Мениджърски недоразуменияПолицаите са хора като всички други и те работят работа като всяка друга – затова като всички други работещи, те се нуждаят от добър мениджмънт, от подходяща мотивация, ясно определяне на целите и резултатите, за да могат да работят добре и качествено така, че обществото да е доволно. Някъде обаче някой бърка…Кой? Къде? Защо?

Поводът да си задам тези въпроси е статията на Наблюдател за протестите за спасяване на природен парк Странджата и неговите лични перипетии с органите на реда.

Ето какво разказва той:

… Подполковникът ме хвана и поиска личната ми карта. Дадох първо журналистическата. Каза ми, че трябва да се кача в колата и да ида с тях до участъка, за да изтрием снимките, на които той присъства. Казах, че те са в общ план, а не лично негови. Попитах на какво основание ме арестувате? Той отвърна – просто трябва да дойдете с нас до участъка да ви проверим, като ме стисна за лакътя силно и почна да ме буда назад с думите – сеир ли ще ми правиш, я ела малко по-натам…

Та така се сдърпахме и се изкопчих, а колегите от други медии ни наснимаха. Взеха ми личната карта. Подполковникът изчезна, за да не го снимат. По-късно, след около десет минути ми върнаха документите и само ме гледаха на криво без да ме арестуват…

Точно такова поведение описват и други хора при други обстоятелства – и неговата неадекватност е направо стряскаща. Моят баща е полицай, имам приятели полицаи и съм горе-долу наясно с дейността на полицията. Наблюдавал съм работата на полицаи, слушал съм и много разкази – напълно съм наясно, че докато изпълняват служебните си задължения на тях много често им се налага да се разправят с такива олигофрени, че даже на мене ми се е искало да отида и да им набия шамарите. Дори съм на мнение, че полицията при определени обстоятелства е с прекалено вързани от закона ръце, за да се справя ефективно със задачите си. Но тук ключовият израз е служебни задължения.

Всеки полицай трябва да е наясно ТОЧНО какво се изисква от него в дадена ситуация, особено в стандартна такава, какъвто е един протест (мирен), трябва да знае каква е целта на присъствието му там и какво да прави, за да изпълни поставената му задача. Но аз имам чувството, че тези хора нямат ни най-малко понятие каква е била задачата им като органи на реда в конкретната ситуация, какви заповеди са им били дадени за това мероприятие, какви права и задължения имат – а това вече е непростимо, то говори много, много зле за професионализма на техните мениджъри (добре де, началници).

Тези полицаи най-вероятно са били изпратени там с конкретна задача, дадена им от техния началник – да пазят реда при провеждането на протеста, може би и да не допускат хора на определено разстояние от президентството – вместо да изпълнят заповедите и да си вършат работата, те, неизвестно защо, прилагат нещо, наричано най-общо “полицейщина” и се опитват да сплашат по някакъв начин присъстващите на протеста – протестиращи, журналисти, сигурен съм – и минувачи дори. Защо, май никой не знае, дори и те. Вместо с мълчаливото си присъствие да налагат респект и да напомнят, че протестът трябва да си остане мирен, те освен това очевидно се срамуват от работата си, защото не желаят да бъдат снимани как я вършат!?!

Видно е, че полицаите в случая не са наясно с критериите, по които се оценява изпълнението на поставените им задачи – и това никак не е чудно, защото съм сигурен, че никой не е седнал да им ги обясни. Дали преди операцията техният началник им е казал точно каква задача им поставя, какво се очаква от тях да правят, каква е целта на отиването им там, какви са резултатите, които трябва да се постигнат? Едва ли. Целта очевидно е била да не допуснат нарушаване на реда от страна на протестиращите – и ако полицаите са били правилно мотивирани да изпълнят само и единствено това, нелепи случки като описаната от Наблюдател нямаше да има. Ако знаеха точно какво да правят на протеста, мислите ли, че полицаите щяха да си дават зор и то пред толкова хора и камери, да се правят на бабаити?

Такива грешки се получават именно защото в полицията липсва професионално обучен мениджърски  състав, който правилно да целеполага и да контролира работата на подчинените си, няма ясни критерии за оценка на успеха или провала на дадена задача, поради което редовите полицаи са объркани и не са наясно какво точно се иска от тях – за чудене ли е тогава, че реагират по подобен нелеп и абсурден начин?

——————–

Може би бившият ми съученик Румен Петков трябва да се обърне към професионалисти, които да му покажат туй-онуй…

——————–

Ресторант “Green house”
Къде са ми детските книжки?

Коментари

 1. Симион
  31/08/2007 - 10:55

  Подкрепям казаното – необходим е мениджърски подход към системата на МВР, а не диктаторски!

 2. Димитър
  31/08/2007 - 10:55

  Нали не искаш да кажеш, че си бил в един клас с Румен Петков, а само в едно училище 🙂

 3. Владимир
  31/08/2007 - 10:56

  Според мен проблема е че тези който са полицай сега са били обучавани по стара система т.е системата от времето на БКП. И в някой случай се сблъскват с проблеми за който не са обучени и тогава прибягват до най-лесния метод(силовия).

 4. Владимир – абсолютно прав си. Ако прочетеш материала на Наблюдател и видиш снимките, които е направил ще ти стане ясно как на мястото на знаещ и сигурен в себе си ръководител, полицаите имат само тоя дебел чичо подполковник, който не е свикнал явно да говори с хората, а да ги бие

 5. Я не говори така за чичкото полицай, който си ме хвана за ръчичка извика още 6 полицаи и ме вкара в патрулката само защото го бях снимала. Все пак потенциалът ми на престъпник си личи много. Но не се вижда от всеки…

 6. interesen slu4ai-po4ti ejednevno stavat podobni incidenti.horata ot mvr oba4e rabotjt po instrukcii spusnati otgore.na 4oveka jsno i kategori4no mu e kazano;ne pozvoljvai da te snimat.ako tova stane izzemvai snimkovij material.ako jirnalista se darpa spla6i go.i tn.t it.n…..toest lo6ijt menijmant trjbva da se tarsi mnogo po visoko ot organite na mvr.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *