Американска политика for n00bs: Чаеното парти


В една не особено дълга поредица от (две) статии преди време ви запознах с най-едрите животни от американския политически зоопарк – кланящите се на библията републиканци и целуващите задника на карл маркс демократи. Поради спецификата на американския политически живот в последните години обаче, на хоризонта, за пръв път от стотина години, се оформя нова политическа сила – движението Чаено парти…

Преди 250 години, Британската империя имала неблагоразумието да кара жителите на своите колонии да плащат данъци, но не им давала правото да гласуват. И изобщо, правителството се държало с тях като с поданици, а не като с граждани. Специално британците в щатите на Америка били доста недоволни от тоя факт – дотолкова, че когато същия тоя парламент (за който не били гласували) въвел нова такса върху чая, макар таксата да била доста ниска, една тълпа пияни ентусиасти в Бостън превзели няколко кораба, превозващи таксуван чай, паркирани в пристанището, понабили екипажите и изхвърлили балите чай във водата. Това знаменателно събитие се нарича Бостънско чаено парти и се смята, че то дава началото за войната за независимост на САЩ от Британската империя.

Така, в борба за свобода и независимост се родили Съединените американски щати – първата истинска  гражданска демокрация в света, с конституция, специално насочена да ограничава правомощията на правителството. Напоследък обаче, американското правителство се разрасна неимоверно, а двете парламентарни партии нещо бягат по тъча и не защитават интересите на избирателите си – дотолкова, че всъщност са се превърнали в практически една партия, заета главно в разширяване на бюрокрацията и правителствените разходи и потъпкване правата на обикновения гражданин – в което последните двама президенти особено се отличиха. Което, според достатъчен брой американци, е сериозен повод за ново Чаено парти.

Така наречените “Чаени партита” са всъщност партийно необвързани масови митинги из цялата страна, изразяващи недоволството на гражданите от политиката на последните правителства. В началото медиите  в САЩ (но отличен пример за това е и поведението на нашенските Капитал и Дневник) ги пренебрегваха почти изцяло, след това се отнасяха презрително към тях (наричаха участващите в митингите “tea-baggers” което е игра на думи едновременно с чая и с един от евфемизмите за ташаци на английски)  и едва напоследък, когато подкрепените от Чаеното парти кандидати взеха да печелят като на шега предварителните избори, започнаха да пишат за тях сериозно и що-годе обективно.

Къф си ти и за кво се бориш?

Чаеното парти всъщност се явява алтернатива на Републиканската партия – нещо като връщане към корените, към истинския американски консерватизъм, и то главно в икономически аспект. Както описах в едноименната статия за републиканците, те твърдо вярват в личната отговорност и икономическата свобода и смятат, че правителството няма работа да се бърка в бизнеса и да харчи парите, събрани от данъци, за какви ли не глупости. Само че през последните години самата Републиканска партия спря да се бори за тези неща и се занимава главно с идиотски въпроси като религия, аборти, гейове и война. И съвсем нормално, значителна част от републиканците намериха ново движение, което да олицетворява реалните им виждания и се включиха в него заедно с много либертарианци, безпартийни и демократи  в Чаеното парти, което се базира на 10 основни принципа:

1. Защита на Конституцията. Американската конституция, за която ще пиша отделно друг път, жестоко ограничава правата на правителството – но в последните десетилетия, постепенно, с нови закони и съдебни прецеденти, конституционните принципи биват подкопавани и правителството си измисля все нови и нови задачи. Новото държавно здравеопазване в САЩ е отличен пример за това – а при спазване принципите на Конституцията то никога нямаше да се случи.

2. Отхвърляне на “въглеродните квоти”. Понеже “глобална промяна в климата, предизвикана от човека” няма, а въглеродните квоти са просто нов правителствен данък върху бизнеса и всички потребители (т.е. нас), тази идиотска идея на екоталибаните трябва да бъде отхвърлена.

3. Балансиран бюджет. Правителството харчи твърде много, защото е много по-лесно да раздаваш пари на всеки, който ги иска, отколкото да отказваш. Това вече изяде главата на Гърция и започна да изяжда главата на Бойко Борисов – изобщо, да харчиш повече пари, отколкото имаш, не води до нищо добро, даже да си цяла държава.

4. Фундаментална данъчна реформа. Данъчният закон в САЩ в момента е над 60 000 страници и всяка година се увеличава с още около 2 хил. Всякакви лобисти и интересчийски групи на различни големи компании и сдружения на фирми карат законодателите да прокарват нови и нови вратички, изключения, добавки и т.н. към данъчния закон, за да получат привилегия за себе си или да затруднят конкурентите си. Това създава огромни затруднения и разходи (плащане на адвокати и счетоводители, както и човеко-време за справяне с изисквания по отчетност и бумащина) от които няма никакъв смисъл.

5. Фискална отговорност и ограничено от Конституцията правителство. Държавната администрация, както сме забелязали по нашите ширини, има способността непрекъснато да се разраства. Всяко правителство има братовчеди и приятели, на които трябва да намери държавна службица, затова създава нови агенции, министерства, служби… и харчи пари за тях.

6. Край на неограниченото правителствено харчене. Когато няма пари за харчене, правителството взема назаем и продължава да харчи – и се чуди кого да обвини, когато това води до проблеми. Външния дълг на САЩ се е утроил в последните 2 години и в момента представлява цифра, която дори не знам как се казва (трилиони ли са, зилиони ли са…). Кой ще го плаща?

7. Спиране на финансирането, отмяна и постепенна замяна на правителствените програми за здравеопазване. Както много добре знаем в България, държавното здравеопазване е скъпо, бавно и некачествено. Държавите с най-добри здравни системи в света (скандинавските) ги базират на частни фондове, три стълба и свободен избор. САЩ върви в обратната посока.

8. Енергийна политика “От всичко по много” (All of the above). Това е интересен възглед за развитието на енергетиката, според който всички начини за добиване на енергия трябва да се ползват и подкрепят и никой не бива да бъде забранен или ограничаван. Атомна, слънчева, въглища, газ, вятърни перки – субсидирай умерено развитието на тия които не са печеливши за сега и таксувай печелившите, но не пречи на никого – това е мотото на Чаеното парти.

9. Край на кебапчетата. Американците имат един израз “pork barrels” или просто “pork” означаващ нещо, което някой политик прави без никаква полза, само за да се хареса на избирателите – раздава безплатна храна (от там идва израза преди двеста години), строи магистрали паркове, болници и даже летища от които всъщност няма нужда точно на това място – само защото там му е избирателния район и иска да спечели няколко гласа повече. Тук раздават кебапчета на циганите, затова мисля, преводът е подходящ.

10. Край на освобождаването от данъци. Малката фирма си плаща всички данъци. Когато няма пари – фалира. Големите фирми лобират усилено и за тях има всякакви данъчни облекчения, а когато нямат пари – правителството ги спасява с бейлаут, ползвайки парите на данъкоплатците.

Време беше, някой в “земята на свободата и домът на смелите” най-после да осъзнае, че свободата му си отива и да бъде достатъчно смел да се противопостави гласовито на маршируващия с пълен напред социализъм. На мен ми звучи разумно, а на вас?

Оковите на майчината любов
За пореден път…

Коментари

 1. Само в щатите може да се случи подобно нещо. Политиката на Буш и Обама, самозабравянето на политиците, убедеността на републиканците, че са единствената дясна алтернатива предизвикаха ответна реакция в американското общество. Чаеното пари май е класически черен лебед – адски логично и въпреки това никой не успя да го предвиди. В САЩ ще става все по интересно. От една страна опитите на Обама да фалира икономика номер едно в света, от друга растящата популярност на както на чаеното парти така и на разумни дясно мислещи политици сред самите републиканци.

 2. Кирил Кирилов
  11/10/2010 - 09:36

  Много точно определение за политическата фауна в САЩ:

  “кланящите се на библията републиканци и целуващите задника на Карл Маркс демократи”

  Видно е, че двуполюсния модел е изчерпан и е време да отиде в историята. Дори и консервативна Великобритания се отърваха от него, сега е наред САЩ.

 3. Кирил Кирилов
  11/10/2010 - 09:50

  И нещо наистина любопитно. Не друг а самият Осма бин Ладен се превърна в поредният природозащитник, борец срещу глобалното затопляне.

  http://www.guardian.co.uk/worl.....ate-change

 4. бин Ладен просто налива масло в огъня, тъй като е наясно че сега ще се намерят хора, които да го наредят покрай зелените (или да наредят зелените покрай него).

 5. Всъщност Осама просто се нарежда в редичката на останалите отявлени и шумни критици на капитализма – Чавес, Кадафи, Кастро (до скоро), Ким Чен Ир.

  Достатъчно е да види човек да види техните държави, управлявани от тях и такива като тях, за да види до къде се стига с техните идеологии…

 6. Кирил Кирилов
  11/10/2010 - 10:22

  Осама винаги е бил в редичката на отявлени и шумни критици на капитализма, но досега го е правил с мотивите на комунистите, социалистите и ислямистите, сега за пръв път използва и мотивите за зелените. Това ме води до мисълта, дали зелените няма да се окажат комунистите на 21 век.

 7. няма какво “да се окажат” – те са си:
  http://kaka-cuuka.com/275

 8. за №7 – здравеопазването по скандинавието е всичко друго, но не и частно, нито е базирано на частни фондове. не, че няма и частни болници – има, но принципно цялото здравеопазване е субсидирано от общините и понякога държавата, т.е. от данъци.

  тъй че да ги ползваш скандинавските държави като пример за това как държавното здравеопазване е скъпо, бавно и некачествено е леееко неправилно..

 9. Да се говори за здравеопазването в скандинавските държави като за едно цяло е леко неправилно – но на повечето места то се базира на осигуряване в частни фондове и на финасиране от общините и по-малко от държавата.

 10. Георги Генков
  11/10/2010 - 11:20

  Чудесен анализ, искаме още 😉
  Наистина Капитал и Дневник или Икономедия като цяло чак наскоро откриха това движение, като направо изиграха “изненада”, човек ако не чете англоезични /качествени/ медии доста изненадан ще си стой в България.
  Най-много ми хареса това за въглеродните квоти – поредната измама бъркаща дълбоко в джоба.

 11. На теория звучи добре. На практика – Сара Пейлин и тем подобни дегенериращи личности ръководят въпросното чаено парти. Дотук с рационализма и Милтън Фрийдман..

 12. Понякога целиш точно в десетката.

 13. Йоана
  11/10/2010 - 12:20

  Ти… не говориш насериозно, нали? И знаеш, че това е “партията,” сътворила табели с надписи като “Get your government hands off mah Medicare,” която консолидира възродилия се с пълна сила американски расизъм след избирането на Обама (Глен Бек: Смятам, че президентът има дълбоко вкоренена омраза към бялата култура), сред чиито представители e Кристин О’Донъл, която иска всички да спрат да правят секс И да мастурбират?! Ако постът ти е сериозен и сериозно смяташ тези побъркани бели старци за “смели” и устремени към свободата, значи или информацията ти идва само от едната страна (тяхната), или контекстът ти е много тесен (според мен и двете).

  Освен това teabaggers в началото се нарекоха самите представители на движението. После като разбраха жаргонното значение на думата веднага смениха името, но демократите никога няма да ги оставят да забравят това начало.

  Хора – ако си нямате идея от американска политика и култура и ситуацията в американския политически живот през последните години, моля ви се не си попълвайте празнините чрез този пост. Той е в най-добрия случай оппростенчески и 100% ендостранчив и в най-лошия неинформиран и сериозно заблуждаващ. Намерете си реални източници за тази тематика, във ваш интерес е.

 14. Йоана, под реални източници май разбираш привърженици на демократите, така като гледам. Т.е. и ти гледаш едностранчиво.

 15. Добре де Йоана, открехни ни за американска политика и култура и ситуацията в американския политически живот през последните години, та да не сме в най-добрия случай оппростенчески и 100% ендостранчиво и в най-лошия неинформирано и сериозно заблуждени.

 16. Балтазар Иванович
  11/10/2010 - 15:58

  Безпристрастно, но с доза симпатия, а? 🙂

  Чайното парти може да не е чак толкова миловидно образувание, колкото изглежда на прима виста. Погледнато по-навътре, извън изложените отгоре неща, това недоразумение е с единия крак в клана, а с другия в креационизма. 😀

 17. Александър
  11/10/2010 - 17:53

  Браво за статията!!

 18. коментар от Свежо: От 1 месец чета в американската преса за тази чаена партия. Печели избори, набира сила. Може да е за добро. Във форумите им разбрах, че тяхните политици гледат на народа както нашите на нас. Бях много изненадана. Само, че американците не се самообвиняват, че те са си виновни защото са си ги избрали.

 19. Ми ето ви две критични гледни точки от либертарианци, тъй като разбирам, че всичко друго, което ги критикува е равносилно на “демократ” –

  http://www.nolanchart.com/article8024.html

  http://www.lp.org/news/press-r.....a-partiers

 20. DarkTranquillity
  11/10/2010 - 21:17

  Умерените американци (тези които се колебаят) ще гласуват за демократа в своя район при положение, че алтернативата е някой като Кристин О’Донъл. И общо взето с това се изчерпва ползата от тези откачалници.

  По въпроса за скандинавското здравеопазване си зле информиран. Конкретно в Швеция можеш да избереш дали да отидеш в частна или в общинска болница, и в двата случая разходите се поемат от държавата. Отговорност за здравеопазването носят областните управи. В това се изразява децентрализацията. Не знам къде си го чул това за частните фондове.

 21. Йоана, направо е умилително как разказваш за демократите – имам чувството че ако видиш някой на живо ще замахаш с опашка и ще се претърколиш по гръб, за да те почеше по корема 😉

 22. DarkTranquillity
  11/10/2010 - 21:45

  Последния коментар на Longanlon е дефиницята на ирония.

 23. Лонги, онново сте защшеметяващо провинциален в космополитните си прозрения относно Америка и светът.
  Добре би било да използвувате пъргави я си ум и познанията по английски за да излезете от паницата с “чаена попара”.
  Разбирам Ви чудесно. Вашето битие намира за толкова сходно съзнанието на Сара Пейлан от Аляска и компанията
  американски патриоти от дълбините на континента.
  И все пак Happy Columbus Day, Longy !

 24. mi3, не всички критици ги смятам за демократи, просто коментарът на Йоана е показателен за нейните пристрастия, които тя нарича обективни. Другото, което забелязвам – тези, които по принцип симпатизират на демократите, веднага отбелязват колко не ги разбирал нещата авторът на блога и колко по-сложни били нещата. Ми не са сложни, по дяволите, подлежат на много простички обяснения. Сложни са само в левичарските глави явно 🙂

 25. парите ми са кът
  12/10/2010 - 00:53

  първата и основна грешка, която си допуснал: приравняваш политическа партия с политическа философия. втора грешка: приложил си индуктивна логика, за да формираш общ облик на партия. трета грешка: непознаване на пъстрата палитра от политическите философии.
  пример:
  “Чаеното парти всъщност се явява алтернатива на Републиканската партия” – всяка партия може да е алтернатива на друга партия; демократската партия е алтернативна на републиканската в смисъл, че нейният идеен профил се противипоставя на този на републиканския
  “нещо като връщане към корените, към истинския американски консерватизъм”
  в т.нар. чаено парти има идеологически сепаратизъм. което ще рече че в самото чаено парти има разделение на идеите за това каква трябва да бъде ролята на държавата, което дефинира домашната политика както и външната(най-вече дали ще има военни вмешателства). сара пейлин е неформалният лидер на тази група, които са идентифицирани като консерватори от нов тип – неоконсерватори (които вече сами по себе си не са много нови, но това обсобение се прави, за да не се бъркат с консерваторите); останалите, непричислявани към неоконсерваторите, са конституционалистите, които считат рон поул за своя лидер.конституционалистите имат общо с “старите десни”, както ги наричат някои автори, като самите те не са се наричали консерватори, но са били за република, в която държавата е стриктно ограничена от конституцията.

 26. v.k.venkov
  12/10/2010 - 01:10

  За “pork barrel” не си съвсем прав да го сравняваш с раздаването на кебапчета. “Качето със свинско” (от което, в българския контекст, са ме хранели и мен навремето като малък) осигурява на електората на дадения конгресмен/сенатор някакъв бизнес, възможност за инвестиции и изобщо продава стопански живец на конкретния регион. А раздаването на кебапчета си е чист подкуп/корупция — гласувай за мен днес и ручай (днес, без никаква мисъл/обещание за утре).

 27. v.k.venkov
  12/10/2010 - 01:10

  Не “продава” а “придава”, разбира се.

 28. коментар от Свежо: 😀 (thumb up) (coffee)

 29. Ти успя да ме разхилиш и да ме издразниш.Мъжа за който съм омъжена в Америка,казват че е либерал,той казва,че е независим,а в Европа колегите му англичани и холандци твърдяха,че оххх ужасено консервативен.Тук тия дето,са чували за Маркс,са една ужасно малка групичка.Добре,че FOX,почнаха да му влачат кокалите на немският евреин,та и някой от най-червеновратите чуха за него. Статистиките официални и неофициални,понякога са ужасяващи,само 10% от американците имат магистарска степен,около 60 милиона нямат медицинска осигуровка,а във всеки щат има около 25,30 човека ,са със смъртни наказания,невини.В Америка добро образование,медицинска помощ и добра юридическа помощ са много скъпи.Така,че ела и виж.Аз съм истински богопомазана,че имам три в едно с мъжа на живота ми,или по-точно 6 в едно, щото и ония трите ,за които ти говорех и тях ги имам. Чети,пиши,но се и вслушвай в коментари, като този на Йоана,без да си умилително снизходителен.Късмет,успех и жив и здрав.

 30. Това че не са чували за Маркс обикновените хора, не значи че лидерите на Прогресивното движение в Демократическата партия и в множеството други крайнолеви партийки и движения, не са чували и не изповядват философията му. Хилъри Клинтън се обяви за “прогресивист” което е най-близкото до марксист което може да си позволи да каже мейнстрийм политик, а Нанси Палоси каза на публичен форум, че любимият й политически философ е Мао Дзедун! Мао Дзедун ве, същия комунист-сталинист, който утрепа 40 млн китайци от глад и изби и изтезава още незнайно колко в Културната революция…

  Това защо медицинските услуги в САЩ са скъпи и какво именно ги оскъпява е комплексен въпрос. Но дали е скъпо в абсолютна стойност, виж сама:
  http://kaka-cuuka.com/2126

  Колкото до милионите без здравна застраховка (които не са 60, не се опитвай да плашиш народа), здравеопазването в САЩ е що-годе частно и доброволно но… в България е държавно и задължително и по-голям процент от хората са без здравна осигуровка. Дали е парадокс, или нормално следствие?

 31. Няма да се обаждам повече,ти явно не ми вярваш,а и едно е да си бил на купон в Ню Йорк ,Вашингтон или Чикаго и друго е да живееш в третият от тази година поголемина град,Хюстън.А тая дето харесва Мао,мен не ме плаши,честно.Аз съм ужасена от такива,като Сара Пейлън,тя от една дърдорана с 5 деца,бременна тинейжерка дъщяря,бебе за което само сестра и знаеше,че ще се роди със синдрома на Даун . Едва изръчкала колежа , от долна средна класа,стана крещящо известна,милионерка ,която ако и президент стане,Буш и Чейни ще са сладурковци.Знам,че си номер едно в Бгнета,но когато го преживяваш и Америка не е била единственото място ,където си живял и ти става забавно,тъжно и неустискваш да си затвориш устата за коментар в бгблог-номер1 по-популярност,жив и здрав.

 32. Много ми е смешно когато някой започва да плюе по опонента си, вместо да обори тезите му – това го правят както демократите, така и тия коментиращи в блога, които им симпатизират.

  Изключително интересно е да се наблюдава това – републиканци, консерватори, чайници, либертарианци – всички биват изрисувани в най-черни краски, колко са богати, колко са безсърдечни, колко бебета имат, колко са глупави и т.н. … но… никога нито дума за техните политики, за това, което правят, за ползите и вредите от тях, никога нито дума.

  Ето, написал съм 10-те основни принципа на Чаеното парти… никой от опонентите му не ги коментира, даже не спомена нито един от тях. Сара Пейлин била богата и тъпа и имала 5 деца… ами да, и аз съм атеист и смятам за идиот всеки който вярва в библията, ама не гледам котката дали е черна или бяла, а дали лови мишки. Дали пък тия 10 принципа (и изобщо голяма част от идеите на консерваторите) не са доста по-разумни и правилни, отколкото ви се иска да признаете?

 33. P.S. Същото впрочем, се наблюдава и в медиите – всички обсъждат Чаеното парти като политически феномен, политиците в него, хората, които протестират и какви са те и т.н…. Но вижте статията на Капитал в линка отгоре – даже там идеите, които подрепя Чаеното парти са споменати съвсем бегло.

 34. Виктория
  13/10/2010 - 04:11

  Ще ти кажа най-приятелски, защо това, което си написал, звучи некомпетентно, дори малко смешно.
  Първо, нито най-важното за републиканците е това, че се кланят пред библията, нито е вярно, че демократите са комунисти. Наистина, по политическия спектър са по-вляво от републиканците, но пък републиканците са толкова десни, че демократите са си направо център. Така че още с първите си твърдения и с начина, по който строиш координатната система, за да разположиш в нея идеите си, вече ме изгуби заради липса на основополагаща достоверност. А за това кое лоби на кого е и как зад идеолигии се маскират икономически интереси и че всички далеч от очите на публиката се целуват и прегръщат и си пият уискито заедно, точно както го правят нашите леви и десни политици като изключат камерите? Чувал ли си за това? Така че идеологията отдавна е престанала да бъде най-важното, което привлича един човек към една партия. Но политиците имат интерес простия електорат да вярва в това, за да бъде лесно манипулируем и да не брои стотинките на хората в управлението.
  Второ, това което Чаеното парти иска не е Манна небесна. Много от тезите им са изключително спорни, за да плесна с ръце и да кажа като теб Осанна! Фактът, че не анализираш, а само цитираш и адмирираш също ме кара да ти нямам доверие като сериозен ум. Ако беше подложил техните искания на обсъждане и се бе позамислил – дали пък са толкова хубави тези искани – тогава би ми станало интересно и всички интелигентни хора нямаше да те обиждат, а да говорят по същество с теб.
  Мога и още да продължа. Първата ми реакция беше да възкликна като Йоана, но ми е писнало от форумни престрелки. Ако разбереш какво ти казвам, заинтересуваш се, почетеш, посъмняваш се, пък и малко в себе си се посъмняваш – добре. Ако не – здраве да е, аз поне се опитах. 🙂

 35. Hierogrammate Tzadkiel, The
  13/10/2010 - 12:25

  FOX NEW FUCK YEAH
  Идиокрацио, идем.

 36. Hierogrammate Tzadkiel, The
  13/10/2010 - 12:28

  FOX NEWS искам да кажа. Но сериозно, най-добрия коментар за американската политика е следния: “The right is convinced that the left is evil. The left is convinced that the right is retarded.”

 37. Жилов
  13/10/2010 - 14:03

  Мисля, че е обратното.

 38. Hierogrammate Tzadkiel, The
  13/10/2010 - 14:47

  Не, не е обратното.
  “Медицинската реформа на Обама ще убие баба ми!”
  “Знаете ли как Сара Пейлин си кръщава децата?”

 39. Аз също съм привърженик на балансирания бюджет и плоския данък като най-справедливия и в този ред на мисли съм с Чаеното парти.

  Жалко е когато същите биват обвинявани в расизъм. Аз досега такъв не съм забелязъл у тях. Вярно е, че почти няма представители на малцинствата сред тях, но се намират такива и нямат проблеми с мнозинството.

 40. Едно обаче не ми харесва в Чаеното парти – като са толкова независими да се явяват техните кандидати като независими на изборите, а не всички да се борят за номинацията на Републиканската партия или пък да подкрепят някой републиканец “наготово,” защото същият републиканец е видял накъде духа вятърът и е започнал да говори техния език. Един донкъде добър пример е техния кандидат в Аризона, който беше опонент на Джон МакКейн за номинацията на Републиканската партия. Почти три милиона се пръснаха за Хейуърт, загуби и сега остава привържениците на движението или да гласуват за Джон МакКейн, или да гласуват за някой негов опонент, с който може и да не са много съгласни, или да не гласуват. Тоест двуполюсният модел в САЩ пак ще си остане и не е ясно колко чаените републиканци ще успеят да си прокарат идеите като… републиканци, а не като представители на Чаеното парти.

  Малко по-различен пример е щата Кънектикът, където представителите на Чаеното парти подкрепяха Питър Шиф (сигурен съм, че знаеш кой е той), а сега са с Линда МакМеън, която беше във федерацията по кеч. Тя пък в същото време не е чист човек (доста мръсно си е вършила работата и грам уважение не е проявявала към служителите на компанията) и като цяло стъкми предизборни програма и реторика в крак с републикански (фискални) и демократически (социални) идеи. Дали пък не е чисто и просто с цел спечелване на изборите?!

 41. Виктория, достатъчно показателен е фактът, че си изписала 1 страница коментар, а единственото, което си казала относно това, за което се бори Чаеното парти, е 1 ред с “много от тезите им са изключително спорни”…

  Явно не те мързи да пишеш… но продължаваш, както всички които не харесват какво съм написал, да обясняваш за републиканците, за демократите, за тоя, за оня, за мен и какво съм бил мислел и какво пък трябвало да мисля… и мълчиш по темата, на която е посветена цялата статия. Интересно.

 42. neuromantic
  14/10/2010 - 11:12

  Ами още като почнеш с точка 4 и ти става ясна картинката. Законът бил сложен, лобистки групи обърквали сметките… Нали искаш свобода на паричните потоци? Интересно си представяш ти капитализма. Всички да сме свободни ама ако може да се ограничим до една ферма и да упражним свободата си като яздим кон наглеждайки посевите. И още – законът трябва да е прост и да се определя от най-народния човек от народа. Опасно близо се движиш до народната мисъл и започва силно да лъха на синдрома Бойко – популизъм и мускули, щампована мисловна схема без задълбаване в излишни детайли и една добра софра, заслужена с много труд. И да не забравяме законите на дедите си – прости и съвършени. Интелигентите са враг защото винаги усложняват нещата.

  Само че има един малък проблем. Как ще накараш човек който държи няколко милиона в левия си джоб да се движи по тези прости правила? Ще спреш лобирането? Как ще промениш силно покваряващата и определяща параметрите на морала природа на парите, тази всепомитаща физична сила, която добива все по-застрашителни размери? И преди съм я сравнявал с гравитацията. На квартално ниво можеш да пренебрегнеш ефектите и (с малко повече воля), но с увеличение на паричната маса тя се превръща в силата формираща вселената ни. Или мислиш че тази сила трябва да следва измислените от теб правила? Защото така е правилно? Хах. Между другото бунтът срещу физиката е подточка от манифеста на червените. И не давай сега пример с бейлаута. Без вероятност за случването му богатите ще си намерят други вратички. Въображение имат. А ако нямат си купуват.

  Десетият принцип е същия абсурд в този контекст. Доколкото разбирам решението е да се хвърли един бой на богатите и да се изхвърли чая в морето. Направо може да се грабнат пушките и айде към гората. Защо да се играе на дребно? Веднъж възвърната свободата ще може да се упражни чрез добре познатите от миналото начини. Иначе не виждам как големите и малките може да са равни. Пък било и пред закона. В крайна сметка законът се пише от хора, не пада от небето обграден с неземно чист морален ореол. Единственото решение на глобалните проблеми не е ограничаване на държавата, а разрастването и. Справка: китайският модел. Държавна шапка държи всички под железния таван. Можем да направим аналогия с твоя блог. Сравни свободата на бърборенето на шейсет човека с тази на шейсет милиона. Дали ще е същото? Дали ще са достатъчни старите ти правила за модериране?

  Останалите точки звучат като излезли от програмата на група каубои решили да отцепят Флорида и да образуват собствена държава в която всеки ще е свободен да направи собствено барбекю, от саморъчно отгледаните прасета/телета, в което няма и полъх от външен дълг.

 43. Не знам за “моята” теза (тия 10 принципа са на Чаеното парти, не моя измислица), ама твоите възражения са най-малкото объркани и несъстоятелни и се свеждат до “ама то си е така от край време, всички са маскари, ти ли точно ше направиш нещо по-добро, айде мола ти са, ай сиктир от идеалисти“…

 44. д-р Ивайло Христов
  14/10/2010 - 11:46

  Изключвам се от коментарите за политика-няма само при нас да има Бойко Борисов я !! Американците отдавна си плачат за нещо подобно-явно 11 септември и финансовата криза не са им достатъчни.

  Скандинавското здравеопазвани, а вече и повечето европейски ,се базира на няколко начина на финансиране.с две думи-държавата осигурява ако паднеш на улицата,катастрофираш ,спука ти се язвата или раждаш-да не умреш като куче. От тук насетне нещата опират до личната отговорност-да се осигуриш за останалото сам-където избереш. Нормалния скандинавец идва в Б-я с три карти-едната е държавната или общинската/в повечето случаи не се сеща за нея/втората е -неговата лична здравна и даже трета-специално за дните на пътуването, където влиза и транспортиране със самолет ако се гътне.Всеки местен политик там има като задача номер едно да осигури колкото се може повече здравни услуги на населението от града или селото.Това се плаща от съответния бюджет.Това не е постигнато за две-три години -и там е имало проблеми.Постепенно този модел -със забежки насам -натам -влиза в цяла Европа.Ние понеже сме много умни направихме едно недоносче-но това е друга тема.

  Другата тема е за цените.Те във никакъв случай не са обусловени от направените разходи.Просто -в тези доброволни фондове са комулирани огромни суми/поне до преди кризата/.Те не държат парите в БНБ като нас умните, а ги инвестират.Това се знае и резултата е огромните цени на медикаменти , оборудване и всичко що опира до здраве.Давам ви за пример -един скенер за риба е 140 -200 долара.Елементарен джобен доплер-1400-1800 долара.Само космическите апаратчета струват повече В последните години медицинската апаратура изпреварва по цени дори военната-която е аналогична като технически принцип.Е в последните години китайците малко поразхвърляха кочинката на големите производители , но и те бързо се светнаха и вече не предлагат за 10-15 % от цената на оригинала.

  Та не може една държава-каквато и да е да оставя гражданите си да мрат като мухи ,още повече-с претенциите за световен лидер.Не може да си вреш гагата по цял свят ,а да не си оправил собствената си кочина.Хилъри Клинтън /не че ми е мното симпатична/нито ще национализира фондовете,нито болниците.Нито измисля топлата вода-просто взема нещо, което в Европа е направено от десетилетия.
  Но както споменаваш-нали трябва да се намери работа на цялата тази администрация-та ще го обсъждат и кроят цял мандат.Дано само не я скроят като нашите!!!

 45. neuromantic
  14/10/2010 - 13:48

  Хех, Лонг, ти по-светец от папата се писа. Бях останал с впечатление че си материалист, не идеалист. Но хайде, нека говорим за идеали. Неслучайно споменах разрастване на държавата. Разбира се нямам предвид увеличение на количеството за сметка на качеството, т.е. на определен пост да сложиш вместо един сто човека. Трябва да има възможност за регулация и то пряко контролирана от хората. Как иначе ще спреш големите капиталисти да въдворят собствените си закони?

  България е чудесен пример за липса на държава. Имаме си големи капитални животни, като Васил Божков, които смятат че политиката трябва да следва техните смели решения. Стига се дотам Черепа да задава въпроса дали Костов е десен политик, та иска да таксува така печелившия му хазарт (тази така полезна обществена дейност). Наскоро хвърли поредната бомба. След като наду цената на акциите на супер-печелившата си (според вярванията на мнозина) Мостстрой и продаде значително количество от тях той обяви фалит. Всички акционери пиха по една студена вода. Оказа се че той даже не бил собственик, а имал някакви си 20%. Къде е сега Бойко да раздаде справедливост? Няма го. Той е силен само пред жените. Няма сила която да спре произвола. Такава сила може да бъде само държавата и няма как в бъдеще тя да се свива.

  Правителството можеш да ограничиш само на територия, в която двеста години диви елементи са кръстосвали прерията и са научили цената на свободата (свобода от някои условности) и всеки от тях има разрешително за пушка. Но както виждаш с времето и те падат в познатия на европейците капан на улегналия живот, когато вече нямаш желание да лееш кръв за да защитиш някоя ценност. Тогава единственият инструмент за контрол на злото остава само и единствено държавата. И единственият възможен път за развитие е тя да се разраства вкл. да се слива с други държави, да образува съюзи като ЕС и т.н.

  Основната заплаха която виждат в държавата работливите спестовници е неправилното разделение на парите и в това всъщност е единственият и проблем. Но държава не значи парите да се събират в една глобална касичка от която лицето Х да вади и раздава според собствените си критерии. Няма никакъв проблем парите да се разпределят на много нива, както е в Швеция, общините да държат голяма част от данъците и финансирането на обществени проекти да става напълно прозрачно и най-вече местно. Вече го обсъждахме този въпрос. Където и да държиш парите държавата те задължава да поддържаш висок стандарт на живот, да отделяш за здравеопазване и образование.

  Държавното здравеопазване е тежка и дълга тема. Ако всички едновременно се разболеят от рак няма как да им се помогне, ясно е. Здравеопазването започва още с превенцията на заболяванията. Което явно на застрахователните компании не им хрумва. Може би са заети с бакалска аритметика. У нас здравният мегапроблем се дължи на социалистическо мислене. Първо, здравните вноски досега отиваха в голямата касичка на Дянков, от която той решава колко да отдели за първоначалната им цел (с останалото запълва дупки в бюджета). Второ, всяко село има собствена болница от което естествено пада и качеството. Но частно здравеопазване може да реши проблема само частно. На чаеното парти им остава само да пийнат по един чай с водка и да попеят малко Гогол Бордело. Революшън бейбе.

 46. neuromantic
  14/10/2010 - 13:52

  Докторе, българите също имат международна здравна карта която покрива само линейката до болницата. Да не очакваш след като тук няма пари за парно в болниците да отделим и нещо за шведските лекари?

 47. “България е чудесен пример за липса на държава.”

  Да, въпреки, че държавните служители са огромен брой. Това не ти ли говори, че не БРОЯТ на държавните служители, а КАЧЕСТВОТО им и начинът, по който работят, е важен за това доколко държавата изпълнява задълженията си? Не ти ли говори, че не количеството изхарчени пари, а за какво и как ги харчат, има значение?

  Шведският парламет има 4 служебни автомобила. Българският има 116. Смяташ ли, че това увеличаване на администрацията (да речем в случая шофьори) и разходите за нея е оправдано и постига качество на управление?

  Въпросът не е да оставим 1 човек да се оправя с държавата, а да се противопоставим на доказания постоянен стремеж на администрацията да увеличава разходите и броя си, както и нормативната база, без подобрява всъщност ползата от себе си.

 48. Hierogrammate Tzadkiel, The
  14/10/2010 - 14:28

  Ефективността на държавната администрация няма нищо общо с обсъждането на ултра-популизма, двуличието, и малоумния консерватизъм на teabagger-ите. Те са представени (но не и водени) от бели, по-възрастни хора, предимно baby boomers, хора, които искат единствено да запазят своите значими привилегии през оставащите едно-две десетилетия от живота си, и да предотвратят държавните разходи насочени към други места. Това е. “След мен и потоп. Не на социализираното здравеопазване, обаче никой да не ми пипа Medicare-a.”

  Българина си вкарва партии като Атака и РЗС в парламента, без да се нуждае от популизъм по американски. Дали ще се говори за национализация или за премахване на социалните програми е все тая, щото и двете крайности са въздух под налягане, който се ползва от политици-хитреци.

 49. Ако още един път го повториш тва за медикеъра ше се гръмна, честно. Това тръгна от една шега в рубриката New Rules в шоуто на Bill Maher – което гледах точно тогава всъщност – и вестниците (обективни и безпристрастни, разбира се 😉 ) с устрем я обявиха за истина и почнаха да башват Чаеното парти така, както го башват за расизъм, религиозност и всичко друго за каквото се сетят – само и само, също като теб, да избегнат дебата по поставените сериозни политически въпроси.

 50. Hierogrammate Tzadkiel, The
  14/10/2010 - 14:43

  Сериозните политически проблеми няма да се решат от движение центрирано върху телевизионен канал (фокс нюз) и с най-голям сегмент привърженици над 65 години (http://www.economist.com/node/.....d=17035460).

  Аз съм за ниски данъци в България и за ефективно държавно управление по целия свят, но авторът романтизира движение, което е много далече от тия неща.

 51. neuromantic
  14/10/2010 - 16:56

  Къде пък видя да предлагам раздуване на администрацията? Точно обратното. Като започнем от началното условие че в България липсва държава логичният завършек е, че големият брой на държавните служители е резултат от развитието на недържавата. Всъщност става дума за нейно израждане, също като при съединителната тъкан, която има много и различни помощни функции в организма, но понякога мутира в тумори.

  В т.5 се споменава за “ограничено от Конституцията правителство”. Това го разбирам като ограничение на правомощията му, не на числения му състав. Едва ли някой би възразил за последното.

 52. Майчице мила
  “Тогава единственият инструмент за контрол на злото остава само и единствено държавата.”
  Амин

 53. Асен Кънев
  15/10/2010 - 15:31

  Изключително навременна тема – движението “Tea Party ” показа, че опасенията за смъртта на демокрацията от пълзящия социализъм са преждевременни.
  Благодаря на Longanlon за обективното представяне на документа, около който изглежда ще се случат важните събития на предстоящите на 2 ноември избори. Републиканците вече го оцениха и включиха основните идей (http://www.contractfromamerica.org/) в кампанията си (http://pledge.gop.gov/).

 54. и Чайниците са силно компрометирани вече. Това е неформално движение без лидери и устав и към него се лепи всякаква политически измет – демонстранти против гей браковете, сара пейлин и прочие божидардимитровци

 55. И.Е. Станков
  20/10/2010 - 14:05

  За teabaggers може да се каже само едно.

  Невероятен успех на big business да успее да канализира в своя полза обоснования гняв на обикновените лузъри, хора с ипотеки, заеми и без перспектива. Жертвите на кризата докарана от ултралиберализацията, са ядосани и искат още по-голяма ултралиберализация.

  А за отделните личности, “лидери” на движението, по добре да не говорим, ще е удар под кръста.

 56. налага се да ти кажа, че коментарът ти е доста малоумен 🙂

 57. Rambosileck
  21/10/2010 - 17:46

  Longanlon: “Йоана, направо е умилително как разказваш за демократите – имам чувството че ако видиш някой на живо ще замахаш с опашка и ще се претърколиш по гръб, за да те почеше по корема ;)”
  По- късно, пак Longanlon: “Много ми е смешно когато някой започва да плюе по опонента си, вместо да обори тезите му – това го правят както демократите, така и тия коментиращи в блога, които им симпатизират.”

 58. Мда, щото не е като да има жени, мъже или сексуалност в Америка, та темите са идиотрски.

 59. Енея, за мен обсъжданията на тия теми така, както се обсъждат те от Републиканската партия, в огромната част от случаите са идиотски. В случая с гейовете, самата тема е идиотска – какво има да му се обсъжда, то в Конституцията си пише – всички граждани имат еднакви права, не виждам какво му е неясното.

 60. Георги П.
  17/12/2010 - 21:35

  http://www.youtube.com/watch?v.....&NR=1

  Този MrTugwit май споделя мнението на Лонганлон за “чайниците” и за основните стимули за икономически прогрес.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *