Легалната проституция… по принцип


Най-древната професия, първо, е забранена почти навсякъде и второ, се практикува широко абсолютно навсякъде.

Дали в тоя случай изобщо има нужда от подобна забрана, морална ли е тя и като опряхме до това, морална ли е самата проституция…

Както добре ви е известно, пряката проституция почти във всички страни по света е забранена (у нас не е), но пък процъфтява, свидетелство за което са многобройните квартали с червени фенери по всички световни столици , както и наредените като за изложба покрай всяка международна магистрала труженички. Скритата проституция пък е още по-разпространена, най-известна у нас под формата на емблематичната връзка тип “мутра-мутреса” или още наречена “свирка-нови сандалки”, със своите разновидности “много свирки-нови цици” и “най-добрите свирки-ново рено от малките”.

Аз разбира се тоя път няма да се занимвам с безспорно нелекото битие и съзнание на бедните същества, осмислящи живота си като си слагат екстеншъни на косите, силикон в джуките и на други места, целодневни гримирания, солариуми и обиколки по моловете, та дано някой да ги хареса и да им подари туй онуй (най-често патка). Мисълта ми днес е именно за баш проститутските проститутки, най-обикновените и по-необикновени труженички на тоя нелесен, но пък добре платен занаят. За това хубаво ли е да проституираш и трябва ли да е забранено да го правиш, щом така или иначе това ти се прави.

Свободата, Санчо…

Първосигналната ми реакция, като (самозван) либертарианец, т.е. такъв, дето защитава свободата на личния избор когато и където я срещне (свен ако не му отърва другояче), е, че… 1. Продаването е позволено от закона, 2. Ебането е позволено от закона, следователно 3. Няма причина продаването на ебане да не е позволено от закона. Точно както смята и моята любима Lyd, да продаваш труда си срещу пари е възможно най-легитимния и морален начин да се издържаш. Дали ще се показваш по модните подиуми, дали ще струговаш фитинги, дали ще пишеш код по цял ден – въпрос на умения и избор:

Някои хора се опитват да спасят проституиращите от тази професия. Не разбирам от какво точно ги спасяват. Оставям настрана явления като тежък принудителен труд, които понякога съпътстват проституцията, тъй като те не са изключително присъщи за нея, а се забелязват при много други професии. Спасителите обикновено са загрижени за това хората да не продават телата си. Тогава би трябвало да са загрижени по същия начин за всеки, който използва тялото си за да печели пари, а това правят повечето работещи хора, дори и тези, които използват няколко пръста за да пишат по клавиатурата. Или някои части на тялото са по-специални от другите?

В тоя смисъл, проституцията е една доста добра, дори мога да кажа благородна професия. Тя не изисква специално образование или умения и едновременно с това е изключително добре платена – два фактора, които я правят подходяща за най-неравнопоставените на пазара на труда – необразованите и неквалифицирани за нищо друго жени (жени, щото професията “жиголо” изобщо не е толкова разпространена, колкото се опитват да ни внушат филмовите режисьори).

… колкото и да я гониш…

Но практически, проституцията е кофти – има едни лоши хора, които отвличат момичета, пребиват ги, изнасилват ги и насила ги правят проститутки, а освен това им вземат и всички припечелени пари. Даже тия момичета, които доброволно са се захванали с тая професия, често намират за… доста трудно да спрат да работят за Гошо Златния (примерно), щото да ти счупят краката често боли.

От една страна, разбира се, това е въпрос не на самата професия, а на законност. Когато гръцкият чорбаджия заключи българските си шивачки в цеха за 3 дни, за да му изпълнят нормата, никой не иска да забрани шивашката професия, нали, просто прибират въпросния “бизнесмен” и го съдят. Ако полицията си върши работата, в идеалния случай, най-древната професия ще я практикуват само жени, които желаят да работят това и никой няма да ги бие, както и тебе не те бие шефа ти в офиса.

Практиката обаче показва, че даже легализирането на проституцията не я спасява от здравите връзки с престъпността и тъмния бизнес. В прехвалената Холандия повечето публични домове са собственост на престъпни групировки и чрез тях те перат пари, в бранша продължават да работят много отвлечени и принудени да правят това момичета, а насилието над тях не е рядкост.

… е на върха на копието!

И в тоя смисъл трябва да се запитаме дали либералните ни възгледи за секса и икономиката могат да се преборят с многовековното наслояване на християнско и социално анатемосване на проституцията? Или с (безспорно резултат от първото) неразривната връзка на проституцията с престъпността и насилието? А също и заслужава ли си дори да се опитваме? Или да последваме примера на САЩ, където общо взето полицията гони само уличните проститутки и нелегални “салони за масаж” (макар и не много усилено), а скъпите и качествени фирми за “ескорт” са мълчаливо оставени на мира, защото не нарушават нито закона, нито човешките права, нито репутацията на клиентите си.

В края на краищата кой подход в легализирането е по-добър – ударното, принципно легализиране, въпрос на законодателен избор… или неизбежното, постепенно легализиране, мълчаливо и на ръба на закона?


Ако някой…
Вчера:

Коментари

 1. Камен
  17/09/2008 - 09:12

  Егати темата за “Добро утро”!!!

  Ма е така де – нека си се продават – легално, като щат!!! А ако почнат и касови бележки да раздават, току-виж някой оженен си я е забравил в джоба на палтото преди пране 😉

 2. А, да – има го и факторът с данъците. Ако са законни, ще ги плащат.

 3. Обявяват проституцията за най-древната професия, което едва ли е така, но тя си остава единствената сигурна професия. Пояснявам се – Проституцията ще си я има независимо от икономическите, политическите и технологичните промени в света. Ебане винаги се търси. Глупаво е да отричаме нещо което е факт. Дали ще дадеш 50лв еднократно или нова кола за по-дълъг период от време, крайния резултат е същия – Плащаш на някой за да ти духа!. Какво освен проституция е това?

  Един приятел с носталгия се сещаше за отминалите години – Черпиш една фанта и пастичка и ти е готова :). Сега трябва да имаш “мерджан очиларка” и “кинти”. Всяка жена (добре де почти всяка) осъзнава, че красотата не е просто даденост а източник на доходи. Далеч съм от мисълта да обявя всички жени за проститутки! Но под една или друга форма това си е проституцията.
  Така че твърдо ЗА легализиране на проституцията и твърдо ЗА данъците върху нея. Все пак това си е дейност като всяка друга. А и защо бъркането в една дупка да се третира по-различно от бъркането в друга дупка – примерно бъркането в ухото или носа 🙂

 4. Наистина е най-древната: при шимпанзетата се наблюдава даже. Женските се предлагат на мъжките срещу храна понякога или за избягване на агресия в групата.

 5. Спас Колев
  17/09/2008 - 10:59

  Възможно най-лошата стратегия е “мълчаливо и на ръба на закона”. По-добре да няма забрана, ако ще се заобикаля – това води до постепенно разлагане на цялата правна система.

  Същото се отнася за Станишев и акциза върху ракията, авторските права, p2p-мрежите и т.н.

 6. Хъм, не е най-древната /най-древна е лова или събирачеството/, но е най, ама най-коментираната, прехвалваната или обругавана професия, а там също има пазарна логика.
  Между другото ако проститутките почнат да плащат данъци и аз почвам.

 7. Спасе, няма как да не се съглася с тебе – и аз мисля, че приемането на закони, които изобщо няма начин да се спазват и превръщането на хората насила в престъпници е много лошо за полицията и правораздавателната система. Примери колкото искаш – даже тъпият ни закон, който криминализира порнографията е точно това. Което е смешно – проституцията у нас е позволена, порното – забранено (до 2 г. затвор, 3 г. ако е в интернет(?))

 8. Тодор Бонов
  17/09/2008 - 15:01

  Най-искренно-правилното мнение което съм чувал по въпроса е на една моя колежка, а именно:

  “Виж сега, с цялото си съществуване вярвам, че съпругът ми няма да ходи по проститутки. Випреки това бих спала много по спокойно ако за “онези дами” е задължително да посещават по-често генеколог.”

  Следователно истинате е една. За да може колежката да спи спокойно пруституцията трябва да е легализирана.

 9. И аз съм за легализирането на проституцията. Какъв е толкова проблемът на разните там “моралисти”?!? Впрочем отговорът на този въпрос е ясен – те винаги са били проблем. Моралът най-често се оказва едно изкуствено явление (понятие май е по-точната дума), което (пак най-често) се спазва от… балъците. Съжалявам, че казах истината! Аз също в един определен период от моя живот бях балък, но ми влезна акълът в главата. На някои мои приятели – също. Други бяха балъци, все още са и така като гледам май такива ще си останат. Защото с напредването на възрастта съм се убедил, че човек все по-трудно си променя представата за света.

 10. В Либия нямало СПИН защото нямало проституция, а нямало проституция защото била забранена – това заяви Кадафи преди време … И да изчезне държавата проститутките ще останат, че трябва да се легализира “най-древната” професия не подлежи на полемика. Това си е част от икономиката на страната, и от това се печели добре, т.е. и данъците от това са добри. Въпросът е кой печели от това да се плащат или да не се плащат тези данъци – всъщност това е въпросът които спира всички промени у нас.

 11. от дълго време ми се върти в главата проблема с проституцията и как може да се реши. естествено всяко забранено нещо е сладко, затова съм твърдо за легализиране на приституцията. друг е въпросът за моралната страна, но какво е моралът всеки дешифрира различно.
  важното е т.нар. проститутки да са направили доброволно своя избор, защото съгласете се, че за някой жени това може да е огромно удоволствие. като пример мога да
  ви посоча световно известната Ксавиера Холандер, която в книгите си разкриваскандални тайни от древната си професия. а и като стана въпрос за морал – дали е морално висшепоставени служители да се ползват от ласките на така оплюваните жрици на любовта??? и това е обществена тайна по цял свят.

 12. Д.Н., мисля, че не разбираш правилно значението на думата “морал”. Това разбира се е обяснимо, защото повечето хора също го бъркат – смятат, че морал някакви определени правила, свързани с традиционните християнски ценности.

  А това всъщност изобщо не е вярно. Морал е набор от някакви обществени правила на поведение, които спазваш. Какви са те няма никакво значение – това си е все морал и той зависи от самия човек и културата, в която е израснал. За баба ти може да е неморално момичетата да носят къси поли (примерно), но за самите момичета това си е морално и нямат проблем с това. Просто техният морал е различен, защото са от друго поколение и друга култура.

  Това, което искам да кажа е, че е супер тъпо някой да обсебва понятието “морал” и да определя кое е морално и кое не, при условие, че моралът е нещо силно субективно и си зависи само от тебе и конкретното време и общество.

 13. Благодаря за пояснението. Аз смисъла на думата морал по принцип в 99% от случаите съм го срещал точно такъв, какъвто го описах – ама не е морално така; ама много е лицемерно от еди коя си страна; ама моралните ценности са важни за функционирането на едно общество; ама морален дълг е да сме еди какви си. Гледам тука повечко ми отваряш очите за истинския смисъл на тази дума, благодаря за което. 🙂 Тогава това, за което говорих какво е? Ценности? Пак не става, защото пак всеки има различни ценности? Редност? Същата работа е. Не знам. Не мога да се сетя в момента за точната дума. То излезна, че това, за което говоря е толкова илюзорно, че няма точно определена дума. Може би най-добре е да се нарече висок морал, колкото и натруфено да звучи. Аз и без това искам да го представя като натруфено… което всъщност си е.

 14. Maritime Transport
  17/09/2008 - 16:15

  Ами древната професия е сред най-нашумелите, популярни и одумвани напоследък. Но където има търсене има и предлагане. Напоследък се заговори за всички форми на проституция у нас, като доста неща се казаха и за най-миловидката – секс за подарък.
  Лично смятам, че това не е нито за радост, нито за подценяване, нито за одумване. Това е просто развитието на нещата, това е просто възприеманетоп на ценностите. Когато капитализмът е на власт и желанието за лъскави играчки, много пари и охолен живот ще властва също. Ето защо и проституцията във всичките си форми е приемлива.

 15. Д.М. ами цялата работа е в това, че много хора искат да представят морала като нещо постоянно, което никога не се променя, а традиционните ценности като нещо задължително добро.

  да, ама моралът се променя с годините, обществото се променя, променят се и ценностите. и старите морал и ценности изобщо не е задължително да са по-добри от новите, щото ако се сещаш преди е било морално да биеш негрите и да ги караш да сядат в задната част на автобуса, ама сега не е. преди е било морално да смяташ жените за по-низши създания, годни за кухнята и спалнята и за нищо друго, ама сега не е… такива неща 🙂

 16. Абсолютно съгласен съм с теб… за пореден път. 🙂

 17. V tozi jivot hubavite neshta ili sa nemoralni ili sa vredni za zdraveto

 18. Никой не казва, че проституцията трябва да е забранена… нито пък на днешно време някой я заклеймява като неморална. В края на краищата хората днес правят неща, които в миналото са се смятали за неморални и старите критерии отдавна са отпаднали. Затова – и освен това – дълбоко се съмявам, че в една Холандия проституцията е свързана с престъпните групировки заради наслоенията на християнството. Специално Холандия едва ли може да я заподозрем в такива наслоения. Защо мислиш, че такава причинно-следствена връзка съществува? Как я правиш?

  Всъщност въпросът за теб е един – как да стане легализирането. За България този въпрос не важи, защото както сам казваш, тя си е легална. Не е легално сутеньорството (тоест, да си “мениджър” на проститутка, които всъщност са престъпните босове обикновено и които са източника на насилие в повечето случаи). За това легализиране ли говориш? С какво би помогнало легализирането за премахване на насилието и намесата на престъпни групировки? И има ли на практика такива примери, където това се е получило?

  Ще кажа защо според мен проституцията привлича престъпните групировки. Нали има все пак продажба на секс, който не наричаме проституция – брак по сметка, свирки на познат, за да черпи, свалки на шефа за повишение и дори мутресщината. Никой не обвинява жените в тези ситуации в неморалност, нали? Въпросът е, че от покупко-продажбата на труд (секс) в тези случаи печелят само двете страни – едната, статус или пари (но не директни пари, а облечени в дрешката на статуса), другата, удоволствие, такова, което според нея не може да си набави по друг начин. Няма посредник, това е проста размяна. Ако си посредник обаче може да забележиш, че продажбата на секс е много рентабилна. Някой икономист може да обясни – инвестицията, разходите за производство са ниски (да нахраниш и облечеш проститутката – предполага се, че поддържането на външния търговски вид няма да отнема много, защото е подбрана млада и хващаща окото). В същото време продажната цена е много разтеглива и като така печалбата има потенциала да е доста висока. Това е много, ама много рентабилен бизнес. А престъпните групировки се насочват точно към такива. Де що има нещо супер рентабилно, те завземат този пазар по насилствен начин често. Тук не става дума за морал. Търговията с оръжие, дрога, фалшифицирани пари, органи, имигранти и секс са територия на групировки и всички те изискват малка инвестиция за висока продажна цена. А в последните години според анализаторите търговията с фалшифицирани маркови стоки също е постепенно бива завземана от тях заради голямата печалба (малка инвестиция за производство на нещо, което като му сложиш марка Гучи се продава скъпо). Проблемът възниква, когато няма достатъчно материал за да върви “производството”, защото “суровината” се амортизира. Тогава естествено трябва да се намери нова суровина. А ако не иска? Е, може малко да й се помогне. Така, както се намират мулета за пренасяне на дрогата в Колумбия. Малко натиск чрез заплаха към семейството, малко парички, малко “няма как да се откажа”, малко приятелски убеждения от рекрутър и малко кютек и работата става.

  Така че по принцип няма нищо неморално в доброволната продажба на секс… но когато нещата стават на практика те обикновено не следват една проста и ясна схема. В шивашкия бизнес престъпните групировки не играят, защото печалбата не е голяма, а ако играеха, шефа нямаше да го съдят за малтертиране на работнички.

 19. Както казва един комедиен герой в “Шоуто на Слави” – “Цялата държава е конспирация”.
  Познавам доста хора, които са от елита (включително и политици), които ползват услугите на проститутки. Друг е въпросът, как те наричат себе си (проститутките) – масажистки, манекенки, рехабилитаторки, танцьорки или каквото и да било друго. Наскоро пламна и скандал с общински съветник от Варна, замесен в далавера с проститутки… Явно политическия елит е здраво в бизнеса с платената любов. По данни на полицията, вътрешната проституция в страната прави около 240 – 250 милона лева… !!!??? Това означава, че при средна тарифа 80 – 100 лева на час… оф, не ми се смята ама май доста народ поебава! А сега, някой ако може да ми обясни, защо не искат да го изкарат тоя бизнес на светло и да го обложат с данъци? Всеки може да си сметне какъв е данъка от 240 – 250 милиона лева…

 20. Изглежда “морални” хора не четат блога ти и спора нещо не се получи. Така не е интересно всички да сме на едно мнение 🙂

 21. Тхерумка, това са едни невинни мечти, да не кажа наивни. И хазартът е на светло, а не се облага с данъци. Адвокатските услуги също – адвокатите са правили протести против това, защото правото на защита било конституционно право. Дали ще се облага с данъци или не изобщо не зависи от светлостта на бизнеса, а от това какви връзки и лобита имат бизнесмените. Както и сега много хора от “нормални” професии и области плащат минимален данък на фиктивна заплата.

 22. Ти да не мислиш, че те ще направят така, че да плащат данъци на тези пари. Ще ги изкарат по-малко – я с фалшифициране, я ще измислят клиентите да е редно да оставят бакшиш (като ги предупредят за това). Да не си мислите, че хората не мамят държавата. Както държавата мами хората, така и хората мамят държавата. Така че парите, на които да се плаща данък може в крайна сметка да се окажат доста под 240-250 милиона лева.

 23. Плащането на данъци се избягва, когато непрлащането им е по-изгодно – проста математика. За да избягваш данъци също имаш разходи – счетоводители, перачници на пари, риск и т.н. Когато данъците станат по-малки от тия разходи за укриване, укриването спира.

 24. Абе не за данъците става дума. Идеше реч, че 240 – 250 милиона лева са си доста сериозна сума за една година. Това означава, че доста хора харчат пари за секс. Нали живеем във време в което има пазарна икономика и следователно след като има търсене на такива услуги значи, че МОРАЛНО нещата клонят ЗА легализация на проституцията.
  … а относно за морала! Това е толкова разтегливо понятие, че винаги се спекулира с него. Едно време в училище имахме предмет “МОРАЛ И ПРАВО”…!!!??? (Помните го, нали?) Та по този предмет такива диващини сме учили за морала, че ми се доповръща…
  Извинявам се, ще изтичам до банята да я оповръщам… 🙂

 25. Вярно през публичните домове се перат пари, но те у нас се перат и чрез строителството примерно – въпреки че отдавна се пише за “балона със строителството”, още се се строи на поразия. Защо ли?

  За това и пътищата все се асфалтират и все са на дупки.

  Пере се и чрез спорта яко. Нали никой не вярва, че големите отбори във футбола, или във Формула 1 печелят само от билети?

  Но виж, проблемът с насилието е много сериозен.

 26. Да, Божо. Не печелят само от билети. Има и реклами за тази работа. А тези реклами са много. Отделно отборите/спортистите, които участват във въпросния турнир за картотека плащат и т.н. Става една дълга и широка, ама предполагам се сещаш за какво говоря.

 27. Петков
  17/09/2008 - 21:07

  Легално значи скъпо. Към 200 те лева дето плащам за една нощ трябва и 20% ДДС. Ай сиктир с тая легализация.

 28. Ti pa 200 leva iavno si tursish ot elita
  ia svali malko garda ima i po stotina

 29. Има и за по 10, зависи какво търсиш… 🙂

 30. То аз съм чувал и за 2, ама не знам за какво “качество” можем да говорим при такава евтина цена на продукта. 🙂

 31. Ако за 40 лева повече ще се разминеш с трипер, сифилис или СПИН, дай 80 бакшиш.

 32. При цена от 20, 10, 5, 2 лева за какво качество можем да говорим

 33. καθαρός
  18/09/2008 - 13:26

  коментар от Свежо: Баси простите хора!!! То и да си наемен убиец е ПРОФЕСИЯ, и не е ЛЕГАЛНО, но се ПРАКТИКУВА НАВСЯКЪДЕ… Айде да УЗАКОНИМ и поръчковите убийства тогава, а?!

 34. В Германия проституцията е легална: http://en.wikipedia.org/wiki/P.....in_Germany

  Темата не ме интересува много, така че няма да коментирам 🙂

 35. Като пенсионер темата ми е далечна 🙂 .
  По мое време, демек миналото, ние действахме както във вица: “българският офицер пари за е…е не взема” а и другарките на нощта не искаха повече от един шницел- натюр казвайки: аз съм вечеряла но за компания мога да изям един шницел.
  Ако говорим сериозно, тази работа с проституцията трябва да се отрегулира с закон т.е да се узакони. Мисля си обаче, че 99,99 % от практикуващите ще “копат” в сивия сектор, но ще има поводи за организиране на “еснафски сдружения”, НПО-та за защита на гражданските и констуционните права, донорски организации, съветници по отделните заинтерисувани министества, а може да спретнем и една агенция.

 36. дедо Изкуфелий
  19/09/2008 - 07:25

  Сакън бе, как ще легализирате проституцията! Нелегалната проституция е много хубаво нещо, единствената й лоша черта е, че много хора не ползват тия услуги. Затова предлагам да забраним и други работи. Например можем да забраним питейната вода, та да имаме повод да даваме по десет лева на кварталния полицай всеки път, когато ни се напукат джуките от жажда.
  Въобще като почнем да си говорим за забрани и разрешения винаги си спомням кой зачерви бузките, когато в началото на миналия век умни и морални глави забраниха алкохола в Щатите. Не ми е известно само дали големия Ал някога се е сетил да благодари официално на тия добри хора?

 37. Георги
  20/09/2008 - 14:49

  Това е защото няма закони. Никой не ги спазва и това е не само с проституцията а със всичко. Ако бръснеха яко (глоби), надали щеше да е в това положение страната.

 38. Единственият (за мен) проблем, свързан с легализирането на проституцията е, че ще започне да витае повече във въздуха. И редом до трактористка, фризьорка и летец, момиченцата в 4-и клас ще иска да приличат и на каките от къщата отсреща. Ще е легален и възможен избор за млад човек.
  Което води до въпроса за морала, значи става мътна и кървава, значи спираме.

 39. Ами аз лично смятам, че като направим избор, трябва да понесем последствията от него. Ако проституцията бъде легализирана, това неизбежно ще доведе до това, което казваш ти – ще е легитимен и възможен избор и точно поради тази причина постепенно общественият морал, с който аз и ти сме свикнали, ще се промени и ще започне да я приема.

  Да, промяната на морала изглежда нередна, противоестествена и страшна на тия, които са израснали с него… но той неизбежно се променя така или иначе. Поговори с родителите си, още по-добре с баба си и дядо си и ще чуеш от тях някои неща, които съвременният млад човек не би счел за много редни – за негри, цигани и евреи и колко лоши са те, примерно, за това как да носиш къси поли е лошо, как детето трябва да е дебело, за да е здраво и т.н..

  а най-хубавото е, че ако бъде легализирана, за проституцията ще важат пазарните закони и тя неминуемо ще поевтинее. да, ще се плащат данъци, осигуровки и т.н…. но няма да има харчове за подкупи на полицаи, големия процент няма да отива за биячи и мутри, за пране на парите. освен това както каза горе, това е неквалифициран труд, който не изисква нито образование, нито умения – което значи, че може да го върши всеки и ще е евтин, защото с постепенното изчезване на социалната стигма, все повече хора ще искат да работят това.

 40. Няма да доведе чак до това. По принцип проституцията е, така да се каже, срамен занаят. Едно момиче с някакво достойнство в нашето общество и да му се иска, трудно би се навило да става проститутка. По-скоро проститутки ще стават тези с по-малко доходи и по-ниско образование. С други думи – и те ще намажат като започнат да живеят живот с поне малко по-високи доходи. А за болестите не се притеснявайте. За да се легализира проституцията ще се изисква също така медицински контрол и безопасен секс, така че този проблем ще бъде сведен до минимум, ако не и напълно отстранен.

 41. срамен е сега, след време – кой знае. както казах, преди е било срамно да ходиш с къса пола, а сега силиконовите кучки със оксиженистки очила, солариумен тен и екстеншъни в косата, които само се оглеждат кой чичко-паричко да изсмучат са дори на почит и всички момиченца искат да приличат на тях…

 42. Прав си – след време кой знае. Само че това време няма да е скоро, най-малкото заради изрази от типа “еди кой/коя си прави свирки на еди кой си” (мазни му се), “лапай/духай” (прецакан си), “да те…в…” (сещаш се какво имам предвид – когато някой се дразни) и разни други цветущи изрази. 🙂 Трябва да мине поне едно поколение (тоест ние ще сме си отишли от този свят дотогава), за да се изчистят тези изрази и да се гледа по-нормално към проституцията… само, че и дотогава не е сигурно, че ще се сбъднат прогнозите ми.

 43. размишльотини
  22/09/2008 - 16:48

  Чакай малко, нали казваш, че е легализирана – за какво “ако бъде легализирана” говориш? Какъв е опитът от Холандия например – там станало ли е така, че повече хора да искат да работят това (например млади жени от семейства с високи доходи и възможност за образование, за да не влияе факторът “безизходица” в сравнението)?

 44. имаш право – у нас тя не е забранена наистина, но не е и съвсем легална. т.е. нито има специален закон, който да я регулира, нито масово се знае, че не е забранена, нито пък полицията е наясно какво да прави. поради което тя е полу-легална на практика.

 45. Цитат от юридически форум:

  Мнението ми е че при облагането с патентен данък на дейността на компаньоните и компаньонките трябва да се прилага § 1.6. ЗОДФЛ – “Лица, упражняващи свободна професия” са: експерт-счетоводители; данъчни консултанти; одитори; адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители и други юридически консултанти; представители по индустриална собственост; оценители на движимо и недвижимо имущество и на цели предприятия; преводачи; инженери и технически ръководители; архитекти; дейци на културата, образованието, изкуството и науката, включително изобретатели; вещи лица и други лица, осъществяващи за своя сметка професионална дейност.(…) И тъй като компаньонството все още не е занаят според Закона за занаятите,но е посочено като професия в ЗОДФЛ и Класификатора на професиите и длъжностите,смятам че компаньонките и компаньоните могат да бъдат включени в §1.6. ЗОДФЛ – “…….и други лица,осъществяващи за своя сметка професионална дейност.”

  Плащат и патентен данък, за миналата година – 6440 лв. За сравнение брокерите на недвижими имоти плащаха 3500.

 46. Ponqkoga e po dobre da si prostitutka{kompanionka} ot kolkoto servitiorka.I prostitutkite{kompanionkite} pravqr seks i servitiorkite.A razlikata spored men e 4e edna prostitutka{kompanionka} vzima pove4e ot ena servitiorka.

 47. Бе вие що си мислите, че проституцията у нас не се легализира
  1. Щото у нас все още мерките за изпиране на мръсните пари са само на хартия и имат по-скоро представителна функция пред ЕС, че нещо правим пъ въпроса(
  2. Ако горното се промени, то проституцията ще стане основна пералня. Сега е по-модерно да перем пари през фондации (които не биват контролирани изобщо, ако питате мен, щото ако подлежат на независим финансов одит, то те могат да намерят някой дядка дето да ги завери без проблем). Като спрем пералнята наречена фондации и др подобни, тогава ще минем на нови модели перални

 48. Проституцията трябва да се легализира!Холандците и италианците сигурно са по-недемократични от нас,след като са я легализирали?!Силвио Берлускони каза-Да,тя трябва да бъде изведена в края на градовете и да се обозначи с червени фенери,за да не бие на очи и да не я гледат децата.Всичко трябва да е дискретно и цивилизовано,господа!И най-важното е да има ясни правила.Да се гласува закон за проституцията.Крайно време е!За да се наричаме и ние цивилизовани!

Leave a Reply

Задължителните полета имат *