… ама на куково лято.Пиша в блога си по разни теми, които вълнуват мене и общественото пространство и често получавам въпроси от приятели и непознати защо не пиша за това или онова, което било интересно, актуално и трябвало да изкажа мнение по него. Например:

-“Показните убийства”
-Македония българска ли е?
-Тъпите реклами на прах за пране
-Парцалите Труд и 24часа
-Чалгата
-Азис
-ДПС, “турцизацията” и т.н.
-Торентите, пиратството, нарушава ли правата ни ГДБОП
-Баташките истории
.

Тия теми или живо не ме интересуват, или всичко, което има да се каже по тях вече е казано и те ще получат собствен пост в тоя блог, ама на куково лято. Все пак ще се изкуша да ги покоментирам накратко, та дано някои хора осъзнаят колко е обратното на остро да ги бистрят толкова време и с такъв плам.

“Показните убийства” на “знакови фигури” от “престъпния свят” – някак не споделям жадната страст, с която хорaта четат задната страница на нощен труд и търсят подробности за поредната кървавщина. Може би защото съм достатъчно доволен от живота си, та да не търся утеха и наслада в чуждото нещастие. Както и да е, мутрите слабо ме интересуват, да не кажа никак – и как точно, кои точно и защо точно се изтребват смятам за твърде маловажно дори в сравнение, да кажем, с напастта от царевични акари в Тамбукту.

Македония българска ли е? – не, не е българска, македонска си е (и скоро ще стане албанска, ама да си се оправят там). Не ми е ясно какъв го дървят разни самонабедени “родолюбци” само да раздуват “македонците тва, македонците онова“. Хората в Македония си живеят, управляват си се криво-ляво (даже имат по-високи средни доходи от българите, че и нисък плосък подоходен данък въведоха), щом им харесва да се наричат македонци не виждам кой и с какво право може да им пречи. И който използва бюрм вместо Македония, за да наименова тази държава, позовлявам си да го смятам за по-тъп от гръцките политици, дето го измислиха това съкращение. Колкото до “антбългарските настроения” в Македония, да съдиш какви са и какво мислят всички македонци по кресливите им националисти е все едно да смяташ, че феновете на Волен Сидеров са олицетворение на всички българи.

Тъпите реклами на прах за пране и миещи препарати – да сме наясно: те си имат таргет аудитория и това определено не си ти. Ако не си 30-45 годишна домакиня, няма какво да ми роптаеш против тях. Съответните фирми за миещи препарати са големи, разполагат с огромни рекламни бюджети и общо взето никаква възможност да се конкурират на база продукти (химическият състав на всеки нов продукт се копира от конкуренцията в рамките на 1 седмица от излизането му). Така, че ако си мислиш, че рекламите им не са ефективни, помисли пак – точно преди да облечеш прясно изпраната си фанела (не, няма да пиша фЛанела, защото до сега не съм видял човек, който да произнася думата така).

Парцалите Труд и 24часа и сродните им Шок, Строго секретно и т.н. – в световната икономика 10% от хората държат 90% от капитала. Същото е и с интелигентността – 10 процента от хората разполагат с 90 % от интелектуалния капацитет на човечеството. Останалите 90% хора са общо взето голокожи примати, но и те душа носят и те искат да са информирани – именно за тях са направени тия вестници. Не, техните редактори и автори не са кретени – те съзнателно опростяват езика си и използват селски изрази и думи, за да угодят на вкусовете и нагласите на еволюционно неравнопоставената си аудитория. Чети си там в.Капитал и потъвай в нефункционалния си интелектуален нарцисизъм – аз така правя.

Чалгата – проблемът с чалгата изобщо не е музикален, а културен. Музиката си е музика и в старите градски, че и в народните песни примерно си има бая пошлички текстове. Когато има прости хора, ще има и простотия, независимо каква музика слушат те. Не, чалгата не ми пречи. Чалгарството е комплексно състояние на ума и генезисът му в хората няма нищо общо със самата музика чалга.

Азис – не може да пее. Съвсем сериозно говоря – не ме интересува гей ли е или “това е само имидж”, нито дали са женени с мъжа му, никак не ме дразни, че се облича в рокли или че се кичи с пера – така си му харесва явно, негова си работа. Но човекът просто не може да пее – гласът му е някакво пронизително квичене и не мога да го слушам посмъртно.

ДПС, “турцизацията” и т.н. – Ахмед Доган успя да изгради една политическа сила, която е по-близо до корпорация, отколкото до другите партии у нас, за което мога само да му се възхищавам. ДПС прави нещо уникално за България – дава възможности за развитие, грижи се за служителите си, държи на дисциплината но и не пропуска поощренията за добре свършена работа. Такава стройна система за кариера и професионално развитие нямат много фирми у нас, камо ли пък останалите партии, където дърти апаратчици редовно се преборват един друг за влияние на гърба на останалите партийци. Колкото до наистина големият проблемт с корупцията – той е проблем не само на ДПС, а на цялото ни управление. Да се гледа на ДПС като на турска партия и на база на някакъв уродлив националистически плам да се търси противопоставяне пък вече е доста смешно – точно поради горепосочените причини много българи стават членове на движението. Слоганът “не оставяйте турците да ни управляват” може да минава за пред лумпените, ама не вярвам ти да си такъв – трябва да се борим срещу корупцията и корумпираните, не срещу българите с турски произход. Ако си позволя да цитирам boby1945 от форума на в. Капитал:

Доган си седи на четирите букви изучил е както требе политическите науки, и прави реална и полезна за партията му и за поддръжниците му политика, докато останалите политици си играят на политика (особено ДСБ, СДС, ССД, НС, НДСВ) показват характер, гледат назад не напред, “премятат” стари лозунги, гледат да чопнат де що могат и мислят че хората трева пасат!! Да, ама не! А политиката е наука и практика като всяка друга човешка дейност!!! Требе яко учене и умна практика, ако не искаш да изхвърчиш на “завоя” – пардон на поредните избори!!! А после кой виновен? Вероятно юдо-болшевиките или Осама Бин Ладен!!!

Торентите, пиратството, нарушава ли правата ни ГДБОП – опищяха всички форуми потребителите, после и медиите им пригласяха мощно и точно така трябва да бъде – публичност до дупка, да няма скрито-покрито. Дали свалянето за лични нужди ще е незаконно предстои тепърва да реши европейският парламент, но дотогава имайте пред вид, че в най-строгата като закони и мерки държава САЩ нивото на пиратски софтуерни продукти е около 50% и то главно заради ниското ниво на техническа и компютърна грамотност на голямата част от населението (т.е. не знаят как и от къде да си теглят торенти). За правата ни, за полицейския произвол и т.н. всичко беше казано вече – много шум и нито един осъден смятам е красноречив резултат.

Баташки истории – скочиха всички да бранят историята, разбрали-недоразбрали от нея… Българската история, дами и господа, особено тая в учебниците за гимназиите, е свободна интерпретация по картинка и лепени с тиксо героични легенди – това ви го заявявам отогворно като историк по образование. Това, че куцо и сакато се хвърли срещу немците да брани някаква част от тия митове с пяна на уста сякаш кореспондира със статията ми за националната гордост – колкото един човек няма собствено самочувствие и собствен мозък, толкова повече се гордее с някакви исторически легенди. Колкото е по-крехко и нестабилно едно национално самосъзнание, толкова по-чувствително и докачливо е то – виж македонците примерно.

Толкоз.

Откажи телевизията
Дясното се спомина, да живее… дясното(?)

Коментари

 1. Съгласявам се.Само за Азис не, ама ще си спестя коментара, тъй като идеята е да не коментираме неща които живо не ни интересуват 😉 Това е.

 2. За Батак специално имам огромната склонност да не се съглася с теб. Баташкото клане не е МИТ. Не е нещо, лепено с тиксо.

  Познавам батачани (някои, сред тях и с турско самосъзнание) и онова, което те предават от поколение на поколение като родови истории, то нещо никак не съвпада с идеята, че не е имало баташко клане. Сигурно са чели за рода си, как е оцелял при клането, от вестникарски лъжи, ако се вярва на въпросната баш историчка… :Р

  Църквата в Батак, дето е горяла, я знам не от учебниците по история. Видях костите на тези хора, които са били обезглавявани. Видях дръвника, на който са били обезглавявани. Видях следите от куршуми по стените. Видях и колко точно тези стени са опушени от подпалването им от враговете на българите. Видях онова изкопано място в църквата, което батачани са копали с надеждата да намерят вода. Не са намерили вода. От батачани знам, че жените от обсадената църква са рязали вените си, да дадът от кръвта си на децата си, с идеята да не ги гледат как малките умират (буквално) от жажда.

  По улиците на Батак е било пълно с трупове. Бях на гроба на нечия пра-пра-баба. Тя и дъщеря и се скрили сред труповете и се направили на мъртви, с надеждата така да се спасят. Турците бучкали с копия по труповете, предвиждайки такъв ход. Едно копие при тази процедура убива пра-пра-бабата, а дъщеря и припада при гледката и това я спасява, защото я взели за мъртва. Така оцеляла.
  ——————
  Такъв материал на онази псевдоисторична особа, за мен е “свободна интерпретация по картинка”, която обижда паметта на далечните роднини на мои приятели, следователно обижда моите приятели и мен, и се чувствам в правото си да се възмущавам и то не за митологема, а за опитът да се подменя истината. Както и всяко така определено “куцо и сакато” е в правото си да “се хвърли срещу…”, всъщност срещу една българка, която е била в Батак, може би в сънищата си или може би след голяма доза употребен алкохол в немско и така успяла да разбере, че клане, видиш ли нямало и то е видиш ли мит…

  Хората следва да помнят историята си и да я пазят. Поне онези от тях, които го могат този номер де. 😉

 3. Не мога да се съглася с теб по въпросите за ДПС, Македония и Батак, както и за историята, макар че някои данни наистина са лепени с тиксо и известно отношение си прав. Но блогът си е твой и разбира се, ти си човекът, който решава по кои теми да пише. В крайна сметка идеята е да има разнообразие – и на блогове, и на мнения. Поздрави.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *