Нещо за ядене?Всички напоследък сме особено загрижени за здравето си – внимаваме какво ядем, внимаваме какво съдържа храната ни, опитваме се да се храним максимално здравословно защото всеобщо е мнението, че ти си това, което ядеш.

Затова никак не е чудно, че разни мошеници се опитват да продават боклучавите си продукти яхнали именно вълната на здравословното хранене…

Преди няколко дни Бу ме светна за това, как някакви майки в занзибарски държави давали последните си пари за мляко Нестле, щото били убедени, че то е по-полезно за бебетата им отколкото собствената им кърма и ги хранели само с него. То едно, че те там пари принципно нямат и сигурно това мляко струва колкото месечния доход на цялото им семейство, друго, че май по тия краища на света не се славят като особено умни, ама и явно на тях не им хрумва да се позамислят как ли пък техните баби са успели да ги отгледат без вездесъщото и незаменимо мляко нестле в пустинята, джунглата или където и да живеят.

Собствено, на мене в началото ми стана бая смешно как някой може да е дотолкова тъп, ама като се поразмислих се сетих, че то това рекламата е голямо нещо и особено за незатруднената от интелектуални щения божия птичка има силата на хипнотична заповед направо.

А такива реклами и у нас не липсват

Грижата за здравето – собственото и на децата ти и убеждението, че то може да се постигне чрез ядене на полезни продукти, доведе до един феномен, който макар и не особено лицеприятен, е съвсем логичен. А именно – много компании, които произвеждат храни се опитват да ни ги пробутат с аргумента, че видите ли, те са много полезни за здравето, наблъскани са догоре с витамини, минерали, лутеини, протеини и незнамсикво и едновременно с това са най-, ама най-екологичните на Земята.

Това всъщност не е кой-знае каква болка за умиране – ако се интересуваш от здравословно хранене, така или иначе горе-долу знаеш кое е полезно и кое е добре да избягваш, още повече, че великите принципи на това здравословно хранене, върху които са изписани немалко книги, могат да се синтезират прекрасно в изречението “Стой толкова по-далеч от дадена храна, колкото по-шарена е опаковката й“.

Водачите

Водачите в използването на тоя метод за реклама, разбира се, са всенародните любимци от Данон. От години те се опитват да убедят всяка градска лелка, че ако набива скапаната им Активия, това ще я избави от запека без да има нужда да прави разни неприятни и нечувано вредни неща – като примерно да не си стои на големия гъз по цял ден, а малко да поспортува и да не се тъпче непрекъснато с други боклуци.

Естествено, в Активия няма никакви, ама даже помен от живи бактерии, камо ли пък полезни, щото те няма как да виреят в мляко, толкова натъпкано с консерванти, че дори отворено и оставено за седмица-две на стайна температура не се разваля. Естествено, че големите здравословни клечки от Данон изобщо не си правят труда да изпълняват обещанието си да връщат парите на хората, подлъгани от лъжливата им реклама – поне не и докато не са заплашени със съд.

Напоследък обаче, в стремежа си да заличат дълбоката рана, нанесена от забраната да наричат продуктите си “кисело мляко“, ни заливат с новата си рекламна кампания на поредния боклук – Данон Баланс. Видите ли, в организма на всеки човек трябвало да има баланс, а тоя баланс се постига единствено и само с ядене на мляко, произведено в България от френска фирма. Друг начин няма, сори.

По-долу не падат и рекламите на маргарин – тая магическа храна била дотолкова полезна, че спасявала хората от инфаркт. Чак да не повярваш, че всъщност се прави от отпадъчни мазнини от производството на олио и съдържа разни доста надебеляващи фактори…

Някакви пък шоколади направо си го казват – бащата пита дали е добре детето да яде толкова много шоколад, а майката го срязва че може, щото тоя шоколад имал МНОГО мляко. Наистина киндер сюрприз те очаква, ако тъпчеш детето си с многото мляко от шоколада и като стане на 13 години (детето де) се окаже, че е сто кила и като реши да стане от компютъра не може, щото гъза му се е заклещил в стола.

От някакви зрънца на некуик, дето приличат на овчи барабонки децата пораствали по-бързо…. да, на ширина. За водката с витамин С, енергийните напитки и всякакви други неща “със здравословни добавки” изобщо няма да говоря.

Откровени лъжи

Всъщност аз разбирам желанието на рекламистите да се възползват от глупостта на потребителите. Тия реклами залагат на едно нещо от човешката природа, което никой не може да си позволи да пренебрегне – мързелът. Защото е много по-лесно да повярваш на идеите за “здравословна храна”, която умните чичковци от телевизора ти пробутват, отколкото да надвиеш мързела и лакомията си и наистина да направиш нещо за здравето си.

Лайното удря вентилатора обаче, когато производителите на някакви храни се решават на гениалния маркетингов подход, който описах по-горе, а именно да рекламират своите храни като лекарства. Да твърдиш, че ако човек яде даден химизиран боклук, това може да го излекува от нещо, е изключително неморално. Подобен род реклама не е нищо друго, освен чиста лъжа и макар наистина разликата между обикновената реклама и чистата лъжа да не е много голяма, това просто я прекрачва и трябва да бъде забранено – така, както по едно време са забранили да се рекламират цигари с лайтмотива, че са полезни за сърцето, примерно.

Зайчета и дупета
Какво открива Discovery?

Коментари

 1. Ха, как ме изпревари подло 🙂 Замислила съм едно парче за рекламите, насочени специално към родители и деца.

  Ето нещо специално за маргарина и транс-мазнините в него.

  Малоумни реклами ни заливат. Но явно и ние сме достатъчно малоумни, щом купуваме. Това е положението, драги ми господине.

 2. Много съм съгласна.Нещата с гадните реклами стоят точно така и хора,които не се отличават с някакво мислене,не четат книги и приемат всичко,което са казали “ПО ТЕЛЕВИЗОРА” за абсолятната и неподлежаща на съмнение истина се превръщат в жертви на тези реклами.И дето викаш,децата им растат ама на ширина.Забавно си го написал и ми повдигна настроението,макар че това си е истински проблем и мноооого тъжно(за всеширещата се простотия).Мен така ме дразнят тия простотии в рекламите,че даже си изградих правило да не купувам нищо,което рекламират,то не че нещо си заслужава,де.И постоянно водя битки с дъщеря ми,която е на 5 и е доста трудно да разбере що за животно е тва рекламата. Но имам завиден напредък-вече като гледа някоя ,ме пита:”Мамо,тва вярно ли е или лъжат?”И помни какво съм й казала и не иска да й купувам от тия дето лъжат.Важното е да не спираш да се съпротивляваш.А какво ще кажете за Данониното направено от “истински плодове” 🙂

 3. Теди, дъщеря ми (4,7) също се впечатлява от реклами, като всяко дете, особено тези, насочени да промиват детските мозъци. Но още повече впечатлява близките ни, като се изпъне пред телевизора и каже на висок глас:
  ‘Рекламите са направени само, за да ни накарат да си купуваме разни работи, дето не ни трябват и не са верни!’
  Хъ-хъ 😀

 4. У-ля-ля,Данет!:) Ти си много по напред от мен!Браво!Май ще трябва да си дам повечко зор.Започвам още днес.

 5. А какво ще кажете за инази реклама, в която се обяснява как в една кутийка маргарин има толкова много фибри, че направо да ти се прииска да ядеш само него?
  Повечето хлябове, които са “ръжени”, “типови” и “пълнозърнести” всъщност не са нищо повече от оцветено бяло тесто.
  Да не говорим, че продуктите, които са “здравословни”, “нискокалорични”, “за диабеици” са на доста по-високи цени.
  Хората по принцип са безотговорни по отношение на това с какво се хранят те самите или децата им. А когато им разкажат как един боклук, който дори не е храна, е здравословен и полезен, те дори и не се замислят – купуват и купуват.

 6. А, да, за хлябовете как не се сетих сам – поръсят отгоре малко овесени ядки и белен слънчоглед и хайде хлябът става “екологичен”, “пълнозърнест” и незнамсикакъв още. Поне не стават по-вредни от това де…

 7. Да, да – не стават. Стават. Некачественият “пълнозърнест” хляб е оцветен – ако е само с утайка от кафе, пак добре, но някои се боядисват с доста по-сериозни оцветители, които не се упоменават нийде.

 8. Лонг, ти нали не гледаше ТВ? Иначе няма какво да добавя, освен сутрешното си меню:

  кока-кола -> 0,25л -> 42 kcal
  4 вафли “боровец” -> 120гр -> 620 kcal
  кексче “eti pop kek” -> 60гр -> 463 kcal
  кроасанче “7Days” -> 65гр -> няма посочени калории, но да приемем, че са 300 kcal
  сокче “TEDI” -> 0,33л -> 52 kcal

  За обяд предстои кашкавал пане със зеленчуци. Някой ми беше споменал, че една такава порцийка кашкавал е около 700 kcal.

  Погълнати до обед калории 2177 kcal.

  Грух!

 9. Димитър
  26/02/2008 - 12:16

  Спомням си едно читателско писмо във вестник, където една жена се оплакваше от хляба. Та тя разправяше, че като била малка се знаело – богатите ядът бял и топъл хляб, а бедните черен/ и понякога топъл/, докато сега не стига че черния хляб вече не е черен, а е и по скъп от белия, сиреч и богат да си и беден, все си прецакан.

 10. Всъщност още от ранния ренесанс, когато е изобретен механизъм за правене на бяло брашно масовият хляб се прави от него, защото е излиза по-евтино (набухва по-добре и хлябът става по-голям).

 11. на сина ми успяхме да набием в главата, че всичко за ядене, дето го дават по телевизията е отврат. повярва едва когато се одупи след кроасаните чипикао /на опаковката пише че не са препоръчителни за деца под 3г, а според мен значи и за никого/. заради няква проста картинка беше накупил такива, бабите и те щото дете събирало и като направи дупе и не се хареса, миряса. оправи си визията иначе.
  сега на дневен ред е дъщеря ми. даже знае наизуст повечето реклами.
  прави впечатлени че рекламират не храни в истинския смисъл ан думата, а заместители на храни.
  доводите пред децата ми са, че не рекламират ябълки или банани /че са и по скъпи/, кравето масло не го познаваме вече, ако рекламират хляб, то задължително трябва да не е къв да е ляб, ами скъп, малък и не чак толкова здравословен.
  да на истинското печено пиле, на варения картоф, пърженото яйце. смърт на всичко останало, дето има неговия аромат

 12. Спокойно. То ясно че от тия некачествени храни може да си повредиш организма и яко да надебелееш, но има решение и за това. Да земем да си купим пеперудката от VS Teleshop дето правиш с нея 100 лицеви упори за 1 секунда и само с 10 минути на ден ставаш като бате Арни.
  Рекламите за това са измислени – да те накарат да си купиш нещо от което нямаш нужда или никога не би пожелал да купиш. Интересното е че 90% от хората в българия се връзват на рекламите. Това ми е малко странно щото нали сте слушали оная история дето българите сме били най-умните 🙂

 13. Хлябът Бонус с Л-карнитин, ех 😀 Няма нужда от спорт – бухаш две тънички филийки с Л-карнитин и фигурата ти е стройна…

 14. Да не говорим, че Л-карнитинът никак не е евтин и шансът в тоя хляб наистина да има някакво смислено количество от него граничи с абсолютната нула…

 15. Дещовиди
  26/02/2008 - 13:46

  И да не забравяме, че кравите са лилави, а шоколада се прави от бобъри.Също така Мама е супер, само и единствено, ако ползва Тайд. И Мама спечели! Искам да ви кажа, че аз винаги печеля вкъщи, защото Аз, а не Яна изяждам шоколада. За нея парченце-две, толкова е една опаковка шоколад, вие какво си мислите. Мама спечели мноо ясно.

 16. Боб, леща, картофи, лук, чесън, мед, спанак, коприва, плод и зеленчук от България, цитрусови плодове – бананите са едно от чудесата на този свят!, кисело мляко от България,риба, за месарите – говеждо и пилешко, орехи, фъстъци и още няколко – ЕЛЕКСИРИТЕ НА ЖИВОТА! Каквото ражда земята, на която си роден и/или живееш, казват мъдрите хора, яж от него – то е най-полезно за тебе. Тоест, българите трябва да ядем много сливи и джанки, защото е най-характерната за България храна от природата. А джанката всъщност е най-незаслужено пренебрегвания и подценяван дар на нашия роден край.

 17. Много ясно, простите “жанрови” неща не се рекламират, защото нямат конкретен производител.
  Кой ще плати, за да рекламира содата бикарбонат като най-универсалното и екологично средство за почистване на дома ви? Нищо, че логиката е желязна – активна основа, която след контакт с киселина дава само сол, вода и въглероден двуокис?
  Кой ще спонсорира рекламата на кърмата?
  На сезонните плодове и зеленчуци? На ходенето пеш?
  Не че рекламистите са идиоти и изверги. Честно казано, радват се като деца, когато някой им поръча социална кампания. Обаче такива кампании се броят на пръсти.

  Впрочем за лъжи и заблуждаваща информация се внимава, защото има законови разпоредби по въпроса. Но за заблуждаваща информация, не за заблуждаващ тон… така че внимавайте.

 18. Не мисля, е рекламите са виновни за невежеството и/или мързела ни. Ако човек се позаинтересува, много лесно може да намери информация за хранителната пирамида и здравослвното хранене. Естествено изискват се усилия и дисциплина да промениш навицие си, но резултатите си заслужават.

 19. Михаил
  26/02/2008 - 16:36

  Писах го там – пиша и тук. Че хората от такива бойкоти ще умрат от глад 🙂

  Това с Нестле е много стара “новина”. Толкова стара, че е на повече от 20 години! Цялата история е от средата на оседемдесетте! Вярно, че купуваме толкова стари коли, но пък толкова стари бойкоти 🙂
  Оттогава нещата много са се променили. Кодекса казва, че не могат да се използват деца за реклама на млякото, както и че трябва да пише, че майчината кърма е най-добрата храна за бебето.
  Ами – пише го. И бебешките млека на Нестле не се рекламират с деца (а с едно синьо мече). Както и не се рекламират в болници (включително и с мостри).
  Хайде сега едно въпросче с понижена трудност:
  Коя марка има за медицински представители, ръководители на АГ отделения в болници и какво ли значи това за продажбите?
  И малко информация – заради спазването на правилата, Нестле (за разлика от някой други) губи доста от детски храни в България.

 20. една интресна новина:
  “Първите практически резултати от кампанията „Не на фалшивите биохрани!” на Българската национална асоциация на потребителите (БНАП), и фондация „Биоселена” вече са факт.”
  http://www.bluelink.net/index.shtml?x=31814

  И понеже Поли е засегнала нещо много интересно за мен – някой знае ли дефиниция за фибрите(дори не ми е ясно как е в единствено число). Защото откакто чух реклама за хляб с фибри, после за шампоан с фибри и накрая как киселото мляко щяло да достигне до всички МОИ фибри…
  не спирам да се чудя какво, аджеба, са тия фибри.
  Да има някой образован по въпроса?:)

 21. и по скоро имам предвид използваните в рекламите фибри в шампоаните 🙂 и други подобни продукти, защото с хранителните съм наясно.
  Ама с тия другите….шах и мат

 22. Напоследък обществото стана много консуматорско и по този начин уязвимо към рекламите. Прави ми впечатление, че рекламите се вярва като на истина, като на институция, представяща новите тенденции и моди, и определяща кое поведение(потребление) е правилно.
  А те, рекламите, имат една единствена цел – да ни направят купувачи, да ни бръкнат в джоба. И за това се използват всякакви методи, които да ни убедят колко е правилно и колко добре ще се чувстваме като си купим точно тяхната стока/услуга.
  Какво да кажем за всички реклами с лекари/стоматолози в тях? Сещам се веднага за пастите за зъби – запазена марка. Човек като види лекар и си казва – не може да лъжат. Но дали този човек изобщо е лекар и защо трябва да му вярвам, никой не мисли до там. Рекламата е постигнала целта си.
  Ако не се лъжа едно от първите използвания на медицинско лице за целите на рекламата и ПР-а става по повод мащабна кампания която цели да увеличи пазарния дял на производителите на цигари в Щатите, и по какъв начин мислите – 1.като приобщи към него жените, и 2.като убеди хората, че е здравословен (да, правилно прочетохте – здравословен) навик. Наемат лекар, който да направи изявление в пресата колко е здравословна по една цигара след ядене за да дезинфекцира устната кухина. Да се сещате за нещо познато в наши дни? Дъвките тип Орбит – или каквито и да са други, аз тези съм запомнила (свършили са си работата).
  Рекламите не мислят за нашето добро или здраве, те мислят как да приберат нашите пари.

 23. Фибрите са вещества, които се съдържат в храните с растителен произход. Те не се усвояват от организма и излизат от него в непроменен вид. Помагат за доброто функциониране на храносмилателната система, ако не се прекалява с тях. Има ги в две разновидности – водоразтворими и неразтворими във вода. и двата вида са полезни.

 24. ЛОнг, тези дни се чудя колко далеч ще стигнеш с безинтересните постинги. Сигурно се е случило нещо наистина ужасно, щом талантлив човек като теб пише подобни глупости…

 25. Защо, бре, на мен рекламите винаги са ми били интересни. Те, до голяма степен управляват обществото…и са управлявани от него. Особено много са ми интересни онези реклами, дето излизат от телевизора и започват да живеят свой живот. Предполагам всички си спомняте нашумялата реплика “Ооо, Пепи!”:) имаше хора, които я използваха, а дори не знаеха от къде е.
  Друга реклама, която не спира и до днес да ме изумява с простотията си, но успешно потвърждава истината, че и лошата реклама е реклама – е тази на парфюм Евтерпа (ако искате да се посмеете и вие http://www.vbox7.com/play:b61b4018)
  А едно от любимите ми предавания по телевизията беше точно за ракламите по цял свят.Разбира се даваха го около полунощ, но си струваше, за да видиш наистина стойностни неща.

 26. смешно е как ‘интелигентни’ хора, които уж имат нещо в пространството в черепа си, и които провиждат през маранята на сатанинските рекламодатели, в същото време са до ушите затънали в заслепение и подражание на един друг тип реклама – тази на ‘здравословното’ хранене 🙂 направо ви се чудя, хора – уж всичко знаете, а в същото време робувате на американската идея за ‘не-дебели’ хора, на ‘правилно’ хранене и прочие подобни РЕКЛАМИ! повече от вас, предполагам, вярват, че тичането – джогинга – е полезно. а за ваше сведение – не начинът на хранене те прави слаб, а ежедневното маане с мотиката на нивата. и преди 20 години, когато нямаше магически фибри, някак си не сте си правили сметката какво и по колко ядете, или…? и – като сме подхванали – откъде изобщо чухте за фибрите, не беше ли пак някое поредно ‘медицинско’ откритие, показано по ‘телевизора’ или Космо като последен писък в здравеопазването? трогателно. 🙂

 27. Не, как ще изглеждаш и как ще се чувстваш е в пряка зависимост не само от това колко и как се движиш, а и с какво се храниш.
  За някои хора бягането е полезно, за други не – зависи. а ти кажа, и преди 20 години съм внимавала какво ям – тогава някои храни бяха почти смъртоносни за мен. И преди 20 години фибрите си ги е имало и сме ги яли, само че не сме знаели.
  А ти, между другото, защо само 20 години назад се връщаш, защо не се върнем към пещерите и да започнем да ядем сурово месо?

 28. Поли, пещерняците не се яли сурово месо.

  Диетата на хората, преди да открият огъня е била подобна на тази на шимпанзетата – главно растителна храна, плодове, листа, корени, насекоми, яйца, както и малко дребни животни.

  Хората започват да ловуват сравнително късно в развитието си, когато вече имат огън и могат да пекат месото. Тогава то става основната им храна за един период преди развитието на земеделието.

 29. Благодаря за образователния отговор. Не беше това същината на това, което исках да кажа.
  Развиват се нещата, научаваме повече и повече.

 30. tL_ кой е казал, че ние ядем здравословно???(аз и че съм интелигентна не съм твърдяла)
  Я погледни написаното от автора на блога за боклуците от яденето:)Не мисля, че някъде се твърди, че ядем здравословно. Поне аз не го правя със сигурност – най-малкото защото наистина не знам какво означава това в наше време, когато никога не може да си сигурен какво наистина ядеш.
  Така че просто ям каквото ми хареса и толкоз.
  И със сигурност се влияя от рекламите, ако щеш и подсъзнателно. И какво. Това не пречи да забелязваме безумните неща около нас.:)
  А за фибрите чух от рекламата за шампоан 🙂 после прооверих какво е..и така. Само дето още не знам какви са тия фибри в него.

 31. А работата с това що е то “здравословно хранене” се усложноява допълнително и от факта, че откакто хората са започнали да ядат все по-преработена и “вредна” храна, те са все по-здрави и живеят все по-дълго. Пещерните хора са живеели средно по 30 години, в средновековието хората – 40 (заради високата детска смъртност де), дори в началото на миналия век средната продължителност на живота е била 55 години. Сега, насред всичките химии, които ядем, “вредна” електроника около нас, изкуствен живот и т.н. живеем средно около 75-80 години.

  Естествено, това е заради подобрения живот и напредъка в медицината, но практически е доста трудно да се каже с абсолютна сигурност кои храни са “полезни” и спомагат за здравето и дългия живот и колко точно вредят вредните храни.

 32. ето, Лонг напипа разковничето с последния си коментар – не е сигурна пряката зависимост между какво ядем и това дали сме дебели, грозни, мазни или каквито и да сме там 🙂 всичко е пак една РЕКЛАМА, която от своя страна става основа за пръкване на осмените в статията ‘по-малки’ рекламки за псевдо-здравословни храни.

  колкото до главната тема – рекламите – то те са Зло. Ама с голямо З, по-голямо и от С-то на ‘Сатана’. Не съм наясно как работи правния механизъм в тази сфера, но според мен всеки продукт, който се рекламира, трябва да се тества на шефа на компанията и семейството му, преди да се пусне рекламата. Ако откажат…..ясна е работата 🙂 И ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯВИ ИЗВЪН ЗАКОНА ПОЛЗВАНЕТО НА ДЕЦА И ЖИВОТНИ (били те и анимационни) В РЕКЛАМНИ КЛИПОВЕ! достатъчно е, че хората сме отрепки и лъжем, не е нужно да се повличат и невинните в престъплението.

 33. За животните не знам, ама забраната за участие на деца в рекламите има доста голям резон – така децата пред телевизора няма да се отъждествяват с тия от рекламите и ще се зомбират малко по-малко.

 34. гледали ли сте “Крилце или кълка” на Татко Луи? Ей това е истината за храната днес…гнус! няма нищо по-вкусно и полезно от филия бял, ухаещ, още горещ от фурната хляб, намазана дебело с масло и поръсена с домашно приготвена шарена сол (нали знаете, че и солта е вредна? 😉

 35. Да сте чували, че черният шоколад е полезен и здравословен? Сигурна съм, че много от вас смятат така. И това е резултат от широкоразпространена рекламна стартегия на производителите на шоколад. Заради модата на черният шоколад през последните години, те са увеличили приходите си от продажба на този вид шоколад над 50%.
  А някой дали ще чуе учените, които казват, че тъмното лакомство може да бъде полезно за сърцето, но само ако се яде максимум 30 гр. на ден? Това, разбира се, в рекламите го няма.
  Лошото е, че едното е много дотъпна и нформация, а за другата трябва да се поразровиш малко.

 36. Малинка Шиникчийска
  16/11/2008 - 19:17

  Темата е огромна. Първо малко за маргарина – използваните в него мазнини, освен че са боклучави, могат да доведат до възникване на … диабет!
  Проблемът е, че ежедневието ни се забързва все повече, малкото свободно време го посвещаваме на разтуха – пред ТВ! А там – на всички е ясно с какво сме облъчвани нон стоп; да не говорим за децата! И така Данон си осъществява печалбите, нищо, че полезните бактерии в една кофичка умират от… самота! Преди време една позната се опитала да подкваси прясно мляко, използвайки к. мляко Данон. Нали се сещате за резултата – нулев! Та ние си купуваме БГ к. мляко, например. Замислила съм се да си купя машина за хляб – проблемът на хляба, който се предлага не е само в това, че написаното на етикетите е далече от истината; освен всичко вътре се бухат какви ли не стабилизатори, оцветители и други боклуци. И с месото нещата не стоят много розово – в сегашното животновъдство и птицевъдство се използват в сериозни количества хормони (синът – в тийнейджърска възраст – на приятели на мой познат в Мексико развил… бюст! хората имат птицеферма, та нагъват яко пилци; пациентка на моя позната лекарка педиатър – момиченце на 2 – да, точно така, на две – годинки, получило ЦИКЪЛ! – хранели го с най-доброто – бяло месо от пиле), както и антибиотици. А пък животните се хранят с растителен фураж – от растения доволно снабдени с пестициди и нитрати. Така че, остават продукти с надпис Био, нооо, доколко има истина зад този надпис? Да не говорим за генномодифицираните храни, които в една или друга степен се промъкват на трапезата ни. Риба? Супер! Но и водоемите са замърсени – остава планинската пъстърва и други подобни. Както и донякъде – дивеч. Тъй като не мога да си направя нещо като мини ферма – не че не съм го мислила – прибягвам към хранителни добавки, с натурални съставки, при които се избягва натрупаното по хранителната верига – синьозелените водорасли AFA, например, а също така и не приемаме лекарства – не съм вземала от 1995 год. – някъде там – и не боледувам, освен някоя и друга настинка много от време на време, която преодолявам за 1-2 дена. Въпросът е до мисленето – една позната ми казва: и на мен не ми харесват антибиотиците, но нали няма как! Е, ето с това не съм съгласна – работата е че има как! Но темата е твърде дълга, а и този постинг стана вече много дълъг.

 37. Вярно ли има забрана да си наричат продуктите кисело мляко? Аз не съм чувал такова нещо, а това обяснява резкия “активен” завой в продуктите им от бая време (преди си имаше откровено “кисело мляко” на тая фирма, а сега се крият зад наименования като “На баба”)…

 38. Знам ли дали има такава забрана; едно е ясно – полезните бактерии в продуктите им явно умират – от самота 😉
  Също така, не знам дали знаете – в нискокалоричните газирани напитки се слага какъв ли не боклук, начело с аспартама – той пък, като се метаболизира в организма дава: метилов алкохол + формалдехид! Наздраве!

 39. Също и във всевъзможни дъвки и бонбончета “без захар”. И какви ли не други боклуци има из безобидните хранителни продукти, ама какво да се прави…

 40. Чета и си мисля за правописа… Може би тези, които вярват на рекламите безпрекословно, не са били достатъчно добре обучавани в училище. Там би трябвало хората да получават необходимите основни познания за света, както и умения за логичиско мислене. Тогава, вероятно, те нямаше да са толкова лековерни и щяха да знаят основните неща около темите за хранене и движение, как се пише “опора” и къде се слагат запетаи.
  Та, защо ли в написаното по темата отсъства правописът, драги съотечественици? Предлагам да се стегнете. Нали точно вие сте тези, които са разбрали както трябва това, което трябва.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *