Как да пием без махмурлук – 9 съвета


Новогодишния купон наближава и тъй като според пространните ми лични наблюдения той обикновено е свързан с немислимо огромни количества пиене и повръщане, ще ми се да споделя малко личен опит относно махмурлука и как да го предотвратим…

Още от ранни тийнейджърски години съм успял да забележа, че мнозинството от приятелите ми, след тежка нощ се оплакват от нещо, наречено “махмурлук”, което манифестира себе си с адско главоболие, световъртеж, гадене и изобщо общо чувство като да са те газили бизоните и желание да се хвърлиш отнякъде, за да ти мине. Неслучайно след пиянско изпълнение, Дзержински е застрелял хлебарката, пълзяща по стената на спалнята му с думите “Стига си тропала с карака, гадино!” (поне според вица).  От срещите си с чужденци по разни семинари, конференции и други кръчмарски поводи пък съм забелязал, че някои народи страдат от махмурлук повече от други – руснаците и американците наистина пият като отвързани, но на другата сутрин им се ще да не са се раждали, докато гърците и сърбите също сръбват яко, но после далеч не страдат по същия начин. И за това си има национално-психологически причини, изразени в начина на пиене.

Лично аз, в продължение на години, съм забелязал и доказал с множество експерименти, следните методи за намаляване на махмурлука след изобилна алкохолизация (имайте пред вид че надолу говоря за обикновени, нормално пиещи хора – не за професионални алкохолици или за невкусвали концентрат – за тях не знам, да се оправят) :

1. Лягайте си рано

Всъщност, изобщо няма нужда да си лягате рано. Но голяма част от неразположението на сутринта идва като че ли от стреса на биологичния ви часовник (който е пътувал повече, знае че jet lag-а е изумително подобен на махмурлук в общата отпадналост и главоболието). Ако нормално си лягате в 11, а една вечер стоите до 4 сутринта, ще се чувствате кофти даже нищо да не сте пили. Затова като очаквате препиване, няколко дни си легнете по-късно за да свикнете. Препатили споделят, че да не спиш изобщо цяла нощ и после цял ден също помага – предполагам защото като си легнеш на другата вечер в нормалното време, вътрешният ти часовник не се обърква толкова.

2. На гладно

Стара истина е, че когато се наядеш добре преди да почнеш да пиеш, носиш повече на алкохол, не се напиваш бързо. Ако почнеш да пиеш гладен, алкохолът те хваща за отрицателно време. Но парадоксално, опитът ми сочи, че ако почнеш гладен, после не те цепи главата. Не знам що е така, вероятно многото храна, която стои на тежка топка в стомаха ти, забавя метаболизма и разграждането на алкохола.

3. Не на гладно

Да почнеш гладен и да пиеш на гладно обаче е съвсем различно нещо – никога не бива да пиеш на гладно. Почни без да си вечерял, но по време на цялата вечер задължително потреблявай изобилно мезета, чипс, фъстъци, салати и квото друго има. Не се тъпчи наведнъж, но мези две-три хапки с всяка глътка.

4. Не на жадно

Алкохолът макар да е течност, е едновременно и диуретик (кара те да пикаеш), поради което много лесно може да се дехидратираш по време на пиянска вечер. Успели сте да забележите колко животоспасителна е студената вода сутрин след запой – именно защото имате голяма нужда от нея. Ако пиете поне по една чаша разредител – кола, сок – с всяка чаша алкохол, последиците за организма ви ще бъдат много по-благоприятни и по-малко неприятни.

5. Без цигари

Дори пушачите не обичат да стоят в запушено като лисича дупка заведение – и с пълно право. Цигарения дим от second-hand-smoking който витае в повечето кръчми, кафета и ресторанти образува плътна, воняща мъгла, която не само осмърдява дрехите, но после образува невероятно главоболие и вкус в устата сякаш си облизвал използван пепелник. Проветрение и вентилация са свещените думи в случая. Ако правите купон в къщи, грешка е да определите една стая (кухнята обикновено) за пушене – защото всички ще се съберат там. Моите гости ги пращам да пушат на балкона – и особено зимата те бързат да се приберат на топло при останалите.

6. Без кафенце

Кафето е също диуретик, освен това ти дава фалшиво усещане за бодрост и сила в края на вечерта, което те кара да си помислиш, че може да пийнеш още едно-две. Или пък ако не пиеш след това, те държи буден или те кара да се въртиш цяла вечер. Кафето е добра идея само в гореописания случай, когато няма да си лягаш цяла нощ и цял ден.

7. Повръщай

Ако ти се драйфа – напълни кенефа без притеснение. Повръщането е естествена реакция на организма при отравяния с храна – той се стреми да намали щетите от изядена развалена храна, като изхвърли обратно остатъците от нея преди да ги е смлял. След като се издрайфаш ще се почувстваш облекчен, а прекалено многото алкохол, който си изпил за прекалено малко време (тогава се повръща от пиене) ще е в тоалетната.

8. Спри навреме

След като си идеш у вас, ще си легнеш да спиш, а ако още си пиян като дъска, това няма да е лесна работа – или няма да можеш да спиш и ще ти се повръща като си легнал, или ще припаднеш на леглото  (в тоалетната, на пода или в отделни случаи, от които не съм никак горд –  на пейка в центъра на селото) в някаква кома, която не е сън и няма неговото възстановяващо въздействие. Затова по някое време късно през нощта или рано сутринта вече (ако си в състояние) се усети малко накъде отиват работите и спри да се наливаш. Приблизително час-час и половина преди да си тръгнеш пий главно безалкохолни.

9. Митове

Забелязал съм, че старите мъдрости – от пиене на сладки питиета (ром, коктейли) или от смесването на различни алкохоли, много боляло глава – са чисти легенди и не отговарят на истината. Причините за главобола, според мене, са всъщност други и са гореописани.

Тва е – надявам се аз и моите приятели да не сме се напивали и после страдали през всичките тия години напразно – ами поне да сме събрали тоя безценен опит, от който вие да може да се възползвате 🙂

Офффффф…
Great minds discuss ideas.

Коментари

 1. Петко
  30/12/2010 - 09:17

  Изпусна мазната храна, която изключително зависи от културните различия между народите. На балканите хапваме едни мазни пържоли и сланинки с ракията и завършваме със шкембе чорба, докато разни други народи карат на ядки.
  Brainiacs доказваха тази теза.

 2. Пламен Балинов
  30/12/2010 - 09:55

  В грешка си за руснаците. За тях това е спорт, в който те дават всичко от себе си. Няма време за махмурлук. Пият, падат от масата, пак стават, пак пият и т.н. И това всеки път като съм в Русия, без значение от сезона 🙂

 3. Жиголо
  30/12/2010 - 10:27

  не съм забелязал някой на твърд алкохол изобщо да си помисли за кафе, иначе съм съгласен за главобола, че е повече заради липсата на сън и голямото натоварване от дългата вечер, също организма когато си легнеш с пълен с какви ли не лайна стомах му се налага да ги обработва вместо да се изключи за вечерта

 4. офф от предна статия съм останал “жиголо” хахаха

  да добавя че според мен когато се прибираш от дълга вечер трябва поне още час да не си лягаш, също да спреш с яденето към 1-2 часа и да увеличиш разредителите – и ако може да не са газирани, а само сокове

 5. чувал съм, че преди да почнеш да пиеш и/или преди да заспиш 3 витамин C много помагали….ама не съм пробвал.

 6. Нощта, няколко часа след напиването трябва човек да изпие поне 200-300-400 мл вода. Иначе сутринта, когато пийне вода ще го хване махмурлука яко. Просто заради липсата на вода, някои процеси по разграждането на алкохола са се забавили и когато пийнеш… те започват пак.

 7. Любомир Попов
  30/12/2010 - 11:16

  За да има махмурлук, трябва да си се напил. Аз, от гледна точна на “предишния” си живот, мога да споделя няколко полезни съвета:
  1. За да се напиеш трудно, трябва задължително да си хапнал, но не каквото и да е, а нещо мазно – филия дебело намазана с масло с лют червен пипер, филия обилно полята със зехтин + лщт червен пипер, хляб и сланина, бекон или друго мано-подобно + лют червен пипер. Най-добре е да изядеш едно шкамбе с лют пипер, без чесън за да не умориш компанията. От разговорите ми със специалисти гастроентеролози разбрах защо е така – мазното полепва по стените на стомаха и червата и пречи на алкохола да преминава лесно през тях. От друга страна, лютият червен пипер помага за ускоряването на метаболизма. От тук и извода, че комбинацията мазно+люто пречи изключително много на проникването на алкохолите в кръвта.
  2. Задължително е да се МЕЗИ + пиенето на колкото се може повече течности – вода или сок (негазазирани). Сложно ми е да обясня изцяло медицински, но главоболието се предизвиква от обезводняването. Свързано е нещо с мозъчната кора.
  3. Лягането изобщо след дълъг запой е една от най-големите грешки. Горещо препоръчвам при възможност след осъмване при запой да се посети денонощно заведение(може и вкъщи разбира се) и да се изяде едно шкембе (вече може и с чесън) или каквато и да е малко по-мазничка топла супа + една малка биричка. Едва след това може да се полягва, но не веднага след хапването.
  4. Ползването на бира за разредител е смъртоносно.
  5. Пиенето на шампанско в големи количества също.
  Воден от тези принципи, в продължение на 20 години съм се напивал като свиня 2-3 пъти – единия път след препиване с шампанско(само това имаше за пиене), а съм имал тежък махморлук 2 пъти(единия път след позването на бирата за разредител на текила и редуването им – текила-бира, текила-бира и така до по 10).
  Сега вече съм друг човек, жените обикновенно развалят мъжките компании, но от опит + многократни проверки с дрегер знам, че мога да изпия една голяма ракия с 1 литър вода и с една добра салата + една бира с добро мезе (пържолки или други месца) и показанията ми след 2-3 часа от старта на вечерта са в разрешените граници.

 8. Лекарството е 2 спанета и 2 с*анета. При тежко главоболие алка залцер помага доста. 2 хапчета разтворени в половин чаша вода. След 10 минути главата ти е чисто нова.

 9. Станимир
  30/12/2010 - 11:28

  Съгласен съм с всичко, освен с пиенето на гладно и да добавя още нещо химично/медикаментозно:
  Аспирин: преди пиене един, а ако сме къркали повече от 4-5часа още един, преди лягане.
  Витамин С: сутринта 1 грам.

 10. Аз като един доказал се унищожител на алкохол, мога да сажа, че основният проблем с “главобола” идва от обезводняването.
  Правилата за това да не се натрещите със сериозно главоболие на другия ден са:
  1. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се редува алкохол, вода, алкохол – вода т.е. на всяка голяма обърната чаша алкохол се изпива и по една водна чаша чиста водичка (било то минерална, или някаква друга)
  2. Лимончета – яжте лимони, лимоните помагат за бързото разграждане на алкохола и всъщност помагат на черния ви дроб да се справи с интоксикацията(В моя случай на белия такъв, защото белият ми е станал черен от пушене, а черният бял от пиене)
  3. Факт е, че сладките алкохоли брутално изцепват главата ви на другия ден, ако сте се увлекли с тях (а лошото е, че трудно се разбира кога да се спре с тях)
  4. Трябва да имате достатъчно време да спите “на тъмно”, лягането в 6 сутринта и събуждането в 12 – изобщо няма да ви е от полза, но да спите поне 4-5 часа преди да се е показало слънцето е изключително ефикасен метод за изтрезняване, особено видиш ли, ако по време на тъмно се събудиш и изпиеш литър вода (поради тая причина си лягам винаги със шише вода до главата)
  5. Ако усещате, че вече се напивате сериозно – Ред Бул, Шарк или подобна идиотия, в която има несметни количества живинка. Не случайно, ако извикате бърза помощ за ваш приятел, който е препил (щото човечеца изглежда като мъртвец) ще му ударят една стабилна доза адреналин. Не знам защо, но алкохолът намалява количествата адреналин в кръвта. Та, в случай на такава опасност пийте такива екстри, ако успеете да изтрезнеете преди да се приберете вкъщи – гаранция на другия ден няма да имате никакви главоболия
  6. Не злоупотребявайте с енергийните напитки, щото видиш ли, може и да не спите и да се въртите като пумпали цяла нощ.
  7. Ако можете да ограничите пушенето на цигари … супер, но това е една трудно достижима мисия, така че ….
  Весели празници!

 11. Да, алказалцер – 2 хапа в половин литър вода, след половин час отново 2 хапа в половинка вода
  накратко правилото гласи
  2 половинки + 2 и една втора

 12. След като изчетох всичко, стигнах до един извод: приятелите на Longanlon, реални и виртуални, до един са пияндета. 😀 Включвам и себе си в тая бройка. 😀
  Съвет – зарежете водата на сутринта – карайте на подсладени напитки, най-добре домашен компот, че соковете са пълни с боклуци. Относно алказалцера – не на всички действа, при мен не работи, мен на крака ме изправя само упсарин.

 13. snafuracer
  30/12/2010 - 12:22

  “Почни без да си вечерял, но по време на цялата вечер задължително потреблявай изобилно мезета” – това много ме разсмя, звучи като 11-та заповед 🙂 Моят скромен опит с алкохола (20 години) показва, че си е до човек … Има хора от две чаши вино заспиват и на другия ден си ги млати сачмата, ако ще да са изяли едно кило филе елена и 8 алказалцера на сутринта. Никога не съм смесвал пиене – водка ? Само водка, никакви разредители, може би малко вода или лед, тоже и за ракия/уиски. Одеколон (джин) не пия, вино и бира с удоволствие и по много. Сладки курабийки като ром и шампанско не харесвам, перно и мастика – при определени обстоятелства. Газирано никога в комбинация с алкохол, помага на алкохола да се усвоява по-бързо, и пия повече без да се усещам. Повръщане – да, случвало се е, това си е пак защитна реакция, и е по-добре да се случи. Весела тема с много весели спомени (за щастие), айде умната.

 14. Случаен минувач
  30/12/2010 - 12:47

  ако е възможно, отказвам такси до вкъщи и се прибирам пеша.
  20-30-60 мин клатушкане до леглото правят чудеса. ако обаче паднеш под масата…

 15. Марин
  30/12/2010 - 14:01

  Всъщност явлението махмурлук представлява недостатъчно снабдяване на мозъка с кислород. Подобни явления се проявяват при отравяне, падане на кръвното, падане на кръвната захар, тежко обезводняване. Основното средство за борба с подобни явления е поемането на достатъчно вода.
  Аз лично ползвам метода на mick, а и имам подобни на неговите наблюдения.

 16. Попов, има хляб в теб 😀
  Липсата на махмурлък се постига и с консумация на чисти питиета. За предпочитане – тройно преварени 😀

 17. Маркуча
  30/12/2010 - 14:04

  1) Градусите трябва да вървят само нагоре, т.е. не пий бира след водка.
  2) Не мешай питиетата.
  3) Особено пък текила и Red Bull.
  4) Не се напивай с коктейли (вж. т.2.).
  5) Ако все пак посегнеш към коктейлите, не ги сменяй рязко. Особено внимавай ако са с шампанско и/или сладки, шарени и с чадърче.

 18. Маркуч, налага се да ти кажа, че с нито една от точките ти не съм съгласен – това са чисти градски легенди.

  Освен редбула, който си е кафе.

 19. Калин Стефанов
  30/12/2010 - 14:14

  Никога не съм препивал – и без това приличам на идиот. А без препиване, няма и махмуллук. Поне при мен е така.

 20. Димитър
  30/12/2010 - 14:22

  Не е задължително махмурлукът да е нещо лошо. Като ме повали тежък махмурлук от типа “Бира с водка”, после месеци наред не ми се близва алкохол, т.е. махмурлукът е полезно средство за борба с алкохолизма!

 21. 1. Никакви коктейли покрай “тежките вечери”. Разредителят, обаче, е задълже.
  2. От сладките питиета боли повече глава. Захарта “спомага” за титаничния главобол на сутринта. От водки, уискита и т.н. пък ти се вие повече свят. И двете са еднакво противни като усещане.
  3. Най-добре е да си знаеш мярката и да се усещаш навреме. А не да обръщаш чаши като невидял и в един хубав момент да осъзнаеш, че не просто си прекалил, а направо си се олял. Много важна точка, която повечето хора пропускат.
  4. На сутринта е най-добре да се наядеш като прасе. Супите и омлетите са живителна сила. А най-стабилната схема е ставаш-ядеш-пак лягаш.
  5. Понякога (САМО ПОНЯКОГА) помага “руската” рецепта – едно малко от снощното питие. Пробвано е – наистина действа.
  Това все пак си е лично мнение. Относно пиенето – всеки има собствено виждане как, колко и прочее.

 22. Маркуча
  30/12/2010 - 14:37

  Градски легенди, ама друг път. Просто метаболизмът ми е различен от твоя. Ако трябва да избера само един съвет — пий вода, иначе на цикъла на Кребс му се такова майката.

 23. Ценна статия и ценни мнения. 🙂 Има психологически фактори като настроението, намерението, компанията…

 24. Абе нещо с мазното не съм съгласен, мазнотийката е само за съзтезания по надпиване, а не за съзтезания по надпиване…
  И това е така, тъй като мазнината (един биолог ми го обясни) полепва по стените на стомаха и по този начин се намалява усвояването на алкохола от организма.
  Това естествено е супер брутализъм към организма ти, тъй като в крайна сметка същият трябва да вземе и да се справи все някак си с това дето е вътре в него, и изходите са два – или стабилно драйфане (За това от руска салата плюс твърдо гориво стабилно се драйфа) или изключителна работа на черния дроб за да разгради първо мазнината и след това да изчисти и алкохола

 25. Браво Петре, мъдростта от преживяното и личният опит този път са те връхлетели със страшна сила ;-). Съгласен сън с тебе на 100%

 26. Милена
  30/12/2010 - 16:01

  Според мене най-важно е правило № 8, т.е. да спреш навреме. Да допълня нещо като съвет, даден ми от един барман – ако сте любител на водката /като мене/ пийте я със сладък разредител.

 27. Ама и вие сте го закъсали.От сега се чудите какво и как да сервирате.А лятото какво -на смени ли ще я карате.Пък и в тъмното няма цветове нали???

 28. Чада мои,
  всички гореописани болежки зависят изключително много от организъма на конкретния колега-пияница и от качеството на алкохола. Напивал съм се много пъти мешайки водка/бира, текила/бира, джин/бира, водка/коктейли, че направо не е за вярване, но глава от алкохол ме е боляла не повече от 5-6 пъти, като три пъти ме удари още след изпити 50-100 грама и определено беше от нискокачествен концентрат, защото осталаната част от компанията, която продължи с поркането на същата субстанция, на следващия ден бяха ни живи, ни умрели. На това, на което аз му викам махмурлук, е едно общо неразположение и най-вече липса на желание за каквото и да е, което може би да се дължи и на умората. Като изключение за нищоправенето, в зависимост от компанията и обстоятелствата може единствено да ми се припие отново, и на туй му викам “летен цикъл”, защото за пръв път се появи на едни морски запои докато бях ученик).

  Общо взето всеки трябва да си знае мярката, да пие за кеф, да не се доказва на някой си, по възможност да мези с мазничко, чорбичката (каквато и да е, но все пак месна) сутрин е изключително богоугодна, полезна и ободряваща. Ако няма – кисело млеко.

  Весело и пиянско изпращане на старата и още по-весело посрещане на новата година. Амин! 😉

 29. Абе мазното възпира обработката на алкохола, не случайно руската салата, на която руснаците викат Оливие (щото е измислена от един френски готвач в руския двор) е най-големият враг на алкохола…
  Та, ако не искате да се излагате, внимавайте с мазното мезене

 30. А ето какво казва и wikipedia
  Въпреки не особено обнадеждаващите научни изследвания цитирани по-горе, обикновената народна медицина е открила широк спектър от методи, помагащи да се преодолеят симптомите на махмурлука. Следва да се има предвид, че доброто лекарство би трябвало да възстанови загубените хранителни вещества, като в същото време неутрализира действието на остатъчните токсини; много малко от традиционните лекове вършат и двете неща.
  Сред най-употребяваните народни лекове са:
  закуска със шкембе чорба;
  пиене на “зелева чорба” (или какъвто и да е сок от туршия); основно средство за борба с махмурлука в повечето източноевропейски държави;
  пиене на големи количества вода преди лягане, както и през нощта (по възможност), за да се възстановят течностите
  консумиране на каквито и да е питателни храни преди лягане, за да могат да “поемат” алкохола в стомаха;
  пиене на слабо кафе (кофеинът може да влоши обезводняването);
  натурални сокове, които са богати на витамин C;
  зелева салата или доматен сок;
  месни и зеленчукови супи, осигуряващи на тялото изгубените соли, протеини и електролити;
  чай от женшен, за който се предполага, че облекчава алкохолните ефекти;
  повторната консумация на алкохол, преди тялото да се изчистило от първоначалните количества, временно облекчава симптомите на махмурлука, за сметка на това обаче последващото възстановяване на организма е по-тежко (в българската народопсихология това е обрисувано с крилатата фраза “Клин клин избива”; интересен е фактът, че в повечето култури има подобни фрази, описващи същия ефект)
  приемане на витамин B1 преди лягане;
  Кока-кола/Пепси кола – особено подходящи напитки, които едновременно възстановяват течностите, попълват до известна степен липсата на захари, ободряват поради умереното количество кофеин;
  Активно физическо натоварване – секс, фитнес, плуване и други спортове;
  приемане на енергийни напитки;

 31. Абе супичката сутрин си е спасението, ама пусто…. баш тези сутрини, никога няма супа около мен.
  … а аз определено СТРАДАМ от махмурлук.

  ..иначе ми хареса как всички читатели на блога са отявлени пияндета и спецове по запоите.
  :)))

 32. а да
  и утре имате време почнете по-отраничко, че да продължите цялата нощ!

  На 1-ви се лежи, гледат се стари филми и се ближат раните!

 33. ..иначе ми хареса как всички читатели на блога са отявлени пияндета и спецове по запоите.

  краставите магарета през девет баира се подушват

  с къфто се събереш такъв ставаш

  и други народни мъдрости…

 34. Молекулярен биолог
  30/12/2010 - 20:29

  Eдин съвет от мен – пийте една бира 1-2 часа преди същинското пиене. Така си активирате ензимните комплекси и после нещата не стават толкова грозни. Хем държите повече, хем и на сутринта е по-леко.

 35. Светослав Бацоев
  30/12/2010 - 21:33

  Хм, това със смесването на питиетата явно не се отразява на някой хора (сигурно си здрав организъм Longalon, евала) обаче си е абсолютно вярно. От опит говоря. Като ги смеся гаранция имам махмурлук на следващия ден, даже да не съм изпил големи количества. М/у другото в wikipedia пише че има хора които пият но никога не страдат от махмурлук, така че си е до организма.

 36. И нещо изпитано, действащо, при това препоръчано от доктор: таблетка кофергамин, по възможност не по-късно от 6 часа след приключване на запоя 😉
  Весели празници!

 37. Павлин Груцов
  30/12/2010 - 22:05

  Няма да се изказвам като професионалист, обаче реших да споделя нещата, които най-мразя когато пия:

  1.: Човек който НЕ ПИЕ да ми казва: не смесвай алкохолите, че ще те боли глава. – СЪВЕТИ ОТ ТЕОРЕТИЦИ НЕ ПРИЕМАМ! Седни, напий се с мен пък тогава ми давай акъл!
  2.: Да ми казват: Ти се напи много (а още повече ако го каже някой, който не пие). Добре, напил съм се, изчакай да ми изтрезнея пък ми го кажи на трезво! Няма да изтрезнея само, защото си ми казал че съм пиян!
  3.: Да се карат с мен на пияна глава. Мале как мразя да ми вдигнат скандал когато съм се почерпил солидно. Добре какво ще постигнеш с тоя скандал!? Най-много да отнесеш някой шамар (който и да е). С пиян човек можеш ли да спориш!? Знаеш ли на къде ще го избие агресията… ще заспиш и ще ти тегли ножа… Пак чакаш да изтрезнее пък се карай с него на воля 🙂

  И така. А тия съвети ще ги тествам, че едно е теория и логика, а е съвсем друго да си го тестваш на практика.

 38. Хаха, водата е много, ама много добра идея за между алкохола … направо може да те изтрезнее :).

  За сладките питиета и мешането си частично прав – принципно няма ефект от самото сладко като такова, ноооо те насърчава да пиеш бързо, от което боли глава.

  А ментетата няма да споменаваме, но са, уви, реален риск у нас…

 39. Говорите за ментета и колко е лошо да се пият – ако имате пред вид мастиката от асфалт на цар Киро и други подобни отрови, съм съгласен.

  Но евтините алкохоли от типа на ром Атлантик и водка Бяла мечка (бившата Търговище) които съдържат само чист спирт и есенция (а водката – само спирт и вода), по никакъв начин не допринасят за махмурлука – казвам го като най-редовен техен потребител.

  Това обаче изобщо не може да се каже за домашните ракии – обикновено са калпаво направени, колкото и да ги хвали домакина, и винаги имат остатъчен метилов алкохол.

 40. Това за хидратирането е най-важното според мен.
  не че съм специалист 🙂
  Може да ви подведа, но гледах филмче (презентация на някъкъв професор) който казваше, че захарта, по-точно фруктозата(захар=глюкоза+фруктоза) се метаболизира по същият цикъл като алкохола, като натоварва черния дроб по същия начин, с изключение на това, че не преминва в мозъка като алкохола …
  Това сигурно допринася за проблема на някои хора със сладките питиета.
  Това за омазняването на стомаха ми изглежда малко …хм…
  по-вероятно ми изглежда да става някаква реакция която да свързва мазнините и алкохола в стомаха…. има ли химици тука 🙂

 41. Колкото до смесването, аз не пия много но винаги смесвам питиета. При по-сериозни мероприятиа приемено 1-2 ракии докато хапвам салата, после току виж се подведа с някоя бира ако има пържолки и си довършвам с червено вино…

  Боляло ме е глава само ако мястото е много шумно и задимено
  Ако е много шумно направо се чувствам с махмурлук още преди да си легна.

 42. и аз го гледах това филмче – доста добро ми се стори…

  … но любимата ми комбинация е ром с кола, с мезе шоколадови бонбони 🙂 до сега не ме е боляла глава от това

 43. Нещо си се объркал – водка Бяла мечка, изобщо не е бившата водка Търговище… просто е нещо като водка Аляска за винпром Пещера, който е известен с водка Флирт
  А тука под менте се има пред вид, бай Киро произвел и продал “уиски Тюламор дю”, оня ден на едно парти близнах една такава странна партида от това уиски, което според скромното ми мнение на алкохолик си беше всичко друго, ама не и уиски… пък забравих да погледна фактурата, кой я е пробутал на шефа ни 😀 😀 😀 😀

 44. в.к. венков
  31/12/2010 - 00:55

  Всичко е въпрос на “натренираност”, както се изразяват спортистите, макар че тепърва да почнете да тренирате за утре вечер май е прекалено късно. Поначало и пиенето трябва да е като спорт-тото-то: “С големи количества, но редовно.” Не си спомням кога за последен път съм имал махмурлук, независимо, че съм любител на рецептата “глътка водка-глътка бира”, а “за изотзад” — уиски със сода и много лед (но никога с фъстъци, нито от време на време с бадеми). Бъдете здрави и още от събота вечер почнете тренировките за посрещане на следващата, 2012 г. При това тренирайте така, сякаш наистина ще дойде края на света.

 45. Друго много полезно нещо е киселото мляко – изяждането на една кофичка сутрин още със ставането е премахвало и най-лошия махмурлук. Пробвайте го някой път.

 46. „Една заран Грегор Замза се събуди в леглото след неспокойни сънища и установи, че се е превърнал в огромно насекомо…” – така започва новелата на Кафка “Метаморфозата”. И ако това да се превърнеш в гигантска хлебарка не е еманацията на махмурлъка, здраве му кажете! Въпреки че здраве и махмурлък едва ли вървят ръка за ръка…
  Та един съвет и от мен, колкото стар, толкова и безполезен /съветът, не аз 🙂 / – ако след вечер на близки контакти с изобилни питиета от всякакъв вид усетите, че има опасност на другата сутрин да се събудите, ако не превърнат в хлебарка, то поне с вкус на хлебарки в устата, то непосредствено преди лягане изпийте два аспирина с кана вода. Безполезен съвет, като се има предвид, че обикновено си спомням за него на другата сутрин, когато малко съм закъснял за реализацията му. А когато вечер съм се сещал за него, по някаква неведома случайност точно пък тогава не съм бил достатъчно нуждаещ се от подобни превантивни анти-махмурлък средства. Впрочем една от особеностите на махмурлъка е, че се сещаме как може да бъде предотвратен, когато вече твърде сме закъснели за това…

 47. д-р Станимир Русев
  31/12/2010 - 20:12

  Това и да пиеш е Изкуство, то е знай с мерак се Пие

  Но има разлика кой пие и как се напива. Ето моята категоризация:
  – инцидентно пиене;
  – домашен алкохолизъм;
  – професия пияница;
  – алкохолик – това е заболяване;
  – Сарфош – Човек с душа който пие за да забравеи!!!

  Прадядо ми Христакеолу е бил голям сарфош. Близал в хоремакака плащал сядал и потъчвал за всички – три дни и три нощи пиел без да се напие. Мъка давил……… жената му била умряла. И така цели три години докато се отровил не от алкохола а от мъката голяма. Докато пропил всичко и Мъката удавил сЪс себе в гроба.
  6 деца сираци той оставил на Маля си. Най-голямата била тогава на 12 години и се зовяла Станка. Тя ги отгледала с помощта на баба си, чак токаз се задомила за дядо ми Руси. Та на баба ми Станка съм кръстен и именния ми ден е на Стефанов ден.

  Най-благия Човек – милюзлив е мойта Баба Станка.
  Нека бог Тангра да й прости греховете към Христа

 48. Виктория
  31/12/2010 - 20:34

  Аре преди да се отпочна, да дам и аз своята дан. Най-доброто лекарство срещу махмурлук се нарича КАЧЕСТВЕН АЛКОХОЛ! Не се тровете с боклуци. Каквото и да правите след това, няма да помогне. По-добре не пийте или пийте съвсем малко, ако финансово ви е трудно, но не се наливайте с шльокавици. При мен това лекарство работи б-е-з-о-т-к-а-з-н-о!
  А иначе ако сутринта сте зле, ето моята рецепта – кафе, айран, много вода, един шоколад, витамини, алказелцер и две ампули Сарженор.

 49. Ами то са го писали, ама ще повторя. Физическото натоварване когато си пил помага доста (например 15 мин бързо ходене). А още повече помага голямо количество вода, поето известно време след пиенето (например като се прибереш). И двете водят до ускоряване на метаболизма и на изхвърлянето на токсините. Другите средства, с доста ограничен ефект, разчитат на мистериозни химични процеси между алкохола и дадения катализатор – дотук прочетох изброени: сол, захар, мазнини, киселини, кофеини, витамини и др.

 50. никога не съм се напивала….. Обаче написаното с статията и коментарите е много интересно….
  Дано утре сутринта не са много хората с махмурлук 🙂

 51. RedBul-а всъщност според Longanlon е потта на Бойко Борисов, а не кафе.
  Махмурлук се убива със захариди – две големи лъжици мед вършат чудеса. Хидратацията също, но не с бира – бирата има лошия навик да втасва два пъти порати маята в нея – втасва веднъж преди шишето и втори път след него. Ако пиете водка – продължете с друго спиртно, ако пиете ракия – най-много да се доубиете с вино. Крайно смешни ситуации се получават в началото на новата година – шампанизираните вина са всичко друго, но не и вина – връхта на гейзера повръщано обикновено е последната глътка шампанизирано вино…
  Аз тая вечер съм на домашно червено вино без добавена захар + много ‘винско и вода за разредител. Преди да легна – още водичка.

  Весело посрещане на НОВАТА 2011!

 52. Светослав Бацоев
  01/01/2011 - 02:21

  Айде честита нова година и дано да нямате махмурлук.

 53. Е, как е сега 🙂

 54. Перфектно е 🙂 За протокола – 09:40, буден съм от 08:00. Главата не ме боли, а в устата нямам вонята на скункс…

 55. сега ставам – главоболие 0, а се напих доста

 56. ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! Здраве, щастие и благополучие!
  а относно темата: цяла вечер жулих уиски, ама качествено – нито са напих, нито нещо ми има тая сутрин. Затова: пийте наистина качествен алкохол и няма проблеми!

 57. хех, че какъв е изобщо смисъла да си го пила тва уиски, ако не си се напила? можеше и вода да пиеш със същия резултат, а и по-евтино щеше да ти излезе :Р

 58. Longanlon: Размазваш с логика 🙂
  Аз си спомням една вечер преди години – беше втори за трети януари в един пийп шоу бар – с мой приятел, завърнал се “отпуска” от Чуждестранния легион си купихме и изпихме литър маркова водка и 2 кутии портокалов сок. Заседяхме се до затаваряне на заведението – около 05:30 сутринта. Бяхме пияни, аз по-малко, а той си беше пред припадане… Сутрината в 09:30 се събудих все едно бях пил сутрешният си черен чай – свеж, бодър и без никакви следи от махморлук. За това подкрепям мнението – качествен алкохол за качествено отрязване без щети на сутринта.

 59. Dimitar N. Mitev
  01/01/2011 - 19:51

  Long & Steliyan с две ръце гласувам за марковия алкохол за това и когато реша да си махна главата го правя само в компанията на моите шотландски приятели: Джони, Валйо,Джъсти и Брукс и никой друг 🙂 http://www.vbox7.com/play:3519f128

 60. Dimitar N. Mitev
  01/01/2011 - 19:56

  Признавам обаче, че не съм от ранга и с формата на Милена 🙂 Аз след седмото се откъсвам от земята и слагам крилата и без да пия Ред Бул! Глава обаче не ме цепи! Виж харда малко забива на моменти…

 61. Малко късно, ама…
  Чудна работа!? (Почти) Никой не споменава за сладкото. (Пък аз друго логическо обяснение за изобретяването на десерта не намирам :).)
  А ако сме продължили и след десерта: 1-2 шоколадови бонбона след края на пиенето (или 1/2-1 шоколад, или 1-2 лъжици мед, в краен сручай дори 1 лъжица захар) и готово. На сутринта – като нов.
  Дори и след най-зверското напиване (и когато съм пренебрегнал горното) не съм имал главоболие като симптом, затова нямам мнение за употребата на аспирини и т.н.
  Но сладките неща (е, +вода, +(по възможност) максимално количество сън, де) спасяват мощно от останалите “екстри” на , хм,… неразположението – умряла катеричка в устата, световъртеж, повдигане, усещане като пребито куче с лопата и т.н.

 62. Bate Zarko
  06/01/2011 - 19:12

  За сладкото е вярно. Като пие човек му пада кръвната захар и освен всичко направо изтрещява. Течности – вярно също. Цигарите също пречат. Що се касае до ментетата – човек може направо да ритне камбаната от тях, камо ли махмурлук да го гони. За съжаление чистите питиета са и най-скъпите. Колкото до коктейлите – вярно е, че няма никакво значение как се пие, но си е направо кощунство благородни питиета да се бастисват с разредители. Само един коментар тук не ми стана ясен – за чий гуй ми е да ям предварително масла, зехтини и т.н. За какво да пия, ако не се напивам? Безалкохолните коктейли и напитки са далеч по-вкусни, приятни и по- евтини от алкохола. Самата идея на пиенето се губи. Вярно, че децата считат количеството за героизъм и мъжкарство и токсикологията е пълна по празниците. Един приятел ми казваше – “Искам да може да се освиткамс 50 грама и така ще спестя сума ти пари.”

 63. коментар от Свежо: пите не с мярка ,а помалко.
  какво толкова намирате в този алкохол ??? (beer) (beer) (beer)

 64. На фирмени банкети помага участието на дансинга; дали ще са народни хора, дали ще е рок, важното да се скача. Ако се изпотиш помага за разкарването на алкохола. А самия ангажимент на дансига оставя по-малко време за надрусване и осигурява паузи в пиенето. Така хем ще си с настроение, хем ще си запазил контрол.

 65. Михаил Нейчев – Артика
  10/01/2011 - 04:05

  Айде и аз да се включа към всички скъпи братята от алкохолната бригада.
  Ся, хора, кой каквото и да ми говори – ако човек се ореже обилно кат’ копеле (под обилно разбирайте – над литър и половина) с каквато и да е течност съдържаща спирт, биля тя оригинална или мангалска – на следващия ден е мъртъв, като овца без история! Пък ако ще преди това цяла свиня пълнена с пилета да е изял; да си е бил пполовин кило адреналин директно в аортата; да е спал във вана с кокаин с лицето навътре или пък да е правил индиански ритуали тип “Глътка алкохол, разходка в парка, юнашка песен, негазирана безалкохолна напитка, филийка хляб с масло ииии такаа доо сто”. Не дай боже пък човека да се е охакал на принципа “К’вот’ има” или “Цигански бакър” – не един, а минимум 3 дни му трябват за да влезе в безалкохолната илюзия наречена “реалност”.
  Ей тоз великолепник -> http://www.vbox7.com/play:26feee79 сутринта и аптеката с дограмите да изяде – пак ще му е зле.
  Много е важно, когато човек седне да пие – да знае кога да спре! Т’ва звучи малко тъпо от моята уста, ‘щото когато компанията е хубава – не усещам колко изпивам. Аве, общо взето – всеки знае какви са му възможностите и колко багаж може да носи.
  НАЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ !

 66. Хи-хи, Голяма статия!

 67. Г. Неделчев
  13/01/2011 - 06:23

  Налага се да повторя някои съвети, но и ще добавя други. И така:
  1. Един упсарин преди запоя е добро начало.
  2. Без газирани разредители по възможност.
  3. Едно или повече резенчета лимон в чашата с минерална вода.
  4. Още по-добре – хапване на лимонови резени покрай другите мезета.
  5. Ако може без афтършокове, арабски свирки и прочие сладки шотове. Ако е невъзможно без шотове, най-добрите са от текила, лимонов фреш и малко гренадин.
  6. Преди лягане – пречистване на организма по всички възможни отходни начини, няма да изброявам по-конкретно.
  7. Малко преди заспиване – още един упсарин, даже и да не те боли глава в момента и да няма сериозни признаци на препиване.
  8. Ако се събудиш с главоболие – упсарин, после сок от кисели краставички, след това фреш от лимон.
  Cheers!

 68. Пламен
  17/01/2011 - 19:40

  Много коментари и всички са явно като бай Тошо – един от друг по-големи специалисти по въпроса 🙂 Обзалагам се обаче, че няма един коментар от компетентно лице (разбиращ нещо от медицина, биоxимия, физиология итн).
  А ако пък иначе щом толкова ви мъчи маxмурлука, не пийте просто, не вярвам някой да ви налива насила 😉

 69. O компетентний 😛 може да не сме биохимици, но имаме пространни практически наблюдения върху същността на пиенето и последващия махмурлук – а както знаеш, научния подход се гради именно върху експеримента 🙂

 70. Dodi Markov
  18/01/2011 - 05:59

  Е… опитах се да изчета всичко, но коментарите са уникално дълги! Статията е интересна и аз в моя блог съм публикувал преди тема за махмурлука, която можеш да прочетеш тук.

 71. малко американски опит 🙂
  http://gawker.com/5736450/scie.....r-hangover

 72. Най важното, преди да си легнеш хапни. Това намаля значително махмурлука на другия Ден

 73. Антивибрационни тампони
  23/01/2011 - 01:02

  Позната ми е воТката от снимката! “Путинка” е, нали? А махмурлук след 12 часа здрав сън нема!

 74. тази дълга следпразнична блог пауза не говори никак добре за методите за опазване от махмурлук на автора:)

 75. Антивибрационни тампони
  22/02/2011 - 02:09

  Творческа отпуска му викат.. 🙂 Зарежда се в моментя. 😉

 76. Петър
  09/04/2011 - 21:59

  Много полезни съвети си пуснал против махмурлук, сигурен съм, че доста хора ще се зарадват да ги прочетат.

 77. Кристиян
  17/05/2011 - 19:22

  Пиенето без махмурлук е като секса без любов 😀

 78. За да нямате махмурлук не изтрезнявайте!

 79. Бранимир
  12/07/2011 - 19:01

  Пиите без спиране по малко 24 часа.Няма да сте пияни и няма махмурлук!

 80. tutankhamon661
  11/08/2011 - 15:59

  коментар от Свежо: (thumb up) (thumb up)

 81. млала
  21/11/2011 - 22:51

  в края на вечерта малко вода /половинка минерална/ преди заспиване и когато успея да го направя другия ден започва нормално 🙂

 82. Светлозар
  23/12/2011 - 13:01

  Има някакви нови пластири срещу махмурлук PatchWay се казват, един приятел ми го лепна на ръката преди парти да сме го пробвали. Както се сещате партито доста яко и пивко, а на сутринта си бях повече от добре. Решил съм пак да ги пробвам тези пластири по празниците:))))И сайт откривам даже: http://www.patchway.net/

 83. Кратко търсене в интернет показва, че тия “пластири”, въпреки английското си име, не се продават никъде в англоговорящия свят, нито някой знае за тях. Произвеждат се от някаква българска фирма с наименование Алибаба ООД.

  Така че от наличната информация аз си вадя следното заключение – пластирите срещу махмурлук PatchWay са пълна измама и няма даже нищожен шанс да си ги купя.

 84. Светлозар
  29/12/2011 - 15:22

  Незнам кой ги произвежда,но аз на пластири започнах да се доверявам когато използвах такива против тютюнопушене и определено се справих с проблема. Затова сега изпробвам всякакви такива, а тези против махмурлук са с изцяло естествени съставки, което дори и да се бърка в България не дава особени поводи за притеснение. А и честно казано предпочитам пластир на тялото, от колкото шкембе чорба в устата:)Предполагам, че жените биха оценили този факт;)

 85. хаха не обичаш шкембе ли ве това не е истина просто 🙂

 86. Задължително замезвам,разреждам само с вода,предпочитам твърд алкохол,и ако случайно имам махмурлук го оправям само със сън и вода.

 87. Колето
  02/10/2015 - 10:01

  Повечето кaзaно до тук сa мерaци и укрaшения.

  Единственaтa причинa зa мaхморлукa е обезводнявaнето. Обезводнявaнето при обилно пиене се случвa зaщото след определенa “дозa” жлезaтa която отговaря зa “предизвиквaнето нa отделяне нa течности ОТ оргaнизмa” (тоест пикaене) – тaкa дa се кaже – се “побърквa”.
  Единственото спaсение е пиене нa достaтъчно количество водa по време нa пиенето, че дa компенсирa обезводнявaнето което се получaвa от пикaенето. Товa е ВСИЧКО което е Достaръчно зa елиминирaнето нa мaхмурлукa. Нямa друго. End of story.

  A причинaтa дa те боли глaвa кaто си обезводнен е че мозъкa ти се свивa, и мозъчнaтa корa опъвa “връзкaтa” й с черепa. That’s all. End of story.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *