Ресторант “Троянците”


Никога не съм бил фен на туй, що му викат “гурме” – даже силно съм му се дразнел понякога, явно защото не съм попадал на подходящи примери за същото. Подтикнат обаче от един пост в тхе журнала, посетих с приятели ресторант Троянците, наричан доскоро Noble House и останах с чудесни впечатления…

Както може да забележите, Троянците се намира на доста добро място – на края на ул. Шипка в един безистен, което едновременно му осигурява както местоположение практически в идеалния център, така и относително спокойтвие и тишина дори на масите навън. Лесно ще го забележите – има голяма червена табела с нарисувана колесница и древногръцки войн. Обстановката ми се понрави – пипната, без да е луксозна. Вътре не влязохме, но масите и пейките навън, макар и обикновени дървени бяха с яки възглавнички и скъпи плюшени покривки. Собственикът посреща гостите, весел и приветлив тип на около 30-и-нещо. Резервацията, която бях направил се оказа полезна, защото дойдохме в пиковия час 21, но за по-късно имаше свободни маси.

Менюто е учудващо тънко, но и твърде разнообразно. Предястията, основните и десертите са всичките нестандартни, нищо от никаква “традиционна кухня” няма, била тя италианска, френска или другите там, които никак не ги харесвам. Листът с алкохолите си е достатъчно дълъг, има и вина за по-претенциозните (не, че им разбирам, но така ми изглеждаха ;) ). Поръчах прясно биволско сирене с мед, телешки джолан в гювече и изцедено кисело мляко с домашно сладко и Старопрамен. Трябва да кажа, че по-вкусни ястия не ми се е случавало да ям – джоланът си го обичам принципно, но този определено се топеше в устата, а сирене и мед се оказа чудесна комбинация. Зеленчуковите кюфтенца, които никога нямаше да си поръчам, но Деница ми даде да опитам също бяха супер добри, с остър и пикантен вкус, а пържените картофи бяха, естествено, нарязани и обелени на ръка, а не бланширан боклук.

Сметката за четирима, от които двама ядохме и пихме на корем, беше петдесетина лева, което си е съвсем не висока сума за качеството на храна и обслужване, което получихме.

——————————————

Забележка (11 април 2009):

Преди да посетите ресторанта, вдъхновени от поетичното ми описание (хехехе) прочетете коментарите по-долу. Сега той явно не е каквото беше.

Авторски права
Хотелите станаха абсурдно скъпи!

Коментари

 1. Vi4ko e hubavo no az lejah dva dni v nas sled edna ve4erja tam. Natroviha me ujasno gadvo i edva li ste otida pove4e tam.

 2. Да ти кажа, второто ми ходене там не се оказа толкова сполучливо. Не знам дали готвачът им нещо не беше на кеф, ама мидите бяха студени и ронливи (!), сепията имаше жилавостта на подметка. Иначе сервитьорите продължават да са симпатични и да си разбират от работата, но храната не беше на ниво тоя път.

 3. скота
  11/04/2009 - 08:41

  Снощи бях там и, Заклевам се, за нищо на света няма да повторя грешката да влеза в тази псевдо-културтрегерска избушена клоака. Основното ми оплакване е към кухнята – трудно ми е да намеря думи за подиграката със сетивата, която трябваше да изтърпим с жена ми. Отбихме се да хапнем нещо и на мен веднага ми направи впечатление нещо като специалитет, наречен “Свински компот”. Същият 30-и-нещо годишен симпатяга, явно собственик, при въпроса ми що за произведение на изкуството е това, обясни че е задушено свиснско с лук, в голямо количество. Стори ни се добре и си го викнахме. Трябва да се отбележи че в грамажа пишеше че ястието е 1 кг., а при въпроса ни подходящо л ие за двама, въпросния съдържатл ни отговори: “О-о-о-, разбира се”. Заедно с това поръчахме кана вино половин литър, препечен хляб и гръцка салата. “Свинският компот” който ни донесоха след около половин час, представляваше 10-12 хапки изключително свинско месо,задушено с не повече от глава лук, поднесено в най обикновена бяла кръгла чиния. Надявайки се поне да е вкусно, го пробвах, и мога да кажа че по голямо отбиване на номера скоро не бях ял. Сухи, престояли, безвкусни, твърди парчета евтино месо от бут (тип месо което може да се сложи в гювеч или винен кебап, но не и да се задушава с лук), напомнящи по-скоро на овчи изпражнения. На всичкото отгоре, въпросния съдържател направи грешката след малко да ни попита дали ни харесва месото, и ние му отговорихме съвсем откровено, стараейки се все пак да спазваме добрия тон. Претенциите ни бяха и за количеството (не че тази гняс можеше да се яде, но карай), което беше не повече от 500 гр, при посочено в менюто 1 кг)Пичът направи учудено-обидена физиономия и се защити, че буркана в който го натъпквали бил 800 грама, ама понеже много го натъпквали, и т.н.Култовата му фраза беше – аз мисля че все пак това количество би трябвало да ви стигне. Притиснати от глад, се борихме известно време със сухите, баяти парчета свинско, които направо можеха да ти разкачат ченето. Да добавя – наливното червено винце беше кръстено с водица доста повече от допустимото, а салатката не беше нещо, което ще запомниш. Единствено нямам забележжка към 4-те препечени филийки. Цялото това изживяване ни излезе някакви си 36,80 лв., като просто се почувствахме задължени да си поискаме рестото до стотинка, включително и 20 те стотинки до 37 лв, което отново бе посрещнато с недоумение. Изискахме и касовия бон, та се наложи собственика да го извади от кофата. Сега сутринта на следващия ден, докато пиша това, още ми се повръща и тодоста осезаемо. Посещението в ресторант Троянците ни развали настроението за цялата вечер. Всеки си решава сам, но ние никога повече няма да стъпим там, и не го препоръчваме и на вас

 4. скота
  11/04/2009 - 08:44

  Забравих да добавя – цената на свинския компот беше 23 лева. В едно нормално заведение за тези пари получаваш мешана скара, достатъчна затрима

 5. Mда, очевидно малко след като написах тая статия ресторантът започна да запада 🙁

 6. Аз на 20 март празнувах рождения си ден, това тази година … е, не мога да кажа, че сме били недоволни. Напротив всичко беше супер.. А това заведение го знам отдавна… И не мисля, че се е променило.. Но .. знам ли

 7. Виждам, че е писано преди доста време, но ресторантът все още си съществува. Бих го определил като средно ниво, наистина усмихнато, но доста некомпетентно обслужване. Всичко е доста аматьорско-самодейно. Като се почне от странните четения на класически рецепти, до поднасянето на нещата. При всички случаи би трябвало да бъде по-евтино. Държат цени като ресторант, пък всъщност си е кръчма. Голям плюс е чистотата. Не смятам, че ще е загуба за района ако го затворят.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *