статия във Forbes #5


Статията ми Една неочаквана полза от еврофондовете можете да намерите в бр.5 на списание Forbes, или тук (pdf).

Копиране на статиите от блога
Феноменът майки в интернет

Коментари

 1. Марин
  15/08/2011 - 13:41

  Интересна и доста вярна теза.
  Същевременно следва веднага въпросът: А как харчи парите общинската администрация? Сещам се веднага за интересен пример – заниманията на сливенския кмет.

 2. разбира се, има злоупотреби и в общинските администрации. но идеята за децентрализация почива на два факта:
  1. общините са по-близо до хората и решенията им за какво да харчат парите са по-близо до техните интереси
  2. общините много по-лесно биват санкционирани, ако харчат неправомерно

  примери ще ти дам само по втората точка, защото по нея питаш – Сметна палата одитира правителството и програмите и харчовете на министерствата всяка година – и излиза с Годишен доклад, в който е записано за какво са изхарчени парите, каква е ползата от това, къде има нарушения… но нищо не следва от това. няма нито един осъден министър. няма нито 1 лв. върнати от министерство. нито една програма, която харчи милиони, не е спряна защото няма резултати от нея (пример – програмата “от социални помощи към трудова заетост” на мтсп). излизат си докладите и кервана си върви.

  ЕС също преглежда как вървят работите с харченето на фондовете и издава разни декларации, мнения, доклади… даже може да глоби правителството. и какво от това? нищо не става, плащат си глобите пак от бюджета, не връщат пари, няма уволнени, няма осъдени.

  сметната палата проверява и общините обаче. проверяват ги и ЕС, и министерствата. и има отстранени и осъдени кметове, има върнати десетки милиони неправомерно изхарчени, има спрени проекти.

  получава се така, че макар положението е далеч от перфектно, общините са много по-прозрачни и отчетни при харченето на бюджетни средства, отколкото централното правителство.

 3. Марин
  15/08/2011 - 16:54

  Сещам се за още един страничен ефект.
  При кандидатстване по европейска програма няма значение от коя партия е кметът или мнозинството от съответния общински съвет.
  При кандидатстване (или както трябва да се нарича моленето) за бюджетни средства със сигурност има значение партийната принадлежност.

 4. при кандидатстване за извънредни бюджетни средства определено има значение политическата принадлежност

  но не съм убеден, че тя няма значение при кандидатстване за проекти

 5. Честито, Лонг! 🙂

 6. Любомир Попов
  16/08/2011 - 12:21

  Мога да потвърдя, че при кандидатстване за пари от евро-фондове е исключително важно партийната принадлежност. Например преди няколко месеца бяха открити откровенни злоупотреби от хора с подходяща партийна принадлежност. Отказалите да разпишат документите бяха уволнени, а документите бяха прехвърлени на друг за подпис.

 7. Любомир Попов
  16/08/2011 - 12:39

  Относно статията – ПОЗДРАВЛЕНИЯ!Както знаеш аз съм един от малкото хора, които се борим да се случи наистина тази измъчена вече децентрализация, но за съжаление в последните 3 години с нея се заеха някакви странни хора, с още по-странни разбирания и без грам желание да разберат, че светът не започва от тяхното “царуване”. Отказват да приемат, че има вече свършена работа и просто тя трябва да се продължи. Вместо това се правят едни безцелни лупинги, във всички други посоки, само не и в тази, вървяно до този момент. В резултат на това се върнахме с поне 4 години назад в някои от дейностите.
  Относно “административния капацитет” обаче няма как да се съглася, че липсва. Има го и той е напълно достатъчен и хората са добре подготвени. Но ако започнеш да си гледаш прекалено съвестно работата, не те чака нищо добро. Самият аз съм наказван за това, че си гледам работата и спазвам буквите на закона.

 8. при условие че едно писмо седи в МРРБ и чака подписа на някой партиен кадър на висока позиция по месец, няма как да ми кажеш, че това е то капацитета

  служителите са обучени и имат голяма практика, ама когато ръководството не си е на мястото и няма желание за общо усъвършенстване на процедурите на работа, нещата не стават

 9. @Longanlon: Хубава статия, но ми се струва малко орязана. Интересно ми е, как се става експерт по европейски програми?

 10. отрязана е малко, да

  става се както се става експерт по всяко друго нещо – с много опит. в моя случай – 9 години вече.

 11. @Longanlon: Щом е с опит – бравос!

 12. НеЕважно
  17/08/2011 - 05:50

  А какво точно е “експерт по европейски програми”?

 13. НеЕважно:

  Европейският съюз, като една видна социалистическа бюрокрация, обожава да разпределя централно едни пари. Тия пари се разпределят на проектен принцип – изготвяш един проект (т.е. казваш за какво искаш да ги харчиш) и ако ЕС го хареса, великодушно ти дават парите да ги харчиш за това.

  Този процес е канализиран чрез т.н. програми на ЕС за финансиране, накратко “европейски програми”. Те представляват описание на това, за което ЕС иска да дава пари – така, че да знаеш как да си искаш. Примерно, програма “Административен капацитет” е израз на желанието на ЕС да образова чиновниците ни (и други хора де) така, че да си вършат по-добре работата. И ако имаш идея как да направиш това, можеш да искаш пари от ЕС, за да я реализираш. Има програми за много неща – за учене и стажове, за фирми, еко, земеделие, всякакви.

  Това накратко представляват “европейските програми”.

 14. НеЕважно
  18/08/2011 - 15:33

  Longanlon, благодаря ти за разясненията по-горе, но те не дават отговор на въпроса: Какво точно е “експерт по европейски програми“?

  Поздрави!

  Име НеЕважно

  Експерт по житейски програми – гадател, ясновидец …

 15. НеЕважно, виж в речника “експерт”.

 16. ами може да се каже, че експерт по европейски програми е някой, който се е специализирал да взема пари от ЕС по гореописания начин 🙂

Leave a Reply

Задължителните полета имат *