Страх лозе пазиКупон – хвърлена цигара. Романтична нощ – бутната свещ. Опитваш се да си оправиш ключа на лампата – късо съединение. Това са само малка част от сценариите, които могат да доведат до пожар и то не къде да е, а в собствения ти дом, пък бил той и твоята крепост. Освен ако не живееш в пещера, разбира се.

Въпреки, че опасността от пожар, статистически погледнато, точно в моя апартамент е почти пренебрежимо малка, все пак реших да взема мерки…

Едно време, преди има-няма две хиляди години, Рим е бил най-големият и населен град на света. Представата за него от филмите, като за построен само от мрамор, с големи бели колони, пълен с колизеуми и храмове, е доста наивна – това е била само централната част и къщите на богатите. Огромното население на древния Рим се е свирало в най-разнообразен набор от мизерни жилища: от барачки до 5 етажни общежития, всичките направени от … дърво.

Поради тая причина пожари честичко избухвали, при това били яко разрушителни. Римляните панически се страхували от пожар и взели, че създали първите в историята пожарни команди, пожарни коли (кон, каруца, буре с вода, помпа + маркуч) и … пожарогасители. Според закона тогава, във всяка кръчма на видно място е трябвало да стоят винаги пълни кофа с вода и кофа с пясък – за да може всеки зачатък на пожар да бъде бързо потушен. Естествено, това не попречило Рим да бъде опожаряван няколко пъти до основи, но с такива императори какво друго да очакваш?

Както и да е, темата за предпазване от пожари никак не е изгубила актуалността си, особено в днешно време, когато може и да не живеем в дървени къщи, ама жилищата ни са пълни с мокети, кабели, мебели и други продукти на нефтена основа, които едно, че горят твърде охотно и второ, докато го правят, се изхитряват да отделят обилно количество силно задушлив и отровен дим. Освен това, да не би да останем живи случайно, докарваме до къщите си електричество и газ… Въпреки всички тия неща обаче, забелязал съм, че у нас на вероятността в къщата ти да избухне пожар хората гледат твърде пренебрежително – няма пожарни изходи и стълби, няма задължителните в другите държави детектори на дим, няма ги противопожарните пръскачки от обществените сгради в САЩ. Българите като че не се страхуват от пожар и даже не се застраховат срещу такъв.

А аз?

Не, че аз се страхувам панически от пожари, имам страхова невроза, фобия или нещо такова, даже не мисля сериозно, че мога да се запаля… но все пак реших да не оставам тая работа съвсем в ръцете на господ (който като че няма никакви причини да ме обича особено) и да взема съвсем простички предпазни мерки. Това не ми струва много пари, нито се наложи да употребя особени усилия, но за сметка на това, ако в момента нещо се запали у нас, няма да търча в кръг и да се чудя какво да правя, няма да поливам електрически кабели с вода, няма да тъпча огъня с направени от синтетичен (разбирай силно горящ) материал пантофи, а просто ще го угася с това нещо, което си купих за 15 лв:

Нещото е пожарогасител за кола, продава се с удобна стойка, която отзад има дупки за окачване. С помощта на чук и 2 пирона за бетон го сложих на стената в ъгъла – зад вратата на хола, където аз и гостите ми пребиваваме най-често, на съвсем удобно и видимо място. Тук на снимката се намести още някой, но схващате идеята:

Понеже когато вратата е отворена, пожарогасителят не се вижда, сложих на стената една лепенка, която посочва горе-долу мястото му, а и информира за съществуването му тия, които не знаят за него:

Някои от вас може да сметнат, че подобно пособие в хола не е особено естетично… с което аз може и да се съглася. Но освен, че е интересен и винаги повод за разговор (все пак малко българи имат подобно нещо в къщи), червеният цвят на пожарогасителя и лепенката и поставянето им на видно място имат една много важна функция – привличат вниманието на всеки, който влезе в къщи така, че ако нещо пламне, всички знаят, че пожарогасител има, помнят къде е и няма да се колебаят да го ползват.

Което, смятам, е и целта на цялото упражнение 🙂

Искам да продавам домати!
Кой сега е номер едно?

Коментари

 1. Браво, ставаш тъкмо третият човек с пожарогасител вкъщи, за който съм чувала. Но пък първият с такъв в хола ;р

 2. Идеята не ми допада. Пожарогасител в хола… Ми така, ако се запали някой може да го угаси?!

 3. В тоя ред на мисли:

  Продавам прахов пожарогасител 40 лева!

  като на жИната от снимката, купен е за 50 лв преди 6 месеца, запазен, неупотребяван, 3 години гаранция от софийска фирма 🙂

  Погрижете се за активната си сигурност и ме отървете от нещо, което вече не ми трябва :))

 4. благодаря за идеята. не изпитвам панически страх от пожар, но си ме е страх, защото апартамента, в който живеем е строен и приет през 1954. Всичко в него все още оригинално – паркет, ел.инсталация, водопровод. на два пъти надушвах контактите да намирсват, бойлера прави проблеми, страх ме е да пускам едновременно бойлер, климатик, фурна, компютър.
  нека да стои в хола, майната й на естетиката. важното е че е на видно място и винаги подръка. да не дава господ да става нещо, ще си доволен че си го сложил изобщо

 5. Тодор Бонов
  10/12/2007 - 12:58

  Нека всеки последва примера на Петър, а и освен това, да го направи както трябва.

  Както всеки продукт, консумиран в европейската общност, пожарогасителите подлежат (или би трябвало)на строг надзор касаещ качеството.

  Да ви занимавам с това, кой и как точно “надзирава” едва ли ще е интересно за когото и да е. Но при всичко положения знайте, обърнете внимание на следното

  !!! За Всеки едни пожарогасител продаван на територията на ЕС или още по-конкретно – Република България е нужно поставянето на белег за преминати тестове – СЕ маркировка + четирицифрен номер, придружавана от декларация за съответствие. !!!

  Когато закупувате пожарогасител, моля ви, поглеждайте етиката за знака и четирите цинички.

  Разбира се ако сравняваме, по ценови критерии, пожарогасители, които изпълняват европейските разпоредби с такива, които не знаят за съществуването им липсата на СЕ маркировка е знак за липса на качество и на по ниска цена.

 6. Аз бих го скатал някъде в банята ако има място, обикновенно до банята/тоалетната има лесен достъп и там нищо не гори, и не се вижда толкова много. Защо трябва гостите ти да го виждат, ти къде ще си?

 7. Филип
  10/12/2007 - 13:46

  На видно място е хубаво да има и аптечка.

 8. Наистина, можех да го скатая някъде, дето не се вижда чак толкова. Но не го направих именно затова – за да се вижда. Щото не ми се искаше да гадая дали ако се запали нещо в паниката някой ще се сети къде е пожарогасителя и как да го извади от там…

 9. искам да споделя какво ми се случи преди около година. Бях си оставил пс то включено да се сваля някакъв филм и си бях легнал, когато от компютъра започна да се чува пукане. От начало не обърнах внимание, но след като не спря станах да проверя и какво да видя… гумената обшивка или там каквото е на захранващия кабел който влиза в пс то се беше стопила на едно място точно където се прегъва кабела, пръскаше искри и стопена гума на мокета ми… за една бройка да стане пожар. От тогава си имам едно наум и не оставям пс то включено когато няма хора вкъщи.

 10. Интересно ми е дали статистически има голяма полза от това, че на запад, на където и да се обърнеш има щрангове за вода? Нашите пожарникари с окяната си техника, въпреки всичко мисля се справят добре и не ми се вярва, че ако във всеки дом има пожарогасител, броят на пожарите ще спадне. Да, хубаво е да изгасиш тигана с олио преди да е пламнал целият блок, но все пак големите пожари стават по други причини и са по-скоро непредотвратими с подобно пожарогасителче. Как ще се развие домашен пожар е въпрос на късмет и хладнокръвие. Аз съм гасил храна и компютър и действах достатъчно логично, за да не ползвам вода.
  Освен това има много смислени причини в Америка да са вманиачени за пожарите – сградите им или са хипер, мега високи и затова е оправдано да имат противопожарни инсталации или са пък схлупени, лесно горими къщурки. Да не забравяме, че има и доста стари (дървени) сгради в градовете им.
  Е в България не че няма нормативи, ама нали знаете…те в обществените сгради едвам едвам ги спазват, пък какво остава за жилищните. Ако стане пожар в дискотека или 20 етажен блок, не ми се мисли. Като се сетя, че в моя блок първия път като ползвах стълбите (поради асансьорни причини), бая време се чудих от къде да се минава.
  Все пак един пожарогасител в повече при пожар, никога не е излишен, така че който иска нека слага!

 11. Идеята е добра но……….според мен мястото му е в коридора-пак няма никаква опасност някой да не го забележи.И е трябвало да си вземеш СО а не прахов,не изисква никаква годишна проверка за годност и ако се се наложи да го ползваш изобщо не цапа(дано не се налага).

 12. Най ефективният метод според мен е да си вземеш един пожарогасител като този на снимка №1 в къщи.

 13. Искаш да кажеш една пожарникарка с такъв пожарогасител? 🙂 🙂 🙂

  Между другото, като че ли идеята на no one е по-добра от моята: в коридора това нещо хем ще е по-близо до средата на апартамента т.е. ще е разположено на оптимално разстояние от всички стаи, хем ще е даже още по-видимо, защото който влиза ще го вижда.

 14. Тря’а и аз да си ‘зема – ще гася евентуални пожари и ще нанасям солидни удари по черепите на разни тъмни крадливи мутри, влезнали с взлом… Примерно.

 15. Михаил
  12/12/2007 - 19:01

  Статистически погледнато, най-голямата вероятност за пожар е не в хола, а в кухнята, така че май е по-добре да е там.
  Аз имам малко дете и до месец ще си купя един прахов за кухнята.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *