10 причини да мразя държавната администрация


Днес гост-блогър е Любомир Планков *

Вие не сте се сблъсквали с държавния служител? Моля? Всъщност въпросът е колко често се сблъсквате със служител на държавата. С неин орган, така да се каже! С човек, представляващ ИНСТИТУЦИЯ на държавата.

Може би, от собствената си камбанария считам, че най-пречещите хора на бизнеса са данъчните. Какво правят всъщност те и какво представляват е основното, с което искам да ви занимая в следващите 5 минути…

Първода си данъчен консултант е хем хубаво, хем шибано. Данъчният консултант, който в България обикновено е счетоводителят, трябва да познава добре свободните данъчни съчинения, но освен това трябва да познава и точните хора, които биха го чули… в случай на нужда.

Второда си данъчен инспектор значи да си нереализирал се счетоводител, или данъчен консултант. Ситуациите, в които можете да изпаднете са следните, и изобщо не са комични, когато се касае за връщане на надплатени данъци:

Леля Х (да я нарека инспектор или орган ми звучи кощунствено, тя е леля и разбира от данъчно право, колкото аз разбирам от отглеждане на етруски земеровки) по правило е грозна. По още по-голямо правило няма идея какво работи и не осъзнава, че с нейните действия може да блокира бизнес, който плаща данъци, респ. нейната заплата.

Лелята е родена за всичко, и най-вече за писач на съчинения по картинки, но не и да работи точно данъчна материя, щото тя не познава бизнес-процесите, не разбира от счетоводство и последното, което чете са данъчните закони и правилници.  Лелята има изрази от типа на: “Разбирам те, мойто момче, ама разбери ме и мен, аз трябва нещо да напиша (демек за нещо да те прецака), щото иначе щели да я помислят за корумпирана.

Пресен случай…

Пресен ли?!? Стана част от моя живот, егати… (2 години се точим). Данъчна ревизия на мой клиент. Дотук добре, идва неква кака (тая беше по-млада) и вика тука 2 млн лева сте укрили данъци… Моля?!? Госпожо, в закона пише, че при такива сделки (ама съвсем наистина сме прави) не се дължи точно такъв данък. А, добре, ама няма доказателства, че имаме точно такава сделка – вика тя, и си протрива ръцете, пресмятайки наум колко ще вземе – 5% от 2 млн лева премия…  Носим договори, заверени при нотариус, носим справки от банки и тн, но данъчната казва, че фирма Х не е фирма Х и съответно следвало да … платим 2 млн лева. Клиентът ми вече стяга куфари за САЩ, вика, абе пичове, аз внасям по 1 млн лева данък печалба ежегодно, вие тука ме правите престъпник

Трето – да си държавен служител, де юре, значи да попадаш в обхвата на някъв си закон. Някои от лелките и чичовците из родната администрация не се водят на книга държавни служители, поради което изпадат в див бяс. Защо ли?

Защото т.нар държавен служител има право на редовен платен годишн отпуск, на служебен отпуск, на допълнителен отпуск, на отпуск за изпълнение на обществени задължения, на отпуск по социалното осигуряване. Освен това, видите ли той има и право на платена от страна на държавата професионална преквалификация, освен това държавния служител няма осигуровки за собствена сметка, както имат всички други работещи. Тц, държавният служител се осигурява изцяло за сметка на бюджета.

Поради този факт, както и поради факта, че ДС (държавен служител, а не държавна сигурност) има право на работно, специално и представително облекло, високи ДМС (демек премии, технически помощи и т.н.) много от родните бюрократи изпадат в истерия, ако се окаже, че нямат статута на ДС.

Четвърто – да си държавен служител, означава да имаш правото да … нарушаваш законите. Ако случайно ДС се окаже, че е действал в моя вреда, и аз осъдя съответната институция, в която той работи, то познайте кой ще плати… бюджета, демек всички вие ще ми платите на мен, щото леля Х я е домързяло да си свърши работата.

Пето – обикновено ти си престъпникът, те са блюстителите на реда. Поглеждаш наляво, поглеждаш надясно и установяваш, че то така си е и по закон – в административното производство си виновен до доказване на противното. Правело се, за да има процесуална икономия. Административните дела не случайно ги отделиха в отделен съд – Административния такъв. Щото все някой се жалва (винаги с години), та обикновените съдилища не могат да поемат и административните дела, които са от типа на „Иван срещу данъчните; Иван срещу общината; Иван срещу ДФЗ; Иван срещу някое министерство; Иван срещу областна дирекция на нам си кво …”

Е, питам аз, нормално ли е толкова работа да има по тея административни дела, които понякога стигат до абсурдите Държавна служба Х съди държавна служба У, то верно, правова държава трябва да сме, ама някак ми се чини странна тая работа с тоя правов ред…

Шесто – не знам, дали ви се е случвало и дали поне сте чували, ама аз много съм чувал, че понякога другите мои любимци – Общинарите – не спазват решенията на Върховния административен съд, при което по някое време се започва новата сага – даваме под съд общината, щото не спазва разпореждането на съда, при което точим делото още няколко години.

Седмо – що се касае до т.нар. данъчни дела, у мен бушуват едни много, ама много лоши страсти, които понякога ме карат да крещя, не само тихичко в мен, ами и на воля – като дивак. Вярно е, че ако осъдя данъчните, щото са ми взели повече данъци, отколкото трябва, получавам всичките си кинти плюс законната лихва, която е десет пункта над основния лихвен процент. Проблемът е, че тея пари освен, че ги получавам след някоя друга година , адвокатите обикновено успяват стабилно да те одрусат, щото ти като данъчен консултант не можеш да се явяваш пред съда.

Осмо – Всъщност основно държавната администрация се свързва с трите П: простотия до шия, почивка на корем и естествено, подкупи.

Простията да шия основно се свързва с липсата на всякаква компетентност, подготвеност и кадърност от страна на държавните служители. Почивката наистина е на корем – на всеки кръгъл възможен час, имаме техническа почивка от 15 минути, а ако прибавам и бързото темпо, с което се работи…  Подкупите всъщност …. са нещо, което е най-безмислено да коментирам и описвам. Всички знаем как стават нещата – те са толкова повече, колкото повече регулации и наредбички измисля правителството.

Ще ви издам една тайна – в Националната агенция по приходите много обичат китайски ресторанти. Така, че ако искате да водите преговори, ще ги впечатлите точно с китайски ресторант. Колкото и смешно да ви звучи, това е факт. Или може би се отнася само за софийските данъчни 😛

Девето – Не знам дали сте чели много руска класическа литература, но от там ми се е запечатал един такъво-подобен израз: “с тая държавна службичка – и пари за чай ще има, па и за някое ново облекло, и ако като писар му дойде някой да му поиска услуга – ще вземе ще му я свърши, па ще вземе буркан квас, торба картофи, къде някоя селска кокошка”.  За някои хора тая държавна службичка си е лелеяна мечта, хем пари взимаш, хем нищо не правиш, хем на всичкото отгоре си значи Значим си я – ти колиш, ти бесиш.

Десето, но не на последно място – идеята, че те знаят всичко, а ти задължително следва да се допиташ до тях. Ти НЕ МОЖЕ да разбираш повече от тях, без значение дали си чел закона, правилниците, стандартите и нам си кви други неща, без значение дали си писал именно онея коментари на законите, които четат данъчните като приказка.

НЕ, важното е, че Държавният служител разбира повече от теб, по-наясно е от теб, знае, че твоята грешка ти струва пари, докато неговата на него – не. Знае, че може да те размотава, и да те кара да обикаляш стаите, докато някой благоволи да влезе в СУП-ата (Системата за управление на приходите) и оправи бакиите, които е забъркала леля Х.

Мда, може да ви се случи да си вадите всеки ден удостоверение за липса на данъчни задължения и всеки ден да получавате справки тип: Днес всичко е ок, утре имате 5000 лева задължения от миналата година (странно, вчера ги нямаше), после се оказва, че сумата е 5 лева, накрая пишеш платежно за 0,67 лв.

Настоящата статия е поздрав към уволнената за корупция Руми (която ме ревизираше), за кака Бени, която й партнираше, както и за кака Биби, която съвсем ми го закова. Да не забравя да поздравя и полузаспалата мацка, която издава удостоверенията за липса на данъчни задължения. В никакъв случай няма да пропусна и стая № 4, и слава богу, че вече не стъпвам там. Естествено, никак няма да забравя да изпратя и един хубав поздрав на НОИ, и екипът от идиоти, който вкара работодателите във филма да става куриер за болнични.

* Автор на статията е Любомир Планков, който е главен счетоводител в голяма фирма, чието име ще спестя. Освен, че е активен коментиращ в тоя блог, той си има и свой, в който публикува и други интересни неща.

 

Просто SEO или … ?
Блог за книги

Коментари

 1. Стамен Стаменов
  23/03/2010 - 10:08

  Омразата е загуба на енергия 🙂

 2. Георги
  23/03/2010 - 10:22

  “служител на държавната администрация” != “държавен служител”

 3. Много ме изкефиха лелките в столичен КАТ.Правят се на интересни.Работното време започнало преди 20 минути те си пият кафето и нямат намерение да проработят скоро нали са държавани служители.Ако им чукнеш с пръст на гишето и им спреш мохабета лошо ти се пише.

 4. Омразата изобщо не е загубена енергия, щото видиш ли, ако не мразиш, беше казал некой – значи не можеш да обичаш 😀

 5. тази статия има нужда от лека редакция,като започнем от това,че държавен служител и служител в държавната администрация не са аналози,пречупено е през призмата на данъци и счетоводства,а понятието държавни служители по смисъла на Здсл има още много измерения,изобщо леко тясна статия,с не дотам леки грешки!

 6. Много съм съгласна с написаното.
  А пък няма да ви казвам какъв зор беше, докато работихме по проект на програма ФАР – 2 години ходене по мъките, заради същите некадърни държавни служители. Отщяха ни се парите, които ЕС отпуска за развиване на бизнеса. То не бяха простотии и чудо!

 7. Де юре – държавния служител е различен от служителя на дъравната администрация. Де факто са една и съща помия

 8. Келанвед
  23/03/2010 - 13:24

  Пропуснали сте да споменете, че над 1/3 от държавните служители са там на шуробаджанашко основание. Освен това контролът върху работата им е некачествен и да разкараш един такъв е много трудно. Уви-ДА се нуждае от реформи много повече дори от БПЦ. Реформи, които моята глава не разбира дали е възможно да се осъществят..

 9. плаанкоооов
  предполага се че си приключил и предал гфо щом имаш време да ги мразиш идиотите пък и статии да пишеш
  аз още не съм предал,времето ме притиска,уморих се да ги мразя и само тихичко ги псувам
  идиотите в тая държава мноооого ,омразата ми няма да стигне
  ето днес ми се наложи да взема такси за да отида на работа защото личния ми автомобил беше поставен в невъзможност да бъде подкаран от два други автомобила препречващи пътя му към платното
  трябваше да им пукна гумите на дебилите

 10. Даже има шанс и консолидирания отчет да ми бъде заверен преди края на март 😀
  Ето защо имам време да ги мразя 😀
  Мразя е силно казано, но определено не само ги псувам, но и стабилно много искам да си намеря калашников и да посетя като за начало НАП, а след това мина през НЗОК, няма да забравя да подмина и НОИ, и най-накрая ще раздам малко барут в … земеделското министерство

 11. Предполагам, че не е кой знае какъв проблем да влезеш с огнестрелно оръжие поне в някои от сградите на изброените от теб институции; предполагам и че не е проблем да си позволиш да си купиш такова оръжие. Отиваш ли? Чакаме разкази в блога 🙂

 12. Всъщност, Лид, подобно нещо се е случвало – известният случай на изхвърлени през прозореца чиновници, който забравих де беше през Ренесанса.

 13. Аньо Нимен
  23/03/2010 - 16:35

  Държа да отбележа, че описаните тук качества и характеристики съвсем, ама съвсем не се изчерпват само с данъчните, НОИ или другите подобни държавни службици. Същата драма е и в КАТ, митниците и какво ли не още, където горканчовци като мен и вас им се налага да се сблъскват (ма то буквално си е сблъсък) с родната простотия до шия, почивка на корем и естествено – подкупи. Щеше ми се да го пиша ей така от нема нищо, ама за съжаление такива филми имах с КАТ Плевен, че направо още ми става лошо като си спомня… Уви, няма изгледи за промяна и подобряване на нещо 🙁

 14. Планков, нали знаеш колко много хора са готови да ти носят резервни пълнители за автомата и ракети със среден обсег на действие дори ще ти донесат на крака 🙂
  Хеле онази високата сграда на бул. Цар Борис 3 в Павлово… последните етажи… тъкмо с един удар 🙂

 15. Добре казано, господин Планков.

 16. Планков,данъчните респективно НАП винаги могат да бъдат прецакани .Има си начини. Но трябват фирми фантоми които да бъдат пред фалит:))
  Иначе поздравления за добрата статия .

 17. samurai jack
  23/03/2010 - 23:21

  Има според мен един наскоро тестван в реални условия метод. Възмездието е и морално и така да се каже услугата е извършена. Такаааа… при поискване на материален стимул от страна на държавният служител такъв му беше предоставен незабавно и с подходящото уважение. Следващата част от работата се състои в кратко проучване (на който му се занимава де)и съставяне на план. Планът е болезнено прост – причаква се държавният служител на подходящо място и се чупят двете подбедрици с подходящ уред. Според мен резултатите са много добри. И “услугата” за която е платено е извършена и моралното послание е възприето.За съжаление не е от правилната страна на закона.

 18. Марияна
  24/03/2010 - 04:40

  Много добре написано :). Страшно ми хареса.

 19. Калин
  24/03/2010 - 09:42

  И на мен. Супер е!

 20. Лъчезар П. Томов
  24/03/2010 - 09:51

  И програмистите имат по 15 мин на кръгъл час почивка по закон, да ви кажа. Друг е въпрос колко от тези почивки се ползват, но всеки знае, че има оптимално количество почивки – под и над него спада продуктивността.

  За държавата – аз какви истории за НОИ мога да разправям – жена ми, за да взима майчински, цялата фирма трябва да е изправна пред НОИ, въпреки, че тя се е осигурявала навремето. Казармена повинност – ако фирмата не плати за един служител например, жена ми ще остане без майчински

 21. Val, за съжаление – вече не стоято така добре нещата, защото след измененията в ДОПК – Управителят на фирмата (съвсем като физическо лице, с цялото си лично имущество) е солидарно отговорен със задълженията на фирмата.
  Освен това изобщо нека не забравяме, че има и престъпления от типа на “укриване на данъци” и “укриване на данъци в особено големи размери”. Друг е въпросът колко са осъдените.

  Другарю Томов (не го приемай лично :P), вие се жалвата за това, че жена ви имала проблем с обезщетенията за майчинство… А не мислите ли за дефицита в бюджета, естествено, че ще цакат всеки, който е в осигурителната система. Настрана шегата, но тая цялата бюрократщина у нас – лъха на умопомрачителен социализъм.

 22. Поздравления не за статията, а за куража да се разправяш с държавната администрация.
  Иначе – да, масово са неграмотни олигофрени, които се опитват да тълкуват измененията на проментите на правилниците за приложение на реформираните закони, без дори не са чели.
  Добави в списъка с по-здравите и БИМ (Български Институт по Метрология). Същата работа – нямат формуляри, нямат единно становище какво трябва да пише в заявленията, няма кой да извърши първоначална метрологична проверка на манометри за ацетилен и кислород (единствената лаборатория е в Благоевград, а там извършват само последващи проверки), според специалисти от частния сектор работещите с националните еталонни са некомпетентни (отделно излизало по-евтино и по-бързо еталонни уреди да се проверяват в Чехия и Словения), а накрая дори и касиерката не може да се намери на работното и място, за да се плати за “услугата”.

 23. Колоритка
  24/03/2010 - 17:32

  Девето – не беше ли го писал Чудомир?

 24. @Колоритка
  Бе аз все си мисля за Братя Кармазови и за Мъртви души, ама може и да греша 😀

 25. Лъчезар П. Томов
  24/03/2010 - 22:36

  Не съм другар аз, скачам на бой, ако ми викат комунист 😀

  За системата – не е нормално – отговорността се носи лично. Не може фирмата да цака държавата, а да го отнася жена ми вместо фирмата по принцип.

 26. Лъчезар П. Томов
  24/03/2010 - 22:39

  Да не говорим, че когато взимах стипендия и имах починал баща, университетът ме караше всеки семестър да му нося смъртния акт. Идвах, давах им копието и им казвах:

  “Все още е мъртъв”

 27. Това, че баща ми е мъртъв и аз го доказвах непрекъснато…
  Но също така в момента се водя здравноосигурен без право на здравеопазване, тъй като съм си загубил здравната книжка и никой нема номера на оригиналната ми здравна книжка, поради което нямам право на дубликат, от там пък съм длъжен да внасям по 160 лева здравно, ама без да имам правото да ползвам услугите на здравната каса, щото лелята каза: Ма ти като внасяш по толко пари здравно (Законът ме задължава, аз НЕ ЩА естествено) що трябвало да се възползвам от общественото здравеопазване – трябвало то здравеопазването да е достъпно само за бедните. Ми хубу, нека бедните си внасят пари у НЗОК и мен да не ме рекетират.
  Дъ е*а и червената държава, дъ е*а

 28. Планков бе, ти що не си списваш собствения блог? 🙂
  Интересно четиво, но само 10 точки ли?
  А новото Указание? А всички простотии с “отмяната” му? 🙂

 29. Някой си
  26/03/2010 - 09:21

  Няма държава, която толкова много да мрази народа си !!!

  Последният ни сблъсък с абсурда:
  Казуса е прост: купена стока (с ДДС), продадена като ВОД (вътре общностна доставка), Интрастат, Виес, и всякакви декларации – всичко. Купувача, европейска фирма с 40 г. история, преработва нашата стока и я продава в трета европейска държава… Всичко може да се провери. Бетон сме от всякъде.

  Да, ама не…, защото Леля Х, не е на това мнение. Леля Х и леля У пишат ревизионен доклад с (1001 грешки и недостатъци) с който отказват да ни възтановят ДДС-то. Леля Z потвърждава ревизионния доклад и в този смисъл издава ревизионен акт.

  Леля Х и леля У и Z не ни оспорват ВОД, те оспорват покупката на стоката. Т.е. Според леля Х и У и Z сме продали нещо, което не сме купили 🙂

  Втори мотив за отказа: 2-ма от шофьорите на камиони, не били назначени във фирмата превозвач…

  Трети мотив: Фирмата превозвач (!!!) не била вписала договора за лизинг на превозно средства в регистъра на особените залози…

  Резултат: След много ходене по мъките стигаме до административния съд, който излиза с решение ДДС-то да ни бъде върнати ведно със законните лихви, в размер на 27000 лв. НОИ си платиха като попове… от нашите пари, от парите на българския данъкоплатец и платиха 27000 лв повече, заради некадърноста и тъпотата на леля Х, У и Z !!!

  А, те лелките не носят никаква отговорност, продължават да дерибействат и да си получават заплатите…

 30. Някой си
  26/03/2010 - 09:23

  Уф, още спя… не НОИ, а НАП си платиха като попове 🙂

 31. Някой си
  26/03/2010 - 09:41

  plankov, някакви нови изменения на ДОПК ли са приели или визираш писмото с № 24-00-10 от 30.06.2009 г. на НАП, относно прилагането на чл. 19, ал. 1 ДОПК ???

  П.П.
  Вярно е, че според горното писмо управителят е солидарно отговорен със задълженията на фирмата, но какво става с тази солидарна отговорност, ако управителя “Асан” няма никакво секвестируемо имущество ? 🙂

 32. Някой си, споко, аз в момента пък обжалвам един РА, щото рииш лш инфраструктурата, с която предоставяме услуги на нашите клиенти не съществувала, щото подизпълнителя на нашия подизпълнител не могли да го открият на адрес 😀
  И кво … имам аз една изградена инфраструктура, видима е, пипа се, получавам доходи от нея – ама видиш ли – не съм я бил имал 😀

 33. Много добра статия, Планков, и много…хм, просветляваща за човек който не си е имал работа със Ужаса на Българската рая, а именно – ДАНЪЧНИТЕ.

  Така и така сме на тази тема, някой знае ли в колко екземпляра трябва да се подава годишната данъчна декларация по чл.92 от ЗКПО?

 34. Някой си
  26/03/2010 - 23:21

  😀 😀 😀 Абсурдистан !

 35. plankov,
  леле това с китайския – това го помня от 1994 още… как не си промениха вкусовете.
  А относно “..видима е, пипа се, получавам доходи от нея – ама видиш ли – не съм я бил имал” – те вярват само на хартишки … това е драма.

 36. За декларацията – в един екземпляр се подава, и едно копие (препоръчително, но не задължитително) се оставя за счетоводството 😀
  Боса, аз и хартишки имам с измервания, с констативни протоколи от страна на БТК, че им ползвам каналите с плъхове и мишки (и водни змии, де) но тъй като нам си кой го немало… пък за тоя аз даже не знам, че е бил подизпълнител на моя подизпълнител (все едно ти като си купуваш вафла да знаеш магазина от де е купил тая вафла – от Метро ли, от Леопард ли, от Илиянци ли, от съседния магазин ли)

 37. Деяна Илиева
  01/04/2010 - 11:47

  Само не добавяйте към греховете на ДС и 15-те минути почивка, защото отдавна ги няма в наредбата. Но както е написал човека, за ДС не е задължително да познава актуалните нормативни актове, така че може за тях да важат , кой знае 🙂

 38. Относно “грешките” на държавните служители имаше май разни членове в НК . Верно – отнема време, ама който иска да има поне шанс за оправяне на положението…….

  Аз например съм подготвил капан за някой отворен милиционер. Платил съм последното НП , но не съм си взел талона и карам без талон. Т.е. това, че НП е платено не е отразено в базата на КАТ (не по моя вина, щото нямам такова законово задължение)

  Ако някой се подлъже да ми вземе книжката, ще изгори за съставяне на документ с невярно съдържание, превишаване на права и т.н.

 39. Има логика съгласен съм с повечето тези

 40. Мартин Петров
  21/05/2010 - 10:06

  Здрасти първо. Много добре написано за което моите поздравления. На мен доста често ми се е случвало да се сблъсквам(определено е сблъсък) с държавни служители. Вместо да бъда многословен и понеже съм човек на изводите и заключенията ще изкажа този семпъл извод.

  Извод: При 90% от държавните служители ако искаш да СИ свършат работата(т.е. това което ти е необходимо) е наложително да има викове и крясъци и всичко ще се реализира до 5 мин.

 41. Келанвед
  21/05/2010 - 18:07

  бе чак 90 процента не са…то и някои хора като осмислят , че насреща им е човек на държавна служба, веднага се настройват за скандал, понеже служителят по дифолт е виновен за всичко дето не става бързо и гладко

 42. това за данъчните и за разните служители е така обаче като българчета си го разбираме по-нашенски и гледаме и казваме само едната стрън тоа бизнесмен каде плаща данък 1 милион е я съм сигурен че и един е скрил инече неби дишъл да праи бизнес у нас амън от щатски бизнесмени с добри намерения

 43. извинявам се за правописа ама се напрегнах

Leave a Reply

Задължителните полета имат *