Вече спя удобноОт края на миналата година насам смело мога да заявя, че спя ако не като бебе, то поне като котка, (щото тия гадинки спят по 18 часа в денонощие и през половината от останалото време се излежават). То и аз щях да се излежавам по цял ден, ако 1. имаше с кого и 2. не се налагаше да извършвам досадни дейности като ходене на работа да речем.

А да се излежавам и да спя толкова основна заслуга има фактът, че похарчих неприлично много пари за нещо, за което никога не съм мислил, че може да дам и стотинка – даже, честно казано, не знаех и че съществува…

Ако смея да започна по-отдалече, с риск да отидете в някой друг сайт да гледате снимки на голи снежанки, бих казал, че в момента си обзавеждам апартамента, но понеже харча много пари за глупости, а не искам да се заробвам с дългосрочни заеми, успявам да обзаведа само по една стая на година. Наскоро бе ред на спалнята ми.

Та, докато си планирах какво да сложа там, основната мебел бе точно това – спалня. Двойно легло, достатъчно голямо както за всякакви креватни упражнения, така и да мога да се обтягам в него като морска звезда, както обичам да спя. Щото до тогава спях на някакво единично легло, което никак не бе удобно както за самостоятелно, така и по двойки изтягане. Това и само това си представях – спалня.

Сблъсък с реалността

Когато обаче обиколих някои магазини, ми направи впечатление, че навсякъде нещастно гледащите продавач-консултанти (защо толкова нещастно гледат винаги тия хора ебаси?) като казваха цената на спалнята, не забравяха да добавят, че матракът се купува отделно. Матрак ли? Че това не е ли част от спалнята? До сега, с простичката си душа, изобщо не бях и помислял за закупуване на матрак – бях вярвал, че ако примерно си купиш кола, няма да ти кажат “ама седалките се налага да си ги платите отделно“. Колко наивен съм бил… Като огледах в интернета, останах малко шокиран – аз обичам нещата да са простички и ясни, а те не бяха такива за мен в тъмната Индия на мебелостроенето. Оказа се, че има няколко вида матраци, които освен, че са яко големи, са различни и доста скъпички. Някои от тях даже струваха повече, отколкото спалнята, която си бях харесал!

Докато ги оглеждах обаче видях, че някои от тия нечестиви предмети се зоват “пружинни матраци” и веднага в съзнанието ми изникнаха множеството (макар да не са чак такова множество, каквото ми се иска) спомени как по различни поводи съм извършвал физически упражнения на не едно и две легла, някои от които даже в компания, и тия легла са издавали звуци на изтерзан от буря корабен такелаж. Скърцане демек, ако не стана ясно – скърцане, което веднага асоциирах с пружини. Та пружинен матрак – никога. Той затова е и най-евтин, щото е най-скапан, разсъдих логично аз.

Та при следващата си обиколка в мебелните магазини имах нарочна задача – да изпробвам няколко матрака от другите (е, и прижинни, да видя наистина ли са толкова лоши), защото да дам няколкостотин лева за нещо, дето не съм го пробвал, а и на което ще спя ми се виждаше бая съмнителна работа. Затова нещастното момиче, което ме продавач-консултираше ми разясни, че има дунапренени и латексови матраци и ме заведе да ги пробвам.

Как се влюбих

Първо легнах на пружинен, но не ми се стори достатъчно удобен. Освен това някак не можех да си представя да спя на нещо, направено от дървена рамка и железни пружини – това не навява точно мисли за комфорт. Дунапренените отпаднаха от класацията почти веднага след като легнах на един – прекалено меки са, в тях потъваш направо. Има и по-твърди, но нещо не можаха да ме грабнат, някак странни са на пипане, не знам как да го обясня.

Когато обаче се метнах на латексовия… Олеле! Латекса всъщност е нещо като много плътен дунапрен. Матракът е просто едно парче от тая материя, облечено в калъф. Матрак, направен от това нещо е твърд, но достатъчно удобен, няма ръбове като пружинните, в които може да се удариш или натиснеш неприятно при някои пози… Накратко, реших да го взема без много понататъшно мислене.

Поръчах един на тази фирма. Докараха ми го в къщи на руло, което само се изправи като му срязах лепенките и според указанията оставих 24 часа да си възвърне формата и да се надуе. После… попаднах в страната на сънищата, защото усещането бе несравнимо. Впечатленията ми от магазина просто бледнеят пред това да спя на него и хиляди пъти се поздравих за избора си.

От тогава спя като ударен по главата, а успях да го пробвам и в другото му предназначение 🙂 и той се държа просто великолепно. Няма изобщо място за сравнение с другите матраци или легла: силата е с него 🙂 И разбира се с възглавниците от истински пух, плътно натъпкани – не някакви меки, безформени торби, пълни с пластмасови влакна или дунапрен – на тях просто не може да се спи.

Тъй, че не знам вие на какво спите, но горещо ви препоръчвам да инвестирате в тоя тип матраци, ако решите да се обновите и да си доставите още малко удоволствие в живота.

———————————————-

А дали ще ми откраднат компютъра вижте тук.

Макар да не е много вероятно да се случи де…


Религията и Кака Сийка
И да си скинар не е лесно…

Коментари

 1. Валери Дачев
  21/01/2008 - 10:52

  Отдавна съм намислил да подменям досегашната си спалня с нещо по-ново. В момента съм на едно огромно (1.90 x 2.00м) старо легло, състоящо се от две пружини (тип онези в Студентски град) и съответно два дюшека, а по периферията една камара дървении. За матрака ще прежаля 730 лв някак (няма да се лиша от тоя размер вече), но любопитството ми е… тоя матрак на пода ли го слагаш? Защото на мен ще ми дойде твърде ниско в сравнение с останалата мебелировка на стаята, а и лесно ще се цапа. Знам, че съществуват някакви подматрачни рамки – такива дървени с крака, които го вдигат. Обръщал ли си им внимание?

 2. Приятни сънища, тогава 😀
  БТВ, спя на двулицев пружинен и не е толкова зле – зависи какъв пълнеж има освен пружините. Предполагам, че след още 4-5 години ще се наложи да се смени заради убиващи пружини, но дотогава я камилата, я камиларя, а и такива неща трябва да се сменят по-начесто тъй или инак.

 3. Валери, не се слага на пода – моята спалня има твърдо дъно и матрака се слага на него. Ако няма твърдо дъно, се купува нарочна “матрачна рамка”, която се закрепва под спалнята ти и на нея се слага матрака.

 4. МариЯна
  21/01/2008 - 11:31

  А аз след като ми откраднаха леглото(което всъщност не беше особено, студ. град предлага само едни и същи, идеята беше, че прожината беше нова и стегната) спя на една рампа, а върху рамката дървена плоскост. о.0 колко мизерно прозвуча само. Та рамка от единично легло на пружина и в/у рамката първо бях сложила една дървена врата, в последствие си изнамерих плоскост, която идиално легна в/у рамката. И да, скърца ужасно :Д. Аз си му викам нар. Иначе що се отнася до матраците, смятам, че изморения човек спи на всичко ;). За сметка на дървеното легло съм си подрала много пухена завивка.

 5. Измореният човек спи на всичко разбира се, въпросът е дали се събужда отпочинал или изморен… 🙂 Разликата е голяма.

 6. Майк Рам
  21/01/2008 - 11:55

  Много полезен съвет! Аз спя на пружинен двулицев матрак от 12-ина години и вече ужасно ми ръби. Мислех си да си купувам нов, но не бях наясно с различните модели. Добре, че ме открехна. Явно силиконов ще е и моят избора, защото търся нещо твърдо (т.е. да не потъваш в него), а в същото време да е комфортно и да не убива.

 7. спя на пода върху матрак, който се състои от дървена рамка и плоскост и тънък слой нещо малко по-меко от дъската.

  сладки сънища, четене и други неща на вашите легла 🙂

 8. Валери Дачев
  21/01/2008 - 12:26

  Странното е, че на този същия сайт ted.bg видях перфектният матрак (1.80 x 2.00 м), но за него подматрачни рамки просто няма.

  Работата е там, че аз искам въобще да си махна спалнята и да си взема нещо ей такова за под матрака, но с дървени трупчета вместо пружини. И май ще си правя такова чудо по поръчка. И без предполагам, че така ще излезе по-тънкана.

 9. Ами по поръчка наистина се правят хубави неща. Само мен ако питаш измисли как да закрепиш матрака неподвижно за него, защото иначе като правите упражнения ще се хлъзга.

 10. За спане ясно 🙂 явно е хубаво, ама за креватни упражнения как е? 😉

 11. Матракът може да е твърд, без непременно да е латексов (признавам, че имам предубеждения към латекса, който с времето се сплесква и не възвръща формата си). Такъв с кокос също може да е много твърд, имам и такъв и съм доволна.

  Валери, благодарности приемам кеш 😀
  http://dimchev.911.bg/a2/offers.asp?grid=11439

 12. Само се чудя за какво са ти възглавниците. Аз си спя без възглавница от 11 години и съм супер. Къс ми е вратът и ми е неудобно, пък и лекарите така ме посъветваха. Но и преди това си спях на много ниска възглавничка. Няма пух-мух. Без нищо!

  А пък колко е удобно да се спи на земята…. Рай!

 13. Е, на мен ми трябват най-малко 3 възглавници, за да спя удобно – една по-твърда и плоска и една натъпкана и тежка за главата и една по-малка и мека за да я прегръщам, когато спя сам 🙂 Направо не мога да си представя живота без възглавници…

 14. имам въпрос-сега нещо друго освен леглото имаш ли в стаята:)(ако миналото е било малко-то колко голямо е това сега?)

 15. Става дума точно за това легло, което видя и за матрака, който пробва. Между другото ще ходиш ли на конференцията на Корпуса на мира в Хисаря идния месец?

 16. Миглен
  21/01/2008 - 23:55

  И аз обичам възлгавници и матраци ебаси матракофилите. В момента спя на пружинен матрак ама не ме радва хич. Баба ми има някакъв специален ортопедичен матрак дето и го подариха от съюза на инвалидите или нещо такова и веднъж се изтегнах на него и не мога да опиша какво е просто преоткрих спането, ама такава цифра за гума не ми се брои все още.

 17. е,тогава-да, матрака ти е прекрасен(леглото също:))-тъй като и аз си имам подобно знам какво е да се спи на такова:)

  И да,ще ходя на срещата,ако не ми сложат другите две обучения по същото време. Но се надявам да успея да отида. Най-млкото – ще ми е интересно:)ти ще ходиш ли?

 18. Лонг, поздравления за матрака. Аз лично не си взех от тази фирма, защото ме мотаха ужасно много време, ноооо като цяло истината е в латексовия матрак.

  Откакто купих на баща ми ратексов матрак с кокосови стърготини и незнам какво си, този човек просто не хърка като преди. Тъй като е с наднормено тегло, за него беше много важно матрака да е твърд, за да няма някакви изкривявания докато спи.

  Резултатите са налицце- човека ства сутрин, свеж и отпочинал като краставичка и нищо не го боли.

  Иначе, да те светна- в Хепи дриймз има страшни латексови възглавници. Ама страшни. Такива, от които никога няма да те заболи врата, които приемат формата на лицето ти и просто не се отпечатват. Страхотни са!

  п.с.(говоря за плътни латексови възглавници, не за онея със силиконовите косми).

 19. Валя, възнамерявам да отида 🙂

  Оминаеши, аз също не си взех матрака директно от фирмата, просто в мебелния магазин работят с нея и имат постоянно на склад. Латексовите възглавници ги пробвах – прекалено космически ми изглеждаха 😉

 20. Ооо, малко космос колко добре ще ми дойде тази пролет! Купила съм си и латексов матрак и латексови възглавници за новото жилище и като се нанеса… само като се нанеса!

 21. Пък аз се прекарах с едни дунапрени и сега ми се такова ма…
  Сутрин се будя като разглобен. Във Франция е бъкано с латексови матраци, но струват колкото една Лада в България..

 22. Aми те и тука струват колкото една Лада…

 23. Някои достигат и до стойността на 20 гидишен опел кадет- 1200лв.

 24. Абе да ти кажа не съм много навътре с цените на колите…

 25. И аз, обаче точно така си представям 20 годишен опел кадет- нещо си, което струва колкото матракът- мечта.

 26. хехе, любопитен факт:

  Следвайки един линк от статистиките на блога си видях как сисадмина на сайта за матраци Тед.бг е следвал линк от неговите статистики и е гледал тази статия.

  Любопитството му е било провокирано от факта, че за м.януари моят блог е на четвърто място по реферирани към тед.бг хитове със 625 броя, благодарение на линка в тая статия (фирмата, от която купих матрака си).

  Да им е честито, другия път да ми направят отстъпка. Или да станат спонсори на блога ми 🙂

 27. И все пак колко пари струва този лукс?

 28. цените са в десния сайдбар:
  http://www.ted.bg/?page=cms_in.....b013787b86

 29. Ясно.

 30. Аз преди няколко дена си купих ето този матрак:
  http://www.ted.bg/?page=cms_in.....12bee99d4b
  Спал съм на него около 16-17 часа и вече се забелява деформация (хлътнала част) в средата дълбока около 1 см. ако не и повече. Тежа едва 51-2кг. и се чудя що за боклук са ми пробутали….5 години гаранция….че той и 5 дена не изкара и взе да издава багажа…ужас…май ще трябва да се правят рекламации 🙁

 31. А удобен ли е? Може това да е част от функционалността… :]

 32. Този матрак е съвсем различен от моя. Моят е просто парче порест латекс, няма пластове, няма страни – еднакъв е отвсякъде. И до сега няма никакво потъване.

 33. Колега искам да те поздравя за избора ти, аз също съм с латексов матрак “Матерра” на ТЕД и съм много доволен от избора си. Вече 6-ти месец го имам и наистина има разлика -спя доста по-спокойно и ми е много комфортен.

 34. Marteto_80
  23/06/2009 - 17:02

  О,оо, Матера е страхотен матрак – голямо обикаляне с мъжо и ровене за инфо из нета беше, докато проучим въпроса с матраците, но си заслужаваше. А като си спомня, че за същия клас на прехвалените Magniflex ни искаха двойно, че и повече пари, а като усещане и комфорт дори матерата по мое мнение ги превъзхожда тотално, съм още по-доволна от себе си, че си взехме супер матрак на супер цена. И мъжо 🙂 много доволен остана, щото останаха пари и за по-голяма плазма 🙂 Аз не държа толкова, ама той заради мачовете, ако може през ТВ-то да влезе на терена 🙂
  А за подматрачните рамки само ще кажа на Валери, че и аз в началото се стъписах като не открих рамка с размери 180 х 200, но се оказа, че за матраци за спалня с такива размери се слагат две рамки 90 х 200, щото една няма да издържи на теглото на двама души – това е масовата практика 🙂

 35. мини маус
  28/02/2010 - 23:55

  Привет, Лонги,

  Би ли ни казал как е “новото” матраче близо две години след покупката му и въвеждане в експлоатация? Деформиран ли е? Виждам, че след първите 9-10 месеца все още не е бил … Смяташ ли, че издържа дълго време? Има ли някакви други недостатъци? Събира ли прах както традиционните матраци? Това с праха е важно, за да се поддържа сравнително добро качество на въздуха в помещенията.

 36. Ами две години по-късно матракът изглежда по същия начин, по който и два дни след като го опънах на леглото. Няма никакви деформации, въпреки че спя общо взето на едно място.

 37. аз преди няколко дена си купих един също защото то както се помня спя на прожинен матрак който скърца постоянно и се чудех защо сутрин като се събудя ми е схванат целия гръб – оказа се че е точно от матрака. Много съм доволен от новия взех го от тази фирма http://www.mim-matratsi.com/ имаха доста голям избор

 38. Аз имам един малко тъп въпрос.Леглото ми е стар модел с пружина и спя на дюшек,та се чудя дали мога да сменя дюшека с матрак,който да е на пружината,без да купувам подматрачна рамка.Виждал съм да продават надуваеми матраци,страшно евтини-35-40 лв.Някой ползвал ли ги е,знае ли дали са удобни?

 39. матраците, за които говоря в статията, са меки – парче материя без рамка. няма да можеш да ги сложиш на рамка на легло, ако отдолу няма нещо твърдо – дъски примерно, или плоскост шпертплат.

 40. Прочее
  29/08/2011 - 13:34

  Вариант за увиснала метална пружина е да се овърже с тел – работи при дюшек отгоре, сигурно и модерен матрак би станал…

 41. най-лесно ще стане с една шпертплатова плоскост, на мястото на пружината. и върху нея слагаш матрака

  моята спалня е изпълнена точно по този начин

 42. Добре,а какъв матрак мога да си взема за легло с пружина?Тя пружината може да се маха.Защо да не може направо върху пружината като дюшека,ако е по тънък матрака?Вкъщи имам един антидекубитален дюшек от дунапрен и го сложих да го пробвам,и е доста удобен,само дето е дебел.Търся някъкъв по-евтин вариант,който и да е удобен и се чудя дали да не е дунапренов дюшек/матрак.Как мислите?Леглото е 190/120 см,а ако ще влиза матрака между дъските вместо пружината става 190/115.

 43. Аз от години спя на огромен матрак на земята – без рамка, без нищо и спокойно мога да кажа, че няма събуждане и ми е мега удобно 😉 Нямам намерения да си купувам “легло” за матрака, но от скоро търся несъществуващото, та бих се зарадвала, ако някой тук може да ми помогне. Искам да знам, има ли пухена матрачна завивка, стелка, или там каквото и да се казва? Преди известно време попаднах на легло за което можех да се закълна, че под чаршафите му има пух. От тогава търся нещо подобно, но всички ме гледат като душевно болна. Ако някой знае нещо по въпроса, моля да пише, ако ли не… на път съм да инвестирам в тънък пухен юрган под чаршафите…

 44. В онлайн магазин MATTRO.NET ще ви направят професионална консултация и ще ви помогнат много в изборът си на матрак – дали да е еднолицев или двулицев с пружини или без пружини от латекс пенопиуретан, дунапрен или мемори пяна, дали да е мек или по твърд матрака! Всички продукти изложени в онлайн магазина се доставят напълно безплатно в цялата страна без значение кой град или кое село. Отлични намаления на продуктите съпроводени с много подаръци. Възползвайте се!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *