Феноменът майки в интернет


Всички сте се срещали с тях – те са най-истеричната и първосигнална група в интернет – редовни читателки на хороскопи, вярващи във врачки, лекуващи се с хомеопатия, с квантова и изобщо всякаква “алтернативна” медицина, те много бързо истерясват по някакви “опасности” и се заплесват по идиотски кампании с които “спасяват” обществото, децата си и себе си от ваксини, пластмасови бутилки за хранене, дихидроген оксид и всичко друго което им звучи страшно. Разбира се, не всички млади майки са част от стадото, но самото стадо прекалено много се набива на очи, за да не го коментираме като такова.

Всеки ден сме бомбардирани с нови и нови резултати от психозата на стадните майки – пластмасовите шишета за бебета съдържали незнамсикакво, което погълнато в количество 2 млн. пъти повече отколкото има в 1 шише можело да предизвика нещо – дайте да забраним шишетата!!! Млякото било много полезно, ама само до вчера – от днес млечните продукти вредят на всичко в организма и са направо отрова! Банките фалират, изтегляйте си спестяванията! Ваксините предизвикват аутизъм затова недейте да си ваксинирате децата! Един от последните социални спамове във фейсбук е зле преведен текст как в някакви бебешки храни на Нестле имало СТЪКЛО и разпространете за да спасите животи…

Едновременно с това, стадните майки са и най-големите потребители на всякакъв “духовен” шит – поетични блогове и сайтове, одухотворени поеми, вдъхновяващи притчи, картинки на държащи се за ръка бебета – всичко което ги кара да въздишат дълбоко и да клатят замислено глава сякаш четат Коелю, или да се просълзят съчувствено – нема да давам линкове тука ама Петя ги е описала сравнително добре.

Податливостта им на подобни “духовни” глупости, несъответствието на фактите и науката с техните масови убеждения, както и безкритичното четене на англоезични майчински сайтове, резултира в масовите психози за глобални конспирации против здравето на децата им, които достигат доста отвъд здравословното подозрение на всеки разумен потребител. Изумително за мен, що годе интелигентни жени ми говорят за “фарма-мафията” (в България!) която убедила правителството да направи имунизациите задължителни, въпреки че ваксините били вредни и не действали. “Медицинската мафия” пък се е наговорила да отрича хомеопатията и “квантовата медицина”, или поне така твърди главния хомеопат на бг-мама Alexander, който е по професия таксиметров шофьор “с хоби медицина“.

От една страна, подобно поведение се дължи на майчинския инстинкт – той ги кара да защитават интересите и добруването на безценните си отрочета до степен на ирационалност. Този инстинкт тип “аз знам кое е най-добро за детето ми” не само ги зомбира много здраво, но заедно с огромният им брой и чувство за групова съпричастност, им дава несъответстващо на реалността интелектуално самочувствие – т.н. мислене тип “много сме – умни сме”.

Изобщо, както изглежда, психологията на тълпата е най-добрия начин да си обясним поведението на стадните интернет майки, тъй като те притежават всички характеристики на такава – групово мислене (или по-скоро немислене), първосигналност, невероятно лесно паникьосване, недостижимост за рационални аргументи, стадна психика и логика тип “ние срещу света”.

статия във Forbes #5
Oпасният химикал дихидроген монооксид (ДХМО)

Коментари

 1. Митко Василев
  24/08/2011 - 07:50

  Дихидроген оксида звучи, като лабораторен продукт 😀

 2. Ами просто тълпата е много голяма и ги има всякакви:) По форумите обикновено пишат хора с някаква обща идея. Имаш БМВ, пищеш във форума на БМВ, защото доста често там намираш информация, която ти трябват. Сега като се замислиш, майките ги обединява идеята, че са майки и имат нужда да споделят някакъв опит, а покрай това и огромно количество простотии, които се генерират покрай безметежното киснене вкъщи с отрочето, без възможността да говориш с някой на нормален човешки език:)
  Сега като съпоставиш групите по интереси, виж колко човека карат БМВ и колко майки има:) Извадката е доста представителна и няма как да не попаднеш на някой психар, параноик и на такъв, дето му говорят звездите:) След това винаги се намират стотина овчици, дето да вярват на всичко. Те по принцип са си такива по душа и в случая няма значение, че са майки:)

 3. Абе прав си, ама не си прав. Вместо да ги наливаш дай да измислим как да направим пари от тях 🙂

 4. Алекс
  24/08/2011 - 09:03

  Това за Нестле и стъклото като го видях да го постват 15 човека за 10 секунди реших да проверя по сайтовете на Нестле. Те горките сами не знаеха, че са предупредили за подобна опастност…

 5. Вместо да ги наливаш дай да измислим как да направим пари от тях 🙂

  Аз съм измислил вече 🙂

 6. Ех, лошото е, че този описан тип мами не са по-голямата част, а просто по-гръмогласната част.

 7. Слабичко, слабичко! Очаквах доста повече от теб след дискусията у фейса. Тук виждам само леко измяцване за стадата, никакъв огън, никакъв жупел.

  А lulu е повече от права, трябва да се прочете пак:

  Ами просто тълпата е много голяма и ги има всякакви:) По форумите обикновено пишат хора с някаква обща идея. Имаш БМВ, пищеш във форума на БМВ, защото доста често там намираш информация, която ти трябват. Сега като се замислиш, майките ги обединява идеята, че са майки и имат нужда да споделят някакъв опит, а покрай това и огромно количество простотии, които се генерират покрай безметежното киснене вкъщи с отрочето, без възможността да говориш с някой на нормален човешки език:)
  Сега като съпоставиш групите по интереси, виж колко човека карат БМВ и колко майки има:) Извадката е доста представителна и няма как да не попаднеш на някой психар, параноик и на такъв, дето му говорят звездите:) След това винаги се намират стотина овчици, дето да вярват на всичко. Те по принцип са си такива по душа и в случая няма значение, че са майки:)

  Дето се вика, ако видиш редови идиот на улицата – ще решиш, че е идиот, защото пише по форуми, или просто ще приемеш очевидната истина – че е прост идиот и без да пише в интернет?!

 8. айде айде Бу, много добре знаеш какво е съотношението, щото ти си ми го казвала

 9. По някакво съвпадение точно онзи ден си говорихме с приятели на тая тема. Като че в нашето съвремие съществува някакво паралелно средновековие.

  Парадоксалното е, че във време, в което човек би могъл да провери практически всяка информация (като например да види що е то ГМО, какво представлява “органичното” земеделие или какви поражения нанася полиомиелита), има хора, които с охота поглъщат “научни” статии, в които се твърди, че ако си измиеш косата с лилав сапун при намаляваща луна, ще пребориш стреса. И не само ги поглъщат, но и им вярват. И убеждават и други да им повярват. А това са хора, които са ходили на училище и дори са го завършили. Хора, които не живеят някъде в централните части на ЧАД, а на място, откъдето имат пълен достъп до най-съвременните технологии и на всичко отгоре не излизат от интернет. На практика живеят в интернет…

  Любопитно ми е обаче докъде точно стига маниакалната пристрастеност към “органичното” и “естественото”. Или по-точно докъде спира. Така например не съм чула някоя да е почнала да пере на ръка на барата и вместо прах за пране да използва стиска пясък и бухалка. Нима пералните не са вредни? Че нали казаните им са направени от хром-никел, а той, ако попадне, не дай си Боже, в организма, може да доведе до окуцяване, ослепяване, косопад и вода в коляното? Ползват прах за пране, но не обръщат внимание пред неограничените възможности на растението “сапунче”. Ползват електричество и мобилни телефони, въпреки нискочестотните излъчвания, които влияят на пчелите, а и на тях самите, и упорито отказват да минат на свещи, изготвени от органичен пчелен восък. Употребяват тоалетна хартия, въпреки че биха могли да живеят някъде сред природата и да използват за естествените си нужди растения като лапада например. И не излизат от интернет. А това е плашещо, съвременното средновековие. На всичкото отгоре е и престъпно и за него оправдание няма.
  ———–

  Не съм против търсенето на алтернативни методи – било на енергодобив, на медицина дори, но дори не искам да коментирам йонните детоскикации, вега-тестовете или примерно хомеопатията.

  Колкото до ваксините – имах приятелка, която е боледувала от едра шарка. По здравословни причини не била ваксиниране и не щеш ли, никой не може да предположи откъде, хваща едра шарка. Това в детската градина. Подозират някакво детенце, което със семейството си наскоро се било върнало май от Индия (да не бъркам), но така или иначе подозренията си останаха недоказани. За щастие оживява, а в последствие й се наложило да премине през серия пластични операции, които да възстановят въшния й вид. Но пък със сигурност аутизъм няма.
  —————–

  Жените, които драговолно излагат децата си на опасността да се разболеят от палиомиелит, едра шарка, морбили, коклюш и всякакви други дивотии и то насред 21 век, трябва да бъдат съдени и да им се отнемат родителските права. Средновековно невежество в съчетание с престъпно нехайство – не мисля, че това е дефиницията на майчинството.

 10. Тоя израз паралелно средновековие подозирам, че ще е темата на едно от следващите ми писания, ако позволиш 🙂

  Също ако позволиш забележката, че няма как да е хванала едра шарка, защото едрата шарка не съществува вече (освен това ако не си ваксиниран е смъртоносна):
  http://en.wikipedia.org/wiki/S.....radication

 11. Какво съотношение съм ти казвала?! Не помня, затова отричам.
  Простата истина е, че ако се раздвижи човек до детската площадка, ще види сума майки, които не пишат в интернет, но имат дефицити.
  И ако иде в магазина/офиса си/на улицата, ще срещне куп хора, които не пишат в интернет, но се поддават на различни стадни принципи и имат сериозни дефицити тоже.
  Изобщо, обществото е пълно с всякакви хора, немалка част от тях с проблеми от разно естество. Това, че интернет дава гласност на част от тях (по-гръмогласните, както биде отбелязано) изобщо не ги прави говорители на всички останали от своя вид.

 12. Любомир Попов
  24/08/2011 - 09:58

  Моята жена (майка на 7 месечно бебе) не чете, не е чела и предполагам няма да чете подобни неща, защото е наясно, че нещата доста се преувеличават в подобни форуми. Аз също. Но в последните 3 години докато ни се строеше апартамента редовно ги четях. Оказа се, че тези форуми са много подходящи и полезни и пълни с информация по всички теми свързани със строителство, ремонти и обзавеждане. Толква ми бяха полезни, че са ми спестили месеци ровене и търсене на информация за какво ли не и хиляди колометри обикаляне. Така че – ползвайте подобни форуми и сайтове за инфо и избягвайте крайните мнения в тях.

 13. Бу, разбира се, че и извън итернет има хора, които не са много с акъла си и вярват на всякакви глупости.

  Но интернет променя нещата. Както каза един познат, малко хора осъзнават, че в момента човечеството е в процес на интелектуален и информационен възход, сравним само с Ренесанса – под влиянието на интернет и невероятно огромната обмяна на знания която той позволява.

  Само че благодарение именно на интернет, се разви и първото масово поколение завършени конспиративни откачалници. Интернет променя нещата и за тях – дава им възможност безкрайно да обсъждат темите си, дава им чувство за общност, дава им увереност, породена от големия им брой. Забележи мисленето тип “много сме = умни сме” – един вид виждам че още 100 000 мислят като мен, значи няма как да греша. Така че има огромна разлика между обединените в интернет откачалки и простите откачалки около детската площадка – първите имат стадна психика и самочувствие за обща сила и ум – и както виждаш са фактор, който най-малкото, заслужава коментиране.

  Любо, говоря за групи хора и мненията им, не за форуми и информацията в тях.

 14. Дай сега нещо и за бащите… 🙂

 15. Longanlon, ти самият имаш регистрация в оня форум, който визираш. Това значи, че с очите си виждаш, че това, че дадена тема има последователи, в никой случай не значи, че всички останали я подкрепят. Такова изявление ще е меко казано некоректно.
  Напротив – всяка една теза – от анти-ваксини, през домашно раждане, до не-даване на месо/мляко/домашна ракия си има освен малка група последователи, по-голяма група противници и най-голяма група кибици. Точно както и в реалния свят, само че в интернет възможността за кибичене е по-голяма :))

 16. не знам що всички си мислят, че говоря само и главно за “оня форум”

 17. жена ми ги чете 2-3 месеца и се отказа. вместо идеи за лечение получаваш все нови и нови хипотези за заболявания

 18. Е то все тая за кой говориш, и за друг да е, и за фб групи да е, пак тая.
  Просто посочените цифри звучат като оня.

 19. nname то след много четене не само хипотези, ами и нови заболявания може да получиш :Р

 20. Иван-Асен
  24/08/2011 - 10:42

  Самочувствието идва по следната проста схема от три стъпки:

  1. Олеле, ще раждам, това е много страшно
  2. (безпроблемно раждане)

  Тук вместо
  3. А, то не било толкова страшно
  идва
  3а. Брей, сигурно съм голяма работа, щом успях да родя.

 21. @Алекс – това за Нестле не би ме очудило. Още преди години като млад ерген съм си наложил пълна забрана на покупка на всякакви нестле продукти:

  http://en.wikipedia.org/wiki/N....._criticism
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nestl%C3%A9_boycott

  Като погледнеш фактите Нестле, какви мизерии са направили, слагането на стъкло от тях в млякото си е направо смешка.
  Освен това не трябва да се забравя и факта, че нестле българия е единствената компания успяла да стане по-лош работодател от българската армия, на единствения наш сайт за оценка на работодатели 🙂

  Колкото до статията – изключително забавна и за сажаление доста вярна статия 🙂

 22. че нестле използват некоректни търговски практики (по света и у нас), рекламно таргетиране на деца (което не е признато за некоректна практика, ама лично според мене е изключително подло), рекламират продуктите си като лечебни (същото като предишното) и произвеждат главно боклуци – това е очевидно

  само че да вярваш че някоя толкова голяма фирма би сложила или позволила да попадне стъкло в продуктите й е малоумно

 23. Григор
  24/08/2011 - 11:06

  Феноменът не е само стаден – и индивидуален е.

  Често шофирам из града и съответно си имам списък на камикадзетата, за които се внимава. Номер 1 в списъка е майката с детска количка. По безразсъдност и непредсказуемост е 10 по 10-степенната скала, наравно единствено с момченцето с топка. (За сравнение: пияницата с бутилката, който върви по осевата линия, е около 6 от 10.) Майката пресича навсякъде, тръгва да го прави рязко, без предупреждение и по възможност точно пред приближаваща кола. Само дето момченцето с топката обикновено има кой да го държи за ръка, а майката няма кой…

 24. Разбира се, че има стъкло в продуктите на Nestle. В главната им производствена база, компютрите са ТОЧНО над производствените халета. И познайте, когато влезе вирус и Windows след Windows почнат да се чупят, къде падат парчетата 🙂

  Феноменът на майките (не само форумните) има и друг корен. Усещането за превъзходство, което в една или друга степен съм виждал в много “пресни” майки води до надценяване на собствените способности/умения. От друга страна в цивилизованото общество, в което живеем, реалните заплахи, от които една майка трябва да предпазва детето си са малко. Поне са доста по-малко, отколкото са били преди няколко хиляди години. Според мен дефицитът на реални опасности, води до вътрешната потребност да се откриват други, за да има от какво да се защити следващото поколение. Нуждата да се откриват опасности, съчетана с надценяването на собствените способности/умения + щипка стаден инстинкт може да доведе до забавни неща. Способността да задействаш стаден инстинкт в огромни мащаби, която даде Интернет, може да доведе до чудеса.

 25. Здравко
  24/08/2011 - 11:20

  Аз да се изкажа за хомеопатията и майките покрай нея! Имам позната която пътува 80 км. по време на почивка за да намери лекар хомеопат! Мисля си, че Хомеопат идва от това, че го ползват разни заспали патки. Лично аз съм фен на лекарствата. Мисля, че ако лекарствата и лекарската помощ, както и ваксините бяха зло африканчетата щяха да живеят до 150 години а американците да се гътват на 40. Ама май се получава горе долу обратното. Нали в Африка се лекуват природно съобразно, защото нямат други лекарства, и живеят природосъобразно щото няма коли и т.н.
  Вчера попаднах и на някакво заглавие за някаква мега планетарна форма на лечение или някакви ядрени вълни, знам ли точно какво беше. Тези хора съвсем се се побъркали и то забелязвам, че е предимно при жените.
  Хората са станали умни и изправени защото са яли месо, живота е станал по продължителен с напредването на медицината а сърдечните заболявания, стреса и рака са се появили защото вместо да потичаме 5-10 километра се качваме на колата и отиваме до съседният магазин! Яж хубава храна, тренирай много и си вземай хапчетата и не си го слагай за глупости! После ще те питам до колко ще доживееш!

 26. Както каза един познат, малко хора осъзнават, че в момента човечеството е в процес на интелектуален и информационен възход, сравним само с Ренесанса – под влиянието на интернет и невероятно огромната обмяна на знания която той позволява.

  Позволява обмяна на знания, така и на псевдо-знания. Въпроса е какво е нивото на ползващите го.
  А нивото е ниско, защото съзнателно се подържа такова от политиците – така им изнася. Лошото е, че подържането в равновесие на тълпи с ниско интелектуално ниво е до време. Джангъра в Англия и по други места го доказва. Мине ли се някакво “количествено натрупване” процесите стават неудържими.
  Преди време бях писал нещо свързано въпроса:
  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=715

 27. Както някой наскоро каза у туитъра: ‘бгмамата си трака’ 🙂

  Иначе ‘стадни майки’ ще го иползвам, дефинитивно ще го използвам.

 28. “дефинитивно ще го използвам.” хехе някой май е фен на сръбските филми като мен 🙂

 29. Kiril Varbanov
  24/08/2011 - 11:51

  Че Нестле са нещастници, спор няма – те са ми в личната шит листа. Никога не бих си купил техен продукт, ако ще да умра от глад.

  Ваксини – не знам да има научен труд за връзката между ваксини и аутизъм. Дотогава всичко е спекулация. В Интернет твърдят, че има рицари тамплиери, могъщи евреи-масони, които управляват света, Шамбала както и рептили (?!), всеки е свободен да пише каквото иска.
  А ти, ако си прост, спасение няма, не Интернет, не форуми, а някой ловък измамник ще ти прибере ключовете на улицата.

  Хомеопатия – ако се ползва правилно, може да има отличен ефект. Мога да ви кажа къде да не ходите: Урумова, Холимед – когато и да я наритам, все ще е късно, както и оная идиотка, която и се явява като някакъв ментор. Нула КПД, даже отрицателно.

  Феноменът БГ-Мама – донякъде ги разбирам тия жени, липсата на информация, достоверна, ги тласва към споделения опит.
  Закарай 4 месечно кърмаче при личния ти лекар и ще разбереш защо е така.

 30. maildaemon
  24/08/2011 - 12:08

  Аз имах доста големи премеждия с форума БГ-мама – на един протест за ГМО отидохме с плакат изразяващ позицията ни и резултата беше, че ни нападнаха, скъсаха ни плаката и ни заплашваха с мутри с джипове и физическо насилие… После във форума им бях заклеймен и вместо да получа извинения от организаторите – ме оплюха и натириха.
  От друга страна форума им е наистина страхотно развит и има огромно количество полезна информация. Ако не бяха фанатичните избухвания щяха да са къде къде по-симпатични 🙂

 31. Синдром на младата майка – характеризира се с безгранична наглост, егоцентризъм, неспазване на обществения договор, рязък спад в степента на рационално и логично мислене.
  Потенциални пациенти – женското население между 14 и 50 години.
  Ефективно лечение – засега не е открито.
  Ефективен метод за предпазване от синдрома – противозачатъчни.

 32. паралелното средновековие не се ли нарича “New Age”

 33. май така си е 🙂 но с интернета придоби нови сили и мутира

 34. Лонг, съгласна съм с теб, че човечеството че е в информаципнен и технологичен възход. За интелектуалния не съм сигурна 🙂 От скромните ми опити за диалог със стандни майки ми направи впечатление, че те не че нямат достъп и не се опитват да боравят с информация. Те не я схващат, интерпретират напълно погрешно прочетеното. Например, специално за ваксините изглежда не проумяват какво изразяват процентите: има доклад, в който се казва, че 73% от разболелите се са ваксинирани, а те го интерпретират като “73% от ваксинираните са се разболели, значи ваксините не са ефикасни”. К’во да ги правиш…

 35. Longanlon, и преди си го казвал – хората обичат да вярват, че ЗНАЯТ. За конспирации, фарма-мафии, алтернативни лечения. Огромният проблем е, че понякога форумните майки стават опасни за себе си и за децата си.
  Аз не мога да повярвам, че ще се откажеш да миеш зъбите на детето си, ще тръбиш колко са вредни мобилните телефони, ще се стремиш към “био” живот, няма да се къпеш със сапуни и душгелове, но надлежно ще пишеш за това в интернет междувременно.
  И въобще, имам изключително и крайно негативно мнение за подобен начин на мислене.

 36. “само че да вярваш че някоя толкова голяма фирма би сложила или позволила да попадне стъкло в продуктите й е малоумно”

  Малце си се объркал. Нестле ИМАТ стъкло в продукта си, бебешка каша. Имат и официално изявление по тоя повод в сайта си, заради тоя случай изтеглят всички от тая серия. Случило се е във Франция, но благодарение на глобалното общуване предполагам, с лекота е прескочило както в България, така и на много други места. Проверявай си фактите.

 37. линк, нещо?

 38. Фактът, че тези неколкостотин до неколко хиляди човека, които са (например) против ваксините, пишат по форуми, защо значи, че всички други, които пишат в тези форуми, споделят тяхната гледна точка? Особено в големи форуми като Оня, където освен тези неколкостотин (активни няколко десетки, но да речем, още няколко стотици ги четат) – а всички други потребители са над 150,000? Нима тези 50-500-5000 човека определят мнението и гледната точка и на останалите 145,000, които съвсем очевидно не ги споделят?

  Същото и във фейсбука, където изобилства от групи с имена като “Нека спрът да ни искат пари за ваксини на аншите деца!” с между 1 и 650 участника – при 70-80,000 деца, родени годишно в България, да не би само тези 650 човека да говорят от името им?

  Всички тези майки си имат и мъже. И ако си мислите, че тези мъже не споделят мнението им, грешите. Повечето мъже днес също взимат поне пасивно участие в отглеждането на общите деца, т.е. тоя човек ако не го е решил сам активно, най-малкото е подкрепил не-ваксинирането на детето си, не-яденето на пюрета със стъкло вътре или каквото там друго е под въпрос. Така че става дума за стадни семейства, или ако не и наистина изобщо не им дреме кой и какви решения взима за децата им, то това не са мъже, а сплескани репродуктивни органи.

 39. Гугълът ли прегрЕ 🙂
  http://www.nestle.bg/news.deta.....038;page=1

 40. ахахахахахахахах АХАХАХАХАХ
  това е съвсем, ама съвсем пресен пример за истерясването, за което говоря – ЕДИН потребител КАЗАЛ че е намерил ЕДНО стъкло в бурканчето и поради това изтеглят цялата серия храни, а разпространяваното от загрижените майки съобщение навява апокалиптични мисли за милиони буркани с натрошено стъкло от което децата ни измират в мъки

  и не виждам защо се опитваш да ми обясниш че не всички майки били такива – на мен ми е ясно, че не са, и съм го казал. само че феноменът “истерични интернет майки” е познат до болка на всеки интернет потребител и именно него коментираме тук. това кои точно майки влизат в тази група, колко са и т.н. аз не знам – само описвам каквото виждам и което всеки вижда, и се опитвам да му намеря обяснение.

 41. Достатъчно, за да изтеглят партидата, мен ако питаш. Много знаеш кога стъклото е попаднало там и дали е само там.
  Надали много хора искат да тестват в тяхното пюре стъкло има ли… така че, Нестле са си излезли с официална позиция (във Франция най-напред, предполагам) и не е много чудно, че хората предупреждават за това.
  Щом има product recall, обичайно е така. ЕДНО дете се е заклещило до полусмърт в ЕДНА решетка на ЕДНО легло, защото пречките са били на по-голямо отстояние от нужното – според мен и производителя, основателна причина да се изтеглят всички от пазара, преди да разберем какъв процент от бебетата са склонни да се полузадушават така в тях 🙂
  (това последното беше преди няколко години в САЩ; тук е неоснователно, повечето решетки СА на по-големи отстояния, но природно интелигентните български бебета не се задушават в решетките).

 42. допълних горния си коментар докато ти си писала твоя 🙂

  това, че и във франция и сащ изтеглят продукти заради 1 случай всъщност още повече доказва наблюдението ми за силата на груповото майчино истерясване в интернет – то е толкова видим и значим фактор, че даже големи фирми се съобразяват с него (въпреки че 1 случай нищо не доказва и няма никаква реална нужда да се изтегля продукта). а ти сега ми обясняваш, че това били някакви отделни майки само…

 43. Няма значение 🙂 Ако по новините кажат, че в киселото мляко “Любов и драма” един човек е открил умрял плъх, няма да ида да си го купя утре, напротив – ще предупредя познати, които купуват това мляко да не го правят, отде да знам фирмата дали не е давила стада плъхове в мляко тоя ден?!
  Това е нормална човешка реакция, която няма общо с никакви майчински инстинкти. Разбира се, винаги има процент хора, които не биха предупредили, само ще гледат с любопитство съседа по маса дали ще му се покаже плъша опашка между зъбите 😆

  Чета и в няколко автомобилни форума (нищо, че нямам коли от тея марки) и точно същите групички се формират и там, само темите са други. И са от мъже в по-голямата си част.
  Не можеш да ме убедиш, че само защото има изтрещели хора, то това е следствие от писането им в интернет и активното действие на репродуктивните им органи в последните години/месеци.

  Същите групи истерични пенсионери, истерични щофьори (на таксита и не само), истерични ЖП работници, истерични лекари… name it.

 44. Ей тва с Нестле каква драма се оказа, ми те си го написаха – някъв се оплакал че намериш стъкло в тяхно пюренце май беше в стъклена опаковка, те веднага извличат цялата партида от мрежата и не откриват нищо, т.е. в нито едно друго пюре не са намерили стъкло, направено е цяло разследване което също не открива причина да попадне стъкле, т.е. съвсем възможно е сигналът да не е съвсем верен. Само че за майките в продуктите на Нестле вече има стъкла хаха.
  Забележете как тук нито една не се обади, просто тези едноклетъчни организми извън средата си не виреят

 45. Voxy, я съм майка бре 🙂 ето, обаждам се, само че с друго.
  Тоя апел за Нестле се въртя около ден слабичко и на втория взе да набира сила, когато и Нестле БГ излезе с позиция.
  Аз съм всичко друго, но не и фен на компанията, но когато видях апела – тоя път в статус на моя приятелка, впрочем баба, а не майка, както и няколко мъже – пуснах един Гугъл и се видя каква е работата.
  Стъклото в пюрето е все пак нещо реално. Тук в българските пюрета какви чудеса си намират хората всеки ден почти… така че, никой не е изненадан и се опитват да помогнат и да предпазят другите. Стъкло в гърлото на 6-месечното ти бебе надали ще те зарадва много.
  Далеч по-зле са генеричните спам-статуси, които се слагат и от мъже с печални слова от разнороден характер (днес е ден на “проклетият рак”, вместо “ако обичаш сестра си или брат си…”
  (ще цитирам снимка на Shmatko)
  “Моля ви, копирайте това съобщение в статуса си, ако познавате някого, или сте чули за някого, който е познавал някого, който може да познава някого, който познава някого. Ако не познавате никого, или дори ако сте чули за някого, който не познава никого, който не познава никого, пак копирайте това. Важно е това съобщение да достигне до повече хора. И сърцата! ♥♥ Не забравяйте да ги добавите. ♥♥”

 46. По-тактично е да не се съобщава веднага името на компанията, с чиято продукция е станал инцидентът.
  Да, знам, че е опасно да намериш стъкло в бебешко пюре. Намирала съм парчета тел в готово-мариновани пържоли, после разбрах, че преди обработка остъргвали месото с четки. И в двата случая иде реч за нещо, застрашаващо здравето.
  Но от друга страна става въпрос и за инцидент – единичен случай най-вероятно. А подобни апели могат да те откажат от иначе качествен продукт (не визирам Нестле), при приготвянето на който е допусната еднократна грешка.

 47. rottenroll
  24/08/2011 - 15:45

  “Те по принцип са си такива по душа и в случая няма значение, че са майки” – ами всъщност има. Преди да стане майка, една тъпа, страхлива и лековерна овца я е страх за себе си. Търси сигурност за себе си. Когато стане майка, майчиният й инстинкт я кара да се страхува и да търси сигурност не само за себе си, а ми и за чавето. Така тя става двойно или тройно по-тъпа, страхлива и лековерна, което я кара да извършва всевъзможни обреди. Като например ходенето по врачки, екстрасенси, молитви и прочее. Всички тези действия успокояват нервите й и по този начин тя чувства, че е направила всичко възможно, за да предпази детето си.

  Принципът с майчиния инстинкт важи и за малко по-рационалните майки. Те като малко по-рационални вместо да ходят на врачки, купуват хомеопатични лекарства, избягват пластмасови шишета, доверяват се на квантовата медицина и подписват и разпращат петиции срещу неща, от които грам не разбират. Звучи им научно и по-сериозно. След като извършат тези обреди, едно че се чувстват грижовни майки, второ че изпитват гордост за изпълнен обществен дълг.

  А истерията най-лесно и бързо се предава през нета. Така че ако сте прочели това, ако не го разпратите на още 15 човека, детето ви ще умре от рак, сестра ви ще пометне, а мъжът ви ще стане импотентен. 😉

 48. Лонги, случаят с едрата шарка е от 76 г. При това заболяване леталният изход не е задължителен, но в огромен процент от случаите преболедувалият едра шарка човек бива обезобразен, а нерядко губи и зрението си. Едрата шарка, за съжаление, не е изкоренена напълно на 110% (нищо, че в уикипедия пише така), но благодарение на ваксинацията е на практика обезоръжена.

  Момичето беше преболедувало точно тая простотия, но за неин късмет е била навременно диагностицирана. Можеше и да не стане така – можеха да почнат да я лекуват от грип или нещо подобно, но за щастие е попаднала на някаква местна версия на доктор Хаус, та в резултат се отървава само с известно количество извънредно нелицеприятни плюски по лицето и тялото си, които впоследствие премахна с помощта на пластична хирургия.

  Но все едно, беше само един пример. Във връзка с казаното по-горе Бегемот за ваксинираните и процентите на заболеваемост, искам да допълня, че ако ваксиниран човек все пак се разболее от едра шарка, коклюш или друга подобна простотия, то заболяването при него ще мине леко и на практика без странични ефекти. Неваксинираният човек обаче, особено ако е в по-зряла възраст, няма да има този късмет. Но иди го обясни. Важното е да си кръстиш детето Гопинат или нещо подобно, и да почнеш да го храниш с органични марули.

  Колкото до средновековието – пиши, с интерес ще прочета. И аз бях замислила тема по въпроса, ама като си гледам времето, май няма да стигна до нея и в близкия месец. 🙁 Така че, давай!

 49. По темата с Нестле има само един възможен коментар: “бегемамите – новото оръжие за масово оглупяване”. В допълнение към диагнозата.

 50. Относно поста на Марфа – и през 70-те и през 80-те години на 20-и век
  имаше съобщения за случаи на вариола тук-таме по света. Така че напълно е възможно момичето да е било болно точно от нея.

 51. Хммм, започнах да чета коментарите, очаквайки, че ей сега ще се появят няколко “мами”, както се наричат сами, и ще залеят бедния Лонг с праведен гняв и презрение в равни дози. Защо ги няма още??? Отивам да пусна линк където трябва … 🙂

 52. На добър път си.Като се задълбочиш в анализите,ще вземеш и да се ожениш,да създадеш 2 деца и да спреш да си толкова самодоволен. 🙂

 53. ако жененето и имането на деца пречи на човек да е доволен от себе си, не знам какъв им е смисъла тогава…

 54. Жилов
  24/08/2011 - 19:08

  Когато беше историята за опасните краставици, разбрах, че в България има жени, които мият всички зеленчуци (не-краставици) с продукт за миене на съдове, за да не хванат някаква инфекция от тях! А в далечния Изток (границата между Русия и Китай), откъдето е жена ми, бабите също отказват да купуват краставици, както и други зеленчуци, които считат за подобни на тях. И всичко това от един изолиран случай, от който пострадали бяха (мисля) само няколко души в съвсем друг край на света.

  Веднъж бяха пуснали слуха, че в България НЯКЪДЕ СИ били внесли партида опасни фъстъци и НЕ СЕ ЗНАЕЛО дали са изловили всичко, можело да бъдат НАВСЯКЪДЕ. Аз тогава всеки ден си купувах фъстъци и ядки и не намерих причина да променя този си навик.

  Пусни слух за някакъв продукт – това мляко е отровно, местният хлебар има краста и гледай как паниката се разпостранява сред животинското стадо. По-добре да умра от 0.0001 % шанс слухът да е верен, отколкото да позволя паниката да ме превърне в тъпо животно.

 55. Жилов
  24/08/2011 - 19:20

  Имам един познат, дето беше ре-постнал това за стъклата на Nestle-то. Никак не е случайно, че същият беше ре-постнал и едно сьобщение, издържано в този дух: “Детенцето ми е моето съкровище, моето не-знам какви-си лигавщини още, смисълът на живота ми. Сложи и ти това на твоята стена, ако и ти си така”. Баси, ако “детенцето ми” е смисълът на живота ми, по-добре да се гръмна. Както в своя полза, така и в тази на детето – няма по-лошо от това детето да ти осмисля живота, първа стъпка към това да го поробиш и задушиш в душевната си празнота, обсебеност и тъпотия.

 56. Тимур и неговите командоси
  24/08/2011 - 20:27

  “Само че благодарение именно на интернет, се разви и първото масово поколение завършени конспиративни откачалници…”

  За добро или лошо – така си е. Някога съществуваше теорията, че ако един милион маймуни бъдат сложени пред пишещи машини да чукат произволно по клавишите за достатъчно дълго време, по закона на вероятностите поне една от тях ще напише “Война и мир”.
  Интернет напълно разби тази хипотеза.:)))

 57. Жилов, шири се схващането, че родителя знае най-добре. Натяква се и от хомеопатични книги, например тази: http://tinyurl.com/4yh9co7 Забележи глава 2: “РОДИТЕЛИТЕ И БАБИТЕ СА ПО-МЪДРИ ОТ ЛЕКАРИТЕ”. Критерия за компетентност изглежда е дали си се размножил. Ако нямаш дете, ако ще и нобелова награда по медицина да си взел, те по-добре знаят кое е полезно и кое е вредно от тебе.

  Някои жени държат децата по 2 месеца с инфекции – тя хомеопатията или което и да е там мъмбо-джъмбо винаги “действа” бавно, и после като им развият хронични заболявания – ваксините им били виновни.

 58. Всички газ пикаят за ‘оня сайт’. Ово е стандарт, другото е мъркане защо духа северо-западен вятър.

 59. tutankhamon661
  25/08/2011 - 05:24

  коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up)

 60. Тимур и неговите командоси
  25/08/2011 - 08:03

  Между другото, синдромът (не помня точно научното му име) като биология е известен отдавна – за известен период след раждането почти всички жени развиват нещо като лека, положителна шизофрения, в резултат на която подозират всеки и всичко, че заплашва детето им. Има го и при животните. Това обяснява защо понякога веднага след като роди, жена, която е защитавала бездомните кучета, изведнъж ги намразва. Този синдром се отчита на много места по света и например има страни, в които – официално или не- за определен период след раждането жена не може да бъде съдебен заседател. Смята се, че тя няма да бъде обективна към престъпления тип ‘посегателство върху малолетни”, продажба на наркотици’ и т.н. – т.е., към всичко, което потенциално би застрашило детето й. Ако не се лъжа, след четири-пет години това се изживява. Както казах, жените не са виновни, заложено е от природата с цел продължаване на рода.
  …Естествено, това по никакъв начин не оправдава силната тенденция у нас повечето неработещи домакини да стават “американки” – ограничени, вълнуващи се основно от съдбата на Ферхундето (или Джейн, все тая), вярващи в хороскопи и хомеопатия и т.н. Просто имаме заместване на интелигентността с някакъв сурогат, но при силното желание все пак да изглеждаме интелигентни и информирани. Е, не всички жени са такива, но проблемът определено съществува. И именно описаните от мен ограничени жени са главната опора на феминизма (понеже, виждали ли – не можели да се реализират поради дискриминацията към жените, а не като резултат от ограниченост и мързел да се развиват), който за мен е далеч по-опасен за едно общество от ислямския тероризъм например, понеже силно подменя ценностите и води до израждане – обществото вече не може да генерира истински лидери и се превръща в една скандинавска комуна, до първия по-сериозен проблем.
  Но май-малко се отклоних от темата. :(((

 61. Тимур и неговите командоси
  25/08/2011 - 08:05

  Извинявам се – грешка в началото – не “шизофрения”, а “параноя”. Май не съм се събудил още.

 62. Мариана Евлогиева
  25/08/2011 - 13:09

  Айде стига бе! Като че ли мъжете малко глупости дрънкат по форумите. Само дето няма кой да ги слуша, та завиждат на мамите заради аудиторията. 😛

 63. вот за статията
  два вота за ник666 и неговия синдром на младите майки:)

  вече бях почнал да се притеснявам дали адежеба на мен пък нещо да не ми е в ред,да съм увреден психически така да се каже защото въобще не се чувствам длъжен и благодарен на младите майки за техния велик подвиг и често ставам жертва на “справедливия” им гняв 🙂

 64. Аз съм майка, пиша в интернет форуми, не искам да ваксинирам детето си, поради мои причини, но не приемам да ме сравняват с уфтсъ от няк`во стадо, която действа първосигнално!

 65. Лъчезар П. Томов
  25/08/2011 - 20:03

  Какво паралелно Средновековие? Ние сме в 14-и век, това е мейнстрийм, не паралел

 66. Лъчезар П. Томов
  25/08/2011 - 20:04

  До Жилов – откакто съществува живот на Земята, децата/както там се наричат за другите живи организми/ винаги са били смисъла му. Проблем ли намираш в еволюционната теория?

 67. Росен
  25/08/2011 - 20:58

  Дихидроген оксидът е причината за всичко това! 😀

 68. ankabanka, ако не искаш да си ваксинираш детето, точно такава бих те нарекъл. виждала ли си как протича дребната шарка при неваксинирани деца? знаеш ли че има 20% смъртност? а полиомиелита, на който у нас викат детски паралич знаеш ли какви последици има? в момента можеш да видиш само възрастни хора в инвалидни колички, защото към средата на века беше изобретена ваксина и от тогава децата не се заразяват…

 69. Лъчезар П. Томов
  25/08/2011 - 21:27

  Лекаствата ги правят как да е, това е вярно, но без тях е по – лошо

 70. Абсолютно – нямам намерение да отричам лекарските грешки, безхаберни и корумпирани доктори, скапаната здравна система, страничните ефекти от лекарствата… Само че детската смъртност през 19 в. е била 85% и през 1918 г. 300 милиона души са измрели от грип в света. От грип.

 71. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up) На всякъде тъпотията се обединява – заложено й е. Интелигентити движат по единично (thumb up)

 72. Longanlon, спора е безсмислен. Не бих си позволила да слагам хората под общ знаменател, но от моята позиция мога също да заявя, че тия, които СЛЯПО ваксинират децата си, без дори да потърсят листовка на ваксината и да я прочетат, са много по-голямо стадо от нас, нежелаещите ваксини. Има много хора в инвалидни колички, като страничен ефект на ваксини. Има и много деца, от които никога няма да чуеш смислена дума през живота им, също поради ваксините. Но няма смисъл от спор, защото вече имаш изградена позиция.

