Боговете сигурно са полуделиАбсолютно съм убеден, че това няма как да е измислено в рекламна агенция – някак не вярвам чак такива хора да работят в тези, които правят рекламите на голeмите компании. Вероятно мъдрата мисъл се е зародила в нечия умна аграрна глава, част от управлението на самия мобилен оператор и е била ‘предложена’ на агенцията за изпълнение. По друг начин просто не мога да си го обясня.

Иде реч не за друго, а за новата реклама на Vivatel, която ни залива от екрани и билбордове вече около месец и е … да кажем вдъхновена, от филма 300.

Вижте рекламата във vbox7.

Както е видно, директно е пресъздадена сцена от филма по комикса на Франк Милър, с характерната визия, външния вид на героите, репликите – но всичко изопачено и гротескно. Да оставим настрана нелепият вид на антични войни, размахващи телефони. Направо съм изумен: по-очевидна кражба не съм виждал скоро – едновеременно грозно направена и не да речем леко подобна, а направо почти еднаква с оригинала. Тези хора не се ли срамуват да показват такава безидейност и така безсрамно да крадат?

Дори да са закупили правата над тази сцена от филма (което силно ме съмнява, но е възможно), цялото начинание оставя твърде горчив вкус в устата. Липса на всякаква оригиналност е стряскаща почти колкото и недоброто изпълнени. Разбира се, не за пръв път рекламодателите се опитват да ни пробутат някакви продукти покрай някой известен филм. Но това начинание има толкова общо с истинския филм, колкото и мушамените турските маратонки Abibbaas и Nikei от битаците в началото на демократичния ни преход имат общо с истинските марки спортни обувки. Намирисва на цигания, на простащина, на евтино и недонаправено некачествено копие.

Драги деятели на рекламния ни пазар, очаквам с нетърпение следващите ви творби, илюстриращи изключителните ви умения и професионален нюх – Ути Бъчваров, преоблечен като Годзила, да размахва тоалетна хартия Белана, Милко Клайджиев като Артур от “Артур и Минимоите” в известната си поза с резачката, но този път тя е Huskvarna, както и Сървайвър с участието на жители от Факултето, които намират на острова съндък с пиратско съкровище – лютеница Олинеза (последното ще е даже в унисон с десетилетието на ромското включване. Самото включване на ромите се бави вече трета година вероятно защото са им спрели тока, но за тия прекрасни интеграционни идеи на Световната банка – друг път) .

——————————————-

И тук Крали Марко, седнал, плюнал още веднъж върху перото и написал Кара Ибрахиму следният послепис…

Да не говорим пък, че даже не са пресъздали филма както трябва и набитото ми археологическо око веднага хвана елементарната издънка. Явно от чист мързел, а не от липса на пари (щото Vivatel не е като да имат малък бюджет за реклама) не са си направили собствен реквизит, ами са взели от някой театър. И естествено, в театъра не са имали гръцки шлемове, а само римски… Поради което каските на ‘спартанците’ в безобразното подобие на 300 не са спартански, ами късноримски – има-няма 500 и отгоре години разлика. Пояснявам:

Спартански шлем (като от филма, екипировката им е исторически достоверна, макар самият филм да е почти фантастичен… и много готин):

Скрийншот от рекламата, на който се вижда шлема:

Същия вид шлем – римски, на по-добра снимка:

Елементарна грешка, господа, като вас самите.

Сами сте, оправяйте се!
Толкова ли е трудно да похвалим?

Коментари

 1. Предполагам, че “Вивател” просто си продължават по пътеката, която отъпкаха с пародията на “Смело сърце”, но наистина се е получило калпаво, и на мен не ми допада. Не знам дали си гледал едно филмче на “Мтел”, доколкото знам за “вътрешна употреба”, с което си надъхват служителите и промотират марката. Оставя ти кофти вкус в устата направо.
  П.П.Между другото, какво мотивира един човек да си кръсти блога “Како Сийке, не съм от тях” ?

 2. За мое щастие не съм гледал рекламата със Смело сърце, макар днес няколко души да ми го споменаха. Явно си имат някаква стратегия, но както се казва, неведоми са пътищата им.

  Колкото до името на блога, да си чел Чудомир? 🙂

 3. Рекламата определено е много въздействаща и убедителна. Честно! Убедих се, ама съвсем категорично, че на този етап абонат на Вивател няма да стана. Никоя реклама не ми е действала така досега. 🙂

 4. И за мене беше доста убедителна. Едва ли скоро ще дойде момента в който ще се възползвам от доста съмнителните услуги на вивател.

 5. Даниел
  22/10/2007 - 09:26

  Аз се възползвам от услугите на vivatel, въпреки рекламната им кампания. Въпрос на смети!

 6. @Даниел: Определено Вивател е за смет, но не за сметКи…

 7. Хриси
  02/02/2009 - 14:15

  “Тези хора не се ли срамуват да показват такава безидейност и така безсрамно да крадат?”

  В този контекст и послеписът от коментар 1:”Между другото, какво мотивира един човек да си кръсти блога “Како Сийке, не съм от тях” ?”

  Демек, и ти си заимствал от Чудомир, като единствено словоредът е обърнат – /”Не съм от тях, как’ Сийке, не съм от тях!”/. Тук каква идейност има? 🙂

  Нека не звучи като заяждане, но надали и ти притежаваш правата върху точно това изречение от сборника на Чудомир 🙂
  Колкото до Мтел, целта е била просто да бъде забавна пародия. Не се вземайте толкова насериозно. Надали зрителите имат такива подробни познания по древна история, за да направят разлика между шлемовете. Те просто гледат, ако изобщо гледат…аз лично не гледам реклами, защото рядко си пускам телевизора. 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *