Здравен десятък


По време на тираничното, робовладелско и съвсем гнусно турско робство, прочитаме в учебниците по родинознание още в 4 клас, алчните османски изедници са издевателствали всячески над нещастния български народ, включително с тежкия, несправедливо смазващ и ужасен данък – десятък. Всеки българин, представете си ужаса, трябвало да дава на империята като данък 1/10 от това, което произведе! Истинско робство!

Разбира се, фактът, че в момента толкова е само здравния ни данък, е само леко ироничен…

Непрекъснато срещам хора (и то не само в тоя блог, както може би си мислите), които ми обясняват колко лошо е “да пуснем търговците в храма” на здравеопазването и как то трябва да остане държавно, “за да не станем като Америка“, където, според очевидци (очевидци на филма Sicko на Майкъл Мур, разбира се, не очевидци на американската здравна система) хората буквално са оставяни да умират, защото не могат да си платят лечението. Според същите тия хора, държавното здравеопазване е евтино, качествено и достъпно.

Доколко е качествено знаем много добре от опит и именно поради това всички ходим на частни зъболекари, примерно – затова няма да говорим сега. Но доколко е евтино и достъпно за всички държавното здравеопазване, можем доста да си поприказваме, особено пред вид плановете на правителството отново да вдигне “здравната осигуровка” и тя да стане колкото най-високите в света – 10%.

За Америка

Както казах по-горе, ако гледа филмите на Майкъл Мур, човек остава с впечатлението, че в САЩ народът измира от бедност и само богатите могат да си позволят лекар. Там здравеопазването било много скъпо, здравните застраховки били непосилни. Това виждане се подкрепя и от мнението на много американци – който и от тия, с които работя да питам, всички казват, че здравеопазването в САЩ наистина е изключително качествено (САЩ са на първо място в света по медицински патенти, проведени изследвания, медицински открития и въвеждане на иновативни технологии в медицината няколко десетки години подред, а университетите им са безспорни световни лидери)  но …е много скъпо.

Когато обаче кажа на тия американци, че в Европа почти навсякъде здравния данък е 10% от дохода на всеки човек и че е задължителен, настава едно странно мълчание. Мълчание, което се проточва, оказва се, защото американците пресмятат на ум каква безумно щедра и с включени всички възможни бонуси здравна застраховка могат да си купят в САЩ, ако за това харчат цяла 1/10 от парите, които печелят.

Здравната застраховка в САЩ, която покрива общо взето всичко, струва между 100 и 200 долара месечно, в зависимост от човека (дали пуши, дали е дебел, дали е предразположен към болести и т.н.). Когато се сключва договор за години напред (даже за цял живот може), отстъпките са големи. Има и опростени планове, започващи от 35 долара, които покриват само злополуки и high cost болести (рак и т.н.), но не и обикновени медицински процедури (прегледи, настинка и т.н.) – насочени основно към младите.  Средният доход в САЩ е 4000 долара месечно (48 хил. годишно), а минималната заплата  – 1300 месечно (7.25/час).

Оказва се, че митът за скъпото американско здравеопазване и евтиното и достъпно европейско е само това – мит. В Европа като цяло здравето е много скъпо и това е резултат именно от задължителните  държавни здравноосигурителни системи. Като нашата конкретно, която представлява просто пробита каца, източвана по всякакви начини, в която ние сме задължени да наливаме парите си и в същото време да ходим по частни доктори, ако искаме качествено обслужване, а не шамари, безкрайно чакане и безхаберие. Положението е подобно и в други европейски страни с изцяло държавно здравеопазване (Великобритания) и по-добро в тия, в които то е либерализирано или под контрола на общините (Швейцария).

Затова Обама не може да си прокара здравния план и затова ние трябва да реформираме здравната система, вместо да хвърляме още тежест върху частния сектор, за да финансираме неефективността на държавния.

 

Блогмастърс и горките PR-и
Фук фук

Коментари

 1. Angel Grancharov
  09/03/2010 - 08:00

  Поздравления за чудесната и толкова убедителна по аргументацията си статия!

 2. Принцо
  09/03/2010 - 09:50

  Колко хубаво почна :)) … а после задълба в глупости. Сложи и данък печалба, сложи и ДДС, сложи и социални осигуровки, данък сгради и смет… и това е само основното. Ето ти ги над 50 % от дохода, които се изпаряват като за начало хихихихихи

 3. Това, че държавното здравно осигуряване е задължително и скъпо са 2 сериозни проблема. Най-сериозният му проблем обаче е, че е невъзможно. Няма как да стане така, че малко хора да плащат по много за да могат много хора да “точат” по много.

  А тези, които “точат”, точат много: а)защото са много на брой и б)защото са свикнали всичко, което поискат, да им се плаща. Нека отвикнат, че специалистите предричат масово фалиране на PAYG пенсионните системи и още по-порочните здравни системи до 10 години.

 4. Николай
  09/03/2010 - 10:07

  Егати снимката… Побиват ме тръпки като я гледам.

  Що се отнася до здравната система – преди време разказах на една близка, която е медицинска сестра, за плановете на Обама и реакцията беше: “Ама защо? Не знаят ли колко е зле при нас?”

 5. Любомир Попов
  09/03/2010 - 10:21

  “Хубавото” на цялата тази работа е, че за това увеличение са “виновни” “ужасните” лични лекари, които имат наглоста да си искат парите дето не им ги плащат вече трети месец. Някой да не си помисли, че някой министър, приличащ на Брат Пит с очила, се е объркАл. В никакъв случай.

 6. Meн ако питаш, здравния министър е най-лошия възможен – до преди това беше шеф на съюза на лекарите. Нов бардак със стари курви не се прави… Старият апаратчик не е от хората, които ще правят реформи с желание.

 7. Десятъкът е Божие творение,създадено за да издържа уредниците на храма – левитите.Това е и най – точната система за данъчно облагане.Всяко увеличение на този десятък е жива спекула,означаваща че някой КРАДЕ.

 8. Истината е, че няма страна, чиито поданици да са доволни от здравната система. Факт. Или – поне аз не знам за такава. Няма такава схема, която да работи за всичко и всички.
  Единствено частично изключение са скандинавските страни, където нещата са по-добре и по-малко пациенти страдат от здравната система.
  И, разбира се, не мога да не отбележа, че като имахме старото комунистическо здравеопазване, нещата от гледна точка на пациентите бяха къде-къде по-добре, каквито и други минуси да имаше.

 9. Е, минусите бяха по-ниска продължителност на живота, изоставане в медицинските технологии и несъразмерно високи разходи…

  А хората са били доволни, според мен, по две причини: 1. нямало е алтернатива и 2. особено недоволните са ги пращали в Белене да поразмислят

 10. Любомир Попов
  09/03/2010 - 10:49

  Longi, е говоря за здравния министър. Той не прилича на Брат Пит с очила.

 11. quetsalkoatl
  09/03/2010 - 10:54

  Каквото и да дрънкат разни либерални зомбита , здравеопазването в щатите е некачествено и скъпо:

  http://blogs.ngm.com/.a/6a00e0.....970c-800wi

  Имат най-големи разходи за здраве на човек – почти двойно след втория (Швейцария) и с почти 10 години по-ниска продължителност на живота.Имат по-висока смъртност сред новородените, по-бързо умиращи ракво болни и т.н.:

  http://www.huppi.com/kangaroo/L-healthcare.htm

  На всичкото отгоре се опитват да манипулират статистиките и да вкарват вътре само здравно осигурени лица.

  Не ги знам твойте колеги хамериканци , ма мойте колеги хамериканци се оплакват от здравната си система.

  Един пример – на колега му се наложи да изплаща две години операция за апендисит 0_о

  Друг е въпросът ,че здравеопазването в БГ според статистиките е по-лошо от това в УСА

 12. като начало може да се разкарат GP-тата и направленията защото са напълно излишно звено, достатъчно е ДКЦ-тата да разполагат с консултативен кабинет, в който да те насочат ако не знаеш при кой специалист трябва да отидеш.

 13. Това, че детската смъртност в САЩ е “висока” е много подвеждащо. В изследванията на детската смъртност в световен мащаб, данните се дават от правителствата – така се оказва, че Куба има по-ниска детска смъртност от САЩ. Питали диктаторското правителство колко бебета умират и вярват на казаното (!?!?)

  В САЩ за живо се смята всяко родено бебе, независимо колко тежи, какви са жизнените му показатели и т.н. Така мъртвородените и преждевременно родените (под 1 кг. 88% умират) се записват в статистиката на детската смъртност в САЩ, докато в повечето други държави (почти всички всъщност) родените мъртви бебета и тези с тегло под 1 кг. изобщо не се вписват (т.е. вписват се като мъртви, а не като умрели).

 14. Мда, много е яко, когато някой отрича нещо понеже било насадено от филми и се аргументира с факти и писания, които па кой ги е писал и казал вече никой не знае… 🙂

 15. …в америка казват – “тревата на съседа винъги е по-зелена”
  … има два вида зъболекарски кабинети, едните приемащи хора само със застраховки, другите приемаши без застраховки. Вторите работят експедитивно, като целта им е да обслужат максимален брой хора. А първите тъй като за техните услуги плащат застрахователите са си вдигнали ценичките прилично и не им пука чак толкова на колко хорица ще помигнат. А разликата в ценичките е такава, че като я разбереш от стрес ще ти опадат и останалите здрави зъбки. От своя страна застрахователите за да не се одрусат толкова си търсят начини да резнат някой услуги от пакета или направо си отказват плащането…
  В болниците нещата не стоят много по -различно.
  В затвореният кръг – колко струва здравето? Болниците (там няма регулатор) си вдигат цените на услугите колкото си искат. Когато се стигне до там да ти кажат „живота или парите?” повечето от нас май избират живота. Застрахователите не желаят да плащат такива суми и са в правото си. ($7-15хил. за 1 ден престой в болница със среден рейтинг , $32хил. за 30мин. операция). Прибягват до отказване, спиране на застраховки.
  Това е реалноста,която аз видях за 9 години в америка приятели.
  Не каздам и не мисля, че държавното здравеопазване е по-добро но би било добре то да е алтернатива, вид регулатор както на цените на болничните услуги така и на цените на застрахователните полици.

 16. Жилов
  09/03/2010 - 11:40

  Добре, а как ще коментираш твърдението от филма, че застрахователните компании намират всяка възможност да откажат да ти платят, когато се окажеш в беда, или да не сключат договор с теб, защото имаш pre-existing condition…?

 17. Бонбонов
  09/03/2010 - 11:44

  Средна работна заплата в България – 570 лв. => здравната вноска е в размер от 57 л. => на всеки сто българина се пада бюджет от 5 700 лв за медицински услуги в рамките на един месец.

  Средна вноска за здравно осигуряване в САЩ – 225 лв на човек, което означава, че за всеки 100 американеца се пода бюджет от 22 500 лева за медицински услуги в рамките на един месец.

  От където и да го погледнеш, Лонг, 22 500 е повече от 5 700.

  Или с други думи, при по-малък бюджет, събиран и управляване при каквато и да е система, няма да имаме по-добри медицински услуги.

 18. Лъчезар Богданов
  09/03/2010 - 11:46

  @Жилов:

  А как ще коментираш, че в достъпното, всеобщо и държавно БГ здравеопазване на всяка крачка ти искат пари, защото еди-какво си не се покривало от касата, или просто за да те лекува специалист веднага, а не след 2 месеца някой селски фелдшер или стажант?
  Разликата е, че в САЩ може да : 1/ съдиш застрахователната компания и б/ да я смениш, щото има конкуренция.

 19. Жилов, не съм казал, че системата в САЩ е перфектна.
  Застрахователите така правят и тука – ако си удариш колата, се чудят как да не ти изплатят пълните щети.
  Това значи ли, че един задължителен държавен застрахователен институт ще работи по-добре?

  Тодоре, ясно че повече пари значи по-добро здравеопазване, но там е работата, че в САЩ дават по-малка част от дохода си за това.

 20. Нуждите на един пациент не са правопропорционални на дохода му. Там дават по-малка част от дохода си, но това все пак е повече отколкото тук…

 21. то и моите нужди не са пропорционални на доходите ми, затова се налага да огранича нуждата си от ролс-ройс фантом, примерно 😉

 22. Мангиз Докопов
  09/03/2010 - 12:18

  Питъре-готина статия…можеше да споменеш и новите задължителни пенсионни осигуровки , които убиват малкия бизнес (един приятел върти електронна търговия с козметчни продукти, по-скоро жена му я върти де, ама той се занимава с техническата страна-досега плащаше 100 лева, сега ще трябва да плаща към 350??)
  Иначе лека забележка-едно е застрахователи да те бъзикат за колата, която е екстра, а друго е за здравето, което не се купува…ама то ако ги нямаше тия измекяри всеки щеше дасе чуди как да преебе системата…Та поздрав за темата!

 23. здравето не се купува ли? като не се купува що даваме пари за него?

 24. Мангиз Докопов
  09/03/2010 - 12:33

  е ако се разболеем от рак или при злополука се наложи ампутация на част от тялото (или един куп парализи) що не се регенерираме?

 25. Абе всяко нещо, което е изградено на солидарен принцип – е тъпня и не работи.
  Значи абсурдно е да внасяш 10% от дохода си за здраве, а да потребяваш 0лв, и да си стимулиран да внасяш пари за здраве…
  Значи Иван внася 160 лв, щото това е максимума и има същите права, квито има и всеки, който внася по 17 лева (колкото е минимума, +- някви стотинки)
  Това е първият проблем, който е реален, защото колкото и да е глупав и ирационално мислещ един човек, колкото и да е социалист, едва ли ще е толкова луд да се съгласява да си киха пари за здравеопазване пир условие, че няма никой насреща…. Или пък да е стимулиран да внася пари в другата бездънна яма, наречена Държавно обществено осигуряване, в която вкарваш 5 лева, и накрая получаваш 4,80 😀 Дори да не си правил актюерски оценки, или изчисляване на NPV и тн, съвсем усещаш, че нещо с пенсионната система не е наред,и че по всяка вероятност няма да получиш толкова, колкото си вкарал.
  Погледни например Осигуровките за безработица, внасят всички % от заплатата си, и после получаваш % от заплатата си, когато останеш безработен по тая схема. НО … тези, които са внасяли най-много, няма да получат пълния си процент, а само част от него, тъй като били “с големи доходи и трябва да бъдат социално отговорни” (нещо такова гласяха мотивите, когато беше приет за първи път Закона за социалните помощи.
  И така, изводът, тези, които наистина могат да вкарат сериозни пари в т.нар. здравни и осигурителни фондове (които са инвестиционни по своя характер) нямат стимул и укриват доходи, не защото не искат услугата “здраве”, “пенсия”, “застраховка при болест”, “застраховка при безработица”, а просто щото знаят, че ги преебават с тея ми ти “вноски”…
  Тя и за това НЗОК се нарича каса, а не ФОНД. щото само прибира и харчи, прибира и харчи – с отрицателна доходност е тоя фонд, като всяка една каса в учреждение. (Отива начи касиерката на училището в банката, взима едни пари от там, слага ги у сейфа и почва да ги харчи – тази “каса на училището е с отрицателна доходност”, щото най-малкото има касиер, който струва пари, така и с НЗОК-то)

 26. Мангиз Докопов
  09/03/2010 - 12:40

  Plankov требе да се върже бюджета, бате…честно казано не очаквах от това правителство такава глупост, ако ще и в каквато криза да сме

 27. Лъчезар Богданов
  09/03/2010 - 12:41

  “Здравето” като състояние може и да не може да се купи пряко, но трудът на лекарите и ползването на оборудване, както и на лекарства, е услуга, която се създава и купува. Лекаря може да работи, а може и да пие ракия. И по-лошо – вместо лекари, 19-годишните могат да решат да станат философи или политици, и тогава след 20 години няма да има лекари. Така че трябва да има стимули, за да се захване някой да създава здравна услуга.

 28. @Лъчезар Богданов: Здравна услуга, търсене/предлагане и т.н.? Къде ги виждаш тия работи в здравеопазването? Има ли някакво пазарно търсене на услугата на GP-то? Има, и то е 0 (ама нали ни са ни законово наложени и няма мърдане). А пазарно ли се държат самите GP-та? Щели да стачкуват? А защо не предпочетат пазарно поведение като се оттеглят от предлагането на услугата (след като не им е изгодно) и така да увеличат цената й? Здравеопазването си е чиста политика и нулева икономика, това е истината. И после се чудим защо не работи

 29. Мангиз Докопов казва:
  March 9th, 2010 at 12:33 pm

  е ако се разболеем от рак или при злополука се наложи ампутация на част от тялото (или един куп парализи) що не се регенерираме?

  Докопов, здравните услуги са услуги… здравето не се купува, верно, ама услугите и лекарствата се купуват….
  Ако не се купуваха, трябваше тогава да накараме дофтори и фармацефти да го играят самаряни

  И тъй като тези хора полагат честен труд, следва този труд да бъде възнаграден…. И може да звучи ужасно, но хората са различно ценни в обществото и следователно получават различни доходи, ако приемем, че доходът е оценката за полезността на даден индивид и игнорираме факта, че има нечестни индивиди, то се оказва, че съвсем е нормално по-полезните за обществото да могат да си позволят по-качествено здравеопазване, образование и прочие отколкото по-малко полезните.
  Друг е въпросът, че благодарение на намесата на държава, църква и тн се създават изкуствено полезни хора…

 30. Тралала
  09/03/2010 - 13:01

  Здравната ни система е абсолютна мърлявщина. Значи за щастие рядко ми се налага да ходя при GP-то: преди няколко години имах много лоша хрема и трябваше да ходя на нагревки. А, изненада: няма направления, ела началото на следващият месец. Е как така бе, нали всеки месец плащам осигуровки? Ами така, в средата на месеца, бабугерите вече са опоскали каквото може. ОК, отивам в началото на следващият месец и какво заварвам. Една тумба бабички, които чакам да се източат няколко часа (+кафето което джипитата сърбат през 2 пациента). Загубват ми половин работен ден. Бабичките влизат и почват да се жалват как им било високо кръвното, как ги боляло не знам какво – хоп, направление. Впоследствие разбирам, че те били редовни клиенти – самотни стари хора, хипохондрици на всичкото отгоре, чувстват се абонирани. Ебати. Значи плащам чинно, за да може някакви изкуфели дъртунгели с психически, а не сърдечни проблеми, да ги пращат на ЕКГ и нам си кви процедури. А иначе, мен веднъж на няколко години ми се налага да ходя (да чукна на дърво) и не мога да си получа направлението. ЕГАТИ.

