Просто SEO или … ?


За прословутата наука SEO чуваме и четем всички, при това, смея да кажа, отегчително често. Сео-та се навъдиха под път и над път, фирми има стотици и всички са „водещи” – по това даже надминаха маркетинг и пиар фирмите.

Тая работа взе да става доста досадна, защото истинските професионалисти в бранша, точно както и в много други браншове, се броят на пръстите на ръката на кьорав стругар…

SEO (Search Engine Optimization) е най-общо, науката за това как сайтът ти да излиза по-напред в резултатите от търсачките (най-вече Google) когато хората търсят определена дума, свързана с бизнеса или сайта ти.

Разбира се, факт е, че ако имаш фирма и сайтът ти не е на първата страница в Google, все едно изобщо нямаш сайт. Дори според статистиките, най-горните три резултата от търсене получават почти 90% от кликовете на потребителите, които търсят нещо. Да си най-отгоре в гугъла е много полезно, защото означава много посещения – ако правиш бизнес това означава повече клиенти.

Google си има система за изчисляване на това колко „силен” или „заслужаващ доверие” за съответната информация е определен сайт и спрямо тази система го подрежда при търсене по-високо или по-ниско. Например, блогът ми излиза на първо място при търсене на „Атлас изправи рамене” и на „вестник Шок”, защото е популярен и защото в единия случай аз писах пръв за книгата в България а във втория – защото в-к Шок вече няма сайт (то май и такъв вестник вече няма) и статията ми за жълтите вестници остана една от малкото, която го споменава. Всеки ден по около 50 човека намират блога ми, търсейки тия две фрази.

Ако имате бизнес обаче, не може да оставиш нещата на подобни, до голяма степен, случайности – нужна е помощта на професионалисти, които да помогнат на сайта ти да се изкачи нагоре и да остане там, въпреки усилията на конкуренцията.

Както казах, професионалистите са малко – затова разговарях с представител на една от сериозните фирми у нас – SEOMarketing.BG, да ми разясни какви точно шамански заклинания правят SEO-тата, за да накарат един сайт да излезе първи в гугъл. Резултатите бяха доста интересни.

На първо място се оказа, че SEO оптимизация не се прави само за Google. Това е най-популярната търсачка, но някои хора ползват други – в Русия да речем повечето хора, кой знае защо, ползват Яндекс и оптимизацията за нея е много важна, ако някой се цели в руския пазар – в България като че ли няма други фирми, които правят оптимизация за Яндекс.

Интересното е друго – че SEOMarketing.BG всъщност връща парите на клиентите си, ако не успее да изпълни това, което са се договорили относно оптимизацията. Тази гаранция ги разграничава от цялата им конкуренция в България.

Google също така обича и линковете – колкото повече и по-популярни сайтове са сложили линк към вашия, толкова повече гугъл му се доверява и го изкарва по-нагоре. Тук на помощ, освен купуването на линкове, което може да е доста скъпо, идва регистрацията в директории. Какво аджеба е директория в тоя смисъл не ми е много ясно (освен че осигурява линк към сайта ти), но се оказва че има стотици български, хиляди руски, англоезични и какви ли не други директории (някои от „по-силните” са платени), в които SEO фирмата записва сайта ти.

Интересен похват е създаването на обръчи от фирми… пардон, обръчи от поддържащи сайтове, които са направени така, че постоянно да агрегират някакво съдържание (точат RSS от всякакви други свързани с темата сайтове, т.е. са мини-Блогосфери), за да набират авторитет пред Google (защото той обича и сайтове които непрекъснато публикуват много нова информация). Те съответно всички линкват сайта, чийто авторитет трябва да се вдигне.

Някои хора обаче си мислят, че SEO e като магия и едва ли не искат при търсене на „кока-кола” сайтът им да излиза преди coca-cola.com – и за целта им се иска да платят колкото за баничка и да им остане за боза…

Част от работата на екипа на SEO фирмата при одита е да разсее подобни илюзии и да даде реалистична представа за това какво може да се постигне. На помощ идва услугата SEO Одит, предлагана от SEOMarketing.BG.

Тя служи да разберете колко точно любят, тачат и милеят търсачките сайта ви – представлява нещо като първоначална оценка колко „тежи” сайта в интернет, къде са предимствата му и кои са слабите страни, по които трябва да се работи още. Хубавото е, че тази услуга е сравнително евтина и става бързо – което я прави добър инструмент, чрез който да решите струва ли си да инвестирате в SEO оптимизация, колко би струвало това и какви са възможностите за това.

Всичко горенаписано, естествено, не прави пишман-сео-тата по-малко досадни и аз продължавам да банвам всякакви ипотпал-и и други подобни навлеци, които така и не се научиха, че линковете в коментарите в блога ми са no-follow (т.е. гугъл не ги вижда). Но поне, надявам се, ви даде обща представа за това какви са тия SEO-специалисти и за какво се борят, че и защо все повече фирми се възползват от услугите им.

Тази статия бе скромно заплатена от фирма SEOMarketing.BG, което обаче изобщо не значи, че в нея има нещо невярно.

 

Фотосесия за простосмъртни
10 причини да мразя държавната администрация

Коментари

 1. Скромно заплатена, но добре написана. А това за “кьоравия стругар” е не само вярно за всяка професия, но и ми звучи все едно е от един съвременен Елин Пелин.

 2. Бахар Мустафа
  18/03/2010 - 09:23

  Е, поне можеше да им го дадеш за да проверят за различни фактологически грешки„ относно SEOто

 3. Това не планираше ли по-рано да го пуснеш? Все пак добре си се справил, даже сякаш вече няма объркващи те термини 😉

 4. Комерс =)

 5. Стараем се колкото можем 🙂

 6. Хубава статия, както винаги. Малки забележки заради леките разминавания с фактите, но все пак като се сетим че това не е юзър гайд за СЕО, а въведение в нещата то се съгласяваме да ги подминем. “Сателитните” сайтове в никакъв случай не е задължително да агрегират. Всъщност агрегираната информация не е нова. Биг Г. анатемоса отдавна dublicate content-а.

  Поздрави отново за “платения репортаж” хубаво се е получило, а и полезно за двете страни. 😉

 7. “Биг Г. анатемоса отдавна dublicate content-а”

  Доколкото твърдят и други запознати (не само seomarketing.bg), това далеч не е толкова вярно, колкото Биг Г. представя нещата. Специално това за обръчите от сайтове Огнян Младенов го каза на Блогмастърс.

 8. Димитър Георгиев
  18/03/2010 - 11:58

  SEO оптимизацията е много интересен маркетингов подход, но все още малко хора/фирми в България са запознати с ползите… Браво за статията, ще промените малко или много това!

 9. Че е нежелан според правилата – нежелан е. Каква тежест има това за крайната оценка знаят само Г и онези… специалистите от ръката на стругаря 😉

 10. Димитър Димитров
  18/03/2010 - 12:31

  Много полезна статия.Тоя път дори почти не хейтваш. 😀 SEO-услугите са според джоба и акъла, затова всеки който може да разчита Analytics почва да оптимизира сайтове срещу пари, въпреки, че бих отделил няколко дни упорито разучаване на похвати, отколкото а същия резултат да платя на някой супер неизвестен-и-никому-доказан шарлатанин-гмо-еко-блог активист. (Това май прозвуча прекалено)

  А относно линковете в коментарите, analytics-a показва, че доста хора цъкат на името на коментиращия за да видят към чии блог води, като в последствие прекарват известно време на страницата.

  Което не значи че ипотпал-ите са по-малко досадни. 🙂

 11. Прасунсен
  18/03/2010 - 12:32

  Я, тук още се вярва в обръчи от нискокачествени сайтове, субмит в стотици директории и (ха-ха) он-пейдж оптимизация. Развиваме се с няколко години закъснение, както обикновено (При наличието на интернет това си остава необяснимо, но пък за сметка на това неизменно).

 12. А ти в какво вярваш?

  🙂

 13. Димитър Георгиев
  18/03/2010 - 12:41

  Запознаването със SEO похватите е хубаво, особено когато искаш да знаеш за какво си даваш парите… Хубавото на такива SEO фирми е, че разполагат с ресурсите да постигат обещаните резултати. А гаранцията която дават (moneyback) е много добро условие за работа с тях, имайки впредвид множеството измамни SEO специалисти на пазара…

 14. Прасунсен
  18/03/2010 - 12:49

  @Longanlon в качественото съдържание и качествените линкове 😉 Определено не и в цитирането на ЕЖК мантри от сорта на “най-горните три резултата от търсене получават почти 90% от кликовете” 😉

 15. “качественото съдържание и качествените линкове”

  Прасунсен, това е все едно да кажеш, че за да спечелиш олимпийска титла на 100 м. спринт ти трябва да си генетично надарен и да тренираш здраво – две безспорно най-важни и жизнено необходими условия, но това изобщо не покрива всички останали неща, които също трябва да правиш, за да постигнеш целта си.

 16. Прасунсен
  18/03/2010 - 13:29

  Ами ако не си генетично надарен и не тренираш здраво, колкото и хубаво екипче да си купиш, пак няма спечелиш спринта.

  Или по друг начин казано хиляда линка от директории или рсс агрегиращи блога обикновено имат по-малка стойност (изключвам случаите, когато вредят) от един линк стойностен контекстов линк от добър сайт.

 17. А има и случаи, в които вредят?

 18. Съгласна с Прасунсен, настояваща за качество вместо шаманизъм, цитирам Еленко: http://eenk.com/?p=1862

 19. Прасунсен
  18/03/2010 - 13:53

  “А има и случаи, в които вредят?”
  Не съм имал “щастието” да го изпитам лично, тъй като такива методи не ползвам. Но твърдения в нета, че голямо количество нискокачествени линкове (например от директории) могат да навредят, вместо да помогнат, има много. Според мъглявите обяснения на Matt Cutts от Гугъл също би следвало да е така. Така че съм склонен да вярвам 😉

 20. Абе те от гугъл са царе в даването на мъгляви обяснения по тая тема, които после се оказват не съвсем верни, забелязал съм…

 21. Прасунсен
  18/03/2010 - 14:07

  В тая връзка от Сеомоз отвреме навреме разкодират мъглявите им послания по много готин начин – ето последното:

  http://www.seomoz.org/blog/an-.....indexation

  Като в същото време пускането на линка тук илюстрира как качественото съдържание (сиреч техния готин комикс) привлича линкове и трафик 😀

 22. ъхъ, особено след като съм казал горе, че линковете в коментарите са no-follow 😉

 23. Много ми харесват подобни дискусии. Не за друго, ами защото от облака някой се опитва да извади крокодил. Няма публично и официално известни алгоритми на работа на търсещите машини или ако има те са малко и крайно недостатъчни. Останалото, което се коментира са предположения, някой основани на изследвания и опити, други – на хвърлен боб. Специално за тези линкове – дали да се набляга на количеството или на качеството все още няма единодушие сред мастърите. Чел съм много добре обосновани но противоречиви мнения и незнам кое е по-вярно. Набило ми се е в главата, че лоша реклама няма, останалото всеки сам си решава.
  Следваща тема за размисъл – пейдж ранк-а 😀

 24. Прасунсен
  18/03/2010 - 15:46

  Всъщност, CHILIEV, отдавна има единодушие, че е важно качеството, ама не знам ти с кои “мастъри” дискутираш 😀 А най-лесният начин да решиш спора за себе си е да го провериш сам – аз го правя постоянно.

  Не ми се навлиза в дълбоки полемики, но имам един въпрос – блога на Пешо дали е толкова популярен щото има интересно съдържание или щото е субмитван в директории и е част от обръч от сайтове? На мене ми се струва да е първото, ама знам ли, може би всички блогове, които линкват към него, са част от обръча му 😀

 25. A всъщност, Прасунсен, ти професионално ли се занимаваш с това?

 26. @Прасунсен, нямам претенции да разбирам от СЕО, просто чета от чисто любопитство и оставам с впечатление, че има различни мнения по въпроса “дали е по-добре блога на Пешо ще има 4 качествени беклинка линка или 250 какви-да-е постигнати с total submitter-a да речем”.
  Източниците на тези бледи мои прозрения са небезизвестния blackhatworld например и 2-3 бг форума. След като се интересуваш повече от мен или може би дори се занимаваш с това със сигурност им хвърляш по едно око така, че не може да не си попадал на подобни спорове. Не съм го тествал, нямам и намерение да го правя. Хубаво е човек да си знае работата, за останалото има специалисти 😉

 27. Прасунсен
  18/03/2010 - 16:02

  Не го правя за клиенти, а само за собствени проекти, така че не знам дали се води професионално 😀 То по принцип да правиш сео за клиенти си е мъка, ама щом пичовете са се хванали, а и вземат пари само при постигнат резултат, лошо няма. В българския нет конкуренцията не е кой знае каква, така че нищо чудно и със субмит по директории да постигат добри резултати (има опасност да са само временни обаче).

 28. Всъщност винаги ми е било интересно следното – SEOMarketing.BG са голяма СЕО фирма и имат клиент, който дава една торба пари за да е на първо място на фразата “самолетни билети” например. ОК – изпълняват проекта и предполагам има някакъв договор в който се гарантира, че поне 1 година този сайт ще е на 1 място на тази фраза да речем. Идва един друг клиент със същата торба с пари и иска да е на първо място за същата фраза… тогава какво правим? Ами ако дойдат още 5?
  Ами ако става дума за “пицария в София”? Как можеш да гарантираш на всички клиенти първо място по една и съща фраза? Та нека ако някой от SEOMarketing.BG се мерне да ни “осветли” как стои този въпрос. Сигурен съм, че има някакво решение, но винаги ми е било любопитно.
  Иначе тактиката money back си е супер страхотна, със сигурност това е един цивилизован начин на работа. Сега остава и в магазините да свикнат, че можем да им връщаме боклука, който сме си купили и ще сме мааааалко по-бели.

 29. Тралала
  18/03/2010 - 16:36

  Ах, ипотпалите, що така ги споменаваш тия, не е чиста тази работа.

  Иначе що се отнася до тях….ад им абе атакйам !!!

 30. Много хубава статия, но дали тази фирма наистина е толлкова добра?

  3-то място за “seo маркетинг” в Google.bg
  Никакво място за “seo” (а ти си на 56-то)

  ?

 31. e, по този въпрос няма как да се изкажа, тъй като нищо не разбирам от СЕО 🙂

 32. Xa, много изчерпателно и яко написано…a aз досега бях почти убеден че СЕОтата вършат съвсем малко повече работа от ПРите…

 33. SEOMarketing.BG
  18/03/2010 - 20:11

  Здравейте, ние от SEOMarketing.BG гарантираме позициониране на първа страница, а не първо място. Първо място също е възможно срещу адекватен бюджет. Ако имаме вече клиент в тази ниша на първо място, просто отказваме да работим с клиент, който също желае тази позиция.

 34. “e, по този въпрос няма как да се изкажа, тъй като нищо не разбирам от СЕО ”

  Е те фактите говорят еднозначно – ти разбираш повече от СЕО и си по-напред по основната им фирмена, ключова дума 😀 😀 😀

 35. Понякога можеш да получиш повече трафик, ако оптимизираш за по-редки ключови думи, вместо да се буташ там, където всички се натискат 🙂

 36. Хахахаха… @chernobyl много си мъдър. Някак е логично при по-малко използваните ключови думи се оптимизира по-лесно. Обаче няма кой-знае какъв смисъл да излизаш на 1 място на фраза “щастливи кокошки от село Долно Манаре” 😀

 37. монетизация на трафика в действие. колко точно плащат, да питам, тъкмо съм развътяр тука ено блогче?

 38. Плащат достатъчно. Пожелавам ти успех в блогчето.

 39. Стефан
  20/03/2010 - 00:24

  Интересна статийка, наистина. Хубаво е да има нещо подобно, добре структурирано, за въведение.

  Че аз, когато се запознавах за пръв път с тези понятия, бях абсолютно шокиран с купищата информация, които намерих, но не бяха лесносмилаеми (или поне не за мен).

 40. kangaroobg
  20/03/2010 - 14:46

  От един месец се занимавам с това (любителски, за моя сайт),
  никак не е лесно.

 41. Стоян Николов
  21/03/2010 - 20:34

  Същата работа както е и с уеб дизайнерите. Всеки втори студио отваря … къде качествена работа къде некачествена.

 42. neuromantic
  22/03/2010 - 12:45

  Всъщност доколкото разбирам СЕО-то е вид кражба от Гугъл 🙂 Те си имат платени линкове които винаги излизат на първа страница. Логично е Гугъл да оптимизират сърч-машината непрекъснато тъй че само СЕО-магьосници да останат на пазара…

  Иначе реклама с коментари е куул 🙂 Нещо ново.

 43. Живко
  26/03/2010 - 01:43

  Интересен поглед върху SEO бизнеса в БГ, но за съжаление, с някои неточности и поостаряла информация, но пък от гледна точка на SEO в помощ на цитираната в статията фирма – добра статия 😉

 44. Значи за начинаещи искам да кажа,че ако искате СЕО анализ може и да го получите и безплатно. Има доста програми за това. Един сайт за който мога да се сетя е SEOMoz.org . Също има редица плъгин-и за файрфокс и прочие но не съм се занимавал от много време в тази сфера за това не се сещам много много.
  Като цяло ако сте някоя фирма няма нищо лошо да плащате за СЕО.Но според мен най добре е да разгледате някои артикъли в сайтa seobook (google’не те го). Иначе ако сте средностатистически маркетер и искате да почнете бизнес онлайн не ви съветвам да плащате на сео фирма. Първо научете тфа онова( не е много трудно :П) и после ако нямате много много време можете да отидете в някои фрееланс сайт и да оутсоурснете работата за много по евтино. Така,че тфа е от мен. Ако някой иска помощ и прочие може да се свържете с мен чрез скайп brizzz-oodota_suckit или ми пишете в сайта.
  Късмет на начинаешите :П

 45. Че е пълно с пишман СЕО-та съм сългасен.

  “SEOMarketing.BG е водеща българска фирма в областта на интернет маркетинг услугите”

  И те водещи се оказват :)не че хейвам.Сайта им вдъхва доверие,но докато не излезе на първа страница за
  SEO оптимизация и клиентите в порфолиото не станат повечко примерно може да си спестят суперлативите.

  Поздрави

 46. Всеки си преценява…

 47. Сега малко ще се проявя като злия лош спамер… ама ми се ще хората да хвърлят едно око и на поста ми “КАКВО НЕ Е SEO” – http://lanix.org/blog/comments.....402-143611

 48. SEOMarketing.BG
  11/04/2010 - 21:39

  @Danail в този бизнес голяма част от клиентите държат на конфиденциалността, затова и публичното ни портфолио е доста оскъдно. А това дали излизаме на първа или 100-на страница в Google не е показател за работата ни. Предлагаме перфектни условия за работа и всеки песимистично настроен към SEO услугите ни е застрахован с moneyback клауза в договора.

 49. existenz55
  18/05/2010 - 21:15

  “щастливи кокошки от село Долно Манаре” 🙂 е това е фразата по която трябва да си правите SEO 🙂

 50. Иво Апостолов
  26/05/2010 - 15:38

  Кофти. Не заради платената статия, а заради това кой стои зад нея.
  Николай Илиев от въпросните SEO Marketing всъщност е един от най-големите спамъри в България (от тия заради които получавате онези “непоискани търговски съобщения”).
  А основният бизнес на тези СЕО гурута е всъщност да препродават е-мейл адреса Ви.
  Грозна работа.

 51. SEOMarketing.BG
  30/05/2010 - 21:12

  A въпросния Иво Апостолов се изживява като най-големия интернет доносник в България. Ако бе по времето на Тодор Живков би бил доста уважаван…

 52. Иво Апостолов
  30/05/2010 - 22:36

  Горкичкият, май не правиш разлика между донос и докладване на престъпление (защото според ЗЕТ и ЗЗЛД правиш точно това).
  🙂

 53. F The System
  31/05/2010 - 00:26

  Странно е друго, по маркетинг (про-американска наука) се учи даже, че за осъществяването на един добър маркетинг план е нужна база данни с възможни клиенти, като такива база данни се продават от фирми занимаващи се с това да ги събират. Т.е. според маркетинга е нормално да ти изтекат данните по различни пътища (например задължително публикуване на email като в този блог) и е нормално после да те спамят за щяло и нещяло?! Което води до противоречие със законите, както е споменал г-н Апостолов.
  Или иначе казано нямате ли си друга работа освен да се фукате колко добри сте в SEO, защото благодарение на избиването ви на комплекси сайта ви да е най-отгоре, ще дойде 1 момент, в който всеки ще генерира уж най-добрия линк за дадено търсене и търсачките ще станат ненужни или най-малкото неефективни, каквото отдавна се забелязва като тенденция. Така поне най-после ще се унищожи и цялата виртуална сфера в която толкова сте се зомбирали, че явно забравяте, че живота не е в скапаните сайтове 😉 Хайде успех със сътрудничето ви за зомбирането на човечеството и прокарването на Новия Световен Ред, превърнал ви вече в консумиращи отрепки 😛

 54. F The System,

  задължително публикуваните имейли при коментирането не се показват по никакъв начин и не могат да бъдат събрани за подобни цели – нито от бот, нито даже от мен, освен да отварям по отделно всеки коментар и да копирам на ръка 🙂

 55. Григор
  13/11/2010 - 16:27

  Като гледам описанието на техниките, почти до една са в черния списък на Google. Получава се, че тази фирма ти взима парите, срещу което ти връчва нещо, което в най-добрия случай работи, докато не го хванат. Не ми звучи като най-добрата реклама…

 56. Че то има ли нещо, освен оптимизация на сайта, което не е “в черния списък на Google”?

Leave a Reply

Задължителните полета имат *