Имате ли критерии за банване?


Интернетът, знаете, е голям и общодостъпен – всекакви хора има вътре, голяма част от тях са истински нелицеприятници и ако не искате личното ви блогче да се превърне в арена на замеряне с фекалии, трябва да вземете мерки да ограничите присъствието и активността на гореспоменатите нелицеприятници в него.

А тази работа понякога не се оказва толкова лесна…

Сега, за техническата страна на въпроса няма какво толкова да говорим – Akismet владее и като му кажете, че някой е спам, помни като слон. За причините, поради което триенето на коментари и банването на упоритите вредители се налага, сме говорили и друг път – ако хората виждат псувни и глупости в блога, те са много по-склонни също да пишат такива. Че правилата за коментиране, които си измислят някои нямат смисъл – също сме обяснили – който си е простак никакви правила не могат да го спрат да остави димящата си, миризлива купчинка.

Racial Profiling

Когато започнах блога си и се сблъсках с тролове и хейтъри, на първо време действах реагиращо – т.е. реагирах на неприемливи по моите критерии коментари и ги триех. Това не се оказа достатъчно, защото първопричината за тия коментари остана – идиотите все още можеха да ги пишат.

В САЩ, където по летищата са маниаци на тема сигурност след като неколко миризливи араби им взривиха хубавичките кули, проверките преди да се качиш на самолет са сериозни. При тия проверки обаче, много се стараят да избегнат т.н. расово профилиране – т.е. тръпнат от страх някой да не си помисли, че проверяват само арабите. Политически коректните се страхуват честно да заявят простата истина, че всъщност арабите са  хората, дето трябва да бъдат основно проверявани, щото никой друг не е достатъчно ненормален, че да се самовзриви в самолет.

Понеже на мен не ми дреме за политическата коректност аз точно профилиране започнах да правя. Това значи, че се боря не с гнусни коментари, а с гнусни хора – опитвам се да преценя какъв е потенциала за сеене на глупости на всеки нов коментиращ в блога и ако падне под определени критерии направо го банвам без да му давам възможност да се развихри. Действа удивително добре. С най-прости думи – ако някой ме дразни го пращам в спама. Какво означава някой да ме подразни няма да споделям, защото не е важно – всеки си има собствени критерии за това какво не иска да вижда в блога си.

Признаци за тролизъм

Интересното (според мене де) е това по какво познавам, че някой е като бомба, само чакаща да избухне – без непременно да се е изявил с първия си коментар. Това е то майсторлъка – да ги познаеш даже да са под прикритие и да им орежеш крилцата превантивно. С течение на времето, след десетина години форумно модераторстване и сега блогване, на база опит, съм припознал няколко признака. Малко от тях са самостоятелно решаващи. Обикновено комбинация от няколко е нужна, за да удари въпросния човек джакпота. Некои може да ви се сторят странни, но съм обяснил съображенията си спрямо тях:

————

Име/ник:

Прабългарски имена – нео-фашизираните “патриоти”, “националисти” и други тъпи скинарски копеленца са безспорно много забавни, но водят листата по писане глупости, псуване, заплахи и т.н. затова ако някой си сложи за ник име на български хан, цар или пък на някой известен нацист това е силен признак не само за умствените му недъзи, но и за неистовото му желание да споделя въпросните си недъзи с околните точно в моя блог.

Имена на известни личности – да се наименоваш “KpucTuHa Aru/\epa” или “Йосиф Висарионович” може да не е толкова тъпо колкото да се самонаречеш “хан Крум”, ама също е бая издайническо за вакуума под шапката. Опитът ми сочи, че ако се кръщаваш с имената на други хора, нещо не си у ред в главата. Суровата истина.

Име/имейл/сайт:

asgdagsga – Някои хора пък даже не си правят труда да си напишат някакво име, ами слагат случайна комбинация от символи, имейлът им е от типа adsda@qewrty.com, сайтът им също (макар писането на сайт да не е задължително). Обикновено подобни индивиди, които даже измислено име се срамуват да си сложат, нямат нищо стойностно за казване и потенциалът им за сеене на простотии е доста голям.

Ключови думи – Понякога някой пише вместо името си, нещо свързано с темата, по която коментира: “Русия ще умре в кофите“, “Велика България” или се именува “ядосан земеделец“, “русофил” и т.н. Идентично, слага имейл armenski@pop.com. Това е същото като горното, макар и малко по-лек вариант.

Съдържание:

Писане на простотии – Аз принципно съм циник и ценя цинизма (Вокси знае че го тача и милея – любенето ше го запазя за сестра му, ако случайно има 😉 ) и не се мръщя на т.н. “цинични” думи ако са употребени подходящо, но повечко от тях идват… в повече. Обидите към мен или друг коментиращ пък няма кво толкова да ги обяснявам: достатъчно дълго съм бил модератор на форуми за да ми е ясно, че псуването един друг е като лавина и почне ли се, спирка няма.

ПУСНАТ CAPSLOCK – въпреки широко разпространеното сред определена прослойка интернет-юзъри мнение, че “CAPSLOCK IS А CRUISE CONTROL FOR COOL”, някой пише ли коментар само с главни букви, независимо какво казва в него, картите Таро не му вещаят добро бъдеще.

Несвързани брътвежи – има хора, дето с неистова страст като пчелички събират, а после и се чувстват длъжни надълго и нашироко и при всяка удала им се възможност да споделят какви ли не конспирации на тема ДС, Костов, комунистите, кой ква фирма имал на кой бил братовчед и т.н. Форумите на вестниците са пълни с тях. Напоследък и за Бойко почнаха, а аз не мога да ги дишам.

Започване със “Здравейте” – има нещо подозрително и неестествено в това да почнеш блог-коментар със “здравейте”. Не мога да обясня точно защо.

Pisane na latinica: Писането на латиница в общия случай значи, че въпросният човек е или прекалено малък или прекалено глупав, за да може да си инсталира кирилица. Естествено, има изключения – когато някой е в чужбина, на нов компютър и т.н. затова тоя признак не е решаващ.

Правописни грежки: да се различи кога човек е направил грешка щото е бързал и кога – щото е прост, не е никак трудно. Разбира се заяждането за правописа на една дума е глупаво, ама ако някой в 3 реда има 5 правописни (не печатни) грешки, си позволявам да смятам, че мисленето му е близко до езиковата култура.

Прекалено фамилиарничене: Когато някой дето го виждам за пръв път почне да ми приказва все едно ме познава от години, да се обръща към мене с некакви умалителни имена и най-общо да демонстрира снизходителна пренебрежителност още от първия си коментар, заминава директно. Разбирам да е поприказвал с мене и да се е убедил, че съм идиот – тогава му е позволено да е снизходително пренебрежителен 😉 Ама така без да ме познава…

Общи признаци:

Досадност: Некои хора направо прекаляват с коментирането, пускат по 3-4 коментара един след друг, питат се и си отговарят сами и т.н. Кво да прайш, да страдаш от безсъние и да нямаш нито гадже, нито порноканал не е лесно явно.

Няма граватар: Доста незначителен признак, но помага ако се колебая – когато човек си е качил граватар, тва значи че има достатъчна грижа за онлайн-репутацията си, за да не пише глупости. До сега само един човек, когото съм баннал е имал граватар. Ако някой познае кой е, печели пръв избор следващия път като подарявам книги 🙂

————

Следният послепис…

Както може да се види от коментарите в блога, смятам за грешка и за доста тъпо да се трият коментари на хора, които не са съгласни с автора. Блогът е място именно за сблъсък на идеи. Тия мерки дето ги описах по-горе не се ползват за да си осигуриш служебна победа, а само за да може тоя сблъсък да не прилича на борба с прасе в кочина – накрая да не знаеш кой е победител, ама и двамата да сте целите овъргаляни в лайна.

Разбира се, понякога и аз се чудя дали съм постъпил правилно като съм баннал някой. Когато някой ми пише имейл или нов коментар “защо ми изтри коментара“, “ама кво става, баннат ли съм!” се убеждавам, че в конкретния случай съм взел правилното решение. Хората, които смятат, че да пишат в нечий блог и мненията им да стоят там е тяхно неотменимо право, най-често са склонни да злоупотребяват с вашето гостоприемство.

Примерно когато на мен ми изтрият коментар от някой блог, аз не си мисля, че съм цензуриран. Не пискам, че “правата ми са нарушени”. Човекът явно си има причини да изтрие коментара ми – може просто да не съм му симпатичен, да иска само позитивни мнения в блога си, да цели определена насоченост на дискусията, на която моето мнение не отговаря… Това си е НЕГОВА работа, защото е неговият блог.

Надявам се че съм бил полезен и тия от вас (знам за няколко, вероятно са доста повече), които имат проблем с тролове и хейтъри в блоговете си 🙂 Както личи от картинката горе, блоговете много по-добре се управляват като абсолютна монархия, а опитите за снизходителна демокрация имат лоши последици (форумите на дир.бг, вестник новинар и т.н.).

Просто наблюдение
Концертът на Guano Apes е утре…

Коментари

 1. albert venn dicey
  28/05/2009 - 07:57

  На мен досега само веднъж са ми трили коментар – с напомнянено да пиша четливо. Май ми се беше преебала клавиатурата, защото от препинателните значи ми излизаше само “-“. Всъщност не знам дали беше от клавиатурата или от нещо друго, защото аз май съм от глупавите компютърно.

 2. Павел Николов
  28/05/2009 - 07:59

  Преди няколко дена написах в блота си около седем-осем правила, неспазването на които смятам “да наказвам” с изтриване. Заля ме поток от обвинения в недемократичност, в налагане на цензура, в това, че уж съм дясно мислещ човек, а подобно поведение не било поведение на дясно мислещ, че ще изгубя читатели, че… Хвана ме яд направо, изтрих публикацията с правилата и сега “ще режа” по същите тези правила всеки “нарушител”, без да давам каквито и да е обяснения на когото и да е. Както се грижа за облика на публикациите си, такъв какъвто го разбирам, така ще се грижа за облика на коментарите към тях, такъв какъвто го разбирам. В моята къщичка аз ще казвам как ще бъдат подледени мебелите. Това е мнението ми по въпроса, гарнирано с личен пример.

 3. Така е Павеле – накрая всеки стига до тоя извод. И аз минах през определено количество морални лутания.

  Но стигнах до извода, че свободата на словото се простира само до правото на всеки да казва каквото си иска. И определено не включва задължението на някой друг да му осигурява трибуна.

  Редовните коментиращи в моя блог знаят, че системата работи – едва ли има и 2-3 случая, когато съм трил коментар. Всеки нормален човек се държи нормално в блог или форум, като вижда около себе си едно нормално общество от други хора. Няма нужда да му бъде обяснявано какво да прави и какво не – ако не е социопат, той просто се държи като човек.

 4. баннатия с граватар да не е Апостол Апостолов?! 🙂

 5. Правилата са си правила. В крайна сметка, това е личното ти пространство и сам решаваш, как ще изглежда то. Учудвам се, че има хора, които не схващат модерирането на словесните им тъпотии.Мисля, че по-подробна статия описваща коментарите, не съм чел.
  Надявам се картите Таро да допуснат коментара ми:)

 6. Прочетох списъка, но явно не съм баннат само защото пиша много рядко.
  А за граватара – достатъчно спам си получавам и така, благодаря.

 7. Подробно, ясно и точно!
  Що не издадеш един наръчник за блогване?
  Все пак си номер 1! 🙂

 8. Le_Grand_Elf
  28/05/2009 - 10:04

  Изтрил съм 1 коментар от моя блог (или който както го усеща) :)))))

  И то защото в бързината на модерирането, лашнах Delete, докато още беше Pending 🙂

  Unlucky 🙂

  П.П. me = doesn’t like Trolls 🙂
  Но пък ме радват, когато угаснат след първия си опит да ме вбесят. phpBB – възродителен процес! 😛

 9. Петко Фенерски
  28/05/2009 - 10:08

  Блогът Лонгалон е чудесен. Мисля, че естествено няма да има нужда да се трие коментар, когато автора планира смислено темите на блога си.

  Типичен пример за манджа с грозде е богът с името на премиера Станишев

  Онова нещо не може да се нарича блог.
  – на повечето от страниците се чака “одобрение” като за практически всички такива не се публикува нищо (няма нито една публикация на мнение, а има форма за постване).
  – Расте във всякакви посоки,
  – Има дублиращи се теми…
  – Тотално разминаване между претенциите за откритост и начина на отговяряне…
  – Отговорите са по-скоро генерирани от машина (зубрач, все тая) отколкото от човек, който се опитва да разговаря с някого на някаква тема.

  – ИСТИНСКА КУТИЯ ЗА ДОНОСИ Е, а един блог трявба да има съвсем други смисъл и цел. Представяте ли си, ако по-голямата част от андминистративните шефове изкопират маниера Станишев и си направят такива блогове? Интернет ще тревяса от тях. Половината за по-интересно ще си включат и “не съм от тях”, Станишев вече го е направил.

  Успех на всички блогери, дано “конкуренцията” не успее с опита да въведе нов, побългарен “стандарт” за блог.

 10. Васил Колев
  28/05/2009 - 10:15

  Съвсем просто – който ти лази по нервите, под ножа. Блога не е демокрация (т.е. реално важи правилото за администриране на форуми) – ти си отговаряш в крайна сметка как изглеждат дискусиите и толкова 🙂

 11. Само малка корекция. Историята познава граждани от всякакви раси, етноси, възрасти, вероизповедания, държави и пр., които са склонни да се взривят (респективно да взривят другите) в името на някаква кауза. 😉

 12. Shorgov – печелиш 🙂 как се сети?

  popovski
  – ще ми се да съм, ама още има да почакам…

  Le_Grand_Elf
  – на тебе такъв ти е стила на писане, че не провокира изцепки, като че ли. Парадоксално, ама…

  CTEHATA
  – тъй си мислиш, щото си гладен 😉

  Енея – познава, ама в процентно съотношение към днешния момент спадат към статистическата грешка 🙂

 13. Алекс
  28/05/2009 - 10:49

  Извинявай, но не съм склонен да се съглася, че миризливите араби, които предполагам имаш в предвид взривиха кулите близнаци! Иначе мнението ми е, че трябва да се модерира изключително отговорно, защото не знаеш дали сред мръсотията няма диамант, но това всеки сам си го определя в блогосферата и съответно губи или печели от действията си.

 14. Нямаш си идея колко точно позна, че съм гладен 🙂
  Пазете се печени пилета, идваааам!

 15. Алекс, даже да не са успели да ги взривят, са взривили достатъчно други неща 🙂

 16. Le_Grand_Elf
  28/05/2009 - 10:57

  Как да ти кажа… има, не е като да няма марцинари, появяват се, но не се задържат! А дори не ги модерирам 🙂

  Като не им закача на мисловните изпърдяванки, те си тръгват 🙂

  А повечето… дори не подкачат да кажат нещо.

  Щото няма какво 🙂

  Имам две статии за любими анонимни, като ми се появи някой плямпащ със себелюбвеобилност, веднага му пращам линк 🙂 Противогаза върши работа!

 17. дай линкове де 🙂

 18. Въпросния граватар го видях някъде (май беше при pro в тхе журнал). Не е нужно много за да се досети човек 🙂 Тоя шемет Апостол май има някакви психически отклонения 🙂

 19. На път си да измислиш нов спам асасин с интелект :

 20. От триене до триене има голяма разлика, примерно един известен блогър от близкото минало, сега не го знам кво прави, сигурно продължава да пасе трева… Йовко се казваше, та този беше написал “ние мислещите, умните и красивите” нещо в тоя род и ме изтри щото го попитах откъде е толкова сигурен, че е “мислещ, умен и красив” и това не трябва ли другите да го преценят…

  Та ето този тип триеници продиктувани от силна себичност, егоцентрираност и вяра в непогрешимост определено показват ограничен светоглед и неразрешени вътрешни конфликти, тези хора не са в мир със себе си, така да го кажа, непрекъснато искат някакво признание и като не го получат почват сами да си го дават

 21. Хриси
  28/05/2009 - 11:25

  За да определяш критерии, трябва да са налице причини – в случая имаш не една, и са резонни 🙂
  Какво ще се обЕсняваш – пред приятели не е нужно, а враговете (в случая – всички останали), няма да те разберат.
  В моя блог постовете са отворени за всякакви коментари, но нямам причина да се оплаквам – анонимни (но в никакъв случай тролове!) рядко коментират, а “обичайните заподозрени” се държат, както подобава на комуникиращи 🙂

  Блажени неполазените от тролове! 🙂 🙂

 22. Всеки себеуважаващ се блогър следва да има някакви (писани или неписани) критерии, по които да ограничи достъпа до блога си за определена група посетители. Тук съм много съгласен.

  Само не разбрах, защо не използваш разширения от типа на WP-Ban, вместо да пълниш базата на Akismet с… един вид реални коментари? 🙂

 23. косьо
  28/05/2009 - 11:50

  Лонг, май Апостол Апостолов се явява граничен случай според правилата ти?
  А между другото баннатия с граватар да не е той 🙂

 24. косьо
  28/05/2009 - 11:52

  е не, докато си напиша коментара Shorgov спечели 🙂

 25. Михаил
  28/05/2009 - 11:52

  Истината е, че дори най-големият тъпанар/расист/неграмотник може да изкаже полезно и интересно мнение понякога.
  Статистическа грешка един вид.

  Затова не банвам никой, но трия коментари яко. Да, реактивно е, но имам мобилен достъп и става бързо. А и се старая да съм доста либерален, трия само откровени глупости, несвързани бръщолевини и подобни.

  Но може да си наруша правилото и да банна някой директно ако ръси лични обиди към мен и семейството ми. Да има и толкова прости хора. Един стигна границата но не написа трети коментар, след като му изтрих два…

 26. Вокси, безспорно си прав, ама дет се вика, тези хора (донякъде и аз 😉 ) не са в мир със себе си в собствения си блог, тъй че…

  Хриси
  , аз не се обЕснявам, а давам съвети на който има проблем със тролища 🙂

  Casper, за да им е гадно.

  Михаиле
  , подозирам, че покарай статиите ти за уличните кучета бая са те налазили нелицеприятници… 🙂

 27. Има разлика между тролове и хора на различно мнение. Правиш разликата, нали?
  Питам заради: “Михаиле, подозирам, че покарай статиите ти за уличните кучета бая са те налазили нелицеприятници… :)” ти изказване.

 28. Енея, има една групичка фашизирани “природолюбители”, които, подозирам, претърсват гугъла за думата “помияр” и дето я намерят по форуми и блогове, се нахвърлят с плюнки и зъбене срещу всички дето не гушкат бездомните кучета гаче ги зърнат.

  Сред любимите им вербални способи е да пожелават на тези, които подкрепят вземането на мерки срещу бездомните кучета, да им умрат децата. “Дано детето ти го хванат и затворят в кучкарник”, “надявам се тебе да те кастрират” и т.н.

  Мисля, с това отговарям на въпроса ти.

 29. Поздравявам те за точно тоя израз: “свободата на словото се простира само до правото на всеки да казва каквото си иска. И определено не включва задължението на някой друг да му осигурява трибуна”.

  И, все пак, аз продължавам да спазвам някакви правила за коментиране, защото ми се струва коректно, след като “миризливата купчинка” постои малко, преди да я видя, на нейното място да се появи обяснение точно защо е изтрита с препратка към няколко съвсем елементарни правила за коментиране. То няма много голяма разлика между тях и правилата на нормалното общуване офлайн. Ако си нелюбезен, агресивен идиот, в обществото също ще си говориш сам 🙂

  Напълно съм съфласен, че не бива да се трият мнения, противоположни на тези на автора. Дори най-много им се радвам, особено ако са написани интелигентно и с аргументи. Карат ме да мисля, получава се интересна борба на идеи (а не на жаргонни псувни), пък и трудът на някой, приел идеите ти насериозни и решил да ги опонира смислено, не бива да се пренебрегва. Рядко пиша по въпроси, в които не съм достаъъчно компетентен или убеден от практиката, но дори тогава ми се случва да греша и друг да ме поправи. Никога не ме е било срам да си призная, че съм сгрешил, ако получа достатъчно аргументи за това. “Човек се учи докато е жив”. Поздрави и мерси за хубавия материал.

 30. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  28/05/2009 - 12:19

  Яко, яко, хареса ми материалеца. Особено ми хареса онова, което казваш за мрънкането и “демоктацията”, и искането на обяснения от типа “ама защо ме изтриваш” – то е ясно защо, защото мога 😀 😀 😀

  Помня, че преди месеци и аз се изпуснах така и се “скарах” на един политик, че ме беше резнал и още ме е срам, че го направих. Абе, трябва да е ясно, че домакина определя правилата, пън не нужно да ги пише изрично, всеки има тиква на раменете и да мисли, ако може. Иначе има хора, на които, ако им дадеш да ти ритнат кучето, неминуемо ще опружат и жена ти, че и на теб може да посегнат 😀

  За малко да забравя да питам нещо, което ме интересува живо. Тоя инструмент “Akismet” съвместим ли е blogger.com?

 31. доколкото знам Акисмет е правен само за WordPress

 32. Le_Grand_Elf
  28/05/2009 - 12:25

  Каку, те ти:

  първа и втора

  🙂

  Който не се е намерил, да се познае 😉

  @Балтазар:

  Akismet е нищожество 🙂
  Най-добрия блокър за спам и разни други експлойти с масови коментари е WP Spam Free. Но подобно на Akismet и той не може да се бутне в блогър 🙂

  Unlucky…

 33. Longanlon, стига сега с това в собствения си блог, все едно някой с полиция е тръгнал да ги гони що трият коментари, казвам какви са им проблемите и то само на една част, ако искат да не ги коментираме да си пишат в Notepad

  За триенето – с години в dnes.bg продължава да се пуска това “костов е виновен” навсякъде, е такива тъпунгери как да не ги баннеш, даже е задължително

 34. е, некои и с полиция ги гониха, ама за други неща 🙂

 35. Калоян К. Цветков
  28/05/2009 - 12:42

  Някъде на друго място бях чел, че блоговете не са “демокрация” 😉 Те са много повече лично пространство, а в къщи става каквото аз кажа, нали така ? 🙂 Харесва ми, но на практика аз самия нито трия коментари, нито обичам да ми се трият моите коментари. За това със служебната победа имам пример от понеделник в блога на Вени Марковски, ама той се вози на друга ракета, така че няма значение.

  За “фашиските” никове се сещам за един много весел, но не съм сигурен дали беше “Розов Хитлер” или “Виолетов Фашист”, или нещо такова 😀

  А за правописа… хората прекарващи много време пред компютрите хващат хронична вирусна дислексия 😉 Поне на мен това ми харесва като оправдание 😉

 36. Калоян К. Цветков
  28/05/2009 - 12:47

  Akismet-а е решение на същата комания, която прави и WordPress — Automattic. Не е ограничено само до WordPress, има интеграции на много места, и който иска може ад го ползва свободно и безплатно.

  Akismet-а не винаги помага срещу тролове де. Ако се окаже, че email-а ти е отбелязан като такъв пращащ спам, може да им пишеш и да те отблокират. Аз самия съм го правил, и знам за два други подобни случая.

 37. Кой е Апостол Апостолов?
  … и как по дяволите да си сложа аватар?

 38. Martin, за първото питай гугъл:
  http://www.google.bg/search?hl.....f&oq=

  За второто питай мене:
  http://kaka-cuuka.com/756

  🙂

 39. Несвързани брътвежи – има хора, дето с неистова страст като пчелички събират, а после и се чувстват длъжни надълго и нашироко и при всяка удала им се възможност да споделят какви ли не конспирации на тема ДС, Костов, комунистите, кой ква фирма имал на кой бил братовчед и т.н. Форумите на вестниците са пълни с тях. Напоследък и за Бойко почнаха, а аз не мога да ги дишам.

  Интересна тема си захванал, съгласен съм с повечето неща, но от изключенията това е най-голямото. За конспирациите ДС, Костов и комунистите съм горе-долъ съгласен с теб, но за това кой каква фирма имал и т.н., въпреки че е клюкарене, е интересно като информация. Ако следваме твоята логика в този случай, значи не трябва да се разследва от хората (в случая става въпрос само за тези, които не са експерти) номинацията на Обама за съдия във Върховния съд. До края на тази седмица аз обмислям да пиша за това (обмислям, защото трябва да намеря време най-напред), защото не е нужно да съм правил разследването на разследванията, за да видя каква простотия би било тази да стане съдия на такъв висок пост. Та това според теб конспирация ли е, ДС ли е, изобщо какво е според теб? Все пак интересно ми е какво имаш предвид под това, което копипейстнах.

 40. Ако някой ми е нелицеприятен пишейки меко казано идиотски коментари -заминава си.Не мисля,че трябва да имам кой знае какви морални ценности ,за да ми светне кой е идиота в случая.
  Но да баннвам или слагам спамерите в капан още не ми се е налагало.
  Да трия и редактирам и усмирявам -да,ама не в блога си 🙂

  Хубави критерии сте изписал млади господине.Поздравления.

  Усмихнат ден желая 🙂

 41. Д.Н.има хора, които са направо обсебени от тия неща и ги пишат навсякъде, дето видят даже най-бегло да се споменава политика.

 42. А, ако говориш за такива конкретно, съгласен съм. 🙂

 43. Михаил
  28/05/2009 - 15:15

  @ Енея и Лонг, не, не трия “различните” мнения (което е видно от самата спомената статия), но ако някой пише три пъти едно и също без да отговаря на аргументи и просто си пее като латерна… заминава.
  А днес нарекох пушачите простаци, гледай сега какво ще стане :))

 44. па 90% от тях са простаци, точно както и 90% от всяка друга група хора (и от цялото човечество, ама тоя факт като че ли се осъзнава само от останалите 10% кхехехе)

 45. Михаил
  28/05/2009 - 15:37

  Отлично наблюдение. Става и за туитване, жалко че нямам туитър. Ще го сложа във фейсбука тогава… 🙂

 46. хахаха ето сега точно като за пример получих следния коментар:

  ——————-
  коментар
  ——————

  на колко от признаците отговаря? 😉

 47. За сега Akismet на мен ми е достатъчен, но критериите са много точни. Напълно ги споделям(опа, и аз съм без граватар LOL )

  А ако някой си се казва Крум? Или трябва да е добавил “Страшни” за да изпълни критерия 😀
  Бъзикам се де.

 48. Да триеш коментари на несъгласни е глупаво. Но има такива, които хем ас несъгласни, хем отказват да дискутират. “Аз съм прав и толкоз!”

 49. Майк Рам
  28/05/2009 - 20:47

  Longanlon, този пост трябва да влезе в Учебника по блогване, който БАН ще издаде в близкото хилядолетие 🙂
  Напълно споделям твоите принципи и повечето от тях ги спазвам строго, защото изродите можеш да ги спреш само насила.
  Малко по-толерантен съм към коментари, започващи със “Здравейте”, защото човекът може още да няма изградена адекватна комуникационна култура, към такива, писани на латиница (ако са стойностни като текст), както и към такива, които имат правописни грешки (признавам, че понякога даже ги поправям).
  Банването го правя по име, по имейл и по IP адрес, за да е по-сигурно.
  Всичко в твоя блог оформя неговия облик – не само твоя текст, а и коментарите, така че контролът над простотията е задължителен, иначе ще те залее.
  Още веднъж – поздравления за добрата статия!

 50. Преслав Недев
  28/05/2009 - 20:53

  Я да видим дали ще позная за баннатия :-)))
  Прословутият уебгуру и интернет предприемач Апостол Апостолов?

  За сефте попадам на този блог, но ме радва споделеният опит ;-). Като нищо ще го приложа 😉

 51. QNA PLATOVA
  28/05/2009 - 21:51

  Zdrasti, Longanlon!
  Az si pi6a komentarite s neobhodimata u4tivost i uvajenie, Daje mi e stranno za6to drugite hora ne (te)pozdravqvat. Pokazvam po tozi na4in simpatiite si kum teb kato “avtor”.
  Pi6a si istinskoto ime, za6toto nqmam kakvo da kriq. A po princip sum sviknala navsqkude da si pi6a imeto s glavni bukvi. Pi6a na latinica, za6toto sum v Avstria i ne mi trqbva kirilica tuk.
  Oba4e tazi statiika idva to4no navreme – pi6a si tiho i krotko ot nqkolko meseca, komantarite mi si sedqt, no ti nikoga ne otgovarq6. Sviknala sum si prosto vinagi da ima i reakciq na napunite mi (v slu4aq nad klaviaturata ;)).
  Dosega si mislqh, 4e ti dori ne pro4ita6 napisanoto na latinica, sega pone vijdam, 4e go pro4ita6. A i ne sum na mnenie, 4e pi6a banalnosti, obidi i gluposti, ta da ne me “haresva6”. Oba4e merci za qsnotata.
  A prosto koi idiot izmisli The Political Correctness, ne znam, ama i az ne sum privurjeni4ka!!! Iskat da minem vsi4ki na avtocenzura zaradi neq. Tuk e masovo sred avstriicite zaradi Nazi-minaloto na stranata. Pfu! Dori ve4e nqmat pravo da kazvat dumata “4ujdenec” ili “afrikanec” v mnogo slu4ai.
  Zatova ti haresvam bloga! Haresva6 cinizma i svobodata na (smislenoto) slovo! Dolu vsi4kata cenzura!!!

 52. Лъчезар Томов
  28/05/2009 - 22:26

  Юридически не съществува основание да се банва потребител преди да е написал нещо, освен ако самото му име не съдържа някаква груба форма на обида

 53. albert venn dicey
  28/05/2009 - 22:32

  “Юридически не съществува основание да се банва потребител преди да е написал нещо, освен ако самото му име не съдържа някаква груба форма на обида”

  Това е е*бати тъпото изказване, ще прощаваш.
  Разбира се, че притежателят на един блог има пълното право да допуска или да не допуска кокого пожелае и при каквито пожелае уславия.
  И всъщност какво “потребява” “потребителят”, който бива банван, можеш ли да ми обясниш?

 54. Иво Апостолов
  28/05/2009 - 22:33

  Хмз, аз май се сещам и за още един с граватар, който го отнесе 🙂

 55. Завиждам ви на проблемите на вас, популярните – явно се съдират да ви пишат дивотии. Аз, слава богу, съм отърван от това главоболие – основно заради главоболията при коментирането през Blogger, които явно повечето спамъри ги мързи 🙂 Въпреки че при мен всичко е свободно – няма модерация и почти няма триене, броят простотии на глава от населението по моите ширини е завидно скромен. Все се питам дали пък не е и свързано с тона на самите постове, де… които да служат като магнит за определена категория нелицеприятници.

  И все пак бих се радвал, ако имаше начин да пъхна едно филтриране по ключови думи в Blogger (на принципа на Bayes филтрите в пощите), което да отсява очевидните простотии. Макар че тогава ме съмнява дали моите собствени постове няма да ги реже такъв филтър – кво да праиш, простак съм се родил и такъв ке си умрем.

  За филтрирането по имена не си прав – аз примерно какво да правя? Да ходя да съдя мамка ми, че ма й кръстила на първиот болгарски хан? 😀

  P.S. Вотът ми за отрязан притежател на граватар се колебае между Апостолов и А.Грънч. Хайде, понеже другите вече лансираха първия, ще заложа на Грънчи. Току-виж съм се обзавел с някоя книжка…

 56. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  29/05/2009 - 08:21

  Съгласен съм с Лонганлон. Аз пиша преобладаващо за политика и постоянно ми се случва да трия коментари за “кумунидите”, “десарите”, “чекистите”, “чекиджистите” и други подобни.

  ПП: Лонганлоне, това с разкриването на IP на работника е кофти 🙁

 57. Изобщо не е кофти.

  Всеки стои зад думите си и анонимност няма.

  Ако не го осъзнава сам, редно е да му се помогне.

  А ако се е постарал да е анонимен и е с прокси, забележката ти е безпредметна 🙂

 58. Лъчезар Томов
  29/05/2009 - 10:00

  albert van dicey – каквото не разбираш не е непременно тъпо – първо правило на интелигентността. Не съм казал, че Петър Стойков няма право да изтрива потребители, просто казах, че чисто юридически няма основания (т.е. може пак да трие каквото си поиска, просто не може да го оправдае като “законосъобразно”, “справедливо” и тн, ако е по този начин). Не можеш да осъдиш престъпника преди да е извършил престъплението. Друга работа е, ако потребителят е известен рецидивист, разбира се 🙂

 59. Всъщност мога да го оправдая точно като законосъобразно 🙂

  Блогът е моя собственост според закона – хостингът и домейнът са мои, платени от мен, съдържанието в блога също е мое авторско. Как се разпореждам с моята собственост и на кого давам да се ползва от нея (от достъп до нея), законово е само мое решение.

 60. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  29/05/2009 - 10:50

  (thumb up) , който не уважава чуждата собственост, нека върви да прави кавали 😀 😀 😀

 61. Интересното е, че откак сложих новата снимка на блога, хейтърските коментари забележимо намаляха.

 62. TROLL aka HITLER
  29/05/2009 - 12:29

  Zdraveite !!!
  КАТО ЦЯЛО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С автора 🙂

  Преди 2-3 години се отказах да чета блогове, просто поредните говорилни. Но тези дни имах малко повече време и с Одоволствие установих, че нещата малко са се променили. На фона на заобикалящата ни човешка пустош вие се вживявате като капка в морето. Но на най-посещавания блог темата днес е как бамваме наред (което отговоря на въпроса ми, защо в 5-6 блога които прочетох коментиращите са от доста ограничен кръг хора).

  Тролове и елфи (оказа се, че не са същества живеещи около Козлодуй или Чернобил – добре, че има гугъл) – явно всеки автор според собствените си критерии (по-скоро камбанария, тесногръдие…) решава дали дадения пост/коментиращ отговаря на изискванията му за
  Ентелигентен събеседник и … бам. Хубавата страна е, че никой не обича да чете глупости,
  но пък и писането в блога става малко самоцелно :).

  За тройкаджиите (или да кажем неотличниците) по български и литература – не се хабете. Дори да имате опит или добре обмислено мнение по дадена тема, ще вземете да напишете не_знам или да направите 3-4 грешки на 2 реда – явно “мисленето ви е близко до езиковата култура” – за нищо не ставате (т.е. простички сте за да пишете в тоя блог).

  “Защото човекът може още да няма изградена адекватна комуникационна култура” (някъде из
  постовете). Т.е. 1-во отивате на специалист или пък при водещ блогър праскате (разбирай
  разменяте) си 2-3 поста, той ви обяснява къде са ви проблемите и какво ви куца в комуникационна култура. Чак след това отивате да споделите мнение на тема какво мислите
  за уличния помияр – да го гръмнем (по-правилното) или да го храним …

  … В опити да спазвам антибам правилата забравих какво исках да кажа 🙂

  P.S.
  Ако може авторът да прати на мейла водещия критерий за моя бам.

 63. Старанието ти да покриеш колкото се може повече критерии е похвално, но не се класираш за бан, сори 🙂

 64. Слава богу, че хейтъри, тролове, SS командоси, КГБ-исти и разни войни на различни богове,много рядко ме посещават и си ги пазя за кадем.
  Любимец съм, обаче, на руските спамаджии. От една година, Akismet и аз / за промъкналите се/ сме изтрили 988 спама.

  Но направо ненавиждам хейтърски блогове-създадени да осерат някои.

 65. о, руснаците са редовнии тука – някои са толкова забавни, че почти се изкушавам да ги оставя 🙂

 66. За всичко е виновен Костов!

  P.S. понеже си падам по борбата със спама чрез регионализация, само чрез ограничаването коментарите да са на кирилица и от България или да ходят в “очакващи модерация” редуцира спама и тролизма до нищожни количества. Всички проксита окапват, всички negramotnizi също.

 67. тва да са от България как го реализираш? с плъгин или с някакви твои си магии?

 68. С плъгин, който съм писал за някоя стара версия WP. Поддръжката му е прекратена, понеже нямаше интерес и с новите работи само след ръчна намеса 🙂

 69. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  29/05/2009 - 16:26

  Ето ви един пример за “затролване” по принцип – да става диалога 😀 😀 😀

  http://svejo.net/home/link_sum.....a-podkrepa

  Текста, затролването и логическата линич нямат никакви допирни точки 😀

 70. Абе човеко, много ти бъркат в здравето тия “нацисти”, да не са те били някъде че им обръщаш толкова внимание, явно има истина в техните думи и причината че ти им се дразниш защото си живял в едно скапано време наречено “социализъм”, твоята работа е същата като на комунистите, да триеш, заличаваш, все похвати използвани при тоталитаризма т.е. няма свобода на словото, старай се да изслушваш всички хора, за това е демокрация, всеки да си каже мнението било то, правилно или грешно, ти също си човек и грешиш понякога 😉

 71. Както казах, блоговете много по-добре се управляват като абсолютна монархия или тоталитаризъм.

  Опитите за снизходителна демокрация имат много лоши последици, както може да забележиш от форумите на дир.бг, вестник новинар и т.н. където само простотии има вместо смислени коментари.

 72. Павел Х.
  29/05/2009 - 20:54

  Оп! Фал! Само се чудех какво му е лошото на “здравейте”. Може ли тогава “Здрасти!”? Защото все трябва нещо да кажа за поздрав.
  Искам да те питам – добре, ти ще баннеш някой, но ако той влезе с друго име? Или просто си смени мейла? Ще бъде ли разпознат? Или пък IP-то?
  Иначе за статията – наистина големи простаци пишат по форумите и е добре да им се затваря устата. Малко е грубичко, ама и те си го търсят.
  Какво значат “тролове”, “хейтъри” и “граватар”? Обясни ни, човече, защото съм мноооого бос!

 73. Лъчезар Томов
  29/05/2009 - 21:25

  Там не е демокрация, а анархия.

  Когато писах за законосъообразност нямах предвид конкретната буква на закона, а че юридически не може да се оправдае банването на основа на неизвършено престъпление. Смисълът беше малко по – друг, а не да отричам законността на действията на стопанина на блога.

 74. Павел Х, името, имейла, ако ще и цвета на косата да си смени… коментарите му не биват публикувани. Той си ги вижда все едно са публикувани, но никой друг от читателите на блога не ги вижда 🙂

  Лъчезар, “юридически” значи според закона. Казах ти как е според закона. Ако ти имаш някакво друго тълкуване на думата, моля да го отнесеш към Българската Адвокатска Колегия за разглеждане 🙂

 75. Павел Х.
  29/05/2009 - 21:32

  Ами IP-то? По форумите пишат, че с превключване на модема става. А ти, след като имаш опита като администратор, сигурно знаеш това. Все пак така ли е?
  Обясни набързо що е трол, хейтър и граватар. За последното мисля, че е нещо като аватар, но не съм сигурен. Кажи все пак, ако може.

 76. И айпито да си сменят, коментарите им не биват публикувани. Няма да ти кажа как става номера обаче, ще се наложи да се сетиш сам 🙂

 77. Павел Х.
  29/05/2009 - 21:51

  Как да се сетя сам? Дай жокер!

 78. Павел Х.
  29/05/2009 - 23:47

  Ясно, разбрах. Не щеш пред всички. ОК!

 79. cinemascrotum
  30/05/2009 - 03:22

  Личното ми мнение, въпреки че не съм бил модератор на изтъкнати форуми, но за сметка на това съм бил гонен от такива, е че всяка цензура в интернет (освен тази на очевидния спам, генериран от скриптове), е проява на слабост. Инцидентните идиотии не са кой знае каква заплаха за целомъдрието на дискусиите, напротив – понякога могат да са по-интересни от самите тях.

  Моите няколко цента.

  С уважение,
  Скротум

 80. Разбира се, че са проява на слабост. По същия начин, по който да пиеш вода с нормална температура е проява на слабост – разбира се, да пиеш вряла вода е много по-голяма проява на сила…

  Въпросът е кому е нужно и защо според тебе да не проявяваш слабост е някаква ценност? Блогърско мерене на пишки кой може да носи повече на псувни и съответно да се окичи с титлата “най-силен”?

  То и създаването на полиция и съдебна система са проява на слабост от страна на обществото, което се страхува и не иска всеки негов член да трябва да се разхожда с автомат под мишница, за да се пази от нападения и затова предпочита престъпниците да не се разхождат толкова свободно по улиците и да правят каквото си искат.

 81. Силвия
  30/05/2009 - 12:49

  Хайде и аз да се включа, че отдавна не съм го правила 🙂
  Принципно много ми хареса позицията на @cinemascrotum – и аз съм била модератор на яки форуми, обаче както казваше шефката ни – бяхме готино място, щото всички бяха готини. Водили сме ебаси и дискусиите, и идея си нямам как нямаше троловизъм… Модераторите бяхме мили и готини, потребителите бяхме мили и готини, а малките зелени същества от Алфа Кентавър….

  Истината е обаче, че всичко това е прекрасно в едно идилично общество, в което трябва да се регистрираш, за да се включиш, още от първите ти стъпки те поема някой, за да те обгрижва и да те спира от самото начало да реагираш тъпо. Някой модератор /постоянен/ винаги е след теб, винаги коментира твоите мнения мило и забавно, за да не ескалират нещата…. дъра-бъра, мога да продължавам с часове. Long – напълно си прав, че това е просто неприложимо тук. И аз подкрепям използването на граватари, но нямам такъв. И аз имам блог, ама не линквам към него.

  Щото не се чувствам “част” от някакво общество в блога ти, сори. Но пък за сметка на това съм напълно съгласна да ме модерираш.

  Стига да не променяш какво казвам – аз не мога да стоя зад думи, които не съм казала. 🙂

  Другата причина да не слагам граватар, е че винаги, ама винаги съм била против моите думи да се свързват с “образ” – не за друго, а защото хората автоматически си правят някакви тъпи изводи, когато те знаят как изглеждаш – “ох, тая русата ли?”, “тоз пък и той с тоя разкрачен гол мъж”, “онуй, дет’ мяза на ЕМО???”, “онзи, бесния”…. Тъпо е малко – аз искам да бъда съдена по думите, които казвам, не по начина, по който изглеждам.

 82. Вергил Пенков
  30/05/2009 - 14:29

  Има и разни keyword stuffer-и, които в полето с “име” си тъпчат keyword-овете, за които оптимизират сайта си. Аз такива ги търкам направо.

  А най ме радват ония по торентите. 5 страници с коментари от типа на “евала, супер як филм”. И следва коментар на латиница, с капс лок “KAGETEMI DALIE QK FILMA”… същите ги има и по блоговете, но не мога да се сетя за конкретен пример сега 🙂

  Общо взето понякога е много забавно, даже ми е идвала идея да си направим сайт като bash.org, обаче за тъпи коментари по блоговете.

 83. Никея
  30/05/2009 - 21:46

  Писах някакъв дълъг и обяснителен коментар, ама му теглих една. Просто искам да кажа, че много се кефя на начина, по който се грижиш за блога си и който пишеш. Благодарско, че продължаваш.

 84. Опитвам се всячески да съм толерантен към кой ли не – както е по дебелите книги. Просто с времето се убедих, че не става – не може да дойде от някъде си някакъв си и да почне да сее разни мъдри мисли, дето ги е чел в “Моята борба” или пък да почне да обижда всички останали, считайки си го за “лично мнение” и че нямат право да го пипнат. Просто не става – единствено толерантният човек заслужава да си толерантен с него.

  Не винаги съм съгласен с написаното от Longanlon, но тоя път на сто процента – палци горе.

 85. Anna Moritz
  31/05/2009 - 13:36

  “при всяка удала им се възможност” – Моля оправи си грешката, че ми вади очите ;))

 86. cinemascrotum
  31/05/2009 - 15:23

  Уважаеми Лонганлон,

  Да пиеш вода с нормална температура е проява на необходимост, а не на слабост. Пиенето на вряла вода е проява не на сила, а на потенциални психиатрични отклонения.

  Също така, това което казвам няма никакво отношение към въпроса дали проявата на слабост не е или е ценност. Това е тема, твърде различна от поставената от теб: ти не модерираш блога си, защото искаш да си по-възвишен и ценен. Ти го модерираш, защото си мислиш, че така правиш блога си по-възвишен и по-ценен.

 87. И аз съм трил коментари. Чак сметка са ми държали защо го правя!

 88. Anna Moritz, в цитираното не виждам грешка. Думата “удава” си е съвсем правилна и ако мислиш, че в случая “отдава” трябва да стои там, грешиш ти – тя има съвсем различно значение.

  cinemascrotum, прави го такъв за мен, което е единственото, имащо значение в случая 🙂

 89. cinemascrotum
  31/05/2009 - 20:08

  Странно, по принцип правиш впечатление на човек, на който му пука за читателите му.

 90. Много се надявам, че “Хан Крум” е включен най-случайно сред грандоманските имена, достойни за банване, тъй като една от най-интересните, даровити и сладкодумни личности, които съм срещал по форумите, ползва точно този ник. А що се отнася до латиницата, винаги съм го казвал и пак ще повторя: не е важното на каква азбука го пишеш, а каква мисъл излагаш. Щото има и един форумец (случайно сега точно за неговото име се сещам) cardinal richelieu (плюс “йов” и още няколко ника), който и на двете азбуки пише, че и на два-три “езика” (нещо като английски, за немския му не мога да преценя), но за мен си остава неразбираем (което не пречи причината да е в собственото ми ниско умствено ниво). Иначе поздравления за интересния, поддържан с явно много усилия и винаги спорен (controversial) блог. (Особено ми хареса скорошното “дърпане на уши” по повод на Чудомировата “kaka cuuka”.)

 91. Пука ми, но разбира се, за мен самия ми пука повече 🙂 Правя този блог само заради личното удовлетворение от това, не за да радвам някой друг. Това, че различни хора го харесват също, е допълнителен бонус, не цел.

 92. cinemascrotum
  01/06/2009 - 12:33

  Longanlon, моля те, без тези демагогии. 🙂 Разбира се, че правиш блога си за лично удоволствие. Но личното удоволствие не идва от акта на написване на постовете (трябва наистина самочувствието ти да е яко излетяло в орбита, за да твърдиш това), а от взаимодействието на постовете ти с читателите.

 93. така е разбира се – и тъй като целта на това взаимодействие е само моето удоволствие и не насилвам никой друг да участва, съответно и определям правилата 🙂

 94. cinemascrotum
  01/06/2009 - 13:28

  Които обаче, въпреки всичко, се свеждат само до едно – “тоя не ме кефи, айде пътя”, т.е. прави горепосоченото изброяване леко ненужно, защото изкарваш нещата, все едно правиш бановете на принципа на някакви сметки по сложни формули.

  Повярвай, мога да те накарам да ме баннеш, без да попадна в нито един от горните критерии, а както се видя – може човек да изпълни повечето от тях и пак да не е за бан.

 95. може би си разбрал погрешно целта на поста – тя не е да обяснявам на хората как да пишат в блога ми, за да не бъдат баннати. за това няма нужда от обяснения ( http://kaka-cuuka.com/166 )

  целта е да помогна на няколко познати, които имат проблеми с хейтъри и тролове в блога си да профилират коментиращите и отрано да имат подсказка от кого могат да очакват изцепки. а и не претендирам за изчерпателност, главно споделям опит.

 96. Правя този блог само заради личното удовлетворение от това, не за да радвам някой друг.

  Ти май дорасваш идейно до Йовко Ламбрев 😆
  Е, все още ти пука и за читетелите, де
  😀

 97. философията на егоизма едва ли той я е изобретил 🙂

 98. cinemascrotum
  01/06/2009 - 13:49

  Разбрах прекрасно целта на поста (не съм презюмирал никъде, че това са упътвания към читателите ти). Казах само, че формулата, по която правиш “профилирането” не работи. От нея би излезнала чудесна статия с много подточки, която да звучи добре, но практически човек изобщо не прибягва до такива неща.

 99. както казах, написал съм я на база на опита си. действам така именно защото работи.

 100. Не карайте човека да се оправдава. Статията е хубава. Той само споделя опит, не принуждава никого да прилага тези правила. Пък и блогът си е негов, има пълното право да банва когото пожелае. В крайна сметка, авторът на даден блог губи време за да създаде нещо интересно. В замяна не получава нищо. Поне има пълното право да определя кой какво ще коментира.

 101. cinemascrotum
  01/06/2009 - 14:34

  Longanlon, това, което работи е “следният послепис…”.

 102. … каза човекът с много коментирания блог, от който е събрал неизмеримо количество опит и прави изводи.

  не исках да ставам саркастичен, ама ме принуждаваш 🙂

 103. cinemascrotum
  01/06/2009 - 14:49

  Що за сарказъм?

  Говоря от позицията не на опита (въпреки почти десетилетните ми наблюдения в тези среди), а от тази на т.нар. common sense.

 104. Иван Янакиев
  02/06/2009 - 11:24

  Здравей,
  (сега да се уточним с теб, че “Здравей” казвам не защото се стремя да съм подозрителен или неестествен, ами защото просто винаги когато срещна някои и искам да му кажа нещо започвам със “Здравей” – поне съм спокоен, че ако ме баннат за това – не аз ами родителите ми ще са виновни, че така са ме възпитали) 🙂 🙂 🙂 хаха

  при мен писането на латиница не е критерии, защото познавам хора, които коментират в блога ми само когато са на работа. Тези хора живеят извън България и е тъпо заради мен да си инсталират кирилица на служебния компютър… ако въобще фирмата им позволява да инсталират каквито и да е било щуротии.

  за другите неща, които си написал, имаш пълната ми подкрепа. Но според мен, не е нужно да се обясняваш с 2000 думи на хората, защо не те кефят. (това, разбира се, е личен подход при всеки)

  Радвам се, че при мен няма много тролове и до сега не се е налагало да трия просташки коментари (с малки изключения). Освен това не смятам, че като г-н Павел Николов, трябва да изготвям безкрайни списъци с правила, които трябва да се спазват в “къщата ми”. И точно, защото блога ми си го възприемам като къща – съм сложил и само едно единствено правило:
  “Запазвам си правото да трия коментари без обяснение. Побликуването на коментари в IvanYanakiev.com, не е право, а привилегия на посетителите му.”

 105. както може би ще видиш, ако всъщност прочетеш статията (щото от коментара ти ми се струва, че само си я погледнал отгоре-отгоре):

  1. това не са правила за писане на коментари в блога ми, а съвети към тия, които имат проблеми с тролове как да се справят с тях
  2.и аз нямам писани правила в блога и не смятам, че има нужда от такива, даже съм писал по въпроса (в началото на статията има линк http://kaka-cuuka.com/166 )
  3. Естествено, има изключения за писане на латиница – когато някой е в чужбина, на нов компютър и т.н. затова тоя признак не е решаващ.

  и друг път повече четене и по-малко писане 🙂

 106. Иван Янакиев
  02/06/2009 - 12:04

  🙂 добре, виновен съм, но човек наистина остава с впечатление, че тези съвети, които даваш на хората с проблеми, всъщност са си твои принципи по които модерираш блога си – нищо, че не си ги написал като правила.

  аз в коментара си нямах предвид, че ти ще ме баннеш заради “Здравей”-то, ами по-скоро принципно. Това се отнася и за обяснението с 2000 думи, което съм го написал с глагол във 2-ро лице, но нямах предвид поста ти, а по принцип изписването на страници от правила по други блогове. Нещо съм се омотал в изразните средства и се е получило тъпо. 🙂 🙂

  Абе общо-взето прав си, деба … Cheers 😉

  Между другото, от колко време си блогър?

 107. Той си ги вижда все едно са публикувани, но никой друг от читателите на блога не ги вижда

  между другото, ако е достатъчно съобразителен, лесно може да познае, дали му е задържа коментара, дали е одобрен със закъснение. 🙂

  Но предполагам, средностатистическият трол е над тези неща.

 108. Бе да ти кажа, Лонг, ти самият сигурно знаеш де, и сигурно дори си писал на тая тема, филтрирането и “банването” са трудно приложими в отворена среда като Интернет. Не случайно един куп правителства се мъчат ли мъчат с тоя “проблем”.
  Принципно одобрявам идеята ти – псувни и безпричинни тролски нападки към другите в блога са нещо факано. Резултат на много алкохол или много дрога или много Волен 😉 И или и трите не дай си боже… лол
  Надявам се, че ще имаш мъжеството да не позволиш това да се превръща в _цензура_! Щото тогава ще загубиш много повече отколкото би спечелил с тая мярка… Но съдейки по блога ти, който от доста време – няма такава опасност 😉

 109. Лонг, сериозно и най-отговорно ти заявявам, че ти самият си трол и хейтър…което не е лошо, а просто следствие от прекалено много време онлайн…такива ставаме всички (окей, почти) след известно време в Интернет…

 110. и по какви критерии го определи това?

 111. по единствения, който ми е достъпен – блога ти 🙂 не се обиждай, не съм имал за цел – просто ми стана смешно 🙂 аз харесвам троловете и хейтърите, знаеш 😉

 112. явно не си попадал на истински хейтъри, затова смяташ мен за такъв 🙂 Eдинствените ми писания, които бих окачаствил като натурални хейтърски са тия:
  http://kaka-cuuka.com/104
  http://kaka-cuuka.com/120
  http://kaka-cuuka.com/211

  колкото до тролването – остава въпроса как може човек да е трол в собствения си блог, на който аз не се наемам да отговоря 🙂

 113. аз имам…по-изтънчени представи за хейтърите и троловете. ти тука описа методи за банване на тъпите представители. мързи ме да давам подробности, но повечето блогове в беге, които чета са хейтърски (по моя критерий), а останалите са просто тъпи и не ги чета 🙂 както и да е 🙂

 114. EllyMinator
  05/11/2009 - 00:17

  Добър вечер 🙂
  Това ми е един от любимите блогове, много се кефя на някои статии, но за първи пут пиша.
  Longanlon, може да си решиш до някаква степен с пишещите на латиница твои почитатели, ако на удобно място, някъде около “оставете коментар” сложиш линк към програма, подобна на кредор: http://www.kredor.com/lat2bg/
  Не е необходимо да се инсталира, едва ли ще отнеме много от ценното време на латинизираните ти фенове като Яна Платова например, а при по дълги коментари доста хора нямат нерви да четат на латиница.

 115. Благодаря ти за предложението, но смятам, че който не може да си инсталира кирилица е или прекалено малък или прекалено глупав, за да коментира тук.

  Изключения като Яна, които са в чужбина или на чужд компютър са прекалено редки, за да се тревожа за тях 🙂

 116. Калоян К. Цветков
  05/11/2009 - 13:11

  Аз пък се каних да направя по-глупакоустойчиво решение — като се намери коментар само на латиница автоматично да се обърне на кирилица с правилата за (обратно) транслитериране 😉

 117. Дядо_Хаджия_
  20/11/2011 - 08:55

  Без здарвейте , изчетох изписаното и някои от коментариите . Бих казал че съм съгласен с почти всичко от казаното от автора на блог-а . Някои от коментарите ми се видяха доста блудкави и не си губих времето с тях. Но се чудя 1-во дали автора е толквоа вещ в познанието си / визирам миризливи араби , лайна и подобни / което свъщност навежада н апо-различни мисли , и 2-ро ако е толкова посещаван блога защо не виждам по-скорошни коментари. А що се отнася до определения вид / тролове , хейтъри и подобни / , не ги наричам и хора , те никога няма да свършат . Едни си замианват , други идват . Всичко тече , всичко се променя .

Leave a Reply

Задължителните полета имат *