Блогмастърс и горките PR-и


Блогърите са големият проблем на пиарите и рекламните агенции.” Това  каза Огнян Младенов по време на първия Блогмастърс и бе доста прав. Много от тях са свикнали да плащат на медиите, да пращат тъпи прессъобщения на безидейни журналисти и идеята им за иновативна рекламна кампания е ОЩЕ един билборд на околовръстното.

Надежда обаче има и тя може да добие много форми, както стана ясно на специалният форум, на който блогъри обясняваха на пиари колко помага креативността

Събитието, за което иде реч се нарича именно Блогмастърс и го организира, естествено, Блого Шопов. На него, чинно платили по осемдесе лева, присъстваха около 60 представители на рекламни агенции и PR-фирми – общо взето главно млади момичета. Не знам дали в бранша ги избират с кастинг (по почина на някои ИT фирми , вие си знаете кои сте 😉  ), обаче публиката бе радост за окото на всеки уважаващ себе си лектор – точно какъвто имах щастието да съм в конкретния случай.

Само който не е получавал прессъобщение може да каже, че подобна инициатива не е безкрайно наложителна. Имайки съмнителното щастие да съм постоянен получател на “брилянтните” резултати от мозъчни атаки на десетки люде, взели присърце (или при-портфейл) популяризирането на събитие, личност или фирма и набутали мене в мейлинг листа си, мога да потвърдя официално – пиари и рекламисти като цяло не могат да работят с хора, чието IQ е по-високо от стайна температура. Причините за това едва ли са, че пиарите не си разбират от работата – напротив, те просто са се нагодили към това с какви хора се налага да работят – журналисти от масовите медии, средния потребител и т.н. Но когато им се наложи да работят в интернет и специално с блогъри… е малко по-различно.

Та Блогмастърс имаше за цел да разясни на занимаващите се с пиар и реклама какво е блог и социална мрежа, защо и как информацията за някои неща се размножава в интернет светкавично, как да комуникираме с блогъри от гледна точка на … ами на рекламата и пиара, на какво друго.

Какво да правим?

Какво може да се направи по въпроса обясниха на гореспоменатите главно симпатични мацки няколко души,, занимаващи се с блогове и социални мрежи вкл. и моя милост, в един иначе хубав и абсурдно скъп (мин. вода 8 лв.) хотел, на три дена път с камили от центъра, а аз изпуснах първите презентации, щото бях ънфешънъбли лейт, затова пък съвсем фешънъбли наспал се като бял човек.

Когато все пак ми дойде реда да налея безценните си блогърски познания в жадните за интернет-пиар руси главици, обърнах внимание на следните, важни според мен неща:

– Няма смисъл да питаш за блоговете някой, който собствения си блог не може да направи популярен. Все едно да викаш бедуин да ти построи иглу.

– Популярните блогове могат да се разделят на два вида – популярни главно сред читателите и популярни и сред другите блогъри.

– Вторият вид блогове са важни, защото част от тези, които ги четат са активни, а не само пасивни участници в интернет – т.е. могат да създават и разпространяват съдържание (в блогове, форуми, социални мрежи), не само да четат.

– Читателите като цяло се доверяват на този тип блогове повече, отколкото на обикновените медии (поради редица причини но) главно заради личното, честно мнение на авторите им.

– За да ангажираш вниманието на авторите им (т.е. за да има шанс да не изтрият прессъобщението, което си им пратил, и да не те рипортнат публично, в десетина сайта и на всичките си приятели сисадмини на мейл-сървъри, че си пращач на спам), е нужно не да залагаш на ударно пращане на тъпи имейли, а просто да си малко по-креативен.

За да илюстрирам какво точно означава последното, съм изключително доволен да публикувам първото не-тъпо прессъобщение, което получавам откак нарочиха блога ми за медия и почнаха да ми пращат такива:

Уважаеми Петър, заповядайте на 9 март 2010 в “Къщата на сбъднатите мечти” на всеки сървър, маршрутизатор и сторидж – новия дейта център “3DC”.  Екипът на компанията ще има удоволствието да ви посрещне и да ви покаже мястото, където:
– токът никога не спира;
– вечно е студено;
– и хиляди оптики озаряват отегчителните безпроблемни нощи на дежурните оператори, и охраната.
Ще ви очакваме на 9 март от 18.30 ч. в сградата на 3DC в кв. Дружба на ул, 5030 номер 10 – www.3dc.net/

П.П. Облечете се дебело, в залите е студено. Обуйте си удобни обувки и ако искате да снимате – вземете фото – на 3000 кв. м. , има куп дребни детайли, които дебнат от всякъде и си заслужават вниманието 🙂

Не, че се интересувам от сървъри, но поздравления за Здравко Николов (който и да е той), който без да е досаден, успява да ме накара едновременно да прочета цялото съобщение, да се засмея добродушно на ироничната самоувереност на фирмата им (безпроблемни нощи 😛   ), че даже и да помоля ако някой ходи на това, да публикува снимки, че ми стана интересно какви са тия студени зали дето са цели 3 хил квадрата.

Освен това споделих мнението си за триенето на коментари в блогове и форуми, но не е нещо, което да не съм казвал и преди. След това ми ръкопляскаха (ебаси!) и ми даваха визитки, вкл. и една от някакъв  образ, занимаващ се с фън шуй който учтиво ми предложи да пиша за него в блога си. Ето пиша – фън шуй е същата глупост като екстрасенството и всички практикуващи фън-шуй са просто мошеници, а клиентите им – глупаци, хвърлящи парите си на вятъра.

Лично аз бях изненадан от две неща в публиката – от това колко малко от тях четат блоговете, за които попитах (известни блогове) и … от интелигентните въпроси, които задаваха. Видя се, че има шанс участниците да влязат бързо в час с материята.

Другите

Както казах, изпуснах първите двама в полза на освежително сутрешно излежаване, но Комитата, разбрах в последствие, хвърлил яко труд да подготви презентация за това що е блог. Той беше и единственият, който беше навит за леко блогърско напиване след това – останалите решиха да се приберат при котките си и  самотно да бродират гоблени цяла вечер.

Огнян Младенов, както винаги приказва и отговаря на въпроси за SEO, макар че се закани да не го прави – тоя човек ме изумява всеки път като го слушам, с лекотата с която разказва тайни от занаята. Причините да го прави без да се притеснява предполагам са комплексни, но най-важната е, че е пич, обаче аз това си го знаех и от преди.

Този, за когото не знаех, че е пич обаче, беше Мартин Линков, който заедно с шефа на свежо приказваше некакви неща за социалните мрежи които изобщо не ми бяха интересни. По време на обяда обаче говорихме и се карахме след лекцията ми, и за моя изненада, той не само  изглежда 1:1 като един приятел,  но и енергията и акълът му ми допаднаха изключително много (по най-хетеросексуалистки начин, разбира се 😛   ).

И понеже съм яко гладен, ще взема да попретупам края на настоящото писание. Кое боли повече – да ти направят татуировка или фотосесия,  защо искам да живея в Сърбия и колко много мразя безкрайните безсмислени конференции, ще споделя друг път.

 

Свърши ли гръцкият безплатен обяд?
Здравен десятък

Коментари

 1. Ангел Грънчаров
  04/03/2010 - 08:54

  Хубав и поучителен материалец! Значи предимно русоляви хубавици се интересуват в днешно време от блогове, така ли?! Или шефовете на ПР-агенциите се интересуват предимно от русоляви котета?! Това е доста показателно! Наздраве! Лек ден и успех на всички бъдещи русоляви мацки-блогърки!

 2. “Пиари и рекламисти като цяло не могат да работят с хора, чието IQ е по-високо от стайна температура” ми стана афоризъм номер 1 за 2010. Интересна ми е причината – дали не е заради това, че обичат да работят с подобни на тях 🙂

 3. Едва ли – по-скоро им се налага и затова така са свикнали.

 4. Александър
  04/03/2010 - 11:29

  Нямаше ли поне един мъж на събитието? Аз научих за него в последния възможен момент, иначе щях да дойда да отстрамя мъжете 🙂

 5. Абе имаше няколко мъже, колкото да не е без хич. Но беше смешно – лекторите всичките мъже, в публиката – 90% жени…

 6. Майк Рам
  04/03/2010 - 11:35

  Хе-хе, много е забавно да чета твой репортаж от събитие, н акоето също съм присъствал 🙂

 7. Бай Стоен
  04/03/2010 - 11:46

  Много интересен репорт, наистина. Много готин изказ. Ще туриш доста репортери в малкия джоб на куртката си. 🙂

 8. С интерес ще прочета защо искаш да живееш в Сърбия.

 9. Ха – ха -ха “Ето – пиша за фъншуей”.
  Ако ти изпратя една книга на един известен американски психолог за това как да се справим с отлагането и да действаме СЕГА, би ли написал кратка блогърска рецензия? Да кажем, че издателите страдаме от същия симптом на “копи-пейст” не-мисленето на редакторите в различни печатни медии, които в най-добрия случай копират текста от задната корица на книгата.

 10. Augusta, по-добре е, според мен, да се прицелиш в тия блогъри, които пишат изключително за книги.

  Не, че ще ти я върна, ако ми я пратиш 🙂 но мнения за книгите които съм прочел аз пиша в основно в Goodreads – може да ги видиш в десния сайдбар на блога ми.

 11. Благодаря за препоръките. Ако ми пратиш на мейла контактите си, ще ти изпратя книгата,след като излезе (до 2 седмици ще е на пазара). Без, разбира се, да имаш какъвто и да е ангажимент. Просто акт на симпатия и добра воля, за нещата, които четем безвъзмездно в блога ти.

 12. Леков
  04/03/2010 - 13:24

  Прав си и не си прав! Струва ми се, че от една страна “топ-блогърите” са над ПР-а и не им дреме как ще се възприемат нещата. От друга страна те самите си организират ПР кампания, хм, конференция, да се рекламират, че са ключов фактор в играта. Иначе с последното съм абсолютно съгласен.

 13. Леков, нещо ми се виждаш в грешка…

 14. Мартинчо едно време ми беше подчинен, още тогава беше буден и умен младеж, с много свеж багаж в кратуната, да е жив и здрав, но много безрасъдно си караше моторетката по онова време. Иначе да, прости хора бол.

 15. Мили ми господин Стойков,

  искам да отбележа няколко неща относно вашата иначе безидейна и самовлюбена статийка. От написаното горе разбираме няколко неща: 1. всички ПР практици са руси, тъпи и с IQ колкото на празна бутилка от Швепс; 2. Вие бидейки един гениален и феноменален мозъчен капацитет в интернет ПР-а сте се нагърбил с тежката задча да понаучите тези заблудени люде що е то ПР и има ли почва той у нас; 3. Пишейки статия за хорат, които са дали пари, за да чуят гениалните ви наставления, вие, драги ми Стойков, ги обиждате и им се подигравате. (Това естествено Ви е простено, защото сте капацитет в сферата на интернет ПР-а. Което обаче не Ви ли прави един вид ПР и не се ли приравнявате сам към това иначе пропаднало съсловие на неуки хорица?); 4. Недвусмислено доказвате, че нямате елементарно комуникационно възпитание и минимално уважение към аудиторията, но за сметка на това притежавате безконечна арогантност. Само за пример ще посоча, че да закъснееш умишлено за събитие, на което си и лектор на всичкото отгоре, показва нулево уважение към останалите лектори и аудиторията. Но все пак друго си е да се наспи човек.

  Като цяло е доста обидно да се приравняват всички ПР практици под един знаменател и да се заклеймяват като прости хорица, които се опитват да вършат нещо, но не им се получава. Не мога да се съглася с гледната Ви точка. Това, че списвате блог е похвално, драги ми Стойков, но тази конкретна статия в никакъв случай не Ви прави нещо по различно от всеки средностатистически самовлюбен ( тук искам много да напиша “гъз”, но няма да го направя, защото съм длъжен да спазвам добрия тон) индивид – или с думи прости “въздух под налягане”.

 16. Събина
  04/03/2010 - 16:13

  А да ли па втората група блогове (популярни и сред другите блогъри) не са и по-важни защото си начело? :Р

  Иначе много готини си го описал. 🙂

 17. Мили господин bouncer_gt@mail.bg ,

  Не, че не си прав за някои работи, но честно казано ми е през хуя за твойто възмущение 🙂

 18. Не преставам да се възхищавам на прекрасното ви отношение към критиката, драги ми господин Стойков. Още веднъж показахте, че сте един безспорен капацитет и можете да научите простите и неуки люде как се прави ПР и комуникация в интернет. 🙂

 19. поне тебе очевидно има на какво да те науча, особено по отношение на непукизма

  много насериозно се вземаш пич, приличаш ми на фанатиците мюсюлмани, които заради някаква карикатури почват да викат че са смъртно обидени и горят знамена, палят посолства и се самовзривяват

 20. Добре де хубаво не всички ПРи са руси и кухи ама все пак що за квалификации изисква да си ПР? Писане на мейли ли, пращане на спам ли какво? По какво се различава от работата на един “офис администратор”, демек секретарка?

  Не искам да обидя никого, а и да обидя все тая , мнението ми няма да се промени, но това не е ли една от тези специалности носещи гръмки заглавия от сорта на “Връзки с общественоста и комуникации” които преминават в едни безметежни 3 години “следване” я в НБУ я в някой “филиал” на западен университет?

  Питам от чисто любопитство, защото примерно от ТУ или ФМИ хората излизат след 5 години на много изписан сорс и решени задачи, та се чудя с какво са характерни и толкова специални ПРите.

 21. Не съм казал че са били кухи присъстващите, а че бяха млади мацки. Най-вероятно всяка фирма е изпратила най-младите от екипа на обучението, защото младите имат по-голяма нужда от обучение, пък и интернет общо взето се смята за прерогатив на по-младите.

  Колкото то това, че пиарите принципно не могат да комуникират с умни хора, това е просто резултат от годините комуникация с мързеливи журналисти, и угоднически медии.

 22. Донка
  04/03/2010 - 17:59

  А ще има ли още такива форуми? Ако да, на следващия в аудиторията ще има и една брюнетка за цвят 🙂

 23. драги ми господин Стойков, аз също не се впрягам много много за щяло и нещяло, но въпросната тема е болно място. На хора като уважаемия госсподин NPaine няма как им обясня какво е ПР, какви са разликите между един професионален комуникатор или иимиджмейкър и една секретарка. Ако не правите разликата, г-н NPaine, значи вие хал хабер си нямате какво е професионален ПР. Но най-вероятно проблема не е във Вас. Факт е, че всеки втори гей и всяка трета треторазрядна гювендия в милата ни родина се пишат ПР-и, но това не значи че е така. И аз мога да си накича пера по гъза ама това не ме прави фазан, нали? Истинският, ефективният ПР е основна и много важна част от комуникационния процес – било то бизнес, политика или имидж. кой за каквото е учил 🙂

 24. да, хал хабер си нямаме какво е професионален пиар

  при това сме толкова без-хал-хаберни, че да мечтаем да се върнете към висините на професионалното комуникаторство и имидж мейкърство и да ни оставите да плуваме необезпокоявани в собственото си невежество 🙂

  пиарите, които съм видял да правят нещо смислено свързано с блогове и социални мрежи се броят на пръстите на едната ръка – екипът на ПИБ, Максим Бехар, а сега и оня дето съм го споменал в статията с якото прессъобщение. ако се чувстваш засегнат, че не си от тях, вината не е в мене…

 25. Лонги, препоръчвам ти да хвърлиш поглед на
  Има ли изкуствен бог

  Текстът е дълъг, но пък има много интересно разяснение на темата за фъншуй.
  Поздрави.

 26. не си сложила линка

 27. Хммм,

  Повече от всичко друго обичам като задам сравнително ясен въпрос, някой да ми отговори, че няма да ми отговори защото е прекалено сложно да разбера.

  Аз попитах: Що е то пиар, ако допуснем че ПРите не са само руси и кухи?
  Като отговор получих: Щом не знаете какво е значи не мога да ви обясня какво е (буквално това пише в отговора на ПР).

  Което вече променя сравнително неутралната ми позиция (макар и разбира се леко предубедена), към доста по крайната позиция “Абе те ПР ите са егати тъпите арогантни ко*****а, които не могат да обяснят с две думи какво правят защото и те не знаят”. Извинявам се за изказа ама вече споменах че не понасям отговори като горния.

 28. Майк Рам
  04/03/2010 - 19:31

  Жалко, че такава забавна тема се превърна отново в кавга, благодарение на един човек, който се взема твърде насериозно. За сметка на това пък, простотията лъсва съвсем ясно, когато един човек заяви, че не може да обясни на простите хора какво точно работи, защото са твърде прости.

  Евалла на специалиста! 🙂

 29. @NPaine: Човекът се изживява като Луи Армстронг. Когато някаква претенциозна “ценителка” го попитала какво е джаз, той казал, че ако задаваш такъв въпрос, то никога няма да разбереш какво е джаз. Е, всеки може да се изживява, но не всеки може да свири 🙂

 30. Е ,супер!Нагледал си се на готини мацки,разЯснили са ти какво е фън шуй :)И явно някои хора търсят известност чрез теб!/А стига бе!/ 😉
  п.п.татусите не болят толкова колкото снимките
  п.п.2.ей заради такива коментари не обичам да ходя на разни презентации…камо ли с пола 😛

 31. Тралала
  04/03/2010 - 22:44

  Значи има няколко абсолютно безсмислени професии, практикувани предимно от безмозъчни малоумници. На малоумниците обикновено самочувствието им е обратно-пропорционално на интелектуалния капацитет (а често и на финансовото положение). Бих могъл да продължа, но всички знаят какво ще кажа.

  Кои са тези професии?

  1) PR
  2) SEO
  3) Платен драскач на коментари в новинарски сайтове

  Първите са ясни – хора, чието единствено качество е мазната физиономия. Прекалено глупави, за да се занимават с маркетинг, прекалено некадърни, за да заемат управленска позиция и прекалено мързеливи, за да успеят в който и да е sales отдел. Резултатът е ясен – хора, които не допринасят с нищо на обществото.

  Вторите също са ясни – хора, чието единствено качество е ужасяващото търпение да се занимават с отчайващо скучни глупости. За разлика от пиарите, имат усет за да се занимават с маркетинг, но ги мързи. Прекалено глупави, за да се занимават със системна администрация, прекалено мързеливи, за да се занимават с програмиране.

  Третите са прекалено некадърни, за да станат каквото и да било, прекалено хилави, за да станат полицаи/строители и прекалено некадърни, за да станат продавачи или сервитьори. Намърдват се с връзки в някой партиен офис и по цял ден създават безсмислен трафик.

 32. Ако не бе толкова възвишен и грамотен стилът, щях да си помисля, че самият Наско Лазаров се е бъзнал и се е превъплътил в ролята на възмутения ПР.

 33. Тралала, аз сега не разбрах… хора практикуващи тези 3 професии са те наранили в детството ли? Всеки си върши каквото може и докато има кой да му плаща, не виждам какъв ви е проблема на всички. Тук е пълно с нервни хора. Lighten up, people…

 34. http://tiny.cc/q0fIk
  Ето го пак линка.
  Поздрави.

 35. Този ПР пък какво се засегна верно! А и като те питат какво е ПР, защо наистина не обясниш??? Срам те е от професията си ли?

  Не съм ПР, но като цяло тази работа, разбира се, се отнася за връзки с обществеността. Тоест градиш имиджа на този, който те е наел за пред останалите: съветваш как да се държи, облича, какво да направи ако стане това и това, какво да направи (като например дарения, изказвания по даден въпрос и други). Аз поне това разбирам от ПР. Изобщо не е от най-трудните работи, но и не е толкова фасулска, колкото изглежда на пръв поглед. На всеки се случва да изпадне в ситуация, в която да вземе най-глупавото решение в сравнение с повечето хора. Оттам и се създава ПР-а като професия. Добрият ПР трябва да знае как да комуникира, а въпросният подписващ се като “ПР” определено не притежава това качество.

  С нетърпение очакваме да разберем какво ти хареса в Сърбия, Лонг, макар че аз като на три пъти преминавах през Белград транзитно мисля, че донякъде се досещам какво ще напишеш. 🙂 (Не говоря конкретно за жените)

 36. Още един опит (на лаик) за описание на феномена ПР.

  ПР-ът е метамаркетинг, т.е. облъчване на медиите облъчващи клиентите (реални и потенциални). Следователно той е media, а не public relations. Тъпотата на Луи 14 “Държавата – това съм аз” е модифицирана в “Публиката – това са медиите”. Може и да е вярно, но само за публика с добре описания от Лонганлон IQ.

  ПР на практика е планиране и контролиране на медийното представяне. Планиране обикновено означава да се дават тъпи идеи на ръководството и да се гледа как то допълнително ги затъпява. Контролиране означава да се опитваш да влияеш на медиите, да следиш резултата и да поемеш отговорност за всичко по-горе (еднократно, в момента на уволняването ти). Така че ПР-ът е mission impossible, а хората, занимаващи се с него са хора, готови да правят “нищо” срещу пари и да бъдат уволнени за едното нищо, т.е. когато нищото излезе наяве.

  А по въпроса на разгневения ПР: Всеки, който гледа прекалено позитивно на себе/професията/бизнеса си е вероятно в началото на личния/професионалния си път или е отскоро в този бизнес.

 37. Аньо Нимен
  05/03/2010 - 09:59

  Е как може да няма снимки на русокосите ПР-ки?! Непростимо!

 38. /*
  3) Платен драскач на коментари в новинарски сайтове
  */

  а аз все още упорито отказвам да повярвам в съществуването на таквоз жУвотно!
  😀

 39. Тцтцтц то ако това беше платето, маса хора щяха да са милионери до сега 🙂

 40. Ама разбира се, че това ПР-ите не знаем какво работим и само се оплакваме. Естествено е това. Ако ти не знаеш какво работи един ПР как тогава коментираш и си позволяваш да учиш разни хора как да вършат тази непозната за теб дейност? Какво очаквахте хора? да седна да се обяснявам какво работя ли? Ами ПР съм. Какво е ПР? ами тъпо е че не знаете какво е, но коментирате. На много, много кратко – ПР-ът управлява комуникационните процеси какво вътре в компанията. Управява вътрешната комуникация и комуникацията на компанията с публиките. Работата на ПР-а не е да плати на някой журналист да публикува тъпа новина за дадено събитие, а да създаде прес съобщение с новинарска стойност, което журналиста да има полза да публикува. Работата на ПР-а е да превърне комуникационния процес в win-win процес. В най-общи линии. И не – никак не се вземам прекалено насерионо и не гледам твърде позитивно на себе си и професията си поради ситуацията на ПР пазара в България. Но да ми твърдите, скъпи ми богове блогъри, че ПР е безполезна професия и ние работа не вършим е абсурдно 🙂 но все пак ВИЕ сте блогъри – новите богове…я да видим сега кой се взима прекалено насерионо?!?

 41. Тцтцтц къде видя аз да твърдя, че пиар е безполезна професия така и не разбрах…

 42. Абе ПР не знам дали се взимаш насериозно или не, но фактът е че настрои всички читатели на тази статия срещу професията ПР като цяло. Може би действаш по логиката ‘Лоша реклама няма’, знам ли. Ама ти с три тъпи коментара създаде по лош имидж на професията си, отколкото хиляди гледащи умно руси девойки събрани на едно място, титулуващи се гордо ПРки (образно казано;не искам да давам безпочвени оценки на момичета а сигурен съм че поне 50% от девойките на горната презентация са достатъчно интелигентни да се справят и с далеч по натоварваща дейност).

  Дори и да съм имплицирал че пр-а е безполезна професия, то го направих като въпрос и изразяване на интерес. Неслучайно опитах да сравня хора завършили ТУ или ФМИ с хора завършили ПР. Защото нали се сещаш че един програмист има много повече бъхтене по време на следване и работата си от това да “създаде прес съобщение с новинарска стойност”.

  Не всеки е програмист или инженер, аз също не съм и трудно мога бъда и щях да разбера ако кажеш нещо от сорта на ПР не изисква аналитични дарби, но пък залага много на социалните умения и т.нар “софт скилс”. А не – ‘кво ше ви обяснявам на вас идиотите. Написали два коментара и се мислят за големи богове. ПРа рулира!’.

 43. Мда, ПР, тия твоите коментари бяха … как да кажа… доста лош пиар…

 44. Тралала
  05/03/2010 - 15:51

  Ааа то по принцип и аз не вярвах, че може да се намери някой идиот, който да плаща на друг идиот да се храчи в новинарските сайтове, но се запознах с един такъв. Стои, кисне по цял ден в един партиен офис и си клати топките. Нищо не прави човека, поне не и докато не дойдат някакви избори там. Чат-пат ходи на някакви партийни събрания. През останалото време – дневник.бг, нюза, медиапул, дарикнюз, нон стоп, даже има по няколко регистрации колкото да имитира фенклуб. Има си даже някакъв архивраг там (за който предполагам че е подобен тюфлек в някой провинциален партиен клуб) и си се заплашват със саморазправа, въобще сапунена опера. Предполагам шефовете му знаят какво прави и му се радват на пропагандната дейност. Даже напоследък май гледам опитва се да списва блог с политическа насоченост. Въобще такива работи. Интересно му е на човека де, по цял ден порно и тролване, даже не можеш го изкара на обяд. Обаче толкова се е сдухал горкия, че вече ми е скучно да се виждам с него.

  Ъм, всъщност като се замисля това е един вид пиар. Публикува коментари с ъъъъ…коментарна стойност.

 45. Кажи кой е блога му, за да му се подиграваме 🙂

 46. точно така – все пак аз съм типичен представител на тази каста от прости хорица, които се опитват да вземат парата на хората за да си чешат ушите.
  NPaine: Самата идея, че ПР-а не изисква аналитични способности ми е странна. ПР-а изисква основно аналитични способности и творчество, за ад може да се насочи информационния поток към правилната публика. Относно ученето в университета и разлиакта между програмист, инженер и ПР: нпма как да сравняваш тези ужасно различни професии. Инженета работи с точни цифри и данни, ние работим с различни казуси и кризи. При инженерите и програмистите има правила и рамки, които трябва да се спазват за да не падне дадена сграда или да не увисне дадена програма, при нас норми и закони освен етиката и морала няма. Професията ни залага единствено “на социалните умения и т.нар “софт скилс” В ПР-а се изисква много планиране, анализ, проучване, стратегия, креативност, перфектно познаване на казуса и още хиляди неща. А социалните умения според мен се изискват и за всяка друга професия.

  Ако исках да си правя реклама щях да си напиша и името и местоработата. Но не съм. Написах коментара защото ми стана безкрайно обидно как някой непрофеионалист в моята област дава генерални оценки на ПР практиците като цяло и дава акъл как да си вършим работата. ОК няма лошо – давайте. Все пак от нас зависи дали ще се съобразим или не. Не в това е проблема. Проблема е, че е безкрайно несериозно отношението към нашата професия. Нашата работа не е да стоим под светлината на прожекторите и да обираме лаврите. Добрият ПР не е известен, не го дават по телевизора, не пише колконки по вестниците, не носи розови сака и зелени обувки от крокодилски коремчета. Добрият ПР е този, от когото и клиента, и журналиста са доволни. Добрият ПР има една единствена задача – да улесни комуникацията и да успее да представи по разбираем начин позицията на компанията през журналиста до публиката. И всички да са доволни без да е давал пари и подаръци.

 47. И от какво е предизвикано това несериозното отношение към тази професия, което някои хора имат, според теб? От въздуха?

 48. Нора Цонева
  05/03/2010 - 17:35

  Отидох на блогмастърс 1 заради нетуъркинг частта и евентуално да науча нещо полезно. Исках да се запозная лично с хора, които пишат, четат и обичат блогирането. Не очаквах, че ще има ПР-и и то 70% от аудиторията.

 49. Ами той форумът си беше обявен като предназначен за пиари…

 50. Тралала
  05/03/2010 - 17:42

  Няма да е коректно да изкажа, обаче ако видя някъде да го цитирате, обещавам да го издам 🙂

  Пък и то освен тъпи патриотарски лозунги, друго няма в тоя блог.

 51. Eeeee аре дееее… pretty please…

 52. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  05/03/2010 - 19:32

  Като чета коментарите се сетих за Наско някой си – царя на пиаря 😀

  Иначе си успял да почешаш блогърското его 🙂

 53. Лъчезар П. Томов
  05/03/2010 - 23:57

  ЗА ПР-а ли ставало на въпрос? Ето моя принос по темата, макар и да не съм държал трезвени официални лекции по нея:

  http://raylight.blog.bg/zabavl.....r-a.331499

 54. Г-н Стойков,
  Бих искала да подчертая, че не всички ПР-специалисти са, първо, “руси главици” и, второ, некадърни. Мисля, че имате прекалено субективно мнение по отношение на представителите на нашата професия.
  Примерът за “не-тъпо прессъобщение”, който Сте дали, всъщност не е прессъобщение. Тук идва въпросът – Вие изобщо знаете ли какво е прессъобщение и четете ли поне по един мейл, изпратен до Вас от ПР-експертите? Идва и друг въпрос – след като не знаете, явно, какво е прессъобщение – какво Ви дава право да съдите, да бъдете изобщо някакъв критерий?
  Най-фрапиращото за мен е, че поставяте блогърите като нещо различно от “журналисти от масовите медии, средния потребител и т.н.”. Недопустимо е да делите съсловията по този начин, ако блогърите изобщо са съсловие. Факт е, обаче, че вие (блогърите) съществувате. Ние ПР-специалистите се съобразяваме с вашето т. нар. наличие. В това мога да Ви уверя. Но, извинете, не изисквайте от мен и колегите ми да пишем прессъобщения тип “Здравко Николов (който и да е той)”, след прочита на които Ви се налага да питате: ” какви са тия студени зали дето са цели 3 хил квадрата?”

 55. Мила Емилия,

  Колкото и тропането с малкото ти краче и възгласите “Ами обидена съм ПЪК!” да са ми забавни, за съжаление те издават едно доста широко неразбиране на собствената ти професия, което, смятам, е и причина за настоящите разногласия. От същото неразбиране, прочее, страда според мен и горния коментиращ със самоописателното име.

  Не става дума за неразбиране на методите на пиара, а за нещо по-лошо – вие не знаете какво е неговото предназначение и защо изобщо той съществува.

  На мен, Емилия, не ми трябва да знам какво е прессъобщение, нито даже какво е пиар. Не аз се опитвам да комуникирам с вас, за да трябва да правя някакви усилия за разбиране. ВИЕ се опитвате да комуникирате с мене (и като блогър и като консуматор), да привлечете вниманието ми върху продуктите на вашите клиенти. ВИЕ трябва да се нагодите към това какво аз харесвам или не, защото искате моето внимание.

  Така, както продавача на хляб трябва да се съобрази с желанията на клиента си, а не да се опитва да му вменява, че иска по-добър хляб просто защото не е запознат с трудната работа на хлебопокарите, така и ТИ, ако искаш моето внимание, трябва да се съобразиш с това какво искам да виждам, а не да ми обясняваш тайните на професията ти.

  Защото тайната на професията на пиара е да открива какво хоратао искат да видят и да им го предложи по начин, по който те желаят.

 56. peshfirely
  06/03/2010 - 17:06

  Тюх, че не можах да дойда на презентацията ти. Щеше да видиш и червенокоса ПР-ка :)))
  А сега сериозно. Ще направя един опит да върна смисъла на дискусията, която от това дали ПР-а трябва да обнови стила си с навлизането на социалните мрежи и блогове, се изроди в дребно заяждане, поставяне под общ знаменател и “криене” в стереотипи, което в случая е ненужно, за да не кажа и смешно…
  И така, прав си, че навлизането на блоговете изисква смяна в стила и тона на скучните прессъобщения, но също така сам казваш, че ПР-ите са такива, защото се съобразяват с “публиката”.
  Според мен, подобно “свежа” покана”, защото това не е прессъобщение наистина (прессъобщението се пише след събитието и евентуално трябваше да съдържа колко хора са “оцелели” на въпросния студ и какво смислено, все пак се е случило в студената зала :)), нещо, което наистина не си длъжен да знаеш) можеш да получиш за подобно събитие, за кампания на Лууп или някакъв продукт, насочен към млади, ИТ специалисти и т.н.
  Но мислиш ли, че ще е подходящо, ако “таргет” са 50 – 60 годишни “млади” хора… В случая “да се съобразиш с това какво искам да виждам” важи и за тях, нали? Иначе ще почнем да гледаме и четем “култови материали” в стил клипа за бабите и дядовците, които куфееха на пейката и ни каниха на Бузлуджа…
  Накратко, има клиенти и продукти, за които можеш да “развихриш стила” си на мах. Има клиенти, за които, ако го направиш, ще предизвикаш международен скандал или кризисна кампания, в която ще обясняваш защо президентът е нарушил протокола и какво точно е имал предвид 🙂 Посланието зависи от хората, към които е насочено – първото нещо, което ни учат в заведения като (СУ, НБУ M3 College, CIPR, London School of PR и др. – отговор на въпроса на NPaine). Добрият ПР се съобразява с това. Лошият – отбива номер и слага всичко под общ знаменател, което води до това да те “заливат” със скучни прессъобщения за щяло и нещяло.
  А иначе аз лично като ПР, ужасно много се надявам все повече хора в България вече да имат IQ “по-високо от стайна температура”, но подобни дискусии, които се развихриха, малко ме обезнадеждават…

 57. Извинете, стана ми интересно, понеже присъствах на въпросния форум “Блогмастърс”, но не можах да изчета коментарите докрай поради малкото раздразнение от бръснарските ви ножчета върху моите тънки женски нерви.

  Първо нека изразя мнение, че е неоснователно да се изненадвате от масовото присъствие от PR-и, тъй като:
  1. Поканата беше изпратена от PR Kernel, партньор на събитието
  2. В поканата са визирани PR-ите като целева аудитория,

  т.е. в резултат на вашата реакция аз си помислих: “WTF?!?!?!”

  Като изследвам и интерпретирам репортажа на господин Стойков и имам предвид контекста му, не мога да отрека, че по някакъв нячин той подлага под известно съмнение професионализма, интелигентността и способностите на специалистите в сферата на публичната комуникация.

  Също така бих искала да направя разделение между PR и реклама, защото според мен това са две съвсем различни направления в комуникационните процеси, т.е. едва ли един PR ще предложи рекламна пред PR стратегия на клиентите си.

  Така и не съм особено съгласна, че основни дейности на специалиста по публична комуникация са работа с медии, писане на прессъобщения и организиране на събития. Факт е обаче, че (както във всяка друга професия) едни хора работят доста по-професионално от други.

  Далеч не съм съгласна и с крайните констатации, които прави и господин ПР. Той съвсем явно е афектиран.

  Та… Нито съм руса синеока мацка, нито имам някакви мераци да ставам такава, но пък имам малък трудов стаж като специалист в пресцентър, пък отскоро и като PR консултант.

  И понеже за някои PR e безполезна професия, то аз смело се противопоставям на това твърдение. Или един маркетинг мениджър може да състави и реализира такъв комуникационен план, че, след представянето му в доклад, той да получи позитивна оценка от Европейската комисия? Или пък за вас и от Европейската комисия са едни нехранимайковци?

  Според господин Стойков авторитетните блогове задават тенденции, затова аз ще парафразирам Каравелов и ще кажа, че блогърите имат пълно право. Или поне според публиките им.

  Какво искам да кажа? Тези, които са учили философия, знаят, че истината за едни не е истина за други. Поради тази причина трябва да внимаваме какви истини споделяме, когато имаме авторитет, защото създаваме неоснователни конфликти. Кому е нужно?

  Уатевър.

  П.П. Ще съжалявам обаче, ако тази публикация и коментаторите й задават тенденции в грамотното писане на български език…

 58. П.П.П. Забравих да напиша, за да не стресна някого. Никът ми съм си го избрала преди да знам какво значи PR.

 59. Ъм… малко тъпо ще прозвучи след изчерпателния отговор на лонг, но… ПР не е ли public relations? Демек връзки с обществеността. Демек, най-общо, тъпа секретарка? В смисъл може да викаме и на счетоводителите – финансови консултанти, и на личните форуми в нета – блогове, ама в основата си това са просто английски думички и неологизми, описващи много простички неща. Е да, ама “Аз съм отговорна за ПР” звучи 100 пъти по-гордо от “аз съм секретарка”.

  Бтв, подобно стоят нещата и с “маркетинг”. Което = реклама.

 60. хехе…
  Плъхът попитал хамстера:
  — Абе, брат’чед, що така става, мене ме гонят, залагат ми капани, тровят ме и по всякакъв начин се опитват да ме убият, а тебе те гледат като домашен любимец?!
  — Ми въпрос на ПР, бе…
  😛

 61. KnowHow, и без извинения, съм съгласен с всичко което казваш.

  йое, размишленията ти нямат нищо общо с реалността.

 62. Да бе, аз си знаех, че има огромна разлика между това да си регистрираш домейнче (какасийка точка ком), да инсталнеш уърдпрес или друг софтуер и това “да си блогер”. Каква е разликата все още ми убягва, но щом казваш… Аре стига съм тролил. Сорка за офтопика.

 63. legrandelf
  08/03/2010 - 13:34

  Снимката на Младен е изключително напрежителна, що се отнася до коментарите…

  😀

  7:1 или Папата пада за дузпа?

  🙂

 64. Попаднах на един доста добър пример за това какво вършат (някои) ПРи:

  “Лев Инс“ ще чисти имидж и капитал през Лондонската борса
  http://mediapool.bg/show/?stor.....8;srcpos=3
  „Лев Инс“ ще прави IPO в Лондон
  http://www.investor.bg/?cat=169&id=94896

  Като сред имената на заинтересуваните са споменати UBS и JP Morgan.

  ПРът който е замислил въпросната кампания дали осъзнава че по дебилна постановка не може да съществува? UBS и JP Morgan се интересуват от Лев инс? Такъв смях не ме беше напушвал скоро, честно. Преди време ми стана толкова весело като четох за намеренията да правим писта за Ф1 до София-и то едва ли не без пари, чичо Бърни се бил навил, само трябва една държавна собстевност да стане частна.

  Уважаеми ПРи, като пишете глупости като това за UBS и JP Morgan, помислете малко все пак доколко е реалистичен сценария. Няма ситуация в която, която и да било западна фирма или дори хедж фонд ще си вкара главата в торбата с източноевропейска фирма, още повече българска, която е пред фалит и собственикът на която не се очертава да излезе скоро от пандиза.

  Ако това е с което ПРите се занимават, т.е. да пускат измислени съобщения, то всичко негативно казано досега под статията е много, много недостатъчно.

 65. Съгласна с KnowHow , съгласна и с Петър 🙂
  Честно казано, Петре, аз възприех думите ти за това, че момите са готини – добре, още повече, че са задавали умни въпроси, ама не знам как така се извъртя темата по-долу. Забелязала съм, че жените са….доста чувствителни на тема съчетание между външност и работна позиция (не че няма защо де).
  Съобщението, което си дал за пример – е,щеше да привлече вниманието ми, но по-скоро не ми допада, защото не ми дава достатъчно информация.Почти никаква всъщност.
  Обаче защитникът на пиарите…лошо,човеко,лошо, ако пишеш и правиш рекламите си или съобщенията с толкова грешки – лошо. Ако пък си бил толкова афектиран,че не си прочел написаното и не си го редактирал – още по лошо.
  Добре, че дамите след теб те отсрамиха. 🙂

 66. Мома Ангелинка
  11/03/2010 - 18:09

  Петре,
  понеже съм от село и карам багер… какво е IQ-то на празна бутилка от Швепс???? 🙂
  То си е празник за душата по-горната полемика… Една забележка само – на снимката по-горе не личи да отговаряш на умен въпрос 🙂

 67. Снимката горе е от началото, когато малко се спекох щото ми бяха объркани слайдовете.

 68. Заховори ли се кой е по по тъп и всички комплексари наострят уши..Не мога да разбера някои хора, които си мислят че нета е прекалено тесен и тези другите, които насила се опитват да ти втълпят нещо, било да извлекат материални или морални облаги.
  В рекламата, най-важното е визията, защо да се чудиме, че на събирането е имало само красиви девойки от рекламни агенции и PR-фирми.Все пак, браво на тях, че са направили усилие.
  Никога не съм бил стандартен блогър, за да коментирам проблемите на блогърите, затова ще спра до тук.

 69. Благодарско за хубавите думи. Чак сега смогвам да зачета статията 🙂

  Ще се спра основно на първата част: “Блогърите са големият проблем на пиарите и рекламните агенции.” е в значението си, че заради импулсивния си характер и желанието си да гонят сензация/посещения блогърите създават огромни неприятности на ПР-ите, с недообмислени и непроверени публикации, а не че не искат да публикуват нещо.

  Дреме му на някой в БГ за блога ми или за твоя например 😉

 70. Поразгледах коментарите нагоре, леле, огън и жупел. Мъка, “експертни” мнения, предрасъдъци, ужастЪ на килограми!

  Жалко че такива хубави мнения като това на KnowHow са удавени в плявата.

  Не мога да разбера едно нещо, защо хубавите жени трябва да са задължително глупави? Или гроздето е кисело?

  Анивей, без ПР-ките (гледам никой не се е сетил да хапе по HR – също толкова готини) светът щеше да бъде много по-сив – trust me!

 71. Абе и аз не можах да разбера защо някой се обижда от това, че съм казал че някои пиарки на конференцията са били руси…

 72. Скъпи, Longanlon,надявам се, че ти ще ми обясниш какво точно е PR. Бих ти казала “try me” и тогава ми предлагай услугите си!

 73. Тъй като не съм пиар, не ти предлагам никакви мои услуги. Не знам за какво говориш.

 74. Шпекът
  17/03/2010 - 16:37

  Професионални блогъри. Специалисти по социални мрежи.

  Смях, голям смях. Лолз на килограм.

 75. не е като преди шпека, не е…

 76. Anna Moritz
  22/03/2010 - 17:16

  “Блогърите са големият проблем на пиарите и рекламните агенции.” , както и на официалните медии , както сочи световната тенденция > http://www.nytimes.com/2010/03.....nilde.html 🙂

 77. Господин ПР ,моето мнение е ,че се държите като слон в стъкларски магазин.Хем искате да си купите нещо ,хем изпотрошавате всичко.Не съм нито блогър ,нито ПР ,но предпочитам да чета интересни блогове пред инициативите на осрала се банка да се представя в нова /човеколюбива/ светлина ,че вече се е променила и ще пие по-малко кръвчица от народа.Мисля си ,че би трябвало да говорите по нежно и да ни светнете с реалната възвишена цел на вашите
  високоинтелектуални занимамия.А вие влизате с гръм и трясък да избиете лошите помисли от главите на неверниците.
  Уважавам личното мнение на автора,макар да се съмнявам да го поканят пак.
  Крайните потребители /като мен/,все пак имат право да имат и собствено мнение въпреки силните опити на доста ПР-и като вас да им промият мозъците.
  Как ли са се създали компании като Мерцедес …..и др. когато вас и ПР-а вие нямало ,да се чуди човек.

 78. marksman,

  Банките не са човеколюбиви. Няма и нужда. И не “пият кръвчицата на народа”, а осигуряват жизненоважни услуги – които, ако искаш, можеш да не ползваш.

 79. Лонганлон аз не поставям под съмнение дейността на банките като цяло.Просто понякога и те се дънят/а тази си беше и глобена яко/.И тогава идват високоинтелегентните ПИЯРИ и започват да почистват породилите се негативни мисли у главите на хорицата.Та затова си мисля ,че услугите им са повече последващи отколкото предварителни ,пък може и да бъркам.
  Успех.

 80. Ако става дума за ПИБ, тя не е била глобена – по простата причина, че няма никаква вина за създалата се паника у вложителите.

  Да не говорим, че даже една банка да фалира, всички лични влогове до 40 000 лв. са гарантирани от специален фонд и няма да бъдат загубени.

 81. Става въпрос за друга ,която сама е сгафила но нали не говорим за банки а за техните ПИЯРИ.Исках само да кажа ,че господина ПИЯР ,дано не го обидя с превода , се взема твърде насериозно ,а той дори не е хлебар ,месар ,градинар един вид хора без които не можем.Една от многото нароили се паразитни професии оптимизиращи безкрайно налагащите се чрез реклами боклуци.
  P.S.Банката беше глобена с 6млн.лв. за тези които се сещат.
  ……..добра храна,добър живот,чували ли сте го?

 82. който иска да види какво е ефективен пр, да прегледа какво казва longanlon по адрес на пиб 🙂

  (тихичко: ама ти нали не се даваш за една-две вечери 😉

Leave a Reply

Задължителните полета имат *