McDonald’s VS АрабитеВъпросът за бързата храна, вярвам, вълнува не само мен. Като гледам какви количества от нея изяждат някои хора, започвам сериозно да се чудя защо още не са се превърнали в дебелогъзи изроди, поразени от гастрит, язва на дванайступръсникъ и хроничен остър диабет.

Но нека оставим настрана разните му там мури и морени и да обърнем внимание на двата най-ярки производителя на сандвичи на българския пазар (мисля, ще се съгласиш -третият – Кенар се спомина доста отдавна, макар да си мисли, че още крепи живи мощи) – McDonalds и арабите с техните дюнери

Избрал няколко категории, в които съперниците да премерят сили. Съдията, разбира се е силно подкупен, тъй като той – това съм аз хехехе… И така – в червения ъгъл на ринга е McDonald’s – световната фирма за junk food. А в … ъъъ..добре де – синия ъгъл са двама ливански пичове, които правят дюнери в помещение колкото гараж.

Рунд I – реклама

Aрабите: просто нямат такава, ако неброим апетитната миризма, носеща се по цялата улица. Затова не отбелязват точки.

МсD: масирана кампания по телевизия, радио и преса, за съжаление дословно изкопирана от американската такава и изглеждаща абдурдно в българските условия с инфантилните си песнички, нелепи слогани и руси актьори с перфектен тен. Единственият български нюанс е гениалната идея на някой набеден рекламен специалист от преди няколко години – ‘хайдушки хамбургер‘ и, забележете – ‘хайдушки мини мак-чикън‘, предали Богу дух скоро след гаврата на Слави с тях в едноименното шоу. Какво следва сега – МакКачамак? Или прабългарски шейк?

Рекламното лице на веригата е един отвратителен клоун, който лично съм виждал да разревава малки деца само с появата си и не ми е ясно кой малоумен идиот плаща за тази гавра. С него мериканците си забиват майсторски автогол и печелят задочно купата ‘Любо Пенев’ за игра с глава.


Рунд II – хигиена

Aраби: едри потни мъже, запретнали ръкави и заголили космати гърди, които работят предимно с ръце. Още не съм намирал в сандвича си черен къдрав косъм, но има много още да се желае.

McD: редовните инспекции от ХЕИ вършат работа, а и това е политика на фирмата в световен мащаб. Въпреки особеното ми мнение за хигиената по принцип и навика на някои техни служители да плюят в сандвичите…

Рунд III – обслужване и обстановка

Aраби: работят светкавично, но са обикновено един или двама и често става опашка. Освен това не говорят и дума български, различен от ‘За вкъщи?‘. В закусвалните им е тясно и мирише на манджи – верно, вкусно, ама после дрехите ти смърдят цял ден.

McD: нахилени като от мускулен спазъм на лицето провинциални младежи (без обидени, моля и аз не съм от София), с абсурдни шапки. Но пък са бързи и има много гишета и маси. Все пак, увлечени в похвалите да не забравяме и гадния клоун, който се върти наоколо като в роман на Стивън Кинг.

Рунд IV – цени и наяждане

Aраби: малък дюнер за левче, среден за два, а половинката мариновано пиле на грил с кофа гарнитура – 4,50. Общо взето за 5 лв може да се омажеш до ушите, да се нагрухаш като свиня и да прекараш следобеда поседнал/полегнал, избягвайки резките движения.

McD: Горе-долу същото като цени, но количеството, което получаваш е значително по-малко. Основният им хамбургер има размерите на бисквита и за да се наядеш здраво цената отива към 8-9 лв.

Рунд V – вкус и качесво на храната

Араби: много близки до традиционната балканска кухня. Пиленцето с хрускава кожичка се топи в устата, ако уцелите мястото картофките са пресни, а не бланширани, майонезата, която сами приготвят е страхотна, чесновият сос също, а дюнерът…ех дюнерът… Всичко пълно с подправки, ароматно и галещо езика. Поезия.

МcD: мда-а-а…дойде времето за голямата секира в главата на червения глобалист. Нека започна с хамбургера им. Вътре има тънко като хартия кюфте с печат с боя отгоре, за да изглежда печено на скара (не се шегувам), някакво “сирене”, което крава никога не е виждало и на вкус, както и на пипане го докарва на нещо средно между пластмаса и лепило Ц200. Другите актьори са повехнала маруля и индустриално количество от нещо, наричано за удобство ‘кетчуп’, вонящо на химия, което е попило в питката и я е направило влажна и клисава. Пфу!!!

Пържените картофи са нарязани на дълги цяла педя клечки и подредени така в пакета, че при опита ти да извадиш първия от тях, той повлича останалите и те се разпиляват по земята. Което хич не е голяма загуба, тъй като те са сухи, престоели месец в хладилника, често студени и с вкус на дървесина. Естествено са силно напоени с гадния кетчуп. За радост на многобройните си фенове, арабите печелят рунда толкова убедително, че няма на къде повече.

Рунд VI – здравословна и пълноценна храна

Араби: по последни изследвания мазното докарва високо кръвно, а лютото – хемороиди. Не ти ли става тежко след трите фалафела и литъра айран? Все пак, обаче, прабаба ми и прадядо ми са живели именно на такава диета (мазно и люто де, не на дюнери), а са достигнали 80-те в добро здраве. Милата ми баба (добре де – прабаба) Зафира е родила 9 деца, а дядо Гюлю (ебаси имената, а?) е борил мечките на циганите по панаирите (сериозно), което не ще да е било заради лоша храна. Работата е там, че арабите ползват за храната си непреработени, естествени продукти и ги готвят на момента, а организъма човешки питае особена любов към подобни почини в готварството.

McD: от отлично осведомен източник знам, че всеки нещастен, самотен витамин, случайно попаднал в храната там внимателно и методично се третира с химикали до пълното му унищожение. Средният хамбургер в Макдоналдс има хранително съдържание колкото уолкмен Сони (‘Добри поличби‘, Пратчет Геймън). Вярвам, ще се съгласиш, че когато храната е по-близо до природата е по-здравословна, а когато преминава през безброй преработки и технологични процеси тя се превръща в синтетичен боклук, какъвто се опитват да ти продават в Златните арки.

Крайният резултат

VS

Мисля, е достатъчно красноречив – 6:2 за арабите. Така и не разбрах защо като мина покрай някой макдоналдс там е пълно с хора и особено с малки деца. Тия родители идиоти ли са, или са си поставили за цел да отгледат някакви тлъсти изродчета?

Особено ще се радвам, ако ми отговорят McD die-hard фенове за да видя техните аргументи.

—————————————————————————————————

Интереснa статия, която вероятно си пропуснал:

На гол тумбак – чифте лети джанти


 

Публикуван, представете си…
Легалната проституция

Коментари

 1. драконЧЕто
  16/10/2007 - 09:16

  ми то няма die-hard фенове. те умряха. трудно. от спазми.

 2. ахахахаха
  въпрос на навици и движение е с какво ще се нахрани чвек.Също така е въпрос на хормони,гени и куп други химични реакции в червата ни как ще ни се отрази която и да е храна.
  Аз ям всичко когато съм гладна.Макар да мразя мазни манджи когато съм освирепяла от глад просто ръфам каквото намеря.

 3. Btw,няма не-хроничен диабет. Или със сигурност поне не от тоя който ти имаш предвид – Захарния.

 4. Даниел
  16/10/2007 - 10:38

  Е, аз за това и не ходя под арките….
  Но преди, когато бях млад и глупав, съм посетил един- два пъти това място. Ще споделя и аз една случка свързана с хигиената.
  Там е чисто, светло и сравнително уютно (разбирай – топло). Взимам си кафето и пая и сядам на една чиста масичка. След малко пристига една кака с парцал, вдига ми таблата и забърсва и бездруго чистата маса, ейтака – профилактично, а аз седя с парче пай стърчащо ми от устата и несмея да се обадя, ‘щото ще ми падне …. (абе сещате се за онази басня с лисицата…)
  То бива чистота, ама чак пък толкоз….

 5. прияде ми се дюнер, McD да го духат, трябва и те да бъдат задължени като цигарите да слагат надпис колко са вредни, може някой тлъст родителски задник, да проумее какво прави за детето си. Миризмата е адски тежка и отблъскваща около ресторантите ма McD

 6. През пролетта бях потресена от хигиената в един Макдоналдс в центъра на Копенхаген, в който децата на шефа ми ни изнудиха да влезнем. Още с прекрачването на прага, обувките ми залепнаха за пода, все едно не беше виждал добро почистване поне от 2-3 дни. И като цяло обстановката говореше за лоша хигиена. Още по-фрапиращо беше положението на долния етаж, където беше детският кът и хлапетата тичаха насам-натам по чорапи. Докато преглъщах някакъв безвкусен сандвич и картонени пържени картофи, размишлявайки в коя ли химическа лаборатория са сътворени, една доста неспретната девойка със забрадка, слезна по стълбите, изсипа локално някаква кофа с вода и (може би) препарат, забърса съвсем небрежно с моп на не повече от половин метър радиус от себе си и се качи обратно. Гнус, гнус

  Използването от родителите на Макдоналдс като средство за възпитание и на мен ми е непонятно. Много ми хареса моментът от Super Size Me, в който Морган Спърлок обещаваще, че един ден ще блъска главите на децата си в стъклото на колата всеки път, когато минават покрай Макдоналдс, за да не свързват ресторанта с каквито и да било положителни емоции.

 7. “един ден ще блъска главите на децата си в стъклото на колата всеки път, когато минават покрай Макдоналдс, за да не свързват ресторанта с каквито и да било положителни емоции”

  ХАХАХАХАХАХА you just made my day 🙂 🙂 🙂

 8. Да си призная честно хранта и в Макдоналдс и в Арабите ми е еднакво тежка и неподходяща за деликатесни кулинарни изживявания, по каквито си падам обикновенно. В Макдоналдс ям когато съм с кола, бързам и нямам възможност да паркирам някъде и да си търся нещо качествено. Просто макдрайва ми е удобен, когато няма значение какво точно ще ям, стига да не припадна от глад. Араби пък си вземам когато съм в центъра, имам някакви неща за вършене, гладна съм, а по някаква причина нямам възможност да седна в нормално заведение и да се наям като хората. Изобщо и двете – за крайни случаи, според ситуацията. Само за протокола, тия мазни картофи дето ги дават арабите в никакъв случай не са по-полезни от гадните картонени жълти неща на макдоналдса. Да ми обяснявш, че продуктите на арабите били полезни.. е аре нема нужда, с всичкото това пържено в стара мазнина и гадната, направена от кой знае какви стари яйца майонеза.
  Изобщо какъв е изводът, хранете се качествено, а не с фаст-джънк фууд. Ако оставяте бързата храна само за извънредни ситуации (МАКС два пъти месечно) и фигурата и стомасите ви ще се чустват по-добре.

  А, да, по повод децата. Макдоналдсите имат много подходящи площадки за децата – удобни пързалки, които хем са високи, хем затворени и обезопасени, разни стаи с топчета и пр, по които децата много си падат, а и нивото на хигиена е подходящо за малки деца. Така че не се учудвай, когато видиш много деца в Макдоналдс, те не са там заради храната 😉 И аз водя моят на Макдоналдс периодично (но не особено често), за да се порадва на пързалките и да се накефи на играчката от някое и друго детско меню. Ако не е ежедневие, проблеми няма.

 9. Арабите готвят вкусно.
  в МакДоналд’с (не)готвят полуфабрикати.
  1:0 -> за мен стига.

 10. аз ядях редовно в McD, докато не видях една насрана и напикана бабичка как подрежда столовете, въртейки кръгчета около 1 маса. никой служител не я изгони.

  работата е там, че я бях виждал и други пъти, но не бях асоциирал миризмата с нея.

  изхвърлих си хамбургерите в кофата и поне година не стъпих в McD. Сега го ям 1-2 пъти месечно.

  единственото от теориите за вредност на храната, което мога да потвърдя е, че слагат вътре нещо, което да те кара да се чувстваш гладен, дори с пълен стомах.

 11. Искаш да кажеш, че си асоциирал миризмата със самата храна и това не ти е пречело, но като си я свързал с бабичката ти е станало гнусно???

  А “нещото” се нарича натриев глюконат.

 12. Pippilota Mentolka
  16/10/2007 - 11:35

  Това за детските площадки в MacDonalds също беше засегнато в Super Size Me – зловеща, но и печеливша политика на компанията.
  За макдоналдските картофки, поне тези в щатите, от сигурен източник знам, че изобщо не са стояли в някой фризер бланширани 2 месеца. Истината е доста по-лоша – някакво картофено брашно, примесено с всякакви гадости, се “цвръцва” през нещо като машинка за спагети и хоп! – ето ти идеално тънки и дълги картофки. Чудя се дали и тук е така?
  А за хигиената на McD също може да се спори. Забелязала съм, че някой изхвърля с кофи стара мазнина в канала до закусвалнята срещу Съдебната палата в София. Не знам дали е от McD, честно струва ми се, че няма кой друг да го прави… Но който и да е заслужава така да го одрусат с една глобаааааа.

 13. И.Е. Станков
  16/10/2007 - 11:57

  Не че нещо но дюнерът, като име и съдържание, е турски тертип измислен през 70-те в Берлин.

 14. Pippilota Mentolka
  16/10/2007 - 12:18

  @ И.Е. Станков това значи ли, че са откраднали “пита”-та на гърците и са я лансирали с по-добра реклама?!:) Че как биха се хванали едни други за гушите, точно като с мусаката:)

 15. Децата отиват заради играчките, много ясно. Към детското меню върви мърчандайз на последния анимационен филм и децата го искат. И като казвам “искат”, значи “искат”;) Не е лесно да изхабиш нерви и да им обясниш за Super Size Me, при положение, че и пързалката е яка. Моите са били в Макдоналдс общо 5 пъти в краткия си живот, половината от които на детски рожден ден. (Не мога да откажа покана с аргумента “храната е вредна”).Обаче съм изхабила много нерви да им обясня защо не ги водя там “като всички други деца”.

  Да не говорим, че алтернативата често е 1 час обикаляне по магазините и 2 часа пред печката, за да сготвиш вкусен и здравословен обяд за подрастващи. Тоест, напълно разбирам родителите, които предпочитат Макдоналдс.

 16. Веднъж съм ял в Макдоналдс, веднъж си купих фалафел.
  Безвкусно срещу странен вкус, повторно не бих взел.
  😆

 17. Аз си боцкам дюнерчета! Дюнер рулз! Калорийна бомба – друг път! Друго си ее… чистото месце!

 18. Петър
  16/10/2007 - 15:01

  Дюнери дюнери дюнери!
  МакДък никога не са ми харесвали. През целия си живот съм изял точно три неща купени там (двата пъти за да угодя на приятел, защото отказва да яде сам а пък “българската кухня” му се вижда тежка…) В KFc например съм си купил един път няколко крилца и миниатюрна кутийка картофено пюре.

  Обаче колко тона дюнери съм изял не знам. Само знам че две години работих до един от най-добрите дщнери във Варна и когато най-сетне се пенсионирах тежах с 25 килограма повече. Но мамка му ужасно вкусни бяха, прясно месце, страхотен сос (тайна рецепта разбира се колко съм се молил на тея мургави лелки да ми кажат какво има вътре ама не казват) истински картофки (лично съм виждал как ги белят на ръка и ги нарязват, макар че на някои места съм виждал да ползват и бланширани) и прясна салата (също едва ли не пред теб я режат в малки купи за да не втасва ако няма много клиенти, тоест режат я най-много половин час преди да я консумираш…еми кефи ме, кво да направя, това може би е junk food-а който съм погълнал в най-големи количества за целия си живот (макар че може би може да се мери с шоколадите)

  PS. тежа точно 77 кила, при ръст 179… е съм много дебел:) Просто другите ядения са ми предимно плодове 🙂

 19. Миглен
  16/10/2007 - 15:35

  Пак изтрепи рибата 🙂
  Аз съм от феновете на миризмата във McD ама нищо друго там не ми харесва. Веднъж изядох 8 хамбургера и ги повърнах. А доколкото за арабите, по Алабин готвят малко нехигиенично.(Точно на тая улица май е граничната линия Араби vs McD)
  Веднъж с един приятел си поръчахме 2 дюнера, когато сипваше чесновия сос на моя приятел, видях че посипа малко по плота, сложи дюнера до плота и събра соса в него. Аз лично не казах на приятеля да му се смея после 😀
  Иначе както се изразяваше един познат за дюнер мейкърите – Как бе те са хигиенични: от както е пикал, нищо друго не е пипал. 😉

  А сега се сетих, веднъж във един файст фууд до баба Яга в Студентски град избягах, като видях как ми приготвя бургера 🙂

 20. Малка тайна:

  Всъщност тая статия е писана от мен през 2001 г. и пусната тогава като тема във форума на Gamers’ Workshop. Преди седмица гугъл ми я намери спучайно, а аз просто я копирах тука и добавих картинки.

  Любопитно:
  От тогава цената на дюнерите и пилето на грил не се е изменила в абсолютни стойности (т.е. малкия и тогава е бил 1 лв, средния 2 и т.н.)

 21. Даниел
  16/10/2007 - 16:06

  Еййййй, ‘рънътъ си е ‘рънъ
  По едно време работих в Пловдив на центъра.
  ‘бе то и сега съм в Пловдив, ама не в центъра.
  През обедната почивка съм изръчкал всички фаст-фуд варианти и веднъж не съм хапнал нещо от Мак…
  Как ще се наям, аз дето съм около 100-те+ с онзи хамбургер дето е с “размерите на бисквита”?
  Това беше преди години и имаше разни хубави неща, като , например, сандвич с каквото си искаш.
  Влизаш в магазина, защото това си беше магазин, гледаш мръвките и си харесваш. След това гледаш салатите и пак си харесваш. Там имаше много нещо за харесване. И вместо да ти го сервират в чиния, като в нормален ресторант, те ти го завиват в нещо като “половинка типов” и ти го дават за “вкъщи”.
  За съжаление не прокопсаха дълго време.
  Лично аз инвестирах често в техния бизнес но уви…
  Сега обаче са се навъдили едни такива, пекат хапки от бутер тесто с разни неща вътре, ама много ‘убави бе…
  Аре че огладнях… със здраве! 🙂

 22. Това с хапките е по кирайски тертип, само дето дръпнатите ги пържат 🙁

  Не знам за другите градове, ама в Плевен по центъра правят едни дюнери – ум да ти зайде: по половин кило са малките, големите са сигурно килограм… Вътре има ориз, салати, месо… Аз ям като прасе, 90 кила съм и големия не мога да го изям, а цените не са по-високи от другаде. Направо им станах фен!

 23. KFC FTW

 24. Борислав Борисов
  16/10/2007 - 16:38

  Рекламата управлява хората. Поне по-голямата част от тях – глупаците. За количеството глупаци в обществото може да се съди по броя на клиентите в МcD. В центъра на Амстердам, с цел да изпия чаша течност, попаднах в Макдоналдс, в който посред бял ден нямаше клиенти, нито следи, че такива е имало въобще. В САЩ съм попадал в Макдоналдс в малко университетско градче – местни работници пълнеха на обед заведението, а студентите обядваха пица на парче. Впрочем, там срещу факултета по журналистика правеха дюнери, които се радваха на огромен успех сред интернационална клиентела при нулева степен на реклама.

 25. Дюнер се употребява само в Турция.
  В арабско наименованието е “шаварма” и идва от “чеверме”.

 26. Всичко е в рекламата. Днес всички малко или много се влияем от рекламите. Как няма малките деца да не бъдат повлияни от “инфантилните си песнички, нелепи слогани и руси актьори с перфектен тен”? Та децата веднага налапват въдицата, а да не говорим и за някои родители.

  Още нещо, което аз още не мога да си обясня. Аз съм отраснал в малък град и като бях “по-млад” за моите връстници беше чъпрос на престиж да се хранят в Мак Доналдс. “По-богатичките” ходеха само там и се хвалеха. Винаги съм се смял от сърце на това и съм се чудел защо.

  За мен това е същото като да питаш домакините с какъв прах за пране перат. Аз съм си правил такъв експеримент и не можете да си представите как домакините се влияят от рекламите при избора си на прах за пране. Рядко някоя от тях се усеща.

  Както и да е. Това е моят отговор на: “Така и не разбрах защо като мина покрай някой макдоналдс там е пълно с хора и особено с малки деца.”

 27. пък аз като бях много малка и баща ми като ме заведе за 1ви път в McD (щото беше голяма атракция в началото,съгласете се) и ядох някакъв хамбургер и щях да си изповръщам червата,много беше гаден..след това на 2ри опит след известно време пткрих,че не е толкова зле..ама принципно не съм им фен и все пак повече влизам в McD,отколкото при каквито и да е араби,ама то е само заради шейка..иначе не ям от там.. 🙂 пък и в довабка съм чувала много страшни истории както за McD,така и за арабите(за едни определени по-точно),които ….еякулирали в бялата смес за дюнерите…не знам колко е вярно…:)

 28. Абе ако се опирам на опита на няколко мои приятели и на милиарди жени по целия свят… еякулалтът е доказано неотровен, пък и бил полезен дори.

  Сериозно ако си говорим, тия слухове са абсолютни глупости, не знам как не ти се набива в очите. Ще стои някой в кухнята, в която постоянно влизат хора, която е омирисана на манджи и тясна… и половин час ще лъска чекии само и само да сложи своите 5 грама в легена с 5 литра сос. Айде моля ти се.

 29. Мисля, че точно по темата е това клипче: http://clip4e.com/play_zasto_i.....onalds.htm

 30. Ако това е легитимен експеримент (а не са примерно напръскали картофите с дезинфектант), той е силно … обезпокоителен.

 31. Аз пък харесвам McD.
  Конкретно: ям големи сандвичи (с двойно кюфте) с къри сос. В тях има повече месо, макар и малко изкуствено, отколкото няколкото изрезки в един нашенски дюнер; другите съставки (сирене, кетчуп, салата) също ми харесват.
  Второ, не обичам пържени картофи и направо мразя, че повсеместно ги наричат “картофки” (все едно всички да се наговорим да казваме “дюнерченца”, “млекца” и т.н.) Дюнерите у нас почти винаги, включват пържени картофи. Сандвич с картофи е гадно by default.
  Трето, дюнерите в Германия, както и едни гръцки на бул. “Витошка” (без компири), са две-три класи над Mimas и McD.

 32. Маркуча
  17/10/2007 - 12:01

  В McD влизам само ако много ми се пикае и не мога да устискам. При арабите влизам с максимум пет лева, иначе няма да спра да плюскам и да сумтя доволно 🙂 Голям дюнер рулз!

 33. Стефка
  18/10/2007 - 16:06

  Арабите печелят мнооо ясно….просто откакто четох статията, за едни дето им направили проверка от ХЕИ и имало 7 вида сперма в белия сос….и общо взето не ям дюнери, но пък се запалих по типа кухня и сега готвя много по екзотично и здравословно:)

 34. Като казах в коментар #1472, това са толкова абсолютни, очевидни и пълни глупости стил 24 часа/труд, че ако още някой повтори това нелепо твърдение, ще сметна, че е прекалено тъп, за да коментира в моя блог и ще го банна.

  Сори Стефке, нищо лично 🙂

 35. Дюнерите в Германия наистина са с две-три класи над Mimas и McD.
  И въобще в McD храната има някакъв странен за мен “изкуствен” вкус

 36. A за това колко са мазни храните на арабите..? А колко еднакво неразделно е храненото..? И двете са шит.

 37. да споделя и аз… по принцип съм малко претенциозна на тема храна. за McDonald’s – питката е “леко” сладникава, месото – безвкусно, заради това влизам там веднъж годишно и то по принуда. За арабите – мммм… голям фен съм им, а в Пазарджик съм яла най-вкусните дюнери. И ако сравнението е само за България и страни, в които има и двете – арабите печелят.
  Обаче тука идва едно НО… в момента съм в Азия, храната не ми харесва(месото в най-добрия случай е сладко или ужасно люто… вече забравих какво е това вкусна пържола) и за 3 месеца и половина съм яла само 3 пъти местна храна. Не питайте как се кара на бисквити и вафли толкоз време… накрая освирепяла влязах в първия McDonald’s, който видях. И в този момент за мен това беше най-вкусната храна на света. Така се почна – KFC, McDonald’s, KFC, McDonald’s…
  Та мисълта ми беше, че единствената храна(под храна разбирайте месо, другото е “гарнитура”… хихихи… голям съм хищник ;)) която мога да намеря тук и горе-долу се доближава до познатия ми вкус е точно McDonald’s, KFC…
  PLS дай им някоя друга точица заради това 😉

 38. Стефка
  19/10/2007 - 10:13

  Сори на теб, просто не чета коментарите към статията, написах каквото си мислех в момента:)

 39. Не си го слагай на сърцето 😉

 40. Sneak Peek
  20/10/2007 - 19:54

  Обслужването в McD не е винаги толкова бързо..

  Дюнери ftw!

 41. Аз лично предпочитам арабите, защото са много секси. Храната не ме интересува.

 42. Закъснял отговор – преди като надушвах тази миризма веднага напусках заведението. Бях я надушвал и в пица “Граф”. Не я бях свързвал с конкретен индивид.

  Дюнерите Мимас увеличиха цената си с 20 стотинки от 1.80 на 2 лева за 4 години и с 60 стотинки от 2 до 2.60 за под 1 година. В момента McD е едно от най-евтините яденета в център.

  Вредни са, но са ми много вкусни пустите хамбургери 🙁

 43. Зная, че си падаш по джънка. Направо ми е жал за тебе 🙁

 44. Арабите са много сладки хора, затова и храната им е сладка…

 45. Да ви кажа честно – хигиената не е точно първи приоритет на McDonald’s. Тук, в Бг, определено е едно от чистите заведения за бързо хранене, но в Щатите нещата съвсем не стоят така. Там в McD е доста мръсно и никак не е приятно. Влизала съм в няколко McD в Ню Йорк и Бостън и впечтленията ми оттам са ужасни. Хигиената беше под всякаква критика!
  А за храната изобщо няма да говоря – само химия и нищо друго!

