Борбата на гръцките социалисти


Нова обща стачка на синдикатите на държавните служители парализира Гърция – протестите са … срещу мерките, които правителството бе принудено да вземе, за да спаси държавата от окончателен фалит.

Разбира се, не само мерките на правителството за затягане на държавните разходи, които са твърде малко и твърде късно, ще спасят Гърция от фалит. Прогнозата ми се оказа вярна и милата, стара Европа не й даде сърце да остави Гърция да сърба попарата, която сама дроби в последните 20 г. и поднесе финансова помощ от 100 млрд. евро, които идват от джоба на всяка държава в Еврозоната (даже от по-малките и далеч по-бедни – като Словения).

Положението там наистина е доста омазано – правителството живееше от години на кредит и най-накрая говното удари икономическия вентилатор – кризата вдигна лихвите по кредитите, а и вече никоя банка не иска да дава заеми на безнадеждно затънала в дългове държава като Гърция (кредитния й рейтинг в момента е ниво “Junk”). И на фона на всичко това – профсъюзи и държавни служители… просто искат повече пари.

в-к Дневник: В Гърция започва стачка на държавните служители:

“Ще продължим и ще засилим нашата борба”, предупреди профсъюзът в изявление.

Забележете избора на думи – “нашата борба“. Този израз, като олицетворение на ставащото в Гърция, е изключително добра, поради остротата си, съвременна илюстрация на мисленето, благодарение на което социалистическите идеи продължават да живеят у много хора. Очевидно е, че стачкуващите смятат, че имат право на нещо (някакви пари и блага, стандарт на живот и т.н.) и са готови да се борят, за да го получат. За да има за какво да се борят обаче, тези блага първо трябва да бъдат произведени. “От кого? е въпросът, който “борещите се” очевидно не си задават.

За нормално мислещите хора е ясно, че за да има пари и блага, те биват произвеждани от някого и придобиването им става чрез работа. Това е фундаментът на икономиката – работиш и произвеждаш, за да имаш пари и блага. Има обаче един вид хора, според които придобиването на пари и блага става не чрез работа, а чрез “борба.

Тяхната визия за икономиката и живота не е да произвеждат, а да се “борят” за това, което някой друг е произвел. Наричат го с много имена и го оправдават по много начини – социална справедливост, класова борба, преразпределение на благата – все парфюмирани думички за това, как им се полага по право това, което други хора произвеждат, и е справедливо да се “борят”, за да им го вземат.

Същината на проблема

Ситуацията в Гърция в момента е несъмнен пример за това какво се случва, когато тези идеи за “борба” се приложат на практика. Причината за всички икономически проблеми там в момента може да се опише много лесно – в Гърция просто има прекалено малко хора, които произвеждат и прекалено много, които се “борят” за произведеното.

Едва ли има по ясна и по-емблематична борба от тази на гръцките държавни служители, пословични с ниската си компетентност и ефективност, борещи се да запазят привилегиите и службите си, на гърба не само на гръцките работници и бизнес, които изнемогват от данъци и държавни регулации, но вече и на гърба на всички работещи хора в ЕС.

Това е еманацията на социалистическото, “борческо” мислене –  тях не ги интересува как работи икономиката,  нито, че няма кой да произвежда. Не ги интересува от къде идват техните пари и че някой друг плаща. Не ги интересува, че държавата фалира и че с постоянните си стачки те допринасят за това. Те вярват, че парите някак магически сами се спускат от небето и за да ги получат – просто трябва да се “борят” за тях.

Ютюб и качествените изменения
Истеричните припадъци напоследък

Коментари

 1. Въпросът е ние като сме послушни какво печелим. Ето това е въпросът: къде отиват добрите и къде отиват лошите? “Лошите”, респективно непослушните, за пореден път доказаха (доказателството се казва 100 млрд. евро), че където си поискат.

  И дали ако се разрови по-дълбоко, пак няма да опрем до такива неикономически понятия като “национално самочувствие”?

 2. Лъчезар Богданов
  05/05/2010 - 08:21

  Сега тук ще изпълзят разни коментатори, според които “все пак гърците живеят по-добре от нас” и “знаеш ли как там взимат 1400 евро, пък аз в България само 400 за същата работа”.
  Проблемът в Гърция е, че и сега се опитват да закърпват положението. Махат 13-та и 14-та заплата, ама само за служителите с по-висока заплата, другите пък щели да взимат все пак коледен бонус от незнам-колко-си евро. Вместо това, никой не поставя въпроса дали не могат да се закрият половината административни структури и съответно толкова чиновници. И така нататък.

 3. Лъчезар Богданов
  05/05/2010 - 08:33

  Аугуста,

  има проблем във вашето предположение, че гърците печелят заради поведението си, и съответно – и ние трябва да правим като тях (за да изкараме едни 100 млрд. евро).
  Още повече, разликата е, че на Гърция са й позволили 30 години да действа фискално безотговорно. На нас не ни позволиха – късния соц. режим нали правеше точно това, “изядохме” 10 млрд. долара в полски картофи и сръбско олио 1985-1989 година, но след това мораториум, макроикономическа криза, никакви инвестиции и нови заеми и т.н. После пак – оправихме стария дълг през 1994 г., и пробвахме по новия начин. Банките се превърнаха в инструмент за субсидии към приятелски фирми и големи държавни предприятия. Резултат – 17 фалирали банки до 1996 г., хиперинфлация, заплати по 20 долара.
  Защо на гърците се получава, а за нас – не, не мога да обяснявам тук. Но е факт.
  Така че стига сме им завиждали. Това е като завистта на някои мъже, имащи иначе щастлив брак, но завиждащи на техни приятели, които изневеряват на жените си, третират ги като парцал, но последните пак ги търпят. Да им имам “далаверата”!

 4. Лъчезар Богданов, нямам предвид да правим като тях, а да умеем хладнокръвно да мислим за интересите си. Защото националните комплекси рефлектират в политическото и икономическото поведение на една държава.

  Понятия като “любов, завист, благодарност”, ако трябва да цитирам една известна психоаналитичка, нямат “value” по темата.

 5. Лъчезар Богданов
  05/05/2010 - 09:01

  Аугуста, имайки предвид неясната ви бележка за “лошите” и “добрите”, какво точно предлагате на българското правителство? Вие помислихте ли “хладнокръвно” за “интересите ни”; ако да – до какви идеи стигнахте?

 6. Г-н Богданов, вие сте решили днес да борите по барикадите (важно е да има “борба”, кауза ще се намери).

  Аз изразих мнение в един високорейтингов блог, чийто автор е известен с прагматичния си подход към разглежданите теми.

  Няма да ми се плати за труда на час, за да развивам иконимически теории тук.

  Затова Ви пожелавам приятен ден.

 7. Augusta, позволи ми да забележа от коментарите ти, че барикадите са това, което ТИ предлагаш. Само че простото крънкане на пари не е нито рационален интерес, нито национално самочувствие – това е просия, а протестите, които спират трафика на половин Европа са изнудване и грабителство.

  Рационалният интерес изобщо не изключва наличието на морални принципи, както може би си мислиш – поради което моралните хора няма как да одобрят действия като тези на държавните служители в Гърция.

  Ако смяташ че просията и изнудването са нещо, които би искала да правиш, и още повече – нещо, с което би искала да се гордееш – честито, можеш спокойно да се окичиш със значката “социалист”.

 8. Az podkrepiam protestiraneto do dupka! Neka umrat ot glad v borbata si! Vse pak v borbata padat jertvi.

 9. Дончо
  05/05/2010 - 10:01

  Стачкуват – не стачкуват… аз ще подходя прагматично: Мамицата им, ако ми провалят почивката на Халкидики след месец!!

 10. Лъчезар Богданов
  05/05/2010 - 10:06

  Аугуста, изразявате мнение, някой оспорва предпоставките ви, послужили за изграждане на тезата ви, след това вие го обиждате и заявявате, че ви е скъпо времето да излагате аргументи по същество. Така изглеждат нещата от моя ъгъл.
  ПП. И моето време струва пари.

 11. Георги
  05/05/2010 - 10:45

  г-н Богданов,
  Абсолютно сте прав – времето ви е прекалено ценно, за да обяснявате тук – мисля, че на други хора трябва да им се обясни добре, че взеха да строят разни софийски луври 🙂

 12. Николай
  05/05/2010 - 10:49

  Ситуацията в Гърция можем да коментираме така: Всеки иска да се вози в каручката(наречена “the wellfare state”), но никой не иска да бъде магарето, което тегли и съвсем естествено, когато няма магаре, каручката спира.

  Що се отнася до 140-те милиарда(последно като проверих бяха толкова, сега може и да са повече) не мисля, че те са някакъв успех. Все пак да не забравяме, че това е заем и децата и внуците на днешните гърци ще трябва да го връщат.

  Ако гърците продължават да харчат, както до сега, след време нито Ес, нито МВФ, нито националното им самочувствие ще могат да ги спасят.

 13. Последният абзаз – за “еманацията на социалистическото, “борческо” мислене” – е право в десятката.
  Нито един борец-левичар не може да обясни – ако стане на тяхното – откъде ще идват парите.
  Най смелите мънкат някакви идеи за обща собственост на средствата за производство или за по-справедливо разпределение на благата, но ако трябва конкретно да кажат как си представят едно победило и работещо ляво бъдеще, най-добрите обяснения биха били като обяснението на 5 годишно дете как работи двигателя с вътрешно горене – “там нещо се пали и гори и така върви колата”.

 14. Grimm, неслучайно Маркс в Капиталът и в Комунистически манифест отделя обширно място да посочва недостатъците на капитализма, още по-обширно да обяснява своите морални теории, но съвсем, съвсем малко за това как практически би работило едно социалистическо общество.

 15. Келанвед
  05/05/2010 - 12:08

  Лонганлоне, респект за статията, ама понеже не съм чел подробно ставащото в Европа тия дни – НА КАКВО ШИБАНО ОСНОВАНИЕ ИМ ГЛАСУВАХА ТАЗИ ПОМОЩ ОТ 100 МИЛИАРДА, ебаси, при положение че имат достатъчно дългове към ЕС? Нали уж почти цялото ЕС са по-скоро дясноориентирани?

 16. Mixed Martial Arts Training
  05/05/2010 - 12:13

  Политицте навсякъде са боклуци. Лапат, а народа духа. Казваш, че не произвеждат, ама не ми се вярва пък ние да произвеждаме повече от тях. Ей сега даваха абитуриентите в Пловдив още от сега по цял ден обикалят с колите и се мислят за велики. След седмица тези хора ще са безработни и не произвеждащи нищо. Направо се чудя, как не сме ги минали гърците по кризи.
  А за гръцките простести се изговориха и много глупости от хора, които нямат идеа за какво иде реч.

 17. Георги
  05/05/2010 - 12:16

  Келанвед, ще си позволя да се опитам да обясня аз – когато Гърция започне свободното си падане (ако някой смята, че вече е почнало – не е познал – да бяха изчакали да default-нат по плащанията на облигациите през май), ще завлече цялата еврозона със себе си. И понеже е много трудно политическо решение да ги изхвърлиш от там (то няма и правен механизъм), сега ЕС и МВФ се опитват да ги принудят да се реформират, като им дават пари. Тоест – даваме ви пари (на траншове), обаче трябва да направите това, това и това (режете раздути разходи, субсидии и други подобни благинки).
  Идеята на тази помощ не е да се “даде на народа”, а да им покрие част от текущите дългове, в които са затънали.

 18. Келанвед
  05/05/2010 - 12:22

  Георги – а тази помощ не е безвъзмездна, предполагам? В един момент ще се превърне в дълг, който ще бъде погасен с още 200 милиарда от еврозоната.
  Разбирам, че ако и там както у нас някои реши да съкрати толкова администрация ще има много безработни (една сериозна част от които-квалифицирани ), но не разбирам защо тази администрация вместо да е благодарна , че има лека служба реве, че и режат отпуските и 14тите заплати…направо е грозно това тяхното

 19. Браво! Споделих във Фейсбук 🙂 Аз не съм фен на каквито и да е борби, но мисля, че има един вид, който си струва – бих искала хората да се борят за това да не им пречат да работят и да произвеждат блага 🙂

 20. Георги
  05/05/2010 - 12:29

  Келанвед, абсолютно си прав – безплатен обяд няма и гърците ще си го плащат още години наред. И е грозно, да – нали затова е статията 🙂

 21. Ако трябва гърците да се борят за нещо, то борбата трябва да е за истински реформи, които да доведат до съживяване на икономиката, реформиране на държавната администрация и борбата с корупцията.Колкото и вода да се налее в една пробита каца, то рано или късно водата ще изтече.
  Не е редно някой друг да плаща за грешките ти, а ти въобще да не мислиш за промяна.

 22. Георги
  05/05/2010 - 12:55

  Гърците ще си плащат дългът, но този досегашният поради който щяха да изпаднат във фалит и той все някой им го е дал. Хм някакси, те си им дават заем, ако не може да се покрие, пак с пари на ЕС данъкоплатците и така до… то ще си покаже докога. И не е само Гърция в ЕС има и други държави за които се споменава. Те ще им помагат донякъде да се крепят и да ги натискат за да си нарпавят реформите, но някой вижда ли кога ще си изплатят дългът. И ние ако влезем в Евро зоната вероятно и на нас ще падне някой ден да плащаме едни 500 мио я в помощ на Гърция, я за някоя друга държава.

 23. milena_v_i
  05/05/2010 - 12:27

  коментар от Свежо: не ги интересува икономиката ама скачат като един,а нас какво ли ни интересува

 24. Келанвед, “почти цялото ЕС са по-скоро дясноориентирани”?!??!?!?!?

  Че то самата идея за ЕС какъвто го направиха съюза в последните 10 г., с централното правителство, с централното планиране, с програмите и стратегиите – това си е учебникарски пример за социализъм…

  Политиците и елитите в Европа като цяло винаги са били ляво ориентирани и винаги са водели политиката на ляво.

 25. Лъчезар П. Томов
  05/05/2010 - 13:55

  С две ръце се подписвам под тази статия. С мечти САМО не може да се съгради капитализъм, няма как да вкараш 1 драхма и дадеш после 100 драхми на хората

 26. Longanlon, много хубава статията и разбирам възмущението ти, но не ми е ясно как си представяш да е иначе. “Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава”. Дали ще има привилегии, субсидии и доплащанията зависи от правителството и докато то ги дава, винаги ще има искане. Ако си земеделец и имаш право да взимаш субсидии, според мен, няма да ги откажеш, защото, видиш ли, не било честно спрямо данъкоплатците. В този ред на мисли, би трябвало упрекът да е към този, който дава, а не към този, който иска, защото можеш да искаш без да има кой да ти дава, но ако даваш, винаги има кой да иска. Все пак в стачките и исканията няма нищо лошо …

 27. кажи го тва на жениците с деца на бг, дето бачкат в провинцията квалифицирана работа за която са учили по 5-6 годинипо 9 часа 6 дни в седмицата за по 300 лева заплата

  заплати и привилегии се придобиват с работа И борба, офисчо

 28. коментар от Свежо: Нас ни интересува кат дойдат избори,да са утрепем да гласуваме….за поредните идиоти…

 29. mixa, всеки прави своя избор в живота. Понякога изборът не е лесен, но това не прави изнудването и грабежа по-морални.

  А “жениците” които описваш съществуват само във фантазиите ти. Живея в малък град и работата ми е да обикалям други малки градове в най-слабо развития район на България – дунавския – тъй че имам добра представа кой как живее в “провинцията” която за тебе явно е някакво митично място, дето нещастни онеправдани висшистки с по 3 деца бъхтат неимоверно квалифицираната си работа от зори до мрак и жестоки работодатели издевателстват над тях.

  Картинката обаче е доста по-различна. Всеки, който има способности или си намира сравнително добра работа или отива да търси такава другаде. “Жениците” дето бъхтат в шивашките цехове са много далече от романтичната ти идея за тях – те нямат нито образование, нито способности, нито амбиции за нещо друго.

 30. milena_v_i
  05/05/2010 - 13:13

  коментар от Свежо: е то надеждата умирала последна

 31. коментар от Свежо: Еййй,ма и ти си насекъде днеска,надсвири ма…

 32. milena_v_i
  05/05/2010 - 13:22

  коментар от Свежо: има нещо такова

 33. аз живея в ямбол. и говоря за себе си, вдовица, с двама сина. заедно с фантазиите си лол

  пък тия дето бъхтат в шивашките цехове кучета ги яли, аслъ… потрябвал им достоен живот и честно заплащане

 34. коментар от Свежо: Бегай да бачкаш,стига са халосва тука 😀

 35. 🙂 добре си усвоила жаргона на “борците”.

  Само че цялата идея за “достоен живот”, под което ти имаш пред вид просто “повече пари, отколкото изкарват в момента”, се разпада, когато бъде зададен въпроса “Кой ще плаща за това?”

  Отговорът е – всички останали хора, които трябва (според теб) да им дават парите, които шивачките не изкарват. Ако си мислиш, че това е справедливо, може би трябва още веднъж да погледнеш какво става с Гърция – на работещите (вкл. и шивачки) във всички държави в Еврозоната им се налага да плащат, за да може гръцките държавни служители да си получат бонусите.

  Ти би ли платила от джоба си, за да може гръцкият митничар да получи 14-та заплата, за която се е “преборил”, но не и изработил?

 36. Mixa, не знам какво значение за съчувствието има броят на децата и броят на годините, които си учил. Първо, от какъв зор ще имаш 3 деца, ако получаваш 300 лв.? Второ, няма значение колко години си учил и колко бачкаш, защото цената ти се определя от продукта, а не от усилието, което полагаш.

 37. Жилов
  05/05/2010 - 14:50

  Имаше едно изказване на някакъв грък на държавна работа по повод на намаляването на заплатата му: “Аз ще се сьобразя! Но бизнесът ще се сьобрази ли?” (един вид и тия, дето са се излъгали да правят или произвеждат нещо, трябва да взимат по-малко).

 38. @longalon аз съм писател, не читател. тоест – аз създавам мемове, който усвоил – усвоил. но съм работила доста в сферата на товарообмена и знам колко струва труда, транспорта, осигуровките, как се продава тук и там… бе знам. и те уверявам – хората биват обирани. безпощадно. ма ти и сам си знаеш, само детои стойката не ти позволява да поставиш така

  @zizi заври си лееко съчуствието където ти е удобно и ти харесва най-много. аз говоря за конституционни права. и именно шивачките са тези, които произвеждат белезникавите ти боксерки, примерно. с ръцете си. имат права. конституционни. на достоен живот. и право да се борят за тях. толкоз

 39. Пак те питам – ти били платила от джоба си 14-тата заплата на гръцки митничар, който се е “преборил” да има право на нея, но Гърция просто няма пари да му я изплати?

  Щото това е в същината си, което защитаваш – останалото са просто опити да се позовеш на съчувствието ни към някакви хипотетични нещастни жени, а не на аргументи.

 40. Комитата
  05/05/2010 - 15:00

  Ако Гърция клекне пред „борците“, това ще е краят на Европа като свободна територия на пазарната икономика и човешките права.

 41. Лъчезар Богданов
  05/05/2010 - 15:04

  Ето докъде води правният позитивизъм (а именно идеята, че правата възникват с написването им в закон или конституция)! Имали право на достоен живот – ми хубаво. Аз пък имам право на частна собственост – пак по конституция. Кое право е “по-силно” – щото нали предлагате от моята собственост да се удовлетворят претенциите на някой друг за “достоен живот”? И колко е “правилно” да вземат от мен, за да дадат на шивачката (или на чиновника)?
  Май е важно да има класова борба, без да се мисли много-много!

 42. >би ли платила от джоба си 14-тата заплата на гръцки митничар, който се е “преборил” да има право на нея

  вероятно не, не ми се налага на този етап. ако чуя, че някой мой приятел, гръцки митничар, има проблем, който е в силите ми да разреша – най-вероятно да

  но тук, в българия, хората не получават и половината от това, което действително изработват — това беше ключът. а с твоите убийствени опуси как хората да спрели да си търсят правата, щото баси наглите гърци — ми дойде в повече. щото си се постарал да бъдеш медия, да се излъчваш в агрегатори, да внушаваш мисли на тоя, дето недомислил… ми нека аз да го оставя да го домисли от другата страна, а?

 43. а тука дето се насъбраха да ме ръфат некви дребни чорбаджийчета — ми направете така че това, което имате вие, да бъде достъпно и за работниците ви и толкоз. или вам блаженствата на щедростта и уважението към човека са тъй непознати?

 44. След като не би платила – за какво спорим тогава? Защо твърдиш, че някой трябва да е задължен да плаща, след като не искаш да си ти?

  Имай приятели колкото искаш и им помагай колкото можеш – щедростта и благотворителността са благородни именно защото са лични и доброволни.

  Прочее, ако ще се заяждаме – очевидно положението ти не е чак толкова лошо, или амцициите ти за “достойно заплащане” не са чак толкова високи, след като имаш възможност да чатиш в работно време 🙂

 45. Снощи попаднахме на някакъв български филм и се загледахме… “Патриархат” или нещо подобно… та там имаше следния диалог между майстор бъчвар и чирака му (по спомен):

  – Аз напускам, майсторе. Много тежък ми се чини тоя занаят, много блъскане има в него…
  – Ами добре, Иване. Ето ти парите за месеца, ето ти и осигурителната книжка.
  – Ааа, не ми трябва тази книжка.
  – Че нали някъде трябва да работиш, как да не ти трябва?
  – Няма да работя. Аз мисля да стана комунист и да се боря. Срещу експлоатацията…

  Та и гръцката работа същата 🙂
  Хубава статия.

 46. Mixa, цялата ти грешка е в изречението ти “… хората не получават и половината от това, което действително изработват”. Трудът на който и да е няма справедлива цена. Цената му е тази, на която си се съгласил да работиш и работодателят ти се е съгласил да плаща. А това за конституцията е безпредметно, защото се договаряме относително свободно за труда си (въпреки че регулирането на труда не е за пренебрегване – минимална работна заплата, осигуровки, работно време и т.н.). То би могло да се отнася само до социалните помощи (и там имам резерви, ама няма да ги описвам тук) и в никакъв случай за заплата.

 47. Жилов баце, как си се уредил да си Highly Influential в туитър?!?

  http://topsy.com/kaka-cuuka.co.....rce=button

  ZiZi остави я – тя е типичен представител на тези, за които говоря в последния абзац – нея просто не я интересува бе човек. Не я интересува как работи икономиката, цената на производството, поемане на риск, инвестиции и т.н. – това са неща извън сферата на вниманието й. Тя иска пари и толкоз. Останалото са просто захаросани приказчици.

 48. Жилов
  05/05/2010 - 15:27

  Не по-малко изненадан съм от теб. 🙂

 49. а аз съм български поет, свинче рибовъдно, коленичи и внимавай — друго не ти е дадено

  Edit Longanlon: Оставям този коментар, заради несъмнената му занимателно-развлекателна и поучителна стойност 🙂

 50. Заядох се, че се издразних за … боксерките 🙂 хаха Що пък боксерки, не знам.

  Диалогът от “Патриархат” е знаменателен.

 51. Dobra statia,,,,vinagi sa minavali metar i niamat nichto v glavite si samo marzel,Golemite v Evropa da gi tatriat,no nie zachto????

 52. говориш за социалистите, надявам се 🙂

 53. Прасунсен
  05/05/2010 - 15:55

  Браво за статията, съгласен съм на 100%, което си е рядкост 😀

  @mixa, като хвърляш твърдения от рода “в България, хората не получават и половината от това, което действително изработват”, е хубаво да ги обосноваваш по някакъв начин. Щото аз виждам куп хора, които си клатят краката, пък получават пари.

 54. Преди известно време запитах един мой приятел, оттеглил се от десния спектър на политиката “Защо не създадеш собствен политически проект?”. Отговорът му ме свари неподготвен: “Защото няма критична маса”.
  Обяснението беше просто: В изследване, занимаващо се с обществените нагласи е зададен въпросът: На какво разчитате повече за вашето благополучие? На собствените си способности, усилия и предприемчивост или на държавата и всички механизми свързани с подпомагане се оказва, че в англосаксонския свят процентът на хората, разчитащи на себе си е най-голям, като САЩ държат първенство с процент над 60, следван от UK с процент около 50-те. В Германия процентът пада около 40-те, в Австрия е още по-малък, и стигаме до Гърция, където този процент е около 10.
  Някой от вас наема ли се да познае процента за България? Признавам си, че не исках да повярвам – 3%. Правилно прочетохте – 3%.

  И човекът ме пита: Как да правя дясна политика с 3% ? Когато смисъла на дясната политика е да има колкото се може по-малко държава?

 55. В моя блог поне положението е различно:
  http://kaka-cuuka.com/1936

  🙂

 56. За съжаление твоят блог не е България 🙂

 57. коментар от Свежо: Ох,пак я….аман от туристи по тва черноморие…

 58. Келанвед
  05/05/2010 - 16:54

  прав е бетер-а, твоя блог не е представителна извадка за българина та дори е хубаво да се радваш на това.
  Миха-за оценяването на работна сила си има синдикати, които да претендират за по-високо заплащане на труда. В родината-те са по-скоро формални, тристранното сътрудничество-също, така че ако не си на кеф-в някои страни търсят легални емигранти. Работата е тежка, но е доста по-добре платена от тази в БГ, така че изборът е твой 🙁

 59. коментар от Свежо: 😀 😀 😀 нали знаеш, че не мога да дишам без теб

 60. Както има добро и лошо като нравствени категории, така има и хора, които работят и такива, които не работят. Такива, които допринасят, грубо казано, за БВП, и такива, които го харчат. Явно в Гърция вторите са повече. Като станат повече картинката не е много красива. Това е положението – каквото и оправдание да имат – преразпределение на блага, социална справедливост и прочие, природните закони не им позволяват да просъществуват – ако не беше тая фалшива, обирджийска помощ от Германия и сие, то ситуацията в Гърция щеше да се разсмърди още малко и после да настъпят естествени и обосновани радикални промени, които да елиминират разсипниците по един или друг неикономически начин, вследствие на което икономиката да се рестартира. Грубо, може би нечовечно, но работещо. За разлика от избрания от еврозоната метод, които освен да досъсипе икономиката на гърците, карайки ги да си мислят, че може да фалират до дупка, друго няма да постигне.

 61. lutchezar iliev
  05/05/2010 - 18:42

  Хубаво оплюхте левите идеи,но какво произвеждате вие на услуги не се живее.Харесвам блога и много смислени неща са написани дотук ,но признаите че българина носи повече от колкото трябва и търпи повече отколкото трябва а дали си изработил перите си или си се ”преборил” за тях скоро няма да има значение ще има само заслужени и незаслужени пари гладът е по силен от тока и гладуващия циганин(не съм расист) ще предпочете да откъсне (честно изработените) златни обици от ушите на дъщеря ви отколкото да гладува или работи за лев на час.

 62. lutchezar iliev
  05/05/2010 - 18:48

  Както казва един от героите във филмовата класика ”тренировъчен ден” ”Щом е прецакал системата си заслужава… (парите)”=>гърците си ”заслужават ”техните утешително е ,че и внуците им ще плащат тези 110 милярда но една Българска мъдрост гласи ”Ако видиш кокошарника на съседа да гори тичаи да гасиш твойта къща”

 63. neuromantic
  05/05/2010 - 18:58

  Абе не че съм голям фен на социалистите, но да не забравяме че и Франция е доста социално настроена, а тя е колос в европейската култура и няма много общо с мързеливите прости гръцки копеленца 🙂

  Интересен въпрос е колко от българите са готови да протестират като се откажат от Гърция като туристическа дестинация. Аз лично няма да стъпя там.

 64. Българите да се откажат от Гърция като туристическа дестинация? Стига, бе! Звънят по ГКПП-тата да питат може ли да се мине и като им кажат “ДА” – политат да гледат розово фламинго в някакво езеро край Кавала (щото не знаят че и с Google може да се види розово фламинго).

  Същите българи след месеци ще протестират, защото имали проблеми с доходите.

 65. Келанвед
  05/05/2010 - 20:45

  Иване, тези българи, които пътуват до Гърция НЯМА да протестират точно заради ниски доходи. Не сме толкова лицемерно племе

 66. Всъщност почивка на море в Гърция излиза по-евтино от същата почивка в България, освен това е и по-качествена като обслужване, хотели, храна.

  Гръцкият туристически бизнес си знае работата, ама много държавни хрантутници се накачиха на клона и станаха инфекции.

 67. Лъчезар Богданов
  05/05/2010 - 20:57

  Абе чак по-евтино не е – ако разглеждаме еднакви категории курорти и хотели.
  Но безспорно гръцкият бизнес в секторите, изложени на пазарни сили и конкуренция, е на много напред в сравнение с хрантутниците, които убиват невинни хора с “борбата” си.

 68. Тралала
  05/05/2010 - 21:13

  Тези дето се борят, ако толкова държат да се борят за справедливо заплащане, да станат пехливани…и да се борят.

  Аман от социалистически простотии.

 69. Тралала
  05/05/2010 - 21:16

  А за тези дето реват че не било справедливо – да си отворят фирма и да плащат справедливи заплати. Много мразя хора, които все са ощетени и все критикуват, но не си мърдат дупето да оправят нещата поне малко.

 70. Тралала: Точно това казвам и аз – дори да не си отворят фирма, да се потрудят така че придобитите уменията, знания и квалификация, съответно труда им да бъде толкова ценен, че да са доволни от заплащането си…

 71. Ми парите пак им паднаха от небето. Така са свикнали и ще се борят за правото и в бъдеще да им падат от небето.Ей го, готови са да се самоизтрепват – двама души и една бременна жена са загинали при опожаряване на банка. За келепира и през трупове ще минават.

 72. “но тук, в българия, хората не получават и половината от това, което действително изработват” – това е виц на деня 😀
  Интересното в Гърция е, че голяма част от населението подкрепят мерките на правителството (засега), но протестиращите са една голяма и изключително шумна група водени от прекалено силните синдикати, които успяват да блокират цялата държава със стачките си. И за какво е целият шум? – за опита на правителството да съкрати дефицита до 8,7 (толкова май беше последно) процента от БВП. Както и да го гледаме все още чудовищно голям дефицит. Т.е. Гърците продължават да живеят на много по-широко отколкото могат да си позволят. Докато стигнат до заветните 3% дефицит, да не говорим за балансиран бюджет, комунистическата партия сигурно вече ще е направила въоръжен преврат.

 73. Тралала
  05/05/2010 - 22:24

  Нали го знаеш тоя стар виц. Значи през соца, другарката помолила целия клас да дарят по 5 лева за гладните деца в Никарагуа. На другия ден всички носят, само Иванчо не донесъл. Като го питали защо – той казал “тате каза, че това са глупости и няма гладни деца в Никарагуа”. Минали няколко месеца, другарката пак помолила децата да дарят по 5 лева за бездомните безработни никарагуанци. Всички деца донесли, само Иванчо не донесъл понеже баща му казал че нямало такива глупости там.

  Минали няколко месеца, другарката пак събира по 5 лева за комунистическите синдикати в Никарагуа. На другият ден всички носят по 5 лева, Иванчо носи 15 лева. Другарката учудена го попитала защо и Иванчо казал “тате каза, че щом имат комунистически синдикати, значи със сигурност имат безработни бездомници и гладуващи деца”.

 74. Балтазар Иванович
  06/05/2010 - 09:00

  Много преебана ситуация е в Гърция. Айде тия дето буйстват са си идеално, щото за тях е луд купон. И за ченгетата е яко, щото бият произволно, но останалите дето не са двете агитки са МСП (много сериозно преебани).

 75. АНАРХИЯ!= няма разум! = няма спиране! Ще стане нещо и ще бъде СТРАШНО.

 76. neuromantic
  06/05/2010 - 10:49

  Е хайде да не сравняме България и Гърция по туризъм, единственото което те имат. Тук сме много зле, то е ясно. Но разходете се из Турция и пак ще говорим. Обслужването там е на светлинни години пред гръцкото с неговите кисели надменни келнери които ако разберат че си от бг те гледат като негър.

 77. Мома Ангелинка
  06/05/2010 - 15:26

  Никой не се учуди от факта, че Гърция стачкува. Предолагаше се , очакваше се, коментираше се!
  5 май – 3ма убити банкови служители от частна банка.
  Те не стачкуваха защото се стахуват за работата си.

  Резултатът – тотален спад на гръцките акции на световната борса, единствените печеливши от вчерашния ден – Американски и Германски брокерски фирми.
  Коментара е за теб.

  прикачвам един линк:
  http://www.strogosekretno.com/.....038;aid=17

 78. На гърците не трябваше да се дава заем, това е само отлагане на неизбежното: ситуацията не само че наподобява, но е абсолютен, класичесеки пример за финансова пирамида.

  Гърците ще вземат 120 млрд сега, след 20 години децата им ще вземат 120*1.05^20=320 млрд за да погасят предният заем а след още 20 сумата ще е 845 млрд. И през цялото това време ще пада яко молене инфлацията в Еврозоната постоянно да е над 5% процента,а може най-добре леваците да почнат да палят и убиват хора с мрънкане следният шеф на Ецб да е грък. Разбира се примерът с лихвите е опростен но логиката е вярна.

  Финансовите пазари работят най-добре при липсата на изкуствени пречки, бариери и намеси, в случая гърците няма да бъдат наказани от пазарите (наказанието би било, всички да откажат да купуват гръцки облигации в бъдеще, при което леваците да мрънкат и да не мрънкат все тая, пари няма да има).

  Освен че липсва дисциплиниращияt ефект, “помоща” ще изкриви цените на гръцките и други европейски облигации, защото вече ще се знае че в случай че примерно Испания също закъса, вече има прецедент и помощ ще бъде предоставена.

  Въобще в средно и дългосрочен план ситуацията е скапана за всички.

 79. “Някой от вас наема ли се да познае процента за България? Признавам си, че не исках да повярвам – 3%. Правилно прочетохте – 3%.”

  В едно друго социологическо проучване на изявлението “Отговорност е на държавата да се грижи за на много бедните хора, които не могат да се грижат за себе си” следните проценти хора от съответните страни са отговорили:

  САЩ 21%
  Западна Германия 45%
  Германия (цялата) 50%
  Полша 56%
  Унгария 58%
  Великобритания 62%
  Франция 62%
  Източна Германия 64%
  Чехословакия 66%
  Италия 66%
  Литва 68%
  Украйна 69%
  Русия 70%
  Испания 71%
  България 71%

  По всичко личи, че това проучване е било правено преди 20-на години, след като е имало Чехословакия и двете Германии в резултатите. За съжаление някак си ме съмнява днес да има кой знае какви промени в същите резултати. 🙁

  Mixa, ти хубаво си писател, ама на какво? Отделно, че отдавна мина времето, в което човек е можел с разкази и поезии да се издържа, да не говорим пък за “достоен живот.” Единици са хората, които все още могат да го правят това.

 80. ZiZi: “Трудът на който и да е няма справедлива цена. Цената му е тази, на която си се съгласил да работиш и работодателят ти се е съгласил да плаща.”

  Съгласен съм, но има и една малка подробност – коя от двете страни има повече влияние (и повече знание) в определянето на цената. За съжаление такова нещо е почти невъзможно да се измери, тъй като има хиляди фактори. Винаги ще има излишък на работника и/или излишък на работодателя при споразумението за цената на труда. Например аз ако съм ти работодател и те наема за 1000 лева на месец, възможно е и да съм склонен да ти плащам 1200 лева (но не повече), а ти да си склонен да ти плащам 900 лева (но не по-малко). Именно това поддържа статута на дебат справедливостта при определянето на цената на труда.

 81. Д.Н., всяка цена за която двете страни са се договорили доброволно, без натиск и принуда е справедлива. Това кой какви знания има за определянето на цената не е от значение. Ако някой е неспособен да определи цената на собствения си труд или не може да договори заплащането което мисли, че заслужава проблемът си е изцяло негов.

 82. @Mixa

  Подкрепям те. С две висши съм. И съм се нагледала на класни изпълнения в частния бизнес, представляващи буквално ОГРАБВАНЕ на труда на хората. Първият път, когато се сблъсках с това ограбване, беше като студентка. Първият ми “работен” ден, който завърши с напускане, а бях търсила работа месеци наред. Уговорката за договор се оказа илюзия. Никой там нямаше такъв. Илюзия е оказа и заплащането на 12-часовия труд. Заплата- това работодателят наричаше БАКШИШИТЕ от клиентите. Бакшиш=заплата.
  А персоналът се подбира изцяло от млади хора, финансово притиснати и достатъчно глупави да не си знаят правата. И понеже това е сладкарница (все още я има), там видях и най-грозната гледка, причинена от безизходица на млад човек- едно момиче ядеше от остатъците от неизядената от клиентите храна. Тя се беше отчаяла от безработицата. Бяха я СМАЧКАЛИ. И морално включително. Тя вече не беше човек в истинския смисъл на тази дума.
  Но това е нищо в сравнение с опита, който добих като УЧР в една счетоводна къща, от която с хиляда зора се измъкнах без платена работна заплата и с толкова смачкано самочувствие от изнудвания , от които няма кой в тази държава да ме защити, че не ми се говори…
  Лонганлон, принципно харесвам какво пишеш, но по отношение на мнението към Mixa няма да се съглася. В България пазарът на труда е в отвратително състояние и няма закони, които да спират гаврата с труда на хората (грабежът е само една страна на проблема).

 83. Келанвед
  07/05/2010 - 12:56

  eldred един приятел завърши с отличен минно-геоложкия университет-специалност “Приложна геофизика”. Както може би ти е известно тази инженерна специалност намира широко приложение в някои страни, но не и тук. Човекът знае с какъв труд е завършил ,знае и колко струва трудът му, но никой не иска да му даде и половината на това, което той иска, защото у нас единствения поне известен на мен работодател , който може да му предложи работа е БАН (сигурно има и някой заблуден частник,дето по някаква причина да се занимава с геопроучване, ама ме съмнява). Зная какво ще ми кажете-ще попитате защо човека се е записал тази специалност, щом не ще да става емигрант (засега) и да продава труда си другаде за справедлива цена. Ще ви отговоря-защото е будала и се е надявал откак записа специалността през 2003г нещо да се промени в тази страна и да се намери ниша за трудът му. Ама нъцки-стигаме до друг абсурд-в България има много млади хора , които желаят да се трудят и да произвеждат, но вездесъщия бизнес някак си не може да им намери работа,защото …ами сигурно защото не е рентабилно,знам ли..та човека го играе горделив , не ще да се хване като келнер, защото му е под достойнството и седи безработен…надявам се да му дойде мозъка да почне да пуска сивита и за чужбина, защото знае много добре англииски и френски език (проблемът е , че майка му е чужденка и е вдовица и просто не може да я остави тук, понеже е на 60 и нещо години).

 84. Вярно е, че в чужбина много ги търсят такива – поне по сериалите – в “Изгубени” например са много вървежни…
  И все пак не става съвсем ясно защо бизнесът е “длъжен” да осигури някому нещо – ако някой учи за лекар, природата длъжна ли е да му осигурява болни, та да не гладува?

 85. Келанвед
  07/05/2010 - 14:37

  Виж сега, никой на никого не е длъжен. Но ако с теб сме в една компания и се мразим по някаква причина ти длъжен ли си да не ме убиеш? Или аз длъжен ли съм да те търпя. Тук говорим за устойчиво развитие, не за дълг. Защото щом един университет предлага една специалност се предполага, че това е с някаква цел. В случая може да се обвини държавата, че не привлича инвеститори в съответната област, ама идеята не е да търсим виновник, а решение

 86. Може би такава е динамиката на пазара – за да стъпи тук такава фирма, тя може да има очакване за база от специалисти, които да са “поизгладнели”, вместо да има тук такива фирми, които да са “изгладнели” за специалисти и веднага да ги прилапват от университета. Сигурно има специалност “Строене на небостъргачи” – това обаче не значи, че веднага след завършването и ще се строи Емпайър Стейт Билдинг…

 87. Келанвед
  07/05/2010 - 17:27

  Мен ако питаш, в условия на подобна криза динамиката никаква я няма. Неприятното е,че образован човек с два западни езика не може да хване добра работа, просто защото специалноста му не е актуална. Е за чии някой не се сети да закрие МГИ-то, вместо да се наливат и там пари от данъци

 88. Да, това вече е проблем – има-няма търсене, заплатите тия умници си ги взимат…

 89. Д.Н.,
  Този вариант, който описваш в примера си е най-добрата страна на пазарната икономика и свободната размяна – и двете страни смятат, че са получили повече, отколкото те самите биха дали. Иначе мисля, че сериозен дебат за “справедлива” цена не може да има, защото всеки гледа от собствената си камбанария, а за сделка е нужна пресечната точка на две мнения. Не може да се каже и че едният има повече влияние, защото все пак трябва да спечели съгласието на другата страна. Единствено повечето знание (и информация) могат да играят сериозна роля, но те са преимущество, което няма нищо лошо да бъде заплатено.

 90. Не сте прави за заплащането в шивашките фирми – аз лично познавам жени, които работеха по 24 часа, а накрая не им плащаха почти нищо. Дори знем за една, че цяла зима е яла сандвичи със спанак – между две филии….. И какво да рави като има и деца, а няма никаква работа… Така, че недейте така да съдите от вашата камбанария…

 91. Само да вметна, че тази помощ, която са оказали от ЕС, е отново заем. Вярно с по-ниска лихва, но си е заем.
  Така че дори и Словения, ще си върне парите с лихвите…

 92. 123, dani,

  това което описвате са беззакония, които нямат нищо общо с темата.

 93. ???
  Аз не описвам нищо, никакви ситуации, никакви закония или беззакония. Не знам защо съм намесена сред даващите примери за гладни майки с по 15 деца, мизерстващи мързеливци, липса на защита на човешките права, експлоатация и тем подобни.

 94. oф, извинявай – имай пред вид коментара на 123

 95. Ясно, учудих се малко. Виждам, че си поправил по-горния коментар. В такъв случай няма нужда от последните 3 коментара (включвам този) 🙂

 96. Комитата
  10/05/2010 - 15:56

  Никой нищо не е длъжен да осигурява. Все едно през 90-та или 96-та някой нещо осигуряваше. Като знаеш че си уязвим, повече се интересуваш от политика и от гласуване. Ха!

 97. Стрхотни са коментарите, честно. Днеска един френд ме помоли да му намеря мацка знаеща руски и немски за продажба на бански. Факини бански, заплата 1200 лева, работно място Елените. Явно могат да оценяват хората, които знаят езици. Дразнещото е когато някой ми каже, че е с две висши образования и работел като “чистач”. Ми значи си малоумен май френд. Ако се обадя на Красьо току виж съм станал и съдия от ВВС. Humor on :))

 98. Келанвед
  12/05/2010 - 14:59

  milanski еми щом приятелят ти е казал, значи няма проблеми с квалифицирани безработни в България, значи за всеки умен човек има отговаряща на капацитета му работа тук и всички дето недоволстват са просто сбирщина от мързеливци, дето предпочитат да говорят, вместо да бачкат,м? Дразнещото е, че хората с капацитет емигрират, ама те са друг вид мързеливци-просто не щат да са чистачи в родината си

 99. Тия, дето емигрират са друга порода – как па всичките им предци – дядовци/баби, прадядовци/прабаби и прочие са си живели тук в разни владичества, войни, кризи и кво ли не, а тия сега нещо не им харесва и бягат…. Нали преди Балканската война успели в чужбина българи са се връщали да рискуват живота си в някаква далечна за тях война – що? Та не е от нещене да са чистачи – никой не ги кара да са чистачи – ако са толкова СПОСОБНИ, да започнат собствен бизнес, да идат на село и да земеделстват – пак няма да умрат от глад. Ама е друго да се оженят/омъжат за някакъв чичара от далечна страна или за травестит с дебела пачка…

 100. хехе, имаш доста опростена представа за историята и поведението на хората в исторически план 🙂

  Хората непрестанно емигрират и имигрират, женят се и т.н. няма нищо ново или необичайно в това.

 101. Не знам аз ли съм оптимист, какво ли … обаче в днешно време (дори в кризата) що-годе адекватните хора могат да се оправят с финансите и имат доста възможности. Тези, дето мрънкат, са именно хората, за които става въпрос в статията – свикнали на огромно преразпределение и някаква измислена “социална справедливост”, от която именно те имат нужда и дори е създадена заради тяхната борба срещу по-кадърните и по-богатите.

  А по въпроса за емигрантите, аз лично смятам, че в това няма нищо лошо, защото:
  1) Емигрантите редовно изпращат пари в България – за 2009 година те са над 3% от БВП, което ги прави сериозен поток на средства в българската икономика;
  2)Емиграцията е ефективен метод за разпределение на човешки капитал
  В тази връзка емиграцията не би трябвало да се разглежда като “изтичане на мозъци”, а като липса на възможности в България.

 102. Келанвед
  12/05/2010 - 20:30

  Име: от думите ти разбирам, че всеки човек има нюх за бизнес или търговия , с други думи – готов да рискува с някаква дейност (ако няма капитал ясно-взима кредит) та ако се издъни-да рови по кофите?
  И през войните тия дето са се връщали не са въртели търговия ами са се заемали с подривни дейности срещу местния апарат-различно е. Да разбирам ли, че ако аз съм инженер и нямам идея как да въртя пари, трябва да ходя на село? Или ще ми кажеш да не съм се преебавал да уча това? Не ти говоря само за инженери
  Zizi най-последното ти изречение доста ясно натъртва проблема.

 103. lutchezar iliev
  13/05/2010 - 00:40

  майка ми е инжинер(военната промишленост) когато в началото на 90-те я съкратиха работи какво ли не за да ни отгледа и сега обмисля точно този ход(отиване на село) ,друг е въпроса че когато тя го е учела е имало пазар на такъв труд.За мен има 2 вида емигранти 1-вия тези за които говорите ,които не забравят кои са и благодарение на глобализацията работят това което харесват(за жалост далеч от родината си ) и тези които п0позволяват да бъдат асимилирани по- скоро културно и умствено,а не генетически

Leave a Reply

Задължителните полета имат *