Защо да сме виновни?Забелязал съм, че много от младите и активни хора, които живеят в цивилизовани, развити или що-годе развиващи се държави просто умират да се чувстват виновни за нещо – за замърсяването, глобалното затопляне, глада по света, петролната криза и слънчевите изригвания.

Но едно ще ви кажа – ние не сме виновни, че живеем добре…

Миналата седмица се видях с Наблюдателя, който ми дойде на гости в моя град (скоро очаквайте общо включване) – пихме бира и обсъдихме живота, вселената и някои други работи. Та любопитна ми стана една негова мисъл, че човешкото развитие се движи на цикли и понеже сега цивилизованите общества се развиват много добре и бързо, ще последва неминуем крах на тази система след време. Което аз не можах да разбера защо точно ще стане, но подобен светоглед е много характерен за голяма част от хората.

Чувството за вина на съвременния човек е дълбоко залегнало. Той се чувства виновен за това, че има пари за салам и пушено роле, докато в Индонезия деца умират от глад и болести – сякаш ако той не яде, те няма да гладуват. Чувства се виновен, че някъде има война – сякаш той я е разпалил. Че природата бива замърсявана – сякаш.. да де, той я замърсява, тука май има право да се чувства виновен. На всичкото отгоре, като че ли това е недостатъчно, непрекъснато се намира някой да вменява чувство за вина – не оставяй чешмата да капе, защото в Африка има суша, не ползвай найлонови торбички, защото природата страда, не пускай излишно лампата, защото подпомагаш глобалното затопляне, не купувай излишна храна, защото някъде хора гладуват.

Което е малко странно – през последния век човечеството се радва на безпрецедентно бърз прогрес и цялостното подобряване на всички сфери на живота. Ние живеем по-добре и по-дълго от хората когато и да било в човешката история. Притежаваме повече, имаме достъп до най-добрата някога здравна помощ, правата ни са защитени повече от когато и да било (може да е по-малко, отколкото ни се иска, но е повече, отколкото родителите ни са имали).

Този прогрес и добър живот обаче очевидно предизвикват чувство за несигурност. То прогресира до откровен страх и чувство за вина – всеки се притеснява, че от една страна няма как някой толкова да печели, без да това да е на гърба на друг, а от друга – че толкова хубаво не е на хубаво, че всички придобивки, които човешката цивилизация има не са реални, че скоро “всичко ще си дойде на мястото” и пясъчната кула на бързото икономическо развитие и консуматорското общество ще рухне.

Кулата обаче няма да рухне

Първо, защото този прогрес не е на гърба на никой друг – той е на наш гръб. Омръзна ми да слушам как западният свят се бил развил, защото “изсмукал ресурсите на колониите си” и как затова те били останали в такова окаяно положение. Всъщност това, от икономическа и социална гледна точка, е безумно твърдение.

Държавите, които в момента са зле, не са в това положение защото някой “ги е ограбил” – зле са, защото сами се ограбват. Ограбват се от най-големия ресурс, единствения, който има значение – хората, тяхната амбиция, знания и идеи. Има много бивши колонии, които се развиват прекрасно, има много държави без никакви природни ресурси, които са сред лидерите по икономическо развитие – защото дават свобода на хората, на тяхната амбиция, на техните идеи и знания. САЩ имат най-силната икономика в света, а не само са били колония, ами са започнали усиленото си развитие чак след като са забранили робството. Други колонии са се развивали отлично, докато са били добре управлявани, а сега, нефтът и диамантите стоят неизползвани, а държавите са “свободни”, но безжизнени савани с гладуващи и избиващи се един-друг хора. Очевидно е, че богатството на едни не е за сметка на други, а резултат от уважението към разума и свободата.

Втората причина, че кулата на просперитета на човечеството няма да рухне е, че тя не е пясъчна. Това, което се случва днес не е нещо изолирано във времето, не е изкуствен раздут балон на нашето самодоволство и консумеризъм. Напротив, това, че сега живеем по-добре от преди е константа във всяка фаза на човешката история. Човечеството се развива от хилядолетия – развива се морално, философски, икономически, технологично, идейно. И няма причина да спира точно сега или след случаен брой години. Ние живеем по-добре от нашите родители, те пък живяха по-добре от техните родители.

Нашите предци, хората през цялата човешка история са били изправяни пред многобройни изпитания – епидемии, глад, войни – но те са ги преодолели и са продължили да се развиват, тласкани от единствения абсолютен, неизменен и неунищожим човешки стремеж – да направят своя живот и този на собствените си деца по-добър. Този и само този стремеж води до развитие и, за наша обща радост, той никога няма да секне.

McDonalds и корпоративната отговорност
Стенограми, стенограми

Коментари

 1. Спас Колев
  10/04/2008 - 10:53

  Прав си, но само ако гледаш на нещата в достатъчно едър мащаб. В мащаба на един човешки живот развитието изглежда много по-нестабилно. Основната причина е, че хората често действат нерационално и срещу собствения си интерес и пренебрегват “единствения абсолютен” стремеж.

  През 1910 в Европа се е живеело по-добре, отколкото през 1920. През 1600 – по-добре, отколкото през 1650. Виж Югославия през последните 20 години…

 2. Разбира се – но тези “връщания назад” винаги са локални и винаги са резултат от това, че хората сами си вредят, като решават да пренебрегнат свободата (своята и чуждата), за сметка на някаква друга идеология.

  Примерите могат да се продължат още не само бивша Югославия, но те само наливат вода в моята мелница:

  Колко милиона човека умряха от глад в Русия в началото на миналия век, в стремежа на някой да изгради “идеалното общество”, изградено на комунизъм, а не на естествени за човешката природа принципи?

  Колко бяха избити в Китай по същата причина по времето на Културната революция?

  Какво става в Африка? По време на колониалното управление икономиката на държавите се развиваше, местното население живееше по-добре от преди. Но решиха да се “освободят” – само че не се освободиха, а сами си нахлузиха оковите на анархията и на откачените революционни идеологиии. Сега те са много по-малко свободни от преди, а всяка банда с калашници там се зове “Освободителен фронт на това”, “Революционен комитет на онова”.

 3. Защо ми се струва, че бъркаш “чувство за вина” с “чувство за отговорност”? Последното е преобладаващо сред мислещите хора на Запад (каквито съм виждал много, за разлика от Бг).

  Denouncers на чувството за вина обикновено са корпорациите със съмнителни социални и екологични практики, както и фалшиви еко- и други сдружения (обикновено финансирани пак от същите корпорации и/или политически върхушки от типа на Бушевата). Те лаят точно срещу “чувството за вина”, но подло и гадничко се целят именно в “чувството за отговорност” във всеки съзнателен и разумен човек/общество.

 4. Ем…
  -Каквото и да разправяш си е вярно ,че западните общества живетят добре (донякъде) за сметка страните от третия свят.
  Гледай само как от европата как грабят африка и от щатите какво правят в латинска америка.И къде видя неизползвани полета нефт (па и диаманти)?????
  -Трусовете (не чак да руне) в системата консуматорското ощество са си напълно реални (глей в момента какво става в щатите).Не е възможно една икономика да се държи само на сферата на услугите и да не произвежда нищо.
  – В момента Китай има най-силната икономика в света.То зависи как се мери де.Шот не е най-покупателната ама произвежда най-много.
  – Без това “чувство за вина” нямаше да имаме тоя прогрес на който толкова се радваш.Без някаква доза колективен алтруизъм не може да се изгради проспериращо общество.

 5. npocmaka,

  Видно е, че не си съгласен с мен, но както виждам освен да кажеш това, не си правиш труда да посочиш някакви аргументи.

  Да гледам в САЩ какво става? И какво става? Няколко мастити инвестиционни банкери вдигат врява, че губят пари. И какво? Да не би САЩ да не са най-силната икономика в света?

 6. Да, да. И аз това щях да кажа – вина и отговорност са различни неща. Не аз съм хвърлила боклуче на метър от коша, но ако мога да го вдигна, защо да не го направя – хем ще стане по-чисто, хем ще дам добър пример 🙂
  А има и неща, за които допринасяме без да си даваме сметка.
  Не е задължително да правиш нещо лошо за да допринесеш за някакво нещастие. Може просто да бездействаш в момент, в който би могъл да помогнеш.

 7. А това,че хората се стремят да направят живота си по-добър, не значи че непременно успяват да го направят такъв като постигнат целите си.

 8. В щатите в мометна не само мастите инвестиционни банкери губят пари а и обикновенните граждани дето не могат да си платят ипотеките.Щатите са най-силни на базата на БВП – сиреч колко са пазарували по-магазините.Китайците могат да твърдят ,че са най-силната иконимика щото са продали и произвели най-много.

 9. И Китай са силни, защото произвеждат. Произвеждат защото има кой да купува. Подобрява се и тяхното икономическо положение, подобрява се и на другите държави. Кой кого “използва”?

 10. В Китай специално е използвана широката народна маса ако мога така да се изразя – ама в случая не от щатите а от партиината им върхушка.Икономическото положение там се подобравя за малка
  (по китайските мащаби 🙂 ) социална прослойка – образовани обвързани с тяхната си ком партия.Отчуждават земя на слеяни на безценица,използват насила детски труд (имаше такива случаи хващат децата на някакви селяни ,умират в пекарна за тухли, плащат им обезщетяния и ако някой гъкне в затвора), хиляди разботници (буквално) дето прекарват по 24 часа от денонощието в некви заводи в някакви огромни халета (стават , работят 12 часа и лягат да спят на пода) и т.н.

  А някакви големи хамерикански концерни ко правят (не ,не съм се заразил от религията антиамериканизъм) – шият 14 годишни филипинки някакви блузки дето ги изнасилват по два пъти на ден и разходите за една им излизат 40-50 цента.хващат ги опаковат ги в щатите и ги продават за 20 долара примерно щото носи логото на найк.
  Или примерно как Шел купуват някое правителствно в Нигерия
  въоражават го ,взимат някаква нереалистично изгодна концесия добиват нефт със възможно най-стнобитните технологии ,замърсяват всичко ,хората там гладуват и ако някой гъкне го гътват
  Естествено при такова аутсорсване на производство и добив на суровини ти дето прибират печалбите в един мометн стават леко излишни.Гледаш как Тата купиха Ягуар.

 11. Относно страха – цялата реклама се гради на него.Абсолютно цялата скапана система на рекламата.
  -За да растат здрави децата ви – купете…еди-какво си.
  -За да изглеждате добре – купете еди-какво си.
  -За да успеете – купете еди-какво си.
  Щото ако не го направите – сте виновни, че не сте по-хубави, по-здрави, по-успешни. Щото ние ви даваме възможност, а вие не я искате. Хах.
  И няма начин да се чувствам виновна, че в Ирак има война, че африканчетата умират, а ескимосчетат замръзват. Може да ми е гадно – ама не и вина.И да-гадно е, щото вместо всички да просперират, сума ти народ измира.
  Ама икономика братче.
  Ако няма войни,глад,болести – как тези дето имат оръжия, храни и лекарства ще си ги продават.
  Да живее икономиката и прогреса.:)Щото ако ги намаше – нямаше да могат да летят самолетите и да пускат бомби, а след тях другите самолети с помощи за тия дето преди малко са били избивани.
  Прав си, Петре. Всъщност никой не се чувства истински виновен за войната в съседната държава или за глада на децата в другата.Може да ги говорим от сорта на – колко несправедлив е света, което да ни кара да се чувстваме добри и да си се радваме, че не сме на тяхно място. Щото докато не ни опре до гъза-никога няма да изпитаме нито вина, нито нищо и само ще си лафим.
  Не че изпитвам вина, ама като видя накой стар човек(не циганин) да рови в кофата ми става кофти.Кофти, че ги има и че ми развалят картинката за света.

 12. канев
  10/04/2008 - 14:05

  Всъщност не винаги обичаме да се чувстваме виновни. За всичко, за което не се чувстваме виновни, някой друг ни е виновен. В дискусията по-нагоре, като гледам основно гадните капиталисти са виновни. Струва ми се, основната цел е да пазим баланса и да се вайкаме за несъществени неща, но в същото време, да не правим нищо за подобряване на положението, защото така, или иначе за всичко съществено са виновни други хора с повече власт от нас. Резултата е, че поне пред себе си хем показваме, че ни е грижа за проблемите на обществото и света, защото споделяме вината, хем не се налага нищо да правим, защото така или иначе световната конспирация и капиталистите са виновни, а с тях няма как да се борим.

  Аз все пак пестя водата и пликчетата, ама определено не се чувствам виновен, за това което се случва в Африка. От друга страна, за това което се случва в България има тенденция да си мисля, че са виновни другите простаци. Доста по-лесно е да се чувстваш невинен;).

 13. npocmaka,

  Човече, на подобни “доводи” няма как да опонирам. Дискусия се води на по-високо ниво, съжалявам. Това, което говориш са просто някакви фантазии, които нямат много връзка с реалността.

 14. Не.Дето се вика – съдбата на девещия се е в ръцете на давещия се.Най-отгворни за състоянието си в онез държави са си те самите.
  Което разбира се не значи ,че гадните капиталисти не са гадни капиталисти и че тяхното богатство не е за сметка на други.

  А мен по-скоро ме вълнува какво мога да направя за да не се превърне България в страна от трятия свят отколкото да изпитвам някаква вина за африканците.

 15. LONGANLON, няма как да опонираш, защото не можеш! Не оправдавай субективната си гледна точка, с “високото” ниво на “дискусията”. Има и по-интересни монолози от твоите, ако разбираш какво искам да ти кажа с това.

 16. Бълагария…е едно прекрасно нарицателно, което скоро може да си остане само такова след като приеха(дали?), поправката затова Българският език в България да не е задължителен.
  Тъй че, драги деца, ето нещо за което може и трябва да се чувствате виновни.
  Аз лично още не мога да разбера дали е приет или не наистина закона и какво, аджеба, всъщност искат да променят(щото формулировката е абсолютно неясна за мен) – така че ако някой разбира моля – просветлете ме???!!!
  Eто/strong>
  и другото –
  http://www.bgpetition.com/knij.....index.html

 17. Георги Д.
  10/04/2008 - 16:16

  Чувството за вина е благородно чувство. Циганинът няма чувство за вина, а само чувство на страх. Чувството за вина отличава истинския човек от човека-животно. И е свързано с чувството за отговорност. Простака няма нито чувство за вина, нито чувство за отговорност.

 18. Лонг ще ти задам един въпрос. Публично обявената причина САЩ да започнат война в Ирак, бяха твърденията на кабинета на Буш, че в Ирак имало оръжия за масово поразяване. Война имаше, подобни оръжия не бяха открити. Северна Корея проведе ядрен опит. САЩ не предприе война в Северна Корея. Защо? Би ли ми отговорил?

 19. Северна Корея се отказа от ядрената си програма в замяна на международна финансова помощ. Допусна проверяващи и спря разработките си – защото “човеколюбивият” режим там изпитва трудности да изхрани собственото си население, докато Южна Корея, която е практически същата държава, но с различно управление, е една от най-бързо развиващите се световни икономики (и правят готини филми 🙂 ). Затова всички оставят СК на мира – защото процесите в нея са стигнали до там, че или ще се промени или ще загине и тя не е заплаха за никого другиго, освен за себе си – и даже тъпите комунисти там виждат това ясно.

  Аз разбира се не подкрепям войната в Ирак – тя смени един тоталитаристичен и стабилен (заради парите от петрола) режим с един терористичен хаос. В дългосрочен план мисля, че държавата Ирак няма да просъществува и териториите й ще бъдат поделени между околните страни (Турция вече влезе в Кюрдистан…).

  Колкото до това, което описва простака, бих му напомнил да прави разлика между капитализъм и беззаконие. Това, че някой насилва селяните да работят по 16 часа и им взема земята не е капитализъм – това е анархия, престъпност и незачитане на елементарни човешки права. Това, че борчетата изкупуват на селяните у нас продукцията на безценица под заплахата на бухалките не е капитализъм – това е беззаконие и корупция.

  Важно е да се разграничават двете понятия, защото те са коренно противоположни.

 20. И.Е. Станков
  10/04/2008 - 18:12

  Красиво, наивно мнение. Ах, има за всички, светът е прекрасен! Да, ама не. Баницата (световното богатство) може и да се уголемява, но Земята не се уголемява и по някое време ще утеснее. Няма за всички.

  Защо ли американците са махнали колониалистите и едва тогава са тръгнали да се развиват? А пък сега водят войни на другия край на света? Не става ли въпрос за това кой разпределя ресурсите?!

  Изобщо тези либерални мнения са толкова утопични, колкото всяка комунистическа утопия. Блажени верующите!

  Да си наясно с кофти реалностите е едно, да ги обявяваш за положителни е второ, а да се чувстваш виновен – трето.

 21. Там е работата, че реалностите не са кофти, поне не повече, отколкото са били винаги, в цялата история на човечеството, а се вижда, че въпреки тия реалности, то продължава да се развива и, както казах, очевидно е, че сега хората живеят по-добре от когато и да било.

  Изобщо не е нужно обществото и икономиката да се управляват от някакви светли принципи на загриженост за ближния, за да се развиват – даже това твърде много пречи. Примери дадох горе – комунисти не е като да няма по света и се вижда до къде я докараха. Само държавите, в които има капитализъм просперират. Да, може да не е идеалният възвишен идеал на равенство и братство, ама дава резултати, докато другите системи не дават.

  Найки може да си изнасят заводите в Индонезия и да плащат мизерни стотинки на работниците там – ама за тия работници това не са мизерни пари, а са разликата между гладната смърт и това да отгледат децата си. Без тия пари мислиш ли, че положението на хората там щеше да е по-добро? Или щяха да си гният в мизерията още векове наред? Верно, не живеят толкова добре, колкото тоя, дето купува маратонките, ама живеят по-добре, ако нямаше маратонки за купуване.

 22. Този път не съм си правил труда да изчета горните коментари, ще дам своето мнение.
  Аз съм реалист и се справям със събитията , според начина по който идват. Ако стане глобално замърсяване ще сложа противогаз и ще потърся чисто място. И така нататък. Колкото и да вярваш, че човек има нужда да се изчисти от негативните си емоции, ще ти докажа, че ГРЕШИШ! Човек може да изпита истинско удоволствие от това да е виновен , да е мразен и така нататък. Мисля , че в повечето хора дреме една шизофренична натура, и обикновенно второто им “аз” излъчва склонност към мазохизъм. Това е нещо като морал, понеже в днешно време такъв почти не съществува. Той е умрял или закърнял при съвременния човек, а трябва да има равновесие във всеки. Гледал си втората матрица. Архитектът каза, че ИИ-тата създали първата матрица да бъде като Рай. Не могли да повярват в подобно нещо стотици хиляди хора просто измрели. Не мислиш ли, че има логика в думите му? Човек не желае да бъде щастлив за дълго. Той иска проблеми, които чат пат да може да си подрежда. А теб с твоя фалшив прекален позитивизъм не мога да те разбера. Мисля, че криеш виновника и мазохиста твърде дълбоко в себе си. Дано успяваш!

 23. понеже предния ми пост е недовършен, ще допълня , че някои хора все пак са унищожили всякакви съжаления у себе си. Не зная дали се чувстват добре от това. Не познавам още СВРЪХЧОВЕКА. Не зная дали е клонирано такова животно…може би ако отидем в някоя от източните страни ще го намерим или поне ще намерим този, който вярва в пълното щастие и липсата на вина, защото според повечето видове будизъм човек е съвършен и трябва само да повярва в това.

 24. мирела
  10/04/2008 - 19:45

  първо хората не се чувстват виновни а загрижени 4е има толкова проблеми които растат със така наречения негов “прогрес”.И не знам какво наричаш добре … живеенето добре че замърсяваме природата постоянно всеки ден всеки час, всяка минута, заради нашия “прогрес” че не сме се научили да живеем в хармония с нея,въпреки многото години от когато я обитаваме. А глобалното затопляне не е причинено от слонове а от нас и ние сме отговорни за него.Ние контролираме до голяма степен света около себе си и постъпките си.
  Никой не се чувства виновен за това че има пари за салам, може би трябва да се замислиш за чревоугодничеството и масовото потребление на храна, защото каквото и да говорим ние се тъпчем с каквото си поискаме и то постоянно а има хора които умират от глад.НЕ искам да кажа, че за това сме виновни ние но трябва да се замислим и да сме благодарни и да оценяваме това което имаме.Лесно е да скалъпиш логиката на” чувства виновен за това, че има пари за салам и пушено роле, докато в Индонезия деца умират от глад и болести – сякаш ако той не яде, те няма да гладуват. Чувства се виновен, че някъде има война – сякаш той я е разпалил”А за найлоновите торбички ТОВА Е НЕЩО МАЛКО КОЕТО ВСЕКИ ОТ НАС МОЖЕ ДА НАПРАВИ И НИКОИ НЯМА ДА ГО СБЪРКА.ЗАЩОТО КОЛКОТО И ГЛУПАВО И ИЗТЪРКАНО ДА ЗВУЧИ ако всеки спре да ползва найлонови торбички това много ще “облекчи” природата, но виж ако всеки мисли като теб ……..Края за който ти е говорил приятеля наистина ше дойде.(преносно говоря).И изобщо за какъв прогрес говорим? Когато хората все повече се отдалечават от най-просто нещо -ДА БЪДАТ ХОРА

 25. ъммм Мирела тези приказки са малко общи. Аз не съм виновен за замърсяването-боклуците си ги хвърлям в кошчета. Опитвам да живея в хармония със себе си. С природата не мога, защото трябва да избягам някак от СОФИЯ , но за момента съм относително доволен от положението си, колкото и да е миризливо и пренатоварено (за любимии град си приказвам пак).
  Ако не си разбрала досега Лонг си пада малко идеолог-нацист , ама без крайните им решения от сорта на трепай хора, щото не са от моята порода и ме дразнят. Като му прочетеш повечето теми ще схванеш срещу какво и защо се бунтува. Това не ми пречи да го контрирам чат-пат, щото моето мислене се различава коренно от неговото, ама това е друга тема.
  Прогресът е стигнал до там, че единици хора притежават власт , заради капризите си да извращават живота и жизнената среда на останалите. Кофти тръпка, но е така. Ако искаш да поправиш нещата мисли и действай. Това мога да ти препоръчам. Хората отдавна не са хората, които са били. Мозъкът ни вече мисли на друго ниво, и дали това ще доведе до колонизация из космоса или до тотална ни гибел предстои да се види…

 26. В Ирак петрол -> война. В Северна Корея джанки -> няма война.

  Добре Китай, Индонезия и още други развиващи се държави произвеждат ширпотреба, коята развития запад консумира. А откъде Запада изкарва пари за да консумира? Какво произвежда и кой го купува?

 27. Хаха, много на страна от темата, та чак се чувствам като спамър, но южна корея наистина имат много силно кино в момента, но това западния зрител няма как да го разбере щото е супер предубеден.

 28. Daymare, много хубави мнения 🙂

  vitaminko, западния свят изкарва пари от знание и технологии, както и от това, че успява да балансира между свободата и личната амбиция и инициатива и законността. Ако се замислиш, няма причина в Индонезия също да не печелят от знанията и технологиите – и постепенно и това ще стане, защото те, благодарение на чуждите инвеститори, вече са стъпили там. Верно, бачкат за малко пари и живеят мизерно повечето хора, ама така е било и в Англия преди 200 години, работели са по 16 часа, децата също и т.н. Просто това е етап, през който се преминава. Животът на тези хора на нас може да не ни изглежда хубав, но е по-добър от това да жиеят в джунглите, да мрат от болести и да ги стрелят с калашници, както е било преди.

  Китайците също произвеждат много евтини неща, живеят натъпкани в градовете… ама те са отишли в градовете да станат работници доброволно, щото са предпочели тоя живот пред това да газят в калта на село и да садят ориз. Децата им пък може и в университет да отидат и така…

 29. Прасунсен
  11/04/2008 - 10:59

  Ти си Вапцаров на новото време, бате. “Ще пееме всички, ще пеем, когато работим”… Леко пресилен и напънат ми се вижда тоя позитивизъм. Да светът като цяло се развива, повечето хора живеят по-добре материално. За сметка на това са изгубени други неща, може би за добро, може би не чак толкова. Аз не се чувствам виновен за това, че някъде хората гладуват, но не виждам нищо лошо да се замислям за това и да правя каквото е възможно да замърсявам и експлоатирам по-малко света около себе си. Като преяждам с луканка не вземам директно от храната на бедните индонезийчета или там каквито бяха, но помагам на тоя, който я продава. А той коли прасета и телета по не много хуманен начин (как “хуманно” може да се заколи нещо живо?), преди това ги развъжда, а те пърдят и замърсяват атмосферата (това сериозно), ядат много повече храна, отколкото доставят и тн.

  Има много причини, поради които много хора избират да не са консуматори, не е защото “умират да се чувстват виновни”.

 30. To и аз усетих, че го че го отпуснах позитивизма към края, ама така ми дойде просто 🙂

  Всъщност, аз не съм вечно нахилен идиот, както някой може да си помисли, като чете тоя текст – просто смятам, че няма смисъл да се притеснявам, при условие, че светът като цяло, държавата ми (макар и яко бавно, шибана корупция и бюрокрация) и моят личен живот в частност отиват на добре.

  Не виждам и смисъл да обвинявам дадена система, че не всички са еднакво богати, при условие, че тая система е единствената, която всъщност подобрява живота на всички. Може да не го подобрява колкото на тях им се иска, но то човек насита има ли…

 31. Малко закъснял коментар.
  “… понеже сега цивилизованите общества се развиват много добре и бързо, ще последва неминуем крах …”
  Не съм присъствал на разговора с това приятел Наблюдателя, но мисля че това което има в предвид е теорията на Малтус.
  Може да я провериш в любимата ти Wikipedia 🙂
  Огносно вината, аз не чувствам такава за нищо.

 32. Лонг, селяните са отишли в градовете защото там има повече работа. Дали е по тяхно собствено желание и порив или икономическа принуда е индивидуално.

  Прогрес трябва да има. Прогрес има. Стандартът на живот измерен в продължителност на живот, консумирани стоки и услуги се подобрява. Но има и отчуждение, самота, рутинност, автоматизирани взаимоотношения, крайни срокове, увеличаване на разводи, пренаселеност, смог.

  Отделно Западът изнася неекологични производства в развиващите се страни, един път заради квоти за емисии, втори път заради снижаване на разходи, защото в собствените им страни това ще им струва по-скъпо.

 33. vitaminko, всичко това е вярно – но западът носи не само това, което описваш. Той носи и едно много, ама много важно нещо, което именно е причината тоя запад да се развива. Това нещо е идеята, че си свободен и че имаш избор – че може да живееш по-различно, отколкото са живели предците ти векове наред (дали са пасли овце в афганистан или са садили ориз в китай няма значение).

  Ако искаш – отиваш в града, работиш по 16 часа, отчуждаваш се, спазваш крайни срокове, образуваш си нерви, пращаш децата в училище, за да не им се налага и на тях да блъскат във фабриката и т.н. Ако не искаш, оставаш си на село, гледаш си воловете. Или живееш в малка хубава къщурка в предградията, работиш като фрийланс програмист по 4 часа на ден и печелиш повече от бившия си шеф. Както казах, съвсем не перфектна и “справедлива” система, ама единствената, която дава резултати.

  Shorgov, теорията на томас малтус е по-добре да остане засега там, където й е мястото – през 17 в. когато е била измислена. В момента състоянието на замеделието е такова, че може да се произвежда храна да изхрани население, което е няколко пъти повече от населението на Земята – т.е. още много векове ще минат, преди да настане “масовия глад”. Това, че някъде хората гладуват е не защото няма достатъчно храна, а защото икономиката им е съсипана, има войни и никой там не може да произвежда нищо. Китай внася храна – защото замеделието им, за разлика от индустрията, е комунистическо, неефективно и допотопно.

 34. Значи викаш – ние не сме виновни за нищо и от нас не зависи нищо. Което си е така де – никой не те ебава за слива и цялата политика с войните, сушата, глада и т.н. си е умишлено образувана, щото някой има интерес.
  И точно затова сме виновни, щото от нас не зависи нищо. Просто мижави пионки…
  ——–
  “имаме достъп до най-добрата някога здравна помощ” – къде е тя бе?
  Отивам на 31-ви при личния лекар да ми даде час за очен: не може, вече пратихме незнам какво си на здравната каса, ела другия месец.
  Отивам – “днес др.ХХ” е на курс.
  Трябва да ходя 3-ти път, само за да ми дадат час за очен, като се обзалагам, че очния ще е обратна смяна и трябва да ходя за четрвърти път…

  Баси и помоща.. Да не говорим, че уикенда няма никой в болницата и като идеш ти викат – “Много ли е спешно? – ако да, бягайте в Пирогов, ако не, елате другата седмица”
  —–
  Очевидно не виждаш, че има здравен геноцид от няколко години и здравната помощ е тотално унищожена и комерсиализирана. Но това е, щото по принцип не боледуваш.

 35. хахахахаха “отивам при личния си лекар”, “здравната каса” хахаха

  я си спомни преди стотина години каква е била разликата между лекар и бръснарин и пак си помисли дали не би желал да отидеш тогава да потърсиш личния си лекар и здравната каса, щом според теб нещата не отиват на добре…

 36. “Това нещо е идеята, че си свободен и че имаш избор – че може да живееш по-различно, отколкото са живели предците ти векове наред”

  Абе ти сам вярваш ли си?!?

 37. Ами да, що?

 38. “Ами да, що?” толкоз ли ти е скучно ,че отговаряш на наергументирани заядки? Цък цък- я пусни нова тема!

 39. Каквото и да говорите, през последните 50 години броят на бедните хора в света непрекъснато намалява.
  Ето едно интересно филмче по въпроса:
  http://video.google.com/videop.....5464137680

 40. Което е още по-показателно, като се има пред вид, че именно бедните имат най-много деца, а и границата на бедността, както я разбират статистиците непрекъснато се увеличава (т.е. преди 50 г. за не-бедни са смятани и хора, които са имали доход, който сега би ги наредил сред бедните).

 41. Симион Патеев
  13/04/2008 - 12:57

  @Longanlon

  “…в цялата история на човечеството, а се вижда, че въпреки тия реалности, то продължава да се развива и, както казах, очевидно е, че сега хората живеят по-добре от когато и да било.”

  ———-
  По-скоро се съгласявам с едно от мненията по-горе, че става дума не за чувство на “вина” у хората за световните неволи, а за чувство за “отговорност”.

  Съгласявам се и с мнението, че баницата е една и ако ти си взел парче с големина 30 см, няма как всеки да вземе същото парче, защото баницата не расте, а си стои същата.

  Аз не отричам, че живеем лошо, дори мисля точно обратното.

  Но винаги ще я има онази част от хората, които са под прага на бедността и няма да могат да опитат баницата.
  http://www.europe.bg/htmls/pag.....38;id=7367
  http://www.socialrights.org/article381.html

  Освен това, въпросът с преразпределението на ресурсите винаги е бил що-годе следният
  – 25% от хората потребяват около 75% от световните ресурси, докато другите 75% от хората си делят 25% от баницата

  А чувството за отговорност (или вина) не е комунизъм или някаква странна идеология, а примерно желание за по-равно разперделяне на баницата

  Та така с метафорите 🙂

 42. Тази баница, за която става дума не включва природните ресурси – защото неизползвани, те не са нищо. Ако няма технологии, чрез които те да се оползотворяват, ако няма кой да ги добива и потребява, те не съществуват като ресурси.

  Баницата, Симионе, е общото количество блага, които ползва човечеството – и е очевадно, че тя се увеличава и винаги се е увеличавала. През каменната епоха какво са имали хората? Пещери и тояги? От къде са се взели тените колиби, копия, после кораби, къщи, замъци, а сега частни самолети и небостъргачи? Създали са ги хората.

  Защото хората, със своята работа, инициатива, натрупване на знания, създават блага и така правят баницата по-голяма. Именно затова тия 25% от хората разполагат със 75% от благата – не защото са ги откраднали от останалите, а защото именно те ги създават. Няма как да откраднеш от някой, който няма нищо.

 43. Чувство за отговорност?!? Стига сте ме разсмивали бе 😀
  В цялата история от 2000 години насам, религията се опитва да ви вмени “отговорност” към “по-малките братя на Христос”…
  тоя павелизъм, който цари около нас, понякога е толкова абсурден, че има ситуации, в които се чудя дали няма да се появи Павел № 2, който да започне да проповядва самобичуване

Leave a Reply

Задължителните полета имат *