Видове дивеч – презентация


Тъй като от провеждането на традиционната годишна web tech конференция в Търново мина достатъчно време, да взема да споделя какви ги говорих по време на презентацията си на Блог-кампа. Разбира се, ако бяхте дошли, щяхте да имате доста съмнителното удоволствие да ме гледате на живо.

Става дума за презентацията “Видове дивеч и методи за отстрел” – относно различните типове хора, които коментират статиите в блоговете…

Налага се да призная, че заглавието на темата, вероятно е най-интересното нещо, в тази статия. Това само в допълнение на най-грозната презентация, която сте виждали, разбира се – приложил съм слайдовете като картинки тук, за да може да ми се смеете. Хубавото е, че поне успях да подмамя Дзвер и той да си направи такава минималистична и мързелива презентация, за да не се смеете само на мен – ама неговата стана къде по-добра от моята, личи си че има някакви дизайнерски заложби.

Но на въпроса. Кои са хората, които коментират в един блог? Какви са те? Какви коментари пишат? Защо ги пишат? От многото ми четене на коментари в чужди блогове, както и от коментарите в моя, естествено, съм отличил няколко характерни групи:

Започваме с пример за безспорно най-често срещания коментар – поне ако четете форума на в. Новинар или блога на Бареков.  Коментар, който аз наричам Лаконично-несъгласен – виждате, по научно ги карам класификациите.

Когато напишете даден текст с някаква насоченост, вие излагате някакви идеи, аргументи и т.н. Някои от хората, които четат този текст, няма да са съгласни с вашите идеи – или това, което си мислят, че са вашите идеи – и понеже им липсва или интелектуален потенциал, или лингвистични умения, но държат да изкажат мнението си, понякога прибягват до анатомично-описателни или роднинско-пожелателни изрази, както е в случая….

Но се придържат към краткия, почти Туитър формат, тъй като все пак написването на по-дълъг от един ред текст изисква някаква, макар и рудиментарна форма на интелект, каквато, опасявам се, разглежданите субекти рядко притежават.  Рядко притежават, но за сметка на това са неизтребими и многобройни като хлебарки – затова и така съм ги илюстрирал.

Подвид на Лаконично-несъгласните са пишещите на латиница. Много малко хора пишат по-дълги коментари на латиница – дори да са в чужбина примерно и на чужд компютър, повечето хора успяват да намерят начин да пишат нормално.  Но, както споменахме по-горе, лаконично-несъгласните рядко, да не кажа никога, разполагат с някакъв акъл, по-значителен от нужното за да си завържат обувките сутрин, така че им се налага да работят с каквото им предлага компютъра, дори това да е маймуница.

Третият подвид е пишещият с главни букви – който или го мързи да изключи капслока, или смята, че CAPS LOCK IS A CRUISE CONTROL FOR COOL, или пък, най-вероятно мисли, че така повече хора ще прочетат какво е написал.

Има коментиращи, които са съгласни с вас, и даже са готови да дадат още аргументи към тезата ви. Много често такива се срещат когато се оплаквате от някаква услуга, от банка или нещо такова – веднага се намират хора, които също са били прецакани и искат да споделят как точно.

Подкрепящият е много полезен, особено в блог с много коментари като моя. Аз примерно нямам физическата възможност да отговарям на всички, а когато се завърже спор, често ми писва да споря, затова много добре ми идва да има няколко души, които защитават тезата ми и спорят с несъгласните.

Подкрепящият е подвид на Нормалния (виж най-долу).

Както има съгласни, така има и несъгласни. Несъгласните са хляба и солта на всяка дискусия, защото ако всички са съгласни, няма да има как да дискутират, нали.

Несъгласните биват много видове, но когато спазват правилата на нормалния спор, и особено когато имат валидни аргументи, става интересно. Понякога даже успяват да ме накарат да си променя мнението. Не се случва често, но все пак…

Несъгласният е подвид на Нормалния.

Както подсказва картинката, Провокаторът е сред най-интелигентните коментиращи. Както е добре известно и както ще видим по-долу, иронията не е за всеки, и точно поради това е яко забавна. Поне мен ме радва неимоверно.

Та провокаторът се прави на тъп, но си личи че не е – прави го само за да се ебава с теб или да се подиграва на по-тъпите коментиращи. Хора като него за мен са безценни.

Провокаторът е подвид на Нормалния.

Болните националисти у нас са особено много и обичат да пишат. Имат си форуми – ВМРО, (забавен пример), Атака и т.н. Агресивни са и даже се карат едни с други – най-вече за това кои от тях са истински българи и кои са турски подлоги, еврейски подлоги, цигански подлоги и т.н.

Ако сте написали нещо за турци, цигани, македонци или гейове, което не ги оплюва, бъдете убедени, че ще ви напъплят орди болни националисти, които ще ви обяснят що за недостоен и долен човешки екземпляр сте и какво ще ви направят ако ви хванат.

Напоследък, за съжаление, все по-често се срещат религиозни хора в интернет. За мен те са умствено изостанали или просто ненормални, но важното е, че имат много голямо желание за писане.

Не зная защо всички религиозни хора изпитват явно неустоимо желание да говорят за религията си. Разбирам да си религиозен и да си живееш там както искаш без да досаждаш, ама не – трябва непременно да споделиш откачените си вярвания с всички.

Религиозните са страшна пасмина – не се отказват, пишат по много, пускат дълги цитати от библията и са абсолютно неподатливи на логика и арументи. Не се опитвайте да спорите с тях – няма смисъл. Стават само за подигравка.

Много подобни на религиозните са социалистите – то социализмът си е една религия, със свои вярвания, свои догми и естествено – със своите фанатици. Да спориш със социалист е много лесно, но няма смисъл. Има един виц – “Как се вари глава от социалист? Слага се в тенджера, затиска се с камък и се вари до омекване на камъка.

Социалистите са много обширни в квалификациите и оценките, ама когато стане дума да обяснят конкретно как трябва да стават нещата, почват да извъртат като византийци и стават по-мъгляви от  Невидимия, тъй като сами осъзнават въздушните кули, на които се градят теорийките им и всячески бягат от отговори, касаещи пясъчния фундамент на вярата им. В коментарите са досадни като мухи и от тях няма отърваване, затова и такава картинка съм сложил.

Мрънкачката често е мъж, но по нищо не личи (освен по името). Тя е винаги онеправдана и морално нагрубена от думите ви. Обикновено е разстроена, силно възмутена, шокирана и т.н. от нещо, което  вие сте написали.

Неин отличителен белег са фрази като „Как може…” или „Как можеш…”. Как може да напишеш това, как можеш да кажеш едикакво си, не те ли е срам, не може така да приказваш… Изобщо, голямо мрънкане пада. По-голяма досада от тия хора няма – аз обичам да ги шокирам, като задълбая в това, от което са шокирани.

Примерно ако ми каже “Как може да кажеш, че мразиш деца!“, аз казвам че не само ги мразя, ами смятам, че родителите трябва да пребиват децата си всяка сутрин превантивно. Това ги кара да млъкнат, а и е много забавно.

Възмутеният е подвид на мрънкачката, ама поне показва че има топки – даже да е жена. Най-често това са лично обидените от нещо – а готови да се обидят лично винаги има – обидили сте религията им, града им, професията им (забавен пример), любимия им филм към който изпитват религиозна почит (забавен пример) или просто се имат за голямата работа и не се свенят да се изсерат в нечий чужд блог (още по-забавен пример в коментарите) – и изобщо не е нужно НАИСТИНА да сте написали нещо обидно – даже само да сте го намекнали, това им стига да избухнат в праведен гняв.

Примерно написали сте, че като сте ходили в Петрич миналия петък, дискотеката е била пълна със селски бекове – и веднага ще ви се изсипят сто възмутени перничани, които да говорят, крещят, заплашват и обясняват как нищо не разбираш и че перничани не са всичките селски бекове, а дискотеката им е супер, а ти си върви на жълтите павета, тъп софиянец (нищо че си от Плевен).

Чукча писател – не читател“. Има хора, които даже не прочитат какво сте написали, а бързат да отговарят, поради което се получават доста смешни неща.  Някои даже не си дават труда да схванат за какво е статията, нито какво ви е мнението, поради което спорят с вас за нещо,  за което сте написали в прав текст, че мнението ви е точно като тяхното.

Други не разбират иронията, даже да е най-очевидна и приемат буквално всичко. Примерно бях написал една статия за хомосексуализма, как гейовете били мерзки създания, противни на бог и природата… която според двамата гейове, които познавам, беше много смешна…. но десетки мрънкачи се хвърлиха да ми обясняват, че гейовете всъщност не били противни на бог и природата и изобщо че аз съм един отявлен хомофоб и нацист, видиш ли.

Принудих се да сложа надпис в началото на статията, обясняващ, че долунаписаното е ирония. Но… от време на време, средно веднъж месечно, възмутени граждани отново и отново ми обясняват, че  все пак съм хомофоб и нацист… Ама кво да правим, чукча писател, не читател…

Обсебеният е малко болна история. Даже не малко, ами направо болна история. Това е обикновено антисоциален човек, без никакви приятели и познати, които си мисли, че ви познава наистина.

Той знае всяка дума, която сте написали някога в блога и анализира вашите писания и вашата личност според това какво пишете (любопитен пример). Въобразява си, че понеже е видял на ваша снимка, примерно, какви обувки носите, това му дава безценна информация за личността и битието ви.

Фамилиарничи, прави се, че ви познава. Жалка гледка е.

Накрая, ви представям вида потребител… вида коментиращ, който, като погледнете българския интернет, като че ли е най-рядко срещан. Нормалният, обикновен човек. Тия, които играя Fallout знаят защо тази картинка съм избрал…

Но наистина, като че ли в интернет нормални хора няма. Не знам защо е така – дали щото и в реалния живот нормални няма и всеки е изперкал по някакъв начин, или просто интернета кара хората изведнъж от смачкани от живота мухльовци да се преобрязят във властелините на знанието, самочувствието и истината….за каквито се имат повечето хора, в това число и аз, ако се съди по това какво пишат в интернет…. нямам представа.

Та ако почне той да коментира там, гледайте да не го изпуснете. Те нормалните имат навика да се привличат взаимно и току виж постепенно, ако внимавате, ще създадете някаква общност от нормални хора, които по нормален начин си говорят в интернет – аз си въобразявам, че точно това съм успял да направя с тоя блог 🙂

Малко демотивация
Медии ли са блоговете?

Коментари

 1. Събина
  29/06/2010 - 08:35

  Точно смятах тая седмица да я търся презентацията. Мерси.

 2. Всички хора изглеждат нормални, докато не ги опознаеш достатъчно. 🙂 Ако ги оставиш да говорят/пишат достатъчно дълго ще разбереш ВСИЧКО за тях. Като начало може да сложиш едно ограничение от 50 думи за коментари, за да създадеш “общност от нормални хора”, каквото и да означава това.

 3. “като начало може да сложиш едно ограничение от 50 думи за коментари, за да създадеш “общност от нормални хора”

  Ако дефиницията ти за общност от нормални хора е тая под блога на барека, сигурно си права. Ако не – не може да си по-далеч от истината. Не може да водиш идеен спор с 50 думи – това се превръща в просто надвикване.

 4. коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 5. Много се върза за 50-те думи. Идеята е дисциплинираща (да помислиш преди да напишеш нещо). Общност се създава при споделяне на общи разбирания. Например – няма да пиша просто за спорта, имам нещо важно да кажа и т.н. И нямам дефиниция за общност от нормални хора. 🙂

 6. Стамен Василев Стаменов
  29/06/2010 - 09:50

  Добре е станало.

 7. Ами Ваня, много повече се мисли докато пишеш половин страница, отколкото когато пишеш два реда 🙂

 8. Мдааа, изложи си тактиките за справяне с пишещите по блога ти. Сега като му ударим един Red-Queen-Race стой та гледай, Лонгалоне.
  Или пък се изхибиционира само, за да заблудиш врага (нас)…Хм, да го обмислим…

 9. Ти обмисляй, обмисляй – ако искаш мога да ти помогна с по-дългите думички 😉

  А справянето съм го описал как става, при това нееднократно:
  http://kaka-cuuka.com/1395
  http://kaka-cuuka.com/970

 10. Упражнението да напишеш най-важното от половината страница на два реда е по-трудно. Това усилие си струва, ако искаме да улесним комуникацията (да бъдем по-добре разбрани за по-кратко време). Защото времето си тече, искаме или не. 🙂

 11. По-трудно е, но малко хора си правят труда, а и не винаги е възможно.

  Естествено, има ги и прекалено словесно разточителните, които витиевато обясняват някакви отвлечени неща, само за да избягат от същината на спора (виж Нас червеното знаме роди ни 🙂 ).

  Но опитът ми сочи, че писането на кратки отговори се превръща в размяна на реплики, състезание по плитко остроумие или в надвикване със слогани, докато всеки се опитва да приведе тезата си в максимално удобен за крещене на митинг вид. За привеждане на реални аргументи и доказателства и дума не може да става…

  Ето например твоят последен коментар е 40 думи – и спорим за някаква съвсем бозава тема 🙂 А представи си, ако говорехме за социология, политика, философия?

 12. Аз съм възмутен, че може така да пишеш за социализмът?!!!!?!:@?!!! :D:D

 13. Забравил си и вербалните онанисти. Писането по блогове за тях е както мастурбирането за тийновете.
  Важно е участието 🙂

 14. Не винаги е възможно, затова е трудно.:) И темата не е бозава :)- общностите създават социологията, политиката и философията.

 15. Сандо
  29/06/2010 - 10:43

  Стига стигматизирахте хората де! Човекът не е чак пък толкова просто и еднотипно същество (като класически литературен персонаж), че да му лепнеш един етикет и да го оставиш да пасе. В повечето хора/хомо-кибернетикус живее по малко от всички гореупоменати “типове”, така че нито един от тях не би трябвало да бъде маргинализиран.

 16. Абе, ти нали не познаваше гейове … сега пък чак двама 🙂
  Иначе готина е станала статията. Най ме радват мрънкачките. Обаче щеше да е по-яко да избереш всички картинки да са на животни (както хлебарката и мухата).
  И накрая, да не забравим, честит имен ден.

 17. тия двамата ги познавам само по интернет – и се запознах чак след въпросната статия за непознаването 😛

 18. Подхождаш едностранно към псувните, не толкова често е до липса на интелектуален потенциал, а и до мързел, защо да се обясняваш на някой гъз, като може да му теглиш една майна ей така за кеф, особено ако обекта се връзва на евтини провокацийки, идеите и аргуементите съвсем не са задължителни…
  Добре си обхванал видовете, доста изчерпателно

  хъх: Дзвер и дизайнерски заложби.. шегуваш се

 19. Анастас Мавродиев
  29/06/2010 - 10:51

  Много готина статия Long, наистина доста се посмях, мерси 🙂 .

 20. коментар от Свежо: Добра статия. Четете 🙂

 21. Да, я Честит имен ден и от мен, не знам дали атеистите празнуват именни дни, или просто си намират повод за кръчма, но все пак … да ти е живо и здраво името ) (не бих могъл да обясня смисъла на това чисто българско пожелание, но реших да бъда върл националист 😀 )
  Иначе със Сандо съм много съгласен, аз докато четях статията – и ако обективно погледна от страни своите писания, определено попадам в почти всички групи (без тея свързани с хомофобств, национализъм и социализъм, хехе )
  Айде и весело изкарване на купона, ако ще правиш такъв

 22. Лъчезар П. Томов
  29/06/2010 - 11:14

  Оновното послание на блога е “Не се връзвай”

  Иронията е най – трудна за разбиране и е най – висок критерий за грамотност.

  П.С. За религиозните – ако изключим фанатично убедените хора (каквито има учудващо много и сред не-религиозните), религиозните не са тъпи или не-рационални. Някои неща са неопределени и там можеш да вярваш или в зависимост от вътрешното си усещане, като например, че “движението е вечно, несътворимо и неунищожимо”(физик, цитира без да знае Тома Аквински)

 23. коментар от Свежо: Аз се открих. Няма да ви кажа къде…

 24. коментар от Свежо: 🙂 (thumb up) (thumb up)

 25. коментар от Свежо: Някой друг откри ли се 🙂 ?

 26. Георги Генков
  29/06/2010 - 11:37

  С риск да съм чукча писател, а Всезнаещият, ТОЗИ който знае всичко по-добре от теб? 😉

 27. коментар от Свежо: Да кажа ли и авторът от кои е? 😛

 28. Оооо, я си … майката! Колкото и да си прав с теб не мога да се съглася, че, ако вкарам пронацистка провокация с религиозен лайт мотив, няма ме вземеш за долен комунист, дето по цял ден мрънка като женичка за глупостите ти, дето даже не мога ти ги дочета, щото като те знам какъв си гологлав, едва ли си и писал нещо нормално до края.

  Айре със здраве, перко такъв! 😀

  Меджу другото много забавен и верен пост. Искрени поздрави! 🙂

 29. marystaneva
  29/06/2010 - 12:14

  Много ми хареса! Направо ми оправи настроението за деня!

 30. marystaneva
  29/06/2010 - 11:26

  коментар от Свежо: Ако можех, щях да гласувам повече от веднъж. (thumb up) 😉

 31. Много се смях докато четох.

 32. По принцип не мога да те дишам, но започваш да ми харесваш 🙂 Къде ще ме класифицираш мен с този коментар? (-;

 33. Жоро – като че ли към предпосления вид 😉

 34. Ужасно ме забавлява блога ти… Има ли вариант да пишеш по-често?:) Направо ми оправяш деня в офиса! Смял съм се с глас на тази статия

 35. Теодор Колев
  29/06/2010 - 13:11

  Много ми хареса! Може да добавим и един вид – българин. Той все знае и все акъл дава. Когато и където го искат или не :).

 36. коментар от Свежо: Първо,честит имен ден!Навярно нямаш спомен за мен.С теб аз не желая да споря,защото ще си навлека беля!Прочетох всичко за ˝Кака-Сийка˝,но за изненада моя,стана ми ком,шийка!Четох и между редовете,и тук всички Ви моля я ми кажете,и някъде место ми намерете!На никой се не сърдя,и камък няма аз да хвърля,дори цветенце м/у паважа аз на всеки ще покажа!Но нека да е шарен света,и на всички да Благодаря,че сме заедно тук и сега! 😉 (beer) (beer)

 37. Иван казва:
  June 29th, 2010 at 12:41 pm

  Ужасно ме забавлява блога ти… Има ли вариант да пишеш по-често?:) Направо ми оправяш деня в офиса! Смял съм се с глас на тази статия

  А така, ся остава да направим и фен-страничка на Longanlon 😀

 38. marystaneva
  29/06/2010 - 13:49

  Колко му е! 😉

 39. true, true…

 40. коментар от Свежо: Авторът е агент – провокатор на Иронизма 😀

 41. Лъчезар П. Томов
  29/06/2010 - 14:22

  Да добавя едно уточнение – хората често изглеждат по – прости, отколкото са и мога да излизат от един тип и да влизат в друг (като изключим първия, там наистина са толкова прости, колкото изглеждат), като подсъзнателно изиграни роли. Реакцията също така зависи от темата, всеки човек си има някоя болезнена тема, на която реагира ирационално.

 42. Йоана
  29/06/2010 - 14:32

  Е, хайде сега, всички религиозни ли са умствено изостанали… А това, че били неподатливи на логика, не е вярно. За да спориш с религиозен човек, трябва да имаш понятие от религиозно съзнание, защото иначе си говорите един през друг.

 43. Йоана
  29/06/2010 - 14:33

  И… чакай малко – защо мрънкащите коментатори са в женски пол?!

 44. kilikanzer
  29/06/2010 - 13:39

  коментар от Свежо: Аз се открих!Един КИЛИКАНЗЕР съм дето други няма като мен! (beer) 😉 😀 (thumb up)

 45. какво значи “религиозно съзнание”? способността да пренебрегваш фактите за сметка на сляпата вяра, което го имат религиозните хора? не мерси.

 46. Йоана
  29/06/2010 - 14:57

  Явлението “религиозно съзнание” и изобщо религиозността е изследвана много подробно от съвсем сериозни и легитимни науки и е много, много повече (и много по-интересна) от просто някакви малоумни хора, които вярват в свръхестественото. Свеждането на религиозността до това е огромната преграда, която стои на пътя на смисления спор между религиозен и нерелигиозен човек, и причината за пълното неразбиране на религиите и религиозността от тези, които ги презират. Все пак за да презираш, трябва да опростиш, и тъкмо там е проблемът. (Само да поясня къде стоя, за да няма подозрения в пристрастност, уважавам ЕДНАКВО религиозните хора, атеистите и агностиците.)

 47. Освен психологията (а честно и психиатрията) и етнологията/социологията, не виждам какви други “сериозни науки” могат да се интересуват от религозността.

  Те обаче разглеждат религиозността като явление в съзнанието/културата/обществото, а не се занимават с “духа”, “светите” книги и други такива неща. Те изследват причините хората да вярват, както и последиците до които води това, но по никакъв начин нямат отношение към истинността на религиозните твърдения.

 48. “Примерно написали сте, че като сте ходили в Петрич миналия петък, дискотеката е била пълна със селски бекове – и веднага ще ви се изсипят сто възмутени перничани, които да говорят, крещят, заплашват и обясняват как нищо не разбираш и че перничани не са всичките селски бекове, а дискотеката им е супер, а ти си върви на жълтите павета, тъп софиянец (нищо че си от Плевен).”

  Хубава статия, но сега може да дойде някой нацист, селяндур или нацист-селяндур, който да ти обяснява колко си неграмотен и не правиш разлика между Петрич и Перник – нищо, че просто не си внимавал какво пишеш. 🙂

 49. сериозна наука е и антропологията 🙂
  както и да е, религиозността като явление е интересна, и то не заради друго, а щото дава познание за мисленето на хората, техните нрави и обичаи… познаването и изследването на религиозната мисъл и течение, дава предимство в спорове, касаещи “права”, “етика”, “начин на живот” и тн

 50. който има зор – да внимава какво пише 😛 аз никога не съм оставял пунктоалната фактология да застава на пътя на вдъхновения ми литературен устрем 😉

 51. Той го е написал така, за да обърка тези, дето го търсят … 😉

 52. Нещо не успях да вдяна цялото това упражнение. Човека си е казал приказката, а тълпата дебатира. Всичко е толкова просто – четеш, установяваш от кой вид си, усмихваш се и продължаваш нататък.

 53. място за дебат винаги има – откак измислиха глобалното затопляне, даже разговорите за времето не са безопасна територия 🙂

 54. Peter a.k.a. @donpepone
  29/06/2010 - 15:58

  Хаха забавна статия. И как научно успяваш да ги категоризираш 🙂 Браво! Провокаторът бих го нарекъл още Сеирджия…

  офф топик: Честит ти имен ден!

 55. QNA PLATOVA
  29/06/2010 - 16:19

  hahaha, kak se smqh na dialog4eto s Pentagrama :))))) No ne vzimam strana. Mislq, 4e i 2mata s nego imate pravo da si pi6ete kakvoto si iskate v blogovete si i v Twitter.

  Po dqvolite, bih jelala da popitam, za6to nqkoi drug trqbva da ni kazva na nas (naprimer na teb) dali si dostoen da pi6e6 ili ne? Saitut si e tvoi, fb i twitter su6to, prosto ima gore vdqsno simvol X, za koito e razdraznen.

  Na stranata sum na vseki, koito si izkazva mnenieto svobodno, stiga da ima svoe SOBSTVENO MNENIE i da ne se strahuva da se izkaje. Hihi, caps lock:P

  Ina4e mnogo hubava statiika, leka. I sme6na.

 56. коментар от Свежо: И я са открих,всички са открихме… 😀

 57. коментар от Свежо: 🙂 (thumb up)Umnia, ти си извън всякакво рамкиране, слагам те в 11-ти вид коментатор, забележи- ед. ч.! 😉 😀

 58. Ти като голям капацитет си взел да се изживяваш – чак вече класификации тц тц ..

  (Това към кой тип коментари ще го зачислиш 🙂

 59. ти си ясен отдавна от кои си 🙂

  колкото до капацитета – първите слайдове в които обяснявах защо се имам за капацитет не съм ги пуснал, но общо взето – над 10 години по форумите като модератор, 3 години с практически най-коментирания блог в страната…. Все съм попил някакви впечатления от това какво и как коментират хората 🙂

 60. Д.Н. то това е целият смисъл на изречението: Че къде разбрал, къде не разбрал и решил, че обиждат него, перничанина, въпреки, че се говори за петричани 😀
  Особено като се сетя за статията с гейските сватби, четат четат и накрая решават, че Петър е хомофоб… Та така и перничани четат, четат и решават, че става въпрос за тях 😀

 61. коментар от Свежо: Защо от стадото ме ти отлъчи?Защо ти не ме изучи,че човешката душа,я чакат много патила?Но все пак ти Благодаря,че напълно ме разбра! 😉 😀 😀 (beer) (beer) (thumb up) (thumb up)

 62. коментар от Свежо: екстра статия

 63. Аве писателе, ти четеш ли си постовете или го караш на постно? Хомофилските ти изказвания са СРАМ за истинските левкоцито-хлорофило-еритроцитни патриоти!

  Как пък не се намери ЕДИН НОРМАЛЕН човек или хуминоид да каже нещо свястно в тоя форум?! Айде да ви обясня какво е религиозно съзнание. Същото е като след 5 ракии – обичаш не само всички жени, а и всички НОРМАЛНИ хора – само че без да пиеш. Е, тва нормално ли е?

 64. Ако сте ХОРА – ще помогнете! Трябва ми жълта рецепта за едни червени хапчета. Има ли тук доктор да ми я напише?

 65. marystaneva
  29/06/2010 - 20:23

  Longanlon,
  Йоана попита защо мрънкащите коментатори са в женски род. И аз питам същото. Това полова дискриминация ли е, що ли?! 😉 🙂 🙂
  Ако имаш време, влез в този форум
  http://www.vrabnitsa.bg/forum/viewforum.php?f=1
  и виж коментарите на kuvert. Със сигурност е мъж, а не жена. Имам чувството, че е ненаситен в мрънкането си. Интересно ми е като какъв тип би го определил?

 66. Кръстьо Йорданов Йорданов
  29/06/2010 - 20:30

  Браво! Един як и забавен коментар. Радвам се, че има такива хора все още в българското интернет пространство.

 67. амеро
  29/06/2010 - 19:41

  коментар от Свежо: и никой не е мрънкача немое тъй.avtra vi provokira ve.търси си нормални .Е НЕМА ГИ НАМЕРИ.нормалните не оцеляват.не и в този сайт не и v tzi DARZAVA.ха ха 😛 😉 (beer)

 68. Dr.T.Lefteroff
  29/06/2010 - 20:44

  “ще създадете някаква общност от нормални хора, които по нормален начин си говорят в интернет – аз си въобразявам, че точно това съм успял да направя с тоя блог”

  Longanlon, прибави още една категория хора, които те четат с удоволствие, дори са се абонирали за блога ти, но не коментират, дори не четат коментарите на чукчите и останалите.
  Те са един сериозен потенциал за общността от нормални хора в обикновенния живот извън мреж@та, за която вероятно мечтаеш.

 69. Debil.ko, още доста поушъни на остроумието трябва да изпиеш, за да се добереш до титлата Провокатор 😛

 70. Dr.T.Lefteroff, почти никой от познатите и приятелите ми извън мрежата не чете блога ми – не го харесват просто 🙂

 71. marystaneva
  29/06/2010 - 20:58

  Longanlon,
  Как да четат блога ти “извън мрежата”? Оф-лайн не става… 😉

 72. стига бе, викаш не те четат… те изобщо четат ли тогава?!?

 73. Лъчезар Богданов
  29/06/2010 - 21:16

  Не знам към кои ще причислиш тези, които винаги започват с “нещата никога не са толкова прости” и “всяко нещо си има поне две страни” и “истината винаги е някъде по средата”.

 74. v.k.venkov
  29/06/2010 - 21:23

  Е, те това за глобалното затопляне и разговорите за времето трябва да се преведе на английски и да се публикува в някой тамошен блог. Мамата ще им се разгони на ингилизите. Една от най-мъдрите мисли, които съм срещал напоследък. Поздравления!

 75. Честит имен ден! Пожелавам ти много здраве, като за целта мога да ти дам процент от това, което днес ми пожелаха на мен. Мисля, че ще е предостатъчно, независимо от процента, който си избереш. Ако искаш.
  Както и да е.
  Виждам(гледайки през целия ден), че това е едва ли не, постът с най-много коментари от твоя страна. Явно те интересува живо какво мислят категоризираните за категоризирането ти.

  Весел празник! И бъди здрав!

  P.S.
  Блогът радва винаги. Кога заради статията, кога заради коментарите. Или и двете. Но радва.

 76. Честит имен ден!
  От доста време те чета и винаги си бил адски забавен,но това просто ме разби!:D

 77. “Чукча писател – не читател“.

  Само забравих да добавя, че в линка във форума на ВМРО някой е дал линк към статията ти за комунизма и е казал “Я погледнете тук – http://kaka-cuuka.com/305
  Човекът плаче за комунизма. Какво да говорим повече. (възмутено човече)” Ха-ха-ха! Чукча писател – не читател! 🙂

  Ето линк към този чукча писател – не читател 🙂 : http://old.vmro.bg/forum/viewt.....398#p21633

 78. Стойчо
  30/06/2010 - 14:35

  Изпуснал си Заядливия (в случая моя милост 🙂 – Когато говориш за Петрич, не давай пример с перничани 🙂

 79. коментар от Свежо: Авторът е провокатор и фурнаджийска лопата,и се гъзи на гнусните евреи.

 80. коментар от Свежо: Коментар тип ˝хлебарка˝ 😀

 81. коментар от Свежо: Не убиждай дама,цуни Г-з ти е коментара! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

 82. коментар от Свежо: 🙂 🙂 (beer) (beer)

 83. коментар от Свежо: Аз обиждам коментара 😛

 84. коментар от Свежо: 🙂 🙂 (thumb up) (beer) (beer)

 85. Аве от къде намери толкова точно текста от лекцията?

 86. Па бех си го написал, ти как я мислиш тая работа 🙂

 87. Па хич не ти личеше 🙂

 88. коментар от Свежо: Добре си ти!Не халва любимка,а бомба невидимка!Трай си!Знаем че си Анонимка! 😛 😛 😛 😛 😛

 89. Йордан Янков
  30/06/2010 - 23:34

  След погребалните псалми и революционните залпове по повод Читанката дето се носят из блогсферата ти ми оправи настроението преди лягане 🙂 Кеф! 🙂

 90. Вярно заглавието беше яко, но за класификацията си се постарал.

  п.С Който не е играл Fallout да навакса пропуснатото от 1ницата!

 91. Те “националистите” найстина се карат кой е по-по-най 🙂 Може да се разделят на 3 – ВМРО, АТАКА и СКАТ 🙂

 92. Зая само дето и на 3те не им е много ясно за какво всъщност се борят 😀

 93. забравяте БНС и Боян Расате, които напоследък също се рацепиха…

 94. Баце готина статийка,но си забравил един доста популярен вид коментатори…а именно тези които пишат нещо колкото да си промотират разни сайтчета.Хайде със здраве 🙂

 95. АХАХАХАХАХАХАХАХА баце разсмя ме искрено 🙂

 96. Ilia Temelkov – soregashi
  02/07/2010 - 18:07

  А има и една група, която чете писанието до средата, после половината коментари и коментира. Един вид чукча писател, предполагам.
  Хареса ми картинката на Fallout :D.

 97. коментар от Свежо: Абе ,обичам да коментирам,ама не се открих никьде.Аз обичам коментара да е точен и по вьзможност ,колкото се може по -смислен 😀 😉

 98. екип на “Умниците”
  03/07/2010 - 12:02

  Поздрави за статията и от нашия скромен екип. Повечето от тия видове и ние сме ги обособили, затова се смеем с по-пълно гърло от тези, на които не им е чак толкова позната материята.

 99. EllyMinator
  04/07/2010 - 18:16

  Много хубава класификация. С още няколко категории можеше да стане нещо като блогърски зодиак. Никога не съм можела да разбера как може някой да каже: “Аз мисля, (че)…”, “Аз смятам…” и някой друг да му каже “Не си прав…”, когато не става дума за някакви фундаметални знания от рода на “Земята е кръгла и се върти”. В кво не си прав? В начина на мислене ли? Толкоз не могат да кажат, че тяхното мнение е друго и се разминава с мнението на автора.
  Една молба от името на чукчите – когато даваш примери от предишни статии и коментари към тях, би ли могъл по някакъв начин да локализираш къде да четем, че понякога статията+коментарите са си доста дълги? Примерно, моля обърнете внимание на n-тия коментар и 4-5 коментара след него; или пък – гледайте онова скролче вляво на монитора да е позиционирано приблизително в горната 1/3 от страницата.

 100. Коментирай калкото, искаш кавото искаш,каккто можеш, ала не си позволявай да използваш нецензурирани думи. Много е грозно! Недопустимо е !

 101. Какво си позволявам и какво е допустимо в този блог, определя един единствен човек – и неговата снимка стои горе в дясно на блога. Не мисля, че на нея си ти.

  Но твоят коментар е отличен пример за един от типовете, които описвам в статията 🙂 Който пръв се сети кой точно, печели усмивка по радиото 😉

 102. marystaneva
  05/07/2010 - 12:46

  Възмутеният?

 103. малко по-нагоре 🙂
  Може и да е Провокатор де, ама аз с мойто умряло чувство за хумор… 😛

 104. абе хораа, няма ли да разберете най-накрая, че извънземните се опитват да завладят нашата планета…стига сте се занимавали с глупости…отворете си очите

 105. шшшшт не издавай тайните планове бе, баси човека. сега ТЕ разбраха че ние сме разбрали и ние още не сме разбрали, че те са разбрали, че ние сме разбрали и си еба мамата…

 106. Браво, Пешко, много добро, жалко, че съм изтървала живото изпълнение. Много ми хареса и коментара за пунктоалната фактология :):):)

 107. Готина презентация, с много хумор! Жалко, че не съм присъствал на живо! 🙂

 108. За съжаление или радост в българските форуми се срещат предимно два типа – социалисти и някакви религиозни. Вече се срещат и мутации от рода на социалист, който е Кришнар 🙂
  Другите любимци са ми т.нар. програмисти – обикновено имат любими неща като браузер Опера и са готови на война срещу феновете на Лисицата и всяко различно нещо. Познават се по подписа от компютърна конфигурация, която е закупена от мама и тати и по задължителен банер като Intel user, Firefox fan и тем подобни глупости.

 109. мм, има го и неохипито с чакрите и т.н. но това може да се каже, че е подвид на религиозния

 110. Не е ли за предпочитане националист пред социалист-интернационалист или глобалист!

 111. Ами не, не е. Защото националистите са общо взето със същите виждания за икономиката (справка – икономическите програми и изказванията на лидерите на Атака, БНС и ВМРО) като социалистите, само дето са по-прости от тях.

  Все пак идеологията на която повечето от тях се кланят (тайно или явно) се нарича национал-Социализъм:
  Национал-социалистическа германска работническа партия – партията на Хитлер
  http://en.wikipedia.org/wiki/NSDAP

Leave a Reply

Задължителните полета имат *