  Как и да е, вземам заветното направление. Отивам в болницата. Лъхва ме миризма на нещо смесено между спирт, карбол, манджа и хлорна вар. Вътре соц, мамата си …. На регистратурата, бронирана с PVC дограма и вестници по стъклата, стои сърдита лелка. Там си плащам, не знам защо – казват ми че трябва да платя. Някакви лелички, ама много сърдити лелички ми връчват някакъв уред от соца дето бръмчи лошо и мирише на бакелит. В един момент се чува някаква дандания, някой изтърва някакви метални глупости и настъпва кратка паника и врякане. Обръщам се да видя по инерция и УААААА ЗАЩО СЕ МЪРДАШ КАК МОЖЕ ТАКОВА НЕЩО АААААА НАЛИ ТИ КАЗАХ ДА НЕ МЪРДАШ. Абе ало. Как и да е, всеки ден трябваше в определен час да ходя на нагревки. Винаги отивах навреме и винаги чаках поне 20 минути, защото някой бабугер или познат на физиотерапевтите минаваше извънредно. В крайна сметка, хремата ми не се оправи от тези нагревки, оправи се от само себе си.

  Толкова за държавното здравеопазване и здравната каса. Изводите, които съм си извадил: давам пари, за да угаждам на хипохондрията на някакви изкуфяли пенсионери, които не си пият хапчетата и по цял ден четат идиотски лекарски вестници и си измислят болести. Когато ми се наложи – не мога да се лекувам. Ако все пак се вредя да се лекувам – плащам допълнително и ползвам допотопна техника и ме лекуват в спартански условия сърдити лекари на заплата, по-малка от на ватман. Последното защото на високо ниво се правят единствено далавери с фармацевтичните фирми, а шефовете на болници са феодални дерибеи, които само цоцат и после просят пари, за да си покрият кочините. Джипитата са най-зле: получават много малко пари, здравната каса ги глобява редовно за глупости и за капак са ги оставили да се занимават с изкудкудякалите пенсии.

  Не знам дали в САЩ е толкова зле, колкото в пропагандите на Мур, обаче съм убеден, че е доста по-добре, отколкото тук.

 31. Мангиз Докопов
  09/03/2010 - 13:12

  Plankov не хващаш идеята, ама изобщо. Не говоря за принцип на равнопоставеност или други соц-мисли, става дума за това, че в САЩ застрахователите спекулират със здраве и това е много по-неморално , отколкото да спекулираш със застраховки за коли примерно, ама неееее всеки си чете както иска през редове и си дрънка неговото си.
  @тралала – добро утро брат! Още Костов опита да реформира здравеопазването да не е толко соц, ама явно това си е мишън импосибле

 32. Фладо
  09/03/2010 - 13:18

  Статията ти е доста добра. Не разбирам хората, които смятат, че в щатите е зле само защото някой се е оплакал и защото една каца с лайна е направила филм, в който е намерила 10-тина човека, с доста странни случаи, на които по някакъв начин е отказана застраховка или помощ. Мисля, че проблема в тяхното здравеопазване не е, че е частно, а по-скоро възможността болниците да надуват цените стабилно без никой да ги пита за нищо. На твоето мнение съм по въпроса, че никой няма право на нещо, само защото то му трябва – нещото струва пари и това е положението – или можеш да си го позволиш, или не можеш. Това се отнася и за медицинските услуги. Някои хора не мислят за факта, че съвременните лекарства струват пари, съвременните методи на лечение струват пари, съвременните лекари струват пари и просто заключават, че понеже иначе ще пукнат, това трябва да им е безплатно – може да си се родил с право на живот, ама това как ще си го пазиш си е твоя работа. Аз лично не искам да ми намалят ефективно заплатата с още 2% защото Хасан пак не го е извадил навреме от Айшето и са тя трябва да пръкне поредното непригодно, безполезно парче органична маса, което после ще прекара живота си на друг процент от заплатата ми – предпочитам да имам избор колко да плащам, за какво, на кого, а държавата да изпълнява единствената функция, която има смисъл да изпълнява – да подсигури коректното изпълнение на ангажиментите, поети от двете страни на правоотношението…
  Пък и взе да ми писва от аргумента “вдигаме го, защото е най-ниския в Европа” – ми, майка ви, вдигнете стандарта, понеже и той е най-ниския в Европа. Ама за все по-нелогичното управление на държавата, което на всеки милиметър крещи, че пари няма, няма да говоря 🙂

 33. Вдигането на здравните осигуровки е кофти, но изчакайте да вдигнат и плоския данък и гледайте какъв цирк ще настане.

 34. Забавното е, че срещу тези 10% не получаваш лечение, а участие в здравна лотария. За огромна част от болестите получаваш отстъпка при диагностиката и заплащаш лечението (примерно пневмония), а за high-cost болести – заплащаш диагностиката, но получаваш отстъпка в лечението, стига да успееш да пробиеш стената от рушвети и да не умреш в някоя 3-месечна пауза, в която лекарства няма (дори не се внасят, за да си ги купиш сам).

  Като цяло здравеопазването в БГ е поносимо единствено в частта личен лекар, личен стоматолог и спешна помощ (за последното не искам да казвам какви неща знам). И трите услуги функционират благодарение на алтернативни източници на финансиране.

 35. “Разбира се, фактът, че в момента толкова е само здравния ни данък, е само леко ироничен…”

  Да не говориш по-скоро за данък общ доход (ДОД)?

 36. Георги
  09/03/2010 - 14:43

  Така като чета статията и коментарите излиза, че освен, че имаме страшно неефективна здравна система, където не се знае какво ще получиш, ако нещо ти се наложи, ами и нещата отиват още по на зле (финансово), без изгледи да се оправи качеството на функциониране на системата и самото обслужване, услуги, които извършва. С други думи, още пари в пробитата каца, които отиват неясно точно за какво.

 37. Фладо, много си прав, и съвсем естествено ще стигнем до извода, че въпреки всички да представители на хомосапиенс, не всички са човеци, или някои са просто по-малко еволюирали, поради, което е съвсем нормално да нямат достъп до всички възможности, до които имат по-еволюиралите, включително и здравеопазване и образование… Така, че наистина не ми пука за безполезните парчета месо, а тези, които са полезни, явно са оценени, поради, което могат да се оправят и без вдигането на този данък /щото това не е осигуровка, баси, то си е жив поголовен данък/

 38. Трандев
  09/03/2010 - 14:54

  Интересна статия. Аз също винаги съм се чудил за убийственият десятък на Османската империя и приложението му в по – нови времена.
  По интересен феномен според мен е т.н. рушвет. Защо всички реват, когато лекар поиска някой лев допълнително, а с по-лека ръка се подминават другите професии. Там където се подвизаваме ние, нелекарите. В България всеки обича рушвета и не се отказва от него, всеки гледа да прецака системата по един или друг начин. Колко от вас се осигуряват върху реалната си заплата, колко от търговците отчитат реално оборотите, колко блогъра обявават приходите си от реклами в НАП? Чувал съм, че в САЩ укриването на данъци се наказва тежко, а тук е национален спорт.

  Смешен плач!

 39. Иначе поздравления за статията! Напълно съм съгласен с тезата!

 40. Д.Н. имах пред вид, че ще стане толкова с подготвяните промени
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria.....mesec-dva/

  Както може би си забелязал, никога не съм оставял фактологията да застане на пътя на изяществото на изказа ми 😉

 41. Димитър Мандов
  09/03/2010 - 15:22

  Лонги,
  РЕСПЕКТ!

 42. E, страхотна статия. Спор няма, подкрепям я.
  Поздравления!

 43. Генади
  09/03/2010 - 16:12

  Не съществува такова нещо като “безплатно здравеопазване” или производни, освен в главата на старателно изчегъркан комунизиран мозък..

 44. Явно е сложен въпросът за ситуацията със здравеопазването в Щатите, щом като присъства и в сюжета на новия ‘Убийствен пъзел VI’. И все пак, тяхната здравна система е по-справедлива – то в коя ли област не е така – горивото им евтино, държавни субсидии за евтина храна (това не е много справедливо, но все пак си се брои за аванта), по-търпими данъци (поне до Възшествие Обамово), па даже притежанието на оръжие е много по-свободно…

 45. Мда, трябваше да кликна на линка преди да попитам. 🙂 Друг е въпросът, че Дневник (който иначе е една от малкото български медии, които уважавам… другата е Капитал) чак в италика загатват за 10-те процента, а в новината говорят само за някакви си 2% (ама дали е от 2 на 4 процента, от 4 на 6 процента и т.н. – дреболии). Тромава работа се получава.

 46. Жилов
  09/03/2010 - 16:51

  @Longanlon

  Ти ми отговори за това, че могат да не ти изплатят застраховката.

  Но не отговори за това, че (така, както го разбрах) може ИЗОБЩО да нямам възможност да получа застраховка – поради pre-existing condition. Така ли е? Тук вече има съществена разлика…

 47. Само не си мислете, че здравната система в САЩ е някаква перфектна – съвсем не, тя има доста проблеми.

  Разбира се, основните от тях са причинени от държавните регулации. Ролята на застрахователните компании е институционализирана със закон.

  Забранено е личните лекари/болниците сами да правят и продават здравни планове на пациентите си – задължително е това да става през застрахователна компания.

  Това разбира се поражда абсурда да се попълват бланки (и от пациенти и от лекари) за най-дребното нещо – вместо като отидеш доктора да ти превърже порязания пръст и да платиш 30$ примерно, цялата работа минава през застрахователната компания, да имаш застраховка, а лекарят да подаде искане за възстановяване на сумата, от там да разгледат искането, да го одобрят и изплатят.

  Естествено, това поражда забавяне, оскъпяване (заради дългите процедури) и още оскъпяване (защото пациентът не плаща пряко, даже не знае колко струва лечението, поради което не може да вземе адекватно решение базирано на цената – така лекарите/болниците могат да я надуват скрито – и го правят).

  Ами Жилов, така е – бизнесът е доброволна договорка между две съгласни страни. Ако едната страна не е съгласна, няма как да стане размяната (на блага). Не може да задължиш обущаря да ти направи обувките, ако той ще е на загуба от това…

  Но липсата на решение на тоя проблем е отново свързана със установения със закон монопол на застрахователните компании. Ако имаше възможност за пряко договаряне и по-голяма конкуренция, всеки щеше да може да получи здравно осигуряване, макар и на по-висока цена, ако е много болен.

 48. Ако имаше възможност за пряко договаряне и по-голяма конкуренция, всеки щеше да може да получи здравно осигуряване, макар и на по-висока цена, ако е много болен.

  Не мисля, че при равни други условия може да се получи по-висока цена… разходите за издържане на монополна каса са съществено перо, да не кажа, че в българия е решаващо за това дали да избираме между разни медикаменти за смъртноболни или за чиновнически заплати…. Ако има конкуренция между касите и “здравеопазването беше на капиталовия принцип, е, тогава нещата щяха да са по друг начин….

 49. “Ами Жилов, така е – бизнесът е доброволна договорка между две съгласни страни. Ако едната страна не е съгласна, няма как да стане размяната (на блага). Не може да задължиш обущаря да ти направи обувките, ако той ще е на загуба от това…”

  Нито Жилов, нито Лонг говорите в правилната посока. Жилов, ти и да имаш preexisting condition, пак можеш да получиш здравно осигуряване. Застрахователната компания може да получи информация за теб, че имаш preexisting condition, който ти не си наясно, че го имаш или който знаеш, че го имаш, но не знаеш, че е preexisting condition. В такъв случай този, който ти продава застрахователната полица няма да ти каже, че имаш въпросния preexisting condition като preexisting condition (или изобщо няма да ти каже, че го имаш), само за да може компанията да взима пари от теб (защото печалбата им е фикс идея, което е абсолютно нормално), а иначе дефакто ще излиза с оправданието, че поради въпросния preexisting condition не може да ти плати за този и онзи здравен проблем. Та, Лонг, тук не става въпрос за съгласие, а за осведомение на двете страни по въпроса с условията на полицата. Ти ако знаеш, че имаш preexisting condition, заради който аз ще отказвам да ти платя за сума ти проблеми, които евентуално могат да ти изникнат – ти ще подпишеш ли с мен? Не мисля, че ще подпишеш, но аз, разбира се, ще направя всичко възможно да не знаеш за това. Има американци, които са работили в такива застрахователни компании и са напуснали, защото казват, че са възмутени от този поглед на нещата. Оттук главно дойде цялата дандания около здравната реформа на САЩ, не толкова от Medicare или Medicaid поне според мен, защото ако следите дебатите – именно въпросните preexisting conditions са най-често споменаваните в тези дебати.

 50. Застрахователният пазар е доста особен, в смисъл че не важи стандартната схема “плащаш пари – получаваш продукт”, а по-скоро “плащаш сега – получаваш после, евентуално, ако се наложи” – и стандартните икономически модели дават на късо. Но решението е регулация, не одържавяване!

  Това е по принцип, де… в България е такава анархия, че току виж и здравеопазването отишло в ръцете на мутрите.

 51. Никакви данъци не трябва да се плащат, в един идеален свят.
  Както и ние умните и хубавите, трябва да имаме право да използваме по-тъпите за да ни работят абсолютно безвъзмездно, а по-грозните да хвърлим в Дунава за да не ни загрозяват пейзажа.

 52. Мда, когато сключваш договор с някого и когато той те пита…”ама защо ми взимате за осигуровки, когато аз не се осигурявам”….какво му се казва?
  И Петре, ти осигуряван ли си?
  Защото когато видя разпечатката си и разбера колко от заплатата ми отива в тъмните дебри на държавата…еми всеки път ми става лошо.

 53. Ми не знам, ама мога да ви кажа, че ако получавате чисто 2 хил, разходите за осигуровки са 960 лв (с включен ДОД).
  960 лева, разделени между мен и шефа…
  Ако ми кажете, аз кво получавам, при условие, че НЗОК отказва да ми предостави здравна услуга, защото съм бил без здравна книжка, ще ви кажа браво.
  Пенсия честно казано не искам, защото внасям в едни други пенсионни фондове, от които бих взел поне 5 лв (Колкото съм вкарал), а не 4,80 (както е в момента у нас с държавното обществено осигуряване).
  Горе в сумата се включват ГВРС “Гарантирани вземания на работници и служители”, само дето не знам дали служителите във “фалиралищите” предприятия изобщо са получавали нещо от тоя фонд.
  Имаме си и 0,4 фонд трудова злополука и проф болест 😀 айде моля, седейки на компа, единственото което мога да си докарам е хемороид, или лошо зрение (второто е факт), ама не ми дават кинти за очила 🙁 въпреки наличието на проф заболяване 🙂
  Общо заболяване и майчинство – друг хит… Класически пример: Мъжът в семейството изкарва повече от жената. Жената забременява, щото естествено на мъжа не му се отдава 🙂 Обаче, болничния за бременност и раждане на майката се изчислява на база нейните доходи, и тя си получава 90% от нейното възнаграждение. (Изчислено по една малоумна формула). А мъжът?!? Който е и баща, що тряя да внася повече кинти и нищо да не получава, или поне в семейството да влизат парите на този дето е с по-високия доход… Демек мъжете плащат бадева, за тоя дето духа.
  Всъщност, ако имате няква болест, която не е професионална, имате обезщетение от тоя фонд, ама … бременност и раждане сякаш е по-бруталният разход в тоя фонд, особено с далаверите покрай изкуственото вдигане на дохода на жената 😀

 54. Трандев
  10/03/2010 - 14:46

  Планков, с първата част съм сто процента съгласен, с втората не. Веднага мога да ти кажа от кой тип хора си – млад, високобразован, добрезаплатен ерген. Мислиш, че си хванал господ за шлифера, но има време. ;))))

 55. Не се купува здраве, но се продава много успешно.
  Прави ли ви впечатление, че повечето реклами по телевизията са за лекарства.
  А колко Тамифлу си купи правителството покрай истерията със свинския грип?
  Или както казват екип Ракета:
  Разбиваме надежди и ги заменяме със страх.
  Когато всичко пропадне, действаме със замах.

 56. Трандев, коя е втората част?

 57. Лонг, дълбоко несъгласен съм с теб.

  Да, разбира се, че нашата система е доста зле, и има нужда от промяна. Само че не всяка промяна има положителен ефект, и особено трудно ще ме убедиш, че американската е по-добра, защото това просто не е така.

  Първо, както някой по-горе цитира, разходите им за здравеопазване са почти два пъти повече на глава от населението, отколкото в Англия например, а продължителността на живота им е колкото в комунистическия кошмар Куба.

  Второ, в САЩ хората, които ИМАТ застраховка са доста добре, но факта 1 е, че не всеки може да си позволи застраховката, а факт 2 е, че ако си предразположен към някакво заболяване (наследствено) компаниите не просто могат да ти искат повече пари, а директно да откажат да те застраховат. И факт 3, дори да си застрахован, те просто могат да спрат да ти плащат лечението по доста поводи, а ти да не доживееш да видиш резултата от съдебния спор с тях. Но какво правят хората БЕЗ застраховка – 1/6 от американците, доста от тях деца. Просто кретат и оставят здравните им проблеми да стигнат до нужда от спешна помощ, което си е живо убийство.

  Това е именно страшния резултат, че се отказва помощ точно на хората, които имат нужда от нея, и точно поради здравния проблем не могат да си платят!

  Разбира се, че някои болежки на здравната система може да се решат със конкурентни фондове. Примерно неефективността е добра цел. Но точно американският пример показва колко лесно държавната бюрократична неефективност се удвоява и заминава като печалба на частника, за сметка на здравето на хората.

  А рано или късно ще трябва да платиш за малко от здравето и на другите, дали на частно или в държавния фонд! Утре ти или някой от близките ти ще се окажете с вроден риск от заболяване, или ще ви тресне някой по пътищата, и този “някой друг” дето ти си спасил ще плати лечението им. По същия начин по който плащаш за образованието на чуждите деца поне до 12-ти клас, за пътната мрежа, за армията и полицията (които пазят дори безработните, какво нахалство), за градинката пред блока, изобщо държавните харчове.

  Е тва не мога да разбера, този страх да платиш дори стотинка в данъци, сакън някой да не извлече повече ползи от вас. Започвам да се чудя доколко това настояване за практически ползи е просто прикриване на краен егоизъм, алчност и себичност.

 58. И като добавка, идеята ти:

  “Ако имаше възможност за пряко договаряне и по-голяма конкуренция, всеки щеше да може да получи здравно осигуряване, макар и на по-висока цена, ако е много болен.”

  е толкова грешна, че просто нямам думи.

  Я ми разсясни по-точно как като си болен от рак примерно и ти трябват пари за химиотерапия, която и да е компания ще те погледне и ще каже – ама разбира се, плащай ни по 300 лв месечно, и ще ти покриваме лекарства за 3000 лв.

  Щото това е проблемът, и при това говорим за 150 лв, а доста българи, които ти наричаш галено бабугери, живеят с пенсия 200 лв лв.

 59. Лъчезар П. Томов
  10/03/2010 - 23:05

  Турското робство е било робство не заради данъците (които заедно с корупцията са достигали сегашните нива), а заради това, че е било буквално робство – животът на хората не им е принадлежал реално. Робският пазар в Истанбул бай дъ уей почти до края функционира. Неофициалните роби са били почти всички в Българския етнически ареал.

  По темата – напълно съм съгласен, че е абсурдно да се вдигат данъци, за да се борим с кризата. Кого защитаваме така? не са хората, очевидно, защото от тях взимаме и те ще свият другите разходи, с което накрая пак ще сме взели горе – долу колкото в началото.

  Ето част от речта на Роналд Рейгън от блога на Калин Манолов, за парадигмата народ/държава:

  http://kalin-manolov.blog.co.u.....1;7957654/

  Всички ние, като отделни хора, можем чрез заеми да живеем по-богато, отколкото действително произвеждаме, но само за ограничен период от време. Тогава защо си мислим, че като народ не сме обвързани от същите ограничения? Трябва да действуваме днес, за да запазим утрешния ден. И не ме разбирайте неправилно: Ние ще действуваме, започвайки от днес

  ——————————–

  В тази сегашна криза държавата не може да бъде решение на проблема; държавата е проблемът. От време на време ние сме били изкушавани да вярваме, че обществото е станало прекалено сложно, за да бъде управлявано чрез самоуправление, че управлението чрез някаква елитна група превъзхожда управлението за, чрез, и от народа. Е добре, ако никой сред нас не е способен сам да управлява себе си, тогава кой сред нас има способността да управлява други хора? Всички ние заедно, в и извън правителството, трябва да понесем товара. Решенията, които ще търсим, трябва да са справедливи, без да принуждаваме коя да е група да плаща по-висока цена.

  Много се говори за групи със специални интереси. Но нашата загриженост трябва да бъде за една група със специални интереси, която от твърде дълго време е пренебрегвана. Тя няма географски граници или етнически и расови разделения, и не се побира в границите на никоя политическа партия. Тя е съставена от мъже и жени, които произвеждат нашата прехрана, патрулират по нашите улици, работят в нашите мини и фабрики, обучават нашите деца, поддържат нашите домове и ни лекуват, когато се разболеем – специалисти, индустриалци, търговци, фирмени служители, таксиметрови шофьори и др. Накратко, те са, “Ние, Народът,” породата, наречена “Американци.”

  И така, целта на това управление ще бъде здравословна, жизнена, растяща икономика, която дава еднакви възможности за всички американци, без прегради, създадени от предразсъдъци или дискриминация. За да може Америка да заработи отново, трябва всички американци да заработят отново. Краят на инфлацията означава да освободим всички американци от терора на нарастващите разходи за живот. Всички трябва да участвуват в производителното дело на това “ново начало,” и всички трябва да участвуват в богатството на съживената икономика. С идеализма и справедливостта, които са в основата на нашата система и нашата сила, ще можем да имаме силна и преуспяваща Америка, която е в мир със себе си и с целия свят.

  Нека, като започваме, да си припомним: Ние сме народ, който има правителство – а не обратното. И това ни прави специални сред всички народи на земята. Нашето управление няма друга власт освен онази, която му е дадена от народа. Време е да възпрем и да върнем обратно нарастването на държавата, която очевидно е нараснала отвъд съгласието на управляваните.

 60. Лъчезар П. Томов
  10/03/2010 - 23:08

  “Е, минусите бяха по-ниска продължителност на живота, изоставане в медицинските технологии и несъразмерно високи разходи…

  А хората са били доволни, според мен, по две причини: 1. нямало е алтернатива и 2. особено недоволните са ги пращали в Белене да поразмислят”

  Лонгланлон, имаш една бира от мен за това мнение, 10x 🙂

 61. Лъчезар Богданов
  10/03/2010 - 23:25

  @ Боно

  Най-общо, има 2 сценария за отношенията наследствено заболяване-застраховател:
  1/ Раждаш се с наследствена болест, но родителите ти имат застраховка, покриваща членове на семейството
  2/ Същото, но родителите нямат такава застраховка

  В първия сценарий нямаш проблем. Във втория решенията са 2: либертарианското – да се оправят сами или да чакат на благотворителност, или социалистическо – държавата се намесва и финансира лечението (но като част от социални плащания, без да се меси в здравното застраховане, осигуряване и управлението на болниците).

  Има неща, които не подлежат на застраховане, защото не са риск, или защото ти с действията си влияеш значително на събитията.

  Но всъщност, защо да е безспорно “добро”, като морален императив, да има “универсален равен достъп до здравни услуги”?

 62. Лъчезар Богданов
  10/03/2010 - 23:29

  Сравненията между Куба и САЩ ги има само в болния мозък на Майкъл Мур и няколко еко-фенове-на-Аватар-и-Винету-антиглобалисти.

 63. @Лъчезар
  Не, нямам предвид при децата. Имам предвид при възрастните. Примерно предразположеност към висок холестерол.

  Добро е да има достъп до универсален достъп до здравни услуги (не равен, разбира се че всеки може да си доплаща за екстри), защото здравното осигуряване е необходимост на всеки човек. Защото превенцията на болестите е много пъти по-евтина от лечението им. А същи и защото недобре регулираното частно застраховане е още по-голяма трагедия от нерегулираното универсално здравеопазване.

  Майкъл Мур е долен популист, Аватар е най-тъпия филм в последните 3-4 години, а антиглобалистите са (полу)идиоти.

  Но ти все пак грешиш за Куба. Виж статистиката тук

 64. Това е именно страшния резултат, че се отказва помощ точно на хората, които имат нужда от нея, и точно поради здравния проблем не могат да си платят!
  @Боно, аз пък имам страшна нужда от апартамент в центъра на София, по възможност нека да е поне с четири спални, дневна, кабинет, трапезария и хубава кухня.

  Жилището също е супер важно нещо и за огромно наше съжаление, не може да се живее на улицата (всъщност може). И именно това, жилището и особено прехраната на бездомните е толкова жизнено необходима, колкото и здравето за тея, дето искат да плащат по 17 лева месечно, и да ползват “квалифицирана, първокачествена и нам си ква още медицинска помощ”. Питам аз, ти като имаш жилище Боно, що не пуснеш и не почнеш да храниш един бездомник, който в момента мръзне… ?
  “Е тва не мога да разбера, този страх да платиш дори стотинка в данъци, сакън някой да не извлече повече ползи от вас ” , е ще те перефразирам: ТИ ТАКЪВ ЛИ ЕГОИСТИЧНО СЕБИЧЕН ЧОВЕК СИ, ЧЕ НЕ ПРИЮТЯВАШ ВКЪЩИ ХОРА, КОИТО В МОМЕНТА СТУДУВАТ НАВЪН?!? И ТОЛКОВА ЛИ СИ СЕБИЧЕН ЕГОИСТ, който да не е готов да даде 28 % от дохода си за да издържаш един такъв?

  По всяка вероятност обаче, всички вие казвате: “тея са пропаднали” и т.н., що да им помагам? Ами в общи линии аз по същата тая логика, считам, че човек, който не може да се оправи сам – е пропаднал.

 65. Добро е да има достъп до универсален достъп до здравни услуги а бездомниците от подслон и топла храна
  (не равен, разбира се че всеки може да си доплаща за екстри),
  има си хас, да нямам правото да си доплащам за екстри 😀
  защото здравното осигуряване е необходимост на всеки човек
  храната и къщата, също
  но има огромна разлика между това от какво ти си мислиш, че се нуждаеш, и това, което си заслужил да получиш.

 66. Ами извинявай, ама в цивилизованите държави Англия и Франция, та дори и в САЩ, имат приюти за бедни. Къде държавни, къде доброволни организации. В крайна сметка това, че са пропаднали, не значи, че е морално да ги оставим без подкрепа. Разбирам преди 200 години да са умирали хора от глад и студ на улицата, ама каква е логиката това да се случва днес? И не, не мога да приютя бездомен, но плащам данъците за да може държавата да го прави. Както не мога да хвана пистолет и да пазя в квартала, но плащаме на полицаите да го правят.

  Храната и подслонът са нуждите на човека, не триетажна къща и черен хайвер.

  Именно това твърдя, че на онкоболните трябва да се осигурят от данъци лекарствата, за да им бъде спасен живота, а не да им се плати да си сложат силиконови имплантанти! Че трябва пострадалите от катастрофи ПЪРВО да бъдат сглобени и излекувани, а чак след това да се гледат съдебни дела кой да плати лечението. Че годишния преглед с мамограф се прави не “щото хипарите харесват цици”, а защото спасява много животи и цената на лечението в ранен стадий е доста по-малка.

 67. Боно, ако ще искаш да ми обясняваш как твоите данъци стигат до бездомния откажи се
  Ако искаш да ми обясниш, че е морално да не правиш нищо в живота си, да се отдадеш на толкова деградиращи процеси, че да решиш, че цел № 1 в животът ти е да намериш място за спане тая вечер – жестоко се лъжеш.
  ТИ искаш да плащаш данъи – плащай. Аз няма да те спирам, това са си твои пари, които ти принадлежат, защото се предполага, че си ги спечелил честно.
  И след като ти искаш да плащаш, плащай. Аз искам да си харча парите за книги, екскурзии, семинари, обучения … включително да си купувам черен хайвер. Изработил съм парите си честно, и считам, че имам правото да си ги харча както аз реша.. без да ме задължават да плащам за хора, които не искат да живеят, но които са достатъчно страхливи за да си теглят куршума и да отърват по-еволюиралите хуманоиди от своето вечно мрънкане
  За капак, мога спокойно да ти кажа, че трудно би ме убедил, че това са хора без шанс, защото мога да ти разкажа мноооого пространствени истории за бездомници, които в един момент са решили, че искат да не бъдат бездомни и сами са се справили, без твоите “данъци”.
  НО мога да ти разкажа и за мнооого бездомници, които са бивши шефове на нещо си, пък после са решили да пропадат.
  И решението да пропаднат си е лично тяхно, понякога се чувстват по-щастливи спейки на пейките и просейки, вместо да се стреснат и да се хванат в ръце (поне по начина, по който ние другите го разбираме)

 68. Планков, вкарваш много хубави аргументи, но следният специално на мен ми убягва: “За капак, мога спокойно да ти кажа, че трудно би ме убедил, че това са хора без шанс, защото мога да ти разкажа мноооого пространствени истории за бездомници, които в един момент са решили, че искат да не бъдат бездомни и сами са се справили, без твоите “данъци”.”

  Значи искаш да кажеш, че всеки бездомник може да си спечели дом – стига само да иска? Кои са тези много пространствени истории, или говориш за единични случаи? Кой иска да е бездомник и/или да остане бездомник? Вярно е, че има хора, на които им е добре да им е кочина и т.н., но чак до такава крайност като тази, която споменаваш не съм ставал свидетел. Не съм привърженик на аналогиите на Боно между здравеопазването, образованието и сигурността, но специално тук не те разбирам.

 69. Не, това че те са пропаднали, дори да е поради собствените им решения (демек, неморални техни действия) значи ли, че ние трябва да сме същите?

  Фактически си прав, не е нужно да подпомагаме тези хора, нито ще излязат напротест, нито на теб лично ще ти помогне с нещо това хора да не гладуват. Едва ли са от клиентите там, където работиш. Много си умират кротко там където живеят.

  Така и не е нужно тези, дето плащат 17 лв вноска на месец, да имат право на смислена болнична помощ. В крайна сметка те са паразити в обществото, нямат някаква ценност за теб. А пенсионерите въобще не плащат осигуровки, значи нямат право да бъдат лекувани.

  Е, ако ти успяваш да се самоубедиш, че позицията ти е породена от практически съображения повече отколкото от отмъстителност, алчност и себичност, радвам се за теб!

 70. Rambosileck
  11/03/2010 - 10:21

  Лонги, ще те разочаровам, но нищо от това, което си написал за американското здравеопазване не е вярно (не говорим за научните постижения.) Къде ги видя тези застраховки по 100- 200 долара?
  Вярно е, че цената зависи от здравославното ти състояние и от това какви грижи полагаш за себе си. В същото време, ако си предразположен към някакво заболяване, шансовете ти за застраховка са нулеви. Само, за да ти дам пример за предпазливостта на застрахователите в избора си на клиенти, ще ти кажа, че домашното насилие спада в категорията на предразположеност към заболяване. С други думи, ако има данни, че хил билито шамаросва жена си означава, че никой няма да застрахова тази жена, защото следващия път може да и счупи ръката и ще трябва да се дават пари за ремонт.
  Последната мода е застрахователите да си изпращат клиентите в Канада за планови операции и в Тайланд за ендопротезиране. Излиза им по- евтино.
  Един приятелски съвет- престани да четеш Глен Бек! Много ми харесва блога ти и искам да ти бъда читател за дълго време.
  Остави ги тези американци какво ти говорят. Ела да ме чуеш мен как ги разпъвам като ме питат нещо за България… 🙂
  Със здраве и дано на никого не се налага да ползва ничия здравна система
  О, между другото американското здравеопазване е на 37- мо място в света, не помня само преди Словения ли беше или след Словения. Сигурен съм, че чичко Гугъл на драго сърце ще предостави доказателства в подкрепа на твърденията ми.

 71. Ако прочетеш по какви критерии е направена класацията, за която говориш, ще ти стане ясно защо САЩ се намира на това място.

  Само за пример – един от основните критерии e “равнопоставеност” в резултатите от лечението на пациенти с различен доход. Т.е. държава, която оставя двама пациенти да умрат, получава повече точки (защото третира и двамата еднакво) от държава, в която по-богатият, който може да си позволи по-скъпо лечение, оздравява.

 72. Лъчезар Богданов
  11/03/2010 - 11:14

  Статистиките на ООН за Куба (и др. соц. страни) по отношение например на детската смъртност са силно изкривени от методологията. Например, доктрината в СССР ( и вероятно – в сателитите) е била за живо раждане да се брои само дете, което оцелява 7 дни. Чак след това, ако умре, се води “детска смъртност”. Преди това – не знам, вероятно аборт.
  Така че, повече вярвайте на статистиката за доплувалите с лодки и салове от Куба до Флорида, отколкото на изкривените данни на соц.-правителствената ООН.

 73. Мангиз Докопов
  11/03/2010 - 11:54

  Планков – България е рай за по-интелигентните-има си сто начина да скриеш данъци. По дяволите има фирми , които се занимават с консултации по темата-как да не плащаме максимума такси. Ако не си чувал за такива-мога да ти препоръчам една. И хайде моля те-стига си се правил на вечната жертва, дето е преебана от държавата, защото нещо все я преебава,-ако искаш можем да поискаме оставката на това правителство и да върнем любимия ти Костов, да вземе малко да оправи таз пуста държава или пък още по-добре да станем анархистка държава, която да се саоуправлява чрез граждански самоинициативи-какъвто единен народ сме за нула време ще си назначим частни полицейски патрули и ще намерим лекари, които почти за без пари ще лекуват бедни и пенсионери или ще ги оставят да мрат, щото и бездруго тия хора са излишни за родината. И нека ви светна, че много по-голям настоящ проблем не е здравния десятък а безработицата, защото точно тя свива потреблението и кара Бойко да събира пари от десятъци. Впрочем живея в София и почти всеки 4 ти човек който познавам няма и си търси усилено работа (е не всеки е готов да си продаде душата за жълтите стотинки , които се предлагат). Доста от тия хора са на моите години , имат висше образование и ако имат малкомозък ще емигрират в чужбина,за което изобщо няма да ги виня..

 74. Светослав Бацоев
  11/03/2010 - 12:05

  Та longalon, все още ли си оптимист за управлението на Бойко Борисов ? 🙂

 75. След идеите за вдигане на плоския данък – не 🙁

 76. Мангиз Докопов, може да ми кажеш коя тая фирма дето консултира 😀 Така де, да видя коя е таз конкуренция (представи си, че и аз съм данъчен консултант) 😀
  Д.Н. давам следните примери:
  Лице Х, бивш управител (По комунистическо време) на един емблематичен хотел в София, пропива се, щото жена му избягала. В резултат, на което продава имота си, изпива и кинтите от апартамента и накрая се озовава на улицата.
  В момента проси, твърдеше (поне пред мен), че така бил свикнал от доста време, и поради силата на навика, не ще да се захваща да работи нищо.
  Като цяло голяма част от тея, с които съм говорил на улицата винаги завършват с ” ми така съм свикнал”. Тея пък, които не са били важни клечки със стабилни доходи, са толкова неграмотни, че едва ли могат да бъдат питани за квото и да е, но те пък така или иначе трудно биха могли да бъдат наречени еволюирали индивиди.

  По отношение на пенсионерите – аз лично предпочитам майка ми (която е пенсионер) да не получава никва пенсия, и в същото време мен да не ме рекетират от ДОО-то, или както един мой познат казва – ако ще раздават пенсии, поне да не ни карат да доиздържаме родителите си, ако ли не – просто да не ни рекетират.

 77. Сега, след като решиха, че ще премахнат забраната за пушене на обществени места, ще им трябват повече пари за лекарства за разболелите се, вследствие на цигарения дим!! 😀 😀

 78. elka k ostova
  11/03/2010 - 15:14

  Лонганлон-има и още една разлика между старото комунистическото здравееопазване и сегашното.Тогава лекарите не бяха толкова корумпирани и не чакаха да им дадеш в ръцете и да те лекуват по-сериозно.Майка ми почина от лекарско безхаберие и неправилно поставена диагноза.И какво като имат по-модерна апаратура-тази апаратура не е във всички болници.Да се отчете кои болници колко смъртни случаи имат и тези с много смъртни случаи да бъдат преструктурирани на хосписи-белким са по-полезни.А докторчетата в малките градове се правят на велики-на какво отгоре-на липсата си на компетентност.Пациентът тръгва тук и там по пътеката-и накрая умира.Още от направените изследвания може да се установи,че има някакъв процес в организма на болния,а не да се лекува за налучкани диагнози.

 79. Да бе, не чакаха, трънки – точно от тогава е старата традиция да носиш бонбони, уиски…

  А за операции се носеха шарани, агнета…

 80. elka k ostova
  11/03/2010 - 15:53

  И какво като тук си говорим-“Кучетата лаят и керванът си върви”.Ще променим ли нещо с този диспут.А за комунистическото здравеепазване в мен са останали спомени-за разлика от повечето от вас(-КОИТО ТОГАВА СА БИЛИ ПОД мАСАТА)-че опашките пред кабинетите бяха по-малки-т.е.нямаше толкова болни хора.Моята баба живя през комунизма и тогава почина на 82 години-една добра продължителност на живота.Това не мога да кажа за моите родители,които взеха да си отиват един по един на 70 години.И къде я видяхте тази продължителност на живота,че се увеличава-вижте само некролозите-хора на 40-50 и 50 и няколко години умират.България е на първо място мисля че в Европа по инсулти и инфаркти.И не може хора за които медицината е тъмна Индия да я коментират.Разбира се всеки има право на мнение-но някои мнения са прекалено егоистични-както някой по-горе беше казал.Подвели под отговорност доктор,че искал 300лева за операция-не 300-3000 ще дам ако това спаси живата на болния-щото като почине-вече не може да го върнеш.И докъде стигнахме-май е по-добре да има частни осигурителни фондове-щото парите в Здравната каса-потъват като в каца без дъно.

 81. @Планков: “По отношение на пенсионерите – аз лично предпочитам майка ми (която е пенсионер) да не получава никва пенсия, и в същото време мен да не ме рекетират от ДОО-то, или както един мой познат казва – ако ще раздават пенсии, поне да не ни карат да доиздържаме родителите си, ако ли не – просто да не ни рекетират.”

  А пенсионерите, които си нямат деца? Или за теб те (колкото и да не са много) не съществуват? Пенсионното осигуряване е малко по-друга тема – и тя си има своите трески за дялане. Ние говорихме за здравеопазването най-вече.

  На въпросите ми отговаряш за бездомник, който е пропаднал и не иска да се изправи (съдейки по какъв изключително глупав начин е пропаднал и аз съм съгласен с тезата, че не заслужава помощ – това да изпиеш всичките си пари заради някаква, дето те е оставила е може би най-глупавото възможно решение). Не ми даде пример обаче за бездомник, който познаваш, който да е успял да се издигне. Тук е много по-трудно да намериш такъв, включително и да си представиш такъв човек. Нали се сещаш за приказката, че никога не е късно да станеш за резил? Това се е случило с лицето Х. Само че животът е прекалено кратък и често дава ограничени ресурси за изява на тези, които са станали за резил по тяхна или нечия вина. А като прибавим и социалната дискриминация положението става още по-незавидно.

 82. Елка, България е и на първо място в Европа по пушачи. Даже не е нужно да ти вадя статистика. Едно околоевропейско пътешествие ще ти покаже, че съм прав. За алкохолици и наркомани не мога да кажа (нито мога да твърдя за качеството на алкохола и дрогата консумирани у нас). Та добави и тези фактори към главната картинка и ще ти стане ясно защо е такава статистиката.

 83. Елке, анекдотичните доказателства (така се наричат примерите, които описваш) имат само анекдотична стойност.

  Ето данните за продължителността на живота у нас:
  http://www.nchi.government.bg/statistika/A_4.pdf

  Както виждаш, след края на комунистическия режим има леко понижение, а после – стабилно покачване, както и днес.

 84. elka k ostova
  11/03/2010 - 16:12

  Нали Гърция беше на първо място по пушачи,а по-рано знаех,че в Унгария много пушат и бяха по-напред от нас.Не искам да задълбавам в лични теми-но майка ми и баща ми никога не са пушили-нито са злоупотребявали с алкохол.Стресът и некадърното здравеопазване ги докара до това.А за пушенето на по-младите-на 40-50 години ,които умират сигурно е вярно-умират от злоупотреба с цигари и алкохол.Но те си имат и други заболявания-като знаеш,че си сърдечно-болен няма да пушиш.Или ако имаш диабет.Аз пуша и се надявам да доживея годините на баба си-просто щото имам някакви познания от страна на здравеопазването.По-важна е превенцията на болестите-а не човека вече се разболял-и сега ще търсим да го спасяваме.

 85. Елка, стрес има навсякъде в големите градове – говоря за цял свят. Декември 2009 година в Ню Йорк Таймс се публикува едно изследване за най-щастливите хора в САЩ по щати. Излезна, че в селските щати живеят най-щастливите американци, а най-нещастните са в щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът. Именно в тези три щата са концентрирани най-работещите, най-заетите, най-забързаните, най-амбициозните хора.

 86. elka k ostova
  11/03/2010 - 16:26

  Да-и това ги убива.Този стрес,нездравословно хранене,тютюнопушене и т.н.-хайде всички сме ги чували по-нататък.Стигнахме ли до консенсус.

 87. Всъщност от по-голямо значение е генетичната предразположеност и начинът на живот – не само пиене и пушене, ами и излагане на различни други вредни въздействия – например разни отрови в храните, които бабата от горните мнения едва ли е консумирала. Показателно е огромното потребление на гаражни газирани напитки – даже и реномираните са бая вредни, но тия па са чиста отрова – ама по ПЛАНЕТА ги рекламират доста усилено и хората си ги купуват.

  По-горе пишеше, че пушенето водело до по-високи разходи за здравни дейности – а дали пък влиянието му не е съвсем еднозначно – може би пести от разходи за антидепресанти и прочие дроги? Освен това, в “ДНЕВНИК”, ако не се лъжа, пишеше, че от всички болни от Алцхаймер в световен мащаб нямало нито един пушач…

 88. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  11/03/2010 - 17:45

  “Носенето” на алкохол на доктора е уникално тъпо изобретение в областта на отблагодаряването.

 89. Може да го бие само уж хумористичният надпис “Цветя и бонбони не пием” в някои лекарски кабинети от близкото минало…

 90. Rambosileck
  12/03/2010 - 00:08

  Лонги, тази монета има и обратна страна. Предпочитам да имам Форд, който мога да карам всеки ден, вместо Ферари, което мога само да обикалям и да викам: “Бря!”
  Преди 5 години жена ми я приеха в спешно отделение с болки в стомаха. След като никой не можа да каже какво и има и дадоха морфин за болките, наспа се и си я прибрах на следващия ден. Цялото време прекарано в болницата беше 22 часа и 30 минути, за което платих като поп 5500 долара. Болницата прояви разбиране и ни направи отстъпка (можеш да се пазариш),защото нямаме застраховка. Нямам застраховка, защото не работя за голяма компания, а работя за себе си. Само големите компании могат да си позволят да предлагат застраховки от по 100- 200 долара. За хора като мен няма нищо на пазара, което да си струва да го плащаш.
  С други думи, ако някой ми предложи да да си плащам десятък и в замяна да получавам спокойствие за здравето на смейство си, трябва да тикажа, че се бъркам в джоба моментално! Изобщо не държа на предварително затопленото одяло, което ти носят, когато кажеш, че ти е студено. Нямам нищо против да си нося мои четка и паста за зъби. Мога да мина и без чехлите с цвят по избор. Също мога да мина и без пухкавите чорапи и химикала, които ти дават на изпроводяк. Да, щях да забравя за магнитната картичка за хладилника, на която е написан телефона на болницата, за да са сигурни, че ще избереш пак тях следващия път. Единственото нещо, на което държа е да ме излекуват, когато съм болен и да не ми се налага да продавам къщата (сега е най- подходящия момент за продаване 🙂 ), защото съм счупил крак.

  ПП: Между другото Форд е проста кола, но върши работа 😉

 91. Мангиз Докопов
  12/03/2010 - 01:40

  Rambosileck естествено социалния подход в здравеопазването си има своите плюсове, но у нас, от известно време насам просто не работи. Взимат ти парите от джоба и ги наливат, където на чиновникът му хрумне(най-често стабилен процент отива в неговия джоб). Смешното е е, че за тия пари не получаваш почти , да не кажа съвсем никакво качество на обслужване. Американците спекулират с другата крайност-те предлагат отлично качество, но на извънземни цени и все пак не са богове-някои случаи на неразположение е трудно дасе отчетат. Надявам се жена ти да е добре.
  Планков фирмата ще ти я кажа ако пишеш на daymare@abv.bg добри са в работата си,имах познат работещ там

 92. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  12/03/2010 - 10:57

  Не пият ами, то като са ги подквасили веднъж после само довтасват 😀

 93. elka k ostova
  12/03/2010 - 12:24

  И аз съм за това-да те излекуват-а може и пари да дадеш.И пак ще си плащаме по-големи здравни осигуровки-и пак ще сме лекувани-недолекувани.Системата няма скоро да се промени-защото както и аз писах и други писаха-наливаш парите в една каца без дъно.Да живеят частните болници тогава-но и там не е сигурно ,че ще те излекуват ако диагнозата е трудно доказуема.Ако не ти определят диагноза и не знаят за какво да те лекуват.

 94. Страдам от епилепсия. Пия месечно лекарства за 350 лв. като Здравната каса поема 340, а аз плащам само 10лв. Е, драги как ви се струва. Кой плаща за това. Сега в момента сме 4-ма в семейството с доход общо 4000-5000 лева на месец. Боледувам само аз, ОК другите трима изплащат и моите лекарства. Да, да ама не. Ами ако живеем в Куртово Конаре или Кричим и изкарваме 1200-1300 лв общо кой ще ми изплаща лекарствата??? Вие драги честни данъкоплатци. Систеамта е тъпа – съгласен съм, но пък не можеш да оставиш белия човек да умре.

 95. Не виждам никакво твърдение в думите ти. Какво искаш да кажеш по темата? Никой не е казал, че хората ще бъдат “оставени да умират”.

 96. Galin Gichev
  15/03/2010 - 00:34

  @ Бу

  Къде го видя това добро здравеопазване в Скандинавия? Знаеш ли колко се чака тук за специалист? През декември един испанец искаше да отиде на кожен лекар – най-доброто, което можа да намери, беше час за края на януари… Професорът ми по математика си изпусна преглед при специалист заради лекция с нас и му дадоха час за след 4 месеца… Това е в Дания. Долкото знам в другите скандинавски страни не е много по-розово…

  Това не се вписва в представите ми за добро и ефективно здравеопазване.

 97. Милен
  17/03/2010 - 21:32

  Ами понеже всеки дава някакви примери и аз ше дам. Преди няколко години ми се наложи лечение, което ми струваше около $7000 (това са пари, които съм извадил от джоба си, а колко са измъкнали от касата, не знам). На един здравно осигурен американец му е струвало $1000. А ако сложим мизерната обстановка в болницата, отношението на сестрите, скъсаните чаршафи, които не бяха сменяни от доста време, метода по който ме оперираха, за който на сайта на една американска клиника пишеше, че не прилагат от 20 години и е доста мъчителен за пациента …
  Изводите оставям на вас.

 98. Брато прав си системта куца много яко. Аз примерно заедно с моя работодател за това че работя плащаме на година 1800 лв. за да съм здравно обещетен. Но уви имам две пломби по 18 лв.на година, ако трябва да сме справедливи каквото не похарча от това, което съм платил трябва да ми се натрупва за последващи периоди. Така е справедливо. Но нали плащам здравето на Баба и Дядо, които много обичам да са живи и здрави, а и наняколко цингета също. Та така за това куца комунетата са изцокали парите или по правилно е да се кажи, че Баба и Дядо реално не са плащали тогава и за това няма и сега абе луда рабта.

  Но виш сега за САЩ не си прав. Първо имат задължително здравно осигоряване 1.45% за теб и 1.45% за работодателя ти. След това като цяло САЩ са държявата която харчи най-много пари за здраве около 16.5% от БВП на страната отива за здравеопазване. Повярваай ми след вноската за колата, къщата или наема и другите глупости 200$ не са малко пари за болшинство хамериканци. 7.25$ по 40 часа на седмица 4 седмици в месеца не са повече от 1000$ и това е преди таксите, от които Medicare tax е най-малкия като процент.

 99. Само едно допълнение, за това, че американските застрахователни компании отказват да ти продадат здравна застраховка, ако си вече болен (т.н. pre-existing conditions)

  Да, наистина отказват – по същата причина, поради която отказват да застраховат срещу пожар къщата ти, ако тя вече гори.

 100. Относно филма Sicko на Майкъл Мур и хвалите му на кубинската здравна система:

  “Всички сме чели материалите на разни набедени журналисти, които, след като посетят две показни текезесета, вечерят с министър и получат куп подаръци, описват въпросната тоталитарна комунистическа страна с такива мили краски, че човек се пита защо лии уважаваният журналист не засели в така харесалата му страна.”

  Георги Марков, Когато часовниците са спрели, 1975

 101. Аз не съм съгласен с много от статията. С двама млади американци на по 24 години някъде съм говорил, жена и мъж, и двамата са абсолютно отвратени от системата в САЩ. Не ме разбирайте и погрешно, те са от средната класа и изкарват повече пари от средно статистическия американец.

  Тук не са споменати много неща. Например, изкарайте една статистика на хора, които са се разболявали тежко от рак или някаква подобна смъртоносна болест (не го желая на никого), да видим на колко от тях е оказана помощ и колко са оставени буквално да умрат, само и само да не им се плати операцията.

  От друга страна, вярно е, че повечето американци са доволни от здравната си осигуровка и успяват да получат необходимото здравеопазване за повечето болести. Но например, преди здравната реформа, знаете ли, че има един огромен списък с болести? Ако боледувате от някоя от тях, няма да може да получите здравеопоазване. Логиката е следната. Например, ако искате да си направите застраховка на колата, не може тя да е повредена, по същия начин не може някой болен (дори и да не е лечима и да е вродена болестта) да се осигури!

  Тук не се споменават и разни co-pay плащания и подобни нещаю, а и факта, че компаниите винаги гледат дали сте заявили всички болести от които боледувате. Има случаи дори, когато на някой му се налага спешна, скъпа операция и му я отказват, с мотив, че не е заявил, че в някакъв период е бил болен от грип!

  И най-силният аргумент, който аз имам за лошата здравна система в САЩ е свързан със самия текущ президент. Ако сте чули дебатите през 2008г., Обама каза, че майка му, на смъртно легло, болна от рак, всеки ден се е борела със здравноосигурителните компании и в крайна сметка е починала след всички тези ужасии!

  Аз лично не искам здравна система, където въпреки невероятното качество, кадърните доктори и доброто оборудване, е оценена на 38 МЯСТО В СВЕТА!!!

 102. По отношение на статистиката за смъртността в САЩ, не искам да казвам, че съвсем наскоро се сблъсках със статистиката за смъртността при жените по време на раждане…
  САЩ са водещи в тая статистика, не заради лошо здравеопазване, а заради емигрантки, които раждат … на всевъзможни места… в същата тая статистика влизат и смъртните случаи на бебетата на емигрантките, които се раждат в нечовешки условия, а отделен е въпросът, че въпросната латиноамериканка, изобщо не се е грижила за себе си по време на бременността си.
  Така, че толкоз по въпроса със средните %
  И да не забравяме, че две социологически агенции успяха да изкарат в една седмица две супер различаващи се статистики – Бате Бойко губи изборите, Бате Бойко печели мнозинство

Leave a Reply

Задължителните полета имат *