца на Сан Марино, или Уелския принц… хъхъхъ… (или поне твърде малък би бил успеха, в сравнение с мисия – “Спаси принцесата”)
  И изобщо това е въпрос на продажби, а не на сексизъм!

 57. 1. Обясни ми сега ЗАЩО от мъжете не се очаква да бъдат красиви, секси и прочие? А защо от жените се очаква да бъдат? Или ти сериозно пробутваш идеята, че то така, спонтанно се е случило?
  Ние сме сложен и комплексен вид, отдавна наскочили равнището на “размножи се и оцелей” и съответно това е отразено в културата ни.
  Ако погледнеш обществото ни отстрани, то е изключително сложно, има милион неписани правила, включителлно за мъжете и жените, приемливо поведение, изисквания за вид, обикновено те влизат в графа “социален пол”.
  Това, за което ти така смело обясняваш как е естествено, всъщност изобщо не е.

  Да, жените могат да раждат, а мъжете са по-честио физически по-силни… ще забележиш обаче, че правим с телата и животите си и други неща, освен да изстрелваме бебета от коремите си като топки за тенис, а мъжете не влачат мамуми в къщата, но за сметка на това цъкат компютърни игри.
  Да приравняваш всичко със секс или бебета и да обясняваш как е естествено е почти нелепо, при положение, че го правиш на виртуална блог платформа, която съществува и с друга цел освен продуциране на нови бебета. Даже, представи си, в момента аз НЕ правя бебета, не отглеждам бебета и преди да вметнеш идеята, даже не се бях сещала за бебета.
  Колкото до кирката, всъщност има жени миньори. Не си позволявай да решаваш от името на друг човек какво да прави с тялото си и да държиш сметка какво да работи. Защото наличието на матка не означава задължително, че някой иска да ражда. И ако някоя работа е опасна за човек с матка, доста вероятно да е опасна и за човек без матка.

  2. Ех, с тази хомофобия. Преди няколко години Жилов коментира защо псевдо-лесбийски отношения са ок между жени, но гей отношенията между мъже не са (подчертавам псевдо, защото на каква агресия са подлагани истинските лесбийки не е нужно да коментирам, писала съм достатъчно из блога, за да се повтарям пак. Само мога да вметна, че има повече от 100 хиляди жени изнасилени “корективно”, за да бъдат “излекувани” от “лесбийството” си, така че моля ти се, не се излагай като говориш пълни глупости.
  Напълно ти вярвам, че феминизмът на грам не те интересува, но оставам с впечатлението, че не те интересува и запознаването с темите, в които се включваш или с живота на живи, дишащи хора около теб, което ми се вижда доста притеснително. Жените лесбийки получават одобрение дотогава, докато хората (мъжете) около тях си мислят, че отношенията им са за тяхно удоволствие, в момента, в което това се промени или пък жените не покриват стандартите и представите им за красова и поведение, много често последствията са грозни и изпълнени с агресия.

  Защо според теб трябва да започнем да слагаме мъже заели безумни сексуализирани пози по комиксите? Че аз никъде нито съм споменавала, нито съм предлагала нещо такова. Разбираш ли, че комиксите =/= порнография, надявам се?
  Иначе, съжалявам Планков, но гей персонажи в комиксите има от много, много, много време и се целуват, ще забележиш как Марвъл, пък и не само те, все още не са фалирали по този повод. Позволяващ на собствената си хомофобия да вземе връх или просто генерализираш. 🙂

  Ясно ми е защо по-често жените са секси на корицата… както казах, всеки харесва красиви хора, само че има разлика между това:
  http://www.hadenblackman.com/w....._Small.jpg – корицата е прекрасна и мацката Е секси

  http://www.deviantart.com/down.....Hughes.jpg
  Тук мацката е просто модел на бельо и честно казано, ако исках да гледам модели на бельо, каталози бол.

  3. Казвам ти директно, комиксите са четени и от мъже и от жени, съответно lip service-а, който му удряш в момента е излишен. Да, на някои мъже сигурно им харесва да гледат все един и същи персонаж рисуван по един и същи начин във счупена физика и безумни пози, но защо смяташ, че всички, които четат комикси ги използват като нещо, на което да маструбират? Да те светна, не е така.

  Много ми е интересно как според теб продажбите съществуват в пълен вакуум.
  ЗАЩО всичко се рекламира с голи жени? Защото сексът продава. И на това му казват сексуализация и обективизация. Нищо кой знае колко сензационно или ново, просто факт. Но да обясняваш как тези неща не съществуват е… как да кажа, completely missing the point.

  Лонги твърди, че жените в комиксите свалят дрехите си с цел еманципация. Ти твърдиш, че го правят, за да привличат мъже купувачи. Като цяло, вие сте на противоположни мнения пер се. Защото свалянето на дрехи в реалния свят рядко е еманципиращо. Умишлено по-горе споменах да се погледне отношението към жените, които наистина така ходят по улиците или които са в тези индустрии. Реалните факти прочиворечат на твърденията на Лонги, а ти просто не щеш да помислиш какво е това социален пол и как се е получил и как третира хората на база него.
  Ако щеш, аз няма да ти обяснявам тепърва какво е критична мисъл, ако на таиз въраст я нямаш… малко е късно тепърва да пониква.

 58. “Лонги твърди, че жените в комиксите свалят дрехите си с цел еманципация. Ти твърдиш, че го правят, за да привличат мъже купувачи. Като цяло, вие сте на противоположни мнения пер се. “

  тоест смяташ, че еманципацията не може да продава, така ли?

  примерче – в саудитска арабия жените ходят с чували на главата, а показването им без тях в списания е забранено. една жена решава да не търпи това повече това и да се покаже с открито лице в списание. списанието се разграбва – саудитските мъже го купуват за да зяпат голо лице на жена.

  а сега кажи показването на лицето й в списанието еманципация ли е или “позорно продаване”?

  дали мъжете третират жените като сексуални обекти не зависи от това как са облечени http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfro.....2_460s.jpg

 59. една отлична картикатура по темата, за който е играл стрийт файтър:

  http://www.nerfnow.com/comic/image/634

Leave a Reply

Задължителните полета имат *