 73. “Има много хора в инвалидни колички, като страничен ефект на ваксини. Има и много деца, от които никога няма да чуеш смислена дума през живота им, също поради ваксините. ”

  там е работата, че няма. покажи ми 1. щото аз мога да ти покажа 5 млн българи преболедували дребна шарка, от която не са умрели – късмет, който 1 млн от тях е нямало да имат, ако не бяха ваксинирани

 74. http://www.independent.co.uk/l.....94165.html

  Феноменът не е нов. В статията горe има интересни идеи и е от 1993.

  PS Google Adsense е непредумишлено забавен както винаги;)

 75. Не си прав да се подиграваш. Дихидроген оксидът, известен още като двуводороден окис е много опасно вещество. Самият факт, че железните конструкции като мостове, ж.п. релси и т.н. се обработват срещу вредното му влияние показва колко е опасен. Ти би ли дал на детето си нещо, което може да разяде въглеродна стомана? Да не говорим, че натрупаният в организма на майката ДХО преминава в плода още преди раждането!

 76. уау, ankabanka, два смехотворни “научно”-популярни филма издържани в стилистиката на тия срещу гмо, за глобалното затопляне и други подобни, целящи да всеят паника и без нито едно реално доказателство + личната драма на някакво нещастно момче което се чуди кого да обвини за заболяването си? честно, ако заради подобни “аргументи” някой застрашава живота на децата си, като не ги ваксинира, мястото му е в затвора.

 77. @ankabanka,
  Аз пък подкрепям Longalon. Съвременните майки са наистина параноични до степен на психично заболяване. “О, ужас! Детето ми ще яде банички в училище! ДА СЕ ЗАБРАНЯТ!” А за вечеря му пържи кюфтета в свинска мас. А не само и майките. То не бяха растителни мазнини, не бяха парабени, не бяха диоксини… Такива хора трябва да си направят комуна нейде в гората и да живеят здравословно, а нас да ни оставят на мира.

 78. Мариана Евлогиева
  26/08/2011 - 13:30

  Чудя се – каква ваксина ви е повредила зрението, та не забелязвате, че създателите и солистите на подобни истерии, конспиративни теории и т.н. обикновено са мъже? 😉 А мамите го раздават в най-добрия случай бек вокали през свободното време. 😀

 79. Тимур и неговите командоси
  26/08/2011 - 14:40

  Мариана:Напротив – забелязваме и точно това ни дразни. Както казваше навремето баба ми – “ако нямаше будали, тарикатите от какво щяха да живеят?”
  Реално почти нито един създател на култ не е луд или глупав, даже напротив – тарикат си е. Което не може да се каже за “бек-вокалистките”.
  …Продължавам да твърдя, че като цяло жените искат да изглеждат умни “като мъжете”. Трагикомичното е, че обикновено избират за модел на поведение възможно най-тъпия мъж от всички около себе си. Но то и за това – да решиш на кого да подражаваш, пак се иска нещо там… Не става само с ядене. 🙂

 80. Мариана Евлогиева
  26/08/2011 - 15:58

  @Тимур и неговите командоси: Ами като ви дразни, не ходете в този форум, бе! То и аз влизам в predpriemach.com всеки ден, но за да се посмея, а не да правя драма от мъжките глупости. 😛
  Ама не – на вас ви е приятно да се сравнявате именно с глупавите жени, за да си подхранвате егото. 😀

 81. Доста крайна и до голяма степен глуповата статия… Тези майки, за които пишете гадости така настървено, вероятно дори няма да си губят времето в четене на Вашия блог, но понеже “аз не съм от тях”, защото нито съм майка, нито съм вманиачена психопатка, за каквито пишете, а имах нещастието да попадна на драсканиците Ви, ще си позволя да изразя мнение по въпроса.
  Това, кое е опасно и кое не, в днешния свят, Вие едва ли сте в състояние да кажете. Както сам сте посочил, крайностите са много лошо нещо, а Вие сте по-краен дори от тези “луди жени”, за които пишете. Или някоя силна корпорация Ви плаща за пропаганда, или сте доста ограничен човек. Нито ваксините са безопасни и безвредни, нито дихидроген оксидът, нито повечето съвременни лекарства помагат до без край. За страничните ефекти на разни неспоменати в статията вещества, с които експериментират върху нас, дори не ми се коментира.
  Аз съм човек на науката и уважавам медицината, но това да пишете как майката е боклук, защото не иска детето и да бъде тровено например, показва тоталната Ви ограниченост и искрено се съмнявам, чий мозък е промит в случая – този на майките по форумите или Вашият.
  Масовите психози и мании възникващи по света и у нас, са породени не само от страхът, насаждан във всички хора с години. Та са резултат и на подобни на Вашето “компетентни” мнения, които никога не предоставят реални научни факти и информация, а само усмиват, ругаят и обиждат и обясняват надменно на висок глас, че всички съмняващи се в каквото и да е, са всъщност луди средновековни хора.
  Статии като тази, са меко казано безсмислени. Искрено съжалявам за Вашето и за моето изгубено време. И само да вметна още нещо – и на баща ми любимото му лекарство едно време е било аналгин-хининът, защото е лекувал най-бързо от всички други, но някак си, днес не му се получава да го купи от аптеката…

  Longanlon: оставям този коментар да стои, поради несъмнената му развлекателна стойност. болдването в него е мое, за да подчертая най-смешното.

 82. И дихидроген оксида и той не е безопасен, смятат хората на науката. Така де, ако изпиеш 2-3 литра от него… о ужас може да ти се допикае хахахаха

 83. абе ти се смееш ама току виж ти сипат дихидроген окисд 200CC
  и получиш хомеопатична свръхдоза

 84. силно съм развълнуван, на чия наука е човек Нелл…

 85. ше сипат, ама с какво ще го разредят?!? с C2H5OH няма да възразя :Р

 86. хехехехехе, забавни сте, даже много :))) Не е интересно да се разрежда какъвто и да е алкохол с Н2О, това си е престъпление, според мен. Обратното смятам за допустимо, както сте написали и вие :)))) Реакцията ви е очаквана и затова няма да коментирам дори какво съдържа “дихидроген монооксида” в градовете по света. Понеже този термин явно ви е направил най-голямо впечатление от цялото ми мнение, а сте подчертали и други “забавни” неща в моя пост, всъщност сте ми направили огромна услуга и така всички, които четат, ще обърнат внимание именно на тях :))). Доста елементарно е нивото на което пишете и разсъждавате. Имам един въпрос, ако не е тайна, разбира се – имате ли завършено висше образование и ако да, то какво? Все пак е хубаво читателите Ви да имат реална представа колко високо образован човек сте и от какво разбирате най-много. Така ще избегнат спорове с Вас по теми, в които сте “спец”, като тази за майките-психопати в интернет :)))))))))

 87. Мома Ангелинка
  27/08/2011 - 12:40

  Нещата са много прости!Ако използваха цялото това време от писане и четене на форуми, във време прекарано с децата си, може би биха били по-добри майки!

 88. Принципно няма как да си майка и да не се панираш от време на време. То си е генетично и нормално. В такива моменти здравият разум на татковците много помага. Но майките описани в статията обикновено натирват татковците в миша дупка, защото са обсебили правото да се решава кое е най-добро за децата им. Те толкова са се идентифицирали с ролята на майка, че сякаш в живота им няма място за друго. Освен това вътрешната им убеденост е така главозамайваща, че последователите на Йехова могат само да завиждат на този патос. (Винаги ми е било интересно как човек постига такава монолитна непоклатимост в разбиранията си).
  Парадоксално, но тези жени, които най-много искат да са добри майки, всъщност са доста обсебващи и задушаващи майки.

 89. Нямаше как да се каже по добре!

 90. Оф, току-що ме поканиха в няква фейс-група, дето да протестирам срещу ваксините. Помолих да не го правят.

  Във връзка с коментара на nell – чакай да помисля, каква ли е тая майка, която не намира полиомиелита за изключително опасно заболяване и съзнателно излага детето си на възможността да се разболее от него? Труден въпрос, труден. Но нищо де, поне не го е отровила. При тая масова ваксинация от последните десетилетия въобще не мога да си обясня прираста на населението в световен мащаб и масовата липса на изпонатровени от ваксини люде, но сигурно това е заради световната конспирация.

 91. влез в групата и пусни линк към тази статия 🙂

  бъди трол :Р

 92. елена
  28/08/2011 - 09:27

  Добре си ги изрисувал стадните майки…Чудя се само защо толкова те вълнуват, след като мнението ти за тях е ниско!? Хванал си се да ръфаш “овцете”…

 93. баба попадия
  28/08/2011 - 11:25

  Како Сийке!

  Ти колко деца отчува, че си тръгнал да съдиш другите как го правят?

  Би ли ме посъветвал пак да си сложа ваксина, след като едва не си “отидох” от една масова и задължителна?

  Можеш ли да убедиш някой, който се е лекувал безрезултатно месеци на ред с традиционната фармацевтика а накрая с хомеопатичните средства се е излекувал?

  Би ли ми обяснил фактологически и убедително, защо забраниха аналгин-хинина, който е доказал своя положителен ефект? Да не би терафлуто да е по-добро със своите странични ефекти спрябо сърцето и джоба?

  Би ли обяснил на майсторите по бойни изкуства, как няма енергия чи?

  Сигуран съм, че тези мои въпроси няма да бъдат допуснати за четене от другите читатели, нито ще получат отговор.
  За това ще ти задам още един въпрос. Лично към теб!
  Како Сийке, наистина ли не си от ТЯХ???

 94. Oтносно майсторите на бойни изкуства и енергията чи, мога да ти предоставя следното видео на стар майстор на такава енергия, който предизвиква всеки боец да се бие с него. отзовава се един самбист от мма 🙂 :
  http://www.youtube.com/watch?v=gEDaCIDvj6I

  колкото до действията на хомеопатичните и други измислени “лекарства” и излекуването след употребата им, действието им е достатъчно добре обяснено – само че такива като като тебе не четат научна литература, а само смешни правоверни сайтчета като хомеопатия.хит.бг …

 95. баба попадия
  28/08/2011 - 12:21

  Би ли ме посъветвал пак да си сложа ваксина, след като едва не си “отидох” от една масова и задължителна?

  Не знам какви сайтчета за хомеопатия ми говориш.
  Важно е това което работи. И е важно да си го изпитал от първо лице а не от разни драскачи и рекламисти.

  Ако науката обяснява защо нещо работи защо не го използва ами промотира сурогатите?

  ето ти и на теб едно развлекателно видео
  http://www.vbox7.com/play:bf918f8f

 96. стои на един пръст а? тва нищо не е, я виж тия кво правят:
  http://www.youtube.com/watch?v.....DE1987D791
  http://www.youtube.com/watch?v.....playnext=2
  http://www.youtube.com/watch?v.....st_related
  http://www.youtube.com/watch?v.....&NR=1

  магията и свръхестественото са просто обикновени неща, които не ги знаеш как стават. тъпото на тъпаците като теб е, че са жадни за магии и обявяват всичко за такива, без да се замислят как всъщност нещата стават. така елементарните трикчета на разни йоги, астролози, викачи на духове, шаолински монаси и т.н. биват приемани за свръхестествени. така плацебо ефекта го обявяват за реално излекуване, както и това че след няколко месеца лечение с конвенционални средства човек се излекува, го отдават на вземането на някакви захарни хапченца накрая.

  на клипчето със стареца дето си го пуснала, даже келешите в коментарите под него са се сетили че камерата просто е обърната така че изглежда че стои с главата надолу – ама ти даже не се замисляш над тия неща, щото простичкият ти ум ИМА НУЖДА да вярва в магия, за да не му се налага да се замисля…

 97. Бабо попадийке, аналгин-хининът е забранен, именно защото е аналгин-хинин. Двете вещества не са свързани в химическа връзка, а са смесени. Хининът може да бъде извлечен от сместа и да се използва за редуктор в производството на диацетилморфин хидрохлорид (знаеш какво е това, нали?). Тъй като хининът е предназначен за лекуване на малария, едва ли има полза от него тук. Както пише в медицинската литература: “Доказаните вреди надвишават предполагаемите ползи”

 98. Виерко
  28/08/2011 - 17:35

  Точно така бабо попадийке! Дихидроген оксидът следва да бъде забранен, защото съдържа ужасяващо големи количества протий в себе си! 🙂

 99. Дончо
  28/08/2011 - 20:33

  Ей, хейтъре 🙂

  Иначе много точно казано, накара ме да си спомня психозата с ПИБ, тя нали точно от БГМама тръгна!

  В предишната служба си имахме даже списък “БГМама”, нарочно кръстен така, дишай се защо 🙂

 100. Модерната вещица
  29/08/2011 - 11:29

  Определено става нещо с майките, случва се нещо в главата. Жена, която беше с акъла си поне колкото мен, сега говори за болест като за “нарушена енергийна структура на детето”. Плаша се.

 101. @long : “..само че да вярваш че някоя толкова голяма фирма би сложила или позволила да попадне стъкло в продуктите й е малоумно” – ами не, свучва се и това: http://www.nestle.com/Media/St.....rance.aspx

  Бг-фб-вирусът вероятно е вдъхновен от тази история. И естествено е 101% шит.

 102. ами не, ама не…

  както казах по-горе, тази история е типичен пример за истерията на мамите, както и за голямата сила, която имат обединени

  ти представяш ли си – някакъв (обзалагам се че е някаква) се обадил в нестле и казал “абе вие знаете ли че намерих стъкло в 1 бурканче ваша храна” – никой не знае това истина ли е, от какво е било стъклото (може да е отворил бурканчето с нож, което си е практика у нас примерно, и да е отчупил стъкло от ръба) и т.н. – ама фирмата се юрва да изтегля некакви милиони бурканчета заради 1 обаждане което може и да е от некой майтапчия или конкуренцията

  реално, няма никакви основание за изтегляне на продукта. още по-реален е обаче страха на фирмата от лошата публичност, ако няколко милиона майки подхванат идиотски тая история и се раззеят по интернета, почнат да пишат писма, да правят петиции и да дават интервюта…

 103. Наистина в последно време описаните майки станаха една от най-дейните прослойки в обществото. Но те са дейни и в добрия и в лошия смисъл да думата. Всичко според мен е свързано с многото свободно време, когато са в майчинство. Тогава започва всичко и продължава за напред. И кака сийка е такава :))

 104. Ако кажеш на един невежа с голямо его, че заради възгледите и вярванията му го смяташ за прост тъпанар, той ще престане да те слуша на мига и ще се самозакове към възгледите и вярванията си за вечни времена. Ще повлече след себе си и всички налични невежи околовръст, за да СИ докаже, че е прав.

  Ако кажеш на един образован човек с голямо его, че заради възгледите и вярванията му го смяташ за прост тъпанар, той ще те изслуша АДСКИ внимателно, само за да може после да те застреля със собствените ти думи, да се изгаври с трупа ти и да го хвърли на кучетата. Около него ще се присламчат всички налични образовани хора околовръст, само за да не ги помислят за прости тъпанари.

  Този вид статии подхранват егото на знаещите и злостта на незнаещите. Каква им е идеята всъщност?
  Вие говорите за “стадните интернет майки”, те сигурно говорят за “стадните интернет хейтъри”. Нищо смислено като резултат.

 105. Интересна дискусия във ФОРУМА относно тази статия и блога като цяло:

  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=605891.30

  🙂

  и едно особено релевантно мнение:
  BirdsFlu

  Точно колкото е тъпо да се обявяват всички майки за изтрещели майчунгели, точно толкова е тъпо това със светостта на майчинството…. Да ражда деца и отглежда и възпитава поколение е основна функция на жената, а не някакъв небивал подвиг и страховито геройство. Раждането със сигурност не образува допълнителни гънки в мозъка – който си е бил ренде преди да стане майка, в повечето случаи си остава такова и след това. Само на тази страница в клюкарника има две теми от меко казано неадекватни екземляри, на които майчинството – уви! – не е помогнало с нищо… Това, че една жена е станала майка, с нищо не я прави повече от друга, която още не е или такава, която никога няма да стане. Жал ми е за хора, които изчерпват значимостта си в живота само с това, че са “майка на…”

 106. Е,де , е де, смъртността от дребна шарка (дори и за неимунизирани) не е 20% . И всъщност имунизацията срещу нея не помага кой знае колко ( да не кажа хич), щото аз изкарах доста тежка такава на 25 години, въпреки всичките ми имунизации . Мисля, че смъртността от грип е по-висока.

 107. като гледам – прав си че не е 20% смъртността. само че мъжете я изкарват много по-тежко от жените и децата (дори с ваксина) и може да доведе до много неприятни усложнения (с половата система) – затова ти си я изкарал лошо…

 108. Поредния супер загрижен статус във фейсбук който ни спасява от супер опасната опасност за ДЕЦАТА НИ треперете страхувайте се и разпространявайте!@!!!!!!!!!!!!

  СПЕШНО !!!!!!!! НЕ ПРИЕМАЙТЕ ПОКАНИ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО ОТ ТЕЗИ ХОРА:
  MARTIN PONCE – LORENA MIYAMA – DARIO MURGIONDO – SOL MONTALDO – AZUL BELEN – JULIETA MONTALDO – GIULLI VENTOLA – LULY CARBALO – MARTINA DI STEFA
  ОПИТВАТ СЕ ДА ПОЛУЧАТ ДОСТЪП ДО СНИМКИТЕ НА ДЕЦАТА И ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ДРУГИ ЦЕЛИ !
  МОЛЯ ДА РАЗПРОСТРАНИТЕ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!

  на некои хора трябва да им забранят да се размножават…

 109. Moите любимки са момичетата, които редуват снимки на спящи малки животинки, обичат майка си и искат целия свят да знае това с участия и коментари в групи “циганите на сапун”, “v balgaria se govori na BALGARSKI!!”. А на живо са толкова мили момичета….

  Колкото до майките, феноменално е,че съдейки по обема от информация, който споделят те реално живеят онлайн. Непрекъснато теглят късметчета, играят фармвил, споделят клипове на Бон Джоуви и се умиляват от снимки на други бебета (“много сте сладки тука” е коментарът убиец, просто). Това са часове , които биха могли да прекарат с децата си.

 110. Лонги, по повод “Супер загрижения статус…” Истински случай. Возя се в автобус 43 на връщане от Банкя. На седалката срещу мен една баба с 5-6 годишно момиченце. Хлапето ме зяпа, а и аз обичам деца. Започвам да му правя муцки, детето щастливо, и в един момент бабата решава да го предпази! Дръпва го, хваща му ръчичките и му казва: “Не се закачай, баби, тоя е педофил!”

  Не искам повече да живея на тази планета!

 111. Gradskata Samodiva
  01/09/2011 - 12:11

  Има такъв феномен. Пример: в една тема някаква жена заявява, че ще събере 20 хил. долара и ще води майка си в Мексико да я лекуват по метода на оня шарлатанин Дейвид Уокър.

  Всички мами се изреждат с поетични пожелания и тук- там някое изказване срещу мейнстрийм медицината.

  Аз, въпреки приятелския тон в темата, излизам с точно и проучено мнение и обяснявам защо точно семейството ще загуби, а майката може да умре в още по-големи мъки.

  Много трудно мнението ми се приема. Междувременно стадото в другата тема вече е събрало 25 хил. долара и изпраща едно малко момченце при Уокър. Шарлатанинът взима парите, “лекува” момченцето- безрезултатно. Стадото не губи веднага надежда в шарлатанина. Отивам и обяснявам и там- деликатно и с факти. Стадото малко псува, но почва лека-полека да се замисля.

  Резултат: жената не води майка си, някой от Би Ти Ви попрочита мненията, прави репортаж и едва ли някой пак ходи при Уокър. Е, може и да ходят.

  Ето това е БГ Мама. Добрите: Persona, професор Бранков (Д-р Оги) и няколко други, за които не се сещам- и аз, Mamacita Bandida.

  Лошите: Дребни фанатици като Archangel/Persimmon и няколко хомеопатки.

  Злата: Meg!/Love’n’Light, известна с пространните си и убедителни за стадото постинги как е съвсем лесно и безопасно да се ражда у дома- но понякога кармата се намесва и на някои здрави доносени бебета не им е писано да се родят.

 112. Gradskata Samodiva
  01/09/2011 - 12:18

  Майките не са ниско интелигентни- напротив, имат много продуктивни мозъци, но за съжаление ги използват в обратна посока. Влизаш в един свят на коопериране и конформизъм, женственост и нежност: няма да ти стиска да кажеш в лицето на “племето на майките”- абе това звучи като булшит, преувеличено е…

  Опитах се да кажа- абе това с ползите от кърменето е малко преувеличено, хайде да намалим фанатизма.

  Да не мислите, че се прие добре от племето на лактивистките? Разбира се, все още мога да помогна на някоя жена да кърми, но не бих й помогнала да започне да иска да кърми. Щото това влиза в сферата на пропагандата и изграждането на оная нюейдж майчина идентичност, която ми докарва нервност и сърбежи. Нигоко няма да пускам по наклонената плоскост.

  Longanlon: Болдвам коментарите поради изключителната им важност

 113. Gradskata Samodiva
  01/09/2011 - 12:50

  Колкото до аргумента- не всички майки са такива, ето отговора:

  БГ-Мама е платформа, в която някои идеи и фактоиди да се повтарят, множат и пермутират, докато заприличат на нещо подобно на мейнстрийм здрав разум. БГ-Мама е един опасен инкубатор, точно както умереният ислям е топло местенце, където да се въдят тероряги.

  Как беше- една лъжа, повторена достатъчно пъти от хиляда майки, става истина…

 114. От статията в КАПИТАЛ (където също коементирах)попаднах и във Вашия сайт. За да съм актуален се ‘разходих’ за 20-30 минути във въпросния форум. Впечатленията ми са напълно идентични с изказаното в повечето от коментарите по-горе.
  Това което лично мен ме впечатли най-много е никнейма на една от най-активните потребителки, а именно “Приятно ми е Богиня”. Наясно съм, че тази особа е толкова богиня, колкото аз съм робот-сметосъбирач, но да се самообявиш за бог си е направо диагноза. Е какво очаквате от подобен форум ?!?!

 115. LuboAlamanov
  16/09/2011 - 17:03

  Страхотна статия, браво! И коментарите къртят. А най-много ме радва, като група идиоти се наговарят по интернет да се съберат и да протестират срещу интернет 🙂

 116. Минало е време,но сърце юнашко не трае,та ще си каже мисълта.
  Статията ми хареса,особено мисълта,че не важи за всички майки.Майка съм да си призная,не ме изяждайте.
  Стига с тоя майчин инстинкт.Ако един мъж се грижи денонощо за детето си( без помощ) веднага ще си изработи такъв.
  Позволете и ненаучното ми мнение,че едва ли големи компании като Нестле(а и всички други)нямат скелети в бюфета.Така,че леко със съчувствието.Ха, аз ползвах АМ Нестле,ама като не се ровя където трябва така е.
  Аз се радвам,че има хора,които поставят всичко под съмнение.
  Не мисля да подценявам билките и всички други неща,които няма как да знам и проверя действат ли.Факт,е че като имаш дете ставаш по-внимателен и като опре до здравето трябва да се довериш на някого.Който често ходи при личния може и да е забелязал как разни костюмирани с куфарчета редовно влизат при тях.Тези хора са там да изрекламират различни хапчелъци и сиропи.Лекаря не ги търпи от куртоазия.
  Накрая само да кажа на издразнените,че не съм си вирила носа след раждането.Нито първото,нито след второто.:-))
  А то е различно за всяка жена за една лесно,за друга трудно-не си вирете и вие носовете.

 117. Ей сега се сетих нещо та…
  Не ви ли прави впечатление колко са разпространени хомеопатичните лекарства?А прави ли ви впечатление ,че цената им е по-ниска(привидно) от тази на другите.Моето дете като се разболее и го лекувам под 20 лева не съм дала.Сега вижте цената на Осцилококцинум колко е -най-много 7лв.А се давал и профилактично..Що да не си купиш спокойствие за 7 лева?Къде ли не си ги дал….А и ти остава тръпката,че правиш нещо за детето.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *