Татуиране – репортаж на живоОтдавна ми беше мерак да го направя и тая събота сколасах – вместо да си избирам ризи, както бях запланувал, отидОх и се татуирАх.

Понеже знам какво ми беше на мене – исках да го направя, ама и идея си нямах как става, какво ти правят, колко точно боли и такива ми ти работи, за всички вас, дето се колебаете и се интересувате, а няма кой да ви каже, ще опиша подробно процеса от гледната точка на потърпевшия…

Отидох в “големия град” с намерението да си избера обзавеждане на спалнята, което и направих сутринта. Оказа се, че матракът, който ми допадна струва почти двойно колкото самата спалня, а най-якият гардероб на света е прекалено огромен, за да мога да го събера в нас. Следващите дейности по план бяха закупуване на някакви уютващи предметчета, които са ми слабост и се сдобивам с тях при всеки удобен случай: свещи, малки фигурки, вазички и подобни глупости, които с неспирно усърдие трупам по библиотечки, масички, шкафчета и всякакви други плоски повърхности в апартамента си. След това мислех да прекарам следобеда в избиране на ризи.

Да, ама Мухоморка, се оказа затворена и останах назад с уютващите предметчета. До нея видях реклама на някакво Tаttoo&Piercing студио и вместо да отида за ризи, влязох. Оказа се, че това е стдиото на мъжа на една позната… абе знаех, че е добър художника там 🙂 Още щом влязох ми стана ясно – ще се татуирам сега, ако ще светът да се продъни…

Изборът

Казах какво искам и ми дадоха десетки каталози с хиляди различни татуировки да си избирам. За 10 минути си избрах, щото от преди бях мислил какво да бъде и имах най-обща идея какво искам, а в единия каталог си намерих някакво, което достатъчно се доближаваше до нея. Пичът извади листа от каталога и го сканира, след което на компютъра нанесохме няколко промени, които аз исках и той разпечата тъй направената чернова в реален размер. След неколкократно налагане на листа върху мене, той скицира с молив още някои работи – това не се направи на компютъра, за да се види точно кое къде ще стои на мене.

Всъщност, трябваше да ми запишат час за същинската операция за следващата седмица, но човекът, който трябваше да дойде в 12 не се яви до 12 и половина и аз се наместих на негово място. Той дойде после, ама къде ти да ме вдигне от стола…

Когато всичко беше готово, татуистът подложи едно индиго под листа (индигото с боядисаната страна нагоре) и очерта контура на татуировката така, че тя да се отпечати с индиго и отдолу на листа. Той изряза листа съвсем грубо около така нарисувания модел, накара ме да се съблека до кръста, намаза рамото ми със стик за подмишници Нивея (на въпроса ми защо – той отговори, че за да се отпечата модела върху ми) и ми залепи листа с индиговия контур надолу. След като го махна, индигото беше отпечатало на мене контура на татуировката. Малко от тоя контур може да се види на тая снимка (тя, както и другите, се увеличава ако я кликнеш):

Вече нарисуван, седнах на стола. Оказа се, че процедурата ще трае около 2 и половина часа. На въпроса ми дали предлагат някакви напитки примерно, щото това си е доста време, пичът извади от шкафа един ЕЙ ТАКЪВ буркан, на който пишеше “Vaselinе”, ухили се зловещо и рече “Тука предлагаме само болка!“. Това леко ме втресе, щото комбинацията от болка и вазелин е широко използвана в един тип вицове…. но се оказа, че вазелинът и то голямо количество от него, е жизнено важен при татуирането. Тогава си отговорих и на въпроса защо има два климатика в студиото – клиентът стои неподвижно, често съблечен, няколко часа, затова.

Инструменти и татуиране

Първо се използва машинка, на която е сложена игла с един връх, за да се очертаят контурите на татуировката. Това се прави, защото индигото се изтрива много лесно при работа, по същата причина се започва очертаването отдолу нагоре – първо долните елементи, после тия нагоре. След като контурите са очертани, за запълване се ползва игла с няколко върха, щото става по-бързо. Имало било игли с до 40 върха за правене на светлосенки, но понеже моята татуировка беше плътна, ползва само 7 върхова игла. Според пича, повечето татуисти предпочитали да си правят иглите сами, щото на фабричните не им били разположени равномерно върховете

Машинката за татуиране е прост механизъм, който те боде с една игла по няколко десетки пъти в секунда. Самата игла преминава през тръбичка, която татуистът поддържа пълна с мастило като през няколко секунди топи върха на машинката в едно малко, пластмасово нещо, в което си сипва малко мастило от тубичка – нещо като едно време както са пишели с перо и са го топели в мастилница. Всички машинки се стягат с обикновен грозен ластик, за да не трепти иглата настрани. Една хубава машинка, както бях информиран, е 800лв, едно шише мастило – 100.

Боли ли?

Не, не боли. Поне далеч не толквоа, колкото си мислех. Предполагам зависи от мястото, на което ти я правят, защото усетих болка, когато правеше връхчето на татуировката, което е по-напред на рамото, но това бе само за няколко минути. По едно време щях да задрямам – чувства се драскане, но не е нетърпимо, даже и болезнено не бих го нарекъл. Иначе процесът е прост – татуистът топи машинката в мастилото и единия си пръст във вазелин, мазва по кожата и почва да те рисува. След няколко секунди отново и така в един приспивен ритъм. От време на време те пръска с течен антибактериален сапун и те изтрива и пак почва цикъла.

Аз не задрямах обаче, ами се оглеждах и разпитвах пича за каквото се сетя. Научих няколко интересни неща:

– Цветът на татуировката ти зависи от естествената пигментация на кожата. Затова при различните хора се получават различни цветове, макар мастилата да са едни и същи. Черното примерно може да изглежда сиво, масленозелено или тъмно-синкаво.

– Татуистът се казва Веси, на 39 е, макар да изглежда на трийсе и две-три, има дете, занимава се с музика като хоби. Лятото татуира по нашето черноморие, зимата отива в Норвегия.

– Цветът зависи и от това дали се печеш на слънце. На Веси ръцете бяха целите татуирани и където му свършваха ръкавите на тениската и се беше опекъл повече, цветовете рязко се променяха.

– В Норвегия една татуировка колкото моята струва 500 евро. За моята дадох 75 лв. И това си е скъпичко, но предполагам татуистите трябва все от някого да избиват парите, задето правят толкова много татуировки безплатно на приятели.

Крайният резултат

Само не знам що толкова страшно гледам, ама нейсе 🙂

Накрая мисията бе изпълнена – намаза ми рамото с взелин, залепи отгоре парче тънък найлон, който нарече “фолио”, закрепи го с хартиено тиксо и на изпроводяк ми даде указания как да се грижа за татуировката. Даже написани ми ги даде на едно рекламно флаерче заедно с неговия телефон. Инструктира ме да си купя вазелин и 4-5 пъти на ден да мия татуировката със сапун и да я мажа с тънък слой вазелин. Тръгнах си.

А после?

Като се прибрах и се съблякох, всичко под найлона беше мацаница от мастило, кръв и лимфа, татуировката изобщо не се виждаше. Изкъпах се и някакви като черни парцали се отмиха – предполагам това е епидермисът ми, оцветен от мастилото. Бях предупреден, че в следващите дни от раната (щото татуировката практически си е открита рана на кожата) ще излиза мастило и лимфа и да не я оставам да изсъхне в никакъв случай, защото ще се напука. На първата сутрин бе излязло доста и се беше залепила за фланелката ми, но после нямаше почти нищо. За работа, където не мога да се мия, по съвет на татуиста използвам мокри кърпички, след което пак мажа с вазелин. Чакам на седмия-осмия ден да “се обели” (какво ще се бели и как нямам представа), което ще значи, че мога да спра с мазането и миенето.

За сега са минали два дни и се държи добре, само дето ме сърби. Ще мога да се фукам с нея до седмица, надявам се 🙂

—————————————————————————————————

Интереснa статия, която вероятно си пропуснал:

Паулу Коелю

 

Бюлетините бяха прозрачни
Какво пък е това?

Коментари

 1. Даниел Панев
  30/10/2007 - 09:25

  Само да те поправя за болката – не те е боляло, щото си се татуирал на рамото.
  Първата ми татуировка е на гърба. Смятах, че понеже там кожата е доста слабо инервирана – няма да боли. Да да, ама не – при положение, че държа що-годе на болка не успявах да изтрайвам повече от 30 минути непрекъсната работа там. А цялата татуировка стана за 7 часа… Смятай 🙂
  Втората си я направих на рамото – почти като при теб. И не усетих нищо – спирахме, щото татуиста искаше да си почива. Аз наистина не чувствах нищо 🙂
  А фолиото aka тънкия найлон си е точно домакинско опаковъчно фолио 🙂

 2. Като човек, врял и кипял в дебрите на дизайна, мога да кажа само, че ми харесва. 🙂

 3. Честита (първа) татуировка! Много интересен “трайбъл”, както се вика на тоя стил татуировки. Виждам, че си внимавал по време на целия процес, описанието ще е полезно за хора, на които тази “операция” им предстои. 😉
  Объркващо е това с болката, защото наистина на това място почти не боли. Освен това болката зависи и от подкожната мазнина и доколко я има, т.е. хората, на които повече им личат “жилите”, ги боли повече.

  Това за броя на иглите при оцветяването не е само за “бързина” на изработката, а и за плътност. Сещаш се, че ако беше оцветявал само с 1 игла, резултата щеше да се като оцветено с моливи или флумастер.

  Цената също е доста добра. Честито още веднъж!

 4. Tatuirovkata ti stoi hubavo,no ako be6e sia napravil s kana ste6e da ima6 vazmognost da si ja smenia6 4esto.S kana stoi okolo 1 sedmica.

 5. Здраво!

 6. Павел Танков
  30/10/2007 - 11:17

  – Цветът на татуировката ти зависи от естествената пигментация на кожата. Затова при различните хора се получават различни цветове, макар мастилата да са едни и същи. Черното примерно може да изглежда сиво, масленозелено или тъмно-синкаво.
  Ааааа, за т’ва ли на циганите им излиза едно такова гадно синьо-зелено. 🙂

 7. Какво съвпадение и аз в събота си направих татуировка.И моята е трейбъл и също е отдясно,но малко по надолу по ръката.Цената беше 90 лв.Между другото пича сам си я измисли и нарисува с маркер и нещо което не ми харесваше го променяше 🙂

 8. Ебахти скучната татуировка, честно. Да рече човек, че си беден и затова не си избрал по-готина, ама не върви. И картинка с кървища не си публикувал, жалко. Все пак нека ти е честита ваденката 🙂

 9. Ми нямах фотоапарат, да снимам кървищата – тия снимки ги направи човекът от студиото с неговия апарат и ми ги прати.

 10. Бахти съвпадението, аз мисля следващия месец да се подложа на подобна терапия. 🙂

 11. Борислав Т. Борисов
  30/10/2007 - 12:43

  Честно да кажа, не мога да разбера защо хората трябва да се татуират. Е, на някой им прилича да се правят на индианци 🙂

 12. @ Даниел Панев: Моята е на корема. Издържах 3 часа без почивка 🙂

  @ longanlon: Много ти ходи. Някак си пасва на общия ти вид. Аз обаче се разсейвам с невероятния син цвят на очите ти 😀 Кажи, че си с лещи!

 13. И.Е. Станков
  30/10/2007 - 13:11

  Честито. Яка е.
  Тъй като това е репортаж от впечатления и чувства, искам да питам има ли все пак едно вътрешно съмнение, че примерно след 5,10,20 години татуировката няма вече да те кефи?

 14. горещо, и от личен опит, мога да ти препоръчам `пантогел` като алтернатива на вазелина, с който се мажеш. това представлява прозрачен гел, без миризма, който попива изключиткелно бързо, и едновременно и заздравява кожата, и я подхранв, не ти цапа дрехите, и като цяло -е доста по приятно нещо от вазелина. пък и действа по-добре.
  иначе, поздравления – трайбъла е страхотен!

 15. mila, не съм с лещи, така са излезли просто.

  И.Е. Станков, именно затова си избрх трайбъл, а не някаква картинка, фигура или нещо такова, което да значи нещо за мен сега, но след няколко години да е просто младежка глупост.

  Борислав Т. Борисов, причината да се татуирам е Его и нищо друго. Татуировката е красива, интересна, привлича вниманието, носи определено послание.

 16. И.Е. Станков, Longanlon-а след 20 години е твърде вероятно да има по-големи проблеми от избелялата татуировка – плешиво теме, косми в ушите, корем, който не може да се стопи, уголемена простата, децата му най-вероятно ще го мразят заради сарказма му, който днес намираме за остроумен… Имам предвид, че татуировките не са кой знае какво, все едно да си продупчиш ушите, например…

  Винаги може да се повтори тази татуировка (справка – Гугъл, recovery tattoo), да се нарисува нещо около нея и т.н. Ако го прави това през 5-6 години, няма да има грижи… Да не говорим, че лазерното премахване на татуировки ще става все по-достъпно.

  Харесва ми и мястото на татуировкката – не пречи, не се набива на очи (в офиса например). На мен ми изглежда като едно прекрасно начало на цял “ръкав” 😀

 17. ахахахахахахахаха то темето ми е плешиво и сега, даже и косми в ушите се намират 🙂 🙂 🙂 За уголемене простата ще ми е още рано тогава, а корем не смятам да пускам.

  Виж, за децата… поне си мисля, че те принципно мразят старомодни, вечно мрънкащи родители, не саркастични. Ама знам ли?

 18. Абе… ще си говорим пак след 20 години 😀

  Между другото наистина може да смениш вазелина с нещо друго, защото много кофти изсъхва и лепне по дрехите. Препоръчвам Витамерфен или обикновен, но много мазен крем за ръце.

  Хващам се на бас, че когато се обели татуировката и ти мине съвсем “раната”, ще започнеш да мислиш за нова. 😉

 19. Честито

  Хващам се на бас, че когато се обели татуировката и ти мине съвсем “раната”, ще започнеш да мислиш за нова. 😉

  Мдам … :)) краста си е аз за това още нямам 🙂

 20. Почнах да мисля за друга още като се гледах в огледалото очертан с индиго 😉

 21. лошото идва като се поизчерша мястото по кожата :> при мене за съжаление това почти е факт.

 22. трябвало като на тоя от “the number 23” Джим Кери мн жестока

 23. Та както споменах и аз в събота минах процедурата.Та мисълта ми е за Пантогела.Аз я мажа първо с него и като поизсъхне с вазелина.

 24. Ми честито! Аз си имам отдавна и си е яко! М/у другото съм бесен на Асус.

 25. Eмен Бей
  30/10/2007 - 20:09

  Ами честито и от мен. Щом ти харесва 🙂 Другото няма значение

 26. без значение
  30/10/2007 - 21:57

  Прекрасно сини очи!

 27. интересно ми е къде живееш, че говориш за “големия град” ?? 🙂
  Иначе татуто е много добре, няма нужда от промяна както се заговори в коментарите :Р

 28. Longanlon: господинът си замина, niili 🙂

 29. Много е важно да си направиш татуировката на подходящата възраст,за да не се окаже някоя голяма простотия след 10 години,за която да съжаляжаш.Твоята е хубава и на много добро място-може да се скрива и да бъде показвана в зависимост от повода.Много добре си описал процеса и е явно-Веси е професионалист.Преди около 10 години аз самата правих татуировки и като гледам,много малко неща са се променили-да не казвам хи4.Аз правех,а на себе си още нямам,но явно не е бил момента тогава,не 4е ми е липсвало желание.Но ето сега мисля,момента е дошъл,особено като гледам твоята се навивам още пове4е.Хубава е-4естито!!!!!!

 30. Честито и от мен 🙂 Пиши какво се случва оттук-нататък със заздравяването?

 31. И аз като Мила ще изтъкна, че очите ти са излезли страхотно тъмносини 🙂 А татуировката ми харесва! Честито 😉

 32. Миглен
  01/11/2007 - 02:07

  Хаха страхотно, аз това го мисля от две години вече и все не мога да седна на стола да ме нарисуват. По много интересен начин ни направи свидетели на татуирането, мисля и аз да го направя след време.

 33. Marfa, Мила – не знам защо, ама тия снимки доста фалшиви са излязли. Очите ми са светлосини всъщност, а на снимката са тъмни. Отгоре на всичко изглеждам около 10 кг по-тежък отколкото съм – мязам на щангист… а не съм вдигал от 2 месеца поне и тъй съм заслабнал, че жив да ме оплачеш 😉

  Зарастването върви мисля добре. По-голямата част от повърхността на татуировката е гладка и я усещам като нормална кожа. Само на 2-3 места, там, където на първия ден ми се залепи за фанелата и се обели като дръпнах, се е образувала коричка. Да се надяваме, че това няма да повреди татуировката и ще зарасне бързо.

 34. hm, тъкмо бях почнала да се притеснявам,че или моите спомени за теб не са реални или, че за отрицателно време си се превърнал в…щангист:)

 35. …всъщност приличаш на мутра, но в добрия смисъл на думата разбира се 😀 ако знаех, че ще стане такава дискусия за тия очи, изобщо нямаше да повдигам въпроса..

  учудващо бързо заздравява..моята доста време се белеше ли белеше…

 36. welcome to the club ;]

  и да – след първата в 95% от случаите следва втора, после трета.. и така.. от опит ти го казвам ;]

 37. Честито. Добре дошъл в клуба. Имам две, едната back low, другата на глезена. И двете си ме боляха порядъчно. Хвърли, ако искаш, един поглед на боди арт галерията в блога ми. Ще се радвам, ако разрешиш да кача и твоята там. 😉

 38. Лошото е, че като се започне, няма спиране 🙂

 39. Аман от трайбъли. Никакво въображение нямате, значи…

 40. Айде, като нямаме въображение да мрем ли… Вие с голямото въображение си татуирайте манчетер юнайтед и ботев като искате 🙂

 41. Намирам татуирането за колоритен начин да покажеш индивидуалност. Някой по – нагоре каза, че по – слабите хора повече ги боляло – нищо подобно. Аз имам 2 татуировки, никога не съм била дебела, първата ми е на плешката, втората на рамото и не ме боля на нито едно от местата. Да не говорим, че явно съм и доста дебелокожа, щото нямаше и една капка кръв. За мазането препоръчвам една македонска “Детска витаминска крема” – кожата много бързо я поема и не цапа толкова, малко по – малко сърби и подхранва на всичко отдолу. А дали след 20 години пак ще си харесвам татусите? – ами ако не ги харесвам, правя други отгоре и се решава въпроса.

 42. fuckthenorm
  20/01/2008 - 23:29

  къде си се татуирал не си написал – студиото,имам предвид

 43. Па помна ли как се казваше… В Плевен е, до магазина на Мухоморка

 44. България над всичко
  30/03/2008 - 13:25

  Коментар от И.Е. Станков

  30 октомври 2007 @ 13:11

  Честито. Яка е.
  Тъй като това е репортаж от впечатления и чувства, искам да питам има ли все пак едно вътрешно съмнение, че примерно след 5,10,20 години татуировката няма вече да те кефи?

  Моите тауитовки са такива:На лявата гърда имам татуиран образа на Васил Левски,а на дясната съм си татуирал “Свобода Или Смърт” ,така че според мен никога не могат да спра да ме “кефят” 🙂

 45. Повечето токийски гангуро са гимназистки от покрайните на града, които през уикенда бягат от скучните предградия и плъпват из Шибуя и Хараджуку. Дори и да е имала някакво идеологическо начало на тази мода, днешните cool kids вече си нямат и понятие. Ако ги питаш що се носят така, следва типично японско сумтене и повърхностен отговор от сорта на “Ами защото приятелките ми се обличат така…” Ама кой знае, те и лууз сокс първо се повиха в Япония, пък сега навсякъде ги има.

 46. ивета
  15/08/2008 - 12:55

  tova tu6 li e i boli li mnogo ?

 47. ивета
  15/08/2008 - 12:56

  ina4e e qka

 48. ами прочети статията и ще разбереш дали е туш и дали боли 🙂

 49. imam 5 tatusa nai mnogo boli na korema i gurba taka4e stiga ste se praili

 50. Radvam se za teb. Super e! Sledva6tata sedmica i az 6te si pravq. Ne znam o6te kakva da e ama karai 😀 To tam ima mn katalozi i vse 6te si izbera. Iskam samo da popitam-az iskam da si pravq po lakutq,ot vatre6nata strana na rakata. Nqkoi znae li dali tam boli mnogo? Ako znae molq da kaje. Blagodarq predvaritelno

 51. Здравейте.
  Татуто си го бива ама не вярвам да се разминеш само с него както са писали някои по нагоре. Аз си направих една малка под връта и след 6-7 месеца си избацах на целия гръб ( даже още не е напълно готова има да ме пълнят сега сам на контури ).
  А за гърба мога да кажа че си понаболява, а мен примерно на едното рамо ме скъса от болка 6тото имам маи един нерв дето ми опъва там а на другото си беше след това като драскане.
  Аиде със здраве

 52. DeViLs_ChILD_F
  28/12/2008 - 01:18

  ako nqkoi znae nqkoi site za tatuirovki s piratski i morski ornamenti da mi gi prati.godsmack_666@abv.bg

 53. tova koeto pro4etoh ne be6e nikak porazli4no ot tova koeto si misleh, ian4e e sum za ideqta,4uvek da 4ete razni fakti pres o4ite na drugite,ot izjivqnoto,…ami manqci kvo da vi kaja , ot adski mn vreme se mu4a da vlqza f studioto , no kak kato znam 4e na vruta mai 6te boli, i golemi nepriqtnosti sledvat sa mi kazvali nqkoi hora 😀

 54. Мелица
  07/02/2009 - 11:17

  Първо честито за татосчето….:) Аз исках от много време …. но понеже нашите не ми позволяваха не си направих. След поредния скучен ден в училище отидох в едно студио… и си направих едно трибълче на кръста 🙂 и вече го имам от някъде почти 2 години 🙂 и вчера си направиь още едно татосче на ханша 🙂 и сега чакам за зарастне…за да мога да му се радвам пълноценно 🙂

 55. hi all na4i az sam na 12 i iskam da si pravq tatu to4no kato tova i to4no na tova mqsto http://images.cu2.nl/cu2.nl/us.....ics/25.jpg nqkoi da kaje ako znae dali tam boli i na kolko gore dolo trqbva da stana za da ne se polu4i gadno kato porasna ms mn predvaritelno :* :* :*

 56. За да си правиш татуировка трябва да си на 18. Е, винаги ще се намери художник, който да го направи и като станеш на 15-16, но проблемът е, че когато растеш, татуировката се смалява (т.е. не се смалява, но не се и разтяга заедно с кожата и изглежда по-малка).

  Затова ти препоръчвам да станеш поне на 16-17 г.

 57. Лонг: Дали “Кристина” те е разбрала? 🙂 И един офтопи въпрос – защо пускаш тея шльокавите коментари?

 58. Просто никога не пропускам случай да дам акъл хехехехех 😉

 59. Здрасти, да кажа и аз моя опит с татусите. Преди седмица си направи първата, вече имам идея и за втората, но определено ще изчакам зимата. Имам лекинко да свалям тегло и да моделирам тяло и за да не развалим красотите ще изчакам. Но думата ми е за тази, която ми направиха в Студио “Мания”, ако не се лъжа. Намира се до пицария Уго. Страхотно отношение на момчето – Чили, страхотен художник е. Видях татуси на животни, които е правил и имах чувството, че са пред мен, такова истинско изражение имаха. Аз си направих мой си модел, обсъдихме го няколко пъти с него и накрая започнахме – на кръста се мъдри, немога още да се фукам с него, но определено мога да кажа, че в началото мислех, че това не е болка. Между другото три деца съм родила със секцио и мисля, че знам какво е това болка. Обаче…. на гръбначният стълб…. е там си е гадничко, но пък спирахме, пих вода, пуших и всичко е ок. Иначе и аз получих същите инструкции и старателно ги следвам. Макар че вече е почти една седмица леко е грапава – точно където е най – наситена ако мога да кажа така… но пък от ден на ден става все по хубава. Моето мнение за татусите е, че човек трябва да осъзнае с душата си идеята за тях и това да е част от житейската му философия. Затова и моя татус изцяло хармонизира с характера ми, вижданията ми за живота и т.нат. Страхотно е…

 60. Вчера си направих първия татус на кръста ми вече има пет пеперуди които много ми харесват.Не ме боля много и въпреки че много хора ме молеха да не го правя аз го НАПРАВИХ .Не съжелявам за нищо лошото е че вече мисля за втори татус което ме накара да се замисля че наистина има нещо като престрастяване.

 61. http://botev1912.com/tatoo/tatoo/49.gif
  ако си направя такава ще боли ли?
  Някой правил ли си е там

 62. Ми то болка има винаги за някой е голяма за други малка не слушай другите ако си решил просто давай смело.Направиго при човек в които си сигурен че може да се справи.Мен ме татуираха в нас и както казах по горе болката не бе голяма но моя татус започва от къста и продължава към гърба.Успех с татуса ако се решиш

 63. abe iskam da pitam imam merak za tatos ama malko me e strah 4e 6te me boli… tam ne predlagat li nqkakvi mestni upokoiki.. za6toto iskam da si napravq na kitkata a tam kojata e mn tynka i… malko me strah. Mersi predvaritelno 🙂

 64. и аз съм мислил за местни обезболяващи (крем лидокаин примерно) особено сега като искам да си направя голяма на гърба и врата

  но не, не предлагат такива в студиото, в което бях – общо взето останах с впечатление, че татуистите смятат болката за част от преживяването…

  вероятно че може да си купиш от аптеката местно обезболяващо и да накараш татуиста да го ползва, но за татуировка на китката (която предполагам ще е малка и всичко ще свърши за половин час) едва ли си струва

 65. И азмисла да си направя на крака за6тото мисля 4е там боли най-малко ама на6ите не ми дават.Искам да е не6то малко на интересно за да не ми омръзне да го гледам.Мисля в най-скоро време да се ре6а и да си направя 🙂 но съм на 15 и незнам дали 6те стане

 66. и 4естито за татоо-то 🙂 супер е!

 67. Димитър
  28/02/2010 - 23:53

  Ами статията ми хареса за тези които не разбират от това изкуство мога само да ги съжаля защото прочетох един от коментарите който не ми хареса особенно тй гласеше “tova tu6 li e i boli li mnogo ?” този въпрос ме възмути но иначе всичко ми харесва темата е идеална =)

 68. Tattoosa е супер.Направен е качествено.Имам представа как се правят и какво усилие и голямо търпение е нужно и то не само за клиента но и за самия татуист.Няма значение каде ще се татуираш важното е на теб да ти харесва и дори след години винаги да намираш смисъл в нея.

 69. В тая връзка – да освежим малко темата:
  http://www.facebook.com/profil.....1523332721

 70. ami bratovched mi ima salo za tatoirane as chesto pravq takiva neshta ama po prsoti stoto sam malk karam 17gd i nqmam golqm opit s tqh no nogo obicham da vdhvam jivot na tirovkite

 71. Марто
  15/11/2010 - 04:17

  Otnosno bolkata moq tatyist mi kaza 4e tova si e individyalno za vseki i spored men naistina e taka. Na praseca kato mi praviha ne me bolq koi znae kolko, no na rakata osobeno ot vytre6nata 4ast (biceps, predmi6nica) tam bolq dosta i te4e malko pove4ko kryv. No 3 4 chasa tatyirane se turpqt, ako stane pove4e vreme ve4e stava naistina dosta nepriqtno nezavisimo na koq 4ast ot tqloto e. Nqkoi kazvat 4e mqstoto iztrupva ot bolka i ne se yse6ta ni6to. Ne sam saglasen s tova ili pone pri men ne e taka. No nai-vajnoto e da sly6ate tova koeto vi kazva va6iq tatyist i da go spazvate, a ne ot tyk ot tam ot priqteli i poznati. I vse pak tatyiraite se!

 72. Napylno podkrepqma marto az shte si napravq vtori tattos slushah izcqlo instrukciite na tatuista si i nqmah nikakvi problemi vseki mi kazvashe tqbva da pravish tova pyk onova no me razmina i bez tehnite syveti!i da naistina bolkata si e izcqlo individualno no v nikakyv sluchai NE e netyrpima

 73. amiii az moga dda kaja chestito mn e qka na snimkata ! ii az sega smqttam da sii pravq otzad na tila znaka na tokio hotel i mnogo me e strax poneje sum chuvala che tam mnogo boli no chak kato stana na 18 she stava twa 😀 ii se naddqvam sichkoo da e naredd ;pp

 74. татоса e интересен на мен ми допада ,лично аз изчаквам малко и ще си напрявя от този тип но тъй като е породено от събитие ще има по-голямо значение от това да се спъват мъжете покрай мен ;дд и ще бъде зад ухото 🙂 спускащ се надолу и съвсем леко стъпваш на вратлето :))

 75. Диляна
  09/06/2011 - 07:26

  Това е много готино. АМА МНОГО МНОГО ГОТИНОООООО!!!!!!!

 76. Utre i az shte si pravq tatoos pitam se dali shte boli mn
  az shte si pravq na lqvata ryka Трайбъл

 77. А може ли да кажеш къде точно се намира студиото в което си бил, и как точно се казва? Мерси предварително 😉

 78. няма го вече това студио…

 79. rottenroll
  04/08/2011 - 18:22

  Трайбълите са бая селинджърски татуировки.

 80. мхм, покажи твойте 🙂

 81. Е жалко че го няма вече…

 82. rottenroll
  05/08/2011 - 01:02

  Аз нямам все още, защото плановете са ми големи и скъпи. Но ми прави впечатление, че си си направил татуировка само с идеята да имаш такава. Така като я гледам самата тя нищо не означава, избрал си я от каталог и още десетки ще имат същата. Идеята на татуировките е да изразяват същността ти или да маркират важен етап от живота ти (http://youtu.be/IZ59atYnzzA)

 83. аз пък смятам, че най-глупавото нещо на света е да си направиш татуировка, която “означава нещо”

  едно, че никой освен тебе не знае какво означава и две, че тия дето “означават” обикновено са някаква картинка което е мега аграрно в 99% от случаите – вълк, дракон, тигър, име (мюмюн’79 😛 )

  татуировката е украса просто и те прави по-готин – ако искаш да й придаваш дълбок смисъл твоя си работа де

 84. rottenroll
  05/08/2011 - 12:33

  Е, както си видял от клипчето, не е нито тигър, нито вълк, нито дракон, а идеята на пича е много добра. Именно това, че никой не знае какво точно значи, го прави интересен и готин и стимулира желанието за опознаване.

 85. искам да попитам татуса ми почна да се бели докато се бели да го мажа ли?днес ми е 8-мия ден,и като се бели одоло седи много блед нормално ли е?

 86. мажи го още 3-4 дена за всеки случай.

  за това дали е блед – не мога да ти кажа, зависи от кожата, татуировката, как е направена и т.н.

 87. ок мерси много.

 88. Челси
  09/11/2011 - 16:07

  Много харесвам мъже с татуси. 😉

 89. ммм така ли? и какво смяташ да направиш по въпроса 😛

 90. сега мисля да си правя татос трябва ли да са прави тест дали си алергичен кам мастилото :}

 91. ами аз не съм си правил…

 92. Аз искам да си направя http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net.....3027_n.jpg ето този татус не е кои знае колко голям но мислите ли че ще боли на китката ? 🙂

 93. да, ще боли – кожата на китката е тънка. не боли там където кожата е дебела – на гърба примерно, а най-много боли където е тънка и нежна и отдолу има кокал – отстрани на ребрата, на глезена…

 94. ама предполагам няма да ее кой знае каква неиздържима болка 😀

 95. http://www.google.bg/imgres?q=.....#038;ty=44 искамда си направя тос татос някои ми виакт бил женски други че ше е брутален кайете си мнението

 96. мен ако питаш, преди да се татуираш, се научи да пишеш 🙂

 97. теи на български не съм свикнал да пиша :Д първо 250лв да сабера за да са татуирам :Д :}

 98. кажете според ва женска ли е

 99. И си направи трейбъл? ТИ луд ли си?

 100. казва се трайбъл, думата идва от tribe – племе

  а какво да си направя според тебе – русалка ли хахаха или котва на рамото 😛

 101. като почне да ми се бели татуировката трябва ли да продалжавам да я мажа?

 102. аз я мажа още 2-3 дена след това

 103. след като си направиш татуировката колко дни трябва да се маже

 104. димитър
  15/09/2012 - 20:46

  мм добре братле честито за татосаа,, искам да те попитамм дали е вярно че само парвите най-много 10 мин е болялоо и не по точно боляло аа дражнещо е ббило според думите на моя чове,.Щото искам да си направя татос края на тоз мецес на кръка скорпионче доло горе една педа голям но ме е страх от иглите на машинкатаа ;хх

 105. Здравей, и аз си направих татуировка скоро на рамото само че доста ме болеше,нали не сме спирали за почивка щото търпях ама никак не ми беше приятно и вече последните 20 мин едва изтраях,може би е различно при всеки.Иначе готина ти е татуировката.

 106. Надежда
  02/08/2013 - 02:39

  Аз преди 20 дни си направих татуировка. Double infinity и под него пише Revenge. Понеже е на рамото и не боля изобщо. Момчето, което ме татуира беше много внимателно и беше забавно като цяло. После не трябваше да ходя на плаж, трябваше да я мажа и така. Не е толкова трудно като цяло. :Р

Leave a Reply

Задължителните полета имат *