McDonalds и корпоративната отговорностОнзи ден гледах един филм – Super Size Me – разправя се за това как храната в макдоналдс прави хората дебели. Филмът не е лош, но аз се замислих – къде свършва личната отговорност на консуматора и къде започва корпоративната отговорност?

И изобщо кара ли ги някой да ядат като свине?

За тия, които не са гледали филма да поясня – в него един човек яде само в макдоналдс за 1 месец и качва десетина кила, а холестеролът му пробива небесата. Отделно, описват се навиците на хранене на американците, храната и спортът в училищата им, съдебните искове срещу макдоналдс за това, че храната им е надебеляваща и вредна (тези искове са загубени от ищците). Доколко филмът е субективен няма да споря, всеки си го възприема както иска, интересни са не толкова резултатите от експеримента, колкото реалността, която описва и дилемата, която поставя: за съдебните искове към фирми, за това кой е трябва да мисли за здравето на човека – самият човек или фирмите, от които той пазарува.

Мен тоя въпрос за отговорността ме занимава още откак Бу ме светна за това, че Нестле агитирали майките в банановите държави да си хранят децата с изкуствено мляко, а не да не ги кърмят. Занимава ме още откак чета всякакви забавни и абсурдни и не чак толкова съдебни искове, заведени и спечелени срещу фирми (повечето – в САЩ, няма как да не отбележа). И това е въпрос, по който (изненадващо, признайте) не мога да дам категорично мнение – защото и двете гледни точки по тоя проблем ми изглеждат логични.

От една страна е съвсем логично фирмите да са длъжни да носят отговорност, ако продуктите им са причинили вреди на тоя, който ги е използвал. Особено, ако тия вреди са причинени главно от това, че фирмите заблуждават клиентите си относно въздействието на своите продукти, не им дават информация за вредите, които могат да им донесат и имат агресивни рекламни кампании, насочени към децата.

От друга страна обаче, трябва да си откровен идиот, за да се оставиш да станеш 150 килограма, да пиеш по 8 литра кола на ден и да решиш да вземеш мерки чак тогава, когато диабетът ти се обостри толкова, че буквално ослепееш за седмица (случай от филма). Никой не е длъжен да обяснява абсолютно очевидни и елементарни неща и да носи отговорност за всеки тъп олигофрен, който не го е еня за здравето му. В случая с храните – ако ядеш като свиня, ставаш на свиня, кой е длъжен да ти го обясни това, на сандвича ти ли трябва да го пише?!?

Рекламата обаче има учудваща сила – така, както за мене е очевадно, че не може да има по-добра храна за бебето от млякото на майка му, така е очевидно, че рекламите са успели да убедят много жени, въпреки майчинския им инстинкт, всякаква логика и здравия разум, в противното.

Може би истината, както много често се случва, е някъде по средата. Аз мисля, че рекламата на хранителни продукти, насочена към децата трябва да бъде забранена, както трябва да бъде забранено предлагането на друго, освен органична храна, в училищата. Децата не бива да са тези, които правят избор какво да ядат, защото са силно податливи на внушения и нямат никакви знания и опит за правилното хранене. Когато порасне обаче, човек има право да решава какво да прави със себе си. От фирмите може би трябва да се изисква достъпна и пълна информация за хранителната стойност и съдържание на продуктите им, но на никоя фирма не може и не бива да бъде вменена отговорността да пази някого от собствената му глупост.

Или греша?

—————————————————————–

Изненадата за днес е Иво Инджев, който е решил да си направи блог и доколкото го познавам, ще го пълни с политически анализи. Одата му за недоразумението на природата, което играе роля на икономически министър в това правителство направо ме разчувства…

Защо няма глобално затопляне?
Защо да сме виновни?

Коментари

 1. Не, не грешиш никак.
  Действително има куп подвеждащи реклами, насочени към деца и родители – решила съм да ги разцъкам някой ден.
  Омръзна ми детето да ме пита, ако изяде купичка флейс дали ще порасте наистина.

 2. Абе и аз все съм за личната отговорност, но хората не се раждат научени. Въпросът е на какво ги учат в училище. И ако в самото училище се продават такива боклуци, и ако родителите ти са израснали е гетото и баба ти и дядо ти не са чели книги за здравословно хранене … ами все някой трябва да е загрижен. Грижата на обществото може да се прояви и като натиск над бизнеса.
  Не искам да съм от образованото малцинство, а от образованото мнозинство, колкото и първото да звучи примамливо на почитателите на закона на джунглата, второто е по-практично дори и за тях.

 3. Много интересно защо само жени вземат за сега отношение по въпроса…

 4. Щото сме отговорни и загрижени 🙂

 5. Ми… сигурно им е интересно. Аз не кърмя (макар понякога и тва да ми изглежда офертно)

 6. Не кърмиш, ама ядеш, нали?

  Мислиш ли, че след всяка реклама на кренвирши глас зад кадър трябва в скоропоговорка да оябснява, че не съдържат точно месо, а нещо, дето само прилича на него?

  Или смяташ, че всеки, който не е идиот ясно вижда, че месото е по 7 лв/кг, а кренвиршите – по 4, значи няма как да са от месо?

 7. Тва не е точно така. Начи, кремвиршите се прават от кожа и подкожна мазнина, а месото се докарва дълбоко замразено от южна америка, щото е по -евтино. Не се шегувам нито за миг.
  Аз съм по-навит да пуснат “Орбит” с разновидности “бахур” и “бански старец”, отколкото да ям купешките им подобия.

  Отделно от мнението ми трябва да доложа, че обожавам кремвирши. Попарени, сурови (но пресни), печени с кашкавалец… Кремвирша е градивен елемент на нацията (особено в компавията на бурканче горчица и топъл хляб).

 8. Колкото и да не искам да показвам параноята си няма как това да стане. Истината е,че се съмнявам в състава на повечето купешки храни, а и не само.
  Откъде да зная, че като дам 30 лева за Джони Уокър наистина не пия един много добре направен концентрат, ами пия истински, ферментирали в бъчва продукти. За кремвиршите ще кажа само, че като работих в един магазин, ако не се изкупят ги топихме във вода, щото много се сбръчкваха. Това само веднъж го правихме де. За млякото, което продават съм сигурен, че не е мляко. Сигурен съм и за 80 процента от натуралните сокове, че няма нищо натурално в тях.
  Защо ти пишат предимно жени-ами за мъж не е толкова фатално да има някоя друга подкожна мазнинка. Понякога даже помага, макар естетически да не е много красиво.
  П.С. към Лонг -преиграи си Деус екс-а ако имаш време-нали се сещаш там какви бяха храните?

 9. Асен Качаров
  08/04/2008 - 17:15

  В Пловдив си спомням като отвориха МакДоналдс, тва беше най-големия хит сред дечурлигата, ако не си направиш там рождения ден си супер тъп и задръстен. Това според мен е голямата разлика между тази верига точно в България и примерно в Щатите. За тук е скъпо да ядеш в МакДоналдс, по-евтинко е да си вземеш дюнерче…

 10. Асен Качаров
  08/04/2008 - 17:20

  Иначе съм имал нещастието да работя 2 месеца(защото след втората седмица се оказа че съм вече на срочен договор) в МакДоналдс. Там според мен не е такъв проблем храната, а адското промиване на мозъци, което така и не мога да си обясня как правят мениджърите
  Не знам дали ви се е случвало да излезнете на по бира с някой, който работи там. Разговорите се въртят само и единствено около ресторанта. Ясно, че на много места е подобно, но в МакДоналдс това е постоянно. Взимат малки заплати и за сметка на това седят по много часове хората там и се радват на това. (Ако знаете за тези 2 месеца колко народ остана с белези за цял живот от всичките хай-тек уреди там) Ужасна история, имам една бивша съученичка,която след 4 години работа, да не са станали и 5, взима 450 лева!!! Работи само нощни смяни, не съм я виждал наспана от не знам кога, но не напуска… Strange!!!Brainwashed!!!

 11. Асене, щом момичето работи там, явно и харесва да и промиват мозъка или пък задоволяват някаква нейна потребност , която друга фирма може и да не може. Третия вариант е да харесва този тип работа и идеята да се чувства заета , ангажирана и оттам важна.
  Скоро заминавам н а бригада в щатите-недай си боже и на мен да ми се наложи да бачкам там…мъкааааа…моя мозък военните не можаха да промият (освен изтъпяването), та американците ли?
  Ама дай малко повече думи за храната

 12. Това беше много смешно за белезите 🙂 Хаха, но е вярно това, че на персонала там му харесва, въпреки, че ако не се лъжа навсякъде подобен род вериги разчитат основно на студенти или трайно безработни, тоест това е кратко а не дългосрочна работа.
  Така, отплеснах се…Значи адски си прав, че глупака няма кой да го опази от глупостта му. Всички знаят за МакД но се тълпят да ядат там, нали? Колкото пъти ми се дояде нещо от там, се налага да чакам поне 15-20 минути за да взема нещо което все по – зле мирише. А факта, че след като изям два бигмак меню се чувствам наполовина наяден колкото с един футов сандвич от Subway, ме кара да си мисля странни неща за хранителният състав на МакД….

 13. Всъщност на никой не му харесва да работи в МакДоналдс, особенно в Щатите. Основната причина е това че докато си там винаги надебелява човек защото като нямаш 20 мин да отскочиш до Subway за обяд, трябва да се “задоволиш” със някой МакДоналдс бургер, за 10 мин и после обратно на работа! Да не говорим че косата ти винаги е мазна и мирише на пушак и ушите ти са пълни с масло! Total Self Esteem Killer! Не знам как в БГ успяват да brainwash-ват работниците си за тези малки “недостатъци”. Може би Американския работен етикет се използва във Българските МакДоналдс за да експлоатира работниците: ако вършиш добра работа те хвалят пред другите работници и ти вдигат заплатата с 10 стотинки! Българите като не са свикнали да бъдат хвалени за добре свършена работа, как няма да се лепят като мухи на мед?! Може и да греша де

  А за Нестле и майчиното мляко не съм съгласна. Едно от най токсичните естествени храни в днешно време (преди естествено не е било така) е точно майчиното мляко. Мастните клетки на гърдите (пък и не само) имат свойството да събират във себе си не само енергийни вещества, но и токсисни (или там както се казваха toxins на български).. Тоест каквото изобщо някога майката е хапнала дето да е нечисто или направо вредно, токсините се събират … и стоят с години в мастните клетки на тялото. Има биохимични процеси, активирани от дълги прериоди на глад които също предизвикват отделяне на токсични вещества. Един ден жената забременява и започва да кърми и мастните клетки постепенно се стапят, освебождавайки каквото са складирали в кръвта и млякото. Не знам каква е диетата на жените от “банановите държави”, но знам със сигурност че не е много балансирана или витаминозна. Да не говорим за водата която пият! В състава на изкуственото мляко има добавени витамини и е доста по богата на хранителни вещества отколкото майчиното мляко на жената.

 14. Асен Качаров
  08/04/2008 - 19:20

  Та за белезите грам не съм се шегувал. Ако ти кажа как една мадама, за да не изтърве някакъв пай мисля, че беше бръкна с ръка във врялата мазнина(тя всъщност не ври де, но пък е 170 градуса). Еми направете си сметка какво се готви там – хамбургер от сурово състояние до готово под минута беше, “натуралния сок” се разреждаше в едни кофи 1 към 10 или към 15 нещо такова. Другото срока на годност на сандвич е 15 минути!!!! Представете си колко е готин, че след 15 мин на отопление при това го хвърлят. Пълна помия, ама пълна. Надали са променили нещо за последните 5 години през които не съм стъпвал там. За съжаление не е само там кофти храната(де да беше…). По-голямата част от нещата, които ядем постоянно са си отпадъчни продукти или ако не отпадъчни вторични на нещо друго. Сега се сещам за една статия от този блог за виното… Как това, което ние си купуваме е х-та преработка на един и същи продукт. Та what ever така или иначе пак ще се наложи да ги ядем, колкото и да бягаме от тях

 15. Water28, ти къде си ги чела тия неща за кърменето? Или си ги измисли? Може би така си представяш образуването на кърма, но в нещата, които си написала няма почти нищо вярно.
  Дискусията май се позимести – стана оплюване на една верига за бързо хранене. Според проблемът не е само в нея – дюнрерите, чипсовете, хотдог сергийките и разните други варианти за хапване на крак? Отговорността на възрастните е към тялото им, а за децата си всички носим отговорност – родители, учители, институции, законодатели, частни и държавни организации.
  Знам, че звучи много общо, а както знаем общата отговорност се размива. Но наистина всички по всякакви начини тябва да пазим здравето на децата.

 16. Никой не може да опази човек от собствената му глупост. Тук и аз съм съгласен. Не може да има само контрол на бизнеса или само масово ограмотяване по разни теми. То реално е и невъзможно. Трябва да сме някъде по средата според мен.

  Разковничето обаче, за мен се крие в този твой израз:

  “Рекламата обаче има учудваща сила…”

  И от там като почнем темите с манипулациите, подвеждането и т.н. Според мен истинският проблем е тук.

 17. @ Поли: Може би трябва да си сравним учебниците 😀 Аз каквото съм чела от учебниците ми по химия, биохимия и екология говори че майчиното мляко в днешно време не е толкова здравословно за детето колкото е било преди… Може да е само нещо с което промиват мозъците на студентите в Америка, за да може като имат деца да ги хранят с formula 😀 … Възможно е, но горното си обяснение съм го приела защото има смисъл в него. Тялото не може да може да филтрира всичките токсини и drugs дето на човек му се налага поеме в днешно време, най вече защото повечето от тях са доста нови и синтетични и на тялото никога не му се е налагало да се “разправя” с тях преди. Дори и човек да яде екологични храни, не се знае с колко и какви вещества са ги пръскали, в каква почва са ги сяли и с какво са ги поливали.. има много loop holes в законите за кое е екологично и кое не… Особенно тука в Америка…Не казвам че майчиното мляко е отрова или че една жена никога не трябва да кърми бебето си. И знам че на бебето му трябват antibodies от майката иначе ще се поболее от първият бацил дето срещне или че млякото му помага за регулация на храносмилането и други хубави и полезни работи. Просто казвам че не е толкова ествствено и здравословно колкото е било преди всяко 3-то дръвче на планетата да се придобие със завод или сметище. Този website ще даде малко светлина по въпроса: http://www.storyofstuff.com/

 18. Всъщност, един от най-големите проблеми в банановите държави е именно водата – но не, защото майките я пият и се предават вредни вещества от нея на бебето, а точно обратното: изкуственото мляко се разрежда с вода. Вода, която не е обеззаразена и е опасна за бебето, защото, както знаеш, в първите месеци от живота му то няма собствена имунна система и разчита на имунните агенти, идващи само от млякото на майка му.

 19. Toзи филм за Мкдоналдс много искам да го гледам. Обичам им вредните сандвичи, но засега не дебелея :)))

  Силата на рекламата наистина е голяма, някой хора са много податливи, а отговорност трябва да има всеки, дори и дъжда, дето ми мокри сухите дрехи на простора, но уви …

 20. Toзи филм, щом толкова искаш 🙂 можеш да го гледаш, като го изтеглиш от тук:

  в Арена.бг
  или
  в Замунда.нет

 21. Пиратството ограбва, лонг! (намиг!)

 22. Ами ако всъщност еволюираме, т.е. се приспособяваме към боклучавите храни? Тогава не ни грози никаква опасност. Оцеляват най-пригодните. Ако не ви харесва нещото, към което някои ще се пригодят, а други не, остава да се опитаме да го променим. Ако не го направим, все повече ще се лутаме в опитите си да заобиколим вредните храни и все по-рядко ще успяваме.
  Мисля, че един от основните проблеми е, че повечето хора всъщност не знаят колко са вредни тези неща. Ето, аз работя с амбициозни тийнейджъри, които искат да са здрави и да изглеждат добре, но повечето от тях нямат и бегла идея за неща, които някои от нас тук са приели за даденост от години, примерно, че пълнозърнестият хляб е по-полезен от белия, че пърженото е по-вредно от печеното и т.н.

 23. Ами всъщност, както съм обяснил ( http://longanlon.bloghub.org/233/ ), ние НЕ еволюираме. Някой може да каже, че се “приспособяваме” към различни неща: вируси, замърсители, храни и т.н. но това НЕ Е еволюция.

  Еволюцията се базира на ОЦЕЛЯВАНЕТО и РАЗМНОЖАВАНЕТО само на най-приспособените индивиди така, че те предават приспособените си гени, а другите индивиди – не предават своите. При хората този процес го няма, защото деца има всеки, независимо колко е неприспособен, болен, алергичен и т.н.

 24. според мен филмът е безкрайно ценен, не защото открива топлата вода, че fast foods са вредни, а защото показва точно колко са вредни.
  защото аз самата често си казвам – да бе, вредни са, ама от едно нищо няма да ми стане. сигурна съм че и оня дето беше ослепял от захар си е мислел така, когато е тежал 80 килограма.
  друг въпрос е, че експериментът е малко изкривен – човекът все пак е почти вегетарианец, спортува и т.н. – тялото му е приучено на хубавото и не успя да понесе шока от толкова захар и некачествено месо.
  но и се сещам, че журналистчето си спомняше с умиление как майка му готвела почти всяка вечер – както винаги опираме до семейството като градивна клетка на обществото и еволюционния замисъл в по-малките стъпала на жените 😉

 25. Мерси, ще гледам филма още днес. Аз съм от тези, дето като гледат и реклама и антиреклама се връзват веднага :))) Направо се мраза понякога, когато купувам много ненужни неща :)) Наистина ще съм благодарна ако откажа Макдоналдса :))

 26. Специално за макдоналдса аз не мога да си представя как “ще го откажеш”, защото не мога да си представя някой да го харесва. Ял съм там два пъти – веднъж ядох сандвич, втория картофи и впечатленията ми са отвратителни. Сандвъчът е клисав и гаден, а картофите – съвършено безвкусни. Да харесваш макдоналдс означава, според мен, никога да не си опитвал дюнер 🙂

 27. Не дюнер, ами пилешки сандвич със саладка от доматки и картофки…може и някоя заблудена краставичка. В пъти по-вкусно е от мака. Ама както всеки влак си има пътници, така и доналдс-а има свои дай-хард фенове, които ходят там повече заради атмосферата (чистичко, шаренко , по американски “фън”) отколкото заради синтетичната помия, дето и слагат ония химикал (няма да се учудя ако води до пристрастяване)

 28. Няколко пъти съм ял в McDonalds и гледам да го избягвам, за да не се пристрастя 😀 Всичко беше много вкусно и зарибяващо. Сигурен съм, че веднъж седмично няма да навреди на никой.

  Ако менюто им не съдържа опасни за живота вещества, не виждам защо трябва да носят отговорност. Иначе всеки супермаркет трябва да бъде затворен за продажба на мазнини и алкохол примерно.

  Глупаците да се тъпчат всеки ден по няколко пъти и да дебелеят. Всеки си има глава и си решава за себе си…

 29. Всъщност, според мен най-лошото на макдоналдс не са мегакалоричните и вредните им продукти, а това, че се опитват да те убедят, че да се храниш при тях е здравословно. И има доста хора, които вярват на това, факт е че добрата и целенасочена реклама има способността да промива мозъци (особено, ако са детски). Не трябва да се очаква, че компаниите ще мислят за нашето здраве, щот те си мислят за печалбата и никой не може да ги накара да не го правят. Но пък трябва да се контролира начинът, по който рекламират продуктите си. Не е редно да ти рекламират макдонадска хипер здравословна салата, а всъщност тази салата да има калории колкото един Биг мак.
  А за останалата бърза храна от типа на дюнери, чипсове и т.н., понякога имам чувството, че сняма как да я избегна. Когато съм по цял ден по улиците и искам да си взема нещо бързо за хапване съм принудена да избирам и да се чудя, кое от вредните неща е по-малко вредно. Като се замислите какво би могъл да хапне някой, който е постоянно в движение, няма време за ресторант и не може да се нахрани с една ябълка(то кой ли нормален човек може…)?

 30. Е, дюнерите са по-добри от макдоналдс, а чипсовете можеш да избегнеш, като не ги купуваш просто – все пак те не наяждат, така че реална полза от тях нямаш (освен, че са вкусни де).

 31. Да ясно е, че вредните неща не са еднакво вредни и можем да ги класираме повече и по-малко вредно. Идеята ми беше, че когато си навън просто няма как да хапнеш нещо, което не е вредно. Избора дюнер или макдонадс не е голям избор, и двете са мазни и калорични. Сега са много модни разни бъзикми от сорта на форнети, панети и други подобни, ама и те не са по-добри – пак тесто. Навсякъде само тесто. Имах някакви надежди, че тайландската и китайска храна може би е по-добрият избор(на доста места вече виждам сергийки за бързо китайско хапване), ама като се сетя за пълния с олио уок…май и това не е вариант…

 32. Ми американците са супер тъпи парчета, по принцип. Присъствала съм на много случаи, в които сядаме някъде да ядем и виждаме американци до нас. Ония си поръчват пици и пърленки в комбинация, една камара пасти и понички, обаче за пиене Кока Кола Light. Голям смях. Като че ли диетичната кола ще им компенсира другото плюскане. Като искаш да си слаб, ядеш умерено и наблягаш на салатите и чиста мръвка, ако си мъж…или ако съм аз:) Това е моето мнение.
  За рекламите, вярно е, че някои продукти се рекламират доста агресивно, но мисля че българинът е по-разумен купувач. Може би жизненият ни стандарт е на такова ниво, че подбираме храната си според собствения си бюджет, който доста се различава от американския. Ноооо, ако не ти достига акъл, никой не ти е виновен. Не мисля, че е безизвестен фактът, че храната от Макдоналдс е вредна и тъпкана с холестерол. Ми като знаеш, няма да ядеш, няма да обръщаш внимание на рекламите и толкоз. Като не ти пука за теглото и здравето ти – плюскай колкото искаш, ама недей да обвиняваш никого след това, защото изборът си го направил само ти. That’s it. End of story:)

 33. Малко накратко си разказал филма.

  Неговите положителни страни са – обективност и документираност (лекарски контрол от началото до края на експеримента). В този филм не става въпрос толкова за това колко некачествени са храните на МакДоналдс и колко зле влияят на здравето, а по-скоро за това, че корпоративна политика на големите вериги е продавачите да предлагат „максималното меню”, да скланят хората да купуват повече, отколкото е необходимо.

  Стана въпрос и за това, че тези храни съдържат много захар и сол, както и други вещества, съдържащи се в кашкавала, които предизвикват зависимост! В един момент се чувстваш гадно – хапваш Мак и за малко отново си в добра психическа форма! Ако си израснал с подобна диета е много вероятно да си развил зависимост без да го осъзнаваш. Моя приятелка американка не можеше да яде европейски манджи и твърдеше, че Дънкин донътс са най-вкусните понички – а аз като ги пробвах ми се сториха супер гадни с нещо като маргарин, който залепва по небцето и изобщо не се разтваря…

  Така че въпросът за личната отговорност е ясен, но трябва да има и корпоративна отговорност. Не може Мак да рекламира своите „здравословни салати”, пълни с висококалоричен майонезен сос. Не може Кока кола да прави версии Лайт на своите напитки, без да се упомене, че веществото аспартам, с което се подслаждат те е значително по-вредно от захарта в нормалните напитки.

  И не на последно място, има обществена отговорност. Можеш да кажеш, че личен проблем на аноректичките е, че се самоубиват с глад, но можеш и да осъзнаеш, че натискът от страна на медиите, рекламите, фармацевтичната и текстилната индустрия е толкова силен, че тези 15-16 годишни деца лесно могат да изгубят вярната преценка за нещата. Лесно е да махнеш с ръка и да кажеш: не ядат – техен си проблем – ясно е, че така ще се съсипят, не е нужно да се прави филм за това!

  Според мен всеки филм, който изостря вниманието върху проблеми, които се тушират от бизнеса, е много ценен. Бих искала някой да направи филм за вредата от лекарствата, злоупотребата с антибиотици и ваксинации, обаче дали фармацевтичният бизнес би се уплашил?

  И накрая: по въпроса за кърменето, знаеш ли как изглеждат гърдите на една жена след като е кърмила 2 бебета в продължение на 9 до 12 месеца след раждането с интервал от 2 години помежду им?
  Ами, аз знам 🙂 и въпреки това не бих направила друг избор. А натискът, жените да имат готин, стегнат бюст идва до голяма степен от мъжкото съсловие.

 34. Не съм чел коментарите, но да, Лонг, грешиш. Защо така мисля? Ами виж пушенето! Не знам колко гламав трябва да си, за да смяташ, че пушенето е полезно, но… както виждаш има много хора, които пушат. А България е най-пушещата държава, в която някога съм бил за съжаление (ходил съм на много места в Европа и САЩ).

 35. И само да добавя, че не съм го споменал в предния пост: на кутиите за цигари има некролози. И все пак – народът пуши – даже от най-ранна тийнейджърска възраст.

 36. Яз живея в Щатите и истината е, че наистина има страшно много храни, в които има невероятно голям брой – почти менделеевата таблица от заместители на един или друг естествен вкус. Да – може би наистина фирмата не носи отговорност за това, че някой е ял като прасе и е станал 120 кила, но от друга страна тук вече е превърнато в психоза – за всяко нещо – четеш пълните инструкции на етикета – защото нито една фирма не носи отговорност затова какви химии и оторови слага в храната за да налами цената и да си увеличи печалбата. В крайна сметка децата ако истат да си купят нещо да ядат просто ще си го купят и те не са длъжни да знаят какво е corn surp, и защо продуктите с обикновена захар са просто по добри от тези със всякакви заместители на захарта. Да не горовим за диетичните продукти – Кока кола и всякакви други с това заглавие – пълна измама – не само че не са диетични, ами и са пълни с химии и са вредни !!! Но потребителя не е длъжен да има висше образование “Биотехнология” или нещо от този род за да знае например какво е това дето го пише на етикета и как то може да му повлияе. Всъщност точно компетентнтите органи са тези, които трябва да контролират използването на вредни за човека продукти. А кой колко ще яде – вече си е негово решение. Знаете ли например, че в момента се вихри голям скандал за царевица, отглеждана в Щатите, а може би и в целия свят, която прави хорта да не могат да имат деца ?!? И това е факт – как вие като потребител ще знаете от каква царевица е използван CRON SURP ако самите институции не контролират това ?!? Ами същия е въпроса и за Флуорида в пастите за зъби – ако във всички реклами това се рекламира – тук масово в магазините с Органик – прокукти се рекламира че тази паста за зъби НЯМА фруорид ?!? кое е правилно – А потребителю ?
  Затова аз съм ЗА това – институциите да осъществяват контрол над фирмите – а кой какво и колко ще изяде си е негов проблем…

 37. Да бе, факт е, че всички знаем, че е вредно да се яде пържено, мазно и тн… Факт е, че в едно силно развито гражданско общество, ще има куп неправителствени организации, които ще обясняват колко е гаден Макдоналдс, колко са факани цигарите и тн
  Факт е, че 1. Аз пуша като комин, въпреки некролозите
  2. Слаб съм като хилка, и считам, че Макдоналдс е хубава храна, която много обичам… И ако напълнея от нея – няма да ми дреме. Напротив, даже ще се радвам
  3. Факт е, че преди време работех в индустрията с “хранителните добавки” тип Е, оцветители, овкусители, емулгатори, стабилизатори, консерванти.
  Приблизително добре ми е известно какво се слага в киселото мляко за да стане по-гъсто, какво се слага в “пушеното месо” за да е пушено, и изобщо не беше тайна за мен, че някой използвал растителни масла за производството на сирене.
  Въпреки това аз съм един прост консуматор, който си купува това, което му се яде… въпреки, че знам съдържанието /и неготивните последици от тези съставки/.

  Та корпоративната отговорност стига до там, че не трябва да ми продават развалена храна, или храна в която има откровено отровни неща.
  За останалите неща – т.е. за съставките, които в течение на времето ще дадат негативните ефекти, т.нар. бавни токсини… Неправителствени организации – тва му е майката… пък после както с пушенето всеки си решава…

 38. много ще се радвам, ако напишеш една статийка като гост-блогър за това “какво се слага в киселото мляко за да стане по-гъсто, какво се слага в “пушеното месо” за да е пушено”

  обади се, ако искаш 🙂
  http://kaka-cuuka.com/contact

 39. “Та корпоративната отговорност стига до там, че не трябва да ми продават развалена храна, или храна в която има откровено отровни неща.”

  А аз пък съм на мнение, че искам да ми се каже всичко подробно какво съдържа, ама те били бавни токсини не-знам-си-какво-си, аз им давам пари и искам да знам какво ям, ако искам после няма да погледна опаковката, ако искам ще отида в лабораторията в университета и ще си изследвам продукта, не е тяхна работа дали разбирам аз от тия работи!

  @ Асен Качаров: Това все едно аз съм го писала. 🙂 За МакДоналдс мога да кажа само, като човек, който е работил там, че вече няма сила на тоя свят, която да ме накара да стъпя, а още по-малко да ям там!!! (между другото и аз съм от Пловдив, може само тук да са фанатици)
  Като всяко нещо и в това трябва да има баланс – трябва да има контролни органи, но понеже в България положението е “всичката Мара втасала” и мисля, че сме наясно, че тая няма да я бъде, единственият изход е просто да информираме сами, от там нататък всичко е въпрос на воля и самоуважение, според мен.

 40. Само да добавя, понеже забравих, някъде из блога имаше писано за храната, можете да добавите там и че онова в цигарите не винаги е тютюн, източникът ми е сигурен! 😀

 41. Не само храната в Макдоналдс, а количеството което се поглъща от нея е проблем. Едва ли ще даде отражение, ако се отбиваш там 2-3 пъти в седмицата

Leave a Reply

Задължителните полета имат *