 46. Определено смятам ,че шкембе-чорбата води и на мани доналдса и на хараб-дюнерса поне с 5:1

 47. Милко Георгиев
  10/01/2008 - 01:56

  Супер материал! 🙂 Много се изкефих!
  Мазното наистина НЕ е вредно. Вредни са преработените, растителни мазнини. Тези неща ги разбирам, много.

 48. Aleksandra
  25/01/2008 - 22:32

  Offffff,teb 6e te 4erpq mom4e 😀 ne znam koga i kude no 6e stane 😀 4 meseci jiveq v 6veciq mejdu tupi gadni rusi edri robot4eta i umiram ot skuka,daje ne se se6tam koga posleden put sam se usmihnala,no sled tazi statiq prosto padnaaaaaah da se smeq. Breiii…6matka 😀 pozdravi i pregrydki

 49. Верно шкембе чорбата кърти и дюнера и МкД,ама тя не е за бързо хранене…,пък иска и бира или ракия,въобще…не е може да се сравнява.А все пак си мисля,че човек се храни поради един факт-да не е гладен-в този случай и двете вършат работа.НО…ако иска да му е вкусно-все пак дюне ра е с предимство.

 50. Principessa
  14/06/2008 - 11:59

  хахахахах! Като привърженичка на здравословното хранене, но не и на диетите, както и на човек, който знае кво стаа в кухнята на Макдоналдс, бих казала- ако си уважавате стомаха, не яжте в Макдоналдс!
  Самата аз избягавам ресторантите за бързо хранене, дюнер хапвам рядко, но пък е къде къде по- вкусен от сандвичите на McD.

 51. Аз пък не харесвам нито едно от двете места за ядене, които си разгледал в темата. Както сам описа и двете имат минуси и двете имат плюсове, точно за това все по-често започнах да си ям у дома, а по-малко по тези комерсиални заведения.

 52. Здр. Аз работя в Мак Доналдс и не съм на същото мнение като автора, първо защото цените са високи, ама наистина незнам в кой ресторант си ходил, ама е невъзможно да са ти продали нещо което не е свежо и с необходомите качества, защото незнам дали знаеш обаче всеки един продукт в Мак Доналдс си има точно определен срок на годност(който по мое мнение е твърде малък), а за престояване на картофите един месец във фризери е лудост. За вкуса и качеството неозначава, че като на теб не ти харесва и другите също не го харесват. Наистина храната е доста калорична, спор няма, но пък всички хранителни факти за продуктите са написани на опаковките.За клоуна и мен ме плаши даже по сащатата причина – пържият гледан от мен филм на ужасите(на10 годишна възраст) “ТО”.
  Чао и пак ще пишем!!!

 53. Е, аз щото съм бичил като дюнерджия … Та, твърдо за калорийните бомби от McD, има моменти, в които ама много ми се прияжада точно мак. Иначе, като ме мързи поръчвам от KFC, на които единствено якото им картофено пюре ме кефи. Та дюнерите се правят по 100 технологии, често рискуваш да се натровиш и така.

 54. Жифях 6-7 години в чужбина.Първите две години основното ми припитание бяха МакДоналдс и Бургер Кинг по простата причина че тези неща в белите страни са най-ефтиния боклик с който можеш да залъжеш глада.
  Резултата:12-13 килограма отгоре и холестерол и не помна какви други здравни показатели над нормата.Сега си живея в България от 3 години,имам дете което като минем покрай МД и казва “Тате ние не ядем МакДоналдс защото не искаме да сме дебели и болни нали”.Общата картинка се потвърждава от някоя дебелана седнала и нагъва тия боклуци.
  Така че решението си е ваше,макар че вече съм се убедил че повечето българи са станали затъпели,дебели и болни.Но тово е реалноста-нали сме вече побратими с американците

 55. Извинете ме за няколкото правописни грешки,но го изстрелях набързо като голям анти фен на МД

 56. Милен
  28/08/2009 - 13:38

  Само за протокола, “нещото” от което не може да спреш да ядеш се нарича мононатриевглутамат, а не “натриев глюконат”
  и не мисля, че дюнерите са измислени 70-те години в Берлин.
  Това звучи несериозно, един вид добре че отидоха турците в Германия, та да измислят дюнера. До преди това са мрели от глад сигурно.
  иначе твърдо ЗА дюнера !!! McD трябва да го забранят със закон.

 57. интересното е, че в Берлин дюнер викат на питка с месо и салата и не използват арабския хляб на палачинки

 58. Милен
  28/08/2009 - 14:12

  По принцип дюнерте са два вида – Арабски и Турски(различават е по картофите, т.е. в едните няма).
  В Берлин, както и в останалите част на Германия продават и дюнер в арабски хляб (палачинките), но под името дюрум или роле дюнер (с цел разнообразяване на асортимента предлагат и телер дюнер, който е само месо и салата, но в чинийка).
  Т.е. може би 70-те години в Берлин са измислил да продават месо и салатка в хляб различен от арабския, щото да привлечат и немските клиенти.

 59. Мда, от МacD се дебелее, имаш холестерол и тн, имате ли идея обаче какви са последиците от яденето на “Е-тата”, които се срещат във всичко от магазина. Част от тези Е-та са необходими за да се запази по-дълго продукта, но има такива които откровено казано са единствено с търговска цел – именно те са най-факани, щото малко не се знае кви са последиците от употребата на течен пушек, например.
  Но това в една друга статия, която съм обещал на Петър )))

 60. izvinqvam se za latinitsata ama……
  Setih se za edno ne6to, koeto pro4etoh naskoro:
  Balansirano hranene v Mac Donald’s- basi smeha
  Q da hapna edna Mac Pa4a 6te ti …. Mac Donal’s-a 🙂

 61. Сега ще го напиша на кирилица.
  На хартията, която покриваше таблата ми в Mc Donald’s пищеше:
  Балансирано хранене в Mc Donald’s .
  Ебаси смеха

  Само Мак Пача да го … Мак Доналс-а

 62. chicho Bobi
  12/02/2010 - 12:12

  Ям всичко и всичко ми е вкусно. Не ме е гнус – почти от нищо.

 63. В макдоналдс е мнодо яко ама вие сте луди бе хора!!!
  МЕн ме е гнус само от обслужващите в “яките”Араби и е адски бавно бе хора!!!

 64. продължавай да хапваш в макдоналдс, той задника не расте от чиста водица :Р

 65. diunerimiuneri
  17/02/2011 - 22:54

  Арабите печелят мнооо ясно….просто откакто четох статията, за едни дето им направили проверка от ХЕИ и имало 7 вида сперма в белия сос….и общо взето не ям дюнери, но пък се запалих по типа кухня и сега готвя много по екзотично и здравословно:) i arabire pechelqt a ? tva napravo me otkazva da qm diuneri estestveno che MCD pecheli tva che sa plyeli v sandvichite ti si go izmislil tupanar

 66. diunerimiuneri
  17/02/2011 - 23:14

  всеки има различен вкус, аз предпочитам макдоналдс, не искам да се тровя с разваленото месо в тия дюнери и да се разболея от некъв грип или каквото и да е, в макдоналдс е много вкусно и този “страшен” клоун поне в софииските мкд не се появява освен ако няма рожден ден

 67. Спор няма, че и макдоналдс и дюнерите са вредни. Но подкрепям дюнерите, въпреки че не съм си слагала подобно произведение на фастфууд индустрията с години – в дюнерите поне няма толкова консерванти и подобрители, но като храна са доста мазни (месото) и в комбинация с изкуствения кетчуп/горчица и пържените картофи етц. стават трудносмилаеми, затормозяват страшно много тракта и ако консумираш често и по много, нищо чудно да отимаш гастрит или колит на 25, което е достатъчно гадно. Яденето на мазно месо често (месото като цяло се преработва трудно, защото съдържа голямо количество съединителна тъкан и за нейното усвояване работят комбинации от няколко ензима…нямаме ензим специално за месото, доста интересен факт;)) та яденето на месо често (особено ако е готвено с повече олио) вдига и холестерола и като цяло много натоварва тялото и затова който си цени здравето, да дава често почивка на органите си с диетка само на зеленчци и плодове и водица за ден-два, че повечето болести произлизат от претоварване на тялото и от стрес.. така че умерено консумирайте и не забравяйте, че месото, което се предлага сега (и изобщо начина, по който се гледат животните – изкуствени храни, лекарства етц.) изобщо не са такива, каквито са били, когато бабите и дядовците ни са били млади, а и не бива да се пренебрегва факта, че тогава са имали постоянно работа и не са лентяйствали като нас и не са се чудели пилешки или телешки дюнер да си вземат, ами целодневно са се трудили за прехраната, защото тогава магазини и пари не е имало..поне в 80% от хората, живеещи по селата е било така, сега ако някой е имал баба и дядо дето всеки ден са яли свинка и са пили винка ок, но далеч не всички са били така..

Leave a Reply

Задължителните полета имат *