Магията на жълтите вестници


Ако случайно попаднете на кадри от парламента по телевизията, ще забележите, че голяма част от депутатите четат в. труд, нощен труд, жълт труд, лична драма, че даже и шок. Целокупното ни население също чете жълта преса, та пушек се вдига.

За мен обаче остава загадка какво толкова любопитно намират в полу-измислените клюки за псевдо-елита и шоубизнеса ни всички тия читатели…

Жълтините наистина притежават някаква магия, която е неразгадаема за мен: най-продаваните вестници в световен мащаб са пълни с “новини” от типа “Преслва преспа с пресаташе в Панагюрище” или (цитирам дословно заглавие на в. Сън, 4 млн. тираж) “двуглаво момче с триглава пишка долетя от марс, за да завладее земята“. Народът обаче, без да обръща внимание на видимото малоумие и безсмисленост на подобни писания, устремно купува вестници, чете сайтове и гледа телевизионни предавания за “звезди”, точки лиги по загорелите им цици, услужливо показани на фотографа или потрива ръце в задоволство от поредния гаф на някой селски пръч с претенции за светски лъф.

Не престават да се множат “списания” от типа на Блясък, Кой, Story, Слава и т.н. които се занимават единствено с това да предоставят на евентуалния си читател прясна информация за всяка стъпка на животните, обитаващи българския (и световния) звезден зоопарк, към които ние сме изразявали нашето отношение не веднъж (един, два, че и три пъти). В същото време, има и едни други диаманти на литературния и културен небосвод, съсредоточени главно в сферата на вестниците, които осигуряват неизчерпаем поток от “сензационни” истории за същите тия известни или не чак толкова личности.

Смисълът…

Аз, собствено, намирам някакъв, па макар и дебилен смисъл в това да четеш измислени истории за това кой кого онодил по време на турне на Пайнер и кой кого набил на светско парти – забавлително и разпускащо е някак. Едно време с курса ми, по време на разкопки обичахме да си купуваме вестник Лична драма и да се редуваме да четем на глас, заливайки се от смех, а после упражнявахме интелектуалния си гений, като подменяхме по две-три букви в заглавията, при което те придобиваха тотално различен смисъл. Няма как да не призная, че човек някак изпитва едно мерзко, недостойно, и кратко, но пък тъй приятно задоволство, когато прочете история, примерно, за това как евгени минчев се сбил с китаеца за благоволението на азис и яко изял шамарите.

Клюките за звездите обаче, особено пък за чуждестранните, коя певица с каква рокля се появила, на кой футболист гаджето каква манекенка била, кой актьор каква кола карал и т.н…. да четеш такива неща за мен е висша проява на вакуум под шапката (или под екстеншъните). И в България още нищо не сме видели, да ви кажа – в САЩ и Великобритания манията по “звездите” достига някакви немислими за мен размери – обикновени хора говорят за последните случки в живота на Ал (Пачино), Алисия (Силвърстоун) и т.н. сякаш са им членове от семейството, по същия начин, по който бабите разискват на пейката пред блока как върви живота на техните деца и внуци.

Не знам на какво се дължи тоя феномен – може би хората са толкова отдалечени от собствените и роднини, че имат нужда да чувстват някого като семейство… или просто са супер тъпи копелета, които нямат акъл за две стотинки и затова се получават неща като това:

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=LWSjUe0FyxQ]


Американска политика for n00bs: Демократите
Дивото зове

Коментари

 1. виж, жълтата преса има едно прекрасно свойство — да те разхлабва и забавлява в кенефа 🙂 в този си вид е прекрасна и не позволявам да спре нейното съществуване 🙂

 2. Аз пък имам едно по-благородно обяснение 😀 – жълтите вестници са приказки за олигофрени. Въпреки малоумието и липсата на какъвто и да е мозък, нуждата от фантазия и литература е застъпена у всеки и в момент, в който книгите са ти скучни, а фантазията ти е колкото на бобено зърно на помощ идва добрата стара ‘Лична драма’. Като бонус, жълтурковците ти доказват, че дори богатите и известните са зле, задниците им висят и главите им са плешиви. А пък за тези от сорта на ‘Лична драма’ да не говорим – там има такива шокиращи малоумия, че каквито и проблеми да имаш, ще ти се сторят незначителни. Ся верно, че те тия истории не са реални, но нали уточнихме, че и читателите им не са в час 🙂

 3. скункс
  15/10/2008 - 09:26

  мдам, типичен guilty pleasure е жълтата преса. Четеш и се забавляваш, докато знаеш, че това не е много истинско, но пък ти се топли душата от това, че и “богатите също плачат”, също ги зарязват, бият, изневеряват им, имат проблеми със здравето, чашката, бутилката, нослето и т.н.
  Чиста проба пролетарски кеф 🙂

 4. а някой гледа ли клипчето 🙂

 5. Жилов
  15/10/2008 - 10:18

  Примерът от клипчето ти не е показателен, защото човекът очевидно има психически проблеми.
  Желанието да си фанатичен поклонник на идоли не е в основата на нашите жълти вестници.
  Нашите жълти вестници се четат по няколко причини

  – желанието да овъргаляш онези по-високо от теб в лайна
  – желанието да се бъркаш в живота на хората, поради това, че не знаеш какво да правиш със своя собствен
  – приказки за власт, слава и пари (поради липса на идеята, че има каквито и да е други интересни неща в живота).

 6. Майк Рам
  15/10/2008 - 10:37

  Скункс го е казал вече преди мен, но и аз ще го повторя. Обикновените, бедните, простите хора страдат от един, понякога неосъзнат, комплекс за малоценност. И когато видят някаква история, в която елитът на обществото – богати, известни или влиятелни хора – страдат или са изпаднали в някакъв проблем, това успокоява дребната душица, че не е сама в своето страдание. “Богатите също плачат” е израз на задоволена завист, на някакво садистично удовлетворение, че не си сам в мизерията.

 7. Аз го гледах до средата – човека не си е изпил лекарствата. Странното е, че има +85К коментара.

  Иначе Жилов съвсем точно е обяснил защо.

 8. Интересно, че всички коментиращи дават мнение за причините хората да четат жълти вестници с разни сензационни истории за “звездите” – кой кого бил и ебал на небосклона. Аз обаче знам защо тия неща са четени и интересни, както казах, даже аз, в компания, съм се забавлявал с тях.

  Това, което не мога да си обясня е, защо списанията с “добри” новини за “завездите” се радват на такъв успех. Разбирам напълно кефа да прочетеш как Алисия са я били разгневени фенки. Това, което остава непонятно за мен е кое му е интересното да прочетеш за новата й рокля, новото й гадже и на кой коктейл е ходила снощи. Тая информация е абсолютно безсмислена и скучна…

 9. Long, а гледа ли другото клипче с….тоя? на някакво шоу го бяха поканили да се обяснява какво-що 🙂 Пичът (да, да, мъж е!) е някаква медийна звезда в щатите, именно благодарение на това клипче 🙂 и няма психически проблем, освен ако вий, не-дискриминиращи ми другари, не смятате педерастите/кросдресърите за психично болни 🙂

 10. Да си кажа и аз моето мнение. Според мен става дума за PR и реклама. Когато някоя певачка има нов клип/песен тя иска да го промотира и продуцентите и се обаждат на някое от изброените списания (което така или иначе няма достаъчно материал) и почват – тя смени 8 рокли, в клипа се виждат цици/задник и така хем правят реклама на протежето си хем издателите имат с какво да си пълнят страничките.
  Също приемам, че по-голяма част от тези списания се четата от жени, а както знаеш жените много обичат да се сравняват, а и голяма част обичат да са в час с модата и клюките. И като прочетата примерно, че някоя известна се е появила с едмимисикакваси рокля се почва едно обсъждане, че чак пушек се вдига.
  Това е като да обсъждаш някоя обща позната, която примерно се е облякла супер зле. Но при известните хубавото е, че всеки знае за кой става дума и примерно можеш да го обсъждаш това със всеки.
  Жените обичат клюки.

 11. Не знам как се получава, но например лошите неща, написани за известни хора в тези жълти вестници, се оказват истина. Давам пример веднага: По време на Мюзик Айдъл бяха написали, че Вили Казасян е болен и наближава края му. Мир на праха му, но след шоуто той си отиде.

 12. Le_Grand_Elf
  15/10/2008 - 13:22

  Правилно, како Сийке! Съгласен съм със статията ти 😉

  Относно клипчето… това ако е момиче… май има мустаци! :)))))

 13. момче е. относително казано…

 14. Тук ще допълня Милена. Не съм чел за Вили Казасян, защото не съм в България. Но преди доста време четох за Владо Кузов как го наричали кака Владка, бил хомосексуалист, плащал на някакви цигани да го обладават и т.н. 6 месеца по-късно стана скандалът и нашите известни вестници като Труд писаха абсолютно същото, което пишеше в жълтата преса преди това. Така че аз лично не отричам на 100% всяка новина написана в жълтата преса.

 15. nickname778
  15/10/2008 - 13:51

  Причината за мен са :
  – липса на собствен личен живот ( никой не се и опитва да ме разреве, тогава ше се разрева, че на Преслава едната цицка е по-голяма от друга с 1 дециметър )
  – наличие на собствен личен живот, но много скучен ( ти да видиш, мене Гошо ме тапка у люцерината, а на Анелия неинио я е водил на околосветско пътешествие до Харманли )
  – неналичие на достатъчно клюки из махалата – т.е. съседите не успяват всеки ден да се сбият, а на никой вече не му е интересно че съседката от долния етаж е курва. Ето тук на помощ идват гореупоменатите списания, дето има да гледаш всеки ден събирания, раздели, напивания и побоища 🙂

 16. nickname778
  15/10/2008 - 13:52

  @ Д.Н. както са казали хората в всяка лъжа има по 5 % истина :).

  Иначе ето ви един линк, влизайте на собствена отговорност :
  http://profile.myspace.com/ind.....=113936924

 17. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  15/10/2008 - 14:53

  Никнейм, според мен причината е само една и тя е, че повечето хора /преките ми наблюдения над познаните ми са в същата посока/ предпочитат да си завират носа в личните работи на другите. Затова и жълтата преса върви нагоре.

  ОффТопик: Вижте новата притурка към блога: http://bg-cici.blogspot.com/
  и кажете не съм ли гадняр 😀 😀 😀

 18. nickname778
  15/10/2008 - 15:25

  @БАЛТАЗАР : то човек да си навира носа в личния живот на хората не е чак толкоз страшно – дори и аз понякога се улавям че ми е интересно да чуя някоя клюка за някой съсед или за някой познат. Да не говорим че понякога ми е интересно да прочета, когато се случи нещо интересно с някоя от звездите които харесвам и намирам това за съвсем нормално. Но да седнеш и да следиш всяка стъпка на известните и да те интересува кога Гергана била ходила до тоалетна и кога Къци Вапцаров бил пял под душа вече е малко прекалено, а в тези вестници и списания издребняват точно толкова и явно на хората им е интересно…..

 19. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  15/10/2008 - 15:34

  Именно това ми е мисълта. Има разлика от понякога и перманентно. Забелязвам, че за много висок процент от хората, според мен са около 90, това да киризят през шпионката или да четат за подробностите от лични живот на някого в пресата, е основно забавление.

 20. Значи понеже нямат личен живот, или той не ги кефи, се уреждат със “звезден” живот назаем? Хитро…

  Остава тогава удивлението ми, че толкова голяма част от хората не ги кефи животът им.

 21. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  15/10/2008 - 15:43

  преди около седмица четох, че само 7% от българите се определят, като щастливи

 22. Да, това съм го забелязал отдавна – българите, като цяло, са сред най-нещастните нации на планетата. Това обаче не отговоря на питанката ми за обсесията на американци и великобританци със живота на “завездите”.

 23. nickname778, 5% истина??? Те за Владо Кузов всичко познаха. Значи въпреки че имат много статии, в които пишат глупости или преписват от блога на Longanlon, 🙂 в крайна сметка си имат някаква система, чрез която научават за личния живот на звездите и политиците ни.

 24. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  15/10/2008 - 15:50

  Ехеее, ти изкара, че блога на Longanlon е жълт.

 25. понякога се опитва да бъде 😉

 26. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ
  15/10/2008 - 15:59

  ХАХА, брутално, то понякога има нужда от разведряване малко, че само на злободневие да я караме си е кофти 😉

 27. “Куче се окоти”

  заглавие в май нощен труд беше..

 28. nickname778
  15/10/2008 - 16:33

  @Д.Н. жълтите вестници определено имат доста добри източници и добри канали за да се държат добре информирани. Факт е обаче че както обикновените хора така и известните не се женят и не се развеждат всяка седмица – съответно и при добри източници просто няма за какво да се пише. Затова и се пишат разни напълно измислени истории колкото да им се пълни вестника и в крайна сметка като излезе нещо наистина шокиращо и от сигурен източник, никой не им вярва щото преди тва са написали 1000 глупости. Като в приказката за лъжливото овчарче.

  @Longanlon : това че американци и англичани са задоволени финансово не значи че водят интересен и забавен живот, дори напротив – средностатистическия американец за мен води по-скучен и уседнал живот от българина. Реално това което се опитват да покажат звездите на запад е точно това – че водят бляскъв и забавен живот, различен от този на простият човечец, за да може простите да им се възхищават 🙂

 29. LOL
  Я дай линк за това: (цитирам дословно заглавие на в. Сън, 4 млн. тираж) “двуглаво момче с триглава пишка долетя от марс, за да завладее земята“.

  : ))))))))))))

 30. статията си я спомням от 2000 г…

 31. според мен проблема е в това, че всички други нормални вестници са пълни само и единствено с ужасяващи новини от типа на: “10-годишно дете уби жестоко 82-годишна старица” или “Четири жертви в тежка катастрофа” .. и т.н.
  Хората искат нещо леко и забавно, незатормозяващо ги с още излишни проблеми след като те самите си имат предостатъчно.

  и между другото Chris Crocker си пуска скапаните клипчета само защото иска да е известен … горикия дори като певец се изявява :X (не е лесно да си тъп)

 32. Факт е, че някои хора нямат личен и социален живот или са просто кухи/глупави.
  Какво да ги правим.

  Моето отношение е: съществувайте си и не ми пречете.
  Колкото до клипчето, според мен е пиар. 🙂

 33. sisterofwind
  16/10/2008 - 10:19

  Ооооооооооооооооооооооооо, нямам думи просто за клипа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЯМАМ ДУМИ!!! Толкова жалка и страшна картинка!

 34. Ти не си ли разбрал, че основната част от населението е стадо. Което трябва да се подкарва къде с пръчка, къде с вестник. Понякога и с чалга.
  Все едно да питаш защо кучето бяга като види тояга. Така и хората купуват тези боклуци.

 35. Както казваха в “Мъже в черно” – жълтата преса има повече попадения от реномираната. 😉

 36. За вестниците пълни с криминални хроники и бедствия – съм мнооого съгласна, за новините – тип криминална хроника и бедствия – също.
  Ми няма да ги чета и да ги гледам естествено.

  Едно време четохме Лична драма с кеф :)четохме за секс, който ние не правехме, все още и затова си беше доста итересно.При това за секс с драма!А момиченцата обожават драмата

  Дядо ми, например, си купува някакъв вестник от 80 стр!Нещо като “уикенд” беше, но си е жълта преса. И си го чете цяла седмица човека 🙂
  Мисля, че основната дума за този тип ….книжнина е
  НЕНАТОВАРВАЩА

 37. Мария
  16/10/2008 - 15:55

  Абе хем си прав, хем не си. Искам да ти кажа, че доста често те са единствените вестници, които си позволяват да дадат информация за някои неща (основно скандали с известни личности), докато другите си траят угодно, защото са финансово независими. Например в Уикенд поне 80% от информацията накрая излиза вярна, но след доста време отричане и криене.

 38. Мария
  16/10/2008 - 16:05

  Забелязвам обаче нещо друго – доста от коментиращите тук се опитват да се изкарат “извънземни” – все едно че са над тези неща. Е, аз се смятам за интелигентна, но някакси е човешко да те изкефиш, когато разбереш, че “звезда”, станала известна по никому неизвестни причини (тоест без капка талант) се развежда, са я ограбили и прочее. Не е въпрос на липса на личен живот. Но някои наистина се вманиачават на тема даден човек и това вече наистина е странно.

 39. така като чета коментарите излиза че направилите ги са много напред в интелектуалното си израстване – над жълтите вестници са, раиш ли, само че някак си вътрешно съм убеден че поне 50% са същите тъпи кратуни като четящите Лична драма с тази разлика че те не го четат…

  Една от причини да се следят и жълтите вестници е че в някои от тях се появяват неща за които пресата която би трябвало да ги публикува не го прави, в Уикенд примерно пускат куп клюки от подземния свят, те кримибосовете са си истински медийни звезди

 40. тъй де, пускат, ама … какво толкова ти дреме за крими-босовете? гледаш бигбрадър, знам, и се вълнуваш от ставащото там – щом те кефи, няма лошо, нали. Ама да се интересуваш от ВСИЧКО свързано с живота на другите, риалитита, светски личности, крими, политико-престъпни бакии, ми се струва доста особен начин на живот…

 41. Мария
  16/10/2008 - 16:40

  Е да, аз например не разбирам как може вестниците (а и националните телевизии, нека си го кажем) да превърнат криминалните типове и мафиотите едва ли не в медийни звезди. Ненормална работа.

 42. @Longanlon, в коментара не визирам себе си, вестници не чета, понякога правя преглед на картинките и заглавията ;).

  @Мария, по-неразбираемо е как всички тези подземни знаменитости се натискат да са в медиите, и как държавата ги търпи там

 43. Клипчето е жестоко 🙂 Направо ме разби с него 🙂

  В духа на горните коментари, голяма роля да се четат жълтите вестници (не само у нас) за мен е кризата на личността. В контекста на модерността със своята постоянна промяна и липса на утвърдени за дълъг период от време ценности, обикновения човек (сиреч всички ние) постоянни търси промяната около себе си за да си помогне да ситуира сам себе си в социума 🙂

  След упражнения не мога да напиша нещо по-свястно 😉 😀

 44. Идолопоклоничеството е вродено гръбначно заболяване просто. Човек винаги е обожествявал-от фалоси, до животни, като почнеш от племенния вожд и стигнеш до батюшката царя и таварищ Ленин.
  Модерната демокрация просто силно ограничава възможностите за идеализиране-тези по медиите и телевизията най-вече са в основната и част. Лица по списания, тоалетна хартия и прочие…
  Затова съм за такава идеална държава- http://genadi.there4you.org/?p=74

 45. Георги
  16/10/2008 - 20:27

  Хахаха .. и ние правихме абсолютно същото с вестник „Психо” в училище. Даже се сещам за статията „Върколаци протестират срещу плановете на американското правителство за преместване на луната”. Толкова смях не е имало, 8 -9 години минаха, а помня.
  За магията не знам. Все пак 1 милион българи напуснаха държавата. Ние, които останахме, явно не сме от най – умните екземпляри и си ни влече. Пък и то да издаваш жълт вестник си е добър бизнес – переш пари, укриваш данъци, с анонимни статии пишеш глупости и сриваш репутация (сигурно също платено).

 46. „Върколаци протестират срещу плановете на американското правителство за преместване на луната”

  :D:D

 47. Аз чета жълта преса! Редовно “Уикенд”, рядко “168 часа”. Защо?
  1. Уж сериозните вестници (24, труд, стандарт) на практика нямат разследваща журналистика, и почти не критикуват властта.
  Далеч над тях е 168 часа (попадения: първите снимки на Вальо Топлото с джет, яхтата на Доган, Батко от пътния фонд), добър беше Монитор (напр. за мъжа на Масларова и държ. поръчки).
  Жълтите повече залитат към личния живот на политиците, но и от това изскачат скандали (Емел Етем във Франция през наводненията), или пък охотно поддържат вече разразили се такива. Статия в миналия брой на Уикенд за 3мата най-старши прокурори в София и кои дела са забатачили!

  2. Жълтите вестници пишат за престъпните босове – важна, донякъде разследваща политическа/бизнес тема у нас. Въпреки че разчитат на слухове, Георги Стоев потвърди някои посмъртно.
  Уж сериозната преса пише за тях едва след като ги подгонят съдебни дела (напр. Маргините) или ги стигнат куршуми (Фатих). А тогава и те разчитат на слухове.

  3. Горе-долу същото отношение го има и при шоузвездите. В казионните медии – як PR, цветя и бонбони, събития и гелосани интервюта.
  “Жълтите” разкриват тъмната истина: алкохолни изцепки, дрога, малко бой, малко проституция, скандали и т.н. По лична преценка от няколко години жълтите светски новини са 60-90% истина, която често другаде не се публикува.

  4. Жълтите медии се занимават и с други “нетрадиционни” теми: ретроспекции на катастрофи или природни бедствия; паранормални събития; статии за масони, билдербергери и т.н. Между другото любими теми и на Discovery channel.

  5. Според един от издателите най-голямата им target-група са “изгубилите от прехода”, на средна възраст, по-често жени. За това вестниците са пълни с домакински, градински, здравни и “врачески” съвети и статии, както и клюки за угаснали звезди от 1970те години напр. Това не го чета.

 48. абе…чудя се напоследък…
  не обичам да чета преса, както и да гледам новини по телевизията. Изключила съм кабелната вкъщи и през компа също не гледам много-много, даже хич.
  Сблъсък – обичам да съм информирана, но не харесвам почти 80 процента от сайтовете за новини.
  Трябва да съм информирана, защото ми е част от работата, но като самата аз пускам новини и правя такива – ми е пределно ясна схемата им – и не ме кефи.
  И какво правим????
  ….по щаслтливи ли сме като сме “информирани” за земетресението в танзания или за последната сексуална поза на..Черешка, или за подкупа, който е взел Иван от Драган.

  От друга страна – позволено ли ни е да сме неинформирани????след като от всякъде ни засипва лавина от информация.

  Имаме ли избор въобще???

 49. Д.Н.
  може би мястото за въпроса не е тук…но…защо, аджеба, блогът ти е на английски…
  а най-безумното е, че менюто ти е на български????

  даже гледах дали отговорите ти не са на английски, но не бяха
  и в блога пише, че си от София

  …но иначе всичко е на английски, което е твърде интересно, за да го отмина.

 50. Аз не виждам менюто ми да е на български. Също така коментари и каквото видиш в моя блог – нищо не е а български. Но да, наистина е интересно, че блогът ми е на английски. Като ми мина през главата да си правя блог (някъде края на януари и началото на февруари) исках да пиша на английски и така и си остана. Наистина не е подходящо да слагам линк към блога си в български блог, но така се получи. Намерих го този блог, хареса ми какво пише Лонганлон и оттам се включих в разговорите ви. Напоследък се замислям и за български блог, ама не съм достатъчно решителен. Ако това не е достатъчна информация, питай Лонг за имейла ми и ще ти отговоря по-подробно. 🙂

  Лонг, извинявай за офтопика. 🙂

 51. клипчето е пародия, тоя комик бая нашумя покрай него

  все едно да пуснеш Зуека как се прави на рапър и да питаш защо толкова много рапъри се извъдиха напоследък

 52. Д.Н.
  Дам, извинявай, първо съм влязла в http://www.blogger.com/profile.....3155405982
  и след това в блога ти, та затуй така с българското меню 🙂
  Ще се радвам да напишеш блог на бг или да пишеш на бг в твоя, но изборът си е твой 🙂

 53. Жълтите вестници са като магазините за дрехи втора употреба-95% боклук и 5% нещо свястно.Като жп гари и те си имат своите пътници.
  Скоро четох спомените на един 80 годишен спортен журналист. Стандартите на вестниците преди 89 година:
  – Снимка в цял ръст на първа страница- само на бай Тошо.Членовете на Политбюро-до кръста.
  – 7 колонки на първа страница-само за доклад на бай Тошо. За членове на ПБ-6 колонки. По-надолу в политическата стълбица-по-малко колонки.
  Когато в-к Народна Армия публикувал снимка на световната шампионка Мария Гигова от играта на подиума, политическия командир на БНА ген.Кьосев се кара: “Как можахте да я покажете гола”. Тя била в спортно трико.

 54. 🙂 Яко!
  То и сега е така, ама въпросът ще е друг – Защо не я показахте ГОЛА

 55. Хаха, страхотен подбор на видео! Трудно ми е да определя пола на това хермафродитно създание :). Смях се през сълзи. Мерси, за което!

 56. Малей, откъде го изкара този клип, направо ме разби. Създанието в него, че е за лечение, за лечение е, ама и клипът е добра илюстрлация към текста ти.

Leave a Reply

Задължителните полета имат *