Какво ще стане с Африка?


Напоследък разни държави с войничките си окупират вниманието на световните новинарски агенции – войната в Ирак, разбира се, нестихващия конфликт на Израел с всички арабески, Чечня, Афганистан. Не е като да не живеем в най-мирното време в световната история и едновременно с това да има непрекъснато войни.

Африка обаче все по-рядко я споменават, въпреки че положението там съвсем не е розово – дори напротив, по-зле е от всякога и върви към още по-зле, ако това изобщо е възможно. И никой си няма даже идея как да спре това…

Развитието на повечето държави в Африка в социално и икономическо отношение е плачевно. След края на колониалния период, Африка се люшка между несекващите граждански войни, тотална мизерия, епидемични болести, глад… без да има каквато и да е надежда за някаква промяна към по-добро. Разни самозвани диктаторчета си играят на геноциди, а обикновените хора измират. ЮАР – най-развитата африканска държава, след края на апартейда, т.е. след края на управлението на белите, се срина икономически, без да постигне някакво сериозно преразпределение на политическата и икономическата власт.

Как си го обяснявам аз, съвсем аматьорски в социалната наука: до идването на европейците на континента, жителите на люлката на човечеството си живеят относително необезпокоявани от някакъв суров климат. Благодарение на него и на невероятното изобилие от дивеч, те са останали на ниво племенно развитие – ловци и събирачи, а популацията им не се е увеличила кой-знае колко, та да предизвика някакви сериозни конфликти. Липсата на други, земеделски, по-развити общества, които евентуално диваците да плячкосват е попречила да се създадат някакви военни междуплеменни образувания, като в Европа и Азия (чергарски военизирани племена, като прабългарите да речем). Междуплеменните войни имат по-скоро ритуален характер и не вземат много жертви – все пак естествения прираст е нисък, а земя има колкото искаш за всички – войните се надвикват цял ден, хвърлят няколко копия, потанцуват военни танци, перчат се и се прибират за вечеря.

И така, докато дойдат европейците-колонизатори

Те си начертават държави, в които попадат често враждуващи племена, но това тях не ги интересува – те осигуряват със силата на превъзхождащите оръжия един социален ред и изискват само едно – африканците да престанат да са ловци и събирачи, живеещи сред природата, а да станат бачкатори и слуги, живеещи в градове. Нищо лошо, защото африканците по това време нямат идея за това какво е нация и за евентуалното значение на ‘национално самочувствие‘. Те къде охотно, къде не, започват да живеят по новите правила. И понеже условията на живот, храната и здравеопазването някак се подобряват (то наличието на някаква икономика изобщо има това свойство), започват да си раждат деца. Мирът е запазен, народите се множат, работа има… какво по-добро?

Е, свободата, може би. След края на Втората световна война Европа окончателно се отказва от колониите и ги оставя да се управляват сами – в ръцете на местните ентусиасти – борци за граждански права. Да, но се оказва, че старите племенни вражди са по-силни от новите граждански права. В общество, което не е изминало само пътя от варварство към социален ред подобни термини нямат особена тежест, а силните на деня се оказват не горепосочените ентусиасти, а тези, които традиционно са силни в племето – тези с копие и силна ръка, която да го хвърля. Сега няма копия, а враждуващите племена не са по 50 човека на 100 км. едни от други – те имат автомати и гранатомети, милиони са и живеят наблъскани в градове и села, а враждуващи от векове племена са ‘затворени’ в една държава.

Хаосът е налице – само в рамките на десетина години в Африка се случиха два геноцида – в Руанда и в Дарфур, за понятия като ‘глад’ може да се говори само на този континент. Диамантените и златни мини стоят затворени, а около тях хората измират от глад – щото диамантите не се ядат, а никой инвеститор не е достатъчно убеден в собствената си сигурност, ако отвори мините отново…В някои държави (Заир, Нигерия) около 30% от населението е носител на HIV. Милиарди се хвърлят за хуманитарни помощи за населението там – резултатът е невидим. ООН постепенно изтегля мироопазващите си сили от горещите точки, защото е видно как те нищо не могат да направят. Май тия, които бяха продадени като роби преди два века и сега живеят в други държави, излязоха късметлии…

Честно, изобщо не знам какво ще стане там. Явно и никой друг не знае, защото този континент и това, което става на него постепенно изпадат от общественото внимание и от новините. Дали Африка ще се превърне в един забравен и изолиран ад на земята? А дали вече не е?

Мобилна мания
Внимание – смотаняци на хоризонта!

Коментари

 1. Както казва Брус Уилис в един (иначе слаб) филм: “God already left Africa”.

 2. Всъщност черните съвсем не са били толкова мили и безобидни. Племената банту са изтребили койсан навсякъде освен в пустинята Калахари, а това, което са правили зулусите по времето на Чака е отвратително. Те са изгеноцидили цели племена наоколо.

 3. Даниел Панев
  26/05/2008 - 09:53

  btw – държава Заир няма от известно време. Казва се ДР Конго.

 4. Thorn, така си е – не са били безобидни, но всичко е е притъпявало от традицията, големите разстояния и изобилието на храна. Макар да не трябва да не забравяме канибализма все пак 🙂 Зулусите са изтребили всички племена именно защото са били единствените, които реално са се биели – останалите са били свикнали да потанцуват и да си тръгнат от бойното поле…

  Даниел, не мога да им хвана края – то една война и преврат ли беше, та да ги запомня…

 5. Сетих се и за държавата Бенин в сегашна Нигерия, с масови човешки жертвоприношения.

 6. @Сашо – Брус Уилис няма слаби филми !

  Може и да греша в преценката си но африканците за мен са като циганите. Ако няма кой да ги контролира ще се самоунищожат (глад, мизерия и болести).

 7. ае да мрат баси чернилките, имали са достатъчно време да развият елементарен интелект

 8. По същия начин някой европеец може да каже за България – абе да мрат там щом не са достатъчно умни да се отърват от корупцията… Не интелектът, а обществото и съзнанието за държавност е проблемът.

 9. не е същото, от небето до земята е корупция и човешко жертвоприношение

 10. Господ мрази Африка.

 11. Дали?

  Ако дадеш на Воленчо и аверите му да управляват без да им се меси международната общност, дали няма да натикат половината народ в концентрационни лагери?

  В европейската и азиатската история има достатъчно примери за зверства, въпросът е, че сме ги надживели – не личностно, а обществото ги е надживяло. Индивидите са същите, каквито са били и кроманьонците, човекът не се е променил генетично от тогава, но обществото се е променило и в ‘цивилизованите’ страни е израстнало.

  Негрите не са генетично предразположени да правят човешки жертвоприношения в Африка, нито да са гангстери в САЩ – самото им общество е такова, устойчиво е на външни влияние и не може да му се въздейства. ако извадиш някой от него, той се развива нормално – даже президент на САЩ може да стане 🙂

 12. Прасунсен
  26/05/2008 - 12:50

  Е не в цяла Африка е толкова трагично, в някои от северните страни има горе-долу мир, в други има добре развит туризъм и сносна икономика. По отношение на избиването, дори и в Европа има какво да научим от историята на страни като Намибия например (която в момента вероятно е най-цивилизованата страна в Африка). Но като цяло, интересен анализ. Не знам какво ще стане с тоя континент, но се надявам да се пооправи, защото има доста хубави неща, които могат да се видят само там.

 13. Мартин
  26/05/2008 - 14:57

  От статията, която прочетох в NG за “Сахел” разбрах, че най-зле държави в Африка са: Нигер, Чад, и държавите, които пападат в областта Сахел.

 14. Даниел Панев
  26/05/2008 - 16:22

  Е те понеже в Судан и в Зимбабве са цъфнали та вързали.

 15. Аз се сещам за Ботсуана като положителен пример за африканска държава. Сравнително висок стандарт, демокрация, мир… апартейд там не е имало, а икономическия растеж почва именно след освобождението на страната. Това рядко изключение от правилото показва, че африканските племена все пак не са непоправими диваци.

 16. Димитър
  26/05/2008 - 18:09

  Няма нищо гнило в Африка – и те са си хора и нито са подчовечи, нито имат примитивна култура, която трябва да оставят.
  За колонизацията е грозно дори да се говори, че е била от полза на местното население с оглед на геноцидите които са били извършвани от колонизаторите – все едно да кажеш на някой еврейн “виж сега, немците ви дискриминираха 1000 години, дадоха ви равни права за 15 години и после ви ограбиха, избиха една трета от вас, обаче все пак после ви плащаха репарации!”
  Само дето Африка никога не е получавала никакви репарации и белите не са “оставили” нищо, ами или са изнесли всички активи или са си останали да работят както преди няколко десетилетия, а някои и днес; тук таме някоя национализация, но общо всето такава е картината. Някой страни дори компенсират колонизаторите, а да не говорим, че национализацията не е добра идея от икономическа гледна точка.
  Сегашната мизерия (която понякога много се преувеличава) е в резултат не само на колонизацията, но и Студената война – Африка е най-активното бойно поле на този конфликт; Америка, Англия, Франция, Португали, Апартейдските режими от една страна и народоосвободителните движения водени от бандити и СССР, Китай, Куба и България (има огромна вероятност и двете оръжия на снимката в България, дори имам и догатки къде точно – на машиностроителните ни заводи леките коли са били странично производство, като основно сме произвеждали такива играчки, сега продащи се на килограм в тази част от света).
  Комунизма печели в Африка, между другото – в края на 80те години има “народни демокрации” в почти цялата Африка и изглежда че и последните мохикани – “Заут Африка” да речем ще паднат, ако не мирно, то със сила. Тази победа е пирова обаче – ние сума ти години само оръжие сме произвели и победата в развиващия свят не дава очакваните резултати (за Маркс би било очавадно, ама след смъртта на Сталин явно вече не е било толкова ясно). Комунистическите режими обаче, разбира се имат интерес да хранят своите водачи, а не населението и всичко тръгва по старому – пак са безправни и редовно ограбвани, ама не от бял, ами от черен човек.
  В последвалите 18 години също положението не е розово – диктаторите вече се бият помежду си – във втората война в Конго заради природните ресурси на тази страна умират 2 милиона души от 10 различни африкански страни, движения за независимост и граждански войни, мизерията изостря и конфликта в Руанда, който между другото е създаден в началото на 20 в. от германците и белгийците – идеята е да се дадат права само на част от населението, за да се противопостави едната част на другата за по-лесно управление. Не помага и абсурдно начертаните от европейците държавни граници, които не взимат в предвид никакви исторически, езикови, културни, етнически и религиозни различия, подготвяйки почвата за още много конфликти.
  Появи се и СПИН-а, който без предупреждение погаси надеждите появили се след края на студената война. Когато разбраха как да се борят и че въобще има такава болест вече значителна част от населението беше заразено и продължаваше да заразява. Можеше и подобно нещо да се случи и в останалия свят ако болестта беше се появила там – само дето епицентъра и беше именно Африка и че макар всеки, който твърди че реакцията не е адекватна ще бъде прав, но това не променя положението. СПИН се оказа коварна и жестока болест – заразените често не знаят че са такива в продължение на 10тина години през които броят им нараства геометрично. Разходите разрушават и без това хлабававите здравни системи, а се губи цяло поколение – тези в средна възраст, които са най-квалифицирани, имат вече достатъчно опит и знания.
  Днес пък следвайки своите собствени интереси Америка и части от арабския свят водят своята Война срещу теророзма (срещу неверниците) в същата Африка, а пък Китай жаден за природни ресурси пък също си гледа интересите, всички чужди сили без да имат предразсъдъци кой е демократичен и кой не е. Историята може зловещо да се повтори, но може и най-сетне някоя страна да излезе от омагьосания кръг.

 17. Всичко това е вярно, но тези трудности са само временни спънки в развитието, което зависи само от обществото, от инициативността и сплотеността на местните жители. Азия и Южна Америка като цяло имат сходна съдба с Африка, но там животът е по-нормален. Ето Виетнам например – бивша колония, бойно поле, комунистическа държава и изобщо – жертва на по-силните, днес е отчайващо бедна страна, но икономиката расте с главозамайваща скорост и светлината в края на тунела се вижда. В Африка това все още, за съжаление, не се случва. Защо?

 18. Малко странно е да се дава Ботсуана за пример. Страна с 40% HIV позитивни не може да е пример за нищо.

  За съжаление пример може да е Зимбабве. Дали кошмарният абсурд, създаден от неграмотните партизани на наглия диктатор Мугабе има предимства за когото и да е пред периода на независима Южна Родезия?

 19. имате ли някой познат, който лично да е посещавал Африка?Щото едно е да си го говорим по нета, седейки удобно в креслата си и съвсем друго някой, който е бил там да разкаже.
  Лонг,един от Доброволците на мира замина за там…все още чакам да се върне, за да сподели как е било.
  от друга страна познавам една мома дето стигна на стоп до Африка и твърдеше, че никак не са си зле хората.Като понятието зле-разбира се варира според човека.Нямали са кабелна телевизия….

 20. Даниел Панев
  26/05/2008 - 22:00

  valia_bg – живял съм 2 години и половина в Лагос, Нигерия и половин година в Яунде, Камерун.
  Не е като да нямам наблюдения…

 21. Димитър
  26/05/2008 - 22:42

  Чернобиле, питаш защо? Защото Виетнам вече 20 години не е във война, защото за разлика от африканските страни получи добра помощ (особено в образованието), защото има хомогенно етнически население (което означава че има по-малко вероятност от етнически конфликт) и най-вече, защото тази малка гъстонаселена територия е сравнително бедна на природни изкопаеми. И Виетнам все още не е станал богата страна, нали? Корея стана, но това не стана не за една нощ и не дори за десетилетие. Африка трябва да реши някои големи проблеми за да може да има трайно решение на проблема с бедността. И има други страни в други континенти, които имат подобни проблеми – Афганистан, Пакистан, Индия, Непал, Близкият Изток. Някои с по-сурови, други с по-малко, но така все пак е и в Африка.

 22. Reepicheep
  27/05/2008 - 12:33

  Въпросът с Африка има изключително важен търговски аспект.

  Отговорът може да бъде пространен.

  Но за по-кратко разяснение предлагам видеото на Джон Оливър на следния адрес: http://urltea.com/38ul

 23. Ок, Даниеле, само дето коментарите ти по написаното са: 🙂
  “btw – държава Заир няма от известно време. Казва се ДР Конго.”
  и “Е те понеже в Судан и в Зимбабве са цъфнали та вързали.”
  от което аз лично не разбирам съгласен ли си с написаното(макар да мога да предполагам,че си след като не оспорваш)и как е там по твои впечатления 🙂

 24. Даниел Панев
  27/05/2008 - 13:53

  valia_bg – прочети отново текста на Longanlon и прецени сама какво мисля за държава, в която съм подминавал труп на улицата, два пъти съм бил на не повече от 20 метра от престрелка с автомати, пътят от летището до града се минава с ескорт от въоръжена с автомати охрана и придвижването може да става само и единствено с автомобил като имаш едно наум да внимаваш някой да не разбие прозореца и да ти отнесе чантата? За държава, в която заклаха 3 полицаи и подпалиха един полицейски участък за около $0.15?

  edit Longanlon:
  Болдвам, защото личният опит говори много

 25. ето,това вече си е коментар…който ме подтиква да задам въпроса – какви,по дяволите си ги търсил там???????

 26. Даниел Панев
  27/05/2008 - 16:40

  Ми по работа.
  А и честно казано – май малко ми липсва в момента (смених си работата в началото на годината)… Явно престоя в тия страни води и до психически отклонения 😀

 27. Даниеле, разказите в блога си, които си отделил на Африка очевидно са съвсем недостатъчни да предадат впечатленията, които си насъбрал там.

  Що не се поразпростреш повечко върху това какво си правил там, какви неща си видял, какви са ти се случили, как е хавата и т.н.?

  Може и тука, пиши ми 🙂

 28. Да и на мен ще ми е много интересно

 29. Преди време четох една статия в FP, в която най-общо казано се обсъждаше че межд.институции ( беше наблегнато на МВФ) не се отнасят достатъчно гъвкаво към ситуацията в Африка. В смисъл че се опитват да приложат стратегии и стимули, които другаде са се оказвали успешни ( не навсякъде разбира се), в една доста по различна и сложна обстановка. И поради причини от този род нещата просто не вървят.
  Иначе бих добавил като проблем и двойния стандарт на отношение от западните страни към някой африкански тирани когато дори и съвсем лекичко заухае на петрол.
  Разбира се не трябва да забравяме и случки като “навремената” реакция на ” най-големия икон.съюз ” в света и потенциална велика сила, по отношение на конфликта в Дарфур.

 30. То да беше само Дарфур… UN се държи като срамежлива ученичка и сякаш се свени да прати сили когато е време, а и да ги прати трябват хиляди мъки и прегласувания, за да им дадат правото да налагат, а не само да опазват мира.

  Разликата между мироналагаща и мороопазваща мисия е, че при мироналагащата войските могат да позастрелят насилниците, а при мироопазващата – ако вече няма мир, те имат правото само да отидат някъде другаде да потърсят мир и да си го опазват…

  Направо не знам що UN се хаби изобщо да праща воиски.

 31. Снимката е върха!!! А не знам що, ама като чуя Африка и мнозинството от населението и (изключвам бурите и арабите) в акъла ми се появява асоциация за бактерии, които се размножават докато има хранителна сред (помощи от ООН-то) и после се самоизяждат. За Бога, нали негрите, дето премахнаха “лошия” Апартейд сега се бият в междуплеменни войни!?!

 32. Разрешаваш ли да ползвам текста в една презентация?

 33. щом се налага…

  😉

 34. Някой може ли да ми каже нещо повече за Нигерия. Предстои ми да отида там през декември.

 35. От всичко което прочетох, много се притесних.

 36. Африка никога няма да се оправи. Не че съм песимист и обичам да давам лоши прогнози, но се вижда и без специални разузнавателни средства, че сегашната обстановка там обслужва изцяло корпоративните интереси на определени индустрии в т.н. Страни от първия свят. Много неща са изписани за Африка, но истината е една – тя използвана, употребявана, изсмуквана, унищожавана. Най-смешни от всички са безбройните фондации, които паразитират върху гърба й, и изпращат тонове харана, които попадат в ръцете на местните диктаторчета и стават поредния лост за терор върху хората. Да не говорим, за това, че тези хора се нуждаят не от храна. Те се нуждаят от спокойствие, поминък, възможнот да започнат все отнякъде наново. Възможност, която най-вероятно няма да им се даде…

  П.С. Преди година бях на обучение с колега от Нигерия, работи в местния клон на фирмата ми. Много симпатичен човек. От него разбрах, че страната е мизерлява, но сравнително спокойна. Най-опасното май е храната, доста силничка за нашия вкус и стомах.

 37. споко, Брюс уилис и Us ще спасят света

Leave a Reply

Задължителните полета имат *