Циганска сватба – същинската част :)Миналия път споделих как точно циганите се сгодяват, как се купува булката и защо. Днес продължавам темата със същинската част от описанието, а именно – сватбата.

Особено място ще отделя на традициите и на най-интересното – обичаите около девствеността на булката. И около отнемането й, естествено 🙂 …

Сватбата при калдарашите се подготвя изцяло от семейството на момчето-младоженец: свекъра и свекървата, техните преки роднини и съответно се заплаща от тях. Традиционно сватбите са големи и пищни и продължават до сутринта. Това е така, защото при калдарашите не се дават подаръци на младите, а се “отчитат” пари – това отнема време.

Въпроса с девствеността идва на дневен ред чак в късните часове на сватбата.

Храната

На всяка калдарашка сватба има официална част: на фона на ръченица започва подреждането на официалната маса пред свата, родителите на момичето. Официалното поднасяне го прави бащата и семейството на младоженеца, помагат и други младежи. Традицията повелява задължително в менюто да присъстват малки печени прасенца – добре украсени, галони с уиски (преди ракиите са били на почит, но не и напоследък), пуйки, пилета, торти, всякакъв друг вид алкохол. Всичко това естествено се сервира не само на масата на сватовете, но и на всички най-близки роднини на булката. След преподреждането на сватските маси, се преминава през всички останали, като обичайно им се сервира уиски, някъде прасенца, на друго място пуйки, торти и така докато всички се включат в угощението.

Парите

Както успявате да забележите, парите играят голяма роля във всяка циганска сватба – и това не е чудно, защото те играят голяма роля и в живота на всеки човек. Калдарашите приемат това за нормално и затова обичаят е вместо подаръци на младото семейство да се дават само пари. Даването на пари от всеки гост се нарича “отчитане” или “даряване”.

При отчитането принципно се дават пари, но близките могат да дарят и злато. Започва се от таткото на булката. Редно е той да дари поне половината пари, които е получил за нея, а ако е заможен – и повече. Докато се отчита, той има право да ръководи музиката и да поздравява колкото и когото си поиска. Тъй като роднините са много, процесът на отчитане е дълъг и шумен – което е идеалната възможност за младоженците да се изнесат от ресторанта, за да вършат работа 🙂

“Работата” 😉

Работата на булката и младоженеца е кулминацията на цялата сватба и се състои в това двамата да докажат нейната девственост и неговата мъжественост. Това може да се случи в дома на булката, на младоженеца или в хотелска стая, ако сватбата е в хотел. С двамата млади, уж незабелязано, излизат и няколко други жени, разбира се свекървата, а по желание и майката на момчето. Заедно с тях излиза и подкрепящата група – няколко млади, наскоро женени мъже и жени. Тяхната роля е много важна: те са хората, които окуражават младоженците, дават им съвети ако е необходимо (не забравяйте, че двамата млади нямат почти никакъв опит, а на момичето, разбира се, му е за пръв път).

Ролята на свекървата и другите жени също е интересна и важна. Те влизат в подготвената стая и приготвят белия чаршаф, който се сещате за какво служи 🙂 Също така събличат булката, разплитат косите й и внимателно я оглеждат за подръчни, помощни материали, инструменти или каквото и да е друго, което евентуално може да се използва за фалшификация на девствеността (става дума за фиби, остри предмети и др. такива). След като приключат, канят младоженеца в стаята и ги оставят сами.

Работата се счита за свършена, когато двамата могат да покажат няколкото капки, а понякога и повече кръв върху белия чаршаф. Това обаче не винаги е лесна задача. Разбира се, природата си знае работата, но и двамата са неопитни, а и напрежението върху тях е много голямо – от това каква ще я свършат зависи не само протичането на цялата сватба, но и честта на семействата им. Именно тук е работата на подкрепящата група: те са хора достатъчно млади, за да могат младоженците да не се притесняват от тях и едновременно с това женени, така, че са минали през всичко това, а и вече имат опит в секса. Подкрепящата група обикновено стои в някоя съседна стая и чака, ако има нужда от нея. Макар и рядко, е необходимо единият от двамата млади да излезе за малко, за да бъде успокояван, окуражаван. Парадоксално, по-често това е момчето 🙂

Готово!

След като хубавата работа най-после е свършена и чаршафът е налице, настъпва истинската радост и най-веселата част от сватбата. Майката на момчето и другите жени, които са проверили чаршафа информират наблизко намиращите се хора, пуска се информацията и в ресторанта, където гостите се веселят, отчитат и поздравяват (Е, понякога някои треперят от вълнение, притеснение, очакване 😉 ). Следва завръщане на младото вече семейство на мястото на празненството, разбира се с чаршафа, нацапан в червено, доказващ девствеността, честа и цялата гордост на сватове, близки и роднини. Младите се посрещат с ръченица, всички са събрани около тях, лее се алкохол, радостни сълзи, понякога се късат и ризите на бащата и свекъра – изобщо вълнението е голямо. Всеки се поздравява и естествено най-големите поздрави са за младите, булката и нейното семейство – родителите, отгледали и запазили достойното момиче. След това се продължава с отчитането, поздравите, докато всички присъстващи минат по реда си

На другия ден

На другия ден е т.н. честито (благата ракия). Принципно този ритуал се прави в дома на булката. Сутринта или на обяд младите приготвят менче с вода, украсено със свежи, красиви цветя. Булката полива на по-възрастните от водата и им дава по едно цвете, което символизира нейната девственост, чест, а те оставят железни пари във менчето с пожелание за здраве, късмет, деца и т.н. Тук родителите на булката също даряват дъщеря си със злато (или златна монета или накити). Коли се агне и пак се яде и пие и така във веселби минава и този ден.

Обикновено двамата млади живеят при семейството на момчето или в отделна къща наблизо. Ако не сте забравили от миналия път, сватбата се прави в града на момичето. Вечерта, ако новия дом на младите е по-близо, младоженецът и роднините му вземат булката и още в същия ден се прибират. Ако е далеч, това се случва на следващия ден.

Там има пак кратък ритуал – на въвеждането на булката в новия й дом. Свекървата посреща новото семейство. С кърпа, увита около вратовете и на двамата млади и с хляб под мишници или в ръцете им, тя ги приканва, въвежда под прага на врата. Има и хубава голяма пита, мед, сол и много благословии.

И разбира пожелания за много разбирателство, уважение, любов и деца!

—————————————————————————————

* Автор и на тая статия е Марияна Борисова, за която, ако й бях баща, нямаше да поискам по-малко от стотина хиляди лева.

Некои трикове за снимки в блоговете
Актуална снимка – ноември 2007

Коментари

 1. Много е интересна статията. И предишната ми хареса, и тази също ми допадна 🙂 Много обичам празниците и понякога ми е жал за това как хората се отказват изцяло от тях 🙁 Разбирам компромисите, направени в тон с реалността. Но не разбирам онези от тях, които следват личната глупост, мързел, неумение да отстояваш правотата си пред собствените си родители.

  Поздравления на авторката и на Longanlon, че й даде възможност да ни запознае с циганските обичаи. Бих чела и още с удоволствие 🙂

 2. Павел Танков
  26/11/2007 - 11:17

  Ехх… То традиции хубаво, ама кому е нужно всичко това? На мен ми се струва пресилено да трябва да преминаваш през целия тоя стрес.

 3. Маркуча
  26/11/2007 - 12:28

  Врътнята около събитието май е доста 🙂

 4. Само не разбрах защо текстът е илюстриран с някаква японска бродница а ла Садако Ямамура. 😀

 5. Маркуча, то около всяка сватба, доколкото съм забелязал, врътнята е повече отколкото според мене е необходима. Човешка природа, ко да прайш 🙂

  UZUMAKI, защото на безотговорния редактор така му е кеф 😉

 6. Филип
  26/11/2007 - 13:54

  А ако все пак булката не е девствена, по някакъв начин може ли да ги метне всичките?

 7. Ами те затова се вземат предпазните мерки – да няма скрити остри предмети.

  Освен това, Марияна не го е написала в статията, но ми е казвала, че имало някакви експерти по девствената кръв – демек, можели да различат капките върху чаршафа от всякаква друга кръв. Метод за това било накапването със спирт, нещо ставало при това, ама не можах да разбера какво точно, ако кръвта е “истинска”. Единствената кръв, която 100% заблуждавала всички тестове била кръвта от гълъб (това, мисля си аз, е само легенда, но знае ли човек).

  Така или иначе, ако двамата млади са се разбрали, предполагам могат да метнат “комисията”, но момичето да успее да излъже и мъжа си и всички останали ми се струва малко вероятно.

 8. Да,интересно е,но и ние сме имали подобни традиции.Някои с течение на времето са се променили,други не.Но наи-хубавото,е че вече живеем във време,в което всеки сам решава как да протече сватбата му.
  А тази част с подкрепящата група е наистина забавна.Представям си как би го направил Костурица в някой филм!

 9. Маряна
  26/11/2007 - 15:55

  Филип, сигурно се е случило някога и това с мятането :).
  Не сам присъствала точно на такава кофти ситуация, но знам за някои случаи.
  1. Да,момичето не е била девствена,но са успяли да заблюдът цялата публика. А, и не са така, предпазливи или недоверчиви към днешна дата, бих казала. Та тогава, никой не е разбрал,но с течение на времето, момичето е била доста “шавлива”, искала си е първото гадже(което най-вероятно е свършил работата с девствеността) и така момчето разкрило всичко. Оставиха я, тя се завърна при майка си и не знам,може би си е с любовта, а момъка отново оженен, но щастливо.
  2. На един много извествн ром-калдарашин се е случило момата да не е мома, е загубила се е всяка положителна емоция, да не кажа, че искаха да се отвори земята и да потънат, но останаха младите заедно. Дълги години след това, нямаха деца, разделиха се,пробва той с други,но не я остави и нея, просто я беше заобичал. Сега въпросният г-н,който е доста известен, има две жени-едната майка на детето му,а другата-неговата си жена. 🙂

 10. Маряна, а как е уреден въпроса, ако момичето е честно, но просто е с еластична ципа или се е родило без такава? В учебниците по медицина има примери как части от химена се изхвърлят при раждането на първото дете..

  На мен също ми хареса това със support-а в съседната стая 😉

 11. Toва с безкръвното разкъсване на химена е темата на весела история: тя знае, че подобни неща се случват и се опитала да обясни на майка си същото нещо – че понякога просто няма кръв. Майка й я погледнала с подозрителен поглед и казала нещо от рода на “Ти искаш нещо да ми намекнеш ли? Че на твоята сватба няма да има кръв???” 🙂

 12. Поздравления за доброто четиво! И при българите е имало такъв обичай и на отделни места той се е спазвал до съвсем неотдавна. Само за подкрепяща група не съм чувала. Обаче са ми разказвали, че ставащото в стаята на чакащите е било доста по-интересно и забавно от онова в стаята на младоженците. Тогава възрастните са му “отпускали края” и къде под въздействие на изпитото вино, къде под въздействие на събитията “зад вратата на младите” са се разказвали и пеели такива песни, истории и вицове, че на неженените е било абсолютно забранено да припарват при тях.

 13. Маряна
  26/11/2007 - 21:28

  Да бъда откровена, аз съм приятно изненадана, че този текст, илюстриращ как се случва важната за нас сватба, ви харесва.
  Longanlon, а от теб съм още по-прятно изненадана, поздравления за това, че си успял да разбереш всичко онова, което съм ти разказвала или писала. Благодария, че намираш коректните ,верните отговори на въпросите на твойте читатели относно цялата история около калдарашката сватба.
  Pocu, имало е и такъв случай, но едва ли са го разбирали така биологично, най-вероятно са обвинявали, че момчето не може да свърши работа или че момичето е много особена и не пуска. :). В такъв случай е идвал на помощ чичо Доктор- първо той/тя казва е ли девствена момата и ако да – един случай за който аз знам- самия доктор някак си е спомогнал да се обезчести с други медицински инструменти,а не с неговия биологичен :).

 14. Nice. Nice. Благодаря много за споделеното. Интересно е за четене, а и българите май познават повече традициите на южноафриканските народи, отколкото на своите собствени сънародници – циганите. Подкрепям инициативата на Лонганлон да представи всичко това от първа ръка с помощта на неговия гест-блогър. Мисля, че този сюжет е супер подходящ за документален филм…

 15. Калин
  04/12/2007 - 02:29

  Марияна, и за тая част благодаря. 🙂

  И не, не е парадоксално – те момчетата само се правят на отворени. 😛 (Да де, и моментът с напрежението си казва думата…)

 16. Perfect-Blue
  04/12/2007 - 21:37

  интересно,голямата част е едно към едно с нормална българска сватба от едно време.

 17. Харесаха ми и двете части, поздравления 🙂

  Всъщност няма какво да се лъжем, тези ритуали в голяма степен (може би 80-90%) са били същите и за българите допреди 70-90 години (в по-отдалечени краища и до по-скоро). Остатъци от тях и днес могат да се видят във различни традиции и ритуали, останали от онова време, на почти всяка съвременна сватба (освен ако младите не са съвсем-съвсем модерни).

  Мога да добавя още нещо, което е характерно за тук – живея в малко пловдивско село, 2/3 циганско (полски цигани, т.е. земеделци).
  Тук на сватба – а сватба е не само сватба, а и сюнет, годеж и т.н. – също има ритуал с парите.
  На една малка сватба – сюнет на приятелско дете – забелязах любопитна подробност – родителите му обикаляха с една тетрадка, в която нещо пишеха. Поинтересувах се за какво става дума и ето какво ми казаха:
  На всяко такова събитие най-вече се даряват пари (както пишеш ти). Тези пари се описват подробно, а когато на свой ред другото семейство празнува някаква сватба, се дават точно толкова пари – повече може, но ако са по-малко, стават страховити скандали.
  Това от мен 🙂 Ще следя блога, рядко очарована съм 🙂

 18. Маряна
  05/12/2007 - 23:51

  БУ, радвам се , че ти харесва самата статия, че дори си очарована :). А иначе – да, макар и роми, ние живеем тук в България и смятам, че традициите малко или много са сходни с тези на страната, в която живеем. Е, ние сме доста по-консервативни( калдарашите ) и затова са все още живи тези традиции, а при вас поотминаха :)!

 19. абе вие не знаете ли, че има доктори, дето могат да “пришият” девствена ципа? И у нас май е сравнително евтина..не зная обаче как стои въпроса с кръвта

 20. Айде сега,ще различат девствена от недевствена кръв.Приказки ли си приказваме ,що ли?Освен това достатъчно просто е да се разчопли носа и няколко капки кръв да капнат,после да се изчака кървенето да спре и проблема е решен.Дори Рангел Вълчанов го беше показал много ясно в “Лачените обувки на незнайния войн.”Освен това да ме прощавате,ама нещо май в последно време много митове за консерватизма на циганите се завъдиха,що ли в живота не виждам нещо такова?Изрично подчертавам нямам нищо против нито един етнос!

 21. bg-wedding
  17/02/2008 - 14:46

  Извинявам се за статията – просто всичко е автоматизирано. По принцип ако не беше се обърнал грубо към можеше да запазя само линка и да махна съдържанието, но …
  Успех!

 22. И аз съм чувала, че лекари могат да възстановят химена и че го правят. Какво толкова, щом искат девствени жени. : ))

 23. buttterfly
  30/09/2008 - 12:36

  Здравей Маряна,
  Обръщам се директно към теб със следния въпрос:
  Може ли при вас кардарашите някой ако иска да се разведе?
  Мъжа или жената на са щастливи в брака си и искат да се разделят. Какво става с жаната, мъжа лесно ще си намери друга.

 24. понеже Марияна едва ли следи темата след толкова време, да отговоря аз – да, калдарашите се развеждат, при което жената се прибира при семейството си и после може да се омъжи отново.

 25. buttterfly
  01/10/2008 - 09:29

  Много Блгодаря за отговора. Ако знаеш още нещо интересно за тези които са в България ще се радвам да прочета. Имат доста интересни традиции и се чудя дали и в днешно време все още ги спазват. Имам познати кардараши, но те не спазват толкова строго традициите, защото децата им са на по 17, а не се и мисли за женитба и някак си ми се струва че и при тях до известна степвн се отмиват обичаите.

 26. Маряна
  26/12/2008 - 00:53

  Да, наистина поотмина време и последните кометари към статията съм пропуснала, случайно сега съм на статията и забелязвам, че Butttergly има интерес към Калдерашите и техните традиции. Ще се радвам ако мога да отговоря на някои твои питания( не знам дали е ок тук да се случва това нещо, защото едва ли на другите читатели ще им е интересно, друг вариант е youth_net_development@abv.bg – e-mail adrress на сдружението на младежка организация, там въпросите ти ще се прочетът и ще ти бъде отговорено ).
  Интересна информация за ромския клан Клдераши предтои да се качва на сайт: http://www.ynd-bg.org.
  Chvor, разбира се , че се различава девствеността от друга кръв, а относно консерватизма около ромите- ние сме много кланове и групи, съответно и с различни разбирания,традиции. Това, че си попаднал на по-освободени роми или цигани е само резултат на обкръжението ти или пък знак, че машината на времето въздейства почти еднакво върху всеки един човек на земята. Винаги има изключения, но относно сватбата при калдерашите е точно така, както е описано. Longanlon не дава пари, за да си измислям…:)!

 27. Циганските сватби са определено една от най-интересните гледки, които човек може да види. Те са толкова емоционални и експресивни, че правят наистина невероятно впечатление. Моите спомени от такава сватба са от детството ми, но споменът е много ярък и приятен.

  От друга страна, моят скромен опит на човек на 33 казва, че когато хората /независимо от своята етническа принадлежност/ намират патньор, с когото да делят живота си и да имат общи деца, въпросът с девствеността е напълно безсмислен. Той въобще не би трябвало да присъства в сред на онези качества, които се търсят за да бъде успешно едно семейство.

  Тъй като съм изключително практичен човек, не мога да схвана изобщо тази вманиаченост с която хората от някои етноси са се вторачили в това, все едно има някакво реално значение за щастието на хората, които встъпват в брак. Не е ли много по-важно човек да е честен и почтен, от това да е девствен? Не схващам смисъла, не схващам и причините.

  Какви физически или психически преимущества дава девствеността на “собственика” й в сферата на качеството на семейния му живот, или пък в някаква друга сфера?

 28. Би ми било интересно да науча в коя епоха девствеността на жената се превръща в ценност (дали в Древен Египет, примерно, е имало такава практика?), но доколкото съм чела история на европейското семейство, девствеността е била необходима, за да се гарантира бащинството на децата и онаследяването впоследствие.
  И макар, че темата е “Сватба”, по аналогия с “Четири сватби и едно погребение” :-), препоръчвам документалния филм “Бетонни фараони” (има го в нета), в който се разглежда калдарашкия обичай да се правят гробници. Във филма се разказва и за бита на този ромски етнос. Би ми било интересно Марияна да го коментира, ако е възможно.

 29. Augustа,

  девствеността на жената се превръща в ценност с откриването на земеделието и преминаването на човека от племенен живот на ловци събирачи, в уседнал живот на земеделци.

  точно тогава, със собствеността върху земята, се появява концепцията за наследство и нуждата човек да е сигурен че децата му наистина се негови, за да го унаследят.

 30. Сибел
  04/09/2010 - 11:21

  Това е много кофти някои да чака да си свършат работата……..аз например не бих могла дасе отпусна как може някои даме чака да правя секс, целия ресторант да знае, че павя секс, прекалено е

 31. Прочетох дискусията с голямо удоволствие и приемам тезите на всички участници .Искам обаче да върна всички участници към заложеното в биологията ни като най-висшите бозайници/ по професия съм биолог/Ще споделя, че само 1-2 % от тях са моногамни , а човек е най-висшия бозайник от вида Разумен човек.При маймуните ,които стоят най-близко до нас моногамен може да се смята само гибона . Не е така при птиците , които над 92% са моногамни . Кой от нас не се възхищавал на семейство щъркели . Ако мъжкият остане без половинката си , той никога не създава семейство и не отлита. Остава сам в гнездото си до смъртта. В природата ни е заложена полигамията – физиологичното у женския пол е желанието да намери онзи ,който да остави най-качествените гени в децата -да бъде мъжествен , красив ,здрав, интелектуално извисен.Затова ще се съглася с всеки , който и на мнение ,че в любовта , всеки е моногамен , но в секса ,всеки го влече полигамията .
  Но ние човеците сме социални индивиди .Имаме свободата сами да си определяме правилата ,но правилата съществуват в обществата , в които живеем.В този смисъл ние мислим със стериотипите на обществото, към което принадлежим,т.е. мислите ни са под контрола на обществените норми . Но любовта е най-великото чувство, а в емоциите на човек няма обществени норми .
  За мен престъпленията в името на честта са провокирани от накърненото “его” на единия от двата пола и това е свързано с влиянието на наследствеността и на обществото,което в голяма степен моделира мисленето ни .
  Моногамното семейство е модел на стара Европа . Днес изследванията на американските учени сочат ,че повече от 30% от моногамните двойки си изневеряват , а 40% от жените вече не са моногамни .
  Глобализацията променя всички . Тя ще промени и стериотипите на калдарашите, у които традицията е много силна. Обменът на информация и общуване в световен мащаб е невероятен и сме свидетели ,че и у нас една голяма част от младите хора създават деца с отворени връзки ,т.е. престават да смятат семейството като най-естествената обществена институция и техните родители се съгласяват с избора им .
  Въпросът тук е да бъде съхранена свободата на избор за всеки човек и институционално да се съхрани хуманността на закона ,когато се нарушават човешки права . Ще дойде време , когато днешния разумен човек макар и след хилядолетия ще се превърне в Homo futurus и днешните общества трябва да са готови да приемат предизвикателствата в тази посока .

 32. Бях на една сватба и тогава като отиваха младоженците да варшат ”работата” се оказа че булката не е девствена но те двамата извартяха номер на всички момчето се поряза и нацапаха чаршафа… и така заблудиха всички… 🙂

 33. Аз сам циганин от калдарашите и за някои цигани е мн тажно от този сорт женитба

Leave a Reply

Задължителните полета имат *