Произходът на религиите


В God Is Not Great попаднах на изключително любопитна информация, за която даже не подозирах – за тъй наречените карго-култове у примитивните народи в наши дни, които ни дават възможност да в реално време да наблюдаваме как нови религии се зараждат и се развиват, да видим на живо и да изучим корените на религията. И социализма…

Корените на старите религии са потънали  в дълбините на времето и историята, което им придава някаква привидна мистичност и кредабилност, свързана с “мъдростта на древните”.  Понякога обаче, ни се предоставя възможност да видим колко точно са били мъдри въпросните древни и да си направим съответните изводи.

В края на 19 в. по света все още има много неизследвани кътчета, места, на които не е стъпвал крака на цивилизован човек и племена, неподозиращи за съществуването на други хора, освен тях на света. Такива са жителите на малките острови Маланезия (Вануату, Папуа Нова Гвинея и Соломоновите острови) , които се намират между Австралия и Япония – те си живели мирно, ядяли се един друг, имали си своите окичени с пера и кости шамани и разбира се, свои си вярвания в духове на предци, богове на вятъра и други езотерични глупости, характерни за общо взето всички хора, ненатоварени с бремето на научното знание и критическото мислене.

С идването на европейски търговци и колонисти обаче, простичкия им свят се променил доста рязко – непознатите бели хора имали дрехи, инструменти, храна и животни – богатства, каквито туземците до сега даже не си били представяли, че може да съществуват. И цялото това благодатно карго (знам че знаете, ама cargo означава товар) идвало, както изглеждало, от корабите, пристигащи от океана. Това предизвикало коренна промяна на религиозните вярвания на местните жители.

Боговете на каргото

Естествено, подобна невиждана благодат не можело да идва от другаде, освен от самите богове, които я пращали на тези, които ги почитат – а белите хора очевидно почитали правилните богове и изпълнявали правилните ритуали, защото корабите с подаръци продължавали да пристигат на кейовете. Изводът бил прост – туземците решили да зарежат старите си богове и да започнат да почитат боговете на европейците. Как европейците почитат своите богове и получават подаръци? Чрез правилните ритуали – затова туземците започнали да строят… макети на кейове, пристанища и складове от тръстика и бамбук, с надеждата те също да привлекат кораби. Шамани изпълнявали важните роли на началник пристанище, докери и т.н.

Когато по времето на Втората световна война Австралия воюва усилено с Япония, същите острови се оказват с важно стратегическо значение за отбраната и на тях за изградени военни бази. Военните не контактуват с местното население, което няма никакви ресурси, заслужаващи интерес и общо взето военните бази са оградени, затворени и охранявани, но туземците виждат през оградата как самолетите кацат и докарват хора, стоки, храна. Можете да познаете какво следва нали?

Изсечените в джунглата “летища” и направените от бамбук “кули за управление на полети” с високи тръстикови антени, с които местното население се опитва да привлече божествени подаръци са отбелязани от много изследователи, а свещените ритуали на маршируване по подобие на войниците, с  дървени тояги вместо пушки на рамо (дори имат щикове!) са запазени и до сега като културна традиция.

По-късно, когато войната отминава и островите започват да се заселват с повече хора, понякога, обект на подобни култове са ставали и отделни личности – началника на летището, интенданта на склада и други, които  изглеждали като да са отговорни за “докарването на божествените подаръци от небето”.

Всичко това остава известно в антропологията под името карго-култ. То дава отлична представа за начина на зараждане на религиите при срещата на хората с нещо, което е толкова извън знанията, които притежават, че те даже не могат да започнат да го разбират. Нещо повече, то дава отлична представа и за някои съвременни политически процеси.

Мда, социализма

Придаването на определен почти божествен статус на отделни хора е добре познато отдавна и на езика на политическите науки се нарича “култ към личността” – вярата, че определен човек е нещо повече от човек, че знае и може неизмеримо повече от останалите хора, поради което заслужава да бъде вожд и повелител. Сталин и Хитлер ги знаете, но почти религиозното благоговение, с което много хора говореха преди изборите за Обама и Бойко Борисов ми напомня твърде подозрително на гореописаното.

Разбира се, култът към личността е резултат точно от същото, от което са резултат и религиите – за много хора, политиката, икономиката и изобщо държавното управление са толкова извън знанията, които притежават, че те даже не могат да започнат да ги разбират. За тях тези неща са някаква божествена мистика, в която всичко е възможно, а седящият начело на държавата може като бог да изсипва благодат върху тях – стига да изберат подходящия политически месия (както туземците са вярвали че е нужно само да построят правилния тръстиков кей или бамбуково “летище”).

Тези неуки хора, също като туземците, не разбират какво представлява икономическият просперитет и как се създават богатство и блага – те смятат, че за да получат просто трябва да поискат и затова си организират съответните ритуали – стачки, синдикати, протести, измислят си идеологии като “социална справедливост”, социализъм, комунизъм, класова борба и т.н. които по същество представляват просто вариация на туземското виждане, че ако викаш достатъчно силно, и хвърляш достатъчно много камъни и принесеш в жертва някои хора (“богатите”, “капиталистите”, “кулаците”), благата които заслужаваш ще се изсипят върху теб.

Жените и техните обувки
Актуална снимка – декември 2010

Коментари

 1. Това беше култово, да ме прощавате за играта на думи 😉

 2. Да, това може да влезе в първия том на “избрано” 🙂

  Най-ценното е на финала – идеята за религиозния характер на комунитарните политически философии.
  Религията като древна и примитивна форма на институционализиране на философското осмисляне на природата и обществото е интересна тема. Ето и едно убедително обяснение за произхода на вярата във фантазии на моя любимец по темата Майкъл Шърмър:
  http://www.ted.com/talks/lang/.....hings.html

 3. Мда, интересен си е като цяло въпросът защо и как възникват религиите. То си е всъщност проблем най-вече на психологията и предполагам, че е разработван от нея – не може да не е.

 4. П.П. Не знам обаче дали същите особености водят до другия вид ритуали – “стачки, синдикати, протести”. Вярно, че има и нещо общо – и в двата случая има нещо като очакване, че справедливостта (както съответният човек я разбира), може да бъде постигната по лесен начин, само с искане. Но ТОЗИ вид ритуали определено имат рационална жилка и ако не се прекали с тях, тоест ако се съчетаят с разбиране “как се създават богатство и блага”, могат да доведат до нещо доста полезно. Мисля, че малко далеч си отишъл при сравнението, малко в повечко даже. 😀

 5. Ето че и тук научавам много.Благодаря за прекараните заедно мигове и се надявам на още много такива

 6. Всъщност не е далече, защото това сравнение обяснява напълно поведението на много “стачкуващи”, които, дори изправени пред пълен колапс на предприятията или държавите, които до сега са ги хранили, продължават да стачкуват, блокират и изискват да получават пари:
  http://kaka-cuuka.com/2365

 7. Гърчолята станаха за смях (дано да е само за смях, а не за пример) с тези борби, да; но има и нещо друго. Всеки човек работи, прави, произвежда нещо. Някак. Или е готов да го прави, или го е правил. Спорът е около оценката на това нещо. От моя гледна точка “борещите се” чисто и просто надценяват работата си, а не че искат в тесния смисъл благата да им паднат отгоре.
  Мисля, че точно затова е толкова трудно да бъдат убедени, че прекаляват. Защото от тяхна си пък гледна точка те не искат нищо наготово, не искат господ да им пуска блага от небето, нали – искат само достойна оценка на труда си (било полаган сега или положен преди пенсия). Тук вече идва неразбирането на онова, което ти каза, и неприемането, че ако с борба си издействаш ТВЪРДЕ висока цена на онова, което предлагаш, просто няма да има кой да ти я плати. Та така. Според мен.

 8. Но пък ако ти е определена твърде ниска цена, борбата и организирането в синдикати помага. Затова казах, че има сериозен рационален елемент в нея. Трудното е определянето на справедливата оценка. 😉

 9. И да, естествено, че тя се определя от добрия стар пазар, но все пак…

 10. Не отричам нуждата от стачки и протесте по политически проблеми. Но когато става дума за пари в общия случай е избор – или трудът ти струва повече и отиваш в друга фирма, или… знаеш че струва малко, но ИСКАШ повече и стачкуваш.

 11. Предполагам, веднага, повечето от вас ще си направят асоциация и с Ернандо Кортес. Още при пристигането му, Ацтеките го съпоставят с Бог (на всичко отгоре това пристигане съвпада точно с техните календари и предсказания, по които е написано че Бог трябва да слезе на Земята точно по това време).
  Още един директен пример за това как може да се обожестви една личност.

  Много интересен факт е, че 90% от индианците изобщо не са забелязали пристигащите кораби на хоризонта.Те не са виждали никога такива предмети през живота си и не е имало с какво да ги съпоставят.

  Не съм съвсем съгласен обаче, с това че единствената причина за възникването на религията е култът към личността. Основната причина, която науката най-точно дава са природните явления(гръмотевиците, наводненията и т нт.). Затова и според всяка религия, боговете не са хора и няма начин да се срещнем с тях на Земята – те контролират от небето със сили, пред които простосмъртния човек е безпомощен.

  Също така има и природни явления много по-странни, които са способни и днес (в 21 век) да накарат много хора да си създават „богове”.Житните кръгове и фигури в южна Британия, например. Там науката още не е намерила никакво смислено обяснение и това дава повод на много хора да си намират отговорите сами. А страхопочитанието от безсилието на науката пред това явление е равносилно на страхопочитанието на хората към мълниите и невъзможността да си ги обяснят преди векове.

  „Това дава възможен отговор на този въпрос.Но моля не забравяйте, че това е само една научнофантастична повест.Действителността, както винаги, ще се окаже много по-странна.”
  Артър Кларк

  И наистина – най-елементарните примери го доказват:
  – почти 100% от хората са вярвали,че Земята е плоска и с тогавашните си религии са измисляли всевъзможни обяснения за края на света.Оказа се, че е кръгла…
  – хората прекараха векове в търсенето на „перпето мобиле” и източници на алтернативна енергия, а се оказа че тя е над главите ни – Слънцето…
  и т нт.

 12. По отношение на стачките – тук става дума за сблъсък между управляващи с управляваното от тях население, а не с нещо плашещо и паранормално. Нормално е всеки интелигентен свободомислещ човек да си търси правата, когато смята че е ощетен. Дали бунтуващите са прави и дали ще получат това което искат? Дали трябва да се бунтуват – тук темата е много дълга… Зависи от ситуацията.

 13. никъде не казвам, че “единствената причина за възникването на религията е култът към личността” или че изобщо култът към личността има нещо общо с възникването на религиите – не знам това от къде си го измисли.

  култът към личността просто е по-особена форма на религия, на обожествяване на определен човек или идеята за него.

 14. Да прав си – подведох се от заглавеито “Произходът на религиите”. Значи общо взето сме на едно мнение по този въпрос предполагам.

 15. Хубава статия, докато стигнах до последния параграф обаче, който намирам за твърде повърхностен по отношение на “…затова си организират съответните ритуали – стачки, синдикати, протести, измислят си идеологии като “социална справедливост…”
  Съвременното европейско общество е изградено на тези “ритуали” и тяхната липса бързо би довела до туземно състояние доста хора. И понеже хората са надминали стадия на туземци / богове, които раздават дарове, се стремят чрез тези ритули да не се върнат в първобитно общество.
  Думичката “цивилизация” говори ли ви нещо ?

 16. Думичката “цивилизация” ми говори много неща – целия човешки прогрес през вековете е бил функция на цивилизацията. Само че тя няма нищо общо с нещата, които ти цитираш едва ли не като нейна първопричина.

  Не, липсата на “социална справедливост” няма да “доведе до туземно състояние доста хора” – тъкмо напротив, тя е причината за туземного състояние на тия, които са бедни сега.

  Идването на цивилизацията в някоя държава или остров винаги е значело едно – идването на търговци, идването на технологии, на пари, на производство, на капитализъм. Точно те са факторите, извадили туземното население от дупките или подтисническите монархии, в които то е живеело до тогава.

  Капитализмът създава прогрес – факт, който мрънкачите така и не успяват да разберат, поради което продължават да се молят на боговете за “социална справедливост”. Само че, както е видно от туземците по-горе в статията, с молитви и ритуали богатство не се постига – за да получиш нещо, то трябва да е произведено от някого. Не пада от небето, та да е достатъчно само да го поискаш. Туземците обаче така и не разбират това – и тогава и сега…

 17. Жилов
  16/12/2010 - 13:22

  @N1cksoN
  За житните кръгове има обяснение. Правили са ги хора за забавление. Излязоха и книги, написани от тях.

 18. Жилов, не е доказано научно.
  Житните кръгове се правят от десетилетия насам(може би и по-рано) и продължават да се появяват.Единственото логично обяснение е да се правят от някаква оргомна секта.
  А и какъв е смисълът?!
  Освен това се появяват на различни места по света.Направени са с такава геометрична точност, че е невъзможно да се създадат от 2-3 човека за една вечер.
  Появяват се на много влажни и много трудно проходими места.
  Не казвам, че са създадени от извънзвмни, но при всички положения никой не е доказал и не е заловил човек да ги прави.Така че не си прав и се изказваш неподготвен.
  По скоро някакво природно явление(колкото и малко вероятно да е)

 19. баце, потърси малко инфо за тия житни кръгове и недей да приказваш през главата си:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Crop_circles

  знам, че има много книги за “мистерии” и “загадки” и в тях пише какви ли не глупости, но фактите по въпроса и по много други са си отдавна известни. съветвам те да филтрираш малко какво четеш.

 20. Longanlon , не си прав да сравняваш “стачки, синдикати, протести” с религиозни ритуали. Обяснил съм по-горе защо.

 21. Аз пък съм обяснил че не винаги са, а само в случаите когато се искат пари. Ама явно толкова четеш, както подсказват другите ти коментари…

 22. Никъде не цитирам първопричина. Социалната справедливост има своята дълга история в европейското общество и с всичките му капиталистически държави. Да се съпоставя това с туземни общества или Америка е бързо и лесно, но неуместно. Капитализмът създава прогрес – да, но капитализмът води до кризи (икономически и обществени), тежки и твърде чести в последните години. Констатирам че банки и финансова с-ма биват спасявани с държавни средства, навсякъде по света, което си е жив социализъм в действие. Капитализма бива непрекъснато спасяван, така че по-леко с възхитата.
  Как можещите в едно прогресивно, капиталистическо общество трябва да управляват проблема с неможещите, простите, мрънкачите ? Да ги изселва, ограничава в дадена територия, да ги остави да умрат в собствената си немощ ?

  “Не, липсата на “социална справедливост” няма да “доведе до туземно състояние доста хора” – тъкмо напротив, тя е причината за туземного състояние на тия, които са бедни сега.” – това не знам как успя да го заключиш, но е забавно. Оле !

 23. Абе човек за какво ми го плесна това от Уикимедия?!
  Там ясно си пише:
  Other explanations
  Weather
  Paranormal
  Я земи ти чети кво пращаш преди да нападаш!

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%.....0%B2%D0%B5
  Алтернативни хипотези!!!

 24. Уикипедия, извинявай, че пак може да се хванем за отделни думи…

 25. Заключавам го, защото е вярно.
  Липсата на капитализъм създава бедност:
  http://kaka-cuuka.com/113

  Щедрите социалните програми създават мързел и убиват личната инициатива и трудолюбие – както е видно от многото хора, които се издържат само от социални помощи и ги мързи да работят. У нас и в чужбина има цели групи и общности от хора, които от поколения са изгубили трудолюбието си и живеят в бедност и нищета, защото получават достатъчно подаяния от държавата, за да нямат стимул да променят живота си.

  N1cksoN, а ти не чети само заглавията, а и текста под тях, че почваш да ми ставаш противен с нахалната си устатост без никакво покритие.

 26. Добре де, но не ми отговори на въпроса все пак.
  Има ли алтернативни хипотези или не?
  Покритие има – а ти се хващаш за отделни думи…

 27. Алтернативни хипотези винаги има – и аз мога да ти дам една: кръговете са направени от гигантски космически медузи, които са паднали в житото и след това са се телепортирали без следа в кухнята на Нео от Матрицата. Доказателства за нея има точно толкова, колкото и за останалите.

  Освен алтернативни хипотези обаче, има и фирми, на които може да поръчаш да ти направят кръгове и клубове на ентусуасти които правят кръгове от 30 години – линковете към които може да видиш под статията в уикепедия.

 28. Комитата
  16/12/2010 - 14:01

  За близостта на култа към личността и на социализма до религиите, препоръчвам главата

  Cult of the Supreme Being от живота и делото на Максимилиан Робеспиер, лидер на Френската революция и пръв диктатор от съвременен тип.

  http://en.wikipedia.org/wiki/M.....obespierre

 29. “Доказателсатво за нея има точно толкова, колкото и за останалите”
  Ами за това става дума.

  За Дъг Бауър и Дейв Чорли местните жители не са единодушни в мненията си. Явно са си имали и хора в Австралия и то доста преди да създадат фирмата си?…
  Просто не си обективен. Съжалявам че те въвлякох в този спор, просто не мога да се съглася само с едната гледна точка за нещо, което не е доказано от науката.

  Човек, който сляпо отрича нещо не е обективен.

 30. Между другото аз АБСОЛЮТНО отричах тия теми преди няколко години.И сега не вярвам и не искам да вярвам в глупости, но…

  Спестявам си много факти, които съм виждал и които за жалсост няма как да докажа тук, защото ще ме помислите за чалнат…Каквото искате си мислете.Но фактите са си факти.

  Така че замисли се дали ти не отговаряш повече на статията горе.
  Айде стига толкова – лек ден ти желая.

 31. Спестявам си много факти, които съм виждал и които за жалсост няма как да докажа тук, защото ще ме помислите за чалнат…

  късно е вече…

 32. Тогава повече не ме занимавай.
  Хора, които ме обиждат и не уважават мен и моето мнение да си гледат работата.

 33. Спас Колев
  16/12/2010 - 14:50

  “Малките острови” не е много приложимо към Нова Гвинея (Папуа – Нова Гвинея е държава, не остров) – вторият по големина остров в света. 🙂

 34. Е прав си, да ти кажа 🙂

 35. градинко
  16/12/2010 - 14:59

  Готин пост, но не съм съгласен, че стачкуването за пари е задължително ирационално и прото-религиозно. Ако например съм културен деец, на който са му отрязали парите за култура, но в същото време виждам как пари за раздутия щат на МВР има, как парите за минцифайската школа се УВЕЛИЧАВАТ, как магистратите, признати за най-корумпираните в страната, си раздават 13та заплата и бонуси, как ще се строи стадион за 140 млн лева… какъв извод е РАЦИОНАЛНО да направя? Че пари няма или че пари има, но преебават точно мен и ги дават на друг? Аз бих заключил последното и бих излязъл на стачка.

 36. тогава протеста ти е политически, а не за пари – искаш промяна в система, която разбираш, а не просто се молиш за благословия от небето

 37. И поради това, че има хора дето се издържат от социални, дойде до това глобално мъдро заключение…
  Когато се правят опити за анализ е хубаво да се дълбае малко повече, за да се излезе от баналния популизъм.
  Има да тече още вода под моста

 38. баналния популизъм е да се дават безкрайно пари “щото бедните имат нужда” – и това да прераства в социална политика тип “храни безкрайно всеки мързеливец”

  социалните помощи са предпазна мрежа, а не хамак за излежаване, на какъвто много обичат да го обръщат политиците, за да си осигурят още някой и друг лесен глас

 39. neuromantic
  16/12/2010 - 18:29

  И ся кво, кефи ли те като създаваш интрига на пубертетите? Поне жени да бяха… Много повърхностно гледаш на религиите. Всички монотеистични религии забраняват създаването на кумири и изобщо всякакви опити да придадеш образ на съответните им божества. Защото богът там е непознаваем, трансцедентен. Разбирането ти на тази материя не се различава много от това на примитивните племена които даваш за пример. Покажи ми къде Мохамед е правил опити да пресъздаде битова сцена от тръстика. За мюсюлманите говорим. Тези които са измислили банкирането… А протестантите, между другото, са направили индустриалната революция в Англия. Просто ми е интересно как приравни тези процеси до канибализма. Религиите във фундаменталния си замисъл и когато не са използвани за политически цели нямат за цел да заместват науката и да дават обяснения за физичния свят. Те се занимават с доброто и злото. Остарели са, както е остаряла и модата по времето на Наполеон, но не вярвам да твърдиш, че тя по същество е препаска от трева.

 40. Ангел Грънчаров
  16/12/2010 - 19:06

  Произходът на религиозните вярвания от невежеството е стара марксистко-комунистическа теза на т.н. “научен атеизъм” и затова намирам, че повтарянето й, и то с претенции за някаква новост, има лек ироничен смисъл, който обаче едва ли се усеща от самия автор 🙂

 41. Божидар Зимников
  16/12/2010 - 20:52

  Всъщност не са малко книгите, които говорят за туземците и интересните им вярвания. По същество всяко новооткито туземно племе си има легендата за непорочното зачатие и за Спасителя. Най-известният почитан от Западното Общество автор казва, че това било насадено от нахлуващите християнски мисионери. Мисионерите разправяли тези неща и местните, за да им се понравят, пригодили собствените си легенди към новите истории.

  Та това за каргото има много истина в себе си, но каргото съществува не защото разните туземци виждат Богове в стоките, а защото много страстно желаят стоките, т.е. пак виждат Богове, но Боговете на Златния Телец, чийто култ се внася при тях от европейците. Тала не туземците създават своя релогия, а възприемат Западната такава.

  Та по тези критерии и ние българите сме едни туземци, които се кланят на стоките на Западния Просперитет и са готови да сложат главата си в нозете на Златния Телец. Няма разлика между нас, съвременните българи в отношението ни към Американския просперитет и отношението на тези туземци към натоварените със стоки самолети.

  Не просто “при срещата на хората с нещо, което е толкова извън знанията, които притежават, че те даже не могат да започнат да го разбира”, а хората не искат да го разбират. Не искат! Искат видимите резултати. Но видимия резултат си е една илюзия относно това откъде идва видимия резултат.

  „За много хора, политиката, икономиката и изобщо държавното управление са толкова извън знанията, които притежават, че те даже не могат да започнат да ги разбират.” Много правилно. Също и за много хора, които си мислят, че разбират икономиката и изобщо държавното управление, това си е чиста заблуда 

 42. marystaneva
  16/12/2010 - 20:52

  Тъкмо тези, които гледат на поредния политически лидер като на Господ и го избират, вярвайки че той ще реши всичките им проблеми изведнъж, като с магическа пръчка, най-бързо извървяват пътя от “Осанна!” до “Разпни го!”. И вината не е в лидера, а в техните нереални очаквания.
  Навремето, когато хората са били много по-зависими от природата, са се молели на Бога за дъжд. Дори и жертви са му принасяли. Е, понякога все пак дъждът е завалявал навреме, но едва ли заради техните жертвоприношения и молитви. По-скоро е причината е била, че са се натрупали /или ги е довял вятърът/ достатъчно облаци в небето. Сега се правят шествия и митинги. И понякога протестиращите получават повече пари, но едва ли само заради протестите. По-скоро междувременно в хазната са постъпили още пари от събрани данъци или изплатени задължения към държавата.
  И накрая – Longanlon е прав като сравнява религията с политиката. Наистина имат много общи неща. Зависи кой какви очаквания има от своя “бог” и дали тези очаквания са реалистични или не.

 43. Жилов
  16/12/2010 - 20:56

  @Ангел Грънчаров
  В словосъчетанието “християндемократ” също има известна ирония, която едва ли се усеща от окачествяващите се по този начин.

 44. Усещам,че си чел нещо на Деникен 🙂

 45. Чудесна статия, но с последното нещо, което написа ми се струва, че малко си противоречиш. Не, че си го обожествявал, но не писа ли в предишни статии (преди парламентарните избори) как смяташ Бойко Борисов за голям пич и колко му се кефиш? Разбира се е далеч от крайностите, но като че ли и ти повече очакваше от Бойко Борисов от това, което направи засега.

 46. Божидар Зимников
  17/12/2010 - 09:23

  Една статия, която доста пасва на темата:

  Четенето на книги е като гледането на телевизия
  http://bojidarzimnikov.com/?p=1284

 47. Хахахахаха, ей това направо ме разби, все едно чета за синдикатите, техните лидери и богатите, заграбили благата на трудещите се:

  Members, leaders, and prophets of the cults maintain that the manufactured goods of the non-native culture have been created by spiritual means, such as through their deities and ancestors, and are intended for the local indigenous people, but that the foreigners have unfairly gained control of these objects through malice or mistake.[1]

  Thus, a characteristic feature of cargo cults is the belief that spiritual agents will, at some future time, give much valuable cargo and desirable manufactured products to the cult members.[2]

 48. именно, именно!

 49. повръща ми се като чуя “културен деец”
  на културния деец му отрязали парите и ги дали на мвр за подслушване
  културния деец излиза на протест щото му отнемат заслужено спечелените с културни деяния пари.
  това са заслужено спечелени ,с тежък къртовски труд изкарани пари а сега му ги вземат.
  тоест той тия пари щеше да ги вземе ако беше продавал билети за културните си деяния на стотиците хиляди жадни за култура български граждани
  отврат

 50. Къде се бави още Бай Далай да те изяде за последните редове? 😉

 51. може би премисля факта, че съм прав? 🙂

 52. Жилов
  18/12/2010 - 11:15

  @Longanlon

  Едва ли – социалист да си признае, че не познава икономиката е като религиозен да разбере, че не му е ясно как работи еволюцията.

  Вместо това ще твърдят, че или нещата са непознаваеми, затова да не си вирим много носа, щото и на нас нищо не ни е ясно (както направи Зимников), или че те знаят толкова повече от нас, че могат да отрекат основите, на които се крепи самото нещо, което си мислят, че познават.

 53. Култът към личността по-скоро е наследство от животинският свят. Всяко стадо си има едно животно което го води.
  Явно това увеличава шанса за оцеляване — на стадото.
  Не вярвам овцете да са религиозни.
  Религиозността идва когато се оптиват хората да си обяснят явленията около тях, а не им стигат знания, и комфорната ситуация е да се самозаблуждавш, че знаеш защо се случвт.
  След това идват ритуалите, които винаги не работят, но се утвърждават заради склонността на хората да запонят само успешните случаи. Примерно, ако почнеш да се молиш за дъжд,
  докато завали, очевидно ти си причината в края на краищата 🙂

 54. Светослав Антонов
  18/12/2010 - 14:07

  Всъщност и животните са религиозни.
  Имаше един TED talk в който обясняваха експеримент с гълъби, при който им пускат храна ако натиснат определена последователност от бутони.
  Гълъбите се научаваха да повтарят последователността, но по интересното беше, че дори и да няма последователност и натискането на бутоните да е напълно случайно, гълъбите пак си измисляха собствена последователност: примерно ляв бутон, завъртане на дясно, десен бутон, почукване с човката… и изпълняваха тази последователност всеки път – ето ти пример за ритуал при животните.

 55. Божидар Зимников
  18/12/2010 - 14:45

  Абе Жилов,

  …това Жилов беше от някакъв роман май. Припомни ми, моля те…

  Абе Жилов,

  Непознаваеми са основно за мен, но ти повдигна един хуба въпрос за революцията. Духовните хора за разлика от религиозните също говорят за еволюция. Дарвин е прав в доста неща и това не може да му се отрече. Църквата е НЕправа в доста неща, което също не може да се отрече.

  Ти баланса гледай и той е истинския….Жилов 🙂

 56. Калин Стефанов
  18/12/2010 - 15:08

  Може би е по ръба на темата, но скоро гледах филма “Религиотско” (2008) и е доста, доста интересен.

 57. Religiolus на Бил Мар го има в замундата още откакто излезе 🙂

 58. мечето Ръкспин с автомат
  19/12/2010 - 14:54

  Див, див протокомунизъм!

 59. Зелен Бетон
  22/12/2010 - 18:57

  На мен пък, за разлика от мнозина други коментирали, най ми хареса именно последният абзац 🙂 Много точен паралел. А тъжното е, че ако досега тази прилика между карго-култовете и съвременната българска политика не беше особено ясна поради мътилката на “прехода”, колкото повече се уталожват нещата, толкова повече силуетът на тръстиковия самолет гордо ще се очертава на родния ни демократичен и пазарно-свободен небосклон.

  А още-пò-най-тъжното е, че твърде много (дори от мислещите) хора у нас, въпреки че знаят много добре разликата между тръстика и метал, все още нелогично хранят илюзията, че ШЕ ГО ДИГНЕМЕ – тоя, тръстиковия. Без да се налага да го правим от желязо и да се занимаваме с досадни неща като аеродинамика и пр., НЯКАКСИ ще го направим истински самолет. Напук на ония, дето са си конструирали и усъвършенствали железните летящи машини (чети: демокрацията и пазарната икономика) по 2-3 века, и ни гледат с любезна западняшка усмивчица. Обаче те не са правили петилетка за четири години, а ние сме (и за три можехме, ама не обичаме да си даваме зор…)

  Та ще го дигнемЕ нашия, тръстиковия, и ще им се изхилимЕ насреща с удовлетворението, което могат да изпитат само Крали Марко, Хитър Петър и Андрешко, съчетани в едно. А по-емУционалните от нас ще разголят неепилирани гърди и ще се заблъскат по тях с онзи безсмъртен вик, призван вовеки веков да вцепенява Европата…

  Ама айде стига лирични отклонения, отивам да чета металознание и аеродинамика.

  😉

 60. “Всичко това остава известно в антропологията под името карго-култ. То дава отлична представа за начина на зараждане на религиите при срещата на хората с нещо, което е толкова извън знанията, които притежават, че те даже не могат да започнат да го разбират.”
  Тук си проличава, че не различаваш култ от секта и религия. Пък и ако един идиот (прилично наречен невежа и лишен от знания) създаде секта, това не обяснява произхода на произволна религия. Религията обслужва повече тъкмо цивилизованият дивак, не този с препаската и копието за ловене на риба. Силите които провокират тези от картинките с щиковете, нямат нищо общо с онези които биха повлияли на сит и задоволен преситен от живота индивид, накратко наричан цивилизован. Религиите са “преписани” от много манипулисти и нагодени да спестят мисленето, чрез идеализирането и опростяването. Само по себе си, би било примитивно да гледаме само едната страна на монетата. За протокола, не съм религиозен.

 61. аз не разбрах какво искаш да кажеш, ама да се надяваме че поне ти знаеш това 🙂

 62. Жоро Бойчев
  18/01/2011 - 14:18

  Евалата, блогър, ама и ти навреме си открил темата “карго култове”. Maxim я изядоха още преди година

 63. Жилов
  22/01/2011 - 20:19

  Този горе е самозванец!

 64. беше 🙂

 65. Исках да кажа това което написах: “Тук си проличава, че не различаваш култ от секта и религия.”
  Иначе статията е интересна. Невежеството е в основата на култовете, а грамотността на религиите. Ако не си променил нищо, значи пак няма да ме разбереш.

 66. Любо Илиев
  13/02/2011 - 11:20

  Интересно и логично! Краят ме подсете за гърците, за които е 100% вярно!
  В този ред на мисли, обаче, какво е било това необяснима нещо, което е провокирало предците да създадат култа към Христос? Среща с извънземни, които са се възнесли на небето?
  А цялата философия заложена в хпистиянството /ненасилие и опрощение, спазване на определени морални норми/, това пък как е дошло?
  Защо християнизираните страни отбелязват интензивно цивилизационно развитие , за разлика от мюсолманските?
  Така че материала е интересен и любопитен, но за да се превърне в нещо повече би следвало да автора да отговори на тези въпроси!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *