Защо астролозите познават


Нека не се заблуждаваме – астролози, врачки и екстрасенси не винаги говорят глупости – ако говореха съвсем неверни неща, щяха много бързо да останат без клиенти.

Пред вид, че са шарлатани, как го правят? Лесно…

Това е по повод един от коментарите в предишната статия за екстрасенсите, в който elka k ostova споделя, че е дала парите си на професионален астролог, който й направил 80% верен хороскоп. Тя разбира се, не е единствена – и до сега си спомням една статия на Богдан Русев в Егоист за това как ходил при една лелка-врачка и ревал там, докато тя разкривала болезнени истини за живота му 😉

Факт е, че ако човек отиде на врачка или си направи професионален хороскоп, е твърде възможно да чуе много верни неща за себе си. И за масовката от народонаселението, които не обичат да обременяват съзнанието си с трудните и даже болезнени упражнения, наречени най-общо “мислене със собствената глава”, това е достатъчно доказателство за митичните сили на гадателите и математическата точност на науката астрология.

Ефект на Форер

Бертрам Форер е професор по псиохология и един негов експеримент не само става толкова емблематичен за склонността на хората да вярват на неща, които другите “познават” за тях, че ефектът даже е наречен на него, ами и гледанa в неговата светлина, “науката” астрология изглежда доста по-прозаична.

През 1948 г. Форер обявил пред студентите си, че въз основа на кратки тестове, които те попълнили, е изготвил индивидуален психологически профил на всеки от тях. Раздал им профилите и помолил всеки да прочете профила си и да оцени (от 0 до 5 макс.) доколко, според него, профилът е описал вярно качествата му, доколко вярно го описва като човек и личност.

Само че Форер бил раздал на всички листчета с един и същ “профил”, който гласял:

Често изпитваш нужда другите да те одобряват и харесват. Имаш склонност да си критичен към себе си. Притежаваш значителен потенциал, който обаче все още не използваш в своя полза. Макар да имаш някои личностни слабости, общо взето умееш да ги компенсираш. Външно изглеждаш спокоен и уверен, но се случва да си вътрешно неспокоен и несигурен. В някои ситуации сериозно се съмняваш дали постъпваш правилно.

Харесваш животът и работата ти да са интересни и разнообразни, и не си доволен, когато биваш ограничаван. Смяташ себе си за човек, който мисли самостоятелно и не приемаш недоказани твърдения. Открил си обаче, че не винаги е мъдро да си прям и открит с всички. Понякога си екстровертен, приветлив и любезен, но има моменти, в които си затворен, тревожен, резервиран. Някои от мечтите ти са доста нереалистични. Сигурност в живота е една от основните ти цели.

Студентите оценили “индивидуалните профили”, направени от професора като точни средно 4.26 от 5 (без да знаят, че на всички е дадено едно и също описание). Приблизително същият резултат дават и многобройните повторения на теста, правени от различни психолози с различни тестови групи хора и с различни, но подобни общи “профили”. И именно затова “ефект на Форер” се нарича фактът, че ако им е казано, че това е описание на тях самите, хората като цяло определят като учудващо правилни и точни описания на личността им, които всъщност са неясни и достатъчно общи, за да са верни за повечето хора.

Ефектът на кристалното кълбо

До сега трябва да ви е станало пределно ясно, на какво се базира “познаването” на всички астролози, екстрасенси и т.н. За всеки техен клиент, те просто дават известно количество различни общи твърдения като горните,с които всеки може да се идентифицира и от които те имат солиден запас, комбинират ги с очевидни факти за човека, видими от поведението и облеклото му, както и с информация, която научават от отговорите на техни насочващи въпроси и …

… като се има пред вид, че много от тези хора са изкусни, макар и самоуки психолози, предсказанието/хороскопът са готови. Както е видно от теста на Форер – с над 80% точност.

 

ОМГ Евровизия – РОФЛМАО
Как се изключва google buzz

Коментари

 1. Пропускаш случаят с една трета братовчетка на гаджето на майката един приятел от гимназията, чиято най-добра приятелка попаднала на истинска екстрасенска!

 2. Майк Рам
  11/02/2010 - 09:56

  Смяташ себе си за човек, който мисли самостоятелно и не приемаш недоказани твърдения. Външно изглеждаш спокоен и уверен, но се случва да си вътрешно неспокоен и несигурен. В някои ситуации сериозно се съмняваш дали постъпваш правилно. Явно често изпитваш нужда другите да те одобряват и харесват. 🙂

 3. Светла (една от всичките)
  11/02/2010 - 10:07

  Бих добавила също, че “индивидуалният психологически профил”, който Бертрам Форер раздал на студентите си, бил точно преписан хороскоп от някакъв вестник.

 4. Мария
  11/02/2010 - 11:00

  Хах, понякога имам чувството, че всички мъже сте устроени еднакво. Един приятел ми ги говореше същите тези неща, докато накрая се уморих да споря 🙂 Шарлатани винаги има, ама тук там има и такива, които познават. Гаранция 😀

 5. Ако имаш пред вид, че всички мъже имаме мозък и го използваме по предназначение – уверявам те, не е така. Колкото до това, че “има такива, които познават, гаранция” – да има, познават над 80%, както казах горе, изясних и причините.

 6. Георги
  11/02/2010 - 11:14

  Има още нещо – наречено commitment. Когато човек веднъж е взел някакво решение (да вярва на врачки, да пуска тото и пр.), той след това инстинктивно се стреми да намери доказателства, че това решение е вярно.

 7. Келанвед
  11/02/2010 - 11:14

  често внушението е толкова силно, че човек сам се старае да си сбъдне предсказаното…а когато има желание се намират и начини (и не говоря за хипноза, ами за главология)

 8. калоян
  11/02/2010 - 11:33

  мисля ,че познават и защото живота се създава от енергията на слънцето ,а планетите са гравитационни гиганти ,които изкривяват енергията му по определен начин.. и това е описано още преди 5ооо години от шумерите.. ама ,както във всичко -има професионалисти ,има и аматьори:)

 9. Стефан
  11/02/2010 - 11:46

  По-късни изследвания на ефекта на Форер показват, че хората оценят “индивидуалните профили” по-високо когато:
  1. Вярват, че профила е само за тях.
  2. Признават авторитета на автора.
  3. Профилът съдържа предимно положителни черти на характера.

 10. Фладо
  11/02/2010 - 12:11

  Не мога да повярвам, че хората не стигат сами до тези съждения. Ами че то се налага единствено да следиш хороскопа 1 седмица за да ти стане ясно, че в него пише едни и същи хипер общи неща, които практически не могат да се окажат неверни в повече от 20-30% от случаите. Мога да ви направя един хороскоп набързо:
  “Днес ще дишате цял ден, но понякога ще пиете течности. Много внимавайте да не объркате последователността на тези действия, тъй като Сатурн хвърля сянка на Юпитер и това създава реална опасност от задавяне. Когато сте на работа не си редете пасианси и не четете блогове, докато шефа ви е до вас и гледа в монитора, тъй като това би могло да навреди на кариерата ви. Поради изкривяването на енергията на Слънцето, породено от колебанието в орбитата на Меркурий, днес не ви е ден за любов – не изневерявайте на жена си със сестра й. Избягвайте големи дупки с колата.
  Любов *
  Работа **
  Дишане ****
  Вода **** ”
  Честно, затруднявам се да разбера с кой точно мозък разсъждава човек, който дава 250 кинта на Алена да му изготви персонален хороскоп.
  А някой от вас забелязвал ли е, че според астролозите Юпитер и Сатурн (които явно отговарят за всички зодии, поради дефицит на други планети, които да са познати на некъпаните маси) правят обиколка на слънцето средно за 3-4 дни и редовно застават на една линия със земята.

 11. Пламен Бочев
  11/02/2010 - 12:12

  Ако игнорираме “науките”, астролозите, врачките и т.н., съществува екстрасензитивност, интуиция (и пак т.н.).
  Съществува нещо, което е безпредметно да се обяснява разумно.
  Нито човекът, нито космосът са изтъкани предимно от разум.
  (В смисъла, в който гносеолозите го дефинират).

 12. “Съществува нещо, което е безпредметно да се обяснява разумно.”

  Говориш, разбира се, глупости. Нищо не е “безпредметно” да се обяснява разумно, защото ние самите сме разум, и за да разберем каквото и да е, няма друг начин, освен да си го обясним разумно.

  Интуицията е просто подсъзнателният сбор от незабележимо слабите сигнали на сетивата ни, бледи спомени и неосъзнати заключения.

 13. Жилов
  11/02/2010 - 12:29

  @Longanlon,

  Астролозите правят и хороскоп, който не е като тоя във вестниците, ами е СПЕЦИАЛНО за теб, и зависи от часа, минутата и секундата, в която си се родил. Ще говорят с теб и ще го уточняват до последно.

  Разбира се, тук има един тънък момент – която и зодия да си, ти можеш да проявиш и скрити черти на друга зодия, т.е. ако си се родил в 20:30:45 е едно, но ако си се родил в 20:31:26 това е съвсем, съвсем друго… Ето защо и близнаците могат да имат различна съдба! Все пак те се раждат един след друг! За щастие можеш да говориш с астролога и да уточните тия подробности.

 14. Фладо
  11/02/2010 - 12:35

  Аааа… ето защо близнаците имат различна съдба. А аз си мислех, че е защото въпреки че изглеждат долу-горе еднакво, са различни хора. Но това откри нови хоризонти пред мен. Дори открих потвърждение на тази теза – сиамските близнаци имат еднаква съдба защото са се родили в един и същ момент!

 15. Ааа, познават те. Всичко познават, че даже и лекуват и то по телевизорО. Само трябва малко загадъчност да има и хората вярват, какъвто и готов профил да им шитнеш. Учудвам се обаче, но повечето от тези врачки имат ужасно грозни мутри и са много прости и зли. Направо не знам, как може да се довериш на такъв очевидно ненормален гъз.
  Ето и в моят блог една историйка.
  http://maximkirilov.wordpress.com/2009/11/09/

 16. От доста време съм решил да се напия като прасе и да отида на някоя такава врачка “да ми познава”. Има някои които “не вземат пари” – демек “като израз на учтивост” се очаква да оставиш 10 лева (да, сумата е точно определена 😉 ). Естествено, това е one shot only, щото после сигурно ще се “сдобия с лоша енергия” и няма да искат да ме приемат. В смисъл някои хора стават учудващо противни и нагли като се напоркат… Кво да се прави.

 17. Спас Колев
  11/02/2010 - 12:38

  @Пламен Бочев: Гносеолозите дефинират това “безпредметно” като лежащо извън света. Или обратно – дефинират света, като непротиворечащото на логиката. “За което не може да се говори, за него трябва да се мълчи” е казал поетът гносеолог. 😀

 18. Петко Физиев
  11/02/2010 - 13:04

  Напълно споделям мнението за астролозите. По тоя повод едно видео Джеймс Ранди, който както винаги е истинско удоволствие за гледане: http://www.youtube.com/watch?v=flZXJ-Ewsn4

  Хороскопът започва на петата минута.

 19. Всъщност, “професионалните” хороскопи се базират на изчисления, според които Земята е в центъра на вселената и това не е променено от времето на Галилей. Освен това, базират изчисленията си на допускането, че Плутон е последната и най-малка планета в Слънчевата система, но всички мълчат като бити кучета след като бяха открити обекти по-големи или по-близо от Плутон. На никой не му се прави реформа в астрологията, само защото някакви си там астрономи им размътили малко водата с нови небесни тела 😉

 20. Освен това има нещо, което се нарича confirmation bias (не знам как точно е термина на български), което е на практика тенденцията, хората да предпочитат информация, която потвърждава теориите им.
  Едно изследване правено с хора вярващи в свръхестествени неща има много интересни резултати. Имаме две групи – хора, които вярват в свръхестественото и такива, които не вярват. Смесили групите, след това разделили всички на две части, на половината им казали, че има експерименти потвърждаващи свръхестествени явления, на другите – обратното. След това разпитали всяка група по отделно какво си спомнят от резултатите от експериментите. Всички общо взето си спомняли какви резултати са им представили, с изключение на вярващите в свръхестественото, на които им били дадени резултати, които отричат съществуването на свръхестествено. Повечето от тях или си спомняли само малка част от доказателствата, а някои дори си спомняли, точно обратното – че резултатите всъщност доказвали съществуването на свръхестествени неща.

  Това може да се наблюдава и при много хора, които ходят при врачки и астролози, спомнят си това, което им е звучало добре и вярно, а това, че тук там има някоя грешка от рода на “сестра ви е болна” “ама аз нямам сестра” “дааа, жена, която чувствате близка като сестра е много болна”, ги забравят 🙂

 21. в предния коментар забравих да сложа линка към описанието на изследването накратко на английски http://en.wikipedia.org/wiki/C.....jones_32-0
  Лонги, моля те добави го, някъде в текста 🙂

 22. Канев
  11/02/2010 - 13:36

  @Жилов
  Кога се води че едно бебе е родено? От първите контракции, от както е излязла главата, или краката, или от прерязването на пъпната връв, или от първото изпищяване? Дали някой в родилното стои с хронометър синхронизиран с ядрен часовник в едната ръка и gps в другата ръка? Предполагам забележката за времето не беше на сериозна, но ако е била, тогава дори и да беше истинска наука астрологията, пак нямаше да може каже нищо смислено с неточните данни, които й се предоставят.

  Между другото по въпроса има проучвания с двойки хора родени до няколко минути един от друг(записано от доктори а не по бегли спомени на майката), които показват, че няма никаква подобност в съдбата или характера им като пораснат. В първия параграф тук има достатъчно references по въпроса. По-конкретно в тази статия на 15та страница от pdf-a има интересно инфо за 2100 двойки родени по горе-долу еднакво време.

 23. neuromantic
  11/02/2010 - 13:42

  В интерес на истината статията и коментарите отричат само врачките. Те са идеален таргет за психолозите, които могат да издевателстват над тях с безкрайни експерименти водещи до очевидни за хладното око резултати, но дори Blue Gene не може да отхвърли спекулата с корелации от космически мащаби и въздействието им върху микро-нивото ни, нито пък можем да съберем безкрайно количество данни. Засега астрологията си остава псевдонаука, но е далеч от въоръжената с четец за дрес-код и лайфстайл мисли шмекерия, както и от вестникарската си версия, която спокойно може да замени имената на зодиите с имената на дванайсетте апостола, без забележима промяна в прогнозите. Не може да се очаква и кой знае какво влияние (ако приемем че такова има) от космоса, тъй като хората основно зависят от гените си и средата си (която обаче включва и невидими вълни от космоса).

  Като цяло, бидейки детерминист и виждайки цикличността във вселената ни, аз смятам че е напълно невъзможно да няма цикли и в характерите ни, както и в поведението ни, било то пазарно или военно. Ние ги регистрираме през месеци, китайците през години, кой както е избрал да гледа на живота 🙂

 24. Канев, споко, той Жилов използва едно нещо, наречено “ирония” дето на мен ми е любимо, ама не всички го схващат от първия път 🙂

 25. Абсолютно съм съгласен със статията!

  Лонганлон е много умен и разумен човек – ето и аз съм астролог. 🙂

 26. elka k ostova
  11/02/2010 - 14:36

  Астролога не ти задава никакви подвеждащи въпроси -просто му казваш-деня,часа,датата, годината и мястото на раждане и той си прави разните схеми на планетите и според тяхното влияние ти определя характера и нещата,които могат да ти се случат.Даже имат готови заложени програми и само ти въвеждат данните на компютара и разчитат резултатите-и готово-хороскопа е изготвен.Макар,че и измежду тях има печалбари и мошенници.Как така ,ще ти каже че си добра майка и си посвещавала много време на децата си-а нито те е виждал,нито те е чувал.Може и да не си добра майка и да киснеш по заведения например и да гледаш за своите тоалети-а не за това има ли детето ти учебници например,научило ли си е уроците и т.н.

 27. Пламен Бочев
  11/02/2010 - 14:44

  Канев, споко, локацията (мястото на раждане) къде е в “сметките”? 🙂
  Забавен “спор”…
  Забавна е и авторовата гледна точка. Прилича на опит за внушение, в антагония със смисъла на съдържанието на текста. 🙂

 28. Ех Елке…

  Огромното количество майки се грижат за децата си, или поне си мислят, че го правят. Няма майка, която съзнателно да си мисли “Аз няма да съм грижовна, щото съм зла и мразя децата”. Може да мрази това си дете, ама всяка си мисли, че принципно е грижовна… Затова 99% от майките ще сметнат, че хороскопа е “познал” ако им каже, че са грижовни.

  Подобна лековерност като твоята винаги ме е изумявала – и като се срещна с нея, ме нападат едни мисли от типа на “Щом си толкова глупав, че да вярваш на астроози и врачки – значи заслужаваш те да ти скубят парите.”

 29. Как беше любимия ми довод.. ако това със зодиите е вярно, не трябва ли периодите да са наопаки за южното полукълбо?

 30. Фладо
  11/02/2010 - 15:34

  Все си мисля, че с времето хората стават все по-интелигентни и образовани и много скоро ще изчезнат тези дребни мошенници – астролози, врачки и прочее. Обаче хората са лековерни и най-вероятно съвременните врачки ще лъжат, че компютър или машина може да предсказва бъдещето, защото вече никой няма да се връзва на Нострадамус (особено след 2012-та). Все пак нали човечеството се развива – има разлика в познанията на един кръгъл идиот от днешно време и един кръгъл идиот от преди 100 години. Сигурно скоро и кръглите идиоти ще знаят, че астролозите са мошенници. До тогава обаче, мисля че няма лошо в това данък “Идиот” да се събира под формата на такса за изготвяне на личен хороскоп.

 31. Б.Величков
  11/02/2010 - 15:43

  Астролозите познават, защото има хора, които да им вярват. И колкото повече вярващи – толкова повече познаване /познание?/.

 32. Жилов
  11/02/2010 - 15:49

  Впрочем да, географското местоположение също влиза в сметките. Не е пропуснато това.

 33. Фладо, имаш право донякъде, защото вече ми се струва, че започва да изчезва култът към църквата, джамията, синагогата и други такива храмове като институции, които да вземат решение вместо теб за това кога да ти дойде сефтето и защо изобщо се прави секс, какво да правиш със зародиша, дали са нормални хомосексуализмът и разни действия в леглото, колко пъти и кога да се ходи в храм, колко пъти на ден да се молиш, как да се самонаказваш за извършени грехове и други такива глупости.

 34. За съжаление, Фладо, не мисля, че си прав. Ама изобщо.

  Влечението на хората към свръхестествени и псевдонаучни глупости не намалява изобщо, ами се поддържа постоянно високо. Астролози, гадатели, хомеопатии, ирисови диагностики, лечебни кристали…

  С напредването на технологиите успоредно върви и недоверието на голяма част от хората към тия технологии и едно от основните течения в това недоверие е т.н. New Age – вярването в “мъдростта на древните”, че древните китайци, тибетци, индийци и т.н. много са ги разбирали нещата, много по-добре от съвременните учени, а древните методи за лечение са много по-добри, щото са “в съгласие с природата”.

  Освен това и църквата не се дава – ще видиш как до десетина години ще се наводни с всякакви църковни секти у нас, той процеса вече е почнал – то не са презветерианци, евангелисти (Мартин Димитров, шефа на СДС е евангелист), всякакви мюсюлмански секти, йоги и т.н.

 35. Longanlon, църквата и разните му там секти кои хора успяват да прихванат в днешно време – най-бедните и най-простите. Мартин Димитров засега е единичен пример, останалите политици могат да ти кажат, че вярват в Бог, колкото да се покажат пред народа като “земни” хора.

  А вторият абзац щеше да ти е по-силен, ако го нямаше “по-добре от съвременните учени.” Иначе кое наричаш голяма част от хората в конкретния случай? Тук пак опираме до образованието на индивида. Много добре знаеш, че като отидеш в някакъв офис всеки ще ти каже, че вярва в технологиите. Това са най-елементарни икономически познания, даже бих ги определил като част от така наречените мъдрости. Нали имаше една такава древна (подчертавам) английска мъдрост: Don’t work hard, work smart! С други думи тази мъдрост те учи да намираш най-краткия и мъдър път към истината, към добре свършената работа.

 36. В смисъл – колко е голяма тази част от хората?

 37. Gradskata Samodiva
  11/02/2010 - 17:58

  Аз малко нарочно лиших отрочето от възможността да има точен хороскоп.

  В родилна зала има голям часовник- ако някой е мераклия, може да се лиши от удоволствието да си види детето за пръв път и да гледа циферблата, но да запомни и секундата! Много е важно за точния хороскоп.

  Иначе злите западни медици ще запишат в епикризата на детето час на раждане, закръглен до пет минути. След това всичката карма се обърква…

  А и тия лекари, които израждат бебето на няколко етапа- дали хороскопът на главата му е различен от хороскопа на г*за? Абе объркаха му чакрите на това бебе!

 38. Ето моите 2 стотинки мъдрост: http://www.tgdaily.com/parieta.....-spiritual

 39. Горе: научно изследване, показващо, че след отстраняване на част от мозъка при операция на тумор, част от пациентите стават много по-одухотворени.

 40. Фладо
  11/02/2010 - 18:25

  @ Longanlon
  Имаш право – хората са си наивни и обичат готини приказки, в които им се разказва, че общо взето могат да си седнат на гъза и да не се тормозят за нещата – то всичко е писано. Специално религиите и то най-масовите, не очаквам да се дадат – твърде хубав бизнес е. Това дето казваш за сектите си е пряк резултат от либерализирането на пазара на религиите – едно време православната/католическата църква са били монополисти в съответните си райони и са поддържали влиянието си с подходящи за това средства – лоши хора с големи ножове, връзки в политиката и тн. Сега обаче, като не е особено приемливо това да се прави, навлизат всевъзможни МСС (Малки и средни секти), които предлагат по-качествен продукт – дали ще е по-добре написана книга, по-лесно смилаем вариант на Библията, по-малко “грехове”, по-красив и достижим Рай, каквото ще да е, но посредством това трупат клиенти на съответната си малоумна история. Единствения корпоративен гигант, който все още се справя по стария и изпитан метод, с тези нови предприемачи е ислямът, но пък неговите клиенти имат навика да забягват в чужбина 🙂 Като цяло е интересен процес за наблюдение. Ако трябва да правим прогнози или след време големите религии ще си променят политиката и ще асимилират малките (което не е особено вероятно, тъй като се различават твърде много по идеология) или Google ще купи първенците 🙂
  Но, както казваш, хората винаги ще са балами, ще вярват на в свръхестественото и ще повтарят, че има неща, които не могат да бъдат обяснени. Аз лично бих накарал съответните религии да се регистрират като търговски дружества и да си плащат данъците 🙂
  А за New Age психопатите ми се ще да отворя една био-органична-зелена болница и да ги лекувам с древни методи – опушване на вагината срещу шизофрения, шут в ташаците срещу дископатия и други природосъобразни методи. Но това съм си аз – имам био-органична непоносимост към тъпи хипита. За щастие най-тъпите от тях не оцеляват много дълго (щото примерно, като ги тръшне пневмонията не взимат антибиотици).

  @ Д. Н.
  Прав си, че религията лапва основно по-необразованите и глупави хора, но си намира и поддръжници сред видимо интелигентните. А и да не си намираше – 90% от света са глупаци така или иначе.

 41. Николай Иванов
  11/02/2010 - 18:57

  Като цяло и аз съм на твоето мнение, но има някои изключения. Майка ми ми е разправяла за някаква гледачка, при която ходила на младини и въпросната гадателка не залагала на кристални кълба, боб, кафе и други такива глупости, а единствено на ‘способността си’. И явно наистина е имала такава, тъй като и е казала доста неща, които няма как да е знаела иначе. И то конкретни, не общи приказки като в профила изготвен от Форер.

 42. Здравейте. Аз съм професионален астролог и съм на ваше разположение. Когато бях малък, нашите ме изпуснаха по стълбите, паднах по глава и оттогава виждам бъдещето. Привиждат ми се и звездички по които изготвям хороскопи. Гадая бъдещето по длани, по крака и по задници, стига да не са много космати. А откакто бях отвлечен и изнасилен от извънземни, вече мога да говоря и с мъртвите. Оборудвах се и с кристална топка, която свети много яко. Доскив

 43. Николай
  11/02/2010 - 21:11

  Усещам как Алена ще ти прати мутри понеже и подбиваш бизнеса 🙂

 44. Лъчезар Томов
  11/02/2010 - 22:04

  това не важи по същия начин за астрологията, както за стандартната шарлатания. Халдейската астрология има образи, които се ползват като архетипи в Юнгианството и ако е шарлатания е древна и изпипана шарлатания, а не набор от общи фрази. Друг е въпросът, че повечето астролози у нас са менте, т.е. менте гранд шарлатани, което ги понижава в ранг 🙂

 45. Лъчезар Томов
  11/02/2010 - 22:15

  “Съществува нещо, което е безпредметно да се обяснява разумно.”

  Говориш, разбира се, глупости. Нищо не е “безпредметно” да се обяснява разумно, защото ние самите сме разум, и за да разберем каквото и да е, няма друг начин, освен да си го обясним разумно.

  Интуицията е просто подсъзнателният сбор от незабележимо слабите сигнали на сетивата ни, бледи спомени и неосъзнати заключения.

  ———————————————————

  Разумът не може да даде отговор на всички въпроси, науката има граници – особено е видимо това в математиката, като известния проблем P = NP ?, който е оценен на един милион долара, и по който не сам специалист, но не съм и лаик. Има и от така наречените Хилбертови проблеми, които също се е оказало, че са нерешими.

  Интуицията – за мен тя е начин да се стигне до отговора без да се преминава през стандартните пътища ба решението му, което не означава, че пак не се изчислява, разбира се. Има и един елемент, когато знаещ отговор, който не може да се докаже, а само да се провери, или когато знаеш отговор, за който нямаш данни, от които да тръгнеш, което си е познаване.

 46. Лъчезар Томов
  11/02/2010 - 22:21

  Прав си, че религията лапва основно по-необразованите и глупави хора, но си намира и поддръжници сред видимо интелигентните. А и да не си намираше – 90% от света са глупаци така или иначе.

  —————————————

  Религията лапва и някои особено образовани и умни хора, които имат нужда да вярват в нещо по – голямо от тях самите, когато стигнат до предела не познанието в своята област.

  Християнството е създало Европейската цивилизация, такава, каквато е сега, чрез концепциите, които либертарианците не приемат – смирение, служба на другите. Каквото и да се мисли за религиозния фанатизъм, в Европа то е имало благотворен ефект, вкл и в обособяване на правила за водене на война, например.

  Фанатизмът е за глупавите хора, без знаяение в коя област е – религия, наука

 47. neuromantic
  12/02/2010 - 00:55

  Да бе и аз нещо не мога да я оценя тая любима манджа на Лонг в която забърква религия, врачки, астрология и де що свари ненаучни работи. Да не забравяме че крайният рационализъм е преди всичко грозен и след това полезен.

  Спомням си в Черният Обелиск на Ремарк, свещеникът и ученият често седяха на една маса, пиеха вино и не спореха. Нямаше за какво да спорят, техните интереси не се покриваха никъде. И двамата бяха щастливи в заниманията си, за разлика от главния герой който опитваше да противопостави двете крайности. Аз все още чакам тук, при подобни теми, да се обади истински учен. Обикновено се изказват само хора с романтична представа за науката, като вълшебна сила на познанието и съответно нямащи нищо общо с нейния ад. А ако гледаш в бъдещето тя винаги е изостанала. За разлика от нейните антиподи от древността. Те са вечни.

  Интересна е връзката на Юнг с астрологията. Подозирам че има нещо дълбоко психологично в цялата история с архетипите и примитивната статистика от древността украсена с небесни тела и митични животни. Възможно е хората сами да са се профилирали в зодии, в първобитен опит за психоанализа. Всеки случай психиката е някакво криво отражение на реалността. Днес старата картинка може да е невалидна, но може да има валидна нова версия. Изобщо… не е като по канал 2001 🙂

 48. Фладо
  12/02/2010 - 09:57

  “Религията лапва и някои особено образовани и умни хора, които имат нужда да вярват в нещо по – голямо от тях самите, когато стигнат до предела не познанието в своята област.”

  Колкото и да ми харесва рунд religion bashing малко свихме встрани от темата. Въпреки, че не разбирам как някой с работещ мозък може да вярва, че Кайн, убил Авел и после наплодил царството човешко (сигурно го обясняват с пик в популацията на щъркелите по онова време), си остава факт, че едни от най-ерудираните и интелигентни хора, които познавам палят свещички в неделя. Масово хората вярват в нещо, което е по-голямо от тях и това определено е спасило доста нещастници от самоубийство през вековете. Не бих се наел да кажа, че е за добро само защото назад във времето виждам и добро, произлязло от цялата работа.
  Определено обаче отказвам да повярвам, че някой с работеща глава може да повярва на астролог или врачка, след което да каже, че му вярва защото “знаеш ли на колко хора е познал/а?”. А вие знаете ли, че Хари Худини е могъл да се телепортира? И то не само себе си, а и далеч по-големи неща! Въобще, няма да е зле да насъскаме шайката на Скуби Ду срещу врачки и астролози – те винаги успяват да разкрият мистерията, щото може да са група тийнейджъри, вземащи съмнителни наркотици, но поне се ровят за фактите качествено 😉

 49. климатици
  12/02/2010 - 12:29

  Шарлатани е правилната дума, а вярата на хората в дадени неща понякога може да се окаже повече заблуда от колкото вяра.

 50. Келанвед
  12/02/2010 - 13:21

  @Фладо, историята за Каин и Авел е точно толкова неправдоподобна, колкото неживата материя, облъчена с гама или омега лъчи съответно става жива, а едноядрената клетка се цепи ,еволюира и става разум, който е характерен само за един вид от общо няколкостотин хиляди. Много е лесно да критикуваш, когато нещо ти се вижда смешно, но да не предлагаш нищо градивно или да предлагаш нещо, което уж е известно и прието, но ти самия не знаеш как и защо точно става. Ако малко се беше интересувал от библия, щеше да разбереш, че в началото е било възможно бракосъчетаването между братя и сестри, а каин и авел не са единствените останали хора по онова време. Естествено като вярващ човек, всеки си интерпретира неговата версия за станалото и малко са тия дето вярват, че всички животни се събират в един ковчег и не ядат нищо. Това е защото никой не знае цялата история , но религиозни и учени непрекъснато се надцакват да ти обясняват как са стигнали ИСТИНАТА и дори определят точната датата на създаване на земята, че и на вселената бах мама му.
  Иначе цялостната ти критика във всяко мнение е неоснователна и само показва, що за отчаян човек си, без дори да се разбере в какво точно вярваш или за какво се бориш

 51. С тая разлика Келанвед, че при експерименти с облъчване на първичен на неорганичен бульон с гама лъчи и високоволтови разряди, се формират прото-аминокиселини.

 52. Келанвед
  12/02/2010 - 14:29

  зная, Пепи, нарочно подходих профански по темата…все пак за Фладо не е зле да прочете това:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%.....1%82%D0%B0
  и да разбере, че е е по-добре да знае коя теория отстоява (макар да се съмнявам изобщо да отстоява нещо), в случаи , че смята 90 процента от хората за идиоти (алфа рисърч явно го снабдяват с инфо), а себе си за част от 10-те останали процента (юбер-меншове). Все пак човека има някои интелектуални проблясъци, за които му давам кредит

 53. Пред вид? Ами зад вид?

 54. митака
  12/02/2010 - 14:45

  Значи съм преоткрил ефекта на Форер самостоятелно :)), на мен обаче главно ми хрумна за характеристиката на отделните зодии. Наплякали некви хубави нещица и човек даже почва да се самонавива че е точно такъв убавец.

 55. Келанвед
  12/02/2010 - 14:52

  @узумаки – бате, някъде из форумите видох, че се ебаваш с Лъчистен, имаш поздравите ми за което…тази лигава и неопределена форма на живот, определено е добре да се поставя на мястото и, когато това е възможно

 56. интересуваме дали светата църква все още приема индулгенции, защото аз яко прегреших и участвах в езическа оргия с нимфоманки-паганистки?

 57. Келанвед
  12/02/2010 - 16:04

  lammoth приема ги…предай средставата си на най-близкия инквизитор, който ще опрости греховете ти, след като се изповядаш

 58. благодаря за информацията, но като се замисля аз просто изпълних христиенския си дълг, като подобаващо наказах и нашамарих (отзад) духовно неориентираните девойки. Езичничеството им преклони глава пред Света го духа…
  А и офертата ми за ясновидство още важи. Току що инсталирах няколко плъгин-а и вече мога да гадая и по кости

 59. Мома Ангелинка
  12/02/2010 - 17:04

  Представи си само как звъниш на работното си място с репликата: ” Тази сутрин си четох хороскопа си и там пишеше, че нещо много лошо ще се случи и затова реших да не идвам на работа…” 🙂 или както сега е модерно да си имаш лична екстрасенска 🙂 : ” Та моята астроложка ме посъветва днес да не предприемам нищо, защото излъчванията са много отрицателни и ще си остана в леглото цял ден”… ийеее Острите вирусни инфекции пасти да ядат!!!!!

 60. Фладо
  12/02/2010 - 17:43

  @ Келанвед
  Много сериозен извод за психическото ми здраве си направи на базата… и аз не знам на базата на какво. Всъщност не съм отчаян, а просто малко разточителен от време на време. Относно генезиса на живота не съм се интересувал достатъчно за да се захвана да защитавам конкретна теза – само споделях, че изложената в практически всякаква религиозна книга е абсолютно неправдоподобна. Не е необходимо човек да потъва в хипер-сложна материя, като има и простички примери, които да му светнат лампичката. Мерси за четивото иначе.
  Няма проблем да си обсъждаме мозъчния ми багаж колкото ти е кеф, ама най-добре да не го правим тук, защото цялата работа отиде доста off topic. Цялата работа се състоеше в интересен експеримент, който демонстрира нагледно механизма на “познаване”.

 61. да аз си направих подобен експеримент с колеги преди време; купих едно тесте таро и “аре са ще ви гледам, много съм добра”, и започвам с общи приказки: “силна женска фигура в живота ти, обичаш приятните неща..” нали… хората много се впечатлиха “колко много познавам”.

  все пак има един хороскоп, който наистина е много добър:
  http://i33.tinypic.com/e7fqcl.jpg 🙂

 62. Келанвед
  12/02/2010 - 18:03

  @фладо нищо лично, и не си правя генерални изводи, коментарът ми е върху няколко предишни твои мисли , изводите – също…
  Идеята беше, че както повечето българи и ти не се свениш да храниш наред каквото ти падне, без да се обосноваваш- критиката ти върху книга, която не си чел е повърхностна, но това си е твое мнение. Да наричаш процент от населението идиоти, на база на това, че действията им не влизат в твоя спектър на възприемане е крайно , не мислиш ли?
  Дори не разбираш защо хората искат да бъдат лъгани или как точно, а примера ти с дишането и водата е неточен. Всеки “идиот” знае, че ако иска хороскоп трябва да отиде при специалист да му го направи (ясно ми е,че аз и ти не вярваме на тия специалисти), а това във вестника е по-скоро на майтап…ей така ,за да коментираш нещо с колежката или съученичката (вестникарски хороскопи а и не само четат предимно жени).
  Праволсавната църква, ако и да не ми е много любима-никога не е налагала вяра със сила или с ножове, не е повеждала кръстоносни походи и други подобни, а че е използвана за политически цели-кажи ми коя идея на този свят не е използвана , за да е в изгода на някого (не говоря само за религия)
  Иначе критиката ти като цяло си има и силни страни, ако и да не е градивна ама изрази като “шут в ташаците” и “опушване на вагината” ги използват предимно младежи под 20 , с цел ефекта “вижте какъв як пич съм”…
  ще ме извиняваш, ако съм те засегнал

 63. Някои използваме и това: http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_reading

  Още по-ефектно е 🙂

 64. Принцо
  14/02/2010 - 09:49

  Въх изтри ма хихихихихи

 65. Въх, така направих 😛

 66. Генади
  14/02/2010 - 18:25

  Напълно съм съгласен с теб, ноо.. преди няколко месеца случайно аз и едни приятели попаднахме на една туркиня дето гледаше на боб..
  Ако искаш ще ти дам координатите и. Ще се смаеш какво може да ти каже с 2 думи-какво точно работят хората около теб, с какво се занимават, от какво да се пазиш итн..
  Без завъртяни глупости- работиш сервитьор, приели са те вече в Англия, баща ти е лекар, майка ти..
  Страшничко си е.

 67. Да правим разлика между астролози и екстрасенси. Вторите ги оценявате при личен контакт.

  По отношение на хороскопите – споделям мнението на собственика на блога. Разводнени общи приказки – костюм за всяка психика, на която може да се въздейства.

  Виждал съм в критична ситуация и говорихме много хора до късно през нощта после с екстрасенси – така ги наричам аз, защото те изобщо не са дадоха труда да се самоопределят или рекламират – представата им до “информационната матрица”, която е свързана с човешкото здраве, за възможностите им за достъп до нея с цел лекуване или информация – нямаше да ме впечатли или да запомня, ако не бяха познали и то не само за детето ми, а и за двама колеги, при това без да искат пари – просто да демонстрират принципа.

  После съм чел книги за това, не бих си губил времето, ако не бях го изпитал.

  или цитирам Генади: Страшничко е.

 68. Генади, nv,

  По-точно от описания в статията метод (при който се говорят най-общи приказки) се “познава” чрез две основни техники:

  1. cold reading, при която “екстрасенсът” или “гадателят” познава неща за тебе по облекло, поведение, дали изглеждаш депресиран и т.н.

  2. hot reading – човекът просто се е заредил предварително с информация от твой приятел или от теб чрез трети човек, който те е подпитал небрежно някои неща, или е събрал информация. Без да се усетиш, разбира се.

  Как става? Някой те е завел при тоя “гадател” нали? “- Аз ще доведа утре при тебе едно момче, да му гледаш на него”. “- Така ли, как се казва той? От кога го познаваш? Как е семейството му? Аааа добре, има нужда от помощ, доведи го” – това е най-елементарният пример.

  Знам, че всеки си мисли “нееее, мене не могат да ме излъжат толкова лесно”, но всъщност ще останеш поразен колко елементарни трикове изглежадат като магия – просто защото не знаеш как стават.

 69. Фладо
  15/02/2010 - 10:58

  @Келанвед
  Не си ме засегнал, разбира се 🙂
  Тъй като за пръв път чета (и коментирам) тук оставам много приятно изненадан от това, че общо взето никой не слага мнение без да се обоснове по някакъв начин. В този смисъл аз малко се изхвърлих като… абе ще спестявам от профанските изрази 🙂 Anyway, няма да задръствам темата с повече коментари и съм си взел бележка за в бъдеще – ще се обосновавам доста по-качествено, особено за негативните си мнения 🙂
  Жените, поне съдейки по разговорите си с повечето ми познати, са много по-склонни да вярват в такива неща като гадатели и астролози. Сигурно има нещо общо с факта, че по принцип жените са по-интуитивната част от човечеството. Предполагам е по-лесно да повярваш в това, че някой долавя информация от въздуха, когато честичко и ти подразбираш някои неща без да си даваш сметка точно как си ги подразбрал.
  В случая с гадателите смятам, че повечето хора наистина ги водят приятели и тн. и преди да ги заведат там малко от малко разказват на “гадателя” какъв си, що си и защо се нуждаеш от експертната помощ на гадател. “Професионалните гадатели” имат нелека работа, изискваща големи дози съобразителност и доста мислене за да може наистина крайния резултат да е качествен, а именно – ти да излезеш оттам супер смаян от способностите им. Определено ми е интересно как точно го правят, но не вярвам да има нещо свръхестествено в цялата работа. Също както не вярвам и на Копърфийлд, а той е професионален магьосник 🙂

 70. Gradskata Samodiva
  15/02/2010 - 11:37

  Да, забелязвам, че жените вярват в “нежните” форми на псевдонауката, които се свързват с лечението и общуването- екстрасенси, рейки, кристали.

  Мъжете обаче са силни на фронта на теориите на конспирацията и великобългарския мистицизъм.

 71. Силно си права. Така е наистина.

 72. Генади: “Ще се смаеш какво може да ти каже с 2 думи-какво точно работят хората около теб, с какво се занимават, от какво да се пазиш итн..”

  Ето го типичния лапни шаран благодарение на който съществуват тея шарлатани :))))

 73. Келанвед
  16/02/2010 - 13:53

  @Фладо, така де, знаех, че си умно момче…колкото до екстрасенсите има един цитат на Ремарк (малко краен цитат)а именно
  “Човек живее 75% със своята фантазия и само 25% с фактите – в това е неговата сила и неговата слабост.”

  И да не си съгласен, екстрасексовете явно са , и знаят как да направят пари от това…пък и клиента е доволен в повечето случай- все пак психологията е голяма работа

 74. Генади
  16/02/2010 - 22:09

  Да, аз бях измамен…
  Хах, сигурно това очаквате да ви кажа.

  Ако в момента започна да се обяснявам и да разказвам, то коментара ще стане прекалено дълъг, че да тръгнете да четете. Напълно съм съгласен-масово това е изкуство в мошенничеството. Но тази жена не ни взе никакви пари. Нито искаше, нито прие. Просто отдели по 5 минути на човек, не повече. Едно от момичетата призна, че е познала, че има киста на левия яйчник. Това тя го е научила предния ден и дори майка и не е знаела още. Тя беше най-смаяна. А никой от нас не я познаваше.

  Ако изкуствени граници, като тези на човешкото познание започне да се поставят пред всичко, все още нямаше да е мината звуковата бариера. Която мнозина са смятали за смъртоносна, невъзможна и нехуманно да се правят опити с нея преди 50-тина години.
  Един ден ще има солидно обяснение и за това. Защото съгласете се- това е нещо просъществувало от древността до наши дни. Дори във века в който можеш да напсуваш по 20 човека накуп, пръснати в 6 държави. Включително и онзи смотан тип, на който Лонги му рекламира книгата. 😉

 75. е, както пише в голямата черна книга – “блажени са вярващите”

 76. @Генади: Като ти чета постовете – стигам до един вероятен извод – все още не сме преминали светлинната бариера, просто щото сме облекли невъзможността и в изкуствените граници на човешкото съзнание … 🙂
  Дай координатите на тая гледачка – искам да ми бае за бъдещето, щото миналото и сам си го знам…

 77. @Генади: Извинявай, познание…
  Всъщност – мистиката и бабини-деветините са доста добре посяти още от времето на Адам и Ева – не “Барай ябълката, щото ще стане зле”… В тъмното дебнат Караконджули…
  А инквизицията се е грижела да всажда достатъчно страх у простолюдието, щото страхуващите се по-лесно се управляват…
  С други думи, както казва баба Уедъруекс – “Всичко е главология”, превод: “Всичко е в главите на хората”, елементаризиране на превода: “Човек чува и вижда това което иска!”…

 78. Генади
  19/02/2010 - 22:36

  Уф, не,просто смотаните хора в БГ имат прекалено много форми и размери. Могат и да слушат чалга и да пишат грамотно.
  Всички обичаме да гледаме доктор Хаус, но реално медицината ни, ако изключим 2-3 големи пробива-пеницилина, трансплантациите и ДНК-модела-не е мръднала особенно от 19 век насам. И тъй като почти всички семейни приятели са лекари, мога да ти цитирам тях- “Ние сме едни малко по-добре въоръжани месари”. И са прави.
  Как функционира човешкия мозък например? Процентите които ползваме капацитета си, са добре известни, но общо взето е най-тъмната материя от всички.
  Просто не трябва да бъдем толкова арогантни със знанието си. Ако до преди 10 години народните лекове е било гледано със насмешка, в момента се разбира колко добре са действали векове наред. И когато човек преспи с малко мас и сода на гърдите, верно му е неприятно, но си оправя кашлицата за 2-3 дена, вместо седмици. Значи баба беше права.
  Да не изброявам и безбройните подобни арогантни подходи към земеделието например. Хората хилядолетия наред са се научили как да си гледат царевицата. Появява се Сталин и казва: “Нека реките потекат наобратно”. Да, ама не.
  Пф,отидох далеч.

  Човек знае съвсем малко и колкото повече му се напомня- толкова по-добре.
  “Аз знам, че нищо не знам” и така след 10 години, научната фантастика, става реалност.

 79. “ако изключим 2-3 големи пробива-пеницилина, трансплантациите и ДНК-модела-не е мръднала особенно от 19 век насам.”

  За да кажеш нещо такова, трябва да си просто много, много тъп. След като не намираш разлика между лекар и месар – иди да те лекува месар.

  Няма нищо по-грозно от някой, който оплюва това, от което се ползва най-безсрамно.

 80. Лъчезар П. Томов
  27/02/2010 - 11:09

  Аз четох за теориите за създаване на първичния живот и всичко, което видях бе как са се образували съставните части на жвота – рибозоми, протеини , туй – ону. Въпросът е:

  Какво е убедило всички тези тухлички да образуват къщичка, да се делят, да се хранят, да дишат, да имат полупропусклива граница? Кой физически закон, защото и химията е физика в основата си ги е принудил? Да не би да им намалява вътрешната енергия нещо? Аз не виждам как става този номер и не видях къде е обяснено. Моля някой специалист да обясни като на шестгодишно дете как става този номер и кой физичен закон е причината да има живот

 81. Никой не ги е “убеждавал”. Наистина, това е грешка на много от тия, които пишат учебниците – те обясняват еволюцията като че огранизмите са “искали” да еволюират и съзнателно са се променяли. Не че така мислят, просто така изглежда от обясненията им. Което е твърде далеч от истината.

  Еволюцията се базира на смъртта. Всички умират. Някои малко по-късно от други. Ако говорим за зараждането на живота, представи си т.н. “първичен бульон” – океанът преди появата на живот. Това е супа от химични елементи, постоянно бомбардирани от ув лъчи, слънчева и космическа радиация (няма кислород още, няма и озонов слой).

  Тази супа от хим. елементи е в непрекъснат хаос от химични и физични реакции – разни съединения и структури се създават, после се разпадат. Никой не ги “кара” или “убеждава” да го правят. Става съвсем естествено и въз основа на физ. и хим. закони.

  Огромната част от създадените съединения се разпадат бързо, под въздействието на външни фактори. Малка част са по-устойчиви. Малка част от тая малка част, пак в съответствие с физ. и хим. закони взаимодейства с други съединения и се променя под въздействието на лъченията. Част от тях се оказват малко по-устойчиви. Останалите се разпадат.

  Това е историята на живота – история на случайната устойчивост. Никой не го “убеждава”. Просто живите са тези малцина, които не са умрели.

 82. Лъчезар Томов
  27/02/2010 - 13:28

  Как се дефинира устойчивостта на живота е въпросът? Как една клетка е по – устойчива от механичния сбор на материалите си?

  Това е въпрос, на който не претендирам да знам отговора и който дълбоко ме интересува

 83. Лъчезар Томов
  27/02/2010 - 13:30

  По – точно, какво печелят физико-химически материалите в тази клета, защото дори тя да е по – устойчива, това не се наследява автоматично от тях

 84. какво значи да “печели”? по-устойчива значи просто, че по-бавно се разпада във времето. нищо не “печели” от това, просто като се разпада по-бавно, има по-голяма вероятност да се комбинира с нещо друго.

  точно от сборът на такива минимални вероятности в продължение на милиард (всъщност два млрд.) години се са се получили някакви по-сложни съединения – аминокиселини

 85. Лъчезар П. Томов
  27/02/2010 - 14:40

  Да, съединенията със сигурност могат да се получат с времето, защото е въпрос на физически закони. Въпросът е как от съедиененията се получава живот. Доказано е, че при подходящи условия и достатъчно време всяко възможно съединение може да възникне. Въпросът не е в това, то и затова е сложен

 86. За това как точно е станал прехода от сложно съединение към живот няма как да ти дам отговор, тъй като такъв не съществува за момента – до сега никой не е успял да го накара да се случи, затова няма как да сме сигурни как точно става.

  Именно затова има научни теории относно зараждането на живота. Аз смятам тази, която ти описах за най-вероятна, защото тя не само обяснява напълно множеството факти за живота и развитието му, които знаем днес, но се подкрепя от експериментите с първичен бульон в изкуствено пресъздадени условия, при които се получават прото-аминокиселини.

  За по-подробни обяснения (все пак не съм специалист по въпроса) мога да ти препоръчам книгите на Ричард Докинс:
  http://www.goodreads.com/autho.....rd_Dawkins

 87. Лъчезар П. Томов
  27/02/2010 - 15:13

  Благодаря ти, ще ги разгледам. Трябва да отбележа, че не съм сигурен, че на този въпрос може да се даде цялостен отговор по принцип от науката, а всичко отвъд науката би било само въпрос на вяра, а не на доказателства.

 88. Лъчезар П. Томов
  27/02/2010 - 15:17

  Не го казвам,защото подкрепям креационизма, който е още по- безсмислен от активния атеизъм ( активният атеизм доказва несъществуване, което е логически абсурд, а креационизмът използва кръгови аргументи, с което подкрепя атеизма)

 89. Спас Колев
  01/03/2010 - 09:29

  @Лъчезар П. Томов: Объркването ти идва от това, че поставяш твърда граница между неживо съединение и организъм, каквато в природата липсва. Основният пример са вирусите, за които няма общоприето мнение дали са организми или не.

 90. Келанвед
  02/03/2010 - 23:48

  @спас колев??? кажи си дефиницията за организъм? Клетката организъм ли е? И самият факт, че вируси има там , където има живот трябва да ти говори нещо…аз например не помня някой сателит да е докарал вирус от космоса или от марс

 91. Спас Колев
  03/03/2010 - 14:14

  @Келанвед: Моята дефиниция е без особено значение, само твърдя, че между биолозите няма консенсус дали вирусите са организми или не. Както казваш, често използвано определение за организъм е наличието на клетки, но вирусите нямат клетъчна структура.

 92. И какво като астрологията и подобните псевдонауки са лъжа? Те са благородна лъжа, поне на фона на алтернативата. А алтернативата е да осъзнаеш, ч на безразличната към съдбата ти природа, в която ти си жив (и може би здрав, пък и понякога дори доволен) само благодарение на луд късмет, който можеш да загубиш всеки един момент.

 93. Лъжата си е лъжа, а тази хич не е благородна, защото потърпевшите си плащат за нея кеш.

  Алтернативата да осъзнаеш, че живееш в безлична към съдбата ти природата е необходимо условие за това да разбереш, че успехът ти зависи от способностите ти и да го хванеш в ръцете си тоя живот и да го живееш, а не да си безличен червей, пъплещ според “предначертаната от звездите съдба”.

 94. Келанвед
  08/03/2010 - 12:53

  звезди или не-ти обясняваше, че изборът (личният) е най-важен и процесът на деградация е също толкова морален, колкото всеки друг живот (в темата , в която Жилов казваше, че е хубаво една котка да скача и да лови разни неща). Така, че защо човек да не пъпли като червей под начертаната му от звездите съдба, ако така му харесва?

 95. Биляна
  08/03/2010 - 19:06

  Мисля, че много правилно статията започва с паралел между психолозите и астролозите. Почти съм сигурна, че 90% от времето, в което един човек седи и разговаря с астролога, той просто се стреми да говори с някой, който го слуша внимателно и се интересува от него. В този смисъл защо смятате за нормално да си плащате на психолог (психотерапевт или както и да го наречете), а се стискате, ако той се е нарекъл астролог 🙂 Смешно, нали? 🙂 Че те правят едно и също. Слушат ви и ви успокояват с това, че знаят какво е най-добро за вас в близките месеци и години 🙂
  Хората толкова вярват на такива, които ги направляват в живота с твърда увереност е, че живеем във все по-истерични времена, когато човек има нужда от приятели, а все по-малко има време да бъде такъв с другите. И не му остава нищо друго, освен да си плаща за астролог, психолог и… както му се представят там.

 96. Longanlon, да докажеш, че “предначертаната от звездите съдба” не съществува и че успехът зависи от собствената ти воля, е равностойно на това да решиш проблема “детерминизъм или свободна воля” (един от основните проблеми във философията).
  Досега консенсус сред учените по тази дилема няма, следователно е еднакво ненаучно да вярваш в астрологията и да смяташ, че животът ти е в собствените ти ръце. И двете са недоказани (и вероятно недоказуеми) вярвания.
  (жалко, че предишният ми коментар се е загубил частично – там бях написал тия неща по-кратко)

 97. “Проблемът” детерминизъм или свободна воля може да е основен проблем във философията, но не е проблем за мен. Както е казал поетът, има някои глупости, които са толкова глупави, че само философ може да повярва в тях… В случая – детерминизъм.

  Ясно е, че е ненаучно да се каже, че каквото и да било не съществува със сигурност (бог, влияние на звездите и т.н.). Така аз наистина не мога да докажа, че не съществуват розови феи с лилави крилца. Но да вярваш в нещо без каквито и да било доказателства за съществуването му, както може да ти каже всеки нормален човек (т.е. не философ 🙂 ) е идиотско.

 98. Оставяме емоционалните определения “идиоско, глупости, философ” настрана и нека се занимаем с рационалните аргументи.

  Проблемът за детерминизма не вълнува единствено философите, а и физиците (в нютоновата механика детерминизмът е естествено следствие от нея, а в квантовата физика – тук споровете са прекалено дълги и люти), биолозите (nature vs. nurture; genetic determinism), географите (environmental determinism), социолозите (social determinism).

  Що се отнася до астрологията… на пръв поглед тя е по-ненаучна от вярата в позитивизма, но в основата си и двете са вяра, недоказана вяра. Следователно ще бъде честно ако признаем правото на всеки да изповядва вярата си (което май е основно човешко право). А за нуждата от вяра – Биляна го е казала супер.

 99. Георги
  31/03/2010 - 21:50

  Честно казано не ми се четат всички мнения. Абе да си кажа честно, тъпо е да се говори за нещо, което не разбираш, а да често онези, които разбират от нещо го правят, а не говорят за това. И така имаш една ябълка, говориш говориш за нея, не си я приел, вкусил опитал, че тя може да е и просто декоративна кой знае. Но можеш да изпишеш цяла статия и да има обсъждане за ябълката и все пак ти да не си я опитал – каква полза! Събрали се мн. хора да обсъждат нещо, вместо да го опитат. А ако не им се яде тази ябълка, какво могат да кажат на другите за нея – някоя истина може би! Даже ми е малко тъпо и излишно да го пиша това, едва ли някой ще вземе да я опита таз ябълка 🙂

 100. rottenroll
  24/08/2011 - 13:42

  “Щом си толкова глупав, че да вярваш на астролози и врачки – значи заслужаваш те да ти скубят парите.” – това Е така и точно същото се получава. Глупостта никога не остава безнаказана. 🙂

  Горе някои много умно се изказа за “магията на науката” и как ние фанатично вярваме в “силите” й. Не, в науката няма нищо вълшебно, има реално във фактите, които предоставя. Всъщност никой учен или просто рационален човек не търси вълшебства. Вълшебствата ги търсят тези, които вярват на астролози, екстрасенси, попове, папи, имами и прочее шарлатани.

  И, да, изяще се от яд – всичко, което се случва в природата може да бъде обяснено разумно и логично. Твърдения като “Съществува нещо, което е безпредметно да се обяснява разумно” или “God’s thoughts and ways are higher than ours” са т. нар. “измъкване” от задачата ‘обясни смислено’ с цел запазване на абсурдно твърдение.

 101. Отн.: Детерминизмът
  Тази тема е толкова йезуитска, че повече няма накъде.
  Всъщност всичко зависи от дефиницията на ‘детерминизъм’. Ако се вземе в своята крайност – че нашият живот е тотално предопределен … от всякакви врачки, хороскопи на астролози, екстрасенси … педали-екстрасенси … и от генетичната информация … или от каквото и да било – това означава, че нашият живот е предварително програмиран – при което възниква най-логичният въпрос: от кого?
  Ако си говорим откровено и науката не е ‘цвете за мирисане от първа хубост’ … след като твърди, че сме рожба на биологичната еволюция която пък от своя страна била някак си рожба на еволюцията на звездите, която пък била топ-дизайнерска разработка на Големия взрив … който е безмозъчен на всичкото отгоре … и го е ударил на хазарт.
  Ако следваме строго такива ‘научни’ теории астрологията би следвало да е най-валидната наука по всички показатели и за всички времена … след като сме чеда на еволюцията на звездите и сме направени главно и предимно от звезден прах … под мъдрото ръководство на Големия взрив, който се подвизава из Вселената на ‘автопилот’.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *