Реалността и бъдещето на професионалния спорт


Рекордите в леката атлетика това лято падат като презрели круши и докато някои от даровитите състезателки си бръснат мустаците, аз поразмишлявам над това какво ще се случва с големия спорт в следващите няколко десетилетия.

Стероиди, генетични модификации, общи състезания за мъже и жени…

Aко не друго, поне изминалата спортна седмица донесе потвърждение на теорията ми от преди време, че американските негри са толкова атлетични, заради изкуствения подбор на робството. Теория, която някои хора в коментарите осмяха като нелепа, но която в момента не само самият Юсеин Болт в интервю, но и професорът и известен черен активист Уилям Айкън в нарочна статия,  подкрепят.

Но на въпроса: поводът да се хвърля в тия размишления стана дискусията при Петя относно бегачката на 800 м., която обвиняват, че всъщност е мъж. Или поне, че има ненормално високи нива на тестостерон (били те естествени или изкуствени), което би я дисквалифицирало от състезанията при жените. Петя, като отявлена феминистка, обяснява как това физическият пол на хората не бил толкова проста работа, затова по-добре състезанията да не са за мъже и жени, а общи, разделени само по категории. И докато се опитвах да я оборя с твърдението, че тогава мъжете биха печелили всички състезания, ми хрумна нещо друго.

Само най-наивните зрители вярват, че професионалният спорт все още има нещо общо с максимата mens sana in corpore sano (здрав дух в здраво тяло), която е залегнала в основата на Олимпийското движение и изобщо масовият спорт като цяло. Още преди десетилетия химията се наложи като задължителна за всеки спортист, целещ високи постижения, но днес тая практика е стигнала направо абсурдни размери.

Тъжната истина

За целите на спорта са разработени и усилено продължават да се разработват безчетни видове най-различни стимулиращи вещества и всеки спортист, имащ визията да навлезе в големия спорт бива захранван с тях още от тийнейджърска възраст. Дори не говоря за естествените добавки (по-известни от които са л-карнитин, протеини, креатин и т.н.,) които се смятат за безвредни – а за хилядите видове анаболни и други стероиди и препарати, които даже имена си нямат, а само номера или абревиатури.

Да, има допинг тестове. Всяка година МОК допълва списъка със забранени вещества с по няколко десетки. И всяка година съревнованието между екипите на спортистите е да намерят още по-силна химия, която е нова и все още не е влязла в списъка. Смятате, че допингираните спортисти са само тези, които дават положителна допинг-проба? Не – с положителните проби са тези, които ползват стар модел допинг. Или са били невнимателни и не са спазвали точно режима за “прочистване” на организма преди състезание.

Защо? Не може ли някой да има високи спортни постижения ако е много талантлив и тренира усилено? Може разбира се, но постиженията му няма да са достатъчно високи. Другите атлети са най-талантливите в света, някои са направо уникални – Юсеин Болт е най-пресният пример, такива като него се раждат веднъж на стотици години, казват експерти. Другите също тренират усилено под надзора на най-добрите треньори. И всички те вземат всичката химия, която да ги тласне дори още по-напред, за да счупят и най-невероятните рекорди.

Бъдещето

А ако си дойдем на думата и се загледаме в бъдещето, може да стигнем до извода, че предложението на Петя да се махне разделението на мъже и жени може да не е чак толкова неизпълнимо. Така или иначе и сега жените в спорта се тъпчат с какво ли не и много от тях приличат на мъже. Така или иначе професионалният спорт в момента е разрушителен за здравето, въпреки контрола на забранените субстанции.

Така или иначе надпреварата в създаването на нови и нови стимуланти няма да спре, а технологиите ще я правят все по-ефективна. Ще се изобретяват нови и нови методи за подобряване на постиженията на човешкото тяло – присадени мускули, хормонална терапия, генна терапия (бика на снимката горе не е фотошопиран). И ще става все по-трудно тия методи да бъдат засичани и съответно ефективно забранявани. Тези методи освен това ще намаляват и може и да заличат разликата във физическите възможности на двата пола.

Затова си мисля, че в едно малко по-отдалечено бъдеще, Олимпийския комитет ще вдигне ръце и ще остави спортистите да правят каквото намерят за добре, само и само да продължат да чупят рекордите. Спортистите и сега като че не са от тая планета, но след време няма да се учудя ако на Олимпиадата бягат и скачат генетично модифицирани супер човеци, докато пред телевизора им се радват оядени дебелаци рупащи пуканки и лочещи бира. Което си е общо взето почти същото, като сегашното положение на нещата…

Обичам я тая криза!
Леле мале

Коментари

 1. А като питали южноафриканската атлетка какво мисли за разследването относно нейния пол, казала “Дреме ми на *ура”
  🙂

 2. А още в по-далечното бъдеще – възникване на нова раса от триметрови гиганти хермафродити, които постепенно ще поробят останалото хилаво и болнаво човечество 🙂 Или пък обратният вариант -създаване на специални генетични “развъдници”, където ще бъдат обучавани бъдещите нови гладиатори 😉

 3. Докато децата растат и се изграждат като бъдещите професионални атлети, никой не ги контролира какво пият.

  Вярвам, че на финалите на 100 метра няма атлет, който не е ползвал допинг през по-голямата част от кариерата си.

 4. хех, нима някой има каквито и да е съмнения в това?

  то даже има една американска поговорка – когато някой е болен и взема една шепа хапчета, го ебават – “гълташ дрога все едно се готвиш за олимпиада”

  за другите страни не знам, ама у нас в спортните училища и спортните бази ги захранват с по няколко цветнички хапчета дневно – “витамини”, казват…

 5. Пътят към златните медали е осеян с екстази…

 6. #

  # UZUMAKI казва:
  August 26th, 2009 at 11:12 am

  Пътят към златните медали е осеян с екстази…
  е тва е истината 🙂

 7. смея да твърдя, че нещата, които ползват, са много по-вредни от екстъзи

 8. Аз вдигнах въпросчето в Twitter, та след като с Петя спорите… да се опитам да го пренеса и тук. Що за сексизъм е да се раздават отделни награди за главна мъжка и главна женска роля? Да предречем едно такова бъдеще като в “Петият елемент”, където не само спортът, но и киното си отглеждат специално селекционирани генетично и добре захранени с подходящи вещества “изпълнители”. Как ви се вижда такава идея?

  А че се зоби, при това печелят тези, които имат бюджет винаги да имат най-новото, което още не са го забранили, това не е тайна за никого. Странно обаче как при полевите тестове за наркотици обновяването на списъците с забранени вещества е доста по-бързо, отколкото в спорта… 🙂

 9. Мъже и жени няма как да се състезават в едно състезание, колкото и горчиво да звучи за феминистките. Това че мъжете са по-силни физически е неоспорим факт (в цифри, че стана дума за 100те метра – най-доброто постижение на жена е почти със секунда по-бавно) и феминистките трябва да се сърдят на еволюцията, че е създала така човешката раса.

  Иначе, след като технологията за създаване на нови и нови стимуланти се разраства, защо и технологиите за откриване на такива стимуланти и забраняването им съответно не се разрастват с по-бърз, че и по-голям темп? Иначе от няколко години насам, всеки лекоатлет трябва всеки ден да има 1 час, избран от него в който да е свободен, да му бъде взета допинг проба. Така вероятността някой да ползва химии намалява доста – няма как да се ползва и след това да се изчисти от тялото тъй като могат винаги да ти вземат урина/кръв. Колко се използва този метод и колко е непреодолим е друг въпрос 😉

  При нефотошопирания бик няма нито едно от трите “присадени мускули, хормонална терапия, генна терапия” – става дума за естествена генна мутация на хормона отговарящ за растежа на мускулите. И единствената намеса на науката е, поддържане на този дефект, чрез кръстоски с други видове добитък – и няма никакви химии и т.н 🙂

  С

 10. Какво значение има колко често се тества един атлет, след като той взема допинг, за който все още МОК не знае и все още не е забранен?

 11. Димитър Димитров
  26/08/2009 - 13:27

  Няма значение.МОК също си има задкулисна политика и печели предостатъчно от затваряне на очите.Да не падат от луната,

 12. Димитър Димитров
  26/08/2009 - 13:30

  ъъъ…нещо се случи с браузъра и е постнал коментара…

  Та да си продължа- политика която има международен обхват, работи първо за парите, после за хората.
  На принципа на корпорациите.

 13. Mда и аз чувам такива неща – главно по-бедничките държави ги хващат с допиг нещо…

 14. Сега ги изследват дали са мъже или жени, после дали са човеци. Нещата в професионалния спорт наистина стват все по-странни, грозни и дори гротескни. Интересно докъде ще стигнат.
  Покрай последната олимпиада и аз изпаднах в подобни размисли. При зимните спортове май не се чуват толкова скандали,а?

 15. ей, ама бързам бе!И аз като южноафриканката, Пол ли съм, Поли ли 🙂

 16. М/у другото оня месец пореден 20 годишен футболист в италия умрял от инфаркт.
  http://topsport.ibox.bg/news/id_309718458

  Тва не ще да е от ядене на салата от моркови…

 17. Спас Колев
  26/08/2009 - 14:56

  @Поли: Оригиналният подобен скандал е точно в зимните спортове: http://en.wikipedia.org/wiki/Erik_Schinegger

 18. Естествено, че ще се вземат всякакви стимуланти. Контузени състезатели не се оставят да почиват, дава им се по някакво обезболяващо и пак ги пускат на тренировка. Нямаш ли редовно подобрение на резултатите, спира да се инвестира в теб и изпадаш от списъка на състезателите. Когато всички се допингират, нямаш избор – започваш и ти, защото иначе просто нямаш шанс, започваш да изоставаш с много. По-младите треньори откровено стимулират използването на допинг, докато старата генерация съм склонна да вярвам, че е против това. В крайна сметка дали с или без знанието на треньорите, състезателите използват всякакви знайни и незнайни химии. Преди 3 години L-карнитин и Изорей будеха смях сред 14-15 годишни състезатели, нямам идея какво са ползвали още тогава.

 19. ми той Изорей си е сладка водица с малко витамини…

  по-старата генерация треньори е против?!? по времето на комунизма най-жестоко се зобаха спортистите (сега просто няма толкова пари за това…)

 20. “Сега ги изследват дали са мъже или жени, после дали са човеци. Нещата в професионалния спорт наистина стват все по-странни, грозни и дори гротескни. Интересно докъде ще стигнат.”

  толкова истина на едно място… чак плашещо

 21. тъй де – представи си, че някой атлет изгуби крака си в катастрофа и му сложат механичен – ако това стане след 30 г. механичният крак вероятно ще е много по-подвижен и силен от човешкия…

  а ако не се и вижда (покрит с жива кожа) нещата стават дебели…

 22. Тая теория за негрите и робството ми се вижда доста измислена. Ако беше така, то европейците след 10 века средновековие да сме се превърнали в суперхора до сега.

 23. суперхора в смисъл???

 24. Суперхора в смисъл, че трябваше да сме доста по-атлетични от негрите.

 25. ми не е баш така, щот при негрите е имало много физ труд, много робство и тормоз… та за това… То май ние българите за това сме резистентни към всекви кризи – заради османското иго, заради което при нас е имало нонстоп недоимък. И така – свикнали сме… Супер резонна си е даже теорията.

 26. Да не мислиш, че условията за крепостните селяни през средновековието са били по-добри. Физическият труд и тормозът са били много по-големи отколкото при негрите.

 27. да бе – били са – идва феодалът два пъти в годината да си прибере реколтата, с което ги изоставя да гладуват.
  После ги вика да му строят пътища и замъци – веднъж годишно…
  При негрите – бой всеки ден, всеки ден супер тормоз, и нема тука аренди и тн, всеки ден бичиш

 28. “Да не мислиш, че условията за крепостните селяни през средновековието са били по-добри. Физическият труд и тормозът са били много по-големи отколкото при негрите.”

  eldred, прочети статията ми за негрите. за условията не може да става и дума, че са били еднакви. самият процес на евгеника е коренно различен.

 29. Каква аренда?!? Говорим за крепостни селяни. Ти и цялото ти семейство сте собственост на господаря. Не работиш за него ведбъж годишно, а всеки ден от живота ти.

 30. да и онзи естествено всеки ден е бил покрай тях да ги бие… айде молим ти се…

 31. а представите ти за живота в средновековието са доста опростенчески и наивни 🙂

 32. Чии представи визираш, Петре?

 33. Защо?
  Европейците са по-улегнали и им се е налагало да полагат доста по-малко усилия. Особено последните векове.

 34. Изобщо не става дума за УСИЛИЯ. Изобщо не става дума за това чий живот е бил по-тежък, нито кой е работил повече. Естественият и изкуственият подбор НЕ се основават на това.

  Важното е кой умира и кой живее и има деца.

  Средновековните крепостни европейци са живели в условия, при които са оцелявали тия, които могат да носят на болести и да живеят с по-малко храна.

  Робите са живели в условия, в които целенасочено само силните са били избирани и трудът им е бил толкова нечовешки, че само най-силните са го преживявали.

 35. Логни по-малко усилия = повече хора са се размножавали, по-голяма вариация на гени и разновидности.
  Не само най-силните, най-бързите и най-издръжливите.
  Затова и няма логика в твърдението на eldred

 36. Сигурно са такива. Хич не съм специалист по средновековие. Можеш да ми обясниш какво му е по-доброто на живота през средновековието от този на негрите роби. Можеш също така да ми покажеш и статистика според която най-големите спортни постижения са на негри които произхождат от родове на бивши роби. Защото според моите наблюдения негрите се проявяват като добри атлети независимо дали дядо им е работел в робска плантация или е тичал след антилопите в Африка.

  А евгениката е наука точно толкова, колкото и астрологията. Самият факт, че злокобните прогнози на “учените” занимаващи се с евгеника от първата половина на 20 век, така и не се сбъдват е достатъчно показателен. По принцип в евгениката има потенциал, но проблемът е, че вместо научни методи в нея се използват дърварските разсъждения на разни философи обясняващи кое било добро и кое зло за човешката раса.

 37. Обаче ся остава да видим кой ще е първият блогър дето ще ни разкаже за средвовековна европа и негърския робски живот. Пък ако направи и сравнителен анализ… може и бира да спечели

 38. Ще е интересно, наистина.
  Имам повърхности впечатления от часовете по история, но като цяло, тук трябва да се обадят биолозите, социолозите, историците. Като цяло мащабен въпрос.

 39. Лъчезар Томов
  26/08/2009 - 21:11

  Юсеин Болт показва, яе възгледите за оптималното телосложение на спринтьора са погрешни и са довели до деселекциониране на най – добрите бегачи на света. Всички знаем, че има предварителен подбор, ПРЕДИ оценяването на резултатите и в този подбор високите се пренасочват в други спортове. Не БОЛТ е бърз, просто той е единственият с оптимално телосложение досега –

  Описал съм го подробно тук:

  http://raylight.blog.bg/nauka/.....rzo.383360

 40. За протокола: малко изопачаваш аргумента ми. Това което казах в постинга е, че понеже тая работа с физическия пол на хората не е толкова проста работа, не трябва прибързано да дисквалифицираме и разследваме състезателки, защото изглеждат по определен начин. Идеята за смесените състезания дойде в отговор на откровено сексистки коментар под самия постинг. Моята позиция е, че има дисциплини, в които разделенията по пол не са необходими.

  Иначе в общи линии споделям наблюденията и притесненията ти относно професионалния спорт.

 41. Спас Колев
  27/08/2009 - 08:30

  @eldred: Моделът на Маркс не трябва да се приема буквално, а по-скоро като реторична фигура. За разлика от негрите-роби в Америка, крепостните селяни в Европа не са били съкрушително мнозинство, особено през Средновековието. Крепостничеството става масово явление само в някои страни (Полша, Русия, Прусия), и то в по-ново време (17-18 век).

 42. Svetoslav Stanev
  27/08/2009 - 11:17

  Осъзнавате ли, че всяка година умира поне по един известен футболист и то на възраст 23-25 години…и то от инфаркт. Малко известно е, че почти всички футболисти играли в холандския отбор “Твенте” през 80-те години на миналия век са вече покойници, да не говорим за футболистите на “Фиорентина” от средата на 70-те…Много хора се кефят на културистите, но малко от тях знаят, че примерно Арнолд и Майк Матарацо имат по 2-3 сърдечни операции…Нещо наистина страшно ни очаква. Все пак всеки ден в залата в Белене виждам момчета назобани до пръсване, чийто скули са доста отчетливи :)))

 43. p-monstrum
  27/08/2009 - 13:56

  Не е редно да генерализираш. Винаги трябва да се разглеждат частните случаи. По стечение на обстоятелствата в семейството ми има жена, която е елитен национален състезател. Има медали от Европейски и Световни първенства. В комплекта медали, които е спечелила може да се види и олимпийски медал. Име няма да споменавам, но тази жена е постигнала всичко без НИКОГА в живота си да вземе и един забранен стимулант. Повтарям НИКОГА. Гарантирам за това с цялата убеденост на която съм способен. Така стоят нещата в този частен случай. За други спортисти знам някои неща, но не е правилно да кажа каквото и да било. В крайна сметка всичко опира до морала на всеки индивид.
  Иначе за селекцията на афро-американците съм напълно съгласен с теб. 400 години евгеника и строго селектиране не са им се отразили никак зле.

 44. Не е вземала доколкото вярва, че шарените хапченца които докторът на отбора и е давал са витамини или по някакъв друг начин е сигурна? Щото в спортните училища и лагери, както казах, изобщо не им казват какво им дават – пий и не питай…

 45. p-monstrum
  27/08/2009 - 14:24

  Очаквах нещо подобно от теб. Въпреки почти християнската ти убеденост във факта, че всички са зобали и продължават да зобат е повече от сигурно, че в конкретния случай тя никога не е приемала забранени вещества. Цената, която плаща, за да се изследва е доста висока. Всички изследвания се правят в германски и щатски лаборатории. Част от изследванията са доста болезнени, но въпреки това тя се подлага на тях всяка година. И между другото забрави за комунистическия тертип с треньори и лекари, които ти набутват някакви хапченца. Избора е винаги в нейни ръце. Тя е много горд човек и предпочита да остане извън стълбицата или на по лошо място, но никога да не и се налага да се извинява за това, че е излъгала. Всичко е до собственото разбиране на човек за това какво следва след спорта. Тя иска името и да остане в историята на българския спорт, като достойно име, а не да бъде залято с помия и кал.

 46. Longanlon казва:
  August 27th, 2009 at 2:06 pm

  Не е вземала доколкото вярва, че шарените хапченца които докторът на отбора и е давал са витамини или по някакъв друг начин е сигурна? Щото в спортните училища и лагери, както казах, изобщо не им казват какво им дават – пий и не питай…

  Тва е верно, имам много познати от Сп Училища, дето пият всякви неща и нямат идея кви са те – треньорът каза и ТОЧКА.

 47. p-monstrum, в тоя случай се възхищавам на силата на волята на тази твоя роднина, но и се чудя за какво се мъчи, след като така никога няма да вземе престижно място в голямо състезание, съревновавайки се с назобани свои колежки.

 48. Светослав
  27/08/2009 - 14:53

  Днешният спорт е все повече химия.
  Имам позната, която през 90-те години е била професионален спортист.От нея знам, че примерно преди републиканско са се хранили предимно със хапчета и след това е трябвало да си бръсне гърба, ако иска да отиде на плаж.
  Някак не ми се връзва, как доскоро имаше рекорди на по 20 години и как изведнъж започнаха да ги подобряват през месец.Затова и спортисти на 40 години днес са развалини с по два инфаркта, а 25 годишни футболисти умират на терена.
  Откакто бизнеса влезе в спорта, парите все повече го убиват, дори и да говорим за най-чистата му форма – аматьорският спорт.

 49. p-monstrum
  27/08/2009 - 14:55

  Приятелю, точно това е интересното. Има набор от медали, на които може да завидят много хора. Прочети първия ми коментар. Умишлено не споменавам името, но говорим за Сребро от Олимпиада. Тя наистина е невероятен човек и повярвай ми полага чудовищни усилия по време на тренировки с единствената цел да остане чиста. Познавайки нея се надявам да се появят и други, които да кажат не на „шарените хапченца”. Поздрави.

 50. Всъщност допингът никога няма да се позволи официално, колкото и вече тъпо да изглежда това, че някой може да е без химия в професионалния спорт. Ще си остане тая забрана и така ще си го кретаме.

  А различните лаборатории – то като им видиш системата и ти става ясно защо големите спортисти на големите страни не страдат от тоя пусти допинг тест така, както страдат малките страни. Тя системата е измислена и направена така, че няма лабаво – те са разпределени колко такива и онакива да си дадат мнението, коя субсттанция в кръвта от какво може да се получи (съответно едните са забранени, другите не – но можеш ли да кажеш кой какво е пил 😉 ) и въобще е някаква ужасно сложна схема, в която не е никак трудно да видиш, че на пук на точната наука субективността властва жестоко 😆

  Единственото, което мога да прогнозирам за близкото бъдеще, е , че тепърва ни очакват инфаркти на футболисти, лекоатлети и прочее.

 51. Наистина условията на живот при крепостните селяни могат да се съпоставят с тези на негрите в епохата на колониализма. И няма нужда информацията да я пост-ва някой тук – който изпитва интерес има къде да прочете. Затова и е смешно да се говори за сигнификантно генетично развитие – то не трае 100, 200 или 400 години 🙂

 52. Перник | Лъчезар
  28/08/2009 - 00:18

  Снимката , която си избрал е страшна . Много добро попадение .

 53. Наистина става много страшно и тези инфаркти на млади футболистчета в последните години само предвещават колко ще стане грозен спорта в близките няколко години.

 54. Мъртинс
  28/08/2009 - 14:01

  Не знам какви са ви представите за робството в САЩ, но…

  1. Един търговец на роби никога не би купил (или пленил) недохранен, болен и т.н. роб който после няма да може да продаде на добра цена.
  2. Плаването от Африка до Северна Америка ако не се лъжа е продължавало няколко месеца. Ако аз съм търговец на роби ще гледам да имам колкото се може по-малко “брак” в стоката. С други думи жените едри с голям таз (да раждат без проблем деца) мъжете яки за да издържат на тежкия труд в памуковите плантации, плантациите захарна тръстика, мините …

  какво се оказва имаме популация от индивиди които са подбрани по физическите си качества и които се размножават само по между си ( дори и днес междурасовите връзки са рядкост колкото и да се опитват да ни го втълпят последно време сценаристите в Холивуд ). Нормално е физическите качества по които са подбрани да се запазят в популацията и дори да се изявят още по-силно (като се има предвид естествения отбор в условия на робство).

  Не знам за хората ама точно така се прави и в животновъдството и в земеделието.

  Средновековието в Европа колкото и да е било близко по усовия на живот се е различавало точно в това, че популацията е била по-разнотипна и движението на хора колкото и да е било слабо го е имало. Да не забравяме и това колко пъстра е Европа от към държави, ценности, колко често са се променяли границите на държавите (Европа винаги си е била един миш-маш от генетичен материал) и т.н.

 55. А всичко започна преди толкова много години. А някой спомня ли си лейдибой Йорданка Донкова. А някой знае ли какво е състоянието на децата на лекоатлетката Свободка Дамянова.А някой гледал ли е култовия филм Ако с Малкълм Макдауъл ?

 56. отговорът на всичките ти въпроси е НЕ, тъй че ще се радвам да разясниш 🙂

 57. Владимир Стоянов
  28/08/2009 - 15:59

  Статията е много интересна, само да отбележа, че преди много години когато бях ученик в кабинета по химия имаше табела на която пишеше ХИМИЯТА-СВЯТ НА ЧУДЕСА. И на едно друго място прочетох ПО ДОБРЕ ЯК И ПРОСТ, ОТКОЛКОТО САМО ПРОСТ.

 58. Георги
  28/08/2009 - 16:58

  Който се е занимавал сериозно със спорт знае, че без вземането на медикаменти елитен спортист не се става (а и не само медикаменти, трябва да се внимава дори с кафето и други безобидни наркотици). И понякога границата между позволеното и непозволеното е много тънка. Борбата между WADA и спортисти, треньори и лаборатории ще става още по-жестока. Това е неизбежно. Не може да се оставят спортистите да си пият каквото си искат (пък да побеждава най-добре назобилия се), както предлагат някои в този форум, поради много причини, най-важната от които е… паричките, бе хора. Ако сега умират по двама 20 годишни футболисти на година, ако се позволи всичко да се пие, ще умират не двама, не двайсе и двама, ами сигурно хиляди. Елитните спортисти ще се зобят на воля, ще поставят невероятни за сега рекорди, и ще умират пред очите ни, или ще се пенсионират на 30 години с разбито здраве. Това ще отблъсне хората от зрелищата, все пак не сме в древния Рим, ще намали париет от реклама и залагания и прочие. Трагедия пълна!

 59. що бе, ше може да се залага не само на резултат от мача, ами и колко футболисти ще го завършат живи 😉

 60. и без химия може да се постигне много дори мисля че ако се тренира усилено могат да се поставят нови рекорди особено при лекоатлетите истинските спортисти не употребяват химия защото те тренират за себе си да се усъвършенстват и в действителност успяват а всички оснали постепенно се превръщат в развалини

 61. Тимур и неговите командоси
  28/08/2009 - 21:04

  Само за информация на тази “Петя” – преди пет – шест години имаше демонстрационен мач по тенис, но не му беше дадена голяма гластност. Мъж игра последователно (без той самият да почива) срещу сестрите Винъс и Серена Уйлямс, които тогава оглавяваха женската ранг – листа. Ако не греша, най – добрият резултат в сет, която някоя от тях постигна, бе 3:6 – и то само веднъж. Останалото беше на 0, 1, 2. Самият мъж – не му помня името – бе на място около 200 в мъжката ранг – листа. Буквално ги размаза.
  За съжаление, това е природата.

 62. Хърделистката Донкова беше най – яркия български пример как една жена се превръща в мъж.Олимпийската шампионка стигна дотам, че по време на тренировки да бяга с две автомобилни гуми закачени на кръста й. За децата на Дамянова не ми се говори,защото те са в лошо физическо състояние. Още от самото раждане.Филмът Ако беше първият който нагледно показа как генното инженерство може да превърне мъж в ОВЦА.Болт e ясен . Той е новото копие на сънародника си Бен Джонсън.

 63. Силвия
  30/08/2009 - 11:54

  (без много връзка с темата): @Longanlon – накара ме да си препрочета “The Running Man” заради репликата “що бе, ше може да се залага не само на резултат от мача, ами и колко футболисти ще го завършат живи”. Някой ден ще гледаме само дали някой ще оцелее 😉 Дотогава само ще четем преките включвания на мастър Кинг от бъдещето 🙂

 64. бягащия човек е от малкото хубави книги на Кинг – като я е писал явно е бил млад и не се е отдавал на безсмислено и самоцелно словоблудство, а е имал ясна идея за края и идеята на книгата си 🙂

 65. Георги
  30/08/2009 - 21:46

  Аз имам следната теория. Има две неща които са изключително важни, и много си приличат по следното: трябва да се упражняват персонално и в никакъв случай професионално. И двете са важни за здравето на индивида. Това са спорта и секса. Аз уважавам професионалните спортисти колкото и професионалните секс работници, дори по-малко. Все пак за секс работниците не е задължително да се дрогират и може и да не го правят, докато при спортните работници това е задължително.

 66. Силвия
  31/08/2009 - 00:44

  Е не се съгласявам изобщо. С изключение на една-две в книгите му е пределно ясно,че всичко е отдавна загубено и от първата дума ни разказва историите на няколко ходещи трупа. Самодето героите му не го знаят още.

 67. 1966 година-за първи път се въвежда секс контрол на ЕП по лека атлетика в Будапеща.
  1968 – въвежда се задължителен секс контрол на олимпиадите.
  1999 – отпада задължителния секс контрол, но на всяка олимпиада има задължителна лаборотория за изследване при съмнения за хермофродизъм./хемофродит-рожба на Хермес и Афродита/
  Случаи:
  – 1936 олимпиадата в Берлин.Германката Дора Ратен заема 4-то място скок височина. Когато Хитлер научил за нея,я изпраща в армията.Американката Елен Стивънс-зл.медал на 100 м. и 4х100.След смърта и установяват, че е хермофродит.
  – Хайди Крюгер, гюле, ГДР-от вземане на медикаменти започва да се оформя като мъж.Сега е Андреас.
  – Най-много хермафродити има в отборите на СССР.Тамара и Ирина Прес. Тамара-хвърляне на диск с златен медал на олимпиадите през 60 и 64 година. Ирина-бягане с препятствие с много зл.медали на ЕП и СВП. Александра Чудина-лека атлетика и волейбол с три златни медали на олимпиадата 1952 година + световна шампионка по волейбол. Имала силен басов глас, пиела водка наравно с мъжете и пушела “Беломор Канал”. Има и много спортсменки отпаднали от зимните спортове.
  – Последен доказан случай-индийката Санти Сундаражан медалистка от азиатските игри 2006 година на бягане на средни разстояния.

 68. Спас Колев
  31/08/2009 - 11:09

  Дора Ратен не е точно германка: http://en.wikipedia.org/wiki/Dora_Ratjen 🙂

 69. челар
  31/08/2009 - 20:58

  Колега, някога спортувал ли си?
  Много си чел, но дали е правилната литература?

 70. Да, германец е 🙂

 71. Тимур и неговите командоси
  31/08/2009 - 22:48

  Не знам… мой роднина бе заместник – председател на един от водещите ни клубове по времето на социализма. Както сега е модерно да се казва – на един от грандовете…
  Както и да е – от него съм чувал как след всяко голямо състезание съоветния силов ( щанги, борба, гребане и т.н.)отбор още със стъпването си на родна земя е бил вкарван в специална база за възстановяване, пазена като секретен обект. И само нощем се чували виковете на един наш световен шампион, който крещял и плачел – “искам отново да бъда мъж в леглото”… Когато почвал да вика, дори охраната потръпвала. А човекът – прекалено е известен, за да пиша името му тук ( а и май е носител на най – висш орден), бил тогава между двайсетте и трийсетте…
  …Отделно, за шампиони, изгнили – буквално – от анаболи и не доживели до 40 г…
  Абе тя не е за разправяне.

 72. челар, ти как мислиш?
  http://i719.photobucket.com/al.....IM3477.jpg

 73. Новини
  03/06/2010 - 12:48

  А като добавим, че на някой състезания не с епроверяват всички а на тото карат със сигурност има атлети, които зобват на риск стимуланти.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *