Sony пак се оляха


След като отдавна престанаха да бъдат символ на безукорно качествена електроника, Сони продължават да ни изненадват, този път с толкова тъпа, че чак смешна простотия.

Новата защита на техните DVD-та от копиране (“DRM system”) била нова и модерна. Толкова нова и толкова модерна, че някои дискове имали проблеми с възпроизвеждането на някои модели плеъри. На някои модели плеъри на Сони. Компанията обяви, че наистина съществува такъв проблем с някои от моделите плеъри, но той може да бъде лесно поправен с ъпдейт на системите. За съжаление подобен ъпдейт не бил наличен в момента. И не знаели кога ще стане готов.

Страхотно Сони, браво. Похарчихте милиони за създаването на собствено четящо DVD устройство и сега не само, че един от вашите плеъри струва около 300 лв и не може да чете записани на компютър дискове, ами се оказва, че не може да чете дори вашите собствени дискове. Плеърите куча марка пък използват компютърно DVD устройство, което чете всичко и поради това струват 80 лв. А качеството на много от тях е съвсем задоволително. Не знам колко пари сте похарчили за разработката на тази система за защита, обаче знам, че с общо 10 мб софтуер мога да си копирам всеки ваш диск (който разбира се преди това съвсем легално съм закупил :)) и да го гледам на каквото устройство поискам.

Това поведение е типичен пример за мудното мислене на повечето от големите корпорации, които хвърлят огромни усилия в защита на старите си методи (една обречена кауза в епохата, в която живеем), вместо да се съсредоточат в развитие на иновативни технологии и юзър-френдли интефейс. Докато те харчат стотици милиони за борба с пиратството на дискове, хората от Apple примерно, главите на които не са в задниците им, печелят стотици милиони от търговия с музика в интернет.

Разхвърляни мисли по кучешкия проблем
Само дипломиран шивач можe да притежава магазин за дрехи. И то само само един.

Коментари

  1. Коронал
    14/03/2008 - 11:51

    Войната на форматите свършва, запова война за потребители.
    Интернет ще унищожи и последната защита на компаниите и дисковете ще изчезнат като максидискетите и минидискетите, хората работещи в компютърната сфера или имащи и най-малкия досег с нея, усещат, че сега е времето на паметите, а след това кой знае …

  2. Не мисля, че дисковете ще изчезнат скоро. Блу рей технологията тепърва навлиза, а тя определено има потенциал за развитие. А и спектъра на светлината е доста широк и в този ред на мисли не предвещавам краха на оптичните носители. Освен това не са по-малко надежни от флаш паметите, а и някак си не ми се струва удачно да си направя 500GB архив на харда на флашки… Тъй че ерата на паметите ще трябва да ферментира още някоя година.

  3. Сони…отдавна не са символ на нещо качествено, добро и безпроблемно работещо. Едно време ние и нашите родители им бяхме фенове щото това имаше по “Кореком”-ите и с хиляди връзки и клизми успявахме да си купим някое тяхно чудо-цветно и с дистанционно. Сега обаче не е така. Сега отиваш на магазина и си купуваш нещо, което е в пъти по-евтино и работи отново в пъти по-добре. Освен това аз лично никога не съм бил фен на Сони именно заради тъпата им система за нон юзър френдли интерфейс: Купуваш си фотоапарат -има си негов кабел за връзка с РС; купуваш си видеокамера – тя отново с нейн (само нейн) кабел; същото важи и за МР3 плеъра (който е 20ГБ) и т.н. … Тъпо е и не искам по време на отпуската си да нося и 3кг излишнш жшцш. Искам да е нещо просто и да се обслужва от универсален USB интерфейсен кабел.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *