Хотелите станаха абсурдно скъпи!С умиление си спомням времето преди 2-3 години, когато нощувка в хотел 4 звезди в София струваше 50-60 лв. за българи и двойно за чужденци. За съжаление подобна алтернативна реалност съществува май само в спомените ми.

Поводът да напиша това е едноседмичният ми престой в София, за който ми се наложи да отседна в хотел Витоша срещу Техническия университет – на цена от 170 лв на вечер и качество на услугите, граничещо с поносимото, ама от долната страна…

Не знам за вас как е, ама според мене никак не е нормално една нощувка в добър хотел да струва колкото половин средна месечна заплата в страната. И докато примерно в Сити хотел цените са същите, поне оставаш доволен от престоя си там и някак не съжаляваш толкова за излишното пилеене на средства (пък били те и не твои собствени), Витоша не може да се похвали с нищо особено.

Обстановката в стаите и лобито създава впечатление на не особено старателен опит за направа на нещо: мокетите имат тук-таме по някое петно, изтъркано не особено старателно, банята е уплътнена със силикон, който после е изрязан не особено старателно и си личат остатъци от него, едни стоящи лампи точно до входа ми се набиха в очи – гениалният дизайнер не особено старателно е решил тия лампи да се включват в нарочни контакти точно до основата им, а излишният кабел да стои навит на мръсни намотки около лампата, по време на закуската персоналът забърсва масите не особено старателно, смитайки трохите на пода…

И в условията не са се престарали

Не, няма сейфчета в стаите и ми се наложи да си разнасям фотоапарата и емпетриплеъра с мене, и да си оставя лаптопа в къщи, защото естествено, както навсякъде, “хотелът не носи отговорност за изчезнали от стаите вещи“. Няма обувалки в стаите – което за хотел, в който поне половината посетители носят официални обувки си е пропуск. Не, няма вана и изобщо банята е с размерите на китайска телефонна кабина – и окачалката с хавлиените кърпи е точно до душа – след като се изкъпеш всички те са вече мокри. Басейнът… ах, басейнът! Водата в него е прозрачна като боза, мирише на хлорна вар, а самият той е дълбок точно 180 см навсякъде – което означава, че на всеки, който е по-нисък от мене, му се налага или да плува нонстоп или да се удави. Всякакви деца или пък жени, които не са с ръста на манекенки, явно не се предвижда се се къпят в него.

Басейнът обаче поне е включен в цената на стаята – което изобщо не може да се каже за… всичко друго. Вместо да предлагат комплексни услуги за тая висока цена, хората от хотела са решили да не те чарджнат допълнително общо взето само за въздуха, който дишаш. В стаите има куплунги за интернет…за 7 евро на ден отгоре. С неприятна изненада установих, че и фитнесът не е безплатен за гости на хотела. С басейна имах късмет де – хората, които имат поне някаква коса се налага да се бръкнат задължително за плувна шапка (което е добре от друга страна, щото от тая вода нищо чудно да им окапе косата). Някакво нескафе имаше оставено върху един шкаф – викам си аха, подаръче… да, за 5 лв. Поне не ме накараха да платя за малкото сапунче, което използвах в банята…

Не ме разбирайте погрешно – хотел Витоша никак не е лош хотел, нито пък аз съм свикнал на някакъв лукс. Просто очаквам когато някакви хора вземат пари, те да предоставят съответната услуга срещу цената – а когато цената общо се събира около 200 лв на ден, да остана недоволен ми се струва доста нелепо.

Накъде сега?

Не знам на какво се дължи този скок в цените на хотелите – може би на изискването да се уеднаквят цените за българи и чужденци, както и на наплива на платежоспособни туристи в последните години. Лошото в случая е, че очевидно собствениците на хотели нямат стимул нито да намалят цените, нито да подобрят обслужването – клиенти има и се множат, да си запазиш стая понякога е доста трудна задача и трябва да се сетиш месец предварително. Кога ще се стигне до някаква равновесна точка, при която ще има повече хотелски стаи, отколкото желаещи да нощуват и нахотелите ще им се наложи да се конкурират на база цени и качество не знам, но предполагам, че няма да е скоро – София продължава да е кажи-речи единственият център на всякакъв вид бизнес у нас, разраства се с неимоверни темпове, а средното ниво на доходи в нея расте стабилно.

Не съм бил по света, за да видя как е положението там – може би някой ще сподели.

Ресторант “Троянците”
Ресторант “Green house”

Коментари

 1. Димитър
  31/08/2007 - 10:58

  Последните 6 месеца съм непрекъснато в движение, свързано с работата ми. Бил съм в хотел 4 звезди за 69 евро във Варшава и в хотел 3 звезди за 170 евро в Барселона (корпоративни цени), както и в такива по средата във Виена, Прага и Лондон. Всички екстри, за които говориш са включени в цената (с изключение на интернета понякога – обикновено е 17-25 евро на ден, но често е включен в цената). Естествено обслужването е на светлинни години от България.

 2. що не пита, има доста по-добри хотели в града със съвсем различни цени.

 3. Даниел Панев
  31/08/2007 - 10:58

  Ами аз в Европа не съм пътувал особено много, но мога да ти кажа, че в Югоизточна Азия за $66 – $100 спиш в хотел 5* с всички простотии, включени в цената – басейн, фитнес, закуска, интернет, минерална вода, чай, кафе… Плащаш си само масажите 🙂
  На другия полюс е Африка, където нормалните хотели струват $200+ (3* – 4*), като най-често малко по-нормалните хотели струват EUR200+. Абсолютният шампион беше един турбо кичозен хотел в Лагос с абсолютно смешна закуска – филийки бял хляб, масло, варени яйца, портокалов сок и кафе – за $500 на вечер…

 4. Георги
  31/08/2007 - 10:59

  Може би този хотел е направен, за да припомня културата на социализма. Ако са вярни слуховете за това кой му е собственик, може и така да е 🙂

 5. МариЯна
  31/08/2007 - 10:59

  Интересно, гледах как се строи от основите до терасата на последния етаж. Съвсем не се очудвам за положението със силикона в банята 🙂 предвид, че самите строители се разкарваха нон стоп с бирите по скелетата. На външен вид изглежда обаче доста кичозен, предвид и колко чужденци съм засичала пред входа смятах, че обстановката е по добра, уви явно за пореден път се лъжа :). NName е прав, трябвало е евентуално да поразпиташ, за тези пари доста по добри възможности можеше да се отворят.

  п.с. мерси за мейла 🙂

 6. Нямаше нужда да разпитвам – ползваме 60% намаление в Принцес, от който съм доволен за тия пари. В случая обаче нямаше възможност за избор.

 7. Аз винаги съм се чудела кой ли ходи в този парк-хотел “Витоша”. Прилича ми на реновиран хотел от време оно, където голяма част от нещата са недоизпипани. Явно си е така.

 8. Димитър
  31/08/2007 - 11:00

  Само една добавка от мен – сега пиша от въпросния хотел във Варшава и забелязвам, че ВСИЧКИ консумативи са подменени – даже сапунчето, което съм ползвал снощи и тази сутрин беше подменено с ново…

 9. Ех, блазе ти Димитър. В парк хотел “Витоша” се сличва и кърпите да пропуснат да сменят.
  Когато бях в Холандия отседнах в семеен хотел на границата между Белгия и Холандия, близо до Маастрихт и семейството се грижеше за всичко. Май няма нужда да казвам, че хотелът беше с 3 звезди, а аз можех да му дам поне 4. Всичко беше безупречно. Обслужването, храната, стаята…всичко! И това удоволствие (защото имаше атмосферата на обикновен дом, наистина приятно) беше 70 евро за двойна стая.
  В Италия имаше хотелчета на турци в средата на Рим за 40 евро на легло с почти сходни характеристики на парк хотел “Витоша”. Какво да коментирам повече.
  Е, Лонги, поне компанията беше добра. Или се надявам да е била…Хаха…имам и друга забележка. Не бяха сложили никъде уточнение как се борави с микровълновата и дори и човек с моя опит трудно я разбра. 😉

 10. истината е в “Славянска беседа” хаха

 11. АмАзони
  22/11/2007 - 00:14

  Ами прооверете цената http://www.trivago.co.uk
  Много често чуждестранните оператори имат по-добри цени дори за България отколкото българските оператори

 12. Principessa
  19/06/2008 - 20:12

  За цените на хотелите в чужбина…
  Знам само че супер луксозна петдневна екскурзия в Будапеща и Виена с пълен пакет услуги- път, храна, хотели (3,4*), екскурзоводи и какви ли не глезотии, ни излезе по- малко от 600лв. Хотелите бяха суууупер яки, просто няма за кво да ги напсуваш. Явно хората си държат на стандартите, а тук само гледат как да те одерат. Жив.

 13. Лонги има един фактор който си пропуснал да отчетеш – вдигането на цените на електричеството, на храните и повишаването на заплатите в частния сектор.

 14. да бе, сигурно хабя за 150 лв. ток като стоя един ден в хотел… или заплатите ни са по-високи от в Германия да речем

 15. Аз определено мога да кажа, че най шит са хотелите в Добрич – хем са на извънземни цени, хем като изпълнение са ….
  Щото ходих примерно месец май в Добрич, настанихме се в някъв тризвезден, платихме едни пари… После отидохме в Трявна, през юни, цените супер по-ниски, а качеството по-добро от Добрич.
  Мда, и аз не държа на супер лукс, макар, че се радвам, ако го има, обаче Добрич ми разби фантазиите, връщайки ме (такова усещане имах) в чистичко общежитие от студентски град – пък три звезди?!?

 16. Dare_Devil
  16/10/2009 - 17:41

  За Добрич и аз съм съгласен – покрай старата ми работа пътувах доста из страната, и съм нощувал в два от хотелите в Добрич – уникално зле са. Трети, който имаше типичния мутренско-кичозен вид беше на цени тръгващи от 200 лева за единична стая на ден, така че беше пренебрегнат.
  Иначе съм възхитен от едно неголямо (то май е единственото) хотелче в Ардино – държат го двама братя турци, като само дето не се кланят на клиента. Там е най-доброто хотелско обслужване, което съм получавал у нас.
  Много приятно впечатление ми беше направил и един малък семеен хотел (мисля че се казваше “Ана”) в Смолян. Далеч не е луксозен, но е изключително уютен, а собственичката (която е и готвачка по съвместителство) прави нечовешки вкусен пататник.
  Много лоши впечатления имам от хотел “Черно море” във Варна (май така се казваше високия, който е на центъра) – нулева хигиена, разпадащи се мебели, дори липсват стойки за душовете (нощувал съм там 4-5 пъти, всеки път в различна стая, и в нито една нямаше стойка, на която да сложа подвижния душ, та трябваше всеки път да го държа с ръка докато се къпя).

Leave a Reply

Задължителните полета имат *